Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52011DC0181

    KOMISSION TIEDONANTO NEUVOSTOLLE pyynnöstä tehdä EU:n virkamiesten varhaiseläkejärjestelmää koskeva ehdotus

    /* KOM/2011/0181 lopullinen */

    52011DC0181

    /* KOM/2011/0181 lopullinen */ KOMISSION TIEDONANTO NEUVOSTOLLE pyynnöstä tehdä EU:n virkamiesten varhaiseläkejärjestelmää koskeva ehdotus


    [pic] | EUROOPAN KOMISSIO |

    Bryssel 7.4.2011

    KOM(2011) 181 lopullinen

    KOMISSION TIEDONANTO NEUVOSTOLLE

    pyynnöstä tehdä EU:n virkamiesten varhaiseläkejärjestelmää koskeva ehdotus

    KOMISSION TIEDONANTO NEUVOSTOLLE

    pyynnöstä tehdä EU:n virkamiesten varhaiseläkejärjestelmää koskeva ehdotus

    Neuvosto hyväksyi 25. lokakuuta 2010 päätelmät, joissa komissiota kehotetaan esittämään vuoden 2011 puoliväliin mennessä lainsäädäntöehdotus henkilöstösääntöjen muuttamiseksi. Ehdotuksella henkilöstösääntöjen liitteessä VIII olevan 9 artiklan 2 kohta joko kumottaisiin tai sitä tarkistettaisiin perinpohjaisesti neuvoston päätelmissä ilmaistujen huolenaiheiden huomioimiseksi. SEUT-sopimuksen 241 artiklan mukaisesti tilanteessa, jossa komissio päättää olla tekemättä ehdotusta, sen on perusteltava neuvostolle ratkaisunsa.

    Komissio haluaa muistuttaa neuvostoa siitä, että se hyväksyi vuonna 2004 henkilöstösääntöjen liitteessä VIII olevan 9 artiklan 2 kohdan henkilöresurssien hallinnan apuvälineeksi. Tällä apuvälineellä EU:n toimielimet ovat voineet luopua aiemmasta palvelussuhteen päättymisjärjestelmästä (” dégagement ”), ja se on helpottanut henkilöstön palkkaamista uusista jäsenvaltioista (EU-10 ja EU-2). Kyseinen väline on osa neuvoston, komission ja ammattiyhdistysten neuvottelemaa kokonaispakettia.

    Komissio haluaa korostaa, että neuvostolle esitetyssä raportissa annetaan henkilöstösääntöjen mukaisesti lyhyttä aikaväliä koskevat luvut. Komissio ei myöskään näe, millä perusteella neuvosto voisi olettaa, että järjestelmä olisi pitkällä aikavälillä talousarviovaikutuksiltaan muuta kuin neutraali. Vuodesta 2004 kaikki henkilöstösääntöjen 1a artiklan 2 kohdassa ja 1b artiklassa tarkoitetut toimielimet ovat yhteisesti soveltaneet varhaiseläkejärjestelmää. Järjestelmää on sovellettu ainoastaan yksikön edun vuoksi ja vain pieneen määrään tapauksia. Järjestelmässä on noudatettu henkilöstösääntöjen liitteessä VIII olevan 9 artiklan 2 kohdan rajoituksia (lukuun ottamatta yhtä valitettavaa mutta hyvin vähäistä poikkeusta).

    Komissio haluaisi myöskin muistuttaa neuvostoa siitä, että laajentumisen jälkeiset erityiset olosuhteet huomioon ottaen viime vuosina on sovellettu 10 prosentin vuotuista osuutta. Ei ole syytä olettaa, että tämä enimmäismäärä saavutettaisiin joka vuosi.

    Henkilöstösääntöjen 9 artiklan 2 kohta on tarkoitettu kaikille toimielimille, ja kaikkien toimielinten on hallinnoitava järjestelmää yhteisesti. Komissio ei voi yksipuolisesti rajoittaa tapaa, jolla muut toimielimet käyttävät valtuuksiaan nimittävänä viranomaisena varhaiseläkkeen osalta. Muut toimielimet ovat kuitenkin hyväksyneet komission ehdotuksen, jonka mukaan ne käyttävät nimittävälle viranomaiselle kuuluvaa harkintavaltaa ja soveltavat vuosina 2010–2011 noin 8 prosentin osuutta. Näin otetaan huomioon EU-10-maiden kansalaisten palvelukseen ottamista koskevan siirtymäkauden loppuminen ja jatkuva tarve palkata henkilöstöä EU-2-jäsenvaltioista.

    Edellä esitetyistä syistä komissio ei katso, että tässä vaiheessa olisi syytä tarkistaa henkilöstösääntöjen liitteessä VIII olevan 9 artiklan 2 kohdan sääntöjä. Komissio kuitenkin ottaa asianmukaisesti huomioon neuvoston huolenaiheet ehdottaessaan henkilöstösääntöjen muuttamista.

    Top