EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52001AE1327

Talous- ja sosiaalikomitean lausunto lausunto aiheesta "Valkoinen kirja Tulevaa kemikaalipolitiikkaa koskeva strategia"

EYVL C 36, 8.2.2002, p. 99–104 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

52001AE1327

Talous- ja sosiaalikomitean lausunto lausunto aiheesta "Valkoinen kirja Tulevaa kemikaalipolitiikkaa koskeva strategia"

Virallinen lehti nro C 036 , 08/02/2002 s. 0099 - 0104


Talous- ja sosiaalikomitean lausunto lausunto aiheesta "Valkoinen kirja Tulevaa kemikaalipolitiikkaa koskeva strategia"

(2002/C 36/19)

Komissio päätti 26. maaliskuuta 2001 Euroopan yhteisön perustamissopimuksen 175 artiklan nojalla pyytää talous- ja sosiaalikomitean lausunnon aiheesta "Valkoinen kirja - Tulevaa kemikaalipolitiikkaa koskeva strategia".

Asian valmistelusta vastannut "maatalous, maaseudun kehittäminen, ympäristö" -jaosto antoi lausuntonsa 27. syyskuuta 2001. Esittelijä oli Sergio Colombo.

Talous- ja sosiaalikomitea hyväksyi 17. ja 18. lokakuuta 2001 pitämässään 385. täysistunnossa (lokakuun 17. päivän kokouksessa) seuraavan lausunnon. Äänestyksessä annettiin 70 ääntä puolesta eikä yhtään vastaan 3:n pidättyessä äänestämästä.

1. Johdanto

1.1. Euroopan komissio on antanut tulevaa kemikaalipolitiikkaa koskevaa strategiaa esittelevän valkoisen kirjan, jonka on sopusoinnussa kestävän kehityksen periaatteen kanssa. Strategian päätavoitteena on ihmisten terveyden ja ympäristön korkeatasoisen suojelun varmistaminen, sisämarkkinoiden tehokkaan toiminnan turvaaminen sekä Euroopan kemianteollisuuden innovaation ja kilpailukyvyn edistäminen.

1.2. Kemikaalipolitiikkaa käsittelevässä valkoisessa kirjassa esitellään aloitteita, jotka sisältyvät komission tammikuussa 2001 hyväksymään ohjelmaan "Ympäristö 2010: Tulevaisuutemme valinta"(1). Ohjelmassa on neljä painopistealaa: ilmastonmuutos, ympäristö ja terveys, luonto ja biologinen monimuotoisuus sekä luonnonvarojen hallinta.

1.3. Ympäristöä ja terveyttä koskevalla painopistealalla on keskeistä kemikaaleja koskevan yhteisön riskinhallintajärjestelmän täydellinen tarkistus tulevaisuudessa. Yhtä tärkeä on teemakohtainen strategia torjunta-aineiden aiheuttamien vaarojen vähentämiseksi.

1.4. Haasteena on onnistua luomaan valmistettujen, käytettyjen ja markkinoille saatettujen kemikaalien uusi riskinarviointi- ja riskinhallintajärjestelmä, jonka avulla yhteiskunta voi hyötyä kyseisten kemikaalien käytöstä ja vähentää niiden haittavaikutuksia sekä samalla välttää riskejä, jotka saattaisivat vaarantaa ihmisten terveyden tai ympäristön suojelun.

1.5. Ympäristöä koskevan yhteisön uuden toimintaohjelman luvussa, jossa käsitellään kemikaaleja, komissio esittää selkeästi ratkaistavana olevan perusongelman: ennen yhteisön asianomaisen lainsäädännön voimaantuloa vuonna 1981 markkinoille saatetut "olemassa olevat" kemikaalit. Monien osalta aletaan vasta nyt ymmärtää, mitkä riskit niiden käyttöön liittyvät. Kyseisenä ajankohtana olemassa olleiden aineiden osuus on yli 99 % kaikista markkinoilla olevista aineista, mutta niitä eivät automaattisesti koske samat testausvaatimukset kuin markkinoille myöhemmin saatettuja aineita. Vuonna 1981 olemassa olevia kemikaaleja oli noin 100000, ja tällä hetkellä sellaisia olemassa olevia aineita, joita myydään yli tonni vuodessa, arvioidaan olevan noin 30000.

1.6. Komissio on jo laatinut luettelon 140 vaarallisesta aineesta, joihin on ensisijaisesti kiinnitettävä huomiota ja joiden riskit on arvioitava. Valitettavasti nykyinen arviointijärjestelmä on hidas ja kallis ja estää järjestelmän tehokkaan toiminnan. Vastuu on nykyisessä järjestelmässä jaettu epätarkoituksenmukaisesti, sillä arvioinnista vastaavat viranomaiset eivätkä yritykset, jotka valmistavat, tuovat maahan tai käyttävät kyseisiä aineita. Näin ollen kemiallisten aineiden käytöstä on vaikea saada tarkkaa tietoa. Myös kemikaalien jatkokäytöstä aiheutuvasta altistumisesta on niukasti tietoja.

1.7. Tietyn kemiallisen aineen lisätestausta koskevat päätökset edellyttävät monimutkaista komiteamenettelyä. Yrityksiä voidaan kehottaa tekemään lisätestaukset vain, jos viranomaiset ovat osoittaneet, että tietystä aineesta voi aiheutua vakavia riskejä. Koska tätä on käytännössä mahdoton todistaa ilman testituloksia, lopullinen riskinarviointi on saatettu päätökseen ainoastaan muutamien aineiden osalta.

1.8. Komission valkoisessa kirjassa pyritään sovittamaan yhteen ihmisten terveyden ja ympäristön suojelun tarve ja vaatimus Euroopan kemianteollisuuden innovaation ja kilpailukyvyn vahvistamisesta. Samalla komissio aikoo lisätä avoimuutta parantamalla kemikaaleja koskevan tiedon saatavuutta sekä selvittämällä kansalaisille päätöksentekoprosessin eri vaiheita.

1.9. Komission mukaan uusi järjestelmä edistää osaltaan innovaatiota ja auttaa luomaan puite-edellytykset, joiden avulla Euroopan teollisuus voi kilpailla täysipainoisesti maailmanmarkkinoilla. EU:n politiikka pyritään myös nivomaan kansainvälisiin toimiin, sillä tiettyjen kemiallisten aineiden valmistukseen, kauppaan ja rajanylittäviin vaikutuksiin liittyvät turvallisuuskysymykset ovat jo maailmanlaajuisia.

1.10. Strategia perustuu ennalta varautumisen periaatteeseen. Tärkeä tavoite on edistää vaarallisten aineiden korvaamista vaarattomammilla aineilla aina, kun sopivia vaihtoehtoja on käytettävissä.

2. Valkoisen kirjan sisältö

2.1. Valkoisen kirjan pääkohdat ovat seuraavat:

- Luodaan yhtenäinen, johdonmukainen ja tehokas sääntelykehys, jonka avulla saadaan tietoa markkinoilla olevien aineiden käytöstä ja vaaroista riippumatta siitä, onko aineet saatettu markkinoille ennen vuotta 1981 vai sen jälkeen ("olemassa olevat" ja "uudet" aineet), jotta varmistettaisiin yhtenäinen ihmisten terveyden ja ympäristön suojelu.

- Siirretään vastuuta siten, että kemikaalien testauksesta ja riskinarvioinnista vastaa teollisuus toimivaltaisten viranomaisten sijaan.

- Edistetään innovaatiota ja kilpailukykyä vaarantamatta ihmisten terveyden ja ympäristön suojelun korkeaa tasoa.

- Otetaan käyttöön kutakin ainetta koskeva räätälöity lupajärjestelmä, jolla taataan kaikkein vaarallisimpien aineiden tiukka valvonta.

- Lisätään kemikaaleja koskevaa avoimuutta ja tiedotusta.

2.2. Valkoisessa kirjassa ehdotetaan, että nykyinen kaksitahoinen järjestelmä, jossa olemassa olevia ja uusia aineita koskevat erilaiset testausvelvoitteet, korvataan yhdellä johdonmukaisella ja tehokkaalla järjestelmällä, jota voidaan soveltaa useimpiin kemikaaleihin.

2.3. Komission ehdottamassa strategiassa myönnetään nykyisen riskinarviointi- ja riskinhallintajärjestelmän puutteet sekä etsitään ratkaisua niiden markkinoilla suurina määrinä olemassa olevien kemikaalien suhteen, joiden vaikutuksia ihmisten terveyteen ja ympäristöön ei vielä tarkoin tunneta.

2.4. Uuden järjestelmän mukaan tiettyä ainetta markkinoille saattavan yrityksen on annettava kaikki riskejä koskeva tarvittava tieto, kun taas toimivaltaisten viranomaisten tehtävänä on arvioida kyseiset tiedot ja määritellä räätälöity testiohjelma ottaen huomioon yrityksen tekemät ehdotukset. Lisäksi tuotantoketjun muiden käyttäjien (jalostusteollisuus ja valmisteiden valmistajat) vastuuta lisätään, ja niiden on annettava tietoa kyseisen aineen erityisistä käyttötavoista.

2.5. Uusia ja olemassa olevia kemikaaleja koskeva uusi yhtenäinen arviointijärjestelmä tunnetaan nimellä REACH (Registration, Evaluation and Authorisation of Chemicals). Se koostuu seuraavista osista:

- Järjestelmän keskustietokantaan rekisteröidään yritysten toimittamat perustiedot noin 30000 aineesta (kaikki olemassa olevat ja uudet aineet, joiden vuosittainen tuotantomäärä ylittää tonnin). On arvioitu, että noin 80 % näistä aineista vaatii vain rekisteröinnin.

- Arvioidaan kaikkien niiden aineiden rekisteritiedot, joiden tuotantomäärä on yli 100 tonnia (noin 5000 ainetta eli 15 % kokonaismäärästä) tai jotka ovat erityisen ongelmallisia, vaikka niitä myydään vain pieniä määriä. Toimivaltaiset viranomaiset suorittavat nämä arvioinnit, joihin sisältyy ainekohtaisesti kehitettyjä, etenkin pitkäaikaisen altistumisen vaikutuksiin keskittyviä testausmenetelmiä.

- Pakollinen lupamenettely niitä aineita varten, jotka aiheuttavat syöpää tai perimän muutoksia tai ovat lisääntymiskyvylle haitallisia (CMR) tai hitaasti hajoavia orgaanisia yhdisteitä (POP).

- PBT(2)- (lukuunottamatta edellä mainittuja hitaasti hajoavia orgaanisia yhdisteitä) ja VPVB(3)-aineet tunnistetaan lisätutkimuksin. Komissio päättää myöhemmin, miten kyseisiä aineita käsitellään.

2.6. Rekisteröintiasiakirjojen toimittamiselle ehdotetaan seuraavia, erityisesti markkinoille saatettavan määrän sekä tiettyjen muiden edellytysten perusteella sovellettavia määräaikoja:

- aineet, joiden markkinoille saatettava määrä on vuosittain yli 1000 tonnia - vuoden 2005 loppuun mennessä

- aineet, joiden markkinoille saatettava määrä on vuosittain yli 100 tonnia - vuoden 2008 loppuun mennessä

- aineet, joiden markkinoille saatettava määrä on vuosittain yli 1 tonnin - vuoden 2012 loppuun mennessä.

2.7. Komissio ehdottaa, että REACH-järjestelmän hallinnoimiseksi perustetaan keskuselin, jossa on myös kaikki rekisteröidyt aineet ja kemikaalit sisältävä tietopankki. Keskuselimen on määrä antaa jäsenvaltioille tarvittavaa teknistä ja tieteellistä tukea kemikaalien arvioinnissa. Lisäksi keskuselimen tulisi tutkia pistokokein ja tietokoneistetuin tarkastuksin sellaisia rekisteröityjä aineita, jotka antavat aihetta erityiseen huoleen.

3. Taustaa

3.1. Valkoinen kirja tarjoaa periaatteessa hyvän tilaisuuden päästä eroon julkisuudessa jo vuosia vallinneesta ja valitettavasti vakiintuneesta käsityksestä, jonka mukaan kemikaalit yhdistetään vaaratilanteisiin ja ympäristön saastumiseen. Valkoinen kirja tarjoaa kehyksen, jonka yhteydessä tarkastellaan uudelleen kokonaisvaltaisesti kemikaalien tuotannon ja käytön vaikutusta ihmisten terveyteen ja ympäristöön.

3.2. Tämän tavoitteen saavuttamiseksi kaikkien asianosaisten on oltava valmiita sopimaan arviointikehyksestä ja puitesäännöksistä, joissa otetaan tasapainoisesti huomioon oikeutettu huoli ympäristönsuojelusta ja ihmisten terveydestä sekä tarve valmistaa kemikaaleja turvallisesti, tehokkaasti ja kilpailukykyisesti.

3.3. Kemianteollisuuden strateginen merkitys käy ilmi, kun tarkastellaan tiettyjä keskeisiä lukuja. Kemianteollisuus työllistää Euroopan unionissa välittömästi 1,7 miljoonaa ja välillisesti yli 3 miljoonaa ihmistä. Kemianteollisuuden osuus kauppataseen ylijäämästä on 46,4 miljardia euroa, joka on 65 % kauppataseen ylijäämästä teollisuusalalla kokonaisuudessaan. Alalla toimi suuria monikansallisia yrityksiä sekä yli 36000 pk-yritystä.

3.4. Strategisesti näin merkittävän alan on kyettävä reagoimaan ajoissa kilpailukyvyn heikkenemistä ilmaiseviin sekä sosiaaliselta kannalta tärkeisiin merkkeihin. Työntekijöiden määrä Euroopan kemianteollisuudessa on vähentynyt 1990-luvulla 13 %, kun taas Yhdysvalloissa alan työllisyys on säilynyt jokseenkin muuttumattomana. Tällainen suuntaus vaikuttaa asettavan kyseenalaiseksi Euroopan kemianteollisuuden maailmanlaajuisesti johtavan aseman.

3.5. Näin laaja ja kunnianhimoinen hanke - edellyttäen, että asianosaiset osallistuvat aktiivisesti sen toteuttamiseen ja että suuri yleisö on saanut siitä riittävästi tietoa ja hyväksyy sen - voi olla Euroopan kemianteollisuudelle erinomainen tilaisuus saada tarvittava hyväksyntä tuotteilleen, jotka ovat välttämättömiä modernissa yhteiskunnassa uusien menetelmien ja yhä edistyneempien teknologioiden kehittämiseksi. Näin voidaan voittaa laajalle levinnyt epäluulo kemianteollisuuden tuotteita kohtaan, mikä ilmenee huolestuttavasti esimerkiksi hajautetulla tasolla myönnettäessä tarvittavia lupia uusia tuotantolaitoksia varten.

3.6. Kemianteollisuuden innovaatiokykyyn kohdistuva haaste vaikuttaa myös moniin muihin aloihin, joilla käytetään kemikaaleja. Komitea on tyytyväinen siihen, että komissio on antanut tehtäväksi laatia tutkimuksen valkoisen kirjan perusteella toteutettujen toimien vaikutuksista muihin talouden aloihin. Komitea toivoo voivansa kommentoida kyseisen tutkimuksen tuloksia valkoisen kirjan perusteella tehtyjen lainsäädäntöehdotusten yhteydessä.

3.7. Komitea pitää myös tarpeellisena tutkia liitännäistoimia, joiden avulla innovatiivisia yrityksiä palkittaisiin ja kemikaaleja valmistavia, maahan tuovia ja hyödyntäviä lukuisia pk-yrityksiä kannustettaisiin vähentämään niiden aineiden käyttöä, jotka herättävät erityistä huolta ihmisten terveyden ja ympäristön suojelun suhteen, sekä kehittämään korvaavia tuotteita.

4. Yleistä

4.1. Valkoisessa kirjassa rajoitutaan määrittämään tulevaa kemikaalipolitiikkaa koskevan yhteisön strategian peruslinjat, eikä siinä esitetä säädöksille tyypillisiä yksityiskohtia. Komitea ottaa lausunnossaan huomioon kyseisen ehdotuksen luonteen, mutta nostaa kuitenkin esiin tiettyjä valkoisen kirjan strategisesti tärkeitä kohtia, joita on aiheellista käsitellä syventävästi.

4.2. Talous- ja sosiaalikomitea kannattaa strategian yleistä lähestymistapaa ja on erityisen tyytyväinen seuraaviin seikkoihin:

- Strategia perustuu kestävän kehityksen, ennalta varautumisen ja korvattavuuden periaatteisiin, jotta taattaisiin ympäristön, käyttäjien ja kuluttajien turvallisuus myös entistä paremman tiedotuksen avulla.

- Innovaatiota pidetään kilpailukyvyn turvaamisen sekä turvallisten kemikaalien tuotannon edistämisen välineenä. Ennen kaikkea yhteisön tasolla toteutettavat laajat tutkimustoimet mahdollistavat sen, että kemianteollisuudella on edelleen korvaamaton rooli modernissa yhteiskunnassa.

- Strategialla on tarkoitus edistää testimenetelmiä, jotka eivät perustu eläinkokeisiin.

- Yritykset (valmistajat, maahantuojat, käyttäjät) velvoitetaan suorittamaan kemikaalien rekisteröinnistä aiheutuvat kustannukset.

4.3. Komitea panee merkille 7. kesäkuuta 2001 kokoontuneen ympäristöministerien neuvoston päätelmät. Komitea kannattaa erityisesti periaatetta, jonka mukaan unionin uudella kemikaalipolitiikalla on osaltaan edistettävä kestävää kehitystä ja taattava ympäristön sekä työntekijöiden ja muun väestön terveyden korkeatasoinen suojelu ja samanaikaisesti Euroopan kemianteollisuuden innovaatio ja kilpailukyky. Komitea kannattaa myös tavoitetta valmistaa ja hyödyntää vuoteen 2020 mennessä vain kemikaaleja, joilla ei ole merkittäviä haittavaikutuksia ympäristöön ja ihmisten terveyteen.

4.4. Valkoisessa kirjassa ei kuitenkaan mainita riittävän painokkaasti työntekijöitä ottaen huomioon, että työmarkkinaosapuolten käymissä neuvotteluissa on kokemusten mukaan saatu aikaan merkittäviä parannuksia tuotantolaitosten työoloihin sekä työsuojeluun. Tässä yhteydessä on myös edistetty merkittävästi tuotantolaitosten ja kulloisenkin alueen suhteita kutsumalla julkisviranomaiset mukaan niiden kehittämiseen.

4.5. Talous- ja sosiaalikomitean mielestä kyseisten kokemusten on oltava tärkeä viitekohta tulevassa prosessissa, sillä työntekijät altistuvat ensimmäisinä riskeille, jotka aiheutuvat sekä loppu- että välituotteista, joiden turvallisuusominaisuuksia ei useinkaan tunneta. Komitean mielestä olisikin tarkoituksenmukaista laatia työntekijöitä varten koulutusohjelma, jonka yhteydessä hyödynnetään myös tuotantolaitoksissa saatuja kokemuksia.

4.6. Komitea ehdottaa, että hyväksytään erityistoimia, joilla edistetään kemian alalla toimivien 36000 pk-yrityksen mukautumista uuteen lainsäädäntöön. Kyseisten yritysten osuus Euroopan kemianteollisuuden kokonaistuotannosta on 28 %. Lisäksi komitea on sitä mieltä, että kuudenteen puiteohjelmaan sisältyvät yhteisön tutkimusohjelmat tulee suunnata siten, että ne tukevat soveltuvasti valkoisen kirjan tavoitteita alkaen tarpeesta tutkia soveltuvia tutkimus- ja innovaatiotoiminnan tukivälineitä. Näin nopeutettaisiin sellaisten kemikaalien tunnistamista ja käyttöönottoa, joilla ei ole ihmisten terveyteen ja ympäristöön kohdistuvia haittavaikutuksia. Erityisesti tulisi kehittää in vitro -testejä eläinkokeiden lopulliseksi poistamiseksi.

4.7. Talous- ja sosiaalikomitea on komission kanssa samaa mieltä siitä, että johdannossa esitetyn toteamuksen mukaisesti on ennalta varautumisen periaatetta kunnioittaen edistettävä tietyn kemikaalin korvaamista, kun luotettavat tieteelliset todisteet osoittavat, että kyseisen aineen käyttö todennäköisesti vaikuttaa haitallisesti ympäristöön ja ihmisten terveyteen, vaikkei olekaan olemassa tieteellistä varmuutta mahdollisen haittavaikutuksen luonteesta ja laajuudesta. Kustannukset ja hyödyt on arvioitava huolellisesti ottaen huomioon kestävä kehitys. Komitea panee tässä yhteydessä merkille ympäristönsuojelu- ja kuluttajajärjestöjen huolet, sillä niiden mukaan komission ehdotuksessa ei oteta riittävästi huomioon tarvetta lopettaa sellaisten kemikaalien tuotanto, joiden tiedetään olevan myrkyllisiä, hitaasti hajoavia ja eläviin kudoksiin kerääntyviä. Komitea kannustaa edistämään vaarallisten aineiden korvaamista vaarattomammilla aineilla aina, kun sopivia vaihtoehtoja on käytettävissä.

4.8. Myös suhteellisuusperiaatetta tulisi noudattaa sekä kemikaalien vaarallisuuden että yksittäiselle yritykselle tarvittavien asiakirjojen hankkimisesta aiheutuvien kustannusvaikutusten vuoksi. Kyseisen periaatteen tulisi olla ohjenuorana etsittäessä joustavia menettelytapoja, joilla varmistetaan Euroopan kemianteollisuuden kilpailukyky ja sen johtoasema maailmanmarkkinoilla vaarantamatta ihmisten terveyden ja ympäristön suojelun periaatetta.

4.9. Kemikaaleja valmistavien, maahan tuovien, myyvien tai hyödyntävien yritysten tulisi antaa vastuun periaatteen mukaisesti tarvittavat tiedot olemassa olevien aineiden ominaisuuksista ja käytöstä. Näin nopeutettaisiin edellä mainittujen poliittisten tavoitteiden saavuttamista, etenkin jos kyseiset tiedot kerätään soveltuvan ja kaikille hyödyntämisketjun osille (tuotannosta ja kulutuksesta jätehuoltoon) yhtenäisen mallin mukaisesti. Kyseisen mallin avulla pyritään määrittelemään yhtenäisten aineryhmien todistetut tai oletetut vaaralliset ominaisuudet tieteen ja teknologisen innovaation tarjoamien ajanmukaisimpien testien avulla.

4.10. Komitea kannattaa komission ehdotusta (kohta 8.2) muodostaa nykyisestä Euroopan kemikaalivirastosta keskuselin, jonka tehtävänä on hallinnoida REACH-järjestelmää sekä antaa jäsenvaltioille tarvittavaa teknistä ja tieteellistä tukea etenkin kemikaalien arvioinnissa. Keskuselimen käyttöön tulisi antaa riittävästi resursseja uusien tehtävien suorittamista varten.

5. Erityistä

5.1. Valkoisessa kirjassa (kohta 3.4) todetaan, että niiden 30000:n olemassa olevan kemikaalin osalta, joiden tuotantomäärä ylittää tonnin, testaus ja tietojen kokoaminen kestää 11 vuotta. Tästä aiheutuu yrityksille noin 2,1 miljardin euron enimmäiskustannukset. Komissio on edelleen vakuuttunut siitä, että kutakin ainetta koskevat räätälöidyt testit ovat varmin ja tehokkain menetelmä. Komitea toteaa kuitenkin kaikkien asianosaisten ilmaisseen huolensa siitä, että analyysimenetelmä saattaa osoittautua liian pitkäksi, monimutkaiseksi ja kalliiksi. Etenkin tuotantomäärän kriteeri, jota komissio käyttää ryhmittäessään kemikaalit kolmeen luokkaan analyysia ja rekisteröintiä varten, on tosin välttämätön, muttei riittävä. On olemassa vaara, että se kannustaa kiertämään määräyksiä etenkin tuotujen aineiden suhteen sekä jättämään huomiotta mahdolliset riskit, joita voi aiheutua myös pienten määrien käytöstä. Olisikin parempi luokitella analysoitavat aineet ryhmiin kemiallisen rakenteen ja/tai ominaisuuksien mukaan. Näin voitaisiin nopeuttaa aineiden koko uudelleentestausprosessia ja alentaa kustannuksia.

5.2. Nykyisiin monimutkaisiin menetelmiin verrattuna REACH-järjestelmä (kohta 4) on epäilemättä askel eteenpäin, sillä sen avulla taataan entistä avoimempi ja laajempi tiedotus olemassa olevien kemikaalien ominaisuuksista. Se on kuitenkin monimutkainen ja vaikeasti hallittava järjestelmä etenkin komission ja jäsenvaltioiden erilaisia toimivaltuuksia ja vastuualoja ajatellen. Komitean mielestä tulisi myös selvittää käsite "joustavuuden lisääminen" kohdassa 4.3 tarkasteltujen, erittäin ongelmallisten aineiden lupamenettelyä koskevien poikkeusten suhteen. Arviointiprosessissa tulisi nimittäin aina soveltaa ennalta varautumisen periaatetta.

5.3. Komitea on myös huolissaan siitä, että jäsenvaltioilla on yleensä vaikeuksia mukauttaa teknisiä, taloudellisia ja hallinnollisia rakenteitaan yhteisön lainsäädäntöön. Koska valmistajille on taattava yhtäläiset kilpailuedellytykset ja kuluttajille mahdollisimman laaja turvallisuus ja tiedotus lukuunottamatta luottamuksellisia ja liikesalaisuuden piiriin kuuluvia tietoja, komitea suosittaa, että Euroopan kemikaalivirastolle annetaan viraston tehtävien edellyttämät henkilöstöresurssit ja määrärahat. Resursseja jaettaessa on myös otettava huomioon laajentumisesta aiheutuvat lisämukauttamistarpeet.

5.4. Jotta estettäisiin tarpeeton päällekkäisten tietojen kokoaminen (jonka vaikutus kustannuksiin on käänteisesti verrannollinen suhteessa tuotantomäärään ja yrityksen kokoon), on talous- ja sosiaalikomitean mielestä myös edistettävä yritysten yhteistyötä. Yritykset voisivat esittää samaa ainetta koskevan yhteisen asiakirjan, jossa on tarkkaan selvitetty käyttötarkoitukset, joita varten kyseinen aine on kehitetty ja tuotettu. Komitea on tietoinen siitä, että oikeudellisesta näkökulmasta ehdotusta saattaa olla vaikea toteuttaa. Se on kuitenkin sitä mieltä, että valkoisen kirjan periaatteiden soveltamisen nopeuttamiseksi voitaisiin tutkia kemikaalien suurimpien valmistajien, maahantuojien ja käyttäjien soveltuvia yhteistyömuotoja, silloin kun niiden tuotanto ei yksinään ylitä suunniteltuja enimmäismääriä mutta kokonaiskulutus Euroopassa ylittää kyseiset määrät.

5.5. Toistuvasti esitetty väite, jonka mukaan eurooppalaisille valmistajille ei aiheudu tuonnista kilpailuhaittoja, sillä tuojia koskevat samat velvoitteet, ei ole vakuuttava, sillä

- EU on merkittävä viejä, ja kustannusten nousu EU:ssa saattaisi vaikeuttaa vientiä ja/tai rohkaista vaihtoehtoista tuotantoa maissa, joissa turvallisuus- ja ympäristökysymyksiin kiinnitetään vain vähän huomiota

- ei ole selvää, koskeeko velvoite jokaista oikeudellisesti itsenäistä yritystä vai konsernia, johon yritys kuuluu (määräyksiä on vaikeampi kiertää, kun on selvää, että konserni on vastuussa niiden noudattamisesta)

- tarve etsiä vaarattomia korvaavia aineita ei automaattisesti johda innovaatiotoimintaan tehtäviin sijoituksiin, jos korvattavia tuotteita pidetään edelleen kaupan muualla maailmassa ja jollei yleisesti edistetä tietyn aineen parempien terveys- ja ympäristövaikutusten tunnettuutta myös kuluttajien keskuudessa, jotka ovat tällöin alttiimpia hyväksymään tuotteen mahdollisesti korkeamman hinnan

- REACH-järjestelmästä aiheutuvat kustannukset ja maksut saattavat heikentää tuontia harjoittavien pk-yritysten toimintaa sekä vain pieninä määrinä EU:hun tuotavien aineiden tuontia; tämä vaikuttaa kielteisesti kilpailukykyyn ja työllisyyteen.

5.6. Komitean mielestä yksi Euroopan kemianteollisuuden kilpailukyvyn säilyttämisen perusedellytyksiä on näin ollen se, että unionitason säännökset siirretään kansainväliselle tasolle yhtenäisten standardien luomiseksi. Tavoitetta ei tule pitää strategian marginaalisena näkökohtana vaan keskeisenä tekijänä sovellettaessa maailmanlaajuisesti ennalta varautumisen periaatetta. Ensimmäinen tämän suuntainen merkittävä askel otettiin 22. toukokuuta 2001 Tukholmassa, jossa allekirjoitettiin hitaasti hajoavia orgaanisia yhdisteitä (POP) koskeva sopimus(4).

5.7. Talous- ja sosiaalikomitea on tietoinen vielä ratkaisemattomista käytännön ongelmista siirryttäessä laatimaan erityissäännöksiä laajalti kannatettavien valkoisen kirjan yleisten suuntaviivojen pohjalta. Komitea on kuitenkin sitä mieltä, että kaikkien asianosaisten (stakeholders) tulee suhtautua myönteisesti monimutkaiseen soveltamisvaiheeseen. Komitea aikoo seurata kyseistä prosessia ja vaikuttaa osaltaan siihen, että kemianteollisuus säilyttää kilpailukykynsä ja vahvistaa sitä myös tulevaisuudessa ja että samalla varmistetaan ihmisten terveyden ja ympäristön suojelu.

Bryssel 17. lokakuuta 2001.

Talous- ja sosiaalikomitean

puheenjohtaja

Göke Frerichs

(1) KOM(2001) 31 lopullinen, TSK:n lausunto, EYVL C 221, 7.8.2001.

(2) PBT-aineet = hitaasti hajoavat, eläviin kudoksiin kertyvät ja myrkylliset aineet.

(3) VPVB-aineet = erittäin hitaasti hajoavat ja erittäin voimakkaasti eläviin kudoksiin kertyvät aineet.

(4) Vrt. IP/01/730 (sopimuksen sisältö).

Top