Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52007AR0295

    Alueiden komitean Lausunto aiheesta Kumppanuuteen perustuva EU-Viestintä

    EUVL C 257, 9.10.2008, p. 41–45 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    9.10.2008   

    FI

    Euroopan unionin virallinen lehti

    C 257/41


    Alueiden komitean Lausunto aiheesta Kumppanuuteen perustuva EU-Viestintä

    (2008/C 257/08)

    ALUEIDEN KOMITEA

    pitää oleellisena viestinnän tehostamista Euroopan kansalaisten kanssa siten, että heidän kanssaan käydään jatkuvaa demokraattista, luottamukseen ja solidaarisuuteen pohjautuvaa vuoropuhelua, jotta voidaan edistää Eurooppa-henkisyyden ja aktiivisen Euroopan kansalaisuuden omaksumista.

    korostaa, että kaikkien alue- ja paikallistason vaaleilla valittujen edustajien yhteisenä tehtävänä on sisällyttää eurooppalainen ulottuvuus toimiinsa. Komitea kehottaa näin ollen kannustamaan EU:n toimielinten, jäsenvaltioiden hallitusten, kansallisten parlamenttien ja alue- ja paikallisyhteisöjen välistä yhteistyötä viestinnässä, jotta kansalaiset voivat saada lisää tietoa Euroopan unionista ja jotta heille voidaan selvittää selkeästi ja objektiivisesti EU:n tasolla tehtyjä toimia.

    on tyytyväinen K-suunnitelman uuteen Debate Europe -vaiheeseen, jossa säilytetään paikallistason toimintaan perustuva lähestymistapa sekä tarjotaan uusia välineitä, joiden avulla kansalaiset voidaan tavoittaa, saattaa yhteen sekä saada tekemään yhteistyötä Euroopan parlamentin vaalien ja Lissabonin sopimuksen ratifioinnin yhteydessä.

    on tyytyväinen komission päätökseen osallistua K-suunnitelmaan liittyvien uusien kansalaisyhteiskuntahankkeiden rahoitukseen ja kannattaa huomion kohdistamista hajautettuihin ehdotuspyyntöihin ja toimiin, joilla tuetaan paikallisia hankkeita. Komitea on erittäin tyytyväinen siihen, että näissä ehdotuspyynnöissä ensisijaisiksi tavoitteiksi asetetaan alueiden komitean jäsenten osallistuminen sekä vuoropuhelun helpottaminen paikallisten päätöksentekijöiden kanssa. Komitea kehottaa kuitenkin komissiota varmistamaan, että alue- ja paikallisviranomaiset voivat itse osallistua tällaisiin pyyntöihin.

    ehdottaa, että Eurooppatalojen perustamista ei rajattaisi yksinomaan jäsenvaltioiden pääkaupunkeihin, vaan myös alueyhteisöt ja muut kaupungit voisivat ehdottaa niiden perustamista voimassa olevien kriteerien mukaisesti. Tämän vuoksi komitea kannattaa komission pyrkimystä tiivistää paikallistason toimintaa edistämällä keskustelujen järjestämistä komission edustustojen kanssa jäsenvaltioiden pääkaupunkien ulkopuolella sekä ryhtymällä Europe Direct -keskusten toisen sukupolven toteuttamiseen kaavailujen mukaisesti vuonna 2009.

    on valmis antamaan aktiivisen panoksensa ja osallistumaan muiden toimielinten käynnistämiin hankkeisiin, myös kansalaishuippukokouksiin, joita EU:n puheenjohtajavaltiot voisivat järjestää.

    Esittelijä

    :

    Claude DU GRANRUT (FR, PPE) Picardien aluevaltuutettu

    Viiteasiakirjat

    Komission tiedonanto Euroopan parlamentille, neuvostolle, Euroopan talous- ja sosiaalikomitealle ja alueiden komitealle — ”Kumppanuuteen perustuva EU-viestintä”

    KOM(2007) 568 lopullinen

    Komission valmisteluasiakirja — Ehdotus: toimielintenvälinen sopimus kumppanuuteen perustuvasta EU-viestinnästä

    KOM(2007) 569 lopullinen

    Komissiolle osoitettu tiedonanto ”Eurooppa-asioista tiedottaminen internetissä kansalaisten mukaan saamiseksi”

    SEC(2007) 1742

    Komission tiedonanto Euroopan parlamentille, neuvostolle, Euroopan talous- ja sosiaalikomitealle ja alueiden komitealle — Debate Europe — hyödynnetään ”K-suunnitelmasta” (kansanvalta, kuunteleminen ja keskustelu) saatua kokemusta

    KOM(2008) 158 lopullinen

    POLIITTISET SUOSITUKSET

    ALUEIDEN KOMITEA

    I   EU:sta viestiminen on yhteinen tehtävä

    1.

    tukee Euroopan komission Eurooppa-neuvoston kehotuksen mukaisesti tekemää aloitetta sellaisesta uudenlaisesta viestintästrategiasta Euroopan kansalaisten kanssa kommunikoimiseksi, jossa unionin toimielimet ja jäsenvaltiot tekevät nykyistä tiiviimpää yhteistyötä ja jossa tunnustetaan alueellisten ja paikallisten toimien merkitys.

    2.

    pitää näin ollen oleellisena viestinnän tehostamista Euroopan kansalaisten kanssa siten, että heidän kanssaan käydään jatkuvaa demokraattista, luottamukseen ja solidaarisuuteen pohjautuvaa vuoropuhelua, jotta voidaan edistää Eurooppa-henkisyyden ja aktiivisen Euroopan kansalaisuuden omaksumista.

    3.

    toistaa olevansa vakuuttunut siitä, että hajautetun vuoropuhelun avulla on ehdottomasti edistettävä keskustelua yhteisistä arvoista, Euroopan yhdentymisen tähänastisia saavutuksista ja yhteisön politiikkojen vaikutuksista kansalaisten elämään sekä Euroopan unionin edessä olevista haasteista, mutta samalla on tuettava unionin kansalaisten EU-tietouden lisäämistä.

    4.

    korostaa, että kaikkien alue- ja paikallistason vaaleilla valittujen edustajien yhteisenä tehtävänä on sisällyttää eurooppalainen ulottuvuus toimiinsa. Komitea kehottaa näin ollen kannustamaan jäsenvaltioiden hallitusten, kansallisten parlamenttien ja alue- ja paikallisyhteisöjen välistä yhteistyötä viestinnässä, jotta kansalaiset voivat saada lisää tietoa Euroopan unionista ja jotta heille voidaan selvittää selkeästi ja objektiivisesti EU:n tasolla tehtyjä toimia.

    5.

    kehottaa siksi Euroopan komissiota tarjoamaan kansalaisille tehokkaita välineitä, jotka mahdollistavat osallistumisen. Komitea korostaa laajat massat tavoittavien viestinten, ja varsinkin internetin hyödyllisyyttä lähellä kansalaisia olevana alue- ja paikallisviranomaisten olennaisena viestintävälineenä.

    6.

    on tyytyväinen Euroopan komission haluun vahvistaa Euroopan unionin toimielinten ja jäsenvaltioiden välisen kumppanuuden periaatetta. Komitea tähdentää painokkaasti, että tässä yhteydessä tunnustetaan komitean samoin kuin alueellisten ja paikallisten viranomaisten tärkeä merkitys. Komitea panee merkille, että komissio pitää eritoten jäsenvaltioiden vähäistä sitoutumista syynä siihen, että kansalaiset tuntevat unionia huonosti. Sitä vastoin komissio on tunnustanut hajautetun viestinnän hyödyt sekä tarpeen toimia alueellisesti ja paikallisesti.

    7.

    on tyytyväinen K-suunnitelman uuteen Debate Europe -vaiheeseen, jossa säilytetään paikallistason toimintaan perustuva lähestymistapa sekä tarjotaan uusia välineitä, joiden avulla kansalaiset voidaan tavoittaa, saattaa yhteen sekä saada tekemään yhteistyötä Euroopan parlamentin vaalien ja Lissabonin sopimuksen ratifioinnin yhteydessä.

    8.

    kehottaa Euroopan komissiota sisällyttämään Euroopan unionin politiikkojen laatimisvaiheeseen vaatimuksen viestinnästä. Viestintä on tarpeen erityisesti silloin, kun laaditaan politiikkoja, joilla on suoria vaikutuksia alueisiin tai rakennerahastoihin. Lisäksi komitea katsoo, että tarkistettuun EU:n talousarvioon tulisi sisältyä kansalaisille suunnattua tiedonvälitystä koskeva luku.

    9.

    katsoo, että Lissabonin sopimuksen ratifiointivaihetta ja tulevia Euroopan parlamentin vaaleja olisi hyödynnettävä aidon Euroopasta käytävän keskustelun edistämiseen. Komitea on asettanut tätä varten erityisen työryhmän. Tarkoituksena on optimoida komitean jäsenten viestintäkapasiteetti unionia koskevan tiedon välittämiseksi kansalaisille.

    II   Kumppanuuden lujittaminen: tähtäimessä yhtenäinen ja integroitu hajautettu viestintä

    10.

    palauttaa mieliin komission jäsenen Margot Wallströmin lausumat alueellisesta toimintatavasta ja alue- ja paikallisviranomaisten oleellisesta merkityksestä, kun pyritään tavoittamaan kansalaiset ja selvittämään heille — K-suunnitelmaan liittyvien satojen, ympäri Euroopan unionia järjestettävien tapahtumien yhteydessä — unionin poliittisen toiminnan tarkoitusta ja kertomaan sen myönteisistä vaikutuksista talouskehitykseen, alueelliseen yhteenkuuluvuuteen, ympäristöön, turvallisuuteen ja sosiaaliseen kehitykseen.

    11.

    toistaa tämän vuoksi olevansa halukas soveltamaan Euroopan komission kanssa tehtävän yhteistyösopimuksen ehtoja, erityisesti viestintäpolitiikkaa koskevaa lisäystä, ja järjestämään keskustelutilaisuuksia ja tapahtumia kansalaisten jokapäiväistä elämää koskettavien aiheiden tiimoilta, mm. työ, turvallisuus, muuttoliikkeet, perusoikeudet, ympäristönsuojelu ja energiahuolto. Näin voidaan osoittaa se lisäarvo, jota yhteisön politiikka tuo yhdistettynä alue- ja paikallisvaltuutettujen osaamiseen.

    12.

    kehottaa varmistamaan, että jäsenvaltioissa toimiviin komission edustustoihin alueiden komitean ja komission yhteistyösopimuksen mukaisesti nimetyt yhteyshenkilöt, jotka ovat vastuussa toimielinten välisen tiedotusryhmän päättämien viestintätoimien toimeenpanosta alue- ja paikallistasolla, todella muodostavat toimivan tietoyhteyden komission ja AK:n jäsenten välillä. Heidän tulisi helpottaa alue- ja paikallisviranomaisten osallistumista hajautettuihin tapahtumiin sekä komission jäsenten virallisiin vierailuihin jäsenvaltioihin.

    13.

    muistuttaa, että uusi viestintästrategia edellyttää nykyistä tiiviimpää vuorovaikutusta Euroopan unionin toimielinten ja elinten välillä, mutta siinä on myös hyödynnettävä kentältä saatavaa palautetta, jota vain kansalaisia lähellä ja heille vastuussa olevat ja unionin päätöksentekoprosessin tuntevat alue- ja paikallisviranomaiset voivat analysoida ja välittää eteenpäin. Komitea korostaa tässä yhteydessä Lissabonin sopimukseen liitetyn toissijaisuus- ja suhteellisuusperiaatteiden soveltamista koskevan pöytäkirjan määräyksiä, joiden mukaan Euroopan komission on lainsäädäntöehdotuksissa otettava huomioon alue- ja paikallisyhteisöille aiheutuvat taloudelliset ja hallinnolliset vaikutukset.

    14.

    toteaa, että alueellisten ja paikallisten toimijoiden osallistuminen sekä alue- ja paikallisviranomaisten mukaan ottaminen ennen jokaisen lainsäädäntöehdotuksen laatimista järjestettävään Euroopan komission viralliseen kuulemismenettelyyn lujittaa kuntien ja alueiden tehtävää Euroopan unionia koskevan tiedon ja viestinnän välittäjinä ja on osa monitasoista hallintoa. Tällaisessa kahdensuuntaisessa tiedonvälityksessä mukana voisivat olla alueelliset toimistot, Brysselissä edustettuina olevat alue- ja paikallisyhteisöt sekä alue- ja paikallisvaltuutettujen kansalliset ja Euroopan tason järjestöt.

    III   EU:sta viestiminen edellyttää paikallisia toimia sekä kansalaisten ja alue- ja paikallisvaltuutettujen mukaan ottamista

    15.

    huomauttaa, että EU:ta koskevaa tiedonvälitystä olisi muokattava paremmin eri kohderyhmien sekä alueiden tilanteiden mukaan.

    16.

    kehottaa ottamaan opiksi alueviranomaisten ja kuntien K-suunnitelman puitteissa järjestämistä tilaisuuksista, joista kerrotaan kahdessa alueiden komitean hajautetun viestinnän toteuttamista koskevassa väliraportissa.

    17.

    on tyytyväinen komission päätökseen osallistua K-suunnitelmaan liittyvien uusien kansalaisyhteiskuntahankkeiden rahoitukseen ja kannattaa huomion kohdistamista hajautettuihin ehdotuspyyntöihin ja toimiin, joilla tuetaan paikallisia hankkeita. Komitea on erittäin tyytyväinen siihen, että näissä ehdotuspyynnöissä ensisijaisiksi tavoitteiksi asetetaan alueiden komitean jäsenten osallistuminen sekä vuoropuhelun helpottaminen paikallisten päätöksentekijöiden kanssa. Komitea kehottaa kuitenkin komissiota varmistamaan, että alue- ja paikallisviranomaiset voivat itse osallistua tällaisiin pyyntöihin.

    18.

    korostaa, että K-suunnitelman Debate Europe -vaiheen tehokkaaksi toteuttamiseksi kaikissa jäsenvaltioissa on pyrittävä lisäämään synergiaa Euroopan parlamentin jäsenten, alue- ja paikallisvaltuutettujen, jäsenvaltioiden hallitusten edustajien, Euroopan parlamentin ja komission edustustoimistojen päälliköiden sekä alue- ja paikallisviranomaisten kansallisten järjestöjen edustajien välillä.

    19.

    ehdottaa, että Eurooppatalojen perustamista ei rajattaisi yksinomaan jäsenvaltioiden pääkaupunkeihin, vaan myös alueyhteisöt ja muut kaupungit voisivat ehdottaa niiden perustamista voimassa olevien kriteerien mukaisesti. Eurooppatalot ovat julkisia tiloja, joiden tarkoitus on houkutella kansalaisia monenlaisella toiminnalla. Tämän vuoksi komitea kannattaa komission pyrkimystä tiivistää paikallistason toimintaa edistämällä keskustelujen järjestämistä komission edustustojen kanssa jäsenvaltioiden pääkaupunkien ulkopuolella sekä ryhtymällä Europe Direct -keskusten toisen sukupolven toteuttamiseen kaavailujen mukaisesti vuonna 2009.

    20.

    painottaa, että nuorille suunnatun tiedonvälityksen tavoitteena tulee olla tietoisuuden välittäminen siitä, että osallistuminen Euroopan unionin rakentamiseen on heidän etujensa mukaista.

    21.

    kehottaa kaikkia hallinnon tasoja varmistamaan, että nuoret saavat koulunkäyntinsä aikana Euroopan unionista perustiedot, jotta he tuntevat sen toimivaltuudet, kuinka se toimii, mitkä ovat sen tehtävät, ja ymmärtävät, mitä mahdollisuuksia se 2000-luvun haasteiden edessä tarjoaa heille tulevaisuudessa, sekä yksityis- että työelämässä.

    22.

    suosittelee, että jäsenvaltioiden että jäsenvaltioiden viestintätoimet toteutetaan yhteistyössä alue- ja paikallisvaltuutettujen kanssa esimerkiksi hajautetusti järjestettävien tapahtumien yhteydessä sekä järjestämällä Euroopan unionin toteuttamista politiikoista esimerkiksi säännöllisiä kuulemisia alueellisissa ja paikallisissa edustuselimissä mahdollisuuksien mukaan siten, että tilaisuuteen osallistuisi myös Euroopan parlamentin jäsen sekä komission vastaavan pääosaston edustaja. Vastaavaa käytäntöä sovelletaan jo kansallisissa parlamenteissa.

    23.

    muistuttaa, että alue- ja paikallisvaltuutetuilla voi olla ratkaiseva rooli aloitettaessa kahdensuuntainen viestintä, jonka avulla kansalaisille kerrotaan Euroopan unionin tehtävistä ja todellisuudesta ja saadaan kansalaiset reagoimaan näihin tietoihin. Näin vaalialueille tuodaan ”enemmän Eurooppaa”. Mutta alue- ja paikallisvaltuutetut voivat myös välittää kentän tuntoja eli yleisen mielipiteen tai paikallisia tai alueellisia näkemyksiä henkilöille, jotka ovat vastuussa Euroopan unionin poliittisen toiminnan suunnittelusta ja jotka päättävät siitä.

    24.

    painottaa poliittisten puolueiden merkitystä Eurooppa-hankkeesta viestinnässä alue- ja paikallistasolla. Näin ollen komitea kannustaa alue- ja paikallisvaltuutettuja opettamaan Eurooppa-asioita nuorille poliitikoille, naisille ja miehille, jotta huomisen päättäjät osaisivat sisällyttää toimiinsa eurooppalaisen ulottuvuuden.

    25.

    pitää ensiarvoisen tärkeänä, että Lissabonin sopimuksessa esitetään selvästi ja luotettavasti sopimuksen saavutukset, sen logiikka sekä se, miten sopimuksella parannetaan Euroopan unionin toimien avoimuutta, tehokkuutta ja legitiimisyyttä sekä kansalaisten mahdollisuuksia osallistua politiikkojen laadintaan.

    26.

    kannattaa alue- ja kunnanvaltuustoissa esimerkiksi Eurooppa-päivänä (9. toukokuuta) järjestettäviä erityisiä, Euroopan yhdentymisen tuloksia ja EU:n toimielinten toimintaa käsitteleviä kokouksia, jotka ovat avoimia kyseisiin vaalipiireihin kuuluville alueiden komitean ja Euroopan parlamentin jäsenille.

    27.

    esittää seuraavassa alueiden komitean vuodeksi 2008 suunnittelemat ensisijaiset viestintätoimet:

    Järjestetään ”Tulevaisuuden kaupungit” -foorumi 8.–10. huhtikuuta 2008.

    Järjestetään kolmas vuosittainen viestintäaiheinen foorumi 17.–19. kesäkuuta 2008.

    Järjestetään kuudes Open Days -tapahtuma, alueiden ja kuntien teemaviikko 6.–9. lokakuuta 2008. Brysseliin odotetaan saapuvaksi 5 500 osallistujaa, ja tapahtumaan osallistuu 220 Euroopan aluetta ja kuntaa. Vuonna 2008 tätä aloitetta täydennetään yli 150 tapahtumalla, jotka järjestetään kumppanialueilla.

    Järjestetään kulttuurien välistä vuoropuhelua käsittelevä foorumi 25.–27. marraskuuta 2008.

    Toimitetaan AK:n ajankohtaisia kysymyksiä käsittelevä, kuukausittain ilmestyvä sähköinen uutislehti. Lehti on suunnattu alueviestimille ja aluevaltuutetuille sekä yhdistysten vastuuhenkilöille. Sen lisäksi toimitetaan paperijulkaisuna kerran kuukaudessa ilmestyvä uutislehti. Uutislehdessä kerrotaan AK:n poliittisesta työstä ja lausuntotyöstä, EU:n toimielimistä sekä alueista, ja se on suunnattu 25 000 aluetason päättäjälle.

    Vastaanotetaan vuosittain 600 alue- ja paikallistoimittajaa AK:n toimitiloissa Brysselissä AK:n jäsenten poliittisen työn tiimoilta, erilaisten tapahtumien yhteydessä tai yhteistyössä muiden EU:n elinten kanssa.

    28.

    toivoo voivansa tehdä tiivistä yhteistyötä Euroopan komission kanssa laadittaessa ”työsuunnitelmaa” toimielinten välisen yhteistyön puitteissa tehtyjen aloitteiden pohjalta sekä lisättäessä päivittäistä hallinnointia varten jäsenvaltioiden kanssa tehtäviä kahdenvälisiä kumppanuksia.

    29.

    on valmis antamaan aktiivisen panoksensa ja osallistumaan muiden toimielinten käynnistämiin hankkeisiin, myös kansalaishuippukokouksiin, joita EU:n puheenjohtajavaltiot voisivat järjestää.

    IV   Alueiden komitean osallistuminen tulevaan toimielintenväliseen viestintäyhteistyöhön

    30.

    Komitea on vakuuttunut, että toimielintenvälinen tiedotus- ja viestintäyhteistyö lujittaa yhteisön toimielinten ja elinten, jäsenvaltioiden sekä alue- ja paikallisviranomaisten kumppanuutta ja että siihen olisi osoitettava riittävästi määrärahoja.

    31.

    korostaa sitä lisä-arvoa, jonka komitean osallistuminen toimielintenväliseen tiedotustyöryhmän (Interinstitutional Group on Information, IGI) työskentelyyn tuo, ja aikoo esittää joka vuosi hajautetun viestintäpolitiikan ohjelmansa. Komitea pyytää näin ollen, että se voisi osallistua vuosittaisen toimielintenvälisen viestintäohjelman laatimiseen.

    32.

    kannattaa toimielintenvälisen tiedotustyöryhmän toiminnan arvioimista, jotta voidaan päättää, onko siinä parantamisen varaa ja pitäisikö perustaa ryhmä, jonka tehtävänä olisi koordinoida IGI:n määrittelemien suuntaviivojen toteuttamistoimia. Komitea on valmis osallistumaan kyseiseen toimintaan.

    33.

    on tyytyväinen mahdollisuuteen osallistua toimielinten vuosittain käymään viestintäkeskusteluun ja pyytää, että Euroopan parlamentin, neuvoston ja Euroopan komission rinnalla myös komitea saa tunnustusta panokselleen hajautetun viestintästrategian keskeisenä kumppanina.

    V   Viestintäkanavien tehostaminen: alue- ja paikallisviestimet, audiovisuaaliset viestimet ja internet

    34.

    katsoo, että unionin kansalaisten EU-tietouden lisäämistä koskevan tavoitteen saavuttamiseksi on viestintäkanavia lisättävä, nykyisiä on tehostettava ja niiden saatavuutta ja käytettävyyttä on parannettava. Paikallis- ja alueviranomaisten ja viestimien yhteistyötä on kehitettävä ja on otettava käyttöön uusia tekniikoita.

    35.

    on tyytyväinen, että Euroopan komissio on vuonna 2008 käynnistänyt hankkeen, joka kokeiluluonteisista tietoverkoista, joiden avulla pyritään ottamaan kansalliset parlamentit tehokkaammin mukaan Euroopasta käytävään keskusteluun, ja pyytää, että alueiden komitea ja alue- ja paikallisvaltuutetut otetaan mukaan kyseiseen aloitteeseen.

    36.

    pyytää Euroopan komissiota kytkemään kaikkien 27 jäsenvaltiossa olevien edustustojensa internetsivut paikallis- ja alueviranomaisten kansallisten järjestöjen, kuntien ja alueiden sivustoihin, ja pyytää mukauttamaan sivustoissa olevia, etenkin Euroopan unionin politiikkojen täytäntöönpanoa koskevia tietoja paikallisiin olosuhteisiin.

    37.

    suosittaa, että Europa-sivustoon luotaisiin sivu, jossa kerrotaan paikallis- ja alueviranomaisten merkityksestä Euroopan unionin päätöksenteossa ja jossa tuotaisiin esiin se, että noin 75 prosenttia yhteisön lainsäädännöstä pannaan täytäntöön paikallis- ja aluetasolla. Lisäksi sivusta olisi oltava linkki alueiden komitean sekä kaikkien niiden paikallis- ja alueviranomaisten muodostamien eurooppalaisten ja valtakunnallisten organisaatioiden sivustoihin, jotka niin toivovat.

    38.

    korostaa Euroopan komission e-participation-aloitteen merkitystä, jolla pyritään saamaan kansalaiset osallistumaan politiikkojen täytäntöönpanoon etenkin alue- ja paikallistasolla. Komitea kehottaa tässä yhteydessä paikallis- ja alueviranomaisia kehittämään paikallisia internet-sivujaan niin, että kansalaiset voivat tuoda mielipiteensä ja etenkin Euroopan unionin politiikkoihin liittyvät odotuksensa julki erilaisten sähköisten kuulemisten ja interaktiivisten menetelmien avulla.

    39.

    kehottaa Euroopan komissiota asettamaan alueiden komitean tuottamia videoita EU Tube -kanavan ohjelmistoon.

    40.

    kehottaa lopuksi Euroopan komissiota perustamaan Europa-sivustoon, esimerkiksi osana Debate Europe -foorumia, alue- ja paikallisvaltuutetuille suunnatun keskustelufoorumin, jonka avulla voidaan vastata kansalaisten kysymyksiin. Tällainen aloite parantaisi AK:n jäsenten ja jäsenvaltioissa olevien kansalaisten välistä vuorovaikutusta.

    41.

    korostaa, että tiedotus- ja viestintäkanavia on oltava paljon, jotta kaikilla unionin kansalaisilla on mahdollisuus hankkia tietoa EU:sta ja osallistua tasavertaisin edellytyksin.

    Bryssel 19. kesäkuuta 2008

    Alueiden komitean

    puheenjohtaja

    Luc VAN DEN BRANDE


    Top