Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52000PC0753

    Ehdotus: Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi tilastotietojen keruusta tiettyjen hedelmälajien viljelmien tuotantomahdollisuuksien määrittämiseksi

    /* KOM/2000/0753 lopull. - COD 2000/0291 */

    EYVL C 96E, 27.3.2001, p. 212–214 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

    52000PC0753

    Ehdotus: Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi tilastotietojen keruusta tiettyjen hedelmälajien viljelmien tuotantomahdollisuuksien määrittämiseksi /* KOM/2000/0753 lopull. - COD 2000/0291 */

    Virallinen lehti nro 096 E , 27/03/2001 s. 0212 - 0214


    Ehdotus: EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON DIREKTIIVI tilastotietojen keruusta tiettyjen hedelmälajien viljelmien tuotantomahdollisuuksien määrittämiseksi

    (komission esittämä)

    PERUSTELUT

    Tilastotietojen keruusta tiettyjen hedelmälajien viljelmien tuotantomahdollisuuksien määrittämiseksi annetussa neuvoston direktiivissä 76/625/ETY [1], joka hyväksyttiin vuonna 1976, annettiin jäsenvaltioille mahdollisuus suorittaa tietojen keruu viisi kertaa viisivuosittain otsikossa mainitusta aiheesta.

    [1] EYVL L 218, 11.8.1976, s. 10.

    Direktiiviä on muutettu kymmenkunta kertaa sen kahdenkymmenen soveltamisvuoden aikana tapahtuneiden erilaisten muutosten (erityisesti Euroopan unionin asteittaisen laajentumisen) huomioon ottamiseksi.

    Direktiivin soveltamisesta saatu kokemus on osoittanut, että on tarpeen kiireellisesti muuttaa tietojen keruuseen liittyviä käytännön näkökohtia joustavammiksi.

    Tietoisuus tästä tarpeesta on saanut komission yksiköt käyttämään tilaisuutta uuden direktiivin laatimiseen, jonka lukeminen ja soveltaminen olisi paljon yksinkertaisempaa ja selkeämpää verrattuna vanhaan useita kertoja muutettuun tekstiin.

    Ehdotettuun tekstiin sisältyvät joustavuutta lisäävät elementit koskevat erityisesti seuraavia kohtia:

    a) Tietojen keruun metodologia: tarkan kynnysarvon korvaaminen tavoitteella, joka määritellään otoksen edustavuudella (ehdotetun tekstin 3 artikla).

    b) Tietojen keruun ajankohta: aiempi jäykkyys (kevät) on poistettu. Ainoa vaatimus on määräaika, joka on asetettu tulosten toimittamiselle komissiolle (ehdotetun tekstin 4 artikla). Tämä joustavuus antaa jäsenvaltioille mahdollisuuden valita sopivin ajankohta tietojen keruulle.

    2000/0291 (COD)

    Ehdotus: EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON DIREKTIIVI tilastotietojen keruusta tiettyjen hedelmälajien viljelmien tuotantomahdollisuuksien määrittämiseksi

    (ETA:n kannalta merkityksellinen teksti)

    EUROOPAN PARLAMENTTI JA EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO, jotka

    ottavat huomioon Euroopan yhteisön perustamissopimuksen ja erityisesti sen 285 artiklan,

    ottavat huomioon komission ehdotuksen [2],

    [2] EYVL C , , s. .

    noudattavat perustamissopimuksen 251 artiklassa määrättyä menettelyä [3],

    [3] EYVL C , , s. .

    sekä katsovat seuraavaa:

    (1) Suorittaakseen perustamissopimuksella sekä hedelmä- ja vihannesalan yhteistä markkinajärjestelyä koskevilla yhteisön säännöksillä sille annetun tehtävän komission on tarpeen saada tarkkaa tietoa tiettyjen hedelmälajien viljelmien tuotantomahdollisuuksista yhteisössä sekä saada käyttöönsä keskipitkän ajan ennusteita tuotannosta ja tarjonnasta markkinoilla. Tämä tehtävä on nykyisin täytetty tilastotietojen keruusta jäsenvaltioissa tiettyjen hedelmälajien viljelmien tuotantomahdollisuuksien määrittämiseksi annetulla neuvoston direktiivillä 76/625/ETY [4], sellaisena kuin se on viimeksi muutettuna Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivillä 1999/87/EY [5]. Koska kyseistä direktiiviä on muutettu useita kertoja, on suotavaa kumota se ja korvata se tällä direktiivillä näiden muutosten yhteydessä.

    [4] EYVL L 218, 11.8.1976, s. 10.

    [5] EYVL L 16, 21.1.2000, s. 72.

    (2) Tämän vuoksi kaikissa jäsenvaltioissa tietojen keruu olisi tehtävä samaan aikaan saman hedelmälajin viljelmistä samoin perustein ja verrattavissa olevalla tarkkuudella. Uudet viljelmät saavuttavat täyden sadon vasta tietyn ajan kuluttua. Tämän vuoksi tietojen keruu olisi toistettava joka viides vuosi; tällä tavoin voidaan saada luotettavaa tietoa tuotantomahdollisuuksista niin, että otetaan huomioon myös vielä tuottamattomat hedelmäpuut.

    (3) Jokaisessa jäsenvaltiossa olisi tutkittava yhdenmukaisesti jokaisen hedelmälajin tärkeimmät lajikkeet, millä pyritään niin täydelliseen lajikeluokitteluun kuin on tarpeen.

    (4) Aiemmasta hedelmäviljelmiä koskevasta tietojen keruusta saadun kokemuksen perusteella on tarpeen ottaa käyttöön tietty joustavuus jäsenvaltioiden käyttämien tietojen keruumenetelmien osalta.

    (5) Perustamissopimuksen 5 artiklassa mainittujen toissijaisuusperiaatteen ja suhteellisuusperiaatteen mukaisesti jäsenvaltiot eivät voi erillään riittävästi saavuttaa tavoitetta tiettyjen hedelmälajien viljelmien tuotantomahdollisuuksia yhteisössä koskevien ja yhteisön markkinoilla tapahtuvan tuotannon sekä tarjonnan keskipitkän ajan ennustuksia koskevien luotettavien ja täydellisten tilastojen toteuttamisesta. Ne voidaan siten toteuttaa paremmin yhteisön tasolla, eikä tässä direktiivissä säädetä enempää kuin kyseisten tavoitteiden saavuttamiseksi on välttämätöntä.

    (6) Tämän vuoksi direktiivi 76/625/ETY olisi kumottava.

    (7) Koska tämän direktiivin täytäntöönpanossa välttämättömät toimenpiteet ovat hallintotoimenpiteitä menettelystä komissiolle siirrettyä täytäntöönpanovaltaa käytettäessä 28 päivänä kesäkuuta 1999 tehdyn neuvoston päätöksen 1999/468/EY [6] 2 artiklan tarkoittamassa merkityksessä, toimenpiteet olisi hyväksyttävä mainitun päätöksen 4 artiklassa säädettyä menettelyä noudattaen,

    [6] EYVL L 184, 17.7.1999, s. 23.

    OVAT ANTANEET TÄMÄN DIREKTIIVIN:

    1 artikla

    1. Jäsenvaltiot tekevät vuoden 2002 tammikuun 1 päivästä alkaen ja sen jälkeen joka viides vuosi tietojen keruun alueensa tiettyjen hedelmälajien viljelmistä.

    2. Tietoja kerätään seuraavista lajeista:

    a) Syötäväksi tarkoitetut omenat

    b) Syötäväksi tarkoitetut päärynät

    c) Persikat

    d) Aprikoosit

    e) Appelsiinit

    f) Sitruunat

    g) Sitrushedelmät (mandariinit, myös tangeriinit ja satsumat; klementiinit, wilkingit ja muut niiden kaltaiset sitrushedelmähybridit)

    Lajit, joista kerätään tietoja eri jäsenvaltioissa, esitetään liitteessä olevassa taulukossa.

    Ainoastaan muuhun käyttöön kuin syötäväksi tarkoitettujen omena- ja päärynälajien viljelmiä koskeva selvitys on vaihtoehtoinen.

    3. Tietojen keruu koskee kaikkia maatiloja, joilla on istutettuja hedelmäpuita, joiden sato myydään kokonaan tai pääosin.

    Tietojen keruu käsittää yhden lajin viljelmät ja sekaviljelmät, toisin sanoen hedelmäviljelmät, joilla viljellään useita 2 kohdassa tarkoitettuja lajeja tai yhtä tai useampaa edellä tarkoitetuista lajeista yhdessä muiden lajien kanssa.

    4. Tietojen keruu voi olla 3 artiklassa esitettyjen edellytysten mukaisesti joko kokonaistutkimus tai satunnaisotantaan perustuva.

    2 artikla

    1. Tämä tietojen keruu on toteutettava siten, että tulokset voidaan esittää näiden ominaisuuksien eri yhdistelminä:

    A. Hedelmälajike

    Kunkin hedelmälajin osalta olisi esitettävä tärkeysjärjestyksessä riittävä määrä lajikkeita, jotta kunkin jäsenvaltion osalta voidaan arvioida erikseen lajikkeittain vähintään 80 prosenttia kyseessä olevan hedelmälajin kokonaisviljelyalasta, ja joka tapauksessa olisi esitettävä kaikki ne lajikkeet, jotka ovat vähintään 3 prosenttia kyseisen hedelmälajin kokonaisviljelyalasta.

    B. Puiden ikä

    Puiden ikä on laskettava niiden istuttamisesta maahan. Istutuskausi syksystä kevääseen käsitetään yhdeksi jaksoksi. Kun puu on vartettu uudelleen, on tämän toteuttamisajankohta määräävä tekijä.

    C. Istutettu nettoalue, puiden lukumäärä ja istutustiheys

    Viljelmän istutustiheys voidaan laskea suoraan tai istutettuun nettoalueeseen perustuvalla laskennalla.

    2. Yksityiskohtaiset säännöt tämän artiklan soveltamisesta annetaan 8 artiklassa tarkoitettua menettelyä noudattaen.

    3 artikla

    1. Jos tietojen keruu suoritetaan otantatutkimuksena, otoksen on edustettava vähintään 95 prosenttia hedelmälajien alasta. Ne alat, jotka eivät kuulu otokseen, voidaan arvioida.

    2. Jäsenvaltiot toteuttavat otantatutkimuksena suoritetun tietojen keruun tulosten osalta kaikki aiheelliset toimenpiteet, jotta keskivirhe olisi enintään 3 prosenttia kunkin hedelmälajin kansallisesta kokonaisalasta 68 prosentin luotettavuustasolla.

    3. Jäsenvaltiot toteuttavat aiheelliset toimenpiteet rajoittaakseen tarkastusvirheitä ja arvioidakseen tarvittaessa niiden vaikutusta kunkin hedelmälajin kokonaisalaan.

    4 artikla

    1. Jäsenvaltiot toimittavat komissiolle tietojen keruun tulokset mahdollisimman nopeasti, kuitenkin viimeistään tietojen keruun toteuttamista seuraavan vuoden lokakuun 1 päivään mennessä.

    2. Edellä 1 kohdassa tarkoitetut tulokset on toimitettava tuotantoalueittain. Jäsenvaltioille säädettävät tuotantoalueiden rajat vahvistetaan 8 artiklassa säädettyä menettelyä noudattaen.

    3. Edellä 3 artiklassa tarkoitetut todetut tarkastusvirheet ja keskivirheet on toimitettava tiedoksi tietojen keruun toteuttamista seuraavan vuoden lokakuun 1 päivään mennessä.

    4. Jäsenvaltioiden on toimitettava komissiolle tietojen keruuta koskeva menetelmäraportti viimeistään 1 päivänä lokakuuta ietojen keruun toteuttamista seuraavana vuonna.

    5 artikla

    Niiden jäsenvaltioiden, joilla on käytettävissään vuosittaisia tietoja:

    a) alueellaan lopetetuista hedelmälajien viljelmistä ja

    b) alueelleen perustetuista uusista hedelmälajien viljelmistä,

    on toimitettava kyseiset tiedot komissiolle viimeistään 31 päivänä lokakuuta seuraavana vuonna.

    6 artikla

    Jäsenvaltioita kuultuaan ja niiden kanssa jatkuvassa yhteistyössä toimien komissio tutkii:

    a) toimitetut tulokset

    b) tekniset ongelmat erityisesti tietojen keruun ja tiedoksiantojen valmistelussa ja toteutuksessa

    c) tietojen keruun ja tiedoksiantojen tulosten merkityksen.

    7 artikla

    Komissio esittää Euroopan parlamentille ja neuvostolle vuoden kuluessa siitä, kun jäsenvaltiot ovat antaneet tulokset tiedoksi, kertomuksen ensimmäisestä tietojen keruusta saaduista kokemuksista.

    8 artikla

    1. Komissiota avustaa neuvoston päätöksellä 72/279/ETY [7] perustettu pysyvä maataloustilastokomitea.

    [7] EYVL L 179, 7.8.1972, s.1.

    2. Viitattaessa tähän kohtaan sovelletaan päätöksen 1999/468/EY 4 artiklassa säädettyä hallintomenettelyä mainitun päätöksen 8 artiklan säännöksiä noudattaen.

    3. Päätöksen 1999/468/EY 4 artiklan 3 kohdassa säädetty määräaika vahvistetaan 3 kuukaudeksi.

    9 artikla

    Kumotaan direktiivi 76/625/ETY.

    10 artikla

    Jäsenvaltioiden on saatettava tämän direktiivin noudattamisen edellyttämät lait, asetukset ja hallinnolliset määräykset voimaan [...] mennessä. Niiden on ilmoitettava tästä komissiolle viipymättä.

    Näissä jäsenvaltioiden antamissa säädöksissä on viitattava tähän direktiiviin tai niitä virallisesti julkaistaessa niihin on liitettävä viittaus tähän direktiiviin. Jäsenvaltioiden on säädettävä siitä, miten viittaukset tehdään.

    11 artikla

    Tämä direktiivi tulee voimaan kahdentenakymmenentenä päivänä sen jälkeen, kun se on julkaistu Euroopan yhteisöjen virallisessa lehdessä.

    12 artikla

    Tämä direktiivi on osoitettu jäsenvaltioille.

    Tehty Brysselissä [...] päivänä [...]kuuta [...].

    Euroopan parlamentin puolesta Neuvoston puolesta

    Puhemies Puheenjohtaja

    [...] [...]

    LIITE

    LAJIT, JOISTA KERÄTÄÄN TIETOJA ERI JÄSENVALTIOISSA

    >TAULUKON PAIKKA>

    Top