Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52006TA1219(16)

    Kertomus Euroopan rasismin ja muukalaisvihan seurantakeskuksen tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2005 sekä keskuksen vastaukset

    EUVL C 312, 19.12.2006, p. 93–98 (ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, SK, SL, FI, SV)

    19.12.2006   

    FI

    Euroopan unionin virallinen lehti

    C 312/93


    KERTOMUS

    Euroopan rasismin ja muukalaisvihan seurantakeskuksen tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2005 sekä keskuksen vastaukset

    (2006/C 312/16)

    SISÄLLYS

    1—2

    JOHDANTO

    3—6

    TARKASTUSLAUSUMA

    7—12

    HUOMAUTUKSET

    Taulukot 1—4

    Keskuksen vastaukset

    JOHDANTO

    1.

    Euroopan rasismin ja muukalaisvihan seurantakeskus (jäljempänä ’seurantakeskus’) perustettiin 2 päivänä kesäkuuta 1997 annetulla neuvoston asetuksella (EY) N:o 1035/97 (1). Seurantakeskuksen päätehtäviin kuuluu luotettavien tietojen toimittaminen EU:lle ja jäsenvaltioille rasismiin, muukalaisvihaan ja antisemitismiin liittyvistä ilmiöistä EU:ssa ja yhteistyön tekeminen näillä aloilla Euroopan neuvoston kanssa.

    2.

    Taulukossa 1 esitetään yhteenveto seurantakeskuksen vastuualueista ja toiminnoista. Seurantakeskuksen laatimasta varainhoitovuotta 2005 koskevasta tilinpäätöksestä esitetään keskeisiä tietoja taulukoissa 2, 3 ja 4.

    TARKASTUSLAUSUMA

    3.

    Tilintarkastustuomioistuimen lausuma annetaan Euroopan parlamentille ja neuvostolle neuvoston asetuksen (EY, Euratom) N:o 1605/2002 (2) 185 artiklan 2 kohdan mukaisesti; tilintarkastustuomioistuin laati lausumansa tarkastettuaan seurantakeskuksen tilit Euroopan yhteisön perustamissopimuksen 248 artiklan perusteella.

    4.

    Asetuksen (EY) N:o 1035/97 12 artiklan mukaisesti seurantakeskuksen johtaja laati keskuksen tilinpäätöksen 31. joulukuuta 2005 päättyneeltä varainhoitovuodelta (3). Tilinpäätös toimitettiin tilintarkastustuomioistuimelle, jonka on annettava lausuma tilien luotettavuudesta sekä tilien perustana olevien toimien laillisuudesta ja asianmukaisuudesta.

    5.

    Tilintarkastustuomioistuin on toimittanut tarkastuksensa tarkastusperiaatteidensa ja -standardiensa mukaisesti. Ne perustuvat kansainvälisiin tarkastusstandardeihin, jotka on mukautettu yhteisöjen toimintaympäristöön. Tarkastus suunniteltiin ja toimitettiin pitäen tavoitteena sitä, että voidaan saada kohtuullinen varmuus tilien luotettavuudesta sekä tilien perustana olevien toimien laillisuudesta ja asianmukaisuudesta.

    6.

    Tilintarkastustuomioistuin sai tarkastuksen avulla riittävän perustan alla olevaa lausumaa varten.

    Tilien luotettavuusSeurantakeskuksen tilit 31. joulukuuta 2005 päättyneeltä varainhoitovuodelta ovat kaikilta olennaisilta osiltaan luotettavat.Tilien perustana olevien toimien laillisuus ja asianmukaisuusSeurantakeskuksen tilinpäätöksen perustana olevat toimet ovat kaiken kaikkiaan lailliset ja asianmukaiset.Jäljempänä esitettävät huomautukset eivät aseta tilintarkastustuomioistuimen lausumaa kyseenalaiseksi.

    HUOMAUTUKSET

    7.

    Varainhoitovuoden 2005 määrärahoista sidottiin yli 90 prosenttia, mutta hallintomenojen kohdalla on havaittavissa, että maksusitoumuksista yli 50 prosenttia on siirretty seuraavaan varainhoitovuoteen ja siirrettyjen määrärahojen peruuntumisaste on yleisesti ottaen korkea (15 ja 25 prosentin välillä osastosta riippuen). Tilanne osoittaa, että seurantakeskuksen on vielä parannettava menojensa jaksottamista ja niiden toteutumisen seurantaa. Budjettikohtien väliset määrärahasiirrot on perusteltava ja dokumentoitava voimassaolevien säännösten mukaisesti.

    8.

    Tilintarkastustuomioistuin panee merkille, että toimintojohtamista ei ole alettu soveltaa, vaikka seurantakeskuksen varainhoitoasetuksessa edellytetään sitä; menettely on otettu käyttöön yleisen talousarvion osalta suoritusseurannan parantamiseksi. Seurantakeskuksen tavoitteiden toteuttaminen ei saa tältä osin typistyä pelkkään tietyn tehtäväjoukon suorittamiseen. Tavoitteiden toteuttamista on arvioitava seurantakeskuksen perusasetuksessa asetettuihin päämääriin pyrkimisen kannalta. Päämääriin pyrkiminen on periaatteessa ilmaistava mitattavissa olevana toimintana seurantakeskuksen työohjelmassa.

    9.

    Seurantakeskuksella ei ole tavarahankintoihin sovellettavaa suunnittelu- ja hallinnointijärjestelmää. Se ei myöskään tarkista säännöllisin väliajoin omaisuusluetteloaan, vaikka tarkistaminen lisäisi luettelon luotettavuutta.

    10.

    Seurantakeskuksen sisäisen valvonnan järjestelmään liittyy erinäisiä puutteita. Tulojen ja menojen hyväksyjän toimiin perustuvia rahoitusketjuja ei ole kuvattu. Tulojen ja menojen hyväksyjä ei myöskään validoinut tietojärjestelmiä, joiden avulla hän ja valtuutetut tulojen ja menojen hyväksyjät toimittavat tietoja tilinpitäjälle. Tehtävien erillään pitämistä koskevaa periaatetta ei sovellettu tarkasti etenkään alkuunpano- ja tarkistustehtävien osalta. Ennakkotarkastusten tarkistuslistoihin pitäisi maksusitoumusten kohdalla sisältyä moitteettoman varainhoidon kriteereitä.

    11.

    Sääntöä, jonka mukaan valintalautakunnan jäsenten on kuuluttava avoinna olevan toimen edellyttämään tai ylempään palkkaluokkaan, ei ole aina noudatettu.

    12.

    Seurantakeskuksen tarjouspyynnöt eivät juurikaan ilmennä tarjouksilta edellyttävää laadullista vähimmäistasoa eivätkä hintatekijöiden huomioimista. Tällaisessa tilanteessa ei pystytä varmistamaan riittävää avoimuutta, minkä lisäksi toimitettavien tuotteiden ja palveluiden laatu vaarantuu. Hinta/laatusuhteeseen perustuvaa menetelmää olisi sovellettava, ellei ole erityistä syytä toimia toisin, sillä menetelmän avulla kyetään varmistamaan, että määrättyyn hintaan saadaan mahdollisimman laadukkaita hyödykkeitä ja palveluita.

    Tilintarkastustuomioistuin on hyväksynyt tämän kertomuksen Luxemburgissa 28. syyskuuta 2006 pitämässään kokouksessa.

    Tilintarkastustuomioistuimen puolesta

    Hubert WEBER

    presidentti


    (1)  EYVL L 151, 10.6.1997, s. 6.

    (2)  EYVL L 248, 16.9.2002, s. 1.

    (3)  Tilinpäätös laadittiin 3. toukokuuta 2006 ja tilintarkastustuomioistuin vastaanotti sen 29. kesäkuuta 2006.


    Taulukko 1

    Euroopan rasismin ja muukalaisvihan seurantakeskus (Wien)

    Perustamissopimuksen mukainen yhteisön toimivaltuuksien ala

    Seurantakeskuksen toimivaltuudet sellaisina kuin ne on määritelty

    2 päivänä kesäkuuta 1997 annetussa neuvoston asetuksessa (EY) N:o 1035/97

    Hallinto

    Seurantakeskuksen käyttöön asetetut resurssit (vuoden 2004 tiedot)

    Tuotteet ja palvelut

    Tietojen keruu

    Komissio voi sille uskottujen tehtävien hoitamiseksi, niissä rajoissa ja niillä edellytyksin, jotka neuvosto tämän sopimuksen määräysten mukaisesti vahvistaa, hankkia kaikki tarvittavat tiedot ja toimittaa kaikki tarvittavat tarkastukset.

    (ote perustamissopimuksen 284 artiklasta)

    Tavoitteet

    Toimittaa yhteisölle ja sen jäsenvaltioille puolueettomia, luotettavia ja vertailukelpoisia tietoja rasismiin, muukalaisvihaan ja antisemitismiin liittyvistä ilmiöistä EU:ssa

    toimii työn päällekkäisyyden välttämiseksi ja entistä tehokkaamman toiminnan vuoksi tiiviissä yhteistyössä Euroopan neuvoston kanssa.

    Tehtävät

    Tutkia rasismiin ja muukalaisvihaan liittyvien ilmiöiden laajuutta ja kehitystä

    kerätä ja arvioida tietoja, erityisesti Euroopan rasismia ja muukalaisvihaa koskevan tietoverkon (Raxen) kautta

    tehdä tieteellisiä selvityksiä

    edistää näiden tietojen laajaa levitystä

    laatia lausuntoja yhteisölle ja sen jäsenvaltioille

    laatia indikaattoreita ja kriteerejä, joilla parannetaan tietojen yhdenmukaisuutta

    julkaista vuosittain kertomus rasismia ja muukalaisvihaa koskevasta tilanteesta.

    1 – Hallintoneuvosto

    Kokoonpano

    Yksi kunkin jäsenvaltion nimeämä riippumaton henkilö, yksi Euroopan parlamentin nimeämä riippumaton henkilö, yksi Euroopan neuvoston nimeämä riippumaton henkilö sekä komission edustaja.

    Tehtävät

    Hyväksyy toimintaohjelman ja yleisen vuosikertomuksen. Vahvistaa lopullisen talousarvion ja henkilöstötaulukon. Antaa lausunnon lopullisista tileistä.

    2 – Johtokunta

    Kokoonpano

    hallintoneuvoston puheenjohtaja

    Euroopan neuvoston nimeämä henkilö

    komission edustaja

    kaksi muuta hallintoneuvoston jäsentä

    3 – Johtaja

    Hallintoneuvosto nimittää komission ehdotuksesta.

    4 – Ulkoinen valvonta

    Tilintarkastustuomioistuin.

    5 – Sisäinen valvonta

    Komission sisäisen tarkastuksen toimiala.

    6 – Vastuuvapaus

    Euroopan parlamentti neuvoston suosituksesta.

    Lopullinen talousarvio 2005:

    8,279 miljoonaa euroa (7,9 miljoonaa euroa), josta yhteisön tukea: 100 % (98,7 %)

    Henkilöstön määrä 31. joulukuuta 2005:

    henkilöstötaulukossa 37 (34) virkaa,

    joista täytettyjä: 35 (30)

    +4 (4) muuta tointa (ylimääräisten toimihenkilöiden sopimukset, komennuksella olevat kansalliset asiantuntijat, paikallinen henkilöstö, tilapäistyöntekijät)

    Yhteensä: 41 (34) henkilöstön jäsentä,

    joiden osalta tehtävät jakaantuvat seuraavasti:

    operatiiviset tehtävät: 24 (21)

    hallinnolliset tehtävät: 13 (8)

    sekalaiset tehtävät: 4 (5)

    Raxen-Tietoverkko:

    25 kansallisen tietokeskuksen kanssa tehtyjen sopimusten lukumäärä: 400

    Kokousten lukumäärä: 5

    Tutkimusraportit:

    Raporttien lukumäärä: 13

    Kokousten lukumäärä: 7

    Vuosikertomukset: 2

    EUMC Newsletter: 5

    Equal Voices: 2

    Yhteistyö jäsenvaltioiden ja muiden elinten kanssa (yhdessä järjestettyjen tapahtumien lukumäärä):

    jäsenvaltiot: 4

    komissio: 14

    Euroopan parlamentti: 8

    Alueiden Komitea: 3

    Euroopan talous- ja sosiaalikomitea: 3

    Euroopan neuvosto: 10

    ETYJ: 3

    YK: 3

    erillisvirastojen väliset: 3

    National remodelling TEAM: 6

    Environmental response TEAM: 1

    Lähde: Seurantakeskuksen toimittamat tiedot.

    EUROOPAN RASISMIN JA MUUKALAISVIHAN SEURANTAKESKUS

    Lähde: Seurantakeskukselta saadut tiedot. Taulukoissa annetaan yhteenveto seurantakeskuksen tilinpäätökseen sisältyvistä tiedoista.

    Taulukko 2

    Talousarvion toteuttaminen varainhoitovuonna 2005

    (1000 euroa)

    Varainhoitovuoden tulot

    Varainhoitovuoden menot

    Tulojen alkuperä

    Varainhoitovuoden lopulliseen talousarvioon kirjatut tulot

    Saadut tulot

    Määrärahojen kohdentaminen

    Varainhoitovuoden lopullisen talousarvion määrärahat

    Edelliseltä varainhoitovuodelta siirretyt määrärahat

    Käytettävissä olevat määrärahat

    (varainhoitovuoden määrärahat ja edelliseltä varainhoitovuodelta siirretyt määrärahat)

    lopulliset

    sidotut

    maksetut

    siirretyt

    peruuntuneet

    maksattamatta olevat sitoumukset

    maksetut

    peruuntuneet

    määrärahat

    sidotut

    maksetut

    siirretyt

    peruuntuneet

    Yhteisöltä saatu tuki (1)

    8 189

    8 189

    I osasto

    Henkilöstö

    3 152

    3 078

    3 008

    70

    74

    85

    71

    14

    3 237

    3 163

    3 079

    70

    88

    Phare-ohjelmaan sidotut tulot

    90

    90

    II osasto

    Hallinto

    1 222

    1 132

    551

    581

    91

    37

    30

    7

    1 259

    1 169

    581

    581

    98

    Muut tulot

    0

    151

    III osasto

    Toiminta

    3 815

    3 398

    2 731

    667

    416

    745

    556

    189

    4 560

    4 143

    3 287

    667

    605

     

     

     

    Käyttötarkoitukseensa sidotut tulot (Phare + muut)

    90

    0

    0

    90

    0

    0

    0

    0

    90

    0

    0

    90

    0

    Yhteensä

    8 279

    8 430

    Yhteensä

    8 279

    7 608

    6 290

    1 408

    581

    867

    657

    210

    9 146

    8 475

    6 947

    1 408

    791


    Taulukko 3

    Tuloslaskelma varainhoitovuodelta 2005 (2)

    (1000 euroa)

     

    2005

    Toiminnan tuotot

    Yhteisöltä saatu tuki

    7 466

    Muut tuet/tulot

    14

    Yhteensä (a)

    7 480

    Toiminnan kulut

    Henkilöstö

    2 729

    Hallinto

    1 029

    Toiminta

    3 304

    Yhteensä (b)

    7 062

    Taloudellinen tulos (c = a – b)

    418


    Taulukko 4

    Tase 31. joulukuuta 2005 ja 31. joulukuuta 2004 (3)

    (1000 euroa)

     

    2005

    2004

    Vastaavaa

    Käyttöomaisuus

    152

    123

    Lyhytaikaiset saamiset

    361

    366

    Rahat ja pankkisaamiset

    2 832

    1 279

    Yhteensä

    3 345

    1 768

    Vastattavaa

    Edellisiltä varainhoitovuosilta kumuloituneet tulokset

    725

    725

    Varainhoitovuoden tulos

    418

    0

    Lyhytaikaiset velat

    2 202

    1 043

    Yhteensä

    3 345

    1 768


    (1)  Mukaan luettuna Euroopan talousalueen tuki.

    (2)  Varainhoitovuoden 2004 tietoja ei esitetä, sillä ne eivät ole vertailukelpoisia varainhoitovuoden 2005 tietojen kanssa sovellettavien kirjanpitomenetelmien muuttumisen takia.

    (3)  Varainhoitovuoden 2004 tiedot on käsitelty uudelleen, jotta niitä olisi mahdollista verrata varainhoitovuoden 2005 tietoihin.


    KESKUKSEN VASTAUKSET

    7.

    Seuraavalle vuodelle siirrettyjen hallinnon määrärahojen suuri osuus johtuu siitä, että hankintajaosto perustettiin vuoden 2005 lopussa, jonka jälkeen tarjouskilpailut käynnistettiin menettelyiden lainmukaisuuden varmistamiseksi. Menettely otettiin käyttöön vähentämään peruuntuneita siirtoja. Tulevat siirrot talousarviossa dokumentoidaan kokonaan.

    8.

    Vuoden 2006 työohjelmaa on valmisteltu sellaisen mallin mukaan, joka täyttää varainhoidon puiteasetuksen 40 artiklan mukaiset vaatimukset ja jossa on esitetty seurantakeskuksen keskeiset toiminnot, tavoitteet, tehtävät, tulokset, suoritusindikaattorit ja tulokset. Näin ollen vuoden 2006 vuosiraportti laaditaan työohjelman rakennetta vastaavaksi, jolloin se tarjoaa vaadittavat suoritusindikaattorit ja suorituskatsauksen mitattaviin tietoihin perustuen.

    9.

    Inventointisovellus on hankittu ja parhaillaan kokoonpantavana ja asennettavana. Inventaariolaskenta on suunniteltu tehtävän vuoden viimeisen neljänneksen aikana, heti kun sovellus on saatu asennettua ja valmistelevat työt päätettyä.

    10.

    Helmikuussa 2006 taloudellista työskentelymenetelmää muutettiin siirtojen sisäisen valvonnan parantamiseksi ja varainhoitoasetuksen vaatimusten noudattamiseksi. Kyseiset muutokset on dokumentoitu ohjesarjaan, jonka johtaja allekirjoitti neuvoteltuaan EUMC:n tilinpitäjän ja sisäisen tarkastajan kanssa. Uutta työnkulkua testattiin SI2-ympäristössä ja testin validointi on dokumentoitu.

    11.

    Koska EUMC:n henkilöstötaulukossa on yhteensä vain 37 tointa, on hyvin vaikeaa ja joskus mahdotonta koota valintalautakuntia henkilöistä, jotka kuuluvat vähintään haettavaa tointa vastaavaan palkkaluokkaan.

    12.

    Keskus miettii tarjouskilpailuissa annettavien tietojen selvyyden parantamista ja soveltaa hinta-/laatusuhteeseen perustuvaa menetelmää, kun katsoo sen asianmukaiseksi.


    Top