EUR-Lex L'accès au droit de l'Union européenne

Retour vers la page d'accueil d'EUR-Lex

Ce document est extrait du site web EUR-Lex

Document 32023R2920

Neuvoston asetus (EU) 2023/2920, annettu 21 päivänä joulukuuta 2023, asetuksen (EU) 2022/2578 muuttamisesta sen soveltamisajan jatkamiseksi

ST/16273/2023/INIT

EUVL L, 2023/2920, 29.12.2023, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2023/2920/oj (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Statut juridique du document En vigueur

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2023/2920/oj

European flag

virallinen lehti
Euroopan unionin

FI

Sarjan L


2023/2920

29.12.2023

NEUVOSTON ASETUS (EU) 2023/2920,

annettu 21 päivänä joulukuuta 2023,

asetuksen (EU) 2022/2578 muuttamisesta sen soveltamisajan jatkamiseksi

EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO, joka

ottaa huomioon Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen ja erityisesti sen 122 artiklan 1 kohdan,

ottaa huomioon Euroopan komission ehdotuksen,

sekä katsoo seuraavaa:

(1)

Neuvoston asetuksella (EU) 2022/2578 (1) perustetaan väliaikainen markkinakorjausmekanismi, jota sovelletaan toimeksiantoihin, jotka tehdään unionin virtuaalisiin kauppapaikkoihin liittyvillä johdannaisilla, joiden maturiteetti on yhdestä kuukaudesta yhteen vuoteen, käytävää kauppaa varten. Markkinakorjausmekanismia sovelletaan siten kaikkiin hyödykejohdannaisiin, joilla käydään kauppaa säännellyillä markkinoilla ja joiden kohde-etuutena on missä tahansa virtuaalisessa kauppapaikassa unionissa toteutettava kaasukauppa.

(2)

Markkinakorjausmekanismin on määrä aktivoitua, kun markkinakorjaustapahtuma toteutuu, eli kun ICE Endex B.V.:n (Alankomaat) julkaisema Title Transfer Facility (TTF) -kauppapaikan front-month-johdannaisen selvityshinta on yli 180 euroa megawattitunnilta ja 35 euroa korkeampi kuin viitehinta kolmen työpäivän ajan. Asetuksessa (EU) 2022/2578 asetetaan dynaaminen tarjousraja, jonka mukaan, markkinakorjaustapahtuman toteutuessa, markkinoiden ylläpitäjät eivät saa hyväksyä eivätkä markkinaosapuolet toimittaa johdannaisia koskevia toimeksiantoja, joiden hinnat ovat 35 euroa/MWh korkeammat kuin Euroopan unionin energia-alan sääntelyviranomaisten yhteistyöviraston, jäljempänä ’ACER’ edellisenä päivänä julkaisema viitehinta.

(3)

Euroopan arvopaperimarkkinaviranomainen, jäljempänä ’ESMA’, ja ACER analysoivat 1 päivänä maaliskuuta 2023 asetuksen (EU) 2022/2578 8 artiklan mukaisesti julkaistuissa vaikutustenarviointiraporteissaan joukkoa indikaattoreita arvioidakseen, mitä vaikutuksia markkinakorjausmekanismilla on ollut kyseisen asetuksen voimaantulon jälkeen. ESMA ja ACER totesivat, että markkinakorjausmekanismia ei oltu aktivoitu eikä kielteisiä vaikutuksia toimitusvarmuuteen, unionin sisäisiin kaasuvirtoihin eikä rahoitusvakauteen ollut ilmennyt ennen niiden raporttien julkaisemista.

(4)

Komissio laajensi analyysia ESMAn ja ACERin 1 päivänä maaliskuuta 2023 julkaistuissa raporteissa analysoitujen indikaattoreiden pohjalta arvioidakseen markkinakehitystä kyseisissä kertomuksissa analysoidun ajanjakson jälkeen. Kielteisiä vaikutuksia ei ole havaittu sen jälkeen, kun asetus (EU) 2022/2578 tuli voimaan, eikä markkinakorjausmekanismia ole koskaan aktivoitu.

(5)

Energian toimitusvarmuuteen unionissa liittyy kuitenkin yhä vakavia vaikeuksia. Kaasumarkkinoiden maailmanlaajuinen tilanne on edelleen hyvin kireä. Kaasun hinnat ovat edelleen huomattavasti korkeammat kuin ennen kriisin alkamista Euroopassa Venäjän alettua käyttää energiaa aseena ja Venäjän aloitettua hyökkäyssodan Ukrainaa vastaan, millä on väistämättömiä seurauksia unionin kansalaisten ostovoimalle ja unionin yritysten kilpailukyvylle.

(6)

Kaasumarkkinoiden epävakaus on myös seurausta geopoliittisista riskeistä johtuvasta markkinoiden kireydestä ja muodostaa lisäriskin unionin taloudelle. Hintojen voimakas heilahtelu kesällä ja alkusyksystä 2023, jolloin hinnat nousivat muutamassa viikossa yli 50 prosenttia, osoittaa, että markkinat ovat edelleen hauraat ja alttiita jopa suhteellisen pienille kysyntään ja tarjontaan kohdistuville häiriöille; tästä ovat osoituksena viimeaikaisista tapahtumista, kuten Australian nesteytetyn maakaasun (LNG) käsittelylaitosten lakosta tai Balticconnector-kaasuputken häiriöstä, seuranneet hintamuutokset. Lähi-idän meneillään oleva kriisi on merkittävä geopoliittinen lisäriski, joka saattaa vaikuttaa kaasun hintoihin ja toimituksiin.

(7)

Maailmanlaajuiset kaasumarkkinat ovat tällä hetkellä hyvin kireät, ja niiden odotetaan pysyvän sellaisina vielä jonkin aikaa. Nesteytetyn maakaasun maailmanlaajuinen tarjonta on kasvanut vain vähän kahden viimeksi kuluneen vuoden aikana, mikä johtui vähäisistä nesteytyskapasiteetin lisäyksistä, käyttökatkoksista tärkeimmissä vientilaitoksissa ja syöttökaasun heikentyneestä saannista LNG-nesteytyslaitoksissa. Merkittävää uutta LNG-nesteytyskapasiteettia saataneen käyttöön vasta vuoden 2025 aikana. Näin ollen markkinoiden tasapainon odotetaan edelleen pysyvän epävakaana lähitulevaisuudessa.

(8)

Lisäksi koska putkikaasun tuonti Venäjältä on vähentynyt merkittävästi kuluneen vuoden aikana, unioniin suuntautuvien kaasutoimitusten saatavuus on huomattavasti alhaisempaa kuin kriisiä edeltävänä aikana. Kaasun nykyisellä tuontitasolla unionin odotetaan tuovan Venäjältä noin 20 miljardia kuutiometriä (m3) putkikaasua vuonna 2023, mikä on noin 110 miljardia m3 vähemmän kuin vuonna 2021. Sen vuoksi kaasupulan riski on unionissa edelleen huomattavan korkea lyhyellä aikavälillä. Nykyiset kireät markkinaolosuhteet huomioon ottaen hinnat voivat jälleen nousta voimakkaasti ennakoimattomien tapahtumien ja äkillisten häiriöiden vuoksi; tällaisia ovat muun muassa nesteytetyn maakaasun kysynnän elpyminen Aasiassa, mikä voisi vähentää kaasun saatavuutta maailmanmarkkinoilla, äärimmäiset sääolosuhteet, jotka voisivat vaikuttaa vesivoiman varastointiin ja ydinvoiman tuotantoon ja edellyttäisivät kaasuvoiman tuotannon lisäämistä, sekä muut mahdolliset kaasun toimitushäiriöt, kuten kaasun tuonnin täydellinen loppuminen Venäjältä tai uudet kriittisen infrastruktuurin häiriöt, kuten NordStream 1 -kaasuputkeen syyskuussa 2022 kohdistunut sabotaasi tai Balticconnector-kaasuputkessa lokakuussa 2023 tapahtunut häiriö.

(9)

Jatkuvat vakavat vaikeudet altistavat koko unionin energiapulalle ja korkeille energian hinnoille. Kaasun hintatasolla voisi olla kielteinen vaikutus unionin taloudelliseen tilanteeseen, sen teollisuuden kilpailukykyyn ja sen kansalaisten ostovoimaan.

(10)

Kyseisissä olosuhteissa ja erityisesti tilanteessa, jossa esiintyy useita geopoliittisia riskejä, jotka saattavat vaikuttaa kaasun hintoihin, niukkuuden pelko voi aiheuttaa merkittäviä reaktioita, joilla voi olla vakavia vaikutuksia kaasun hintoihin. Kun kysynnän ja tarjonnan tasapaino on niin tiukka kuin nykyään, jopa maltilliset kaasun tarjonnan häiriöt voisivat vaikuttaa kaasun hintoihin dramaattisesti ja aiheuttaa vakavaa ja pitkäaikaista vahinkoa taloudelle ja unionin kansalaisille.

(11)

Kriisin ollessa pahimmillaan unioni ryhtyi tehokkaisiin ja koordinoituihin toimiin suojellakseen kansalaisiaan ja talouttaan liian korkeilta hinnoilta ja varmistaakseen, että kaasua virtaa kaikille sitä tarvitseville kuluttajille yli rajojen, mukaan lukien tilanteet, joissa kaasua on saatavilla niukasti. Komission 18 päivänä toukokuuta 2022 antamassaan tiedonannossa ilmoittaman REPowerEU-suunnitelman ja sen jälkeisten aloitteiden mukaiset unionin toimet, mukaan lukien asetuksessa (EU) 2022/2578 säädetyt toimenpiteet, ovat auttaneet parantamaan tilannetta. Jos kyseisiä toimenpiteitä lakattaisiin soveltamasta, unionin saavuttama vakaa mutta hauras tilanne olisi vaarassa ja kyky selviytyä mahdollisista tulevista tapahtumista ja äkillisistä häiriöistä heikentyisi.

(12)

Koska unioni muodostaa sisämarkkinat ja Alankomaissa sijaitsevassa TTF:ssä määritettyä hintaa käytetään yleisesti viitehintana Euroopan kaasumarkkinoilla, TTF:ään liittyvien kaasujohdannaisten korkeilla hinnoilla olisi vakavia seurauksia kaikissa jäsenvaltioissa, joskin mahdollisesti eri asteisesti eri jäsenvaltioissa. Asetuksen (EU) 2022/2578 soveltamisajan jatkamisen olisi katettava myös kaikkiin muihin unionin virtuaalisiin kauppapaikkoihin liittyvät johdannaiset, jotta vältetään mahdollinen kaupankäynnin siirtyminen muihin virtuaalisiin kauppapaikkoihin liittyviin johdannaisiin, mikä voisi johtaa vääristymiin unionin energia- tai rahoitusmarkkinoilla. Markkinakorjausmekanismi vahvistaa unionin yhteisvastuuta, sillä sen avulla vältetään liian korkeat kaasun hinnat, jotka ovat monissa jäsenvaltioissa kestämättömiä jopa lyhyinä aikoina. Markkinakorjausmekanismi voi auttaa varmistamaan, että jäsenvaltioiden välisen yhteisvastuun hengessä kaikkien jäsenvaltioiden kaasuntoimitusyritykset voivat ostaa kaasua kohtuullisin hinnoin.

(13)

Kun otetaan huomioon, että asetuksen (EU) 2022/2578 soveltaminen päättyy 31 päivänä tammikuuta 2024, sen soveltamisajan pidentäminen on jäsenvaltioiden välisen yhteisvastuun hengessä toteutettava hätätoimenpide, jolla vastataan jatkuviin vakaviin energiantoimitusvaikeuksiin, joihin liittyy välittömän kriisin ja liian korkeiden hintojen riski.

(14)

Lisäksi asetuksen (EU) 2022/2578 soveltamisajan pidentäminen vastaa REPowerEU-suunnitelmaa, jonka tarkoituksena oli suojella unionin kansalaisia ja unionin taloutta liian korkeilta hinnoilta ja energiapulalta.

(15)

Tämän asetuksen olisi tultava voimaan 1 päivänä helmikuuta 2024, jotta varmistetaan jatkuva suoja liian korkeilta hinnoilta koko talvikauden 2023–2024 ajan.

(16)

Soveltamisajan pidentämisen olisi oltava väliaikaista ja sen olisi oltava voimassa 31 päivään tammikuuta 2025. Se on tarpeen ja oikeasuhteista, koska unionin kaasun toimitusvarmuuteen ja kaasun hintoihin kohdistuvat vakavat vaikeudet ja riskit ovat jatkuvia ja koska nykytilanne on epävarma.

(17)

Jäsenvaltiot eivät voi riittävällä tavalla saavuttaa tämän asetuksen tavoitetta, vaan se voidaan saavuttaa paremmin unionin tasolla. Sen vuoksi unioni voi toteuttaa toimenpiteitä Euroopan unionista tehdyn sopimuksen 5 artiklassa vahvistetun toissijaisuusperiaatteen mukaisesti. Mainitussa artiklassa vahvistetun suhteellisuusperiaatteen mukaisesti tässä asetuksessa ei ylitetä sitä, mikä on tarpeen näiden tavoitteiden saavuttamiseksi.

(18)

Asetus (EU) 2022/2578 olisi sen vuoksi muutettava vastaavasti,

ON HYVÄKSYNYT TÄMÄN ASETUKSEN:

1 artikla

Asetuksen (EU) 2022/2578 muuttaminen

Korvataan asetuksen (EU) 2022/2578 12 artiklan 1 kohdan toinen virke seuraavasti:

”Sitä sovelletaan 31 päivään tammikuuta 2025.”.

2 artikla

Voimaantulo

Tämä asetus tulee voimaan 1 päivänä helmikuuta 2024.

Tämä asetus on kaikilta osiltaan velvoittava, ja sitä sovelletaan sellaisenaan kaikissa jäsenvaltioissa.

Tehty Brysselissä 21 päivänä joulukuuta 2023.

Neuvoston puolesta

Puheenjohtaja

P. NAVARRO RÍOS


(1)  Neuvoston asetus (EU) 2022/2578, annettu 22 päivänä joulukuuta 2022, markkinakorjausmekanismin perustamisesta unionin kansalaisten ja talouden suojelemiseksi liian korkeilta hinnoilta (EUVL L 335, 29.12.2022, s. 45, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2022/2578/oj).


ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2023/2920/oj

ISSN 1977-0812 (electronic edition)


Haut