Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52001AE1313

    Talous- ja sosiaalikomitean lausunto aiheesta "Ehdotus Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus 4 päivänä huhtikuuta 2001 annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 685/2001 muuttamisesta tietyistä maanteiden tavaraliikenteen ehdoista ja yhdistettyjen kuljetusten edistämisestä Euroopan yhteisön ja Romanian välillä tehdyn sopimuksen nojalla saatujen lupien jakamiseksi jäsenvaltioiden kesken"

    EYVL C 36, 8.2.2002, p. 27–28 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

    52001AE1313

    Talous- ja sosiaalikomitean lausunto aiheesta "Ehdotus Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus 4 päivänä huhtikuuta 2001 annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 685/2001 muuttamisesta tietyistä maanteiden tavaraliikenteen ehdoista ja yhdistettyjen kuljetusten edistämisestä Euroopan yhteisön ja Romanian välillä tehdyn sopimuksen nojalla saatujen lupien jakamiseksi jäsenvaltioiden kesken"

    Virallinen lehti nro C 036 , 08/02/2002 s. 0027 - 0028


    Talous- ja sosiaalikomitean lausunto aiheesta "Ehdotus Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus 4 päivänä huhtikuuta 2001 annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 685/2001 muuttamisesta tietyistä maanteiden tavaraliikenteen ehdoista ja yhdistettyjen kuljetusten edistämisestä Euroopan yhteisön ja Romanian välillä tehdyn sopimuksen nojalla saatujen lupien jakamiseksi jäsenvaltioiden kesken"

    (2002/C 36/05)

    Neuvosto päätti 12. heinäkuuta 2001 Euroopan yhteisön perustamissopimuksen 71 artiklan nojalla pyytää talous- ja sosiaalikomitean lausunnon edellä mainitusta ehdotuksesta.

    Asian valmistelusta vastannut "liikenne, energia, perusrakenteet, tietoyhteiskunta" -jaosto antoi lausuntonsa 25. syyskuuta 2001. Esittelijä oli Dethmer H. Kielman.

    Talous- ja sosiaalikomitea hyväksyi 17. ja 18. lokakuuta 2001 pitämässään 385. täysistunnossa (lokakuun 17. päivän kokouksessa) seuraavan lausunnon. Äänestyksessä annettiin 128 ääntä puolesta 1:n pidättyessä äänestämästä.

    1. Johdanto

    1.1. Neuvosto valtuutti 7. joulukuuta 1995 komission neuvottelemaan Unkarin, Romanian ja Bulgarian kanssa yhdestä tai useammasta maanteiden kauttakulkuliikennettä koskevasta sopimuksesta. Tarkoituksena oli ratkaista Kreikan ja muiden jäsenvaltioiden välisen maanteiden tavaraliikenteen sujumista koskeva ongelma ensi sijassa siten, että maantieliikennettä varten myönnetään vastavuoroisesti tavaraliikennekauttakulkulupia.

    1.2. Neuvosto teki 19. maaliskuuta 2001 päätökset sopimusten tekemisestä Unkarin ja Bulgarian kanssa.

    1.3.4. huhtikuuta 2001 annettiin Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 685/2001, jossa säädetään tietyistä maanteiden tavaraliikenteen ehdoista ja yhdistettyjen kuljetusten edistämisestä sekä Euroopan yhteisön ja Bulgarian tasavallan sekä Euroopan yhteisön ja Unkarin tasavallan välillä tehtyjen sopimusten nojalla saatujen lupien jakamisesta.

    1.4. Komissio ehdotuksessa neuvoston päätökseksi Euroopan yhteisön ja Romanian välisen sopimuksen tekemisestä mainitaan, että yhteisö saa vuosittain Romanialta 14000 lupaa, jotka jaetaan jäsenvaltioiden kesken asetuksen säännösten mukaisesti.

    1.5. Käsillä olevan ehdotuksen tarkoituksena on siis säätää lupien jakamisesta jäsenvaltioiden kesken muuttamalla 4. huhtikuuta 2001 annettua Euroopan parlamentin ja neuvoston asetusta (EY) N:o 685/2001(1).

    2. Yleistä

    2.1. Kauttakulkulupien jäsenvaltioille jaon laskuperusteena komissio on käyttänyt Unkarin kauttakuljetustilastoja.

    2.2. Koska neuvottelujen päämääränä on yhteisön kannalta Kreikan ja muiden jäsenvaltioiden välillä maanteitse tapahtuvan tavaraliikenteen helpottaminen Bulgarian, Romanian ja Unkarin kautta kulkevan liikennekäytävän avulla, Unkarin kauttakuljetustilastot ovat keskeisimmät. Tilastoista tulisi selvitä, että matkat, joiden määränpää on "jossakin toisessa jäsenvaltiossa", on tehty Bulgarian, Romanian ja Unkarin käsittävän koko liikennekäytävän kautta.

    2.3. Saatavilla olevissa Unkarin kauttakuljetustilastoissa jaotteluperusteina voidaan käyttää

    - matkan lähtömaata

    - ajoneuvon rekisteröintimaata.

    Näiden tietojen perusteella on mahdollista yksilöidä matkat,

    - jotka ovat alkaneet Kreikasta ja

    - jotka on tehty jossakin jäsenvaltiossa rekisteröidyllä ajoneuvolla.

    2.3.1. Koska vuoden 1998 kolmea ensimmäistä neljännestä koskevat Unkarin kauttakuljetustilastot ovat saatavilla ja soveltuvat käsillä olevaa tarkoitusta varten, komissio ehdottaa niitä käytettäväksi perustana jaettaessa lupia jäsenvaltioille.

    2.3.2. Komitea katsoo, että koska maanteitse tapahtuvista kauttakuljetuksista ei ole olemassa luotettavia tilastotietoja, vuoden 1998 kolmen ensimmäisen neljänneksen ajalta saatavilla olevia Unkarin tilastoja hyödyntämällä saadaan olennaisimmat tiedot.

    2.3.3. Komissio on käyttänyt kyseisiä tilastoja pohjana Bulgarian ja Unkarin kanssa tehtyjen sopimusten nojalla saatujen lupien jakamisessa.

    2.3.4. Komitea yhtyy komission käsitykseen siitä, että on toivottavaa, että samaa tilastopohjaa käytetään Romanialta saatujen kauttakulkulupien jakamiseen, koska näistä tilastoista käy ilmi niiden kuljetusten määrä, jotka eri jäsenvaltioissa rekisteröidyt ajoneuvot suorittavat koko liikennekäytävää käyttäen eli myös Romanian kautta kulkien.

    3. Erityistä

    3.1. Komissio toteaa Unkarin kauttakuljetustilastojen perusteella, että vuoden 1998 kolmen ensimmäisen neljänneksen aikana Kreikasta lähtien Unkarin kautta jossakin EU:n jäsenvaltiossa rekisteröidyllä ajoneuvolla tehtyjen kuljetusten määrä oli yhteensä 6723. Näistä Kreikan osuus oli 6646 eli lähes 99 %.

    3.1.1. Neljän jäsenvaltion, Espanjan, Irlannin, Luxemburgin ja Portugalin, osalta ei ollut kirjattu yhtään ajoa.

    3.2. Komissio toteaa kyseisten tietojen perusteella, että "ei - - pidetä tarkoituksenmukaisena, että Kreikalle annettaisiin 99 prosenttia luvista".

    3.2.1. Kun todellisuutta vastaavan käsityksen luomiseksi käytetään objektiivisia arviointiperusteita, komissiolla ei komitean mielestä ole oikeutta täysin mielivaltaisen ja subjektiivisen käsityksen perusteella asettaa jotain jäsenvaltiota muita huonompaan asemaan. Komitea kehottaakin kohtelemaan Kreikkaa samalla tavalla kuin muitakin jäsenvaltioita.

    3.3. Lisäksi komissio ehdottaa, että kullekin jäsenvaltioille annetaan kiinteämääräiset 100 lupaa, joka on vähän alle prosentti käytettävissä olevien lupien määrästä. Jäljellä olevat luvat jaettaisiin suhteessa vuoden 1998 kolmen ensimmäisen neljänneksen aikana Unkarin kautta tehtyjen kuljetusten todelliseen määrään.

    3.3.1. Komitea pitää komission kullekin jäsenvaltiolle jaettavaksi ehdottamaa 100 kiinteän luvan määrää liian korkeana, kun otetaan huomioon, että neljän jäsenvaltion kohdalla ei ole kirjattu yhtään kuljetusta ja lisäksi kuuden jäsenvaltion osuudeksi jää alle viisi kauttakuljetusta vuoden 1998 kolmen ensimmäisen neljänneksen aikana. Komitea ehdottaa kiinteäksi määräksi 50:tä, jota voitaisiin kokemuksista riippuen myöhemmässä vaiheessa vielä muuttaa. Käytettäväksi jää vielä 750 lupaa, jotka voidaan jakaa suhteessa vuoden 1998 kolmen ensimmäisen neljänneksen aikana tehtyjen kauttakuljetusten määrään.

    3.4. Komitean mielestä tällainen jako olisi komission esitystä oikeudenmukaisempi ja vastaisi paremmin todellisuutta. Edellä mainitun perusteella kiinteiden lupien määrä olisi 750 komission ehdottaman 1500:n sijaan, ja tämän lisäksi Kreikalle annettaisiin Romanian myöntämistä luvista 13098 kappaletta 12357:n sijaan. Tämä laskutapa tekee komitean mielestä paremmin oikeutta myös komission omalle kannalle, jonka se esitti 4. huhtikuuta 2001 annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 685/2001 johdannossa ja jonka mukaan "luvat olisi jaettava perustein, joissa Kreikan ja muiden jäsenvaltioiden väliset tosiasialliset maantieliikenteen virrat otetaan täysimääräisesti huomioon".

    3.5. Mikäli komissio kannattaa komitean ehdotusta tämänkaltaisen lupien oikeudenmukaisen jakoperusteen soveltamisesta, myös asetusehdotuksen liite, jossa lupien jako on esitetty, on muutettava vastaavasti.

    4. Yhteenveto ja päätelmät

    4.1. Komitea katsoo, että 4. huhtikuuta 2001 annetun asetuksen (EY) N:o 685/2001 mukainen Unkarin kauttakuljetustilastojen käyttö tarjoaa komissiolle parhaan mahdollisen tilastopohjan lupien jakoehdotuksen laatimiselle.

    4.2. Lupien jakoehdotuksen osalta komitea korostaa, että mikäli jollekin jäsenvaltiolle näyttäisi käytettävissä olevien tilastojen mukaan kuuluvan suuri osuus luvista, luvat tulee todella myös myöntää kyseiselle jäsenvaltiolle.

    4.3. Komitea toteaa edelleen, että myös lupien vähäisen määrän huomioon ottaen ei ole toivottavaa, että jokaiselle jäsenvaltiolle myönnetään kiinteämääräiset 100 lupaa. Käytettävissä olevista tilastoista selviää, että useat jäsenvaltiot eivät suorita lainkaan tai juuri ollenkaan maantiekuljetuksia Kreikan ja muiden jäsenvaltioiden välillä. Komitean mielestä kullekin jäsenvaltiolle varattavat kiinteät 50 lupaa on riittävä lupien jaon lähtökohta.

    Bryssel 17. lokakuuta 2001.

    Talous- ja sosiaalikomitean

    puheenjohtaja

    Göke Frerichs

    (1) EYVL L 108, 18.4.2001, s. 1.

    Top