Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 51999PC0608

Ehdotus: neuvoston asetus maito- ja maitotuotealan yhteisestä markkinajärjestelystä annetun asetuksen (EY) N:o 1255/1999 muuttamisesta

/* KOM/99/0608 lopull. - CNS 99/0246 */

EYVL C 89E, 28.3.2000, p. 32–32 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

51999PC0608

Ehdotus: neuvoston asetus maito- ja maitotuotealan yhteisestä markkinajärjestelystä annetun asetuksen (EY) N:o 1255/1999 muuttamisesta /* KOM/99/0608 lopull. - CNS 99/0246 */

Virallinen lehti nro C 089 E , 28/03/2000 s. 0032 - 0032


Ehdotus: NEUVOSTON ASETUS maito- ja maitotuotealan yhteisestä markkinajärjestelystä annetun asetuksen (EY) N:o 1255/1999 muuttamisesta

(komission esittämä)

PERUSTELUT

Komissio tilasi vuoden 1998 elokuussa tutkimuksen koulumaitoa koskevan toimenpiteen vaikutuksista ja toiminnasta EU:ssa. Tätä arviointia koskeva loppuraportti valmistui vuoden 1999 helmikuussa.

Raportissa esitetyt johtopäätökset ovat johtaneet joihinkin suosituksiin, joista pääasiallisia ovat:

Kun arviointi perustetaan pelkästään toimenpiteen nykyisin vahvistettuihin ja kirjattuihin tavoitteisiin, jotka keskittyvät pääasiassa maitotuotteiden kulutuksen turvaamiseen ja lisäämiseen, ja sen tehtävään maidon ylijäämien poistovälineenä, on todettava, että toimenpiteellä on ollut vain vähän myönteisiä vaikutuksia ja se antaa vähän vastinetta rahoille verrattuna käytössä oleviin vaihtoehtoisiin keinoihin poistaa ylijäämiä. Näin ollen vaikuttaa siltä, että komission pitäisi harkita vakavasti toimenpiteen poistamista. Tällaisen toimen merkittävin seuraus olisi vastuun siirtäminen koululaisten tuetun maidonsaannin turvaamisesta jäsenvaltioiden hallituksille. Vaikka tällaisen toiminnan tuloksia on vaikea ennustaa, se johtaisi kuitenkin todennäköisesti vääjäämättä maitotuotteiden heikompaan saatavuuteen ja alentuneeseen kulutukseen kouluissa (raportin sivu 119).

Järjestelmän muiden mahdollisten tavoitteiden osalta raportissa todetaan:

On kuitenkin todettava, että koulumaitoa koskevalla toimenpiteellä on merkitystä jäsenvaltioiden vahvistamassa ja toteuttamassa laajemmassa yleisessä sekä terveyttä/ravitsemusta koskevassa politiikassa. Alun perin tämä oli myös perusteena niissä tuetuissa ja ilmaista koulumaitoa koskevissa järjestelmissä, joita eri maissa toteutettiin ennen minkäänlaisen EU-järjestelmän käyttöönottoa (raportin sivu 120).

Arviointiraportti julkaistiin suurelle yleisölle, ja se nostatti syvällisen keskustelun järjestelmän tavoitteista ja tulevaisuudesta. Keskustelusta voidaan tehdä seuraavat merkittävimmät johtopäätökset:

a) toimenpiteen lopettaminen johtaisi maidon heikentyneeseen saatavuuteen ja alentuneeseen kulutukseen kouluissa;

b) vaikka toimenpiteen pääasiallisena tavoitteena on maidon ylijäämien poistaminen, sen välilliset ravitsemukseen ja maidon kulutuksen edistämiseen liittyvät tavoitteet olisi myös otettava huomioon;

c) koulumaitoa koskeva toimenpide pitäisi säilyttää ja sen käytännön toteutusta pitäisi tehostaa.

Koulumaitoa koskevasta toimenpiteestä keskusteltiin myös kesäkuussa pidetyssä maatalousneuvoston kokouksessa. Tällöin neuvosto hyväksyi seuraavan julkilausuman:

Euroopan unionin maatalousministerit ovat sitä mieltä, että erityisesti lapsia ja nuoria on tärkeää rohkaista kuluttamaan maitoa sen korkean ravintoarvon vuoksi Tämän vuoksi ministerit pitävät tarkoituksenmukaisena pohtia perusteellisemmin keinoja, joilla maidon käyttöä voidaan edistää kustannustehokkaalla tavalla ottaen huomioon talousarviovarojen yleinen taso.

Tämän perusteella komissio on harkinnut uudelleen alkuperäistä aikomustaan ehdottaa EU:n tuen poistamista tältä toimenpiteeltä.

Ehdotuksen tehdessään komissio haluaa erityisesti korostaa seuraavia seikkoja:

(1) Ottaen huomioon toimenpiteen vaikutuksen maito- ja maitotuotemarkkinoilla sekä koululaisille toimitetun maidon tuen, joka on suurempi kuin muiden maitotalousalan tukitoimenpiteiden tuki (95 prosenttia maidon tavoitehinnasta), ja yhteisen maatalouspolitiikan tulevien vuosien tiukan budjettitilanteen vuoksi on aiheellista alentaa yhteisön tukea koulumaidolle.

(2) Sen lisäksi, että koulumaitoa koskevan toimenpiteen tehtävänä on auttaa kasvattamaan maitotuotteiden markkinoita, toimenpiteellä voisi olla myös merkitystä EU:ssa tai jäsenvaltioissa vahvistettujen ja toteutettujen yleisten poliittisten tavoitteiden sekä terveyteen, ravitsemukseen tai sosiaalipolitiikkaan liittyvien tavoitteiden osalta. Tässä suhteessa vaikuttaa asianmukaiselta pyytää jäsenvaltioita osallistumaan järjestelmän rahoitukseen, mikä johtaa takaisin EU:n nykyisen koulumaitoa koskevan toimenpiteen juurille.

Tästä syystä komissio ehdottaa järjestelmän jatkamista siten, että yhteisö rahoittaa siitä puolet ja jäsenvaltiot toisen puolen. Ehdotuksessa säädetään myös oikeusperustasta, jolla annetaan jäsenvaltioille mahdollisuus periä maidontuottajilta ja/tai jalostajilta tai kaupalta niiden osuus toimenpiteen rahoituksesta.

1999/0246 (CNS)

Ehdotus:

NEUVOSTON ASETUS

maito- ja maitotuotealan yhteisestä markkinajärjestelystä annetun asetuksen (EY) N:o 1255/1999 muuttamisesta

EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO, joka

ottaa huomioon Euroopan yhteisön perustamissopimuksen ja erityisesti sen 36 ja 37 artiklan,

ottaa huomioon komission ehdotuksen [1],

[1] EYVL C

ottaa huomioon Euroopan parlamentin lausunnon [2],

[2] EYVL C

ottaa huomioon talous- ja sosiaalikomitean lausunnon [3],

[3] EYVL C

ottaa huomioon alueiden komitean lausunnon [4],

[4] EYVL C

sekä katsoo seuraavaa:

(1) Maito- ja maitotuotealan yhteisestä markkinajärjestelystä 17 päivänä toukokuuta 1999 annetun neuvoston asetuksen (EY) N:o 1255/1999 [5] 14 artiklassa säädetään yhteisön tuesta maidon ja eräiden maitotuotteiden toimittamiseksi koulujen oppilaille maidon kulutuksen edistämiseksi nuorten parissa. Tämän toimenpiteen arviointi on osoittanut, että koulumaitoa koskeva toimenpide vaikuttaa, joskin rajallisesti, maitotalousmarkkinoiden tasapainoon. Arvioinnissa korostetaan lisäksi, että jos toimenpide poistettaisiin ja vastuu tuetun maidon toimittamisesta koululaisille siirrettäisiin näin ollen jäsenvaltioille, maitotuotteiden saatavuus ja siten niiden kulutus kouluissa alenisi entisestään. Tämän vuoksi yhteisen maatalouspolitiikan tavoitteiden mukaista on jatkaa toimenpidettä, vaikkakin yhteisön tuen määrää alennetaan.

[5] EYVL L 160, 26.6.1999, s. 48.

(2) Lisäksi edellä mainitusta arvioinnista käy ilmi, että sen lisäksi, että toimenpide vaikuttaa maitotalousmarkkinoiden tasapainoon, sillä on merkitystä laajempien yleisten sekä terveyteen ja ravitsemukseen liittyvien tavoitteiden kannalta. Jäsenvaltioiden on tämän vuoksi aiheellista osallistua toimenpiteestä aiheutuvien kustannusten rahoittamiseen vähintään samansuuruisella osuudella kuin yhteisö. Jäsenvaltioilla pitäisi lisäksi olla mahdollisuus rahoittaa osuutensa toimenpiteestä maitotalousalaltaan perityllä maksulla,

ON ANTANUT TÄMÄN ASETUKSEN:

1 artikla

Korvataan asetuksen (EY) N:o 1255/1999 14 artikla seuraavasti:

"14 artikla

1. Tukea myönnetään koulujen oppilaille toimitettaville tietyille jalostetuille maitotuotteille, jotka kuuluvat CN-koodeihin 0401, 0403, 0404 90 ja 0406 tai 2202 90, enintään 0,25 litralta maitoekvivalentteina oppilasta kohti päivässä.

2. Yhteisön rahoitusosuus täysmaidolle maksettavasta tuesta on 50 prosenttia maidon tavoitehinnasta. Muiden maitotuotteiden osalta yhteisön rahoitusosuus määritetään ottaen huomioon kyseisten tuotteiden maitopitoisuus.

3. Yhteisön rahoitusosuuden saamiseksi jäsenvaltioiden on osallistuttava rahoitukseen vähintään yhteisön osuuden suuruisella osuudella. Jäsenvaltiot voivat rahoittaa oman osuutensa kokonaan tai osittain maitotalousalaltaan kerätyillä maksuilla."

2 artikla

Tämä asetus tulee voimaan seitsemäntenä päivänä sen jälkeen, kun se on julkaistu Euroopan yhteisöjen virallisessa lehdessä.

Tämä asetus on kaikilta osiltaan velvoittava, ja sitä sovelletaan sellaisenaan kaikissa jäsenvaltioissa.

Tehty Brysselissä

Neuvoston puolesta

Puheenjohtaja

>TAULUKON PAIKKA>

Top