Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32018R1013

    Komission täytäntöönpanoasetus (EU) 2018/1013, annettu 17 päivänä heinäkuuta 2018, väliaikaisten suojatoimenpiteiden ottamisesta käyttöön tiettyjen terästuotteiden tuonnissa

    C/2018/4555

    EUVL L 181, 18.7.2018, p. 39–83 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Legal status of the document In force: This act has been changed. Current consolidated version: 15/11/2018

    ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_impl/2018/1013/oj

    18.7.2018   

    FI

    Euroopan unionin virallinen lehti

    L 181/39


    KOMISSION TÄYTÄNTÖÖNPANOASETUS (EU) 2018/1013,

    annettu 17 päivänä heinäkuuta 2018,

    väliaikaisten suojatoimenpiteiden ottamisesta käyttöön tiettyjen terästuotteiden tuonnissa

    EUROOPAN KOMISSIO, joka

    ottaa huomioon Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen,

    ottaa huomioon 11 päivänä maaliskuuta 2015 annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) 2015/478 (1) ja erityisesti sen 5 ja 7 artiklan,

    ottaa huomioon 11 päivänä maaliskuuta 2015 annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) 2015/755 (2) ja erityisesti sen 3 ja 4 artiklan,

    on kuullut asetuksen (EU) 2015/478 3 artiklan 3 kohdalla ja asetuksen (EU) 2015/755 22 artiklan 3 kohdalla perustettua suojatoimenpidekomiteaa,

    sekä katsoo seuraavaa:

    I   TAUSTA

    (1)

    Komissio julkaisi 26 päivänä maaliskuuta 2018 ilmoituksen 26 terästuoteluokan tuontia koskevan suojatoimenpidetutkimuksen vireillepanosta (2018/C 111/10) (3) Euroopan unionin virallisessa lehdessä. Komissio päätti aloittaa tutkimuksen, koska oli saatu riittävästi näyttöä siitä, että kyseisten tuotteiden tuonti saattaa aiheuttaa tai uhata aiheuttaa vakavaa vahinkoa asianomaisille unionin tuottajille.

    (2)

    Komissio julkaisi 28 päivänä kesäkuuta myös ilmoituksen, jolla tutkimus laajennettiin koskemaan kahta muuta tuoteluokkaa (4).

    (3)

    Käytössä olevasta teräksen ennakkovalvontamekanismista (5) ja unionin tuotannonalan lähteistä komission saatavilla oleva tieto osoitti, että näiden tuoteluokkien kasvava tuonti ja vallitsevat uhkaavat taloudelliset ja kaupan olosuhteet, mukaan luettuna unionin terästeollisuuden tilanne, oikeuttivat perusteellisen tarkastelun.

    (4)

    Amerikan yhdysvaltojen, jäljempänä ’Yhdysvallat’, otettua vuonna 1962 annetun kaupanlaajennuslain 232 §:n, jäljempänä ’232 §’, nojalla käyttöön toimenpiteet teräksen tuonnissa tuonti oli vaarassa kasvaa entisestään kauppavirtojen uudelleensuuntaamisen vuoksi.

    (5)

    Nämä olosuhteet tilanteessa, jossa maailmassa on jatkuvaa ylikapasiteettia, saattavat vaarantaa unionin terästeollisuuden, joka on edelleen heikossa asemassa vastaamaan tuonnin todennäköiseen välittömään kasvuun ja elpymässä epäterveiden kaupan käytäntöjen aiheuttamasta vahingosta, kuten viime aikoina terästuotteiden osalta maailmanlaajuisesti toteutettujen kaupan suojatoimenpiteiden huomattava määrä osoittaa.

    (6)

    Komissio antoi 11 päivänä huhtikuuta 2018 asiakirja-aineistoon liitetyn ilmoituksen, joka sisälsi keskeiset tuontitilastot ja saatavilla olevat vahinkoindikaattorit. Komissio vastaanotti tämän asiakirja-aineistoon liitetyn ilmoituksen osalta 41 kannanottoa kolmansilta mailta, kansallisilta yhdistyksiltä ja yksittäisiltä teräsyhtiöiltä.

    (7)

    Useat asianomaiset osapuolet väittivät, että komissio ei ollut riittävällä tavalla ja ajoissa paljastanut näyttöä, johon suojatoimenpidetutkimuksen vireillepano perustui. Tästä syystä asianomaiset osapuolet eivät voineet täysin käyttää puolustautumisoikeuttaan. Tarkemmin sanottuna useat asianomaiset osapuolet väittivät, että 11 päivänä huhtikuuta 2018 saataville asetettu asiakirja-aineistoon liitetty ilmoitus ei sisältänyt tietoa unionin myynnistä, unionin viennistä, unionin kulutuksesta eikä unionin kokonaistuotannosta.

    (8)

    Toisin kuin väitettiin asiakirja-aineistoon liitetty ilmoitus sisälsi tietoa unionin myynnistä, unionin kulutuksesta ja unionin kokonaistuotannosta. Komissio katsoo lisäksi, että tärkeimmistä näkökohdista ja saatavilla olevasta näytöstä esitettiin riittävä yhteenveto niin Euroopan unionin virallisessa lehdessä julkaistussa vireillepanoilmoituksessa kuin suojalausekkeista tehdyn WTO-sopimuksen 12 artiklan 1 kohdan a alakohdan nojalla WTO:lle annetussa tutkintaa koskevassa ilmoituksessa.

    (9)

    Komissio katsoo näin ollen täyttäneensä oikeudelliset velvoitteensa asianomaisten osapuolten puolustautumisoikeuksien riittävästä suojaamisesta. Asianomaisilla osapuolilla on joka tapauksessa mahdollisuus käyttää oikeuksiaan tutkimukselle varatun ajanjakson aikana.

    (10)

    Saadakseen perusteellista arviointia varten tarvitsemansa tiedot komissio lähetti kyselylomakkeet tutkimuksen kohteena olevien tuotteiden tiedossa oleville EU:n tuottajille ja mahdollisille vientiä harjoittaville tuottajille, tuojille ja käyttäjille, jotka tätä pyysivät vireillepanoilmoituksessa esitetyissä määräajoissa. Näitä osapuolia samoin kuin kolmansia maita pyydettiin myös esittämään asiaan liittyviä huomautuksia. Komissio vastaanotti 222 vastausta kyselylomakkeeseen ja 74 kannanottoa.

    II   TARKASTELTAVANA OLEVA TUOTE JA SAMANKALTAINEN TAI SUORAAN KILPAILEVA TUOTE

    (11)

    Komissio käynnisti suojatoimenpidetutkimuksen 26:sta EU:hun tuodusta terästuotteiden luokasta, ja 28 päivänä kesäkuuta tutkimus laajennettiin kattamaan vielä kaksi muuta tuoteluokkaa vireillepanoilmoitusta muuttavalla ilmoituksella (6). Kaikki nämä 28 tuoteluokkaa, jäljempänä ’tarkasteltavana oleva tuote’ tai ’tarkasteltavana olevat tuoteluokat’, kuuluvat komission toukokuussa 2016 käyttöön ottaman teräksen valvontamekanismin piiriin. Lisäksi Yhdysvallat soveltavat niihin tariffitoimenpiteitä 232 §:n nojalla. Asianomaiset tuoteluokat ja ne CN-koodit, joihin nämä tuotteet tällä hetkellä luokitellaan, luetellaan liitteessä I.

    (12)

    Tässä alustavassa arvioinnissa komissio katsoo, että kyseiset unionin tuottajien tuottamat 28 tuoteluokkaa, jäljempänä ’samankaltainen tuote’ tai ’samankaltaiset tuoteluokat’, ovat tarkasteltavana olevien tuoteluokkien kanssa samankaltaisia tai niiden kanssa suoraan kilpailevia tuoteluokkia. Niin unionissa tuotetuilla kuin unioniin tuoduilla tarkasteltavana olevilla tuotteilla on samat fyysiset, tekniset ja kemialliset perusominaisuudet. Niillä on samat käyttötarkoitukset, ja niistä on helposti saatavilla hinta- ja laatutietoja. Lisäksi niitä myydään samojen tai samanlaisten myyntikanavien kautta asiakkaalle, joka ostaa tai voi ostaa niitä sekä kotimaisista lähteistä että vaihtoehtoisesti ulkomaisilta viejiltä. Näin ollen tarkasteltavana olevat tuoteluokat ja unionin tuottajien vastaavissa luokissa tuottamat tuotteet kilpailevat vahvasti keskenään.

    (13)

    Komissio havaitsi tässä alustavassa analyysissa lisäksi, että eri tuoteluokkiin luokiteltujen tuotteiden ja myös eri tuotantovaiheissa tietyissä luokissa olevien tuotteiden välillä on merkittävä yhteys ja ne kilpailevat vahvasti keskenään, sillä jotkin luokat sisältävät ne tärkeimmät raaka-aineet tai tuotantopanokset, joita käytetään muihin tuoteluokkiin kuuluvien tuotteiden tuottamiseen.

    (14)

    Tätä tuoteluokkien sisäistä ja keskinäistä yhteyttä ja kilpailua voidaan havainnollistaa muutamilla esimerkeillä. Esimerkiksi kuumavalssattu leveä vanneteräs tuotetaan laatoista ja rullataan nauhalevyiksi tai tuotetaan kvarttolevyinä. Levyjä tuotetaan leikkaamalla nauhasta määrämittaan. Kapeita nauhoja tuotetaan joko suoraan tai leikkaamalla kuumavalssattua leveää nauhaa. Kuumavalssattuja levyjä käytetään myös putkien valmistukseen petrokemian teollisuudelle ja kylmävalssattuja levyjä käytetään myöhemmin hitsattujen putkien valmistuksessa. Suuri osa tuotetusta kuumavalssatusta leveästä nauhasta jatkokäsitellään, jotta voidaan tuottaa kylmävalssattua nauhaa, joka on ohuempaa ja jolla on parempi pintakäsittely. Huomattava osa kylmävalssatuista tuotteista päällystetään metallilla – tinalla tai kromilla säilyketeollisuutta varten tai sinkillä (7).

    (15)

    Monet unionin tuottajat tuottavat useimpia edellä mainittuja tuotteita. Esimerkiksi Arcelor Mittal tuottaa kuuma- ja kylmävalssattuja levyjä ja nauhoja ja päällystää lisäksi useita terästuotteita ja tuottaa levyjä. Samaten Voest Alpinen ja Tata Steelin kaltaiset yritykset tuottavat kuuma- ja kylmävalssattuja levyjä ja nauhoja ja myös päällystävät näistä tuotteista tehtyjä terästuotteita.

    (16)

    Koska tuotteet ovat tässä määrin yhteydessä toisiinsa, kilpailupaine voi helposti siirtyä tuotteesta toiseen. Jos kaupan suojatoimenpiteitä otetaan käyttöön esimerkiksi yhden tuotteen (kuten teräskelojen) osalta, tätä tuotetta voidaan muuntaa lisää samassa maassa ja viedä eri muodossa lisätoimenpiteiden välttämiseksi ja siten kilpailla edelleen kotimaisten tuotteiden kanssa. Ei voida myöskään sulkea pois sitä mahdollisuutta, että kolmannet maat tuovat joitakin näistä tuotteista alhaisella hinnalla ja muuntavat ne viedäkseen ne takaisin unioniin.

    (17)

    Näiden keskinäisten yhteyksien vuoksi ja ottaen huomioon, että – kuten jäljempänä selostetaan – Yhdysvaltojen 232 §:ään pohjautuvista toimenpiteistä johtuva mahdollinen kauppavirtojen uudelleensuuntaaminen koskee kaikkia tuoteluokkia, koska näitä toimenpiteitä sovelletaan horisontaalisesti kaikkiin terästuotteisiin tekemättä eroa niiden muodon, koon tai koostumuksen suhteen, alustaviin päätelmiin tähtäävä analyysi on tehty sekä kaikille 28 tuoteluokalle yleisesti tarkasteltavana olevana tuotteena (eli teräs eri muodoissaan) että yksittäin kunkin tuoteluokan tasolla (8).

    III   UNIONIN TUOTTAJAT

    (18)

    Useimmat unionin tuottajat ovat Euroopan rauta- ja terästeollisuutta edustavan European Confederation of the Iron and Steel Industryn, jäljempänä ’Eurofer’, tai, kun on kyse putkien valmistajista, European Steel Tube Associationin, jäljempänä ’ESTA’, jäseniä. Nämä kaksi toimialajärjestöä edustavat yli 95:tä prosenttia unionin teräksen tuotannosta. Niillä on jäseniä lähes kaikissa jäsenvaltioissa.

    (19)

    Nämä toimialajärjestöt ovat jäsentensä puolesta ilmoittaneet komissiolle kannattavansa suojatoimenpidetutkimuksen aloittamista ja toimenpiteiden ottamista käyttöön 232 §:ään pohjautuvista toimenpiteistä johtuvaan kauppavirtojen uudelleensuuntaamiseen vastaamiseksi, sillä se häiritsee vakavasti teräsmarkkinoita, jotka eivät ole vielä täysin toipuneet terästeollisuuden kriisistä.

    IV   TUONNIN LISÄÄNTYMINEN

    (20)

    Komissio on Eurostatilta ja teräksen ennakkovalvontamekanismista saatujen tietojen sekä unionin tuotannonalan toimittamien tietojen pohjalta toteuttanut alustavan analyysin tarkasteltavana olevien tuotteiden tuonnin lisääntymisestä vuosina 2013–2017. Komissio on lisäksi tutkinut tuonnin kehittymistä vuoden 2018 ensimmäisen neljänneksen aikana tuonnin viimeaikaisen lisääntymisen vahvistamiseksi.

    (21)

    Tarkasteltavana olevien tuotteiden kokonaistuonti on kehittynyt seuraavasti:

     

    2013

    2014

    2015

    2016

    2017

    Tuonti (000 tonnia)

    18 861

    22 437

    27 164

    29 778

    30 573

    Indeksi 2013 = 100

    100

    119

    144

    158

    162

    Markkinaosuus

    12,7 %

    14,4 %

    16,9 %

    17,9 %

    18,0 %

    Lähde: Eurostat.

    (22)

    Tarkasteltavana olevien 28 tuoteluokan tuonti on kokonaisuudessaan kasvanut absoluuttisesti mitattuna 62 prosenttia vuosina 2013–2017. Tuonti kasvoi erityisen voimakkaasti vuoteen 2016 asti. Senkin jälkeen tuonti kasvoi edelleen ja pysyi erittäin korkealla tasolla.

    (23)

    Useimpien tutkimuksen piiriin kuuluvien yksittäisten tuoteluokkien tuonti kasvoi absoluuttisesti mitattuna viimeisten viiden vuoden aikana. Esimerkiksi tuonnin kannalta suurimpien luokkien (tuoteluokat 1, 4 ja 7) tuonti kasvoi 45 prosenttia, 168 prosenttia ja 78 prosenttia.

    (24)

    Viiden tuoteluokan (10, 11, 19, 24 ja 27) tuonti ei kuitenkaan lisääntynyt. Komissio katsoo tämän vuoksi, että nämä tuoteluokat olisi tässä vaiheessa jätettävä alustavien toimenpiteiden ulkopuolelle. Komissio varaa kuitenkin oikeuden sisällyttää nämä viisi tuoteluokkaa lopullisten toimenpiteiden soveltamisalaan ja seuraa tätä varten edelleen tuontia näissä luokissa. Kunkin tuoteluokan tuonnin kehitys esitetään liitteessä II.

    (25)

    Sen lisäksi, että edellä mainitut tuoteluokat jätetään tässä vaiheessa toimenpiteiden ulkopuolelle, komissio on lisäksi tarkastellut tiettyjen maiden jättämistä toimenpiteiden soveltamisalan ulkopuolelle kappaleessa 121 esitettyjen päätelmien mukaisesti. Komissio on näin ollen sulkenut edellä mainituista maista peräisin olevien kyseisten tuoteluokkien tuonnin muun alustavan analyysinsa ulkopuolelle ja tarkastellut tuonnin kehitystä.

    (26)

    Tämän alustavan päätelmän piiriin kuuluvien tarkasteltavana olevien tuotteiden tuonti on edellä esitetty huomioon ottaen kehittynyt seuraavasti:

     

    2013

    2014

    2015

    2016

    2017

    Tuonti (000 tonnia)

    17 367

    20 764

    25 556

    28 174

    29 122

    Indeksi 2013 = 100

    100

    120

    147

    162

    168

    Markkinaosuus

    12,1 %

    13,8 %

    16,5 %

    17,5 %

    17,8 %

    Lähde: Eurostat.

    (27)

    Tuonti kasvoi absoluuttisesti mitattuna 68 prosenttia vuosina 2013–2017 ja sen markkinaosuus 12,1 prosentista 17,8 prosenttiin. Merkittävin kasvu ajoittui vuosiin 2013–2016, mutta tuonti kasvoi edelleen ja pysyi korkealla tasolla vuonna 2017.

    (28)

    Tuonnin kasvusuuntaus jatkuu vuonna 2018. Verrattaessa vuoden 2018 ensimmäistä neljännestä vuoden 2017 ensimmäiseen neljännekseen kasvua oli 10 prosenttia. Yhdeksässä tuoteluokassa kasvua on yli 20 prosenttia, ja yhdessä näistä tuoteluokista (luokka 13) kasvua on yli 100 prosenttia. Tämä kasvu toteutui jo ennen kuin 232 §:ään pohjautuvat toimenpiteet tulivat voimaan.

    (29)

    Komissio päättelee tämän vuoksi, että tuonnin kasvu on absoluuttisesti mitattuna ollut äkillistä, jyrkkää ja merkittävää 23 tuoteluokassa. Tuonnin kasvu jatkuu lisäksi vuoden 2018 ensimmäisellä neljänneksellä, ja sen odotetaan olevan vieläkin merkittävämpää, kun otetaan huomioon 232 §:ään pohjautuvista toimenpiteistä johtuva odotettavissa oleva kauppavirtojen uudelleensuuntaaminen.

    V   ENNAKOIMATTOMAT KEHITYSSUUNTAUKSET

    (30)

    Komissio on alustavasti päätellyt, että edellä mainittu unioniin suuntautuvan terästuotteiden tuonnin lisääntyminen on ollut seurausta ennakoimattomista kehityssuuntauksista, jotka juontuvat erinäisiin tarkasteltavana olevien tuotteiden kansainvälisen kaupan epätasapainotiloja aiheuttaviin ja pahentaviin tekijöihin.

    (31)

    Teräksenvalmistuksen maailmanlaajuinen nimelliskapasiteetti on ensinnäkin enemmän kuin kaksinkertaistunut vuodesta 2000 lähtien 1,05 miljardista tonnista (vuonna 2000) 2,29 miljardiin tonniin (vuonna 2016) ja on pysynyt erittäin korkealla tasolla vuonna 2017 (2,27 miljardia tonnia) (9). Lisäksi tosiasiallinen maailmanlaajuinen teräksentuotanto vuonna 2016 (1,6 miljardia tonnia) oli edelleen 100 miljoonaa tonnia suurempi kuin maailmanlaajuinen teräksen kysyntä (1,5 miljardia tonnia). Näin ollen maailmanlaajuisen nimelliskapasiteetin ja tuotannon sekä tuotannon ja kysynnän välillä on viime vuosina ollut suuri ero, mikä on synnyttänyt maailmanlaajuisilla teräsmarkkinoilla ennakoimatonta ylikapasiteettia, joka on säilynyt huolimatta sen kaventamiseksi toteutetuista toimenpiteistä. Maailmanlaajuinen tuotanto kasvoi vuonna 2017 yli 5 prosenttia talouden elpyessä, mutta maailmanlaajuinen teräksen kysyntä kasvaa vuonna 2018 vain lievästi ja kasvun odotetaan hidastuvan lisää vuonna 2019. Merkkejä elpymisestä näkyi vuonna 2017, mutta merkittäviä riskejä on edelleen.

    (32)

    Teräsalan yritysten rahoitustilanne on edelleen heikko, koska – kuten edellä mainittiin – teräsalalla vallitsee jatkuva rakenteellinen epätasapaino. Näitä epätasapainotiloja korostavat vääristävät tuet ja hallitusten tukitoimenpiteet (10). Kun otetaan huomioon teräsalan merkittävät kiinteät kustannukset, monet teräksen tuottajat erityisesti maissa, joissa valtio vääristää markkinavoimien tavanomaista toimintaa, säilyttivät kapasiteetin käyttöasteen korkealla tasolla ja syytivät tuotteitaan kolmansien maiden markkinoille alhaisilla hinnoilla, kun kotimainen kulutus ei ollut riittävää. Tämä on johtanut EU:hun suuntautuvan tuonnin kasvuun ja yleiseen hintojen laskuun. Tuontihinnat ovat yleensä alittaneet unionin tuotannonalan hinnat vuonna 2017 kunkin tuoteluokan osalta tehdyn keskimääräisten hintojen vertailun mukaan. Tällainen keskimääräisten hintojen vertailu ei välttämättä kuvasta kaikkia erityispiirteitä, joilla saattaa olla vaikutusta vertailukelpoisuuteen, mutta se antaa joka tapauksessa hyvän käsityksen tuonnin yleisestä hintatasosta verrattuna unionin hintoihin. Hintojen alittavuutta todettiin 17 tuoteluokassa (1,2–23 prosenttia).

    (33)

    Kolmansien maiden markkinoiden kauppaa rajoittavat käytännöt ovat pahentaneet edellä mainittua vaikutusta. Useat maat ovat vuosista 2014–2015 lähtien alkaneet reagoida edellä mainittuun teräksen ylitarjontaan ja markkinoita vääristäviin käytäntöihin ja hyödyntää enemmän kauppapolitiikkaa ja kaupan suojatoimia teräsalalla suojatakseen kotimaisia tuottajiaan. Meksiko, Etelä-Afrikka, Intia ja Turkki ovat nostaneet tuontitulleja 2,5–40 prosenttia useiden terästuotteiden osalta. Näitä ovat muun muassa kuuma- ja kylmävalssattu teräs, teräslevyt, kuten nauhat, sekä betoniteräs. Näitä tuotteita tuotiin tyypillisesti yhä enemmän tutkimusajanjakson aikana. Lisäksi kolmannet maat ottivat edelleen koko vuoden 2017 ajan käyttöön kauppaa rajoittavia toimenpiteitä: jotkin maat ottivat käyttöön vähimmäistuontihinnat (Intia), jotkin ottivat käyttöön pakolliset kansalliset standardit teräkselle (Indonesia) ja jotkin ottivat käyttöön paikallista sisältöä koskevat vaatimukset, myös julkisissa hankinnoissa (Yhdysvallat).

    (34)

    Lisäksi kaupan suojatoimien käyttö on lisääntynyt vakaasti. WTO:n tilastojen mukaan vuosina 2011–2013 aloitettiin vuosittain keskimäärin noin 77 teräkseen liittyvää tutkimusta, mutta vuosina 2015–2016 tämä keskiarvo oli jo 117. Yhdysvalloissa oli helmikuussa 2018 käytössä 169 polkumyynti- ja tasoitustullimääräystä teräksen osalta ja käynnissä oli 25 tutkimusta, jotka saattavat johtaa teräksen Yhdysvaltoihin tulevan tuonnin supistumiseen entisestään (11). Koska Yhdysvallat on yksi maailman suurimmista teräksen tuojamaista – sen osuus maailman teräksen tuonnista on noin 13,1 prosenttia (vuonna 2016) – näin runsaslukuisten kaupan suojatoimien vaikutus on tuntunut vahvasti koko maailmassa.

    (35)

    Maailmanlaajuisen ylikapasiteetin jatkuessa Yhdysvaltojen 232 §:ään pohjautuvat laittomat ja rajoittavat toimenpiteet aiheuttavat tasonsa ja laajuutensa vuoksi todennäköisesti huomattavaa terästuotteiden kaupan uudelleensuuntaamista unioniin. Yhdysvallat on laskenut, että yhden 232 §:ään pohjautuvien toimenpiteiden nojalla käyttöön otetun kaikkia tuotteita koskevan tullin, jonka ulkopuolelle ei jää lähestulkoon yksikään maa, pitäisi vähentää tuontia noin 13 miljoonaa tonnia, mikä vastaa 7:ää prosenttia unionin kulutuksesta (12). Unionin markkinat ovat yleensä hyvin houkuttelevat terästuotteille niin kysynnän kuin hintojen kannalta. Jotkin terästä Yhdysvaltoihin vievät tahot ovat myös perinteisesti teräksen toimittajia unionin markkinoille, eikä ole epäilystäkään siitä, että nämä maat – samoin kuin muut maat, joiden vientiin ja tuotantoon Yhdysvaltojen toimenpiteet ja ennustettavissa olevat kauppavirtojen muutokset vaikuttavat – suuntaavat vientiään uudelleen unioniin. Jopa osittainen edellä mainittujen kauppavirtojen uudelleensuuntaaminen unioniin johtaa väistämättä uuteen hintojen laskuun ja hintojen alittavuuteen EU:n markkinoilla, jolloin hinnat laskevat vuoden 2016 tasoa vastaavalle tasolle, millä on huomattavia kielteisiä seurauksia unionin terästeollisuuden kannattavuudelle. On lisäksi huomattava, että tuonnin lisäkasvu, joka todennäköisesti entisestään heikentää unionin terästeollisuuden taloudellista tilannetta, saattaa erityisesti olla lähtöisin maista, joihin ei tätä nykyä sovelleta polkumyynti- tai tasoitustulleja.

    (36)

    Edellä mainitut ennakoimattomat kehityssuuntaukset ovat näin ollen johtaneet ja johtavat vastaisuudessakin unioniin suuntautuvan teräksen tuonnin selvään kasvuun.

    VI   VAKAVAN VAHINGON UHKA

    1.   Unionin terästeollisuuden yleinen tilanne

    (37)

    Laatiakseen alustavan päätelmänsä siitä, onko arvioinnin piirissä olevan tarkasteltavana olevan tuotteen osalta näyttöä unionin tuotannonalalle aiheutuvasta vakavasta vahingosta tai vakavan vahingon uhkasta komissio on asetuksen (EU) 2015/478 9 artiklan ja asetuksen (EU) 2015/755 6 artiklan mukaisesti tutkinut kulutuksen, tuotannon, kapasiteetin käytön, myynnin, markkinaosuuden, hintojen, kannattavuuden, varastojen, sijoitetun pääoman tuoton, kassavirtojen ja työllisyyden suuntaukset tarkasteltavana olevan tuotteen osalta vuosilta 2013–2017 (odotettaessa vuoden 2018 tietojen keräämistä).

    (38)

    Tämä analyysi tehtiin yleisesti ja myös yksittäin niiden 23 tuoteluokan osalta, joiden tuontimäärät näyttivät olevan kasvussa, jäljempänä ’arvioitavana olevat tuotteet/tuoteluokat’. Kuten edellä II jaksossa selitetään, komissio pitää tällaista yleistä ja kattavaa analyysia asianmukaisena tässä tutkimuksessa, kun otetaan huomioon eri tuotteiden väliset yhteydet ja niiden välinen kilpailu kysynnän ja tarjonnan näkökulmasta.

    (39)

    Kokonaistilannetta tarkasteltaessa unionin kulutus, unionin tuottajien myynti ja vastaava markkinaosuus kehittyivät seuraavasti:

    (000 tonnia)

    2013

    2014

    2015

    2016

    2017

    Kulutus

    144 908

    152 146

    157 236

    163 100

    166 244

    Indeksi 2013 = 100

    100

    105

    109

    113

    115

    Kotimarkkinamyynti

    125 808

    129 261

    129 542

    132 717

    134 542

    Indeksi 2013 = 100

    100

    103

    103

    105

    107

    Markkinaosuudet (%)

    86,8 %

    85,0 %

    82,4 %

    81,4 %

    80,9 %

    Lähde: Eurostat ja tuotannonalan tiedot.

    (40)

    Arvioitavana olevien tuotteiden kulutus kasvoi johdonmukaisesti joka vuosi ajanjaksolla 2013–2017 kaiken kaikkiaan 15 prosenttia. Myös unionin tuottajien myynti kasvoi, mutta paljon vähäisemmässä määrin kuin unionin kulutus eli vain 7 prosenttia. Näin ollen unionin tuottajat eivät voineet hyötyä unionin kysynnän kasvusta ja menettivät markkinaosuuksiaan 86,8 prosentista 80,9 prosenttiin. Olisi muistettava, että samalla ajanjaksolla tuonti kasvoi 68 prosenttia.

    (41)

    Unionin tuottajilta saatujen kyselyvastausten perusteella tuotanto ja tuotantokapasiteetti kehittyivät seuraavasti:

    000 tonnia

    2013

    2014

    2015

    2016

    2017

    EU:n tuotanto

    184 912

    190 687

    192 493

    194 369

    200 650

    Indeksi 2013 = 100

    100

    103

    104

    105

    109

    Tuotantokapasiteetti

    257 331

    257 138

    258 056

    260 171

    265 353

    Indeksi 2013 = 100

    100

    100

    100

    101

    103

    Kapasiteetin käyttöaste (%)

    71,9 %

    74,2 %

    74,6 %

    74,7 %

    75,6 %

    Lähde: Tuotannonalan tiedot.

    (42)

    Tuotantokapasiteetti kasvoi 3 prosenttia vuosina 2013–2017 mutta vähemmän kuin tuotanto, joka kasvoi 9 prosenttia. Tämän seurauksena kapasiteetin käyttöaste kasvoi 72 prosentista 76 prosenttiin.

    (43)

    Yhteistyössä toimineiden yritysten hallussa olevat varastot kasvoivat 20 prosenttina vuosina 2013–2017.

    000 tonnia

    2013

    2014

    2015

    2016

    2017

    Varastot

    11 006

    11 896

    12 391

    12 117

    13 222

    Indeksi 2013 = 100

    100

    108

    113

    110

    120

    Lähde: Kyselyvastaukset.

    (44)

    Unionin myyntihinnat, unionin tuottajien kannattavuus ja kassavirta kehittyivät seuraavasti:

     

    2013

    2014

    2015

    2016

    2017

    Unionin myyntihinnat (euroa/tonni)

    673,5

    652,8

    616,9

    572,9

    681,5

    Indeksi 2013 = 100

    100

    97

    92

    85

    101

    Kannattavuus

    – 1,0 %

    0,9 %

    0,9 %

    2,2 %

    6,2 %

    Kassavirrat (milj. euroa)

    3 133

    4 975

    6 519

    5 386

    6 141

    Indeksi 2013 = 100

    100

    159

    208

    172

    196

    Lähde: Kyselyvastaukset.

    (45)

    Hinnat laskivat vuosina 2013–2016 merkittävästi unionin markkinoilla: unionin myyntihinnat laskivat 15 prosenttia. Olisi muistettava, että samalla ajanjaksolla tuonti kasvoi merkittävästi. Keskimääräinen yksikkömyyntihinta kuitenkin nousi vuonna 2017 ja pääsi vuotta 2013 vastaavalle tasolle. Kannattavuus pysytteli yleisesti erittäin alhaisella tasolla vuosina 2013–2016. Merkittävästä hintojen laskusta huolimatta unionin toimiala pystyi kuitenkin alentamaan tuotantokustannuksiaan vuonna 2016 siinä määrin, että se onnistui tekemään vähäistä 2,2 prosentin voittoa. Tilanne elpyi väliaikaisesti vuonna 2017. Myyntihinnat nousivat lähes 20 prosenttia vuosien 2016 ja 2017 välillä ja pääsivät vuoden 2013 tasolle. Unionin tuotannonalan voitto oli 6,2 prosentin tasolla, sillä vaikka tuotantokustannukset (raaka-aineet) nousivat, ne olivat alhaisemmalla tasolla kuin vuonna 2013. Unionin tuotannonalan yleinen kassavirtatilanne parani noin 60 prosenttia.

    (46)

    Arvioitavana olevien tuoteluokkien tuottajat unionissa menettivät viiden vuoden aikana lähes 10 000 työpaikkaa.

     

    2013

    2014

    2015

    2016

    2017

    Työntekijöiden määrä (kokoaikaiseksi muutettuna)

    189 265

    183 470

    182 136

    182 162

    181 303

    Indeksi 2013 = 100

    100

    97

    96

    96

    96

    Lähde: Kyselyvastaukset.

    2.   Tilanne yksittäisissä tuoteluokissa

    (47)

    Tarkasteltavana olevan tuotteen tilannetta koskevan yleisen analyysin – jota komissio pitää asianmukaisena arvioitaessa suojatoimenpiteiden tarpeellisuutta tässä tutkimuksessa – lisäksi komissio arvioi tilannetta myös yksittäisissä tuoteluokissa vahvistaakseen edellä mainitut suuntaukset disaggregoidulla tasolla.

    (48)

    Yksittäisten tuoteluokkien tilanne on vaihtelevampi mutta suuntaus on yleisesti sama. Taloudelliset indikaattorit esitetään yksittäin kunkin tuoteluokan osalta liitteessä III.

    (49)

    Unionin kulutus kasvoi kahta tuoteluokkaa lukuun ottamatta kaikissa tuoteluokissa viimeisten viiden vuoden aikana. Kasvu oli vähäistä joidenkin yksittäisten tuotteiden kohdalla (alimmillaan 2 %) mutta huomattavasti selkeämpää toisten kohdalla (enimmillään 169 %).

    (50)

    Myyntimäärät pysyivät yleisesti ottaen vakaina ajanjaksolla 2013–2017 tai joissakin tapauksissa kasvoivat hieman, mutta kolmea tuoteluokkaa lukuun ottamatta ne eivät kasvaneet yhtä paljon kuin EU:n kulutus. Tämän seurauksena markkinaosuudet pienenivät viisivuotiskaudella kaikkien paitsi kolmen tuotteen kohdalla.

    (51)

    Tuotanto kasvoi yleisesti yksittäisistä 23 tuotteesta 18:n kohdalla samoin kuin kapasiteetin käyttöasteet.

    (52)

    Kunkin tuotteen hinta laski merkittävästi (lukuun ottamatta yhtä tuotetta, johon sovellettiin vähimmäistuontihinnan muodossa polkumyyntitulleja) ajanjaksolla 2013–2016. Hinnat nousivat vuonna 2017 teräsmarkkinoiden elpyessä yleisesti mutta myös niiden erilaisten kaupan suojatoimenpiteiden seurauksena, joita toteutettiin vääristyneen hinnoittelukäytännön ja tuetun tuonnin vuoksi. Kuudentoista tuotteen hinnat olivat vuonna 2017 alhaisemmalla tasolla kuin vuonna 2013. Olisi huomattava, että keskimääräiset tuontihinnat olivat lähes järkiään alhaisemmat kuin unionin hinnat kaikkina vuosina ja kaikissa tuoteluokissa.

    (53)

    Kaikkia tuoteluokkia myytiin tappiolla tai huomattavasti pienemmällä voitolla vuoteen 2016 asti. Ainoastaan seitsemän tuotetta pääsi vuonna 2017 voitoissa yli 6 prosentin tasolle. Nämä tuotteet ovat merkittäviä EU:n tuotantomäärän kannalta, ja niistä kuuteen kohdistuu tällä hetkellä (viimeaikaisia) polkumyynti- tai tasoitustoimenpiteitä. Nämä toimenpiteet koskevat vain joitakin alkuperämaita. Kaikki muut tuotteet joko tuottavat tappiota (3 tuotetta) tai ovat ainoastaan lähellä kannattavuusrajaa (13 tuotetta). Alle 6 prosentin voittotason ei katsota riittävän kattamaan toiminnan ylläpitämiseksi tarvittavia investointeja, sillä komissio piti useimpien viimeaikaisten tutkimusten tapaan nytkin noin 8 prosentin voittotasoa riittävänä voittotasona tällä alalla investointien kattamiseksi. Kassavirta heikkeni tuotteista puolen kohdalla vuosina 2013–2017 ja kuuden tuotteen kohdalla se oli jopa negatiivinen vuonna 2017. Sijoitetun pääoman tuotto oli edelleen vähäistä vuosina 2013–2016 mutta parani myöhemmin useimmissa tuoteluokissa, vaikkakin viiden tuotteen osalta sijoitetun pääoman tuotto oli edelleen negatiivinen vuonna 2017.

    (54)

    Varastot kasvoivat 17 tuoteluokan osalta. Ainoastaan viiden tuoteluokan varastot pienenivät ja yhden tuoteluokan varastot pysyivät samalla tasolla ajanjakson aikana.

    (55)

    Edellä esitetty analyysi vahvistaa unionin terästeollisuuden tilanteen heikentyneen merkittävästi vuosina 2013–2016. Tämä ilmeni markkinaosuuksien supistumisena ja hintojen merkittävänä alenemisena, mikä esti tuotannonalaa hyötymästä alhaisemmista raaka-ainekustannuksista. Nämä suuntaukset näkyivät niin yleisellä kuin yksittäisten tuotteiden tasolla. Tilanne elpyi osittain vuonna 2017. Monet tuoteluokat eivät ole edelleenkään päässeet kestävän voiton tasolle, mutta joidenkin tilanne on parantunut todennäköisimmin polkumyynnin ja tuetun tuonnin vastaisten toimenpiteiden äskettäisen käyttöönoton seurauksena. Unionin tuotannonalan katsotaan näin ollen yleisesti ja yksittäisten tuoteluokkien osalta olevan edelleen heikossa tilanteessa ja vaikeassa asemassa tuonnin uuden kasvun vuoksi erityisesti, jos kaupan suojatoimenpiteiden kohteena olevista maista tuleva tuonti korvataan tuonnilla, joka suunnataan Yhdysvaltojen markkinoilta muualle 232 §:ään pohjautuvan toiminnan seurauksena.

    (56)

    Tämä koskee tyypillisesti tuoteluokkia 1, 2 ja 4, jotka ovat tärkeitä unionin kysynnän kannalta, mutta myös koska näitä tuoteluokkia (erityisesti luokkia 1 ja 2) käytetään raaka-aineena muiden terästuotteiden tuottamiseksi. Tuoteluokkien 1, 2 ja 4 taloudellinen tilanne oli negatiivinen vuonna 2016 mutta kääntyi positiiviseksi vuonna 2017 sen jälkeen, kun käyttöön oli otettu polkumyynnin ja tukien vastaisia toimenpiteitä useita maita, kuten Kiinaa ja Venäjää, vastaan. Näistä maista tulevan tuonnin on kuitenkin äskettäin osittain korvannut Intiasta, Koreasta ja Turkista tuleva tuonti – jälkimmäiset kaksi ovat merkittäviä toimittajia myös Yhdysvaltoihin. Vuoden 2018 ensimmäisellä neljänneksellä eli ennen Yhdysvaltojen toimenpiteiden käyttöönottoa tuoteluokan 1 tuonti unioniin on jo kasvanut verrattuna vuoden 2017 ensimmäiseen neljännekseen, ja tämä kasvu johtuu lähinnä Turkista tulevasta tuonnista.

    (57)

    Unioniin suuntautuvan terästuonnin kasvu todennäköisesti estäisi unionin tuotannonalaa, joka ei ole vielä täysin toipunut, hyötymästä viimeaikaisten kaupan suojatoimenpiteiden positiivisesta vaikutuksesta.

    3.   Vakavan vahingon uhka

    (58)

    Terästeollisuudesta maaliskuussa 2016 antamassaan tiedonannossa (13) komissio totesi, että unionin terästeollisuuteen kohdistuu useita vakavia haasteita, joita pahentavat globaali ylikapasiteetti, globaalin viennin jyrkkä lisääntyminen ja epäterveiden kaupan käytäntöjen ennennäkemätön kasvu.

    (59)

    Korjatakseen epäterveen tuonnin aiheuttamia vahinkoja komissio otti samanaikaisesti käyttöön erinäisiä polkumyynnin ja tukien vastaisia toimenpiteitä terästuotteiden tuonnissa. Tällä hetkellä yhteensä 19:ää polkumyynnin ja tukien vastaista toimenpidettä sovelletaan 14:ään tutkimuksen kohteena olevaan tuoteluokkaan eri maista tulevan epäterveen tuonnin vuoksi. Tutkimusajanjaksolla eli vuosina 2013–2017 kolmessatoista uudessa tutkimuksessa pääteltiin, että EU:n terästeollisuus kärsi (tai yhdessä tapauksessa oli vaarassa joutua kärsimään) epäterveiden kaupan käytäntöjen aiheuttamasta merkittävästä vahingosta.

    (60)

    Kuten 55 kappaleessa esitetään, unionin tuotannonalan tilanne on edelleen heikko ja se on vaikeassa asemassa tuonnin uuden kasvun vuoksi. Yhdysvaltojen äskettäinen päätös olla jättämättä EU:n vienti 232 §:ään pohjautuvien toimenpiteiden soveltamisalan ulkopuolelle todennäköisesti heikentää unionin tuottajien mahdollisuuksia viedä tuotteitaan Yhdysvaltoihin ja tekee niiden tilanteesta entistä vaikeamman.

    (61)

    Teräksen tuonti on kasvanut merkittävästi ja pysynyt korkealla tasolla vuonna 2017. Tuonnin lisäkasvu vuonna 2018 – etenkin niistä maista tai niiltä viejiltä, joihin ei sovelleta kaupan suojatoimenpiteitä – todennäköisesti estää tuotannonalaa elpymästä täysin ja hyötymästä näistä toimenpiteistä. Unionin terästeollisuuden katsotaan edelleen olevan heikossa asemassa vastaamaan tuonnin kasvuun.

    (62)

    Jos väliaikaisia suojatoimenpiteitä ei oteta käyttöön, tilanne todennäköisesti kehittyy tosiasialliseksi vakavaksi vahingoksi lähitulevaisuudessa.

    (63)

    Komissio on tässä yhteydessä asetuksen (EU) 2015/478 9 artiklan 2 kohdan ja asetuksen (EU) 2015/755 6 artiklan 3 kohdan nojalla tarkastellut unioniin suuntautuvan viennin kasvuvauhtia ja sitä todennäköisyyttä, että saatavilla olevaa kapasiteettia käytetään viennin suuntaamiseen unioniin.

    (64)

    Kuten edellä todettiin, unioniin suuntautuva tuonti kasvoi merkittävästi vuosina 2013–2017 eli kokonaisuudessaan 68 prosenttia. Kasvu oli erityisen merkittävää vuoteen 2016 asti, mutta tuonti kasvoi sen jälkeenkin tosin hitaammin. Kuten (37) ja (82) kappaleessa tuodaan kriittisten olosuhteiden osalta esiin, tuonti kasvoi jälleen merkittävästi (lähes 10 %) vuoden 2018 ensimmäisellä neljänneksellä. Tuonnin kasvuvauhti on näin ollen merkittävä.

    (65)

    Yleisen ylikapasiteettitilanteen vallitessa useissa maissa Yhdysvaltojen 232 §:ään pohjautuvien rajoittavien toimenpiteiden odotetaan aiheuttavan tasonsa ja laajuutensa vuoksi todennäköisesti huomattavaa terästuotteiden kaupan uudelleensuuntaamista unioniin.

    (66)

    Yhdysvallat on ilmoittanut aikovansa vähentää tuontia noin 13 miljoonalla tonnilla ja on tämän seurauksena ottanut maaliskuussa 2018 käyttöön ylimääräisen 25 prosentin suuruisen tuontitullin lukuisien terästuotteiden tuonnissa. Se teräksen määrä, jota ei enää viedä Yhdysvaltoihin, suuntautuu väistämättä muihin kolmansiin maihin.

    (67)

    Jotkin Yhdysvaltoihin vievät tärkeimmät viejät toimittavat perinteisesti terästä myös unionin markkinoille. On erittäin todennäköistä, että nämä maat samoin kuin muut maat ovat suuressa määrin halukkaita suuntamaan vientiään unioniin. Unionin markkinat ovat yleensä houkuttelevat terästuotteille niin kysynnän kuin hintojen kannalta. EU on Kiinan jälkeen mutta ennen Yhdysvaltoja yksi teräksen päämarkkina-alueista, joilla kysyntä on kasvanut viime vuosina ja hinnat ovat nyt myös nousseet.

    (68)

    Tuonnin tulvan aiheuttama toimitusten merkittävä lisääntyminen unionin markkinoille laskee yleisesti hintoja, jolloin hinnat laskevat vuoden 2016 tasoa vastaavalle tasolle, millä on huomattavia kielteisiä seurauksia unionin terästeollisuuden kannattavuudelle.

    4.   Päätelmät

    (69)

    Näissä olosuhteissa ja edellä esitetyn perusteella päätellään alustavasti, että vaikka unionin terästeollisuus on osittain toipunut joidenkin tuoteluokkien osalta vuonna 2017 erityisesti kaupan suojatoimenpiteiden ansiosta, useimpien arvioitavana olevien tuoteluokkien taloudellinen tilanne on edelleen reippaasti kestävän tason alapuolella, minkä johdosta unionin tuotannonala on edelleen heikossa tilanteessa uutta tuontivyöryä ajatellen. Komissio päättelee näin ollen, että unionin terästeollisuus voi kärsiä vakavia vahinkoja 23:n arvioitavana olevan tuoteluokan osalta.

    VII   SYY-YHTEYS

    1.   Tuonnin kasvu

    (70)

    Komissio on päätellyt alustavasti, että arvioitavana olevan tuotteen lisääntyneen tuonnin ja vakavan vahingon uhkan välillä on seuraavista syistä syy-yhteys.

    (71)

    Ensinnäkin muistutetaan, että unionin tuottajien tuottamat tuotteet ovat tarkasteltavana olevien tuotteiden kanssa samankaltaisia tai niiden kanssa suoraan kilpailevia tuotteita. Niillä on samat perusominaisuudet ja samat käyttötarkoitukset, niitä myydään samojen tai samanlaisten myyntikanavien kautta ja ne kilpailevat hinnan osalta vahvasti keskenään.

    (72)

    Kuten IV ja VI jaksossa selostetaan, unionin tuottajat ovat menettäneet markkinaosuuttaan ja niihin on kohdistunut merkittävää hintapainetta, mikä on johtanut negatiiviseen tai kestämättömään voittoon. Vaikka tuottajat ovat elpyneet, vakava vahinko näyttää joidenkin tuotteiden osalta välittömältä.

    (73)

    Tarkasteltavana olevan tuotteen tuonti kasvoi vuosina 2013–2017 merkittävästi ja nakersi unionin tuottajien markkinaosuuksia tuontituotteiden EU:n tuottajien hintoja alhaisempien hintojen vuoksi. Tuonnin markkinaosuus kasvoi yleisesti ottaen 12,2 prosentista 17,6 prosenttiin ja tuontihinnat olivat lähes järkiään unionin myyntihintoja alhaisemmat kunkin yksittäisen tuotteen osalta.

    (74)

    Tuonnin kasvun ja unionin tuottajien tilanteen välinen syy-yhteys oli erityisen selvä vuosina 2013–2016, jolloin alhaisin hinnoin tapahtuva tuonti oli huipussaan (+ 62 %) ja EU:n tuottajien hinnat tippuivat 15 prosenttia. Tuoteluokassa 13 hinnat laskivat 20 prosenttia, tuoteluokassa 1 ne laskivat 19 prosenttia ja tuoteluokassa 3 puolestaan 18 prosenttia. Tämän seurauksena samankaltaisten tuotteiden tuottajat unionissa tekivät joko tappiota tai olivat tuskin kannattavuusrajan yläpuolella. Tuonti oli edelleen vuonna 2017 korkealla tasolla ja hinnat alittuivat edelleen yleisestä hintojen noususta huolimatta. EU:n hinnat nousivat mutteivät riittävästi useiden tuotteiden kohdalla, joita myytiin edelleen tappiolla tai pienemmällä voitolla.

    (75)

    Kannattavuus parani joissakin tuoteluokissa, mutta niiden tilanne on edelleen heikko. Aiempien vuosien kehityksen pohjalta nämä tuoteluokat ovat erityisen herkkiä hintapaineelle, ja alhaisilla hinnoilla tapahtuvan tuonnin lisäkasvu huonontaisi niiden tilannetta merkittävästi.

    (76)

    Tässä yhteydessä katsotaan, että Yhdysvaltojen kaupanlaajennuslain 232 §:ään pohjautuvat rajoittavat toimenpiteet aiheuttavat tasonsa ja laajuutensa vuoksi todennäköisesti välitöntä vakavaa vahinkoa unionin tuottajille.

    (77)

    Komissio päättelee tämän vuoksi alustavasti, että arvioitavana olevien 23 tuoteluokan osalta on olemassa syy-yhteys tuonnin lisääntymisen, unionin teräsmarkkinoiden hintoihin kohdistuvan paineen ja unionin tuottajien kokeman vakavan vahingon uhkan välillä.

    2.   Muut tiedossa olevat tekijät

    (78)

    Sen varmistamiseksi, että vakava vahinko ei johdu muista syistä kuin tuonnin lisääntymisestä, komissio on toteuttanut alustavan analyysin sen määrittämiseksi, ovatko muut tekijät saattaneet vaikuttaa unionin tuottajiin kohdistuvaan vakavaan vahinkoon.

    (79)

    Maailmanlaajuisella ylikapasiteetilla todettiin olevan vaikutusta siinä mielessä, että se lisäsi unioniin suuntautuvaa halpatuontia. Tarkasteltavana olevien terästuotteiden kulutus kasvoi eikä näin ollen voinut heikentää syy-yhteyttä.

    (80)

    Komissio tarkasteli lisäksi mahdollisuutta, että vakava vahinko olisi aiheutunut Euroopan talousalueen (ETA) jäsenmaista tulevasta tarkasteltavana olevien tuotteiden tuonnista. Unionin ja sen jäsenvaltioiden ja ETA-maiden (Norja, Islanti ja Liechtenstein) välillä tehdyn ETA-sopimuksen seurauksena unioni on yhdentynyt talouden alalla tiiviisti ETA-maiden markkinoiden kanssa sekä tarkasteltavana olevia tuotteita valmistavien tuotannonalojen kanssa. Tuotannonala näillä markkinoilla on hyvin kehittynyt ja sen markkinat kylläiset, minkä vuoksi ETA-maista peräisin olevien tuotteiden sulkemisen suojatoimenpiteiden ulkopuolelle katsotaan vaikuttavan vain vähän (jos ollenkaan) näiden tuotteiden tuonnin määrään. Vaikka näistä maista tuleva tuonti onkin joidenkin tuoteluokkien osalta lisännyt tuontia (kokonaistuonti näistä maista on kasvanut noin 9 %), kyseisen tuonnin osuus kokonaistuonnista on vähäinen (ETA-maiden osuus tuonnista on noin 1,5 % ja niiden markkinaosuus yhteensä 0,3 %). ETA-maat ovat lisäksi perinteisesti vieneet tarkasteltavana olevaa tuotetta vähäisessä määrin Yhdysvaltoihin, jolloin kauppavirtojen uudelleensuuntaamisen riskin katsotaan alustavasti myöskin olevan vähäinen. Kun näin ollen otetaan huomioon perinteisesti vähäiset toimitukset Yhdysvaltoihin, tuotannonalan kehitysaste ETA-markkinoilla ja tähän liittyvä kauppavirtojen uudelleensuuntaamisen vähäinen riski, komissio katsoo, että tarkasteltavana olevien tuotteiden tuonti ETA-maista on voinut vaikuttaa vain vähäisesti, jos laisinkaan, vakavan vahingon uhkaan.

    (81)

    Komissio ei siis ole havainnut muita tekijöitä, jotka heikentäisivät tuonnin lisääntymisen ja unionin tuottajille aiheutuvan vakavan vahingon välistä syy-yhteyttä. Tutkimuksen loppuaikana toteutetaan kuitenkin kaikkien sellaisten muiden tekijöiden yksityiskohtaisempi tarkastelu, jotka ovat tai ovat saattaneet vaikuttaa vahingon syntymiseen.

    VIII   KRIITTINEN TILANNE

    (82)

    Kuten edellä todettiin, unionin teräksen tuottajiin kohdistuu yleisesti vahingon uhka ja vakava vahinko on selvästi toteutumassa. Joidenkin yksittäisten tuoteluokkien osalta on jo viitteitä vakavasta vahingosta. Tuonnin lisäkasvu vaikuttaa todennäköisesti merkittävän haitallisesti tuotannonalan taloudelliseen tilanteeseen kokonaisuudessaan.

    (83)

    Komissio on tutkinut, ovatko olosuhteet nyt niin kriittiset, että viivästykset aiheuttaisivat vahinkoa, jota olisi vaikea korjata. Erityisesti tutkittiin, onko tuonti kasvanut viime aikoina.

    (84)

    Kun verrattiin terästuotteiden tuontia vuoden 2018 ensimmäisellä neljänneksellä ja vuoden 2017 ensimmäisellä neljänneksellä, tuonti näyttää 23 tuoteluokasta 18:n kohdalla kasvaneen 26 prosenttia. Tämä tuonnin kasvu on huomattavasti merkittävämpää kuin vuosina 2016–2017 todettu kasvu, joka oli noin 2 prosentin luokkaa.

    (85)

    Terästuotteille 232 §:n pohjalta asetetut 25 prosentin suuruiset tullit otettiin käyttöön 23 päivänä maaliskuuta 2018. Yhdysvaltojen toimenpiteiden täyttä vaikutusta kauppavirtojen uudelleensuuntaamisen osalta ei ole tässä vaiheessa mahdollista arvioida. Unioniin suuntautuvan tuonnin kasvun vuoden 2018 ensimmäisellä neljänneksellä voitaisiin kuitenkin katsoa ennakoivan niiden vaikutuksia ja antavan tämän vuoksi hyvän käsityksen siitä, miten unionin tuonti saattaa vastaisuudessa kehittyä Yhdysvaltojen toimenpiteiden käyttöönoton jälkeen.

    (86)

    Yhdysvallat päätti 30 päivänä toukokuuta 2018, että 232 §:n pohjautuvat toimenpiteet olisi pantava täytäntöön unionin, Meksikon ja Kanadan osalta. Komissio pitää myös tätä kriittisenä näkökohtana, koska se ei pelkästään rajoittaisi unionin vientiä vaan myös lisäisi kauppavirtojen uudelleensuuntaamisen riskiä näistä kahdesta muusta merkittävästä teräksentuottajamaasta.

    (87)

    Kun otetaan huomioon tuotannonalan heikko tilanne ja tuorein tuonnin kasvu, terästuotteiden uusi ylitarjonta unionin markkinoilla ja siitä seuraava hintapaine vaikuttaisivat epäilemättä vakavasti unionin tuottajien tilanteeseen.

    (88)

    Komissio katsoo tämän vuoksi, että kaupan uudelleensuuntaamisen todellisen riskin vuoksi ja koska merkittävistä teräksentuottajamaista Yhdysvaltoihin suuntautuvaa tuontia rajoitetaan entisestään, on olemassa olosuhteet, joissa minkälainen tahansa viivästys väliaikaisten suojatoimenpiteiden käyttöönotossa aiheuttaisi vahinkoa, jota olisi vaikea korjata. Sen vuoksi komissio esittää päätelmänään, että väliaikaiset suojatoimenpiteet olisi toteutettava viipymättä.

    IX   UNIONIN ETU

    (89)

    Asetuksen (EU) 2015/478 16 artiklan mukaisesti tutkittiin, olisiko vakavan vahingon uhkaa koskevista alustavista päätelmistä huolimatta olemassa pakottavia syitä, joiden perusteella olisi pääteltävä, että väliaikaisten toimenpiteiden käyttöönotto ei tässä tapauksessa olisi unionin edun mukaista. Unionin etua määritettäessä arvioitiin kaikki asiaan liittyvät etunäkökohdat, mukaan lukien unionin tuotannonalan, tuojien ja käyttäjien edut.

    (90)

    Unionin tuotannonala koostuu noin 40 tuottajasta, jotka sijaitsevat monissa unionin jäsenvaltioissa ja työllistivät vuosina 2013–2017 suoraan yli 180 000 henkeä tarkasteltavana olevien 25 tuotteen tuotannossa. On vahvistettu, että unionin tuotannonalaan kohdistuu vakavan vahingon uhka tuonnin lisääntymisen vuoksi. On muistettava, että unionin tuotannonala ei ole hyötynyt kulutuksen kasvusta ja että unionin tuotannonalan taloudellinen tilanne on edelleen heikko ja vaikeassa asemassa tuonnin uuden kasvun vuoksi. Terästeollisuuden strateginen merkitys on tunnustettu jo kauan (14). Onkin unionin edun mukaista, että sen terästeollisuus on terve ja kilpailukykyinen. On selvää, että jos toimenpiteitä ei toteuteta, unionin tuottajien hinnat alenevat ja markkinaosuus supistuu, mikä vähentää tuotantoa, lisää taloudellisia tappioita ja vähentää työpaikkoja sekä terästeollisuudessa että siihen liittyvillä teollisuudenaloilla. Väliaikaisten suojatoimenpiteiden käyttöönotto korjaa tilapäisesti vakavaa vahinkoa ja helpottaa unionin tuotannonalan sopeutumista.

    (91)

    Käyttäjät ja tuojat etsivät teräkselle yleisesti mahdollisimman alhaisia hintoja, ja onkin selvää, että ilman toimenpiteitä hinnat olisivat alhaisemmat. On kuitenkin myös niiden edun mukaista, että unionin terästeollisuus on kilpailukykyinen ja elinkelpoinen ja voi täyttää niiden tulevat tarpeet.

    (92)

    Useat tutkimuksen osapuolet ovat tässä yhteydessä väittäneet, ettei olisi unionin edun mukaista ottaa käyttöön väliaikaisia suojatoimenpiteitä. Niiden mukaan toimenpiteet johtaisivat melkoisella varmuudella tarjontapulaan ja asettaisivat unionin tuotannonalan näin vahvempaan neuvotteluasemaan hintapaineen luomiseksi. Lisäksi ne väittivät, että hankintalähteet ovat jo nyt rajalliset polkumyynnin ja tuen vastaisten toimenpiteiden käyttöönottamisen vuoksi ja että tuotteet, joita ei voida saada unionin tuottajilta tai joita ei ole saatavissa riittävästi tai asianmukaisin teknisin eritelmin, on jätettävä suojatoimenpiteiden ulkopuolelle.

    (93)

    Jotta saataisiin aikaan oikea tasapaino erilaisten oikeutettujen etujen välillä ja koska vakavan vahingon uhka liittyy tässä tapauksessa lähinnä kaupan uudelleensuuntaamisen esiintymiseen, komissio katsoo, että suojatoimenpiteillä olisi säilytettävä perinteiset tuontitasot ja että ainoastaan tämän tason ylittävään tuontiin olisi kohdistettava toimenpiteitä. Tältä osin tariffikiintiöiden järjestelmällä, jossa ei hankaloiteta perinteisiä kauppavirtoja, taataan suojatoimenpiteiden olevan unionin edun mukaiset. Tämäntyyppiset toimenpiteet estäisivät kaupan uudelleensuuntaamisesta unionin tuotannonalalle aiheutuvat kielteiset vaikutukset, ja samalla niillä säilytettäisiin perinteiset kaupan hankintalähteet ja toimiva kilpailu teräsmarkkinoilla.

    (94)

    Komissio katsoo näissä olosuhteissa, että riski siitä, että käyttöön otettu toimenpide aiheuttaisi tarjontapulan tai nostaisi hintoja, ei ole merkittävä. Samoin olisi hylättävä väite siitä, että tietyt tuoteluokat on jätettävä suojatoimenpiteiden ulkopuolelle, koska niitä ei voida saada unionin tuottajilta tai niitä ei ole saatavissa riittävästi tai asianmukaisin teknisin eritelmin, sillä perinteiset kauppavirrat taataan.

    (95)

    Komissio päättelee näin ollen alustavasti, että unionin etu edellyttää väliaikaisten suojatoimenpiteiden ottamista käyttöön tullin korotuksen muodossa siten, että korotusta sovelletaan perinteiset kauppavirrat ylittävään tuontiin tuoteluokittain.

    X   PÄÄTELMÄT JA VÄLIAIKAISTEN TOIMENPITEIDEN KÄYTTÖÖNOTTO

    1.   Väliaikaisten toimenpiteiden käyttöönotto

    (96)

    Unionin terästeollisuuden pääteltiin alustavasti olevan tilanteessa, jossa arvioitavana oleviin 23 tuoteluokkaan kohdistuu vakavan vahingon uhka, ja tämän tilanteen katsottiin todennäköisesti kehittyvän tosiasialliseksi vakavaksi vahingoksi lähitulevaisuudessa. Näiden kriittisten olosuhteiden vuoksi katsottiin, että olisi toteutettava väliaikaisia suojatoimenpiteitä, jotta estettäisiin sellaiset EU:n terästeollisuudelle aiheutuvat vahingot, joita olisi vaikea korjata ennen tämän tutkimuksen päättämistä.

    2.   Toimenpiteiden muoto ja taso

    (97)

    Toimenpiteiden asianmukaista muotoa valittaessa komissio tarkasteli seuraavia seikkoja. Ensinnäkin unionin koko terästeollisuudelle aiheutuu todennäköisesti vakavaa vahinkoa, koska Yhdysvaltoihin suuntautuvaa teräsvientiä suunnataan uudelleen EU:hun 232 §:ään pohjautuvien toimenpiteiden seurauksena. Toiseksi unionin markkinoiden avoimuus olisi turvattava ja perinteiset tuontivirrat säilytettävä. Terästeollisuuden tilanteen suurimmaksi uhkaksi katsotaankin tämä perinteiset kauppavirrat ylittävä liikatuonti. Asetuksen (EU) 2015/478 7 artiklan 2 kohdan ja – erityisesti WTO:n suojalausekesopimuksen 6 artiklaan pohjautuvien – unionin kansainvälisten sitoumusten mukaisesti väliaikaiset toimenpiteet olisi toteutettava tariffitoimenpiteinä.

    (98)

    Komissio katsoo tältä pohjalta, kuten 93 kappaleessa mainitaan, että väliaikaiset toimenpiteet olisi toteutettava tariffikiintiöinä, jotka ylittävistä määristä on maksettava lisätulli. Jotta varmistetaan kaikkien perinteisten toimittajien pääsy unionin markkinoille, kyseisten tariffikiintiöiden olisi perustuttava tuonnin keskimääräisiin vuotuisiin tasoihin vuosina 2015, 2016 ja 2017. Koska tariffikiintiöt ovat voimassa 200 kalenteripäivää, kiintiöt olisi vahvistettava suhteessa vuotuisiin lukuihin.

    (99)

    Kiintiön ylittävän määrän lisätulli olisi vahvistettava tasolle, joka vastaa unionin tuotannonalaan kohdistuvan vakavan vahingon ehkäisemistavoitetta. Kun otetaan huomioon vakavan vahingon uhkaa koskevat päätelmät ja se, että vakavaa vahinkoa ei ole vielä yleisesti aiheutunut, komissio katsoo, että vahinkomarginaalin laskeminen unionin tuotannonalan tuotteiden laskennallisen keskimääräisen vahinkoa aiheuttamattoman tonnikohtaisen viimeaikaisen hinnan pohjalta ei näytä asianmukaiselta.

    (100)

    Näissä olosuhteissa komissio katsoo pikemminkin olevan asianmukaisempaa omaksua ennakoiva toimintamalli sen tullin määrän arvioimiseksi, joka on tarpeen, jotta voidaan estää perinteiset kauppavirrat ylittävää tuontia toteutumasta ja aiheuttamasta vakavaa vahinkoa unionin tuotannonalalle sen jälkeen, kun kiintiö on saavutettu.

    (101)

    Unionin tuotannonala on tältä osin esittänyt riittävänä pelotteena toimivan tullin laskemiseksi kaksi täydentävää menetelmää, joita komissio pitää tätä tarkoitusta varten asianmukaisina: ensimmäinen on unionin teräsmarkkinoiden osittaisen tasapainon malli ja toisessa lasketaan katetuotto terästuotteiden osalta.

    (102)

    Osittaisen tasapainon malli koostuu erinäisistä kysynnän ja tarjonnan yhtälöistä, joissa keskitytään talouden yhteen osaan ja sovelletaan ceteris paribus -oletusta muuhun osaan taloudesta. Siinä oletetaan myös, että analysoidun skenaarion makrotaloudelliset vaikutukset eivät ole tarpeeksi suuret vaikuttaakseen makrotaloudellisiin aggregaatteihin, kuten yleiseen palkkatasoon taloudessa.

    (103)

    Unionin tuotannonalan ehdottama malli perustuu julkisesti saatavilla olevaan koodiin, joka on ohjelmoitu ja ratkaistu laskentataulukko-ohjelmalla. Osittaisen tasapainon mallit ovat laajemmin tutkintaviranomaisten, myös komission, käyttämä vakioväline kauppapolitiikan analyysissa.

    (104)

    Tässä mallissa, kuten useimmissa muissakin malleissa, käytetään ns. Armingtonin oletusta, jonka mukaan eri lähteistä peräisin olevat tuotteet eivät ole täysin korvattavissa toisillaan. Mallissa tarkastellaan unionin markkinoita, jotka käyttävät ainoastaan unionin kotimaista tarjontaa, tuontitarjontaa suojatoimenpiteiden kohteena olevista maista ja tuontitarjontaa suojatoimenpiteistä vapautetuista maista. Lopuksi siinä käytetään unionin kysyntätoimintoa, joka vastaa yleistä hintatasoa, teräksen kysynnän määrittämiseksi kokonaistasolla ja jaetaan tämä suhteellisten hintojen mukaan kolmelle edellä mainitulle hankintalähteelle. Tätä jälkimmäistä prosessia ohjaavat ns. Armington-joustot eli taloudelliset parametrit, jotka edustavat eri alkuperämaista – jotka eroavat toisistaan niin tuotelajien kuin markkinoiden suhteen – peräisin olevien tuotteiden välistä substituutiojoustoa.

    (105)

    Malliin on saatu tiedot Euroferilta ja Eurostatilta. Armington-joustot ja kysynnän ja tarjonnan joustot ovat peräisin vakiintuneista lähteistä, kuten Yhdysvaltojen kansainvälisen kaupan komissiolta ja maailmankauppaa analysoivalta verkostolta, jäljempänä ’GTAP’. Armington-jousto on asetettu tasolle 3,75, kysyntäjousto tasolle – 0,5 ja kolme tarjontajoustoa tasolle 4 näiden lähteiden mukaisesti.

    (106)

    Koska kyseessä on yhden maan malli, on tehtävä tiettyjä eksplisiittisiä ja implisiittisiä oletuksia erityisesti Yhdysvaltojen teräsmarkkinoiden ja 232 §:n käytöstä seuraavien toimenpiteiden vaikutuksen osalta.

    (107)

    Ensinnäkin oletetaan, että näillä toimenpiteillä onnistutaan sulkemaan Yhdysvaltojen markkinoilta niiden maiden nykyinen vienti, joihin kohdistuu 232 §:ään pohjautuvia toimenpiteitä. Seuraavaksi tämän markkinoilta poissuljetun viennin se osuus, joka suunnataan EU:n markkinoille, kunkin Yhdysvaltoihin nykyään vievän tuottajamaan osalta lasketaan menetelmällä, jossa tarkastellaan ja painotetaan neljää eri kriteeriä: etäisyys unioniin, sellaisten maiden olemassaolo alueella, jotka voivat ottaa vastaan uudelleensuunnatun viennin, sellaisten maiden olemassaolo alueella, joilla on huomattavaa ylikapasiteettia, ja käytössä olevien kaupan suojatoimenpiteiden olemassaolo maassa. Tämän laskelman mukaan 72 prosenttia Yhdysvaltojen nykyisestä teräksen tuonnista suunnataan uudelleen EU:n markkinoille, mikä vastaa 55:tä prosenttia unionin koko terästuonnista vuonna 2017. Lisäksi oletetaan, että tämä lisätuonti korvaa samansuuruisen unionin tuotannon.

    (108)

    Mallia on täsmennetty edellä mainituilla parametreilla ja markkinatiedot oikaistu edellä kahdessa kappaleessa esitettyjen oletusten osalta. Malli on tämän jälkeen ratkaistu tekemällä kokeiluja erisuuruisilla unionin kiintiöiden ulkopuolisilla suojatoimenpiteillä. Mallin tulosten mukaan 25 prosentin suuruinen tulli mahdollistaisi tuontimäärät, jotka ovat noin 19 prosenttia suuremmat kuin vertailuajanjaksolla 2015–2017. Vielä 32 prosentin suuruinen tulli mahdollistaisi 10 prosenttia suuremman tuonnin kuin vertailuajanjaksolla. Sen sijaan 41 prosentin suuruinen tulli tiputtaisi tuonnin vuosien 2015–2017 tasolle.

    (109)

    Makroekonomisen kauppamallin tuloksia on täydennetty erinäisillä mikroekonomisilla tyypillisen katetuoton simulaatioilla 12:n arvioitavana olevan eri tuoteluokan osalta. Analyysin taustalla on oletus, että hintojen laskiessa tuottajat käyttäisivät edelleen täysin kapasiteettinsä ja veisivät unioniin niin kauan, että muuttuvat kustannukset katetaan. Myyntihinnan ja muuttuvien kustannusten välistä marginaalia kutsutaan katetuotoksi. Tuottaja toisin sanoen jatkaisi tuottamista niin kauan, että katetuotto ei ole negatiivinen. Analyysissa vahvistetaan kullekin arvioitavana olevalle kahdelletoista tuoteluokalle sellainen hinta unioniin tuotaessa, jolla EU:hun vientiä harjoittavien tuottajien katetuotto olisi käytetty kokonaan. Tämän hinnan ja vahinkoa aiheuttamattoman unionin markkinoiden kotimaisen hinnan välisestä erotuksesta saadaan näin se kiintiön ulkopuolinen tulli, joka on tarpeen vahinkoa aiheuttamattoman hintatason takaamiseksi unionin markkinoilla.

    (110)

    Analyysissa käytetään raaka-aineiden hintakoria, joka perustuu Metal Bulletingin julkiseen indeksiin, CRU-tietokannasta saatuihin kiinalaisten yritysten muuttuviin kustannuksiin ja Kiinan ja EU:n välisiin rahtikustannuksiin, joiden suuruudeksi oletetaan 60 Yhdysvaltain dollaria tonnilta (minkä on ilmoitettu olevan varovainen arvio). Siinä todetaan, että katetuottojen ja näin myös tarvittavien pelotteena toimivien kiintiön ulkopuolisten tullien olisi oltava suuruudeltaan 19–45 prosenttia (mediaani 34 %), mikä olennaisesti vahvistaisi osittaisen tasapainon mallilla todetun kiintiön ulkopuolisen tullin suuruusluokan.

    (111)

    Komissio on edellä esitetyn perusteella alustavasti todennut, että väliaikainen 25 prosentin suuruinen kiintiön ulkopuolinen tulli riittäisi estämään vakavan vahingon syntymisen. Tämä tulli, joka on alhaisempi kuin perinteisen kaupan varmistavasta mallista saatu 32 prosenttia lisättynä 10 prosentin suuruisella tuonnin kasvulla, edustaa varovaista lähestymistapaa; siinä otetaan huomioon unionin etu odotettaessa huomautuksia asianomaisilta osapuolilta väliaikaisten toimenpiteiden käyttöönoton jälkeen ja kun on tehty yksityiskohtaisempi tutkimus tuonnin kehittymisestä ennen lopullisten toimenpiteiden käyttöönottoa.

    3.   Kiintiöiden hallinnointi

    (112)

    Tariffikiintiöiden optimaalinen käyttö on parasta varmistaa jakamalla ne vapaaseen liikkeeseen luovutusta koskevien tulli-ilmoitusten hyväksymispäivien aikajärjestyksen mukaisesti, kuten komission täytäntöönpanoasetuksessa (EU) 2015/2447 (15) säädetään. Kaikille unionin tuojille olisi varmistettava tasavertainen ja jatkuva mahdollisuus käyttää kiintiöitä. Tämä hallinnointimenettely edellyttää jäsenvaltioiden ja komission välistä tiivistä yhteistyötä.

    (113)

    Mahdollisuus olla soveltamatta tariffikiintiötä kehitysmaista tuotuihin tavaroihin riippuu tavaroiden alkuperästä. Tästä syystä olisi sovellettava unionissa tällä hetkellä voimassa olevia muun kuin etuuskohteluun oikeuttavan alkuperän määrittämisen perusteita.

    (114)

    Jotta perinteiset kauppavirrat voisivat edelleen jatkua, kullekin tuoteluokalle, jota varten tällä asetuksella otetaan käyttöön väliaikaisia toimenpiteitä, määritetään erityinen kiintiö tuotteiden alkuperämaasta riippumatta. Tutkimuksen loppuaikana määritetään, onko suotavaa jakaa kullekin viejämaalle oma kiintiönsä perinteisten kauppavirtojen varmistamiseksi näistä maista ja ottaen huomioon väliaikaisten toimenpiteiden vaikutukset. Komissio tarkastelee erityisesti nykyisin voimassa olevien polkumyynnin ja tukien vastaisten toimenpiteiden mahdollista vaikutusta maakohtaisen kiintiön jakamiseen ja käyttöön.

    4.   Sovellettavat polkumyynnin ja tukien vastaiset toimenpiteet

    (115)

    Kun määritetty tullivapaa kiintiö on saavutettu, sovelletaan suojatoimenpiteitä.

    (116)

    Useat asianomaiset osapuolet väittivät, että useiden tuoteluokkien osalta jo käytössä olevat polkumyynti- ja tasoitustoimenpiteet yhdessä samalle tuonnille määrättävien suojatoimenpiteiden kanssa aiheuttaisivat kohtuuttoman raskaan taakan joillekin vientiä EU:hun suunnitteleville vientiä harjoittaville tuottajille ja saattavat estää niitä pääsemästä unionin markkinoille.

    (117)

    Nykyisten väliaikaisten suojatoimenpiteiden piiriin kuuluvien 12 terästuotteiden luokan osalta joihinkin alkuperämaihin sovelletaan nykyisin polkumyynti- ja tasoitustulleja. Tämän vuoksi on syytä tarkastella, johtaisiko näiden toimenpiteiden ja suojatoimenpiteiden yhteisvaikutus haluttua suurempaan vaikutukseen (16). Jotta vältyttäisiin ”kaksinkertaisilta korjauksilta” tariffikiintiön ylittyessä, nykyinen polkumyynti- ja tasoitustulli suspendoidaan tai sen määrää vähennetään sen varmistamiseksi, että näiden toimenpiteiden yhteisvaikutus ei ylitä käytössä olevien suojatoimenpiteiden tai polkumyynti-/tasoitustullien suurinta määrää.

    5.   Kesto

    (118)

    Väliaikaisia toimenpiteitä olisi sovellettava 200 kalenteripäivää tämän asetuksen voimaantulopäivästä.

    XI   TIETTYJEN MAIDEN JÄTTÄMINEN VÄLIAIKAISTEN TOIMENPITEIDEN SOVELTAMISALAN ULKOPUOLELLE

    (119)

    Asetuksen (EU) 2015/478 18 artiklan ja unionin kansainvälisten velvoitteiden mukaisesti suojatoimenpiteitä ei pitäisi soveltaa kehitysmaasta peräisin olevaan tuotteeseen, jos kyseisen maan osuus kyseisen tuotteen tuonnista unioniin ei ole enemmän kuin kolme prosenttia, edellyttäen, että kaikkien niiden WTO:n jäsenenä olevien kehitysmaiden, joiden osuus unionin tuonnista on vähemmän kuin kolme prosenttia, osuus kyseisen tuotteen kokonaistuonnista unioniin on yhteensä enintään yhdeksän prosenttia.

    (120)

    Komission alustavien päätelmien mukaan tarkasteltavana olevat tietyistä kehitysmaista peräisin olevat tuoteluokat täyttävät edellä mainitusta poikkeuksesta hyötymistä koskevat vaatimukset. Liitteessä IV (Luettelo sellaisista kehitysmaista peräisin olevista tuotteista, joihin sovelletaan väliaikaisia toimenpiteitä) luetellaan kyseiset kehitysmaat tämän asetuksen soveltamiseksi. Siinä myös mainitaan kunkin 23 tuoteluokan osalta kehitysmaat, joihin väliaikaisia toimenpiteitä sovelletaan. Komissio katsoo tässä vaiheessa aiheelliseksi laskea kehitysmaista tulevan tuonnin määrän kussakin tuoteluokassa, sillä tariffikiintiö vahvistetaan viittaamalla myös kustakin luokasta yksittäin tulevaan perinteiseen kauppavirtaan. Tämä ei vaikuta tuleviin päätöksiin siitä, voidaanko jotakin maata pitää kehitysmaana.

    (121)

    Kuten edellä 80 kappaleessa esitetään ja kun otetaan huomioon markkinoiden läheinen yhdentyminen ETA-maiden markkinoiden kanssa, näistä maista tulevan tuonnin kokonaismäärät ja kaupan uudelleensuuntaamisen vähäinen riski, komissio katsoo, että Norjasta, Islannista ja Liechtensteinista peräisin olevat arvioitavana olevat tuotteet olisi jätettävä tämän asetuksen soveltamisalan ulkopuolelle,

    ON HYVÄKSYNYT TÄMÄN ASETUKSEN:

    1 artikla

    1.   Avataan kullekin liitteessä I luetellulle 23 tuoteluokalle unioniin tuontia koskevat tariffikiintiöt 200 päivän ajaksi tämän asetuksen voimaantulosta.

    2.   Tariffikiintiöt täsmennetään liitteessä V (määritelty viittaamalla niihin liittyviin CN-koodeihin).

    3.   Kun asianomainen tariffikiintiö on käytetty loppuun tai kun kyseisten tuoteluokkien tuontiin ei sovelleta kyseistä tariffikiintiötä, kannetaan 25 prosentin suuruinen lisätulli. Tätä lisätullia sovelletaan tuotavan tuotteen tullausarvoon.

    2 artikla

    1.   Sellaisen tuotteen alkuperä, johon tätä asetusta sovelletaan, määritetään muuta kuin etuuskohteluun oikeuttavaa alkuperää koskevien unionin voimassa olevien säännösten mukaisesti.

    2.   Jollei toisin säädetä, sovelletaan tulleja koskevia asiaankuuluvia voimassa olevia säännöksiä ja määräyksiä.

    3 artikla

    Komissio ja jäsenvaltiot hallinnoivat tariffikiintiöitä komission täytäntöönpanoasetuksen (EU) 2015/2447 49–54 artiklassa säädetyn tariffikiintiöiden hallinnointijärjestelmän mukaisesti.

    4 artikla

    Sellaista 1 artiklassa tarkoitettujen tuoteluokkien tuontia, joka on jo matkalla unioniin tämän asetuksen voimaantulopäivänä ja jonka määräpaikkaa ei voida muuttaa, ei lueta esitettyihin tariffikiintiöihin eikä siihen sovelleta 1 artiklassa vahvistettua lisätullia vaan se voidaan luovuttaa vapaaseen liikkeeseen.

    5 artikla

    Jäsenvaltiot ja komissio toimivat tiiviissä yhteistyössä tämän asetuksen noudattamisen varmistamiseksi.

    6 artikla

    1.   Jollei 2 kohdasta muuta johdu, jostakin liitteessä IV mainitusta kehitysmaasta peräisin olevaan liitteessä I mainittujen 23 tuoteluokan tuontiin ei sovelleta tariffikiintiöitä eikä niistä kanneta 1 artiklassa tarkoitettua lisätullia.

    2.   Liitteessä IV täsmennetään kunkin näiden 23 tuoteluokan osalta ne alkuperämaina olevat kehitysmaat, joihin sovelletaan 1 artiklassa säädettyjä toimenpiteitä.

    7 artikla

    Edellä 1 artiklassa säädettyjä toimenpiteitä ei sovelleta Norjasta, Islannista tai Liechtensteinista peräisin oleviin tuotteisiin.

    8 artikla

    Tämä asetus tulee voimaan seuraavana päivänä sen jälkeen, kun se on julkaistu Euroopan unionin virallisessa lehdessä.

    Tämä asetus on kaikilta osiltaan velvoittava, ja sitä sovelletaan sellaisenaan kaikissa jäsenvaltioissa.

    Tehty Brysselissä 17 päivänä heinäkuuta 2018.

    Komission puolesta

    Puheenjohtaja

    Jean-Claude JUNCKER


    (1)  EUVL L 83, 27.3.2015, s. 16.

    (2)  EUVL L 123, 19.5.2015, s. 33.

    (3)  EUVL C 111, 26.3.2018, s. 29.

    (4)  EUVL C 225, 28.6.2018, s. 54.

    (5)  Ennakkovalvontatoimenpiteet otettiin käyttöön huhtikuussa 2018 unionin ennakkovalvonnan käyttöönotosta tietyistä kolmansista maista peräisin olevien tiettyjen rauta- ja terästuotteiden tuonnissa 28 päivänä huhtikuuta 2016 annetulla komission täytäntöönpanoasetuksella (EU) 2016/670 (EUVL L 115, 29.4.2016, s. 37).

    (6)  EUVL C 225, 28.6.2018, s. 54.

    (7)  Asia nro COMP/ECSC.1351 Usinor/Arbed/Aceralia ja asia nro COMP/M.4137, Mittal/Arcelor.

    (8)  Ks. erityisesti IV jakso ja VI jakson 1 ja 2 kohta.

    (9)  Ks. OECD:n teräskomitean 83. ja 84. kokouksen raportit, saatavilla osoitteessa http://www.oecd.org/sti/ind/steel.htm.

    (10)  Sama kuin edellä, 83. raportti.

    (11)  Yhdysvaltojen kauppaministeri Rossin lehdistötiedote https://www.commerce.gov/news/press-releases/2018/02/secretary-ross-releases-steel-and-aluminum-232-reports-coordination.

    (12)  Yhdysvaltojen kauppaministeriön raportti 232 §:n nojalla, https://www.commerce.gov/sites/commerce.gov/files/the_effect_of_imports_of_steel_on_the_national_security_-_with_redactions_-_20180111.pdf.

    (13)  Komission tiedonanto Euroopan parlamentille, Eurooppa-neuvostolle, neuvostolle, Euroopan talous- ja sosiaalikomitealle, alueiden komitealle ja Euroopan investointipankille ”Euroopan terästeollisuuden kestävän työllisyyden ja kasvun turvaaminen”, COM(2016) 155 final, 16.3.2016.

    (14)  Komission tiedonanto Euroopan parlamentille, Eurooppa-neuvostolle, neuvostolle, Euroopan talous- ja sosiaalikomitealle, alueiden komitealle ja Euroopan investointipankille ”Euroopan terästeollisuuden kestävän työllisyyden ja kasvun turvaaminen”, 16.3.2016 (COM(2016) 155 final).

    (15)  Komission täytäntöönpanoasetus (EU) 2015/2447, annettu 24 päivänä marraskuuta 2015, unionin tullikoodeksista annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 952/2013 tiettyjen säännösten täytäntöönpanoa koskevista yksityiskohtaisista säännöistä (EUVL L 343, 29.12.2015, s. 558).

    (16)  Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) 2015/477, annettu 11 päivänä maaliskuuta 2015, toimenpiteistä, joita unioni voi toteuttaa polkumyyntitoimenpiteiden tai tukien vastaisten toimenpiteiden ja suojatoimenpiteiden yhteisvaikutuksen yhteydessä (EUVL L 83, 27.3.2015, s. 11).


    LIITE I – Tarkasteltavana olevat tuotteet

    Tuotenumero

    Tuoteluokka

    CN-koodit

    1

    Seostamattomasta teräksestä ja muusta seosteräksestä valmistetut kuumavalssatut levyt ja nauhat

    7208 10 00 , 7208 25 00 , 7208 26 00 , 7208 27 00 , 7208 36 00 , 7208 37 00 , 7208 38 00 , 7208 39 00 , 7208 40 00 , 7208 52 10 , 7208 52 99 , 7208 53 10 , 7208 53 90 , 7208 54 00 , 7211 13 00 , 7211 14 00 , 7211 19 00 , 7212 60 00 , 7225 19 10 , 7225 30 10 , 7225 30 30 , 7225 30 90 , 7225 40 15 , 7225 40 90 , 7226 19 10 , 7226 91 20 , 7226 91 91 , 7226 91 99

    2

    Seostamattomasta teräksestä ja muusta seosteräksestä valmistetut kylmävalssatut levyt

    7209 15 00 , 7209 16 90 , 7209 17 90 , 7209 18 91 , 7209 25 00 , 7209 26 90 , 7209 27 90 , 7209 28 90 , 7209 90 20 , 7209 90 80 , 7211 23 20 , 7211 23 30 , 7211 23 80 , 7211 29 00 , 7211 90 20 , 7211 90 80 , 7225 50 20 , 7225 50 80 , 7225 99 00 , 7226 20 00 , 7226 92 00

    3

    Sähkötekniset levyt (muut kuin suuntaisrakeiset sähkötekniset levyvalmisteet)

    7209 16 10 , 7209 17 10 , 7209 18 10 , 7209 26 10 , 7209 27 10 , 7209 28 10 , 7225 19 90 , 7226 19 80

    4

    Metallipinnoitetut levyt

    7210 20 00 , 7210 30 00 , 7210 41 00 , 7210 49 00 , 7210 61 00 , 7210 69 00 , 7210 90 80 , 7212 20 00 , 7212 30 00 , 7212 50 20 , 7212 50 30 , 7212 50 40 , 7212 50 61 , 7212 50 69 , 7212 50 90 , 7225 91 00 , 7225 92 00 , 7226 99 10 , 7226 99 30 , 7226 99 70

    5

    Orgaanisella aineella pinnoitetut levyt

    7210 70 80 , 7212 40 80

    6

    Tinatut tuotteet

    7209 18 99 , 7210 11 00 , 7210 12 20 , 7210 12 80 , 7210 50 00 , 7210 70 10 , 7210 90 40 , 7212 10 10 , 7212 10 90 , 7212 40 20

    7

    Seostamattomasta teräksestä ja muusta seosteräksestä valmistetut kvarttolevyt

    7208 51 20 , 7208 51 91 , 7208 51 98 , 7208 52 91 , 7208 90 20 , 7208 90 80 , 7210 90 30 , 7225 40 12 , 7225 40 40 , 7225 40 60

    8

    Ruostumattomasta teräksestä valmistetut kuumavalssatut levyt ja nauhat

    7219 11 00 , 7219 12 10 , 7219 12 90 , 7219 13 10 , 7219 13 90 , 7219 14 10 , 7219 14 90 , 7219 22 10 , 7219 22 90 , 7219 23 00 , 7219 24 00 , 7220 11 00 , 7220 12 00

    9

    Ruostumattomasta teräksestä valmistetut kylmävalssatut levyt ja nauhat

    7219 31 00 , 7219 32 10 , 7219 32 90 , 7219 33 10 , 7219 33 90 , 7219 34 10 , 7219 34 90 , 7219 35 10 , 7219 35 90 , 7219 90 20 , 7219 90 80 , 7220 20 21 , 7220 20 29 , 7220 20 41 , 7220 20 49 , 7220 20 81 , 7220 20 89 , 7220 90 20 , 7220 90 80

    12

    Seostamattomasta teräksestä ja muusta seosteräksestä valmistetut muototangot ja kevyet profiilit

    7214 30 00 , 7214 91 10 , 7214 91 90 , 7214 99 31 , 7214 99 39 , 7214 99 50 , 7214 99 71 , 7214 99 79 , 7214 99 95 , 7215 90 00 , 7216 10 00 , 7216 21 00 , 7216 22 00 , 7216 40 10 , 7216 40 90 , 7216 50 10 , 7216 50 91 , 7216 50 99 , 7216 99 00 , 7228 10 20 , 7228 20 10 , 7228 20 91 , 7228 30 20 , 7228 30 41 , 7228 30 49 , 7228 30 61 , 7228 30 69 , 7228 30 70 , 7228 30 89 , 7228 60 20 , 7228 60 80 , 7228 70 10 , 7228 70 90 , 7228 80 00

    13

    Betoniteräs

    7214 20 00 , 7214 99 10

    14

    Ruostumattomat tangot ja kevyet profiilit

    7222 11 11 , 7222 11 19 , 7222 11 81 , 7222 11 89 , 7222 19 10 , 7222 19 90 , 7222 20 11 , 7222 20 19 , 7222 20 21 , 7222 20 29 , 7222 20 31 , 7222 20 39 , 7222 20 81 , 7222 20 89 , 7222 30 51 , 7222 30 91 , 7222 30 97 , 7222 40 10 , 7222 40 50 , 7222 40 90

    15

    Ruostumaton valssilanka

    7221 00 10 , 7221 00 90

    16

    Seostamattomasta teräksestä ja muusta seosteräksestä valmistettu valssilanka

    7213 10 00 , 7213 20 00 , 7213 91 10 , 7213 91 20 , 7213 91 41 , 7213 91 49 , 7213 91 70 , 7213 91 90 , 7213 99 10 , 7213 99 90 , 7227 10 00 , 7227 20 00 , 7227 90 10 , 7227 90 50 , 7227 90 95

    17

    Profiilit, rautaa tai seostamatonta terästä

    7216 31 10 , 7216 31 90 , 7216 32 11 , 7216 32 19 , 7216 32 91 , 7216 32 99 , 7216 33 10 , 7216 33 90

    18

    Ponttirauta ja -teräs

    7301 10 00

    20

    Kaasuputket

    7306 30 41 , 7306 30 49 , 7306 30 72 , 7306 30 77

    21

    Putkipalkit

    7306 61 10 , 7306 61 92 , 7306 61 99

    22

    Ruostumattomat saumattomat putket

    7304 11 00 , 7304 22 00 , 7304 24 00 , 7304 41 00 , 7304 49 10 , 7304 49 93 , 7304 49 95 , 7304 49 99

    23

    Laakeroidut putket

    7304 51 12 , 7304 51 18 , 7304 59 32 , 7304 59 38

    25

    Suuret hitsatut putket

    7305 11 00 , 7305 12 00 , 7305 19 00 , 7305 20 00 , 7305 31 00 , 7305 39 00 , 7305 90 00

    26

    Muut hitsatut putket

    7306 11 10 , 7306 11 90 , 7306 19 10 , 7306 19 90 , 7306 21 00 , 7306 29 00 , 7306 30 11 , 7306 30 19 , 7306 30 80 , 7306 40 20 , 7306 40 80 , 7306 50 20 , 7306 50 80 , 7306 69 10 , 7306 69 90 , 7306 90 00

    28

    Seostamattomasta teräksestä valmistettu lanka

    7217 10 10 , 7217 10 31 , 7217 10 39 , 7217 10 50 , 7217 10 90 , 7217 20 10 , 7217 20 30 , 7217 20 50 , 7217 20 90 , 7217 30 41 , 7217 30 49 , 7217 30 50 , 7217 30 90 , 7217 90 20 , 7217 90 50 , 7217 90 90


    LIITE II

    II.1 – Tuonnin kasvu 23 tuoteluokassa (tonnia)

    Tuotenumero

    Tuoteluokka

    2013

    2014

    2015

    2016

    2017

    Kasvu vuonna 2017 verrattuna vuoteen 2013

    1

    Seostamattomasta teräksestä ja muusta seosteräksestä valmistetut kuumavalssatut levyt ja nauhat

    4 814 207

    5 212 268

    7 807 441

    8 574 007

    6 991 376

    45 %

    2

    Seostamattomasta teräksestä ja muusta seosteräksestä valmistetut kylmävalssatut levyt

    1 832 159

    1 903 092

    2 759 877

    1 998 437

    2 462 471

    34 %

    3

    Sähkötekniset levyt (muut kuin suuntaisrakeiset sähkötekniset levyvalmisteet)

    266 559

    285 132

    280 256

    318 496

    379 649

    42 %

    4

    Metallipinnoitetut levyt

    1 854 963

    2 202 856

    2 687 715

    3 911 752

    4 980 452

    168 %

    5

    Orgaanisella aineella pinnoitetut levyt

    681 698

    725 296

    622 553

    730 625

    915 248

    34 %

    6

    Tinatut tuotteet

    552 384

    662 861

    638 316

    756 016

    617 567

    12 %

    7

    Seostamattomasta teräksestä ja muusta seosteräksestä valmistetut kvarttolevyt

    1 419 767

    1 959 605

    2 554 930

    2 814 802

    2 530 630

    78 %

    8

    Ruostumattomasta teräksestä valmistetut kuumavalssatut levyt ja nauhat

    175 836

    233 028

    269 697

    351 075

    436 173

    148 %

    9

    Ruostumattomasta teräksestä valmistetut kylmävalssatut levyt ja nauhat

    697 457

    1 017 613

    787 521

    843 352

    976 108

    40 %

    12

    Seostamattomasta teräksestä ja muusta seosteräksestä valmistetut muototangot ja kevyet profiilit

    911 115

    1 219 800

    1 200 627

    1 400 824

    1 385 829

    52 %

    13

    Betoniteräs

    527 008

    972 602

    1 430 014

    1 292 971

    1 191 445

    126 %

    14

    Ruostumattomat tangot ja kevyet profiilit

    113 071

    147 453

    142 416

    147 811

    159 577

    41 %

    15

    Ruostumaton valssilanka

    52 082

    71 229

    57 627

    58 670

    62 978

    21 %

    16

    Seostamattomasta teräksestä ja muusta seosteräksestä valmistettu valssilanka

    1 125 730

    1 289 953

    1 697 912

    2 000 967

    2 094 274

    86 %

    17

    Profiilit, rautaa tai seostamatonta terästä

    223 669

    277 507

    268 014

    388 041

    262 745

    17 %

    18

    Ponttirauta ja -teräs

    15 870

    16 503

    14 051

    36 970

    85 054

    436 %

    20

    Kaasuputket

    266 467

    340 051

    298 103

    336 050

    380 257

    43 %

    21

    Putkipalkit

    461 263

    552 874

    574 490

    725 545

    820 667

    78 %

    22

    Ruostumattomat saumattomat putket

    32 581

    38 782

    39 719

    42 510

    42 701

    31 %

    23

    Laakeroidut putket

    7 489

    9 426

    11 944

    9 773

    8 663

    16 %

    25

    Suuret hitsatut putket

    286 939

    411 273

    209 524

    159 219

    1 044 534

    264 %

    26

    Muut hitsatut putket

    474 949

    491 934

    510 548

    540 386

    571 167

    20 %

    28

    Seostamattomasta teräksestä valmistettu lanka

    573 988

    722 719

    692 714

    736 500

    722 633

    26 %

    II.2 – Tuonnin kasvu 23 tuoteluokassa (tonnia)

    Tuotenumero

    Tuoteluokka

    V. 2017 ensimmäinen neljännes

    V. 2018 ensimmäinen neljännes

    Kasvu vuoden 2017 ensimmäisellä neljänneksellä verrattuna vuoden 2018 ensimmäiseen neljännekseen

    1

    Seostamattomasta teräksestä ja muusta seosteräksestä valmistetut kuumavalssatut levyt ja nauhat

    1 810 764

    2 079 408

    15 %

    2

    Seostamattomasta teräksestä ja muusta seosteräksestä valmistetut kylmävalssatut levyt

    679 628

    630 459

    – 7 %

    3

    Sähkötekniset levyt (muut kuin suuntaisrakeiset sähkötekniset levyvalmisteet)

    80 836

    114 451

    42 %

    4

    Metallipinnoitetut levyt

    1 482 049

    1 190 741

    – 20 %

    5

    Orgaanisella aineella pinnoitetut levyt

    212 209

    201 838

    – 5 %

    6

    Tinatut tuotteet

    146 457

    168 583

    15 %

    7

    Seostamattomasta teräksestä ja muusta seosteräksestä valmistetut kvarttolevyt

    676 207

    640 176

    – 5 %

    8

    Ruostumattomasta teräksestä valmistetut kuumavalssatut levyt ja nauhat

    122 092

    107 577

    – 12 %

    9

    Ruostumattomasta teräksestä valmistetut kylmävalssatut levyt ja nauhat

    229 981

    280 549

    22 %

    12

    Seostamattomasta teräksestä ja muusta seosteräksestä valmistetut muototangot ja kevyet profiilit

    319 420

    466 154

    46 %

    13

    Betoniteräs

    210 505

    551 316

    162 %

    14

    Ruostumattomat tangot ja kevyet profiilit

    40 602

    49 988

    23 %

    15

    Ruostumaton valssilanka

    14 956

    19 642

    31 %

    16

    Seostamattomasta teräksestä ja muusta seosteräksestä valmistettu valssilanka

    560 863

    641 668

    14 %

    17

    Profiilit, rautaa tai seostamatonta terästä

    73 733

    139 670

    89 %

    18

    Ponttirauta ja -teräs

    19 947

    20 326

    2 %

    20

    Kaasuputket

    94 430

    120 512

    28 %

    21

    Putkipalkit

    223 618

    256 998

    15 %

    22

    Ruostumattomat saumattomat putket

    12 411

    12 399

    0 %

    23

    Laakeroidut putket

    1 316

    1 498

    14 %

    25

    Suuret hitsatut putket

    48 791

    51 285

    5 %

    26

    Muut hitsatut putket

    145 059

    153 106

    6 %

    28

    Seostamattomasta teräksestä valmistettu lanka

    176 299

    202 450

    15 %

    II.3 – Tuonnin kasvu 5 tuoteluokassa (tonnia)

    Tuotenumero

    Tuoteluokka

    2013

    2014

    2015

    2016

    2017

    Kasvu vuonna 2017 verrattuna vuoteen 2013

    10

    Ruostumattomasta teräksestä valmistetut kuumavalssatut kvarttolevyt

    34 319

    40 218

    37 542

    31 407

    32 917

    – 4 %

    11

    Suuntaisrakeiset sähkötekniset levyvalmisteet

    147 565

    160 580

    150 047

    156 477

    121 947

    – 17 %

    19

    Rautateiden materiaali

    1 376

    1 096

    1 240

    1 521

    1 342

    – 2 %

    24

    Muut saumattomat putket

    456 167

    528 245

    475 132

    464 876

    402 600

    – 12 %

    27

    Seostamattomasta teräksestä ja muusta seosteräksestä valmistetut kylmänä viimeistellyt tangot

    456 791

    521 976

    484 927

    459 327

    458 310

    0 %


    LIITE III – 23:a tuoteluokkaa koskevat taloudelliset indikaattorit

    Tuote 1 Seostamattomasta teräksestä ja muusta seosteräksestä valmistetut kuumavalssatut levyt ja nauhat

    Tiedot kalenterivuodelta

    2013

    2014

    2015

    2016

    2017

    Kulutus (tonnia)

    30 225 632

    31 095 524

    33 121 273

    34 158 703

    32 768 375

    Tuonti

    Määrä (tonnia)

    4 814 207

    5 212 268

    7 807 441

    8 574 007

    6 991 376

    Markkinaosuus (%)

    15,9 %

    16,8 %

    23,6 %

    25,1 %

    21,3 %

    Yksikköhinta (euroa/tonni)

    463

    442

    396

    351

    492

    EU:n tuottajien tilanne

    Kapasiteetin käyttöaste (%)

    75 %

    75 %

    76 %

    75 %

    76 %

    Tuotanto (tonnia)

    76 871 621

    77 990 908

    77 331 686

    77 563 694

    79 568 514

    Myynnin määrä EU:ssa (tonnia)

    25 411 425

    25 883 256

    25 313 832

    25 584 696

    25 776 999

    Markkinaosuus (%)

    84,1 %

    83,2 %

    76,4 %

    74,9 %

    78,7 %

    Yksikkömyyntihinta (euroa/tonni)

    519

    493

    455

    422

    556

    Nettovoitto/-tappio EU-myynnissä (%)

    – 1,9 %

    0,0 %

    – 3,1 %

    – 1,0 %

    7,8 %

    Työllisyys (jakson lopussa)

    37 467

    35 573

    35 038

    33 557

    34 815

    Varastot

    2 572 574

    2 580 258

    2 585 958

    2 617 556

    2 749 280

    Kassavirta

    448 135 738

    1 065 492 450

    763 891 666

    603 485 811

    1 369 472 142

    Sijoitetun pääoman tuotto (%)

    – 3,8 %

    1,0 %

    – 6,6 %

    – 1,0 %

    7,7 %


    Hintavertailu (vuosi 2017)

     

    Hinnan alittavuus

    11,5 %

    Tuote 2 Seostamattomasta teräksestä ja muusta seosteräksestä valmistetut kylmävalssatut levyt

    Tiedot kalenterivuodelta

    2013

    2014

    2015

    2016

    2017

    Kulutus (tonnia)

    9 772 904

    9 728 449

    10 353 391

    9 849 904

    10 085 487

    Tuonti

    Määrä (tonnia)

    1 832 159

    1 903 092

    2 759 877

    1 998 437

    2 462 471

    Markkinaosuus (%)

    18,7 %

    19,6 %

    26,7 %

    20,3 %

    24,4 %

    Yksikköhinta (euroa/tonni)

    566

    546

    485

    474

    606

    EU:n tuottajien tilanne

    Kapasiteetin käyttöaste (%)

    71 %

    75 %

    75 %

    75 %

    77 %

    Tuotanto (tonnia)

    40 855 196

    41 632 189

    41 639 946

    41 738 974

    42 811 283

    Myynnin määrä EU:ssa (tonnia)

    7 920 370

    7 805 648

    7 570 764

    7 829 002

    7 602 288

    Markkinaosuus (%)

    81,0 %

    80,2 %

    73,1 %

    79,5 %

    75,4 %

    Yksikkömyyntihinta (euroa/tonni)

    588

    558

    522

    495

    633

    Nettovoitto/-tappio EU-myynnissä (%)

    – 4,4 %

    – 2,8 %

    – 3,0 %

    0,6 %

    9,8 %

    Työllisyys (jakson lopussa)

    12 690

    11 973

    11 550

    11 230

    11 264

    Varastot

    1 078 838

    1 052 246

    1 064 061

    1 054 347

    1 093 798

    Kassavirta

    200 559 843

    413 849 620

    324 264 435

    454 766 919

    375 807 983

    Sijoitetun pääoman tuotto (%)

    – 8,0 %

    – 2,4 %

    – 12,8 %

    – 3,1 %

    4,0 %


    Hintavertailu (vuosi 2017)

     

    Hinnan alittavuus

    4,3 %

    Tuote 3 Sähkötekniset levyt (muut kuin suuntaisrakeiset sähkötekniset levyvalmisteet)

    Tiedot kalenterivuodelta

    2013

    2014

    2015

    2016

    2017

    Kulutus (tonnia)

    1 267 827

    1 287 448

    1 223 892

    1 255 417

    1 350 354

    Tuonti

    Määrä (tonnia)

    266 559

    285 132

    280 256

    318 496

    379 649

    Markkinaosuus (%)

    21,0 %

    22,1 %

    22,9 %

    25,4 %

    28,1 %

    Yksikköhinta (euroa/tonni)

    648

    617

    578

    502

    642

    EU:n tuottajien tilanne

    Kapasiteetin käyttöaste (%)

    87 %

    80 %

    80 %

    82 %

    81 %

    Tuotanto (tonnia)

    1 080 894

    1 110 013

    1 052 273

    1 032 560

    1 114 309

    Myynnin määrä EU:ssa (tonnia)

    1 001 268

    1 002 316

    943 636

    936 553

    969 977

    Markkinaosuus (%)

    79,0 %

    77,9 %

    77,1 %

    74,6 %

    71,8 %

    Yksikkömyyntihinta (euroa/tonni)

    705

    657

    606

    576

    699

    Nettovoitto/-tappio EU-myynnissä (%)

    – 8,9 %

    – 8,1 %

    – 13,0 %

    – 14,3 %

    – 3,2 %

    Työllisyys (jakson lopussa)

    1 522

    1 707

    2 087

    2 069

    2 065

    Varastot

    45 680

    136 605

    142 998

    125 466

    148 259

    Kassavirta

    110 221 498

    213 556 132

    127 226 053

    131 151 436

    – 89 295 095

    Sijoitetun pääoman tuotto (%)

    – 18,3 %

    – 11,7 %

    – 38,3 %

    – 17,9 %

    – 3,4 %


    Hintavertailu (vuosi 2017)

     

    Hinnan alittavuus

    8,1 %

    Tuote 4 Metallipinnoitetut levyt

    Tiedot kalenterivuodelta

    2013

    2014

    2015

    2016

    2017

    Kulutus (tonnia)

    23 229 673

    24 289 751

    25 840 225

    27 439 848

    28 231 862

    Tuonti

    Määrä (tonnia)

    1 854 963

    2 202 856

    2 687 715

    3 911 752

    4 980 452

    Markkinaosuus (%)

    8,0 %

    9,1 %

    10,4 %

    14,3 %

    17,6 %

    Yksikköhinta (euroa/tonni)

    679

    657

    615

    530

    662

    EU:n tuottajien tilanne

    Kapasiteetin käyttöaste (%)

    78 %

    82 %

    84 %

    86 %

    84 %

    Tuotanto (tonnia)

    27 930 059

    29 517 243

    29 875 495

    29 905 847

    30 450 568

    Myynnin määrä EU:ssa (tonnia)

    21 344 052

    22 056 052

    23 118 423

    23 490 212

    23 218 040

    Markkinaosuus (%)

    91,9 %

    90,8 %

    89,5 %

    85,6 %

    82,2 %

    Yksikkömyyntihinta (euroa/tonni)

    682

    654

    614

    586

    711

    Nettovoitto/-tappio EU-myynnissä (%)

    1,9 %

    5,4 %

    5,5 %

    7,9 %

    11,7 %

    Työllisyys (jakson lopussa)

    28 915

    28 243

    28 749

    29 863

    29 648

    Varastot

    1 970 500

    2 433 422

    2 498 143

    2 329 341

    2 597 133

    Kassavirta

    807 884 294

    1 353 026 892

    1 343 062 742

    1 720 354 890

    2 020 588 339

    Sijoitetun pääoman tuotto (%)

    – 6,8 %

    – 0,9 %

    – 10,4 %

    – 1,7 %

    6,0 %


    Hintavertailu (vuosi 2017)

     

    Hinnan alittavuus

    7,0 %

    Tuote 5 Metallipinnoitetut levyt

    Tiedot kalenterivuodelta

    2013

    2014

    2015

    2016

    2017

    Kulutus (tonnia)

    4 533 256

    4 823 144

    4 809 384

    5 121 927

    5 221 575

    Tuonti

    Määrä (tonnia)

    681 698

    725 296

    622 553

    730 625

    915 248

    Markkinaosuus (%)

    15,0 %

    15,0 %

    12,9 %

    14,3 %

    17,5 %

    Yksikköhinta (euroa/tonni)

    854

    813

    813

    709

    853

    EU:n tuottajien tilanne

    Kapasiteetin käyttöaste (%)

    70 %

    76 %

    74 %

    76 %

    75 %

    Tuotanto (tonnia)

    4 479 238

    4 564 346

    4 574 414

    4 863 169

    4 940 410

    Myynnin määrä EU:ssa (tonnia)

    3 851 467

    4 097 788

    4 186 771

    4 391 169

    4 306 231

    Markkinaosuus (%)

    85,0 %

    85,0 %

    87,1 %

    85,7 %

    82,5 %

    Yksikkömyyntihinta (euroa/tonni)

    898

    868

    829

    791

    934

    Nettovoitto/-tappio EU-myynnissä (%)

    – 1,7 %

    1,4 %

    1,1 %

    3,7 %

    3,9 %

    Työllisyys (jakson lopussa)

    6 377

    6 272

    6 047

    6 150

    6 095

    Varastot

    239 236

    182 275

    197 241

    214 384

    258 114

    Kassavirta

    152 893 378

    351 790 418

    321 603 588

    361 237 401

    79 886 901

    Sijoitetun pääoman tuotto (%)

    – 7,6 %

    – 2,1 %

    – 12,9 %

    – 2,7 %

    3,7 %


    Hintavertailu (vuosi 2017)

     

    Hinnan alittavuus

    8,6 %

    Tuote 6 Tinatut tuotteet

    Tiedot kalenterivuodelta

    2013

    2014

    2015

    2016

    2017

    Kulutus (tonnia)

    3 638 423

    3 758 879

    3 789 391

    3 792 575

    3 695 205

    Tuonti

    Määrä (tonnia)

    552 384

    662 861

    638 316

    756 016

    617 567

    Markkinaosuus (%)

    15,2 %

    17,6 %

    16,8 %

    19,9 %

    16,7 %

    Yksikköhinta (euroa/tonni)

    822

    792

    781

    667

    753

    EU:n tuottajien tilanne

    Kapasiteetin käyttöaste (%)

    82 %

    84 %

    84 %

    82 %

    84 %

    Tuotanto (tonnia)

    4 223 583

    4 315 402

    4 353 002

    4 302 367

    4 295 575

    Myynnin määrä EU:ssa (tonnia)

    3 085 602

    3 095 745

    3 150 741

    3 036 316

    3 077 185

    Markkinaosuus (%)

    84,8 %

    82,4 %

    83,1 %

    80,1 %

    83,3 %

    Yksikkömyyntihinta (euroa/tonni)

    845

    821

    789

    728

    812

    Nettovoitto/-tappio EU-myynnissä (%)

    1,7 %

    4,1 %

    4,8 %

    4,6 %

    3,1 %

    Työllisyys (jakson lopussa)

    7 939

    7 660

    7 683

    7 819

    7 424

    Varastot

    380 445

    394 384

    394 712

    297 877

    356 460

    Kassavirta

    117 064 184

    201 350 074

    291 440 814

    272 002 110

    133 250 945

    Sijoitetun pääoman tuotto (%)

    – 18,6 %

    – 10,1 %

    – 35,2 %

    – 20,4 %

    – 25,0 %


    Hintavertailu (vuosi 2017)

     

    Hinnan alittavuus

    7,3 %

    Tuote 7 Seostamattomasta teräksestä ja muusta seosteräksestä valmistetut kvarttolevyt

    Tiedot kalenterivuodelta

    2013

    2014

    2015

    2016

    2017

    Kulutus (tonnia)

    10 148 839

    10 375 274

    10 934 966

    11 058 596

    11 059 068

    Tuonti

    Määrä (tonnia)

    1 419 767

    1 959 605

    2 554 930

    2 814 802

    2 530 630

    Markkinaosuus (%)

    14,0 %

    18,9 %

    23,4 %

    25,5 %

    22,9 %

    Yksikköhinta (euroa/tonni)

    513

    492

    474

    403

    533

    EU:n tuottajien tilanne

    Kapasiteetin käyttöaste (%)

    58 %

    62 %

    62 %

    63 %

    65 %

    Tuotanto (tonnia)

    10 749 475

    11 240 103

    10 608 260

    10 244 950

    10 581 040

    Myynnin määrä EU:ssa (tonnia)

    8 727 826

    8 414 892

    8 377 455

    8 242 865

    8 527 686

    Markkinaosuus (%)

    14,0 %

    18,9 %

    23,4 %

    25,5 %

    22,9 %

    Yksikkömyyntihinta (euroa/tonni)

    700

    676

    714

    582

    692

    Nettovoitto/-tappio EU-myynnissä (%)

    – 9,4 %

    – 8,9 %

    – 4,0 %

    – 7,5 %

    3,2 %

    Työllisyys (jakson lopussa)

    18 472

    17 628

    17 177

    16 763

    16 211

    Varastot

    707 152

    788 008

    896 708

    862 084

    819 690

    Kassavirta

    45 651 999

    123 399 207

    426 592 285

    – 44 547 318

    205 976 592

    Sijoitetun pääoman tuotto (%)

    – 12,2 %

    – 0,3 %

    – 3,3 %

    – 9,9 %

    – 1,5 %


    Hintavertailu (vuosi 2017)

     

    Hinnan alittavuus

    23,0 %

    Tuote 8 Ruostumattomasta teräksestä valmistetut kuumavalssatut levyt ja nauhat

    Tiedot kalenterivuodelta

    2013

    2014

    2015

    2016

    2017

    Kulutus (tonnia)

    1 168 291

    1 352 875

    1 590 437

    1 807 242

    1 487 848

    Tuonti

    Määrä (tonnia)

    175 836

    233 028

    269 697

    351 075

    436 173

    Markkinaosuus (%)

    15,1 %

    17,2 %

    17,0 %

    19,4 %

    29,3 %

    Yksikköhinta (euroa/tonni)

    2 011

    1 926

    1 877

    1 518

    1 822

    EU:n tuottajien tilanne

    Kapasiteetin käyttöaste (%)

    61 %

    65 %

    69 %

    73 %

    73 %

    Tuotanto (tonnia)

    3 334 814

    3 525 794

    3 664 821

    3 842 503

    3 799 867

    Myynnin määrä EU:ssa (tonnia)

    991 962

    1 119 435

    1 320 528

    1 455 714

    1 050 966

    Markkinaosuus (%)

    84,9 %

    82,7 %

    83,0 %

    80,5 %

    70,6 %

    Yksikkömyyntihinta (euroa/tonni)

    2 023

    2 013

    2 028

    1 792

    2 115

    Nettovoitto/-tappio EU-myynnissä (%)

    – 4,2 %

    – 0,3 %

    4,0 %

    4,9 %

    9,2 %

    Työllisyys (jakson lopussa)

    5 439

    4 914

    4 464

    4 271

    4 133

    Varastot

    103 375

    131 557

    123 098

    106 508

    93 335

    Kassavirta

    144 497 251

    182 932 062

    613 851 975

    116 754 324

    218 815 195

    Sijoitetun pääoman tuotto (%)

    – 33,7 %

    – 37,1 %

    – 1,5 %

    – 0,4 %

    13,6 %


    Hintavertailu (vuosi 2017)

     

    Hinnan alittavuus

    13,9 %

    Tuote 9 Ruostumattomasta teräksestä valmistetut kuumavalssatut levyt ja nauhat

    Tiedot kalenterivuodelta

    2013

    2014

    2015

    2016

    2017

    Kulutus (tonnia)

    3 362 718

    3 671 898

    3 587 237

    3 913 974

    3 816 472

    Tuonti

    Määrä (tonnia)

    697 457

    1 017 613

    787 521

    843 352

    976 108

    Markkinaosuus (%)

    20,7 %

    27,7 %

    22,0 %

    21,5 %

    25,6 %

    Yksikköhinta (euroa/tonni)

    2 098

    1 985

    2 064

    1 782

    2 023

    EU:n tuottajien tilanne

    Kapasiteetin käyttöaste (%)

    71 %

    76 %

    80 %

    84 %

    84 %

    Tuotanto (tonnia)

    3 076 074

    3 016 723

    3 139 572

    3 425 201

    3 114 323

    Myynnin määrä EU:ssa (tonnia)

    2 664 602

    2 653 177

    2 798 719

    3 070 197

    2 839 979

    Markkinaosuus (%)

    79,2 %

    72,3 %

    78,0 %

    78,4 %

    74,4 %

    Yksikkömyyntihinta (euroa/tonni)

    2 259

    2 272

    2 238

    2 014

    2 323

    Nettovoitto/-tappio EU-myynnissä (%)

    – 4,2 %

    – 2,7 %

    2,4 %

    5,5 %

    9,4 %

    Työllisyys (jakson lopussa)

    10 205

    9 483

    9 220

    8 892

    8 812

    Varastot

    179 087

    206 956

    219 170

    215 904

    213 931

    Kassavirta

    135 463 456

    45 971 825

    847 696 098

    450 355 017

    685 492 711

    Sijoitetun pääoman tuotto (%)

    – 12,4 %

    – 7,7 %

    8,5 %

    10,6 %

    21,5 %


    Hintavertailu (vuosi 2017)

     

    Hinnan alittavuus

    12,9 %

    Tuote 12 Seostamattomasta teräksestä ja muusta seosteräksestä valmistetut muototangot ja kevyet profiilit

    Tiedot kalenterivuodelta

    2013

    2014

    2015

    2016

    2017

    Kulutus (tonnia)

    11 891 558

    12 422 902

    12 297 356

    12 678 733

    13 617 607

    Tuonti

    Määrä (tonnia)

    911 115

    1 219 800

    1 200 627

    1 400 824

    1 385 829

    Markkinaosuus (%)

    7,7 %

    9,8 %

    9,8 %

    11,0 %

    10,2 %

    Yksikköhinta (euroa/tonni)

    699

    657

    640

    531

    641

    EU:n tuottajien tilanne

    Kapasiteetin käyttöaste (%)

    79 %

    82 %

    80 %

    80 %

    74 %

    Tuotanto (tonnia)

    12 132 593

    12 585 360

    12 301 986

    11 839 241

    12 427 808

    Myynnin määrä EU:ssa (tonnia)

    10 964 010

    11 189 221

    11 095 204

    11 276 054

    12 230 774

    Markkinaosuus (%)

    92,2 %

    90,1 %

    90,2 %

    88,9 %

    89,8 %

    Yksikkömyyntihinta (euroa/tonni)

    632

    613

    573

    520

    592

    Nettovoitto/-tappio EU-myynnissä (%)

    2,2 %

    3,4 %

    2,4 %

    0,8 %

    3,6 %

    Työllisyys (jakson lopussa)

    9 537

    9 734

    10 057

    10 342

    10 486

    Varastot

    749 386

    888 456

    914 268

    943 355

    1 023 612

    Kassavirta

    220 994 774

    264 742 034

    272 433 127

    255 904 385

    123 997 731

    Sijoitetun pääoman tuotto (%)

    – 1,2 %

    3,7 %

    3,3 %

    3,9 %

    6,9 %


    Hintavertailu (vuosi 2017)

     

    Hinnan alittavuus

    – 8,3 %

    Tuote 13 Betoniteräs

    Tiedot kalenterivuodelta

    2013

    2014

    2015

    2016

    2017

    Kulutus (tonnia)

    9 617 685

    10 359 993

    10 664 689

    11 099 947

    11 253 309

    Tuonti

    Määrä (tonnia)

    527 008

    972 602

    1 430 014

    1 292 971

    1 191 445

    Markkinaosuus (%)

    5,5 %

    9,4 %

    13,4 %

    11,6 %

    10,6 %

    Yksikköhinta (euroa/tonni)

    475

    446

    388

    353

    441

    EU:n tuottajien tilanne

    Kapasiteetin käyttöaste (%)

    72 %

    72 %

    71 %

    73 %

    67 %

    Tuotanto (tonnia)

    13 171 558

    13 019 699

    12 763 140

    13 191 436

    12 494 712

    Myynnin määrä EU:ssa (tonnia)

    8 906 120

    9 187 941

    9 019 809

    9 568 119

    9 848 615

    Markkinaosuus (%)

    92,6 %

    88,7 %

    84,6 %

    86,2 %

    87,5 %

    Yksikkömyyntihinta (euroa/tonni)

    460

    437

    386

    367

    436

    Nettovoitto/-tappio EU-myynnissä (%)

    – 2,0 %

    – 2,5 %

    – 2,6 %

    3,4 %

    4,8 %

    Työllisyys (jakson lopussa)

    5 563

    5 441

    5 529

    5 634

    5 457

    Varastot

    761 808

    683 591

    642 506

    602 948

    659 484

    Kassavirta

    20 571 082

    14 116 433

    53 015 513

    165 167 521

    249 292 475

    Sijoitetun pääoman tuotto (%)

    0,9 %

    2,4 %

    1,9 %

    6,2 %

    9,3 %


    Hintavertailu (vuosi 2017)

     

    Hinnan alittavuus

    – 1,3 %

    Tuote 14 Ruostumattomat tangot ja kevyet profiilit

    Tiedot kalenterivuodelta

    2013

    2014

    2015

    2016

    2017

    Kulutus (tonnia)

    526 080

    593 501

    593 530

    630 737

    632 804

    Tuonti

    Määrä (tonnia)

    113 071

    147 453

    142 416

    147 811

    159 577

    Markkinaosuus (%)

    21,5 %

    24,8 %

    24,0 %

    23,4 %

    25,2 %

    Yksikköhinta (euroa/tonni)

    3 092

    2 894

    3 035

    2 590

    2 885

    EU:n tuottajien tilanne

    Kapasiteetin käyttöaste (%)

    65 %

    68 %

    68 %

    69 %

    72 %

    Tuotanto (tonnia)

    527 386

    597 178

    599 927

    637 938

    641 446

    Myynnin määrä EU:ssa (tonnia)

    411 655

    444 339

    450 094

    482 314

    472 247

    Markkinaosuus (%)

    78,2 %

    74,9 %

    75,8 %

    76,5 %

    74,6 %

    Yksikkömyyntihinta (euroa/tonni)

    2 988

    2 969

    2 838

    2 404

    2 807

    Nettovoitto/-tappio EU-myynnissä (%)

    5,2 %

    5,6 %

    4,1 %

    2,3 %

    5,8 %

    Työllisyys (jakson lopussa)

    3 680

    3 766

    3 737

    3 789

    3 844

    Varastot

    83 561

    91 900

    89 676

    90 409

    90 893

    Kassavirta

    111 869 518

    142 849 693

    191 511 047

    155 623 001

    145 832 442

    Sijoitetun pääoman tuotto (%)

    1,0 %

    4,3 %

    1,4 %

    – 0,7 %

    4,9 %


    Hintavertailu (vuosi 2017)

     

    Hinnan alittavuus

    – 2,8 %

    Tuote 15 Ruostumaton valssilanka

    Tiedot kalenterivuodelta

    2013

    2014

    2015

    2016

    2017

    Kulutus (tonnia)

    318 373

    323 191

    304 987

    335 552

    347 077

    Tuonti

    Määrä (tonnia)

    52 082

    71 229

    57 627

    58 670

    62 978

    Markkinaosuus (%)

    16,4 %

    22,0 %

    18,9 %

    17,5 %

    18,1 %

    Yksikköhinta (euroa/tonni)

    2 300

    2 193

    2 310

    1 962

    2 228

    EU:n tuottajien tilanne

    Kapasiteetin käyttöaste (%)

    63 %

    64 %

    65 %

    69 %

    71 %

    Tuotanto (tonnia)

    373 010

    383 586

    388 273

    412 892

    449 392

    Myynnin määrä EU:ssa (tonnia)

    266 290

    251 961

    247 359

    276 880

    284 098

    Markkinaosuus (%)

    83,6 %

    78,0 %

    81,1 %

    82,5 %

    81,9 %

    Yksikkömyyntihinta (euroa/tonni)

    2 480

    2 516

    2 382

    2 022

    2 417

    Nettovoitto/-tappio EU-myynnissä (%)

    – 3,7 %

    – 2,1 %

    – 4,7 %

    – 3,1 %

    3,9 %

    Työllisyys (jakson lopussa)

    1 677

    1 671

    1 731

    1 761

    1 852

    Varastot

    24 810

    28 696

    31 083

    31 584

    43 800

    Kassavirta

    13 022 575

    18 221 077

    106 175 940

    84 328 053

    44 337 763

    Sijoitetun pääoman tuotto (%)

    – 0,7 %

    2,9 %

    – 1,5 %

    – 2,8 %

    5,5 %


    Hintavertailu (vuosi 2017)

     

    Hinnan alittavuus

    7,8 %

    Tuote 16 Seostamattomasta teräksestä ja muusta seosteräksestä valmistettu valssilanka

    Tiedot kalenterivuodelta

    2013

    2014

    2015

    2016

    2017

    Kulutus (tonnia)

    18 033 534

    18 249 258

    18 949 497

    19 375 225

    20 026 426

    Tuonti

    Määrä (tonnia)

    1 125 730

    1 289 953

    1 697 912

    2 000 967

    2 094 274

    Markkinaosuus (%)

    6,2 %

    7,1 %

    9,0 %

    10,3 %

    10,5 %

    Yksikköhinta (euroa/tonni)

    522

    504

    439

    392

    486

    EU:n tuottajien tilanne

    Kapasiteetin käyttöaste (%)

    80 %

    84 %

    83 %

    81 %

    83 %

    Tuotanto (tonnia)

    19 765 154

    19 775 715

    20 436 595

    20 037 883

    20 757 864

    Myynnin määrä EU:ssa (tonnia)

    16 782 585

    16 828 358

    17 108 877

    17 222 468

    17 795 595

    Markkinaosuus (%)

    93,1 %

    92,2 %

    90,3 %

    88,9 %

    88,9 %

    Yksikkömyyntihinta (euroa/tonni)

    509

    492

    443

    420

    505

    Nettovoitto/-tappio EU-myynnissä (%)

    1,8 %

    4,8 %

    3,0 %

    0,6 %

    3,4 %

    Työllisyys (jakson lopussa)

    11 561

    11 598

    11 881

    13 068

    13 058

    Varastot

    876 450

    896 633

    1 120 091

    974 085

    954 649

    Kassavirta

    234 768 428

    424 076 182

    365 467 214

    287 106 970

    310 381 566

    Sijoitetun pääoman tuotto (%)

    1,0 %

    6,9 %

    2,9 %

    3,9 %

    6,7 %


    Hintavertailu (vuosi 2017)

     

    Hinnan alittavuus

    3,7 %

    Tuote 17 Profiilit, rautaa tai seostamatonta terästä

    Tiedot kalenterivuodelta

    2013

    2014

    2015

    2016

    2017

    Kulutus (tonnia)

    6 159 135

    6 544 142

    6 549 935

    7 205 377

    7 375 383

    Tuonti

    Määrä (tonnia)

    223 669

    277 507

    268 014

    388 041

    262 745

    Markkinaosuus (%)

    3,6 %

    4,2 %

    4,1 %

    5,4 %

    3,6 %

    Yksikköhinta (euroa/tonni)

    539

    509

    463

    409

    473

    EU:n tuottajien tilanne

    Kapasiteetin käyttöaste (%)

    64 %

    69 %

    71 %

    72 %

    72 %

    Tuotanto (tonnia)

    8 583 668

    8 590 216

    8 894 223

    9 400 691

    9 605 365

    Myynnin määrä EU:ssa (tonnia)

    5 935 432

    6 266 353

    6 281 426

    6 817 231

    7 112 453

    Markkinaosuus (%)

    96,4 %

    95,8 %

    95,9 %

    94,6 %

    96,4 %

    Yksikkömyyntihinta (euroa/tonni)

    471

    471

    449

    417

    463

    Nettovoitto/-tappio EU-myynnissä (%)

    – 6,5 %

    – 3,7 %

    – 0,6 %

    2,1 %

    – 1,8 %

    Työllisyys (jakson lopussa)

    6 212

    5 685

    6 006

    6 264

    6 096

    Varastot

    510 927

    464 184

    466 561

    559 452

    569 947

    Kassavirta

    – 48 381 794

    7 224 031

    161 157 041

    150 487 051

    – 18 595 244

    Sijoitetun pääoman tuotto (%)

    – 6,0 %

    6,3 %

    1,4 %

    3,9 %

    0,6 %


    Hintavertailu (vuosi 2017)

     

    Hinnan alittavuus

    – 2,1 %

    Tuote 18 Ponttirauta ja -teräs

    Tiedot kalenterivuodelta

    2013

    2014

    2015

    2016

    2017

    Kulutus (tonnia)

    574 025

    637 684

    577 270

    584 985

    626 863

    Tuonti

    Määrä (tonnia)

    15 870

    16 503

    14 051

    36 970

    85 054

    Markkinaosuus (%)

    2,8 %

    2,6 %

    2,4 %

    6,3 %

    13,6 %

    Yksikköhinta (euroa/tonni)

    787

    765

    1 126

    651

    629

    EU:n tuottajien tilanne

    Kapasiteetin käyttöaste (%)

    78 %

    82 %

    76 %

    82 %

    81 %

    Tuotanto (tonnia)

    907 320

    940 451

    840 182

    777 182

    817 764

    Myynnin määrä EU:ssa (tonnia)

    558 131

    621 150

    563 140

    548 010

    541 782

    Markkinaosuus (%)

    97,2 %

    97,4 %

    97,6 %

    93,7 %

    86,4 %

    Yksikkömyyntihinta (euroa/tonni)

    711

    697

    652

    623

    640

    Nettovoitto/-tappio EU-myynnissä (%)

    6,8 %

    11,5 %

    8,8 %

    14,0 %

    3,7 %

    Työllisyys (jakson lopussa)

    949

    971

    951

    981

    995

    Varastot

    49 762

    47 610

    58 744

    68 417

    75 616

    Kassavirta

    58 272 442

    68 732 139

    63 936 644

    86 404 634

    40 555 786

    Sijoitetun pääoman tuotto (%)

    – 9,3 %

    6,8 %

    6,7 %

    10,3 %

    1,5 %


    Hintavertailu (vuosi 2017)

     

    Hinnan alittavuus

    1,7 %

    Tuote 20 Kaasuputket

    Tiedot kalenterivuodelta

    2013

    2014

    2015

    2016

    2017

    Kulutus (tonnia)

    1 211 435

    1 662 233

    1 653 112

    1 637 097

    1 642 935

    Tuonti

    Määrä (tonnia)

    266 467

    340 051

    298 103

    336 050

    380 257

    Markkinaosuus (%)

    22,0 %

    20,5 %

    18,0 %

    20,5 %

    23,1 %

    Yksikköhinta (euroa/tonni)

    688

    649

    646

    566

    676

    EU:n tuottajien tilanne

    Kapasiteetin käyttöaste (%)

    37 %

    38 %

    38 %

    40 %

    37 %

    Tuotanto (tonnia)

    1 053 283

    1 460 549

    1 471 772

    1 396 933

    1 392 404

    Myynnin määrä EU:ssa (tonnia)

    944 903

    1 322 070

    1 354 273

    1 300 727

    1 262 560

    Markkinaosuus (%)

    78,0 %

    79,5 %

    81,9 %

    79,5 %

    76,8 %

    Yksikkömyyntihinta (euroa/tonni)

    717

    666

    619

    580

    693

    Nettovoitto/-tappio EU-myynnissä (%)

    0,9 %

    1,3 %

    2,3 %

    3,9 %

    0,5 %

    Työllisyys (jakson lopussa)

    552

    543

    548

    526

    509

    Varastot

    55 178

    55 305

    53 434

    58 081

    50 697

    Kassavirta

    15 451 286

    15 884 723

    16 166 705

    15 309 189

    20 506 964

    Sijoitetun pääoman tuotto (%)

    3,7 %

    3,9 %

    1,1 %

    1,7 %

    8,7 %


    Hintavertailu (vuosi 2017)

     

    Hinnan alittavuus

    2,4 %

    Tuote 21 Putkipalkit

    Tiedot kalenterivuodelta

    2013

    2014

    2015

    2016

    2017

    Kulutus (tonnia)

    3 347 996

    3 407 926

    3 511 951

    3 885 748

    4 028 730

    Tuonti

    Määrä (tonnia)

    461 263

    552 874

    574 490

    725 545

    820 667

    Markkinaosuus (%)

    13,8 %

    16,2 %

    16,4 %

    18,7 %

    20,4 %

    Yksikköhinta (euroa/tonni)

    599

    571

    553

    497

    618

    EU:n tuottajien tilanne

    Kapasiteetin käyttöaste (%)

    46 %

    46 %

    46 %

    47 %

    49 %

    Tuotanto (tonnia)

    3 019 375

    3 019 977

    3 106 261

    3 333 368

    3 388 786

    Myynnin määrä EU:ssa (tonnia)

    2 882 473

    2 854 843

    2 936 771

    3 159 965

    3 207 994

    Markkinaosuus (%)

    86,1 %

    83,8 %

    83,6 %

    81,3 %

    79,6 %

    Yksikkömyyntihinta (euroa/tonni)

    606

    569

    541

    517

    625

    Nettovoitto/-tappio EU-myynnissä (%)

    – 2,7 %

    – 3,9 %

    – 3,3 %

    0,2 %

    – 0,5 %

    Työllisyys (jakson lopussa)

    1 073

    1 124

    1 200

    1 209

    1 181

    Varastot

    160 442

    138 981

    146 353

    107 826

    149 537

    Kassavirta

    – 9 630 441

    13 389 861

    23 807 058

    13 000 201

    21 372 166

    Sijoitetun pääoman tuotto (%)

    – 2,4 %

    – 5,3 %

    – 6,2 %

    – 0,6 %

    7,2 %


    Hintavertailu (vuosi 2017)

     

    Hinnan alittavuus

    1,2 %

    Tuote 22 Ruostumattomat saumattomat putket

    Tiedot kalenterivuodelta

    2013

    2014

    2015

    2016

    2017

    Kulutus (tonnia)

    96 507

    101 504

    97 341

    96 320

    95 672

    Tuonti

    Määrä (tonnia)

    32 581

    38 782

    39 719

    42 510

    42 701

    Markkinaosuus (%)

    33,8 %

    38,2 %

    40,8 %

    44,1 %

    44,6 %

    Yksikköhinta (euroa/tonni)

    6 941

    6 167

    6 118

    5 846

    6 300

    EU:n tuottajien tilanne

    Kapasiteetin käyttöaste (%)

    6 %

    7 %

    6 %

    6 %

    6 %

    Tuotanto (tonnia)

    116 630

    124 135

    101 291

    101 831

    92 357

    Myynnin määrä EU:ssa (tonnia)

    61 822

    61 708

    56 802

    53 196

    52 083

    Markkinaosuus (%)

    64,1 %

    60,8 %

    58,4 %

    55,2 %

    54,4 %

    Yksikkömyyntihinta (euroa/tonni)

    7 913

    7 740

    8 318

    7 361

    7 993

    Nettovoitto/-tappio EU-myynnissä (%)

    3,1 %

    5,9 %

    – 0,4 %

    – 0,1 %

    1,2 %

    Työllisyys (jakson lopussa)

    11 180

    11 211

    10 369

    9 779

    9 317

    Varastot

    7 452

    9 389

    10 455

    8 690

    11 688

    Kassavirta

    19 858 477

    10 438 041

    – 48 885 671

    4 038 078

    – 22 872 178

    Sijoitetun pääoman tuotto (%)

    22,7 %

    – 4,3 %

    – 58,1 %

    – 33,4 %

    – 50,5 %


    Hintavertailu (vuosi 2017)

     

    Hinnan alittavuus

    21,2 %

    Tuote 23 Laakeroidut putket

    Tiedot kalenterivuodelta

    2013

    2014

    2015

    2016

    2017

    Kulutus (tonnia)

    68 824

    72 805

    67 249

    59 867

    65 355

    Tuonti

    Määrä (tonnia)

    7 489

    9 426

    11 944

    9 773

    8 663

    Markkinaosuus (%)

    10,9 %

    12,9 %

    17,8 %

    16,3 %

    13,3 %

    Yksikköhinta (euroa/tonni)

    2 069

    1 626

    1 749

    1 630

    1 608

    EU:n tuottajien tilanne

    Kapasiteetin käyttöaste (%)

    68 %

    64 %

    53 %

    52 %

    63 %

    Tuotanto (tonnia)

    64 972

    65 475

    58 407

    52 494

    57 657

    Myynnin määrä EU:ssa (tonnia)

    61 324

    63 378

    55 304

    50 092

    56 691

    Markkinaosuus (%)

    89,1 %

    87,1 %

    82,2 %

    83,7 %

    86,7 %

    Yksikkömyyntihinta (euroa/tonni)

    2 023

    2 003

    1 925

    1 804

    1 837

    Nettovoitto/-tappio EU-myynnissä (%)

    4,6 %

    4,9 %

    – 6,7 %

    – 9,2 %

    – 1,8 %

    Työllisyys (jakson lopussa)

    332

    322

    306

    274

    280

    Varastot

    1 285

    1 433

    2 591

    1 452

    2 429

    Kassavirta

    3 499 664

    3 928 566

    5 055 796

    – 791 310

    – 620 461

    Sijoitetun pääoman tuotto (%)

    0,9 %

    – 3,3 %

    – 64,7 %

    – 54,5 %

    – 28,1 %


    Hintavertailu (vuosi 2017)

     

    Hinnan alittavuus

    12,5 %

    Tuote 25 Suuret hitsatut putket

    Tiedot kalenterivuodelta

    2013

    2014

    2015

    2016

    2017

    Kulutus (tonnia)

    669 846

    1 041 055

    427 457

    586 746

    1 804 463

    Tuonti

    Määrä (tonnia)

    286 939

    411 273

    209 524

    159 219

    1 044 534

    Markkinaosuus (%)

    42,8 %

    39,5 %

    49,0 %

    27,1 %

    57,9 %

    Yksikköhinta (euroa/tonni)

    1 070

    793

    904

    772

    936

    EU:n tuottajien tilanne

    Kapasiteetin käyttöaste (%)

    26 %

    32 %

    29 %

    35 %

    65 %

    Tuotanto (tonnia)

    1 333 900

    1 150 000

    1 034 600

    1 086 300

    1 500 000

    Myynnin määrä EU:ssa (tonnia)

    382 758

    624 819

    216 243

    426 937

    759 478

    Markkinaosuus (%)

    57,1 %

    60,0 %

    50,6 %

    72,8 %

    42,1 %

    Yksikkömyyntihinta (euroa/tonni)

    894

    887

    835

    771

    766

    Nettovoitto/-tappio EU-myynnissä (%)

    3,0 %

    – 6,1 %

    – 2,7 %

    – 0,6 %

    0,0 %

    Työllisyys (jakson lopussa)

    1 512

    1 545

    1 365

    1 372

    1 326

    Varastot

    322 722

    600 020

    633 600

    727 048

    1 139 429

    Kassavirta

    197 726 967

    – 97 558 802

    94 492 289

    – 70 888 943

    13 666 659

    Sijoitetun pääoman tuotto (%)

    – 15,8 %

    – 23,5 %

    – 17,7 %

    – 6,7 %

    9,1 %


    Hintavertailu (vuosi 2017)

     

    Hinnan alittavuus

    – 22,0 %

    Tuote 26 Muut hitsatut putket

    Tiedot kalenterivuodelta

    2013

    2014

    2015

    2016

    2017

    Kulutus (tonnia)

    2 385 499

    3 121 613

    3 126 300

    3 286 436

    3 352 661

    Tuonti

    Määrä (tonnia)

    474 949

    491 934

    510 548

    540 386

    571 167

    Markkinaosuus (%)

    19,9 %

    15,8 %

    16,3 %

    16,4 %

    17,0 %

    Yksikköhinta (euroa/tonni)

    1 352

    1 376

    1 397

    1 262

    1 431

    EU:n tuottajien tilanne

    Kapasiteetin käyttöaste (%)

    57 %

    57 %

    57 %

    58 %

    60 %

    Tuotanto (tonnia)

    2 384 152

    3 166 935

    3 144 492

    3 190 480

    3 301 195

    Myynnin määrä EU:ssa (tonnia)

    1 907 944

    2 622 348

    2 588 536

    2 721 349

    2 765 915

    Markkinaosuus (%)

    80,0 %

    84,0 %

    82,8 %

    82,8 %

    82,5 %

    Yksikkömyyntihinta (euroa/tonni)

    1 024

    1 013

    984

    942

    1 062

    Nettovoitto/-tappio EU-myynnissä (%)

    1,2 %

    2,4 %

    1,7 %

    4,2 %

    4,3 %

    Työllisyys (jakson lopussa)

    3 024

    3 013

    3 011

    3 089

    3 025

    Varastot

    125 621

    84 268

    100 035

    120 308

    120 420

    Kassavirta

    66 281 502

    68 619 951

    77 514 611

    87 283 492

    106 630 804

    Sijoitetun pääoman tuotto (%)

    9,1 %

    11,5 %

    8,8 %

    12,8 %

    19,3 %


    Hintavertailu (vuosi 2017)

     

    Hinnan alittavuus

    – 34,8 %

    Tuote 28 Teräslanka

    Tiedot kalenterivuodelta

    2013

    2014

    2015

    2016

    2017

    Kulutus (tonnia)

    1 318 451

    1 517 192

    1 480 243

    1 513 248

    1 505 202

    Tuonti

    Määrä (tonnia)

    574 083

    722 773

    692 918

    736 623

    722 858

    Markkinaosuus (%)

    43,5 %

    47,6 %

    46,8 %

    48,7 %

    48,0 %

    Yksikköhinta (euroa/tonni)

    781

    729

    722

    626

    708

    EU:n tuottajien tilanne

    Kapasiteetin käyttöaste (%)

    73 %

    75 %

    77 %

    73 %

    71 %

    Tuotanto (tonnia)

    899 763

    932 496

    940 169

    886 666

    900 054

    Myynnin määrä EU:ssa (tonnia)

    744 368

    794 419

    787 325

    776 626

    782 344

    Markkinaosuus (%)

    56,5 %

    52,4 %

    53,2 %

    51,3 %

    52,0 %

    Yksikkömyyntihinta (euroa/tonni)

    940

    909

    840

    832

    905

    Nettovoitto/-tappio EU-myynnissä (%)

    0,5 %

    0,0 %

    1,1 %

    2,6 %

    0,8 %

    Työllisyys (jakson lopussa)

    3 387

    3 395

    3 429

    3 459

    3 408

    Varastot

     

     

     

     

     

    Kassavirta

    66 281 502

    68 619 951

    77 514 611

    87 283 492

    106 630 804

    Sijoitetun pääoman tuotto (%)

     

     

     

     

     


    Hintavertailu (vuosi 2017)

     

    Hinnan alittavuus

    21,8 %


    LIITE IV – Luettelo kehitysmaista peräisin olevista tuotteista, joihin sovelletaan väliaikaisia toimenpiteitä

    Maa/Tuoteryhmä

    1

    2

    3

    4

    5

    6

    7

    8

    9

    12

    13

    14

    15

    16

    17

    18

    20

    21

    22

    23

    25

    26

    28

    Afganistan

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Albania

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Angola

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Antigua ja Barbuda

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Argentiina

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Armenia

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Bahrainin kuningaskunta

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Bangladesh

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Barbados

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Belize

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Benin

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Bolivian monikansainen valtio

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Botswana

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Brasilia

    x

    x

     

     

     

    x

    x

     

     

     

     

     

     

     

    x

     

     

     

     

     

     

     

     

    Brunei

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Burkina Faso

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Burundi

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Kap Verde

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Kambodža

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Kamerun

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Keski-Afrikan tasavalta

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Tšad

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Chile

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Kiina

     

     

    x

    x

     

    x

     

    x

     

    x

     

     

    x

     

     

    x

     

    x

    x

    x

    x

    x

    x

    Kolumbia

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Kongo

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Costa Rica

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Norsunluurannikko

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Kuuba

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Kongon demokraattinen tasavalta

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Djibouti

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Dominica

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Dominikaaninen tasavalta

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Ecuador

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Egypti

    x

     

     

     

     

     

     

     

     

    x

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    El Salvador

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Fidži

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Gabon

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Gambia

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Georgia

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Ghana

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Grenada

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Guatemala

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Guinea

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Guinea-Bissau

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Guyana

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Haiti

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Honduras

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Hongkong, Kiina

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Intia

    x

    x

    x

    x

    x

    x

    x

     

    x

     

     

    x

    x

     

     

     

    x

     

    x

    x

     

    x

     

    Indonesia

     

     

     

     

     

     

    x

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Jamaika

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Jordania

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Kazakstan

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Kenia

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Kuwaitin valtio

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Kirgisian tasavalta

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Laosin demokraattinen kansantasavalta

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Lesotho

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Liberia

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Macao (Kiina)

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Madagaskar

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Malawi

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Malesia

     

     

     

     

     

     

     

     

    x

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Malediivit

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Mali

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Mauritania

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Mauritius

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Meksiko

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Moldovan tasavalta

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    x

     

     

    x

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Mongolia

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Montenegro

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Marokko

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Mosambik

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Myanmar/Burma

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Namibia

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Nepal

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Nicaragua

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Niger

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Nigeria

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Oman

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Pakistan

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Panama

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Papua-Uusi-Guinea

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Paraguay

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Peru

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Filippiinit

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Qatar

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Ruanda

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Saint Kitts ja Nevis

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Saint Lucia

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Saint Vincent ja Grenadiinit

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Samoa

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Saudi-Arabian kuningaskunta

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    x

     

     

    Senegal

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Seychellit

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Sierra Leone

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Salomonsaaret

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Etelä-Afrikka

     

     

     

     

     

     

     

    x

    x

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Sri Lanka

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Suriname

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Swazimaa

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Tadžikistan

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Tansania

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Thaimaa

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Entinen Jugoslavian tasavalta Makedonia

     

     

     

     

    x

     

    x

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    x

    x

     

     

     

     

     

    Togo

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Tonga

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Trinidad ja Tobago

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Tunisia

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Turkki

    x

    x

     

    x

    x

     

     

     

    x

    x

    x

     

     

    x

    x

     

    x

    x

     

     

    x

    x

    x

    Uganda

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Ukraina

    x

    x

     

     

     

     

    x

     

     

     

    x

    x

     

    x

    x

     

    x

    x

    x

     

     

     

    x

    Yhdistyneet arabiemiirikunnat

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    x

     

     

     

     

     

    x

     

    Uruguay

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Vanuatu

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Venezuelan bolivariaaninen tasavalta

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Vietnam

     

    x

     

    x

     

     

     

     

    x

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Jemen

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Sambia

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Zimbabwe

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     


    LIITE V – Tariffikiintiöt

    Tuotenumero

    Järjestysnumero

    Tuoteluokka

    CN-koodit

    Tariffikiintiön määrä (nettotonnia)

    Lisätulli

    1

    09.8501

    Seostamattomasta teräksestä ja muusta seosteräksestä valmistetut kuumavalssatut levyt ja nauhat

    7208 10 00 , 7208 25 00 , 7208 26 00 , 7208 27 00 , 7208 36 00 , 7208 37 00 , 7208 38 00 , 7208 39 00 , 7208 40 00 , 7208 52 99 , 7208 53 90 , 7208 54 00 , 7211 14 00 , 7211 19 00 , 7212 60 00 , 7225 19 10 , 7225 30 10 , 7225 30 30 , 7225 30 90 , 7225 40 15 , 7225 40 90 , 7226 19 10 , 7226 91 20 , 7226 91 91 , 7226 91 99

    4 269 009

    25 %

    2

    09.8502

    Seostamattomasta teräksestä ja muusta seosteräksestä valmistetut kylmävalssatut levyt

    7209 15 00 , 7209 16 90 , 7209 17 90 , 7209 18 91 , 7209 25 00 , 7209 26 90 , 7209 27 90 , 7209 28 90 , 7209 90 20 , 7209 90 80 , 7211 23 20 , 7211 23 30 , 7211 23 80 , 7211 29 00 , 7211 90 20 , 7211 90 80 , 7225 50 20 , 7225 50 80 , 7226 20 00 , 7226 92 00

    1 318 865

    25 %

    3

    09.8503

    Sähkötekniset levyt (muut kuin suuntaisrakeiset sähkötekniset levyvalmisteet)

    7209 16 10 , 7209 17 10 , 7209 18 10 , 7209 26 10 , 7209 27 10 , 7209 28 10 , 7225 19 90 , 7226 19 80

    178 704

    25 %

    4

    09.8504

    Metallipinnoitetut levyt

    7210 20 00 , 7210 30 00 , 7210 41 00 , 7210 49 00 , 7210 61 00 , 7210 69 00 , 7210 90 80 , 7212 20 00 , 7212 30 00 , 7212 50 20 , 7212 50 30 , 7212 50 40 , 7212 50 61 , 7212 50 69 , 7212 50 90 , 7225 91 00 , 7225 92 00 , 7226 99 10 , 7226 99 30 , 7226 99 70

    2 115 054

    25 %

    5

    09.8505

    Orgaanisella aineella pinnoitetut levyt

    7210 70 80 , 7212 40 80

    414 324

    25 %

    6

    09.8506

    Tinatut tuotteet

    7209 18 99 , 7210 11 00 , 7210 12 20 , 7210 12 80 , 7210 50 00 , 7210 70 10 , 7210 90 40 , 7212 10 10 , 7212 10 90 , 7212 40 20

    367 470

    25 %

    7

    09.8507

    Seostamattomasta teräksestä ja muusta seosteräksestä valmistetut kvarttolevyt

    7208 51 20 , 7208 51 91 , 7208 51 98 , 7208 52 91 , 7208 90 20 , 7208 90 80 , 7210 90 30 , 7225 40 12 , 7225 40 40 , 7225 40 60 , 7225 99 00

    1 442 988

    25 %

    8

    09.8508

    Ruostumattomasta teräksestä valmistetut kuumavalssatut levyt ja nauhat

    7219 11 00 , 7219 12 10 , 7219 12 90 , 7219 13 10 , 7219 13 90 , 7219 14 10 , 7219 14 90 , 7219 22 10 , 7219 22 90 , 7219 23 00 , 7219 24 00 , 7220 11 00 , 7220 12 00

    193 049

    25 %

    9

    09.8509

    Ruostumattomasta teräksestä valmistetut kylmävalssatut levyt ja nauhat

    7219 31 00 , 7219 32 10 , 7219 32 90 , 7219 33 10 , 7219 33 90 , 7219 34 10 , 7219 34 90 , 7219 35 10 , 7219 35 90 , 7219 90 20 , 7219 90 80 , 7220 20 21 , 7220 20 29 , 7220 20 41 , 7220 20 49 , 7220 20 81 , 7220 20 89 , 7220 90 20 , 7220 90 80

    476 161

    25 %

    12

    09.8512

    Seostamattomasta teräksestä ja muusta seosteräksestä valmistetut muototangot ja kevyet profiilit

    7214 30 00 , 7214 91 10 , 7214 91 90 , 7214 99 31 , 7214 99 39 , 7214 99 50 , 7214 99 71 , 7214 99 79 , 7214 99 95 , 7215 90 00 , 7216 10 00 , 7216 21 00 , 7216 22 00 , 7216 40 10 , 7216 40 90 , 7216 50 10 , 7216 50 91 , 7216 50 99 , 7216 99 00 , 7228 10 20 , 7228 20 10 , 7228 20 91 , 7228 30 20 , 7228 30 41 , 7228 30 49 , 7228 30 61 , 7228 30 69 , 7228 30 70 , 7228 30 89 , 7228 60 20 , 7228 60 80 , 7228 70 10 , 7228 70 90 , 7228 80 00

    728 270

    25 %

    13

    09.8513

    Betoniteräs

    7214 20 00 , 7214 99 10

    714 964

    25 %

    14

    09.8514

    Ruostumattomat tangot ja kevyet profiilit

    7222 11 11 , 7222 11 19 , 7222 11 81 , 7222 11 89 , 7222 19 10 , 7222 19 90 , 7222 20 11 , 7222 20 19 , 7222 20 21 , 7222 20 29 , 7222 20 31 , 7222 20 39 , 7222 20 81 , 7222 20 89 , 7222 30 51 , 7222 30 91 , 7222 30 97 , 7222 40 10 , 7222 40 50 , 7222 40 90

    82 156

    25 %

    15

    09.8515

    Ruostumaton valssilanka

    7221 00 10 , 7221 00 90

    32 744

    25 %

    16

    09.8516

    Seostamattomasta teräksestä ja muusta seosteräksestä valmistettu valssilanka

    7213 10 00 , 7213 20 00 , 7213 91 10 , 7213 91 20 , 7213 91 41 , 7213 91 49 , 7213 91 70 , 7213 91 90 , 7213 99 10 , 7213 99 90 , 7227 10 00 , 7227 20 00 , 7227 90 10 , 7227 90 50 , 7227 90 95

    1 058 110

    25 %

    17

    09.8517

    Profiilit, rautaa tai seostamatonta terästä

    7216 31 10 , 7216 31 90 , 7216 32 11 , 7216 32 19 , 7216 32 91 , 7216 32 99 , 7216 33 10 , 7216 33 90

    167 817

    25 %

    18

    09.8518

    Ponttirauta ja -teräs

    7301 10 00

    24 854

    25 %

    20

    09.8520

    Kaasuputket

    7306 30 41 , 7306 30 49 , 7306 30 72 , 7306 30 77

    185 280

    25 %

    21

    09.8521

    Putkipalkit

    7306 61 10 , 7306 61 92 , 7306 61 99

    387 343

    25 %

    22

    09.8522

    Ruostumattomat saumattomat putket

    7304 11 00 , 7304 22 00 , 7304 24 00 , 7304 41 00 , 7304 49 10 , 7304 49 93 , 7304 49 95 , 7304 49 99

    22 818

    25 %

    23

    09.8523

    Laakeroidut putket

    7304 51 12 , 7304 51 18 , 7304 59 32 , 7304 59 38

    5 549

    25 %

    25

    09.8525

    Suuret hitsatut putket

    7305 11 00 , 7305 12 00 , 7305 19 00 , 7305 20 00 , 7305 31 00 , 7305 39 00 , 7305 90 00

    258 133

    25 %

    26

    09.8526

    Muut hitsatut putket

    7306 11 10 , 7306 11 90 , 7306 19 10 , 7306 19 90 , 7306 21 00 , 7306 29 00 , 7306 30 11 , 7306 30 19 , 7306 30 80 , 7306 40 20 , 7306 40 80 , 7306 50 20 , 7306 50 80 , 7306 69 10 , 7306 69 90 , 7306 90 00

    296 274

    25 %

    28

    09.8528

    Seostamattomasta teräksestä valmistettu lanka

    7217 10 10 , 7217 10 31 , 7217 10 39 , 7217 10 50 , 7217 10 90 , 7217 20 10 , 7217 20 30 , 7217 20 50 , 7217 20 90 , 7217 30 41 , 7217 30 49 , 7217 30 50 , 7217 30 90 , 7217 90 20 , 7217 90 50 , 7217 90 90

    393 031

    25 %


    Top