Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52009PC0081

    Ehdotus: neuvoston päätös elatusvelvoitteisiin sovellettavaa lakia koskevan pöytäkirjan tekemisestä Euroopan yhteisön toimesta

    /* KOM/2009/0081 lopull. - CNS 2009/0023 */

    52009PC0081

    Ehdotus: neuvoston päätös elatusvelvoitteisiin sovellettavaa lakia koskevan pöytäkirjan tekemisestä Euroopan yhteisön toimesta /* KOM/2009/0081 lopull. - CNS 2009/0023 */


    [pic] | EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO |

    Bryssel 23.2.2009

    KOM(2009)81 lopullinen

    2009/0023 (CNS)

    Ehdotus:

    NEUVOSTON PÄÄTÖS

    elatusvelvoitteisiin sovellettavaa lakia koskevan pöytäkirjan tekemisestä Euroopan yhteisön toimesta

    PERUSTELUT

    1. TAVOITE

    Ehdotus koskee Haagissa 23. marraskuuta 2007 pidetyn kansainvälisen yksityisoikeuden konferenssin puitteissa tehdyn, elatusvelvoitteisiin sovellettavaa lakia koskevan pöytäkirjan tekemistä yhteisön puolesta. Pöytäkirjan avulla halutaan parantaa oikeusvarmuutta ja ennustettavuutta elatusapuun oikeutettujen ja elatusvelvollisten kannalta. Koska selvästi suurin osa elatusapuvaatimuksista koskee lapsia, pöytäkirja on ennen kaikkea lasten suojelemiseen tähtäävä toimenpide.

    2. YHTEISEN OIKEUSALUEEN KEHITTÄMINEN EUROOPAN YHTEISÖN ALUEELLE

    Euroopan yhteisö on asettanut tavoitteekseen todellisen oikeusalueen, joka perustuu oikeuden päätösten vastavuoroisen tunnustamisen periaatteeseen.

    Neuvosto antoi 18. joulukuuta 2008 asetuksen (EY) N:o 4/2009 toimivallasta, sovellettavasta laista, päätösten tunnustamisesta ja täytäntöönpanosta ja yhteistyöstä elatusvelvoitteita koskevissa asioissa[1]. Asetuksen 15 artiklan mukaan jäsenvaltioissa, joita sitoo elatusvelvoitteisiin sovellettavasta laista 23. marraskuuta 2007 tehty Haagin pöytäkirja, elatusvelvoitteisiin sovellettava laki vahvistetaan kyseisen pöytäkirjan mukaisesti.

    Soveltamalla pöytäkirjaa yhteisössä varmistetaan, että jäsenvaltiot soveltavat elatusvelvoitteita koskevissa asioissa yhdenmukaisia lainvalintasääntöjä.

    Yhdenmukaiset lainvalintasäännöt ovat välttämätön edellytys sille, että eksekvatuurimenettely saadaan poistettua elatusvelvoitteita koskevien päätösten yhteydestä. Tämän tuloksena niissä jäsenvaltioissa, joita pöytäkirja sitoo, tehdyt päätökset voidaan panna vapaasti täytäntöön muissa jäsenvaltioissa ilman, että asiaa olisi enää erikseen tarkastettava täytäntöönpanojäsenvaltiossa. Näin saavutetaan poliittinen tavoite, joka on ollut asialistalla Tampereella vuonna 1999 pidetystä Eurooppa-neuvoston kokouksesta asti.

    Koska asetuksen (EY) N:o 4/2009 tavoite sekä lainvalintasäännöt kytkeytyvät läheisesti yhteen, pöytäkirjaa olisi sovellettava yhteisössä viimeistään asetuksen soveltamispäivästä eli 18. kesäkuuta 2011 alkaen.

    3. VUODEN 2007 PÖYTÄKIRJA ELATUSVELVOITTEISIIN SOVELLETTAVASTA LAISTA

    Pöytäkirjan avulla pyritään parantamaan oikeusvarmuutta ja ennustettavuutta vahvistamalla elatusvelvoitteisiin sovellettavaa lakia koskevat yhteiset määräykset. Lainvalintasääntöjä yhdenmukaistamalla pyritään ennen kaikkea siihen, että elatusapuun oikeutetut voivat toimia tilanteen täysin tuntien ja ettei heihin sovelleta erilaisia kansallisia järjestelmiä. Pöytäkirjalla pyritään saamaan elatusapuun oikeutetun ja elatusvelvollisen oikeudet tasapainoon.

    Pöytäkirjassa määrätään laista, jota sovelletaan perhe-, sukulaisuus-, avio- tai sivusukulaisuussuhteesta johtuviin elatusvelvoitteisiin, mukaan luettuna lapseen kohdistuva elatusvelvoite vanhempien siviilisäädystä riippumatta (1 artiklan 1 kohta).

    Pöytäkirjan mukaan elatusvelvoitteita säätelee yleensä sen maan laki, jossa elatusapuun oikeutetun vakinainen asuinpaikka on (3 artiklan 1 kohta). Erityissäännöt suojaavat elatusapuun oikeutettua tilanteissa, joissa hän ei voi saada elatusapua asuinpaikkavaltionsa lain mukaan (4 artikla). Puolisoa koskevan elatusvelvollisuuden ollessa kyseessä toinen osapuoli voi pyytää sellaisen toisen valtion lain soveltamista, joka liittyy avioliittoon läheisemmin (5 artikla). Vastaajan asemaa koskeva erityissääntö takaa elatusvelvolliselle tietyissä olosuhteissa mahdollisuuden kiistää elatusapuvaade sillä perusteella, että kyseistä velvollisuutta ei ole sen valtion lain mukaan, jossa elatusvelvollisen vakinainen asuinpaikka on, eikä sen valtion lain mukaan, jonka kansalaisia molemmat asianosaiset ovat, jos heillä on sama kansalaisuus (6 artikla). Osapuolet voivat valita elatusapuvaatimukseen sovellettavan lain joko tiettyä menettelyä varten (7 artikla) tai yleisesti (8 artikla).

    Pöytäkirjan nojalla määräytyvän lain soveltamisesta voidaan kieltäytyä ainoastaan siinä määrin kuin sen vaikutukset olisivat selvästi vastoin tuomioistuinvaltion oikeusjärjestyksen yleisiä perusteita (13 artikla). Elatusavun suuruutta määrättäessä on otettava huomioon elatusapuun oikeutetun tarpeet ja elatusvelvollisen varat, vaikka sovellettavassa laissa säädettäisiin toisin (14 artikla).

    Pöytäkirja tarjoaa alueellisille taloudellisen yhdentymisen järjestöille mahdollisuuden liittyä pöytäkirjaan (24 artikla).

    4. KOMISSION EHDOTUKSET

    Yhteisöjen tuomioistuimen oikeuskäytännön[2] mukaan yhteisöllä on yksinomaista ulkoista toimivaltaa asetuksen (EY) N:o 4/2009 soveltamisalaan kuuluvissa asioissa. Asetuksen mukaan lainvalintasäännöt on määrättävä pöytäkirjan mukaisesti ja jäsenvaltioiden on sovellettava pöytäkirjaa viimeistään asetuksen soveltamispäivästä. Tästä syystä komissio ehdottaa, että yhteisö tekee pöytäkirjan yksin.

    Pöytäkirjan 24 artiklan mukaan Euroopan yhteisö voi allekirjoittamisen, hyväksymisen tai liittymisen yhteydessä antaa selityksen, jossa se toteaa, että sillä on toimivalta kaikissa pöytäkirjan soveltamisalaan kuuluvissa asioissa ja että pöytäkirja sitoo jäsenvaltioita, jotka ovat siirtäneet toimivaltaa yhteisölle. Komissio ehdottaa kyseisen selityksen antamista.

    Asetuksen 76 artiklan mukaan asetusta sovelletaan 18. kesäkuuta 2011 lähtien edellyttäen, että vuoden 2007 Haagin pöytäkirjaa sovelletaan yhteisössä tuohon päivään mennessä. Jos näin ei ole, asetusta sovelletaan siitä päivästä, jona pöytäkirjan soveltaminen yhteisössä alkaa.

    Pöytäkirjan 25 artiklan mukaan pöytäkirja tulee voimaan tietyn ajan kuluttua siitä, kun toinen ratifioimis-, hyväksymis- tai liittymiskirja on talletettu. Yksikään valtio ei ole vielä ratifioinut pöytäkirjaa. Niinpä yhteisö voisi tehdä pöytäkirjan ensimmäisenä.

    Koska pöytäkirjaa olisi sovellettava yhteisössä viimeistään asetuksen soveltamispäivänä eli 18. kesäkuuta 2011, komissio ehdottaa käytettäväksi menettelyä, joka mahdollistaa kansainvälisen sopimuksen soveltamisen väliaikaisesti ennen sen voimaantuloa. Väliaikaisen soveltamisen mahdollisuudesta määrätään Euroopan yhteisön perustamissopimuksen 300 artiklan 2 kohdassa. Komissio ehdottaa, että asiasta annetaan yksipuolinen selitys pöytäkirjan tekemisen yhteydessä.

    Pöytäkirjan 22 artiklan mukaisesti pöytäkirjaa ei sovelleta elatusapuun, jota on vaadittu sopimusvaltiossa ajalta ennen pöytäkirjan voimaantuloa kyseisessä valtiossa. Yhteisössä elatusvelvoitteista annettua uutta asetusta (EY) N:o 4/2009 sovelletaan vireillä oleviin menettelyihin, tuomioistuimessa hyväksyttyihin tai tehtyihin sovintoihin sekä asetuksen soveltamispäivän jälkeen tehtyihin virallisiin asiakirjoihin (75 artikla). Näin ollen asetusta voidaan soveltaa myös tapauksissa, joissa elatusapua vaaditaan asetuksen soveltamispäivää edeltävältä ajalta. Asetuksen soveltaminen yhdessä pöytäkirjan 22 artiklan kanssa vaikuttaisi epätoivotulla tavalla, sillä samaan vaatimukseen saatettaisiin soveltaa eri lakeja riippuen ajasta, jolta elatusapua vaaditaan. Lisäksi eksekvatuurimenettelyn poistamista koskeva sääntö koskee ainoastaan päätöksiä, jotka on tehty yhdenmukaistettujen lainvalintasääntöjen mukaisesti. Komissio ehdottaa, että pöytäkirjan sääntöjä sovelletaan myös silloin kun elatusapua vaaditaan asetuksen nojalla ajalta ennen pöytäkirjan soveltamista yhteisössä ja että tästä annetaan yksipuolinen selitys pöytäkirjan tekemisen yhteydessä.

    Komission 15. joulukuuta 2005 tekemään ehdotukseen neuvoston asetukseksi toimivallasta, sovellettavasta laista, päätösten tunnustamisesta ja täytäntöönpanosta ja yhteistyöstä elatusvelvoitteita koskevissa asioissa liittyi vaikutustenarviointi. Koska arviointi kattoi myös lainvalintasääntöjen ehdotetun yhdenmukaistamisen, uutta vaikutustenarviointia ei tarvita.

    2009/0023 (CNS)

    Ehdotus:

    NEUVOSTON PÄÄTÖS

    elatusvelvoitteisiin sovellettavaa lakia koskevan pöytäkirjan tekemisestä Euroopan yhteisön toimesta

    EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO, joka

    ottaa huomioon Euroopan yhteisön perustamissopimuksen ja erityisesti sen 61 artiklan c alakohdan yhdessä sen 300 artiklan 2 ja 3 kohdan kanssa,

    ottaa huomioon komission ehdotuksen[3],

    ottaa huomioon Euroopan parlamentin lausunnon[4],

    sekä katsoo seuraavaa:

    (1) Euroopan yhteisö on ryhtynyt luomaan yhteistä oikeusaluetta, jonka perustana on oikeuden päätösten vastavuoroisen tunnustamisen periaate.

    (2) Toimivallasta, sovellettavasta laista, päätösten tunnustamisesta ja täytäntöönpanosta sekä yhteistyöstä elatusvelvoitteita koskevissa asioissa 18 päivänä joulukuuta 2008 annetun asetuksen (EY) N:o 4/2009, jäljempänä ’asetus’, mukaan elatusvelvoitteisiin sovellettavat lainvalintasäännöt määrätään elatusvelvoitteisiin sovellettavasta laista 23 päivänä marraskuuta 2007 tehdyn Haagin pöytäkirjan, jäljempänä ’pöytäkirja’, mukaisesti niissä jäsenvaltioissa, joita kyseinen pöytäkirja sitoo.

    (3) Pöytäkirja edistää merkittävästi oikeusvarmuutta ja ennustettavuutta elatusapuun oikeutettujen ja elatusvelvollisten kannalta. Yhtenäisten lainvalintasääntöjen soveltaminen mahdollistaa sen, että elatusapupäätökset voidaan panna vapaasti täytäntöön muissa jäsenvaltioissa ilman, että asiaa olisi enää erikseen tarkastettava täytäntöönpanojäsenvaltiossa.

    (4) Pöytäkirjan 24 artiklan mukaan yhteisö voi allekirjoittaa tai hyväksyä pöytäkirjan tai liittyä siihen.

    (5) Yhteisöllä on yksinomainen toimivalta kaikissa pöytäkirjan alaan kuuluvissa asioissa.

    (6) Jäsenvaltioiden olisi sovellettava pöytäkirjaa viimeistään 18 päivästä kesäkuuta 2011 eli asetuksen soveltamispäivästä.

    (7) Koska pöytäkirja ja asetus liittyvät läheisesti toisiinsa, pöytäkirjaa olisi sovellettava yhteisössä väliaikaisesti, jollei se ole tullut voimaan 18 päivästä kesäkuuta 2011 eli asetuksen soveltamispäivänä. Tästä olisi annettava yksipuolinen selitys pöytäkirjan tekemisen yhteydessä.

    (8) Pöytäkirjaa olisi sovellettava kaikkiin päätöksiin, jotka voidaan tunnistaa ja panna täytäntöön asetuksessa vahvistettujen eksekvatuurimenettelyn poistamista koskevien sääntöjen mukaisesti; tämä koskee myös elatusapua, jota jäsenvaltioissa vaaditaan ajalta ennen pöytäkirjan voimaantuloa yhteisössä. Tästä olisi annettava yksipuolinen selitys pöytäkirjan tekemisen yhteydessä.

    (9) Euroopan unionista tehtyyn sopimukseen ja Euroopan yhteisön perustamissopimukseen liitetyn, Yhdistyneen kuningaskunnan ja Irlannin asemaa koskevan pöytäkirjan 3 artiklan mukaisesti Irlanti osallistuu tämän päätöksen tekemiseen ja soveltamiseen. [Yhdistynyt kuningaskunta ei osallistu tämän päätöksen tekemiseen.]

    (10) Tanskan asemaa koskevan pöytäkirjan 1 ja 2 artiklan mukaisesti Tanska ei osallistu tämän päätöksen tekemiseen, eikä tämä päätös sido Tanskaa eikä sitä sovelleta siihen,

    ON PÄÄTTÄNYT SEURAAVAA:

    1 artikla

    Elatusvelvoitteisiin sovellettavasta laista tehty pöytäkirja hyväksytään yhteisön puolesta.

    Neuvoston puheenjohtaja valtuutetaan nimeämään henkilö(t), jolla (joilla) on valtuudet allekirjoittaa pöytäkirja yhteisöä sitovasti.

    Pöytäkirjan teksti on tämän päätöksen liitteenä.

    2 artikla

    Tehdessään pöytäkirjan yhteisö antaa pöytäkirjan 24 artiklan mukaisesti seuraavan selityksen:

    ”Euroopan yhteisö antaa pöytäkirjan 24 artiklan mukaisesti selityksen, jonka mukaan sillä on toimivalta kaikissa tämän pöytäkirjan soveltamisalaan kuuluvissa asioissa. Sen jäsenvaltiot eivät allekirjoita eivätkä hyväksy pöytäkirjaa eivätkä liity siihen, mutta pöytäkirja sitoo niitä sen perusteella, että Euroopan yhteisö tekee pöytäkirjan.

    Tässä selityksessä käsitteeseen ”Euroopan yhteisö” ei kuulu Tanska Euroopan unionista tehtyyn sopimukseen ja Euroopan yhteisön perustamissopimukseen liitetyn, Tanskan asemasta tehdyn pöytäkirjan 1 ja 2 artiklan mukaisesti [eikä Yhdistynyt kuningaskunta Yhdistyneen kuningaskunnan ja Irlannin asemaa koskevan, Euroopan unionista tehtyyn sopimukseen ja Euroopan yhteisön perustamissopimukseen liitetyn pöytäkirjan 3 artiklan mukaisesti ].”

    3 artikla

    Pöytäkirjaa sovelletaan väliaikaisesti 18 päivästä kesäkuuta 2011 eli asetuksen soveltamispäivästä lähtien, jollei pöytäkirja ole vielä tullut voimaan kyseisenä päivänä. Tehdessään pöytäkirjan yhteisö antaa seuraavan selityksen:

    ”Euroopan yhteisö antaa selityksen, jonka mukaan se soveltaa pöytäkirjaa väliaikaisesti 18 päivästä kesäkuuta 2011 eli toimivallasta, sovellettavasta laista, päätösten tunnustamisesta ja täytäntöönpanosta sekä yhteistyöstä elatusvelvoitteita koskevissa asioissa annetun asetuksen (EY) N:o 4/2009 soveltamispäivästä, jollei pöytäkirja ole vielä tullut voimaan kyseisenä päivänä.”

    4 artikla

    Pöytäkirjaa sovelletaan yhteisössä myös elatusapuun, jota vaaditaan jäsenvaltioissa ajalta ennen kuin pöytäkirja on tullut voimaan tai sitä on sovellettu väliaikaisesti yhteisössä, tilanteissa, joissa menettelyt on pantu vireille, tuomioistuimessa on hyväksytty tai tehty sovinto ja viralliset asiakirjat on tehty 18 päivän kesäkuuta 2011 eli asetuksen soveltamispäivän jälkeen.

    Tehdessään pöytäkirjan yhteisö antaa seuraavan selityksen:

    ”Euroopan yhteisö antaa selityksen, jonka mukaan se soveltaa pöytäkirjaa myös elatusapuun, jota vaaditaan sen jäsenvaltioissa ajalta ennen kuin pöytäkirja on tullut voimaan tai sitä on sovellettu väliaikaisesti yhteisössä, tilanteissa, joissa menettelyt on pantu vireille, tuomioistuimessa on hyväksytty tai tehty sovinto ja viralliset asiakirjat on tehty 18 päivän kesäkuuta 2011 eli toimivallasta, sovellettavasta laista, päätösten tunnustamisesta ja täytäntöönpanosta sekä yhteistyöstä elatusvelvoitteita koskevissa asioissa annetun asetuksen (EY) N:o 4/2009 soveltamispäivän jälkeen.”

    Tehty Brysselissä

    Neuvoston puolesta

    Puheenjohtaja[pic][pic][pic]

    [1] EUVL L 7, 10.1.2009, s. 1.

    [2] Yhteisöjen tuomioistuimen 7. helmikuuta 2006 antama lausunto 1/03 yhteisön toimivallasta tehdä uusi Luganon yleissopimus tuomioistuimen toimivallasta sekä tuomioiden tunnustamisesta ja täytäntöönpanosta yksityisoikeuden alalla.

    [3] EUVL C […], […], s. […].

    [4] EUVL C […], […], s. […].

    Top