EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32023L2668

Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi (EU) 2023/2668, annettu 22 päivänä marraskuuta 2023, työntekijöiden suojelemisesta vaaroilta, jotka liittyvät asbestialtistukseen työssä, annetun direktiivin 2009/148/EY muuttamisesta

EUVL L, 2023/2668, 30.11.2023, ELI: http://data.europa.eu/eli/dir/2023/2668/oj (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/dir/2023/2668/oj

European flag

virallinen lehti
Euroopan unionin

FI

Sarjan L


2023/2668

30.11.2023

EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON DIREKTIIVI (EU) 2023/2668,

annettu 22 päivänä marraskuuta 2023,

työntekijöiden suojelemisesta vaaroilta, jotka liittyvät asbestialtistukseen työssä, annetun direktiivin 2009/148/EY muuttamisesta

EUROOPAN PARLAMENTTI JA EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO, jotka

ottavat huomioon Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen ja erityisesti sen 153 artiklan 2 kohdan b alakohdan yhdessä sen 153 artiklan 1 kohdan a alakohdan kanssa,

ottavat huomioon Euroopan komission ehdotuksen,

sen jälkeen kun esitys lainsäätämisjärjestyksessä hyväksyttäväksi säädökseksi on toimitettu kansallisille parlamenteille,

ottavat huomioon Euroopan talous- ja sosiaalikomitean lausunnon (1),

ottavat huomioon alueiden komitean lausunnon (2),

noudattavat tavallista lainsäätämisjärjestystä (3),

sekä katsovat seuraavaa:

(1)

Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2009/148/EY (4) tarkoituksena on suojella työntekijöitä heidän turvallisuuttaan ja terveyttään uhkaavilta vaaroilta, jotka johtuvat altistumisesta asbestille työssä. Kyseisessä direktiivissä säädetään työperäiseen asbestille altistumiseen liittyviltä vaaroilta suojelun yhtenäisestä tasosta yleisillä periaatteilla, joilla jäsenvaltiot voivat varmistaa vähimmäisvaatimusten johdonmukaisen soveltamisen. Näiden vähimmäisvaatimusten tarkoituksena on suojella työntekijöitä unionin tasolla, mutta jäsenvaltiot voivat antaa tiukempia säännöksiä.

(2)

Tämän direktiivin säännösten soveltamisen ei pitäisi estää sellaisten Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2004/37/EY (5) säännösten soveltamista, jotka ovat työntekijöiden työterveyden ja -turvallisuuden kannalta suotuisampia.

(3)

Asbesti on erittäin vaarallinen, syöpää aiheuttava aine, jolla on edelleen vaikutusta useisiin talouden aloihin, kuten rakennusten peruskorjausalaan, kaivostoimintaan ja louhintaan, jätehuoltoon sekä palontorjuntaan, joilla työntekijöillä on suuri altistumisen riski. Asbesti luokitellaan kategoriaan 1A kuuluvaksi syöpää aiheuttavaksi aineeksi Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 1272/2008 (6) liitteessä 6 olevan 3 osan mukaisesti. Euroopan ammattitautitilastojen mukaan se on ylivoimaisesti suurin työperäisen syövän aiheuttaja, sillä jopa 78 prosenttia jäsenvaltioissa havaituista työperäisistä syövistä liittyy asbestille altistumiseen. Ilmasta hengitysteihin joutuneet asbestikuidut saattavat aiheuttaa vakavia sairauksia, esimerkiksi mesoteliooman tai keuhkosyövän, jotka johtavat lopulta työperäiseen kuolemaan, mutta altistumisen ja ensimmäisten taudin oireiden välillä saattaa olla keskimäärin 30 vuoden viive. Tätä direktiiviä sovelletaan näin ollen kaikkeen toimintaan, mukaan lukien rakennus-, peruskorjaus- ja purkutyöt, jätehuolto, kaivostoiminta ja palontorjunta, jonka aikana työntekijät altistuvat tai voivat altistua työssään asbestista tai asbestia sisältävistä materiaaleista vapautuvalle pölylle.

(4)

”Terveys kaikissa politiikoissa” -lähestymistavan mukaisesti työntekijöiden terveyden suojelulla asbestille altistumiselta on läpileikkaava ulottuvuus ja sillä on merkitystä lukuisissa unionin toimintapolitiikoissa ja toimissa, erityisesti ympäristöalalla, jolla unionin toiminnan on edistettävä muun muassa ihmisten terveyden suojelua. Unionilla on myös tärkeä rooli kansainvälisellä tasolla, kun se näyttää esimerkkiä asbestiperäisten sairauksien ehkäisemisessä ja työskentelee muiden kansainvälisten organisaatioiden ja kolmansien maiden kanssa maailmanlaajuisen asbestikiellon aikaansaamiseksi. Lisäksi tätä direktiiviä sovelletaan synergiassa muiden unionin aloitteiden kanssa.

(5)

On olemassa muuta kuin aktiivisesta asbestin käsittelystä johtuvaa asbestille altistumista. Tällaista altistumista ovat passiivinen altistuminen, jossa työntekijät työskentelevät joko asbestia sisältävien materiaalien parissa työskentelevän henkilön läheisyydessä tai tiloissa, joissa asbestia sisältävät materiaalit kuluvat rakennuksen rakenteissa, ja toissijainen altistuminen, jossa henkilöt altistuvat työssä altistuneiden henkilöiden useimmiten vaatteissaan tai hiuksissaan kotiin tuomille asbestikuiduille. Sekä passiivisella että toissijaisella altistumisella voi olla merkittäviä vaikutuksia terveyteen. Vaikka asbestin kaikki muodot on kielletty unionissa, asbestia esiintyy edelleen joissakin rakenteissa, erityisesti ennen kieltoa rakennetuissa rakennuksissa, mikä voi johtaa sekä työperäiseen että muuhun kuin työperäiseen altistumiseen, jos rakennuksessa oleviin asbestia sisältäviin materiaaleihin kajotaan tai ne vahingoittuvat. Kaikenlaisen asbestille altistumisen välttäminen on näin ollen edelleen välttämätöntä. Työntekijöiden passiivisen asbestille altistumisen yhteydessä neuvoston direktiivissä 89/391/ETY (7) ja direktiivissä 2009/148/EY edellytetään, että työnantajat pitävät hallussaan arviointia kaikista työntekijöiden työturvallisuuteen ja -terveyteen kohdistuvista riskeistä tunnistamalla mahdolliset vaarat, mukaan lukien passiivisesta asbestille altistumisesta aiheutuvat vaarat, ja toteuttavat tarvittavat ehkäisevät ja suojaavat toimenpiteet työntekijöiden turvallisuuden ja terveyden suojelemiseksi siten, että riskien välttämisen periaate on aina mahdollisten toteutettavien toimenpiteiden ensisijaisena perusteena. Tässä direktiivissä säädetyt työturvallisuus- ja työterveysvaatimukset ovat tärkeitä keinoja välttää toissijainen altistuminen asbestille tai asbestia sisältäville materiaaleille.

(6)

Naiset ovat erityisen alttiita tietyn tyyppisille asbestille altistumisille, mukaan lukien toissijainen altistuminen. Toiminnan sukupuolittuminen työpaikalla on riskitekijä asbestiperäisten sairauksien seurannalle, diagnosoinnille, hoidolle ja tunnistamiselle. Sen vuoksi on olennaisen tärkeää ottaa huomioon sukupuolten erot asbestille altistumisessa ja altistumista seuraavissa terveyskomplikaatioissa, jotta tällaisen altistumisen aiheuttamia sairauksia voidaan ehkäistä ja havaita paremmin.

(7)

Alan tieteellisen ja teknologisen kehityksen ansiosta asbestille altistuvien työntekijöiden suojelua on mahdollista parantaa ja näin vähentää todennäköisyyttä sille, että työntekijät sairastuvat asbestiperäisiin sairauksiin. Koska asbesti on syöpää aiheuttava aine, jolla ei ole kynnysarvoa, sille ei ole tieteellisesti mahdollista määrittää tasoja, joita vähäisempi altistuminen ei aiheuttaisi haitallisia terveysvaikutuksia. Sen sijaan on mahdollista määrittää altistus-riskisuhde, joka helpottaa työperäisen altistumisen raja-arvon, jäljempänä ’raja-arvo’, asettamista ottamalla huomioon hyväksyttävän kohonneen riskin tason. Näin ollen asbestin raja-arvoa ja mittausmenetelmää olisi tarkistettava, jotta riskiä voidaan vähentää altistumistasoja alentamalla niin, että voidaan parantaa työntekijöiden suojelua työhön liittyviltä asbestisairauksilta.

(8)

Direktiivin 2009/148/EY tiettyihin säännöksiin säädettyä satunnaista ja lievää altistumista koskevaa poikkeusta ei pitäisi soveltaa asbestin kaltaiseen syöpää aiheuttavaan aineeseen, jolla ei ole kynnysarvoa, kyseisessä direktiivissä säädettyjen työntekijöiden altistumistietoja koskevan luettelon pitämistä ja lääketieteellistä valvontaa koskevien vaatimusten osalta.

(9)

Komission 3 päivänä helmikuuta 2021 antamassa tiedonannossa esitellystä EU:n syöväntorjuntasuunnitelmasta tuetaan tarvetta ryhtyä toimiin työntekijöiden suojelemiseksi syöpää aiheuttavilta aineilta. Asbestille altistuvien työntekijöiden suojelun parantamisella on merkitystä myös vihreälle siirtymälle ja Euroopan vihreän kehityksen ohjelman täytäntöönpanolle, etenkin komission 14 päivänä lokakuuta 2020 antamalla tiedonannolla käynnistetyn Euroopan rakennusten perusparannusaallon yhteydessä. Myös huhtikuun 2021 ja toukokuun 2022 välisenä aikana pidetyn Euroopan tulevaisuuskonferenssin yhteydessä esitetyissä kansalaisten suosituksissa korostettiin oikeudenmukaisten työolojen ja -ehtojen merkitystä ja erityisesti direktiivin 2009/148/EY tarkistamista.

(10)

Osana Euroopan rakennusten perusparannusaaltoa, jonka tavoitteena on saada rakennukset vapaaksi hiilestä, puuttua energiaköyhyyteen ja edistää unionin suvereniteettia energiatehokkuuden avulla, on olennaisen tärkeää, että asbestia sisältävien materiaalien turvallinen poisto ja loppukäsittely asetetaan etusijalle, koska korjaus, kunnossapito, kotelointi tai päällystäminen voi johtaa poiston lykkääntymiseen, mikä voi puolestaan merkitä työntekijöiden altistumista koskevien riskien pysymistä ennallaan. Sen vuoksi työnantajien olisi arvioidessaan, liittyykö johonkin toimintaan tai liittyykö siihen todennäköisesti riski altistua asbestille tai asbestia sisältäville materiaaleille, pidettävä asbestin täydellistä poistamista parhaana vaihtoehtona muihin käsittelytoimiin nähden aina, kun se on mahdollista ja hyödyllistä työntekijöiden suojelun kannalta. Asbestille altistuvia tai todennäköisesti altistuvia työntekijöitä on lisäksi koulutettava kiireellisesti. Laadukasta koulutusta koskevien vähimmäisvaatimusten varmistamiseksi direktiivin 2009/148/EY liitteessä olisi säädettävä koulutusta koskevista vähimmäisvaatimuksista, mukaan lukien erityisvaatimukset asbestin poistamiseen erikoistuneiden yritysten työntekijöille.

(11)

Asbestille määriteltävä sitova raja-arvo, jota ei saa ylittää, on tärkeä osa direktiivillä 2009/148/EY vahvistettuja yleisiä työsuojelujärjestelyjä asianmukaisten riskinhallintatoimenpiteiden sekä riittävien hengityksensuojainten ja muiden henkilönsuojainten tarjoamisen ohella.

(12)

Direktiivissä 2009/148/EY asbestille vahvistettua raja-arvoa olisi tarkistettava komission arvioiden ja tuoreen tieteellisen näytön ja teknisen tiedon perusteella. Tehostetut ehkäisevät ja suojaavat toimenpiteet ovat tarpeen, jotta tarkistettu raja-arvo voidaan panna täytäntöön jäsenvaltioissa.

(13)

Tässä direktiivissä olisi vahvistettava tarkistettu raja-arvo käytettävissä olevan tiedon perusteella, mukaan lukien ajantasainen tieteellinen näyttö terveysvaikutuksista ja tekninen tieto, ja perusteena olisi oltava myös sosioekonomisten vaikutusten perusteellinen arviointi sekä altistumista mittaavien menetelmien ja tekniikkojen saatavuus työpaikalla. Tiedon olisi perustuttava Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksella (EY) N:o 1907/2006 (8) perustetun Euroopan kemikaaliviraston riskinarviointikomitean sekä 22 päivänä heinäkuuta 2003 tehdyllä neuvoston päätöksellä (9) perustetun työturvallisuuden ja työterveyden neuvoa-antavan komitean lausuntoihin.

(14)

Asbestikuitujen mittaamiseen nykyisin käytettävissä olevat teknologiat eivät mahdollista mittauksia hyvin alhaisilla pitoisuuksilla, kun lasketaan ohuita kuituja. Jotta voitaisiin varmistaa työntekijöiden terveyden suojelun korkea taso ja samalla ottaa asianmukaisesti huomioon mittauksen toteutettavuus, tällaisia tekniikoita käytettäessä olisi näin ollen tarpeellista valita, lasketaanko ohuet kuidut vai sovelletaanko alhaisia pitoisuusrajoja. Jotkin jäsenvaltiot ovat valinneet alhaisemman raja-arvon laskematta ohuempia kuituja, kun taas toiset ovat valinneet korkeamman raja-arvon ja laskevat ohuet kuidut. Tasapainoisen lähestymistavan varmistamiseksi olisi vahvistettava erilaiset raja-arvot riippuen ilman asbestikuitupitoisuutta mitattaessa huomioon otettavasta kuitukoosta, eli leveydeltään 0,2–3 mikrometrin kuidut sekä, sen jälkeen kun on toteutettu teknologinen siirtymä elektronimikroskopiaan, leveydeltään alle 0,2 mikrometrin kuidut.

(15)

Kun otetaan huomioon asiaa koskeva tieteellinen asiantuntemus ja tasapainoinen lähestymistapa, jolla samanaikaisesti varmistetaan työntekijöiden riittävä suojelu unionin tasolla, olisi vahvistettava tarkistetut raja-arvot, jotka asianomaisessa jäsenvaltiossa käytetystä kuitulaskentamenetelmästä riippuen vastaavat kahdeksan tunnin aikapainotettuna keskiarvona mitattuna arvoa 0,002 kuitua/cm3, kun lasketaan leveydeltään 0,2–3 mikrometrin kuituja, tai 0,01 kuitua/cm3, kun lasketaan myös leveydeltään alle 0,2 mikrometrin kuituja.

(16)

Komissio on järjestänyt unionin tason työmarkkinaosapuolten kaksivaiheisen kuulemisen Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 154 artiklan mukaisesti. Se on kuullut myös työturvallisuuden ja työterveyden neuvoa-antavaa komiteaa, joka on antanut lausunnon sekä tietoa tarkistettujen raja-arvojen onnistunutta täytäntöönpanoa silmällä pitäen. Euroopan parlamentti on antanut 20 päivänä lokakuuta 2021 päätöslauselman (10), jossa kehotetaan tekemään ehdotus direktiivin 2009/148/EY saattamisesta ajan tasalle, jotta voidaan tehostaa unionin toimenpiteitä työntekijöiden suojelemiseksi asbestin vaaroilta.

(17)

Vaikka optinen mikroskopia ei mahdollista ohuimpien terveyden kannalta vahingollisten kuitujen laskemista, se on tällä hetkellä eniten käytetty menetelmä asbestin säännölliseen mittaamiseen. Koska faasikontrastimikroskopialla (PCM) on mahdollista mitata raja-arvo, joka vastaa arvoa 0,01 kuitua/cm3, kyseisen raja-arvon täytäntöönpanoon ei tarvita siirtymäaikaa. Työturvallisuuden ja työterveyden neuvoa-antavan komitean lausunnon mukaan olisi käytettävä nykyaikaisempaa ja herkempää elektronimikroskopiaan perustuvaa menetelmää tai muuta menetelmää, jolla saadaan vastaavat tai tarkemmat tulokset, ottaen samalla huomioon teknisten mukautusten edellyttämän siirtymäajan tarve sekä tarve lisätä johdonmukaisuutta unionissa tällä hetkellä käytettävien eri menetelmien välillä. Jotta asbestikuitujen mittaamiseen liittyvien uusien vaatimusten noudattamiseen jää riittävästi aikaa, kyseisten toimenpiteiden saattamiselle osaksi kansallista lainsäädäntöä olisi oltava kuuden vuoden siirtymäaika. Komissiolla on hyvät edellytykset tukea ja auttaa jäsenvaltioita menetelmän korvaamisessa erityisesti laatimalla suuntaviivoja.

(18)

Ilman asbestikuitupitoisuuden mittaaminen elektronimikroskopiaan (EM) perustuvilla analyysimenetelmillä toisi merkittävän parannuksen asbestin seurantaan, koska se mahdollistaa ohuempien kuitujen laskemisen. Siirtyminen elektronimikroskopiaan tai mihin tahansa muuhun vastaavia tai tarkempia tuloksia tuottavaan menetelmään voisi johtaa siihen, että kuituja tunnistetaan huomattavasti enemmän kuin faasikontrastimikroskopialla havaitaan. Jäsenvaltiot ja työnantajat tarvitsevat aikaa hankkiakseen kokemusta elektronimikroskopialla suoritetusta kuitulaskennasta, toteuttaakseen parempia ehkäiseviä toimenpiteitä ja kerätäkseen uusia altistumistietoja, jotka ovat tulosta raja-arvon ja elektronimikroskopiaan perustuvan menetelmän yhdistetystä käytöstä. Tämä kokemus on tärkeää, jotta voidaan valmistella arviointia siitä, voidaanko raja-arvoja alentaa edelleen.

(19)

Asbestinäytteiden oton olisi vastattava työntekijän henkilökohtaista altistumista asbestille. Näytteitä olisi sen vuoksi otettava säännöllisin väliajoin tietyissä operatiivisissa vaiheissa edustavissa ja realistisissa tilanteissa, joissa työntekijät altistuvat asbestipölylle.

(20)

Kun otetaan huomioon direktiiveissä 2009/148/EY ja 2004/37/EY vahvistetut vaatimukset, jotka koskevat altistumisen pitämistä mahdollisimman vähäisenä, työnantajien olisi varmistettava, että työntekijöiden asbestialtistukseen työssä liittyvät riskit saadaan mahdollisimman pieniksi ja joka tapauksessa niin alhaiselle tasolle kuin on teknisesti mahdollista.

(21)

Asbestille altistuvia tai todennäköisesti altistuvia työntekijöitä varten tarvitaan erityisiä valvontatoimenpiteitä ja varotoimia, myös käyttämällä uusinta teknologiaa, jotta ilman asbestikuitupitoisuus voidaan laskea raja-arvon alapuolelle niin alhaiselle tasolle kuin on teknisesti mahdollista, myös lähteellä tapahtuvan pölyn poiston sekä tilojen puhdistuksen ja kunnossapidon kaltaisilla toimenpiteillä. Osastoidussa tilassa tehtävien töiden osalta tarvitaan erityistoimenpiteitä työntekijöiden suojelemiseksi, kuten pölynsidontaa, raittiin ilman syöttöä ja HEPA-suodattimien käyttöä. Menettely työntekijöiden puhdistamista varten ja siihen liittyvien koulutusvaatimusten tiukentaminen ovat tärkeitä tekijöitä, jotta tällaiseen altistumiseen liittyviä riskejä saadaan merkittävästi vähennettyä.

(22)

On tärkeää, että asbestille altistuvien työntekijöiden terveyden suojelemiseksi toteutetaan ehkäiseviä toimenpiteitä ja että jäsenvaltiot sitoutuvat heidän terveydentilansa seurantaan ja etenkin, että terveydentilan seurantaa jatketaan altistumisen päätyttyä. Työntekijöiden lääketieteellistä valvontaa koskeva direktiivin 2009/148/EY liite I olisi saatettava ajan tasalle ottaen huomioon tämänhetkinen tietämys sairauksista, joita asbestille altistuminen voi aiheuttaa. On tärkeää, että liitettä I tarkistetaan säännöllisesti tieteellisen tietämyksen kehityksen huomioon ottamiseksi.

(23)

Ilmoitusjärjestelmä on tärkeä, jotta jäsenvaltioiden toimivaltaisten viranomaisten on mahdollista valvoa töitä, joiden aikana asbestiin saatetaan kajota, ja jotta toimivaltaiset viranomaiset voivat tarvittaessa toteuttaa toimia asianomaisten työntekijöiden suojelun varmistamiseksi.

(24)

Työnantajien olisi toteutettava kaikki tarvittavat toimet mahdollisesti asbestia sisältävien materiaalien tunnistamiseksi, tarvittaessa hankkimalla tietoa tilojen omistajilta sekä muista tietolähteistä, myös asiaa koskevista rekistereistä. Jos tällaisia tietoja ei ole saatavilla, työnantajan olisi varmistettava, että pätevä toimija tutkii asbestia sisältävien materiaalien esiintymisen kansallisen lainsäädännön ja käytännön mukaisesti, ja saatava tällaisen tutkimuksen tulos ennen työn aloittamista. Ennen asbestinpoistohankkeen taikka purku-, kunnossapito- tai peruskorjaustyön aloittamista työnantajan olisi saatujen tietojen perusteella kirjattava tiedot asbestin esiintymisestä tai oletetusta esiintymisestä rakennuksissa, aluksissa, ilma-aluksissa tai muissa laitteissa, jotka on rakennettu ennen jäsenvaltion asbestikiellon voimaantuloa. On tärkeää, että työnantajat toimittavat kyseiset tiedot työntekijöille, jotka saattavat altistua asbestille sen käytön, kunnossapitotyön tai muun toiminnan tuloksena. Asbestia sisältävien materiaalien tunnistaminen ei saisi vapauttaa työnantajaa velvoitteesta toteuttaa tässä direktiivissä säädetty riskinarviointi.

(25)

Direktiivi 2009/148/EY olisi saatettava säännöllisesti ajan tasalle, jotta voidaan ottaa huomioon uusin tieteellinen tietämys ja tekninen kehitys. Tällaisissa päivityksissä olisi otettava huomioon eri tyyppisten asbestikuitujen ja niiden haitallisten terveysvaikutusten arviointi. Kyseisen direktiivin 22 artiklan mukaisen seuraavan arvioinnin yhteydessä komission olisi arvioitava, onko tarvetta laajentaa kyseisen direktiivin soveltamisalaa, ja erityisesti sitä, olisiko siihen sisällytettävä erioniitti, riebeckiitti, winchiitti, richteriitti ja fluoroedeniitti, sekä onko tarvetta toteuttaa lisätoimenpiteitä, joilla varmistetaan suojelu toissijaiselta altistumiselta asbestille työpaikalla. Komission olisi toimitettava Euroopan parlamentille ja neuvostolle kertomus, jossa esitetään sen työmarkkinaosapuolten kuulemisen jälkeen toteuttaman arvioinnin tulokset. Kertomukseen olisi liitettävä tarvittaessa lainsäädäntöehdotus direktiivin 2009/148/EY muuttamiseksi vastaavasti.

(26)

On tarpeen antaa riittävää ja kohdennettua teknistä tukea, jotta työnantajia, erityisesti pieniä ja keskisuuria yrityksiä, voidaan auttaa panemaan täytäntöön tämä direktiivi.

(27)

Ennen kuin yritykset voivat tehdä purku- tai asbestinpoistotöitä, niiden olisi saatava toimivaltaisilta viranomaisilta luvat, jotka voidaan uusia kansallisen lainsäädännön ja käytännön mukaisesti.

(28)

Pelastajat ja pelastushenkilöstö ovat vaarassa altistua asbestille työssään. Sen vuoksi on tärkeää, että näiden työntekijöiden työnantajat arvioivat tämän direktiivin mukaisesti työntekijöiden asbestille altistumisen riskin ja toteuttavat tarvittavat toimenpiteet kyseisten työntekijöiden terveyden ja turvallisuuden suojelemiseksi. Työnantajien tukemiseksi tällaisten toimenpiteiden toteuttamisessa on tärkeää, että komissio laatii ohjeita, joissa otetaan huomioon näiden työntekijöiden toiminnan erityispiirteet ja tiedot heidän altistumisriskeistään. Tällaisten ohjeiden olisi perustuttava jäsenvaltioissa saatavilla oleviin parhaisiin käytäntöihin ja asiaankuuluvien sidosryhmien kuulemiseen. Tätä varten olisi aloitettava entistä järjestelmällisempi parhaiden käytäntöjen vaihto jäsenvaltioiden kesken.

(29)

On tärkeää, että viimeistään kahden vuoden kuluttua tämän direktiivin voimaantulopäivästä komissio yhteistyössä työturvallisuuden ja työterveyden neuvoa-antavan komitean kanssa laatii ja antaa ohjeita tämän direktiivin täytäntöönpanon helpottamiseksi. Kyseisiin ohjeisiin olisi tapauksen mukaan sisällyttävä alakohtaisia ratkaisuja. Kyseisissä ohjeissa olisi myös esitettävä työnantajille, miten asbestin tai asbestia sisältävien materiaalien poistaminen olisi asetettava etusijalle muihin asbestin käsittelyn muotoihin nähden arvioitaessa asbestille tai asbestia sisältäville materiaaleille altistumisen riskiä. Kyseisiä ohjeita olisi tarvittaessa tarkasteltava uudelleen viiden vuoden välein erityisesti asbestiin liittyvää tunnistamis-, mittaus- ja varoitusteknologiaa koskevan teknisen ja tieteellisen kehityksen valossa.

(30)

Venäjän hyökkäyssota Ukrainaa vastaan aiheuttaa paitsi kärsimyksiä Ukrainan kansalle myös huomattavaa vahinkoa infrastruktuurille, asunnoille ja yleisemminkin rakennetulle ympäristölle. Koska Ukraina kielsi asbestin käytön vasta vuonna 2017, maan tuleva jälleenrakentaminen aiheuttaa merkittävän riskin työntekijöille, erityisesti niille, jotka käsittelevät raunioita. On näin ollen tärkeää, että unionin työnantajat ottavat asianmukaisesti huomioon riskit, joita työntekijöille aiheutuu asbestille altistumisesta, kun he suorittavat jälleenrakennustoimia kolmansissa maissa.

(31)

Rakennusten lämpösaneerausten tuleva yleistyminen huomioon ottaen on olemassa pakottava tarve tukea tutkimusta ja kehitystä, jotta voidaan varmistaa asbestille purku- ja peruskorjaustoimien aikana altistuvien tai mahdollisesti altistuvien työntekijöiden mahdollisimman korkea suojelun taso.

(32)

Jäsenvaltiot eivät voi riittävällä tavalla saavuttaa tämän direktiivin tavoitetta eli suojella työntekijöitä heidän terveyttään ja turvallisuuttaan uhkaavilta vaaroilta, jotka aiheutuvat tai voivat aiheutua asbestille altistumisesta työssä, mukaan lukien tällaisten vaarojen ehkäisy, vaan se voidaan tämän direktiivin laajuuden ja vaikutusten vuoksi saavuttaa paremmin unionin tasolla. Sen vuoksi unioni voi toteuttaa toimenpiteitä Euroopan unionista tehdyn sopimuksen 5 artiklassa vahvistetun toissijaisuusperiaatteen mukaisesti. Mainitussa artiklassa vahvistetun suhteellisuusperiaatteen mukaisesti tässä direktiivissä ei ylitetä sitä, mikä on tarpeen kyseisen tavoitteen saavuttamiseksi.

(33)

Direktiivi 2009/148/EY olisi sen vuoksi muutettava vastaavasti,

OVAT HYVÄKSYNEET TÄMÄN DIREKTIIVIN:

1 artikla

Direktiivin 2009/148/EY muuttaminen

Muutetaan direktiivi 2009/148/EY seuraavasti:

1)

lisätään 1 artiklan 1 kohtaan alakohta seuraavasti:

”Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2004/37/EY (*1) säännöksiä sovelletaan, jos ne ovat työntekijöiden työterveyden ja -turvallisuuden kannalta suotuisampia.

(*1)  Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi 2004/37/EY, annettu 29 päivänä huhtikuuta 2004, työntekijöiden suojelemisesta syöpäsairauden vaaraa aiheuttaville tekijöille tai perimän muutoksia aiheuttaville aineille altistumiseen työssä liittyviltä vaaroilta (kuudes neuvoston direktiivin 89/391/ETY 16 artiklan 1 kohdassa tarkoitettu erityisdirektiivi) (EUVL L 158, 30.4.2004, s. 50).”;"

2)

korvataan 2 artikla seuraavasti:

”2 artikla

Tässä direktiivissä ’asbestilla’ tarkoitetaan seuraavia kuitumaisia silikaatteja, jotka on luokiteltu kategoriaan 1A kuuluviksi syöpää aiheuttaviksi aineiksi Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 1272/2008 (*2) liitteessä VI olevan 3 kohdan nojalla:

a)

aktinoliittiasbesti, CAS-numero (*3) 77536-66-4;

b)

amosiittiasbesti (grüneriitti), CAS-numero 12172-73-5;

c)

antofylliittiasbesti, CAS-numero 77536-67-5;

d)

krysotiiliasbesti, CAS-numero 12001-29-5;

e)

krokidoliittiasbesti, CAS-numero 12001-28-4;

f)

tremoliittiasbesti, CAS-numero 77536-68-6.

(*2)  Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 1272/2008, annettu 16 päivänä joulukuuta 2008, aineiden ja seosten luokituksesta, merkinnöistä ja pakkaamisesta sekä direktiivien 67/548/ETY ja 1999/45/EY muuttamisesta ja kumoamisesta ja asetuksen (EY) N:o 1907/2006 muuttamisesta (EUVL L 353, 31.12.2008, s. 1)."

(*3)  CAS-numero: Chemical Abstracts Service -numero.”;"

3)

muutetaan 3 artikla seuraavasti:

a)

korvataan 2 kohta seuraavasti:

”2.   Silloin, kun toiminta todennäköisesti aiheuttaa asbestista tai asbestia sisältävistä materiaaleista vapautuvalle pölylle altistumisen riskin, kyseinen riski on arvioitava siten, että määritetään työntekijöiden asbestista tai asbestia sisältävistä materiaaleista vapautuvalle pölylle altistumisen luonne ja määrä ja asetetaan etusijalle asbestin tai asbestia sisältävien materiaalien poistaminen muihin asbestin käsittelyn muotoihin nähden.”

;

b)

korvataan 3 kohdan johdantokappale seuraavasti:

”3.   Jos työntekijöiden altistuminen on satunnaista ja lievää ja jos tämän artiklan 2 kohdassa tarkoitetun riskinarvioinnin tulosten perusteella on selvää, ettei työskentelyalueen ilman pitoisuus ylitä 8 artiklassa vahvistettua asiaankuuluvaa raja-arvoa, jäsenvaltiot voivat poiketa 4 artiklasta, kun työvaiheiden aikana:”;

4)

korvataan 4 artiklan 3 kohdan toinen alakohta seuraavasti:

”Ilmoitukseen on sisällyttävä ainakin lyhyt kuvaus seuraavista seikoista:

a)

työmaan sijainti ja tarvittaessa ne nimenomaiset alueet, joilla työ on tarkoitus tehdä;

b)

käytetyn tai käsitellyn asbestin laatu ja määrä;

c)

toteutettavat toimet ja prosessit, mukaan lukien työntekijöiden suojelu ja puhdistaminen, jätteiden loppukäsittely ja tarvittaessa ilmanvaihto osastoidussa tilassa tehtävien töiden osalta;

d)

kyseessä olevien työntekijöiden määrä, luettelo kyseessä olevalle työmaalle todennäköisesti osoitettavista työntekijöistä ja heidän saamansa koulutuksen todistavat henkilökohtaiset todistukset sekä työntekijöiden terveydentilan viimeisimmän arvioinnin päivämäärä 18 artiklan nojalla;

e)

työn alkamispäivä ja sen kesto;

f)

toteutetut toimenpiteet, mukaan lukien selvitys käytetyistä laitteista, työntekijöiden asbestialtistumisen rajoittamiseksi.

Jäsenvaltioiden on varmistettava, että toimivaltaiset viranomaiset säilyttävät toisen alakohdan d alakohdassa tarkoitetut tiedot kansallisen lainsäädännön mukaisesti ainoastaan sen ajan, joka on tarpeen sen varmistamiseksi, että asbestiin liittyvää työtä tekevät työntekijät saavat asianmukaisen koulutuksen, ottaen asianmukaisesti huomioon asbestin pitkäaikaisvaikutukset työntekijöiden terveyteen.”;

5)

korvataan 6 artikla seuraavasti:

”6 artikla

Työntekijöiden altistuminen asbestista tai asbestia sisältävistä materiaaleista vapautuvalle pölylle työpaikalla on kaikissa 3 artiklan 1 kohdassa tarkoitetuissa toimissa pidettävä mahdollisimman vähäisenä ja joka tapauksessa 8 artiklassa vahvistetun asiaankuuluvan raja-arvon alapuolella niin alhaisella tasolla kuin on teknisesti mahdollista erityisesti seuraavin toimenpitein:

a)

asbestista tai asbestia sisältävistä materiaaleista vapautuvalle pölylle altistuvien tai todennäköisesti altistuvien työntekijöiden lukumäärä on pidettävä mahdollisimman pienenä;

b)

työprosessit on suunniteltava siten, ettei niistä synny asbestipölyä tai, jos tämä ei ole mahdollista, siten, ettei asbestipölyä pääse ilmaan, toteuttamalla muun muassa seuraavat toimenpiteet:

i)

pölynsidonta asbestipölylle;

ii)

kohdepoisto asbestipölyn lähteellä;

iii)

ilmassa leijuvien asbestikuitujen jatkuva sedimentointi;

b a)

työntekijöihin on sovellettava asianmukaista puhdistamismenettelyä;

b b)

osastoidussa tilassa tehtävien töiden osalta on varmistettava riittävä suojelu;

c)

kaikki tilat ja laitteet, joissa asbestia käsitellään, on voitava puhdistaa ja pitää kunnossa säännöllisesti ja tehokkaasti ja ne on puhdistettava ja pidettävä kunnossa säännöllisesti

d)

asbesti tai asbestia sisältävät materiaalit, joista vapautuu asbestipölyä, on säilytettävä ja kuljetettava asianmukaisissa tiiviisti suljetuissa pakkauksissa;

e)

muuhun kuin kaivostoimintaan liittyvät jätteet on kerättävä ja poistettava työpaikalta mahdollisimman nopeasti asianmukaisissa tiiviisti suljetuissa pakkauksissa, joiden merkinnöistä käy ilmi, että ne sisältävät asbestia, ja nämä jätteet on tämän jälkeen käsiteltävä Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2008/98/EY (*4) mukaisesti.

(*4)  Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi 2008/98/EY, annettu 19 päivänä marraskuuta 2008, jätteistä ja tiettyjen direktiivien kumoamisesta (EUVL L 312, 22.11.2008, s. 3).”;"

6)

muutetaan 7 artikla seuraavasti:

a)

korvataan 1 ja 2 kohta seuraavasti:

”1.   Työpaikan ilman asbestikuitupitoisuus on mitattava säännöllisin väliajoin tietyissä operatiivisissa vaiheissa alustavan riskinarvioinnin tulosten perusteella ja 8 artiklassa vahvistetun asiaankuuluvan raja-arvon noudattamisen varmistamiseksi.

2.   Näytteenoton on vastattava työntekijän henkilökohtaista altistumista asbestista tai asbestia sisältävistä materiaaleista vapautuvalle pölylle.”

;

b)

korvataan 5 kohta seuraavasti:

”5.   Näytteenoton keston on oltava sellainen, että edustava altistuminen voidaan määrittää mittauksilla tai aikapainotetuilla laskelmilla kahdeksan tunnin viiteajalle (yksi työvuoro).”

;

c)

korvataan 6 kohta seuraavasti:

”6.   ”Kuitulaskenta on tehtävä elektronimikroskopialla (EM) tai muulla vaihtoehtoisella menetelmällä, jolla saadaan vastaavat tai tarkemmat tulokset.”

;

d)

lisätään kohta seuraavasti:

”7.   Ilman asbestikuitupitoisuuden mittaamiseksi 1 kohdassa tarkoitetulla tavalla otetaan huomioon vain kuidut, joiden pituus on yli 5 mikrometriä ja leveys alle 3 mikrometriä ja joiden pituus-leveyssuhde on suurempi kuin 3:1.

Sen estämättä, mitä tämän kohdan ensimmäisessä alakohdassa säädetään, on 8 artiklan 2 kohdan a alakohtaa sovellettaessa otettava 21 päivästä joulukuuta 2029 huomioon myös kuidut, joiden leveys on alle 0,2 mikrometriä.”

;

7)

korvataan 8 artikla seuraavasti:

”8 artikla

1.   Työnantajien on 20 päivään joulukuuta 2029 saakka varmistettava, ettei yksikään työntekijä altistu ilman asbestipitoisuudelle, joka kahdeksan tunnin aikapainotettuna keskiarvona ylittää 0,01 kuitua/cm3.

2.   Työnantajien on 21 päivästä joulukuuta 2029 varmistettava, ettei yksikään työntekijä altistu ilman asbestipitoisuudelle, joka ylittää

a)

kahdeksan tunnin aikapainotettuna keskiarvona 0,01 kuitua/cm3 7 artiklan 7 kohdan toisen alakohdan mukaisesti; tai

b)

kahdeksan tunnin aikapainotettuna keskiarvona 0,002 kuitua/cm3.

3.   Jäsenvaltioiden on varmistettava, että työnantajiin sovelletaan vähintään yhtä 2 kohdassa säädetyistä raja-arvoista.”;

8)

muutetaan 10 artikla seuraavasti:

a)

korvataan 1 kohta seuraavasti:

”1.   Jos 8 artiklassa vahvistettu asiaankuuluva raja-arvo ylittyy tai jos on syytä uskoa, että asbestia sisältäviin materiaaleihin, joita ei ole tunnistettu ennen työn aloittamista, on kajottu niin, että niistä vapautuu pölyä, työ on lopetettava välittömästi.

Työtä vaikutusalueella ei saa jatkaa ennen kuin riittävät toimenpiteet on toteutettu asianomaisten työntekijöiden suojelemiseksi.

Jos 8 artiklassa vahvistettu asiaankuuluva raja-arvo ylittyy, on selvitettävä raja-arvon ylittymisen syyt ja toteutettava mahdollisimman nopeasti asianmukaiset toimenpiteet tilanteen korjaamiseksi.”

;

b)

korvataan 3 kohta seuraavasti:

”3.   Kun altistumista ei voida vähentää muilla keinoin ja kun raja-arvon noudattaminen edellyttää henkilökohtaisten hengityksensuojainten käyttämistä, niiden käyttäminen ei saa olla pysyvä ratkaisu, vaan se on rajoitettava kunkin työntekijän osalta siihen, mikä on ehdottoman välttämätöntä. Fyysiset ja ilmastolliset olosuhteet huomioiden ja tarvittaessa työntekijöitä ja/tai heidän edustajiaan kansallisen lainsäädännön ja käytännön mukaisesti kuullen on säädettävä asianmukaisista säännöllisistä tauoista niiden työvaiheiden aikana, jotka edellyttävät tällaisten suojainten käyttöä.”

;

9)

korvataan 11 artiklan ensimmäinen kohta seuraavasti:

”Ennen purku-, kunnossapito- tai peruskorjaustöiden aloittamista tiloissa, jotka on rakennettu ennen jäsenvaltion asbestikiellon voimaantuloa, työnantajien on toteutettava kaikki tarvittavat toimet mahdollisesti asbestia sisältävien materiaalien tunnistamiseksi, etenkin hankkimalla tietoa tilojen omistajilta tai muilta työnantajilta sekä muista tietolähteistä, kuten asiaa koskevista rekistereistä. Jos tällaisia tietoja ei ole saatavilla, työnantajan on varmistettava, että pätevä toimija tutkii asbestia sisältävien materiaalien esiintymisen kansallisen lainsäädännön ja käytännön mukaisesti, ja saatava tällaisen tutkimuksen tulos ennen työn aloittamista. Työnantajan on asetettava toisen työnantajan saataville pyynnöstä ja yksinomaan tässä kohdassa säädetyn velvoitteen noudattamista varten mitkä tahansa tällaisen tutkimuksen puitteissa hankitut tiedot.”;

10)

muutetaan 12 artiklan ensimmäinen kohta seuraavasti:

a)

korvataan johdantokappale seuraavasti:

”Sellaisen tietyn toiminnan, kuten purku-, asbestinpoisto-, korjaus- tai kunnossapitotyön, osalta, jonka yhteydessä 8 kohdan nojalla vahvistetun asiaankuuluvan raja-arvon ylittyminen on kaikista mahdollisista ilman asbestipitoisuuden rajoittamiseksi toteutetuista teknisistä ehkäisevistä toimenpiteistä huolimatta ennakoitavissa, työnantajan on määritettävä toimenpiteet, joilla pyritään varmistamaan työntekijöiden suojelu heidän osallistuessaan tällaiseen toimintaan, ja erityisesti seuraavat toimenpiteet:”;

b)

korvataan a alakohta seuraavasti:

”a)

työntekijät on varustettava asianmukaisilla henkilönsuojaimilla, joita on käytettävä ja joita on käsiteltävä asianmukaisesti ja jotka on erityisesti hengityksensuojainten osalta säädettävä yksilöllisesti, mukaan lukien niiden istuvuuden tarkistus, ja neuvoston direktiivin 89/656/ETY (*5) mukaisesti;

(*5)  Neuvoston direktiivi 89/656/ETY, annettu 30 päivänä marraskuuta 1989, työntekijöiden työpaikalla käyttämille henkilönsuojaimille turvallisuutta ja terveyttä varten asetettavista vähimmäisvaatimuksista (kolmas direktiivin 89/391/ETY 16 artiklan 1 kohdassa tarkoitettu erityisdirektiivi) (EYVL L 393, 30.12.1989, s. 18).”;"

c)

korvataan c alakohta seuraavasti:

”c)

asbestista tai asbestia sisältävistä materiaaleista peräisin olevan pölyn leviäminen tilan tai työkohteen ulkopuolelle on estettävä, ja osastoidussa tilassa tehtävien töiden osalta osastoinnin on oltava ilmatiivis ja siinä on oltava koneellinen poistoilmanvaihto.”;

11)

korvataan 13 artiklan 2 kohdan toisen alakohdan c alakohta seuraavasti:

”c)

purku- tai asbestinpoistotyön päätyttyä on kansallisen lainsäädännön ja käytännön mukaisesti varmistettava ennen muun toiminnan jatkamista, ettei työpaikalla ole asbestille altistumisen riskiä.”;

12)

muutetaan 14 artikla seuraavasti:

a)

korvataan 2 kohta seuraavasti:

”2.   Koulutuksen sisällön on oltava työntekijöille helposti ymmärrettävä. Heidän on saatava sen avulla tarvittavat ennaltaehkäisyyn ja turvallisuuteen liittyvät tiedot ja taidot työn suorittamispaikassa sovellettavan kansallisen lainsäädännön ja käytännön mukaisesti.”

;

b)

korvataan 3 kohta seuraavasti:

”3.   Tämän artiklan nojalla annettavan koulutuksen sisältöä, kestoa ja tiheyttä ja niihin liittyvää dokumentointia koskevat vähimmäisvaatimukset esitetään liitteessä I a.”

;

13)

korvataan 15 artikla seuraavasti:

”15 artikla

1.   Yritysten, jotka aikovat tehdä purku- tai asbestinpoistotöitä, on saatava toimivaltaiselta viranomaiselta lupa ennen työn aloittamista. Tätä varten niiden on toimitettava kyseiselle toimivaltaiselle viranomaiselle vähintään todistus 6 artiklan noudattamisesta ja todistukset koulutuksen suorittamisesta 14 artiklan ja liitteen I a mukaisesti.

2.   Jäsenvaltioiden on asetettava julkisesti saataville luettelo 1 kohdan nojalla luvan saaneista yrityksistä kansallisen lainsäädännön ja käytännön mukaisesti.”;

14)

kumotaan 18 artiklan 1 kohta;

15)

lisätään artikla seuraavasti:

”18 c artikla

1.   Komissio arvioi 22 artiklan mukaisen seuraavan arvioinnin yhteydessä, onko tarvetta saattaa ajan tasalle 2 artiklaan sisältyvä kuitumaisten silikaattien luettelo tieteellisen tietämyksen perusteella sekä tarvetta toteuttaa lisätoimenpiteitä, joilla varmistetaan suojelu toissijaiselta altistumiselta asbestille työssä.

2.   Tämän artiklan 1 kohdassa tarkoitetun arvioinnin jälkeen ja työturvallisuuden ja työterveyden neuvoa-antavaa komiteaa kuultuaan komissio arvioi, onko aiheellista saattaa ajan tasalle 2 artiklaan sisältyvä kuitumaisten silikaattien luettelo. Komissio arvioi erityisesti sitä, onko aiheellista sisällyttää tämän direktiivin soveltamisalaan uusia kuitumaisia silikaatteja, kuten erioniitti, riebeckiitti, winchiitti, richteriitti ja fluoroedeniitti, sekä sitä, onko aiheellista toteuttaa lisätoimenpiteitä, joilla varmistetaan suojelu toissijaiselta altistumiselta asbestille työssä. Komissio antaa tarvittaessa Euroopan parlamentille ja neuvostolle tätä koskevan lainsäädäntöehdotuksen.”;

16)

muutetaan 19 artikla seuraavasti:

a)

kumotaan 1 kohta;

b)

korvataan 2 kohta seuraavasti:

”2.   Työnantajan on pidettävä kaikkien 3 artiklan 1 kohdassa tarkoitettuun toimintaan osallistuvien työntekijöiden tiedoista luetteloa. Näistä tiedoista on käytävä ilmi toiminnan laatu ja kesto sekä altistuminen, jonka kohteena he ovat olleet. Luettelon on oltava sellaisen lääkärin ja/tai viranomaisen saatavilla, joka on vastuussa lääketieteellisestä valvonnasta. Luettelossa olevien tietojen, jotka liittyvät työntekijään henkilökohtaisesti, on oltava työntekijöiden saatavilla. Luettelossa olevien yleisten henkilöä yksilöimättömien tietojen on oltava työntekijöiden ja/tai heidän edustajiensa saatavilla.”

;

17)

korvataan 21 artikla seuraavasti:

”21 artikla

Jäsenvaltioiden on pidettävä luetteloa kaikista lääketieteellisesti diagnosoituun asbestiperäiseen ammattitautiin liittyvistä tapauksista. Liitteessä I esitetään ohjeellinen luettelo sairauksista, joita asbestille altistuminen voi aiheuttaa.”;

18)

lisätään artikla seuraavasti:

”22 a artikla

1.   Komissio arvioi viimeistään 31 päivänä joulukuuta 2028 mahdollisuutta alentaa raja-arvoja edelleen jäsenvaltioiden 22 artiklan mukaisesti toimittamien kertomusten, tieteellisen näytön saatavuuden, teknisen kehityksen sekä uusien analyysimenetelmien ja raja-arvon numeerisen arvon välisen suhteen perusteella.

2.   Komissio tarjoaa asianmukaista teknistä tukea työnantajille, jotka täyttävät tämän direktiivin vaatimukset, ja tietoa asiaan liittyvistä unionin rahastoista, jotta voidaan auttaa jäsenvaltioita hyödyntämään näitä rahastoja parhaalla mahdollisella tavalla ja helpottaa pääsyä niihin, varsinkin pienille ja keskisuurille yrityksille, mukaan lukien mikroyritykset.”;

19)

korvataan liitteessä I oleva 1 kohta seuraavasti:

”1.

Tämänhetkinen tietämys osoittaa, että altistuminen vapaille asbestikuiduille voi aiheuttaa ainakin seuraavia sairauksia:

asbestoosi,

mesoteliooma,

keuhkosyöpä,

ruuansulatuselinten syöpä,

kurkunpään syöpä,

munasarjasyöpä,

hyvänlaatuiset keuhkopussisairaudet.”;

20)

lisätään tämän direktiivin liitteessä oleva teksti liitteeksi I a.

2 artikla

1.   Jäsenvaltioiden on saatettava tämän direktiivin noudattamisen edellyttämät lait, asetukset ja hallinnolliset määräykset voimaan viimeistään 21 päivänä joulukuuta 2025. Niiden on viipymättä toimitettava kyseiset säännökset kirjallisina komissiolle.

2.   Poiketen siitä, mitä tämän artiklan 1 kohdassa säädetään, jäsenvaltioiden on saatettava 1 artiklan 6 alakohdan c ja d alakohdan (direktiivin 2009/148/EY 7 artiklan 7 kohdan toisen alakohdan osalta) ja 7 alakohdan (direktiivin 2009/148/EY 8 artiklan 2 ja 3 kohdan osalta) noudattamisen edellyttämät lait, asetukset ja hallinnolliset määräykset voimaan viimeistään 21 päivänä joulukuuta 2029. Niiden on viipymättä toimitettava kyseiset säännökset kirjallisina komissiolle.

Ennen kuin jäsenvaltiot ovat saattaneet lait, asetukset ja hallinnolliset määräykset voimaan ensimmäisen alakohdan mukaisesti, niiden on suoritettava kuitulaskenta mahdollisuuksien mukaan faasikontrastimikroskopialla (PCM) Maailman terveysjärjestön (WHO) vuonna 1997 suositteleman menetelmän mukaisesti tai muulla menetelmällä, jolla saadaan vastaavat tai tarkemmat tulokset.

3.   Jäsenvaltioiden antamissa 1 ja 2 kohdassa tarkoitetuissa säädöksissä on viitattava tähän direktiiviin tai niihin on liitettävä tällainen viittaus, kun ne julkaistaan virallisesti. Jäsenvaltioiden on säädettävä siitä, miten viittaukset tehdään.

4.   Jäsenvaltioiden on toimitettava tässä direktiivissä säännellyistä kysymyksistä antamansa keskeiset kansalliset säännökset kirjallisina komissiolle.

3 artikla

Tämä direktiivi tulee voimaan kahdentenakymmenentenä päivänä sen jälkeen, kun se on julkaistu Euroopan unionin virallisessa lehdessä.

4 artikla

Tämä direktiivi on osoitettu kaikille jäsenvaltioille.

Tehty Strasbourgissa 22 päivänä marraskuuta 2023.

Euroopan parlamentin puolesta

Puhemies

R. METSOLA

Neuvoston puolesta

Puheenjohtaja

P. NAVARRO RÍOS


(1)   EUVL C 100, 16.3.2023, s. 118.

(2)   EUVL C 188, 30.5.2023, s. 70.

(3)  Euroopan parlamentin kanta, vahvistettu 3. lokakuuta 2023 (ei vielä julkaistu virallisessa lehdessä), ja neuvoston päätös, tehty 23. lokakuuta 2023.

(4)  Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi 2009/148/EY, annettu 30 päivänä marraskuuta 2009, työntekijöiden suojelemisesta vaaroilta, jotka liittyvät asbestialtistukseen työssä (EUVL L 330, 16.12.2009, s. 28).

(5)  Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi 2004/37/EY, annettu 29 päivänä huhtikuuta 2004, työntekijöiden suojelemisesta syöpäsairauden vaaraa aiheuttaville tekijöille, perimän muutoksia aiheuttaville aineille tai lisääntymiselle vaarallisille aineille altistumiseen työssä liittyviltä vaaroilta (kuudes neuvoston direktiivin 89/391/ETY 16 artiklan 1 kohdassa tarkoitettu erityisdirektiivi) (EUVL L 158, 30.4.2004, s. 50).

(6)  Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 1272/2008, annettu 16 päivänä joulukuuta 2008, aineiden ja seosten luokituksesta, merkinnöistä ja pakkaamisesta sekä direktiivien 67/548/ETY ja 1999/45/EY muuttamisesta ja kumoamisesta ja asetuksen (EY) N:o 1907/2006 muuttamisesta (EUVL L 353, 31.12.2008, s. 1).

(7)  Neuvoston direktiivi 89/391/ETY, annettu 12 päivänä kesäkuuta 1989, toimenpiteistä työntekijöiden turvallisuuden ja terveyden parantamisen edistämiseksi työssä (EYVL L 183, 29.6.1989, s. 1).

(8)  Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 1907/2006, annettu 18 päivänä joulukuuta 2006, kemikaalien rekisteröinnistä, arvioinnista, lupamenettelyistä ja rajoituksista (REACH), Euroopan kemikaaliviraston perustamisesta, direktiivin 1999/45/EY muuttamisesta sekä neuvoston asetuksen (ETY) N:o 793/93, komission asetuksen (EY) N:o 1488/94, neuvoston direktiivin 76/769/ETY ja komission direktiivien 91/155/ETY, 93/67/ETY, 93/105/EY ja 2000/21/EY kumoamisesta (EUVL L 396, 30.12.2006, s. 1).

(9)  Neuvoston päätös, tehty 22 päivänä heinäkuuta 2003, työturvallisuuden ja työterveyden neuvoa-antavan komitean perustamisesta (EUVL C 218, 13.9.2003, s. 1).

(10)  Euroopan parlamentin päätöslauselma 20 päivänä lokakuuta 2021 suosituksista komissiolle työntekijöiden suojelemisesta asbestilta (EUVL C 184, 5.5.2022, s. 45).


LIITE

”LIITE I a

Koulutusta koskevat vähimmäisvaatimukset

Työntekijöiden, jotka altistuvat tai todennäköisesti altistuvat asbestista tai asbestia sisältävistä materiaaleista vapautuvalle pölylle, on saatava pakollista koulutusta, joka kattaa ainakin seuraavat vähimmäisvaatimukset:

1)

Koulutusta järjestetään työsuhteen alussa ja aina kun havaitaan lisäkoulutustarpeita.

2)

Koulutuksen keston on oltava riittävä suhteessa asianomaisten työntekijöiden tehtäviin.

3)

Koulutuksen antaa kouluttaja, jonka pätevyys on tunnustettu kansallisen lainsäädännön ja käytännön mukaisesti.

4)

Kukin työntekijä, joka on osallistunut koulutukseen tyydyttävällä tavalla, saa koulutustodistuksen, jossa ilmoitetaan kaikki seuraavat seikat:

a)

koulutuksen päivämäärä;

b)

koulutuksen kesto;

c)

koulutuksen sisältö;

d)

koulutuksen kieli;

e)

kouluttajan tai koulutuksen järjestävän laitoksen taikka kummankin nimi, pätevyys ja yhteystiedot.

5)

Työntekijöiden, jotka altistuvat tai todennäköisesti altistuvat asbestista tai asbestia sisältävistä materiaaleista vapautuvalle pölylle, on saatava teoreettista ja käytännön koulutusta, joka koskee ainakin seuraavia:

a)

sen jäsenvaltion sovellettava lainsäädäntö, jossa työ suoritetaan;

b)

asbestin ominaisuudet ja sen terveysvaikutukset, myös tupakoinnin yhteisvaikutus;

c)

tuote- tai materiaalityypit, jotka todennäköisesti sisältävät asbestia;

d)

toimet, jotka voivat aiheuttaa asbestille altistumisen, ja ehkäisevien toimien merkitys tällaisen altistumisen vähentämiseksi mahdollisimman pieneksi;

e)

turvalliset työtavat, valvonta ja suojavälineet;

f)

suojavälineiden asianmukainen tarkoitus, valinta, valikoima, rajoitukset ja oikea käyttö, erityisesti hengityksensuojainten osalta;

g)

hätämenettelyt;

h)

puhdistamismenettelyt;

i)

jätteiden käsittely;

j)

lääketieteellistä valvontaa koskevat vaatimukset.

Koulutus on mukautettava mahdollisimman tarkasti työntekijöiden ammatin ominaispiirteisiin sekä tähän ammattiin kuuluviin erityistehtäviin ja työmenetelmiin.

6)

Purku- tai asbestinpoistotöitä tekevien työntekijöiden on saatava 5 kohdan nojalla järjestetyn koulutuksen lisäksi koulutusta, joka koskee teknisten laitteiden ja koneiden käyttöä asbestikuitujen vapautumisen ja leviämisen estämiseksi työprosessien aikana tämän direktiivin mukaisesti.”.


ELI: http://data.europa.eu/eli/dir/2023/2668/oj

ISSN 1977-0812 (electronic edition)


Top