EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52004DC0657

Komission tiedonanto neuvostolle ja Euroopan parlamentille - Euroopan komission strategia-asiakirja laajentumisprosessin edistymisestä (SEK(2004) 1199 ja 1200)

/* KOM/2004/0657 lopull. */

52004DC0657

Komission tiedonanto neuvostolle ja Euroopan parlamentille - Euroopan komission strategia-asiakirja laajentumisprosessin edistymisestä (SEK(2004) 1199 ja 1200) /* KOM/2004/0657 lopull. */


Bryssel 6.10.2004

KOM(2004) 657 lopullinen

KOMISSION TIEDONANTONEUVOSTOLLE JA EUROOPAN PARLAMENTILLE

Euroopan komission strategia-asiakirja laajentumisprosessin edistymisestä(SEK(2004) 1199 ja 1200)

KOMISSION TIEDONANTONEUVOSTOLLE JA EUROOPAN PARLAMENTILLE

Euroopan komission strategia-asiakirja laajentumisprosessin edistymisestä

Euroopan unionin laajentuminen 10 uudella jäsenvaltiolla 1. toukokuuta 2004 on lisännyt entisestään Euroopan mantereen yhtenäisyyttä. Historialliset ja poliittiset näkökohdat puhuvat laajentumisen puolesta; sillä edistetään rauhaa, hyvinvointia, vakautta ja turvallisuutta ja sillä on lisäksi ollut huomattavan myönteinen vaikutus talouteen.

Bulgaria ja Romania ovat kiinteä osa tätä laajentumisprosessia, joka käynnistyi vuonna 1997. Neuvottelut ovat päätösvaiheessa kummankin maan kanssa. EU:n tavoitteena on, että kumpikin maa voisi liittyä jäseneksi tammikuussa 2007 edellyttäen, että ne ovat siihen valmiita.

Komission tämän vuoden määräaikaiskertomuksissa vahvistetaan, että EU:n Bulgariaa ja Romaniaa koskeva liittymisstrategia on ollut menestyksekäs. Mahdollisuus liittyä EU:n jäseneksi on nopeuttanut kummankin maan muutosprosessia. Komissio pyrkii kaikin tavoin toteuttamaan Eurooppa-neuvoston tavoitteen, jonka mukaan liittymisneuvottelut olisi saatava päätökseen Bulgarian ja Romanian kanssa vuoden 2004 aikana ottaen huomioon maiden itsenäisesti saavuttaman edistymisen. Tavoitteen mukaisesti liittymissopimus olisi määrä allekirjoittaa mahdollisimman pian vuoden 2005 aikana.

Kesäkuussa 2004 kokoontuneen Eurooppa-neuvoston päätelmien mukaan liittymisneuvottelut olisi aloitettava Kroatian kanssa vuoden 2005 alkupuolella. Komissio esittää jäljempänä ehdotuksen näissä neuvotteluissa noudatettavaksi kehykseksi. Ehdotus perustuu nykyisestä laajentumisprosessista saatuihin kokemuksiin. Lisäksi komissio esittelee Kroatian liittymisstrategian sisällön sekä strategiaan liittyvät rahoitusvälineet.

Komissio arvioi joulukuussa 2002 kokoontuneen Eurooppa-neuvoston päätelmien mukaisesti erillisessä asiakirjassa sitä, täyttääkö Turkki Kööpenhaminassa vahvistetut poliittiset arviointiperusteet ja olisiko liittymisneuvottelut aloitettava sen kanssa[1]. Kaikilla Länsi-Balkanin mailla on mahdollisuus saada ehdokasmaan asema. Entinen Jugoslavian tasavalta Makedonia on jo hakenut jäsenyyttä. Komissio laatii parhaillaan neuvoston pyynnöstä lausuntoa Makedonian jäsenyyshakemuksesta.

Määräaikaiskertomuksissa arvioidaan Bulgarian ja Romanian edistymistä liittymisperusteiden täyttämisessä. Arvioinnissa tarkastellaan sitä, kuinka yhteisön säännöstö on saatettu osaksi kansallista lainsäädäntöä ja kuinka toimenpiteet on tosiasiassa saatettu voimaan tai pantu täytäntöön.

Tämän vuoden määräaikaiskertomuksissa arvioidaan Bulgarian ja Romanian valmiuksia vastata kaikista jäsenyysvelvoitteista liittymiseen mennessä. Kertomuksissa arvioidaan maiden edistymistä kuluneen vuoden aikana. Lisäksi niissä tarkastellaan maiden edistymistä vuonna 1997 annetuista lausunnoista alkaen ja arvioidaan sitä, kuinka ne ovat panneet täytäntöön neuvotteluissa antamansa sitoumukset.

Bulgaria ja Romania täyttävät edelleen Kööpenhaminassa vahvistetut poliittiset arviointiperusteet. On kuitenkin tehostettava julkishallinnon uudistusta, oikeuslaitoksen toimintaa ja korruption torjuntaa.

Bulgaria ja Romania täyttävät jäsenyysedellytyksen, jonka mukaan maan on oltava toimiva markkinatalous. Jos Bulgaria jatkaa uudistusten toteuttamista ja Romania toteuttaa määrätietoisesti rakenneuudistusta, pitäisi olla mahdollista, että maat pystyvät selviytymään kilpailun ja markkinavoimien paineista EU:ssa.

Bulgaria ja Romania ovat jatkaneet hyvää edistymistään yhteisön säännöstön saattamisessa osaksi kansallista lainsäädäntöä. Lisäksi ne ovat pääsääntöisesti täyttäneet neuvotteluissa antamansa sitoumukset. Niillä on kaikki mahdollisuudet saada yhteisön säännöstön käyttöönotto päätökseen liittymiseen mennessä, mutta se edellyttää, että edistyminen jatkuu nykyisellä vauhdilla. Maiden on jatkettava toimien toteuttamista kehittääkseen riittävät hallinnolliset ja oikeudelliset valmiudet, joiden turvin yhteisön säännöstöä pannaan täytäntöön ja sen noudattamista valvotaan.

Bulgariaa ja Romaniaa koskevien määräaikaiskertomusten päätelmät esitetään liitteessä I. Määräaikaiskertomuksissa tarkastellaan tiettyjä aloja, joilla on tehtävä parannuksia, jotta maat täyttäisivät poliittiset ja taloudelliset arviointiperusteet sekä yhteisön säännöstön käyttöönottoa, täytäntöönpanoa ja soveltamisen valvontaa koskevat edellytykset. Näiden edellytysten täyttämiseen olisi pyrittävä määrätietoisesti, jotta todetut puutteet voitaisiin korjata ennen jäsenyyttä.

Liittymisneuvottelut ovat edenneet hyvin. Bulgarian ja Romanian EU:hun liittymistä koskeva rahoituskehys määriteltiin keväällä 2004. Se mahdollisti kaikkien neuvottelulukujen käsittelyn väliaikaisen päättämisen Bulgarian kanssa kesäkuussa 2004. Romanian kanssa on vielä jatkettava neuvotteluja, joissa käsitellään kolmea neuvottelulukua (kilpailu, ympäristö sekä oikeus- ja sisäasiat) sekä osia 31. neuvotteluluvusta (muut). Erityisesti kilpailua koskeva neuvotteluluku edellyttää lisätoimia valtiontuen osalta. Lisäksi toimia on toteutettava oikeus- ja sisäasioiden neuvotteluluvun osalta oikeudellisen yhteistyön, korruption ja järjestäytyneen rikollisuuden torjunnan sekä rajavalvonnan aloilla.

Aikaisemmissa laajentumisissa noudatetun käytännön mukaisesti tiettyä aikarajaa ei voida ylittää, kun neuvotteluissa tarkastellaan yhteisön uutta säännöstöä. Koska neuvotteluissa on jo edistytty hyvin pitkälle ja koska liittymissopimus on määrä allekirjoittaa mahdollisimman aikaisin vuonna 2005, komissio katsoo, että neuvotteluihin olisi sisällytettävä yhteisön säännöstö, joka on annettu ja julkaistu 1. lokakuuta 2004 mennessä. Tästä syystä Bulgarian ja Romanian olisi esitettävä kyseiseen ajankohtaan mennessä annettua säännöstöä koskevat kantansa. Näin voitaisiin huolehtia mahdollisesti tarvittavista siirtymäjärjestelyistä ennen neuvottelujen päättymistä.

Liittymisneuvottelujen tulokset, jotka koskevat sovittuja siirtymäkauden järjestelyjä ja laajentumisesta johtuvia yhteisön säännöstön teknisiä mukautuksia, sisällytetään liittymissopimukseen. Sopimuksen laatiminen alkoi heinäkuussa 2004.

Kun kaikki sopimuspuolet ovat hyväksyneet liittymissopimuksen tekstin Euroopan unionista tehdyn sopimuksen 49 artiklan mukaisesti, komissio antaa asiasta lausuntonsa. Euroopan parlamenttia pyydetään antamaan puoltavan lausuntonsa, minkä jälkeen neuvosto tekee päätöksen Bulgarian ja Romanian liittymisestä EU:hun. Liittymissopimus on tarkoitus allekirjoittaa mahdollisimman aikaisin vuonna 2005, jotta se voisi tulla voimaan 1. tammikuuta 2007. Sen jälkeen, kun liittymissopimus on allekirjoitettu, se annetaan nykyisten jäsenvaltioiden sekä Bulgarian ja Romanian ratifioitavaksi.

Jotta päätöksiä tehtäessä voidaan siirtyä sujuvasti Bulgarian ja Romanian jäsenyyttä edeltävistä menettelyistä jäsenyyden toteutumisen jälkeisiin menettelyihin, komissio katsoo, että kyseisiä menettelyjä olisi yksinkertaistettava, kun Bulgaria ja Romania pyytävät siirtymäkauden järjestelyjä, jotka koskevat yhteisön toimielinten 1. lokakuuta 2004 ja liittymispäivän välisenä aikana antamia säädöksiä. Sen jälkeen, kun liittymissopimus on allekirjoitettu, Bulgarialle ja Romanialle olisi myönnettävä aktiivisen tarkkailijan asema neuvostossa, komission johtamissa komiteoissa ja muissa asianmukaisissa elimissä.

Komissio seuraa tarkasti sitä, kuinka Bulgaria ja Romania noudattavat liittymisneuvotteluissa antamiaan sitoumuksia. On erittäin tärkeää, että nämä sitoumukset pannaan täytäntöön kuten on sovittu. Tämän vuoksi komissio jatkaa tilanteen tiivistä seuraamista myös neuvottelujen päätökseen saattamisen jälkeen.

Määräaikaiskertomuksissa esitettyjen analyysien perusteella komissio seuraa kehitystä tukeutuen assosiaatiosopimuksen rakenteisiin ja hyödyntäen kaikkia muita seurantavälineitä kuten vertaisarviointeja. Komissio antaa marraskuusta 2005 alkaen vuosittain kokonaisvaltaisia seurantakertomuksia, jossa käsitellään yhteisön säännöstön kaikkia lukuja, julkishallintoa, oikeuslaitosta ja korruption torjuntaa. Lisäksi kertomuksissa tarkastellaan talousuudistuksissa edistymistä.

Komissio huomauttaa talousuudistuksissa taikka sitoumusten täyttämisessä ilmenneistä viiveistä tai ongelmista erityisesti poliittisen tason ennakkovaroituskirjeillä. Viiveistä ja ongelmista ilmoitetaan myös neuvostolle nykyisiä menettelyjä noudattaen. Liittymissopimukseen sisällytetään vakavien puutteiden varalta kolme suojalauseketta, joihin turvaudutaan vasta viimeisenä keinona (yleiset talouskysymykset, sisämarkkinat sekä oikeus- ja sisäasiat).

Koska Bulgarian ja Romanian liittymisneuvottelujen päättämisen ja niiden EU:hun liittymisen päivän välinen aika on todennäköisesti pitkä ja koska niiden on vielä täytettävä huomattava määrä sitoumuksia, komissio katsoo, että liittymissopimukseen olisi varotoimenpiteenä sisällytettävä erityinen suojalauseke. Tämä suojalauseke, josta on jo sovittu Bulgarian kanssa käydyissä neuvotteluissa, olisi laajennettava koskemaan myös Romaniaa. Sen nojalla komissio voisi suositella neuvostolle milloin tahansa ennen liittymissopimuksen voimaantuloa, että Bulgarian tai Romanian EU:hun liittymisen päivää lykättäisiin vuodella tammikuuhun 2008, jos on olemassa selvä näyttö ilmeisestä vaarasta, että Bulgaria tai Romania eivät ole valmiita täyttämään jäsenyydestä johtuvia velvoitteitaan tietyillä keskeisillä aloilla 1. tammikuuta 2007 mennessä.

EU jatkaa liittymisstrategian mukaisesti Bulgarian ja Romanian tukemista niiden jäsenyysvalmisteluissa jäsenyyden toteutumiseen saakka. Maille annetaan huomattavaa taloudellista tukea, jotta ne voivat toteuttaa loputkin tarvittavista toimista liittymisperusteiden täyttämiseksi.

Hallinnon ja oikeuslaitoksen valmiuksien laajamittaista parantamista on jatkettava vielä sen jälkeen, kun Bulgaria ja Romania ovat liittyneet EU:hun. Tästä syystä komissio ehdottaa, että käyttöön otettaisiin erityinen siirtymäkauden järjestely instituutioiden kehittämiseksi. Tässä yhteydessä jatketaan toimivuutensa osoittaneiden yhteisön rahoittamien välineiden kuten kummitoiminnan (twinning) käyttöä.

Euroopan unionista tehdyn sopimuksen mukaisesti Bulgaria ja Romania eivät voi välittömästi EU:hun liityttyään ottaa euroa käyttöön. Schengenin säännöstöä sovellettaessa sisärajojen valvonnasta luovutaan vasta jonkin ajan kuluttua EU:hun liittymisen jälkeen. Asiasta päätetään erikseen kunkin uuden jäsenvaltion osalta sitten, kun ne täyttävät Schengenin säännöstön edellytykset.

Bulgarian ja Romanian on haettava Euroopan talousalueen (ETA) jäsenyyttä. Niiden ETA-jäsenyyden olisi tultava voimaan yhtä aikaa EU-jäsenyyden kanssa. Muita kansainvälisiä sopimuksia on mukautettava laajentumisen huomioimiseksi heti, kun liittymissopimus on allekirjoitettu.

Tämän vuoden määräaikaiskertomuksista käy ilmi, että Bulgarian ja Romanian edistyminen Kööpenhaminan arviointiperusteiden täyttämisessä on jatkunut. Ne täyttävät poliittiset arviointiperusteet. Kun otetaan huomioon näiden maiden saavuttama edistys ja niiden saavutukset antamiensa sitoumusten täyttämisessä sekä kyseisissä maissa parhaillaan käynnissä olevat valmistelut, komissio uskoo, että maat täyttävät taloudelliset ja yhteisön säännöstöä koskevat arviointiperusteet ja ovat valmiita jäsenyyteen 1. tammikuuta 2007.

Komissio pyrkii kaikin tavoin toteuttamaan Eurooppa-neuvoston tavoitteen, jonka mukaan liittymisneuvottelut olisi saatava päätökseen Bulgarian ja Romanian kanssa vuoden 2004 aikana ottaen huomioon maiden itsenäisesti saavuttaman edistymisen. Tavoitteen mukaisesti liittymissopimus on määrä allekirjoittaa mahdollisimman pian vuoden 2005 aikana.

Brysselissä vuoden 2004 kesäkuussa kokoontunut Eurooppa-neuvosto vahvisti, että Kroatia on ehdokasmaa, jonka kanssa liittymisneuvottelut aloitetaan vuoden 2005 alkupuolella. Eurooppa-neuvosto pyysi komissiota laatimaan Kroatian liittymisstrategian. Komissio katsoo, että ehdokasmaita koskeva vahvistettu liittymisstrategia, josta päätettiin Luxemburgissa vuoden 1997 joulukuussa kokoontuneessa Eurooppa-neuvostossa, olisi ulotettava koskemaan Kroatiaa. Tämän strategian eri osa-alueet luetellaan jäljempänä.

Ehdokasmaiden edistymistä EU-jäsenyyden valmisteluissa koskevaa tarkastelumenettelyä aletaan soveltaa Kroatiaan vuodesta 2005 alkaen. Tämä merkitsee sitä, että komissio laatii Kroatiasta määräaikaiskertomuksen syksystä 2005 alkaen. Komissio on jo vakautus- ja assosiaatioprosessin yhteydessä ehdottanut Eurooppa-kumppanuutta, joka perustuu päätelmiin, jotka komissio on esittänyt Kroatian jäsenyyshakemusta koskevassa lausunnossaan. Kyseistä asiakirjaa käytetään ohjeistuksena Kroatian jäsenyysvalmisteluissa.

Kroatian pitäisi ehdokasmaana voida hyödyntää kaikkia kolmea liittymistä valmistelevaa rahoitusvälinettä, jotka ovat instituutioiden kehittämistä sekä taloudellista ja sosiaalista koheesiota tukeva Phare-ohjelma, ympäristöä ja liikennettä tukeva Ispa-ohjelma ja maaseudun kehittämistä tukeva Sapard-ohjelma. Komissio ehdottaa muutoksia näitä kolmea liittymistä valmistelevaa välinettä koskeviin asetuksiin, jotta niiden soveltamisala kattaa Kroatian 1. tammikuuta 2005 alkaen. Koska Kroatian on valmistauduttava asianmukaisesti EU:hun liittymiseen, komissio suosittaa, että vuonna 2005 Kroatialle myönnetään 105 miljoonaa euroa (80 miljoonaa euroa Phare-ohjelmaa ja 25 miljoonaa euroa Ispa-ohjelmaa varten). Vuonna 2006 Kroatialle olisi myönnettävä 140 miljoonaa euroa (80 miljoonaa euroa Phare-ohjelmaa, 35 miljoonaa euroa Ispa-ohjelmaa ja 25 miljoonaa euroa Sapard-ohjelmaa varten). Nämä määrät osoitetaan käytettävissä olevasta liittymistä valmistelevasta rahoituksesta, joka sisältyy nyt voimassa olevien rahoitusnäkyvien 7 otsakkeeseen. Komissio on ehdottanut neuvostolle, että se ottaisi käyttöön uuden liittymistä valmistelevan välineen eli liittymistä valmistelevan tukivälineen (Instrument for Pre-Accession Assistance - Ipa), josta Kroatia hyötyisi vuodesta 2007 alkaen. IPA-väline pohjautuisi nykyisiin liittymistä valmisteleviin välineisiin eli Phare-, Ispa- ja Sapard-ohjelmiin. Kroatialle vuodesta 2007 alkaen myönnettävistä tukimääristä päätetään seuraavien rahoitusnäkymien yhteydessä.

Kroatian kanssa lokakuussa 2001 allekirjoitettu vakautus- ja assosiaatiosopimus (VAS) on nyt ratifioitu. VAS:n kauppaan liittyvien osa-alueiden täytäntöönpanoa varten laadittu väliaikainen sopimus tuli voimaan maaliskuussa 2002. Tässä yhteydessä perustetaan vakautus- ja assosiaationeuvosto, komitea ja alakomiteat. Komissio ehdottaa, että sen lisäksi, että VAS:n rakenteita hyödynnetään sopimuksen täytäntöönpanossa, niiden olisi myös toimittava foorumina, jolla yhteisön säännöstöstä voidaan antaa selvennyksiä ja tarkastella Kroatian edistymistä yhteisön säännöstön käyttöönotossa neuvotteluissa antamiensa sitoumusten mukaisesti.

Puitesopimuksen, jonka mukaisesti Kroatia voi osallistua yhteisön ohjelmiin ja sen virastojen toimintaan, on määrä tulla voimaan vuoden 2005 alkupuolella sen jälkeen, kun EU:n elimet ja Kroatia ovat sen ratifioineet. Kroatian osallistuminen eri ohjelmien rahoitukseen voidaan kattaa osittain Phare-ohjelmasta.

Komissio katsoo, että edellä mainittujen vahvistetun liittymistä valmistelevan strategian osa-alueiden lisäksi olisi jatkettava vahvistettua poliittista vuoropuhelua Kroatian kanssa, jotta Kroatian jäsenyyshakemusta koskevassa lausunnossa esille tuodut kysymykset voitaisiin ratkaista. Tällaisia kysymyksiä ovat muun muassa suhteet entisen Jugoslavian alueella tehtyjä rikoksia käsittelevään sotarikostuomioistuimeen sekä vähemmistöjen oikeudet, pakolaisten paluu, oikeuslaitoksen uudistaminen, alueellinen yhteistyö ja korruption torjunta. Kroatian on erityisesti sitouduttava jatkossakin alueelliseen yhteistyöhön osana Länsi-Balkanin vakautus- ja assosiaatioprosessia. Komissio tarkastelee näitä kysymyksiä tiiviisti kokouksissa, joita järjestetään säännöllisesti Kroatian viranomaisten kanssa, ja informoi neuvostolle asiasta.

Vuoden 2004 kesäkuussa Brysselissä kokoontuneessa Eurooppa-neuvostossa päätettiin, että ennen kuin Kroatian kanssa aloitetaan neuvottelut, neuvosto sopii yleisestä neuvottelukehyksestä, jossa otetaan kaikin puolin huomioon viidennestä laajentumiskierroksesta saadut kokemukset. Komissio ehdottaa, että kehyksen runkona olisi käytettävä seuraavia periaatteita:

- Kroatian kanssa käytävissä neuvotteluissa olisi noudatettava Kööpenhaminassa vuonna 1993 kokoontuneessa Eurooppa-neuvostossa määriteltyjä jäsenyyttä koskevia arviointiperusteita. Nämä perusteet riittävät tarkasteltaessa ehdokasmaan valmiuksia täyttää jäsenyydestä johtuvat velvoitteet. Lisäksi ne toimivat selkeänä ohjeistuksena uudistusprosessissa.

- Neuvotteluissa edistyminen riippuu täysin Kroatian poliittisten uudistusten pysyvyydestä ja siitä, kuinka se täyttää muiden entisen Jugoslavian alueen maiden kanssa harjoitettavaa alueellista yhteistyötä koskevat velvoitteensa sekä muut asiaan liittyvät kansainväliset velvoitteensa, joita on mm. yhteistyö sotarikostuomioistuimen kanssa.

- Komissio suosittaa Euroopan unionista ja Euroopan perustuslaista tehtyjen sopimusten mukaisesti, että neuvottelut keskeytetään, jos EU:n kulmakivinä olevia vapautta, demokratiaa, ihmis- ja perusoikeuksien kunnioittamista koskevia periaatteita ja oikeusvaltioperiaatteen noudattamista rikotaan vakavasti ja jatkuvasti. Neuvoston olisi voitava päättää tällaisesta suosituksesta jäsenvaltioiden määräenemmistöllä.

- Käytävien neuvottelujen lähtökohtana on ehdokasmaan itsenäisesti saavuttama edistyminen. Mahdollisten siirtymäkauden järjestelyjen laajuutta ja soveltamisaikaa olisi rajoitettava ja ne eivät saisi vaikuttaa merkittävästi kilpailuun tai sisämarkkinoiden toimintaan.

- Kun liittymisneuvottelut on saatu virallisesti käynnistettyä Kroatian kanssa, komissio toteuttaa yhteisön säännöstön virallisen analyyttisen arvioinnin (screening), jonka avulla se selittää yhteisön säännöstöä Kroatian viranomaisille ja hankkii alustavia tietoja kysymyksistä, jotka todennäköisesti tulevat esille neuvottelujen aikana.

- Kun yksittäinen yhteisön säännöstön luku on saatu arvioitua analyyttisesti, komissio suosittaa hiljattain antamansa Kroatiaa koskevan lausuntonsa mukaisesti neuvottelujen aloittamista kyseisestä neuvotteluluvusta edellyttäen, että Kroatialla on siihen riittävät valmiudet.

- Neuvottelujen eteneminen riippuu siitä, kuinka asianmukaisesti Kroatia saattaa yhteisön säännöstön osaksi kansallista lainsäädäntöään ja panee sen täytäntöön. Tässä yhteydessä Kroatian on myös huolehdittava siitä että sen hallintoviranomaiset ja oikeuslaitos soveltavat yhteisön säännöstöä tosiasiallisesti ja tehokkaasti.

- Komissio ehdottaa neuvostolle, että kunkin neuvotteluluvun käsittelyn väliaikaiselle päättämiselle asetetaan toteutumista kartoittavat tarkistuskohdat ennen kuin kyseistä lukua koskevat neuvottelut aloitetaan. Nämä tarkistuskohdat voivat koskea lainsäädännön yhdenmukaistamista tai riittäviä saavutuksia täytäntöönpanossa. Tämä lähestymistapa on toiminut hyvin erityisesti kilpailua koskevaa neuvottelulukua käsiteltäessä.

- Edistyminen neuvotteluissa riippuu siitä, kuinka Kroatia huolehtii vakautus- ja assosiaatiosopimuksesta johtuvista sitoumuksistaan, erityisesti sitoumuksista, joihin sisältyy esimerkiksi yhteisön kilpailualan säännöstöstä johtuvia vaatimuksia. Tällaiset sitoumukset on täytettävä täysimääräisesti ennen kuin neuvotteluluvun käsittely voidaan päättää väliaikaisesti.

- Komissio seuraa Kroatian edistymistä jäsenyysvalmisteluissa hyödyntäen kaikkia käytettävissä olevia välineitä.

PÄÄTELMÄT JA SUOSITUKSET

Edellä esitetyn perusteella komissio esittää seuraavat päätelmät ja suositukset:

Tämän vuoden määräaikaiskertomuksista käy ilmi, että Bulgaria ja Romania ovat jatkaneet edistymistään jäsenyysperusteiden täyttämisessä kuluneen vuoden aikana.

Bulgaria ja Romania täyttävät poliittiset arviointiperusteet. Kun otetaan huomioon maiden saavuttama edistys ja niiden saavutukset antamiensa sitoumusten täyttämisessä sekä kyseisissä maissa parhaillaan käynnissä olevat valmistelut, komissio uskoo, että kyseiset maat täyttävät taloudelliset ja yhteisön säännöstöä koskevat arviointiperusteet ja ovat valmiita jäsenyyteen tammikuuhun 2007 mennessä.Komissio pyrkii kaikin tavoin toteuttamaan Eurooppa-neuvoston tavoitteen, jonka mukaan liittymisneuvottelut olisi saatava päätökseen Bulgarian ja Romanian kanssa vuoden 2004 aikana ottaen huomioon maiden itsenäisesti saavuttama edistyminen. Tavoitteen mukaisesti liittymissopimus on määrä allekirjoittaa mahdollisimman pian vuoden 2005 aikana.

Määräaikaiskertomuksissa tarkastellaan tiettyjä aloja, joilla on tehtävä parannuksia, jotta maat täyttäisivät poliittiset ja taloudelliset arviointiperusteet sekä yhteisön säännöstön käyttöönottoa, täytäntöönpanoa ja soveltamisen valvontaa koskevat edellytykset. Näiden edellytysten täyttämiseen olisi pyrittävä määrätietoisesti, jotta todetut puutteet voitaisiin korjata ennen EU:n jäseneksi liittymistä. Voidakseen analysoida edistymistä ja mahdollistaakseen menestyksekkään jäsenyyden EU:ssa, komissio aikoo seurata tilannetta tiiviisti ja raportoida siitä neuvostolle säännöllisesti. Komissio antaa marraskuusta 2005 alkaen vuosittain kokonaisvaltaiset seurantakertomukset neuvostolle ja Euroopan parlamentille. Komissio katsoo, että liittymissopimukseen on sisällytettävä erityinen suojalauseke, jonka nojalla komissio voisi suositella neuvostolle, että Bulgarian tai Romanian EU:hun liittymisen päivää lykättäisiin vuodella tammikuuhun 2008, jos on olemassa selvä näyttö ilmeisestä vaarasta, että Bulgaria tai Romania eivät ole valmiita täyttämään jäsenyydestä johtuvia velvoitteitaan tietyillä keskeisillä aloilla 1. tammikuuta 2007 mennessä.

Komissio suosittaa, että ehdokasmaita koskeva vahvistettu liittymisstrategia, josta päätettiin Luxemburgissa vuoden 1997 joulukuussa kokoontuneessa Eurooppa-neuvostossa, olisi ulotettava koskemaan Kroatiaa.

Komissio muistuttaa, että Eurooppa-neuvosto on päättänyt aloittaa neuvottelut Kroatian kanssa vuoden 2005 alkupuolella, ja ehdottaa, että näitä neuvotteluja varten laadittaisiin Kroatiaa koskeva neuvottelukehys, joka perustuu tässä asiakirjassa esitettyihin periaatteisiin.

ANNEX: CONCLUSIONS OF THE REGULAR REPORTS ON BULGARIA AND ROMANIA

Bulgaria

Since the Commission concluded in its 1997 Opinion that Bulgaria fulfilled the political criteria, the country has further consolidated and deepened the stability of its institutions guaranteeing democracy, the rule of law, human rights and respect for and protection of minorities. This trend has been confirmed over the past year. Bulgaria continues to fulfil the political criteria.

Tangible progress was made in public administration reform with the adoption of amendments to the Civil service law. The specific structures for co-ordinating European integration continue to function well, and in view of Bulgaria's aim of building a qualified and efficient civil service by the time of accession this progress needs to spread throughout the public administration. Also, interdepartmental coordination should improve. Attention should be given to the legal framework for local and regional administration, which will play an important role in the implementation of the acquis.

Building on important reforms of the judiciary system achieved in recent years, there have been positive developments with regard to the recruitment and appointment of judges. Still, certain key parts of the reform of the judiciary remain to be adopted. The complexity and efficiency of the penal structures, in particular in the pre-trial phase, is a matter of concern. Strong efforts will be necessary to foster Bulgaria's capacity to prosecute organised crime and corruption, which involves further reforms in the structures of the judiciary and of the police.

Bulgaria has implemented several measures in the fight against corruption, but it remains a problem. Renewed efforts are needed, including tackling high level corruption.

Bulgaria continues to respect human rights and fundamental freedoms. Further progress should be pursued in specific areas to improve their implementation in practice. Comprehensive legislation on anti-discrimination was adopted but the independent body required by the law has not yet been established. The freedom of expression is ensured by law. However, the legal framework regarding libel and defamation by journalists needs to be revised. Efforts to address inadequate living conditions in certain prisons and problems of ill-treatment in custody need to be sustained. Trafficking in human beings is a serious problem and needs to be addressed. A new law on public health should address most of the issues related to the placement of mentally disabled people. The structures responsible for child welfare and their co-ordination with the relevant ministries need to be reinforced.

Efforts have been made in the past years to develop a framework to tackle the problems faced by minorities, but the situation on the ground has not evolved much. Sustained efforts including allocation of appropriate financial resources will be necessary to effectively implement the intentions and to combat in particular anti-Roma prejudice.

The 1997 Opinion already acknowledged the substantial reform efforts undertaken by the Bulgarian authorities to transform their economy. Since the Opinion economic structure and performance have significantly improved. Macroeconomic stability has been achieved soon after the Opinion, profound economic reforms have been carried out over the entire period while the Bulgarian authorities' commitment to the economic requirements of EU accession has been sustained.

Hence, it is concluded that Bulgaria isa functioning market economy. The continuation of its current reform path should enable Bulgaria to cope with competitive pressure and market forces within the Union.

Improvements can be made in sustaining macroeconomic stability and in deepening structural reforms. The current account deficit has widened substantially in 2003 and could, if continuing, warrant a further policy response. The business environment, in particular the efficiency of the administrative and judicial system as well as regulatory procedures, should be further improved to increase Bulgaria's attractiveness for investment. In spite of significant achievements, privatisation still needs to be completed. While the legal framework is largely in place, the actual restructuring and liberalisation of the network industries need to progress further in order to enhance competition and efficiency. The ongoing reduction in unemployment should be further supported by reducing rigidities in labour market regulation.

Since the Opinion, Bulgaria has made good progress in adopting the acquis and more recently, has also made progress in gradually building up the administrative capacity to implement and effectively enforce the acquis.

Over the past year, Bulgaria has made further progress in the vast majority of the chapters of the acquis and is on track to complete the required legislative transposition before the planned date of accession if the current pace of progress is maintained.

Overall, Bulgaria has now achieved a reasonable degree of alignment with the acquis in the large majority of areas. It is also on track in developing adequate administrative capacity to implement the acquis in a considerable number of fields. Bulgaria has established most of the necessary institutional structures. Nevertheless, in some sectors, further efforts and resources are required to strengthen the capacities of these institutions and to ensure their effective functioning. In order to cover the remaining gaps, due attention should be given to the full and timely implementation of the strategies and action plans for the reinforcement of administrative capacity already approved in these areas.

In the field of internal market, Bulgaria has continued to make progress in most areas as regards the free movement of goods in terms of transposition of the acquis and the development of the administrative capacity. However, further efforts are required to develop the administrative capacity to implement the acquis on industrial products and as regards foodstuff and food safety. Mutual recognition clauses are still to be introduced into the Bulgarian legislation falling under the non-harmonised areas. Alignment of the legislation on public procurement needs to be completed. As regards free movement of persons, some progress was made in the field of mutual recognition of professional qualifications but work is still needed on the framework legislation for mutual recognition and with regard to the future co-ordination of social security systems. As regard the right for establishment and the freedom to provide services, efforts are required to unequivocally eliminate the remaining restrictions and discriminatory measures on foreigners despite some corrective actions. As regard financial services, major parts of the acquis on insurance remain to be transposed. In the area of free movement of capital, Bulgaria still has to adopt legislation on capital movements and payment systems. Efforts to improve the framework in the fight against money laundering should be maintained.

As regards company law, particular attention should be paid to the effective enforcement of industrial and intellectual property rights, in particular through strengthening border controls and improving co-ordination between the law enforcement bodies. In the area of competition, Bulgarian has further updated its legislative framework and further strengthened its administrative capacity. Sustained efforts are required in order to continue to improve the quality of its State aid enforcement.

Regarding agriculture, Bulgaria has continued to make good progress in the transposition process. Further strengthening of administrative structures has been noted. However, significant work is still needed in the veterinary field and in the setting up of the paying agency and IACS. With regard to fisheries, legal alignment has taken place according to schedule. However, further progress has to be made regarding the administrative and technical capacity for inspection and control.

As regard transport, Bulgaria has made steady progress in transposing the acquis in most sectors, however administrative capacity should be further strengthened. Further efforts are needed to align the inland waterway legislation. Particular attention should be devoted to improving the maritime safety record and to the building up and reinforcement of the necessary capacities and structures for Port State and Flag State control.

In the area of taxation, Bulgaria's indirect legislation is to a significant extent aligned with the acquis, notably as far as VAT is concerned. Further transposition is required as regards excise duties and direct taxation. Efforts should continue as concerns specifically interconnectivity with EU systems.

On social policy and employment, progress has continued in alignment with the acquis. Further efforts for the effective implementation of the transposed legislation need to be undertaken in particular in the areas of labour law, occupational safety and health, public health, anti-discrimination as well as equal opportunities for women and men. Administrative capacity needs to be strengthened, inter alia with regard to ESF management and implementation.

Regarding energy, Bulgaria is making good progress in its legislative alignment and in its preparation to the internal energy market. The restructuring and privatisation of the energy sector is progressing well but particular efforts are still needed to improve energy efficiency and the use of renewable energy. Bulgaria must continue to respect its commitments on nuclear safety, notably as regards closure commitments for certain units of the Kozloduy nuclear power plant, and to ensure a high level of nuclear safety in its installations.

Although a reasonable degree of alignment with acquis in the telecommunications has been reached, Bulgaria needs to adopt further implementing legislation and ensure that the regulatory body is strengthened.

Concerning regional policy and co-ordination of structural instruments, Bulgaria has made progress notably with regard to establishing the legal framework and designating institutional structures. However, considerable efforts are still needed to improve the administrative capacity in key Ministries and improving the capacity of other relevant bodies, such as the intermediate bodies, and other relevant players both at central and regional level. Priority must also be given to the setting up of efficient and integrated monitoring and evaluation systems as well as to further improving the financial management and control systems. Attention must be paid to observance of an ambitious planning schedule for the National Development Plan and to the full involvement of relevant partner organisations in this process.

With regard to the environment, Bulgaria has achieved a reasonable degree of alignment with the acquis and the necessary administrative structures are in place. However, further strengthening of the enforcement authorities notably at regional and local level is required as well as the provision of adequate financial resources for State and private sector investment.

In the area of consumer and health protection, a reasonable degree of alignment with the acquis has been reached in the area of safety related measures. However, further alignment is particularly needed with regard to the non-safety related measures and Bulgaria should ensure that the administrative structures in place can effectively enforce legislation and carry out market surveillance activities.

In the area of justice and home affairs, further good progress could be noted as regards the management of the future external borders. However, significant further efforts are needed to strengthen the law enforcement capacity and policy formulation in order to step up the fight against organised crime and corruption. Bulgaria needs to press ahead and dedicate adequate resources to fundamental reforms of the police and of the judiciary, including the reform of the pre-trial phase and the implementation of the strategies against crime. Overall, the full and timely implementation of the main strategies and action plans in the area of justice and home affairs, together with the entry into forceof the planned amendments to the legislation on the penal procedure, legal aid, asylum, mediation and forfeiture of criminal assets should address the bulk of the issues covered in this chapter.

Regarding customs, Bulgaria has achieved a high degree of legislative alignment and has improved its administrative capacity. Efforts should continue in the IT area as well as to further improve revenue-collection and controls.

Further progress has been made in strengthening financial control in Bulgaria. More effort is needed to ensure the protection of the EC financial interests and of the euro against counterfeiting, as to well as to further strengthening the administrative capacity to implement sound financial control systems.

Overall, the capacity of the law enforcement and regulatory bodies to ensure a level playing field within the internal market through effective implementation and enforcement of the acquis must be enhanced. The continued reinforcement of the judicial system and administrative structures in certain areas will require particular attention, notably as regards public procurement, competition and justice and home affairs. Bulgaria should devote more efforts and financial resources to make the necessary investments to apply the acquis, notably in agriculture (in particular in the veterinary field), transport and environment. Continued efforts are required to establish the necessary administrative capacity to ensure the sound and efficient management of EU funds, notably the Structural Funds.

In the accession negotiations, all 31 chapters have been provisionally closed. The commitments made in the negotiations are with a view to accession in 2007. Bulgaria is generally meeting the commitments that it has made during the negotiations although delays have been noted in specific areas.

Bearing in mind the progress achieved since the Opinion, the level of alignment and administrative capacity that Bulgaria has achieved at this point in time and its track record in implementing the commitments that it has made in the negotiations, and taking into account their preparatory work in progress, the Commission expects Bulgaria to assume the obligations of membership in accordance with the envisaged timeframe. In the period leading up to accession, Bulgaria needs to continue its preparations, in line with the commitments it has made in the accession negotiations.

Romania

Since the Commission concluded in its 1997 Opinion that Romania fulfilled the political criteria, the country has further consolidated and deepened the stability of its institutions guaranteeing democracy, the rule of law, human rights and respect for and protection of minorities. This trend has accelerated over the past year. Romania continues to fulfil the political criteria.

Progress was made to address the need for administrative and judicial reforms. A public administration reform strategy was launched in May 2004, covering the area of civil service reform, decentralisation and deconcentration, and policy co-ordination. A positive start was made to the reform of the civil service. The establishment of the Chancellery of the Prime Minister should help to improve policy coordination and consistency. The use of emergency ordinances was restricted to "extraordinary circumstances", but this has not yet led to a decrease of their use. The laws on the freedom of information and transparency in the legislative process should still be fully implemented. The revision of the Constitution in October 2003 contributed to streamlining the parliamentary process by giving both chambers primary responsibility for different types of legislation. Efforts to improve the policy-making and legislative process should continue. Further efforts are also needed to strengthen local and regional governance with a view to ensuring proper implementation of the acquis at those levels.

The management of court cases and the quality of judgments needs to improve. Official surveys confirm the possibility for the executive to influence the outcome of judicial proceedings. However, organisational and legislative changes introduced in Romania's judicial system should help to make it more independent and efficient. Their implementation on the ground is a matter of priority.

Corruption in Romania continues to be serious and widespread. Romania's anti-corruption legislation is generally well developed, but its ability to curb corruption will depend on the effective implementation of the law. In particular, additional efforts are required to ensure the independence, effectiveness and accountability of the National Anti-Corruption Prosecution Office. It should concentrate its resources on investigating high-level corruption.

Romania continues to respect human rights and fundamental freedoms and has made further progress in several areas. The introduction of national standards for child protection services and of strict rules on inter-country adoption, which appear to be in line with the UN Convention on the rights of the child, should further improve the protection of children's rights. As regards freedom of expression, the legal situation of journalists has improved but the economic situation of many mass media organisations remains precarious and further efforts are necessary to guarantee media independence. Although the restitution of agricultural land is almost completed, a more speedy and transparent approach is needed to further the restitution of buildings and religious property. Efforts to address the problems of ill-treatment in custody, trafficking in human beings and prison overcrowding should be sustained.

The Roma Strategy, which is explicitly aimed at addressing discrimination, is being implemented but de facto discrimination against the Roma minority remains widespread. The support for an inclusive approach to education is a positive development. The same encouraging trend has been noted in health care and employment.

The 1997 Opinion already acknowledged the substantial reform efforts undertaken by the Romanian authorities to transform their economy. Since the Opinion economic structure and performance have significantly improved. Macroeconomic stability has been achieved, profound economic reforms have been carried out while the Romanian authorities' commitment to the economic requirements of EU accession has been sustained.

Hence, it is concluded that Romania complies with the criterion of being a functioning market economy. Vigorous implementation of its structural reform programme should enable Romania to cope with competitive pressure and market forces within the Union.

Improvements can be made in sustaining macroeconomic stability and in deepening structural reforms. Priority should be given to preserve the momentum in disinflation and safeguard the sustainability of the external position by maintaining a prudent policy mix and by further reducing the deficit of the broader public sector. To achieve this, significant improvements in enforcing financial discipline, continuous adjustments of energy prices towards cost recovery levels and improved financial performance of public enterprises are vital. Fiscal sustainability needs to be strengthened by advancing expenditure reform and further improving tax compliance. The privatisation process should be accomplished, post-privatisation disputes be settled and non-viable enterprises more actively dismantled. In key sectors, such as energy, mining and transport, perseverance in restructuring and a more manifest strive for privatisation should go hand in hand. Substantial progress in the functioning of the judiciary and the public administration, including an even and predictable application of law, is required to create an enabling business environment with a level playing field.

Since the opinion, Romania has made good progress in adopting the acquis and more recently, has also made progress in gradually building up the administrative capacity to implement and effectively enforce the acquis.

Over the past year, Romania has made further progress in the vast majority of the chapters of the acquis and is on track to complete the required legislative transposition before the planned date of accession if the current pace of progress is maintained.

Overall, alignment with the acquis has reached a fair level in the large majority of areas. The administrative capacity has been strengthened in the majority of areas but there is still room for improvement since not all the necessary institutions are yet in place. In order to cover the remaining gaps, due attention should be given to the full and timely implementation of the strategies and action plans for the reinforcement of administrative capacity already approved in these areas.

In the area of internal market, Romania has continued to make progress with the transposition of legislation in the field of the free movement of goods. However, transposition of the public procurement legislation must be completed. In addition, practices which put Romania's commitment to open and transparent procurement procedures into question should be discontinued. Legislation has been further aligned in the area of free movement of persons, in particular as regards mutual recognition of professional qualifications and free movement of workers. Alignment needs to be completed as regards citizens' rights and administrative and training capacities should be enhanced in general. In particular in the field of financial services, Romania achieved substantial progress in freedom to provide services. Romania should continue to pay attention to the removal of identified barriers against the right of establishment and the freedom to provide services and to the development of the insurance and financial securities markets. While alignment with the acquis on free movement of capital has further improved, outstanding restrictions to capital movements and payments should be removed and the enforcement record of the National Office for the Prevention and Control of Money Laundering needs to be improved.

Romania has continued to make progress in transposing the company lawacquis as such and the acquis concerning the protection of intellectual and industrial property rights. However, the level of enforcement of such rights has not kept pace with this. Romania's legislative alignment on accounting and auditing should be completed. While the Romanian competition legislation is broadly in line with EC anti-trust rules, current proposals needed to complete alignment of the state aid legislation are being prepared. The enforcement record of the Romanian competition authority still needs to be considerably improved in state aid matters. Recent efforts in this respect need to be stepped up. Romania needs to ensure that restructuring aid given to steel companies is in line with the Europe Agreement.

Romania made significant progress to further transpose the agricultural, veterinary and phytosanitary acquis and has strengthened its administrative capacity. However, overall administrative and enforcement capacities should be further enhanced. Particular attention should be paid to reinforcing the SAPARD Agency and to establishing the necessary elements of a functioning IACS. Upgrading plans for non-complaint establishments in the veterinary sector should be introduced with no delay. Steady progress has taken place in the fisheries sector in terms of alignment and administrative capacity. However, sustained efforts are needed to recruit sufficient staff in the Fisheries Inspectorate and provide it with adequate inspection tools. The fishing database should be established.

Romania has continued to make progress with the transposition of the transportacquis and building up the administrative structures in the areas of road, rail and aviation transport. Alignment is fairly advanced in the maritime sector. The technical state of the inland waterway fleet should be improved.

Romania has made some progress in aligning with the acquis on taxation and particular attention should now be paid to completing alignment and strengthening administrative capacity. Transposition of the acquis on social policy and employment has continued. Future efforts should focus on completing legislative alignment in the area of labour law and on strengthening the Labour Inspectorate to ensure proper implementation in the area of health and safety at work. Due attention should be paid to the promotion of social dialogue and to the improvement of the health status of the population, which is well below the EU average. Administrative capacity with regards to ESF management should be strengthened as a matter of priority. Legislative progress in the energy sector should be matched by full implementation and increased administrative capacity, in particular with regard to the internal energy market structures. The restructuring of energy markets process needs to be completed.

Romania has performed steady progress as far as industrial policy is concerned, but the key challenge is its implementation as structural weaknesses limit the capacity for enforcement. Transparency of the privatisation process should be fully ensured. Progress has continued in the area of telecommunications with liberalising the telecommunications market and completing the transposition of the acquis.

As regards regional policy and co-ordination of structural instruments, progress has been made in preparing for the implementation of structural policies with the designation of the Managing and Paying Authorities and establishing their tasks and adoption of the 2004-2006 National Development Plan. Efforts need to be continued to bring the administrative capacity up to the level required in order for Romania to reap full benefits of the structural instruments. Environment is an area where Romania has achieved a good level of alignment with the acquis in most of the sectors, whereas implementation is, in general, still lagging behind. Further transposition should concentrate on completing the alignment in the areas of horizontal legislation, air quality, waste management, water quality, nature protection and a number of other sectors. Implementation of the transposed acquis remains a key challenge and, therefore, requires enhanced efforts. It is of utmost importance that the environmental administration at all levels obtains sufficient resources in order to cope with the increasing recruitment, training and equipment needs. Strategic planning, adequate investment and financing plans also have to remain in the focus of the public services in the field of environment.

Legislative alignment on consumer and health protection is well on track and Romania has made good progress as regards improvement of administrative capacity and the general co-ordination of market surveillance activities. These efforts should be maintained and consumer movement should be strengthened.

Legislative progress has been made in many areas of justice and home affairs and especially so in migration, asylum and judicial co-operation in civil and criminal matters. However, implementation capacity should be significantly strengthened in almost all areas, as should inter-agency co-operation. Many agencies and institutions involved in law enforcement are still affected by staff shortages, which will also require enhanced training capacity. The independence of the judiciary must be ensured on the ground. As regards the fight against corruption, implementation capacity should also be significantly strengthened and the existing legislation should be rigorously enforced. Romania should implement its current plans to fully address the above issues of concern and in particular increase its administrative capacity in the relevant institutions, implement an effective reform of the judicial system, recruits and train the necessary staff and take measures that have a significant impact on corruption.

Limited progress has been made in the area of customs and legislative alignment should be completed.Internal co-ordination improved.Furthermore, any customs duties and charges having equivalent effect with regard to export and import to and from the Community will have to be abolished. Romania has pursued its efforts in the financial control area. However, the legislative framework should be completed in the area of external audit and protection of the Communities' financial interests. Administrative capacity should be strengthened to implement sound financial system.

In a number of important sectors, the overall capacity of the public administration to implement and enforce the newly adopted legislation should be enhanced. Romania has started to address this issue through the comprehensive reform of its public administration. These concerns extend beyond the adoption of the acquis and also apply to the management of EU financial assistance. Furthermore, there are a number of areas where further efforts will be needed to complete the work, in particular as regards company law, competition policy, environment and justice and home affairs, customs and financial control.

In the accession negotiations, 27 chapters have been provisionally closed. Romania is generally meeting the commitments that it has made during the negotiations, although delays have been noted in specific areas.

Bearing in mind the progress achieved since the Opinion, the level of alignment and administrative capacity that Romania has achieved at this point in time and its track record in implementing the commitments that it has made in the negotiations, and taking into account their preparatory work in progress, the Commission expects Romania to assume the obligations of membership in accordance with the envisaged timeframe. In the period leading up to accession, Romania needs to continue its preparations, in line with the commitments it has made in the accession negotiations.

[1] Euroopan komission suositus Turkin edistymisestä liittymisvalmisteluissa, KOM(2004) 656.

Top