Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 51998IR0343

    Alueiden komitean lausunto aiheesta: - "Komission tiedonanto - Yhteisön tason työmarkkinaosapuolten vuoropuhelun mukauttaminen ja edistäminen", ja - "Luonnos neuvoston päätökseksi Euroopan yhteisöjen pysyvän työllisyyskomitean perustamisesta tehdyn päätöksen 70/532/ETY muuttamisesta"

    CdR 343/98 fin

    EYVL C 93, 6.4.1999, p. 54 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

    51998IR0343

    Alueiden komitean lausunto aiheesta: - "Komission tiedonanto - Yhteisön tason työmarkkinaosapuolten vuoropuhelun mukauttaminen ja edistäminen", ja - "Luonnos neuvoston päätökseksi Euroopan yhteisöjen pysyvän työllisyyskomitean perustamisesta tehdyn päätöksen 70/532/ETY muuttamisesta" CdR 343/98 fin

    Virallinen lehti nro C 093 , 06/04/1999 s. 0054


    Alueiden komitean lausunto aiheesta:

    "Komission tiedonanto Yhteisön tason työmarkkinaosapuolten vuoropuhelun mukauttaminen ja edistäminen", ja "Luonnos neuvoston päätökseksi Euroopan yhteisöjen pysyvän työllisyyskomitean perustamisesta tehdyn päätöksen 70/532/ETY muuttamisesta"

    (1999/C 93/08)

    ALUEIDEN KOMITEA, joka

    ottaa huomioon komission tiedonannon "Yhteisön tason työmarkkinaosapuolten vuoropuhelun mukauttaminen ja edistäminen" sekä "Luonnoksen neuvoston päätökseksi Euroopan yhteisöjen pysyvän työllisyyskomitean perustamisesta tehdyn päätöksen 70/532/ETY muuttamisesta" KOM(1998) 322 lopull.,

    ottaa huomioon AK:n työvaliokunnan 13. toukokuuta 1998 Euroopan yhteisön perustamissopimuksen 198 c artiklan neljännen kohdan nojalla tekemän päätöksen laatia lausunto kyseisestä aiheesta sekä antaa lausunnon valmistelu valiokunta 5:n "Sosiaalipolitiikka Kansanterveys Kuluttajansuoja Tutkimus Matkailu" tehtäväksi,

    ottaa huomioon valiokunta 5:n 9. marraskuuta 1998 hyväksymän lausuntoluonnoksen CdR 343/98 rev. (esittelijä: Manuel Chavez González),

    hyväksyi 13. ja 14. tammikuuta 1999 pitämässään 27. täysistunnossa (tammikuun 14. päivän kokouksessa) seuraavan lausunnon.

    1. Yleistä

    1.1. Jatkoksi tiedonannolle sosiaalisen vuoropuhelun kehityksestä yhteisön tasolla () komissio pohtii nyt käsiteltävässä asiakirjassa tämän vuoropuhelun tulevaisuutta yhteisön tasolla ja määrittelee uusia toimintalinjoja ja aloitteita, joilla on määrä mukauttaa ja vahvistaa työmarkkinaosapuolten osallistumista unionin politiikan suunnitteluun.

    1.2. Talouden maailmanlaajuistumisen ja yhtenäisvaluuttaan siirtymisen tulee osaltaan lisätä työllisyyttä, mikä on unionin tärkein tavoite. Kuten työllisyyttä käsitelleessä huippukokouksessa (20. 21. marraskuuta 1997) korostettiin, työmarkkinaosapuolten vuoropuhelulla on tässä yhteydessä keskeinen rooli sellaisilla avainaloilla kuin työn organisoinnin uudenaikaistaminen, rakennemuutoksen ennakointi, työehtojen ja -olojen muutoksen ja mukauttamisen tukeminen, joilla pyritään löytämään uusia työn muotoja ja luomaan työpaikkoja, tehokkuutta, yhteisvastuuta sekä parantamaan elämänlaatua.

    1.3. Työmarkkinaosapuolten vuoropuhelu on tehokkaaksi osoittautunut väline, jota on taloudellisen ja sosiaalisen yhteenkuuluvuuden parantamiseksi kehitettävä edelleen kehityksen, kilpailukyvyn ja työllisyyden perusperiaatteiden pohjalta. AK katsoo, että näiden tavoitteiden saavuttamiseksi on tarpeen vahvistaa ja mukauttaa työmarkkinaosapuolten vuoropuhelun nykymekanismeja ja lisätä niiden tehokkuutta, avoimuutta ja edustavuutta.

    1.4. AK kannattaa komission tiedonantoa, jonka tavoitteena on mukauttaa, vahvistaa ja joustavoittaa työmarkkinaosapuolten vuoropuhelua sekä parantaa työmarkkinaosapuolten mahdollisuuksia osallistua unionin politiikan suunnitteluun ja toteutukseen erityisesti talouskasvuun ja työllisyyteen liittyvillä aloilla.

    1.5. Aikaisempien lausuntojensa mukaisesti ja ottaen huomioon erittäin monia työpaikkoja Euroopan unioniin luoneiden paikallisyhteisöjen ja alueiden merkityksen sekä niiden työmarkkinaosapuolten vuoropuhelun edistämisestä hankkiman kokemuksen, joka ilmenee lukuisissa paikallis- ja aluehallintojen aikaansaamissa työllisyyssopimuksissa, joihin työmarkkinaosapuolet osallistuvat aktiivisesti, AK pyytää, että se sekä paikallis- ja alueviranomaiset otetaan mukaan työmarkkinaosapuolten vuoropuhelua yhteisön tasolla edistävien välineiden soveltamiseen.

    1.6. AK katsoo, että pk-yritykset tulisi niiden keskeisen työllistävän vaikutuksen vuoksi saada mukaan yhteisön tason työmarkkinaosapuolten vuoropuhelun kehittämiseksi suunniteltuihin toimiin.

    2. Tietojen vaihdon kehittäminen

    2.1. Jotta työmarkkinaosapuolet voivat osallistua tehokkaasti unionin politiikan suunnitteluun ja toimeenpanoon, niillä on oltava käytettävissään riittävästi asianmukaista tietoa. AK kannattaa komission perustamia erilaisia mekanismeja sekä tiedonannossa esitettyjä ehdotuksia.

    2.2. AK katsoo myös, että komission muut pääosastot, erityisesti pääosasto X, on syytä saada tiiviimmin mukaan, jotta työmarkkinaosapuolten vuoropuhelun välineet saadaan tehtyä tunnetuiksi kansalaisten keskuudessa.

    3. Kuulemismenettelyn mukauttaminen

    3.1. AK kannattaa komission ehdottamaa työmarkkinaosapuolten nykyisten kuulemismenettelyjen uudistamista (kuuleminen eri alojen tasolla, kuuleminen alakohtaisella tasolla sekä sosiaalipolitiikasta tehdyn sopimuksen 3 artiklan mukainen kuuleminen).

    3.2. AK katsoo, että tämä uudistus ja institutionaalisten puitteiden yksinkertaistaminen lisäävät menettelyjen selvyyttä, työmarkkinaosapuolten edustavuutta ja kuulemisten tehoa.

    4. Yhteistyökumppanuus työllisyysasioissa

    4.1. AK kannattaa pysyvän työllisyyskomitean uudistamista, sillä se soveltaa toiminnassaan vanhanaikaisia ja epätyydyttäviä menetelmiä.

    4.2. Ottaen huomioon kuntien ja alueiden vastuualueet työllisyysasioissa sekä tällä alalla meneillään olevat toimet AK pyytää komissiota tutkimaan vastaavia keinoja komitean ottamiseksi mukaan pysyvän työllisyyskomitean työhön. Ottaen lisäksi huomioon alue- ja paikallisviranomaisten luomien työpaikkojen merkityksen AK katsoo, ettei työnantajien valtuuskuntaa pysyvässä työllisyyskomiteassa tule muodostaa ainoastaan yksityissektorin työnantajien edustajista. Tässä yhteydessä AK ehdottaa, että julkisella ja yksityisellä sektorilla on tasapuolinen edustus pysyvän työllisyyskomitean työnantajien valtuuskunnassa.

    5. Yhteisten toimien ja neuvottelujen korostaminen

    5.1. AK pitää työmarkkinaosapuolten, jäsenvaltioiden ja unionin toimielinten yhteisten toimien ja neuvottelujen korostamista suotavana ja tarpeellisena, jotta vuoropuhelua voidaan kehittää tehokkaasti siten, että se edistää työpaikkojen luomista ja tuotantojärjestelmän muutoksista selviytymistä.

    5.2. AK pyytää, että komissio ottaa sen mukaan tiedotus- ja kuulemismenettelyyn, jotta komitea voi ilmaista kantansa Euroopan unionin kuntien ja alueiden taloudellisen ja sosiaalisen kehityksen kannalta keskeisistä kysymyksistä.

    6. Työmarkkinaosapuolten vuoropuhelu ja avautuminen

    6.1. AK kannattaa komission ehdotusta tukea konkreettisin toimin työmarkkinaosapuolten vuoropuhelun edellyttämien rakenteiden ja toimien kehittämistä unionin jäsenyyttä hakeneissa maissa.

    6.2. EU:n ja Välimeren maiden kumppanuuden perustamista ja konkreettisesti vuoden 2010 jälkeen perustettavaa vapaakauppa-aluetta silmällä pitäen AK kehottaa komissiota tukemaan työmarkkinaosapuolten vuoropuhelun edellyttämien rakenteiden luomista Välimeren alueen kumppanuusmaihin.

    7. Työmarkkinaosapuolten vuoropuhelu raja-alueilla

    7.1. Euroopan valtioiden raja-alueilla hankitaan parhaillaan kokemuksia työmarkkinaosapuolten vuoropuhelusta. Yritykset, ammatilliset järjestöt sekä alue- ja paikallishallinto toteuttavat raja-alueilla toimia, joilla pyritään edistämään alueiden sopeutumista yhtenäismarkkinoihin sekä niiden taloudellista ja sosiaalista kehitystä.

    7.2. AK kehottaa komissiota tukemaan näitä aloitteita ja kehittämään uusia toimia, joilla edistetään työmarkkinaosapuolten vuoropuhelua raja-alueilla.

    Bryssel 14. tammikuuta 1999.

    Alueiden komitean puheenjohtaja

    Manfred DAMMEYER

    () KOM(96) 448 lopull.

    Top