Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52012TA1215(27)

Kertomus Euroopan arvopaperimarkkinaviranomaisen tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2011 sekä viranomaisen vastaukset

EUVL C 388, 15.12.2012, p. 157–164 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

15.12.2012   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

C 388/157


KERTOMUS

Euroopan arvopaperimarkkinaviranomaisen tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2011 sekä viranomaisen vastaukset

2012/C 388/27

JOHDANTO

1.

Euroopan arvopaperimarkkinaviranomainen (jäljempänä ’viranomainen’) perustettiin Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksella (EU) N:o 1095/2010 (1). Pariisissa sijaitsevan viranomaisen tehtävänä on parantaa EU:n sisämarkkinoiden toimintaa erityisesti turvaamalla korkeatasoinen, tehokas ja yhdenmukainen sääntely ja valvonta, edistää finanssijärjestelmien eheyttä ja vakautta sekä tehostaa valvonnan kansainvälistä yhteensovittamista ja varmistaa siten finanssijärjestelmän vakaus ja tehokkuus (2). Viranomainen perustettiin 1. tammikuuta 2011.

TARKASTUSLAUSUMAN PERUSTANA OLEVAT TIEDOT

2.

Tilintarkastustuomioistuimen valitsema tarkastuksen lähestymistapa käsittää analyyttiset tarkastusmenetelmät, tapahtumien suoran testaamisen ja viranomaisen valvontajärjestelmien keskeisten menettelyiden arvioinnin. Tämän lisäksi tilintarkastustuomioistuin hyödyntää muiden tarkastajien työhön perustuvaa todentavaa aineistoa (kun relevanttia aineistoa on saatavilla) ja analysoi johdon antamia tietoja.

TARKASTUSLAUSUMA

3.

Tilintarkastustuomioistuin on tarkastanut Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 287 artiklan mukaisesti viranomaisen tilinpäätöksen (3), joka sisältää ”tilinpäätösasiakirjat” (4) ja ”selvityksen talousarvion toteuttamisesta” (5)31. joulukuuta 2011 päättyneeltä varainhoitovuodelta, ja tilien perustana olevien toimien laillisuuden ja asianmukaisuuden.

Johdon vastuu

4.

Tulojen ja menojen hyväksyjänä johtaja toteuttaa tulot ja menot sisältävää talousarviota viranomaisen varainhoitoa koskevien säännösten mukaisesti omalla vastuullaan ja hyväksyttyjen määrärahojen rajoissa (6). Johtajan vastuulla on kehittää (7) sellainen organisaatiorakenne sekä sisäiset hallinto- ja valvontajärjestelmät ja -menettelyt, joiden pohjalta on toisaalta mahdollista laatia tilinpäätös (8), jossa ei ole petoksesta tai virheestä johtuvia olennaisesti virheellisiä tietoja, ja toisaalta varmistaa tilien perustana olevien toimien laillisuus ja asianmukaisuus.

Tarkastajan vastuu

5.

Tilintarkastustuomioistuimen vastuulla on antaa tarkastuksensa perusteella tarkastuslausuma Euroopan parlamentille ja neuvostolle (9) viranomaisen tilinpäätöksen luotettavuudesta sekä tilien perustana olevien toimien laillisuudesta ja asianmukaisuudesta.

6.

Tilintarkastustuomioistuin toimitti tarkastuksensa kansainvälisten tarkastusstandardien ja eettisten ohjeiden (IFAC) sekä ylimpien tarkastuselinten kansainvälisten standardien (INTOSAI) mukaisesti. Kyseisissä standardeissa edellytetään, että tilintarkastustuomioistuin suunnittelee ja toimittaa tarkastuksen siten, että sen avulla saadaan kohtuullinen varmuus siitä, onko viranomaisen tilinpäätöksessä olennaisia virheitä ja ovatko tilien perustana olevat toimet lailliset ja asianmukaiset.

7.

Tilintarkastustuomioistuimen tarkastuksen osana toteutetaan menettelyjä, joiden tarkoituksena on saada todentavaa aineistoa tilinpäätökseen sisältyvistä määristä ja tilinpäätöstiedoista sekä tilien perustana olevien toimien laillisuudesta ja asianmukaisuudesta. Tarkastajan tehtävänä on valita sovellettavat menettelyt sekä arvioida, kuinka suuri on riski, että tilinpäätökseen sisältyy petoksista tai virheistä johtuvia olennaisesti virheellisiä tietoja tai että tilien perustana olevien toimien kohdalla on jätetty olennaisella tavalla noudattamatta Euroopan unionin lainsäädäntökehyksen vaatimuksia. Kyseisissä riskinarvioinneissa tarkastaja arvioi tilinpäätöksen laatimiseen ja tilinpäätöstietojen riittävyyteen liittyviä sisäisen valvonnan menettelyjä sekä valvontajärjestelmiä, joiden avulla on tarkoitus varmistaa tilien perustana olevien toimien laillisuus ja asianmukaisuus. Tämän pohjalta suunnitellaan tilanteeseen sopivat tarkastusmenettelyt. Tarkastuksen yhteydessä arvioidaan myös sovellettujen tilinpäätösperiaatteiden ja esitettyjen kirjanpidollisten arvioiden asianmukaisuutta sekä tilinpäätöksen yleistä esittämistapaa.

8.

Tilintarkastustuomioistuin katsoo, että saatu todentava aineisto on riittävä ja sopiva jäljempänä esitettävien lausumien perustaksi.

Lausuma tilien luotettavuudesta

9.

Tilintarkastustuomioistuin katsoo, että viranomaisen tilinpäätös (10) antaa olennaisilta osiltaan oikeat ja riittävät tiedot viranomaisen taloudellisesta asemasta 31. päivältä joulukuuta 2011 sekä toimien tuloksista ja rahavirroista päättyneeltä varainhoitovuodelta viranomaisen varainhoitoa koskevien säännösten ja komission tilinpitäjän vahvistamien kirjanpitosääntöjen (11) mukaisesti.

Lausuma tilien perustana olevien toimien laillisuudesta ja asianmukaisuudesta

10.

Tilintarkastustuomioistuin katsoo, että viranomaisen 31. päivänä joulukuuta 2011 päättyneeltä varainhoitovuodelta annetun tilinpäätöksen perustana olevat toimet ovat olennaisilta osiltaan lailliset ja asianmukaiset.

11.

Jäljempänä esitettävät huomautukset eivät aseta tilintarkastustuomioistuimen lausumaa kyseenalaiseksi. Huomautukset olisi nähtävä osana siirtymävaihetta, jossa viranomainen on muuttumassa aiemmasta Euroopan arvopaperimarkkinavalvojien komiteasta Euroopan arvopaperimarkkinaviranomaiseksi.

TALOUSARVIO- JA VARAINHALLINTOA KOSKEVAT HUOMAUTUKSET

12.

Viranomaisen sitoumusten arvo oli 12 841 997 euroa, mikä vastaa 76:ta prosenttia sen varainhoitovuoden 2011 talousarviosta. Määrärahojen sitomisaste oli alhainen etenkin osastossa 3 ”Toimintamenot” (47 prosenttia). Tämä vaikutti viranomaisen tietoteknisiin tavoitteisiin, joita ei täysin saavutettu. Talousarvion alhainen toteutusaste viittaa vaikeuksiin talousarvion suunnittelussa ja toteuttamisessa.

13.

Viranomaisen talousarvio oli 16,9 miljoonaa euroa varainhoitovuonna 2011. Viranomaisen perustamisasetuksen 62 artiklan 1 kohdan mukaisesti varainhoitovuoden 2011 talousarviosta rahoitettiin 60 prosenttia jäsenvaltioiden ja EFTA-maiden maksuosuuksilla ja 40 prosenttia unionin talousarviosta. Vuoden 2011 lopussa viranomaisen talousarviotulos oli positiivinen (4,3 miljoonaa euroa). Viranomaisen varainhoitoasetuksen (12) mukaisesti kyseinen määrä kirjattiin kokonaisuudessaan tilinpäätökseen velaksi Euroopan komissiolle.

14.

Havaittiin puutteita, jotka liittyivät kuuden oikeudellisen sitoumuksen tekemiseen ennen talousarviositoumuksia (483 845 euroa).

15.

Tilintarkastustuomioistuin yksilöi useita tapauksia (yhteensä 207 442 euroa), joissa varainhoitovuodelle 2012 siirretyt maksusitoumukset eivät vastanneet tehtyjä oikeudellisia sitoumuksia. Kyseiset siirrot olivat siis sääntöjenvastaisia, ja ne olisi peruutettava.

VIRANOMAISEN VALVONTAJÄRJESTELMIIN SISÄLTYVIÄ KESKEISIÄ VALVONTAMENETTELYJÄ KOSKEVAT HUOMAUTUKSET

16.

Viranomainen ei vielä ollut hyväksynyt sisäisen valvonnan standardeja.

17.

Käyttöomaisuutta koskevaa dokumentointia on aihetta parantaa. Viranomaisen kehittämiä aineettomia hyödykkeitä koskevat kirjanpitomenettelyt ja tiedot kustannuksista eivät olleet luotettavia.

MUITA HUOMAUTUKSIA

18.

Henkilöstösääntöjen soveltamissääntöjä ei ollut hyväksytty.

19.

Viranomainen ei vielä ole tehnyt Euroopan petostentorjuntaviraston (OLAF) kanssa toimielinten välistä sopimusta petostutkimuksista. Viranomaisen olisi huolehdittava, että sen varainhoitoasetus pannaan tältä osin kokonaan täytäntöön.

20.

Viranomaisen on aihetta parantaa rekrytointimenettelyjen avoimuutta. Tiettyä tehtävää varten edellytettävän työkokemuksen pituutta koskevaa vaatimusta ei noudatettu, määräajan jälkeen saadut hakemukset otettiin huomioon, suullisten ja kirjallisten kokeiden kysymyksiä ei sovittu, ennen kuin valintalautakunta kävi hakemukset läpi, eikä nimittävä viranomainen ollut tehnyt päätöstä valintalautakunnan nimittämisestä.

Tilintarkastustuomioistuimen IV jaosto on tilintarkastustuomioistuimen jäsenen Louis GALEAN johdolla hyväksynyt tämän kertomuksen Luxemburgissa 18. syyskuuta 2012 pitämässään kokouksessa.

Tilintarkastustuomioistuimen puolesta

Vítor Manuel da SILVA CALDEIRA

presidentti


(1)  EUVL L 331, 15.12.2010, s. 84.

(2)  Liitteessä esitetään tiedotustarkoituksessa yhteenveto viranomaisen vastuualueista ja toiminnoista.

(3)  Tilinpäätökseen on liitetty mukaan varainhoitovuoden talousarvio- ja varainhallintoa koskeva selvitys, jossa annetaan lisätietoja talousarvion toteuttamisesta ja hallinnoinnista.

(4)  Tilinpäätös sisältää taseen, tuloslaskelman, rahavirtalaskelman, nettovarallisuuden muutoksia koskevan laskelman sekä yhteenvedon keskeisistä tilinpäätöksen laatimisperiaatteista ja muut liitetiedot.

(5)  Selvitys talousarvion toteuttamisesta sisältää talousarvion toteutumalaskelman liitteineen.

(6)  Komission asetus (EY, Euratom) N:o 2343/2002 (EYVL L 357, 31.12.2002, s. 72), 33 artikla.

(7)  Asetus (EY, Euratom) N:o 2343/2002, 38 artikla.

(8)  Erillisvirastojen tilinpäätöksiä ja kirjanpitoa koskevat säännöt on esitetty asetuksen (EY, Euratom) N:o 2343/2002 VII osaston 1 ja 2 luvussa. Asetusta on viimeksi muutettu asetuksella (EY, Euratom) N:o 652/2008 (EUVL L 181, 10.7.2008, s. 23). Säännöt on sisällytetty sellaisinaan viranomaisen varainhoitoasetukseen.

(9)  Neuvoston asetus (EY, Euratom) N:o 1605/2002, 185 artiklan 2 kohta (EYVL L 248, 16.9.2002, s. 1).

(10)  Lopullinen tilinpäätös laadittiin 20. kesäkuuta 2012 ja tilintarkastustuomioistuin vastaanotti sen 2. heinäkuuta 2012. Lopullinen tilinpäätös, joka on konsolidoitu komission tilinpäätökseen, julkaistaan Euroopan unionin virallisessa lehdessä viimeistään päättynyttä varainhoitovuotta seuraavan varainhoitovuoden marraskuun 15. päivänä. Tilinpäätös esitetään sivustoilla http://eca.europa.eu ja http://www.esma.europa.eu

(11)  Komission tilinpitäjän vahvistamat kirjanpitosäännöt perustuvat kansainvälisen tilintarkastajaliiton (International Federation of Accountants, IFAC) antamiin kansainvälisiin julkisen sektorin tilinpäätösstandardeihin (International Public Sector Accounting Standards, IPSAS) tai niiden puuttuessa kansainvälisen tilinpäätösstandardeja käsittelevän elimen (International Accounting Standards Board, IASB) antamiin kansainvälisiin IAS/IFRS-tilinpäätösstandardeihin (International Accounting Standards / International Financial Reporting Standards).

(12)  Asetuksen 15 artiklan 4 kohta ja 16 artikla 1 kohta.


LIITE

Euroopan arvopaperimarkkinaviranomainen (Pariisi)

Vastuualueet ja toiminnot

Perussopimuksen mukainen unionin toimivalta

(Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 114 artikla)

Euroopan parlamentti ja neuvosto toteuttavat tavallista lainsäätämisjärjestystä noudattaen ja Euroopan talous- ja sosiaalikomiteaa kuultuaan sisämarkkinoiden toteuttamista ja toimintaa koskevat toimenpiteet jäsenvaltioiden lakien, asetusten ja hallinnollisten määräysten lähentämiseksi.

Viranomaisen toimivaltuudet

(Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) N:o 1095/2010 ja Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 1060/2009)

Tehtävät

laatii luonnoksia teknisiksi sääntelystandardeiksi

laatii luonnoksia teknisiksi täytäntöönpanostandardeiksi

antaa ohjeita ja suosituksia

antaa suosituksia, jos toimivaltainen kansallinen viranomainen ei ole soveltanut alakohtaisia säädöksiä tai on soveltanut niitä tavalla, joka on ilmeisesti unionin oikeuden vastainen

tekee toimivaltaisille viranomaisille osoitettuja yksittäisiä päätöksiä tietyissä kriisitilanteissa ja ratkaistakseen kansallisten viranomaisten välisiä erimielisyyksiä rajatylittävissä tilanteissa

jos kyseessä on suoraan sovellettava unionin oikeus, tekee finanssimarkkinoiden toimijoille osoitettuja yksittäisiä päätöksiä seuraavissa tapauksissa: i) toimivaltainen kansallinen viranomainen ei ole soveltanut alakohtaisia säädöksiä tai on soveltanut niitä tavalla, joka on ilmeisesti unionin oikeuden vastainen, ja toimivaltainen viranomainen ei ole noudattanut komission virallista lausuntoa, ii) toimivaltainen viranomainen ei ole tietyissä kriisitilanteissa noudattanut viranomaisen tekemää päätöstä tai iii) on tarkoitus ratkaista toimivaltaisten viranomaisten välisiä erimielisyyksiä rajatylittävissä tilanteissa, joissa toimivaltainen viranomainen ei ole noudattanut viranomaisen päätöstä

antaa kaikkiin vastuualueisiinsa liittyviä lausuntoja Euroopan parlamentille, neuvostolle tai komissiolle

kerää finanssimarkkinoiden toimijoista tiedot, joita se tarvitsee sille osoitettujen tehtävien hoitamisessa

kehittää yhteisiä menetelmiä, joilla arvioidaan tuotteen ominaispiirteiden ja jakeluprosessien vaikutusta finanssimarkkinoiden toimijoiden taloudelliseen tilanteeseen ja kuluttajansuojaan

luo keskitetysti saatavilla olevan tietokannan rekisteröidyistä finanssimarkkinoiden toimijoista toimivaltaansa kuuluvalla alalla silloin, kun tästä on säädetty alakohtaisessa lainsäädännössä

antaa varoituksia, jos jokin finanssialan toiminta muodostaa vakavan uhan sen tavoitteille

asettaa väliaikaisen kiellon tai rajoituksen tietyille finanssialan toimille, jotka vaarantavat finanssimarkkinoiden moitteettoman toiminnan ja eheyden tai koko finanssijärjestelmän taikka sen osan vakauden unionissa alakohtaisessa lainsäädännössä määritellyissä tapauksissa ja siinä säädetyin edellytyksin tai tarvittaessa kriisitilanteessa

osallistuu valvontakollegioiden toimintaan, myös kahden tai useamman toimivaltaisen viranomaisen yhteisesti suorittamiin paikan päällä tehtäviin tarkastuksiin

arvioi sellaisten häiriöiden vaaraa finanssipalvelujen alalla, jotka johtuvat koko finanssijärjestelmän tai sen osien heikentymisestä ja saattavat vaikuttaa huomattavan kielteisesti sisämarkkinoihin ja reaalitalouteen

laatii finanssimarkkinoiden merkittäville toimijoille lisäohjeita ja -suosituksia niiden aiheuttaman järjestelmäriskin huomioon ottamiseksi

suorittaa tietyntyyppisen finanssialan toiminnan tai tuotetyypin tai menettelytavan tutkinnan, jotta voidaan arvioida mahdollisia finanssimarkkinoiden moitteettomaan toimintaan tai finanssijärjestelmän vakauteen kohdistuvia uhkia ja antaa asianmukaisia toimintaa koskevia suosituksia kyseisille toimivaltaisille viranomaisille

huolehtii toimivaltaisten viranomaisten sille siirtämistä tehtävistä ja velvoitteista

antaa lausuntoja toimivaltaisille viranomaisille

suorittaa toimivaltaisten viranomaisten toimien vertaisarviointeja

toimii koordinoijana toimivaltaisten viranomaisten välillä, etenkin kun on kyse epäsuotuisista muutoksista, jotka voivat vakavasti vaarantaa finanssimarkkinoiden moitteettoman toiminnan ja eheyden taikka unionin finanssijärjestelmän vakauden

aloittaa ja sovittaa yhteen unionin laajuisia arviointeja finanssimarkkinoiden toimijoiden kyvystä kestää epäsuotuisaa markkinakehitystä

päättää luottoluokituslaitosten hyväksymistä ja rekisteröintiä koskevista hakemuksista ja niitä koskevien hyväksymisten ja rekisteröintien peruuttamisesta

tekee yhteistyösopimuksia luottoluokituslaitoksia kolmansissa maissa valvovien viranomaisten kanssa

suorittaa tutkimuksia ja tarkastuksia paikalla luottoluokituslaitosten, luokiteltujen organisaatioiden ja niihin liittyvien kolmansien osapuolten tiloissa

kun luottoluokituslaitos on syyllistynyt rikkomiseen, päättää sen rekisteröinnin peruuttamisesta, kieltää sitä väliaikaisesti antamasta luottoluokituksia, keskeyttää sen antamien luokitusten käytön sääntelytarkoituksiin, vaatii luottoluokituslaitosta lopettamaan rikkomisen ja/tai antaa julkisia ilmoituksia

jos luottoluokituslaitos on tahallaan tai tuottamuksesta syyllistynyt rikkomiseen, määrää sakon.

Hallinto

Hallintoneuvosto

Kokoonpano: Puheenjohtaja (joka ei osallistu äänestyksiin); kustakin jäsenvaltiosta sen kansallisen viranomaisen päällikkö, jonka toimivaltaan kuuluu finanssimarkkinoiden toimijoiden valvonta kyseisessä jäsenvaltiossa; komission edustaja (joka ei osallistu äänestyksiin); Euroopan järjestelmäriskikomitean edustaja (joka ei osallistu äänestyksiin); kummankin muun Euroopan valvontaviranomaisen edustajat (jotka eivät osallistu äänestyksiin).

Tehtävät: ohjaa viranomaisen työtä ja vastaa perustamisasetuksen II luvussa tarkoitettujen päätösten tekemisestä.

Johtokunta

Kokoonpano: Puheenjohtaja ja kuusi muuta hallintoneuvoston äänivaltaisten jäsenten keskuudestaan valitsemaa hallintoneuvoston jäsentä. Toimitusjohtaja ja komission edustaja osallistuvat johtokunnan kokouksiin ilman äänioikeutta (mutta komission edustajalla on äänioikeus talousarviota koskevissa asioissa).

Tehtävät: huolehtii siitä, että arvopaperimarkkinaviranomainen toteuttaa toiminta-ajatuksensa ja suorittaa sille osoitetut tehtävät perusasetuksen mukaisesti.

Puheenjohtaja

Puheenjohtaja edustaa viranomaista ja vastaa hallintoneuvoston tehtävien valmistelusta ja johtaa hallintoneuvoston ja johtokunnan kokouksia. Hallintoneuvosto nimittää puheenjohtajan sen jälkeen, kun Euroopan parlamentti on kuullut ehdokasta.

Toimitusjohtaja

Hallintoneuvosto nimittää toimitusjohtajan Euroopan parlamentin vahvistuksen jälkeen. Vastaa arvopaperimarkkinaviranomaisen johtamisesta ja valmistelee johtokunnassa käsiteltävät asiat.

Sisäinen tarkastus

Viranomainen on osallistunut ensimmäisiin kokouksiin sisäisen tarkastuksen osaston kanssa. Ensimmäinen tarkastuskäynti on kesäkuussa 2012.

Ulkoinen tarkastus

Tilintarkastustuomioistuin.

Vastuuvapauden myöntävä viranomainen

Euroopan parlamentti myöntää neuvoston suosituksesta.

Viranomaisen resurssit vuonna 2011

Lopullinen talousarvio

Talousarvio yhteensä: 16,9 miljoonaa euroa, joista:

unionilta saatu tuki: 6,8 miljoonaa euroa

maksuosuudet toimivaltaisilta kansallisilta viranomaisilta: 10,1 miljoonaa euroa

Henkilöstö 31. joulukuuta 2011

Henkilöstösääntöjen alainen henkilöstö yhteensä: henkilöstötaulukossa 58 väliaikaisen toimihenkilön tointa, joista täytettyjä 50.

Sopimussuhteinen henkilöstö: talousarviossa 5 suunniteltua tointa, joista täytettyjä: 5

Työkomennuksella olevat kansalliset asiantuntijat: talousarviossa 12 suunniteltua tointa, joista täytettyjä: 2

Tuotteet ja palvelut vuonna 2011

rekisteröitiin 15 luottoluokituslaitosta

ensimmäiset luottoluokituslaitosten (muun muassa Fitch, Moody's ja Standard & Poor's) tutkimukset paikalla

arvioitiin kolmen uuden ehdotuksen (rahoitusmarkkinadirektiiviin sisältyviä kauppaa edeltäviä avoimuusvaatimuksia koskevia poikkeuksia) säännöstenmukaisuus

julkaistiin lopullinen kanta automatisoidusta nopeasta pörssikaupasta

jatkettiin hyödykkeisiin ja rahoitusmarkkinadirektiivin tarkistamiseen liittyvää työtä

valmisteltiin ehdotuksia teknisiksi standardeiksi OTC-johdannaisista, keskusvastapuoliselvityksestä ja kauppatietorekistereistä (Euroopan markkinarakenneasetus) annettavaa asetusta varten

laadittiin yksityiskohtaiset säännöt vaihtoehtoisten sijoitusrahastojen hoitajille

osallistuttiin kansainvälisten tilinpäätösstandardien (IFRS) kehittämiseen

avustetiin IFRS-standardien soveltamisessa valtion velkaan

työskenneltiin muun muassa markkinavalvontaan, esitedirektiiviin ja avoimuusdirektiiviin sekä julkisiin ostotarjouksiin liittyvän, kansallisten valvojien välisen kokemustenvaihdon ja keskustelun hyväksi

tehtiin yhteistyötä muiden Euroopan valvontaviranomaisten kanssa

työskenneltiin aktiivisesti Euroopan järjestelmäriskineuvoston hyväksi rahoitusvakauden osalta muun muassa laatimalla säännöllisesti kertomuksia riskeistä

parannettiin rahoitusalan kuluttajansuojaa välittäjiä ja rahastonhoitojia koskevien uusien sääntöjen ja vaatimusten avulla

annettiin investoijille ensimmäinen valuuttakauppaan liittyvä yleiseurooppalainen tuotevaroitus

huolehdittiin liiketoimia koskevia selvityksiä sisältävästä EU:n laajuisesta tietokannasta

kehitettiin onnistunut IT-ratkaisu luottoluokituslaitosten aiemmin antamien luokitustietojen julkaisemista varten

koordinoitiin rahoituskriisiin liittyviä kansallisten valvojien toimia

tehtiin kaksi vertaisarviointia (markkinoiden väärinkäytöstä ja esitedirektiivistä).

Lähde: Viranomaisen toimittamat tiedot.


VIRANOMAISEN VASTAUKSET

12.

Vuosi 2011 oli Euroopan arvopaperimarkkinaviranomaisen (ESMA) ensimmäinen toimintavuosi, vaikka sen perustamisasetus julkaistiin vasta 15. joulukuuta 2010. Koska asetus julkaistiin niin myöhään, ESMA ei voinut käynnistää rekrytointejaan ajoissa, mikä vaikutti suoraan sen varojen käyttöön. Lisäksi useimmat ESMAn tietotekniset tavoitteet/hankkeet viivästyivät, koska sellaisten järjestelmien toteuttamista edellyttävä lainsäädäntö viivästyi.

13.

ESMAn varainhoitoasetus (joka perustuu varainhoidon puiteasetukseen) ei heijasta riittävästi ESMAn varainhoidon rakennetta. ESMA pyysi lokakuussa 2011 budjettipääosastoa ilmoittamaan positiivisen talousarviotuloksen takaisinmaksun menettelystä. Budjettipääosasto vahvisti maaliskuussa 2012, että ylijäämä olisi kirjattava velkana komissiolle. Toukokuussa 2012 budjettipääosasto ehdotti käytännön menettelyä, jossa tämä ylijäämä palautetaan ESMAan, joka maksaa sen takaisin jäsenvaltioille ja komissiolle suhteessa niiden alkuperäisiin maksuosuuksiin.

14.

ESMA on oikeudellisesti Euroopan arvopaperimarkkinavalvojien komitean (CESR) seuraaja. Ennen ESMAn perustamista CESR allekirjoitti joitakin oikeudellisia sitoumuksia, kun käytössä olleet menettelyt vielä erosivat EU:n varainhoitoasetuksesta ja erityisistä EU:n elimiin sovellettavista EU:n hankintamenettelyistä. Teknisten vaikeuksien ja ABAC-järjestelmän myöhäisen käyttöönoton vuoksi vastaavat sitoumukset kirjattiin tileihin vasta vuoden 2011 lopulla.

15.

ESMA myöntää tämän havainnon oikeellisuuden. Asia johtui vuoden 2011 lopun odottamattoman suuresta työtaakasta viranomaisen ensimmäisenä toimintavuotena ja EU:n talousarviojärjestelmän mukaisesta määrärahojen siirosta seuraavalle vuodelle.

16.

Perustamisvaiheessaan ESMA sopi emopääosastonsa kanssa suunnitelmasta ottaa käyttöön EU:n sisäisen valvonnan normit. Asiakirjat lähetettiin sisämarkkinoiden ja palvelujen pääosastolle, joka tarkasti ne lokakuussa 2011. Vuonna 2012 ESMA aikoo jatkaa tällaisten valvontatoimien laatimista pätevään muotoon ja saada ne hyväksytyiksi hallintoneuvostossa.

17.

Käyttöomaisuuden osalta todettakoon, että ESMA otti käyttöön ABAC Assets -järjestelmän syyskuussa 2011. Aineettomien hyödykkeiden osalta viranomainen otti käyttöön työaikakortit tietotekniikan hankkeissa työskentelevälle talonsisäiselle henkilöstölle 1. tammikuuta 2012 lähtien ja parantaa parhaillaan asiaan liittyviä menettelyjä.

18.

Tammikuussa 2011 ESMAn hallintoneuvosto hyväksyi alustavasti viranomaisen henkilöstöhallinnon täytäntöönpanosäännöt, ennen kuin ne toimitettiin komissioon 17. tammikuuta 2011. Myöhään keväällä 2011 henkilöstön ja hallinnon pääosasto vaati, että kaikilla kolmella Euroopan valvontaviranomaisella olisi oltava yhteiset säännöt. Henkilöstön ja hallinnon pääosastolle toimitettiin uusi versio 21. joulukuuta 2011.

19.

ESMA lähetti Euroopan petostentorjuntavirastolle (OLAF) 14. joulukuuta 2011 kirjeen, joka sisälsi sen hallintoneuvoston hyväksymät petostentorjunnan säännöt, tarkoituksena aloittaa tällaisen sopimuksen laatiminen. OLAF ei ole tähän päivään mennessä vastannut.

20.

Tilintarkastustuomioistuimen lokakuussa 2011 tekemän ensimmäisen käynnin johdosta ESMA tarkisti rekrytointimenettelyjään korjatakseen mainitut asiat helmikuussa 2012.


Top