Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52011TA1215(07)

    Kertomus Euroopan kemikaaliviraston tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2010 sekä viraston vastaukset

    EUVL C 366, 15.12.2011, p. 33–38 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    15.12.2011   

    FI

    Euroopan unionin virallinen lehti

    C 366/33


    KERTOMUS

    Euroopan kemikaaliviraston tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2010 sekä viraston vastaukset

    2011/C 366/07

    JOHDANTO

    1.

    Euroopan kemikaalivirasto (jäljempänä ’virasto’) perustettiin 18 päivänä joulukuuta 2006 annetulla Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksella (EY) N:o 1907/2006 (1). Helsingissä sijaitsevan viraston keskeisinä tehtävinä on varmistaa korkeatasoinen terveyden ja ympäristön suojelu sekä sellaisenaan, valmisteissa ja esineissä esiintyvien aineiden vapaa liikkuvuus samalla edistäen kilpailukykyä ja innovaatioita. Virasto myös edistää vaihtoehtoisten menetelmien kehittämistä aineiden vaarojen arvioimiseksi (2). Virasto saavutti taloudellisen riippumattomuuden komissiosta 1. tammikuuta 2008.

    2.

    Viraston talousarvio oli 75 miljoonaa euroa varainhoitovuonna 2010, kun se edellisenä vuonna oli 70,4 miljoonaa euroa. Virastossa työskenteli vuoden lopussa 472 henkilöä, edellisenä vuonna henkilöstön määrä oli 355.

    TARKASTUSLAUSUMA

    3.

    Tilintarkastustuomioistuin on tarkastanut Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 287 artiklan 1 kohdan toisen alakohdan mukaisesti viraston tilinpäätöksen (3), joka sisältää ”tilinpäätösasiakirjat” (4) ja ”selvityksen talousarvion toteuttamisesta” (5)31. joulukuuta 2010 päättyneeltä varainhoitovuodelta, ja tilien perustana olevien toimien laillisuuden ja asianmukaisuuden.

    4.

    Tilintarkastustuomioistuimen tarkastuslausuma annetaan Euroopan parlamentille ja neuvostolle neuvoston asetuksen (EY, Euratom) N:o 1605/2002 (6) 185 artiklan 2 kohdan mukaisesti.

    Pääjohtajan vastuu

    5.

    Tulojen ja menojen hyväksyjänä pääjohtaja toteuttaa tulot ja menot sisältävää talousarviota viraston varainhoitoa koskevien säännösten mukaisesti omalla vastuullaan ja hyväksyttyjen määrärahojen rajoissa (7). Pääjohtajan vastuulla on kehittää (8) sellainen organisaatiorakenne sekä sisäiset hallinto- ja valvontajärjestelmät ja -menettelyt, joiden pohjalta on toisaalta mahdollista laatia tilinpäätös (9), jossa ei ole petoksesta tai virheestä johtuvia olennaisesti virheellisiä tietoja, ja toisaalta varmistaa tilien perustana olevien toimien laillisuus ja asianmukaisuus.

    Tilintarkastustuomioistuimen vastuu

    6.

    Tilintarkastustuomioistuimen vastuulla on antaa tarkastuksensa perusteella tarkastuslausuma viraston tilinpäätöksen luotettavuudesta sekä tilien perustana olevien toimien laillisuudesta ja asianmukaisuudesta.

    7.

    Tilintarkastustuomioistuin toimitti tarkastuksensa kansainvälisten tarkastusstandardien ja eettisten ohjeiden (IFAC ja ISSAI) (10) mukaisesti. Kyseisissä standardeissa edellytetään, että tilintarkastustuomioistuin noudattaa eettisiä ohjeita ja suunnittelee ja toimittaa tarkastuksen siten, että sen avulla saadaan kohtuullinen varmuus siitä, onko tilinpäätöksessä olennaisia virheitä ja ovatko tilien perustana olevat toimet lailliset ja asianmukaiset.

    8.

    Tilintarkastustuomioistuimen tarkastuksen osana toteutettiin menettelyjä, joiden tarkoituksena oli saada todentavaa aineistoa tilinpäätökseen sisältyvistä määristä ja tilinpäätöstiedoista ja tilien perustana olevien toimien laillisuudesta ja asianmukaisuudesta. Tilintarkastustuomioistuimen tehtävänä on valita käytettävät menetelmät sekä arvioida, kuinka suuri on riski, että tilinpäätökseen sisältyy petoksista tai virheistä johtuvia olennaisesti virheellisiä tietoja tai laittomia tai sääntöjenvastaisia toimia. Kyseisissä riskinarvioinneissa arvioidaan tarkastuskohteen sisäistä valvontaa tilinpäätöksen laatimisen ja esittämisen kannalta, ja tämän pohjalta suunnitellaan tilanteeseen sopivat tarkastusmenettelyt. Tilintarkastustuomioistuimen tarkastuksen yhteydessä arvioidaan myös sovellettujen tilinpäätösperiaatteiden ja johdon esittämien kirjanpidollisten arvioiden asianmukaisuutta sekä tilinpäätöksen yleistä esittämistapaa.

    9.

    Tilintarkastustuomioistuin katsoo, että saatu todentava aineisto on riittävä ja sopiva jäljempänä olevien lausumien perustaksi.

    Lausuma tilien luotettavuudesta

    10.

    Tilintarkastustuomioistuin katsoo, että viraston tilinpäätös (11) antaa olennaisilta osiltaan oikeat ja riittävät tiedot viraston taloudellisesta asemasta 31. päivältä joulukuuta 2010 sekä toimien tuloksista ja rahavirroista päättyneeltä varainhoitovuodelta viraston varainhoitoa koskevien sääntöjen mukaisesti.

    Lausuma tilien perustana olevien toimien laillisuudesta ja asianmukaisuudesta

    11.

    Tilintarkastustuomioistuin katsoo, että viraston 31. päivänä joulukuuta 2010 päättyneeltä varainhoitovuodelta annetun tilinpäätöksen perustana olevat toimet ovat olennaisilta osiltaan lailliset ja asianmukaiset.

    12.

    Jäljempänä esitettävät huomautukset eivät aseta tilintarkastustuomioistuimen lausumia kyseenalaiseksi.

    TALOUSARVIO- JA VARAINHALLINTOA KOSKEVAT HUOMAUTUKSET

    13.

    Virasto on rahoittanut itse toimintansa vuodesta 2010 lähtien. Viraston varainhoitoasetusta olisi aiheellista tarkistaa, jotta siihen voitaisiin sisällyttää mekanismi, jonka avulla virasto voi pitää itsellään omien varojen ylijäämän viraston tulevan toiminnan rahoittamiseksi.

    Tilintarkastustuomioistuimen jaosto IV on tilintarkastustuomioistuimen jäsenen Igors LUDBORŽSin johdolla hyväksynyt tämän kertomuksen Luxemburgissa 6. syyskuuta 2011 pitämässään kokouksessa.

    Tilintarkastustuomioistuimen puolesta

    Vítor Manuel da SILVA CALDEIRA

    presidentti


    (1)  EUVL L 396, 30.12.2006, s. 1.

    (2)  Liitteessä esitetään tiedotustarkoituksessa yhteenveto viraston vastuualueista ja toiminnoista.

    (3)  Tilinpäätökseen on liitetty mukaan varainhoitovuoden talousarvio- ja varainhallintoa koskeva selvitys, jossa muun muassa annetaan tiedot määrärahojen täytäntöönpanoasteesta sekä esitetään yhteenveto budjettikohtien välisistä määrärahasiirroista.

    (4)  Tilinpäätös sisältää taseen, tuloslaskelman, rahavirtalaskelman, oman pääoman muutoksia koskevan laskelman sekä tilinpäätöksen liitteet, joihin sisältyy kuvaus keskeisistä tilinpäätöksen laatimisperiaatteista ja muut liitetiedot.

    (5)  Selvitys talousarvion toteuttamisesta sisältää talousarvion toteutumalaskelman liitteineen.

    (6)  EYVL L 248, 16.9.2002, s. 1.

    (7)  Komission asetus (EY, Euratom) N:o 2343/2002 (EYVL L 357, 31.12.2002, s. 72), 33 artikla.

    (8)  Asetus (EY, Euratom) N:o 2343/2002, 38 artikla.

    (9)  Erillisvirastojen tilinpäätöksiä ja kirjanpitoa koskevat säännöt on esitetty asetuksen (EY, Euratom) N:o 2343/2002 VII osaston 1 luvussa. Asetusta on viimeksi muutettu asetuksella (EY, Euratom) N:o 652/2008 (EUVL L 181, 10.7.2008, s. 23). Säännöt on sisällytetty sellaisenaan viraston varainhoitoasetukseen.

    (10)  Kansainvälinen tilintarkastajaliitto (International Federation of Accountants, IFAC) ja ylimpien tarkastuselinten kansainväliset standardit (International Standards of Supreme Audit Institutions, ISSAI).

    (11)  Lopullinen tilinpäätös laadittiin 23. kesäkuuta 2011 ja tilintarkastustuomioistuin vastaanotti sen 29. kesäkuuta 2011. Lopullinen tilinpäätös esitetään sivustoilla http://eca.europa.eu ja http://echa.europa.eu/publications/annual_accounts_en.asp.


    LIITE

    Euroopan kemikaalivirasto (Helsinki)

    Vastuualueet ja toiminnot

    Perussopimuksen mukainen unionin toimivalta

    Euroopan kemikaaliviraston perustamisasetuksen – REACH-asetuksen (EY) N:o 1907/2006 – oikeusperusta on Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 114 artikla.

    Viraston toimivaltuudet

    (asetuksessa (EY) N:o 1907/2006 (REACH-asetus) ja asetuksessa (EY) N:o 1272/2008)

    Tavoitteet

    REACH-asetuksen tarkoituksena on varmistaa korkeatasoinen terveyden ja ympäristön suojelu, mukaan lukien myös vaihtoehtoisten menetelmien kehittämisen edistäminen aineiden vaarojen arvioimiseksi, sekä aineiden vapaa liikkuvuus sisämarkkinoilla, ja samalla parantaa kilpailukykyä ja edistää innovaatioita. (REACH-asetuksen 1 artikla).

    Kemikaaliviraston olisi oltava keskeisessä asemassa varmistettaessa, että sidosryhmät ja kansalaiset pitävät kemikaalilainsäädäntöä sekä sitä koskevia päätöksentekoprosesseja ja tieteellistä perustaa luotettavina. Kemikaalivirastolla tulisi olla myös keskeinen asema tätä asetusta ja sen täytäntöönpanoa koskevan tiedotuksen yhteensovittamisessa. Unionin toimielinten, jäsenvaltioiden, kansalaisten ja sidosryhmien luottamuksella kemikaalivirastoon on siten olennainen merkitys. Tästä syystä on erityisen tärkeää taata kemikaaliviraston riippumattomuus, sen korkeatasoinen tieteellinen ja tekninen kapasiteetti ja sääntelymahdollisuudet sekä avoimuus ja tehokkuus. (REACH-asetuksen johdanto-osan 95 kappale)

    Tehtävät

    Virasto perustettiin hallinnoimaan ja joissakin tapauksissa toteuttamaan REACH-asetuksen teknisiä, tieteellisiä ja hallinnollisia näkökohtia tavoitteenaan varmistaa näiden näkökohtien yhdenmukaisuus unionin tasolla. (REACH-asetuksen 75 artikla)

    Viraston tehtävänä on myös antaa jäsenvaltioille ja unionin toimielimille parasta mahdollista tieteellistä ja teknistä neuvontaa sen toimialaan kuuluvia kemikaaleja koskevissa kysymyksissä, jotka sille on REACH-asetuksen mukaisesti osoitettu. (REACH-asetuksen 77 artiklan 1 kohta)

    Virastolla on myös kemiallisten aineiden luokitukseen ja merkintöihin liittyviä tehtäviä, jotka perustuvat aineiden ja seosten luokituksesta, merkinnöistä ja pakkaamisesta annettuun asetukseen (EY) N:o 1272/2008. Viraston tehtävänä on antaa jäsenvaltioille ja unionin toimielimille parasta mahdollista tieteellistä neuvontaa ja antaa teollisuudelle ja jäsenvaltioiden viranomaisille teknistä ja tieteellistä ohjeistusta.

    Hallinto

    1 –   Hallintoneuvosto

    Hallintoneuvosto koostuu yhdestä neuvoston nimittämästä kunkin jäsenvaltion edustajasta ja enintään kuudesta komission nimittämästä edustajasta, mukaan lukien kolme sidosryhmiä edustavaa henkilöä, joilla ei ole äänioikeutta, ja lisäksi kahdesta Euroopan parlamentin nimittämästä riippumattomasta henkilöstä. (REACH-asetuksen 79 artikla)

    Tehtävät: REACH-asetuksen 78 artiklan ja erillisvirastoihin sovellettavan varainhoidon puiteasetuksen mukaan hallintoneuvoston pääasiallisena tehtävänä on vahvistaa vuotuinen ja monivuotinen työohjelma, lopullinen talousarvio, yleiskertomus, sisäiset säännöt ja menettelyt ja käyttää kurinpidollista toimivaltaa pääjohtajan suhteen. Lisäksi se nimittää valituslautakunnan puheenjohtajan ja komiteoiden jäsenet.

    2 –   Pääjohtaja

    Tehtävät: REACH-asetuksen 83 artikla.

    3 –   Komiteat

    Virastolla on kolme komiteaa (riskinarviointikomitea, jäsenvaltioiden komitea ja sosio-ekonomisen analyysin komitea).

    Tehtävät: REACH-asetuksen 76 artiklan 1 kohdan c–e alakohta.

    4 –   Täytäntöönpanon valvontaa koskeva tiedonvaihtofoorumi

    Tehtävät: REACH-asetuksen 76 artiklan 1 kohdan f alakohta.

    5 –   Sihteeristö

    Tehtävät: REACH-asetuksen 76 artiklan 1 kohdan g alakohta.

    6 –   Valituslautakunta

    Tehtävät: REACH-asetuksen 76 artiklan 1 kohdan h alakohta.

    7 –   Ulkoinen tarkastus

    Tilintarkastustuomioistuin.

    8 –   Vastuuvapauden myöntävä viranomainen

    Parlamentti myöntää vastuuvapauden neuvoston suosituksesta.

    Viraston resurssit vuonna 2010 (2009)

    Talousarvio (lisätalousarviot mukaan lukien)

    75,5 (70,4) miljoonaa euroa, joista tulot saaduista palkkioista: 35,0 (2,2) miljoonaa euroa ja unionilta saatua tukea: 36,0 (66,6) miljoonaa euroa

    Henkilöstö 31. joulukuuta 2010

    Henkilöstötaulukossa 426 (324) virkaa,

    joista täytettyjä: 382 (293)

    Muu henkilöstö: 90 (62) sopimussuhteista toimihenkilöä, työkomennuksella olevaa kansallista asiantuntijaa ja vuokrahenkilöstöä

    Henkilöstö yhteensä: 472 (355)

    Henkilöstön tehtävät jakaantuvat seuraavasti:

    operatiiviset tehtävät: 341 (237)

    hallinnolliset ja avustavat tehtävät: 131 (118)

    Tuotteet ja palvelut vuonna 2010 (2009)  (1)

    Viraston työohjelma jakautuu seuraaviin 11 toimintoon:

    1.   Rekisteröinti, ennakkorekisteröinti ja tietojen yhteiskäyttö

    ensimmäiseen REACH-määräaikaan mennessä jätettyjen tietojen valmistelu ja käsittely

    laaditut rekisteröintiasiakirjat tuote- ja prosessisuuntautunutta tutkimusta ja kehittämistä lukuun ottamatta: 25 000(500)

    tiedustelut: 1 600(1 000)

    tietojen yhteiskäyttöä koskevista riidoista annetut päätökset: 9 (0)

    2.   Arviointi

    toimintaedellytysten kehittäminen

    suoritetut säännönmukaisuuden tarkastukset: 70 (14)

    testausehdotuksia koskevat lopulliset päätökset: 4 (1)

    3.   Lupamenettelyt ja rajoitukset

    hakijaluettelot: 16 (15) luetteloon otettua ainetta

    suositukset REACH-asetuksen liitteeseen XIV sisällytettävistä ensisijaisista aineista: 1 (1)

    rekisteröidyt rajoittamistapaukset: 1(0)

    valmiiksi saadut REACH-asetuksen liitteessä XVII mainittuja aineita koskevat arviointiraportit: 6 (0)

    toimintaedellytysten kehittäminen

    4.   Luokitukset ja merkinnät

    jätettyjen ilmoitusten valmistelu ja käsittely luokitusten ja merkintöjen ilmoituksia koskevan määräajan kuluessa

    vastaanotetut luokitusta ja merkintöjä koskevat ilmoitukset: yli 3 miljoonaa ilmoitusta yli 100 000 aineen osalta

    yhdenmukaistettua luokitusta ja merkintää koskevat saadut ehdotukset: 81 (33)

    5.   Neuvonta ja apu

    helpdesk-palvelu ja alan toimijoille annettu ohjeistus, tulevia säännöstenmukaisia määräaikoja silmällä pitäen

    helpdesk-palvelun vastaamien kysymysten määrä: 10 000(6 600)

    uusien ohjeistusasiakirjojen määrä: 2 (2)

    päivitettyjen ohjeistusten määrä: 12 (0)

    6.   IT-tuki toimijoille

    REACH-tietojärjestelmän ja muiden tieteellisten tietojärjestelmien kehittäminen

    7.   Lainsäädännön edelleenkehittämistä koskeva tieteellinen ja käytännön neuvonta

    Euroopan komission pyynnöstä tapahtunut osallistuminen nanomateriaalien, testiohjeita koskevan OECD:n ohjelman sekä biosidiasetusta koskevan ehdotuksen osalta

    8.   Komiteat ja foorumit

    yksimieliset jäsenvaltioiden komitean sopimukset: 26 (15)

    riskinarviointikomitean lausunnot: 16 (1)

    9.   Valituslautakunta

    hyväksyttyjä menettelysääntöjä koskevat päätökset

    10.   Viestintä

    2 sidosryhmille suunnattua tapahtumaa, joissa 700 osanottajaa

    3 000 osanottajaa päärekisteröijän verkkoseminaareissa

    yli 60 julkaisua

    2 300 EU:n 21 kielelle käännettyä sivua

    2,5 miljoonaa käyntiä internetsivustolla 200 maasta

    11.   Suhteet EU:n toimielimiin ja kansainvälinen yhteistyö

    yhteisymmärryspöytäkirja allekirjoitettu Kanadan kanssa

    aiesopimus allekirjoitettu Yhdysvaltojen ympäristönsuojeluviraston kanssa

    tieteellistä ja teknistä yhteistyötä OECD:n kanssa

    Lähde: Virastolta saadut tiedot.


    (1)  Luvut on tarvittaessa pyöristetty lähimpään kymmeneen, sataan tai tuhanteen.


    VIRASTON VASTAUKSET

    13.

    Virasto lisää ehdotuksen mainitusta mekanismista, jonka avulla varojen ylijäämää voidaan hallita, lähiaikoina tarkistettavaan varainhoitoa koskevaan puiteasetukseen.


    Top