Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52006DC0629

    Komission tiedonanto neuvostolle, Euroopan parlamentille, Euroopan talous- ja sosiaalikomitealle ja alueiden komitealle - Komission lainsäädäntö- ja työohjelma vuodeksi 2007

    /* KOM/2006/0629 lopull. */

    52006DC0629

    Komission tiedonanto Neuvostolle, Euroopan parlamentille, Euroopan talous- ja sosiaalikomitealle ja alueiden komitealle - Komission lainsäädäntö- ja työohjelma vuodeksi 2007 /* KOM/2006/0629 lopull. */


    [pic] | EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO |

    Bryssel 24.10.2006

    KOM(2006) 629 lopullinen

    KOMISSION TIEDONANTO NEUVOSTOLLE, EUROOPAN PARLAMENTILLE, EUROOPAN TALOUS- JA SOSIAALIKOMITEALLE JA ALUEIDEN KOMITEALLE

    Komission lainsäädäntö- ja työohjelma vuodeksi 2007

    KOMISSION TIEDONANTO NEUVOSTOLLE, EUROOPAN PARLAMENTILLE, EUROOPAN TALOUS- JA SOSIAALIKOMITEALLE JA ALUEIDEN KOMITEALLE

    Komission lainsäädäntö- ja työohjelma vuodeksi 2007

    1. JOHDANTO

    Euroopan unioni juhlii Rooman sopimusten 50-vuotispäivää vuonna 2007. Puoli vuosisataa jatkunut Euroopan rakentaminen on tuonut muassaan rauhan, taloudellisen ja sosiaalisen vaurauden sekä vakauden yhteisten arvojen ja periaatteiden pohjalta. Eurooppa muuttuu jälleen, kun unioniin liittyy kaksi uutta jäsenvaltiota. Samaan aikaan EU pyrkii vastaamaan globalisaation haasteisiin ja kehittämään rooliaan kansainvälisellä areenalla. Kansalaisten odotukset EU:ta kohtaan ovat viiden vuosikymmenen kuluessa kasvaneet. Tämä on sekä osoitus EU:n lisääntyneen merkityksen tunnustamisesta että haaste kaikille Euroopan johtajille. EU:n kansalaiset haluavat ymmärtää paremmin, mitä EU tekee ja miten se toimii. He haluavat vaikuttaa EU:n toimintaan. Tämän vuoksi valtion- ja hallitusten päämiehet antavat yhdessä komission ja Euroopan parlamentin kanssa Rooman sopimusten 50-vuotisjuhlallisuuksien kunniaksi Berliinin julistuksen, jossa he vahvistavat lupauksensa edistää Euroopan asiaa ja sitoutuvat tukemaan laajentunutta, avointa ja kilpailukykyistä unionia, poliittisten saavutusten ja poliittisten tavoitteiden unionia.

    Vuosi 2007 on ratkaiseva myös toimielinten välisen toimivallanjaon määrittelyn kannalta. Kesäkuussa 2006 kokoontunut Eurooppa-neuvosto sopi selkeästä menettelystä ja aikataulusta tämän kysymyksen ratkaisemiseksi, ja seuraavan puheenjohtajavaltion tehtävänä on laatia arvio perustuslakisopimusta koskevan ehdotuksen käsittelystä ja tarkastella eri etenemisvaihtoehtoja. Komissio aikoo osallistua tähän työhön täysipainoisesti yhteistyössä muiden toimielinten kanssa, jotta institutionaalisissa kysymyksissä saadaan aikaan kattava ratkaisu.

    Nykyinen komissio määritteli strategiset tavoitteensa toimikautensa alussa seuraavasti: hyvinvoinnin edistäminen Euroopassa, solidaarisuuden periaatteen entistä määrätietoisempi noudattaminen, kansalaisten turvallisuuden parantaminen sekä näiden ensisijaisten tavoitteiden edistäminen myös EU:n ulkopuolella unionin kansainvälistä roolia vahvistamalla[1]. Nämä tavoitteet ohjaavat edelleen komission keskeistä toimintaa ja luovat perustan kumppanuuteen perustuvalle toimintatavalle, jota ilman näitä kunnianhimoisia politiikkoja ei monimutkaisessa maailmassamme voida toteuttaa.

    Kaksi merkittävää toimintasuunnitelmaa täydentää talouskasvua ja työllisyyttä koskevaa uudistettua Lissabonin strategiaa ja kesäkuun Eurooppa-neuvoston tarkistamaa kestävän kehityksen strategiaa:

    - Euroopan unioni päätti syksyllä 2005 nostaa globalisaation poliittisen toimintasuunnitelmansa kulmakiveksi. Hampton Courtin epävirallisessa kokouksessa mainittiin erikseen useita toinen toistaan tukevia politiikanaloja, joihin EU:n on syytä panostaa: tutkimus- ja kehittämistoiminta, yliopistot, väestönkehitys, energia sekä turvallisuus ja ulkoisen toiminnan tehostaminen.

    - Komissio käynnisti toukokuussa 2006 kaksitahoisen strategian EU:n toiminnan kehittämiseksi julkistamalla tiedonannon ”EU:n kansalaisten toimintasuunnitelma – EU:n tuloksenteko”. EU ei voi jättää huomiotta toimielinkehykseen ja perustuslakiin liittyviä haastavia kysymyksiä. Toisaalta niitä on käsiteltävä rinnan kansalaisten odotuksiin ja tarpeisiin perustuvan aktiivisen toimintaohjelman toteuttamisen kanssa. Konkreettiset tulokset lisäävät kansalaisten luottamusta Euroopan kehittämiseen ja luovat suotuisat edellytykset kunnianhimoisen sopimuksen aikaansaamiselle toimielinten välillä.

    Kuluneena vuonna Euroopan unioni on ryhtynyt toteuttamaan kunnianhimoista toimintasuunnitelmaa. Lissabonin strategiaa on uudistettu, ja komissio on esittänyt, miten innovaatiosta voi tulla kulmakivi Euroopan talouteen, jonka lippulaivana koulutuksen, tutkimuksen ja innovaation alalla toimii Euroopan teknologiainstituutti ETI. Seuraavien seitsemän vuoden rahoituskehyksestä on sovittu toimielinten välisellä sopimuksella, ja uusia rahoitusohjelmia ryhdytään soveltamaan 1. tammikuuta 2007. Tarkistettu EU:n kestävän kehityksen strategia, jonka kesäkuun Eurooppa-neuvosto hyväksyi komission ehdotuksen pohjalta, sisältää kattavan pitkän aikavälin toimintasuunnitelman EU:n politiikkojen toteuttamiseksi entistä kestävämmältä pohjalta. Vihreä kirja Euroopan uudesta energiapolitiikasta sisältää energiapolitiikan sisäisiin ja ulkoisiin näkökohtiin liittyviä konkreettisia ehdotuksia, joita on määrä kehittää niin, että turvataan energiahuollon kestävyys, kilpailukyky ja toimitusvarmuus. Vihreä kirja Euroopan unionin tulevasta meripolitiikasta käynnisti keskustelun yhdennetystä meripolitiikasta, jonka avulla saadaan käyttöön toistaiseksi hyödyntämätöntä potentiaalia kasvun ja työllisyyden kehittämiseen ja voidaan samalla vahvistaa meriympäristön suojelua. Euroopan unionin asemaa maailmassa käsittelevässä asiakirjassa esitettiin, miten EU voisi edetä kohti tavoitetta, jossa sen maailmanpoliittinen asema vastaa sen taloudellista mahtia. Komissio ohjaa edelleen keskustelua, jota käydään tulevasta kansainvälisestä järjestelmästä ilmastonmuutoksen torjumiseksi.

    Tässä työohjelmassa määritellään toimet, joiden avulla komissio pyrkii toteuttamaan vuoden 2007 strategiset tavoitteet. Komissio on hyödyntänyt vuoden 2007 työohjelmansa laatimisessa palautetta, jota Euroopan parlamentti, neuvosto ja muut toimielimet ovat esittäneet vuoden 2007 toimintastrategiasta. Euroopan parlamentin ja komission välillä tehtyyn puitesopimukseen perustuva jäsennelty vuoropuhelu sekä parlamentin puheenjohtajakokouksen yhteenvetokertomus ovat olleet tässä suhteessa erityisen hedelmällisiä, sillä ne ovat osoittaneet, miten yhteisistä tavoitteista voidaan muokata konkreettisia toimia ja saavuttaa siten kouriintuntuvia tuloksia.

    - Hyvinvoinnin osalta komissio jatkaa Euroopan talouselämän modernisointiin tähtäävää työtä kasvua ja työllisyyttä koskevan uudistetun Lissabonin strategian ja dynaamisten sisämarkkinoiden avulla toteuttamalla toimenpiteitä osaamisen, innovaation ja kasvua edistävän toimintaympäristön tukemiseksi. Tätä varten on luotava EU:n kehys taloudellisista syistä tapahtuvaa maahanmuuttoa varten. Komissio jatkaa aloitteita, joiden tavoitteena on edistää ulkoista kilpailukykyä 4. lokakuuta 2006 annetun tiedonannon ”Globaali Eurooppa kilpailijana maailmassa” mukaisesti. Energia-asiat ovat keskeinen painopistealue, sillä ensimmäisen Euroopan strategisen energiakatsauksen myötä aloitetaan Euroopan energiapolitiikassa uusi vaihe ilmastonmuutoksen vaikutusten torjumiseksi. Komissio esittää näkemyksensä siitä, miten uutta meripolitiikkaa olisi kehitettävä.

    - Solidaarisuus , ympäristönsuojelu, luonnonvarojen kestävä hoito ja käyttö sekä kansalaisten terveys ja hyvinvointi kulkevat rinnan kasvun ja työllisyyden kanssa. Vuosi 2007 on nimetty Euroopan yhdenvertaisten mahdollisuuksien teemavuodeksi. Sen myötä eurooppalaisia muistutetaan jälleen sosiaalisten kysymysten keskeisestä asemasta EU:n toiminnassa. Kesäkuussa 2006 kokoontunut Eurooppa-neuvosto kehotti komissiota tarkastelemaan yhteiskunnallista tilannetta EU:ssa ja kiinnittämään erityistä huomiota palvelujen saatavuuteen ja osallistumismahdollisuuksiin. Tarkastelun tarkoituksena on luoda yhteinen näkemys eurooppalaisia odottavista yhteiskunnallisista haasteista. Politiikkojen päivittäminen nyky-yhteiskunnan tarpeita silmällä pitäen on merkittävä ensimmäinen askel kohti toimivampaa solidaarisuutta. Lisäksi EU:n on jatkettava oman ilmastopolitiikkansa eteenpäin viemistä sekä pyrittävä laajentamaan kansainvälistä yhteistyötä ja saamaan jäsenvaltiot vähentämään omia päästöjään.

    - EU:n toimia tarvitaan myös turvallisuuden ja oikeudenmukaisuuden korkean tason varmistamiseksi, kun unionin kansalaisten turvallisuuteen ja suojeluun kohdistuu uusia uhkatekijöitä. Ympäristö- ja terveysriskit, tartuntataudit ja luonnonkatastrofit sekä terrori-iskujen uhka edellyttävät nopeaa ja tehokasta EU:n tason toimintakapasiteettia. Rikollisuutta ja väkivaltaa pyritään edelleen torjumaan toteuttamalla EU:n laajuisia lainvalvontatoimia ja rikostutkintaa. Rajavalvonta on keskeinen toiminta-alue vuonna 2007 Schengenin alueen laajentumisen ohella.

    - EU:n on ajettava kansainvälisillä foorumeilla voimakkaasti ja johdonmukaisesti kestävään kehitykseen, maailmanlaajuiseen ympäristönsuojeluun, rauhaan, naapuruuteen, yhteistyöhön ja ulkoiseen kilpailukykyyn liittyviä tavoitteita. Näitä tavoitteita voidaan edistää erityisesti tieteellisen ja teknologisen yhteistyön ja muiden yhteiseen kiinnostukseen ja yhteisiin etuihin perustuvien osaamisintensiivisten yhteistyömuotojen avulla. Tätä varten on kehitettävä komission toiminnan johdonmukaisuutta ja koordinointia muiden EU:n toimielinten ja jäsenvaltioiden toteuttamien toimien kanssa. Myös unionin ulkopolitiikkaa ja sisäisten politiikkojen ulkoisia ulottuvuuksia on sovitettava paremmin toisiinsa.

    Keskitetympi työohjelma tulevaisuutta varten

    Tänä vuonna komissio ehdottaa jälleen työohjelmansa kehittämistä edelleen. Tavoitteena on, että työohjelmassa keskityttäisiin entistä tiukemmin tulevan vuoden painopistealueisiin, jotta niitä voitaisiin käsitellä muiden toimielinten kanssa konkreettisemmalla tasolla ja voitaisiin korostaa, että lainsäädäntötoimien kehittäminen on keskeinen osa komission toimintaa. Tämä edellyttää kohdennettujen politiikkojen toteuttamista niillä aloilla, joilla voidaan toissijaisuusperiaatteen mukaisesti osoittaa, että Euroopan unioni tuo toimintaan todellista lisäarvoa. Komissio on päättänyt laatia lyhyen luettelon strategisista tavoitteista, jotka valitaan niiden poliittisen merkityksen ja pitkälle edenneen valmistelun perusteella. Komissio sitoutuu hyväksymään nämä toimenpiteet seuraavan vuoden kuluessa, eikä niiden osalta suoriteta enää puolivälitarkastelua.

    Näin ollen tässä työohjelmassa mainitaan konkreettiset toimet, jotka kuuluvat komission poliittiselle asialistalle vuonna 2007, eli komission strategiset aloitteet. Yksityiskohtainen luettelo näistä toimista esitetään liitteessä. Lisäksi komissio sitoutuu kehittämään ensisijaisia aloitteita, jotka on tarkoitus hyväksyä seuraavan vuoden tai puolentoista kuluessa riippuen sääntelyn parantamiseen liittyvien laatuvaatimusten edellyttämien valmistelujen perusteellisuudesta. Yksityiskohtainen luettelo aloista, joilla komissio aikoo esittää ensisijaisia aloitteita, esitetään tämän tiedonannon liitteenä.

    Komissio on laatinut luettelot strategisista ja ensisijaisista aloitteista niiden keskustelujen pohjalta, joita se on käynyt erityisesti Euroopan parlamentin kanssa vuoden 2007 toimintastrategian hyväksymisen jälkeen. Komissio on valmis ottamaan huomioon muiden toimielinten näkemykset työohjelmasta.

    Komissio on sitoutunut varmistamaan, että sen ehdotukset ovat laadukkaita. Kun aloitteilla katsotaan olevan merkittäviä taloudellisia, sosiaalisia ja ympäristövaikutuksia, niistä laaditaan vaikutustenarviointi. Tämä koskee kaikkia niitä toimia, jotka on luokiteltu ”strategisiksi aloitteiksi” tai ”ensisijaisiksi aloitteiksi”. Tämä vaatimus ei kuitenkaan yleensä koske vihreitä kirjoja, työmarkkinaosapuolten väliseen vuoropuheluun liittyviä toimia, tavanomaisia lähentymiskehityksen arviointeja eikä kansainvälisten sopimusten saattamista osaksi kansallista lainsäädäntöä. Liitteissä mainituista ehdotuksista on pyydetty tai niistä pyydetään lausuntoja monilta eri tahoilta, jotta kansalaiset ja muut asianomaiset voivat osallistua päätöksentekomenettelyyn. Vaikutustenarviointi voidaan laatia myös muista toimenpiteistä, joita ei mainita työohjelmassa. Näiden toimenpiteiden valintaa koskevat säännöt määritellään, kun uusi vaikutustenarvioinnin tuki- ja laadunvalvontayksikkö aloittaa toimintansa suoraan puheenjohtajan alaisuudessa.

    Komissio esittää marraskuussa strategisen katsauksen sääntelyn parantamista koskevista toimista; katsauksessa käydään läpi tähänastiset toimet ja esitetään uusia aloitteita. Tässä työohjelmassa keskitytään yksinkertaistamista koskeviin suunnitelmiin ja esitellään myös muita vireillä olevia hankkeita.

    2. VUODEN 2007 PAINOPISTEET

    Euroopan talouden modernisointi

    Komission keskeinen strategia, jonka tavoitteena on edistää kasvua ja työllisyyttä dynaamisessa, innovatiivisessa ja houkuttelevassa Euroopassa, on vakiintunut. Nyt kun kansalliset toimintaohjelmat on hyväksytty, kasvua ja työllisyyttä koskeva Lissabonin strategia on edennyt uuteen vaiheeseen, ja eri toimijat ovat sitoutuneet jatkamaan toimintaa uudistetun asialistan pohjalta siten, että toimia toteutetaan paitsi kansallisella sekä alue- ja paikallistasolla myös EU:n tasolla. Komissio laatii kevään Eurooppa-neuvostolle tarkoitetun vuotuisen edistymisraportin uudistetun Lissabonin strategian toteuttamisesta vielä ennen vuoden 2006 loppua, minkä vuoksi seurantatoimet ovat merkittävä teema vuonna 2007. Kun Lahden Eurooppa-neuvostossa päästiin yhteisymmärrykseen innovoinnista, siihen liittyvät toimet kaikilla talouden eri aloilla ovat nyt keskeisellä sijalla niin EU:n tasolla kuin kansallisella ja paikallistasollakin.

    Globalisaatio, laajentuminen ja teknologian kehittyminen ovat muuttaneet sisämarkkinoiden toimintasääntöjä. Ne ovat tuoneet toimintaan uusia haasteita ja toki myös uusia mahdollisuuksia. Komissio laatii parhaillaan yhtenäismarkkinoita koskevaa katsausta ( Single Market review ), jossa tarkastellaan tähänastisia saavutuksia, yksilöidään puutteita ja esitetään toimintaehdotuksia tulevien haasteiden varalle sen varmistamiseksi, että kansalaiset saavat toimenpiteistä koituvan lopullisen hyödyn. Julkaisu luo puitteet yhtenäismarkkinoiden kehittämiselle seuraavalla vuosikymmenellä.

    Tarkoituksena on jatkaa niiden alojen tarkastelua, joilla sisämarkkinat eivät ole vielä täysin toteutuneet. Vuoden 2007 painopistealueena ovat puolustustarviketeollisuus ja - markkinat , jotka ovat pysyneet sisämarkkinoiden kilpailusääntöjen ulkopuolella kansalliseen turvallisuuteen liittyvien vaatimusten vuoksi. Komissio selvittää, miten näiden markkinoiden sirpaloitumista voitaisiin estää eurooppalaisen ulottuvuuden avulla.

    Viime vuosina EU:ssa on toteutettu mittava maatalousmarkkinoiden uudistus. Tätä hanketta jatketaan viinialaa koskevien ehdotusten myötä. Tarkoituksena on varmistaa suotuisat tulevaisuudennäkymät alalla, jolla Euroopan kilpailuedellytykset ovat erinomaiset.

    Sisämarkkinat vaikuttavat myös nopeasti kehittyvään avaruusteknologian alaan. Tarvitaan eurooppalaista avaruuspolitiikkaa , jotta voidaan luoda toimintapuitteet avaruusteknologian käyttäjille ja kehittäjille sekä varmistaa, että EU:n politiikoissa otetaan huomioon myös tämä ulottuvuus.

    EU:n tulevaa meripolitiikkaa koskevaan vihreään kirjaan liittyvä kuulemisprosessi päättyy kesäkuussa 2007. Sen jälkeen komissio esittää kuulemisen tulokset sekä poliittiset päätelmät ja lyhyen aikavälin toimintaehdotukset.

    Slovenia liittyy euroalueeseen vuonna 2007. Komissio arvioi edelleen poikkeussäännösten piiriin kuuluvien jäsenvaltioiden valmiuksia euron käyttöönottoon. Se voi aloittaa käytännön valmistelutoimet niiden maiden kanssa, jotka täyttävät kriteerit liittyäkseen euroalueeseen vuonna 2008.

    Eurooppalaisen yhteiskunnan haasteiden ratkaiseminen

    Eurooppalaisten, erityisesti nuorten ensisijainen toive on, että esteet, jotka vaikeuttavat EU:n työmarkkinoiden tarjoamien mahdollisuuksien hyödyntämistä, poistetaan. Ns. työelämän joustoturva on todettu lupaavaksi keinoksi yhdistää työmarkkinoiden joustavuus ja taitojen kehittäminen vakaaseen sosiaaliseen suojeluun. Komissio aikoo esittää ehdotuksia joustoturvan kehittämistä koskevien yhteisten periaatteiden kehittämiseksi.

    Komissio laatii parhaillaan eurooppalaista yhteiskuntaa koskevaa perusteellista katsausta , jonka pohjalta luodaan uusi ohjelma palvelujen saatavuuden ja solidaarisuuden parantamiseksi ja jonka tarkoituksena on ohjata EU:n päätöksentekoa seuraavalla vuosikymmenellä. Samassa yhteydessä komissio tekee sosiaalipoliittisen ohjelman täytäntöönpanoa koskevan väliarvioinnin kartoittaakseen, miten EU on onnistunut luomaan enemmän ja parempia työpaikkoja ja tasavertaiset toimintaedellytykset kaikille.

    Muuttoliikkeiden tehokkaampi hallinta

    Väestönkehitykseen liittyvät paineet ovat lisänneet Euroopan työvoimamarkkinoiden tarvetta houkutella taloudellisista syistä tulevia maahanmuuttajia. Taloudellisiin syihin perustuvaa maahanmuuttoa koskeva eurooppalainen järjestely tarjoaisi heille turvatun oikeusaseman selkeyttämällä maahantuloa koskevia sääntöjä ja muuttajille myönnettäviä oikeuksia. Erityistä huomiota on kiinnitettävä korkeasti koulutettujen maahanmuuttajien asemaan. Työelämän muuttuviin tarpeisiin olisi voitava vastata nopeasti kenties jonkinlaisen green card -järjestelmän avulla.

    Keskeinen osa maahanmuuttoasioita koskevaa EU:n strategiaa on ehdotus EU:n alueella laittomasti oleskelevien kolmansien maiden kansalaisten työnantajille määrättävistä vähimmäisrangaistuksista, joiden tarkoituksena on vähentää sekä laitonta maahanmuuttoa että kyseisten työntekijöiden hyväksikäyttöä. Turvapaikka-asioiden alalla komissio aikoo virittää kaikkien turvapaikkapolitiikan sidosryhmien kanssa vuoropuhelua, jonka tavoitteena on yhteisen eurooppalaisen turvapaikkapolitiikan saaminen valmiiksi vuoteen 2010 mennessä.

    Turvallinen, kilpailukykyinen ja kestävä energiansaanti

    Energia-asiat ovat nousseet asialistan kärkeen. Pitkän suhteellisen vakaan ajanjakson jälkeen turvallista ja kohtuuhintaista energiansaantia ei voidakaan enää pitää itsestäänselvyytenä. Toisaalta ilmastonmuutoksen seuraukset edellyttävät uudenlaista suhtautumista sekä energian käyttöön että sen tuotantoon. Lisääntynyttä riippuvuutta tuontienergiasta ja energian hinnan nousua on pidetty enteenä tulevasta. Tämän suuruusluokan haasteeseen voidaan vastata vain kestävyyteen, kilpailukykyyn, energiatehokkuuteen ja toimitusvarmuuteen perustuvin EU:n laajuisin toimin.

    Komissio esittää ensimmäisen kattavan Euroopan strategisen energiakatsauksen ja laatii sen lisäksi toimintasuunnitelman EU:n energiapolitiikan kehittämiseen tähtäävistä yksittäisistä toimista. Tarkoituksena on muotoilla pitkän aikavälin suunnitelma sisämarkkinoiden kehittämiseksi, nopeuttaa uusien teknologioiden käyttöä, monipuolistaa ja turvata EU:n omien ja sen ulkopuolelta saatavien energialähteiden käyttöä sekä valvoa energian kulutusta ja kehittää energiatehokkuutta. Lisäksi komissio aikoo esittää vihreän kirjan EU:n ilmastonmuutospolitiikan vaihtoehdoista ja kansainvälisen yhteistyön suuntaviivoista vuoden 2012 jälkeen. Komissio aikoo myös ehdottaa erityistoimia, joiden tarkoituksena on varmistaa sähkön ja kaasun sisämarkkinoiden toteutuminen. EU:n päästökauppajärjestelmää on määrä tarkistaa, jotta voidaan taata investointien vakaus ja nopeuttaa kasvihuonekaasupäästöjen vähentämistä.

    Näin voidaan muotoilla selkeä näkemys siitä, mitä toimia Euroopassa on toteutettava, jotta voidaan turvata kansalaisten energiansaanti pitkällä aikavälillä ja toimia edelläkävijänä ilmastonmuutoksen seurausten tiedostamisessa.

    Tehdään Euroopasta parempi paikka elää

    EU:n poliittiset päätökset voivat auttaa kansalaisia valmistautumaan ja reagoimaan nopeisiin yhteiskunnallisiin muutoksiin. Tuottaakseen hyviä tuloksia päätösten on oltava ajantasaisia ja tarkoin nykyaikaisen yhteiskunnan tarpeisiin perustuvia. Terveys, laadukas ympäristö ja toimivat palvelut ovat ihmisten hyvinvoinnin kannalta keskeisiä tekijöitä. Terveysstrategiaa koskevassa valkoisessa kirjassa on tarkoitus esittää, miten EU:n tasolla voidaan edistää terveyttä ja muovata eurooppalaista terveyspolitiikkaa mahdollisimman hyvien tulosten saavuttamiseksi, jotta voidaan torjua maailmanlaajuisia epidemioita, parantaa elintarviketurvallisuutta, edistää terveyttä ja tukea alan tulevaa kilpailukykyä. Lisäksi on tarkoitus laatia sosiaaliturvapalveluja koskeva eurooppalainen strategia. Sitä varten järjestetään laaja kuuleminen EU:n lainsäädännön vaikutuksista tällä alalla. Komissio aikoo myös selvittää, miten EU voi olla mukana kehittämässä kaupunkiliikennettä , jota miljoonat eurooppalaiset käyttävät päivittäin.

    Myös turvallisuus on eurooppalaisten hyvinvoinnin kannalta keskeinen kysymys. Terrorismintorjunnassa keskitytään torjumaan terroristista propagandaa sekä mm. räjähdysaineasiantuntemuksen käyttöä terroristisiin tarkoituksiin. Tarkoitus on laatia toimintasuunnitelma räjähteiden turvallisuuden parantamiseksi. Lisäksi komissio aikoo panostaa tietoverkkorikollisuuden torjuntaan sekä tukea julkisen ja yksityisen sektorin vuoropuhelua ja yhteistyötä turvallisuuskysymyksissä.

    EU kansainvälisenä toimijana

    Kun Bulgaria ja Romania liittyvät unioniin vuonna 2007, EU:n historiallinen laajentumisprojekti etenee jälleen yhden askelen eteenpäin. Vuosittain laadittava laajentumista käsittelevä strategia-asiakirja tarjoaa oivallisen tilaisuuden tarkastella ja arvioida muiden maiden edistymistä ja pohjustaa tulevia toimia.

    Euroopan unioni on jo vakiinnuttanut asemansa maailman suurimpana kauppamahtina. Eurooppalaiset markkinat tarjoavat mahdollisuuksia ja sen tuotteet ja palvelut valinnanvaraa yhteistyökumppaneille kestävän kaupan ja investointien alalla ympäri maailman. Uudistettu markkinoillepääsystrategia auttaa poistamaan esteitä kauppasuhteiden tieltä ja luomaan uusia päänavauksia kauppa- ja investointisuhteiden kehittämiselle kaikkialla maailmassa kilpailukyky sekä yhteiskunnalliset ja ympäristönäkökohdat samalla huomioon ottaen.

    Tulevana vuonna komission keskeisenä tavoitteena on päästä sopimukseen Dohan kehityskierroksella käytävissä neuvotteluissa. Tämä on erittäin tärkeää terveen maailmantalouden kannalta. Samalla EU:n tulisi noudattaa globaalia Eurooppaa koskevaa tiedonantoaan ja edistää dynaamista politiikkaa ulkoisen kilpailukyvyn ja yhteistyön alalla, jotta voidaan kehittää kauppasuhteita keskeisiin kauppakumppaneihin ja vahvistaa tämän ulkoisen ulottuvuuden merkitystä Euroopan talouselämän kasvussa.

    Talouskumppanuussopimuksia koskevat neuvottelut, joilla on keskeinen merkitys AKT-maiden alueellisessa yhdentymisessä ja maiden kehityksen kannalta yleensä, saataneen päätökseen vuoden 2007 loppuun mennessä.

    Erityistä huomiota kiinnitetään Euroopan naapuruuspolitiikan lujittamiseen, assosiaatiosopimusten neuvottelemiseen useiden Aasian ja Latinalaisen Amerikan merkittävien yhteistyökumppanien kanssa sekä neuvottelujen edistymiseen Venäjän, Kiinan ja Ukrainan kaltaisten keskeisten strategisten kumppanien kanssa. Euroopan turvallisuusstrategian täytäntöönpanoa jatketaan erityisesti ihmisten turvallisuuden alalla. Komissio jatkaa vakauttamiseen tähtääviä toimia Lähi-idässä ja Etelä-Aasiassa. Se pyrkii myös lujittamaan edelleen transatlanttisia suhteita.

    Miljoonat eurooppalaiset matkustavat vuosittain eri puolilla maailmaa. He tarvitsevat hätätilanteissa suojelua ja tukea. EU:n kansalaisten oikeutta diplomaatti- ja konsuliviranomaisten antamaan suojeluun olisi selkeytettävä, ja kansalaisten olisi voitava käyttää tätä oikeutta aina kun siihen ilmenee tarvetta.

    3. TULOSTA ON TEHTÄVÄ JOKA PÄIVÄ

    Uudet toimenpiteet ja poliittiset painopistealueet ovat vain osa komission toimintaa. Komissio on ympäri vuoden vastuussa erilaisten rahoitus- ja toimenpideohjelmien hallinnoinnista Euroopassa ja muualla maailmassa. Se on suoraan vastuussa monenlaisten ja monimutkaisten yhteisten politiikkojen hoidosta ja siitä, että yhteisön lainsäädäntöä sovelletaan asianmukaisella tavalla. Sen tehtävänä on erityisesti vaalia yhteistä eurooppalaista etua. Komissio pyrkii tehostamaan vuoropuhelua unionin kansalaisten kanssa ja tekemään Euroopan rakentamisesta helpommin ymmärrettävää.

    Hallinnointitehtävät

    Vuonna 2007 ryhdytään toteuttamaan monia uusia rahoitusohjelmia uuden rahoituskehyksen nojalla. Joukossa on sarja uusia ohjelmia, jotka koskevat koheesiopolitiikkaa, työllisyyttä ja sosiaalista yhteisvastuullisuutta, johon kuuluu erityisesti Euroopan globalisaatiorahasto, sekä maaseudun kehittämistä ja kalastusta. Vuonna 2007 viimeistellään koheesiopolitiikan yhteydessä 27 kansallista strategista viitekehystä ja hyväksytään noin 360 toimenpideohjelmaa. Vastaavasti maaseudun kehittämisen yhteydessä vuonna 2007 viimeistellään 27 kansallista strategiasuunnitelmaa ja hyväksytään noin 80 ohjelmaa. Uuden sukupolven ohjelmien määrittelyn ja täytäntöönpanon avulla varmistetaan, että koheesiopolitiikka ja maaseudun kehittämispolitiikka edistävät osaltaan unionin talouden modernisointia sekä komission strategiaa, jonka mukaan talouskasvua ja uusien ja parempien työpaikkojen luomista tuetaan erityisillä ”Lissabonin tavoitteisiin” osoitetuilla varoilla. Kilpailukykyä pyritään kehittämään myös mm. seitsemännen tutkimuksen puiteohjelman, kilpailukyvyn ja innovoinnin puiteohjelman (CIP), elinikäisen oppimisen ohjelman ja Euroopan laajuisten verkkojen avulla.

    Nämä ohjelmat täydentävät EU:n lainsäädäntötoimintaa ja tarjoavat sen työlle johdonmukaisen poliittisen kehyksen aloilla, jotka kiinnostavat kansalaisia ensisijaisesti. Siten ne edistävät osaltaan komission neljän strategisen tavoitteen toteuttamista. Samanaikaisesti komissio jatkaa vielä kesken olevia toimia, kuten yhteisen maatalouspolitiikan aisanmukaisesta täytäntöönpanosta ja maatalousmarkkinoiden kilpailukyvyn lisäämisestä huolehtimista. Komission yksiköt pyrkivät jatkuvasti parantamaan EU:n rahoittamien ohjelmien ja hankkeiden laatua. Tähän tavoitteeseen sisältyvät myös luotettavan taloushallinnon tukeminen ja kustannustehokkuuteen pyrkiminen. Ohjelmat edistävät osaltaan myös uusien jäsenvaltioiden sujuvaa integroitumista unionin toimintaan niin, että EU:n jokainen laajentuminen onnistuu. Toisaalta eräät äskettäin hyväksytyt ohjelmat ulottuvat myös EU:n rajojen ulkopuolelle. Tällaisia ohjelmia ovat liittymistä valmisteleva tuki sekä Euroopan naapuruuspoliittinen kumppanuusväline. Lisäksi on tarkoitus ottaa käyttöön uusia ulkopolitiikan välineitä, joiden avulla tuetaan kehitysyhteistyötä ja annetaan ulkomaanapua yli 150 maassa eri puolilla maailmaa, torjutaan alueiden rajat ylittäviä turvallisuusuhkia sekä edistetään ihmisoikeuksia ja demokratiaa.

    Yhteisön säännöstön hallinnointi

    Komission tehtävät eivät pääty siihen, että kollegio hyväksyy jonkin ehdotuksen. Komissio osallistuu aktiivisesti Euroopan parlamentissa ja ministerineuvostossa lopullisesti hyväksyttyjen toimenpiteiden muokkaamiseen toimien sovittelijana toimielinten välillä, jotta neuvotteluissa voidaan löytää unionin yleistä etua parhaiten edistävät ratkaisut.

    Komissio myös johtaa ja valmistelee monien komiteoiden työtä huolehtimalla, että niillä on käytettävissään asiantuntemusta kaikkialta EU:n alueelta. Se pyrkii tekemään yhteisön lainsäädäntömenettelyistä tehokkaampia ja avoimempia tiivistämällä valvontaviranomaisten yhteistyötä. Näiden järjestelyjen ansiosta EU voi reagoida muuttuviin tilanteisiin nopeammin ja joustavammin, ja ne myös helpottavat yksityiskohtaisten täytäntöönpanotoimenpiteiden tarkistamista silloin kun se on tarpeen. Tämän ns. komitologiamenettelyn uudet säännöt vahvistavat Euroopan parlamentin osallisuutta lainsäädäntömenettelyssä. Komissio tutkii, mihin yhteispäätösmenettelyssä hyväksyttyihin säädöksiin voitaisiin soveltaa uutta valvonnan käsittävää sääntelymenettelyä ja tarkistaa Euroopan parlamentille ilmoittamista koskevaa menettelyä ja rekisteröintitoimenpiteitä, kuten on sovittu.

    Komissio valvoo, että jäsenvaltiot saattavat yhteisön säännöstön osaksi kansallista lainsäädäntöään ja noudattavat sitä. Tätä varten se varmistaa, että yhteisön lainsäädäntöä sovelletaan kaikissa jäsenvaltioissa asianmukaisella tavalla. Näiden valvontatoimenpiteiden seurauksena voidaan tarvittaessa aloittaa rikkomismenettely niitä jäsenvaltioita vastaan, joiden katsotaan laiminlyöneen yhteisön lainsäädäntöön perustuvat velvoitteensa. Kuluneen vuoden aikana komissio on tarkastellut yhteisön lainsäädännön soveltamisen seurantatilannetta. Tarkastelussa on otettu huomioon parlamentin päätöslauselma sääntelyn parantamista koskevasta paketista. Komissio julkistaa kantansa parhaillaan valmistelemassaan lausunnossa parempaa sääntelyä koskevasta strategisesta katsauksesta, joka on määrä hyväksyä marraskuussa.

    Politiikkojen tehokas toteuttaminen

    EU:n politiikkojen aktiivinen kehittäminen ja täytäntöönpano on aina kuulunut komission keskeisiin tehtäviin. Yksi esimerkki tästä on uudistettu Lissabonin strategia, josta on päästy nyt vakaaseen yhteisymmärrykseen. Keskeistä siinä on sen tosiseikan tunnustaminen, että strategian tehokas toteuttaminen edellyttää tehokasta hallintoa. Tämä puolestaan edellyttää yhteistoimintaa. Jäsenvaltiot ovat sitoutuneet panemaan täytäntöön kansalliset uudistusohjelmansa, ja komissio valvoo toimia niiden kaikissa vaiheissa sen lisäksi, että se toteuttaa tiettyjä toimia suoraan EU:n tasolla. Tällainen dynaaminen suhde on olennaisen tärkeä, kun poliittisia tavoitteita on muunnettava käytännön toimiksi.

    Komission tehtävänä on myös valvoa edistymistä monilla eri aloilla. Kun taloudellisen ja sosiaalisen suojelun sekä sukupuolten tasa-arvon edistymistä tarkastellaan vuosittain, toimintaa voidaan tarvittaessa mukauttaa. Pidempiä ajanjaksoja koskevien arviointien pohjalta taas voidaan avata uusia toimintalinjoja. Vuonna 2007 komissio aikoo tarkastella mm. ympäristöteknologioita koskevan toimintasuunnitelman sekä katastrofitilanteita varten perustetun EU:n solidaarisuusrahaston tuloksia. Lisäksi se laatii teollisuuspolitiikan ja nykyaikaisen pk-yrityspolitiikan puolivälitarkastelun. Käyttöön otetaan yhteinen ympäristötietojärjestelmä (Shared Environmental Information System, SEIS), jonka käyttäjät voivat saada olennaista ympäristötietoa esimerkiksi kaupunkisuunnittelun tueksi. Vuonna 2007 laadittavassa vuotuisessa työllisyysraportissa tarkastellaan työvoimamarkkinoiden kehitystä Euroopan työllisyysstrategian 10-vuotispäivän merkeissä. Sosiaalisen suojelun alalla otetaan käyttöön avoimen koordinointimenetelmän uudistettu versio.

    Yksityiskohtaista valvontaa harjoitetaan myös monien eri tarkoituksia varten perustettujen uusien mekanismien avulla. Euroopan energiamarkkinoiden seurantakeskus perustetaan vuonna 2007. Aluksi valvonta koskee vain sähkön, kaasun ja öljyn markkinoita, mutta sitä voidaan myöhemmin laajentaa myös muihin hyödykkeisiin. Lisäksi komissio jatkaa ydin-, lento- ja meriturvallisuustarkastuksia, jotka kuuluvat niin ikään sen vastuualueeseen.

    Kansainvälinen toiminta

    Komissiolla on johtava asema monissa parhaillaan käytävissä kansainvälisissä neuvotteluissa. Euroopan yhteisö on lukuisten kansainvälisten sopimusten sopimuspuoli. Komission neuvottelutehtävä laajenee jatkuvasti eri yleissopimuksiin liittyvien tavoitteiden kehittymisen myötä. Tärkeimpiä aloja ovat ympäristöasiat (erityisesti ilmastonmuutos ja biodiversiteetti), maatalous, kalastus, kauppa sekä teollis- ja tekijänoikeudet. Lisäksi komissio käy sääntelyä koskevaa vuoropuhelua keskeisten yhteistyökumppaniensa kuten Kiinan, Intian, Japanin, Venäjän, Brasilian, Meksikon ja Yhdysvaltojen kanssa. Tämä on hyödyllinen tapa välttää sääntelyyn liittyviä ristiriitoja, tehostaa yhteistyötä muiden lainkäyttöalueiden kanssa sekä edistää EU:n sääntelystandardien omaksumista muualla maailmassa, sillä näin voidaan jo ennalta varautua globalisaation vaikutuksiin.

    EU tulee lähemmäs kansalaisia

    Yksi komission keskeisiä tavoitteita on tehdä EU:n politiikoista kansalaisten kannalta ymmärrettäviä ja perusteltuja. Tätä varten sen on sitouduttava kuuntelemaan kansalaisia ja tuottamaan tuloksia ja pyrkimään entistä voimakkaammin vastuullisuuteen, avoimuuteen ja tehokkuuteen. Vahvistettu vuoropuhelu kansalaisten kanssa edellyttää asianmukaisia välineitä ja jatkuvaa ponnistelua kaikilta EU:n toimielimiltä K-suunnitelmassa mainittujen kansanvallan, kuuntelemisen ja keskustelun merkeissä. Komissio pyrkii saamaan kansalaiset ja erityisesti nuoret ja naiset osallistumaan aktiivisemmin päätöksentekomenettelyihin niiden eri vaiheissa. Haasteena on parantaa kansalaisten käsitystä EU:sta, heidän tietämystään sen toiminnasta ja ennen kaikkea kiinnostusta sitä kohtaan. Komissio pyrkii edelleen luomaan toimivan ja hedelmällisen kumppanuussuhteen kansallisten, alue- ja paikallisviranomaisten sekä kansalaisyhteiskunnan ja keskeisten sidosryhmien, mm. tiedotusvälineiden, kanssa.

    Komission antama valkoinen kirja viestinnästä käynnisti mittavan uuden aloitteen, jonka tarkoituksena on kehittää osallisuutta Euroopan unionissa. Ensi vuonna tämä toiminta etenee uuteen vaiheeseen, kun EU:n toimielimet, jäsenvaltiot ja kansalaisyhteiskunta ryhtyvät toteuttamaan käytännön toimenpiteitä. Taustalla on komission sitoumus tuoda EU lähemmäs kansalaisia.

    Nykyinen komissio on nimennyt viestinnän yhdeksi toimikautensa keskeisistä strategisista tavoitteista. Lisäksi se on sitoutunut entistä määrätietoisemmin vuoropuheluun kansalaisten kanssa. Komissio laati vuonna 2005 toimintasuunnitelman Eurooppa-asioista tiedottamisen tehostamiseksi, jonka yhteydessä se päätti keskittyä viestinnässään painopistealueisiin. Näitä ovat toisaalta keskeisistä poliittisista toimintalinjoista tiedottaminen ja toisaalta kansalaisten toiveiden ja huolenaiheiden kuuleminen ja ymmärtäminen. Ensi vuonna komissio aikoo viestinnässään keskittyä liitteessä lueteltuihin keskeisiin tavoitteisiin, jotka on määritetty tässä työohjelmassa esitettyjen poliittisten painopistealueiden pohjalta.

    Lisäksi komissio jatkaa ja tehostaa toimia Eurooppa-asioita koskevan tiedottamisen parantamiseksi kaikilla politiikan aloilla.

    4. SÄÄNTELYN PARANTAMINEN: YKSINKERTAISTAMINEN, KODIFIOINTI, EHDOTUSTEN PERUUTTAMINEN JA HALLINTOMENOJEN MÄÄRITTÄMINEN

    Euroopan unionin sääntelykehyksen yksinkertaistaminen ja modernisointi on komission keskeinen toiminta-ala. Täyttääkseen tämän horisontaalisen strategisen tavoitteen komissio on laatinut sääntelyn parantamista koskevan kunnianhimoisen suunnitelman, jonka tarkoituksena on osaltaan edistää työllisyyttä ja kasvua koskevia Lissabonin tavoitteita.

    Tämä painopiste näkyy työohjelmaan sisältyvien aloitteiden valmistelussa ja suunnittelussa sekä erityisesti nykyisen lainsäädännön yksinkertaistamista koskevissa aloitteissa. Komissio pyrkii kehittämään modernia, tehokasta ja vaikuttavaa sääntelykulttuuria kaikkialla Euroopassa. Tällä alalla on tapahtunut viime vuosina kiitettävää edistymistä, ja toimintaa jatketaan vuonna 2007 ottaen huomioon lähiaikoina julkaistavassa strategisessa katsauksessa mainitut puutteet. Näin komissio voi kehittää menettelyjään edelleen ja luoda yksinkertaisen ja tehokkaan sääntelykehyksen, joka täyttää kansalaisten ja talouden toimijoiden odotukset.

    Lainsäädännön yksinkertaistaminen

    Komissio toteuttaa parhaillaan pitkäjänteistä lainsäädännön yksinkertaistamisohjelmaa , jonka tarkoituksena on keventää talouden toimijoille ja kansalaisille lainsäädännöstä aiheutuvaa rasitusta. Käynnissä oleva ohjelma käsitti alun perin noin sata aloitetta, joista yli 20 on jo toteutettu. Ohjelmaan tehtiin vuonna 2006 mittava päivitys, ja vuonna 2007 on tarkoitus esittää 47 lainsäädännön yksinkertaistamiseen tähtäävää aloitetta. Laajoja yksinkertaistamisaloitteita esitetään monilla eri politiikan aloilla. Tarkoituksena on yksinkertaistaa mm. tuotteisiin kohdistuvaa sääntelyä, maatalous-, ympäristö- ja työmarkkinalainsäädäntöä sekä tilastoja koskevaa sääntelyä. Komissio jatkaa yksinkertaistamista myös niissä tapauksissa, joissa säädökset hyväksytään komitologiamenettelyssä.

    Kodifiointi

    Vuonna 2007 komissio aikoo entistä tehokkaammin supistaa yhteisön säännöstöä ja parantaa sen ymmärrettävyyttä ja täytäntöönpanoa. Yhteisön säännöstön kodifiointia koskevaa suuntaa antavaa ohjelmaa on vuonna 2006 päivitetty ja uudistettu, ja tältä pohjalta komissio aikoo esittää vuoteen 2008 mennessä noin 350 kodifiointialoitetta. Pelkästään vuonna 2007 komissio esittää yhteisön lainsäätäjälle yli 100 ehdotusta neuvoston ja parlamentin säädösten kodifioimiseksi. Euroopan parlamenttia ja neuvostoa pyydetään varmistamaan, että kodifiointiehdotukset hyväksytään nopeassa tahdissa.

    Vireillä olevien ehdotusten tarkastelu

    Vuonna 2007 komissio myös saattaa loppuun lainsäätäjän käsiteltävänä olevien ehdotusten tarkastelun. Vuonna 2005 ja 2006 se kävi jo läpi ennen vuotta 2004 tehdyt ehdotukset ja peruutti tarkastelun perusteella 68 ehdotusta. Sittemmin komissio on käynyt vastaavalla tavalla läpi yli 80 vuonna 2004 (22. marraskuuta 2004 mennessä) tehtyä ehdotusta, joista 10 on peruutettu. Komissio ilmoittaa täten muille toimielimille, että se aikoo peruuttaa nämä vireillä olevat ehdotukset puitesopimuksen mukaisesti.

    Hallintomenojen vähentäminen

    Komissio on jo täyttänyt lupauksensa vähentää EU:n hallintomenoja. Hallintomenoilla tarkoitetaan yksityisen ja julkisen sektorin toimijoille koituvia kustannuksia siitä, että nämä täyttävät lakisääteiset velvoitteensa toimittaa tietoja toiminnastaan. Hallintomenot ovat vain osa laajempia kustannuksia, jotka aiheutuvat lainsäädännön noudattamisesta. Tulevana vuonna on tarkoitus aloittaa kokeiluhankkeen tulosten perusteella laaja hallintomenojen mittaamista koskeva hanke yhteistyössä jäsenvaltioiden kanssa. Kokeiluhankkeen yhteydessä vertailtiin neljässä jäsenvaltiossa (Alankomaat, Tanska, Tšekki, Yhdistynyt kuningaskunta) saatuja tuloksia ja selvitettiin niiden perusteella ne politiikan alat, joilla hallintomenoista aiheutuu suurin rasitus. Tämän jälkeen määriteltiin ne menettelyihin liittyvät näkökohdat, jotka on otettava huomioon kun vastaavia mittauksia suoritetaan laajemmassa mittakaavassa. Hallintomenojen vähentämiseen tähtäävä komission toimintaohjelma on tarkoitus esittää heti vuoden 2007 alussa. Ohjelmassa asetetaan hallintomenojen vähentämistä koskeva yhteinen tavoite EU:n tasolla ja mainitaan aloja, jotka soveltuvat parhaiten menojen nopeaan supistamiseen, sekä annetaan neuvoja toteuttamistavoista.

    Muut sääntelyn parantamisen välineet

    Kuten edellä jo todettiin, vuonna 2007 on tarkoitus edelleen vahvistaa välineitä, joiden avulla voidaan varmistaa lainsäädännön laatu ja tuloksellisuus . Komission aloitteista laaditaan tarvittaessa yhdennetty vaikutustenarviointi, minkä lisäksi voidaan kuulla sidosryhmiä ja asiantuntijoita. Komission puheenjohtajan alaisuuteen perustetaan lähikuukausina erillinen yksikkö, jonka tehtävänä on tukea komission vaikutustenarviointien laadunvarmistusta ja valvoa sitä. Vuonna 2007 toteutetaan myös komission vaikutustenarviointijärjestelmän ulkoinen arviointi, jonka perusteella nykyisiä vaikutustenarviointiohjeita saatetaan joutua tarkistamaan esimerkiksi toissijaisuus- ja oikeasuhteisuusperiaatteiden noudattamisen helpottamista silmällä pitäen.

    LIITE

    KOMISSION LAINSÄÄDÄNTÖ- JA TYÖOHJELMA VUODEKSI 2007

    STRATEGISET ALOITTEET

    Nimi | Ehdotuksen tai säädöksen laji | Kuvaus soveltamisalasta ja tavoitteista |

    1. Energia-alan aloitteet a) Euroopan energiapolitiikkaa koskeva strateginen katsaus b) Sähkö- ja kaasualan sisämarkkinoiden toteuttamista tukevat toimenpiteet | a) Muu kuin lainsäädäntö / komission tiedonanto b) Lainsäädäntöehdotus / direktiivi Oikeusperusta: EY:n perustamissopimuksen 95 ja 100 artikla | a) Euroopan energiapolitiikkaa koskevassa strategisessa katsauksessa on tarkoitus yksilöidä Euroopan energiapolitiikan keskeiset tekijät, joihin sisältyvät energiapolitiikan kolme päätavoitetta: kestävyys, kilpailukyky ja toimitusvarmuus. Näin pyritään luomaan pitkän aikavälin strategia, jonka avulla Euroopan unioni ja yksittäiset jäsenvaltiot voivat varmistaa toimintansa johdonmukaisuuden, niin että ne voivat esittää kansainvälisellä tasolla yhtenäisiä näkemyksiä. Tarkoituksena on kokeilla toimintavaihtoehtoja, joissa eri tavoitteita painotetaan eri tavoin. Komissio ehdottaa parhaiden vaihtoehtojen toteuttamista Eurooppa-neuvostolle. Yhdessä toimintavaihtoehdossa on tarkoitus määritellä, millä tasolla hiilidioksidipäästöttömien energianlähteiden käytön tulisi olla, jotta voidaan tukea kestävyyttä ja toimitusvarmuutta ja samalla kuitenkin säilyttää Euroopan talouden kilpailukyky ja energian hinta halutulla tasolla. Tutkimalla eri vaihtoehtoja voidaan selvittää, mitä toimenpiteitä tavoitteiden saavuttamiseksi on toteutettava. b) Seuraavia toimenpiteitä on suunnitteilla, ja niitä koskevat ehdotukset esitetään vaikutustenarvioinnin jälkeen: - direktiivin 2003/54 tarkistaminen - direktiivin 2003/55 tarkistaminen - asetuksen 1228/03 tarkistaminen/täydentäminen uusilla suuntaviivoilla - asetuksen 1775/05 tarkistaminen/täydentäminen uusilla suuntaviivoilla - direktiivien 2004/67 ja 2005/89 tarkistaminen - direktiivi/asetus kaasun varastoinnista (tai mahdollisesti kyseisen toimenpiteen sisällyttäminen direktiivin 2003/55 tarkistukseen) Muutosten tarkoituksena on edelleen parantaa pääsyä energiaverkkoihin vahvistamalla siirtoverkko-operaattoreiden riippumattomuutta, vahvistamalla energia-alan sääntelyn johdonmukaisuutta sekä kansallisella että EU:n tasolla, lisäämällä avoimuutta ja markkinoiden valvontaa ja suojelemalla kuluttajia. |

    2. Muuttoliikkeitä koskevat aloitteet a) Säädösehdotus työvoimaperusteista maahanmuuttoa koskevaksi yleiseksi puitedirektiiviksi b) Ehdotus direktiiviksi erittäin ammattitaitoisten työntekijöiden maahantulon ja oleskelun edellytyksistä c) Ehdotus direktiiviksi EU:n alueella laittomasti oleskelevien kolmansien maiden kansalaisten työnantajien vähimmäisrangaistuksista | a) Lainsäädäntöehdotus / direktiivi Oikeusperusta: EY:n perustamissopimuksen 63 artikla b) Lainsäädäntöehdotus / direktiivi Oikeusperusta: EY:n perustamissopimuksen 63 artikla c) Lainsäädäntöehdotus / direktiivi Oikeusperusta: EY:n perustamissopimuksen 63 artiklan 3 kohdan b alakohta | a) Erityistavoitteena on edistää taloudellisista syistä tulevien maahanmuuttajien integroitumista työmarkkinoille ja laatia heitä varten oikeudenmukaiset ja selkeät säännöt ja oikeudet. Taloudellisista syistä tulevien maahanmuuttajien turvattu oikeusasema, jossa määritellään ja tunnustetaan selkeästi heidän oikeutensa sekä työntekijöinä että vastaanottavan yhteiskunnan jäseninä, suojaa näitä ihmisiä riistolta ja vahvistaa siten heidän panostaan EU:n talouden kasvuun ja kehitykseen. b) Erityistavoitteena on vahvistaa maahantulomenettelyt, joiden avulla voidaan reagoida nopeasti työmarkkinoiden muuttuviin tarpeisiin saada käyttöön maahanmuuttajatyövoimaa niin, että työmarkkinoilla ilmenevät puutteet voidaan täyttää nopeasti ja tehokkaasti ja ottaa samalla huomioon Euroopan väestönkehityksen suuntaukset. c) Tavoitteena on vähentää tehokkaasti EU:n alueella laittomasti oleskelevien kolmansien maiden kansalaisten työskentelyä, jotta samalla voidaan vähentää laitonta maahanmuuttoa ja laittomien työntekijöiden riistoa. |

    3. Tiedonanto yhtenäismarkkinoita koskevasta katsauksesta | Muu kuin lainsäädäntö / komission tiedonanto | EU:n kansalaisten toimintasuunnitelmaa koskevassa tiedonannossa vaaditaan laadittavaksi katsaus yhtenäismarkkinoiden tulevaisuuteen. Tarkoituksena on tarkastella yhtenäismarkkinoiden kehitystä vuoden 1992 jälkeen, yksilöidä menestystekijät ja puutteet sekä selvittää, mitä toimia on toteutettava, jotta yhtenäismarkkinat voivat edelleen täyttää talouden kehitystä koskevat odotukset ja varmistaa, että kansalaiset voivat nauttia niiden tuloksista. Katsauksessa olisi esitettävä selkeä ja johdonmukainen näkemys yhtenäismarkkinoista. Tiedonannossa olisi esitettävä selkeät toimintalinjaukset tuleville vuosille. Tiedonannon tulisi edistää yhtenäismarkkinoiden toimintaperiaatteiden tuntemusta kansalaisten keskuudessa. |

    4. Yhteiskunnallisen todellisuuden kartoittaminen | Muu kuin lainsäädäntö / kertomus | Kesäkuussa 2006 kokoontunut Eurooppa-neuvosto totesi, että olisi pyrittävä ymmärtämään paremmin eurooppalaisissa yhteiskunnissa tapahtuvien sosiaalisten muutosten monimutkaista dynamiikkaa, jotta voidaan vahvistaa EU:n toimia globalisaation seurausten huomioon ottamiseksi, ja kehotti komissiota tarkastelemaan yhteiskunnallista tilannetta EU:ssa kiinnittäen erityistä huomiota palvelujen saatavuuteen ja osallistumismahdollisuuksiin. Tarkoituksena on tutkia eurooppalaisten yhteiskuntien sosiaalisten muutosten tärkeimpiä taustatekijöitä. Lisäksi pyritään selvittämään, miten muutoksia voidaan arvioida erilaisten hyvinvointimittareiden avulla. Selvityksen avulla pyritään avaamaan keskustelu eräistä hyvinvointiin vaikuttavista keskeisistä tekijöistä kuten taloudellisista mahdollisuuksista, työelämän laadusta, ikääntyvän yhteiskunnan haasteista, väestönkehityksestä ja perhe-elämän uusista muodoista, köyhyydestä ja epätasa-arvosta, hyvän terveyden ja sosiaalisen liikkuvuuden esteistä, rikollisuudesta ja antisosiaalisesta käyttäytymisestä sekä moniarvoisuudesta ja monikulttuurisuudesta. Tarkastelun kohteena on Euroopan yhteiskunnallinen todellisuus, ja sen tarkoituksena on luoda yhteinen näkemys eurooppalaisia odottavista yhteiskunnallisista haasteista. |

    5. Ehdotus terrorismin torjuntaa koskevan neuvoston puitepäätöksen tarkistamisesta. | Lainsäädäntöehdotus/päätös | Tehokkaiden ratkaisujen löytäminen terroristisen propagandan torjumiseksi eri tiedotusvälineissä. Rajoitetaan terroristien käyttöön tarkoitettujen pommien ja räjähteiden valmistusta koskevan asiantuntemuksen siirtämistä. |

    6. Päästökauppajärjestelmä. Ehdotus, jolla muutetaan Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiiviä 2003/87/EY, annettu 13 päivänä lokakuuta 2003, kasvihuonekaasujen päästöoikeuksien kaupan järjestelmän toteuttamisesta yhteisössä ja neuvoston direktiivin 96/61/EY muuttamisesta | Lainsäädäntöehdotus/direktiivi Oikeusperusta: EY:n perustamissopimuksen 175 artiklan 1 kohta | EU:n päästökauppajärjestelmän tarkastelu ja nykyisen direktiivin tarkistaminen sen soveltamisen parantamiseksi ja soveltamisalan laajentamiseksi vuonna 2013 alkavalle kolmannelle päästökauppakaudelle. |

    7. Tiedonanto työelämän joustoturvasta ja keinoista yhdistää joustavuus ja turvallisuus | Muu kuin lainsäädäntö / komission tiedonanto | Tiedonannon tarkoituksena on tutkia joustavaa työsuhdeturvaa ja auttaa jäsenvaltioita omaksumaan tiettyjä yhteisiä periaatteita vuoden loppuun mennessä. Tiedonannossa kuvataan joustavan työsuhdeturvan nykytilannetta jäsenvaltioissa ja mahdollisia keinoja vahvistaa sitä. |

    8. Tiedonanto yleishyödyllisiä sosiaalipalveluja koskevasta EU:n strategiasta | Muu kuin lainsäädäntö / komission tiedonanto | Tässä seurantatiedonannossa määritellään jäsenvaltioiden (esimerkiksi terveyspolitiikkaa käsittelevän korkean tason ryhmän ja sosiaalisen suojelun komitean) ja asianomaisten sidosryhmien kuulemisen perusteella lisätoimia, joiden avulla voidaan kehittää järjestelmällisempi lähestymistapa yhteisön oikeuden ja sosiaalipalveluja koskevien periaatteiden soveltamiseen. |

    9. Turvallisia ja tehokkaita terveydenhuoltopalveluja koskevat yhteisön puitteet | Lainsäädäntöehdotus Oikeusperusta: EY:n perustamissopimuksen 95 artikla | Tavoitteena on luoda yhteisön puitteet turvallisille, korkealaatuisille ja tehokkaille terveydenhuoltopalveluille, joiden myötä: - varmistetaan potilasturvallisuus terveydenhuollossa kaikkialla yhteisön alueella; - poistetaan yhteisön lainsäädännön soveltamista terveydenhuoltopalveluihin koskevat epäselvyydet, jotka vaikeuttavat rajat ylittävää terveydenhuoltoa; - ja parannetaan terveydenhuoltopalvelujen tehokuutta ja toimivuutta kaikkialla EU:ssa. |

    10. Ehdotus toimenpiteistä diplomaatti- ja konsuliviranomaisten antaman suojelun vahvistamiseksi | Muu kuin lainsäädäntö / komission tiedonanto | Ehdotus liittyy aiheesta vuoden 2006 loppuun mennessä annettavaan tiedonantoon. Koska yhä useammat EU:n kansalaiset matkustavat ulkomaille ja saattavat turvautua hätätilanteessa diplomaatti- ja konsuliviranomaisten antamaan suojeluun, ei ole hyväksyttävää, että tästä oikeudesta on saatavilla niin vähän tietoa. Tavoitteena on saada kansalaiset tiedostamaan, että heidän perusoikeuksiinsa kuuluu saada EU:n ulkopuolella diplomaatti- ja konsuliviranomaisten antamaa suojelua. Tarkoitus on laatia jäsenvaltioille yhteiset vaatimukset ja yhteiset menettelyt EU:n kansalaisten avustamiseksi ulkomailla. |

    11. Valkoinen kirja terveysstrategiasta | Muu kuin lainsäädäntö / valkoinen kirja | Terveysstrategian tarkoituksena on - saattaa yhteen kaikki terveyteen liittyvät aloitteet ja parantaa siten turvallisuutta ja edistää terveyttä; - laatia keskeisiä terveysnäkökohtia koskeva toimintasuunnitelma; - seurata edistymistä tavoitteiden ja indikaattorien avulla; - ottaa käyttöön täytäntöönpanomekanismi ja yhteisön välineitä. |

    12. Tiedonanto uudistetusta markkinoillepääsystrategiasta | Muu kuin lainsäädäntö / komission tiedonanto | Strategian toimintasääntöjä on muutettava, jotta voidaan edistää sekä EU:n että kolmansien maiden pääsyä maailmanmarkkinoille. Tätä varten on käytettävä kaikkia kauppapolitiikan välineitä. Ensisijaisia tavoitteita ovat tavaroiden ja palvelujen sekä investointien viennin helpottaminen ennen kaikkea nousevan talouden maihin sekä markkinoille pääsyn esteiden poistaminen ja sellaisten yritysten tukeminen, jotka toimivat voimakkaasti kehittyvillä aloilla, jotta voidaan hyödyntää maailmanlaajuista alakohtaista eriytymistä. |

    13. Tiedonanto Euroopan avaruuspolitiikasta, johon sisältyy Euroopan avaruusohjelma | Muu kuin lainsäädäntö / komission tiedonanto | Yleistavoitteena on laatia johdonmukainen ja kattava Euroopan avaruuspolitiikka, joka kattaa sekä EU:n että Euroopan avaruusjärjestön (ESA) toiminnan ja jäsenvaltioiden politiikat ja toimet ja jossa otetaan huomioon sekä käyttäjien tarpeet kysyntäpuolella että avaruusjärjestelmien ja -teknologioiden strateginen potentiaali. Avaruuspolitiikan tavoitteena on hyödyntää avaruusjärjestelmiä ja -teknologioita unionin politiikkojen ja tavoitteiden tukemisessa. Se luo poliittisen taustan EU:n ja ESA:n nykyisten ohjelmien koordinoinnille Euroopan avaruusohjelman puitteissa. |

    14. Tiedonanto tulevasta meripolitiikasta | Muu kuin lainsäädäntö / komission tiedonanto | Kuten komission kesäkuussa 2006 hyväksymässä vihreässä kirjassa Euroopan unionin tulevasta meripolitiikasta todetaan, tiedonannossa laaditaan yhteenveto vihreän kirjan perusteella järjestetyn kuulemisprosessin tuloksista ja esitetään poliittiset päätelmät sekä eräitä seurantatoimia, jotka voidaan toteuttaa lyhyellä aikavälillä. |

    15. Vihreä kirja kaupunkiliikenteestä | Muu kuin lainsäädäntö / vihreä kirja | Vihreässä kirjassa on tarkoitus arvioida kaupunkiliikennettä koskevasta EU:n politiikasta saatavia etuja. Vihreässä kirjassa käydään myös läpi ongelmia ja haasteita, (mahdollisia) uusia toimia, myös nopeasti toteutettavia toimia, sekä (mahdollisia) vastuukysymyksiä ja ehdotetaan toimenpiteitä, joiden avulla EU voi tuoda lisäarvoa tällä alalla. Lisäksi esitetään kysymyksiä, joiden osalta on edelleen kuultava sidosryhmiä. |

    16. Vihreä kirja ilmastonmuutoksesta vuoden 2012 jälkeen | Muu kuin lainsäädäntö / vihreä kirja | Tämä vihreä kirja helpottaa niiden aihealueiden kartoittamista, joilla tarvitaan toimia yhteisön tasolla EU:n tukemiseksi sopeutumisessa koko ajan paheneviin ilmastonmuutoksen haittavaikutuksiin. Tarve harkita EU:n tason toimia sopeutumisen helpottamiseksi otettiin esille komission tiedonannossa ”Maailmanlaajuisen ilmastonmuutoksen torjuminen”. |

    17. Ehdotus neuvoston asetukseksi viinin yhteisestä markkinajärjestelystä (*) | Lainsäädäntöehdotus/asetus Oikeusperusta: EY:n perustamissopimuksen 37 artikla | Viinialan yhteisen markkinajärjestelyn uudistuksen tarkoituksena on pääasiassa lisätä EU:n viinintuottajien kilpailukykyä, luoda viinialalle selkeisiin ja yksinkertaisiin sääntöihin perustuva markkinajärjestely, jonka avulla voidaan tasapainottaa kysyntää ja tarjontaa, ja luoda viinialalle markkinajärjestely, jonka avulla voidaan säilyttää EU:n viinintuotannon parhaat perinteet, vahvistaa maaseutualueiden yhteiskuntarakennetta ja suojella ympäristöä. Ehdotusta neuvoston asetukseksi edelsi komission tiedonanto lainsäädäntöä koskevista suuntaviivoista (KOM(2006) 319 lopullinen, 22.6.2006). |

    18. Puolustusmateriaalialan aloitteet a) Tiedonanto puolustustarviketeollisuudesta ja -markkinoista b) Ehdotus asetukseksi puolustusalan tuotteiden kuljetuksista c) Ehdotus direktiiviksi puolustustarvikealan julkisten hankintamenettelyjen koordinoinnista | a) Muu kuin lainsäädäntö / komission tiedonanto b) Lainsäädäntöehdotus / asetus Oikeusperusta: EY:n perustamissopimuksen 95 artikla c) Lainsäädäntöehdotus / direktiivi Oikeusperusta: EY:n perustamissopimuksen 95 artikla | Puolustustarviketeollisuus on tähän asti pidetty sisämarkkinoiden ulkopuolella. Jäsenvaltiot ovat säilyttäneet kansallisen valvontavallan puolustustarvikemarkkinoilla ja niihin liittyvillä teollisuudenaloilla (EY:n perustamissopimuksen 296 artiklan nojalla). Markkinat ovat näin ollen hajanaiset, minkä vuoksi myös alan tutkimus ja teollisuuskeskittymät ovat hajallaan toisistaan. Koska ongelmana on markkinoiden hajanaisuus, sitä tuskin voidaan ratkaista yksinomaan jäsenvaltioiden toimin. Komissio haluaa tukea Euroopan puolustustarvikealan kilpailukykyä vahvistamalla Euroopan puolustustarviketeollisuuden kaupallista asemaa, unohtamatta alan erityispiirteitä ja –tarpeita. Tavoitteena on eurooppalainen puolustustarviketeollisuus, joka kykenee tukemaan yhteistä ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa ja kansallisen turvallisuuden takaamiseen liittyviä jäsenvaltioiden tehtäviä. Tämän politiikan tarkoituksena on erityisesti vahvistaa sotilaallisten ja teollisten tarpeiden välistä synergiaa puolustukseen liittyvissä tuotteissa. Sitä paitsi on yleisesti tunnustettu asia, että puolustustarvikemarkkinoiden hajanaisuus on heikentänyt hankintamenettelyjen tehokkuutta ja sisämarkkinoiden toimintaa. EY:n perustamissopimuksen 296 artiklaan perustuvan poikkeuksen laaja soveltaminen on tämän vuoksi merkittävä ongelma, koska se johtaa koordinoimattomien kansallisten hankintasääntöjen ja erilaisten käytäntöjen soveltamiseen sellaisilla markkinasegmenteillä, jotka oikeudellisesti kuuluvat yhteisön sääntöjen soveltamisalaan. Tämä vähentää puolustustarvikemarkkinoiden läpinäkyvyyttä ja avoimuutta ja pahentaa entisestään markkinoiden hajautumista. Komissio antaa vuoden 2006 loppuun mennessä ”Tulkitsevan tiedonannon perustamissopimuksen 296 artiklan soveltamisesta puolustustarvikehankintoihin”. Lisäksi komissio laatii vaikutustenarvioinnin selvittääkseen, olisiko puolustustarvikkeiden hankinnasta annettava erillinen direktiivi, jossa säädettäisiin puolustustarvikemarkkinoiden erityisluonteeseen paremmin soveltuvista joustavammista säännöistä. |

    19. Laajentumista koskevat aloitteet a) Laajentumista käsittelevä strategia-asiakirja b) Kertomukset Kroatian, Turkin, entisen Jugoslavian tasavallan Makedonian, Albanian, Bosnia ja Hertsegovinan, Serbian (Kosovo ml.) ja Montenegron edistymisestä liittymisvalmisteluissa. c) Kumppanuussuhteet Kroatian, Turkin, entisen Jugoslavian tasavallan Makedonian, Albanian, Bosnia ja Hertsegovinan, Montenegron ja Serbian (Kosovo ml.) kanssa. | a) Muu kuin lainsäädäntö / komission tiedonanto b) Muu kuin lainsäädäntö / sisäiset valmisteluasiakirjat c) Lainsäädäntöehdotus / päätös Oikeusperusta: EY:n perustamissopimuksen 310 artikla | a) Strategia-asiakirja sisältää edistymistä koskevien kertomusten pääkohdat sekä ehdotuksia suosituksiksi. b) Kertomuksissa arvioidaan Kroatian ja Turkin sekä entisen Jugoslavian tasavallan Makedonian liittymisvalmistelujen edistymistä sekä Albanian, Bosnia ja Hertsegovinan, Montenegron ja Serbian (ml. Kosovo) edistymistä vakautus- ja assosiaatioprosessissa. c) Kumppanuussopimuksissa (liittymis- ja Eurooppa-kumppanuudet) määritellään, mitkä tavoitteet kunkin maan olisi täytettävä lyhyellä tai keskipitkällä aikavälillä. Tämä tehdään edistymistä koskevien kertomusten perusteella. |

    20. Euroopan naapuruuspolitiikkaan liittyvät aloitteet a) Tiedonanto Euroopan naapuruuspolitiikasta b) Mustanmeren yhteistyö c) Kertomukset 11 kumppanimaan kanssa sovittujen toimintasuunnitelmien täytäntöönpanon edistymisestä | a) Muu kuin lainsäädäntö / komission tiedonanto b) Muu kuin lainsäädäntö / sisäiset valmisteluasiakirjat c) Muu kuin lainsäädäntö / komission tiedonanto | a) Sen jälkeen kun neuvoston, parlamentin ja muiden sidosryhmien, myös kumppanimaiden, kanssa on käyty asiasta keskustelua, komissio aikoo esittää Saksan puheenjohtajakaudella ehdotuksia Euroopan naapuruuspolitiikan lujittamiseksi esimerkiksi seuraavilla aloilla: talouden ja kaupan syvempi yhdentyminen, Euroopan naapuruuspolitiikan kumppanimaiden kansalaisten vapaampi liikkuvuus EU:n alueella ja naapuruuspolitiikan investointirahasto. Komissio esittää ehdotukset vuonna 2008 päättyvien toimintasuunnitelmien jatkamiseksi toteutettavista järjestelyistä Ukrainan, Moldovan ja Israelin kanssa. Tiedonannossa tarkastellaan myös 11 kumppanimaan kanssa sovittujen Euroopan naapuruuspolitiikkaa koskevien toimintasuunnitelmien täytäntöönpanon edistymistä (ks. jäljempänä C kohta). b) Ehdotukset Mustanmeren alueen vakautta ja turvallisuutta edistävän EU:n osallistumisen vahvistamiseksi alueella olevien Euroopan naapuruuspolitiikan kumppanimaiden sekä Venäjän ja Turkin kanssa tehtävän Mustanmeren yhteistyön puitteissa. c) 11 maakohtaisen toimintasuunnitelman tarkistaminen ja Euroopan naapuruuspolitiikan yleisten tavoitteiden saavuttamisen arviointi. |

    21. EU:n viestintäpolitiikkaa koskevan valkoisen kirjan seuranta | Muu kuin lainsäädäntö / komission tiedonanto | Päätavoitteena on laatia luettelo käytännön toimenpiteistä, jotka EU:n toimielinten, jäsenvaltioiden ja kansalaisyhteiskunnan olisi toteutettava ottaen huomioon komission sitoumus tuoda EU lähemmäs kansalaisia ja vahvistaa unionin demokraattista perustaa, mihin sisältyy myös Euroopan julkisen foorumin kehittäminen. Ehdotetut toimet perustuvat valkoisessa kirjassa esitettyihin ehdotuksiin ja sen perusteella järjestettyyn julkiseen kuulemiseen sekä sidosryhmille vuosina 2006 ja 2007 järjestettäviin konferensseihin. Ehdotusten keskeisenä tavoitteena on laatia viestintäoikeuksia koskevat yhteiset periaatteet: kansalaisten valmiuksien lisääminen (kansalaiskasvatus); yhteistyö tiedotusvälineiden kanssa, julkisen mielipiteen analysoinnissa ja ymmärtämisessä käytettävien menetelmien parantaminen ja kumppanuussuhteiden luominen kaikkien jäsenvaltioiden keskeisten institutionaalisten yhteistyökumppanien kanssa, niin että voidaan vahvistaa EU:n ulottuvuutta kansallisessa poliittisessa keskustelussa. |

    ENSISIJAISET ALOITTEET

    Nimi | Ehdotuksen tai säädöksen laji | Kuvaus soveltamisalasta ja tavoitteista |

    Euroalueeseen liittyvät aloitteet: a) Lähentymiskertomus 2007 b) Ehdotus neuvoston päätökseksi / ehdotukset neuvoston päätöksiksi c) Ehdotus neuvoston asetukseksi asianomaisten jäsenvaltioiden valuuttojen muuntokursseista | a) Muu kuin lainsäädäntö / komission tiedonanto b) Lainsäädäntöehdotus / päätös Oikeusperusta: EY:n perustamissopimuksen 122 artiklan 2 kohta c) Lainsäädäntöehdotus / asetus Oikeusperusta: EY:n perustamissopimuksen 123 artiklan 5 kohta | a) Komissio ja EKP antavat kumpikin lähentymiskertomuksen EY:n perustamissopimuksen 121 artiklan 1 kohdassa säädetyn menettelyn mukaisesti sellaisen jäsenvaltion pyynnöstä, jota koskee poikkeus. Kertomuksessa tarkastellaan neljän lähentymiskriteerin perusteella, missä määrin jäsenvaltio on saavuttanut kestävän lähentymisen korkean tason. Lisäksi arvioidaan jäsenvaltion lainsäädännön yhdenmukaisuutta yhteisön oikeuden kanssa. b) Jos yhden tai useamman jäsenvaltion katsotaan täyttävän euron käyttöönotolle asetetut edellytykset, neuvosto kumoaa niitä koskevan poikkeuksen. c) Jos yhden tai useamman jäsenvaltion katsotaan täyttävän euron käyttöönotolle asetetut edellytykset, neuvosto päättää euroalueeseen liittyvien uusien jäsenvaltioiden muuntokurssit. |

    Komission tiedonanto neuvostolle ja Euroopan parlamentille puuvilla-alan tukijärjestelmästä sekä ehdotus asetukseksi neuvoston asetuksen (EY) N:o 1782/2003 IV osaston 10 a luvun muuttamisesta. | Lainsäädäntöehdotus / asetus Oikeusperusta: EY:n perustamissopimuksen 37 artiklan 2 kohta ja vuoden 1979 liittymisasiakirjan liitteenä oleva pöytäkirja 4, joka koskee puuvillaa (erityisesti sen 6 kappale). | Euroopan yhteisöjen tuomioistuin kumosi 7. syyskuuta 2006 vuoden 2004 puuvilla-alan uudistuksen, sillä uudistusta koskevassa päätöksessä ei ollut otettu huomioon kaikkia tekijöitä, erityisesti puuvillan puhdistusta harjoittavien yritysten työvoimakustannuksia ja taloudellista toimintakykyä, joita tuomioistuin piti välttämättöminä arvioitaessa lajin kannattavuutta. Nykyistä tukijärjestelmää voidaan noudattaa, kunnes annetaan uusi asetus. |

    Valkoinen kirja EY:n kilpailusääntöjen rikkomista koskevista kanteista | Muu kuin lainsäädäntö / valkoinen kirja | Valkoisessa kirjassa ehdotetaan jatkotoimia vuoden 2005 vihreälle kirjalle, jossa tarkasteltiin, millaiset jäsenvaltioissa ilmenevät menettelylliset ja tekniset ongelmat estävät yrityksiä ja yksityishenkilöitä, jotka ovat kärsineet vahinkoa EY:n kilpailusääntöjen rikkomisen vuoksi, nostamasta kannetta vahingontekijää vastaan saadakseen korvauksen kärsimästään vahingosta. Päätavoitteena on toteuttaa käytännössä sitä Euroopan yhteisöjen tuomioistuimen esittämää periaatetta, jonka mukaan perussopimusten täysimääräinen vaikuttavuus vaarantuu, ellei jokaisella yksilöllä ole oikeutta vaatia korvausta teosta, joka on omiaan rajoittamaan tai vääristämään kilpailua, ja että vahingonkorvausvaatimuksen esittäminen on oikeus, jonka käyttämiseen on annettava tehokkaat keinot. |

    Komission tiedonanto ekologisesti kestäviä julkisia hankintamenettelyjä koskevien kansallisten strategioiden täytäntöönpanosta EU:n laajuisten tavoitteiden sekä järjestelmällisen seurannan ja esikuva-analyysin pohjalta | Muu kuin lainsäädäntö / komission tiedonanto | Nostetaan poliittista profiilia ehdottamalla ekologisesti kestäville julkisille hankintamenettelyille EU:n laajuisia tavoitteita, tehostetaan täytäntöönpanoa ohjaamalla jäsenvaltioita ekologisesti kestävien julkisten hankintamenettelyjen kansallisten toimintasuunnitelmien hyväksymisessä ja ehdottamalla järjestelmällisen esikuva-analyysin sekä komission ja jäsenvaltioiden toteuttaman seurannan suorittamista. |

    Valkoinen kirja EU:n asuntoluotto-markkinoiden yhdentymisestä | Muu kuin lainsäädäntö / valkoinen kirja | Asuntoluottoa koskevassa valkoisessa kirjassa ilmoitetaan aloitteet, joita komissio aikoo tehdä vuonna 2005 annetun vihreän kirjan ”Asuntoluotot EU:ssa” jälkeen järjestetyn laajan kuulemisen tulosten perusteella edistääkseen EU:n asuntoluottomarkkinoiden kehittämistä. |

    Ehdotus direktiiviksi palveluja koskeviin käyttöoikeussopimuksiin liittyvien menettelyjen koordinoinnista | Lainsäädäntöehdotus / direktiivi Oikeusperusta: EY:n perustamissopimuksen 47 artiklan 2 kohta sekä 55 ja 95 artikla | Julkisen ja yksityisen sektorin yhteistyösopimuksista sekä julkisia hankintoja ja käyttöoikeussopimuksia koskevasta yhteisön oikeudesta annettuun vihreään kirjaan liittyvän julkisen kuulemisen yhteydessä kävi ilmi, että käyttöoikeussopimusten myöntämiselle tarvitaan vakaa ja johdonmukainen EU:n tason oikeudellinen kehys. Vaikka käyttöoikeussopimukset ovat taloudellisesti varsin merkittäviä, esimerkiksi rakennusurakoita koskevia käyttöoikeussopimuksia koordinoidaan vain muutamin johdetun oikeuden säännöksin. Näitä säännöksiä lukuun ottamatta hankintaviranomaiset voivat vapaasti päättää yksityisen kumppanin valintatavan edellyttäen, että ne noudattavat kaikilta osin perustamissopimuksesta johtuvia periaatteita ja sääntöjä. Palveluja koskevien käyttöoikeussopimusten myöntämiseen sovellettavat säännöt sen sijaan perustuvat ainoastaan EY:n perustamissopimuksen periaatteisiin. EU:n tason koordinointi näyttäisi soveltuvan parhaiten tarvittavan oikeusvarmuuden takaamiseen siten, että se voidaan sovittaa yhteen julkisten viranomaisten tarvitseman joustavuuden kanssa ja luoda talouden toimijoille tasavertaiset toimintaedellytykset. |

    Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi osakeyhtiön sääntömääräisen kotipaikan siirtämisestä jäsenvaltiosta toiseen | Lainsäädäntöehdotus / direktiivi Oikeusperusta: EY:n perustamissopimuksen 251 artikla | Ehdotusluonnos sisältää yksinkertaiset puitteet osakeyhtiön rekisteröidyn toimipaikan siirtämiseksi jäsenvaltiosta toiseen ilman, että yhtiötä tarvitsee ensin purkaa kotijäsenvaltiossa ja sen jälkeen rekisteröidä uudelleen vastaanottavassa jäsenvaltiossa. Direktiivillä varmistetaan yrityksen oikeushenkilöyden jatkuvuus. Lisäksi direktiivi sisältää erityismääräyksiä työntekijöiden osallistumisesta. |

    Ehdotus direktiiviksi vakuutusyhtiöiden vakavaraisuudesta (Solvenssi II) (*) | Lainsäädäntöehdotus / direktiivi Oikeusperusta: EY:n perustamissopimuksen 47 artiklan 2 kohta ja 55 artikla | Vakuutusyhtiöiden ongelmia ovat kilpailun kasvu, rahoitussektorien konvergenssi ja kansainvälinen riippuvuus. Kun otetaan huomioon vastaava kehitys pankkialalla sekä kansainväliset tapahtumat vakavaraisuuden, riskienhallinnan ja kirjanpidon alalla, uuden solvenssijärjestelmän tavoitteena on suojella vakuutuksenottajia ja edunsaajia. Uusi järjestelmä parantaa EU:n vakuutuksenantajien kilpailukykyä ja takaa pääomavarojen paremman jakautumisen aiheuttamatta kuitenkaan merkittäviä markkinahäiriöitä tai estämättä innovointia vakuutusalalla. |

    Ehdotus yhteissijoitusyrityksiä (UCITS) koskevan direktiivin muuttamisesta | Lainsäädäntöehdotus / direktiivi Oikeusperusta: EY:n perustamissopimuksen 47 artiklan 2 kohta ja 95 artikla | Direktiivillä otettiin käyttöön yhteissijoitusyritystoimilupa, jonka perusteella rahastoa voidaan markkinoida yksityissijoittajille kaikilla EU:n lainkäyttöalueilla pelkän ilmoituksen nojalla sen jälkeen, kun sille on myönnetty toimilupa kotimaassa. Direktiivissä säädetyt investointeja koskevat rajoitukset, tietovaatimukset ja muut yhteissijoitusyritysten piirteitä koskevat edellytykset on laadittu sijoittajien suojaamista silmällä pitäen. Yhteissijoitusyritystoimiluvan käytännön toteuttamisessa on ilmennyt joitakin ongelmia, mutta se on siitä huolimatta tasoittanut tietä valtioiden rajat ylittävälle sijoitusrahastojen markkinoinnille. Tämä ei kuitenkaan ole riittävästi helpottanut toimialan konsolidointia ja tehostamista. Ehdotuksen tarkoituksena on nykyisen säädöskehyksen modernisointi niin, että sen tavoitteet voidaan saavuttaa (markkinoiden tehokkuus ja sijoittajien suoja) tilanteessa, jossa rakenteelliset muutokset vaikuttavat sijoitusrahastojen toimintaympäristöön. Toiminnalliset tavoitteet: 1) poistaa Euroopan rahastomarkkinoiden yhdentymisen esteet; 2) tukea kustannussäästöjä arvoketjun eri vaiheissa ja varmistaa, että säästöt siirtyvät sijoittajille; 3) luoda tarvittava kehys, jonka puitteissa sijoittajat voivat tehdä luotettaviin tietoihin perustuvia sijoituspäätöksiä. |

    Komission suositus pääoman ja määräysvallan oikeasuhteisuuden periaatteesta EU:n yrityksissä | Muu kuin lainsäädäntö / suositus | Päätavoitteena on todeta nykyiset poikkeamat pääoman ja määräysvallan oikeasuhteisuuden periaatteesta EU:hun sijoittautuneissa yrityksissä, arvioida niiden taloudellinen merkitys ja mahdollinen vaikutus EU:n rahoitusmarkkinoihin. Näiden tietojen avulla komissio voi arvioida, muodostaako nykyinen osakkeenomistajien äänivaltaa koskeva järjestelmä esteen EU:n rahoitusmarkkinoiden yhdentymiselle, joka on olennainen edellytys, jotta laajentumisesta saadaan mahdollisimman suuri hyöty EU:n kaikissa 25 jäsenvaltiossa. |

    Tiedonanto muista kuin yleisistä arvonlisäverokannoista | Muu kuin lainsäädäntö / komission tiedonanto | Komissio aikoo hyödyntää riippumattoman laatupohdintaryhmän selvitystä seuraaviin tarkoituksiin: - 25 jäsenvaltion EU:n nykytilanteen arviointi työpaikkojen luomisen, talouskasvun ja sisämarkkinoiden moitteettoman toiminnan kannalta; - keskustelu tarpeesta ja/tai mahdollisuudesta esittää alennettuja arvonlisäverokantoja koskevia uusia ehdotuksia. Ehdotuksissa olisi pyrittävä lisäämään yhdenmukaisuutta alv-kantojen soveltamisessa EU:ssa ja edistämään näin sisämarkkinoiden moitteetonta toimintaa sekä vahvistettujen toimintatavoitteiden johdonmukaisuutta. Selkeyttämällä alennettujen alv-kantojen soveltamisalaa voidaan poistaa epävarmuustekijät sekä yritysten että kansalaisten kannalta. |

    Ehdotus neuvoston direktiiviksi rahoituspalveluja ja vakuutuksia koskevien alv-säännösten uudistamisesta (*) | Lainsäädäntöehdotus / direktiivi Oikeusperusta: EY:n perustamissopimuksen 93 artikla | Nykyiset säännökset ovat vanhentuneet ja niitä on vähintäänkin päivitettävä. Oikeudellinen ja sääntelykehys ei ole tällä alalla pysynyt kehityksen perässä, vaan se on ristiriidassa alalle ominaisen vertikaalisen integraation kanssa. Yritykset eivät tämän vuoksi pysty kehittämään taloudellisia ja oikeudellisia rakenteitaan lisätäkseen kilpailukykyään. Muutosten tavoitteena tulisi olla sääntöjen uudistaminen niin, että ne ovat vakiintuneiden toimintatavoitteiden mukaisia ja vähentävät tarvetta selkeyttää tilannetta oikeudenkäyntien avulla. |

    Neljäs kertomus taloudellisesta ja sosiaalisesta koheesiosta | Muu kuin lainsäädäntö / kertomus | Kertomus Euroopan parlamentille, neuvostolle, Euroopan talous- ja sosiaalikomitealle ja alueiden komitealle taloudellisen ja sosiaalisen koheesion edistymisestä sekä EU:n ja kansallisten politiikkojen sekä rakennerahastojen, koheesiorahaston, EIP:n ja muiden rahoitusvälineiden vaikutuksesta tämän päämäärän saavuttamiseen (EY:n perustamissopimuksen 159 artikla ja asetuksen (EY) N:o 1260/1999 45 artikla). |

    Tiedonanto ”Lissabonin suunnitelman toteuttaminen: koheesiopolitiikan ohjelmat kaudella 2007–2013” | Muu kuin lainsäädäntö / komission tiedonanto | Tiedonannon tarkoituksena on arvioita, missä määrin uuden koheesiopolitiikan ohjelmat kaudella 2007–2013 edistävät uudistetun Lissabonin suunnitelman toteuttamista (erityisesti varojen korvamerkinnän tulokset ja innovointiin tarkoitettujen menojen lisäys). |

    Tiedonanto ja ehdotus neuvoston asetukseksi laittoman, ilmoittamattoman ja sääntelemättömän kalastuksen torjuntatoimien tehostamisesta | Lainsäädäntöehdotus / asetus Oikeusperusta: EY:n perustamissopimuksen 37 artikla | Laiton, ilmoittamaton ja sääntelemätön kalastus on kaikkialla maailmassa merkittävä uhka kalavarojen kestävyydelle ja merten biologiselle monimuotoisuudelle. Se aiheuttaa tuntuvia menetyksiä myös rannikkojen asukkaille ja laillisesti toimiville kalastajille. FAO:n toimintasuunnitelmassa vuodelta 2001 kansainvälinen yhteisö oli päässyt yhteisymmärrykseen siitä, että tätä ilmiötä vastaan olisi pyrittävä taistelemaan kaikin käytettävissä olevin keinoin. Euroopan yhteisön vuonna 2002 hyväksymän toimintasuunnitelman pohjalta on nyt määriteltävä uusi strategia, jossa hyödynnetään tähänastisia tuloksia ja kartoitetaan uusien toimien tarve. |

    Tiedonanto saaliiden poisheittämisen vähittäiseen lopettamiseen tähtäävästä politiikasta Euroopan kalataloudessa | Muu kuin lainsäädäntö / komission tiedonanto | Tavoitteena on vähentää kalastustoiminnan hävikkiä ja parantaa kalastuksen ekologista kestävyyttä lopettamalla vähitellen saaliiden poisheittäminen ja vähentämällä sivusaaliita. |

    Komission tiedonanto vesipulasta ja kuivuudesta | Muu kuin lainsäädäntö / komission tiedonanto | Tiedonanto perustuu useiden jäsenvaltioiden 9. maaliskuuta 2006 pidetyssä ympäristöneuvostossa esittämään pyyntöön aloittaa EU:n tason toimet vesipulan ja kuivuuden ratkaisemiseksi. Komissio esitti asiaa koskevan alustavan selvityksen kesäkuussa 2006 pidetylle ympäristöneuvostolle. Selvityksessä se sitoutui pohtimaan perusteellisen arvion pohjalta, millaisin lisätoimin vesipulaan ja kuivuuteen voitaisiin puuttua EU:n tasolla. |

    Kestävää tuotantoa ja kulutusta koskeva toimintasuunnitelma | Muu kuin lainsäädäntö / toimintasuunnitelma | Eurooppa-neuvosto on pyytänyt komissiota kehittämään vuoteen 2007 mennessä kestävää tuotantoa ja kulutusta koskevan EU:n toimintasuunnitelman kesäkuussa 2006 hyväksytyn EU:n uudistetun kestävän kehityksen strategian yhteydessä. Tavoitteena on edistää kestävää tuotantoa ja kulutusta huolehtimalla siitä, että yhteiskunnallinen ja taloudellinen kehitys tapahtuu ekosysteemien kantokyvyn puitteissa ja että talouden kasvu ei merkitse ympäristön tilan huonontumista. |

    Säädösehdotus hiilidioksidin talteenoton ja geologisen varastoinnin sääntelystä | Lainsäädäntöehdotus / direktiivi Oikeusperusta: EY:n perustamissopimuksen 175 artikla | Hiilidioksidin talteenotto ja varastointi on uusi teknologia, joka voi merkittävästi edistää hiilidioksidipäästöjen vähentämistä niin EU:n alueella kuin maailmanlaajuisestikin. Ympäristölainsäädäntöä on mukautettava tämän teknologian käyttöönottoa varten. Sen toteuttamiseen liittyvät esteet on poistettava luomalla tätä koskeva EU:n oikeudellinen kehys, ja on varmistettava oikeusvarmuus eri puolilla Eurooppaa toimivien sijoittajien kannalta sekä saatava uudet ympäristöriskit hallintaan. |

    Valkoinen kirja ”Ilmastonmuutokseen mukautumista koskeva eurooppalainen ohjelma” | Muu kuin lainsäädäntö / valkoinen kirja | Laaditaan valkoinen kirja ”Ilmastonmuutokseen mukautumista koskeva eurooppalainen ohjelma”. Valkoisessa kirjassa otetaan huomioon (vuoden 2006 lopulla julkaistavan) mukautumista koskevan vihreän kirjan perusteella toteutettavan kuulemisen tulokset ja luetellaan mukautumiseen liittyvät erityistoimet, joiden toteuttaminen kuuluu komission vastuualueeseen. |

    Ehdotus Euroopan parlamentin ja neuvoston asetukseksi nestemäisellä tai paineistetulla kaasumaisella vedyllä kulkevista moottoriajoneuvoista | Lainsäädäntöehdotus / asetus Oikeusperusta: EY:n perustamissopimuksen 95 artikla | Asetuksessa vahvistetaan vaatimukset ajoneuvoluokkiin M ja N kuuluvien moottoriajoneuvojen vetyjärjestelmien ja vetykomponenttien tyyppihyväksyntää varten. Lisäksi siinä vahvistetaan säännöt erityisten komponenttien tai järjestelmien asentamisesta tällaisiin ajoneuvoihin. Päätavoitteena on varmistaa vetykäyttöisten moottoriajoneuvojen sisämarkkinoiden moitteeton toiminta ja varmistaa samalla yleisen turvallisuuden ja ympäristönsuojelun korkea taso. |

    Ehdotus Euroopan parlamentin ja neuvoston asetukseksi raskaiden hyötyajoneuvojen ja moottorien tyyppihyväksynnästä niiden päästöjen osalta (Euro VI -ehdotus) (*) | Lainsäädäntöehdotus / asetus Oikeusperusta: EY:n perustamissopimuksen 95 artikla | Ehdotusta sovelletaan raskaisiin hyötyajoneuvoihin. Ehdotuksen päätavoitteena on vahvistaa epäpuhtauspäästöjä koskevat ns. Euro VI -standardit. Kyseessä on ensisijaisesti sisämarkkinoihin liittyvä tavoite, joka liittyy läheisesti myös ympäristönsuojeluun. |

    Lainsäädäntöaloite kevyiden hyötyajoneuvojen CO2-päästöjen vähentämiseksi | Lainsäädäntöehdotus / Oikeusperusta: EY:n perustamissopimuksen 175 artikla | Soveltamisala: EU:n 25 jäsenvaltion alueella myytävien henkilöautojen (M1) ja kevyiden hyötyajoneuvojen (N1) keskimääräisten CO2-päästöjen ja polttoaineenkulutuksen vähentäminen. Tavoite: säädöstyyppi ja tavoite määritellään seuraavien tekijöiden perusteella: onko autoteollisuus saavuttanut nykyisissä vapaaehtoisuuteen perustuvissa sopimuksissa asetetun tavoitteen, joka on 140 g CO2/km vuoteen 2008/2009 mennessä yhteisön tavoite on 120 g CO2/km vuoteen 2012 mennessä CO2-päästöjä koskeva yhdenmukainen ja kattava lähestymistapa (komissio määrittelee tiedonannossa vuoden 2006 lopulla) |

    Tiettyjen ilman epäpuhtauksien kansallisista päästörajoista 23 päivänä lokakuuta 2001 annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2001/81/EY tarkistaminen | Lainsäädäntöehdotus / direktiivi Oikeusperusta: EY:n perustamissopimuksen 175 artikla | Vahvistetaan kansalliset päästörajat (kt/vuosi), joita jäsenvaltioiden on noudatettava vuoteen 2020 mennessä rikkidioksidin, typen oksidien, haihtuvien orgaanisten yhdisteiden, ammoniakin ja primaaristen hiukkasten (PM2,5) päästöjen osalta. Jotta voidaan säästää noin 1,71 miljoonaa elinvuotta, jotka olisi menetetty hiukkasille altistumisen vuoksi, ja vähentää vuoden 2000 tilanteeseen nähden 2 200:lla akuutteja kuolemantapauksia, jotka johtuvat altistumisesta otsonille, sekä pienentää paitsi happamoitumisen myös rehevöitymisen aiheuttamia ympäristöuhkia 55 prosentilla siitä, mikä on teknisesti mahdollista, rikkidioksidipäästöjä on vähennettävä noin 82 prosentilla, typen oksidien päästöjä noin 60 prosentilla, haihtuvien orgaanisten yhdisteiden päästöjä noin 51 prosentilla, ammoniakkipäästöjä noin 27 prosentilla ja primaaristen hiukkasten (PM2,5) päästöjä noin 59 prosentilla vuoden 2000 tilanteeseen verrattuna. |

    Teollisuuden päästöjä koskevan voimassa olevan lainsäädännön tarkistaminen (*) | Lainsäädäntöehdotus / direktiivi Oikeusperusta: EY:n perustamissopimuksen 175 artikla | Teollisuuden päästöjä koskeva nykyinen yhteisön säännöstö on monimutkainen. Se muodostuu pääasiassa seuraavista säädöksistä: ympäristön pilaantumisen ehkäisemisen ja vähentämisen yhtenäistämiseksi annettu direktiivi (IPPC; 96/61/EY) ja monet alakohtaiset direktiivit kuten tiettyjen suurista polttolaitoksista ilmaan joutuvien epäpuhtauspäästöjen rajoittamisesta annettu direktiivi (2001/80/EY), jätteenpoltosta annettu direktiivi (2000/76/EY) ja liuotinpäästöistä annettu direktiivi (1999/13/EY). Näiden säädösten yhteisvaikutuksiin liittyy eräitä ongelmia, esimerkiksi soveltamisalojen yhteiset linjaukset, määritelmien yhdenmukaisuus, toiminnallisten vaatimusten keskinäinen vuorovaikutus sekä jäsenvaltioita koskevat seuranta- ja raportointivaatimukset. Lainsäädännön tarkistamisen yleistavoitteena on arvioida, miten teollisuuden päästöjä koskevan nykyisen säännöstön toimivuutta voitaisiin parantaa, sekä tarkastella lainsäädännön eri osien vuorovaikutusta muuttamatta kuitenkaan taustalla olevia periaatteita ja nykyisen säännöstön tavoitetasoa. Tavoitteena on erityisesti 1. selkeyttää eräitä oikeudellisia ja teknisiä kysymyksiä teemakohtaisten strategioiden tulosten pohjalta 2. arvioida keinoja keventää teollisuuden päästöjä koskevaa nykyistä lainsäädäntöä ympäristönsuojelun tason parantamiseksi 3. arvioida markkinaehtoisten ja muiden välineiden käyttöä nykyisen lainsäädännön täytäntöönpanon vahvistamiseksi ja innovaation edistämiseksi. |

    Komission tiedonanto EY:n ympäristölainsäädännön soveltamisesta ja täytäntöönpanosta | Muu kuin lainsäädäntö / komission tiedonanto | Ympäristölainsäädännön soveltamista jäsenvaltioissa on parannettava kaikin mahdollisin keinoin. Euroopan parlamentin puheenjohtajakokous otti aloitteen lämpimästi vastaan vuoden 2007 vuosistrategiaa koskevassa mietinnössä. |

    Valkoinen kirja ravinnosta | Muu kuin lainsäädäntö / valkoinen kirja | Asiakirjassa esitetään ravintoa koskeva EU:n strategia. Tavoitteena on edistää terveitä elämäntapoja (tasapainoista ruokavaliota ja liikuntaa) jatkuvasti lisääntyvän ylipainon ja liikalihavuuden ehkäisemiseksi sekä niihin liittyvien kroonisten sairauksien (esimerkiksi diabeteksen, sydän- ja verisuonitautien ja eräiden syöpien) torjumiseksi. Strategia käsittää kattavan toimintasuunnitelman elämäntapojen parantamiseksi ja toimien toteuttamiseksi kumppanuuksia hyödyntämällä ja perustuu jo käytössä oleviin rakenteisiin, kuten ruokavaliota ja liikuntaa käsittelevään Euroopan toimintafoorumiin, joka tukee tietojen vaihtoa ja koordinointia sidosryhmien välillä. Yhteisön toiminta on tärkeää myös yhtenäismarkkinoiden yhtenäisyyden kannalta, sillä alalla toteutettavat toimet saattavat vaikuttaa elintarvikkeiden vapaaseen liikkuvuuteen. |

    Yhteistyö turvallisuuden parantamiseksi: julkisen ja yksityisen sektorin kumppanuussuhteet Euroopan turvallisuusalalla | Muu kuin lainsäädäntö / komission tiedonanto | Tiedonannossa esitetään yleinen ohjelma turvallisuusalalla tehtävää julkisen ja yksityisen sektorin yhteistyötä varten. Tässä yhteydessä käsitellään mm. turvallisuustutkimukseen, terrorismin ja rikollisuuden torjuntaan, rajavalvonnan kehittämiseen ja viisumihakemusten hallinnointiin liittyviä kysymyksiä sekä henkilötietojen suojaa. |

    Tiedonanto ”EU:n toimintasuunnitelma räjähteiden ja ampuma-aseiden turvallisuuden parantamiseksi” | Muu kuin lainsäädäntö / komission tiedonanto | Tarkoituksena on saada aikaan keskustelua ja vuoropuhelua kaikkien räjähteiden turvallisuuden alalla toimivien sidosryhmien kanssa (Europolin ja analyysikeskuksen (Situation Center, SITCEN) asiantuntijat, jäsenvaltioiden kansalliset asiantuntijat, komissio ja neuvoston terrorismintorjuntaa käsittelevä työryhmä). Vuoropuhelun tulokset otetaan huomioon räjähteiden ja ampuma-aseiden turvallisuuden parantamista koskevan EU:n toimintasuunnitelman valmistelussa. |

    Tiedonanto tietoverkkorikollisuuden torjunnasta | Muu kuin lainsäädäntö / komission tiedonanto | Tietoverkkorikollisuuden torjunta vaatii koordinoitujen toimien kiireellistä toteuttamista EU:n tasolla. Neuvoston ja komission toimintaohjelmassa vapauden, turvallisuuden ja oikeuden lujittamiseen Euroopan unionissa tähtäävän Haagin ohjelman toteuttamiseksi todetaan, että vuonna 2006 on tarkoitus esittää tiedonanto tietoverkkorikollisuudesta. Sittemmin on päätetty laatia kaksi erillistä tiedonantoa, joista toinen koskee tietoverkkorikollisuuden ehkäisemistä ja toinen sen tukahduttamista. Jälkimmäisessä tiedonannossa on tarkoitus määritellä tietoverkkorikollisuuden torjuntaa EU:n tasolla koskeva toimintatapa. |

    Tiedonanto eläinten terveyttä koskevasta strategiasta vuosiksi 2007–2013 | Muu kuin lainsäädäntö / komission tiedonanto | Ehdotuksen tarkoituksena on - esittää eläinten terveyttä koskeva yhteisön politiikka; - esittää asiakkaiden prioriteetteihin perustuvat selkeät tavoitteet; - arvioida toiminnan budjettivaikutukset (yhteisön rahoituskehys vuosiksi 2007–2013); - varmistaa eläinten terveyttä koskevan yhteisön politiikan johdonmukaisuus muiden EU:n politiikkojen ja kansainvälisten sopimusten kanssa; - keventää sääntelystä aiheutuvaa rasitusta; - varustaa eläinten terveyttä koskeva yhteisön politiikka riittävin määrärahoin ja määritellä sille soveltuva rahoitusväline. |

    Asetus (EY) N:o 1774/2002 eläimistä saatavista sivutuotteista | Lainsäädäntöehdotus / asetus Oikeusperusta: EY:n perustamissopimuksen 152 artikla ja asetuksen N:o 1774/2002 35 artikla | Päätavoitteena on eläimistä saatavien sivutuotteiden terveyssääntöjen tarkistaminen asetuksen N:o 1774/2002 soveltamisesta saadun kokemuksen perusteella. Suhteettomien säännösten kumoaminen ja asetuksen soveltamisalan täsmentäminen parantaisi asetuksen selkeyttä ja toimenpiteiden tehokkuutta. Tarkistuksella pyritään vähentämään tarpeetonta rasitusta ja kielteisiä vaikutuksia, lisäämään asetuksesta saatavaa hyötyä yksinkertaistamalla menettelyitä ja välttämällä kansallisia viranomaisia ja toimijoita koskevien hallinnollisten menettelyiden päällekkäisyyksiä. |

    Tiedonanto elinten luovutuksesta ja elinsiirroista | Muu kuin lainsäädäntö / komission tiedonanto | Elinten siirtäminen on nykyisin lääketieteessä yleisesti käytetty tekniikka. Elinsiirrot ovat monissa tapauksissa ainoita hoitokeinoja, kun jokin elimistä lakkaa toimimasta. Siirtoprosessi ei ole riskitön elimen luovuttajalle eikä sen vastaanottajalle. Komissiolla on Amsterdamin sopimuksen 152 artiklan nojalla oikeus ottaa käyttöön tarvittavat toimenpiteet korkeiden laatu- ja turvallisuusstandardien asettamiseksi elinsiirroille. Elinsiirroissa on kyse hyvin monimutkaisesta alasta, johon kohdistuvissa toimenpiteissä on otettava huomioon kaikki osatekijät. |

    Komission tiedonanto työlainsäädännön mukauttamisesta joustavuuden ja turvallisuuden takaamiseksi annetun vihreän kirjan seurantatoimista | Muu kuin lainsäädäntö / komission tiedonanto | Komissio tarkastelee työlainsäädännön tulevaisuudesta annetun vihreän kirjan perusteella vuonna 2006 käynnistetyn julkisen kuulemisen tuloksia. Se laatii yhteenvedon kuulemisen tuloksista ja hahmottelee toimintalinjoja lainsäädännön tai muiden aloitteiden tekemistä varten. |

    Lelujen turvallisuutta koskevan direktiivin 88/378/EY tarkistaminen (*) | Lainsäädäntöehdotus / direktiivi Oikeusperusta: EY:n perustamissopimuksen 95 artikla | Päätavoitteita ovat nykyisen lainsäädännön yksinkertaistaminen, lelujen turvallisuuden parantaminen selkiyttämällä keskeisiä turvavaatimuksia ja sisämarkkinoiden toimivuuden parantaminen luomalla olosuhteet, joissa kansallisilla markkinavalvontaviranomaisilla on paremmat valmiudet voimassa olevan lainsäädännön yhdenmukaiseen täytäntöönpanoon. |

    Puitepäätös (tai päätös) todistajien ja oikeusviranomaisten kanssa yhteistyötä tekevien henkilöiden suojelusta | Lainsäädäntöehdotus / päätös Oikeusperusta: Euroopan unionista tehdyn sopimuksen 31 artiklan 10 kohta ja EY:n perustamissopimuksen 61 artikla | Eräillä rikollisuuden aloilla, esimerkiksi järjestäytyneen rikollisuuden ja terrorismin alalla, on olemassa lisääntyvä riski siitä, että todistajat joutuvat uhkailun kohteeksi. On kansalaisvelvollisuus antaa vilpitön todistajanlausunto, jos rikosoikeudellinen järjestelmä niin vaatii. Sen vuoksi olisi myös tunnustettava nykyistä paremmin todistajan oikeudet ja tarpeet, mm. oikeus olla joutumatta suhteettomien toimenpiteiden kohteeksi tai henkilökohtaiseen vaaraan. On jäsenvaltioiden velvollisuus suojella todistajia tällaisilta toimenpiteiltä toteuttamalla erityisiä suojelutoimenpiteitä todistajien turvallisuuden varmistamiseksi. |

    Erasmus Mundus II: Euroopan parlamentin ja neuvoston päätös ohjelman käynnistämisestä korkea-asteen koulutuksen laadun parantamiseksi ja kulttuurien välisen ymmärtämyksen edistämiseksi kolmansien maiden kanssa tehtävän yhteistyön avulla | Lainsäädäntöehdotus/päätös Oikeusperusta: EY:n perustamissopimuksen 149 artikla | Yleisenä tavoitteena on edistää yhteistyötä kolmansien maiden kanssa ja yleensä inhimillisen ja sosiaalisen kehityksen yhteistyökumppanien kanssa toteuttamalla kansainvälinen stipendijärjestelmä, joka toivottavasti lisää eurooppalaisten korkeakoulujen vetovoimaa maailmanlaajuisesti, vahvistaa niiden asemaa korkeakoulutuksen kansainvälisellä areenalla, kannustaa kehittämään korkeakoulutuksen laatua ja edistää kulttuurienvälistä ymmärtämystä kolmansien maiden kanssa tehtävän yhteistyön välityksellä. |

    Tiedonanto eurooppalaisesta tutkimusalueesta – Uusia näkymiä ja edistysaskeleita | Muu kuin lainsäädäntö / komission tiedonanto | Tiedonannolla käynnistetään eurooppalaisen tutkimusalueen luomiseen liittyvä merkittävä aloite. Siinä tarkastellaan hankkeen kehitystä alkaen tutkimusalueen perustamisesta vuonna 2000. Tarkoituksena on arvioida sekä onnistumisia että epäonnistumisia, tutkia uusia ideoita ja ottaa huomioon mm. uudet elimet kuten Euroopan tutkimusneuvosto sekä määritellä uusia konkreettisia toimia. Tiedonanto osoitetaan neuvostolle, parlamentille ja suurelle yleisölle keskustelua varten, ja sillä valmistellaan 8. puiteohjelmaa. Konkreettisia toimenpide-ehdotuksia on tarkoitus esittää toisessa tiedonannossa vuonna 2008, kun rahoituskehyksiä tarkistetaan. |

    Tiedonanto biotieteitä ja biotekniikkaa koskevan strategian puolivälitarkastelusta | Muu kuin lainsäädäntö / komission tiedonanto | Strategiaa on tarpeen täsmentää ja keskittää toimet kysymyksiin, jotka a) ovat olennaisia ja b) joiden osalta yhteisin toimin voidaan saavuttaa merkittäviä tuloksia. Lisäksi on harkittava konkreettisten tulostavoitteiden asettamista toimille, niin että nykyistä strategiaa voidaan seurata ja arvioida jatkossa perusteellisemmin. Tämä helpottaisi myös vuoden 2010 jälkeen toteutettavien aloitteiden suunnittelua. Tarkastelun tueksi laaditaan selvitys bioteknologia-alan haasteista, seurauksista ja mahdollisuuksista Euroopassa. YTK esittää selvityksen huhtikuussa 2007 (Bio4EU-selvitys). |

    Tiedonanto sosiaalipoliittisen ohjelman (2005–2010) täytäntöönpanon puolivälitarkastelusta | Muu kuin lainsäädäntö / komission tiedonanto | Tiedonannon tarkoituksena on tarkastella sosiaalipoliittisen ohjelman täytäntöönpanoa ja erityisesti sitä, missä määrin se on edistänyt EU:n sosiaalisten tavoitteiden toteutumista luomalla enemmän ja parempia työpaikkoja ja tasavertaiset toimintaedellytykset kaikille. Arvioinnin perusteella komissio ehdottaa uutta ohjelmaa palvelujen saatavuuden parantamiseksi ja solidaarisuuden lisäämiseksi ja tarvittaessa kohdentaa uudelleen työllisyyteen ja sosiaaliturva-alaan liittyviä painopisteitä sekä täsmentää keinoja parantaa ohjelman hallinnointia ja täytäntöönpanoa tulevina vuosina. |

    Strateginen energiateknologiasuunnitelma | Muu kuin lainsäädäntö / komission tiedonanto | Strategisen energiateknologiasuunnitelman pitäisi osaltaan nopeuttaa lupaavien energiateknologioiden kehittämistä ja suotuisten edellytysten luomista tällaisten teknologioiden markkinoille saattamista varten. |

    Sähköisiä viestintäverkkoja ja -palveluja koskevan sääntelykehyksen muuttamista koskevat uudet säädösehdotukset (*) | Lainsäädäntöehdotus / direktiivi Oikeusperusta: EY:n perustamissopimuksen 95 artikla | Säädösehdotusten päätavoitteena on parantaa edellytyksiä saavuttaa nykyiselle säädöskehykselle alun perin asetetut tavoitteet esittämällä mukautuksia, joissa otetaan huomioon tähänastiset kokemukset ja odotettavissa olevat markkinoihin liittyvät ja teknologiset muutokset. Perimmäisenä tavoitteena on sähköisten viestintäverkkojen ja -palvelujen kilpailukykyisten yhtenäismarkkinoiden luominen Eurooppaan, koska se on kansalaisten edun mukaista. |

    Vihreä kirja yleispalvelusta sähköisen viestinnän alalla | Muu kuin lainsäädäntö / vihreä kirja | Tiedonannossa sähköisiä viestintäverkkoja ja -palveluja koskevan EU:n sääntelyjärjestelmän uudelleentarkastelusta (KOM(2006) 334, 29.6.2006) esitettiin eräitä vähäisiä muutoksia yleispalveludirektiiviin (2002/22/EY) ja todettiin, että komissio julkaisisi aiheesta vuonna 2007 vihreän kirjan, jonka pohjalta käynnistettäisiin laaja julkinen keskustelu yleispalvelun tehtävästä ja sisällöstä uudella vuosituhannella. Vihreän kirjan pohjalta voidaan kenties esittää säädösehdotuksia vuonna 2008 (yleispalveludirektiivin 15 artiklan 1 kohdassa esitetyn aikataulun mukaisesti). |

    Osallisuutta tietoyhteiskuntaan koskeva EU:n strategia | Muu kuin lainsäädäntö / komission tiedonanto | Vuonna 2006 annetussa, osallisuutta tietoyhteiskuntaan koskevassa Riian ministerijulistuksessa jäsenvaltiot kehottivat komissiota esittämään vuonna 2007 johdonmukaisen toimintasuunnitelman tietoyhteiskuntaan osallistumisen kehittämiseksi i2010-strategian puitteissa. Tiedonannossa on tarkoitus kertoa, mitä toimia komissio aikoo toteuttaa kansalaisten hyväksi tietoyhteiskunnan alalla. Tiedonannossa ehdotetaan strategiaa tietoyhteiskuntaan osallistumisen edistämiseksi tuomalla esiin uusia mahdollisuuksia sosiaalisesti epäedullisessa asemassa oleville henkilöille ja syrjäytyneille alueille taloudellisen, luonnollisen ja alueellisen yhteenkuuluvuuden parantamiseksi. |

    Tiedonanto mobiilitelevision vahvistamisesta sisämarkkinoilla | Muu kuin lainsäädäntö / komission tiedonanto | Mobiilitelevisio tarjoaa uusia ja kiehtovia palveluja kuten – suorien tv-lähetysten lisäksi – television katselun erottamisen lähetysajasta (time-shifted tv) sekä audiovisuaalisia sisältöpalveluja. Tämä on todellinen tilaisuus alan eurooppalaisille yrittäjille. Mobiilitelevisio yhdistää liikkuvuuden ja räätälöidyt, erikseen tilattavat palvelut, mikä antaa mahdollisuuden vastata kuluttajien kasvavaan tarpeeseen saada lisää valinnanvaraa ja yksilöllistä palvelua. Tiedonannon tarkoituksena on tukea mobiilitelevision käyttöönottoa ja yleistymistä EU:ssa kolmen keskeisen toimintalinjan avulla: (i) varmistetaan, että käytettävissä on riittävä yhdenmukainen taajuusspektri (ii) tekniset näkökohdat ja standardisointi (iii) luodaan sääntely-ympäristö, joka edistää investointeja ja innovaatiota tällä alalla. |

    Tiedonanto rahtiliikenteeseen erikoistuneesta rautatieverkosta | Muu kuin lainsäädäntö / komission tiedonanto | Rautateiden rahtiliikennettä kehitetään vain jos se on tehokkaampaa ja tarjoaa laadukkaampaa palvelua kuin muut vaihtoehdot. Vaikka parhaillaan tapahtuva markkinoiden avautuminen edistää toimintaa myös tällä alalla, lisäkannustimia tarvitaan. Tiedonannossa esitetään toimintasuunnitelma, jonka tarkoituksena on helpottaa rahtiliikenteeseen erikoistuneen rautatieverkon kehittämistä. Pitkän aikavälin tavoitteena saattaa olla jopa yksinomaan rahtiliikenteeseen tarkoitetun rautatieverkon kehittäminen. |

    Tavaraliikenteen logistiikkaa koskeva toimintasuunnitelma | Muu kuin lainsäädäntö / komission tiedonanto | Tiedonannossa luetellaan toimet, joiden katsotaan olevan tarpeen liikenneinfrastruktuurin käytön tehostamiseksi ja logistiikan parantamiseksi Euroopassa. Toimenpiteitä on toteutettava sekä ohjaavien toimenpiteiden että lainsäädännön tasolla. Toimiin voisi sisältyä esimerkiksi rahtiliikenteen logistiikkaan liittyvien pullonkaulojen poistaminen, tieto- ja viestintätekniikan yhteentoimivuuden kehittäminen, logistiikkakoulutuksen koordinoinnin ja vastavuoroisen tunnustamisen kehittäminen ym. Kyseessä on kesäkuussa 2006 esitetyn rahtiliikenteen logistiikkaa koskevan tiedonannon seuranta; tuolloin aiheesta aloitettiin laaja kuuleminen. |

    Tiedonanto sisävesiliikennettä koskevan NAIADES-toimintaohjelman täytäntöönpanosta | Muu kuin lainsäädäntö / komission tiedonanto | Tiedonannossa tarkastellaan komission tammikuussa 2006 hyväksymän NAIADES-toimintaohjelman etenemistä. Ohjelmaan sisältyy toimenpiteitä Euroopan, kansallisella ja alueellisella tasolla. Tiedonannossa tarkastellaan toiminnan nykytilannetta ja käsitellään sisävesiliikenteen kehittämisen kannalta välttämättömiä oikeudellisia ja taloudellisia edellytyksiä. |

    Tiedonanto Euroopan satamapolitiikasta | Muu kuin lainsäädäntö / komission tiedonanto | Tiedonannossa esitetään yhteenveto sidosryhmien kuulemisen tuloksista ja mahdollisista toimenpide-ehdotuksista. Sidosryhmien kanssa on tarkoitus järjestää kuusi tapaamista marraskuun 2006 ja toukokuun 2007 välisenä aikana. Tapaamisissa on tarkoitus käsitellä mm. seuraavia aiheita: suhteet palveluntarjoajiin (terve kilpailu, käyttöoikeussopimukset, satamaviranomaisten asema), satamien sisäiset operatiiviset pullonkaulat (lastinkäsittely ja kapasiteetti, meritekniset palvelut), satamakapasiteetin kestävä kehitys ja ympäristökysymykset, yleiset liikennepoliittiset kysymykset, satamien välinen yhteistyö, satamatoiminnan rahoitus (valtiontuki, kirjanpidon avoimuus ja satamien taloudellinen riippumattomuus), satamien ulkoiset operatiiviset pullonkaulat (yhteydet sisämaahan, tulli, logistiikka), EU:n ulkopuolisten satamien kilpailu, satama-alan proaktiivinen toiminta ja merisatamien myönteinen imago. |

    Lainsäädäntöehdotus tieliikenneturvallisuuden alalla määrättävien seuraamusten rajatylittävästä täytäntöönpanosta | Lainsäädäntöehdotus / asetus Oikeusperusta: EY:n perustamissopimuksen 71 ja 156 artikla | Suosituksessa liikenneturvallisuustoimien täytäntöönpanosta (2004/345/EY) komissio sitoutui esittämään ehdotuksen direktiiviksi, joka edistäisi osaltaan liikenneturvallisuuteen liittyvää tavoitetta vähentää vuotuisia tieliikennekuolemia 50 prosentilla vuoteen 2010 mennessä. Liikenneturvallisuutta koskevien sääntöjen täytäntöönpanon valvonta on onnettomuuksien vähentämisessä olennaista. Ilman EU:n tasolla tapahtuvaa toimintaa ei seuraamuksia, jotka on määrätty muille kuin oman maan kansalaisille, kuitenkaan usein panna täytäntöön. Ehdotuksen tarkoitus on perustaa rajat ylittävä täytäntöönpanojärjestelmä sen varmistamiseksi, että rangaistukset, joita liikennerikkomuksista määrätään jostakin toisesta jäsenvaltiosta tuleville kuljettajille, pannaan täytäntöön. |

    Tiedonanto kehitysavun täydentävyydestä, työnjaosta ja avun lisäämisestä | Muu kuin lainsäädäntö / komission tiedonanto | EU on sitoutunut lisäämään (sekä yhteisön että kahdenvälisten rahastojen myöntämän) virallisen kehitysavun määrää. Tätä varten EU on hyväksynyt avun tuloksellisuutta koskevan toimintasuunnitelman. Siinä mainitaan yhdeksän suoritetta, jotka on määrä toteuttaa vuoteen 2010 mennessä. Yhtenä tehtävänä on korjata EU:n avunantajien toiminnassa ilmenevät päällekkäisyydet, aukot ja synergian puute, jotka heikentävät EU:n avun vaikutusta ja aiheuttavat tarpeettomia kustannuksia. Tiedonanto perustuu jäsenvaltioiden kanssa toteutettuun jäsenneltyyn prosessiin, jonka tavoitteena on laatia työnjakoa koskevat operatiiviset periaatteet. Sen yhteydessä on myös tarkoitus pohtia, miten yhteisrahoitusta voidaan käyttää strategisesti näiden periaatteiden täytäntöönpanon tukemiseen. |

    Vihreä kirja yhteisen eurooppalaisen turvapaikkajärjestelmän toisen vaiheen perustamisesta | Muu kuin lainsäädäntö / vihreä kirja | Tavoitteena on virittää kaikkien turvapaikkapolitiikan sidosryhmien kanssa keskustelua ja vuoropuhelua, jonka tulokset otetaan huomioon toisen vaiheen säädösehdotusten valmistelussa. Komission on määrä esittää säädösehdotukset niin, että yhteinen eurooppalainen turvapaikkapolitiikka olisi valmis vuoteen 2010 mennessä. |

    Tiedonanto kaupan suojavälineitä koskevan vihreän kirjan yhteydessä järjestetyn julkisen kuulemisen tuloksista | Muu kuin lainsäädäntö / komission tiedonanto | Tiedonannossa esitetään johtopäätökset, jotka pohjautuvat kaupan suojavälineitä koskevan vihreän kirjan yhteydessä järjestettyyn julkiseen kuulemiseen. Vihreä kirja puolestaan perustui globaalia Eurooppaa koskevaan tiedonantoon. Tiedonannossa määritetään päätelmät ja jatkotoimenpiteet sidosryhmien, viranomaisten ja muiden asianosaisten lausuntojen pohjalta. |

    Neuvoston asetus yleisen tullietuusjärjestelmän soveltamisesta – järjestelmän toinen vaihe vuosiksi 2009–2011 | Lainsäädäntöehdotus / asetus Oikeusperusta: EY:n perustamissopimuksen 133 artikla | Yhteisön yleisen tullietuusjärjestelmän toisen vaiheen täytäntöönpano (vuosina 2009–2011) kehitysmaista peräisin olevien tuotteiden EU:n markkinoille pääsyn parantamista koskevien kymmenvuotisten suuntaviivojen mukaisesti. |

    Tiedonanto EU:n ja Afrikan suhteista | Muu kuin lainsäädäntö / komission tiedonanto | Komissio laatii tiedonannon, jossa tarkastellaan EU:n ja Afrikan suhteiden nykytilannetta (ml. Afrikkaa koskeva EU:n strategia ja yhteinen EU-Afrikka-strategia). |

    Alueiden välisten turvallisuusuhkien poistaminen vakausvälineen avulla | Muu kuin lainsäädäntö / komission tiedonanto | Tiedonannossa tarkastellaan vakausvälineen hyväksymistä varten EU:n tukitoimia, joiden tarkoituksena on helpottaa ja ehkäistä turvallisuusuhkia. Lisäksi esitetään ehdotuksia EU:n ulkoisen toiminnan tehokkuuden ja johdonmukaisuuden parantamiseksi turvallisuuspolitiikkaan liittyvillä aloilla. Tiedonannossa esitetään keinoja täydentää kansallisella ja aluetasolla toteutettavia toimia erityisellä toimenpidekehyksellä, jonka avulla voitaisiin reagoida globaaleihin tai alueiden välisiin ongelmiin. Tiedonannossa käsitellään myös komission aiempia aloitteita (mm. konfliktinehkäisytoimet, komission tiedonanto oikeus-, vapaus- ja turvallisuusasioiden ulkoisesta ulottuvuudesta, komission tiedonanto turvajärjestelmän uudistamisesta). |

    Yleiset sopimukset ASEAN-maiden kanssa | Lainsäädäntöehdotus / päätös Oikeusperusta: EY:n perustamissopimuksen 181 artikla | Ehdotus päätökseksi kumppanuutta ja yhteistyötä koskevien puitesopimusten tekemisestä Singaporen, Thaimaan ja Indonesian (1. vuosipuolisko) sekä Malesian ja Filippiinien (2. vuosipuolisko) kanssa. Ehdotus neuvotteluohjeiksi kumppanuutta ja yhteistyötä koskevien puitesopimusten tekemiseksi Vietnamin, Kamputsean ja Laosin (1. vuosipuolisko) kanssa. Ehdotus neuvotteluohjeiksi ASEANin ystävyys- ja yhteistyösopimukseen liittymistä varten. |

    Ihmisoikeudet ja demokratia | Muu kuin lainsäädäntö / komission tiedonanto | Tiedonanto laajoista suuntaviivoista demokratian ja ihmisoikeuksien tukemiseksi tulevan demokratiaa ja ihmisoikeuksia koskevan eurooppalaisen rahoitusvälineen pohjalta. |

    Asetus Euroopan parlamentin, neuvoston ja komission asiakirjojen saattamisesta yleisön tutustuttavaksi annetun asetuksen (EY) N:o 1049/2001 muuttamisesta | Lainsäädäntöehdotus / asetus Oikeusperusta: EY:n perustamissopimuksen 255 artikla | Asetusehdotuksen tarkoituksena on parantaa asetusta (EY) N:o 1049/2001 ottamalla huomioon sen soveltamisesta saatu kokemus, viime vuosien oikeuskäytäntö ja vuoden 2006 lopulla järjestettävän julkisen kuulemisen tulokset. |

    Viestintää koskeva valkoinen kirja: toimintaehdotukset | Muu kuin lainsäädäntö / valkoinen kirja | Toimintaehdotusten tarkoituksena on määritellä konkreettisia toimintasuunnitelmia, joihin sisältyy rahoitustoimia, seuraavien valkoisen kirjan seurannasta laaditussa loppuraportissa esitettyjen ehdotusten pohjalta: - yhteisten periaatteiden määrittely: uusi institutionaalinen viestintäväline; - kansalaisten valmiuksien kehittäminen – eurooppalaiset kohtauspaikat; - työskentely tiedotusvälineiden ja uusien teknologioiden parissa; - Euroopan julkisen mielipiteen ymmärtäminen, ja - yhteistyön lisääminen: kohti uutta kumppanuutta EU:n viestinnässä |

    (60 aloitetta) (*) aloitteet, jotka liittyvät myös lainsäädännön yksinkertaistamisohjelmaan

    LAINSÄÄDÄNNÖN YKSINKERTAISTAMISEEN LIITTYVÄT ALOITTEET

    Nimi | Toimenpiteen laji | Kuvaus soveltamisalasta ja tavoitteista |

    Ehdotus neuvoston asetukseksi viinin yhteisestä markkinajärjestelystä | Tarkistaminen | Viinialan yhteisen markkinajärjestelyn uudistuksen tarkoituksena on pääasiassa • lisätä EU:n viinintuottajien kilpailukykyä, • luoda viinialalle selkeisiin ja yksinkertaisiin sääntöihin perustuva markkinajärjestely, jonka avulla voidaan tasapainottaa kysyntää ja tarjontaa; ja • luoda viinialalle markkinajärjestely, jonka avulla voidaan säilyttää EU:n viinintuotannon parhaat perinteet, vahvistaa maaseutualueiden yhteiskuntarakennetta ja suojella ympäristöä. Ehdotusta neuvoston asetukseksi edelsi komission tiedonanto lainsäädäntöä koskevista suuntaviivoista (KOM(2006) 319 lopullinen, 22.6.2006). |

    Yhteisen maatalouspolitiikan suoria tukijärjestelmiä koskevien täydentävien ehtojen täyttämistä koskeva kertomus ja säädösehdotukset | Tarkistaminen | Kertomus suoria tukijärjestelmiä koskevista yhteisistä säännöistä annetun neuvoston asetuksen (EY) N:o 1782/2003 mukaisten täydentävien ehtojen täyttämisestä ja tarvittavat säädösehdotukset. |

    Neuvoston asetus maataloustuotteita koskevista tiedotus- ja menekinedistämistoimista | Uudelleenlaatiminen | Aloitteen tarkoituksena on määritellä sisämarkkinoilla ja kolmansissa maissa toteutettavien, maataloustuotteita koskevien tiedotus- ja menekinedistämisohjelmien yhteisrahoitukseen sovellettavat edellytykset, menettelyt ja tarkastukset. Tavoitteena on supistaa maataloustuotteiden menekinedistämistä koskevien asetusten määrä nykyisestä neljästä (kaksi neuvoston ja kaksi komission asetusta) kahteen asetukseen (yksi neuvoston asetus ja yksi komission antama soveltamisasetus). |

    Vientilisenssejä koskeviin hakemuksiin sovellettavien sääntöjen muuttaminen | Tarkistaminen | Komission asetuksen (EY) N:o 1291/2000 25 artiklan muuttaminen selkeyttää menettelyä, jonka mukaan 19 artiklassa mainitut sähköiset todistukset voidaan toiminnan tehostamiseksi jättää todistuksen myöntävälle virastolle eikä tuojalle / viejälle. |

    Komission asetus 800/1999 tuonnin todistamisvaatimuksesta eriytetyn tuen tapauksessa | Tarkistaminen | Eriytetyn tuen maksaminen edellyttää, että viejä toimittaa jäljennöksen kyseisen kolmannen maan antamasta tuontiin liittyvästä tulliasiakirjasta, joka todistaa, että tuotteet on tuotu maahan kotimaista käyttöä varten ja että kaikki tuontitullit on maksettu. Eräissä kolmansissa maissa todistuksesta peritään kohtuuttomia kustannuksia, ja tullivapailla vyöhykkeillä todistuksia ei myönnetä. |

    Mehiläishoitoalaa koskeva komission asetus (EY) N:o 917/2004 | Tarkistaminen | Tavoitteena on antaa jäsenvaltioille aiempaa vapaammat kädet muuttaa rahoitusosuuksia ohjelman toteutuksen tehostamiseksi sekä mehiläistuotteiden tuotantoa ja kaupan pitämistä koskevien edellytysten parantamiseksi. Komission itsenäinen säädös. |

    Komission asetus (EY) N:o 2808/98 ja asetuksen (EY) N:o 2799/98 soveltamissäännöt (määräytymisperusteet ja valuuttakurssit) | Tarkistaminen | Ehdotus koskee yhteisen maatalouspolitiikan eri aloilla käytettävien määräytymisperusteiden ja valuuttakurssien yhdenmukaistamista sekä määriä, hintoja ja tukia, jotka on muutettava euroiksi tai jonkin jäsenvaltion kansalliseksi valuutaksi. Tarkasteltavana on eräiden alakohtaisten asetusten kumoaminen sekä asetuksen (EY) N:o 2808/98 muuttaminen siten, että keskimääräisen kurssin asemesta käytettäisiin yhtä ainoaa vaihtokurssia. Komission itsenäinen säädös. |

    Maatalousalan määräaikaisten vakiomuotoisten markkinavälineiden yksinkertaistaminen | Tarkistaminen | Tavoitteena on korvata lukuisat alakohtaiset säännöt horisontaalisilla säännöillä ja yksinkertaistaa hallintomenettelyjä muuttamalla maatalousalan määräaikaisia markkinavälineitä, jotka liittyvät: - tuontitariffikiintiöitä koskevien määrien jakamiseen; - vientitukia koskeviin tarjouskilpailuihin; - julkista varastointia koskeviin tarjouskilpailuihin; - vientitukien määrittämiseen (WTO-velvoitteiden noudattaminen mukaan luettuna). Komission itsenäinen säädös. |

    Maataloustuotteiden yksityistä varastointia koskevat horisontaaliset säännöt | Tarkistaminen | Tavoitteena on korvata lukuisat alakohtaiset säännöt horisontaalisilla säännöillä ja yksinkertaistaa hallintomenettelyjä, jotka koskevat maataloustuotteiden yksityistä varastointia. Tarkoitus on suorittaa voimassa olevien alakohtaisten säännösten oikeudellinen tarkastelu tarpeettomien säännösten poistamiseksi ja yksityisen varastoinnin järjestelmän yhtenäistämiseksi sekä antaa horisontaalinen asetus yksityiseen varastointiin sovellettavista säännöistä. Komission itsenäinen säädös. |

    Munien merkintää koskeva komission asetus (EY) N:o 2295/2003 | Tarkistaminen | Nykyinen täytäntöönpanoasetus (EY) N:o 2295/2003 muotoillaan uudelleen siten, että siinä otetaan huomioon uuteen neuvoston asetukseen (EY) N:o 1028/2006 sisältyvät muutokset. Komission itsenäinen säädös. |

    Eräiden maataloustuotteiden vientitukia koskeviin tarjouskilpailuihin sovellettavat horisontaaliset säännöt | Tarkistaminen | Tavoitteena on korvata lukuisat alakohtaiset säännöt ja yksinkertaistaa hallintomenettelyjä, jotka koskevat eräiden maataloustuotteiden vientitukiin liittyviä tarjouskilpailuja. Tätä varten on määrä antaa horisontaalinen asetus eräiden maataloustuotteiden vientitukiin liittyvistä tarjouskilpailuista. Komission itsenäinen säädös. |

    Horisontaaliset säännöt, jotka koskevat tuontitodistusjärjestelmällä säänneltyjä tuontitariffikiintiöitä | Tarkistaminen | Tavoitteena on korvata lukuisat alakohtaiset säännöt horisontaalisilla säännöillä ja yksinkertaistaa hallintomenettelyjä, jotka koskevat (banaaneja lukuun ottamatta) tuontilisenssijärjestelmällä säänneltyjä tuontitariffikiintiöitä, suorittamalla voimassa olevien alakohtaisten säännösten oikeudellinen tarkastelu tarpeettomien säännösten poistamiseksi ja tuontitariffikiintiöiden avaamista koskevien sääntöjen yhtenäistämiseksi. Komission itsenäinen säädös. |

    Komission asetus (EY) N:o 382/2005 kuivatun rehun yhteisestä markkinajärjestelystä | Tarkistaminen | Tavoitteena on muuttaa täytäntöönpanoasetusta vähentämällä asetuksesta johtuvia velvoitteita, jotka koskevat muita kuin jalostajia (viljelijät ja tuotantoketjun loppupää), sekä poistamalla vanhentuneita säännöksiä. Komission itsenäinen säädös. |

    Ryhmäpoikkeusasetukset EY:n perustamissopimuksen 87 ja 88 artiklan soveltamisesta aluetukeen, pk-yrityksiin, tutkimus- ja kehitystyöhön, ympäristötukeen, työllisyyteen ja koulutukseen | Tarkistaminen | Uusi ryhmäpoikkeusasetus kattaa alat, jotka kuuluvat jo nykyisten ryhmäpoikkeusten piiriin eli koulutus- ja työllisyystuki sekä pk-yrityksille myönnettävä tuki. Lisäksi uusi asetus koskee innovaatio-, ympäristönsuojelu-, riskipääoma- ja aluetukea. Ryhmäpoikkeusasetuksen piiriin kuuluvaa valtiontukea ei tarvitse ilmoittaa komissiolle. Ryhmäpoikkeusasetukseen kootaan kaikki säännökset, jotka koskevat sellaista valtiontukea, josta ei tarvitse ilmoittaa. Samalla lisääntyy niiden tapausten määrä, joista ei tarvitse ilmoittaa ennalta komissiolle, niin että jäsenvaltioiden hallinnointirasitus vähenee. |

    Ilmoitus takaisinperintäpäätösten täytäntöönpanosta | Tarkistaminen | Jäsenvaltiot ovat todenneet, että valtiontukien takaisinperintää koskevien päätösten täytäntöönpanon tehostamisen olisi oltava yksi valtiontukia koskevan toimintasuunnitelman ensisijaisista tavoitteista. Tämän ilmoituksen tarkoituksena on antaa jäsenvaltioille neuvoja siitä, miten ne voivat varmistaa, että komission tekemät tuen takaisinperintäpäätökset pannaan täytäntöön asianmukaisella tavalla. |

    Täytäntöönpanoasetus valtiontuen menettelyllisistä näkökohdista | Uudelleenlaatiminen | Täytäntöönpanoasetuksessa annetaan jäsenvaltioille neuvoja erilaisista valtiontukeen liittyvistä menettelyllisistä näkökohdista (tuesta ilmoittaminen, takaisinperinnässä sovellettavan koron laskeminen, raportointi). Tavoitteena on: - mukauttaa asetusta, jotta voidaan ottaa huomioon komission ja jäsenvaltioiden välisen sähköisen tietojenvaihdon lisääntyminen. - tarkistaa säännökset, jotka koskevat takaisinperinnässä sovellettavaa korkoa, jotta se voidaan mukauttaa taloudelliseen todellisuuteen; - tarkistaa raportointia koskevia vaatimuksia avoimuuden ja seurannan osalta. |

    Kumotaan neuvoston päätös 85/368/ETY jäsenvaltioiden ammatillisen koulutuksen todistusten vastaavuudesta | Kumoaminen | Euroopan parlamentin ja neuvoston annettua suosituksen eurooppalaisen tutkintojen viitekehyksen perustamisesta (KOM(2006) 479) päätös on vanhentunut eikä pidä enää paikkaansa erityisesti tutkintojen nopean kehityksen vuoksi. |

    Liiketoiminnan luovutuksesta annetun direktiivin 2001/23/EY tarkistaminen | Tarkistaminen | Päätavoitteena on selkeyttää ja yksinkertaistaa direktiivin 2001/23/EY soveltamista valtioiden rajat ylittäviin toimenpiteisiin ja ottaa käyttöön mahdolliset tarkistukset, jotka katsotaan tarpeellisiksi jäsenvaltioiden ja työmarkkinaosapuolten kuulemisen perusteella. |

    Työntekijöiden työssään käyttämille työvälineille asetettavista turvallisuutta ja terveyttä koskevista vähimmäisvaatimuksista annetun direktiivin 89/655/ETY ja sen muuttamista koskevien direktiivien 95/63/EY ja 2001/45/EY kodifiointi | Kodifiointi | Kodifioidaan. |

    Lelujen turvallisuutta koskevan direktiivin 88/378/EY tarkistaminen | Uudelleenlaatiminen | Päätavoitteita ovat nykyisen lainsäädännön yksinkertaistaminen, lelujen turvallisuuden parantaminen selkeyttämällä keskeisiä turvavaatimuksia ja sisämarkkinoiden toimivuuden parantaminen luomalla olosuhteet, joissa kansallisilla markkinavalvontaviranomaisilla on paremmat valmiudet voimassa olevan lainsäädännön yhdenmukaiseen täytäntöönpanoon. |

    Ehdotus Euroopan parlamentin ja neuvoston asetukseksi raskaiden hyötyajoneuvojen ja moottorien tyyppihyväksynnästä niiden päästöjen osalta (Euro VI -ehdotus) | Tarkistaminen | Ajoneuvojen päästöjä koskevien vaatimusten yhdenmukaistaminen on jo pitkään ollut EU:n politiikan tavoitteena. EU:n yhtenäismarkkinoiden moitteeton toiminta edellyttää moottoriajoneuvojen ilmakehää pilaavien päästöjen rajoittamista yhteisin standardein. Ehdotusta sovelletaan raskaisiin hyötyajoneuvoihin. Ehdotuksen päätavoitteena on vahvistaa epäpuhtauspäästöjä koskevat ns. Euro VI -standardit. Ehdotuksella kumotaan neljä direktiiviä. |

    Kosmeettisista valmisteista annetun neuvoston direktiivin 76/768/ETY yksinkertaistaminen | Uudelleenlaatiminen | Ehdotuksen tarkoituksena on kosmeettisia valmisteita koskevan lainsäädännön uudelleenlaatiminen osana laajempaa tavaralainsäädännön yksinkertaistamisstrategiaa. Toimenpide mainittiin jo vuoden 2005 yksinkertaistamistiedonannossa. |

    Rakennusalan tuotteista annetun direktiivin 89/106/ETY uudelleenlaatiminen | Uudelleenlaatiminen | Ehdotuksen tarkoituksena on selkeyttää nykyisen direktiivin soveltamisalaa ja tavoitteita sekä yksinkertaistaa täytäntöönpanomekanismeja, varmistaa rakennusalan tuotteiden sisämarkkinoiden moitteeton toiminta ja välttää samalla odotettuun hyötyyn nähden suhteettomia pakotteita ja velvoitteita eli hallinnollisia kustannuksia. |

    Lääkinnässä tai eläinlääkinnässä käytettäviä sähkölaitteita koskevan jäsenvaltioiden lainsäädännön lähentämisestä annetun direktiivin 84/539/ETY kumoaminen | Kumoaminen | Tämä direktiivi on menettänyt merkityksensä. Liitteessä määritelty standardi on laadittu vuonna 1979. Tarkoituksena on laajentaa lääkinnällisistä laitteista annetun direktiivin 93/42/EY soveltamisalaa niin, että se kattaa ihmisten hoitamiseen tarkoitettujen laitteiden lisäksi myös eläinlääkinnässä käytettävät laitteet. |

    Teollisuuden päästöjä koskevan voimassa olevan lainsäädännön tarkistaminen | Uudelleenlaatiminen | Tavoitteena on parantaa teollisuuden päästöjä koskevaa voimassa olevaa lainsäädäntökehystä ja virtaviivaistaa lainsäädännön eri osien vuorovaikutusta muuttamatta kuitenkaan taustalla olevia periaatteita ja nykyisen säännöstön tavoitetasoa. Uuden aloitteen tarkoituksena on tarkistaa ympäristön pilaantumisen ehkäisemisen ja vähentämisen yhtenäistämiseksi annettu direktiivi 96/61/EY (IPPC) sekä siihen liittyvä teollisuuden päästöjä koskeva lainsäädäntö (suurista polttolaitoksista annettu direktiivi 2001/80/EY, jätteenpoltosta annettu direktiivi 2000/76/EY ja orgaanisten liuottimien käytöstä tietyissä toiminnoissa ja laitoksissa aiheutuvien haihtuvien orgaanisten yhdisteiden päästöjen rajoittamisesta annettu direktiivi 1999/13/EY). |

    Tarkistetusta yhteisön ympäristömerkin myöntämisjärjestelmästä annetun asetuksen (EY) N:o 1980/2000 tarkistaminen | Uudelleenlaatiminen | Uudelleenlaatimisen tarkoituksena on korottaa merkittävästi kummankin vapaaehtoisuuteen perustuvan välineen poliittista profiilia ja sitä kautta niiden levinneisyyttä markkinoilla. Muutokset koskevat lähinnä aineellisia säännöksiä. Erityistä huomiota kiinnitetään pk-yritysten tarpeisiin, institutionaaliseen kehykseen ja yhteyksiin muihin toimintavälineisiin, kuten ekologisesti kestäviin julkisiin hankintamenettelyihin. Tavoitteena on luoda suotuisampi liiketoimintaympäristö ottamalla sidosryhmät mukaan päätöksentekomenettelyihin, ulkoistamalla ympäristömerkin myöntämistä koskevien kriteerien kehittämiseen liittyvät rutiinitoiminnot erityiselle elimelle, yhdistämällä ympäristömerkkijärjestelmä kiinteästi ekologisesti kestäviin julkisiin hankintamenettelyihin ja vähentämällä menettelyistä komissiolle aiheutuvaa rasitusta. |

    Organisaatioiden vapaaehtoisesta osallistumisesta yhteisön ympäristöasioiden hallinta- ja auditointijärjestelmään (EMAS-järjestelmä) annetun asetuksen (EY) N:o 761/2001 tarkistaminen | Uudelleenlaatiminen | Uudelleenlaatimisen tarkoituksena on korottaa merkittävästi kummankin vapaaehtoisuuteen perustuvan välineen poliittista profiilia ja sitä kautta niiden levinneisyyttä markkinoilla. Muutokset koskevat lähinnä aineellisia säännöksiä. Erityistä huomiota kiinnitetään pk-yritysten tarpeisiin, institutionaaliseen kehykseen ja yhteyksiin muihin toimintavälineisiin, kuten ekologisesti kestäviin julkisiin hankintamenettelyihin. Tarkoituksena on lisätä EMAS-järjestelmän houkuttelevuutta pk-yrityksille vähentämällä yritysten hallinnollista rasitusta, yksinkertaistamalla yritysryhmittymien pääsyä EMAS-järjestelmän piiriin ja supistamalla menettelyllisiä vaatimuksia byrokratiaa vähentämällä. |

    Titaanidioksiditeollisuuden jätteitä koskevien direktiivien tarkistaminen | Uudelleenlaatiminen | Tarkoituksena on yhdistää kolme nykyistä titaanidioksiditeollisuuden jätteitä koskevaa direktiiviä (78/176/ETY, 82/883/ETY ja 92/112/ETY) ja kumota vanhentuneet säännökset, mutta säilyttää ympäristönsuojelun taso ennallaan. |

    Yhteisen ympäristötietojärjestelmän (Shared Environmental Information System, SEIS) kehittäminen | Tiedonanto / uudelleenlaatiminen | Tiedonannossa hahmotellaan yhteistä ympäristötietojärjestelmää koskeva yleisnäkemys, tavoitteet, toimet ja toteuttamisaikataulu. Tiedonannon ohella annetaan asianmukaisia lainsäädäntöehdotuksia ympäristöraportoinnin tehostamiseksi. Tiedonannossa käsitellään myös ympäristöraportoinnin yksinkertaistamistoimia, jotka on määrä esittää vuonna 2007. |

    Kalavarojen säilyttämisestä nuorten meren eliöiden suojelemiseksi toteutettavien teknisten toimenpiteiden avulla annetun neuvoston asetuksen (EY) N:o 850/98 uudelleenlaatiminen | Uudelleenlaatiminen | Voimassa olevien teknisten toimenpiteiden mittava tarkistaminen. Tavoitteena on yksinkertaistaa toimenpiteitä ja vähentää niiden lukumäärää, lisätä johdonmukaisuutta ja luoda yksinkertaisemmat menettelyt myöhempää päivittämistä ja tarkistamista varten. Helpommin toteutettavia teknisiä toimenpiteitä kehitetään tiiviissä yhteistyössä sidosryhmien kanssa. |

    Sähköisiä viestintäverkkoja ja -palveluja koskevan sääntelykehyksen muuttamista koskevat uudet säädösehdotukset | Tarkistaminen | Säädösehdotusten päätavoitteena on parantaa edellytyksiä saavuttaa nykyiselle säädöskehykselle alun perin asetetut tavoitteet esittämällä mukautuksia, joissa otetaan huomioon tähänastiset kokemukset ja odotettavissa olevat markkinoihin liittyvät ja teknologiset muutokset. Perimmäisenä tavoitteena on sähköisten viestintäverkkojen ja -palvelujen kilpailukykyisten yhtenäismarkkinoiden luominen Eurooppaan, koska se on kansalaisten edun mukaista. |

    Kiinteistä yhteyksistä tehdyn päätöksen 2003/548/EY kumoaminen | Kumoaminen | Ei ole tarpeen eikä perusteltua antaa säännöksiä tukkupalveluun perustuvista vähittäispalveluista. Vuoden 2006 tarkistusta koskevan julkisen kuulemisen yhteydessä ehdotettiin, että koko käsite poistetaan muuttamalla yleispalveludirektiiviä. |

    Kumotaan direktiivi 87/372/EY taajuusalueista, jotka varataan yleiseurooppalaisen yleisen solukkojärjestelmäisen digitaalisen maanpäällisen matkaviestinliikenteen yhteen sovitettuun käyttöönottoon yhteisössä | Kumoaminen | Aloite liittyy aiempiin yhteisön radiotaajuuspolitiikan toimenpiteisiin: WAPECS, IMT2000 -lisätaajuudet sekä tiedonannossa KOM(2005) 411 esitetty asialista. Taajuuskaistan 900 MHz käyttöä EU:ssa säännellään päätökseen 676/2002/EY perustuvalla uudella komission päätöksellä. |

    Yhteisestä hankintasanastosta (CPV) annetun asetuksen (EY) N:o 2195/2002 tarkistaminen | Tarkistaminen | Tavoitteena on päivittää ja tarkistaa voimassaoleva komission asetus (kohdennetun ja laajan sidosryhmien kuulemisen perusteella). Asetuksen päivittäminen on tarpeen, jotta voidaan säilyttää tehokas ja yksinkertainen hankintajärjestelmä, jota sekä tavarantoimittajien että tarjoajien on helppo käyttää. |

    Ehdotus direktiiviksi vakuutusyhtiöiden vakavaraisuudesta (Solvenssi II) | Uudelleenlaatiminen | Vakuutusyhtiöiden ongelmia ovat kilpailun kasvu, rahoitussektorien konvergenssi ja kansainvälinen riippuvuus. Kun otetaan huomioon vastaava kehitys pankkialalla sekä kansainväliset tapahtumat vakavaraisuuden, riskienhallinnan ja kirjanpidon alalla, uuden solvenssijärjestelmän tavoitteena on suojella vakuutuksenottajia ja edunsaajia. Uusi järjestelmä parantaa EU:n vakuutuksenantajien kilpailukykyä ja takaa pääomavarojen paremman jakautumisen aiheuttamatta kuitenkaan merkittäviä markkinahäiriöitä tai estämättä innovointia vakuutusalalla. |

    Uuselintarvikkeista annetun asetuksen (EY) N:o 258/97 tarkistaminen | Uudelleenlaatiminen | Uuselintarvikkeita koskevaa asetusta on tarkistettava, koska lainsäädäntöä on selkeytettävä sen jälkeen kun sen soveltamisalasta poistettiin geenimuunnetut elintarvikkeet. Sitä paitsi elintarviketeollisuuteen on luotava innovaatiolle suotuisampi toimintaympäristö ja helpotettava sisäistä ja ulkoista kaupankäyntiä. Näin voidaan - tiukentaa ja virtaviivaistaa uuselintarvikkeiden/elintarvikkeiden uusien ainesosien hyväksymismenettelyjä ja tehdä niistä siten hakijan kannalta ennustettavammat. - räätälöidä turvallisuusarvioiden laatimista erityyppisten elintarvikkeiden mukaan, niin että elintarvikkeet, joiden käyttöhistoria EU:n ulkopuolella on turvallinen, voivat päästä EU:n markkinoille nykyistä helpommin. - ottaa huomioon uudet teknologiat, joilla on vaikutuksia elintarvikkeisiin (mm. nanoteknologia, eläinten kloonaaminen). |

    Rehujen merkintävaatimuksia sekä rehuaineiden hyväksymistä tai markkinoilta poistamista koskevan voimassa olevan lainsäädännön tarkistaminen (direktiivit 79/373/ETY, 96/25/EY, 82/471/ETY ja 93/74/ETY) | Uudelleenlaatiminen | Direktiivit 79/373/ETY, 96/25/EY, 82/471/ETY ja 93/74/ETY laaditaan uudelleen, nykyaikaistetaan ja korvataan asetuksella, jotta voidaan uudistaa nykyisiä rehujen merkintävaatimuksia, laajentaa rehuaineiden avointa luetteloa sekä linjata hyväksymismenettelyt yleisessä elintarvikelainsäädännössä vahvistettujen periaatteiden ja säännösten mukaisiksi. |

    Elintarvikkeiden ja ravintoarvojen merkitsemisestä annetun asetuksen tarkistaminen | Tarkistaminen ja kumoaminen | Keskeisenä tavoitteena on päivittää elintarvikkeiden ja ravintoarvojen merkitsemistä koskevia nykyisiä sääntöjä ottaen huomioon direktiivien 2000/13/EY ja 1990/496/ETY soveltamisesta saadut kokemukset. On tarpeen varmistaa, että lainsäädäntö täyttää kuluttajien tarpeet, ei aiheuta teollisuudelle liikaa rasitteita ja pystyy mukautumaan jatkuvasti muuttuviin markkinoihin. Tämä edellyttää uutta lähestymistapaa, jossa otetaan tasapainoisesti huomioon joustavuus ja kiellot sekä kansalliset ja EU:n tason toimet. Ehdotettu asetus kumoaa edellä mainitut direktiivit ja selkeyttää ja yksinkertaistaa elintarvikkeiden ja ravintoarvon merkitsemistä koskevia säännöksiä. |

    Ehdotus neuvoston direktiiviksi hedelmäntuotantoon tarkoitettujen hedelmäkasvien ja niiden lisäysaineiston pitämisestä kaupan | Uudelleenlaatiminen | Neuvoston direktiivin 92/34/ETY uudelleenlaatiminen. Muutokset koskevat mm. kaupan pitämisen uutta määritelmää sekä tarvittavan arvioinnin ja teknisen ja tieteellisen edistymisen perusteella hyväksyttäviä teknisiä toimenpiteitä. Aloitteella on kaksi tavoitetta: selkeyttää ja yksinkertaistaa säädöskehystä tällä alalla sekä kehittää lainsäädäntöä teknisen ja tieteellisen kehityksen perusteella uuden markkinointiympäristön tarpeita silmällä pitäen ja uuden YMP:n mukaisesti. |

    Kiinteistöjen osa-aikaisesta käyttöoikeudesta annetun direktiivin (94/47/EY) tarkistaminen | Tarkistaminen | Tavoitteena on lisätä oikeusvarmuutta kuluttajien kannalta siten, että samoja sääntöjä sovelletaan kaikkiin pitkäkestoisiin lomatuotteisiin. Yrityksille luodaan tasavertaiset toimintaedellytykset, kun uusia tuotteita markkinoivien ja myyvien yrittäjien on noudatettava samoja sääntöjä kuin mitä sovelletaan "perinteisiin" lomaosakkeisiin. Modernisointi merkitsee myös esitteille ja sopimuksille asetettavien vaatimusten päivittämistä. Soveltamisalaa laajennetaan niin, että direktiivin piiriin tulevat myös muut pitkäkestoiset lomatuotteet, joita on kehitetty nykyisen direktiivin hyväksymisen jälkeen. |

    Alkuperäsäännöt (perustuvat yhteisön tullikoodeksiin) | Uudelleenlaatiminen | Komissio aikoo yksinkertaistaa alkuperäsääntöjä ehdottamalla uusia sääntöjä, jotka määrittävät sen kannan AKT-maiden kanssa käytävissä neuvotteluissa, joissa käsitellään tullietuuskohtelua ja uusia talouskumppanuussopimuksia. |

    Rahoituspalveluja ja vakuutuksia koskevien alv-säännösten uudistaminen | Tarkistaminen | Nykyiset säännökset ovat vanhentuneet ja niitä on vähintäänkin päivitettävä. Oikeudellinen ja sääntelykehys ei ole tällä alalla pysynyt kehityksen perässä, vaan se on ristiriidassa alalle ominaisen vertikaalisen integraation kanssa. Yritykset eivät tämän vuoksi pysty kehittämään taloudellisia ja oikeudellisia rakenteitaan lisätäkseen kilpailukykyään. Muutosten tavoitteena tulisi olla sääntöjen uudistaminen niin, että ne ovat vakiintuneiden toimintatavoitteiden mukaisia ja vähentävät tarvetta selkeyttää tilannetta oikeuskäsittelyjen avulla. |

    Valmisteveron alaisia tuotteita koskevasta yleisestä järjestelmästä sekä näiden tuotteiden hallussapidosta, liikkumisesta ja valvonnasta annetun direktiivin 92/12/ETY tarkistaminen | Uudelleenlaatiminen | Vaatimuksia yksinkertaistetaan ja nykyaikaistetaan ja menettelyt tietokoneistetaan seuraavasti: - uudistetaan ja yksinkertaistetaan direktiivin säännöksiä mahdollisuuksien mukaan - otetaan Euroopan yhteisöjen tuomioistuimen tuomiot sekä valmisteverokomitean suuntaviivat osaksi direktiiviä - mukautetaan direktiiviä niin, että se tukee väliaikaisen valmisteverottomuuden järjestelmässä siirrettävien tuotteiden liikkumisen seurantaa koskevien sähköisten menettelyjen (EMCS-järjestelmä) käyttöönottoa. |

    Kaksikäyttötuotteiden ja -teknologian vientiä koskevan yhteisön valvontajärjestelmän perustamisesta 22 kesäkuuta 2000 annetun asetuksen (EY) N:o 1334/2000 tarkistaminen | Uudelleenlaatiminen | Ehdotuksen tarkoituksena on lainsäädännön sekä julkisten viranomaisten soveltamien hallinnollisten menettelyjen yksinkertaistaminen. Osa toimenpiteistä yksinkertaistaa EU:n hallinnon työtä (parempi epäämistapauksia koskeva tietojenvaihtojärjestelmä, jossa käytetään komission käyttöön antamaa mallia, komitologiamenettely liitteiden muuttamista ja suuntaviivojen antamista varten) ja yksityisten osapuolten työtä (asetuksen täytäntöönpanoa koskevien parhaiden käytäntöjen käyttöönotto, vientilupien käyttöedellytysten ja muodon yhdenmukaistaminen, sähköiset järjestelmät lupahakemusten käsittelemiseksi). |

    Maanteiden tavara- ja henkilöliikenteen harjoittajien ammattiin pääsyn edellytyksistä annettujen direktiivien 96/26/EY ja 98/76/EY uudelleenlaatiminen | Uudelleenlaatiminen | Tavoitteena on varmistaa sääntöjen yhdenmukainen soveltaminen ja vaatimusten selkeys ja ymmärrettävyys, jatkaa edelleen ammattipätevyyden vastavuoroista tunnustamista, suojella sijoittautumisoikeutta, järkeistää markkinoita sekä parantaa palvelujen laatua ja liikenneturvallisuutta. Olemassa olevien sääntöjen muuttaminen vahvistaa, selkeyttää ja yksinkertaistaa niiden kolmen laadullisen perusteen soveltamista, jotka liikenteen harjoittajien on täytettävä päästäkseen ammattiin: hyvä maine, vakavaraisuus ja ammatillinen pätevyys. |

    Maantiekuljetusten markkinoille pääsyn edellytyksistä annettujen asetusten (EY) N:o 881/92, 684/92, 3118/93, 12/98 ja 484/2002 uudelleenlaatiminen | Uudelleenlaatiminen | Tavoitteena on varmistaa sääntöjen yhdenmukainen soveltaminen ja vaatimusten selkeys ja ymmärrettävyys, suojella sijoittautumisoikeutta, järkeistää markkinoita sekä parantaa palvelujen laatua ja liikenneturvallisuutta. Olemassa olevien sääntöjen muuttaminen tehostaa, selkeyttää ja yksinkertaistaa markkinoille pääsyä, kabotaasin edellytyksiä ja kuljettajatodistusten soveltamista EU:n kuljettajiin. |

    Tietokonepohjaisten paikanvarausjärjestelmien käyttöä koskevista käyttäytymissäännöistä annetun asetuksen (EY) N:o 2299/89 tarkistaminen | Tarkistaminen | Asetus (EY) N:o 2299/89 annettiin markkinatilanteessa, jossa lähes kaikki lentoyhtiöiden varaukset tehtiin tietokonepohjaisten paikanvarausjärjestelmien kautta, joista useimmat olivat lentoyhtiöiden omistuksessa ja valvonnassa. Nyt kun moni lentoyhtiö lopettaa toimintansa ja paikanvarauksia tehdään yhä enemmän Internetin välityksellä, markkinatilanne on muuttunut ja asetus näyttää estävän markkinoiden tehokkaan toiminnan. Asetusta on siis tarkistettava. Keskeinen tavoite on tehostaa markkinoita luomalla markkinavoimille paremmat vaikutusmahdollisuudet. Kilpailun lisääntyminen alalla parantaa todennäköisesti palvelujen laatua ja vähentää lentoliikenteen jakelukustannuksia. Samanaikaisesti on tarkasteltava huolellisesti, esiintyykö alalla kilpailuongelmia ja tarvitaanko edelleen alakohtaisia erityissääntöjä. |

    (47 aloitetta)

    VIREILLÄ OLEVIEN EHDOTUSTEN PERUUTTAMINEN

    Nimi | KOM/SEC numero | Perustelut |

    Ehdotus neuvoston päätökseksi Euroopan yhteisöjen omien varojen järjestelmästä | KOM(2004) 501/1 | Päätös on menettänyt merkityksensä, koska se on korvattu vuonna 2006 ehdotuksella neuvoston päätökseksi Euroopan yhteisöjen omien varojen järjestelmästä ja siihen liittyvällä komission valmisteluasiakirjalla Yhdistyneen kuningaskunnan hyväksi tehtävästä korjauksesta [KOM(2006) 99], jolla pannaan täytäntöön joulukuussa 2005 kokoontuneen Eurooppa-neuvoston päätelmät yhteisön omista varoista. |

    Ehdotus neuvoston asetukseksi, joka koskee täytäntöönpanotoimia budjettiepätasapainon korjaamiseksi Euroopan yhteisöjen omien varojen järjestelmästä annetun neuvoston päätöksen 4 ja 5 artiklan mukaisesti. | KOM(2004) 501/2 | Ks. edellä |

    Suositus neuvoston suositukseksi ennakkovaroituksen antamisesta Italialle liiallisen alijäämän syntymisen estämiseksi | SEC(2004) 485 | Suositus voidaan peruuttaa, koska neuvosto päätti olla hyväksymättä sitä (5.7.2004). |

    Ehdotus neuvoston päätökseksi AKT-EY-ministerineuvostossa vahvistettavasta yhteisön kannasta Itä-Timorin demokraattisen tasavallan liittymisestä AKT-EY-kumppanuussopimukseen 16 päivänä toukokuuta 2003 tehdyn AKT-EY-ministerineuvoston päätöksen N:o 1/2003 muuttamisesta | KOM(2004) 609 | Ehdotus KOM(2005) 51 lopullinen 2-2 korvaa ja kumoaa tämän ehdotuksen, joka koskee Itä-Timorin liittymistä yhdeksänteen Euroopan kehitysrahastoon. |

    Ehdotus neuvoston päätökseksi yhdeksännen Euroopan kehitysrahaston varojen mukauttamisesta Itä-Timorin demokraattisen tasavallan liityttyä AKT-EY-kumppanuussopimukseen | KOM(2004) 610 | Ehdotus KOM(2005) 51 lopullinen 2-2 korvaa ja kumoaa tämän varojen mukauttamista koskevan ehdotuksen. |

    Ehdotus neuvoston päätökseksi turvallisuus- ja tiedustelupalvelutoiminnasta saatavien terrorismirikoksiin liittyvien tietojen toimittamisesta | KOM(2005) 695 | Ottaen huomioon, että neuvoston yhteydessä toimivasta tilannekeskuksesta on tosiasiallisesti muodostunut EU:n tason keskus, jossa turvallisuuspalveluilta saadut tiedot yhdistetään, ja se on hyödyntänyt olemassa olevia mekanismejaan tietojen vaihtamiseksi Europolin kanssa, suunnitellut kansalliset yhteyspisteet eivät enää täytä niille määrättyä tehtävää. Sen vuoksi komissio katsoo, että kyseinen säädös ei enää ole tarpeen, ja on siksi muuttanut lähestymistapaansa. Tapahtunutta muutosta kuvastaa myös se, että ehdotukseen on neuvostossa ja parlamentissa suhtauduttu kielteisesti. Ehdotus on näin ollen menettänyt merkityksensä. |

    Ehdotus Euroopan parlamentin ja neuvoston asetukseksi Euroopan petostentorjuntaviraston (OLAF) tutkimuksista annetun asetuksen (EY) N:o 1073/1999 muuttamisesta | KOM(2004) 103 | Korvataan komission toukokuussa 2006 tekemällä uudella ehdotuksella (ks. lisäksi seuraava kohta: asetuksen 1074/1999 muuttaminen). |

    Ehdotus neuvoston asetukseksi Euroopan petostentorjuntaviraston (OLAF) tutkimuksista annetun asetuksen (Euratom) N:o 1074/1999 muuttamisesta | KOM(2004) 104 | Korvataan komission toukokuussa 2006 tekemällä uudella ehdotuksella (ks. lisäksi edellinen kohta: asetuksen 1073/1999 muuttaminen). |

    Ehdotus neuvoston direktiiviksi direktiivin 77/388/ETY mukauttamisesta Tšekin, Viron, Kyproksen, Latvian, Liettuan, Unkarin, Maltan, Puolan, Slovenian ja Slovakian liittymisen johdosta | KOM(2004) 295 | Ehdotus on menettänyt merkityksensä, sillä ehdotuksen olennaiset piirteet sisältyvät 22. helmikuuta 2006 annettuun neuvoston direktiiviin 2006/18/EY. |

    Ehdotus neuvoston päätökseksi luvan antamisesta Tšekin tasavallalle ja Puolan tasavallalle soveltaa alennettua arvonlisäverokantaa tiettyihin erityisen työvaltaisiin palveluihin direktiivin 77/388/ETY 28 artiklan 6 ja 7 kohdassa säädettyä menettelyä noudattaen | KOM(2004) 296 | Ehdotus on menettänyt merkityksensä, sillä ehdotuksen olennaiset piirteet sisältyvät 22. helmikuuta 2006 annettuun neuvoston direktiiviin 2006/18/EY. |

    (10 aloitetta)

    VIESTINNÄN PAINOPISTEALAT VUONNA 2007

    Seuraavat viestinnän painopistealat on valittu mm. vuoden 2007 lainsäädäntö- ja työohjelmassa määriteltyjen poliittisten painopisteiden ja julkista mielipidettä koskevien analyysien sekä tiedotusvälineiden seurannan perusteella:

    Hyvinvointi (kasvu ja työllisyys)

    - Koulutus: Erasmus-ohjelma 20 vuotta

    - Tutkimus ja innovointi (EIT ja Euroopan tutkimusneuvosto mukaan luettuina)

    - Yhtenäismarkkinoita koskeva katsaus

    - Euroopan energiakatsaus

    - Työelämän joustoturva

    - Maahanmuutto

    - Sääntelyn parantaminen ja yksinkertaistaminen

    Solidaarisuus:

    - Yhteiskunnallisen todellisuuden kartoittaminen

    - Koheesio ja maaseudun kehittäminen (2007–2013)

    - Ympäristönsuojelu

    - Yhdenvertaisten mahdollisuuksien eurooppalainen teemavuosi

    - Euroopan kulttuurien välisen vuoropuhelun teemavuotta (2008) koskevat valmistelut

    Turvallisuus ja vapaus:

    - Järjestäytyneen rikollisuuden ja terrorismin torjunta

    - Rajavalvonta

    EU maailmassa:

    - Laajentuminen

    - Naapuruuspolitiikka

    - Markkinoillepääsystrategia

    Euroopan tulevaisuus

    - K-suunnitelma ja perustuslakia koskeva keskustelu

    - Rooman sopimukset 50 vuotta

    [1] KOM(2005) 12.

    Top