Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52011AR0278

    Alueiden komitean lausunto aiheesta ”Yleishyödyllisiä taloudellisia palveluja koskevien EU:n valtiontukisääntöjen uudistus”

    EUVL C 9, 11.1.2012, p. 45–52 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    11.1.2012   

    FI

    Euroopan unionin virallinen lehti

    C 9/45


    Alueiden komitean lausunto aiheesta ”Yleishyödyllisiä taloudellisia palveluja koskevien EU:n valtiontukisääntöjen uudistus”

    2012/C 9/09

    ALUEIDEN KOMITEA

    on tyytyväinen siihen, että Euroopan komissio on samaa mieltä alueiden komitean ehdotuksesta, jonka mukaan on tarpeen erotella seuraavat tapaukset: 1) tilanteet, joissa julkisista palveluista myönnettävät vähämerkityksiset korvaukset eivät vaikuta jäsenvaltioiden väliseen kauppaan, 2) paikallisista julkisista ja sosiaalisista palveluista myönnettävät korvaukset, jotka ylittävät vähämerkityksistä tukea koskevat kynnysarvot, mutta jotka organisaation erityispiirteiden ja sisämarkkinoiden kehityksen nykytilanteen vuoksi eivät vaikuta jäsenvaltioiden väliseen kauppaan, ja 3) muista unionin tasoisista tai rajatylittävistä julkisista palveluista myönnettävät korvaukset, joita hallinnoidaan alakohtaisilla direktiiveillä tai asetuksilla.

    toistaa vaatimuksensa siitä, että kynnysarvo nostettaisiin 800 000 euroon vuodessa.

    kehottaa komissiota luopumaan paikallisviranomaisen toimialueen asukaslukua koskevasta kriteeristä vähämerkityksistä tukea koskevan uuden asetuksen soveltamisedellytyksissä.

    vastustaa sitä, että komissio ottaa käyttöön yleishyödyllisiä taloudellisia palveluita koskevien korvausten taloudellisen tehokkuuden arvioinnin. AK:n mielestä tällaiselle lainsäädäntöehdotukselle ei löydy riittävää oikeusperustaa Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 106 artiklasta tai sen 3 kohdan määräysten mukaisesta komission yksipuolisesta päätöksestä tai direktiivistä. Komission tehtävä Euroopan unionin kilpailuviranomaisena ei missään tapauksessa ulotu jäsenvaltioiden viranomaisten myöntämien julkisten varojen tehokkaan kohdistamisen edellytyksiin.

    Yleisesittelijä

    Karl-Heinz LAMBERTZ (BE, PSE), Belgian saksankielisen yhteisön pääministeri

    Viiteasiakirjat

    Luonnos – Komission tiedonanto Euroopan unionin valtiontukisääntöjen soveltamisesta yleisiin taloudellisiin tarkoituksiin liittyvien palvelujen tuottamisesta myönnettävään korvaukseen

    Luonnos – Komission asetus Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 107 ja 108 artiklan soveltamisesta yleisiin taloudellisiin tarkoituksiin liittyviä palveluja tuottaville yrityksille myönnettävään vähämerkityksiseen tukeen

    Luonnos – Komission tiedonanto – Julkisesta palvelusta maksettavana korvauksena myönnettävää valtiontukea koskevat EU:n puitteet (2011)

    Luonnos – Komission päätös Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 106 artiklan 2 kohdan määräysten soveltamisesta tietyille yleisiin taloudellisiin tarkoituksiin liittyviä palveluja tuottaville yrityksille korvauksena julkisista palveluista myönnettävään valtiontukeen

    Komission tiedonanto Euroopan parlamentille, neuvostolle, Euroopan talous- ja sosiaalikomitealle sekä alueiden komitealle – Yleishyödyllisiä taloudellisia palveluja koskevien EU:n valtiontukisääntöjen uudistus

    KOM(2011) 146 lopullinen

    Alueiden komitean työjärjestyksen 52 artiklan mukaisesti tarkistettu lausunto, joka liittyy asiakirjaan CdR 150/2011 fin – asiakokonaisuus ECOS-V-016

    I   POLIITTISET SUOSITUKSET

    ALUEIDEN KOMITEA

    1.

    suhtautuu myönteisesti komission ehdotukseen julkisen palvelun tuottamisesta maksettavina korvauksina myönnettävää valtiontukea koskevasta lainsäädäntöpaketista.

    2.

    katsoo, että tarkistamisehdotus on alueyhteisöjen kannalta merkittävä poliittinen aloite, sillä sen tavoitteena on määritellä uudet selkeät ja oikeasuhtaiset säännöt, jotka koskevat julkisten palvelujen rahoitusmuotojen yhdenmukaisuutta sisämarkkinoiden vaatimusten kanssa, sekä taata näin ollen oikeusturva ja oikeudellinen ennakoitavuus, jotka ovat tarpeen julkisten palvelujen kehittämiseksi unionissa. Komitea pahoittelee kuitenkin, ettei komissio saavuta itse asettamaansa tavoitetta selkiyttää sovellettavuus- ja soveltamiskysymyksiä sekä minimoida etenkin asianomaisille aiheutuvat hallinnolliset rasitteet.

    3.

    katsoo, että Euroopan komission ehdottaman valtiontukien valvontaa koskevan järjestelmän yleisrakenteessa olisi otettava paremmin huomioon julkisten palveluiden paikallinen, rajatylittävä ja eurooppalainen ulottuvuus, niiden organisointimuotojen moninaisuus sekä EU:n jäsenvaltioiden väliseen kauppaan kohdistuvien vaikutusten tosiasiallinen vaara. Tämä tarve heijastuu ehdotuksista kuitenkin vain osittain.

    4.

    on tyytyväinen siihen, että komissio on samaa mieltä alueiden komitean ehdotuksesta (1), jonka mukaan on tarpeen erotella seuraavat tapaukset: 1) tilanteet, joissa julkisista palveluista myönnettävät vähämerkityksiset korvaukset eivät vaikuta jäsenvaltioiden väliseen kauppaan ja joita ei näin ollen tule alistaa valtiontukia koskevaan valvontaan, 2) paikallisista julkisista ja sosiaalisista palveluista myönnettävät korvaukset, jotka ylittävät vähämerkityksistä tukea koskevat kynnysarvot, mutta jotka organisaation erityispiirteiden ja sisämarkkinoiden kehityksen nykytilanteen vuoksi eivät vaikuta jäsenvaltioiden väliseen kauppaan unionin edun vastaisessa määrin, ja 3) muista unionin tasoisista tai rajatylittävistä julkisista palveluista myönnettävät korvaukset, joita hallinnoidaan alakohtaisilla direktiiveillä tai asetuksilla tai joita tuottavien kaupallisten yritysten organisaatio on rajatylittävä tai ylikansallinen.

    Luonnos – Komission tiedonanto Euroopan unionin valtiontukisääntöjen soveltamisesta yleisiin taloudellisiin tarkoituksiin liittyvien palvelujen tuottamisesta myönnettävään korvaukseen

    5.

    suhtautuu myönteisesti tiedonantoluonnokseen, jossa selvennetään ja ajantasaistetaan yleisiin taloudellisiin tarkoituksiin liittyviä palveluita koskevia unionin oikeuden käsitteitä erityisesti Euroopan unionin tuomioistuimen oikeuskäytännön kehityksen perusteella. Komitea pahoittelee kuitenkin, ettei komissio ole laatinut EU:n tuomioistuimen antamien suuntaviivojen lisäksi selkeitä kriteerejä taloudellisen toiminnan, paikallisuuden ja sisämarkkinaulottuvuuden määrittelemiseksi. Tämän takia tarkistaminen on vastaisuudessakin hyvin tulkinnanvaraista ja oikeudellinen epävarmuus jatkuu.

    6.

    korostaa tähän liittyen, että Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 14 artikla – joka kuuluu yleisesti sovellettaviin määräyksiin – muodostaa uuden oikeusperustan, jonka nojalla parlamentti ja neuvosto voivat asetusten muodossa määritellä periaatteet ja edellytykset, joiden pohjalta yleishyödylliset taloudelliset palvelut voivat täyttää erityistehtävänsä. Komitea kehottaakin komissiota vahvistamaan virallisesti keskeisten, perussopimuksessa määrittelemättömien käsitteiden selkiyttämisen esittämällä Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 14 artiklaan perustuvan ehdotuksen neuvoston ja Euroopan parlamentin asetukseksi.

    7.

    katsoo, että tarkasteltavana oleva tiedonantoluonnos ei vapauta komissiota sitoumuksesta antaa yleishyödyllisiä palveluita koskevat laatupuitteet.

    Luonnos – Komission asetus Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 107 ja 108 artiklan soveltamisesta yleisiin taloudellisiin tarkoituksiin liittyviä palveluja tuottaville yrityksille myönnettävään vähämerkityksiseen tukeen

    8.

    suhtautuu myönteisesti Euroopan komission aikeeseen nostaa vähämerkityksistä tukea koskevan asetuksen (2) kynnysarvoa, jonka ylittävä valtiontuki ei kuulu valtiontukien valvonnan piiriin, siten että asetuksen soveltamisalan ulkopuolelle jäisivät kaikki muun muassa sosiaaliseen paikalliskehitykseen liittyvät julkiset lähipalvelut, joiden taustalla on esimerkiksi paikallista yhdistystoimintaa ja sosiaalisia mikroyrityksiä. Tällaiset palvelut liittyvät esimerkiksi sosiaaliseen osallisuuteen, syrjäytymisen torjuntaan, vanhuksille annettavaan tukeen, paikallistoimintaan ja kulttuuri-, urheilu- tai sosiaalispedagogisten toimintojen kehittämiseen. Ehdotus perustuu siihen, että riski tällaisten julkisten palveluiden vaikutuksesta jäsenvaltioiden väliseen kauppaan on mitätön.

    9.

    pahoittelee kuitenkin sitä, että komissio tyytyy ehdottamaan, että kolmen vuoden enimmäismäärä 200 000 euroa korotettaisiin 150 000 euroon vuodessa, millä katettaisiin vain ne lähirakenteet, joilla on vähemmän kuin neljä työntekijää. Komitea vaatii näin ollen jälleen kerran, että enimmäismäärä nostettaisiin 800 000 euroon vuodessa, jotta voitaisiin kattaa kaikki lähirakenteet, joilla on alle 20 työntekijää ja joilla ei ole käytettävissään muita resursseja kuin viranomaisten myöntämät korvaukset silloin, kuin lähipalveluita tuotetaan ilmaiseksi rajallisella alueella.

    10.

    kehottaa komissiota luopumaan paikallisviranomaisen toimialueen asukaslukua koskevasta kriteeristä vähämerkityksistä tukea koskevan uuden asetuksen soveltamisedellytyksissä. Asukasluvulla ei nimittäin ole mitään merkitystä arvioitaessa kyseisen yhteisön taloudellisen toiminnan vaikutusta jäsenvaltioiden väliseen kauppaan. Ei sitä paitsi voi tulla kysymykseen, että omaksutaan sellainen ajatusmalli, joka saattaa johtaa syrjintään eri tahojen (esim. kunnat, alueet, valtio) välillä. Käytettäessä kriteerinä pelkkää asukaslukua jätetään lisäksi huomiotta myös se seikka, että lähipalveluita saattavat osaltaan rahoittaa useammat erikokoiset ja eri tasoilla toimivat viranomaiset niiden perussopimuksessa määriteltyjen periaatteiden mukaisesti, jotka koskevat vapautta järjestää ja tuottaa julkisia palveluita. Ei myöskään voi tulla kysymykseen, että palveluiden jakamisesta erityisesti kuntien välisen yhteistyön puitteissa rangaistaan. Paikallisen ja rajatun luonteen tarkistamisen tulee näin ollen perustua joukkoon tunnuslukuja, joissa otetaan huomioon mm. yhteisön maantieteellinen sijainti ja kyseisten julkisten palvelujen potentiaalinen käyttäjäkunta. Tällaisessa tarkistamisessa on otettava Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 174 artiklan perusteella huomioon niiden alueiden tilanne, jotka kärsivät vakavista ja pysyvistä luontoon tai väestöön liittyvistä haitoista, sekä eriytettävä vastaavasti tukitoimia. Viiden miljoonan euron liikevaihtorajoitus olisi peruttava.

    11.

    panee tyytyväisenä merkille, että komissio suhtautuu avoimuuteen erittäin vakavasti ja jättää ehdottamansa asetuksen ulkopuolelle kaiken sellaisen tuen, joka ei ole avointa ja jonka määrää ei voida laskea tarkasti.

    Luonnos – Komission päätös Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 106 artiklan 2 kohdan määräysten soveltamisesta tietyille yleisiin taloudellisiin tarkoituksiin liittyviä palveluja tuottaville yrityksille korvauksena julkisista palveluista myönnettävään valtiontukeen

    12.

    kannattaa perussopimuksen suhteellisuusperiaatteen mukaisesti komission omaksumaa metodia ottaa huomioon tiettyjen julkisten palveluiden yksinomaan paikallinen luonne sekä ehdotusta laajentaa ensisijaista yhteensopivuutta koskeva päätös koskemaan myös muita sosiaalipalveluita kuin pelkästään sairaaloita ja sosiaalisesta asuntopalvelusta huolehtivia tahoja.

    13.

    katsoo, että tämän ”olennaisia sosiaalisia tarpeita” koskevan uuden käsitteen käyttöönotto aiheuttaa alueyhteisöille ja niiden kumppaneille huomattavaa sekaannusta, koska se limittyy yleishyödyllisiä sosiaalipalveluita sekä palveludirektiivin 2 artiklan 2 kohdan j alakohdassa tarkoitettuja poissuljettuja sosiaalipalveluita koskeviin jo olemassa oleviin käsitteisiin. Komitea kehottaakin komissiota asettamaan etusijalle palveludirektiivin 2 artiklan 2 kohdan j alakohdassa tarkoitetun sosiaalipalveluiden käsitteen, joka jättää jäsenvaltioiden ja alueyhteisöjen määriteltäväksi sen laajuuden toissijaisuusperiaatteen mukaisesti, sekä täsmentämään, ettei palveluja koskevien esimerkkien luettelo, jonka komissio esittää Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 106 artiklan 2 kohdan soveltamista koskevassa päätösluonnoksessa, ole poissulkeva eikä tyhjentävä.

    14.

    pyytää, että komissio luopuisi aikeesta vähentää puoleen tämän päätöksen soveltamisen ehtona oleva vuotuinen korvauskatto ja että se säilytettäisiin 30 miljoonassa eurossa vuotta kohti.

    15.

    toivoo jäsenvaltioiden viranomaisten tuottamia julkisia palveluja koskevien vapaan hallinnoinnin ja järjestämisen periaatteiden nojalla, että komissio ei asettaisi ilmoitusvelvollisuudesta vapauttamisen ehdoksi toimeksiannon kokonaiskestoa.

    16.

    pyytää, että komissio ei asettaisi sosiaalipalveluiden osalta ilmoitusvelvollisuudesta vapauttamisen ehdoksi sitä, että näitä palveluita tuottavat vain ne yritykset, joiden tehtäväksi niiden tuottaminen on annettu, mikäli yritysten ja viranomaisten suhteiden avoimuudesta annetun direktiivin säännöksiä (viitteet) sovelletaan ja kyseiset yritykset toteuttavat kustannuslaskelman.

    17.

    arvioi, että jos alueyhteisöt käynnistävät tarjouspyyntömenettelyn, tarkoituksenaan noudattaa asiassa Altmark annetun tuomion neljättä, julkisten palveluiden tuottamisesta maksettavien korvauksien määrittelyä koskevaa kriteeriä, niiden on voitava asettaa laatukriteereitä määritelläkseen kokonaistaloudellisesti edullisimman tarjouksen sen sijaan, että ne nojautuisivat pelkästään halvimman hinnan kriteeriin.

    18.

    katsoo, että ehdotettu, pääoman tuottoasteeseen ja tuottoindikaattoreihin perustuva ”kohtuullisen voiton” uusi määritelmä on niin monimutkainen, että se on monien valtiotasoa alempien viranomaistahojen kannalta käyttökelvoton.

    19.

    kehottaa komissiota huomioimaan lopullisissa tarkistusehdotuksissaan kaikki julkisista palveluista maksettavien korvausten mahdolliset muodot, kun otetaan huomioon alueyhteisöjen suuri harkintavalta julkisten palveluiden rahoittamisessa, mukaan luettuina korvaukset, joilla tuetaan pitkäaikaisia investointeja, joita tarvitaan julkisten palveluiden paikallisen infrastruktuurin rahoittamiseksi. Lisäksi komitea toivoo, että komissio ei rajoittaisi sääntöjenmukaisuuden analysointia vain vuotuisiin toiminta-avustuksiin ja että se tarkentaisi erityisedellytyksiä, joiden perusteella arvioidaan, onko erityisesti rakennus- ja maainfrastruktuureihin tehtävien pitkäaikaisten investointien yhteydessä maksettu liiallisia korvauksia.

    20.

    muistuttaa komissiolle, että olisi tarkasteltava myös muita riippumattomia kriteereitä, jotka neutraloivat ensisijaisesti riskejä jäsenvaltioiden väliseen kauppaan kohdistuvista vaikutuksista, kilpailun vääristymisestä tai ristikkäistuista. Tällaisia ovat esimerkiksi tiettyjen alueellisten lupajärjestelmien kautta hallinnoitavien toimijoiden rajallinen alueellinen toimivalta, tiettyjen sellaisten – julkisten tai yksityisten – toimijoiden rajallinen toimivalta, jotka on perustettu tuottamaan tiettyä julkista palvelua tietyllä alueella ja joilla ei ole markkinoilla minkäänlaista taloudellista toimintaa, sekä tiettyjen sellaisten sosiaalisten yritysten voittoa tavoittelematon luonne, jotka rahoittavat tuottamiaan julkisia palveluita mahdollisilla voitoillaan, jotka vähennetään tulevista korvauksista.

    21.

    ehdottaa, että komission lopullisessa päätöksessä korvauksia myöntävien viranomaisten tehtäväksi annettaisiin perussopimuksen toissijaisuus- ja suhteellisuusperiaatteiden mukaisesti ryhtyä kaikkiin tarpeellisiin toimiin mahdollisten ylikorvaustilanteiden ehkäisemiseksi, valvomiseksi ja purkamiseksi, sillä mahdollisten ylikorvaustilanteiden ehkäiseminen on suoraan alueyhteisöjen etujen mukaista. Toisaalta ilmitulleisiin liiallisiin korvauksiin liittyviä oikeussuojakeinoja tulee vastaavasti yksinkertaistaa niiden yritysten kannalta, joille on koitunut tosiasiallista ja suoraa haittaa.

    22.

    ehdottaa komissiolle, että näiden määräysten soveltamisen ehdoksi asetettaisiin seuraavat seikat:

    Olemassa on ”julkisia palveluhankintoja koskeva sopimus” (3) eli mikä tahansa virallinen asiakirja, jossa 1) tunnustetaan toimijan toteuttaman tehtävän yleishyödyllinen luonne ja sen kuuluminen Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 14 artiklan ja 106 artiklan 2 kohdan sekä pöytäkirjassa N:o 26 olevan 2 artiklan piiriin, 2) esitetään tarkasti tehtävään liittyvät erityiset velvoitteet sekä alue, jota ne koskevat, ja 3) määritellään muuttujat, joiden perusteella julkisesta palvelusta myönnettävät korvaukset lasketaan.

    Kyseinen ”julkisia palveluhankintoja koskeva sopimus” julkaistaan Euroopan unionin virallisessa lehdessä tätä tarkoitusta varten luodussa erityisessä luettelossa.

    Luonnos – Komission tiedonanto: Julkisesta palvelusta maksettavana korvauksena myönnettävää valtiontukea koskevat EU:n puitteet (2011)

    23.

    muistuttaa vastustavansa sitä, että komissio ottaa käyttöön yleishyödyllisiä taloudellisia palveluita koskevien korvausten taloudellisen tehokkuuden arvioinnin. AK:n mielestä tällaiselle lainsäädäntöehdotukselle ei löydy riittävää oikeusperustaa Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 106 artiklasta tai sen 3 kohdan määräysten mukaisesta komission yksipuolisesta päätöksestä tai direktiivistä. Komission tehtävä Euroopan unionin kilpailuviranomaisena ei missään tapauksessa ulotu jäsenvaltioiden viranomaisten myöntämien julkisten varojen tehokkaan kohdistamisen edellytyksiin. Tämä unionin tuomioistuimen valvonnassa harjoitettava yksinomainen tehtävä rajoittuu sellaisista julkisista palveluista maksettavien korvausten sääntöjenmukaisuuden valvontaan, jotka eivät täytä tuomioistuimen asiassa Altmark antamassa tuomiossa asetettuja edellytyksiä ja jotka kuuluvat näin ollen valtiontukien kieltämistä ja valvontaa koskevan järjestelmän piiriin.

    24.

    suhtautuu kielteisesti vaatimukseen julkisen palvelun tarpeen osoittamisesta jäsenvaltioiden toteuttamien markkinaselvitysten muodossa, koska sillä puututtaisiin jäsenvaltioiden yksinomaiseen oikeuteen organisoida ja järjestää yleishyödylliset palvelut.

    II   MUUTOSEHDOTUKSET

    Luonnos – Komission asetus Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 107 ja 108 artiklan soveltamisesta yleisiin taloudellisiin tarkoituksiin liittyviä palveluja tuottaville yrityksille myönnettävään vähämerkityksiseen tukeen

    Muutosehdotus 1

    Johdanto-osan 4 kappale

    Komission ehdotus

    AK:n muutosehdotus

    (4)

    Komission kokemusten perusteella yleisiin taloudellisiin tarkoituksiin liittyvien palvelujen tuottamisesta maksettavan korvauksen ei pitäisi katsoa vaikuttavan jäsenvaltioiden väliseen kauppaan ja/tai vääristävän tai uhkaavan vääristää kilpailua, jos sen myöntää alle 10 000 asukkaan suuruisen paikkakunnan paikallisviranomainen, tuensaajayrityksen vuotuinen liikevaihto oli kahden edellisen varainhoitovuoden aikana alle 5 miljoonaa euroa ja tuensaajayrityksen yleisiin taloudellisiin tarkoituksiin liittyvistä palveluista saama kokonaiskorvaus on enintään 150 000 euroa verovuotta kohden.

    (4)

    Komission kokemusten perusteella yleisiin taloudellisiin tarkoituksiin liittyvien palvelujen tuottamisesta maksettavan korvauksen ei pitäisi katsoa vaikuttavan jäsenvaltioiden väliseen kauppaan ja/tai vääristävän tai uhkaavan vääristää kilpailua, jos sen myöntää viranomainen ja tuensaajayrityksen yleisiin taloudellisiin tarkoituksiin liittyvistä palveluista saama kokonaiskorvaus on enintään euroa verovuotta kohden.

    Perustelu

    Ks. lausunnon kohdat 9 ja 10.

    Muutosehdotus 2

    Johdanto-osan 16 kappale

    Komission ehdotus

    AK:n muutosehdotus

    (16)

    Komission velvollisuutena on varmistaa, että valtiontukisääntöjä noudatetaan ja että erityisesti vähämerkityksistä tukea koskevien sääntöjen mukaisesti myönnetty tuki täyttää sille asetetut edellytykset. Euroopan unionista tehdyn sopimuksen 4 artiklan 3 kohdassa vahvistetun yhteistyöperiaatteen mukaisesti jäsenvaltioiden olisi edistettävä tämän tehtävän suorittamista ottamalla käyttöön tarvittavat välineet sen varmistamiseksi, ettei yhdelle yritykselle yleisiin taloudellisiin tarkoituksiin liittyvien palvelujen tuottamisesta myönnetyn vähämerkityksisen tuen kokonaismäärä ylitä 150 000 euron vuotuista enimmäismäärää. – –

    (16)

    Komission velvollisuutena on varmistaa, että valtiontukisääntöjä noudatetaan ja että erityisesti vähämerkityksistä tukea koskevien sääntöjen mukaisesti myönnetty tuki täyttää sille asetetut edellytykset. Euroopan unionista tehdyn sopimuksen 4 artiklan 3 kohdassa vahvistetun yhteistyöperiaatteen mukaisesti jäsenvaltioiden olisi edistettävä tämän tehtävän suorittamista ottamalla käyttöön tarvittavat välineet sen varmistamiseksi, ettei yhdelle yritykselle yleisiin taloudellisiin tarkoituksiin liittyvien palvelujen tuottamisesta myönnetyn vähämerkityksisen tuen kokonaismäärä ylitä euron vuotuista enimmäismäärää.– –

    Perustelu

    Ks. lausunnon kohta 9.

    Muutosehdotus 3

    1 artiklan 2 kohta – Soveltamisala

    Komission ehdotus

    AK:n muutosehdotus

    2.   Tätä asetusta sovelletaan ainoastaan tukeen, jonka myöntävät alle 10 000 asukkaan paikkakuntien paikallisviranomaiset.

    2.   Tätä asetusta sovelletaan ainoastaan tukeen, jonka myöntävät

    Perustelu

    Ks. lausunnon kohta 10.

    Muutosehdotus 4

    2 artikla

    Komission ehdotus

    AK:n muutosehdotus

    2.

    Tukeen voidaan soveltaa tätä asetusta ainoastaan, jos i) yleisiin taloudellisiin tarkoituksiin liittyviä palveluja tuottavalle yritykselle myönnetyn tuen kokonaismäärä on enintään 150 000 euroa verovuotta kohden ja ii) kyseisen yrityksen kaikkien toimintojen keskimääräinen vuotuinen liikevaihto ennen veroja on alle 5 miljoonaa euroa tuen myöntämistä edeltäneiden kahden varainhoitovuoden aikana.

    2.

    Tukeen voidaan soveltaa tätä asetusta ainoastaan, jos i) yleisiin taloudellisiin tarkoituksiin liittyviä palveluja tuottavalle yritykselle myönnetyn tuen kokonaismäärä on enintään euroa verovuotta kohden ja ii) kyseisen yrityksen kaikkien toimintojen keskimääräinen vuotuinen liikevaihto ennen veroja on alle 5 miljoonaa euroa tuen myöntämistä edeltäneiden kahden varainhoitovuoden aikana.

    Perustelu

    Ks. lausunnon kohta 9.

    Luonnos – Komission päätös Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 106 artiklan 2 kohdan määräysten soveltamisesta tietyille yleisiin taloudellisiin tarkoituksiin liittyviä palveluja tuottaville yrityksille korvauksena julkisista palveluista myönnettävään valtiontukeen

    Muutosehdotus 5

    Johdanto-osan 9 kappale

    Komission ehdotus

    AK:n muutosehdotus

    Jos useat edellytykset täyttyvät, määrältään vähäiset korvaukset yleisiin taloudellisiin tarkoituksiin liittyvien palvelujen tuottamisesta vastaaville yrityksille eivät vaikuta kaupan kehitykseen eivätkä kilpailuun tavalla, joka olisi unionin etujen vastaista. Sen vuoksi yksittäistä valtiontuki-ilmoitusta ei pitäisi vaatia korvauksen vuotuisen määrän ollessa alle 15 miljoonaa euroa, jos tämän päätöksen vaatimuksia noudatetaan.

    Jos useat edellytykset täyttyvät, määrältään vähäiset korvaukset yleisiin taloudellisiin tarkoituksiin liittyvien palvelujen tuottamisesta vastaaville yrityksille eivät vaikuta kaupan kehitykseen eivätkä kilpailuun tavalla, joka olisi unionin etujen vastaista. Sen vuoksi yksittäistä valtiontuki-ilmoitusta ei pitäisi vaatia korvauksen vuotuisen määrän ollessa alle miljoonaa euroa, jos tämän päätöksen vaatimuksia noudatetaan.

    Perustelu

    Ks. lausunnon kohta 12.

    Muutosehdotus 6

    Johdanto-osan 17 kappale

    Komission ehdotus

    AK:n muutosehdotus

    Kohtuullinen voitto olisi määritettävä pääoman tuottoasteena7, jossa otetaan huomioon riskin suuruus tai riskin puuttuminen. Voittoa, joka ei ylitä sovellettavaa swap-korkoa8 korotettuna 100 peruspisteellä, ei pitäisi katsoa kohtuuttomaksi. Tässä yhteydessä sovellettavaa swap-korkoa voidaan pitää riskittömän sijoituksen asianmukaisena tuottoasteena. Suuruudeltaan 100 peruspisteen preemion tarkoituksena on muun muassa korvata maksuvalmiusriski, joka liittyy siihen, että yleisiin taloudellisiin tarkoituksiin liittyvän palvelun tuottaja, joka sijoittaa pääomaa yleisiin taloudellisiin tarkoituksiin liittyvää palvelua koskevaan sopimukseen, sitoo pääoman toimeksiannon ajaksi eikä pysty myymään osuuttaan yhtä nopeasti ja yhtä pienin kustannuksin kuin sellaista omaisuuserää, jonka omistuspohja on hajaantunut ja johon ei liity maksuvalmiusriskejä.

    Perustelu

    Ks. uutta kohtaa 15 a koskeva muutosehdotus – viite: komission päätöksen johdanto-osan kappale 17.

    Muutosehdotus 7

    1 artiklan 1 kohdan a alakohta

    Komission ehdotus

    AK:n muutosehdotus

    a)

    alle 15 miljoonan euron vuotuinen korvaus yleisiin taloudellisiin tarkoituksiin liittyvien palvelujen tuottamisesta. Jos korvauksen määrä vaihtelee toimeksiannon aikana, raja-arvo voidaan laskea erisuuruisten vuotuisten korvausmäärien keskiarvon perusteella;

    a)

    alle miljoonan euron vuotuinen korvaus yleisiin taloudellisiin tarkoituksiin liittyvien palvelujen tuottamisesta. Jos korvauksen määrä vaihtelee toimeksiannon aikana, raja-arvo voidaan laskea erisuuruisten vuotuisten korvausmäärien keskiarvon perusteella;

    Perustelu

    Ks. lausunnon kohta 12.

    Muutosehdotus 8

    1 artiklan 1 kohdan c alakohta

    Komission ehdotus

    AK:n muutosehdotus

    korvaus yleisiin taloudellisiin tarkoituksiin liittyvien palvelujen tuottamisesta sellaisten olennaisten sosiaalisten tarpeiden täyttämiseksi, joissa on kyse terveydenhuollosta, lastenhoidosta, pääsystä työmarkkinoille, sosiaalisesta asuntotarjonnasta sekä muita heikommassa asemassa olevien ryhmien hoidosta ja sosiaalisesta osallisuudesta. Tätä alakohtaa sovelletaan ainoastaan silloin, kun korvaus myönnetään yrityksille, joiden toiminnot rajoittuvat yhteen tai useampaan tässä alakohdassa tai b alakohdassa tarkoitettuun palveluun. Päätoimintoihin suoraan liittyvien oheistoimintojen harjoittaminen ei kuitenkaan estä tämän alakohdan soveltamista;

    korvaus palvelujen tuottamisesta , joissa on kyse terveydenhuollosta, lastenhoidosta, pääsystä työmarkkinoille, sosiaalisesta asuntotarjonnasta sekä muita heikommassa asemassa olevien ryhmien hoidosta ja sosiaalisesta osallisuudesta. Tätä alakohtaa sovelletaan ainoastaan silloin, kun korvaus myönnetään yrityksille, joiden toiminnot rajoittuvat yhteen tai useampaan tässä alakohdassa tai b alakohdassa tarkoitettuun palveluun. Päätoimintoihin suoraan liittyvien oheistoimintojen harjoittaminen ei kuitenkaan estä tämän alakohdan soveltamista;

    Perustelu

    Ks. kohtaa 11 a koskeva muutosehdotus. Viite: komission päätös.

    Muutosehdotus 9

    1 artiklan 2 kohta

    Komission ehdotus

    AK:n muutosehdotus

    2.   Tätä päätöstä sovelletaan ainoastaan silloin, kun yleisiin taloudellisiin tarkoituksiin liittyvän palvelun toimeksianto kestää enintään 10 vuotta. Pidemmät toimeksiannot kuuluvat tämän päätöksen soveltamisalaan vain, jos palveluntarjoajan on tehtävä suuria investointeja, joiden kuolettaminen yleisesti hyväksyttyjen kirjanpitoperiaatteiden mukaisesti kestää koko toimeksiannon ajan. Jos edellytykset tämän päätöksen soveltamiselle eivät enää täyty toimeksiannon aikana, toimenpiteestä on ilmoitettava SEUT-sopimuksen 108 artiklan 3 kohdan mukaisesti.

       

    Perustelu

    Ks. lausunnon kohta 13.

    Muutosehdotus 10

    4 artiklan 6 kohta

    Komission ehdotus

    AK:n muutosehdotus

    Sovellettaessa tätä päätöstä kohtuullisena pääoman tuottoasteena pidetään tuottoastetta, joka ei ylitä sovellettavaa swap-korkoa, jota on korotettu 100 peruspisteellä. Sovellettava swap-korko on se swap-korko, jonka maturiteetti ja valuutta vastaavat toimeksiannon kestoa ja valuuttaa. Kun yleisiin taloudellisiin tarkoituksiin liittyvän palvelun tuottamiseen ei liity huomattavaa kaupallista tai sopimusriskiä, esimerkiksi jälkikäteen aiheutuvien nettokustannusten täydellisen korvaamisen vuoksi, kohtuullinen voitto ei saa olla suurempi kuin sovellettava swap-korko korotettuna 100 peruspisteellä.

    Perustelu

    Ks. uutta kohtaa 15 a koskeva muutosehdotus. Viite: komission päätös.

    Muutosehdotus 11

    4 artiklan 7 kohta

    Komission ehdotus

    AK:n muutosehdotus

    Jos pääoman tuottoasteen käyttö ei ole mahdollista, jäsenvaltiot voivat käyttää muita tuottoindikaattoreita kuin pääoman tuottoaste sen määrittämiseksi, mikä kohtuullisen voiton olisi oltava, esimerkiksi tuottoa koskevia tilinpäätöksen tunnuslukuja (kuten keskimääräinen oman pääoman tuotto (ROE), sijoitetun pääoman tuotto (ROCE), kokonaispääoman tuotto (ROA) ja myyntituotto (ROS). Riippumatta siitä, mikä indikaattori valitaan, jäsenvaltion on pystyttävä toimittamaan komission pyynnöstä todisteet siitä, ettei voitto ylitä sitä, mitä tyypillinen yritys edellyttäisi harkitessaan palvelun tuottamista, esimerkiksi toimittamalla tiedot kilpailuolosuhteissa myönnetyistä samantyyppisistä sopimuksista saaduista tuotoista.

    ). Riippumatta siitä, mikä indikaattori valitaan, jäsenvaltion on pystyttävä toimittamaan komission pyynnöstä todisteet siitä, ettei voitto ylitä sitä, mitä tyypillinen yritys edellyttäisi harkitessaan palvelun tuottamista, esimerkiksi toimittamalla tiedot kilpailuolosuhteissa myönnetyistä samantyyppisistä sopimuksista saaduista tuotoista.

    Perustelu

    Ks. uutta kohtaa 15 a koskeva muutosehdotus. Viite: komission päätös.

    Bryssel 11. lokakuuta 2011

    Alueiden komitean puheenjohtaja

    Mercedes BRESSO


    (1)  AK:n lausunto CdR 150/2011, kohta 44.

    (2)  Vähämerkityksistä tukea koskeva komission asetus (EY) N:o 1998/2006, 15.12.2006.

    (3)  Niin kuin se on määritelty edellä mainitussa asetuksessa (EY) N:o 1370/2007.


    Top