Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32021D0483

    Neuvoston päätös (YUTP) 2021/483, annettu 22 päivänä maaliskuuta 2021, Myanmariin/Burmaan kohdistettavista rajoittavista toimenpiteistä annetun päätöksen 2013/184/YUTP muuttamisesta

    ST/6938/2021/INIT

    EUVL L 99I, 22.3.2021, p. 40–49 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Legal status of the document In force

    ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2021/483/oj

    22.3.2021   

    FI

    Euroopan unionin virallinen lehti

    LI 99/40


    NEUVOSTON PÄÄTÖS (YUTP) 2021/483,

    annettu 22 päivänä maaliskuuta 2021,

    Myanmariin/Burmaan kohdistettavista rajoittavista toimenpiteistä annetun päätöksen 2013/184/YUTP muuttamisesta

    EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO, joka

    ottaa huomioon Euroopan unionista tehdyn sopimuksen ja erityisesti sen 29 artiklan,

    ottaa huomioon unionin ulkoasioiden ja turvallisuuspolitiikan korkean edustajan ehdotuksen,

    sekä katsoo seuraavaa:

    (1)

    Neuvosto hyväksyi 22 päivänä huhtikuuta 2013 päätöksen 2013/184/YUTP (1) Myanmariin/Burmaan kohdistettavista rajoittavista toimenpiteistä.

    (2)

    Neuvosto antoi 22 päivänä helmikuuta 2021 päätelmät, joissa se tuomitsi jyrkästi Myanmarissa/Burmassa 1 päivänä helmikuuta 2021 tehdyn sotilasvallankaappauksen. Se kehotti liennyttämään kriisiä kumoamalla välittömästi poikkeustilan, palauttamalla laillisen siviilihallinnon ja järjestämällä vastavalitun parlamentin avajaisistunnon.

    (3)

    Neuvosto myös kehotti sotilasviranomaisia vapauttamaan presidentin, valtiollisen neuvonantajan ja kaikki vallankaappauksen yhteydessä pidätetyt tai vangitut. Se vaati varmistamaan esteettömän televiestinnän, takaamaan sanan-, yhdistymis- ja kokoontumisvapauden sekä tiedonsaannin ja kunnioittamaan oikeusvaltioperiaatetta ja ihmisoikeuksia. Neuvosto tuomitsi rauhanomaisiin mielenosoittajiin kohdistetut asevoimien ja poliisin voimatoimet ja kehotti viranomaisia toimimaan mahdollisimman maltillisesti ja kaikkia osapuolia pidättymään väkivallasta kansainvälisen oikeuden mukaisesti.

    (4)

    Neuvoston päätelmissä korostettiin, että unioni on valmis hyväksymään rajoittavia toimenpiteitä vallankaappauksen johdosta.

    (5)

    Rauhanomaisiin mielenosoituksiin eri puolilla maata kohdistuneiden väkivaltaisten tukahduttamistoimien jälkeen unionin ulkoasioiden ja turvallisuuspolitiikan korkea edustaja tuomitsi 28 päivänä helmikuuta 2021 raa’at voimatoimet ja kehotti sotilasviranomaisia lopettamaan siviileihin kohdistuvan voimankäytön välittömästi ja sallimaan väestölle mahdollisuuden käyttää oikeuttaan sanan- ja kokoontumisvapauteen.

    (6)

    Tässä yhteydessä ja ottaen huomioon, että Myanmarin/Burman tilanne jatkuu vakavana, 11 henkilöä olisi lisättävä päätöksen 2013/184/YUTP liitteessä olevaan luetteloon luonnollisista henkilöistä, oikeushenkilöistä, yhteisöistä ja elimistä, joihin kohdistetaan rajoittavia toimenpiteitä.

    (7)

    Päätöksen 2013/184/YUTP liite olisi näin ollen muutettava tämän mukaisesti,

    ON HYVÄKSYNYT TÄMÄN PÄÄTÖKSEN:

    1 artikla

    Muutetaan päätöksen 2013/184/YUTP liite tämän päätöksen liitteen mukaisesti.

    2 artikla

    Tämä päätös tulee voimaan päivänä, jona se julkaistaan Euroopan unionin virallisessa lehdessä.

    Tehty Brysselissä 22 päivänä maaliskuuta 2021.

    Neuvoston puolesta

    Puheenjohtaja

    J. BORRELL FONTELLES


    (1)  Neuvoston päätös 2013/184/YUTP, annettu 22 päivänä huhtikuuta 2013, Myanmariin/Burmaan kohdistettavista rajoittavista toimenpiteistä ja päätöksen 2010/232/YUTP kumoamisesta (EUVL L 111, 23.4.2013, s. 75).


    LIITE

    Lisätään seuraavat henkilöt päätöksen 2013/184/YUTP liitteessä olevaan luonnollisia henkilöitä, oikeushenkilöitä, yhteisöjä ja elimiä koskevaan luetteloon:

     

    Nimi

    Tunnistustiedot

    Perusteet

    Luetteloon merkitsemisen päivämäärä

    ”15.

    Min Aung Hlaing

    Syntymäaika: 3.7.1956

    Syntymäpaikka: Tavoy, Myanmar/Burma

    Kansalaisuus: Myanmar

    Kansallinen henkilötunnus: 12/SAKHANA(N)020199

    Sukupuoli: mies

    Min Aung Hlaing on toiminut Myanmarin asevoimien (Tatmadaw) komentajana vuodesta 2011. Hän on valtion hallintoneuvoston puheenjohtaja ja kansallisen puolustus- ja turvallisuusneuvoston jäsen.

    Myanmarin asevoimat (Tatmadaw) kaappasivat vallan Myanmarissa/Burmassa komentaja Min Aung Hlaingin johdolla 1. helmikuuta 2021 mitätöimällä 8. marraskuuta 2020 pidettyjen vaalien tulokset ja syöksemällä demokraattisesti valitun hallituksen vallasta. Virkaatekevänä presidenttinä toimiva varapresidentti Myint Swe osallistui vallankaappaukseen julistamalla hätätilan 1. helmikuuta ja siirtämällä valtion lainsäädäntö-, toimeenpano- ja tuomiovallan puolustusvoimien komentajalle ylikenraali Min Aung Hlaingille. Lainsäädäntö-, toimeenpano- ja tuomiovallan käyttäjäksi perustettiin 2. helmikuuta valtion hallintoneuvosto, ja demokraattisesti valittua hallitusta estettiin näin hoitamasta tehtäviään.

    22.3.2021

    Koska kaikki valta on keskitetty komentaja Min Aung Hlaingille ja koska hän on valtion hallintoneuvoston puheenjohtaja, hän on osallistunut suoraan valtion tehtäviä koskevaan päätöksentekoon ja ollut siitä vastuussa, ja on näin ollen vastuussa demokratian ja oikeusvaltion heikentämisestä Myanmarissa/Burmassa.

    Valtion hallintoneuvosto teki lisäksi päätöksiä, joilla rajoitetaan sananvapautta, myös tiedonsaannin vapautta, ja rauhanomaista kokoontumisvapautta. Valtion hallintoneuvoston määräysvallassa toimivat asevoimat ja viranomaiset ovat syyllistyneet vakaviin ihmisoikeusloukkauksiin 1. helmikuuta 2021 lähtien; ne ovat surmanneet siviili- ja aseettomia mielenosoittajia, rajoittaneet kokoontumis- ja sananvapautta, myös rajoittamalla pääsyä internetiin, ja pidättämällä ja vangitsemalla mielivaltaisesti oppositiojohtajia ja vallankaappauksen vastustajia.

    Valtion hallintoneuvoston puheenjohtajana komentaja Min Aung Hlaing on suoraan vastuussa kyseisistä tukahduttamistoimia koskevista päätöksistä ja vakavista ihmisoikeusloukkauksista.

    YK ja kansainväliset kansalaisyhteiskunnan järjestöt raportoivat vuonna 2018, että asevoimat ja poliisi olivat vuodesta 2011 syyllistyneet karkeisiin ihmisoikeusloukkauksiin ja vakaviin kansainvälisen humanitaarisen oikeuden loukkauksiin rohingya-väestöä vastaan Kachinin, Rakhinen ja Shanin osavaltioissa, ja totesivat, että monet kyseisistä loukkauksista vastaavat kansainvälisen oikeuden mukaan kaikkein vakavimpia rikoksia. Min Aung Hlaing on toiminut Tatmadawin komentajana vuodesta 2011 alkaen ja on näin ollen suoraan vastuussa kyseisistä rohingya-väestöön kohdistuneista vakavista loukkauksista ja rikkomuksista.

    16.

    Myint Swe

    Syntymäaika: 24.5.1951

    Kansalaisuus: Myanmar

    Sukupuoli: mies

    Kenraaliluutnantti Myint Swe on Myanmarin asevoimien (Tatmadaw) jäsen ja toimi Tatmadawin nimittämänä varapresidenttinä 1. helmikuuta 2021 saakka. Myint Swe osallistui kyseisenä päivänä kansallisen puolustus- ja turvallisuusneuvoston kokoukseen muiden Tatmadawin jäsenten kanssa. Kansallisen puolustus- ja turvallisuusneuvoston kokous oli perustuslain vastainen, sillä neuvoston siviilijäsenet jätettiin sen ulkopuolelle. Myint Swe julistettiin kyseisessä kokouksessa virkaatekeväksi presidentiksi. Myint Swe julisti tämän jälkeen hätätilan ja siirsi valtion lainsäädäntö-, toimeenpano- ja tuomiovallan puolustusvoimien komentajalle Min Aung Hlaingille. Menettelyä hätätilan julistamiseksi rikottiin, sillä perustuslain mukaan ainoastaan presidentillä on toimivalta julistaa hätätila.

    Hyväksymällä nimittämisensä virkaatekeväksi presidentiksi ja siirtämällä lainsäädäntö-, toimeenpano- ja tuomiovallan puolustusvoimien komentajalle, Myint Swe osallistui demokraattisesti valitun hallituksen syrjäyttämiseen vallasta, ja on näin ollen vastuussa demokratian ja oikeusvaltion heikentämisestä Myanmarissa/Burmassa.

    22.3.2021

    17.

    Soe Win

    Syntymäaika: 1.3.1960

    Kansalaisuus: Myanmar

    Sukupuoli: mies

    Soe Win on toiminut Myanmarin asevoimien (Tatmadaw) varakomentajana vuodesta 2011. Hän on valtion hallintoneuvoston varapuheenjohtaja ja kansallisen puolustus- ja turvallisuusneuvoston jäsen.

    Myanmarin asevoimat (Tatmadaw) kaappasivat vallan Myanmarissa komentaja Min Aung Hlaingin johdolla 1. helmikuuta 2021 mitätöimällä 8. marraskuuta 2020 pidettyjen vaalien tulokset ja syöksemällä demokraattisesti valitun hallituksen vallasta. Virkaatekevänä presidenttinä toimiva varapresidentti Myint Swe osallistui vallankaappaukseen julistamalla hätätilan 1. helmikuuta ja siirtämällä valtion lainsäädäntö-, toimeenpano- ja tuomiovallan puolustusvoimien komentajalle ylikenraali Min Aung Hlaingille. Lainsäädäntö-, toimeenpano- ja tuomiovallan käyttäjäksi perustettiin 2. helmikuuta valtion hallintoneuvosto, ja demokraattisesti valittua hallitusta estettiin näin hoitamasta tehtäviään.

    22.3.2021

    Valtion hallintoneuvoston varapuheenjohtajana varakomentaja Soe Win on osallistunut suoraan valtion tehtäviä koskevaan päätöksentekoon ja on näin ollen vastuussa demokratian ja oikeusvaltion heikentämisestä Myanmarissa/Burmassa.

    Valtion hallintoneuvosto teki lisäksi päätöksiä, joilla rajoitetaan sananvapautta, muun muassa tiedonsaannin vapautta, ja rauhanomaista kokoontumisvapautta. Valtion hallintoneuvoston määräysvallassa toimivat asevoimat ja viranomaiset ovat syyllistyneet vakaviin ihmisoikeusloukkauksiin 1. helmikuuta 2021 lähtien; ne ovat surmanneet siviili- ja aseettomia mielenosoittajia, rajoittaneet kokoontumis- ja sananvapautta, myös rajoittamalla pääsyä internetiin, ja pidättämällä ja vangitsemalla mielivaltaisesti oppositiojohtajia ja vallankaappauksen vastustajia.

    Valtion hallintoneuvoston varapuheenjohtajana varakomentaja Soe Win on suoraan vastuussa kyseisistä tukahduttamistoimia koskevista päätöksistä ja vakavista ihmisoikeusloukkauksista.

    YK ja kansainväliset kansalaisyhteiskunnan järjestöt raportoivat vuonna 2018, että ase- ja poliisivoimat olivat vuodesta 2011 alkaen syyllistyneet karkeisiin ihmisoikeusloukkauksiin ja vakaviin kansainvälisen humanitaarisen oikeuden loukkauksiin rohingya-väestöä vastaan Kachinin, Rakhinen ja Shanin osavaltioissa, ja totesivat, että monet kyseisistä loukkauksista vastaavat kansainvälisen oikeuden mukaan kaikkein vakavimpia rikoksia. Soe Win on toiminut Tatmadawin varakomentajana vuodesta 2011 alkaen ja on näin ollen suoraan vastuussa kyseisistä rohingya-väestöön kohdistuneista vakavista loukkauksista ja rikkomuksista.

    18.

    Sein Win

    Syntymäaika: 24.7.1956

    Syntymäpaikka: Pyin Oo Lwin, Myanmar/Burma

    Kansalaisuus: Myanmar

    Sukupuoli: mies

    Kenraaliluutnantti Sein Win on Tatmadawin jäsen ja entinen puolustusministeri (24. elokuuta 2015–1. helmikuuta 2021). Hän osallistui 1. helmikuuta 2021 kansallisen puolustus- ja turvallisuusneuvoston kokoukseen muiden Tatmadawin jäsenten kanssa. Kansallisen puolustus- ja turvallisuusneuvoston kokous oli perustuslain vastainen, sillä neuvoston siviilijäsenet jätettiin sen ulkopuolelle. Myint Swe julistettiin kyseisessä kokouksessa virkaatekeväksi presidentiksi. Myint Swe julisti tämän jälkeen hätätilan ja siirsi valtion lainsäädäntö-, toimeenpano- ja tuomiovallan puolustusvoimien komentajalle Min Aung Hlaingille. Menettelyä hätätilan julistamiseksi rikottiin, sillä perustuslain mukaan ainoastaan presidentillä on toimivalta julistaa hätätila.

    Osallistumalla kansallisen puolustus- ja turvallisuusneuvoston kokoukseen, jossa päätettiin julistaa hätätila ja siirtää valtion lainsäädäntö-, toimeenpano- ja tuomiovalta puolustusvoimien komentajalle, Sein Win osallistui 8. marraskuuta 2020 pidettyjen vaalien tulosten mitätöintiin ja demokraattisesti valitun hallituksen syrjäyttämiseen vallasta. Tämän vuoksi hän on vastuussa demokratian ja oikeusvaltion heikentämisestä Myanmarissa/Burmassa.

    22.3.2021

    YK ja kansainväliset kansalaisyhteiskunnan järjestöt raportoivat vuonna 2018, että ase- ja poliisivoimat olivat vuodesta 2011 alkaen syyllistyneet karkeisiin ihmisoikeusloukkauksiin ja vakaviin kansainvälisen humanitaarisen oikeuden loukkauksiin rohingya-väestöä vastaan Kachinin, Rakhinen ja Shanin osavaltioissa, ja totesivat, että kyseisistä näistä loukkauksista vastaavat kansainvälisen oikeuden mukaan kaikkein vakavimpia rikoksia. Sein Win on toiminut puolustusministerinä 24. elokuuta 2015 ja 1. helmikuuta 2021 välisenä aikana ja on näin ollen vastuussa kyseisistä rohingya-väestöön kohdistuneista vakavista loukkauksista ja rikkomuksista.

    19.

    Thein Soe

    (alias U Thein Soe)

    Syntymäaika: 23.1.1952

    Syntymäpaikka: Kani, Myanmar/Burma

    Kansalaisuus: Myanmar

    Sukupuoli: mies

    Thein Soe nimitettiin vaalilautakunnan puheenjohtajaksi 2. helmikuuta 2021. Hyväksymällä kyseisen nimityksen 1. helmikuuta 2021 tehdyn sotilasvallankaappauksen jälkimainingeissa ja vaalilautakunnan puheenjohtajana toimiessaan, kuten mitätöimällä vaalituloksen ilman todisteita vaalivilpistä, Thein Soe on ollut suoraan osallisena toimissa, jotka heikentävät demokratian ja oikeusvaltion toteutumista Myanmarissa.

    22.3.2021

    20.

    Mya Tun Oo

    Syntymäaika: 4. tai 5.5.1961

    Kansalaisuus: Myanmar

    Sukupuoli: mies

    Kenraali Mya Tun Oo on Myanmarin asevoimien (Tatmadaw) jäsen. Hänet nimitettiin puolustusministeriksi 1. helmikuuta 2021, ja hän on valtion hallintoneuvoston jäsen.

    Myanmarin asevoimat (Tatmadaw) kaappasivat vallan Myanmarissa komentaja Min Aung Hlaingin johdolla 1. helmikuuta 2021 mitätöimällä 8. marraskuuta 2020 pidettyjen vaalien tulokset ja syöksemällä demokraattisesti valitun hallituksen vallasta. Virkaatekevänä presidenttinä toimiva varapresidentti Myint Swe osallistui vallankaappaukseen julistamalla hätätilan 1. helmikuuta ja siirtämällä valtion lainsäädäntö-, toimeenpano- ja tuomiovallan puolustusvoimien komentajalle ylikenraali Min Aung Hlaingille. Lainsäädäntö-, toimeenpano- ja tuomiovallan käyttäjäksi perustettiin 2. helmikuuta valtion hallintoneuvosto, ja demokraattisesti valittua hallitusta estettiin näin hoitamasta tehtäviään.

    Valtion hallintoneuvoston jäsenenä kenraali Mya Tun Oo on osallistunut suoraan valtion tehtäviä koskevaan päätöksentekoon ja ollut siitä vastuussa, ja on näin ollen vastuussa demokratian ja oikeusvaltion heikentämisestä Myanmarissa/Burmassa.

    22.3.2021

    Valtion hallintoneuvosto teki lisäksi päätöksiä, joilla rajoitetaan sananvapautta, myös tiedonsaannin vapautta, ja rauhanomaista kokoontumisvapautta. Valtion hallintoneuvoston määräysvallassa toimivat asevoimat ja viranomaiset ovat syyllistyneet vakaviin ihmisoikeusloukkauksiin 1. helmikuuta 2021 lähtien; ne ovat surmanneet siviili- ja aseettomia mielenosoittajia, rajoittaneet kokoontumis- ja sananvapautta, myös rajoittamalla pääsyä internetiin, ja pidättämällä ja vangitsemalla mielivaltaisesti oppositiojohtajia ja vallankaappauksen vastustajia.

    Valtion hallintoneuvoston jäsenenä kenraali Mya Tun Oo on suoraan vastuussa kyseisistä tukahduttamistoimia koskevista päätöksistä ja vakavista ihmisoikeusloukkauksista.

    YK ja kansainväliset kansalaisyhteiskunnan järjestöt raportoivat vuonna 2018, että ase- ja poliisivoimat olivat vuodesta 2011 alkaen syyllistyneet karkeisiin ihmisoikeusloukkauksiin ja vakaviin kansainvälisen humanitaarisen oikeuden loukkauksiin rohingya-väestöä vastaan Kachinin, Rakhinen ja Shanin osavaltioissa, ja totesivat, että monet kyseisistä loukkauksista vastaavat kansainvälisen oikeuden mukaan kaikkein vakavimpia rikoksia. Mya Tun Oo oli Myanmarin asevoimien (Tatmadaw) yhteisen esikunnan päällikkö, joka on kolmanneksi korkein asema asevoimien hierarkiassa, elokuusta 2016 hänen puolustusministeriksi nimittämiseensä saakka. Tässä ominaisuudessa hän valvoi Rakhinen osavaltiossa toteutettuja sotilasoperaatioita ja koordinoi eri asevoimien, mukaan lukien maa-, meri- ja ilmavoimat, toimintaa sekä tykistöoperaatioita. Hän on näin ollen vastuussa kyseisistä rohingya-väestöön kohdistuneista vakavista loukkauksista ja rikkomuksista.

    21.

    Dwe Aung Lin

    Syntymäaika:

    31.5.1962

    Kansalaisuus: Myanmar

    Sukupuoli: mies

    Kenraaliluutnantti Dwe Aung Lin on Myanmarin asevoimien (Tatmadaw) jäsen ja valtion hallintoneuvoston sihteeri.

    Myanmarin asevoimat (Tatmadaw) kaappasivat vallan Myanmarissa komentaja Min Aung Hlaingin johdolla 1. helmikuuta 2021 mitätöimällä 8. marraskuuta 2020 pidettyjen vaalien tulokset ja syöksemällä demokraattisesti valitun hallituksen vallasta. Virkaatekevänä presidenttinä toimiva varapresidentti Myint Swe osallistui vallankaappaukseen julistamalla hätätilan 1. helmikuuta ja siirtämällä valtion lainsäädäntö-, toimeenpano- ja tuomiovallan puolustusvoimien komentajalle ylikenraali Min Aung Hlaingille. Lainsäädäntö-, toimeenpano- ja tuomiovallan käyttäjäksi perustettiin 2. helmikuuta valtion hallintoneuvosto, ja demokraattisesti valittua hallitusta estettiin näin hoitamasta tehtäviään.

    Kenraaliluutnantti Dwe Aung Lin nimitettiin valtion hallintoneuvoston sihteeriksi 2. helmikuuta 2021, ja hän on antanut valtion hallintoneuvoston määräykset. Hän määräsi muun muassa erottamaan laillisesti valitun hallituksen nimittämät henkilöt virkatehtävistään ja nimeämään uudet jäsenet Myanmarin vaalilautakuntaan.

    Valtion hallintoneuvoston jäsenenä ja sihteerinä kenraaliluutnantti Dwe Aung Lin on osallistunut suoraan valtion tehtäviä koskevaan päätöksentekoon ja ollut vastuussa siitä, ja on näin ollen vastuussa demokratian ja oikeusvaltion toteutumisen heikentämisestä Myanmarissa/Burmassa.

    22.3.2021

    Valtion hallintoneuvosto teki lisäksi päätöksiä, joilla rajoitetaan sananvapautta, muun muassa tiedonsaannin vapautta, ja rauhanomaista kokoontumisvapautta. Valtion hallintoneuvoston määräysvallassa toimivat asevoimat ja viranomaiset ovat syyllistyneet vakaviin ihmisoikeusloukkauksiin 1. helmikuuta 2021 lähtien; ne ovat surmanneet siviili- ja aseettomia mielenosoittajia, rajoittaneet kokoontumis- ja sananvapautta, myös rajoittamalla pääsyä internetiin, ja pidättämällä ja vangitsemalla mielivaltaisesti oppositiojohtajia ja vallankaappauksen vastustajia.

    Valtion hallintoneuvoston jäsenenä ja sihteerinä kenraaliluutnantti Dwe Aung Lin on suoraan vastuussa kyseisistä tukahduttamistoimia koskevista päätöksistä ja vakavista ihmisoikeusloukkauksista.

    22.

    Ye Win Oo

    Syntymäaika: 21.2.1966

    Kansalaisuus: Myanmar

    Sukupuoli: mies

    Kenraaliluutnantti Ye Win Oo on Myanmarin asevoimien (Tatmadaw) jäsen ja valtion hallintoneuvoston apulaissihteeri.

    Myanmarin asevoimat (Tatmadaw) kaappasivat vallan Myanmarissa komentaja Min Aung Hlaingin johdolla 1. helmikuuta 2021 mitätöimällä 8. marraskuuta 2020 pidettyjen vaalien tulokset ja syöksemällä demokraattisesti valitun hallituksen vallasta. Virkaatekevänä presidenttinä toimiva varapresidentti Myint Swe osallistui vallankaappaukseen julistamalla hätätilan 1. helmikuuta ja siirtämällä valtion lainsäädäntö-, toimeenpano- ja tuomiovallan puolustusvoimien komentajalle ylikenraali Min Aung Hlaingille. Lainsäädäntö-, toimeenpano- ja tuomiovallan käyttäjäksi perustettiin 2. helmikuuta valtion hallintoneuvosto, ja demokraattisesti valittua hallitusta estettiin näin hoitamasta tehtäviään.

    22.3.2021

    Kenraaliluutnantti Ye Win Oo nimitettiin valtion hallintoneuvoston apulaissihteeriksi 2. helmikuuta 2021. Valtion hallintoneuvoston jäsenenä ja apulaissihteerinä kenraaliluutnantti Ye Win Oo on osallistunut suoraan valtion tehtäviä koskevaan päätöksentekoon ja ollut vastuussa siitä, ja on näin ollen vastuussa demokratian ja oikeusvaltion toteutumisen heikentämisestä Myanmarissa/Burmassa.

    Valtion hallintoneuvosto teki lisäksi päätöksiä, joilla rajoitetaan sananvapautta, myös tiedonsaannin vapautta, ja rauhanomaista kokoontumisvapautta. Valtion hallintoneuvoston määräysvallassa toimivat Myanmarin turvallisuusjoukot ja viranomaiset ovat syyllistyneet vakaviin ihmisoikeusloukkauksiin 1. helmikuuta 2021 lähtien; ne ovat surmanneet siviili- ja aseettomia mielenosoittajia, rajoittaneet kokoontumis- ja sananvapautta, myös rajoittamalla pääsyä internetiin, ja pidättämällä ja vangitsemalla mielivaltaisesti oppositiojohtajia ja vallankaappauksen vastustajia.

    Valtion hallintoneuvoston jäsenenä ja apulaissihteerinä kenraaliluutnantti Ye Win Oo on suoraan vastuussa kyseisistä tukahduttamistoimia koskevista päätöksistä ja vakavista ihmisoikeusloukkauksista.

    23.

    Maung Maung Kyaw

    Syntymäaika: 23.7.1964

    Kansalaisuus: Myanmar

    Sukupuoli: mies

    Kenraali Maung Maung Kyaw on Myanmarin asevoimien (Tatmadaw) ja valtion hallintoneuvoston jäsen.

    Myanmarin asevoimat (Tatmadaw) kaappasivat vallan Myanmarissa komentaja Min Aung Hlaingin johdolla 1. helmikuuta 2021 mitätöimällä 8. marraskuuta 2020 pidettyjen vaalien tulokset ja syöksemällä demokraattisesti valitun hallituksen vallasta. Virkaatekevänä presidenttinä toimiva varapresidentti Myint Swe osallistui vallankaappaukseen julistamalla hätätilan 1. helmikuuta ja siirtämällä valtion lainsäädäntö-, toimeenpano- ja tuomiovallan puolustusvoimien komentajalle ylikenraali Min Aung Hlaingille. Lainsäädäntö-, toimeenpano- ja tuomiovallan käyttäjäksi perustettiin 2. helmikuuta valtion hallintoneuvosto, ja demokraattisesti valittua hallitusta estettiin näin hoitamasta tehtäviään.

    Valtion hallintoneuvoston jäsenenä kenraali Maung Maung Kyaw on osallistunut suoraan valtion tehtäviä koskevaan päätöksentekoon ja ollut siitä vastuussa, ja on näin ollen vastuussa demokratian ja oikeusvaltion heikentämisestä Myanmarissa/Burmassa.

    22.3.2021

    Valtion hallintoneuvosto teki lisäksi päätöksiä, joilla rajoitetaan sananvapautta, myös tiedonsaannin vapautta, ja rauhanomaista kokoontumisvapautta. Valtion hallintoneuvoston määräysvallassa toimivat asevoimat ja viranomaiset ovat syyllistyneet vakaviin ihmisoikeusloukkauksiin 1. helmikuuta 2021 lähtien; ne ovat surmanneet siviili- ja aseettomia mielenosoittajia, rajoittaneet kokoontumis- ja sananvapautta, muun muassa rajoittamalla pääsyä internetiin, ja pidättämällä ja vangitsemalla mielivaltaisesti oppositiojohtajia ja vallankaappauksen vastustajia.

    Valtion hallintoneuvoston jäsenenä kenraali Maung Maung Kyaw on suoraan vastuussa kyseisistä tukahduttamistoimia koskevista päätöksistä ja vakavista ihmisoikeusloukkauksista.

    24.

    Moe Myint Tun

    Syntymäaika: 24.5.1968

    Kansalaisuus: Myanmar

    Sukupuoli: mies

    Kenraaliluutnantti Moe Myint Tun on Myanmarin asevoimien (Tatmadaw) ja valtion hallintoneuvoston jäsen.

    Myanmarin asevoimat (Tatmadaw) kaappasivat vallan Myanmarissa komentaja Min Aung Hlaingin johdolla 1. helmikuuta 2021 mitätöimällä 8. marraskuuta 2020 pidettyjen vaalien tulokset ja syöksemällä demokraattisesti valitun hallituksen vallasta. Virkaatekevänä presidenttinä toimiva varapresidentti Myint Swe osallistui vallankaappaukseen julistamalla hätätilan 1. helmikuuta ja siirtämällä valtion lainsäädäntö-, toimeenpano- ja tuomiovallan puolustusvoimien komentajalle ylikenraali Min Aung Hlaingille. Lainsäädäntö-, toimeenpano- ja tuomiovallan käyttäjäksi perustettiin 2. helmikuuta valtion hallintoneuvosto, ja demokraattisesti valittua hallitusta estettiin näin hoitamasta tehtäviään.

    Valtion hallintoneuvoston jäsenenä kenraaliluutnantti Moe Myint Tun on osallistunut suoraan valtion tehtäviä koskevaan päätöksentekoon ja ollut siitä vastuussa, ja on näin ollen vastuussa demokratian ja oikeusvaltion heikentämisestä Myanmarissa/Burmassa.

    22.3.2021

    Valtion hallintoneuvosto teki lisäksi päätöksiä, joilla rajoitetaan sananvapautta, myös tiedonsaannin vapautta, ja rauhanomaista kokoontumisvapautta. Valtion hallintoneuvoston määräysvallassa toimivat asevoimat ja viranomaiset ovat syyllistyneet vakaviin ihmisoikeusloukkauksiin 1. helmikuuta 2021 lähtien; ne ovat surmanneet siviili- ja aseettomia mielenosoittajia, rajoittaneet kokoontumis- ja sananvapautta, myös rajoittamalla pääsyä internetiin, ja pidättämällä ja vangitsemalla mielivaltaisesti oppositiojohtajia ja vallankaappauksen vastustajia.

    Valtion hallintoneuvoston jäsenenä kenraaliluutnantti Moe Myint Tun on suoraan vastuussa kyseisistä tukahduttamistoimia koskevista päätöksistä ja vakavista ihmisoikeusloukkauksista.

    YK ja kansainväliset kansalaisyhteiskunnan järjestöt raportoivat vuonna 2018, että ase- ja poliisivoimat olivat vuodesta 2011 alkaen syyllistyneet karkeisiin ihmisoikeusloukkauksiin ja vakaviin kansainvälisen humanitaarisen oikeuden loukkauksiin rohingya-väestöä vastaan Kachinin, Rakhinen ja Shanin osavaltioissa, ja totesivat, että monet kyseisistä loukkauksista vastaavat kansainvälisen oikeuden mukaan kaikkein vakavimpia rikoksia. Kenraaliluutnantti Moe Myint Tun toimi Myanmarin asevoimien (Tatmadaw) erikoisoperaatiotoimisto 6:n komentajana ja maavoimien esikuntapäällikkönä vuoteen 2019 saakka. Tässä ominaisuudessa hän valvoi operaatioita Rakhinen osavaltiossa. Hän on näin ollen vastuussa kyseisistä rohingya-väestöön kohdistuneista vakavista loukkauksista ja rikkomuksista.

    25.

    Than Hlaing

    Syntymäaika:

    Kansalaisuus: Myanmar

    Sukupuoli: mies

    Kenraaliluutnantti Than Hlaing on Myanmarin asevoimien (Tatmadaw) jäsen. Hänet nimitettiin varasisäasiainministeriksi ja poliisiylijohtajaksi 2. helmikuuta 2021.

    Myanmarin asevoimat (Tatmadaw) kaappasivat vallan Myanmarissa komentaja Min Aung Hlaingin johdolla 1. helmikuuta 2021 mitätöimällä 8. marraskuuta 2020 pidettyjen vaalien tulokset ja syöksemällä demokraattisesti valitun hallituksen vallasta. Virkaatekevänä presidenttinä toimiva varapresidentti Myint Swe osallistui vallankaappaukseen julistamalla hätätilan 1. helmikuuta ja siirtämällä valtion lainsäädäntö-, toimeenpano- ja tuomiovallan puolustusvoimien komentajalle ylikenraali Min Aung Hlaingille. Lainsäädäntö-, toimeenpano- ja tuomiovallan käyttäjäksi perustettiin 2. helmikuuta valtion hallintoneuvosto, ja demokraattisesti valittua hallitusta estettiin näin hoitamasta tehtäviään.

    Valtion hallintoneuvoston nimittämänä kenraaliluutnantti Than Hlaing osallistuu demokratiaa ja oikeusvaltiota heikentäviin toimiin ja politiikkaan Myanmarissa/Burmassa sekä Myanmarin/Burman rauhaa, turvallisuutta ja vakautta uhkaaviin toimiin.

    22.3.2021”

    Lisäksi kenraaliluutnantti Than Hlaingin määräysvallassa toimivat poliisivoimat ovat syyllistyneet vakaviin ihmisoikeusloukkauksiin 1. helmikuuta 2021 lähtien; ne ovat surmanneet siviilejä ja aseettomia mielenosoittajia, rajoittaneet kokoontumis- ja sananvapautta sekä pidättäneet ja vanginneet mielivaltaisesti oppositiojohtajia ja vallankaappauksen vastustajia. Varasisäasiainministerinä ja poliisiylijohtajana kenraaliluutnantti Than Hlaing on suoraan vastuussa tukahduttamispolitiikkaa koskevasta päätöksenteosta sekä väkivaltaisista toimista, joita poliisi on toteuttanut rauhanomaisia mielenosoittajia vastaan, ja on näin ollen vastuussa vakavista ihmisoikeusloukkauksista Myanmarissa/Burmassa.


    Top