Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52002IG0802(03)

    Tanskan kuningaskunnan aloite neuvoston puitepäätöksen tekemiseksi menetetyksi tuomitsemista koskevien päätösten täytäntöönpanosta Euroopan unionissa

    EYVL C 184, 2.8.2002, p. 8–14 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

    52002IG0802(03)

    Tanskan kuningaskunnan aloite neuvoston puitepäätöksen tekemiseksi menetetyksi tuomitsemista koskevien päätösten täytäntöönpanosta Euroopan unionissa

    Virallinen lehti nro C 184 , 02/08/2002 s. 0008 - 0014


    Tanskan kuningaskunnan aloite neuvoston puitepäätöksen tekemiseksi menetetyksi tuomitsemista koskevien päätösten täytäntöönpanosta Euroopan unionissa

    (2002/C 184/05)

    EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO, joka

    ottaa huomioon Euroopan unionista tehdyn sopimuksen ja erityisesti sen 31 artiklan a kohdan sekä 34 artiklan 2 kohdan b alakohdan,

    ottaa huomioon Tanskan kuningaskunnan aloitteen,

    ottaa huomioon Euroopan parlamentin lausunnon,

    sekä katsoo seuraavaa:

    (1) Tampereella 15 ja 16 päivänä lokakuuta 1999 kokoontunut Eurooppa-neuvosto korosti, että vastavuoroisen tunnustamisen periaatteen on oltava unionin oikeudellisen yhteistyön kulmakivi sekä siviili- että rikosoikeudellisissa asioissa.

    (2) Tampereella 15 ja 16 päivänä lokakuuta 1999 kokoontuneen Eurooppa-neuvoston päätelmien 51 kohdassa todetaan, että rahanpesu on keskeisellä sijalla järjestäytyneessä rikollisuudessa. Se on kitkettävä kaikkialta, missä sitä esiintyy. Eurooppa-neuvosto on päättänyt varmistaa, että ryhdytään konkreettisiin toimiin rikoksen tuottaman hyödyn jäljittämiseksi, jäädyttämiseksi, takavarikoimiseksi ja menetetyksi tuomitsemiseksi. Eurooppa-neuvosto kehottaa lähentämään rahanpesun torjuntaa koskevia rikosoikeudellisia säännöksiä ja menettelyjä (esim. varojen jäljittäminen, jäädyttäminen ja menetetyksi tuomitseminen) (ks. päätelmien 55 kohta).

    (3) Kaikki jäsenvaltiot ovat ratifioineet rikoksen tuottaman hyödyn rahanpesusta, etsinnästä, takavarikosta ja menetetyksi tuomitsemisesta 8 päivänä marraskuuta 1990 tehdyn Euroopan neuvoston yleissopimuksen. Yleissopimus velvoittaa sen allekirjoittaneita sopimuspuolia tunnustamaan ja panemaan täytäntöön toisen sopimuspuolen päätökset menetetyksi tuomitsemisesta tai saattamaan asian omien viranomaistensa käsittelyyn menetetyksi tuomitsemista koskevan päätöksen tekemiseksi ja sen täytäntöön panemiseksi. Sopimuspuolet voivat muun muassa torjua menetetyksi tuomitsemista koskevan pyynnön, jos rikos, jota pyyntö koskee, ei ole rikos pyynnön vastaanottaneen sopimuspuolen kansallisessa lainsäädännössä, tai jos rikos, jota pyyntö koskee, ei voi olla perusteena menetetyksi tuomitsemiselle pyynnön vastaanottaneen sopimuspuolen kansallisen lainsäädännön mukaan.

    (4) Neuvoston 26 päivänä kesäkuuta 2001 tekemässä puitepäätöksessä 2001/500/YOS(1) vahvistetaan säännökset rahanpesusta, rikoksentekovälineiden ja rikoksen tuottaman hyödyn tunnistamisesta, jäljittämisestä, jäädyttämisestä tai takavarikoimisesta ja menetetyksi tuomitsemisesta. Puitepäätöksen mukaan jäsenvaltioiden velvollisuutena on olla tekemättä tai pitämättä voimassa varaumia Euroopan neuvoston yleissopimuksen menetetyksi tuomitsemista koskevien määräysten osalta siltä osin kuin rikoksesta voi enimmillään seurata yli yhden vuoden pituinen vankeusrangaistus tai vapaudenrajoituksen käsittävä turvaamistoimenpide.

    (5) Neuvosto hyväksyi 30 päivänä marraskuuta 2000 toimenpideohjelman vastavuoroisen tunnustamisen periaatteen täytäntöönpanemiseksi rikosasioissa pitäen ensisijaisena painopistealueena (toimenpiteet 6 ja 7) sellaisen välineen hyväksymistä, jonka nojalla vastavuoroisen tunnustamisen periaatetta sovelletaan todistusaineiston ja omaisuuden jäädyttämiseen. Ohjelman 3.3 kohdasta käy edelleen ilmi, että on määrä parantaa toisessa jäsenvaltiossa tehdyn, menetetyksi tuomitsemista koskevan päätöksen täytäntöönpanoa erityisesti rikoksen uhrille palautettavan omaisuuden osalta, ottaen huomioon rikoksen tuottaman hyödyn rahanpesusta, etsinnästä, takavarikosta ja menetetyksi tuomitsemisesta 8 päivänä marraskuuta 1990 tehty eurooppalainen yleissopimus. Ohjelmassa todetaan edelleen, että tämän tavoitteen saavuttamiseksi tutkitaan erityisesti, ovatko kaikki vuoden 1990 yleissopimuksen 18 artiklan perusteet kieltäytyä menetetyksi tuomitsemisesta vastavuoroisen tunnustamisen periaatteen mukaisia.

    (6) Ranskan tasavalta, Ruotsin kuningaskunta ja Belgian kuningaskunta esittivät 30 päivänä marraskuuta 2000 ehdotuksen puitepäätökseksi omaisuuden tai todistusaineiston jäädyttämistä koskevien päätösten täytäntöönpanosta Euroopan unionissa.

    (7) Järjestäytyneen rikollisuuden päävaikuttimena on taloudellinen hyöty. Järjestäytyneen rikollisuuden tehokas ennaltaehkäisy ja torjunta edellyttää siten ennen kaikkea rikoksen tuottaman hyödyn jäljittämistä, jäädyttämistä, takavarikoimista ja menetetyksi tuomitsemista. Väliaikaisten toimenpiteiden, kuten jäädyttämisen ja takavarikon, vastavuoroinen tunnustaminen Euroopan unionissa ei yksin riitä, sillä tehokas talousrikollisuuden torjunta edellyttää lisäksi rikoksen tuottaman hyödyn menetetyksi tuomitsemista koskevien päätösten vastavuoroista tunnustamista.

    (8) Tämän puitepäätöksen tavoitteena on helpottaa jäsenvaltioiden välistä yhteistyötä rikoksen tuottaman hyödyn menetetyksi tuomitsemista koskevien päätösten tunnustamisessa ja täytäntöönpanossa, siten että jäsenvaltion on tunnustettava ja omalla alueellaan pantava täytäntöön toisen jäsenvaltion oikeusviranomaisten tekemä päätös menetetyksi tuomitsemisesta. Tämä puitepäätös liittyy puitepäätökseen rikoksen tuottaman hyödyn menetetyksi tuomitsemisesta. Tämän puitepäätöksen tarkoituksena on varmistaa, että kaikilla jäsenvaltioilla on tehokkaat säännöt siitä, milloin rikoksen tuottama hyöty voidaan tuomita menetetyksi, sekä todistustaakasta, joka koskee järjestäytyneeseen rikollisuuteen liittyvästä rikoksesta tuomitun henkilön omistamien varojen alkuperää.

    (9) Oikeuden päätösten vastavuoroiseen tunnustamiseen ja välittömään täytäntöönpanoon perustuva jäsenvaltioiden yhteistyö edellyttää luottamusta siihen, että tunnustettavat ja täytäntöönpantavat päätökset tehdään aina laillisuus-, toissijaisuus- ja suhteellisperiaatteita noudattaen. Samoin edellytetään, että osapuolten tai asianosaisten hyvässä uskossa toimineiden sivullisten oikeudet turvataan.

    (10) Tässä puitepäätöksessä kunnioitetaan Euroopan unionista tehdyn sopimuksen 6 artiklassa tunnustettuja ja Euroopan unionin perusoikeuskirjassa, erityisesti sen VI luvussa, esitettyjä perusoikeuksia ja periaatteita. Minkään tässä puitepäätöksessä ei voida tulkita estävän kieltäytymästä sellaisen omaisuuden jäädyttämisestä, jonka osalta on tehty jäädyttämispäätös, jos on objektiivisia perusteita olettaa, että jäädyttämispäätös on tehty jonkun henkilön asettamiseksi syytteeseen tai rankaisemiseksi hänen sukupuolensa, rotunsa, uskontonsa, etnisen alkuperänsä, kansallisuutensa, poliittisen mielipiteensä tai sukupuolisen suuntautumisensa perusteella tai että jokin kyseisistä syistä voi vahingoittaa hänen asemaansa.

    (11) Tämä puitepäätös ei estä jäsenvaltioita soveltamasta valtiosääntöönsä sisältyviä, muun muassa oikeudenmukaista oikeudenkäyntiä koskevia säännöksiä,

    ON TEHNYT TÄMÄN PUITEPÄÄTÖKSEN:

    1 artikla

    Tavoite

    1. Tämän puitepäätöksen tavoitteena on helpottaa jäsenvaltioiden välistä yhteistyötä menetetyksi tuomitsemista koskevien päätösten tunnustamisessa ja täytäntöönpanossa, siten että jäsenvaltion on tunnustettava ja omalla alueellaan pantava täytäntöön toisen jäsenvaltion oikeusviranomaisten tekemä päätös menetetyksi tuomitsemisesta.

    2. Tämä puitepäätös ei vaikuta velvoitteeseen pitää arvossa perustamissopimuksen 6 artiklassa taattuja perusoikeuksia ja keskeisiä oikeusperiaatteita.

    2 artikla

    Määritelmät

    Tässä puitepäätöksessä tarkoitetaan:

    a) "päätöksen tehneellä valtiolla" jäsenvaltiota, jossa kyseisen päätöksen tehneen valtion kansallisessa lainsäädännössä määritelty oikeusviranomainen on tehnyt, hyväksynyt tai millä tahansa tavoin vahvistanut menetetyksi tuomitsemista koskevan päätöksen rikosoikeudellisen menettelyn puitteissa,

    b) "täytäntöönpanovaltiolla" jäsenvaltiota, jonka alueella menetetyksi tuomittava omaisuus on,

    c) "menetetyksi tuomitsemisella" tuomioistuimen oikeudenkäynnissä rikoksen tai rikosten perusteella määräämää seuraamusta tai toimenpidettä, jolla omaisuus otetaan lopullisesti pois,

    d) "omaisuudella" kaikenlaista aineellista tai aineetonta, irtainta tai kiinteää omaisuutta sekä oikeudellisia asiakirjoja ja välineitä, joilla todistetaan omistus- tai muu oikeus tähän omaisuuteen, jonka päätöksen tehneen valtion toimivaltainen oikeusviranomainen katsoo olevan rikoksen tuottamaa hyötyä tai tällaisen hyödyn arvoa kokonaan tai osittain vastaavaa omaisuutta,

    e) "rikoksen tuottamalla hyödyllä" rikoksista peräisin olevaa taloudellista hyötyä. Se voi olla mitä tahansa omaisuutta.

    f) "päätöksellä" toimivaltaisen oikeusviranomaisen rikoksesta määräämää lopullista seuraamusta tai toimenpidettä, jolla päätetään menetetyksi tuomitsemisesta.

    3 artikla

    Toimivaltaisten viranomaisten nimeäminen

    1. Tuomitsemispäätöksen tehnyt oikeusviranomainen on se kyseisen päätöksen tehneen jäsenvaltion tuomioistuin, joka on tehnyt päätöksen menetetyksi tuomitsemisesta.

    2. Täytäntöönpaneva oikeusviranomainen on se täytäntöönpanovaltion oikeusviranomainen, joka on toimivaltainen kyseisen valtion lainsäädännön mukaisesti.

    3. Kunkin jäsenvaltion on ilmoitettava Euroopan unionin neuvoston pääsihteeristölle, jäljempänä "neuvoston pääsihteeristö", mitkä viranomaiset ovat sen kansallisen lainsäädännön mukaan toimivaltaisia. Jäsenvaltio voi halutessaan ilmoittaa neuvoston pääsihteeristölle, mille keskusviranomaiselle voidaan lähettää pyyntö panna täytäntöön päätös menetetyksi tuomitsemisesta.

    4 artikla

    Menetetyksi tuomitsemista koskevan päätöksen lähettäminen

    1. Tässä puitepäätöksessä tarkoitettu päätös menetetyksi tuomitsemisesta ja tässä artiklassa edellytetty todistus voidaan lähettää siihen jäsenvaltioon, jossa luonnollisella henkilöllä tai oikeushenkilöllä, jota päätös koskee, on omaisuutta tai tuloja, tavallisesti asuinpaikka tai, oikeushenkilön osalta, jonne se on rekisteröity taikka jossa sillä on kotipaikka.

    2. Päätöksen tehneen valtion toimivaltaisen viranomaisen on allekirjoitettava ja todistettava sisällöltään oikeaksi todistus, jonka malli on liitteessä.

    3. Päätöksen tehneen valtion toimivaltainen oikeusviranomainen lähettää päätöksen tai sen allekirjoitetun jäljennöksen yhdessä todistuksen kanssa suoraan sen täytäntöönpanemiseen toimivaltaiselle täytäntöönpanovaltion oikeusviranomaiselle käyttäen mitä tahansa tapaa, josta voidaan esittää kirjallinen todiste, niin että täytäntöönpanovaltio voi todeta aitouden.

    4. Jos oikeusviranomainen, joka on toimivaltainen panemaan päätöksen täytäntöön, ei ole päätöksen tehneen valtion oikeusviranomaisen tiedossa, viimeksi mainitun on suoritettava kaikki tarpeelliset tiedustelut, myös Euroopan oikeudellisen verkoston yhteyspisteiden kautta, saadakseen tietoja täytäntöönpanovaltiolta.

    5. Jos päätöksen vastaanottavalla täytäntöönpanovaltion oikeusviranomaisella ei ole toimivaltaa tunnustaa päätöstä ja toteuttaa sen täytäntöönpanon edellyttämiä toimenpiteitä, sen on viran puolesta toimitettava päätös sille oikeusviranomaiselle, joka on toimivaltainen panemaan päätöksen täytäntöön, ja ilmoitettava siitä päätöksen tehneen valtion toimivaltaiselle viranomaiselle.

    5 artikla

    Rikokset

    1. Seuraavat rikokset edellyttävät menetetyksi tuomitsemista koskevan päätöksen täytäntöönpanoa, ilman kaksoisrangaistavuuden tutkimista, jos niistä päätöksen tehneen valtion lainsäädännössä määriteltyinä voidaan siellä määrätä enimmillään vähintään kolmen vuoden vapausrangaistus:

    - rikollisjärjestöön osallistuminen,

    - terroriteot,

    - ihmiskauppa,

    - lasten seksuaalinen hyväksikäyttö ja lapsipornografia,

    - huumausaineiden ja psykotrooppisten aineiden laiton kauppa,

    - aseiden, ampumatarvikkeiden ja räjähteiden laiton kauppa,

    - lahjonta,

    - petos, mukaan lukien Euroopan yhteisöjen taloudellisten etujen suojaamisesta 26 päivänä heinäkuuta 1995 tehdyssä yleissopimuksessa tarkoitettu Euroopan yhteisöjen taloudellisiin etuihin kohdistuva petos,

    - rikoksesta saatavan hyödyn pesu,

    - rahan mukaan lukien euron väärentäminen,

    - tietoverkkorikollisuus,

    - ympäristörikollisuus, mukaan lukien uhanalaisten eläinlajien laiton kauppa ja uhanalaisten kasvilajien ja -lajikkeiden laiton kauppa,

    - ihmisten salakuljetus,

    - tahallinen henkirikos, törkeä vammantuottamus,

    - ihmisen elinten ja kudosten laiton kauppa,

    - ihmisryöstö, vapaudenriisto ja panttivangiksi ottaminen,

    - rasistinen ja muukalaisvihamielinen toiminta,

    - järjestäytynyt tai aseellinen ryöstö,

    - kulttuuriomaisuuden, mukaan lukien antiikki- ja taide-esineiden laiton kauppa,

    - petollinen menettely,

    - ryöstöntapainen kiristys ja kiristys,

    - väärentäminen ja tuotteiden laiton jäljentäminen,

    - hallinnollisten asiakirjojen väärentäminen ja kaupankäynti väärennöksillä,

    - maksuvälineväärennykset,

    - hormonivalmisteiden ja muiden kasvua edistävien aineiden laiton kauppa,

    - ydin- ja radioaktiivisten aineiden laiton kauppa,

    - varastettujen moottoriajoneuvojen kauppa,

    - raiskaus,

    - murhapoltto,

    - kansainvälisen rikostuomioistuimen tuomiovaltaan kuuluvat rikokset,

    - ilma-aluksen tai aluksen kaappaus,

    - tuhotyö.

    2. Neuvosto voi yksimielisesti ja kuultuaan Euroopan parlamenttia perustamissopimuksen 39 artiklan 1 kohdan edellytyksin päättää milloin vain lisätä muita rikoslajeja tämän artiklan 1 kohdassa olevaan luetteloon. Neuvosto tarkastelee komission sille tämän puitepäätöksen 19 artiklan mukaisesti antaman kertomuksen perusteella, onko tätä luetteloa aiheellista laajentaa tai muuttaa.

    3. Tapauksissa, jotka eivät kuulu 1 kohdan soveltamisalaan, täytäntöönpanovaltio voi asettaa menetetyksi tuomitsemista koskevan päätöksen tunnustamisen ja täytäntöönpanon edellytykseksi, että päätöksen perusteena olevat teot ovat rikoksia, jotka täytäntöönpanovaltion lainsäädännön mukaisesti edellyttävät menetetyksi tuomitsemista, riippumatta niiden tunnusmerkistöstä tai luokittelusta päätöksen tehneen valtion lainsäädännössä.

    6 artikla

    Päätösten tunnustaminen ja täytäntöönpano

    1. Täytäntöönpanovaltion toimivaltaiset viranomaiset tunnustavat ja panevat täytäntöön 4 artiklan mukaisesti lähetetyn päätöksen vaatimatta muita muodollisuuksia ja toteuttavat viipymättä tarvittavat toimet sen täytäntöönpanoa varten, paitsi jos toimivaltaiset viranomaiset päättävät olla tunnustamatta päätöstä tai panematta sitä täytäntöön jonkin 7 artiklan mukaisen perusteen nojalla.

    2. Jos pyyntö menetetyksi tuomitsemisesta koskee tiettyä omaisuutta, osapuolet voivat sopia, että täytäntöönpanovaltio voi panna menetetyksi tuomitsemisen täytäntöön vaatimalla kyseisen omaisuuden arvoa vastaavan rahasumman maksamista.

    7 artikla

    Perusteet olla tunnustamatta päätöstä tai panematta sitä täytäntöön

    1. Täytäntöönpanovaltion toimivaltainen viranomainen voi vastustaa päätöksen tunnustamista ja täytäntöönpanoa, jos 4 artiklassa tarkoitettua todistusta ei toimiteta, se on puutteellinen, sitä ei ole käännetty jollekin täytäntöönpanovaltion virallisista kielistä tai se selvästi ei vastaa päätöstä.

    2. Täytäntöönpanovaltion toimivaltainen viranomainen voi vastustaa päätöksen tunnustamista ja täytäntöönpanoa myös, jos todetaan, että

    a) saman teon osalta on tehty asianomaista henkilöä koskeva päätös menetetyksi tuomitsemisesta

    - täytäntöönpanovaltiossa, tai

    - muussa valtiossa kuin päätöksen tehneessä valtiossa tai täytäntöönpanovaltiossa ja päätös on pantu täytäntöön tai sitä pannaan parhaillaan täytäntöön taikka sitä ei enää voida panna täytäntöön sen valtion lain mukaan, jossa tuomio on annettu;

    b) jossakin 5 artiklan 3 kohdassa tarkoitetuista tapauksista menetetyksi tuomitsemista koskevan päätöksen perusteena oleva teko ei ole rikos täytäntöönpanovaltion lainsäädännön mukaan. Veron, maksun, tullin tai valuuttatoimen osalta menetetyksi tuomitsemista koskevan päätöksen täytäntöönpanosta ei kuitenkaan voida kieltäytyä sen perusteella, että täytäntöönpanovaltion lainsäädäntö ei aseta samantyyppisiä veroja tai maksuja tai se ei sisällä samantyyppistä veroja, maksuja, tulleja tai valuuttatoimia koskevaa sääntelyä kuin päätöksen tehneen valtion lainsäädäntö;

    c) on olemassa täytäntöönpanovaltion lainsäädännön mukainen koskemattomuus tai erioikeus, joka tekee menetetyksi tuomitsemista koskevan päätöksen täytäntöönpanon mahdottomaksi;

    d) täytäntöönpanojäsenvaltion lainsäädännön mukainen sivullisen oikeus aiheuttaa sen, että menetetyksi tuomitsemista koskevaa päätöstä ei voida panna täytäntöön;

    e) luonnollista tai oikeushenkilöä vastaan tehty, rikoksesta johtuvaa menetetyksi tuomitsemista koskeva päätös on tehty asianomaisen poissa ollessa ja jos asianomaiselle henkilölle ei ole henkilökohtaisesti annettu haastetta tiedoksi tai muuten ilmoitettu poissa ollessa annettuun päätökseen johtaneen oikeuskäsittelyn aikaa ja paikkaa ja että asianomaisella ei ole ollut mahdollisuutta hakea muutosta tai pyytää asian käsittelyä uudelleen päätöksen tehneessä valtiossa;

    f) menetetyksi tuomitsemista koskeva päätös on seuraus rikoksesta, joka

    - täytäntöönpanovaltion lainsäädännön mukaan katsotaan tehdyksi kokonaan tai osittain kyseisen valtion alueella tai sen alueeseen rinnastettavassa paikassa, tai

    - on tehty päätöksen tehneen valtion ulkopuolella eikä täytäntöönpanovaltion lainsäädännön mukaan ole mahdollista nostaa syytettä samanlaisista rikoksista, jos ne on tehty täytäntöönpanovaltion alueen ulkopuolella;

    g) täytäntöönpanovaltion oikeusviranomaiset ovat päättäneet, että ne eivät nosta syytettä menetetyksi tuomitsemista koskevan päätöksen perusteena olevasta rikoksesta, tai kun asianomaista henkilöä vastaan on jossakin jäsenvaltiossa annettu samasta teosta lopullinen päätös, joka estää syytteen nostamisen myöhemmin;

    h) täytäntöönpanovaltion lainsäädännön mukaan mahdollisuus menetetyksi tuomitsemista koskevan päätöksen tekemiseen tai sen täytäntöönpanoon on vanhentunut menetetyksi tuomitsemista koskevan päätöksen perusteena olevaan rikokseen nähden, ja täytäntöönpanovaltio on toimivaltainen sen oman lainsäädännön mukaan.

    3. Kun täytäntöönpanovaltion toimivaltainen viranomainen päättää olla tunnustamatta tai panematta täytäntöön päätöstä, on päätöksen tehneen valtion toimivaltaista viranomaista kuultava. Päätöksen tehneen valtion toimivaltaisen viranomaisen on viipymättä ilmoitettava täytäntöönpanovaltiolle menetetyksi tuomitsemista koskevan päätöksen tunnustamis- ja täytäntöönpanopäätöstä varten tarvittavat tiedot. Päätöksen tehneen valtion kuuleminen ei ole välttämätöntä, jos on ilmeistä, että menetetyksi tuomitsemista koskevaa päätöstä ei voida panna täytäntöön.

    8 artikla

    Oikeussuojakeinot

    1. Jäsenvaltioiden on toteutettava tarvittavat järjestelyt sen varmistamiseksi, että kaikilla asianosaisilla, mukien lukien vilpittömässä mielessä toimineilla sivullisilla, on oikeutettujen etujensa suojelemiseksi käytettävissään 6 artiklan mukaisesti täytäntöönpantavaa menetetyksi tuomitsemista koskevaa päätöstä vastaan oikeussuojakeinot, joilla on lykkäävä vaikutus. Kanne nostetaan päätöksen tehneen tai sen täytäntöönpanevan valtion tuomioistuimessa näiden valtioiden kansallisen lainsäädännön mukaisesti. Täytäntöönpanovaltion on toteutettava tarvittavat järjestelyt omaisuuden säilyttämiseksi kanteen käsittelyn ajaksi.

    2. Menetetyksi tuomitsemista koskevan päätöksen tekemisen aineellisiin perusteisiin voidaan hakea muutosta ainoastaan valittamalla päätöksen tehneen valtion tuomioistuimeen.

    3. Jos kanne jätetään täytäntöönpanovaltiossa, päätöksen tehneen valtion oikeusviranomaiselle on ilmoitettava tästä ja kanteen perusteista, jotta se voi toimittaa tarpeellisiksi katsomansa vastaväitteet. Sille ilmoitetaan muutoksenhaun tulos.

    4. Päätöksen tehneen valtion ja täytäntöönpanovaltion on ryhdyttävä tarvittaviin toimiin helpottaakseen 1 kohdassa mainitun kanneoikeuden käyttämistä, erityisesti toimittamalla asianmukaiset tiedot asianosaisille.

    5. Päätöksen tehneen valtion on varmistettava, että määräaikoja 1 kohdassa mainitun valituksen tekemiselle sovelletaan tavalla, joka takaa asianosaisille mahdollisuuden tehokkaisiin oikeussuojakeinoihin.

    9 artikla

    Täytäntöönpanon lykkääminen

    1. Toimivaltainen oikeusviranomainen voi lykätä 4 artiklan mukaisesti lähetetyn menetetyksi tuomitsemista koskevan päätöksen täytäntöönpanoa,

    a) 8 artiklassa tarkoitetuissa tapauksissa; tai

    b) jos sen täytäntöönpano saattaisi haitata parhaillaan suoritettavaa rikostutkintaa, siihen saakka kun se katsoo tämän olevan asianmukaista; tai

    c) tapauksissa, joissa on tarpeen käännättää päätös tai osia siitä, käännöksen valmistumiseen saakka.

    2. Päätöksen tehneen valtion toimivaltaiselle viranomaiselle on ilmoitettava viipymättä täytäntöönpanon lykkäämisestä, mukaan lukien lykkäämisen perusteet ja jos mahdollista sen oletettu kesto, tavalla, josta voidaan esittää kirjallinen todiste.

    3. Kun perustetta lykkäämiselle ei enää ole, toimivaltaisen oikeusviranomaisen on toteutettava viipymättä tarpeelliset toimenpiteet menetetyksi tuomitsemista koskevan päätöksen täytäntöönpanemiseksi ja ilmoitettava siitä päätöksen tehneen valtion toimivaltaiselle viranomaiselle tavalla, josta voidaan esittää kirjallinen todiste.

    10 artikla

    Päätös samanaikaisten pyyntöjen tapauksessa

    1. Jos useampi jäsenvaltio on tehnyt yhden tai useamman menetetyksi tuomitsemista koskevan päätöksen yhtä tai useampaa henkilöä vastaan eikä asianomaisilla ole täytäntöönpanovaltiossa tarpeeksi varoja kaikkien päätösten täytäntöönpanoon, täytäntöönpanovaltion oikeusviranomainen päättää, mikä tai mitkä menetetyksi tuomitsemista koskevat päätökset pannaan täytäntöön, ottaen asianmukaisesti huomioon kaikki asiaan liittyvät seikat, mukaan lukien erityisesti se, liittyykö tapaukseen jäädytettyjä varoja, rikoksen suhteellinen törkeys, rikospaikka, missä määrin menetetyksi tuomittuja varoja käytetään korvausvaatimusten kattamiseen sekä kunkin päätöksen tekemisajankohdan.

    2. Oikeusviranomainen voi pyytää Eurojust-yksiköltä apua 1 kohdassa tarkoitetun päätöksen tekemiseksi.

    11 artikla

    Täytäntöönpanoon sovellettava lainsäädäntö

    1. Päätöksen täytäntöönpanoon sovelletaan täytäntöönpanovaltion lainsäädäntöä, ja tämän valtion viranomaisilla on yksin toimivalta päättää täytäntöönpanomenettelyistä ja määrätä kaikista niihin liittyvistä toimenpiteistä, sanotun kuitenkaan rajoittamatta tämän artiklan 3 kohdan soveltamista.

    2. Mikäli tuoton menetetyksi tuomitsemistapauksessa osa varoista peritään muulla tavalla muussa kuin täytäntöönpanovaltiossa, tämä määrä on kokonaisuudessaan vähennettävä täytäntöönpanovaltiossa menetetyksi tuomittavasta määrästä.

    3. Oikeushenkilöä vastaan tehty päätös menetetyksi tuomitsemisesta on pantava täytäntöön, vaikka täytäntöönpanovaltio ei tunnustaisikaan oikeushenkilöiden rikosoikeudellisen vastuun periaatetta.

    4. Menetetyksi tuomitsemista koskeva päätös on pantava täytäntöön, vaikka luonnollinen henkilö, jota vastaan päätös on tehty, myöhemmin kuolisi, tai oikeushenkilö, jota vastaan päätös on tehty, myöhemmin purettaisiin.

    5. Täytäntöönpanovaltio ei voi määrätä 4 artiklan mukaisen pyynnön seurauksena vapausrangaistusta tai muuta henkilön vapautta rajoittavaa toimenpidettä vaihtoehtoisena oikeuskeinona, ellei päätöksen tehnyt valtio ole kyseisessä pyynnössä antanut tähän suostumustaan.

    12 artikla

    Amnestia, armahdus, päätöksen uudelleen käsittely

    1. Sekä päätöksen tehnyt valtio että täytäntöönpanovaltio voivat myöntää amnestian tai armahduksen.

    2. Ainoastaan päätöksen tehnyt valtio voi ratkaista päätöksen uudelleenkäsittelyä koskevan hakemuksen.

    13 artikla

    Täytäntöönpanon lopettaminen

    Päätöksen tehneen valtion toimivaltaisen viranomaisen on ilmoitettava välittömästi täytäntöönpanovaltion toimivaltaiselle viranomaiselle ratkaisusta tai toimenpiteestä, jonka seurauksena menetetyksi tuomitsemista koskeva päätös ei enää ole täytäntöönpanokelpoinen tai se vedetään jostain muusta syystä pois täytäntöönpanovaltiosta.

    Täytäntöönpanovaltion on lopetettava menetetyksi tuomitsemista koskevan päätöksen täytäntöönpano heti kun päätöksen tehneen valtion toimivaltainen viranomainen ilmoittaa sille täytäntöönpanokelpoisuutta tai poisvetämistä koskevasta ratkaisusta tai toimenpiteestä.

    14 artikla

    Varojen jakaminen

    Menetetyksi tuomittu omaisuus tai menetetyksi tuomitun omaisuuden myynnistä kertyneet varat on palautettava täytäntöönpanovaltion kuluilla vähennettyinä päätöksen tehneelle valtiolle, jollei päätöksen tehneen valtion ja täytäntöönpanovaltion välillä muuta sovita.

    15 artikla

    Täytäntöönpanon tuloksista tiedottaminen

    Täytäntöönpanovaltion toimivaltaisen viranomaisen on ilmoitettava viipymättä päätöksen tehneen valtion toimivaltaiselle viranomaiselle tavalla, josta jää kirjallinen merkintä:

    a) päätöksen täytäntöönpanon loppuunsuorittamisesta;

    b) päätöksen täytäntöönpanon epäämisestä kokonaan tai osittain 7 artiklassa, 12 artiklan 1 kohdassa tai 13 artiklassa tarkoitetuista syistä.

    16 artikla

    Kielet

    1. Todistus on käännettävä täytäntöönpanovaltion viralliselle kielelle tai jollekin sen virallisista kielistä.

    2. Jäsenvaltio voi tätä puitepäätöstä tehtäessä tai myöhemmin ilmoittaa neuvoston pääsihteeristöön talletettavassa ilmoituksessa, että se hyväksyy käännöksen yhdellä tai useammalla muulla Euroopan yhteisöjen toimielinten virallisella kielellä.

    17 artikla

    Kulut

    Jäsenvaltiot eivät voi vaatia toisiltaan korvausta tämän puitepäätöksen soveltamisesta aiheutuvista kuluista, sanotun kuitenkaan rajoittamatta varojen jakamista koskevan 14 artiklan soveltamista.

    18 artikla

    Suhde muihin sopimuksiin ja järjestelyihin

    Tämä puitepäätös ei vaikuta jäsenvaltioiden välisissä kahden- tai monenvälisissä sopimuksissa tai järjestelyissä olevien menetetyksi tuomitsemista koskevien päätösten täytäntöönpanoa koskevien edullisempien määräysten soveltamiseen.

    19 artikla

    Täytäntöönpano

    1. Jäsenvaltioiden on toteutettava tämän puitepäätöksen noudattamisen edellyttämät toimenpiteet 30 päivään kesäkuuta 2004 mennessä.

    2. Jäsenvaltioiden on toimitettava neuvoston pääsihteeristölle ja komissiolle kirjallisina säännökset, jotka ne ovat antaneet tämän puitepäätöksen mukaisten velvoitteiden saattamiseksi osaksi kansallista lainsäädäntöään. Neuvosto arvioi komission näiden tietojen pohjalta laatiman kertomuksen perusteella 31 päivään joulukuuta 2004 mennessä, missä määrin jäsenvaltiot ovat toteuttaneet tämän puitepäätöksen noudattamisen edellyttämiä toimenpiteitä.

    3. Neuvoston pääsihteeristö antaa 16 artiklan 2 kohdan nojalla tehdyt ilmoitukset ja 3 artiklan 3 kohdan mukaisesti nimetyt yhteyspisteet tiedoksi jäsenvaltioille ja komissiolle.

    20 artikla

    Voimaantulo

    Tämä puitepäätös tulee voimaan päivänä, jona se julkaistaan virallisessa lehdessä.

    Tehty ...

    Neuvoston puolesta

    Puheenjohtaja

    ...

    (1) EYVL L 182, 5.7.2001, s. 1.

    LIITE

    4 ARTIKLASSA TARKOITETTU TODISTUS

    1 Päätöksen tehnyt valtio

    2 Päätöksen tehnyt viranomainen

    2.1 Nimi

    2.2 Osoite

    2.3 Puhelin/telekopio/sähköpostiosoite (ulkomaan suuntanumero mukaan lukien)

    2.4 Kieli tai kielet, jolla tai joilla voidaan asioida päätöksen tehneen viranomaisen kanssa

    3 Tiedot henkilöstä, jota vastaan menetetyksi tuomitsemista koskeva päätös on tehty

    3.1 Nimi

    3.2 Viimeisin tiedossa oleva osoite

    3.3 Menetetyksi tuomittavan omaisuuden sijaintipaikka (jos se tiedetään)

    4 Tiedot päätöksestä

    4.1 Menetetyksi tuomitsemisen laji ja laajuus

    4.2 Selostus rikotuista säännöksistä mukaan lukien se, sisältyykö kyseinen säännös 5 artiklan 1 kohdan luetteloon

    4.3 Kuvaus kyseisen rikoksen perusteena olevista tosiseikoista

    5 Päätöksen tila

    Vahvistetaan, että:

    5.1 Päätös on lainvoimainen

    5.2 Lakisääteiset vanhentumisajat eivät estä päätöksen täytäntöönpanoa

    6 Oikeuskäsittelyä koskevat tiedoksiannot

    Vahvistetaan, että henkilölle, jota vastaan päätös menetetyksi tuomitsemisesta on tehty, annettiin asianmukaisesti tiedoksi:

    6.1 Oikeudenkäynnin vireillepano häntä vastaan

    6.2 Muutoksenhakumenettelyt ja niiden määräajat

    7 Päätöksen osittainen täytäntöönpano

    Ilmoitetaan:

    7.1 Onko osa menetetyksi tuomittavasta omaisuudesta jo tuomittu menetetyksi

    7.2 Jos on, kuinka paljon

    8 Vaihtoehtoiset oikeuskeinot

    8.1 Salliiko päätöksen tehnyt valtio vaihtoehtoisten oikeuskeinojen käyttämisen?

    8.2 Voiko päätöksen tehnyt valtio hyväksyä tässä tapauksessa vaihtoehtoisen oikeuskeinon käyttämisen?

    8.2.1 Myönteisessä tapauksessa luetellaan vaihtoehtoiset oikeuskeinot sekä enimmäismäärät kunkin oikeuskeinon osalta.

    Tehty ...

    Allekirjoitus ja/tai leima ...

    Top