EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32023R2638

Neuvoston asetus (EU) 2023/2638, annettu 20 päivänä marraskuuta 2023, eräiden kalakantojen ja kalakantaryhmien Itämerellä sovellettavien kalastusmahdollisuuksien vahvistamisesta vuodeksi 2024 ja asetuksen (EU) 2023/194 muuttamisesta tiettyjen muilla vesillä sovellettavien kalastusmahdollisuuksien osalta

ST/14771/2023/REV/1

EUVL L, 2023/2638, 22.11.2023, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2023/2638/oj (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2023/2638/oj

European flag

virallinen lehti
Euroopan unionin

FI

Sarjan L


2023/2638

22.11.2023

NEUVOSTON ASETUS (EU) 2023/2638,

annettu 20 päivänä marraskuuta 2023,

eräiden kalakantojen ja kalakantaryhmien Itämerellä sovellettavien kalastusmahdollisuuksien vahvistamisesta vuodeksi 2024 ja asetuksen (EU) 2023/194 muuttamisesta tiettyjen muilla vesillä sovellettavien kalastusmahdollisuuksien osalta

EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO, joka

ottaa huomioon Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen ja erityisesti sen 43 artiklan 3 kohdan,

ottaa huomioon Euroopan komission ehdotuksen,

sekä katsoo seuraavaa:

(1)

Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksessa (EU) N:o 1380/2013 (1) edellytetään, että säilyttämistoimenpiteet hyväksytään ottaen huomioon käytettävissä olevat tieteelliset, tekniset ja taloudelliset lausunnot, mukaan lukien tarvittaessa tieteellis-teknis-taloudellisen kalastuskomitean ja muiden neuvoa-antavien elinten laatimat kertomukset sekä neuvoa-antavien toimikuntien antamat lausunnot.

(2)

Neuvoston on määrä hyväksyä kalastusmahdollisuuksien vahvistamiseen ja jakamiseen liittyvät toimenpiteet, mukaan lukien kyseisiin kalastusmahdollisuuksiin tarvittaessa toiminnallisesti liittyvät tietyt edellytykset. Asetuksen (EU) N:o 1380/2013 16 artiklan 4 kohdan mukaan kalastusmahdollisuudet määritetään mainitun asetuksen 2 artiklan 2 kohdassa esitettyjen yhteisen kalastuspolitiikan (YKP) tavoitteiden mukaisesti. Kyseisen asetuksen 16 artiklan 1 kohdan mukaan kalastusmahdollisuudet jaetaan jäsenvaltioille siten, että varmistetaan kullekin jäsenvaltiolle kalastustoiminnan suhteellinen vakaus kunkin kannan tai kalastuksen osalta.

(3)

Suurimmat sallitut saaliit, jäljempänä ’TACit’, olisi sen vuoksi vahvistettava asetuksen (EU) N:o 1380/2013 mukaisesti saatavilla olevien tieteellisten lausuntojen perusteella ottaen huomioon biologiset ja sosioekonomiset vaikutukset ja varmistaen samalla kalastussektorien välinen oikeudenmukainen kohtelu sekä ottaen huomioon näkemykset, jotka on tuotu esiin sidosryhmien kuulemisissa.

(4)

Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksessa (EU) 2016/1139 (2) vahvistetaan monivuotinen suunnitelma Itämeren turska-, silakka- ja kilohailikantoja ja kyseisiä kantoja hyödyntäviä kalastuksia varten. Kyseisellä suunnitelmalla pyritään varmistamaan, että meren elollisia luonnonvaroja hyödynnetään siten, että pyydettävien lajien kannat palautetaan sellaisia tasoja suuremmiksi, joilla voidaan saavuttaa kestävä enimmäistuotto (MSY), ja pidetään tällaisilla tasoilla. Asetuksessa (EU) N:o 1380/2013 säädetään, että yksittäisten monivuotisten suunnitelmien alaisten kantojen kalastusmahdollisuudet on vahvistettava kyseisissä monivuotisissa suunnitelmissa vahvistettujen sääntöjen mukaisesti.

(5)

Asetuksen (EU) 2016/1139 1 artiklassa lueteltujen kantojen kalastusmahdollisuudet on mainitun asetuksen 4 artiklan 1 kohdan mukaisesti vahvistettava siten, että saavutetaan kestävän enimmäistuoton mukainen, vaihteluväleinä ilmoitettu kalastuskuolevuus mahdollisimman pian ja asteittain viimeistään vuoteen 2020 mennessä. Vuonna 2024 sovellettavat Itämeren asiaankuuluvien kantojen saalisrajoitukset olisi sen vuoksi vahvistettava siten, että ne vastaavat mainitulla asetuksella vahvistettuja monivuotisen suunnitelman sääntöjä ja tavoitteita.

(6)

Kansainvälinen merentutkimusneuvosto (ICES) julkaisi Itämeren kantoja koskevan vuotuisen lausuntonsa 31 päivänä toukokuuta 2023.

(7)

On tiettyjä asetuksen (EU) 2016/1139 soveltamisalaan kuuluvia kantoja, joiden osalta ICES suosittelee, että pyynti rajoitetaan nollatasolle. Jos TACit kuitenkin vahvistetaan suositellulle tasolle, velvoite purkaa aluksesta kaikki saaliit, mukaan lukien kyseisten kantojen sekakalastuksen sivusaaliit, johtaisi ns. pullonkaulatilanteisiin eli kiintiön tyrehtymiseen. Pullonkaulalaji on laji, jolla ei ole kiintiötä, mikä voi johtaa siihen, että yksi tai useampi kalastusalus lopettaa kalastuksen, vaikka niillä olisi edelleen kiintiö muiden lajien osalta. Kyseisten kantojen sivusaaliille on sen vuoksi aiheellista vahvistaa erityiset TACit, jotta voitaisiin löytää sopiva tasapaino tilanteessa, jossa kalastusta ylläpidetään sen keskeyttämisestä mahdollisesti aiheutuvien vakavien sosioekonomisten vaikutusten välttämiseksi mutta jossa on samalla tarpeen varmistaa kyseisten kantojen hyvän biologisen tilan saavuttaminen, ottaen huomioon, että sekakalastuksessa on vaikeaa kalastaa kaikkia kantoja samanaikaisesti kestävää enimmäistuottoa (MSY) noudattaen. Kyseiset sivusaalis-TACit olisi vahvistettava tasoille, joilla varmistetaan kyseisten kantojen kuolevuuden aleneminen ja jotka kannustavat parantamaan valikoivuutta ja välttämään kyseisten kantojen sivusaaliita. Jotta voitaisiin vähentää niiden kantojen saaliita, joille on asetettu sivusaalis-TACeja, kyseisiä kantoja hyödyntävissä kalastuksissa käytettävissä olevat kalastusmahdollisuudet olisi vahvistettava sellaisille tasoille, joilla edistetään haavoittuvien kantojen biomassan palauttamista kestävälle tasolle.

(8)

ICESin mukaan suurimmassa osassa Itämeren kalastuksia esiintyy ainakin jonkin verran sekoittumista lajien välillä. Tämä sekoittuminen koskee yhtä lailla lajeja, joita hallinnoidaan TACilla, ja lajeja, joita ei hallinnoida TACilla. Suurin osa sekoittumisesta tapahtuu pelagisten lajien ja pohjakalalajien välillä. ICES suosittelee Itämeren länsiosan silakan, Itämeren itäosan turskan ja pääaltaan lohen pyynnin rajoittamista nollaan vuonna 2024. Lisäksi Itämeren länsiosan turskaa koskeva ICESin varovaisuusperiaatteen mukainen lausunto on erittäin alhainen. Jos näiden kantojen TACit vahvistettaisiin ICESin suosittamille tasoille, tämä johtaisi sen vuoksi siihen, että erityisesti punakampelaa kalastavat alukset lopettaisivat kalastuksen vuonna 2024. Ehdotettujen TACien rajoissa sallitun punakampelan kalastuksen ensimyyntiarvon arvioidaan olevan 24,5 miljoonaa euroa Kalastus- ja vesiviljelytuotteiden markkinoiden EU-seurantakeskuksen (EUMOFA) tietojen perusteella. Lajien, joita ei hallinnoida unionin TACilla, erityisesti muiden kampelakalalajien, kalastus olisi myös lopetettava vuonna 2024 monissa kalastuksissa, erityisesti pienimuotoisessa rannikkokalastuksessa. Sen vuoksi on aiheellista vahvistaa pullonkaulalajien sivusaaliiden TACit Itämeren länsiosan silakan, Itämeren itäosan turskan, Itämeren länsiosan turskan ja pääaltaan lohen osalta tietyin edellytyksin.

(9)

Itämeren itäosan turskakannan osalta ICES arvioi, että Itämeren itäosan turskakannan biomassa on edelleen alle kutevan kannan biomassan rajaviitearvon (Blim), jonka alittuessa lisääntymiskyky saattaa vähentyä, eikä se ole juurikaan kasvanut vuoteen 2022 verrattuna. Sen vuoksi ICES suosittaa, että Itämeren itäosan turskan kalastus kielletään viidentenä peräkkäisenä vuonna. Näissä olosuhteissa on aiheellista jatkaa kohdennettujen kalastusten kieltoa ja siihen toiminnallisesti liittyviä korjaavia toimenpiteitä asetuksen (EU) N:o 1380/2013 mukaisesti. Tahattomien sivusaaliiden kalastusmahdollisuudet olisi vahvistettava alhaiselle tasolle välttäen kuitenkin samalla pullonkaulatilanteet.

(10)

Itämeren länsiosan turskakannan osalta ICES on alentanut lausuntonsa epävarmuustekijöiden vuoksi varovaisuusperiaatteen mukaiseksi lausunnoksi. Nyt vaikuttaa siltä, että kanta on ollut Blim-arvon alapuolella useimpina vuosina viimeisten 15 vuoden aikana ja että se oli historiallisen alhaisella tasolla vuonna 2022. Varovaisuusperiaatteen mukainen saalislausunto on erittäin alhainen. Näissä olosuhteissa on aiheellista jatkaa kohdennettujen kalastusten kieltoa ja siihen toiminnallisesti liittyviä korjaavia toimenpiteitä asetuksen (EU) N:o 1380/2013 mukaisesti sekä lopettaa Itämeren länsiosan turskan virkistyskalastus. Tahattomien sivusaaliiden kalastusmahdollisuudet olisi vahvistettava alhaiselle tasolle välttäen kuitenkin samalla pullonkaulatilanteet.

(11)

ICES piti ICES-osa-alueiden 22–31 lohen osalta voimassa lausuntonsa pyynnin rajoittamisesta nollaan, rajoitti mahdollisuuden jatkaa kohdennettua rannikkokalastusta kesäkaudella ICES-osa-alueeseen 31 ja vähensi saalislausuntoaan vastaavasti. Näissä olosuhteissa on aiheellista mukauttaa asetuksen (EU) N:o 1380/2013 nojalla kalastusaluetta ja kalastusmahdollisuuksien tasoa ICESin lausunnon mukaisesti ja säilyttää niihin toiminnallisesti liittyvät korjaavat toimenpiteet.

(12)

Rannikkokalastusmahdollisuuksien täysimääräisen käytön varmistamiseksi ICES-osa-alueella 32 otettiin vuonna 2019 käyttöön lohen osalta rajoitettu alueiden välinen jousto ICES-osa-alueiden 22–31 ja ICES-osa-alueen 32 välillä. Koska kyseisten kahden kannan kalastusmahdollisuuksissa on tapahtunut muutoksia, kyseinen jousto on aiheellista pitää ennallaan.

(13)

Meritaimenen kalastamisen kieltäminen yli neljän meripeninkulman etäisyydellä perusviivoista ja meritaimenen sivusaaliiden rajoittaminen kolmeen prosenttiin meritaimenen ja lohen kokonaissaaliista on merkittävästi vähentänyt sitä, että lohenkalastuksen saaliista ilmoitetaan virheellisesti, erityisesti meritaimensaaliina. Virheellisten ilmoitusten määrän pitämiseksi vähäisenä on sen vuoksi aiheellista säilyttää nykyiset rajoitukset.

(14)

Turskan ja lohen virkistyskalastusta koskevat toimenpiteet sekä meritaimen- ja lohikantojen säilyttämistoimenpiteet eivät saisi rajoittaa asetuksen (EU) N:o 1380/2013 19 ja 20 artiklan mukaisten tiukempien kansallisten toimenpiteiden soveltamista.

(15)

Pohjanlahden silakan, jonka kalastuksella on suuri sosioekonominen merkitys, osalta ICES on antanut kestävää enimmäistuottoa koskevan lausunnon, jossa esitetään saaliiden vaihteluvälit. Samaan aikaan kyseisen kannan biomassa on alle viitearvon, jonka alittuessa on toteutettava erityisiä ja asianmukaisia hoitotoimenpiteitä (Btrigger), ja on todennäköistä, että kanta putoaa Blim-arvon alapuolelle vuonna 2025. Näissä olosuhteissa on aiheellista vahvistaa kalastusmahdollisuudet asetuksen (EU) 2016/1139 mukaisesti kestävän enimmäistuoton mukaisen kalastuskuolevuuden (FMSY) alemmalle vaihteluvälille.

(16)

Itämeren länsiosan silakan osalta ICES arvioi, että vaikka kannan biomassa on kasvanut, se on vain 71 prosenttia Blim-arvosta. Lisäksi rekrytointi on edelleen historiallisen alhaisella tasolla, eikä biomassan odoteta elpyvän Blim-arvoa suuremmaksi vuonna 2025. Sen vuoksi ICES suosittaa, että Itämeren länsiosan silakan kalastus kielletään kuudentena peräkkäisenä vuonna. Näissä olosuhteissa on aiheellista asetuksen (EU) 2016/1139 mukaisesti jatkaa kohdennettujen kalastusten kieltoa ja vahvistaa tahattomien sivusaaliiden kalastusmahdollisuudet alhaiselle tasolle pullonkaulatilanteiden välttämiseksi.

(17)

Itämeren keskiosan silakan, jonka kalastuksella on suuri sosioekonominen merkitys, osalta ICES on antanut kestävää enimmäistuottoa koskevan lausunnon, jossa esitetään saaliiden vaihteluvälit. Samaan aikaan ICES arvioi, että kyseisen kannan biomassa on ollut Blim-arvon alapuolella useimpina vuosina viimeisten 30 vuoden aikana, myös viime vuosina, ja että on todennäköistä, että kyseisen kannan biomassa pysyy Blim-arvon alapuolella vuonna 2025. Näissä olosuhteissa on aiheellista vahvistaa kalastusmahdollisuudet asetuksen (EU) 2016/1139 mukaisesti FMSY-arvon alemmalle vaihteluvälille ja kalastusmahdollisuuksiin toiminnallisesti liittyvänä korjaavana lisätoimenpiteenä rauhoittaa kutualueet pelagisella troolilla harjoitettavalta kalastukselta.

(18)

Riianlahden silakan osalta ICES arvioi, että biomassa ylittää Btrigger-arvon ja kalastuspaine on FMSY-arvon tasolla. Sen vuoksi on aiheellista vahvistaa kalastusmahdollisuudet asetuksen (EU) 2016/1139 mukaisesti FMSY-pistearvoon.

(19)

Punakampelan osalta ICES arvioi, että turskaa saadaan sivusaaliina punakampelan kalastuksissa. Sen vuoksi on aiheellista vahvistaa punakampelan kalastusmahdollisuudet asetuksen (EU) 2016/1139 mukaisesti FMSY-arvon vaihteluvälin alimman arvon alapuolelle.

(20)

Kilohailin osalta ICES arvioi, että vaikka sen biomassa on Btrigger-arvoa suurempi, rekrytointi ei ole ollut voimakasta vuoden 2014 jälkeen. Lisäksi ICES arvioi, että rekrytointi oli vuosina 2021 ja 2022 jopa historiallisen alhaista. Lisäksi kilohailin kalastus on usein sekakalastusta, jossa kilohailia kalastetaan silakan kanssa. Sen vuoksi on aiheellista vahvistaa kilohailin kalastusmahdollisuudet asetuksen (EU) 2016/1139 mukaisesti vastaavalle FMSY-arvon alemmalle vaihteluvälille.

(21)

Tässä asetuksessa vahvistettujen kalastusmahdollisuuksien käyttöön sovelletaan neuvoston asetusta (EY) N:o 1224/2009 (3) ja erityisesti sen 33 artiklaa, joka koskee saaliiden ja pyyntiponnistuksen kirjaamista, sekä sen 34 artiklaa, joka koskee kalastusmahdollisuuksien loppuun käyttämistä koskevien tietojen toimittamista komissiolle. Tässä asetuksessa olisi sen vuoksi tarkennettava koodit, joita jäsenvaltioiden on käytettävä niiden toimittaessa komissiolle tietoja tämän asetuksen soveltamisalaan kuuluvien kantojen puretuista saaliista.

(22)

Neuvoston asetuksessa (EY) N:o 847/96 (4) säädetään TACien vuosittaiseen hallinnoimiseen liittyvistä lisäedellytyksistä, mukaan lukien sen 3 ja 4 artiklan mukaiset sellaisiin kantoihin sovellettavat joustosäännökset, joihin sovelletaan varo-TACeja ja analyyttisiä TACeja. Mainitun asetuksen 2 artiklan mukaan neuvosto päättää TACeja vahvistettaessa kannoista, joihin 3 tai 4 artiklaa ei sovelleta, käyttäen perustana erityisesti kantojen biologista tilaa. Lisäksi asetuksen (EU) N:o 1380/2013 15 artiklan 9 kohdassa säädetään kaikkia purkamisvelvoitteen alaisia kantoja koskeva vuotuinen joustomekanismi. Jotta vältettäisiin liiallinen joustonvara, joka heikentäisi meren elollisten luonnonvarojen järkiperäisen ja vastuullisen hyödyntämisen periaatetta, haittaisi yhteisen kalastuspolitiikan tavoitteiden saavuttamista ja aiheuttaisi kantojen biologisen tilan heikkenemisen, olisi sen vuoksi nimenomaisesti selvennettävä, että asetuksen (EY) N:o 847/96 3 ja 4 artiklaa sovelletaan TACeihin vain siinä tapauksessa, ettei asetuksen (EU) N:o 1380/2013 15 artiklan 9 kohdassa säädettyä vuosittaista joustomahdollisuutta hyödynnetä.

(23)

Itämeren itäosan turskan, Itämeren länsiosan turskan ja Itämeren länsiosan silakan kantojen biomassa on alle Blim-arvon. Kaikkien näiden kantojen osalta sallitaan vuonna 2024 ainoastaan sivusaaliit ja tieteelliset kalastukset sekä Itämeren länsiosan silakan pienimuotoinen rannikkokalastus. Tämän takia ja Itämeren ekosysteemin suhteellisen heikon häiriönsietokyvyn vuoksi jäsenvaltiot, joilla on kiintiöosuus asianomaisista TACeista, ovat sitoutuneet olemaan soveltamatta asetuksen (EU) N:o 1380/2013 15 artiklan 9 kohdassa säädettyä vuosittaista joustomahdollisuutta kyseisiin kantoihin vuonna 2024, jotta vuoden 2024 saaliit eivät ylitä asianomaisia TACeja. Lisäksi lähes kaikkien lohen jokikantojen biomassa ICES-osa-alueilla 22–30 on smolttituotannon rajaviitearvon (Rlim) alapuolella ja ainoastaan sivusaaliit ja tieteelliset kalastukset ovat sallittuja vuonna 2024. Asiaankuuluvat jäsenvaltiot ovat sen vuoksi tehneet samanlaisen vuosittaista joustomahdollisuutta koskevan sitoumuksen vuoden 2024 pääaltaan lohisaaliiden osalta.

(24)

Neuvoston asetuksessa (EU) 2023/194 (5) vahvistetaan harmaaturskan kalastusmahdollisuudet 1 päivästä marraskuuta 202231 päivään lokakuuta 2023 saakka ICES-alueella 3a (Skagerrak-Kattegat), Yhdistyneen kuningaskunnan ja unionin vesillä ICES-suuralueella 4 ja Yhdistyneen kuningaskunnan vesillä ICES-alueella 2a (Pohjanmeri). Harmaaturskan kalastuskausi kestää 1 päivästä marraskuuta 31 päivään lokakuuta. Unioni ja Yhdistynyt kuningaskunta kävivät Euroopan unionin ja Euroopan atomienergiayhteisön sekä Ison-Britannian ja Pohjois-Irlannin yhdistyneen kuningaskunnan välisen kauppa- ja yhteistyösopimuksen (6) 498 artiklan 2 kohdan mukaisia kahdenvälisiä neuvotteluja 16 päivänä lokakuuta 2023 ja sopivat TACista 9 päivänä lokakuuta 2023 julkaistun ICESin lausunnon perusteella. Neuvottelujen tulokset kirjattiin kirjalliseen pöytäkirjaan, jonka neuvosto hyväksyi 20 päivänä lokakuuta 2023 ja jonka allekirjoittivat unionin puolesta komission edustaja ja Yhdistyneen kuningaskunnan valtuuskunnan johtaja kyseisen sopimuksen 498 artiklan 6 kohdan ja neuvoston päätöksen (EU) 2021/1875 (7) mukaisesti. Asiaankuuluvat harmaaturskan kalastusmahdollisuudet ICES-alueella 3a, Yhdistyneen kuningaskunnan ja unionin vesillä ICES-suuralueella 4 sekä Yhdistyneen kuningaskunnan vesillä ICES-alueella 2a 1 päivästä marraskuuta 202331 päivään lokakuuta 2024 olisi sen vuoksi vahvistettava kyseisessä kirjallisessa pöytäkirjassa vahvistetulle tasolle.

(25)

Asetuksessa (EU) 2023/194 vahvistetaan koljan kalastusmahdollisuudet ICES-suuralueella 4 alueella 6a ja alueella 3a (Pohjanmeri, Skotlannin länsipuoli, Skagerrak) vuodeksi 2023 unionin, Norjan ja Yhdistyneen kuningaskunnan välisten vuotta 2024 koskevien kalastusneuvottelujen tulosten perusteella, sellaisina kuin ne on esitetty 9 päivänä joulukuuta 2022 allekirjoitetussa yhteisesti sovitussa pöytäkirjassa. Kalastusmahdollisuuksien täysimääräisen käytön takaamiseksi on aiheellista sallia joustavan järjestelyn soveltaminen joidenkin TAC-alueiden välillä, kun kyse on samasta biologisesta kannasta. Sen vuoksi on aiheellista ottaa käyttöön enintään 10 prosentin alueiden välinen jousto jäsenvaltioiden koljakiintiöihin Pohjanmereltä unionin vesille Skagerrakissa ja Kattegatissa.

(26)

Euroopan unionin sekä Grönlannin hallituksen ja Tanskan hallituksen välisessä kestävää kalastusta koskevassa kumppanuussopimuksessa ja sen täytäntöönpanopöytäkirjassa (8) määrätään, että unioni saa Grönlannin hallitukselta 7,7 prosenttia villakuoreen (Mallotus villosus) TACista, joka kalastetaan Grönlannin vesillä ICES-suuralueilla 5 ja 14. Grönlannin hallitus ilmoitti unionille 5 päivänä lokakuuta 2023, että Islannin merien ja makean veden tutkimuslaitoksen julkaiseman tieteellisen välilausunnon, jonka mukaan talvella 2023/2024 saaliiden olisi oltava enintään nolla tonnia, perusteella Grönlannin hallitus ei tällä hetkellä pysty tarjoamaan villakuoretta unionille vastaavana ajanjaksona. Odotettaessa sellaisten lopullisten tieteellisten lausuntojen julkaisemista, jotka voisivat antaa Grönlannin hallitukselle mahdollisuuden tarjota villakuoretta unionille, kyseisen kannan kalastusmahdollisuudet asetuksessa (EU) 2023/194 olisi sen vuoksi merkittävä ilmauksella ”vahvistetaan myöhemmin”.

(27)

Asetus (EU) 2023/194 olisi sen vuoksi muutettava vastaavasti.

(28)

Kalastustoiminnan keskeytymisen välttämiseksi tämän asetuksen Itämerta koskevia säännöksiä olisi sovellettava 1 päivästä tammikuuta 2024. Tätä asetusta olisi kuitenkin sovellettava harmaaturskaan ICES-alueella 3a, Yhdistyneen kuningaskunnan ja unionin vesillä ICES-suuralueella 4 sekä Yhdistyneen kuningaskunnan vesillä ICES-alueella 2a 1 päivästä marraskuuta 202331 päivään lokakuuta 2024 saakka, koska kyseessä on harmaaturskan kalastuskausi. Tätä asetusta olisi sovellettava koljaan ICES-suuralueella 4 alueella 6a ja 3a (Pohjanmeri, Skotlannin länsipuoli, Skagerrak) 1 päivästä marraskuuta 202331 päivään joulukuuta 2023, jotta voidaan taata kalastusmahdollisuuksien täysimääräinen käyttö vuonna 2023. Asian kiireellisyyden vuoksi tämän asetuksen olisi tultava voimaan välittömästi sen jälkeen, kun se on julkaistu,

ON HYVÄKSYNYT TÄMÄN ASETUKSEN:

I LUKU

Yleiset säännökset

1 artikla

Kohde

Tässä asetuksessa vahvistetaan eräiden kalakantojen ja kalakantaryhmien kalastusmahdollisuudet Itämerellä vuodeksi 2024 ja muutetaan tiettyjä asetuksella (EU) 2023/194 vahvistettuja, muilla vesillä sovellettavia kalastusmahdollisuuksia.

2 artikla

Soveltamisala

1.   Tätä asetusta sovelletaan Itämerellä toimiviin unionin kalastusaluksiin.

2.   Tätä asetusta sovelletaan myös virkistyskalastukseen, jos se mainitaan nimenomaisesti asiaa koskevissa säännöksissä.

3 artikla

Määritelmät

Tässä asetuksessa sovelletaan asetuksen (EU) N:o 1380/2013 4 artiklassa säädettyjä määritelmiä.

Lisäksi tässä asetuksessa tarkoitetaan:

1)

’osa-alueella’ Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 218/2009 (9) liitteessä III määriteltyä Kansainvälisen merentutkimusneuvoston (ICES) osa-aluetta Itämerellä;

2)

’suurimmalla sallitulla saaliilla (TAC)’

a)

sellaisissa kalastuksissa, joihin sovelletaan asetuksen (EU) N:o 1380/2013 15 artiklan 4–7 kohdassa säädettyä poikkeusta purkamisvelvoitteesta, kalojen määrää, joka kustakin kannasta on sallittua purkaa aluksesta vuosittain;

b)

kaikissa muissa kalastuksissa kalojen määrää, joka kustakin kannasta saadaan pyytää vuosittain;

3)

’kiintiöllä’ unionille, jäsenvaltiolle tai kolmannelle maalle myönnettyä osuutta TACista;

4)

’virkistyskalastuksella’ muuta kuin kaupallista kalastustoimintaa, jossa meren elollisia vesiluonnonvaroja hyödynnetään esimerkiksi virkistys-, matkailu- tai urheilutarkoituksiin;

5)

’analyyttisellä arvioinnilla’ tietyn kannan kehityssuunnan määrällistä arviointia sellaisten kyseisen kannan biologista tilannetta ja hyödyntämistä koskevien tietojen, myös sijaismuuttujien, perusteella, jotka tieteellinen tarkastelu on osoittanut riittävän laadukkaiksi, jotta niiden perusteella voidaan antaa tieteellinen lausunto;

6)

’analyyttisellä TACilla’ TACia, josta on saatavilla analyyttinen arviointi;

7)

’varo-TACilla’ TACia, josta ei ole saatavilla analyyttistä arviointia, vaan käytettävissä on ennalta varautuvaan lähestymistapaan perustuva arviointi tai arviointia ei ole saatavilla.

II LUKU

Kalastusmahdollisuudet

4 artikla

TACit ja niiden jakaminen

TACit, kiintiöt ja tarvittaessa niihin toiminnallisesti liittyvät toimenpiteet vahvistetaan liitteessä.

5 artikla

Kalastusmahdollisuuksien jakamista koskevat erityiset säännökset

1.   Tässä asetuksessa vahvistettu kalastusmahdollisuuksien jakaminen jäsenvaltioiden kesken ei rajoita seuraavien soveltamista:

a)

asetuksen (EU) N:o 1380/2013 16 artiklan 8 kohdan mukaisesti tehtävät vaihdot;

b)

asetuksen (EY) N:o 1224/2009 37 artiklan mukaisesti tehtävät vähennykset ja uudelleen jakamiset;

c)

asetuksen (EY) N:o 847/96 3 artiklan tai asetuksen (EU) N:o 1380/2013 15 artiklan 9 kohdan mukaisesti sallittavat saaliiden lisäpurkamiset;

d)

asetuksen (EY) N:o 847/96 4 artiklan mukaisesti pidätetyt tai asetuksen (EU) N:o 1380/2013 15 artiklan 9 kohdan mukaisesti siirretyt määrät;

e)

asetuksen (EY) N:o 1224/2009 105, 106 ja 107 artiklan mukaisesti tehtävät vähennykset.

2.   Kannat, joihin sovelletaan varo-TACeja tai analyyttisiä TACeja, yksilöidään asetuksessa (EY) N:o 847/96 säädettyä TACien ja kiintiöiden vuosittaista hallinnoimista varten tämän asetuksen liitteessä.

3.   Asetuksen (EY) N:o 847/96 3 artiklaa sovelletaan kantoihin, joihin sovelletaan varo-TACia, ja mainitun asetuksen 3 artiklan 2 ja 3 kohtaa sekä 4 artiklaa sovelletaan kantoihin, joihin sovelletaan analyyttistä TACia, jollei tämän asetuksen liitteessä toisin säädetä.

4.   Asetuksen (EY) N:o 847/96 3 ja 4 artiklaa ei sovelleta silloin, kun jäsenvaltio käyttää asetuksen (EU) N:o 1380/2013 15 artiklan 9 kohdassa säädettyä vuosittaista joustomahdollisuutta.

6 artikla

Saaliiden ja sivusaaliiden aluksesta purkamista koskevat edellytykset

Sellaiset muiden kuin kohdelajien kannat, jotka ovat asetuksen (EU) N:o 1380/2013 15 artiklan 8 kohdassa tarkoitetuissa turvallisissa biologisissa rajoissa ja joihin sovelletaan poikkeusta velvoitteesta lukea saaliit asiaankuuluviin kiintiöihin, yksilöidään tämän asetuksen liitteessä olevissa asiaa koskevissa TAC-taulukoissa.

7 artikla

Kalastuksen kieltäminen turskan kutuajan rauhoittamiseksi

1.   Kalastus kaikilla pyydyksillä osa-alueilla 25 ja 26 kielletään 1 päivästä toukokuuta 31 päivään elokuuta.

2.   Edellä 1 kohdassa säädettyä kieltoa ei sovelleta seuraaviin tapauksiin:

a)

yksinomaan tieteellisiin tutkimustarkoituksiin harjoitettavat kalastustoimet edellyttäen, että kyseisissä tutkimuksissa noudatetaan asetuksen (EU) 2019/1241 25 artiklassa vahvistettuja edellytyksiä;

b)

unionin kalastusalukset, joiden suurin pituus on alle 12 metriä ja jotka kalastavat tavallisilla verkoilla, pussiverkoilla tai riimuverkoilla taikka pohjasiimoilla, pitkäsiimoilla, ajosiimoilla, käsisiimoilla ja vapavälineillä tai vastaavilla passiivisilla pyydyksillä alueilla, joilla veden syvyys on toimivaltaisten kansallisten viranomaisten antaman virallisen merikartan mukaan alle 20 metriä;

c)

unionin kalastusalukset, jotka kalastavat pelagisia kantoja ihmisten välittömään käyttöön osa-alueella 25 siellä, missä veden syvyys on toimivaltaisten kansallisten viranomaisten laatiman virallisen merikartan mukaan alle 50 metriä, käyttäen pyydyksiä, joiden silmäkoko on enintään 45 millimetriä, ja joiden saalis puretaan aluksesta ja sen jälkeen lajitellaan.

3.   Kalastus kaikilla pyydyksillä osa-alueilla 22 ja 23 kielletään 15 päivästä tammikuuta 31 päivään maaliskuuta ja osa-alueella 24 15 päivästä toukokuuta 15 päivään elokuuta.

4.   Edellä 3 kohdassa säädettyä kieltoa ei sovelleta seuraaviin tapauksiin:

a)

yksinomaan tieteellisiin tutkimustarkoituksiin harjoitettavat kalastustoimet edellyttäen, että kyseisissä tutkimuksissa noudatetaan asetuksen (EU) 2019/1241 25 artiklassa vahvistettuja edellytyksiä;

b)

unionin kalastusalukset, joiden suurin pituus on alle 12 metriä ja jotka kalastavat tavallisilla verkoilla, pussiverkoilla tai riimuverkoilla taikka pohjasiimoilla, pitkäsiimoilla, ajosiimoilla, käsisiimoilla ja vapavälineillä tai vastaavilla passiivisilla pyydyksillä alueilla, joilla veden syvyys on toimivaltaisten kansallisten viranomaisten antaman virallisen merikartan mukaan alle 20 metriä;

c)

unionin kalastusalukset, jotka kalastavat pelagisia kantoja ihmisten välittömään käyttöön osa-alueella 24 siellä, missä veden syvyys on toimivaltaisten kansallisten viranomaisten laatiman virallisen merikartan mukaan alle 40 metriä, käyttäen pyydyksiä, joiden silmäkoko on enintään 45 millimetriä, ja joiden saalis puretaan aluksesta ja sen jälkeen lajitellaan;

d)

unionin kalastusalukset, jotka pyytävät pohjaharoilla simpukoita osa-alueella 22 alueilla, joilla veden syvyys on toimivaltaisten kansallisten viranomaisten antaman virallisen merikartan mukaan alle 20 metriä.

5.   Edellä 2 kohdan b alakohdassa ja 4 kohdan b ja c alakohdassa tarkoitettujen unionin kalastusalusten päälliköiden on varmistettava, että toimivaltaisen jäsenvaltion valvontaviranomaiset voivat valvoa alusten kalastustoimintaa milloin tahansa.

8 artikla

Kalastuksen kieltäminen silakan kutuajan rauhoittamiseksi osa-alueilla 25–27, 28.2, 29 ja 32

Pelagisten lajien kalastus pelagisella troolilla kielletään seuraavina aikoina:

osa-alueilla 25 ja 26 1 päivästä huhtikuuta 30 päivään huhtikuuta,

osa-alueilla 27 ja 28.2 16 päivästä huhtikuuta 15 päivään toukokuuta,

osa-alueilla 29 ja 32 1 päivästä toukokuuta 31 päivään toukokuuta.

9 artikla

Turskan virkistyskalastusta koskevat toimenpiteet osa-alueilla 22–26

Kielletään turskan virkistyskalastus osa-alueilla 22–26.

10 artikla

Lohen virkistyskalastusta koskevat toimenpiteet osa-alueilla 22–31

1.   Kielletään lohen virkistyskalastus osa-alueilla 22–31. Kaikki sattumalta saaliiksi saadut lohiyksilöt on päästettävä heti takaisin mereen.

2.   Poiketen siitä, mitä 1 kohdassa säädetään, lohen virkistyskalastus sallitaan seuraavin kumulatiivisin edellytyksin:

a)

yhtä virkistyskalastajaa kohti saadaan ottaa saaliiksi enintään yksi rasvaeväleikattu lohi päivässä;

b)

virkistyskalastajan on lopetettava lohen kalastus loppupäivän ajaksi sen jälkeen, kun hän on saanut saaliiksi ensimmäisen rasvaeväleikatun lohen;

c)

kaikkien kalalajien kaikki saaliiksi otetut yksilöt on purettava aluksesta kokonaisina.

3.   Poiketen siitä, mitä 1 kohdassa säädetään, lohen virkistyskalastus sallitaan 1 päivästä toukokuuta 31 päivään elokuuta osa-alueella 31 alueilla, jotka sijaitsevat enintään neljän meripeninkulman etäisyydellä perusviivoista.

4.   Tämä artikla ei rajoita asetuksen (EU) N:o 1380/2013 19 ja 20 artiklan mukaisten tiukempien kansallisten toimenpiteiden soveltamista.

11 artikla

Meritaimen- ja lohikantojen säilyttämistoimenpiteet osa-alueilla 22–32

1.   Unionin kalastusalukset eivät saa kalastaa meritaimenta yli neljän meripeninkulman etäisyydellä perusviivoista osa-alueilla 22–32. Yli neljän meripeninkulman etäisyydellä perusviivoista osa-alueella 32 harjoitettavassa lohen kalastuksessa meritaimenen sivusaaliiden osuus ei saa missään vaiheessa kalastuksen aikana tai purettaessa saalista aluksesta kunkin pyyntimatkan jälkeen ylittää kolmea prosenttia lohen ja meritaimenen kokonaissaaliista.

2.   Kielletään meritaimenen ja lohen pitkäsiimakalastus yli neljän meripeninkulman etäisyydellä perusviivoista osa-alueilla 22–31.

3.   Tämä artikla ei rajoita asetuksen (EU) N:o 1380/2013 19 ja 20 artiklan mukaisten tiukempien kansallisten toimenpiteiden soveltamista.

12 artikla

Tietojen toimittaminen

Kun jäsenvaltiot lähettävät komissiolle kalakantojen pyydettyjen tai purettujen saaliiden määriin liittyviä tietoja asetuksen (EY) N:o 1224/2009 33 ja 34 artiklan mukaisesti, niiden on käytettävä tämän asetuksen liitteessä esitettyjä kantojen koodeja.

III LUKU

Loppusäännökset

13 artikla

Asetuksen (EU) 2023/194 muuttaminen

Muutetaan asetus (EU) 2023/194 seuraavasti:

1)

korvataan liitteessä I A olevassa B osassa harmaaturskan (Trisopterus esmarkii) kalastusmahdollisuuksia ICES-alueella 3a (Skagerrak-Kattegat), Yhdistyneen kuningaskunnan ja unionin vesillä ICES-suuralueella 4 ja Yhdistyneen kuningaskunnan vesillä ICES-alueella 2a (Pohjanmeri) koskeva taulukko seuraavasti:

”Laji:

Harmaaturska ja sen kanssa saadut sivusaaliit

Trisopterus esmarkii

Alue:

3a; Yhdistyneen kuningaskunnan ja unionin vedet alueella 4; Yhdistyneen kuningaskunnan vedet alueella 2a

(NOP/2A3A4.)

Vuosi

2023

 

2024

 

 

Tanska

49 478

(1) (3)

8 226

(1) (6)

Analyyttinen TAC

Asetuksen (EY) N:o 847/96 3 artiklan 2 ja 3 kohtaa ei sovelleta.

Asetuksen (EY) N:o 847/96 4 artiklaa ei sovelleta.

Saksa

9

(1) (2) (3)

2

(1) (2) (6)

Alankomaat

36

(1) (2) (3)

6

(1) (2) (6)

Unioni

49 524

(1) (3)

8 234

(1) (6)

Yhdistynyt kuningaskunta

10 204

(2) (3)

2 058

(2) (6)

Norja

0

(4)

0

(4)

Färsaaret

0

(5)

0

(5)

TAC

59 728

 

10 292

 

(1)

Enintään 5 prosenttia kiintiöstä saa koostua koljan ja valkoturskan sivusaaliista (OT2/*2A3A4). Koljan ja valkoturskan sivusaaliit, jotka luetaan kiintiöön tämän säännöksen nojalla, ja niiden lajien sivusaaliit, jotka luetaan kiintiöön asetuksen (EU) N:o 1380/2013 15 artiklan 8 kohdan nojalla, saavat yhteenlaskettuna olla enintään 9 prosenttia kiintiöstä.

(2)

Kiintiöön saa pyytää ainoastaan ICES-alueilla 2a, 3a ja 4 sijaitsevilla Yhdistyneen kuningaskunnan ja unionin vesillä.

(3)

Saa pyytää vain 1. marraskuuta 2022 ja 31. lokakuuta 2023 välisenä aikana.

(4)

Käytettävä lajitteluristikkoa.

(5)

Käytettävä lajitteluristikkoa. Tämä määrä sisältää enintään 15 prosenttia tahattomia sivusaaliita (NOP/*2A3A4), jotka luetaan tähän kiintiöön.

(6)

Saa pyytää vain 1. marraskuuta 2023 ja 31. lokakuuta 2024 välisenä aikana.”;

2)

korvataan liitteessä I A olevassa B osassa koljan (Melanogrammus aeglefinus) kalastusmahdollisuuksia ICES-suuralueella 4 ja Yhdistyneen kuningaskunnan vesillä ICES-alueella 2a koskeva taulukko seuraavasti:

”Laji:

Kolja

Melanogrammus aeglefinus

 

 

Alue:

4; Yhdistyneen kuningaskunnan vedet alueella 2a

(HAD/2AC4.)

Belgia

 

363

(1) (2)

Analyyttinen TAC

Tämän asetuksen 8 artiklan 2 kohtaa sovelletaan.

Tanska

 

2 495

(1) (2)

Saksa

 

1 588

(1) (2)

Ranska

 

2 768

(1) (2)

Alankomaat

 

272

(1) (2)

Ruotsi

 

223

(1) (2)

Unioni

 

7 709

(1) (2)

Norja

 

13 432

(3)

Yhdistynyt kuningaskunta

37 261

 

TAC

 

58 402

 

(1)

Erityisedellytys: josta enintään 10 prosenttia voidaan kalastaa Yhdistyneen kuningaskunnan, unionin ja kansainvälisillä vesillä alueella 6a linjan 58° 30′ N pohjoispuolella (HAD/*6AN58).

(2)

Erityisedellytys: josta enintään 10 prosenttia voidaan pyytää alueella 3a sijaitsevilla unionin vesillä (HAD/*03A-C).

(3)

Josta 11 182 tonnia voidaan pyytää unionin vesillä (HAD/*04-EU). Tämän kiintiön rajoissa pyydetyt saaliit vähennetään Norjan TAC-osuudesta.

Erityisedellytys: näiden kiintiöiden rajoissa seuraavalla alueella voidaan pyytää enintään jäljempänä esitetty määrä:

Norjan vedet alueella 4 (HAD/*04N-)

 

 

Unioni

 

4 774 ”;

 

 

3)

korvataan liitteessä IB villakuoreen (Mallotus villosus) kalastusmahdollisuuksia Grönlannin vesillä ICES-suuralueilla 5 ja 14 koskeva taulukko seuraavasti:

”Laji:

Villakuore

Mallotus villosus

Alue:

Grönlannin vedet alueilla 5 ja 14

(CAP/514GRN)

Tanska

vahvistetaan myöhemmin

 

Analyyttinen TAC

Asetuksen (EY) N:o 847/96 3 artiklan 2 ja 3 kohtaa ei sovelleta.

Asetuksen (EY) N:o 847/96 4 artiklaa ei sovelleta.

Saksa

vahvistetaan myöhemmin

 

Ruotsi

vahvistetaan myöhemmin

 

Kaikki jäsenvaltiot

vahvistetaan myöhemmin

(1)

Unioni

vahvistetaan myöhemmin

(2) (3)

Norja

vahvistetaan myöhemmin

(3)

TAC

Ei sovelleta

 

(1)

Tanska, Saksa ja Ruotsi voivat käyttää ”kaikkien jäsenvaltioiden” kiintiötä vasta sitten, kun ne ovat käyttäneet oman kiintiönsä loppuun. Jäsenvaltiot, joilla on yli 10 prosenttia unionin kiintiöstä, eivät kuitenkaan saa käyttää ”kaikkien jäsenvaltioiden” kiintiötä lainkaan. Tähän jaettuun kiintiöön luettavat saaliit ilmoitetaan erikseen (CAP/514GRN_AMS).

(2)

Kalastus voi alkaa, kun unioni hyväksyy kyseisiä kiintiöitä koskevan tarjouksen, jonka Grönlannin viranomaiset ovat antaneet Euroopan unionin sekä Grönlannin hallituksen ja Tanskan hallituksen välisen kestävää kalastusta koskevan kumppanuussopimuksen ja sen täytäntöönpanopöytäkirjan puitteissa (*1). Jäsenvaltioiden on varmistettava, että niiden saaliit eivät ylitä Grönlannin viranomaisilta saatua määrää Norjalle siirrettyjen määrien vähentämisen jälkeen.

(3)

Kalastuskaudeksi 15. lokakuuta 2023–15. huhtikuuta 2024.

14 artikla

Voimaantulo ja soveltaminen

Tämä asetus tulee voimaan sitä päivää seuraavana päivänä, jona se julkaistaan Euroopan unionin virallisessa lehdessä.

Sitä sovelletaan 1 päivästä tammikuuta31 päivään joulukuuta 2024.

Poiketen siitä, mitä toisessa kohdassa säädetään

a)

13 artiklan 1 alakohtaa sovelletaan 1 päivän marraskuuta 2023 ja 31 päivän lokakuuta 2024 välisenä aikana;

b)

13 artiklan 2 alakohtaa sovelletaan 1 päivän marraskuuta 2023 ja 31 päivän joulukuuta 2023 välisenä aikana.

Tämä asetus on kaikilta osiltaan velvoittava, ja sitä sovelletaan sellaisenaan kaikissa jäsenvaltioissa.

Tehty Brysselissä 20 päivänä marraskuuta 2023.

Neuvoston puolesta

Puheenjohtaja

H. CREVITS


(1)  Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) N:o 1380/2013, annettu 11 päivänä joulukuuta 2013, yhteisestä kalastuspolitiikasta, neuvoston asetusten (EY) N:o 1954/2003 ja (EY) N:o 1224/2009 muuttamisesta sekä neuvoston asetusten (EY) N:o 2371/2002 ja (EY) N:o 639/2004 ja neuvoston päätöksen 2004/585/EY kumoamisesta (EUVL L 354, 28.12.2013, s. 22).

(2)  Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) 2016/1139, annettu 6 päivänä heinäkuuta 2016, Itämeren turska-, silakka- ja kilohailikantoja ja näitä kantoja hyödyntäviä kalastuksia koskevasta monivuotisesta suunnitelmasta, neuvoston asetuksen (EY) N:o 2187/2005 muuttamisesta ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 1098/2007 kumoamisesta (EUVL L 191, 15.7.2016, s. 1).

(3)  Neuvoston asetus (EY) N:o 1224/2009, annettu 20 päivänä marraskuuta 2009, unionin valvontajärjestelmästä, jonka tarkoituksena on varmistaa yhteisen kalastuspolitiikan sääntöjen noudattaminen, asetusten (EY) N:o 847/96, (EY) N:o 2371/2002, (EY) N:o 811/2004, (EY) N:o 768/2005, (EY) N:o 2115/2005, (EY) N:o 2166/2005, (EY) N:o 388/2006, (EY) N:o 509/2007, (EY) N:o 676/2007, (EY) N:o 1098/2007, (EY) N:o 1300/2008 ja (EY) N:o 1342/2008 muuttamisesta sekä asetusten (ETY) N:o 2847/93, (EY) N:o 1627/94 ja (EY) N:o 1966/2006 kumoamisesta (EUVL L 343, 22.12.2009, s. 1).

(4)  Neuvoston asetus (EY) N:o 847/96, annettu 6 päivänä toukokuuta 1996, TACien ja kiintiöiden vuosittaiseen hallinnoimiseen liittyvien lisäedellytysten käyttöönottamisesta (EYVL L 115, 9.5.1996, s. 3).

(5)  Neuvoston asetus (EU) 2023/194, annettu 30 päivänä tammikuuta 2023, unionin vesillä ja unionin kalastusaluksiin tietyillä unionin ulkopuolisilla vesillä sovellettavien tiettyjen kalakantojen kalastusmahdollisuuksien vahvistamisesta vuodeksi 2023 sekä tällaisten kalastusmahdollisuuksien vahvistamisesta eräille syvänmeren kalakannoille vuosiksi 2023 ja 2024 (EUVL L 28, 31.1.2023, s. 1).

(6)   EUVL L 149, 30.4.2021, s. 10.

(7)  Neuvoston päätös (EU) 2021/1875, annettu 22 päivänä lokakuuta 2021, Yhdistyneen kuningaskunnan kanssa käytävissä vuotuisissa neuvotteluissa unionin puolesta esitettävästä kannasta suurimmista sallituista saaliista sopimiseen (EUVL L 378, 26.10.2021, s. 6).

(8)   EUVL L 175, 18.5.2021, s. 3. Unioni hyväksyi Euroopan unionin sekä Grönlannin hallituksen ja Tanskan hallituksen välisen kestävää kalastusta koskevan kumppanuussopimuksen ja sen täytäntöönpanopöytäkirjan Euroopan unionin sekä Grönlannin hallituksen ja Tanskan hallituksen välisen kestävää kalastusta koskevan kumppanuussopimuksen ja sen täytäntöönpanopöytäkirjan tekemisestä unionin puolesta 18 päivänä marraskuuta 2021 annetulla neuvoston päätöksellä (EU) 2021/2043 (EUVL L 418, 24.11.2021, s. 1).

(9)  Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 218/2009, annettu 11 päivänä maaliskuuta 2009, Koillis-Atlantilla kalastavien jäsenvaltioiden nimellissaaliiden määriä koskevien tilastojen toimittamisesta (EYVL L 87, 31.3.2009, s. 70).


LIITE

UNIONIN KALASTUSALUKSIIN SOVELLETTAVAT TACIT ALUEILLA, JOILLA ON TACEJA, LAJEITTAIN JA ALUEITTAIN

Seuraavissa taulukoissa vahvistetaan TACit ja kiintiöt (tonneina elopainoa, jollei toisin mainita) kannoittain ja niihin toiminnallisesti liittyvät toimenpiteet.

Viittaukset kalastusalueisiin ovat viittauksia ICES-alueisiin.

Kalakannat mainitaan lajien tieteellisten nimien mukaisessa aakkosjärjestyksessä.

Seuraavassa esitetään tämän asetuksen soveltamiseksi tieteellisten nimien ja yleiskielisten nimien vastaavuustaulukko:

Tieteellinen nimi

Kolmikirjaiminen koodi

Yleiskielinen nimi

Clupea harengus

HER

Silakka

Gadus morhua

COD

Turska

Pleuronectes platessa

PLE

Punakampela

Salmo salar

SAL

Lohi

Sprattus

SPR

Kilohaili


Taulukko 1

Laji:

Silakka

 

Alue:

Osa-alueet 30–31

 

Clupea harengus

 

 

(HER/30/31.)

Suomi

 

45 092

 

Analyyttinen TAC

Ruotsi

 

9 908

 

Unioni

 

55 000

 

TAC

 

55 000

 


Taulukko 2

Laji:

Silakka

 

Alue:

Osa-alueet 22–24

 

Clupea harengus

 

 

(HER/3BC+24)

Tanska

 

110

(1)

Analyyttinen TAC

Saksa

 

435

(1)

Asetuksen (EY) N:o 847/96 3 artiklan 2 ja 3 kohtaa ei sovelleta.

Suomi

 

0

(1)

Asetuksen (EY) N:o 847/96 4 artiklaa ei sovelleta.

Puola

 

103

(1)

Ruotsi

 

140

(1)

Unioni

 

788

(1)

TAC

 

788

(1)

(1)

Ainoastaan sivusaaliille. Kohdennettu kalastus ei ole sallittua tässä kiintiössä.

Ensimmäisestä kohdasta poiketen silakkaan voidaan kohdentaa yksinomaan tieteellisiin tutkimustarkoituksiin harjoitettavia kalastustoimia edellyttäen, että kyseisissä tutkimuksissa noudatetaan asetuksen (EU) 2019/1241 25 artiklassa vahvistettuja edellytyksiä.

Ensimmäisestä kohdasta poiketen tämän kiintiön kalastaminen on sallittua unionin kalastusaluksille, joiden suurin pituus on alle 12 metriä ja jotka kalastavat tavallisilla verkoilla, pussiverkoilla, käsisiimoilla, pauneteilla tai vapavälineillä. Kyseisten kalastusalusten päälliköiden on varmistettava, että toimivaltaisen jäsenvaltion valvontaviranomaiset voivat valvoa alusten kalastustoimintaa milloin tahansa.


Taulukko 3

Laji:

Silakka

 

Alue:

Unionin vedet osa-alueilla 25–27, 28.2, 29 ja 32

 

Clupea harengus

 

 

(HER/3D-R30)

Tanska

 

888

 

Analyyttinen TAC

Saksa

 

235

 

Asetuksen (EY) N:o 847/96 3 artiklan 2 ja 3 kohtaa ei sovelleta.

Viro

 

4 535

 

Asetuksen (EY) N:o 847/96 4 artiklaa ei sovelleta.

Suomi

 

8 853

 

Latvia

 

1 119

 

Liettua

 

1 178

 

Puola

 

10 057

 

Ruotsi

 

13 503

 

Unioni

 

40 368

 

TAC

 

Ei sovelleta

 


Taulukko 4

Laji:

Silakka

 

Alue:

Osa-alue 28.1

 

Clupea harengus

 

 

(HER/03D.RG)

Viro

 

17 529

 

Analyyttinen TAC

Latvia

 

20 430

 

Tämän asetuksen 6 artiklaa sovelletaan.

Unioni

 

37 959

 

TAC

 

37 959

 


Taulukko 5

Laji:

Turska

 

Alue:

Unionin vedet osa-alueilla 25–32

 

Gadus morhua

 

 

(COD/3DX32.)

Tanska

 

137

(1)

Varo-TAC

Saksa

 

54

(1)

Asetuksen (EY) N:o 847/96 3 artiklaa ei sovelleta.

Viro

 

13

(1)

Suomi

 

10

(1)

Latvia

 

51

(1)

Liettua

 

33

(1)

Puola

 

159

(1)

Ruotsi

 

138

(1)

Unioni

 

595

(1)

TAC

 

Ei sovelleta

(1)

(1)

Ainoastaan sivusaaliille. Kohdennettu kalastus ei ole sallittua tässä kiintiössä.

Ensimmäisestä kohdasta poiketen turskaan voidaan kohdentaa yksinomaan tieteellisiin tutkimustarkoituksiin harjoitettavia kalastustoimia edellyttäen, että kyseisissä tutkimuksissa noudatetaan asetuksen (EU) 2019/1241 25 artiklassa vahvistettuja edellytyksiä.


Taulukko 6

Laji:

Turska

 

Alue:

Osa-alueet 22–24

 

Gadus morhua

 

 

(COD/3BC+24)

Tanska

 

148

(1)

Varo-TAC

Saksa

 

73

(1)

Asetuksen (EY) N:o 847/96 3 artiklaa ei sovelleta.

Viro

 

3

(1)

Suomi

 

3

(1)

Latvia

 

12

(1)

Liettua

 

8

(1)

Puola

 

40

(1)

Ruotsi

 

53

(1)

Unioni

 

340

(1)

TAC

 

340

(1)

(1)

Ainoastaan sivusaaliille. Kohdennettu kalastus ei ole sallittua tässä kiintiössä.

Ensimmäisestä kohdasta poiketen turskaan voidaan kohdentaa yksinomaan tieteellisiin tutkimustarkoituksiin harjoitettavia kalastustoimia edellyttäen, että kyseisissä tutkimuksissa noudatetaan asetuksen (EU) 2019/1241 25 artiklassa vahvistettuja edellytyksiä.


Taulukko 7

Laji:

Punakampela

 

Alue:

Unionin vedet osa-alueilla 22–32

 

Pleuronectes platessa

 

 

(PLE/3BCD-C)

Tanska

 

8 105

 

Analyyttinen TAC

Saksa

 

900

 

Tämän asetuksen 6 artiklaa sovelletaan.

Puola

 

1 697

 

Ruotsi

 

611

 

Unioni

 

11 313

 

TAC

 

11 313

 


Taulukko 8

Laji:

Lohi

 

Alue:

Unionin vedet osa-alueilla 22–31

 

Salmo salar

 

 

(SAL/3BCD-F)

Tanska

 

11 183

(1) (2)

Analyyttinen TAC

Saksa

 

1 244

(1) (2)

Asetuksen (EY) N:o 847/96 3 artiklan 2 ja 3 kohtaa ei sovelleta.

Viro

 

1 137

(1) (2) (3)

Asetuksen (EY) N:o 847/96 4 artiklaa ei sovelleta.

Suomi

 

13 945

(1) (2)

Latvia

 

7 113

(1) (2)

Liettua

 

836

(1) (2)

Puola

 

3 393

(1) (2)

Ruotsi

 

15 116

(1) (2)

Unioni

 

53 967

(1) (2)

TAC

 

Ei sovelleta

 

(1)

Yksittäisten kalojen kappalemääränä.

(2)

Ainoastaan sivusaaliille. Kohdennettu kalastus ei ole sallittua tässä kiintiössä.

Ensimmäisestä kohdasta poiketen loheen voidaan kohdentaa yksinomaan tieteellisiin tutkimustarkoituksiin harjoitettavia kalastustoimia edellyttäen, että kyseisissä tutkimuksissa noudatetaan asetuksen (EU) 2019/1241 25 artiklassa vahvistettuja edellytyksiä.

Ensimmäisestä kohdasta poiketen tämän kiintiön kalastaminen on sallittua unionin kalastusaluksille 1 päivästä toukokuuta 31 päivään elokuuta ICES-osa-alueella 31 alueilla, jotka sijaitsevat enintään neljän meripeninkulman etäisyydellä perusviivoista.

(3)

Erityisedellytys: enintään 450 yksilöä tästä kiintiöstä voidaan kalastaa unionin vesillä osa-alueella 32 (SAL/*3D32).


Taulukko 9

Laji:

Lohi

 

Alue:

Unionin vedet osa-alueella 32

 

Salmo salar

 

 

(SAL/3D32.)

Viro

 

1 040

(1)

Varo-TAC

Suomi

 

9 104

(1)

Unioni

 

10 144

(1)

TAC

 

Ei sovelleta

 

(1)

Yksittäisten kalojen kappalemääränä.


Taulukko 10

Laji:

Kilohaili

 

Alue:

Unionin vedet osa-alueilla 22–32

 

Sprattus

 

 

(SPR/3BCD-C)

Tanska

 

19 827

 

Analyyttinen TAC

Saksa

 

12 561

 

Tämän asetuksen 6 artiklaa sovelletaan.

Viro

 

23 024

 

 

Suomi

 

10 379

 

Latvia

 

27 807

 

Liettua

 

10 059

 

Puola

 

59 013

 

Ruotsi

 

38 330

 

Unioni

 

201 000

 

TAC

 

Ei sovelleta

 


ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2023/2638/oj

ISSN 1977-0812 (electronic edition)


Top