EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52002DC0267

Komission kertomus neuvostolle ja Euroopan parlamentille - Kuudes kertomus rahoituspalveluiden toimintasuunnitelmasta

/* KOM/2002/0267 lopull. */

52002DC0267

Komission kertomus neuvostolle ja Euroopan parlamentille - Kuudes kertomus rahoituspalveluiden toimintasuunnitelmasta /* KOM/2002/0267 lopull. */


KOMISSION KERTOMUS NEUVOSTOLLE JA EUROOPAN PARLAMENTILLE - Kuudes kertomus rahoituspalveluiden toimintasuunnitelmasta

Rahoituspalvelut

Rahoituspalveluilmasto parantumassa

- vielä on melkoisesti tehtävääkin

Kuudes kertomus edistymisestä

Johdanto - Poliittinen ilmasto on muuttunut

Rahoituspalveluiden toimintasuunnitelman toteutusaikataulu on nyt puolivälissä. Edellisessä toimintasuunnitelman edistymistä käsitelleessä kertomuksessa [1] edellytettiin todellista ja kouriintuntuvaa edistystä. Kuudes kertomus on laadittu yhdessä rahoituspalvelujen työryhmän kanssa, johon kuuluu Ecofin-ministereiden henkilökohtaisia edustajia, ja siinä todetaan, että myönteistä edistystä on tapahtunut edellisen kertomuksen jälkeen. Rahoituspalveluiden ilmasto on parantunut; useista asioista on päästy sopimukseen, mutta merkittäviä haasteita on vielä jäljellä toimintasuunnitelman loppuun saattamiseksi vuosiin 2003 ja 2005 mennessä.

[1] Viides kertomus: "Euroopan on toimittava nopeasti", marraskuu 2001, KOM(2001)712 lopullinen, saatavilla englanninkielisenä Internet-osoitteesta http://europa.eu.int/comm/internal_market/en /finances/actionplan/index.htm

Puheenjohtajakausillaan Belgia ja Espanja ovat auttaneet luomaan tarvittavaa poliittista vauhtia. Useiden ehdotusten käsittely on edennyt neuvostossa ja parlamentissa. Toimintasuunnitelman edistymisen välitarkistuksessa [2] 22. helmikuuta 2002 korostettiin voimakkaasti, että rahoitusmarkkinoiden yhdentymisestä on todellista hyötyä eurooppalaisille talouskasvun, uusien työpaikkojen ja kestävän vaurauden muodossa.

[2] Tietoja saatavilla sisämarkkinoiden pääosaston Internet-osoitteesta: http://europa.eu.int/comm/internal_market/en/finances/actionplan/02-36.htm

Barcelonassa maaliskuussa kokoontunut Eurooppa-neuvosto vahvisti, että toimintasuunnitelman tavoitteet ovat Lissabonin talousuudistusohjelman keskeiset prioriteetit ja asetti selkeät määräajat kahdeksan toimenpiteen toteuttamiselle. Prosessille annettiin lisävauhtia 13. huhtikuuta 2002 Ecofin-ministereiden epävirallisessa kokouksessa Oviedossa, jossa todettiin, että myös Ecofinin on ponnisteltava voimakkaammin, jotta toimintasuunnitelma saadaan toteutettua aikataulussaan (Kehikko 1).

KEHIKKO 1:

Barcelonassa asetetut prioriteetit (Eurooppa-neuvosto)

- Rahoituspalveluiden toimintasuunnitelma on pantava täytäntöön vuoteen 2005 mennessä ja arvopaperi- ja riskipääomamarkkinoiden osalta vuoteen 2003 mennessä.

- Neuvoston ja Euroopan parlamentin olisi hyväksyttävä vuonna 2002 markkinoiden väärinkäyttöä, rahoituspalveluiden etämyyntiä, vakuutusedustajia, tarjousesitteitä, rahoitusryhmittymiä ja eläkerahastoja koskevat direktiivit ja asetus kansainvälisistä tilinpäätössuosituksista.

Oviedon sopimus (epävirallinen Ecofin)

- Neuvosto esitti toiveenaan, että rahoituspalveluiden toimintasuunnitelma pyritään entistä määrätietoisemmin saattamaan päätökseen vuoteen 2005 mennessä. Tähän sisältyy 8 keskeisen säädöksen antaminen vuonna 2002 Barcelonan Eurooppa-neuvoston päätelmien mukaisesti. Lisäksi sovittiin, että yksittäisten toimien olisi vastattava yhdentymisen ja tehokkuuden tavoitteisiin. Neuvosto kehotti komissiota ehdottamaan järjestelyjä, joilla helpotetaan EU:n lainsäädännön johdonmukaista täytäntöönpanoa (ks. myös Tavoite 3 - Toiminnan vakauden valvontasäännöt ja valvonta- kohdassa Toimintasuunnitelman yleistilanne); vaati EU:n kilpailusääntöjen tiukkaa soveltamista; vaati lisätoimia kuluttajien luottamuksen ja kuluttajansuojan parantamiseksi.

- Enroniin liittyvät periaatekysymykset: neuvosto totesi, että useimpia Enronin tapauksen esiinnostamia sääntelykysymyksiä käsitellään jo rahoituspalvelujen toimintasuunnitelman yhteydessä (kansainväliset tilinpäätösstandardit, säännöllinen raportointi), ja suhtautui myönteisesti komission lisätyöhön, joka liittyy tilintarkastajien riippumattomuuteen, rahoitusanalyytikoihin, luottokelpoisuuslaitoksiin ja EU:n tilintarkastusstrategian asettamiseen etusijalle. Ministerit esittivät toiveenaan, että yhtiöoikeuden asiantuntijoiden korkean tason työryhmän toimeksiantoa laajennetaan kattamaan yritysjohdon valvonnan (corporate governance) parhaat käytännöt ja tilintarkastuskäytännöt.

Tärkeää on lisäksi ollut kasvava tietoisuus rahoitusmarkkinoiden yhdentymisen eduista ja niiden hyväksyminen. Euroopan rahoituspalveluiden pyöreän pöydän tilaamassa tutkimuksessa arvioitiin, että yhdentyminen saattaa lisätä EU:n kokonaistuotantoa 0,5-0,7 prosenttia vuosittain [3]. Tämä vastaa 43 miljardia euroa vuodessa. Mahdollisesti saavutettavissa olevien etujen vuoksi on entistäkin tärkeämpää saattaa rahoituspalveluiden toimintasuunnitelma päätökseen ajallaan ja antaa siitä tehokkaammin tietoa yrityksille ja kansalaisille. [4] Komissio antaa myöhemmin tänä vuonna kertomuksen taloudellisten etujen muista mikro- ja makrotaloudellisista arvioista.

[3] Euroopan rahoituspalveluiden pyöreän pöydän raportti: "The Benefits of a Working European Retail Market for Financial Services", www.zew.de/erfstudyresults/

[4] Tanskan puheenjohtajakaudella käsitellään rahoitusmarkkinoiden yhdentymisen etuja komission teettämien tutkimusten pohjalta. Niistä raportoidaan neuvostolle seuraavassa toimintasuunnitelman edistymistä koskevassa kertomuksessa.

Todellista edistymistä Eurooppa-neuvoston tavoitteiden saavuttamiseksi

Lähes vuoden kestäneiden neuvottelujen jälkeen parlamentin kanssa on päästy kompromissisopimukseen Lamfalussyn raportin arvopaperimarkkinoiden säätelyä koskevien suositusten täytäntöönpanosta.

Lisäksi Espanja jatkaa Belgian puheenjohtajakauden menestyksellistä työtä ja pyrkii puheenjohtajakaudellaan Barcelonan päätelmien mukaisiin lainsäädännöllisiin sopimuksiin seuraavista:

- Kansainvälisiä tilinpäätösstandardeja koskevan asetuksen [5] lopullinen antaminen vuodesta 2005 yhdessä käsittelyssä. Tämä olisi merkittävä saavutus varsinkin kun neuvotteluaika on ollut hyvin lyhyt.

[5] KOM(2001)80, 13.2.2001

- Tavoitteena on, että etämarkkinointia [6], vakuusjärjestelyjä [7] ja vakuutusedustajia [8] koskevat direktiivit annetaan kesäkuuhun 2002 mennessä.

[6] KOM(1999)385, 23.7.1999

[7] KOM(2001)168, 27.3.2001.

[8] KOM(2000)511, 20.9.2000.

- Neuvostossa on päästy poliittiseen sopimukseen 7. toukokuuta 2002 markkinoiden väärinkäyttöä koskevasta direktiiviehdotuksesta [9] ja rahoitusryhmittymiä koskevasta direktiiviehdotuksesta [10]. Tavoitteena on niiden antaminen mahdollisimman pian vuonna 2002.

[9] KOM(2001)281, 30.5.2001.

[10] KOM(2001)213, 24.4.2001.

- Lisäeläkerahastoja [11] ja tarjousesitteitä [12] koskevista direktiiveistä voidaan päästä poliittiseen sopimukseen Espanjan puheenjohtajakaudella, jolloin lisäeläkerahastoja koskeva direktiivi annettaisiin lopullisesti vuoden loppuun mennessä ja tarjousesitteitä koskeva direktiivi vuonna 2003.

[11] KOM(2000)507, 11.10.2000.

[12] KOM(2001)280, 30.5.2001.

Rahoituspalvelujen työryhmä on edesauttanut työtä merkittävästi edellisen kertomuksen jälkeen erityisesti yksilöimällä keskeiset poliittiset esteet eräissä ehdotuksissa, joiden määräajat ovat vaarassa ylittyä. Jäsenvaltioiden on kuitenkin edelleen osoitettava keskusteluissa tarvittavaa poliittista tahtoa kompromisseihin. EU:n toimielinten on myös työskenneltävä mahdollisimman tiivisti yhteistyössä, jotta päästään sopimukseen mahdollisimman monen asian ratkaisemisesta yhdessä käsittelyssä tai nopeutetussa toisessa käsittelyssä.

Mutta ongelmiakin on vielä

Viidennessä kertomuksessa todettiin kolme huolestuttavaa asiaa: yleinen edistymisvauhti ja yritysostotarjouksia ja eläkerahastoja koskevat direktiivit.

- Huoli lainsäädäntöprosessin yleisestä etenemisvauhdista on hieman helpottanut.

- Yritysostotarjouksia koskeva direktiiviehdotus, joka ottaa huomioon yhtiöoikeuden asiantuntijoiden korkean tason työryhmän suositukset ja käsittelee kolmea keskeistä Euroopan parlamentin huolenaihetta: tasavertaiset toimintaedellytykset, oikeudenmukaisen hinnan määritelmä ja enemmistöosakkaan mahdollisuus ostaa ulos vähemmistöosakas (ns. squeeze-out). Komissio antaa ehdotuksensa mahdollisimman pian käytyään keskusteluja useiden osapuolten kanssa.

- Lisäeläkerahastoja koskevan direktiivin käsittelyn edistyminen on edelleen huolestuttavaa. [13] Espanja pyrkii kuitenkin voimakkaasti sopimukseen neuvostossa ennen kesäkuun loppua vuonna 2002.

[13] Se todettiin keskeiseksi huolenaiheeksi jo edellisissä kertomuksissa: neljäs kertomus "Rahoituspalvelut - poliittiset haasteet", KOM(2001)286 lopullinen ja viides kertomus "Euroopan on toimittava nopeasti" KOM(2001)712 lopullinen. Saatavilla englanninkielisenä Internet-osoitteesta: http://europa.eu.int/comm/internal_market/en/finances/actionplan/index.htm

Muita ongelmia on vielä jäljellä. Useita tärkeitä kysymyksiä on ratkaistava, jotta tarjousesitedirektiivi voitaisiin antaa välittömästi; tämä koskee erityisesti pk-yritysten erityistarpeisiin liittyviä näkökohtia. Rahoituspalveluiden etämarkkinointia koskeva direktiivi on nyt ratkaisevan tärkeässä vaiheessa parlamentissa, jossa se on toisessa käsittelyssä. Äänestys on tarkoitus järjestää toukokuun 2002 täysistunnossa ja se saattaa joko mahdollistaa direktiivin nopean antamisen tai johtaa vaikeaan sovittelumenettelyyn.

toimintasuunnitelman yleistilanne

Tämän kertomuksen liitteessä [14] esitetään toimintasuunnitelman yksittäisten, vielä neuvoteltavana olevien toimien tilanne (liitteessä ei enää esitetä jo sovittuja toimia, mutta niistä on yhteenveto viimeisen kerran liitteen alussa).

[14] Kuten aikaisemmin, liite on Internetissä ja sitä päivitetään säännöllisesti. Se on saatavilla englanninkielisenä osoitteesta: http://europa.eu.int/comm/internal_market/en/finances/actionplan/index.htm

Tavoite 1: Yhtenäiset tukkurahoitusmarkkinat

Toimintasuunnitelman ensimmäisenä strategisena tavoitteena on laatia yhteiset lainsäädännölliset puitteet yhdentyneille arvopaperi- ja johdannaismarkkinoille. Tavoitteen kulmakivenä on rahoitusmarkkinoiden rehellisyys. Enronin tapaus on saanut komission tarkastelemaan, missä määrin toimintasuunnitelmaan sisältyy jo tähän tapaukseen liittyviä sääntelykysymyksiä ja tarvitaanko uusia aloitteita. Ecofin-neuvoston epävirallisessa kokouksessa Oviedossa käsiteltiin komission yksiköiden työskentelyasiakirjaa [15] asiasta ja ministerit ottivat selvityksen myönteisesti vastaan. Siinä esitetään yleinen ja yhtenäinen strategia, jolla voidaan välttää vastaavanlaisen tapahtuman toistuminen EU:ssa. Strategiassa keskitytään viiteen alueeseen: tilinpäätökset, lakisääteinen tilintarkastus, yritysjohdon valvonta (corporate governance), kansainvälisen rahoitusjärjestelmän läpinäkyvyys, rahoitusanalyytikot ja luottoluokituslaitokset.

[15] Selvitys on saatavilla sisämarkkinoiden pääosaston sivustolta. http://europa.eu.int/comm/internal_market/en/company/company/news/ecofin_2004_04_enron_en.pdf

IAS-asetuksesta johtuen EU:n pörssiyhtiöiden on laadittava konsolidoidut tilinpäätöksensä IAS-suositusten mukaisesti vuoteen 2005 mennessä. Näin varmistetaan korkealaatuisten tilinpäätösstandardien noudattaminen. Jotta jäsenvaltiot voisivat mukauttaa tilinpäätöslainsäädäntönsä IAS:n kanssa yhteensopivaksi, komissio antaa lähiaikoina direktiiviehdotuksen, jolla nykyaikaistetaan neljäs ja seitsemäs tilinpäätösdirektiivi [16].

[16] Direktiivit 78/660/ETY ja 83/349/ETY.

Komissio laatii lähiaikoina tilintarkastusalan prioriteetteja koskevan tiedonannon, jonka eräänä keskeisenä aiheena on asianmukainen täytäntöönpano. Tiedonannossa käsitellään esimerkiksi kansainvälisten tilinpäätösstandardien soveltamista, tilintarkastajien julkista valvontaa, tilintarkastajakomiteoiden roolia ja etiikkaa. Lisäksi komissio on äskettäin antanut suosituksen tilintarkastajien riippumattomuudesta [17]. Suosituksella pyritään erityisesti välttämään tilanteet, joissa lakisääteinen tilintarkastaja huomaa olevansa asemassa, joka voisi vaikuttaa kielteisesti hänen kykyynsä antaa objektiivinen lausunto tilinpäätöksestä. Komissio ei aio niinkään ottaa käyttöön kieltoja vaan on pikemminkin valinnut periaatteisiin perustuvan lähestymistavan, jossa vastuu jää pääasiassa toimialan harteille. Ellei tämä lähestymistapa toimi käytännössä, komissio saattaa arvioida tilanteen uudelleen ja antaa säädösehdotuksia. Komissio jatkaa myös keskustelujaan Euroopan arvopaperimarkkinavalvojien komitean kanssa pörssiyhtiöiden julkaisemien tilinpäätösten asianmukaisesta valvonnasta.

[17] http://europa.eu.int/comm/internal_market/fr/company/audit/index.html Komission suositus 2001/6942, annettu 16. toukokuuta 2002, tilintarkastajan riippumattomuuden perusperiaatteista EU:ssa (C(2002)1873)

Yhtiöoikeuden asiantuntijoiden korkean tason työryhmä esitti tammikuussa ensimmäisen raporttinsa yritysostotarjouksiin liittyvistä kysymyksistä [18]. Raportin suositukset auttavat komissiota sen laatiessa uutta ehdotusta yritysostotarjousdirektiiviksi. Toisessa raportissaan työryhmä tulee antamaan suosituksia EU:n yhtiöoikeudellisen lainsäädännön [19] nykyaikaistamiseksi. Ecofin-neuvoston epävirallisessa kokouksessa Oviedossa työryhmää pyydettiin ottamaan mukaan tarkasteluun (jonka yleisaiheisiin kuuluu jo yritysjohdon valvonta) useita yritysjohdon valvontaan liittyviä kysymyksiä kuten hallinnollisten johtajien (non-executive directors) rooli, johdon palkkiot ja johdon vastuu tilinpäätöstietojen valmistelusta. Näistä esitetään alustavia näkemyksiä Ecofin-neuvostolle kesäkuussa, ja lopulliset päätelmät lienevät Ecofin-neuvoston käytettävissä syyskuussa. Työryhmä käsittelee muitakin yhtiöoikeudellisia kysymyksiä, esimerkiksi yritysten perustamista ja toimintaa, osakkeenomistajien oikeuksia, yritysten uudelleenorganisointia ja EU:n tasolla mahdollisesti tarvittavia uusia yhtiöoikeudellisia muotoja. Työryhmä esittää loppuraporttinsa näistä kysymyksistä syyskuussa. Toimintasuunnitelman mukaisesti komissio antaa myös piakkoin ehdotuksensa rajatylittäviä sulautumia koskevaksi direktiiviksi (kymmenes yhtiöoikeudellinen direktiivi).

[18] Selvitys on saatavilla sisämarkkinoiden pääosaston sivustolta: http://europa.eu.int/comm/internal_market/en/company/company/news/02-24.htm

[19] Kuulemisasiakirja saatavilla sisämarkkinoiden pääosaston sivustolta:

Komissio esittää myös ennen vuoden 2002 loppua ehdotukset sijoituspalveludirektiivin [20] päivittämiseksi ja ehdotuksen säännöllisestä raportoinnista [21]. Komissio on tarkistamassa sijoituspalveludirektiiviä ja sitä koskevan kuulemisprosessin vastauksissa korostettiin, että selvitystoimintaa koskevaa työtä on jatkettava. Komissio antaa lähiaikoina selvitystoimintaa koskevan tiedonannon.

[20] Lisätietoja on saatavilla sisämarkkinoiden pääosaston sivustolta: http://europa.eu.int/comm/internal_market/en/finances/mobil/isd/index.htm

[21] Lisätietoja on saatavilla sisämarkkinoiden pääosaston sivustolta: http://europa.eu.int/comm/internal_market/en/finances/mobil/transparency/index.htm

Tavoite 2: Avoimet ja turvalliset vähittäismarkkinat

Välitarkastelussa ilmeni, että ponnisteluja on jatkettava toimintasuunnitelman alkuperäisten poliittisten aloitteiden pohjalta todella yhdentyneiden rahoituksen vähittäismarkkinoiden luomiseksi kaikille. Kuluttajien luottamuksen vahvistaminen on keskeisen tärkeää, jotta tällä alalla voidaan edistyä. Kuluttajien edustajien osallistuminen rahoitusmarkkinoiden yhdentymiseen on olennaista luottamuksen saavuttamiseksi ja tietoisuuden luomiseksi. Rahoituksen vähittäispalvelujen suunnitelmassa [22] esitettiin keskeiset toimet, joissa on edistyttävä:

[22] Komission tiedonanto neuvostolle ja Euroopan parlamentille: Sähköinen kaupankäynti ja rahoituspalvelut. KOM(2001)66 lopullinen

- Maksujen yhtenäismarkkinoita koskevan tiedonannon [23] jatkotoimena annetaan vuonna 2003 ehdotus maksuja koskeviksi lainsäädännöllisiksi puitteiksi, joka on yhtenäisen maksualueen perusta.

[23] KOM(2000)36, 31.1.2000.

- Muihin maksuihin kuin käteismaksuihin liittyvien petosten ja väärennösten torjuntaa koskevaa toimintasuunnitelmaa [24] pannaan täytäntöön kansallisten viranomaisten kanssa.

[24] KOM(2001)11, 9.2.2001.

- Komissio on antanut suosituksen [25], jossa kaikkia luotonantajia kehotetaan noudattamaan 30. syyskuuta 2002 mennessä Euroopan vapaaehtoisen sopimuksen (European Voluntary Agreement on pre-contractual information to be given to consumers by lenders offering home loans) sääntöjä. Sopimus koskee asuntolainoja myöntävien luotonantajien kuluttajille ennen lainasopimuksen tekemistä antamia tietoja. Komissio seuraa tiiviisti sen täytäntöönpanoa.

[25] KOM(2001)477, 1.3.2001.

- Jäsenvaltioiden kanssa seurataan sähköistä kauppaa ja rahoituspalveluja koskevaa tiedonantoa sen selkeän ja yhdenmukaisen täytäntöönpanon varmistamiseksi koko EU:ssa.

- Vakuutusalan takuurahastojärjestelmiä tarkastellaan tilanteessa, jossa vakuutusyrityksen toiminta lakkautetaan, jotta voidaan määritellä, edellyttääkö tilanne EU-tason (lainsäädännöllistä tai muuta) ratkaisua.

- Kuluttajille tarkoitettua FIN-NET riitojenratkaisualoitteen [26] onnistumista seurataan sen tunnettuuden ja tehokkuuden lisäämiseksi. Yleisesti ottaen kuluttaja-sijoittajan panostuksen EU:n päätöksentekoon pitäisi olla jäsentyneempää ja vaikuttavampaa.

[26] Lisätietoja on saatavilla sisämarkkinoiden pääosaston sivustolta: http://europa.eu.int/comm/internal_market/en/finances/consumer/adr.htm

Tavoite 3: Toiminnan vakauden valvontasäännöt ja valvonta

Toimintasuunnitelman kolmas strateginen tavoite on ajanmukaiset toiminnan vakauden valvontasäännöt ja valvonta, ja niillä lisätään osaltaan Euroopan rahoitussektorin vakautta. Tavoitteeseen sisältyy seuraavaa:

- Vakuutusalan solvenssisääntöjen [27] alustavassa tarkastelussa on tullut esiin, että nykyistä lähestymistapaa ja jälleenvakuutuksen valvontaa on muutettava perusteellisesti ('solvenssi II').

[27] Direktiivit 2002/12/EY ja 2002/13/EY.

- EU:n rahanpesun torjuntapolitiikkaa vahvistettiin merkittävästi, kun rahanpesudirektiivin [28] muutokset hyväksyttiin nopeasti. Rahanpesun torjuntaa koskevaa lainsäädäntöä saatetaan joutua vahvistamaan syyskuun 11. päivän tapahtumien jälkeen vielä kolmannella rahanpesudirektiivillä vuonna 2003.

[28] Direktiivi 2001/97/EY.

- Kunnianhimoisen aikataulun toteuttaminen pankkien ja sijoitusyritysten uudistetun vakavaraisuuskehikon täytäntöönpanemiseksi vuoteen 2006 mennessä, kuten G-10 -maiden Baselin komiteassa käydyissä keskusteluissa on sovittu.

Toimintasuunnitelmassa asetettiin päämääräksi "mahdollistaa, että EU omaksuu keskeisen roolin korkeiden yleisten sääntely- ja valvontastandardien asettamisessa" ja "osallistuu EU:n valvontarakenteiden kehittämiseen, joilla voidaan lisätä vakautta ja luottamusta muuttuvien markkinarakenteiden ja globalisaation oloissa". Sen keskeiset tavoitteet ovat lainsäädännön nopea täytäntöönpano ja sen mukauttaminen markkinakehitykseen yhdessä valvontakäytäntöjen hyvin tarpeellisen lähentymisen kanssa. Konkreettisia toimenpiteitä on jo toteutettu ja varsinkin arvopaperimarkkinasektorilla on jo ryhdytty toteuttamaan Lamfalussyn ryhmän suosituksia. [29] Ensimmäiset täytäntöönpanotoimia koskevat teknisen avun pyynnöt (kysymykset koskevat tarjousesitteitä ja markkinoiden väärinkäyttöä) on äskettäin lähetetty Euroopan arvopaperimarkkinavalvojien komitealle. Sekä Euroopan arvopaperimarkkinavalvojien komiteassa että komissiossa on myös käynnissä uudet prosessit, joilla varmistetaan markkinoiden ja kuluttajien kuuleminen täysimääräisesti (esimerkiksi toiseen sijoituspalveludirektiiviin liittyvä kuuleminen).

[29] Komission 6. kesäkuuta 2001 tekemät päätökset Euroopan arvoopaperikomitean perustamisesta , KOM 2001(1493) lopullinen, ja Euroopan arvopaperimarkkinavalvojien komitean perustamisesta, KOM 2001(1501) lopullinen.

Rahoitusmarkkinoiden yhdentymistä koskevassa kertomuksessaan Ecofin-neuvostolle talous- ja rahoituskomitea totesi, että Lamfalussyn raportissa ehdotetulla ja neuvoston hyväksymällä arvopaperimarkkinoiden nelitasoisen sääntelyn lähestymistavalla on merkittävä rooli valvonnan lähentämisessä. Toukokuun 7. päivänä 2002 kokoontunut Ecofin-neuvosto kehotti komissiota yhdessä asianomaisten valvontaviranomaisten ja valtiovarainministereiden kanssa ja toimialan ja kuluttajien näkemykset huomioon ottaen esittämään mahdollisimman pian kertomuksen asianmukaisista järjestelyistä, joita tarvitaan mahdollistamaan sääntelyn johdonmukainen täytäntöönpano ja täytäntöönpanon valvonta, ml. valvontakäytännöt, talous- ja rahoituskomitean rahoitusmarkkinoiden yhdentymistä koskevan kertomuksen suositusten mukaisesti, jotta talous- ja rahoituskomitea voi käyttää kertomusta oman raporttinsa pohjana.

Ulkoinen näkökohta/globalisaatio/laajentuminen

Yhdentyneet hyvin toimivat kotimarkkinat parantavat myös EU:n rahoituspalveluiden tarjoajien kilpailukykyä maailmanlaajuisesti ja houkuttelevat lisää ulkomaalaisia sijoittajia. Tehokkaampi ja laajempi EU:n rahoitussektori vahvistaa euron kansainvälistä roolia. Yhteinen ulkoinen näkökohta on EU:n laajentuminen. Neuvottelut ensimmäisten maiden kanssa on tarkoitus saada päätökseen vuonna 2002. Komissio kutsuu hakijamaiden valtiovarainministereiden edustajat rahoituspalvelujen työryhmän erityiskokoukseen ennen vuoden 2002 loppua keskustelemaan rahoitusalan kehityksestä ja Euroopan rahoitusmarkkinoiden yhdentymisestä.

Monenväliset GATS-neuvottelut (General Agreement on Trade in Services eli palvelukaupan yleissopimus) on sisällytetty laajempaan Dohan kehitysohjelmaan ja niiden odotetaan vauhdittuvan. EU:n markkinoiden yhdentymisen ja vapauttamisen jatkamiseen pitäisi liittyä vastaavasti kaikkien kolmansien maiden sitoutuminen riittävään markkinoiden avaamiseen. Tekniset keskustelut komission ja Yhdysvaltain viranomaisten välillä ovat käynnissä, ja niihin sisältyy näkemysten vaihto Yhdysvaltain arvopaperimarkkinoiden valvontaviranomaisen (Securities and Exchange Commission, SEC) kanssa markkinatietojärjestelmistä ja tilinpäätösstandardeista. Komissio ja jäsenvaltioiden viranomaiset ovat keskustelleet SEC:n ja Yhdysvaltain keskuspankin johtokunnan kanssa rahoitusryhmittymien valvontakäytännöistä.

Päätelmät

Barcelonan Eurooppa-neuvostossa, epävirallisessa Ecofin-neuvostossa Oviedossa ja välitarkastelussa on kaikissa korostettu pääomamarkkinoiden yhdentymisen keskeistä merkitystä ja sen etuja talouskasvun ja työpaikkojen luomisen ja rahoitusmarkkinoiden vakauden kannalta, jotta sekä kuluttajat että yritykset pääsisivät korjaamaan kaikki eurosta syntyvät edut. Viime aikainen edistyminen neuvostossa ja Euroopan parlamentissa useiden ehdotusten käsittelyssä osoittaa, että poliittinen sitoutuminen rahoituspalveluiden toimintasuunnitelman toteuttamiseksi aikataulussaan on muuttumassa vankoiksi poliittisiksi sopimuksiksi. Sopimus Lamfalussyn prosessista oli tämän asian kannalta keskeisen tärkeä.

Mutta viime aikaisten onnistuneiden saavutusten täytyy jatkua samassa tahdissa, jotta vuoteen 2005 asetettu määräaika saavutettaisiin. Kaikista toimenpiteistä on sovittava viimeistään vuoden 2004 puolivälissä, jotta jäsenvaltioille jäisi riittävästi aikaa niiden täytäntöönpanoon. Seuraava edistymistä koskeva kertomus toimitetaan Ecofin-neuvostolle tämän vuoden lopulla. Siihen mennessä kahdeksasta Barcelonassa esitetystä toimenpiteestä on varmaan päästy sopimukseen. Jos näin on, rahoituspalveluiden toimintasuunnitelman toteuttaminen on hyvissä kantimissa. Vaikka kaikkia esteitä ei olisi silloin vielä poistettukaan, voi vahvan, yhdentyneen Euroopan rahoitussektorin saavuttaminen edistyä merkittävästi ja peruuttamattomasti vuoteen 2005 mennessä - tämä palkinto/tavoite on nyt ulottuvillamme.

LIITE

Rahoituspalveluiden toimintasuunnitelman eteneminen

Tässä taulukossa esitetään yleiskatsaus rahoituspalveluiden toimintasuunnitelman (KOM(1999)232) yksittäisten toimenpiteiden edistymiseen. Taulukosta näkyy toimintasuunnitelman yleistilanne ja komission arvio siitä, kuinka hyvin EU:n toimielimet ja jäsenvaltiot ovat saavuttaneet toimintasuunnitelman tavoitteet. Alkuperäisessä toimintasuunnitelmassa oli 42 toimenpidettä ja niistä on saatu päätökseen 26 toimenpidettä, jotka on esitetty liitteen alussa olevassa luettelossa.

Yleisen markkinakehitys kolmen viime vuoden aikana on johtanut päätöksiin viidestä lisätoimenpiteestä. Ne eivät sisälly alkuperäiseen toimintasuunnitelmaan ja ne on mainittu erikseen toimintasuunnitelman kunkin neljän strategisen tavoitteen kohdalla. Ne on otettu mukaan, jotta katsaus EU:n tämänhetkiseen työmäärään olisi mahdollisimman kattava.

Toimintasuunnitelman edistymistä koskevat kertomukset ovat saatavilla seuraavasta Internet-osoitteesta:

http://europa.eu.int/comm/internal_market/en/finances/actionplan/index.htm + Plusmerkki tarkoittaa, että toimintasuunnitelman tavoitteissa on edistytty.

- Miinusmerkki tarkoittaa, että asiassa ei ole edistytty.

JO TOTEUTETUT RAHOITUSPALVELUIDEN TOIMINTASUUNNITELMAN TOIMENPITEET

(lainsäädäntöehdotukset lihavoitu)

(1) Sijoituspalveludirektiivin 11 artiklan mukaisten menettelytapasääntöjen soveltamisesta annettava komission tiedonanto (ammattimaisten sijoittajien ja piensijoittajien välinen ero). Annettu 14. marraskuuta 2000, KOM (2000)722.

(2) Komission tiedonanto sijoituspalveludirektiivin saattamisesta ajan tasalle. Annettu 15. marraskuuta 2000, KOM (2000)729.

(3) Muutokset neljänteen ja seitsemänteen yhtiöoikeudelliseen direktiiviin käypään arvoon arvostamisen mahdollistamiseksi. Direktiivi 2001/65/EY annettiin 31. toukokuuta 2001.

(4) Komission tiedonanto EU:n kirjanpitostrategian ajantasaistamisesta. Annettu 13. kesäkuuta 2000, KOM (2000)359.

(5) Laadunvarmistusta koskeva suositus. Annettu 21. marraskuuta 2000, C (2000)3304.

(6) Poliittinen sopimus säädöksestä eurooppayhtiöksi. Direktiivi 2001/86/EY ja asetus (EY) 2157/2001 annettiin 8. lokakuuta 2001.

(7) Yritysjohdon valvontakäytäntöjä koskeva tarkastelu. Vertailututkimuksen loppuraportti julkaistiin 27. maaliskuuta 2002 (saatavilla sisämarkkinoiden pääosaston sivustolta: http://europa.eu.int/comm/internal_market/en/company/company/news/index.htm).

(8) Komission tiedonanto: Kohti lisäeläkkeiden yhtenäismarkkinoita. Annettu 11. toukokuuta 1999, KOM(1999)134.

(9) Kahden yhteissijoitusyrityksiä koskevan direktiivin antaminen. Direktiivit 2001/107/EY ja 2001/108/EY annettiin 21. tammikuuta 2002.

(10) Komission tiedonanto selkeistä ja ymmärrettävistä ostajalle annettavista tiedoista. Tiedonannon laatiminen on yhdistetty komission tiedonantoon rahoituspalvelujen sähköistä kauppaa koskevasta politiikasta. (KOM(2001)66, 7.2.2001).

(11) Suositus tietojenantoa koskevan parhaan käytännön tukemisesta (asuntoluotot). Annettu 1. maaliskuuta 2001, KOM(2001)477.

(12) Komission kertomus kuluttajien ja yritysten välisiin liiketoimiin sovellettavien kansallisten järjestelyjen eroista. Toimialan (Forum Group) ja kuluttajien kanssa käytävät keskustelut on saatu päätökseen. Saatuja tietoja käytetään komission lisäaloitteissa rahoitusalan vähittäispalveluissa.

(13) Tulkitseva tiedonanto palvelujen tarjoamisen vapaudesta ja yleisestä edusta vakuutusalalla. Annettu 16. helmikuuta 2000, C (1999)5046.

(14) Komission tiedonanto maksujen yhtenäismarkkinoista. Annettu 31. tammikuuta 2000, KOM(2000)36 lopullinen.

(15) Komission toimintasuunnitelma petosten ja väärennösten estämiseksi maksujärjestelmissä. Annettu 9. helmikuuta 2001, KOM (2001)11.

(16) Komission tiedonanto: sähköinen kaupankäynti ja rahoituspalvelut. Annettu 7. helmikuuta 2001, KOM(2001)66.

(17) Vakuutusyritysten tervehdyttämistä ja likvidaatiota koskevan direktiiviehdotuksen antaminen. Direktiivi 2001/17/EY annettiin 19. maaliskuuta 2001.

(18) Luottolaitosten tervehdyttämistä ja likvidaatiota koskevan direktiiviehdotuksen antaminen. Direktiivi 2001/24/EY annettiin 4. huhtikuuta 2001.

(19) Sähköisen rahan liikkeeseenlaskijoiden liiketoiminnan aloittamista, harjoittamista ja toiminnan vakauden valvontaa koskevan direktiiviehdotuksen antaminen. Direktiivi 2000/46/EY annettiin 18. syyskuuta 2000.

(20) Rahanpesua koskevan direktiivin muuttaminen. Direktiivi 2001/97/EY annettiin 4. joulukuuta 2001.

(21) Komission suositus rahoitusinstrumentteja koskevista tiedonantovaatimuksista. Annettu 23. kesäkuuta 2000, C(2000)1372.

(22) Vakuutusdirektiivien solvenssimarginaalivaatimusten muuttaminen. Direktiivit 2002/12/EY ja 2002/13/EY annettiin 5. maaliskuuta 2002.

(23) Vakuutusdirektiivien ja sijoituspalveludirektiivin muuttaminen tietojenvaihdon mahdollistamiseksi kolmansien maiden kanssa. Direktiivi 2000/64/EY annettiin 7. marraskuuta 2000.

(24) Arvopaperikomitean perustaminen. Kesäkuun 6. päivänä 2001 tehty päätös Euroopan arvopaperimarkkinakomitean perustamisesta (C(2001)1493) ja Euroopan arvopaperimarkkinavalvojien komitean perustamisesta (C(2001)1501).

(25) Komission suositus 2001/6942, annettu 16. toukokuuta 2002, tilintarkastajan riippumattomuuden perusperiaatteista EU:ssa (C(2002)1873)

(26) Rahoituspalvelutuotteiden verotuksen tarkistaminen. Tämä toimenpide on hoidettu lisäeläkerahastojen verotusta koskevan aloitteen yhteydessä jäljempänä esitetyllä tavalla.

>TAULUKON PAIKKA>

>TAULUKON PAIKKA>

>TAULUKON PAIKKA>

>TAULUKON PAIKKA>

>TAULUKON PAIKKA>

>TAULUKON PAIKKA>

(yleisestä markkinakehityksestä johtuvat toimenpiteet toimintasuunnitelman hyväksymisen jälkeen. Toimenpiteet eivät sisältyneet alkuperäiseen suunnitelmaan)

>TAULUKON PAIKKA>

>TAULUKON PAIKKA>

>TAULUKON PAIKKA>

(yleisestä markkinakehityksestä johtuvat toimenpiteet toimintasuunnitelman hyväksymisen jälkeen. Toimenpiteet eivät sisältyneet alkuperäiseen suunnitelmaan)

>TAULUKON PAIKKA>

>TAULUKON PAIKKA>

(yleisestä markkinakehityksestä johtuvat toimenpiteet toimintasuunnitelman hyväksymisen jälkeen. Toimenpiteet eivät sisältyneet alkuperäiseen suunnitelmaan)

>TAULUKON PAIKKA>

>TAULUKON PAIKKA>

Top