Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32017R1017

    Komission asetus (EU) 2017/1017, annettu 15 päivänä kesäkuuta 2017, rehuaineluettelosta annetun asetuksen (EU) N:o 68/2013 muuttamisesta (ETA:n kannalta merkityksellinen teksti. )

    C/2017/3980

    EUVL L 159, 21.6.2017, p. 48–119 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Legal status of the document In force

    ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2017/1017/oj

    21.6.2017   

    FI

    Euroopan unionin virallinen lehti

    L 159/48


    KOMISSION ASETUS (EU) 2017/1017,

    annettu 15 päivänä kesäkuuta 2017,

    rehuaineluettelosta annetun asetuksen (EU) N:o 68/2013 muuttamisesta

    (ETA:n kannalta merkityksellinen teksti)

    EUROOPAN KOMISSIO, joka

    ottaa huomioon Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen,

    ottaa huomioon rehun markkinoille saattamisesta ja käytöstä, Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 1831/2003 muuttamisesta sekä neuvoston direktiivin 79/373/ETY, komission direktiivin 80/511/ETY, neuvoston direktiivien 82/471/ETY, 83/228/ETY, 93/74/ETY, 93/113/EY ja 96/25/EY ja komission päätöksen 2004/217/EY kumoamisesta 13 päivänä heinäkuuta 2009 annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 767/2009 (1) ja erityisesti sen 26 artiklan 3 kohdan,

    sekä katsoo seuraavaa:

    (1)

    Euroopan rehualojen asiaankuuluvat edustajat ovat muita asianomaisia osapuolia kuullen, yhteistyössä toimivaltaisten kansallisten viranomaisten kanssa ja Euroopan elintarviketurvallisuusviranomaisen antamista lausunnoista saatu asiaan liittyvä kokemus ja tieteen ja tekniikan kehitys huomioon ottaen tehneet muutoksia komission asetuksen (EU) N:o 68/2013 (2) mukaiseen rehuaineluetteloon. Muutokset koskevat yleisten säännösten selvennyksiä, käsittelyprosesseihin ja rehuaineisiin liittyviä uusia merkintöjä ja nykyisten merkintöjen parannuksia. Lisäksi niillä asetetaan kemiallisten epäpuhtauksien enimmäispitoisuudet, kasvitieteellisen puhtauden tasot tai kosteuspitoisuuden tasot ja vahvistetaan rehuaineita koskevat pakolliset ilmoitukset.

    (2)

    Asetuksen (EY) N:o 767/2009 26 artiklan 4 kohdassa vahvistetut edellytykset täyttyvät.

    (3)

    Koska asetukseen (EU) N:o 68/2013 on tehtävä erittäin paljon muutoksia, on johdonmukaisuuden, selkeyden ja yksinkertaistamisen vuoksi aiheellista korvata kyseisen asetuksen liite.

    (4)

    On aiheellista vähentää toimijoille aiheutuvaa hallinnollista taakkaa huolehtimalla, että merkintöjen muuttamiseen on riittävästi aikaa, jotta vältetään tarpeettomat kaupankäynnin häiriöt.

    (5)

    Tässä asetuksessa säädetyt toimenpiteet ovat pysyvän kasvi-, eläin-, elintarvike- ja rehukomitean lausunnon mukaiset,

    ON HYVÄKSYNYT TÄMÄN ASETUKSEN:

    1 artikla

    Korvataan asetuksen (EU) N:o 68/2013 liite tämän asetuksen liitteellä.

    2 artikla

    Asetuksen (EU) N:o 68/2013 mukaisesti ennen 11 päivää tammikuuta 2018 merkittyjä rehuaineita saa edelleen saattaa markkinoille ja käyttää varastojen loppumiseen asti.

    3 artikla

    Tämä asetus tulee voimaan kahdentenakymmenentenä päivänä sen jälkeen, kun se on julkaistu Euroopan unionin virallisessa lehdessä.

    Tämä asetus on kaikilta osiltaan velvoittava, ja sitä sovelletaan sellaisenaan kaikissa jäsenvaltioissa.

    Tehty Brysselissä 15 päivänä kesäkuuta 2017.

    Komission puolesta

    Puheenjohtaja

    Jean-Claude JUNCKER


    (1)  EUVL L 229, 1.9.2009, s. 1.

    (2)  Komission asetus (EU) N:o 68/2013, annettu 16 päivänä tammikuuta 2013, rehuaineluettelosta (EUVL L 29, 30.1.2013, s. 1).


    LIITE

    LIITE

    REHUAINELUETTELO

    A OSA

    Yleiset säännökset

    1)

    Rehualan toimijat voivat käyttää tätä luetteloa vapaaehtoisesti. C osassa lueteltua rehuaineen nimeä voidaan kuitenkin käyttää ainoastaan rehuaineesta, joka täyttää kyseistä merkintää koskevat vaatimukset.

    2)

    Kaikkien C osassa olevan rehuaineluettelon merkintöjen on oltava rehuaineiden käyttöä koskevien rajoitusten mukaisia asiaan liittyvän unionin lainsäädännön mukaisesti. Erityistä huomiota kiinnitetään Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 1829/2003 (1) noudattamiseen niiden rehuaineiden osalta, jotka ovat muuntogeenisiä organismeja tai niistä valmistettuja tai jotka ovat muuntogeenisiin mikro-organismeihin liittyvän käymisprosessin tulosta. Rehuaineiden, jotka koostuvat eläimistä saatavista sivutuotteista tai sisältävät niitä, on täytettävä Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 1069/2009 (2) ja komission asetuksen (EU) N:o 142/2011 (3) vaatimukset, ja niiden käyttöön voidaan soveltaa rajoituksia Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 999/2001 (4) mukaisesti. Luetteloon sisällytettyä rehuainetta käyttävien rehualan toimijoiden on varmistettava, että rehuaine täyttää asetuksen (EY) N:o 767/2009 4 artiklan vaatimukset.

    3)

    ’Entisillä elintarvikkeilla’ tarkoitetaan elintarvikkeita (muuta kuin ruokajätettä), jotka on valmistettu ihmiskäyttöön EU:n elintarvikelainsäädännön kaikkia säännöksiä noudattaen mutta joita ei ole enää tarkoitettu ihmiskäyttöön käytännön tai logistisista syistä tai valmistusongelmien tai pakkausvirheiden tai muiden virheiden vuoksi ja joista ei aiheudu terveysriskejä, kun niitä käytetään rehuna. Asetuksen (EY) N:o 767/2009 liitteessä I olevassa 1 kohdassa tarkoitettua enimmäispitoisuuksien vahvistamista ei sovelleta entisiin elintarvikkeisiin ja ruokajätteeseen. Sitä sovelletaan, kun ne jatkokäsitellään rehuksi.

    4)

    Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 183/2005 (5) 4 artiklassa tarkoitettujen hyvien käytäntöjen mukaisesti rehuaineissa ei saa olla niiden valmistusprosessista ja valmistuksen apuaineista johtuvia kemiallisia epäpuhtauksia, ellei niille ole vahvistettu erityistä enimmäispitoisuutta luettelossa. Rehuissa kiellettyjä aineita ei saa esiintyä, eikä tällaisille aineille vahvisteta enimmäispitoisuuksia. Avoimuuden vuoksi rehuaineiden, jotka voivat sisältää sallittuja jäämiä, kohdalle lisätään tarvittavat tiedot, jotka on saatu rehualan toimijoilta tavanomaisten liiketoimien yhteydessä.

    5)

    Asetuksen (EY) N:o 183/2005 4 artiklassa tarkoitetun hyvän käytännön mukaisesti ja ALARA-periaatetta (6) noudattaen – rajoittamatta kuitenkaan asetuksen (EY) N:o 183/2005, Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2002/32/EY (7), Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 396/2005 (8) ja Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 1831/2003 (9) soveltamista – luettelossa on aiheellista täsmentää niiden valmistusprosessista ja valmistuksen apuaineista johtuvien kemiallisten epäpuhtauksien enimmäispitoisuudet, joita esiintyy rehuaineissa enemmän kuin 0,1 prosenttia. Luettelossa voidaan lisäksi esittää sellaisten kemiallisten epäpuhtauksien ja valmistuksen apuaineiden enimmäispitoisuudet, joita esiintyy rehuaineissa vähemmän kuin 0,1 prosenttia, jos se katsotaan tarpeelliseksi hyvien kaupankäyntitapojen vuoksi. Jollei tämän liitteen B tai C osassa toisin ilmoiteta, enimmäispitoisuus ilmaistaan aina painoprosentteina (10).

    Kemiallisten epäpuhtauksien ja valmistuksen apuaineiden enimmäispitoisuudet on esitetty joko valmistusmenetelmän kuvauksessa B osassa, rehuaineen kuvauksessa C osassa tai kunkin ryhmän lopuksi C osassa. Jos C osassa ei ole esitetty erityistä enimmäispitoisuutta, tietylle valmistusmenetelmälle B osassa esitettyä enimmäispitoisuutta sovelletaan C osassa lueteltuihin rehuaineisiin, mikäli rehuaineen kuvauksessa viitataan kyseiseen valmistusmenetelmään ja mikäli kyseinen valmistusmenetelmä vastaa B osassa annettua kuvausta.

    6)

    Rehuaineita, joita ei ole lueteltu C osan 12 luvussa ja jotka on valmistettu käymisreaktiolla ja/tai joissa esiintyy luontaisesti mikro-organismeja, saa saattaa markkinoille yhdessä elävien mikro-organismien kanssa, kunhan rehuaineiden ja niitä sisältävien rehuseosten käyttötarkoituksena

    a)

    ei ole mikro-organismien lisääminen

    b)

    eikä käyttötarkoitus liity asetuksen (EY) N:o 1831/2003 liitteen I mukaiseen mikro-organismi(e)n käyttötarkoitukseen.

    Rehuaineissa ja niitä sisältävissä rehuseoksissa olevista mikro-organismeista sekä niiden vaikutuksista ei saa esittää väittämiä.

    7)

    Rehuaineen kasvitieteellisen puhtauden on oltava vähintään 95 prosenttia. Edeltävästä valmistusprosessista johtuvien kasvitieteellisten epäpuhtauksien, kuten muiden öljypitoisten siementen tai hedelmien jäämien, pitoisuus saa olla enintään 0,5 prosenttia kunkin öljypitoisen siemen- tai hedelmälajin osalta. Jos näistä yleisistä säännöistä poiketaan, vahvistetaan C osan rehuaineluettelossa erityinen taso.

    8)

    Yhden tai useamman valmistusmenetelmän yleisnimi/laatumäärite, joka mainitaan B osassa olevan valmistusmenetelmiä koskevan sanaston viimeisessä sarakkeessa, on lisättävä (11) rehuaineen nimeen sen osoittamiseksi, että kyseinen rehuaine on käynyt läpi mainitun valmistusmenetelmän tai mainitut valmistusmenetelmät. Rehuaineen, jonka nimi on yhdistelmä C osassa luetellusta nimestä ja yhden tai useamman B osassa luetellun valmistusmenetelmän yleisnimestä/laatumääritteestä, katsotaan sisältyvän luetteloon, ja sen merkinnöissä on oltava tähän rehuaineeseen sovellettavat pakolliset ilmoitukset, jotka on mainittu B tai C osan viimeisessä sarakkeessa. Jos valmistusmenetelmässä käytetty erityinen menetelmä on mainittu B osan viimeisessä sarakkeessa, se on mainittava rehuaineen nimessä.

    9)

    Jos jonkin rehuaineen valmistusmenetelmä poikkeaa asianomaisen menetelmän kuvauksesta, joka esitetään B osassa olevassa valmistusmenetelmiä koskevassa sanastossa, tämä valmistusmenetelmä on esitettävä kyseisen rehuaineen kuvauksessa.

    10)

    Useiden rehuaineiden kohdalla voidaan käyttää synonyymejä. Tällaiset synonyymit sisällytetään hakasulkeisiin kyseisen rehuaineen merkinnöissä C osan rehuaineluettelon sarakkeeseen ”Nimi”.

    11)

    C osan rehuaineluettelon rehuainetta koskevassa kuvauksessa käytetään sanaa ”tuote” sanan ”sivutuote” sijasta; näin halutaan kuvastaa markkinatilannetta ja rehualan toimijoiden keskuudessa omaksuttua kielenkäyttöä, jolla pyritään tuomaan esiin rehuaineiden kaupallinen arvo.

    12)

    Kasvin tieteellinen nimi mainitaan kyseisen kasvin kuvauksessa ainoastaan siinä kohdassa, jossa kasvi esiintyy ensimmäisen kerran C osan rehuaineluettelossa.

    13)

    Tietyn luetteloon sisältyvän rehuaineen ravintoaineiden pakollisen merkitsemisen peruslähtökohdaksi on otettu se, sisältääkö tietty tuote jotakin tiettyä ainetta suurina pitoisuuksina tai onko valmistusmenetelmä muuttanut tuotteen ravitsemuksellisia ominaisuuksia.

    14)

    Asetuksen (EY) N:o 767/2009 15 artiklan g alakohdassa ja kyseisen asetuksen liitteessä I olevassa 6 kohdassa vahvistetaan merkintävaatimukset kosteuspitoisuuden osalta. Mainitun asetuksen 16 artiklan 1 kohdan b alakohdassa ja sen liitteessä V vahvistetaan merkintävaatimukset muiden ravintoaineiden osalta. Lisäksi asetuksen (EY) N:o 767/2009 liitteessä I olevassa 5 kohdassa edellytetään, että suolahappoon liukenemattoman tuhkan pitoisuus on ilmoitettava, jos pitoisuus on yli 2,2 prosenttia yleisesti tai tietyn rehuaineen osalta, jos se ylittää mainitun asetuksen liitteen V asiaankuuluvassa kohdassa asetetun pitoisuuden. Jotkin C osan rehuaineluetteloon sisältyvät merkinnät poikkeavat kuitenkin näistä säännöistä seuraavasti:

    a)

    C osan rehuaineluetteloon sisältyviä ravintoaineita koskevat pakolliset ilmoitukset korvaavat asetuksen (EY) N:o 767/2009 liitteen V asianomaisessa kohdassa esitetyt pakolliset ilmoitukset;

    b)

    jos C osan rehuaineluettelon pakollisia ilmoituksia koskeva sarake jätetään tyhjäksi sellaisten ravintoaineiden osalta, jotka täytyisi ilmoittaa asetuksen (EY) N:o 767/2009 liitteessä V olevan asianmukaisen kohdan mukaisesti, mitään kyseisistä aineista ei tarvitse merkitä. Suolahappoon liukenemattoman tuhkan pitoisuus on kuitenkin ilmoitettava, silloin kun C osan rehuaineluettelossa ei ole asetettu kyseistä pitoisuutta ja se on yli 2,2 prosenttia;

    c)

    jos C osan rehuaineluettelon pakollisia ilmoituksia koskevassa sarakkeessa on asetettu yksi tai useampi täsmällinen kosteuspitoisuus, on sovellettava kyseisiä pitoisuuksia eikä asetuksen (EY) N:o 767/2009 liitteessä I olevassa 6 kohdassa asetettuja pitoisuuksia. Jos kosteuspitoisuus on vähemmän kuin 14 prosenttia, sitä ei kuitenkaan ole pakollista ilmoittaa. Jos kyseisessä sarakkeessa ei ole asetettu täsmällistä kosteuspitoisuutta, sovelletaan asetuksen (EY) N:o 767/2009 liitteessä I olevaa 6 kohtaa.

    15)

    Rehualan toimijan, joka väittää, että jollakin rehuaineella on enemmän ominaisuuksia kuin C osan rehuaineluettelon sarakkeessa ”Kuvaus” mainitut ominaisuudet, tai joka viittaa B osassa lueteltuun valmistusmenetelmään, joka voidaan rinnastaa väitteeseen (esim. pötsisuojaaminen), on täytettävä asetuksen (EY) N:o 767/2009 13 artiklan vaatimukset. Rehuaineilla saattaa lisäksi olla erityinen ravitsemuksellinen tarkoitus asetuksen (EY) N:o 767/2009 9 ja 10 artiklan mukaisesti.

    B OSA

    Valmistusmenetelmiä koskeva sanasto

     

    Valmistusmenetelmä

    Määritelmä

    Yleisnimi/laatumäärite

    1

    Ilmaerottelu

    Hiukkasten erottelu ilmavirran avulla

    Ilmaeroteltu

    2

    Aspirointi

    Menetelmä pölyn, pienten hiukkasten ja muiden hienonnetun viljan seoksen osien erottamiseksi jyvän pääosasta siirron aikana ilmavirran avulla

    Aspiroitu

    3

    Ryöppääminen

    Menetelmä, joka koostuu orgaanisen aineen lämpökäsittelystä kiehuttamalla tai höyryttämällä luonnollisten entsyymien denaturoimiseksi, kudoksen pehmittämiseksi ja raa'an aromin poistamiseksi sekä tämän jälkeen upottamisesta kylmään veteen kypsymisen pysäyttämiseksi

    Ryöpätty

    4

    Valkaiseminen

    Luonnollisesti esiintyvän värin poistaminen kemiallisilla tai fysikaalisilla menetelmillä tai käyttämällä valkaisusavea

    Valkaistu

    5

    Jäähdyttäminen

    Lämpötilan alentaminen ympäristön lämpötilan alapuolelle mutta jäätymispisteen yläpuolelle säilyvyyden parantamiseksi

    Jäähdytetty

    6

    Pilkkominen

    Partikkelikoon pienentäminen käyttäen yhtä tai useampaa veistä

    Pilkottu

    7

    Puhdistaminen

    Aineksen (vierasaineet, esim. kivet) tai kasvin kasvullisen osan, esim. irrallisten olkien tai kuorten tai rikkakasvien osien, erottaminen

    Puhdistettu/lajiteltu

    8

    Väkevöiminen (12)

    Veden ja/tai muiden aineksien poistaminen

    Tiivistetty

    9

    Tiivistäminen

    Aineen muuntaminen kaasumaisesta nestemäiseksi

    Nesteytetty

    10

    Kypsentäminen

    Lämmön käyttö rehuaineen fysikaalisten ja kemiallisten ominaisuuksien muuttamiseksi

    Kypsytetty

    11

    Murskaaminen

    Partikkelikoon pienentäminen murskainta käyttäen

    Murskattu

    12

    Kiteyttäminen

    Puhdistaminen muodostamalla kiinteitä kiteitä nesteliuoksesta. Nesteessä olevat epäpuhtaudet eivät tavallisesti yhdisty kiteen hilarakenteeseen.

    Kiteytetty

    13

    Kuoriminen (13)

    Jyvien, siementen, hedelmien, pähkinöiden ja muiden tuotteiden ulompien kerrosten poistaminen osittain tai kokonaan

    Kuorittu, osittain kuorittu

    14

    Kuoriminen

    Papujen, jyvien ja siementen ulompien kuorten/akanoiden poistaminen yleensä fysikaalisesti

    Kuorittu (14)

    15

    Pektiinin poisto

    Pektiinien uuttaminen rehuaineesta

    Pektiinitön

    16

    Kuivattaminen

    Menetelmä kosteuden poistamiseksi

    Kuivattu

    17

    Liman poistaminen

    Menetelmä liman poistamiseksi pinnalta

    Limaton

    18

    Sokerien poistaminen

    Mono- tai disakkaridien täydellinen tai osittainen poistaminen melassista ja muista sokeria sisältävistä aineista kemiallisin tai fysikaalisin menetelmin

    Sokeriton/vähäsokerinen

    19

    Myrkyttömäksi tekeminen

    Menetelmä, jolla myrkylliset vierasaineet tuhotaan tai niiden pitoisuutta vähennetään

    Myrkytön

    20

    Tislaus

    Nesteiden jakotislaus keittämällä ja keräämällä tiivistetty höyry erilliseen astiaan

    Tislattu

    21

    Kuivaaminen

    Kuivaaminen keinotekoisesti tai luonnollisesti

    Kuivattu luonnollisesti tai kuivattu keinotekoisesti, tapauksen mukaan

    22

    Säilöminen

    Rehuaineiden säilöminen lisäämällä säilöntäaineita tai ilman säilöntäaineita tai käyttämällä anaerobisia olosuhteita säilörehun säilöntäaineiden kera tai ilman säilöntäaineita

    Säilötty

    23

    Haihdutus

    Vesipitoisuuden vähentäminen

    Haihdutettu

    24

    Ekspandointi

    Lämpökäsittelymenetelmä, jossa tuotteen sisäinen, äkillisesti höyrystyvä vesi johtaa tuotteen rakenteen rikkoontumiseen

    Ekspandoitu tai paisutettu

    25

    Puristaminen

    Öljyn/rasvan erottaminen puristamalla

    Puriste/kakku ja öljy/rasva

    26

    Uuttaminen

    Rasvojen ja öljyjen erottaminen tietyistä aineista orgaanisilla liuottimilla tai sokerien tai muiden vesiliukoisten ainesten erottaminen vesiliuoksella

    Uutettu/rouhe ja rasva/öljy, melassi/pulppa ja sokeri tai muut vesiliukoiset ainekset

    27

    Ekstruusio

    Lämpökäsittelymenetelmä, jossa tuotteen sisäinen vesi haihdutetaan nopeasti; tämä johtaa tuotteen rakenteen rikkoontumiseen, ja siihen yhdistetään tuotteen erityinen muotoilu pursottamalla määritellyn suuttimen läpi

    Ekstrudoitu

    28

    Käyminen

    Menetelmä, jossa tuotetaan tai käytetään bakteerien, sienten tai hiivojen kaltaisia mikro-organismeja toimimaan aineessa sen kemiallisen koostumuksen tai ominaisuuksien muuttamiseksi

    Fermentoitu

    29

    Suodatus

    Menetelmä, jossa suodatetaan neste huokoisen väliaineen tai kalvon läpi kiinteiden hiukkasten poistamiseksi

    Suodatettu

    30

    Hiutaloiminen

    Kostean, lämpökäsitellyn tuotteen valssaaminen ohuiden hiutaleiden luomiseksi aineesta

    Hiutaleet

    31

    Myllytys

    Kuivattujen jyvien partikkelikoon pienentäminen, jotta jyvä erottuisi helpommin eri jakeiksi (erityisesti jauhoksi, leseiksi ja rehujauhoksi)

    Jauhot, leseet, rehujauho (15) tai rehu, tapauksen mukaan

    32

    Jäähdyttäminen

    Öljyjen jäähdyttäminen erottaa öljyjen tyydyttyneemmät osat ja öljyn tyydyttymättömämmät osat. Öljyn tyydyttyneemmät osat jähmettyvät jäähdyttämällä, kun taas öljyn tyydyttymättömämmät osat ovat nestemäisiä ja ne voidaan esim. dekantoida. Jäähdytetty tuote on jähmettynyt öljy.

    Jäähdytetty

    33

    Paloittelu

    Menetelmä rehuaineen rikkomiseksi paloihin

    Paloiteltu

    34

    Paistaminen

    Rehuaineen kypsentäminen öljyssä tai rasvassa

    Paistettu

    35

    Hyytelöiminen

    Menetelmä, jolla muodostetaan hyytelöä, kiinteää hyytelömäistä ainetta, joka voi vaihdella pehmeästä ja hauraasta kovaan ja sitkeään, käyttäen tavallisesti hyytelöimisaineita

    Hyytelöity

    36

    Granulointi

    Rehuaineiden käsittely tietyn partikkelikoon ja koostumuksen saavuttamiseksi

    Granuloitu

    37

    Jauhatus

    Kiinteän rehuaineen partikkelikoon pienentäminen kuivaa tai märkää menetelmää käyttäen

    Jauhettu

    38

    Kuumentaminen

    Erityisolosuhteissa (kuten paine ja kosteus) toteutettuja lämpökäsittelyjä

    Kuumennettu/lämpökäsitelty

    39

    Hydraaminen

    Katalyyttimenetelmä, jolla pyritään korkeassa lämpötilassa vetypaineessa tyydyttämään öljyjen/rasvojen/rasvahappojen kaksoissidokset osittain tai kokonaan tyydytettyjen triglyseridien/rasvahappojen saamiseksi, tai saamaan polyoleja pelkistämällä hiilihydraattien karbonyyliryhmät hydroksyyliryhmiksi

    Hydrattu, osittain hydrattu

    40

    Hydrolyysi

    Hajottaminen yksinkertaisimmiksi kemiallisiksi yhdisteiksi soveltuvalla käsittelyllä vettä ja joko lämpöä/painetta, entsyymeitä tai happoja/emäksiä käyttäen

    Hydrolysoitu

    41

    Nesteyttäminen

    Muuntaminen kiinteästä tai kaasumaisesta olomuodosta nestemäiseen

    Nesteytetty

    42

    Maserointi

    Rehuaineiden koon pienentäminen mekaanisin keinoin usein vedessä tai muussa nesteessä

    Maseroitu

    43

    Mallastaminen

    Menetelmä, jossa jyvän annetaan alkaa itää, jotta voidaan aktivoida luonnollisesti esiintyviä entsyymejä, jotka voivat hajottaa tärkkelyksen käymiskelpoisiksi hiilihydraateiksi ja valkuaisaineet aminohapoiksi ja peptideiksi

    Mallastettu

    44

    Sulattaminen

    Muuntaminen kiinteästä olomuodosta nestemäiseen lämmön avulla

    Sulatettu

    45

    Mikronointi

    Menetelmä, jolla pienennetään kiinteän aineen hiukkasten keskimääräinen halkaisija mikrometriluokkaan

    Mikronoitu

    46

    Esikeittäminen

    Veteen upottamisesta ja lämpökäsittelystä muodostuva menetelmä, jolla tärkkelys saadaan kokonaan hyytelöityä, minkä jälkeen seuraa kuivaus

    Esikeitetty

    47

    Pastörointi

    Kuumentaminen kriittiseen lämpötilaan määrätyn pituiseksi ajaksi haitallisten mikro-organismien tuhoamiseksi, minkä jälkeen nopea jäähdytys

    Pastöroitu

    48

    Kuoriminen

    Hedelmien ja vihannesten kuoren poistaminen

    Kuorittu

    49

    Rakeistaminen

    Tuotteen saattaminen tiettyyn muotoon puristamalla matriisin läpi

    Pelletti, rakeistettu

    50

    Riisin jauhaminen

    Leseen ja alkion poistaminen kuoritusta riisistä lähes kokonaan tai osittain

    Jauhettu

    51

    Esigelatinointi

    Tärkkelyksen muuttaminen siten, että parannetaan huomattavasti sen turpoamisominaisuuksia kylmässä vedessä

    Esigelatinoitu (16)

    52

    Puristaminen (17)

    Nesteiden, kuten rasvan, öljyn, veden tai mehun, fyysinen erottaminen kiinteistä aineista

    Puriste/kakku (öljypitoiset aineet)

    Massa, pulppa (hedelmät jne.)

    Puristettu juurikasleike (sokerijuurikkaiden tapauksessa)

    53

    Raffinoiminen

    Epäpuhtauksien tai epätoivottujen ainesosien poistaminen kokonaan tai osittain kemiallisella/fysikaalisella käsittelyllä

    Raffinoitu, osittain raffinoitu

    54

    Paahtaminen

    Rehuaineiden kuumentaminen kuivana sulavuuden parantamiseksi, värin lisäämiseksi ja/tai luonnollisesti esiintyvien ravitsemukseen haitallisesti vaikuttavien tekijöiden vähentämiseksi

    Paahdettu

    55

    Valssaus

    Partikkelikoon pienentäminen kuljettamalla aine, esim. jyvät, rullien välissä

    Valssattu

    56

    Pötsisuojaaminen

    Menetelmä, jolla joko fysikaalisen käsittelyn avulla lämpöä, painetta, höyryä tai näiden yhdistelmää käyttäen ja/tai esimerkiksi aldehydejä, lignosulfonaatteja, natriumhydroksidia tai orgaanisia happoja (kuten propionihappoa tai parkkihappoa) käyttäen pyritään suojaamaan ravintoaineita pötsihajotukselta

    Aldehydeillä pötsisuojatut rehuaineet voivat sisältää enintään 0,12 % vapaita aldehydejä.

    Pötsisuojattu käyttäen [lisätään soveltuva aine]

    57

    Seulominen/siivilöinti

    Erikokoisten partikkelien erottelu ravistamalla tai kaatamalla rehuaine siivilän läpi

    Seulottu, siivilöity

    58

    Kuoriminen

    Nesteen pintakerroksen erottaminen mekaanisin keinoin, esim. maidon rasva

    Kuorittu

    59

    Viipaloiminen

    Rehuaineen leikkaaminen litteiksi palasiksi

    Viipaloitu

    60

    Kostuttaminen/liottaminen

    Rehuaineen, yleensä siementen, kostuttaminen ja pehmentäminen kypsennysajan lyhentämiseksi, siemenkuoren irrottamisen helpottamiseksi ja veden imeytymisen helpottamiseksi itämisen aktivoimiseksi tai luonnollisesti esiintyvien ravitsemukseen haitallisesti vaikuttavien tekijöiden pitoisuuden vähentämiseksi

    Liotettu

    61

    Sumutuskuivaus

    Nesteen kosteuspitoisuuden vähentäminen luomalla rehuaineesta sumu, jotta voidaan lisätä sitä pinta-alaa suhteessa painoon, johon lämmintä ilmaa puhalletaan

    Sumutuskuivattu

    62

    Höyryttäminen

    Menetelmä, jossa käytetään paineistettua höyryä kuumentamiseen ja kypsentämiseen sulavuuden lisäämiseksi

    Höyrytetty

    63

    Paahtaminen

    Yleensä öljykasvin siemeniin käytetty kuumentaminen kuivassa lämmössä esim. luonnollisesti esiintyvien ravitsemukseen haitallisesti vaikuttavien tekijöiden vähentämiseksi tai poistamiseksi

    Paahdettu

    64

    Ultrasuodatus

    Nesteiden suodatus käyttäen ohutta kalvoa, joka läpäisee vain pienet molekyylit

    Ultrasuodatettu

    65

    Alkion poistaminen

    Menetelmä, jolla alkio poistetaan murskatuista viljojen jyvistä kokonaan tai osittain

    Alkio poistettu

    66

    Infrapunamikronointi

    Lämpökäsittelymenetelmä, jossa käytetään infrapunalämpöä viljojen, juurien, siementen tai juurimukuloiden tai niiden oheistuotteiden kypsentämiseen ja paahtamiseen, minkä jälkeen seuraa yleensä hiutaloiminen

    Infrapunamikronoitu

    67

    Öljyjen/rasvojen ja hydrattujen öljyjen/rasvojen pilkkominen

    Kemiallinen menetelmä, joka muodostuu rasvojen/öljyjen hydrolyysista. Rasvojen/öljyjen reagoiminen veden kanssa korkeassa lämpötilassa ja paineessa tuottaa raakoja rasvahappoja hydrofobisessa faasissa ja glyserolivettä (raakaa glyserolia) hydrofiilisessä faasissa.

    Pilkottu

    68

    Ultraäänikäsittely

    Liukoisten yhdisteiden vapauttaminen vedessä mekaanisella käsittelyllä voimakasta ultraääntä ja kuumuutta käyttäen

    Ultraäänikäsitelty

    69

    Elintarvikepakkausten mekaaninen poistaminen

    Pakkausmateriaalin mekaaninen poistaminen

    Mekaanisesti purettu pakkauksesta

    C OSA

    Rehuaineluettelo

    1.   Viljojen jyvät ja niistä saatavat tuotteet

    Numero

    Nimi

    Kuvaus

    Pakolliset ilmoitukset

    1.1.1

    Ohra

    Ohran, Hordeum vulgare L., jyvät. Voi olla pötsisuojattu.

     

    1.1.2

    Ohra, paisutettu

    Jauhetusta tai rouhitusta ohrasta kosteus-, lämpö- ja painekäsittelyn avulla saatu tuote

    Tärkkelys

    1.1.3

    Ohra, paahdettu

    Vaalean värinen, lievästi paahdettu ohra

    Tärkkelys, jos > 10 %

    Raakavalkuainen, jos > 15 %

    1.1.4

    Ohrahiutaleet

    Kuoritusta ohrasta höyryttämällä tai infrapunamikronoimalla ja valssaamalla saatu hiutale. Se saattaa sisältää hieman kuorta. Voi olla pötsisuojattu.

    Tärkkelys

    1.1.5

    Ohrakuitu

    Ohratärkkelysteollisuuden tuote, joka koostuu endospermin osasista ja pääasiassa kuidusta.

    Raakakuitu

    Raakavalkuainen, jos > 10 %

    1.1.6

    Ohrankuoret

    Etanoli-tärkkelysteollisuuden tuote, joka saadaan kuivajauhamalla, seulomalla ja kuorimalla ohran jyvistä

    Raakakuitu

    Raakavalkuainen, jos > 10 %

    1.1.7

    Ohrarehujauho

    Tuote, joka saadaan ohran seulonnan ja kuorinnan yhteydessä ohrasuurimoita, ohraydinjauhoa tai ohrajauhoa valmistettaessa. Se koostuu pääasiassa endospermin osasista sekä uloimpien kuorikerrosten hienojakoisista partikkeleista ja jyvien seulontajakeista.

    Raakakuitu

    Tärkkelys

    1.1.8

    Ohravalkuainen

    Ohrasta tärkkelyksen ja leseen erottamisen jälkeen saatava tuote. Se koostuu pääasiassa valkuaisesta.

    Raakavalkuainen

    1.1.9

    Ohravalkuaisrehu

    Ohrasta tärkkelyksen erottamisen jälkeen saatava tuote. Se koostuu pääasiassa valkuaisesta ja endospermin osasista.

    Kosteus, jos < 45 % tai > 60 %

    Jos kosteus < 45 %:

    Raakavalkuainen

    Tärkkelys

    1.1.10

    Ohran liukoiset aineet

    Ohran valkuaisen ja tärkkelyksen märkäerottelusta saatava tuote

    Raakavalkuainen

    1.1.11

    Ohralese

    Seulotun ja kuoritun ohran jauhamisesta saatava tuote. Se koostuu pääasiassa uloimpien kuorikerrosten palasista sekä jyvän osasista, joista suurin osa endospermiä on poistettu.

    Raakakuitu

    1.1.12

    Ohratärkkelys, nestemäinen

    Ohran tärkkelyksen valmistuksessa saatava sekundäärinen tärkkelysjae

    Jos kosteus < 50 %:

    Tärkkelys

    1.1.13

    Mallasohran seulontajakeet

    Mekaanisen seulonnan (kokoerottelun) tuloksena syntyvä tuote, joka koostuu alamittaisista ohran jyvistä ja ohran jyvien jakeista, jotka on eroteltu ennen mallastusta

    Raakakuitu

    Tuhka, jos > 2,2 %

    1.1.14

    Mallasohra ja mallasjae

    Maltaan tuotannon aikana erotelluista ohran jyvien jakeista ja maltaasta koostuva tuote

    Raakakuitu

    1.1.15

    Mallasohran kuoret

    Mallasohran puhdistuksessa syntyvä tuote, joka koostuu kuoren jakeista ja hienojakeisesta aineksesta

    Raakakuitu

    1.1.16

    Ohrarankin kiinteä osa, sellaisenaan

    Ohraetanolin valmistuksen tuote. Se sisältää kiinteitä rehujakeita tislauksesta.

    Kosteus, jos < 65 % tai > 88 %

    Jos kosteus < 65 %:

    Raakavalkuainen

    1.1.17

    Ohrarankin liukoinen osa

    Ohraetanolin valmistuksen tuote. Se sisältää liukoisia rehujakeita tislauksesta.

    Kosteus, jos < 45 % tai > 70 %

    Jos kosteus < 45 %:

    Raakavalkuainen

    1.1.18

    Maltaat (18)

    Idätetystä viljasta saatava tuote, joka on kuivattu, jauhettu ja/tai uutettu

     

    1.1.19

    Mallasidut (18)

    Mallastetun viljan idätyksestä ja maltaan puhdistuksesta syntyvä tuote, joka koostuu iduista, mallaspölystä, kuorista ja rikkonaisista maltaan jyvistä. Se voidaan jauhaa.

     

    1.2.1

    Maissi (19)

    Maissin, Zea mays L. ssp. mays, jyvät. Voi olla pötsisuojattu.

     

    1.2.2

    Maissihiutaleet (19)

    Kuoritusta maissista höyryttämällä tai infrapunamikronoimalla ja valssaamalla saatu hiutale. Saattaa sisältää hieman kuorta.

    Tärkkelys

    1.2.3

    Maissirehujauho (19)

    Maissijauhon tai maissisuurimoiden valmistuksen tuote. Se koostuu pääasiassa uloimpien kuorikerrosten palasista ja jyvän osasista, joista endospermiä on poistettu vähemmän kuin maissileseistä. Saattaa sisältää joitakin maissinalkion palasia.

    Raakakuitu

    Tärkkelys

    Raakarasva, jos > 5 %

    1.2.4

    Maissilese (19)

    Maissijauhon tai maissisuurimoiden valmistuksen tuote. Se koostuu pääasiassa ulommista kuorikerroksista sekä maissinalkion ja endospermin palasista.

    Raakakuitu

    1.2.5

    Maissintähkät (19)

    Maissintähkän ydinosa. Se voi sisältää pieniä määriä maissia ja suojuslehtiä, joita ei ehkä ole poistettu mekaanisen sadonkorjuun aikana.

    Raakakuitu

    Tärkkelys

    1.2.6

    Maissin seulontajakeet (19)

    Maissinjyvien fraktio, joka on erotettu vastaanoton seulontaprosessissa

     

    1.2.7

    Maissikuitu (19)

    Maissitärkkelyksen valmistuksen tuote. Se koostuu pääasiassa kuidusta.

    Kosteus, jos < 50 % tai > 70 %

    Jos kosteus < 50 %:

    Raakakuitu

    1.2.8

    Maissigluteeni (19)

    Maissitärkkelyksen valmistuksen tuote. Se koostuu pääasiassa tärkkelyksen erotuksessa saatavasta gluteenista.

    Kosteus, jos < 70 % tai > 90 %

    Jos kosteus < 70 %:

    Raakavalkuainen

    1.2.9

    Maissigluteenirehu (19)

    Maissitärkkelyksen valmistuksen tuote. Se koostuu leseistä ja maissin liukoisista aineista. Tuote voi lisäksi sisältää rouhittua maissia ja maissinjyvistä uutetun öljyn jakeita. Muita tärkkelyksestä ja tärkkelystuotteiden raffinoimisesta tai käymisestä saatavia tuotteita voidaan lisätä.

    Kosteus, jos < 40 % tai > 65 %

    Jos kosteus < 40 %:

    Raakavalkuainen

    Raakakuitu

    Tärkkelys

    1.2.10

    Maissinalkio (19)

    Maissijauhon, maissisuurimoiden tai maissitärkkelyksen valmistuksen tuote. Se koostuu pääasiassa maissinalkiosta, ulommista kuorikerroksista sekä endospermin osista.

    Kosteus, jos < 40 % tai > 60 %

    Jos kosteus < 40 %:

    Raakavalkuainen

    Raakarasva

    1.2.11

    Maissinalkiopuriste (19)

    Kasviöljyteollisuuden tuote, joka saadaan puristamalla käsitellyistä maissinalkioista, joissa osa endospermiä ja kuorta voi vielä olla jäljellä

    Raakavalkuainen

    Raakarasva

    1.2.12

    Maissinalkiorouhe (19)

    Kasviöljyteollisuuden tuote, joka saadaan uuttamalla käsitellyistä maissinalkioista

    Raakavalkuainen

    1.2.13

    Maissinalkioöljy, raaka (19)

    Maissinalkioista saatava öljy

    Kosteus, jos > 1 %

    1.2.14

    Maissi, paisutettu (19)

    Maissijauhosta tai maissirouheesta kosteus-, lämpö- ja painekäsittelyn avulla saatava tuote

    Tärkkelys

    1.2.15

    Maissinliotusvesi (19)

    Väkevöity nestejae maissin liotusprosessista

    Kosteus, jos < 45 % tai > 65 %

    Jos kosteus < 45 %:

    Raakavalkuainen

    1.2.16

    Sokerimaissintähkäsäilörehu (19)

    Sokerimaissinvalmistusteollisuuden sivutuote, joka koostuu tähkän lapakosta, kuorista ja jyvien kannoista, jotka on pilkottu ja kuivattu tai puristettu. Tehdään pilkkomalla sokerimaissin tähkät, kuoret ja lehdet, ja mukana on sokerimaissin jyviä.

    Raakakuitu

    1.2.17

    Murskattu maissi, josta on poistettu alkiot (19)

    Murskatusta maissista alkion poistamisella saatu tuote. Se koostuu pääasiassa endospermin palasista ja saattaa sisältää joitakin maissinalkioita ja uloimpien kuorikerrosten palasia.

    Raakakuitu

    Tärkkelys

    1.2.18

    Maissiryynit (19)

    Kovia kivimäisiä jauhetun maissin osia, jotka sisältävät vähän tai ei lainkaan leseitä tai alkioita.

    Raakakuitu

    Tärkkelys

    1.3.1

    Hirssi

    Hirssin, Panicum miliaceum L., jyvät

     

    1.4.1

    Kaura

    Kauran, Avena sativa L., ja muiden viljeltyjen kauralajien jyvät

     

    1.4.2

    Kaura, kuorittu

    Kuoritut kauranjyvät. Ne voidaan käsitellä höyryllä.

     

    1.4.3

    Kaurahiutaleet

    Tuote, joka saadaan höyryttämällä tai infrapunamikronoimalla ja valssaamalla kuorittua kauraa. Se voi sisältää pienen määrän kaurankuoria.

    Tärkkelys

    1.4.4

    Kaurarehujauho

    Tuote, joka saadaan kauran seulonnan ja kuorinnan yhteydessä kaurasuurimoita ja kaurajauhoa valmistettaessa. Se koostuu pääasiassa kauraleseistä ja osasta endospermiä.

    Raakakuitu

    Tärkkelys

    1.4.5

    Kauralese

    Seulotun ja kuoritun kauran jauhamisesta saatava tuote. Se koostuu pääasiassa uloimpien kuorikerrosten palasista sekä jyvän osasista, joista suurin osa endospermiä on poistettu.

    Raakakuitu

    1.4.6

    Kaurankuoret

    Tuote, joka saadaan kauranjyvien kuorinnan yhteydessä

    Raakakuitu

    1.4.7

    Kaura, paisutettu

    Kaurajauhon tai kaurarouheen kosteus-, lämpö- ja painekäsittelyllä saatu tuote

    Tärkkelys

    1.4.8

    Kaurasuurimot

    Puhdistettu kaura, josta on poistettu kuori

    Raakakuitu

    Tärkkelys

    1.4.9

    Kaurajauho

    Tuote, joka saadaan jauhamalla kauranjyviä

    Raakakuitu

    Tärkkelys

    1.4.10

    Kaurarehujauho

    Runsastärkkelyksinen kauratuote, joka on saatu kuorimisen jälkeen

    Raakakuitu

    1.4.11

    Kaurarehu

    Tuote, joka saadaan kauran seulonnan ja kuorinnan yhteydessä kaurasuurimoita ja kaurajauhoa valmistettaessa. Se koostuu pääasiassa kauraleseistä ja osasta endospermiä.

    Raakakuitu

    1.5.1

    Kvinoansiemenrouhe

    Kvinoan (Chenopodium quinoa Willd.) puhdistettu kokonainen siemen, josta siementen ulommassa kerroksessa oleva saponiini on poistettu.

     

    1.6.1

    Rouhittu riisi

    Riisin (Oryza sativa L.) jyvän osa, jonka pituus on vähemmän kuin kolme neljännestä koko jyvästä. Riisi on saatettu esikypsyttää.

    Tärkkelys

    1.6.2

    Jauhettu riisi

    Esikuorittu riisi, josta on riisin jauhamisen yhteydessä poistettu lese ja alkio lähes kokonaan. Riisi on saatettu esikypsyttää.

    Tärkkelys

    1.6.3

    Esigelatinoitu riisi

    Riisijauhon tai riisirouheen esigelatinoinnin avulla saatu tuote

    Tärkkelys

    1.6.4

    Ekstrudoitu riisi

    Riisijauhoa ekstrudoimalla saatu tuote

    Tärkkelys

    1.6.5

    Riisihiutaleet

    Esigelatinoituja riisin jyviä tai rouhittuja jyviä hiutaloimalla saatu tuote

    Tärkkelys

    1.6.6

    Esikuorittu riisi

    Raakariisi (Oryza sativa L.), josta ainoastaan ulkokuori on poistettu. Se voidaan esikypsyttää. Kuorinta ja käsittely saattaa johtaa siihen, että osa leseestä häviää.

    Tärkkelys

    Raakakuitu

    1.6.7

    Jauhettu rehuriisi

    Rehuriisin jauhamisessa syntyvä tuote, joka koostuu joko esikuoritun riisin valmistukseen liittyvän seulonnan yhteydessä saatavista vihreistä kypsymättömistä tai liitumaisista jyvistä tai normaalisti muodostuneista, esikuorituista, täplikkäistä tai keltaisista riisinjyvistä

    Tärkkelys

    1.6.8

    Riisijauho

    Riisiä jauhamalla saatu tuote. Riisi on saatettu esikypsyttää.

    Tärkkelys

    1.6.9

    Esikuorittu riisijauho

    Kuorittua riisiä jauhamalla saatu tuote. Riisi on saatettu esikypsyttää.

    Tärkkelys

    Raakakuitu

    1.6.10

    Riisilese

    Riisin jauhatuksessa syntyvä tuote, joka koostuu pääasiassa jyvän ulommista kerroksista (siemenkalvo, siemenkuori, ydin, aleuronikerros) ja osasta alkiota. Riisi on saatettu esikypsyttää tai ekstrudoida.

    Raakakuitu

    1.6.11

    Riisilese, kalsiumkarbonaattipitoinen

    Riisin jauhatuksessa syntyvä tuote, joka koostuu pääasiassa jyvän ulommista kerroksista (siemenkalvo, siemenkuori, ydin, aleuronikerros) ja osasta alkiota. Se voi sisältää enintään 23 % valmistuksen apuaineena käytettyä kalsiumkarbonaattia. Riisi on saatettu esikypsyttää.

    Raakakuitu

    Kalsiumkarbonaatti

    1.6.12

    Riisilese, rasvaton

    Riisileseet, jotka saadaan öljyn uuttamisesta. Voi olla pötsisuojattu.

    Raakakuitu

    1.6.13

    Riisileseöljy

    Öljy, joka on uutettu stabiloidusta riisileseestä

     

    1.6.14

    Riisirehujauho

    Riisijauhon ja -tärkkelyksen valmistuksen tuote, joka saadaan kuiva- tai märkäjauhatuksella ja seulomalla. Se koostuu pääasiassa tärkkelyksestä, valkuaisesta, rasvasta ja kuidusta. Riisi on saatettu esikypsyttää. Voi sisältää enintään 0,25 % natriumia ja enintään 0,25 % sulfaattia.

    Tärkkelys, jos > 20 %

    Raakavalkuainen, jos > 10 %

    Raakarasva, jos > 5 %

    Raakakuitu

    1.6.15

    Riisirehujauho, kalsiumkarbonaattipitoinen

    Riisin jauhatuksessa syntyvä tuote, joka koostuu pääasiassa aleuronikerroksen ja endospermin osasista. Se voi sisältää enintään 23 % valmistuksen apuaineena käytettyä kalsiumkarbonaattia. Riisi on saatettu esikypsyttää.

    Tärkkelys

    Raakavalkuainen

    Raakarasva

    Raakakuitu

    Kalsiumkarbonaatti

    1.6.16

    Riisi

    Riisin, Oryza sativa L., jyvät. Voi olla pötsisuojattu.

     

    1.6.17

    Riisinalkio

    Riisin jauhatuksessa syntyvä tuote, joka koostuu pääasiassa alkiosta

    Raakarasva

    Raakavalkuainen

    1.6.18

    Riisinalkiopuriste

    Tuote, joka jää jäljelle, kun riisinalkio on murskattu öljyn poistamiseksi

    Raakavalkuainen

    Raakarasva

    Raakakuitu

    1.6.20

    Riisivalkuainen

    Riisitärkkelyksen valmistuksen tuote, joka saadaan märkäjauhatuksella, siivilöimällä, erottelemalla, väkevöimällä ja kuivaamalla

    Raakavalkuainen

    1.6.21

    Nestemäinen riisirehu

    Väkevöity nestemäinen tuote, joka saadaan riisin märkäjauhatuksesta ja siivilöinnistä

    Tärkkelys

    1.6.22

    Riisi, paisutettu

    Riisin jyviä tai rouhittuja jyviä ekspandoimalla saatu tuote

    Tärkkelys

    1.6.23

    Riisi, fermentoitu

    Riisin käymisestä saatu tuote

    Tärkkelys

    1.6.24

    Epämuodostunut riisi, jauhettu/liitumainen riisi, jauhettu

    Riisin jauhatuksessa syntyvä tuote, joka koostuu pääasiassa epämuodostuneista jyvistä ja/tai liitumaisista jyvistä ja/tai vahingoittuneista jyvistä ja/tai luonnostaan värillisistä jyvistä (vihreät, punaiset, keltaiset) ja/tai normaalisti muodostuneista esikuorituista jyvistä, jotka ovat kokonaisia tai rikottuja Se voidaan esikypsyttää.

    Tärkkelys

    1.6.25

    Epäkypsä riisi, jauhettu

    Riisin jauhatuksessa syntyvä tuote, joka koostuu pääasiassa tuleentumattomista ja/tai liitumaisista jyvistä

    Tärkkelys

    1.7.1

    Ruis

    Rukiin, Secale cereale L., jyvät

     

    1.7.2

    Ruisrehujauho

    Seulotun rukiin jauhatuksesta saatava tuote. Se koostuu pääasiassa endospermin osasista sekä uloimpien kuorikerrosten hienojakoisista palasista ja joistakin sekalaisista jyvän osista.

    Tärkkelys

    Raakakuitu

    1.7.3

    Ruisrehu

    Seulotun rukiin jauhatuksesta saatava tuote. Se koostuu pääasiassa uloimpien kuorikerrosten palasista sekä jyvän osasista, joista endospermiä on poistettu vähemmän kuin ruisleseistä.

    Tärkkelys

    Raakakuitu

    1.7.4

    Ruislese

    Seulotun rukiin jauhatuksesta saatava tuote. Se koostuu pääasiassa uloimpien kuorikerrosten palasista sekä jyvän osasista, joista suurin osa endospermiä on poistettu.

    Tärkkelys

    Raakakuitu

    1.8.1

    Durra; [Milo]

    Durran, Sorghum bicolor (L.) Moench, jyvät/siemenet

     

    1.8.2

    Valkoinen durra

    Tiettyjen durralajikkeiden jyvät, joissa on valkoinen siemenkuori

     

    1.8.3

    Durrarehu

    Kuivattu tuote, joka saadaan durratärkkelyksen erotuksessa. Se koostuu pääasiassa leseestä. Tuote voi lisäksi sisältää maserointiveden kuivaa jaetta, ja siihen on voitu lisätä alkioita.

    Raakavalkuainen

    1.9.1

    Spelttivehnä

    Spelttivehnän Triticum spelta L., Triticum dicoccum Schrank, Triticum monococcum, jyvät

     

    1.9.2

    Spelttilese

    Spelttijauhon valmistuksesta saatava tuote. Se koostuu pääasiassa ulommista kuorikerroksista sekä joistakin spelttialkion ja endospermin palasista.

    Raakakuitu

    1.9.3

    Speltinkuoret

    Tuote, joka saadaan speltinjyvien kuorinnan yhteydessä

    Raakakuitu

    1.9.4

    Spelttirehujauho

    Tuote, joka saadaan speltin seulonnan ja kuorinnan yhteydessä spelttijauhoa valmistettaessa. Se koostuu pääasiassa endospermin osasista sekä uloimpien kuorikerrosten hienojakoisista partikkeleista ja jyvien seulontajakeista.

    Raakakuitu

    Tärkkelys

    1.10.1

    Ruisvehnä

    Ruisvehnän, Triticum × Secale cereale L. -hybridi, jyvät

     

    1.11.1

    Vehnä

    Vehnän, Triticum aestivum L., Triticum durum Desf. ja muiden viljeltyjen vehnälajien jyvät. Voi olla pötsisuojattu.

     

    1.11.2

    Vehnänidut

    Mallasvehnän idätyksessä ja maltaan puhdistuksessa syntyvä tuote, joka koostuu iduista, hienonnetusta viljasta, kuorista ja pienistä rikkoontuneista mallastetun vehnän jyvistä

     

    1.11.3

    Vehnä, esigelatinoitu

    Jauhetusta tai rouhitusta vehnästä kosteus-, lämpö- ja painekäsittelyn avulla saatu tuote

    Tärkkelys

    1.11.4

    Vehnärehujauho

    Myllytyksen tuote, joka saadaan seulotuista vehnän tai kuoritun spelttivehnän jyvistä. Se koostuu pääasiassa endospermin osasista sekä uloimpien kuorikerrosten hienojakoisista partikkeleista ja jyvien seulontajakeista.

    Raakakuitu

    Tärkkelys

    1.11.5

    Vehnähiutaleet

    Kuoritusta vehnästä höyryttämällä tai infrapunamikronoimalla ja valssaamalla saatu hiutale. Se voi sisältää pienen määrän vehnänkuoria. Voi olla pötsisuojattu.

    Raakakuitu

    Tärkkelys

    1.11.6

    Vehnärehu

    Myllytyksen tai mallastuksen tuote, joka saadaan seulotuista vehnän tai kuoritun spelttivehnän jyvistä. Se koostuu pääasiassa uloimpien kuorikerrosten palasista sekä jyvän osasista, joista endospermiä on poistettu vähemmän kuin vehnäleseistä.

    Raakakuitu

    1.11.7

    Vehnälese (20)

    Myllytyksen tai mallastuksen tuote, joka saadaan seulotuista vehnän tai kuoritun spelttivehnän jyvistä. Se koostuu pääasiassa uloimpien kuorikerrosten palasista sekä jyvän osasista, joista suurin osa endospermiä on poistettu.

    Raakakuitu

    1.11.8

    Mallastetut, fermentoidut vehnän osaset

    Tuote, joka on saatu yhdistämällä vehnän ja vehnäleseen mallastus ja käyminen. Tämän jälkeen tuote kuivataan ja jauhetaan.

    Tärkkelys

    Raakakuitu

    1.11.10

    Vehnäkuitu

    Vehnän prosessoinnissa erotettu kuitu. Se koostuu pääasiassa kuidusta.

    Kosteus, jos < 60 % tai > 80 %

    Jos kosteus < 60 %:

    Raakakuitu

    1.11.11

    Vehnänalkio

    Myllytyksen tuote, joka koostuu pääasiassa valssatuista tai muuten käsitellyistä vehnänalkioista, joissa voi olla vielä jäljellä endospermin ja ulomman kuoren palasia

    Raakavalkuainen

    Raakarasva

    1.11.12

    Vehnänalkio, fermentoitu

    Vehnänalkioiden käymisessä saatava tuote

    Raakavalkuainen

    Raakarasva

    1.11.13

    Vehnänalkiopuriste

    Kasviöljyteollisuuden tuote, joka saadaan puristamalla vehnänalkioista (Triticum aestivum L., Triticum durum Desf. ja muut viljellyt vehnälajit ja kuorittu spelttivehnä (Triticum spelta L., Triticum dicoccum Schrank, Triticum monococcum L.)), joissa osa endospermiä ja kuorta voi olla jäljellä

    Raakavalkuainen

    1.11.15

    Vehnävalkuainen

    Vehnävalkuainen, joka erotetaan tärkkelyksen tai etanolin valmistuksen aikana, voi olla osittain hydrolysoitu

    Raakavalkuainen

    1.11.16

    Vehnägluteenirehu

    Vehnätärkkelyksen ja -gluteenin valmistuksessa syntyvä tuote. Se koostuu leseistä, joista on voitu osittain poistaa alkiot. Niihin on voitu lisätä vehnän liukoisia osia, rouhittua vehnää ja muita tärkkelyksestä ja tärkkelystuotteiden raffinoimisesta tai käymisestä saatavia tuotteita.

    Kosteus, jos < 45 % tai > 60 %

    Jos kosteus < 45 %:

    Raakavalkuainen

    Tärkkelys

    1.11.18

    Puhdas vehnägluteeni

    Vehnävalkuainen, jolle on ominaista suuri viskoelastisuus kosteana ja jonka kuiva-aineesta on vähintään 80 % valkuaista (N × 6,25) ja enintään 2 % tuhkaa

    Raakavalkuainen

    1.11.19

    Vehnätärkkelys, nestemäinen

    Vehnästä tärkkelyksen/glukoosin ja gluteenin valmistuksessa saatava tuote

    Kosteus, jos < 65 % tai > 85 %

    Jos kosteus < 65 %:

    Tärkkelys

    1.11.20

    Vehnätärkkelys, valkuaispitoinen, vähäsokerinen

    Vehnätärkkelyksen valmistuksen yhteydessä saatava tuote, joka koostuu osittain sokerit sisältävästä tärkkelyksestä, liukenevista valkuaisista ja muista endospermin liukenevista osista

    Raakavalkuainen

    Tärkkelys

    Sakkaroosina laskettu kokonaissokeripitoisuus

    1.11.21

    Vehnän liukoiset aineet

    Vehnän valkuaisen ja tärkkelyksen märkäerottelusta saatava tuote. Tuote saattaa olla hydrolysoitu.

    Kosteus, jos < 55 % tai > 85 %

    Jos kosteus < 55 %:

    Raakavalkuainen

    1.11.22

    Vehnähiivatiiviste

    Alkoholin valmistuksessa vehnätärkkelyksen fermentoinnissa muodostuva nestemäinen sivutuote

    Kosteus, jos < 60 % tai > 80 %

    Jos kosteus < 60 %:

    Raakavalkuainen

    1.11.23

    Mallastetun vehnän seulontajakeet

    Mekaanisen seulonnan (kokoerottelun) tuloksena syntyvä tuote, joka koostuu alamittaisista vehnän jyvistä ja vehnän jyvien jakeista, jotka on eroteltu ennen mallastusta

    Raakakuitu

    1.11.24

    Mallastettu vehnä ja mallasjae

    Maltaan tuotannon aikana erotelluista vehnän jyvien jakeista ja maltaasta koostuva tuote

    Raakakuitu

    1.11.25

    Mallastetun vehnän kuoret

    Mallastetun vehnän puhdistuksessa syntyvä tuote, joka koostuu kuoren jakeista ja hienonnetuista osista

    Raakakuitu

    1.12.2

    Viljajauho (18)

    Viljasta jauhamalla saatu jauho

    Tärkkelys

    Raakakuitu

    1.12.3

    Viljavalkuaistiiviste (18)

    Kuivattu tiiviste, joka on saatu viljasta sen jälkeen, kun tärkkelys on poistettu hiivakäymisen avulla

    Raakavalkuainen

    1.12.4

    Viljan jyvien seulontajakeet (18)

    Mekaanisen seulonnan (kokoerottelun) tuloksena syntyvä tuote, joka koostuu pienistä jyvistä ja jyvän siementen jakeista, jotka on saatettu idättää. Ne on eroteltu ennen jyvien jatkokäsittelyä. Tuote sisältää enemmän raakakuitua (esim. kuoria) kuin lajittelemattomat viljat.

    Raakakuitu

    1.12.5

    Viljanalkiot (18)

    Myllytyksen ja tärkkelyksen valmistuksen tuote, joka koostuu pääasiassa valssatuista tai muuten käsitellyistä viljanjyvän alkioista, joissa voi olla vielä jäljellä endospermin ja ulomman kuoren palasia

    Raakavalkuainen

    Raakarasva

    1.12.6

    Haihduttamalla tiivistetty rankki (18)

    Viljasta saatava tuote, joka on haihduttamalla saatu rankin kiintoaine viljapohjaisen alkoholin fermentoinnista ja tislauksesta

    Kosteus, jos < 45 % tai > 70 %

    Jos kosteus < 45 %:

    Raakavalkuainen

    1.12.7

    Rankki, tuore (18)

    Kiinteän jakeen sisältävä tuore tuote, joka on saatu sentrifugoimalla ja/tai suodattamalla fermentoiduista ja tislatuista viljoista vilja-alkoholin valmistuksen yhteydessä

    Kosteus, jos < 65 % tai > 88 %

    Jos kosteus < 65 %:

    Raakavalkuainen

    1.12.8

    Rankin liukoisten aineiden tiiviste (18)

    Alkoholin valmistuksesta peräisin oleva kostea tuote, joka saadaan fermentoimalla ja tislaamalla vehnämäski ja sokerisiirappi, kun lese ja gluteeni on erotettu jo aiemmin. Siihen voi lisäksi sisältyä käymisessä käytettyjen mikro-organismien kuolleita soluja ja/tai niiden osia.

    Kosteus, jos < 65 % tai > 88 %

    Jos kosteus < 65 %:

    Raakavalkuainen, jos > 10 %

    1.12.9

    Rankki ja liukoiset aineet (18)

    Tuote, joka saadaan alkoholin valmistuksessa fermentoimalla ja tislaamalla viljamallasmäskiä ja/tai muita tärkkelystä ja sokeria sisältäviä tuotteita. Niihin voi lisäksi sisältyä käymisessä käytettyjen mikro-organismien kuolleita soluja ja/tai niiden osia. Voi sisältää 2 % sulfaattia. Voi olla pötsisuojattu.

    Kosteus, jos < 60 % tai > 80 %

    Jos kosteus < 60 %:

    Raakavalkuainen

    1.12.10

    Kuivattu rankki

    Alkoholin valmistuksen tuote, joka saadaan kuivaamalla fermentoidun viljan kiinteitä jakeita. Voi olla pötsisuojattu.

    Raakavalkuainen

    1.12.11

    Rankki, tumma (18); [Kuivattu rankki ja liukoiset aineet] (18)

    Alkoholinvalmistuksen tuote, joka saadaan kuivaamalla fermentoidun viljan kiintoaineet ja johon on lisätty tislausjäännöstiivistettä tai tiivistettyä rankkia. Voi olla pötsisuojattu.

    Raakavalkuainen

    1.12.12

    Olutmäski (18)

    Oluenvalmistuksesta saatava tuote, jossa on mallastetusta tai mallastamattomasta viljasta ja muista tärkkelyspitoisista tuotteista jäävä aines, joka saattaa sisältää humalaa. Myydään tavallisesti tuoreena mutta voidaan myös myydä kuivattuna. Voi sisältää enintään 0,3 % dimetyylipolysiloksaania, voi sisältää enintään 1,5 % entsyymejä, voi sisältää enintään 1,8 % bentoniittia.

    Kosteus, jos < 65 % tai > 88 %

    Jos kosteus < 65 %:

    Raakavalkuainen

    1.12.13

    Mäski (18)

    Viljapohjaisen viskin valmistuksessa saatava kiinteä tuote. Se koostuu viljamaltaan kuumavesiuutosta jäljelle jääneistä kiintoaineista. Myydään tavallisesti tuoreena sen jälkeen, kun uute on poistettu painovoiman avulla.

    Kosteus, jos < 65 % tai > 88 %

    Jos kosteus < 65 %:

    Raakavalkuainen

    1.12.14

    Suotopuristinmäski

    Kiinteä tuote, joka saadaan oluen, mallasuutteen ja viskin valmistuksessa. Se koostuu ohramaltaan ja mahdollisten sokerien ja tärkkelyspitoisten apuaineiden kuumavesiuutosta jäljelle jääneistä kiintoaineista. Myydään tavallisesti tuoreena sen jälkeen, kun uute on poistettu puristamalla.

    Kosteus, jos < 65 % tai > 88 %

    Jos kosteus < 65 %:

    Raakavalkuainen

    1.12.15

    Tislausjäännös

    Tislauslaitteeseen ensimmäisen tislauksen jälkeen mallastislaamossa jäävä tuote

    Raakavalkuainen, jos > 10 %

    1.12.16

    Tislausjäännöstiiviste

    Ensimmäisen tislauksen jälkeen mallastislaamossa syntyvä tuote, joka saadaan haihduttamalla tislauslaitteessa jäljellä oleva tislausjäännös

    Kosteus, jos < 45 % tai > 70 %

    Jos kosteus < 45 %:

    Raakavalkuainen

    2.   Öljykasvien siemenet, öljypitoiset hedelmät ja niistä saatavat tuotteet

    Numero

    Nimi

    Kuvaus

    Pakolliset ilmoitukset

    2.1.1

    Babassupalmupuriste

    Kasviöljyteollisuuden tuote, joka saadaan babassupalmun Orbignya-lajikkeiden pähkinöistä puristamalla

    Raakavalkuainen

    Raakarasva

    Raakakuitu

    2.2.1

    Camelinansiemenet

    Ruistankion, Camelina sativa L. Crantz, siemenet

     

    2.2.2

    Camelinapuriste

    Kasviöljyteollisuuden tuote, joka saadaan ruistankion siemenistä puristamalla

    Raakavalkuainen

    Raakarasva

    Raakakuitu

    2.2.3

    Camelinarouhe

    Kasviöljyteollisuuden tuote, joka saadaan ruistankiosiemenpuristeesta uuttamalla ja tarkoituksenmukaisella lämpökäsittelyllä

    Raakavalkuainen

    2.3.1

    Kaakaopavun ulkokuoret

    Kuivattujen ja paahdettujen Theobroma cacao L. -papujen ulommat kuoret

    Raakakuitu

    2.3.2

    Kaakaopavun kuoret

    Tuote, joka saadaan Theobroma cacao L. -papujen käsittelyn yhteydessä

    Raakakuitu

    Raakavalkuainen

    2.3.3

    Kaakaorouhe osittain kuorituista pavuista

    Kasviöljyteollisuuden tuote, joka saadaan kuivatuista ja paahdetuista osittain kuorituista Theobroma cacao L. -pavuista uuttamalla

    Raakavalkuainen

    Raakakuitu

    2.4.1

    Kookospuriste

    Kasviöljyteollisuuden tuote, joka saadaan kookospähkinän, Cocos nucifera L., kuivatusta sydämestä ja uloimmasta kuoresta puristamalla

    Raakavalkuainen

    Raakarasva

    Raakakuitu

    2.4.2

    Kookospuriste, hydrolysoitu

    Kasviöljyteollisuuden tuote, joka saadaan kookospähkinän, Cocos nucifera L., kuivatusta sydämestä ja uloimmasta kuoresta puristamalla ja entsymaattisen hydrolysoinnin avulla

    Raakavalkuainen

    Raakarasva

    Raakakuitu

    2.4.3

    Kookosrouhe

    Kasviöljyteollisuuden tuote, joka saadaan kookospähkinän, Cocos nucifera L., kuivatusta sydämestä ja uloimmasta kuoresta uuttamalla

    Raakavalkuainen

    2.5.1

    Puuvillansiemenet

    Puuvillan, Gossypium spp., siemenet, joista kuidut on poistettu. Voi olla pötsisuojattu.

     

    2.5.2

    Puuvillansiemenrouhe osittain kuorituista siemenistä

    Kasviöljyteollisuuden tuote, joka saadaan uuttamalla puuvillansiemenistä, joista kuidut ja osa kuorista on poistettu. (Raakakuitupitoisuus enintään 22,5 % kuiva-aineesta.) Voi olla pötsisuojattu.

    Raakavalkuainen

    Raakakuitu

    2.5.3

    Puuvillansiemenpuriste

    Kasviöljyteollisuuden tuote, joka saadaan puristamalla puuvillansiemenistä, joista kuidut on poistettu

    Raakavalkuainen

    Raakakuitu

    Raakarasva

    2.6.1

    Maapähkinäpuriste osittain kuorituista pähkinöistä

    Kasviöljyteollisuuden tuote, joka saadaan osittain kuorituista Arachis hypogaea L. ja muiden Arachis-lajien maapähkinöistä puristamalla

    (Raakakuitupitoisuus enintään 16 % kuiva-aineesta)

    Raakavalkuainen

    Raakarasva

    Raakakuitu

    2.6.2

    Maapähkinärouhe osittain kuorituista pähkinöistä

    Kasviöljyteollisuuden tuote, joka saadaan uuttamalla osittain kuorittujen maapähkinöiden puristeesta (Raakakuitupitoisuus enintään 16 % kuiva-aineesta)

    Raakavalkuainen

    Raakakuitu

    2.6.3

    Maapähkinäpuriste kuorituista pähkinöistä

    Kasviöljyteollisuuden tuote, joka saadaan kuorituista maapähkinöistä puristamalla

    Raakavalkuainen

    Raakarasva

    Raakakuitu

    2.6.4

    Maapähkinärouhe kuorituista pähkinöistä

    Kasviöljyteollisuuden tuote, joka saadaan kuorittujen maapähkinöiden puristeesta uuttamisen jälkeen

    Raakavalkuainen

    Raakakuitu

    2.7.1

    Kapokkipuriste

    Kasviöljyteollisuuden tuote, joka saadaan kapokin, Ceiba pentadra L. Gaertn., siemenistä puristamalla

    Raakavalkuainen

    Raakakuitu

    2.8.1

    Pellavansiemenet

    Pellavan, Linum usitatissimum L., siemenet (kasvitieteellinen puhtaus vähintään 93 %), kokonaisina, litistettyinä tai jauhettuina. Voi olla pötsisuojattu.

     

    2.8.2

    Pellavansiemenpuriste

    Kasviöljyteollisuuden tuote, joka saadaan pellavansiemenistä puristamalla.

    Raakavalkuainen

    Raakarasva

    Raakakuitu

    2.8.3

    Pellavansiemenrouhe

    Kasviöljyteollisuuden tuote, joka saadaan pellavansiemenpuristeesta uuttamalla ja tarkoituksenmukaisella lämpökäsittelyllä. Voi olla pötsisuojattu.

    Raakavalkuainen

    2.8.4

    Pellavansiemenpuristerehu

    Kasviöljyteollisuuden tuote, joka saadaan pellavansiemenistä puristamalla. Ainoastaan kun tuote on tuotettu yhdistetyssä murskaus- ja jalostuslaitoksessa, se saa sisältää enintään:

    1 % käytetyn valkaisusaven ja suodatuksen apuaineiden (esim. piimaa, amorfiset silikaatit ja pii, verkkosilikaatit ja selluloosa- tai puukuidut) yhteismäärästä

    1,3 % raakalesitiinejä

    2 % saippuointisaostumaa

    Raakavalkuainen

    Raakarasva

    Raakakuitu

    2.8.5

    Pellavansiemenrouherehu

    Kasviöljyteollisuuden tuote, joka saadaan pellavansiemenpuristeesta uuttamalla ja tarkoituksenmukaisella lämpökäsittelyllä. Ainoastaan kun tuote on tuotettu yhdistetyssä murskaus- ja jalostuslaitoksessa, se saa sisältää enintään:

    1 % käytetyn valkaisusaven ja suodatuksen apuaineiden (esim. piimaa, amorfiset silikaatit ja pii, verkkosilikaatit ja selluloosa- tai puukuidut) yhteismäärästä

    1,3 % raakalesitiinejä

    2 % saippuointisaostumaa

    Voi olla pötsisuojattu.

    Raakavalkuainen

    2.9.1

    Sinappilese

    Sinapin, Brassica juncea L., valmistuksessa syntyvä tuote. Se koostuu uloimpien kuorikerrosten palasista sekä jyvän osasista.

    Raakakuitu

    2.9.2

    Sinapinsiemenrouhe

    Tuote, joka saadaan haihtuvan sinappiöljyn uutosta sinapinsiemenistä

    Raakavalkuainen

    2.10.1

    Niger-kasvin siemenet

    Niger-kasvin, Guizotia abyssinica (L.F.) Cass., siemenet

     

    2.10.2

    Niger-siemenpuriste

    Kasviöljyteollisuuden tuote, joka saadaan Niger-kasvin siemenistä puristamalla. (HCl:ään liukenematonta tuhkaa enintään 3,4 %)

    Raakavalkuainen

    Raakarasva

    Raakakuitu

    2.11.1

    Oliivirouhe

    Kasviöljyteollisuuden tuote, joka saadaan uuttamalla puristetuista oliiveista, Olea europaea L., joista oliivinkiven palaset on mahdollisimman tarkkaan poistettu

    Raakavalkuainen

    Raakakuitu

    Raakarasva

    2.11.2

    Oliivirouherehu, rasvaton

    Oliiviöljyteollisuuden tuote, joka saadaan uuttamalla ja tarkoituksenmukaisella lämpökäsittelyllä oliivirouhepuristeesta, josta oliivinkiven palaset on mahdollisimman tarkkaan poistettu. Ainoastaan kun tuote on tuotettu yhdistetyssä murskaus- ja jalostuslaitoksessa, se saa sisältää enintään:

    1 % käytetyn valkaisusaven ja suodatuksen apuaineiden (esim. piimaa, amorfiset silikaatit ja pii, verkkosilikaatit ja selluloosa- tai puukuidut) yhteismäärästä

    1,3 % raakalesitiinejä

    2 % saippuointisaostumaa

    Raakavalkuainen

    Raakakuitu

    2.11.3

    Oliivirouhe, rasvaton

    Oliiviöljyteollisuuden tuote, joka saadaan uuttamalla ja tarkoituksenmukaisella lämpökäsittelyllä oliivirouhepuristeesta, josta oliivinkiven palaset on mahdollisimman tarkkaan poistettu.

    Raakavalkuainen

    Raakakuitu

    2.12.1

    Palmuydinpuriste

    Kasviöljyteollisuuden tuote, joka saadaan puristamalla lajien Elaeis guineensis Jacq., Corozo oleifera (HBK) L. H. Bailey (Elaeis melanococca auct.) pähkinöistä, joista kova ulkokuori on mahdollisimman tarkkaan poistettu

    Raakavalkuainen

    Raakakuitu

    Raakarasva

    2.12.2

    Palmuydinrouhe

    Kasviöljyteollisuuden tuote, joka saadaan uuttamalla öljypalmuihin kuuluvien palmujen pähkinöistä, joista kova ulkokuori on mahdollisimman tarkkaan poistettu

    Raakavalkuainen

    Raakakuitu

    2.13.1

    Kurpitsansiemenet

    Kurpitsan, Cucurbita pepo L., ja Cucurbita-suvun kasvien siemenet

     

    2.13.2

    Kurpitsansiemenpuriste

    Kasviöljyteollisuuden tuote, joka saadaan kurpitsan, Cucurbita pepo L., ja Cucurbita-suvun kasvien, siemenistä puristamalla

    Raakavalkuainen

    Raakarasva

    2.14.1

    Rapsinsiemenet (21)

    Rapsilajien Brassica napus L. ssp. oleifera (Metzg.) Sinsk., Brassica napus L. var. glauca (Roxb.) O.E. Schulz ja rypsin Brassica rapa ssp. oleifera (Metzg.) Sinsk. siemenet Kasvitieteellinen puhtaus vähintään 94 %. Voi olla pötsisuojattu.

     

    2.14.2

    Rapsipuriste

    Kasviöljyteollisuuden tuote, joka saadaan rapsinsiemenistä puristamalla. Voi olla pötsisuojattu.

    Raakavalkuainen

    Raakarasva

    Raakakuitu

    2.14.3

    Rapsirouhe

    Kasviöljyteollisuuden tuote, joka saadaan rapsinsiemenpuristeesta uuttamalla ja tarkoituksenmukaisella lämpökäsittelyllä. Voi olla pötsisuojattu.

    Raakavalkuainen

    2.14.4

    Rapsinsiemenet, ekstrudoitu

    Tuote, joka saadaan kokonaisista rapsinsiemenistä lisäämällä gelatinoitumista kosteus-, lämpö- ja painekäsittelyn avulla. Voi olla pötsisuojattu.

    Raakavalkuainen

    Raakarasva

    2.14.5

    Tiivistetty rapsinsiemenvalkuainen

    Kasviöljyteollisuuden tuote, joka saadaan erottamalla rapsinsiemenpuristeen tai rapsinsiemenen valkuaisjae

    Raakavalkuainen

    2.14.6

    Rapsipuristerehu

    Kasviöljyteollisuuden tuote, joka saadaan rapsinsiemenistä puristamalla. Ainoastaan kun tuote on tuotettu yhdistetyssä murskaus- ja jalostuslaitoksessa, se saa sisältää enintään:

    1 % käytetyn valkaisusaven ja suodatuksen apuaineiden (esim. piimaa, amorfiset silikaatit ja pii, verkkosilikaatit ja selluloosa- tai puukuidut) yhteismäärästä

    1,3 % raakalesitiinejä

    2 % saippuointisaostumaa

    Voi olla pötsisuojattu.

    Raakavalkuainen

    Raakarasva

    Raakakuitu

    2.14.7

    Rapsirouherehu

    Kasviöljyteollisuuden tuote, joka saadaan rapsinsiemenpuristeesta uuttamalla ja tarkoituksenmukaisella lämpökäsittelyllä. Ainoastaan kun tuote on tuotettu yhdistetyssä murskaus- ja jalostuslaitoksessa, se saa sisältää enintään:

    1 % käytetyn valkaisusaven ja suodatuksen apuaineiden (esim. piimaa, amorfiset silikaatit ja pii, verkkosilikaatit ja selluloosa- tai puukuidut) yhteismäärästä

    1,3 % raakalesitiinejä

    2 % saippuointisaostumaa

    Voi olla pötsisuojattu.

    Raakavalkuainen

    2.15.1

    Safflorinsiemenet

    Safflorin, Carthamus tinctorius L., siemenet

     

    2.15.2

    Safflorirouhe osittain kuorituista siemenistä

    Kasviöljyteollisuuden tuote, joka saadaan osittain kuorituista safflorinsiemenistä uuttamalla.

    Raakavalkuainen

    Raakakuitu

    2.15.3

    Safflorinsiementen kuoret

    Tuote, joka saadaan safflorinsiementen kuorinnan yhteydessä

    Raakakuitu

    2.16.1

    Seesaminsiemenet

    Seesamin, Sesamum indicum L., siemenet

     

    2.17.1

    Seesaminsiemenet, osittain kuoritut

    Kasviöljyteollisuuden tuote, joka saadaan poistamalla osa kuorista

    Raakavalkuainen

    Raakakuitu

    2.17.2

    Seesaminsiementen kuoret

    Tuote, joka saadaan seesaminsiementen kuorinnan yhteydessä

    Raakakuitu

    2.17.3

    Seesaminsiemenpuriste

    Kasviöljyteollisuuden tuote, joka saadaan seesam-kasvin siemenistä puristamalla (HCl:ään liukenematonta tuhkaa enintään 5 %).

    Raakavalkuainen

    Raakakuitu

    Raakarasva

    2.18.1

    Paahdetut soija(pavut)

    Sopivalla tavalla lämpökäsitellyt soijan, Glycine max L. Merr., pavut. (Ureaasiaktiivisuus enintään 0,4 mg N/g × min). Voi olla pötsisuojattu.

     

    2.18.2

    Soija(papu)puriste

    Kasviöljyteollisuuden tuote, joka saadaan soijapavun siemenistä puristamalla.

    Raakavalkuainen

    Raakarasva

    Raakakuitu

    2.18.3

    Soija(papu)rouhe

    Kasviöljyteollisuuden tuote, joka saadaan soijapavuista uuttamalla ja tarkoituksenmukaisella lämpökäsittelyllä. (Ureaasiaktiivisuus enintään 0,4 mg N/g × min).

    Voi olla pötsisuojattu.

    Raakavalkuainen

    Raakakuitu

    jos > 8 % kuiva-aineesta

    2.18.4

    Soija(papu)rouhe kuorituista soijapavuista

    Kasviöljyteollisuuden tuote, joka saadaan kuorituista soijapavuista uuttamalla ja tarkoituksenmukaisella lämpökäsittelyllä. (Ureaasiaktiivisuus enintään 0,5 mg N/g × min). Voi olla pötsisuojattu.

    Raakavalkuainen

    2.18.5

    Soijan (soijapavun) kuoret

    Tuote, joka saadaan soijapapuja kuorittaessa

    Raakakuitu

    2.18.6

    Soijapavut, ekstrudoitu

    Tuote, joka saadaan soijapavuista lisäämällä gelatinoitumista kosteus-, lämpö- ja painekäsittelyn avulla. Voi olla pötsisuojattu.

    Raakavalkuainen

    Raakarasva

    2.18.7

    Soija(papu)valkuaiskonsentraatti

    Tuote, joka saadaan kuorituista soijapavuista, joista on poistettu rasva ja jotka on uutettu uudelleen tai jotka on käsitelty entsymaattisesti typettömän uuteaineen vähentämiseksi. Voi sisältää inaktivoituja entsyymejä.

    Raakavalkuainen

    2.18.8

    Soijapapupulppa; [Soijapaputahna]

    Tuote, joka saadaan uuttamalla soijapapuja elintarvikkeiden valmistusta varten

    Raakavalkuainen

    2.18.9

    Soijapapumelassi

    Soijapapujen prosessoinnin yhteydessä saatava tuote

    Raakavalkuainen

    Raakarasva

    2.18.10

    Soijapapujen valmistuksen sivutuote

    Tuote, joka saadaan jalostettaessa soijapapuja niitä sisältävien elintarvikevalmisteiden saamiseksi

    Raakavalkuainen

    2.18.11

    Soija(pavut)

    Soijan, Glycine max L. Merr., pavut.

    Ureaasiaktiivisuus, jos > 0,4 mg N/g × min

    2.18.12

    Soijapapuhiutaleet

    Kuorituista soijapavuista höyryttämällä tai infrapunamikronoimalla ja valssaamalla saatu hiutale (Ureaasiaktiivisuus enintään 0,4 mg N/g × min).

    Raakavalkuainen

    2.18.13

    Soija(papu)rouherehu

    Kasviöljyteollisuuden tuote, joka saadaan soijapavuista uuttamalla ja tarkoituksenmukaisella lämpökäsittelyllä. (Ureaasiaktiivisuus enintään 0,4 mg N/g × min). Ainoastaan kun tuote on tuotettu yhdistetyssä murskaus- ja jalostuslaitoksessa, se saa sisältää enintään:

    1 % käytetyn valkaisusaven ja suodatuksen apuaineiden (esim. piimaa, amorfiset silikaatit ja pii, verkkosilikaatit ja selluloosa- tai puukuidut) yhteismäärästä

    1,3 % raakalesitiinejä

    1,5 % saippuointisaostumaa

    Voi olla pötsisuojattu.

    Raakavalkuainen

    Raakakuitu

    jos > 8 % kuiva-aineesta

    2.18.14

    Soija(papu)rouherehu kuorituista soijapavuista

    Kasviöljyteollisuuden tuote, joka saadaan kuorituista soijapavuista uuttamalla ja tarkoituksenmukaisella lämpökäsittelyllä. (Ureaasiaktiivisuus enintään 0,5 mg N/g × min). Ainoastaan kun tuote on tuotettu yhdistetyssä murskaus- ja jalostuslaitoksessa, se saa sisältää enintään:

    1 % käytetyn valkaisusaven ja suodatuksen apuaineiden (esim. piimaa, amorfiset silikaatit ja pii, verkkosilikaatit ja selluloosa- tai puukuidut) yhteismäärästä

    1,3 % raakalesitiinejä

    1,5 % saippuointisaostumaa

    Voi olla pötsisuojattu.

    Raakavalkuainen

    2.18.15

    Soija(papu)valkuais(konsentraatti), fermentoitu

    Tuote, joka saadaan kuorituista soijapavuista, joista on poistettu rasva ja joiden typettömien uuteaineiden määrää on vähennetty mikrobikäymisellä. Siihen voi lisäksi sisältyä käymisessä käytettyjen mikro-organismien kuolleita soluja ja/tai niiden osia.

    Raakavalkuainen

    2.19.1

    Auringonkukansiemenet

    Auringonkukan, Helianthus annuus L., siemenet. Voi olla pötsisuojattu.

     

    2.19.2

    Auringonkukkapuriste

    Kasviöljyteollisuuden tuote, joka saadaan auringonkukansiemenistä puristamalla.

    Raakavalkuainen

    Raakarasva

    Raakakuitu

    2.19.3

    Auringonkukkarouhe

    Kasviöljyteollisuuden tuote, joka saadaan auringonkukansiementen puristeesta uuttamalla ja tarkoituksenmukaisella lämpökäsittelyllä. Voi olla pötsisuojattu.

    Raakavalkuainen

    Raakakuitu

    2.19.4

    Auringonkukkarouhe kuorituista siemenistä

    Kasviöljyteollisuuden tuote, joka saadaan osittain tai kokonaan kuorittujen auringonkukansiementen puristeesta uuttamalla ja tarkoituksenmukaisella lämpökäsittelyllä. Raakakuitupitoisuus enintään 27,5 % kuiva-aineesta

    Raakavalkuainen

    Raakakuitu

    2.19.5

    Auringonkukansiementen kuoret

    Tuote, joka saadaan auringonkukansiementen kuorinnan yhteydessä

    Raakakuitu

    2.19.6

    Auringonkukkarouherehu

    Kasviöljyteollisuuden tuote, joka saadaan auringonkukansiementen puristeesta uuttamalla ja tarkoituksenmukaisella lämpökäsittelyllä. Ainoastaan kun tuote on tuotettu yhdistetyssä murskaus- ja jalostuslaitoksessa, se saa sisältää enintään:

    1 % käytetyn valkaisusaven ja suodatuksen apuaineiden (esim. piimaa, amorfiset silikaatit ja pii, verkkosilikaatit ja selluloosa- tai puukuidut) yhteismäärästä

    1,3 % raakalesitiinejä

    2 % saippuointisaostumaa

    Voi olla pötsisuojattu.

    Raakavalkuainen

    2.19.7

    Auringonkukkarouherehu kuorituista siemenistä

    Kasviöljyteollisuuden tuote, joka saadaan osittain tai kokonaan kuorittujen auringonkukansiementen puristeesta uuttamalla ja tarkoituksenmukaisella lämpökäsittelyllä. Ainoastaan kun tuote on tuotettu yhdistetyssä murskaus- ja jalostuslaitoksessa, se saa sisältää enintään:

    1 % käytetyn valkaisusaven ja suodatuksen apuaineiden (esim. piimaa, amorfiset silikaatit ja pii, verkkosilikaatit ja selluloosa- tai puukuidut) yhteismäärästä

    1,3 % raakalesitiinejä

    2 % saippuointisaostumaa

    Raakakuitupitoisuus enintään 27,5 % kuiva-aineesta.

    Voi olla pötsisuojattu.

    Raakavalkuainen

    Raakakuitu

    2.19.8

    Auringonkukkarouheen runsaasti valkuaista ja vähän selluloosaa sisältävä jae

    Auringonkukkarouheen käsittelyn tuote, joka saadaan jauhamalla ja kokoerottelemalla (siivilöinti ja ilmaerottelu) kuorituista siemenistä saatua auringonkukkarouhetta.

    Raakavalkuaispitoisuus vähintään: 45 % kosteuspitoisuuden ollessa 8 %

    Raakakuitupitoisuus enintään: 8 % kosteuspitoisuuden ollessa 8 %

    Voi olla pötsisuojattu.

    Raakavalkuainen

    Raakakuitu

    2.19.9

    Auringonkukkarouheen runsaasti selluloosaa sisältävä jae

    Auringonkukkarouheen käsittelyn tuote, joka saadaan jauhamalla ja kokoerottelemalla (siivilöinti ja ilmaerottelu) kuorituista siemenistä saatua auringonkukkarouhetta.

    Raakakuitupitoisuus vähintään: 38 % kosteuspitoisuuden ollessa 8 %

    Raakavalkuaispitoisuus vähintään: 17 % kosteuspitoisuuden ollessa 8 %

    Voi olla pötsisuojattu.

    Raakavalkuainen

    Raakakuitu

    2.20.1

    Kasviöljy ja -rasva (22)

    Öljykasvien siemenistä tai öljypitoisista hedelmistä saatava öljy ja rasva (paitsi risiinikasvista saatava risiiniöljy), josta on poistettu lesitiini ja joka on puhdistettu ja/tai hydrattu.

    Kosteus, jos > 1 %

    2.20.2

    Elintarviketehtaiden käytetyt kasviöljyt

    Kasviöljyt, joita elintarvikealan toimijat ovat käyttäneet asetuksen (EY) N:o 842/2004 mukaisesti ruoan valmistukseen ja jotka eivät ole olleet kosketuksissa lihaan, eläinrasvoihin, kalaan tai vesieläimiin.

    Kosteus, jos > 1 %

    2.21.1

    Raakalesitiinit

    Öljykasvien siemenistä ja öljypitoisista hedelmistä saatavan raa'an öljyn veden avulla tapahtuvan lesitiinin poiston yhteydessä saatava tuote. Sitruunahappoa, fosforihappoa, natriumhydroksidia tai entsyymejä voidaan lisätä poistettaessa lesitiini raa'asta öljystä.

     

    2.22.1

    Hampunsiemenet

    Lajikkeen Cannabis sativa L. valvotut siemenet, joiden suurin tetrahydrokannabinolipitoisuus on asetuksen (EY) N:o 1782/2003 mukainen.

     

    2.22.2

    Hampunsiemenpuriste

    Kasviöljyteollisuuden tuote, joka saadaan hampunsiemenistä puristamalla

    Raakavalkuainen

    Raakakuitu

    2.22.3

    Hamppuöljy

    Kasviöljyteollisuuden tuote, joka saadaan hamppukasvista ja hampunsiemenistä puristamalla

    Kosteus, jos > 1 %

    2.23.1

    Unikonsiemenet

    Unikon, Papaver somniferum L., siemenet

     

    2.23.2

    Unikonsiemenrouhe

    Kasviöljyteollisuuden tuote, joka saadaan uuttamalla unikonsiemenpuristeesta.

    Raakavalkuainen

    3.   Palkokasvien siemenet ja niistä saatavat tuotteet

    Numero

    Nimi

    Kuvaus

    Pakolliset ilmoitukset

    3.1.1

    Paahdetut pavut

    Pavun, Phaseolus spp. tai Vigna spp., siemenet, jotka on lämpökäsitelty tarkoituksenmukaisella tavalla. Voi olla pötsisuojattu.

     

    3.1.2

    Tiivistetty papuvalkuainen

    Tuote, joka saadaan erotetusta pavun solunesteestä tärkkelyksen valmistuksen yhteydessä

    Raakavalkuainen

    3.2.1

    Johanneksenleipäpuun palot

    Johanneksenleipäpuun, Ceratonia siliqua L., kuivatut hedelmät, jotka sisältävät johanneksenleipäpuun siemeniä

    Raakakuitu

    3.2.3

    Karkeaksi rouhitut johanneksenleipäpuun palot

    Johanneksenleipäpuun kuivatuista hedelmistä (paloista), joista siemenet on poistettu, murskaamalla saatu tuote

    Raakakuitu

    3.2.4

    Johanneksenleipäpuujauhe; [johanneksenleipäpuujauho]

    Johanneksenleipäpuun kuivatuista hedelmistä (paloista), joista siemenet on poistettu, mikronoimalla saatu tuote

    Raakakuitu

    Sakkaroosina laskettu kokonaissokeripitoisuus

    3.2.5

    Johanneksenleipäpuun alkio

    Johanneksenleipäpuun siemenen alkio

    Raakavalkuainen

    3.2.6

    Johanneksenleipäpuunalkiopuriste

    Kasviöljyteollisuuden tuote, joka saadaan johanneksenleipäpuun alkioista puristamalla

    Raakavalkuainen

    3.2.7

    Johanneksenleipäpuun siemenet

    Johanneksenleipäpuun paloista saadut siemenet (ydin), jotka koostuvat endospermistä, kuoresta ja alkiosta

    Raakakuitu

    3.2.8

    Johanneksenleipäpuun siementen kuoret

    Johanneksenleipäpuun siementen kuoret, jotka on saatu kuorimalla johanneksenleipäpuun siemenet

    Raakakuitu

    3.3.1

    Kahviherneet

    Kahviherneen, Cicer arietinum L., siemenet

     

    3.4.1

    Linssivirvilä

    Ervum ervilia L. -lajin siemenet

     

    3.5.1

    Sarviapilan siemenet

    Sarviapilan, Trigonella foenum-graecum, siemenet

     

    3.6.1

    Guarkumirouhe

    Tuote, joka saadaan guar-pavun, Cyamopsis tetragonoloba (L.) Taub., siemenistä uuttamalla niistä kumi

    Raakavalkuainen

    3.6.2

    Guarkuminalkiorouhe

    Tuote, joka saadaan guar-pavun siementen alkioista uuttamalla niistä kumi.

    Raakavalkuainen

    3.7.1

    Härkäpapu

    Härkäpavun, Vicia faba L. ssp. faba var. equina Pers. ja var. minuta (Alef.) Mansf., siemenet

     

    3.7.2

    Härkäpapuhiutaleet

    Tuote, joka saadaan höyryttämällä tai infrapunamikronoimalla ja valssaamalla kuorittuja härkäpapuja.

    Tärkkelys

    Raakavalkuainen

    3.7.3

    Härkäpavun kalvot; [härkäpavun kuoret]

    Tuote, joka saadaan härkäpavun siementen kuorinnan yhteydessä ja joka koostuu pääasiassa ulkokuorista.

    Raakakuitu

    Raakavalkuainen

    3.7.4

    Härkäpapu, kuorittu

    Tuote, joka saadaan härkäpavun siementen kuorinnan yhteydessä ja joka koostuu pääasiassa härkäpavun siementen ytimistä.

    Raakavalkuainen

    Raakakuitu

    3.7.5

    Härkäpapuvalkuainen

    Tuote, joka saadaan jauhamalla ja ilmaerottelemalla härkäpapuja.

    Raakavalkuainen

    3.8.1

    Linssit

    Linssin, Lens culinaris a.o. Medik, siemenet

     

    3.8.2

    Linssin kuoret

    Tuote, joka saadaan linssinsiementen kuorinnan yhteydessä.

    Raakakuitu

    3.9.1

    Makealupiini

    Makealupiinin, Lupinus spp., siemenet, jotka sisältävät vähän karvaita aineita.

     

    3.9.2

    Makealupiini, kuorittu

    Kuoritut lupiininsiemenet.

    Raakavalkuainen

    3.9.3

    Lupiinin kalvot; [lupiinin kuoret]

    Tuote, joka saadaan lupiininsiementen kuorinnan yhteydessä ja joka koostuu pääasiassa ulkokuorista.

    Raakavalkuainen

    Raakakuitu

    3.9.4

    Lupiinipulppa

    Tuote, joka saadaan lupiinin ainesosia uuttamalla.

    Raakakuitu

    3.9.5

    Lupiinirehujauho

    Tuote, joka saadaan valmistettaessa lupiinista lupiinijauhoa. Se koostuu pääasiassa sirkkalehden osasista ja vähäisemmässä määrin kuorista.

    Raakavalkuainen

    Raakakuitu

    3.9.6

    Lupiinivalkuainen

    Tuote, joka saadaan erotetusta lupiinin solunesteestä tärkkelyksen valmistuksen yhteydessä tai jauhamalla ja ilmaerottelemalla.

    Raakavalkuainen

    3.9.7

    Lupiinivalkuaisjauho

    Lupiinin jalostuksessa syntyvä tuote, kun tuotetaan runsaasti valkuaista sisältävää jauhoa.

    Raakavalkuainen

    3.10.1

    Mungopapu

    Kasvin Vigna radiata L. pavut

     

    3.11.1

    Herne

    Herneen, Pisum spp., siemenet. Voi olla pötsisuojattu.

     

    3.11.2

    Hernelese

    Tuote, joka saadaan herneitä jauhettaessa. Se koostuu pääasiassa herneitä kuorittaessa ja puhdistettaessa poistettavista kuorista.

    Raakakuitu

    3.11.3

    Hernehiutaleet

    Tuote, joka saadaan höyryttämällä tai infrapunamikronoimalla ja valssaamalla kuorittuja herneen siemeniä.

    Tärkkelys

    3.11.4

    Hernejauho

    Tuote, joka saadaan jauhamalla herneitä.

    Raakavalkuainen

    3.11.5

    Herneen kuoret

    Tuote, joka saadaan valmistettaessa herneistä hernejauhoa. Se koostuu pääasiassa herneitä kuorittaessa ja puhdistettaessa poistettavista kuorista sekä vähäisemmässä määrin ytimistä.

    Raakakuitu

    3.11.6

    Herne, kuorittu

    Kuoritut herneensiemenet.

    Raakavalkuainen

    Raakakuitu

    3.11.7

    Hernerehujauho

    Tuote, joka saadaan hernejauhoa valmistettaessa. Se koostuu pääasiassa sirkkalehden osasista ja vähäisemmässä määrin kuorista.

    Raakavalkuainen

    Raakakuitu

    3.11.8

    Herneen seulontajakeet

    Mekaanisen seulonnan tuloksena syntyvä tuote, joka koostuu herneen ytimien jakeista, jotka on eroteltu ennen jatkokäsittelyä.

    Raakakuitu

    3.11.9

    Hernevalkuainen

    Tuote, joka saadaan erotetusta herneen solunesteestä tärkkelyksen valmistuksen yhteydessä tai jauhamalla ja ilmaerottelemalla, voi olla osittain hydrolysoitu.

    Raakavalkuainen

    3.11.10

    Hernepulppa

    Tuote, joka saadaan herneistä tärkkelyksen ja valkuaisen märkäuutosta. Se koostuu pääasiassa sisäisestä kuidusta ja tärkkelyksestä.

    Kosteus, jos < 70 % tai > 85 %

    Tärkkelys

    Raakakuitu

    HCl:ään liukenematon tuhka, jos > 3,5 % kuiva-aineesta

    3.11.11

    Herneen liukoiset aineet

    Tuote, joka saadaan herneistä tärkkelyksen ja valkuaisen märkäuutosta. Se koostuu pääasiassa liukoisista valkuaisista ja oligosakkarideista.

    Kosteus, jos < 60 % tai > 85 %

    Sakkaroosina laskettu kokonaissokeripitoisuus

    Raakavalkuainen

    3.11.12

    Hernekuitu

    Tuote, joka saadaan uuttamalla kuoritun herneen jauhamisen ja siivilöinnin jälkeen.

    Raakakuitu

    3.12.1

    Virnat

    Vicia sativa L. var. sativa -lajin ja muiden lajikkeiden siemenet.

     

    3.13.1

    Peltonätkelmä

    Tarkoituksenmukaisella tavalla lämpökäsitellyt peltonätkelmän, Lathyrus sativus L., siemenet.

    Lämpökäsittelymenetelmä

    3.14.1

    Yksikukkavirvilä

    Vicia monanthos Desf. -lajien siemenet.

     

    4.   Juurimukulat ja juurekset ja niistä saatavat tuotteet

    Numero

    Nimi

    Kuvaus

    Pakolliset ilmoitukset

    4.1.1

    Sokerijuurikas

    Kasvin Beta vulgaris L. ssp. vulgaris var. altissima Doell juuret.

     

    4.1.2

    Sokerijuurikkaan juuren niska ja juuren häntä

    Sokerin valmistuksessa saatava tuore tuote, joka koostuu pääasiassa sokerijuurikkaan puhdistuksesta jäävistä palasista, joissa saattaa olla mukana osia juurikkaan lehdistä.

    HCl:ään liukenematon tuhka, jos > 5 % kuiva-aineesta

    Kosteus, jos < 50 %

    4.1.3

    (Juurikas)sokeri; [sakkaroosi]

    Sokerijuurikkaasta veden avulla uutettu sokeri.

     

    4.1.4

    (Sokeri)juurikasmelassi

    Siirappimainen tuote, joka saadaan valmistettaessa tai puhdistettaessa sokeria sokerijuurikkaista. Voi sisältää enintään 0,5 % vaahtoutumisenestoaineita, 0,5 % kalkinpoistajia, 2 % sulfaattia ja 0,25 % sulfiittia.

    Sakkaroosina laskettu kokonaissokeripitoisuus

    Kosteus, jos > 28 %

    4.1.5

    Erotusmelassi

    Tuote, joka saadaan toisen uuttamisen jälkeen käyttäen sakkaroosin vettä ja/tai sokerijuurikasmelassin betaiinia. Voi sisältää enintään 2 % sulfaattia ja 0,25 % sulfiittia.

    Sakkaroosina laskettu kokonaissokeripitoisuus

    Kosteus, jos > 28 %

    4.1.6

    Isomaltuloosimelassi

    Kiteytymätön jae, joka saadaan isomaltuloosin valmistuksessa sokerijuurikkaan sakkaroosin entsymaattisen muuntamisen avulla.

    Kosteus, jos > 40 %

    4.1.7

    Tuore (sokeri)juurikasleike

    Sokerinvalmistuksen tuote, joka koostuu sokerijuurikasmassasta, josta sokeri on uutettu vedellä. Kosteuspitoisuus vähintään 82 %. Sokeripitoisuus on pieni ja lähenee nollaa (maitohappo)käymisen vuoksi.

    HCl:ään liukenematon tuhka, jos > 5 % kuiva-aineesta

    Kosteus, jos < 82 % tai > 92 %

    4.1.8

    Puristettu (sokeri)juurikasleike

    Sokerinvalmistuksen tuote, joka koostuu sokerijuurikasmassasta, josta sokeri on uutettu vedellä ja joka on puristettu mekaanisesti. Enimmäiskosteuspitoisuus 82 %. Sokeripitoisuus on pieni ja lähenee nollaa (maitohappo)käymisen vuoksi. Voi sisältää enintään 1 % sulfaattia.

    HCl:ään liukenematon tuhka, jos > 5 % kuiva-aineesta

    Kosteus, jos < 65 % tai > 82 %

    4.1.9

    Puristettu (sokeri)juurikasleike, melassoitu

    Sokerinvalmistuksen tuote, joka koostuu sokerijuurikasmassasta, josta sokeri on uutettu vedellä, joka on puristettu mekaanisesti ja johon on lisätty melassia. Enimmäiskosteuspitoisuus 82 %. Sokeripitoisuus laskee (maitohappo)käymisen vuoksi. Voi sisältää enintään 1 % sulfaattia.

    HCl:ään liukenematon tuhka, jos > 5 % kuiva-aineesta

    Kosteus, jos < 65 % tai > 82 %

    4.1.10

    Kuivattu (sokeri)juurikasleike

    Sokerinvalmistuksen tuote, joka koostuu sokerijuurikasmassasta, josta sokeri on uutettu vedellä ja joka on puristettu mekaanisesti ja kuivattu. Voi sisältää enintään 2 % sulfaattia.

    HCl:ään liukenematon tuhka, jos > 3,5 % kuiva-aineesta

    Sakkaroosina laskettu kokonaissokeripitoisuus, jos > 10,5 %

    4.1.11

    Kuivattu (sokeri)juurikasleike, melassoitu

    Sokerinvalmistuksen tuote, joka koostuu sokerijuurikasmassasta, josta sokeri on uutettu vedellä, joka on puristettu mekaanisesti ja kuivattu ja johon on lisätty melassia. Voi sisältää enintään 0,5 % vaahtoutumisenestoaineita ja 2 % sulfaattia.

    HCl:ään liukenematon tuhka, jos > 3,5 % kuiva-aineesta

    Sakkaroosina laskettu kokonaissokeripitoisuus

    4.1.12

    Sokerisiirappi

    Tuote, joka saadaan jalostamalla sokeria ja/tai melassia. Voi sisältää enintään 0,5 % sulfaattia ja 0,25 % sulfiittia.

    Sakkaroosina laskettu kokonaissokeripitoisuus

    Kosteus, jos > 35 %

    4.1.13

    (Sokeri)juurikkaan palat, keitetyt

    Puristettu tai kuivattu tuote, joka saadaan valmistettaessa elintarvikesiirappia sokerijuurikkaista.

    Jos kuivattu:

    HCl:ään liukenematon tuhka, jos > 3,5 % kuiva-aineesta

    Jos puristettu:

    HCl:ään liukenematon tuhka, jos > 5 % kuiva-aineesta

    Kosteus, jos < 50 %

    4.1.14

    Frukto-oligosakkaridit

    Tuote, joka saadaan sokerijuurikkaan sokerista entsymaattisella menetelmällä.

    Kosteus, jos > 28 %

    4.1.15

    (Sokeri)juurikasmelassi, runsaasti betaiinia sisältävä, nestemäinen/kuivattu (23)

    Tuote, joka saadaan sokerin uuttamisen jälkeen lisäämällä vettä ja suodattamalla uudelleen sokerijuurikasmelassi. Näin saatu tuote sisältää melassin ainesosat ja suuremman määrän luonnollisesti esiintyvää betaiinia kuin tavallinen melassi. Se on voitu kuivata.

    Voi sisältää enintään 0,5 % vaahtoutumisenestoaineita, 0,5 % kalkinpoistajia, 2 % sulfaattia ja 0,25 % sulfiittia.

    Betaiinipitoisuus

    Sakkaroosina laskettu kokonaissokeripitoisuus

    Kosteus, jos > 14 %

    4.1.16

    Isomaltuloosi

    Isomaltuloosi kiteisenä monohydraattina. Se saadaan sokerijuurikkaan sakkaroosista entsymaattisesti muuntamalla.

     

    4.2.1

    Punajuurikasmehu

    Mehu, joka saadaan puristamalla punajuurikkaasta, Beta vulgaris convar. crassa var. conditiva, ja joka väkevöidään ja pastöroidaan, mikä säilyttää tyypillisen vihannekselle ominaisen maun ja aromin.

    Kosteus, jos < 50 % tai > 60 %

    HCl:ään liukenematon tuhka, jos > 3,5 % kuiva-aineesta

    4.3.1

    Porkkana

    Keltaisen tai punaisen porkkanan, Daucus carota L., juuret.

     

    4.3.2

    Porkkanan kuoret, höyrytetyt

    Porkkananvalmistuksessa saatava tuore tuote, joka koostuu porkkanan höyrykuorinnalla saatavista kuorista, joihin saatetaan lisätä ylimääräistä hyytelömäistä porkkanan tärkkelystä. Enimmäiskosteuspitoisuus 97 %.

    HCl:ään liukenematon tuhka, jos > 3,5 % kuiva-aineesta

    Kosteus, jos > 97 %

    4.3.3

    Kaavitut porkkanat

    Tuore tuote, joka saadaan porkkanoiden käsittelystä mekaanisesti erottamalla ja joka sisältää porkkanan tähteitä. Tuotteelle on voitu tehdä lämpökäsittely. Enimmäiskosteuspitoisuus 97 %.

    HCl:ään liukenematon tuhka, jos > 3,5 % kuiva-aineesta

    Kosteus, jos > 97 %

    4.3.4

    Porkkanahiutaleet

    Tuote, joka saadaan hiutaloimalla keltaisen tai punaisen porkkanan juuret, jotka tämän jälkeen kuivataan.

     

    4.3.5

    Porkkana, kuivattu

    Keltaisen tai punaisen porkkanan juuret olomuodosta riippumatta, kuivattuina.

    Raakakuitu

    4.3.6

    Porkkanarehu, kuivattu

    Tuote, joka koostuu soluseinämistä ja ulommista kuorikerroksista, jotka on kuivattu.

    Raakakuitu

    4.4.1

    Sikurin juuret

    Sikurin, Cichorium intybus L., juuret.

     

    4.4.2

    Sikurin juuren niska ja juuren häntä

    Sikurinvalmistuksessa saatava tuore tuote. Se koostuu pääasiassa sikurin puhdistuksesta jäävistä palasista ja lehtien osista.

    HCl:ään liukenematon tuhka, jos > 3,5 % kuiva-aineesta

    Kosteus, jos < 50 %

    4.4.3

    Sikurinsiemenet

    Sikurin, Cichorium intybus L., siemenet.

     

    4.4.4

    Puristettu sikuripulppa

    Tuote, joka saadaan tuotettaessa inuliinia Cichorium intybus L. -kasvin juurista ja joka koostuu uutetuista ja mekaanisesti puristetuista sikurin viipaleista. (Liukoiset) sikurin hiilihydraatit ja vesi on osittain poistettu. Voi sisältää enintään 1 % sulfaattia ja 0,2 % sulfiittia.

    Raakakuitu

    HCl:ään liukenematon tuhka, jos > 3,5 % kuiva-aineesta

    Kosteus, jos < 65 % tai > 82 %

    4.4.5

    Kuivattu sikuripulppa

    Tuote, joka saadaan tuotettaessa inuliinia Cichorium intybus L. -kasvin juurista ja joka koostuu uutetuista ja mekaanisesti puristetuista sikurin viipaleista, jotka kuivataan. (Liukoiset) sikurin hiilihydraatit on osittain uutettu. Voi sisältää enintään 2 % sulfaattia ja 0,5 % sulfiittia.

    Raakakuitu

    HCl:ään liukenematon tuhka, jos > 3,5 % kuiva-aineesta

    4.4.6

    Sikurin juurijauhe

    Tuote, joka saadaan pilkkomalla, kuivaamalla ja jauhamalla sikurin juuria. Voi sisältää enintään 1 % paakkuuntumisenestoaineita.

    Raakakuitu

    HCl:ään liukenematon tuhka, jos > 3,5 % kuiva-aineesta

    4.4.7

    Sikurimelassi

    Sikurinvalmistuksessa saatava tuote, joka saadaan inuliinin ja oligofruktoosin tuotannosta. Sikurimelassi koostuu orgaanisesta kasvimateriaalista ja kivennäisaineista. Voi sisältää enintään 0,5 % vaahtoutumisenestoaineita.

    Raakavalkuainen

    Tuhka

    Kosteus, jos < 20 % tai > 30 %

    4.4.8

    Sikurivinassi

    Sikurinvalmistuksessa saatava sivutuote, joka saadaan inuliinin ja oligofruktoosin erottelun ja ioninvaihtoeluoinnin jälkeen. Sikurivinassi koostuu orgaanisesta kasvimateriaalista ja kivennäisaineista. Voi sisältää enintään 1 % vaahtoutumisenestoaineita.

    Raakavalkuainen

    Tuhka

    Kosteus, jos < 30 % tai > 40 %

    4.4.9

    Inuliini (24)

    Inuliini on Cichorium intybus L.-, Inula helenium- tai Helianthus tuberosus -kasvin juurista uutettu fruktaani. Raaka inuliini voi sisältää enintään 1 % sulfaattia ja 0,5 % sulfiittia.

     

    4.4.10

    Oligofruktoosisiirappi

    Tuote, joka saadaan Cichorium intybus L. -kasvista saadun inuliinin osittaisella hydrolyysilla. Raaka oligofruktoosisiirappi voi sisältää enintään 1 % sulfaattia ja 0,5 % sulfiittia.

    Kosteus, jos < 20 % tai > 30 %

    4.4.11

    Oligofruktoosi, kuivattu

    Tuote, joka saadaan Cichorium intybus L. -kasvista saadun inuliinin osittaisella hydrolyysilla ja kuivauksella.

     

    4.5.1

    Valkosipuli, kuivattu

    Puhtaan, jauhetun valkosipulin, Allium sativum L., valkoisesta keltaiseen vaihteleva jauhe.

     

    4.6.1

    Maniokki [tapioka]; [kassava]

    Maniokin, Manihot esculenta Crantz, juuret olomuodosta riippumatta.

    Kosteus, jos < 60 % tai > 70 %

    4.6.2

    Maniokki, kuivattu; [tapioka, kuivattu]

    Maniokin juuret olomuodosta riippumatta, kuivattuina.

    Tärkkelys

    HCl:ään liukenematon tuhka, jos > 3,5 % kuiva-aineesta

    4.7.1

    Sipulipulppa

    Tuore tuote, joka saadaan sipuleita (Allium-suku) käsittelemällä ja joka koostuu sekä kuorista että kokonaisista sipuleista. Jos kyseessä on sipuliöljyn valmistuksessa saatava tuote, se koostuu pääasiassa kypsennetyistä sipulien jäänteistä.

    Raakakuitu

    HCl:ään liukenematon tuhka, jos > 3,5 % kuiva-aineesta

    4.7.2

    Sipuli, paistettu

    Kuoritut ja pilkotut sipulin palaset, jotka paistetaan.

    Raakakuitu

    HCl:ään liukenematon tuhka, jos > 3,5 % kuiva-aineesta

    Raakarasva

    4.7.3

    Sipulin liukoiset aineet, kuivatut

    Kuivatuote, joka saadaan tuoreiden sipulien käsittelystä. Se saadaan alkoholi- ja/tai vesiuutosta, vesi- tai alkoholijae erotetaan ja sumutuskuivataan. Se koostuu pääasiassa hiilihydraateista.

    Raakakuitu

    4.8.1

    Peruna

    Perunan, Solanum tuberosum L., mukulat.

    Kosteus, jos < 72 % tai > 88 %

    4.8.2

    Peruna, kuorittu

    Perunat, jotka on kuorittu höyrykuorinnalla.

    Tärkkelys

    Raakakuitu

    HCl:ään liukenematon tuhka, jos > 3,5 % kuiva-aineesta

    4.8.3

    Perunan kuoret, höyrytetyt

    Perunanvalmistuksessa saatava tuore tuote, joka koostuu perunan mukulasta höyrykuorinnalla saatavista kuorista, joihin saatetaan lisätä ylimääräistä hyytelömäistä perunan tärkkelystä. Se voidaan soseuttaa.

    Kosteus, jos > 93 %

    HCl:ään liukenematon tuhka, jos > 3,5 % kuiva-aineesta

    4.8.4

    Perunaleikkeet, raa'at

    Tuote, joka saadaan perunoista valmistettaessa elintarvikkeeksi tarkoitettuja perunatuotteita. Ne on saatettu kuoria.

    Kosteus, jos > 88 %

    HCl:ään liukenematon tuhka, jos > 3,5 % kuiva-aineesta

    4.8.5

    Perunankuorimassa

    Tuote, joka saadaan perunoiden käsittelystä mekaanisesti erottamalla ja joka sisältää perunan tähteitä. Tuotteelle on voitu tehdä lämpökäsittely.

    Kosteus, jos > 93 %

    HCl:ään liukenematon tuhka, jos > 3,5 % kuiva-aineesta

    4.8.6

    Peruna, soseutettu

    Ryöpätty tai keitetty ja sitten soseutettu perunatuote.

    Tärkkelys

    Raakakuitu

    HCl:ään liukenematon tuhka, jos > 3,5 % kuiva-aineesta

    4.8.7

    Perunahiutaleet

    Tuote, joka saadaan kiertokuivaamalla pestyt, kuoritut tai kuorimattomat ja haudutetut perunat.

    Tärkkelys

    Raakakuitu

    HCl:ään liukenematon tuhka, jos > 3,5 % kuiva-aineesta

    4.8.8

    Perunarehu

    Perunatärkkelyksen valmistuksesta saatu tuote, joka koostuu uutetuista, jauhetuista perunoista.

    Kosteus, jos < 77 % tai > 88 %

    4.8.9

    Perunarehu, kuivattu

    Perunatärkkelyksen valmistuksesta saatu kuivattu tuote, joka koostuu uutetuista, jauhetuista perunoista.

     

    4.8.10

    Perunavalkuainen

    Tärkkelyksen valmistuksen tuote, joka koostuu pääasiassa tärkkelyksen erotuksesta jäävistä valkuaisaineista.

    Raakavalkuainen

    4.8.11

    Perunavalkuainen, hydrolysoitu

    Valkuainen, joka saadaan perunavalkuaisten valvotulla entsymaattisella hydrolyysilla.

    Raakavalkuainen

    4.8.12

    Perunavalkuainen, fermentoitu

    Tuote, joka saadaan perunavalkuaisen käymisen ja sumutuskuivauksen tuloksena.

    Raakavalkuainen

    4.8.13

    Nestemäinen perunavalkuainen, fermentoitu

    Nestemäinen tuote, joka saadaan perunavalkuaisen käymisen tuloksena.

    Raakavalkuainen

    4.8.14

    Tiivistetty perunamehu

    Perunatärkkelyksen valmistuksessa saatava väkevöity tuote, joka koostuu aineksesta, joka jää jäljelle, kun kokonaisten perunoiden pulpasta on poistettu osittain kuitu, valkuaiset ja tärkkelys ja osa vedestä on haihdutettu.

    Kosteus, jos < 50 % tai > 60 %

    Jos kosteus < 50 %:

    Raakavalkuainen

    Tuhka

    4.8.15

    Perunarakeet

    Perunat, jotka on pesty, kuorittu, pienitty (leikattu, hiutaloitu jne.) ja kuivattu.

     

    4.9.1

    Bataatti

    Bataatin, Ipomoea batatas (L.), juurimukulat olomuodosta riippumatta.

    Kosteus, jos < 57 % tai > 78 %

    4.10.1

    Maa-artisokka; [Topinambur]

    Maa-artisokan, Helianthus tuberosus L., juurimukulat olomuodosta riippumatta.

    Kosteus, jos < 75 % tai > 80 %

    5.   Muut siemenet ja hedelmät ja niistä saatavat tuotteet

    Numero

    Nimi

    Kuvaus

    Pakolliset ilmoitukset

    5.1.1

    Tammenterho

    Metsätammen Quercus robur L., talvitammen Quercus petraea (Matt.) Liebl., korkkitammen Quercus suber L. tai muiden tammilajien kokonaiset terhot.

     

    5.1.2

    Tammenterho, kuorittu

    Tuote, joka saadaan tammenterhon kuorinnan yhteydessä.

    Raakavalkuainen

    Raakakuitu

    5.2.1

    Manteli

    Mantelin, Prunus dulcis, kokonainen tai rikottu hedelmä, kuorineen tai ilman.

     

    5.2.2

    Mantelinkuoret

    Mantelinkuoret, jotka saadaan kuorituista mantelinsiemenistä erottamalla ne fysikaalisesti siemenestä ja jauhamalla.

    Raakakuitu

    5.2.3

    Mantelipuriste

    Kasviöljyteollisuuden tuote, joka saadaan mantelin siemenistä puristamalla.

    Raakavalkuainen

    Raakakuitu

    5.3.1

    Aniksensiemenet

    Aniksen, Pimpinella anisum, siemenet.

     

    5.4.1

    Omenamassa, kuivattu; [omenapulppa, kuivattu]

    Tuote, joka saadaan, kun omenista, Malus domestica, tuotetaan mehua tai siideriä. Se koostuu pääasiassa hedelmälihasta ja ulommista kuorikerroksista, jotka on kuivattu. Siitä on voitu poistaa pektiini.

    Raakakuitu

    5.4.2

    Omenamassa, puristettu; [omenapulppa, puristettu]

    Tuore tuote, joka saadaan, kun tuotetaan omenamehua tai siideriä. Se koostuu pääasiassa hedelmälihasta ja ulommista kuorikerroksista, jotka on puristettu. Siitä on voitu poistaa pektiini.

    Raakakuitu

    5.4.3

    Omenamelassi

    Tuote, joka saadaan omenamassasta pektiinin valmistuksen jälkeen. Siitä on voitu poistaa pektiini.

    Raakavalkuainen

    Raakakuitu

    Raakarasvat ja -öljyt, jos > 10 %

    5.5.1

    Sokerijuurikkaan siemenet

    Sokerijuurikkaan siemenet.

     

    5.6.1

    Tattari

    Tattarin, Fagopyrum esculentum, siemenet.

     

    5.6.2

    Tattarinkuoret ja tattarilese

    Tuote, joka saadaan tattarinjyvien jauhamisen yhteydessä.

    Raakakuitu

    5.6.3

    Tattarirehujauho

    Myllytyksen tuote, joka saadaan seulotusta tattarista. Se koostuu pääasiassa ytimen osasista sekä uloimpien kuorikerrosten hienojakoisista palasista ja joistakin sekalaisista jyvän osista. Se saa sisältää enintään 10 % raakakuitua.

    Raakakuitu

    Tärkkelys

    5.7.1

    Punakaalinsiemenet

    Punakaalin, Brassica oleracea var. capitata f. Rubra, siemenet.

     

    5.8.1

    Kanarianhelpin siemenet

    Kanarianhelpin, Phalaris canariensis, siemenet.

     

    5.9.1

    Kuminansiemenet

    Kuminan, Carum carvi L., siemenet.

     

    5.12.1

    Rouhitut kastanjat

    Kastanjajauhon valmistuksessa saatava tuote, joka koostuu pääasiassa ytimen osasista sekä uloimpien kuorikerrosten hienojakoisista palasista ja joistakin kastanjan (Castanea spp.) jäänteistä.

    Raakavalkuainen

    Raakakuitu

    5.13.1

    Sitruspulppa (25)

    Tuote, joka saadaan puristamalla sitrushedelmistä, Citrus (L.) spp., tai sitrusmehun valmistuksen yhteydessä. Siitä on voitu poistaa pektiini. Voi sisältää yhteensä enintään 1 % metanolia, etanolia ja 2-propanolia vedettömänä.

    Raakakuitu

    5.13.2

    Sitruspulppa, kuivattu (25)

    Tuote, joka saadaan puristamalla sitrushedelmistä tai sitrusmehun valmistuksen yhteydessä ja joka sitten kuivataan. Siitä on voitu poistaa pektiini. Voi sisältää yhteensä enintään 1 % metanolia, etanolia ja 2-propanolia vedettömänä.

    Raakakuitu

    5.14.1

    Puna-apilansiemenet

    Puna-apilan, Trifolium pratense L., siemenet.

     

    5.14.2

    Valkoapilansiemenet

    Valkoapilan, Trifolium repens L., siemenet.

     

    5.15.1

    Kahvinkuoret

    Tuote, joka saadaan kahvikasvin, Coffea, kuorituista siemenistä.

    Raakakuitu

    5.16.1

    Ruiskaunokin siemenet

    Ruiskaunokin, Centaurea cyanus L., siemenet.

     

    5.17.1

    Kurkunsiemenet

    Kurkun, Cucumis sativus L., siemenet.

     

    5.18.1

    Sypressinsiemenet

    Sypressin, Cupressus L., siemenet.

     

    5.19.1

    Taateli

    Taatelin, Phoenix dactylifera L., hedelmät. Ne on voitu kuivata.

     

    5.19.2

    Taatelinsiemenet

    Phoenix dactylifera L. -kasvin kokonaiset siemenet.

    Raakakuitu

    5.20.1

    Fenkolinsiemenet

    Fenkolin, Foeniculum vulgare Mill., siemenet.

     

    5.21.1

    Viikuna

    Viikunan, Ficus carica L., hedelmät. Ne on voitu kuivata.

     

    5.22.1

    Hedelmän siemenet (26)

    Tuote, joka koostuu pähkinän tai hedelmäkiven sisällä olevista syötävistä siemenistä.

     

    5.22.2

    Hedelmäpulppa (26)

    Tuote, joka saadaan hedelmämehun ja hedelmäsoseen valmistuksen yhteydessä. Siitä on voitu poistaa pektiini.

    Raakakuitu

    5.22.3

    Hedelmäpulppa, kuivattu (26)

    Tuote, joka saadaan hedelmämehun ja hedelmäsoseen valmistuksen yhteydessä ja joka sitten kuivataan. Siitä on voitu poistaa pektiini.

    Raakakuitu

    5.23.1

    Vihanneskrassi

    Vihanneskrassin, Lepidium sativum L., siemenet.

    Raakakuitu

    5.24.1

    Heinäkasvien siemenet

    Heimoihin Poaceae, Cyperaceae ja Juncaceae kuuluvien heinäkasvien siemenet.

     

    5.25.1

    Viinirypäleiden siemenet

    Viinirypäleiden, Vitis L., puristusjäämästä saadut siemenet, joista ei ole poistettu öljyä.

    Raakarasva

    Raakakuitu

    5.25.2

    Viinirypäleiden siemenrouhe

    Tuote, joka saadaan uutettaessa öljyä viinirypäleiden siemenistä.

    Raakakuitu

    5.25.3

    Viinirypälepulppa [viinirypäleiden puristusjäämä]

    Viinirypäleiden puristusjäämä, joka on kuivattu nopeasti alkoholin uuttamisen jälkeen ja josta on mahdollisuuksien mukaan poistettu kannat ja siemenet.

    Raakakuitu

    5.25.4

    Viinirypäleiden siementen liukoiset osat

    Viinirypäleiden siemenistä rypälemehun tuottamisen jälkeen saatu tuote. Se koostuu pääasiassa hiilihydraateista. Se voi olla tiivistetty.

    Raakakuitu

    5.26.1

    Hasselpähkinä

    Hasselpähkinän, Corylus (L.) spp., kokonainen tai rikottu hedelmä, kuorineen tai ilman.

     

    5.26.2

    Hasselpähkinäpuriste

    Kasviöljyteollisuuden tuote, joka saadaan hasselpähkinän siemenistä puristamalla.

    Raakavalkuainen

    Raakakuitu

    5.27.1

    Pektiini

    Pektiiniä saadaan vesiuuttamalla soveltuvan kasvimateriaalin luonnossa esiintyvistä kannoista, tavallisesti sitrushedelmistä tai omenoista. Orgaanisista saostusaineista voidaan käyttää ainoastaan metanolia, etanolia ja 2-propanolia. Voi sisältää yhteensä enintään 1 % metanolia, etanolia ja 2-propanolia vedettömänä. Pektiini koostuu pääasiassa polygalakturonihapon osittaisista metyyliestereistä ja niiden ammonium-, natrium-, kalium- ja kalsiumsuoloista.

     

    5.28.1

    Perillansiemenet

    Perillan, Perilla frutescens L., siemenet ja sen jauhatustuotteet.

     

    5.29.1

    Pinjansiemenet

    Pinjan, Pinus (L.) spp., siemenet.

     

    5.30.1

    Pistaasipähkinä

    Pistaasipähkinän, Pistacia vera L., siemenet.

     

    5.31.1

    Plantagonsiemenet

    Plantagon, Plantago (L.) spp., siemenet.

     

    5.32.1

    Retiisinsiemenet

    Retiisin, Raphanus sativus L., siemenet.

     

    5.33.1

    Pinaatinsiemenet

    Pinaatin, Spinacia oleracea L., siemenet.

     

    5.34.1

    Ohdakkeensiemenet

    Ohdakkeen, Carduus marianus L., siemenet.

     

    5.35.1

    Tomaattimassa [tomaattipulppa]

    Tuote, joka saadaan tomaattimehun valmistuksen yhteydessä tomaateista, Solanum lycopersicum L., puristamalla. Se koostuu pääasiassa tomaatin kuorista ja siemenistä.

    Raakakuitu

    5.36.1

    Siankärsämön siemenet

    Siankärsämön, Achillea millefolium L., siemenet.

     

    5.37.1

    Aprikoosipuriste

    Kasviöljyteollisuuden tuote, joka saadaan aprikoosin, Prunus armeniaca L., siemenistä puristamalla. Se voi sisältää syaanivetyhappoa.

    Raakavalkuainen

    Raakakuitu

    5.38.1

    Mustakuminapuriste

    Kasviöljyteollisuuden tuote, joka saadaan mustakuminan, Bunium persicum L., siemenistä puristamalla.

    Raakavalkuainen

    Raakakuitu

    5.39.1

    Purasruohopuriste

    Kasviöljyteollisuuden tuote, joka saadaan purasruohon, Borago officinalis L., siemenistä puristamalla.

    Raakavalkuainen

    Raakakuitu

    5.40.1

    Helokkipuriste

    Kasviöljyteollisuuden tuote, joka saadaan helokin, Oenothera L., siemenistä puristamalla.

    Raakavalkuainen

    Raakakuitu

    5.41.1

    Granaattiomenapuriste

    Kasviöljyteollisuuden tuote, joka saadaan granaattiomenan, Punica granatum L., siemenistä puristamalla.

    Raakavalkuainen

    Raakakuitu

    5.42.1

    Saksanpähkinäpuriste

    Kasviöljyteollisuuden tuote, joka saadaan saksanpähkinän, Juglans regia L., siemenistä puristamalla.

    Raakavalkuainen

    Raakakuitu

    6.   Nurmi- ja karkearehut ja niistä saatavat tuotteet

    Numero

    Nimi

    Kuvaus

    Pakolliset ilmoitukset

    6.1.1

    Juurikkaannaatit

    Juurikkaan, Beta spp., lehdet.

     

    6.2.1

    Viljakasvit (27)

    Viljalajien kasvit kokonaan tai niiden osat. Ne voivat olla kuivattuja, tuoreita tai säilöttyjä.

     

    6.3.1

    Viljan oljet (27)

    Viljan oljet.

     

    6.3.2

    Käsitellyt viljan oljet (27)  (28)

    Viljan oljista tarkoituksenmukaisella käsittelyllä saatu tuote.

    Natrium, jos käsitelty NaOH:lla

    6.4.1

    Apilajauho

    Apilasta, Trifolium spp., kuivaamalla ja jauhamalla saatu tuote, joka voi kuitenkin sisältää enintään 20 % sinimailasta (Medicago sativa L. ja Medicago var. Martyn) tai muita nurmirehukasveja, jotka on kuivattu ja jauhettu samaan aikaan apilan kanssa.

    Raakavalkuainen

    Raakakuitu

    HCl:ään liukenematon tuhka, jos > 3,5 % kuiva-aineesta

    6.5.1

    Nurmirehujauho (29); [ruohojauho] (29); [viherjauho] (29)

    Tuote, joka saadaan kuivaamalla ja jauhamalla ja joissakin tapauksissa tiivistämällä nurmirehukasveja.

    Raakavalkuainen

    Raakakuitu

    HCl:ään liukenematon tuhka, jos > 3,5 % kuiva-aineesta

    6.6.1

    Pellolla kuivattu ruoho; [heinä]

    Kaikki ruoholajit, pellolla kuivatut.

    HCl:ään liukenematon tuhka, jos > 3,5 % kuiva-aineesta

    6.6.2

    Lämpökuivattu ruoho

    Ruohosta (mistä tahansa lajikkeesta) saatu tuote, joka on kuivattu keinotekoisesti (missä tahansa muodossa).

    Raakavalkuainen

    Kuitu

    HCl:ään liukenematon tuhka, jos > 3,5 % kuiva-aineesta

    6.6.3

    Ruoho; yrtit; palkokasvit; [vihreä nurmirehu]

    Tuoreet, säilötyt tai kuivatut peltokasvit, jotka koostuvat ruohosta, palkokasveista tai yrteistä ja joita kutsutaan yhteisellä nimellä säilörehu, säilöheinä, heinä tai viherrehu.

    HCl:ään liukenematon tuhka, jos > 3,5 % kuiva-aineesta

    6.7.1

    Hamppujauho

    Jauho, joka on jauhettu hampun, Cannabis sativa L., kuivatuista lehdistä.

    Raakavalkuainen

    6.7.2

    Hamppukuitu

    Vihreä, kuivattu ja säikeinen tuote, joka on valmistettu hampusta.

     

    6.8.1

    Härkäpavun oljet

    Härkäpavun, Vicia faba L. ssp. faba var. equina Pers. ja var. minuta (Alef.) Mansf., oljet.

     

    6.9.1

    Pellavan oljet

    Pellavan, Linum usitatissimum L., oljet.

     

    6.10.1

    Sinimailanen; [alfalfa]

    Sinimailasen, Medicago sativa L. ja Medicago var. Martyn, kasvit tai niiden osat.

    HCl:ään liukenematon tuhka, jos > 3,5 % kuiva-aineesta

    6.10.2

    Pellolla kuivattu sinimailanen; [pellolla kuivattu alfalfa]

    Pellolla kuivattu sinimailanen.

    HCl:ään liukenematon tuhka, jos > 3,5 % kuiva-aineesta

    6.10.3

    Lämpökuivattu sinimailanen; [lämpökuivattu alfalfa]

    Keinotekoisesti kuivattu sinimailanen missä tahansa muodossa.

    Raakavalkuainen

    Raakakuitu

    HCl:ään liukenematon tuhka, jos > 3,5 % kuiva-aineesta

    6.10.4

    Sinimailanen, ekstrudoitu; [alfalfa, ekstrudoitu]

    Sinimailaspelletit, jotka on ekstrudoitu.

     

    6.10.5

    Sinimailasjauho (30); [alfalfajauho] (30)

    Sinimailasesta kuivaamalla ja jauhamalla saatu tuote. Se voi sisältää enintään 20 % apilaa tai muita nurmirehukasveja, jotka on kuivattu ja jauhettu samaan aikaan sinimailasen kanssa.

    Raakavalkuainen

    Raakakuitu

    HCl:ään liukenematon tuhka, jos > 3,5 % kuiva-aineesta

    6.10.6

    Sinimailasen puristusmassa; [alfalfan puristusmassa]

    Kuivattu tuote, joka on saatu puristettaessa sinimailasesta mehua.

    Raakavalkuainen

    Raakakuitu

    6.10.7

    Tiivistetty sinimailasvalkuainen; [tiivistetty alfalfavalkuainen]

    Sinimailasen puristemehujakeista keinotekoisesti kuivaamalla saatu tuote, joka on erotettu sentrifugoimalla ja lämpökäsitelty valkuaisaineen saostamiseksi.

    Raakavalkuainen

    Karoteeni

    6.10.8

    Sinimailasen liukoiset aineet

    Tuote, joka on saatu uuttamalla valkuainen sinimailasen mehusta. Se on saatettu kuivata.

    Raakavalkuainen

    6.11.1

    Maissisäilörehu

    Säilötyt maissin, Zea mays L. ssp. mays., kasvit tai niiden osat.

     

    6.12.1

    Herneen oljet

    Herneen, Pisum spp., oljet.

     

    6.13.1

    Rapsin oljet

    Rapsilajien Brassica napus L. ssp. oleifera (Metzg.) Sinsk., Brassica napus L. var. glauca (Roxb.) O.E. Schulz ja rypsin Brassica rapa ssp. oleifera (Metzg.) oljet.

     

    7.   Muut kasvit, levät ja niistä saatavat tuotteet

    Numero

    Nimi

    Kuvaus

    Pakolliset ilmoitukset

    7.1.1

    Levät (31)

    Elävät tai prosessoidut levät, myös tuoreina, jäähdytettyinä tai pakastettuina. Voivat sisältää enintään 0,1 % vaahtoutumisenestoaineita.

    Raakavalkuainen

    Raakarasva

    Tuhka

    7.1.2

    Levät, kuivatut (31)

    Levää kuivaamalla saatu tuote. Tämä tuote on voitu pestä jodipitoisuuden alentamiseksi, ja levä on inaktivoitu. Voi sisältää enintään 0,1 % vaahtoutumisenestoaineita.

    Raakavalkuainen

    Raakarasva

    Tuhka

    7.1.3

    Leväjauho (31)

    Leväöljyn valmistuksen tuote, joka saadaan uuttamalla levästä. Levä on inaktivoitu. Voi sisältää enintään 0,1 % vaahtoutumisenestoaineita.

    Raakavalkuainen

    Raakarasva

    Tuhka

    7.1.4

    Leväöljy (31)

    Levästä uuttamalla saatu öljy. Voi sisältää enintään 0,1 % vaahtoutumisenestoaineita.

    Kosteus, jos > 1 %

    7.1.5

    Leväuute (31); [leväjae] (31)

    Vesi- tai alkoholipitoinen leväuute, joka sisältää pääasiassa hiilihydraatteja. Voi sisältää enintään 0,1 % vaahtoutumisenestoaineita.

     

    7.1.6

    Merileväjauho

    Makrolevästä ja erityisesti ruskolevästä kuivaamalla ja murskaamalla saatu tuote. Tämä tuote on voitu pestä jodipitoisuuden alentamiseksi. Voi sisältää enintään 0,1 % vaahtoutumisenestoaineita.

    Tuhka

    7.3.1

    Puun kuoret (31)

    Puhdistetut ja kuivatut puiden tai pensaiden kuoret.

    Raakakuitu

    7.4.1

    Kukat (31), kuivatut

    Syötävien kasvien kuivattujen kukkien kaikki osat ja niiden jakeet.

    Raakakuitu

    7.5.1

    Parsakaali, kuivattu

    Tuote, joka saadaan kuivaamalla kasvi Brassica oleracea L. pesemisen, pienimisen (leikkaus, hiutalointi jne.) ja veden poistamisen jälkeen.

     

    7.6.1

    (Sokeri)ruokomelassi

    Siirappimainen tuote, joka saadaan valmistettaessa tai puhdistettaessa sokeria sokeriruo'osta, Saccharum L. Voi sisältää enintään 0,5 % vaahtoutumisenestoaineita, 0,5 % kalkinpoistajia, 3,5 % sulfaattia ja 0,25 % sulfiittia.

    Sakkaroosina laskettu kokonaissokeripitoisuus

    Kosteus, jos > 30 %

    7.6.2

    (Sokeri)ruokomelassi, josta on poistettu sokeri osittain

    Tuote, joka saadaan sokeriruokomelassista sakkaroosin veden avulla tehdyn toisen uuttamisen jälkeen.

    Sakkaroosina laskettu kokonaissokeripitoisuus

    Kosteus, jos > 28 %

    7.6.3

    Sokeri(ruoko) [sakkaroosi]

    Sokeriruo'osta veden avulla uutettu sokeri.

     

    7.6.4

    Sokeriruokomassa

    Tuote, joka saadaan uuttamalla veden avulla sokeri sokeriruo'osta. Se koostuu pääasiassa kuiduista.

    Raakakuitu

    7.7.1

    Lehdet, kuivatut (31)

    Syötävien kasvien kuivatut lehdet ja niiden jakeet.

    Raakakuitu

    7.8.1

    Lignoselluloosa

    Tuote, joka saadaan käsittelemällä mekaanisesti raakaa, luonnonkuivattua puuta ja joka koostuu pääasiassa lignoselluloosasta. Hivenaineiden luontainen pitoisuus on otettava huomioon.

    Raakakuitu

    7.8.2

    Selluloosajauhe

    Tuote, joka saadaan rikkomalla rakenne, erottelemalla ligniini ja edelleen puhdistamalla kasvikuituselluloosa käsittelemättömästä puusta peräisin olevaksi selluloosaksi, jota muunnetaan vain mekaanisella käsittelyllä. NDF-kuidun vähimmäispitoisuus 87 %

    Raakakuitu

    7.9.1

    Lakritsijuuri

    Kasvin Glycyrrhiza L. juuret.

     

    7.10.1

    Minttu

    Tuote, joka saadaan kuivaamalla kasvin Mentha apicata, Mentha piperita tai Mentha viridis (L.) versoista niiden olomuodosta riippumatta.

     

    7.11.1

    Pinaatti, kuivattu

    Tuote, joka saadaan kuivaamalla kasvista Spinacia oleracea L. sen olomuodosta riippumatta.

     

    7.12.1

    Mojaven jukkapalmu

    Jauheena oleva Yucca schidigera Roezl.

    Raakakuitu

    7.12.2

    Yucca Schidigera -mehu

    Tuote, joka saadaan leikkaamalla ja puristamalla kasvin Yucca Schidigera varsia; koostuu pääasiassa hiilihydraateista.

     

    7.13.1

    Kasvihiili; [puuhiili]

    Tuote, joka on saatu karbonoimalla orgaanista kasviainesta.

    Raakakuitu

    7.14.1

    Puu (31)

    Kemiallisesti käsittelemätön puu tai kemiallisesti käsittelemättömät puukuidut.

    Raakakuitu

    7.15.1

    Vahalehtisestä koisosta saatu jauho

    Tuote, joka saadaan kuivaamalla ja jauhamalla Solanum glaucophyllum -kasvin lehtiä.

    Raakakuitu

    D3-vitamiini

    8.   Maitotuotteet ja niistä saatavat tuotteet

    Tässä luvussa mainittujen rehuaineiden on täytettävä asetuksen (EY) N:o 1069/2009 ja asetuksen (EU) N:o 142/2011 vaatimukset, ja niihin saatetaan soveltaa asetuksen (EY) N:o 999/2001 mukaisia käyttörajoituksia.

    Numero

    Nimi

    Kuvaus

    Pakolliset ilmoitukset

    8.1.1

    Voi ja voituotteet

    Voi ja voituotteet, jotka on saatu valmistamalla tai jalostamalla voita (esim. kirnupiimä), ellei niitä ole lueteltu erikseen.

    Raakavalkuainen

    Raakarasva

    Laktoosi

    Kosteus, jos > 6 %

    8.2.1

    Piimä/piimäjauhe (32)

    Tuote, joka saadaan kirnuamalla voita kermasta tai vastaavilla valmistusmenetelmillä.

    Tuote voidaan väkevöidä ja/tai kuivata.

    Kun se on nimenomaisesti valmistettu rehuaineeksi, se voi sisältää

    enintään 0,5 % fosfaatteja, esim. polyfosfaatteja (esim. natriumheksametafosfaattia), difosfaatteja (esim. tetranatriumpyrofosfaattia), joita käytetään vähentämään viskositeettia ja stabiloimaan valkuainen käsittelyn aikana;

    enintään 0,3 % epäorgaanisia happoja: rikkihappoa, suolahappoa, fosforihappoa, joita käytetään pH:n säätelyyn useissa valmistusprosessin vaiheissa;

    enintään 0,5 % emäksiä, esim. natrium-, kalium-, kalsium-, magnesiumhydroksideja, joita käytetään pH:n säätelyyn useissa valmistusprosessin vaiheissa;

    enintään 2 % juoksevuutta parantavia aineita, esim. piidioksidia, pentanatriumtrifosfaattia ja trikalsiumfosfaattia, joita käytetään parantamaan jauheen juoksevuutta.

    Raakavalkuainen

    Raakarasva

    Laktoosi

    Kosteus, jos > 6 %

    8.3.1

    Kaseiini

    Tuote, joka saadaan kuivaamalla rasvattomasta maidosta tai piimästä kaseiinia, joka on saostettu hapolla tai juoksutteella.

    Raakavalkuainen

    Kosteus, jos > 10 %

    8.4.1

    Kaseinaatti

    Tuote, joka erotetaan juoksettuneesta maidosta tai kaseiinista käyttämällä neutraloivia aineita ja kuivaamalla.

    Raakavalkuainen

    Kosteus, jos > 10 %

    8.5.1

    Juusto ja juustotuotteet

    Juusto ja juusto- ja maitopohjaisista tuotteista valmistetut tuotteet.

    Raakavalkuainen

    Raakarasva

    8.6.1

    Ternimaito/ternimaitojauhe (32)

    Maitoa tuottavien eläinten maitorauhasista enintään viisi päivää poikimisen jälkeen erittyvä neste. Tuote voidaan väkevöidä ja/tai kuivata.

    Raakavalkuainen

    8.7.1

    Meijeriteollisuuden sivutuotteet

    Meijeriteollisuuden tuotteita valmistettaessa syntyvät tuotteet (muun muassa entiset meijerituotteet, linkoihin tai separaattoreihin jäävä aine, huuhdevesi, maidon kivennäisaineet).

    Kun ne on nimenomaisesti valmistettu rehuaineeksi, ne voivat sisältää

    enintään 0,5 % fosfaatteja, esim. polyfosfaatteja (esim. natriumheksametafosfaattia), difosfaatteja (esim. tetranatriumpyrofosfaattia), joita käytetään vähentämään viskositeettia ja stabiloimaan valkuainen käsittelyn aikana;

    enintään 0,3 % epäorgaanisia happoja: rikkihappoa, suolahappoa, fosforihappoa, joita käytetään pH:n säätelyyn useissa valmistusprosessin vaiheissa;

    enintään 0,5 % emäksiä, esim. natrium-, kalium-, kalsium-, magnesiumhydroksideja, joita käytetään pH:n säätelyyn useissa valmistusprosessin vaiheissa;

    enintään 2 % juoksevuutta parantavia aineita, esim. piidioksidia, pentanatriumtrifosfaattia ja trikalsiumfosfaattia, joita käytetään parantamaan jauheen juoksevuutta.

    Kosteus

    Raakavalkuainen

    Raakarasva

    Sakkaroosina laskettu kokonaissokeripitoisuus

    8.8.1

    Fermentoidut maitotuotteet

    Maidon käymisen tuloksena saadut tuotteet (esim. jogurtti).

    Raakavalkuainen

    Raakarasva

    8.9.1

    Laktoosi

    Maidosta tai herasta puhdistamalla ja kuivaamalla erotettu sokeri.

    Kosteus, jos > 5 %

    8.10.1

    Maito/maitojauhe (32)

    Tavanomainen maitorauhasesta erittynyt tuote yhdeltä tai useammalta lypsykerralta. Tuote voidaan väkevöidä ja/tai kuivata.

    Raakavalkuainen

    Raakarasva

    Kosteus, jos > 5 %

    8.11.1

    Rasvaton maito / rasvaton maitojauhe (32)

    Maito, jonka rasvapitoisuutta on vähennetty separoimalla.

    Tuote voidaan väkevöidä ja/tai kuivata.

    Raakavalkuainen

    Kosteus, jos > 5 %

    8.12.1

    Maitorasva

    Tuote, joka saadaan kuorittaessa maitoa.

    Raakarasva

    8.13.1

    Maitovalkuaisjauhe

    Tuote, joka saadaan kuivaamalla maidosta kemiallisella tai fysikaalisella menetelmällä erotetut valkuaisaineet.

    Raakavalkuainen

    Kosteus, jos > 8 %

    8.14.1

    Tiivistetty ja haihdutustiivistetty maito ja siitä saatavat tuotteet

    Tiivistetty ja haihduttamalla väkevöity maito ja sen valmistamisessa tai jalostuksessa saatavat tuotteet.

    Raakavalkuainen

    Raakarasva

    Kosteus, jos > 5 %

    8.15.1

    Maitopermeaatti/maitopermeaattijauhe (32)

    Tuote, joka saadaan suodattamalla (ultra, nano tai mikro) maidon nestefaasista (kalvo läpäisten) ja josta laktoosi on saatettu poistaa osittain.

    Tuotteelle voidaan tehdä käänteisosmoosi ja se voidaan väkevöidä ja/tai kuivata.

    Tuhka

    Raakavalkuainen

    Laktoosi

    Kosteus, jos > 8 %

    8.16.1

    Maitoretentaatti/maitoretentaattijauhe (32)

    Tuote, joka saadaan suodattamalla (ultra, nano tai mikro) maitoa (kalvon pidättämänä).

    Tuote voidaan väkevöidä ja/tai kuivata.

    Raakavalkuainen

    Tuhka

    Laktoosi

    Kosteus, jos > 8 %

    8.17.1

    Hera/herajauhe (32)

    Tuote, joka saadaan juuston, rasvattoman juuston ja kaseiinin valmistuksessa tai vastaavilla valmistusmenetelmillä.

    Tuote voidaan väkevöidä ja/tai kuivata.

    Kun se on nimenomaisesti valmistettu rehuaineeksi, se voi sisältää

    enintään 0,5 % fosfaatteja, esim. polyfosfaatteja (esim. natriumheksametafosfaattia), difosfaatteja (esim. tetranatriumpyrofosfaattia), joita käytetään vähentämään viskositeettia ja stabiloimaan valkuainen käsittelyn aikana;

    enintään 0,3 % epäorgaanisia happoja: rikkihappoa, suolahappoa, fosforihappoa, joita käytetään pH:n säätelyyn useissa valmistusprosessin vaiheissa;

    enintään 0,5 % emäksiä, esim. natrium-, kalium-, kalsium-, magnesiumhydroksideja, joita käytetään pH:n säätelyyn useissa valmistusprosessin vaiheissa;

    enintään 2 % juoksevuutta parantavia aineita, esim. piidioksidia, pentanatriumtrifosfaattia ja trikalsiumfosfaattia, joita käytetään parantamaan jauheen juoksevuutta.

    Raakavalkuainen

    Laktoosi

    Kosteus, jos > 8 %

    Tuhka

    8.18.1

    Laktoositon hera / laktoositon herajauhe (32)

    Hera, josta laktoosi on poistettu osittain.

    Tuote voidaan väkevöidä ja/tai kuivata.

    Kun se on nimenomaisesti valmistettu rehuaineeksi, se voi sisältää

    enintään 0,5 % fosfaatteja, esim. polyfosfaatteja (esim. natriumheksametafosfaattia), difosfaatteja (esim. tetranatriumpyrofosfaattia), joita käytetään vähentämään viskositeettia ja stabiloimaan valkuainen käsittelyn aikana;

    enintään 0,3 % epäorgaanisia happoja: rikkihappoa, suolahappoa, fosforihappoa, joita käytetään pH:n säätelyyn useissa valmistusprosessin vaiheissa;

    enintään 0,5 % emäksiä, esim. natrium-, kalium-, kalsium-, magnesiumhydroksideja, joita käytetään pH:n säätelyyn useissa valmistusprosessin vaiheissa;

    enintään 2 % juoksevuutta parantavia aineita, esim. piidioksidia, pentanatriumtrifosfaattia ja trikalsiumfosfaattia, joita käytetään parantamaan jauheen juoksevuutta.

    Raakavalkuainen

    Laktoosi

    Kosteus, jos > 8 %

    Tuhka

    8.19.1

    Heravalkuainen/heravalkuaisjauhe (32)

    Tuote, joka saadaan kuivaamalla kemiallisella tai fysikaalisella menetelmällä herasta uutetut valkuaisaineet. Tuote voidaan väkevöidä ja/tai kuivata.

    Kun se on nimenomaisesti valmistettu rehuaineeksi, se voi sisältää

    enintään 0,5 % fosfaatteja, esim. polyfosfaatteja (esim. natriumheksametafosfaattia), difosfaatteja (esim. tetranatriumpyrofosfaattia), joita käytetään vähentämään viskositeettia ja stabiloimaan valkuainen käsittelyn aikana;

    enintään 0,3 % epäorgaanisia happoja: rikkihappoa, suolahappoa, fosforihappoa, joita käytetään pH:n säätelyyn useissa valmistusprosessin vaiheissa;

    enintään 0,5 % emäksiä, esim. natrium-, kalium-, kalsium-, magnesiumhydroksideja, joita käytetään pH:n säätelyyn useissa valmistusprosessin vaiheissa;

    enintään 2 % juoksevuutta parantavia aineita, esim. piidioksidia, pentanatriumtrifosfaattia ja trikalsiumfosfaattia, joita käytetään parantamaan jauheen juoksevuutta.

    Raakavalkuainen

    Kosteus, jos > 8 %

    8.20.1

    Demineralisoitu, laktoositon hera / demineralisoitu, laktoositon herajauhe (32)

    Hera, josta laktoosi ja kivennäisaineet on poistettu osittain.

    Tuote voidaan väkevöidä ja/tai kuivata.

    Kun se on nimenomaisesti valmistettu rehuaineeksi, se voi sisältää

    enintään 0,5 % fosfaatteja, esim. polyfosfaatteja (esim. natriumheksametafosfaattia), difosfaatteja (esim. tetranatriumpyrofosfaattia), joita käytetään vähentämään viskositeettia ja stabiloimaan valkuainen käsittelyn aikana;

    enintään 0,3 % epäorgaanisia happoja: rikkihappoa, suolahappoa, fosforihappoa, joita käytetään pH:n säätelyyn useissa valmistusprosessin vaiheissa;

    enintään 0,5 % emäksiä, esim. natrium-, kalium-, kalsium-, magnesiumhydroksideja, joita käytetään pH:n säätelyyn useissa valmistusprosessin vaiheissa;

    enintään 2 % juoksevuutta parantavia aineita, esim. piidioksidia, pentanatriumtrifosfaattia ja trikalsiumfosfaattia, joita käytetään parantamaan jauheen juoksevuutta.

    Raakavalkuainen

    Laktoosi

    Tuhka

    Kosteus, jos > 8 %

    8.21.1

    Herapermeaatti/herapermeaattijauhe (32)

    Tuote, joka saadaan suodattamalla (ultra, nano tai mikro) nestefaasista heraa (kalvo läpäisten) ja josta laktoosi on saatettu poistaa osittain. Tuotteelle voidaan tehdä käänteisosmoosi, ja se voidaan väkevöidä ja/tai kuivata.

    Kun se on nimenomaisesti valmistettu rehuaineeksi, se voi sisältää

    enintään 0,5 % fosfaatteja, esim. polyfosfaatteja (esim. natriumheksametafosfaattia), difosfaatteja (esim. tetranatriumpyrofosfaattia), joita käytetään vähentämään viskositeettia ja stabiloimaan valkuainen käsittelyn aikana;

    enintään 0,3 % epäorgaanisia happoja: rikkihappoa, suolahappoa, fosforihappoa, joita käytetään pH:n säätelyyn useissa valmistusprosessin vaiheissa;

    enintään 0,5 % emäksiä, esim. natrium-, kalium-, kalsium-, magnesiumhydroksideja, joita käytetään pH:n säätelyyn useissa valmistusprosessin vaiheissa;

    enintään 2 % juoksevuutta parantavia aineita, esim. piidioksidia, pentanatriumtrifosfaattia ja trikalsiumfosfaattia, joita käytetään parantamaan jauheen juoksevuutta.

    Tuhka

    Raakavalkuainen

    Laktoosi

    Kosteus, jos > 8 %

    8.22.1

    Heraretentaatti/heraretentaattijauhe (32)

    Tuote, joka saadaan suodattamalla (ultra, nano tai mikro) heraa (kalvon pidättämänä).

    Tuote voidaan väkevöidä ja/tai kuivata.

    Kun se on nimenomaisesti valmistettu rehuaineeksi, se voi sisältää

    enintään 0,5 % fosfaatteja, esim. polyfosfaatteja (esim. natriumheksametafosfaattia), difosfaatteja (esim. tetranatriumpyrofosfaattia), joita käytetään vähentämään viskositeettia ja stabiloimaan valkuainen käsittelyn aikana;

    enintään 0,3 % epäorgaanisia happoja: rikkihappoa, suolahappoa, fosforihappoa, joita käytetään pH:n säätelyyn useissa valmistusprosessin vaiheissa;

    enintään 0,5 % emäksiä, esim. natrium-, kalium-, kalsium-, magnesiumhydroksideja, joita käytetään pH:n säätelyyn useissa valmistusprosessin vaiheissa;

    enintään 2 % juoksevuutta parantavia aineita, esim. piidioksidia, pentanatriumtrifosfaattia ja trikalsiumfosfaattia, joita käytetään parantamaan jauheen juoksevuutta.

    Raakavalkuainen

    Tuhka

    Laktoosi

    Kosteus, jos > 8 %

    9.   Maaeläintuotteet ja niistä edelleen saatavat tuotteet

    Tässä luvussa mainittujen rehuaineiden on täytettävä asetuksen (EY) N:o 1069/2009 ja asetuksen (EU) N:o 142/2011 vaatimukset, ja niihin saatetaan soveltaa asetuksen (EY) N:o 999/2001 mukaisia käyttörajoituksia.

    Numero

    Nimi

    Kuvaus

    Pakolliset ilmoitukset

    9.1.1

    Eläimistä saatavat sivutuotteet (33)

    Maaeläinten ruhot tai ruhonosat, tuoreet, jäädytetyt, kypsennetyt, happokäsitellyt tai kuivatut.

    Raakavalkuainen

    Raakarasva

    Kosteus, jos > 8 %

    9.2.1

    Eläinrasva (34)

    Maaeläinten – mukaan luettuina selkärangattomat kaikissa kehitysvaiheissaan, muut kuin eläimille tai ihmisille patogeeniset lajit – rasvasta koostuva tuote. Jos se on uutettu liuottimilla, se voi sisältää enintään 0,1 % heksaania.

    Raakarasva

    Kosteus, jos > 1 %

    9.3.1

    Mehiläistenhoidon sivutuotteet

    Hunaja, mehiläisvaha, emoaine, propolis ja siitepöly, käsitelty tai käsittelemätön.

    Sakkaroosina laskettu kokonaissokeripitoisuus

    9.4.1

    Käsitelty eläinvalkuainen (34)

    Maaeläinten – mukaan luettuina selkärangattomat kaikissa kehitysvaiheissaan, muut kuin eläimille tai ihmisille patogeeniset lajit – ruhoista tai ruhonosista kuumentamalla, kuivaamalla ja jauhamalla saatu tuote, josta rasva on voitu osittain poistaa uuttamalla tai fysikaalisella käsittelyllä. Jos se on uutettu liuottimilla, se voi sisältää enintään 0,1 % heksaania.

    Raakavalkuainen

    Raakarasva

    Tuhka

    Kosteus, jos > 8 %

    9.5.1

    Gelatiinin valmistuksessa saadut valkuaiset (34)

    Asetuksen (EY) N:o 853/2004 mukaisista raaka-aineista saadun gelatiinin valmistuksessa saadut kuivatut eläinvalkuaiset.

    Raakavalkuainen

    Raakarasva

    Tuhka

    Kosteus, jos > 8 %

    9.6.1

    Hydrolysoidut eläinvalkuaiset (34)

    Polypeptidit, peptidit ja aminohapot sekä niiden seokset, jotka on saatu hydrolysoimalla eläimistä saatavia sivutuotteita ja jotka voidaan väkevöidä kuivaamalla.

    Raakavalkuainen

    Kosteus, jos > 8 %

    9.7.1

    Verijauho (34)

    Teurastettujen lämminveristen eläinten verestä lämpökäsittelyllä saatu tuote.

    Raakavalkuainen

    Kosteus, jos > 8 %

    9.8.1

    Verituotteet (33)

    Teurastettujen lämminveristen eläinten verestä tai veren fraktioista saadut tuotteet; niihin sisältyvät kuivattu/jäädytetty/nestemäinen plasma, kuivattu kokoveri, kuivatut/jäädytetyt/nestemäiset punasolut tai näiden fraktiot ja seokset.

    Raakavalkuainen

    Kosteus, jos > 8 %

    9.9.1

    Ruokajäte [ruoan uusiokäyttö]

    Kaikki ravintoloista, pitopalveluista ja keittiöistä, mukaan lukien keskuskeittiöt ja kotitalouksien keittiöt, peräisin oleva eläinperäistä ainesta sisältävä ruokajäte, myös käytetty ruokaöljy.

    Raakavalkuainen

    Raakarasva

    Tuhka

    Kosteus, jos > 8 %

    9.10.1

    Kollageeni (34)

    Eläinten luista, vuodista, nahoista ja jänteistä saatu valkuaispohjainen tuote.

    Raakavalkuainen

    Kosteus, jos > 8 %

    9.11.1

    Höyhenjauho

    Teurastettujen eläinten höyhenistä kuivaamalla ja jauhamalla saatu tuote. Se on voitu hydrolysoida.

    Raakavalkuainen

    Kosteus, jos > 8 %

    9.12.1

    Gelatiini (34)

    Luontainen, liukoinen ja hyytelöivä tai ei-hyytelöivä valkuainen, jota saadaan eläinten luista, vuodasta, nahasta ja jänteistä valmistetun kollageenin osittaisella hydrolyysilla.

    Raakavalkuainen

    Kosteus, jos > 8 %

    9.13.1

    Prosessoitu eläinrasva (34)

    Talin, ihran ja muiden uuttamalla tai fysikaalisella käsittelyllä erotettujen eläinperäisten rasvojen valmistuksen yhteydessä syntyvä tuote, joka voi olla tuore, jäädytetty tai kuivattu.

    Jos se on uutettu liuottimilla, se voi sisältää enintään 0,1 % heksaania.

    Raakavalkuainen

    Raakarasva

    Tuhka

    Kosteus, jos > 8 %

    9.14.1

    Eläinperäiset tuotteet (33)

    Eläintuotteita sisältävät entiset elintarvikkeet; sellaisenaan tai käsiteltynä, kuten tuoreena, jäädytettynä, kuivattuna.

    Raakavalkuainen

    Raakarasva

    Kosteus, jos > 8 %

    9.15.1

    Kananmunat

    Gallus gallus L. -lajin kokonaiset munat kuorineen tai ilman.

     

    9.15.2

    Munanvalkuainen

    Munista kuorten ja keltuaisen erottamisen jälkeen saatava pastöroitu ja mahdollisesti denaturoitu tuote.

    Raakavalkuainen

    Denaturointimenetelmä, jos tarpeen

    9.15.3

    Kuivatut munatuotteet

    Tuotteet, jotka koostuvat pastöroiduista kuivatuista munista, ilman kuoria tai erisuhteisina kuivatun munanvalkuaisen ja kuivatun keltuaisen seoksina.

    Raakavalkuainen

    Raakarasva

    Kosteus, jos > 5 %

    9.15.4

    Sokeroitu munajauhe

    Kuivatut munat kokonaan tai niiden osat.

    Raakavalkuainen

    Raakarasva

    Kosteus, jos > 5 %

    Sakkaroosina laskettu kokonaissokeripitoisuus

    9.15.5

    Kuivatut munankuoret

    Siipikarjan munista saatu tuote, kun munan sisältö (keltuainen ja munanvalkuainen) on poistettu. Kuoret kuivataan.

    Tuhka

    9.16.1

    Elävät maaselkärangattomat (33)

    Elävät maaselkärangattomat kaikissa kehitysvaiheissaan, muut kuin lajit, joilla on haitallisia vaikutuksia kasvien, eläinten ja ihmisten terveydelle.

     

    9.16.2

    Kuolleet maaselkärangattomat (33)

    Kuolleet maaselkärangattomat kaikissa kehitysvaiheissaan, muut kuin lajit, joilla on haitallisia vaikutuksia kasvien, eläinten ja ihmisten terveydelle, sellaisenaan tai käsiteltynä mutta ei asetuksen (EY) N:o 1069/2009 mukaisesti käsiteltynä.

    Raakavalkuainen

    Raakarasva

    Tuhka

    10.   Kalat, muut vesieläimet ja niistä saatavat tuotteet

    Tässä luvussa mainittujen rehuaineiden on täytettävä asetuksen (EY) N:o 1069/2009 ja asetuksen (EU) N:o 142/2011 vaatimukset, ja niihin saatetaan soveltaa asetuksen (EY) N:o 999/2001 mukaisia käyttörajoituksia.

    Numero

    Nimi

    Kuvaus

    Pakolliset ilmoitukset

    10.1.1

    Vedessä elävät selkärangattomat (35)

    Meressä tai makeassa vedessä elävät selkärangattomat kokonaisina tai niiden osat, kaikissa kehitysvaiheissaan, muut kuin eläimille tai ihmisille patogeeniset lajit; sellaisenaan tai käsiteltynä, kuten tuoreena, jäädytettynä, kuivattuna.

    Raakavalkuainen

    Raakarasva

    Tuhka

    10.2.1

    Vesieläimistä saatavat sivutuotteet (35)

    Tuotteet ovat peräisin laitoksista, joissa valmistetaan ihmisravinnoksi tarkoitettuja tuotteita; sellaisenaan tai käsiteltynä, kuten tuoreena, jäädytettynä, kuivattuna.

    Raakavalkuainen

    Raakarasva

    Tuhka

    10.3.1

    Äyriäisjauho (36)

    Tuote, joka saadaan kuumentamalla, puristamalla ja kuivaamalla kokonaisia äyriäisiä tai niiden osia, mukaan luettuina luonnonvaraiset ja viljellyt katkaravut.

    Kalsium

    HCl:ään liukenematon tuhka, jos > 5 %

    10.4.1

    Kala (36)

    Kokonaiset kalat tai niiden osat: tuoreet, jäädytetyt, kypsennetyt, happokäsitellyt tai kuivatut.

    Raakavalkuainen

    Kosteus, jos > 8 %

    10.4.2

    Kalajauho (36)

    Kokonaisista kaloista tai kalojen osista kuumentamalla, puristamalla ja kuivaamalla saatu tuote, johon on voitu lisätä liukoinen kalavalkuainen ennen kuivaamista.

    Raakavalkuainen

    Raakarasva

    Tuhka, jos > 20 %

    Kosteus, jos > 8 %

    10.4.3

    Kalaliimavesi

    Kalajauhon valmistuksessa syntyvä väkevöity tuote, joka on erotettu ja stabiloitu hapottamalla tai kuivaamalla.

    Raakavalkuainen

    Raakarasva

    Kosteus, jos > 5 %

    10.4.4

    Kalavalkuainen, hydrolysoitu

    Hydrolyysillä kokonaisista kaloista tai niiden osista saatu tuote, voi usein olla tiivistetty kuivaamalla.

    Raakavalkuainen

    Raakarasva

    Tuhka, jos > 20 %

    Kosteus, jos > 8 %

    10.4.5

    Kalanruotojauho

    Kalojen osista kuumentamalla, puristamalla ja kuivaamalla saatu tuote. Se koostuu pääasiassa kalanruodoista.

    Tuhka

    10.4.6

    Kalaöljy

    Kaloista tai niiden osista saatu öljy, joka sentrifugoidaan veden poistamiseksi (voi sisältää tiedon lajista, esim. turskanmaksaöljy).

    Raakarasva

    Kosteus, jos > 1 %

    10.4.7

    Kalaöljy, hydrattu

    Kalaöljyä hydraamalla saatu öljy.

    Kosteus, jos > 1 %

    10.4.8

    Kalaöljysteariini [jäähdytetty kalaöljy]

    Kalaöljyn jae, jossa on runsaasti tyydyttyneitä rasvoja ja joka on saatu puhdistettaessa raakakalaöljyä puhdistetuksi kalaöljyksi käyttäen jäähdytystä, jossa tyydyttyneet rasvat jähmettyvät ja ne lopuksi kerätään.

    Raakarasva

    Kosteus, jos > 1 %

    10.5.1

    Krilliöljy

    Keitetyistä ja puristetuista meriplanktoniin kuuluvista krilleistä saatu öljy, joka sentrifugoidaan veden poistamiseksi.

    Kosteus, jos > 1 %

    10.5.2

    Tiivistetty krillivalkuainen, hydrolysoitu

    Entsymaattisella hydrolyysillä kokonaisista krilleistä tai niiden osista saatu tuote, usein tiivistetty kuivaamalla.

    Raakavalkuainen

    Raakarasva

    Tuhka, jos > 20 %

    Kosteus, jos > 8 %

    10.6.1

    Merimadoista tehty jauho

    Kokonaisista merimadoista, Nereis virens M. Sars. mukaan luettuna, tai niiden osista kuumentamalla ja kuivaamalla saatu tuote.

    Raakarasva

    Tuhka, jos > 20 %

    Kosteus, jos > 8 %

    10.7.1

    Merieläinplanktonista tehty jauho

    Merieläinplanktonista, esim. krilleistä, kuumentamalla, puristamalla ja kuivaamalla saatu tuote.

    Raakavalkuainen

    Raakarasva

    Tuhka, jos > 20 %

    Kosteus, jos > 8 %

    10.7.2

    Merieläinplanktonista saatu öljy

    Kypsennetystä ja puristetusta merieläinplanktonista saatu öljy, joka sentrifugoidaan veden poistamiseksi.

    Kosteus, jos > 1 %

    10.8.1

    Nilviäisjauho

    Kokonaisista nilviäisistä, kalmarit ja simpukat mukaan luettuina, tai niiden osista kuumentamalla ja kuivaamalla saatu tuote.

    Raakavalkuainen

    Raakarasva

    Tuhka, jos > 20 %

    Kosteus, jos > 8 %

    10.9.1

    Kalmarijauho

    Kokonaisista kalmareista tai niiden osista kuumentamalla, puristamalla ja kuivaamalla saatu tuote.

    Raakavalkuainen

    Raakarasva

    Tuhka, jos > 20 %

    Kosteus, jos > 8 %

    10.10.1

    Meritähtijauho

    Kokonaisista meritähdistä (Asteroidea) tai niiden osista kuumentamalla, puristamalla ja kuivaamalla saatu tuote.

    Raakavalkuainen

    Raakarasva

    Tuhka, jos > 20 %

    Kosteus, jos > 8 %

    11.   Kivennäiset ja niistä saatavat tuotteet

    Tässä luvussa mainittujen eläintuotteita sisältävien rehuaineiden on täytettävä asetuksen (EY) N:o 1069/2009 ja asetuksen (EU) N:o 142/2011 vaatimukset, ja niihin saatetaan soveltaa asetuksen (EY) N:o 999/2001 mukaisia käyttörajoituksia.

    Numero

    Nimi

    Kuvaus

    Pakolliset ilmoitukset

    11.1.1

    Kalsiumkarbonaatti (37); [ruokintakalkki]

    Kalsiumkarbonaattilähteistä (CaCO3), kuten kalkkikivestä, jauhamalla tai happamasta liuoksesta saostamalla saatu tuote.

    Voi sisältää enintään 0,25 % propyleeniglykolia. Voi sisältää enintään 0,1 % jauhatuksen apuaineita.

    Kalsium

    HCl:ään liukenematon tuhka, jos > 5 %

    11.1.2

    Kalkkipitoiset merieläinten kuoret

    Luonnosta peräisin oleva merieläinten kuorista, kuten osterin- tai simpukankuorista, jauhamalla tai granuloimalla saatu tuote.

    Kalsium

    HCl:ään liukenematon tuhka, jos > 5 %

    11.1.3

    Kalsium- ja magnesiumkarbonaattien seos

    Kalsium- ja magnesiumkarbonaattien (CaCO3 ja MgCO3) luonnosta peräisin oleva seos. Voi sisältää enintään 0,1 % jauhatuksen apuaineita.

    Kalsium

    Magnesium

    HCl:ään liukenematon tuhka, jos > 5 %

    11.1.4

    Maerl

    Luonnosta peräisin oleva kalkkipitoisesta merilevästä jauhamalla tai granuloimalla saatu tuote.

    Kalsium

    HCl:ään liukenematon tuhka, jos > 5 %

    11.1.5

    Lithothamn

    Luonnosta peräisin oleva kalkkipitoisesta merilevästä, Phymatolithon calcareum (Pall.), jauhamalla tai granuloimalla saatu tuote.

    Kalsium

    HCl:ään liukenematon tuhka, jos > 5 %

    11.1.6

    Kalsiumkloridi

    Kalsiumkloridi (CaCl2). Voi sisältää enintään 0,2 % bariumsulfaattia.

    Kalsium

    HCl:ään liukenematon tuhka, jos > 5 %

    11.1.7

    Kalsiumhydroksidi

    Kalsiumhydroksidi (Ca(OH)2).

    Voi sisältää enintään 0,1 % jauhatuksen apuaineita.

    Kalsium

    HCl:ään liukenematon tuhka, jos > 5 %

    11.1.8

    Kalsiumsulfaatti, vedetön

    Vedetön kalsiumsulfaatti (CaSO4), joka on saatu jauhamalla vedetöntä kalsiumsulfaattia tai kuivaamalla kalsiumsulfaattidihydraattia.

    Kalsium

    HCl:ään liukenematon tuhka, jos > 5 %

    11.1.9

    Kalsiumsulfaattihemihydraatti

    Kalsiumsulfaattihemihydraatti (CaSO4 ×

    Formula

    H2O), joka on saatu kuivaamalla osittain kalsiumsulfaattidihydraattia.

    Kalsium

    HCl:ään liukenematon tuhka, jos > 5 %

    11.1.10

    Kalsiumsulfaattidihydraatti

    Kalsiumsulfaattidihydraatti (CaSO4 × 2H2O), joka on saatu jauhamalla kalsiumsulfaattidihydraattia tai hydraamalla kalsiumsulfaattihemihydraattia.

    Kalsium

    HCl:ään liukenematon tuhka, jos > 5 %

    11.1.11

    Orgaanisten happojen kalsiumsuolat (38)

    Syötävien orgaanisten happojen, joissa on vähintään neljä hiiliatomia, kalsiumsuolat.

    Kalsium

    Orgaaninen happo

    11.1.12

    Kalsiumoksidi

    Kalsiumoksidi (CaO), joka on saatu kalsinoimalla luonnossa esiintyvää kalkkikiveä.

    Voi sisältää enintään 0,1 % jauhatuksen apuaineita.

    Kalsium

    HCl:ään liukenematon tuhka, jos > 5 %

    11.1.13

    Kalsiumglukonaatti

    Glukonihapon, joka tavallisesti ilmaistaan muodossa Ca(C6H11O7)2, kalsiumsuola ja sen hydraatit.

    Kalsium

    HCl:ään liukenematon tuhka, jos > 5 %

    11.1.15

    Kalsiumsulfaatti/-karbonaatti

    Natriumkarbonaatin valmistuksen yhteydessä saatava tuote.

    Kalsium

    HCl:ään liukenematon tuhka, jos > 5 %

    11.1.16

    Kalsiumpidolaatti

    Kalsium-L-pidolaatti (C10H12CaN2O6). Voi sisältää enintään 5 % glutamiinihappoa.

    Kalsium

    HCl:ään liukenematon tuhka, jos > 5 %

    11.1.17

    Kalsiumkarbonaattimagnesiumoksidi

    Luonnon kalsiumia ja magnesiumia kuumentamalla saatava tuote, joka sisältää dolomiitin kaltaisia aineita. Voi sisältää enintään 0,1 % jauhatuksen apuaineita.

    Kalsium

    Magnesium

    11.2.1

    Magnesiumoksidi

    Kalsinoitu magnesiumoksidi (MgO), vähintään 70 % MgO:ta.

    Magnesium

    HCl:ään liukenematon tuhka, jos > 15 %

    Rautapitoisuus Fe2O3:na, jos > 5 %.

    11.2.2

    Magnesiumsulfaattiheptahydraatti

    Magnesiumsulfaatti (MgSO4 × 7 H2O).

    Magnesium

    Rikki

    HCl:ään liukenematon tuhka, jos > 15 %

    11.2.3

    Magnesiumsulfaattimonohydraatti

    Magnesiumsulfaatti (MgSO4 × H2O).

    Magnesium

    Rikki

    HCl:ään liukenematon tuhka, jos > 15 %

    11.2.4

    Magnesiumsulfaatti, vedetön

    Vedetön magnesiumsulfaatti (MgSO4).

    Magnesium

    Rikki

    HCl:ään liukenematon tuhka, jos > 10 %

    11.2.5

    Magnesiumpropionaatti

    Magnesiumpropionaatti (C6H10MgO4).

    Magnesium

    11.2.6

    Magnesiumkloridi

    Magnesiumkloridi (MgCl2) tai liuos, joka saadaan merivedestä luontaisena pitoisuutena natriumkloridin saostumisen jälkeen.

    Magnesium

    Kloori

    HCl:ään liukenematon tuhka, jos > 10 %

    11.2.7

    Magnesiumkarbonaatti

    Luonnon magnesiumkarbonaatti (MgCO3).

    Magnesium

    HCl:ään liukenematon tuhka, jos > 10 %

    11.2.8

    Magnesiumhydroksidi

    Magnesiumhydroksidi (Mg(OH)2).

    Magnesium

    HCl:ään liukenematon tuhka, jos > 10 %

    11.2.9

    Kaliummagnesiumsulfaatti

    Kaliummagnesiumsulfaatti (K2Mg(SO4)2 × nH2O, n = 4,6).

    Magnesium

    Kalium

    HCl:ään liukenematon tuhka, jos > 10 %

    11.2.10

    Orgaanisten happojen magnesiumsuolat (38)

    Syötävien orgaanisten happojen, joissa on vähintään neljä hiiliatomia, magnesiumsuolat.

    Magnesium

    Orgaaninen happo

    11.2.11

    Magnesiumglukonaatti

    Glukonihapon, joka tavallisesti ilmaistaan muodossa Mg(C6H11O7)2, magnesiumsuola ja sen hydraatit.

    Magnesium

    HCl:ään liukenematon tuhka, jos > 5 %

     

     

     

     

    11.2.13

    Magnesiumpidolaatti

    Magnesium-L-pidolaatti (C10H12MgN2O6). Voi sisältää enintään 5 % glutamiinihappoa.

    Magnesium

    HCl:ään liukenematon tuhka, jos > 5 %

    11.3.1

    Dikalsiumfosfaatti (39)  (40); [kalsiumvetyortofosfaatti]

    Luista tai epäorgaanisista lähteistä saatava kalsiummonovetyfosfaatti (CaHPO4 × nH2O, n = 0 tai 2)

    Ca/P > 1,2

    Voi sisältää enintään 3 % kloridia NaCl:na ilmaistuna.

    Kalsium

    Kokonaisfosfori

    2-prosenttiseen sitruunahappoon liukenematon fosfori, jos > 10 %

    HCl:ään liukenematon tuhka, jos > 5 %

    11.3.2

    Monodikalsiumfosfaatti

    Tuote, joka sisältää dikalsium- ja monokalsiumfosfaattia (CaHPO4 × Ca(H2PO4)2 × nH2O, n = 0 tai 1)

    0,8< Ca/P < 1,3

    Kokonaisfosfori

    Kalsium

    2-prosenttiseen sitruunahappoon liukenematon fosfori, jos > 10 %

    11.3.3

    Monokalsiumfosfaatti; [kalsiumtetravetydiortofosfaatti]

    Kalsium-bis(divetyfosfaatti) (Ca(H2PO4)2 × nH2O, n = 0 tai 1)

    Ca/P < 0,9

    Kokonaisfosfori

    Kalsium

    2-prosenttiseen sitruunahappoon liukenematon fosfori, jos > 10 %

    11.3.4

    Trikalsiumfosfaatti (40); [trikalsiumortofosfaatti]

    Luista tai epäorgaanisista lähteistä saatava trikalsiumfosfaatti (Ca3(PO4)2 × H2O) tai hydroksyyliapatiitti (Ca5(PO4)3OH)

    Ca/P > 1,3

    Kalsium

    Kokonaisfosfori

    2-prosenttiseen sitruunahappoon liukenematon fosfori, jos > 10 %

    HCl:ään liukenematon tuhka, jos > 5 %

    11.3.5

    Kalsiummagnesiumfosfaatti

    Kalsiummagnesiumfosfaatti (Ca3Mg3(PO4)4).

    Kalsium

    Magnesium

    Kokonaisfosfori

    2-prosenttiseen sitruunahappoon liukenematon fosfori, jos > 10 %

    11.3.6

    Defluorinoitu fosfaatti

    Epäorgaanisista lähteistä saatava tuote, joka on kalsinoitu ja lämpökäsitelty.

    Kokonaisfosfori

    Kalsium

    Natrium

    2-prosenttiseen sitruunahappoon liukenematon fosfori, jos > 10 %

    HCl:ään liukenematon tuhka, jos > 5 %

    11.3.7

    Dikalsiumpyrofosfaatti; [Dikalsiumdifosfaatti]

    Dikalsiumpyrofosfaatti (Ca2P2O7).

    Kokonaisfosfori

    Kalsium

    2-prosenttiseen sitruunahappoon liukenematon fosfori, jos > 10 %

    11.3.8

    Magnesiumfosfaatti

    Yksi- ja/tai kaksi- ja/tai kolmiemäksisestä magnesiumfosfaatista valmistettu tuote.

    Kokonaisfosfori

    Magnesium

    2-prosenttiseen sitruunahappoon liukenematon fosfori, jos > 10 %

    HCl:ään liukenematon tuhka, jos > 10 %

    11.3.9

    Natriumkalsiummagnesiumfosfaatti

    Natriumkalsiummagnesiumfosfaatista valmistettu tuote.

    Kokonaisfosfori

    Magnesium

    Kalsium

    Natrium

    2-prosenttiseen sitruunahappoon liukenematon fosfori, jos > 10 %

    11.3.10

    Mononatriumfosfaatti; [Natriumdivetyortofosfaatti]

    Mononatriumfosfaatti

    (NaH2PO4 × nH2O; n = 0, 1 tai 2)

    Kokonaisfosfori

    Natrium

    2-prosenttiseen sitruunahappoon liukenematon fosfori, jos > 10 %

    11.3.11

    Dinatriumfosfaatti; [Dinatriumvetyortofosfaatti]

    Dinatriumfosfaatti (Na2HPO4 × nH2O; n = 0, 2, 7 tai 12)

    Kokonaisfosfori

    Natrium

    2-prosenttiseen sitruunahappoon liukenematon fosfori, jos > 10 %

    11.3.12

    Trinatriumfosfaatti; [Trinatriumortofosfaatti]

    Trinatriumfosfaatti (Na3PO4 × nH2O; n = 0, 1/2, 1, 6, 8 tai 12)

    Kokonaisfosfori

    Natrium

    2-prosenttiseen sitruunahappoon liukenematon fosfori, jos > 10 %

    11.3.13

    Natriumpyrofosfaatti; [Tetranatriumdifosfaatti]

    Natriumpyrofosfaatti (Na4P2O7× nH2O; n = 0 tai 10)

    Kokonaisfosfori

    Natrium

    2-prosenttiseen sitruunahappoon liukenematon fosfori, jos > 10 %

    11.3.14

    Monokaliumfosfaatti; [Kaliumdivetyortofosfaatti]

    Monokaliumfosfaatti (KH2PO4)

    Kokonaisfosfori

    Kalium

    2-prosenttiseen sitruunahappoon liukenematon fosfori, jos > 10 %

    11.3.15

    Dikaliumfosfaatti; [Dikaliumvetyortofosfaatti]

    Dikaliumfosfaatti (K2HPO4 × nH2O; n = 0, 3 tai 6)

    Kokonaisfosfori

    Kalium

    2-prosenttiseen sitruunahappoon liukenematon fosfori, jos > 10 %

    11.3.16

    Kalsiumnatriumfosfaatti

    Kalsiumnatriumfosfaatti (CaNaPO4)

    Kokonaisfosfori

    Kalsium

    Natrium

    2-prosenttiseen sitruunahappoon liukenematon fosfori, jos > 10 %

    11.3.17

    Monoammoniumfosfaatti; [Ammoniumdivetyortofosfaatti]

    Monoammoniumfosfaatti (NH4H2PO4)

    Kokonaistyppi

    Kokonaisfosfori

    2-prosenttiseen sitruunahappoon liukenematon fosfori, jos > 10 %

    11.3.18

    Diammoniumfosfaatti; [Diammoniumvetyortofosfaatti]

    Diammoniumfosfaatti ((NH4)2HPO4)

    Kokonaistyppi

    Kokonaisfosfori

    2-prosenttiseen sitruunahappoon liukenematon fosfori, jos > 10 %

    11.3.19

    Natriumtripolyfosfaatti; [Pentanatriumtrifosfaatti]

    Natriumtripolyfosfaatti (Na5P3O10 × nH2O; n = 0 tai 6)

    Kokonaisfosfori

    Natrium

    2-prosenttiseen sitruunahappoon liukenematon fosfori, jos > 10 %

    11.3.20

    Natriummagnesiumfosfaatti

    Natriummagnesiumfosfaatti (MgNaPO4)

    Kokonaisfosfori

    Magnesium

    Natrium

    2-prosenttiseen sitruunahappoon liukenematon fosfori, jos > 10 %

    11.3.21

    Magnesiumhypofosfiitti

    Magnesiumhypofosfiitti (Mg(H2PO2)2 × 6H2O)

    Magnesium

    Kokonaisfosfori

    2-prosenttiseen sitruunahappoon liukenematon fosfori, jos > 10 %

    11.3.22

    Degelatinisoitu luujauho

    Gelatiinittomat, steriloidut ja jauhetut luut, joista rasva on poistettu.

    Kokonaisfosfori

    Kalsium

    HCl:ään liukenematon tuhka, jos > 10 %

    11.3.23

    Luutuhka

    Eläimistä saatavien sivutuotteiden polttamisesta, palamisesta tai kaasuttamisesta syntyvät mineraalijäännökset.

    Kokonaisfosfori

    Kalsium

    HCl:ään liukenematon tuhka, jos > 10 %

    11.3.24

    Kalsiumpolyfosfaatti

    Kondensoituneiden polyfosforihappojen (yleinen kaava H(n + 2)PnO(3n + 1), jossa n on vähintään 2) kalsiumsuolojen heterogeenisia seoksia.

    Kokonaisfosfori

    Kalsium

    2-prosenttiseen sitruunahappoon liukenematon fosfori, jos > 10 %

    11.3.25

    Kalsiumdivetydifosfaatti

    Monokalsiumdivetypyrofosfaatti (CaH2P2O7)

    Kokonaisfosfori

    Kalsium

    2-prosenttiseen sitruunahappoon liukenematon fosfori, jos > 10 %

    11.3.26

    Magnesiumpyrofosfaatti, hapan

    Hapan magnesiumpyrofosfaatti (MgH2P2O7). Valmistettu puhdistetusta fosforihaposta ja puhdistetusta magnesiumhydroksidista tai magnesiumoksidista haihduttamalla vesi ja tiivistämällä ortofosfaatti difosfaatiksi.

    Kokonaisfosfori

    Magnesium

    2-prosenttiseen sitruunahappoon liukenematon fosfori, jos > 10 %

    11.3.27

    Dinatriumdivetydifosfaatti

    Dinatriumdivetydifosfaatti (Na2H2P2O7)

    Kokonaisfosfori

    Kalsium

    2-prosenttiseen sitruunahappoon liukenematon fosfori, jos > 10 %

    11.3.28

    Trinatriumdifosfaatti

    Trinatriummonovetydifosfaatti (vedetön: Na3HP2O7; monohydraatti: Na3HP2O7 × nH2O; n = 0, 1 tai 9)

    Kokonaisfosfori

    Natrium

    2-prosenttiseen sitruunahappoon liukenematon fosfori, jos > 10 %

    11.3.29

    Natriumpolyfosfaatti; [Natriumheksametafosfaatti]

    Suoraketjuisten kondensoituneiden polyfosforihappojen (yleinen kaava H(n + 2)PnO(3n + 1), jossa n on vähintään 2) natriumsuolojen heterogeenisia seoksia.

    Kokonaisfosfori

    Natrium

    2-prosenttiseen sitruunahappoon liukenematon fosfori, jos > 10 %

    11.3.30

    Trikaliumfosfaatti

    Trikaliummonofosfaatti (K3PO4 × nH2O; n = 0, 1, 3, 7 tai 9)

    Kokonaisfosfori

    Kalium

    2-prosenttiseen sitruunahappoon liukenematon fosfori, jos > 10 %

    11.3.31

    Tetrakaliumdifosfaatti

    Tetrakaliumpyrofosfaatti (K4P2O7 × nH2O; n = 0, 1 tai 3)

    Kokonaisfosfori

    Kalium

    2-prosenttiseen sitruunahappoon liukenematon fosfori, jos > 10 %

    11.3.32

    Pentakaliumtrifosfaatti

    Pentakaliumtripolyfosfaatti (K5P3O10)

    Kokonaisfosfori

    Kalium

    2-prosenttiseen sitruunahappoon liukenematon fosfori, jos > 10 %

    11.3.33

    Kaliumpolyfosfaatti

    Suoraketjuisten kondensoituneiden polyfosforihappojen (yleinen kaava H(n + 2)PnO(3n + 1), jossa n on vähintään 2) kaliumsuolojen heterogeenisia seoksia.

    Kokonaisfosfori

    Kalium

    2-prosenttiseen sitruunahappoon liukenematon fosfori, jos > 10 %

    11.3.34

    Kalsiumnatriumpolyfosfaatti

    Kalsiumnatriumpolyfosfaatti.

    Kokonaisfosfori

    Natrium

    Kalsium

    2-prosenttiseen sitruunahappoon liukenematon fosfori, jos > 10 %

    11.4.1

    Natriumkloridi (37)

    Natriumkloridi (NaCl) tai tuote, joka saadaan haihduttavan kiteyttämisen avulla suolavedestä (kyllästetty tai köyhdytetty toisessa prosessissa) (vakuumisuola) tai merivettä haihduttamalla (merisuola ja aurinkosuola) tai vuorisuolasta jauhamalla.

    Natrium

    HCl:ään liukenematon tuhka, jos > 10 %

    11.4.2

    Natriumbikarbonaatti [natriumvetykarbonaatti]

    Natriumbikarbonaatti (NaHCO3)

    Natrium

    HCl:ään liukenematon tuhka, jos > 10 %

    11.4.3

    Natrium/ammonium(bi)karbonaatti [natrium/ammonium(vety)karbonaatti]

    Natriumkarbonaatin ja natriumbikarbonaatin valmistuksessa syntyvä tuote, jossa on vähäisiä määriä ammoniumbikarbonaattia (ammoniumbikarbonaatti, enint. 5 %).

    Natrium

    HCl:ään liukenematon tuhka, jos > 10 %

    11.4.4

    Natriumkarbonaatti

    Natriumkarbonaatti (Na2CO3)

    Natrium

    HCl:ään liukenematon tuhka, jos > 10 %

    11.4.5

    Natriumseskvikarbonaatti [trinatriumvetydikarbonaatti]

    Natriumseskvikarbonaatti (Na3H(CO3)2)

    Natrium

    HCl:ään liukenematon tuhka, jos > 10 %

    11.4.6

    Natriumsulfaatti

    Natriumsulfaatti (Na2SO4)

    Voi sisältää enintään 0,3 % metioniiniä.

    Natrium

    HCl:ään liukenematon tuhka, jos > 10 %

    11.4.7

    Orgaanisten happojen natriumsuolat (38)

    Syötävien orgaanisten happojen, joissa on vähintään neljä hiiliatomia, natriumsuolat

    Natrium

    Orgaaninen happo

    11.5.1

    Kaliumkloridi

    Kaliumkloridi (KCl) tai luonnon kaliumkloridista jauhamalla saatu tuote

    Kalium

    HCl:ään liukenematon tuhka, jos > 10 %

    11.5.2

    Kaliumsulfaatti

    Kaliumsulfaatti (K2SO4)

    Kalium

    HCl:ään liukenematon tuhka, jos > 10 %

    11.5.3

    Kaliumkarbonaatti

    Kaliumkarbonaatti (K2CO3)

    Kalium

    HCl:ään liukenematon tuhka, jos > 10 %

    11.5.4

    Kaliumbikarbonaatti [kaliumvetykarbonaatti]

    Kaliumbikarbonaatti (KHCO3)

    Kalium

    HCl:ään liukenematon tuhka, jos > 10 %

    11.5.5

    Orgaanisten happojen kaliumsuolat (38)

    Syötävien orgaanisten happojen, joissa on vähintään neljä hiiliatomia, kaliumsuolat.

    Kalium

    Orgaaninen happo

    11.5.6

    Kaliumpidolaatti

    Kalium-L-pidolaatti (C5H6KNO3). Voi sisältää enintään 5 % glutamiinihappoa.

    Kalium

    HCl:ään liukenematon tuhka, jos > 5 %

    11.6.1

    Rikkikukka

    Jauhe, joka saadaan kivennäisaineen luonnollisista esiintymistä. Myös rikin valmistajien harjoittamasta öljynjalostuksesta saatava tuote.

    Rikki

    11.7.1

    Attapulgiitti

    Luonnon magnesium-alumiini-pii.

    Magnesium

    11.7.2

    Kvartsi

    Luonnossa esiintyvä kivennäisaine, jota saadaan jauhamalla kvartsin lähteistä.

    Voi sisältää enintään 0,1 % jauhatuksen apuaineita.

     

    11.7.3

    Kristobaliitti

    Piidioksidi (SiO2), jota saadaan kvartsin uudelleen kiteyttämisestä.

    Voi sisältää enintään 0,1 % jauhatuksen apuaineita.

     

    11.8.1

    Ammoniumsulfaatti

    Ammoniumsulfaatti ((NH4)2SO4), joka saadaan kemiallisen synteesin avulla. Voi esiintyä vesiliuoksena.

    Typpi ilmaistuna raakavalkuaisena

    Rikki

    11.8.3

    Orgaanisten happojen ammoniumsuolat (38)

    Syötävien orgaanisten happojen, joissa on vähintään neljä hiiliatomia, ammoniumsuolat.

    Typpi ilmaistuna raakavalkuaisena

    Orgaaninen happo

    11.8.4

    Ammoniumlaktaatti

    Ammoniumlaktaatti (CH3CHOHCOONH4). Sisältää ammoniumlaktaattia, joka saadaan bakteerien Lactobacillus delbrueckii ssp. Bulgaricus, Lactococcus lactis ssp., Leuconostoc mesenteroides, Streptococcus thermophilus, Lactobacillus spp. tai Bifidobacterium spp. käymisen tuloksena, sisältää vähintään 44 % typpeä ilmaistuna raakavalkuaisena.

    Voi sisältää enintään 2 % fosforia, 2 % kaliumia, 0,7 % magnesiumia, 2 % natriumia, 2 % sulfaatteja, 0,5 % klorideja, 5 % sokereita ja 0,1 % silikoni-vaahdonestoa.

    Typpi ilmaistuna raakavalkuaisena

    Tuhka

    Kalium, jos > 1,5 %

    Magnesium, jos > 1,5 %

    Natrium, jos > 1,5 %

    11.8.5

    Ammoniumasetaatti

    Ammoniumasetaatti (CH3COONH4) vesiliuoksessa, joka sisältää vähintään 55 % ammoniumasetaattia.

    Typpi ilmaistuna raakavalkuaisena

    11.9.1

    Piikiviryyni

    Tuote, joka saadaan murskaamalla luonnossa esiintyvää mineraalia soraksi linnuille

    Hiukkaskoko

    11.9.2

    Punakivi (Redstone)

    Tuote, joka saadaan murskaamalla ja jauhamalla saven poltosta saatuja tuotteita lintujen soraksi

    Hiukkaskoko

    Kosteus, jos > 2 %

    12.   Mikro-organismeista käymisen tuloksena saadut tuotteet ja sivutuotteet; mikro-organismit inaktivoitu, joten niihin ei jää eläviä mikro-organismeja

    Tässä luvussa lueteltujen rehuaineiden, jotka ovat muuntogeenisiä organismeja tai niistä valmistettuja tai jotka ovat muuntogeenisiin mikro-organismeihin liittyvän käymisprosessin tulosta, on oltava muuntogeenisistä elintarvikkeita ja rehuista annetun asetuksen (EY) N:o 1829/2003 mukaisia.

    Numero

    Nimi

    Kuvaus

    Pakolliset ilmoitukset

    12.1.1

    Methylophilus methylotrophus -bakteerista saatu runsaasti valkuaista sisältävä tuote (41)  (42)

    Metanolissa kasvatetulla Methylophilus methylotrophus -bakteerilla saatu käymistuote (NCIMB kanta 10.515), raakavalkuaista on vähintään 68 % ja reflektanssi-indeksi vähintään 50.

    Raakavalkuainen

    Tuhka

    Raakarasva

    Propionihappo, jos > 0,5 %

    12.1.2

    Bakteereista Methylococcus capsulatus (Bath), Alca ligenes acidovorans, Bacillus brevis ja Bacillus firmus saatu runsaasti valkuaista sisältävä tuote (41)  (42)

    Luonnonkaasua (noin 91 % metaania, 5 % etaania, 2 % propaania, 0,5 % isobutaania, 0,5 % n-butaania), ammonium- ja kivennäissuoloja sisältävällä alustalla kasvatetuista bakteereista Methylococcus capsulatus (Bath) (NCIMB kanta 11132), Alcaligenes acidovorans (NCIMB kanta 13287), Bacillus brevis (NCIMB kanta 13288) ja Bacillus firmus (NCIMB kanta 13289) saatu käymistuote, raakavalkuaista on vähintään 65 %.

    Raakavalkuainen

    Tuhka

    Raakarasva

    Propionihappo, jos > 0,5 %

    12.1.3

    Escherichia coli -bakteerista saatu runsaasti valkuaista sisältävä tuote (41)  (42)

    Käymisen sivutuote, joka saadaan tuotettaessa aminohappoja Escherichia coli K12 -bakteerilla, käyttäen kasviperäistä tai kemiallista alustaa, joka sisältää ammonium- tai kivennäissuoloja; se on voitu hydrolysoida.

    Raakavalkuainen

    Propionihappo, jos > 0,5 %

    12.1.4

    Corynebacterium glutamicum -bakteerista saatu runsaasti valkuaista sisältävä tuote (41)  (42)

    Corynebacterium glutamicum -bakteerilla kasviperäisellä tai kemiallisella alustalla, joka sisältää ammonium- tai kivennäissuoloja, viljelemällä saaduista aminohapoista saatu käymisen sivutuote; se on voitu hydrolysoida.

    Raakavalkuainen

    Propionihappo, jos > 0,5 %

    12.1.5

    Hiivat [panimohiiva] (41)  (42)

    Kaikki hiivat, jotka on saatu seuraavista organismeista: Saccharomyces cerevisiae, Saccharomyces carlsbergensis, Kluyveromyces lactis, Kluyveromyces fragilis, Torulaspora delbrueckii, Cyberlindnera jadinii  (43), Saccharomyces uvarum, Saccharomyces ludwigii tai Brettanomyces ssp. enimmäkseen kasviperäisillä alustoilla, kuten melassi, sokerisiirappi, alkoholi, tislausjakeet, vilja ja tuotteet, jotka sisältävät tärkkelystä, hedelmämehua, heraa, maitohappoa, sokeria, hydrolysoituja kasvikuituja ja käymisen ravintoaineita, kuten ammonium- tai kivennäissuoloja.

    Kosteus, jos < 75 % tai > 97 %

    Jos kosteus < 75 %:

     

    Raakavalkuainen

     

    Propionihappo, jos > 0,5 %

    12.1.6

    Penisilliinin valmistuksesta saatava myseelisäilörehu (41)  (42)

    Myseeli (typpipitoiset yhdisteet), Penicillium chrysogenum (ATCC48271) -homesienen avulla, eri hiilihydraattilähteillä ja niiden hydrolysaateilla tapahtuvan penisilliinin valmistuksen nestemäinen sivutuote, joka on lämpökäsitelty ja säilötty Lactobacillus brevis -bakteerin, plantarumin, saken, kollinoidien ja Streptococcus lactis -bakteerin avulla, jotta penisilliini inaktivoituu, raakavalkuaisena ilmaistua typpeä vähintään 7 %.

    Typpi ilmaistuna raakavalkuaisena

    Tuhka

    Propionihappo, jos > 0,5 %

    12.1.7

    Hiivat biodieselin valmistuksesta (41)  (42)

    Kaikki Yarrowia lipolytica -lajista (44) saatavat hiivat ja niiden osat (46), jotka on kasvatettu kasviöljyn ja syntyvien jakeiden ja glyserolin fraktioilla, jotka muodostuvat biopolttoaineen tuotannossa.

    Kosteus, jos < 75 % tai > 97 %

    Jos kosteus < 75 %:

     

    Raakavalkuainen

     

    Propionihappo, jos > 0,5 %

    12.1.8

    Lactobacillus -lajista saatu runsaasti valkuaista sisältävä tuote (41)  (42)

    Enimmäkseen kasviperäisillä alustoilla, kuten melassi, sokerisiirappi, alkoholi, tislausjakeet, vilja ja tuotteet, jotka sisältävät tärkkelystä, hedelmämehua, heraa, maitohappoa, sokeria, hydrolysoituja kasvikuituja ja käymisen ravintoaineita, kuten ammonium- tai kivennäissuoloja, kasvatetusta Lactobacillus-bakteerista saatu käymistuote. Tuote voidaan kuivata.

    Raakavalkuainen

    Tuhka

    Propionihappo, jos > 0,5 %

    12.1.9

    Trichoderma viride -bakteerista saatu runsaasti valkuaista sisältävä tuote (41)  (42)

    Enimmäkseen kasviperäisillä alustoilla, kuten melassi, sokerisiirappi, alkoholi, tislausjakeet, vilja ja tuotteet, jotka sisältävät tärkkelystä, hedelmämehua, heraa, maitohappoa, sokeria, hydrolysoituja kasvikuituja ja käymisen ravintoaineita, kuten ammonium- tai kivennäissuoloja, kasvatetusta Trichoderma viride -bakteerista saatu käymistuote. Tuote voidaan kuivata.

    Raakavalkuainen

    Tuhka

    Propionihappo, jos > 0,5 %

    12.1.10

    Bacillus subtilis -bakteerista saatu runsaasti valkuaista sisältävä tuote (41)  (42)

    Enimmäkseen kasviperäisillä alustoilla, kuten melassi, sokerisiirappi, alkoholi, tislausjakeet, vilja ja tuotteet, jotka sisältävät tärkkelystä, hedelmämehua, heraa, maitohappoa, sokeria, hydrolysoituja kasvikuituja ja käymisen ravintoaineita, kuten ammonium- tai kivennäissuoloja, kasvatetusta Bacillus subtilis -bakteerista saatu käymistuote. Tuote voidaan kuivata.

    Raakavalkuainen

    Tuhka

    Propionihappo, jos > 0,5 %

    12.1.11

    Aspergillus oryzae -bakteerista saatu runsaasti valkuaista sisältävä tuote (41)  (42)

    Enimmäkseen kasviperäisillä alustoilla, kuten melassi, sokerisiirappi, alkoholi, tislausjakeet, vilja ja tuotteet, jotka sisältävät tärkkelystä, hedelmämehua, heraa, maitohappoa, sokeria, hydrolysoituja kasvikuituja ja käymisen ravintoaineita, kuten ammonium- tai kivennäissuoloja, kasvatetusta Aspergillus oryzae -bakteerista saatu käymistuote. Tuote voidaan kuivata.

    Raakavalkuainen

    Tuhka

    Propionihappo, jos > 0,5 %

    12.1.12

    Hiivatuotteet (41)  (42)

    Kaikki hiivojen osat (46), jotka on saatu seuraavista organismeista (44): Saccharomyces cerevisiae, Saccharomyces carlsbergensis, Kluyveromyces lactis, Kluyveromyces fragilis, Torulaspora delbrueckii, Cyberlindnera jadinii  (43), Saccharomyces uvarum, Saccharomyces ludwigii tai Brettanomyces ssp. enimmäkseen kasviperäisillä alustoilla, kuten melassi, sokerisiirappi, alkoholi, tislausjakeet, vilja ja tuotteet, jotka sisältävät tärkkelystä, hedelmämehua, heraa, maitohappoa, sokeria, hydrolysoituja kasvikuituja ja käymisen ravintoaineita, kuten ammonium- tai kivennäissuoloja.

    Kosteus, jos < 75 % tai > 97 %

    Jos kosteus < 75 %:

     

    Raakavalkuainen

     

    Propionihappo, jos > 0,5 %

    12.2.1

    Vinassi [tiivistetty liukoinen melassi] (42)  (45)

    Mehun/vierteen teollisen tuotannon sivutuotteet, jotka saadaan muun muassa alkoholin, orgaanisten happojen tai hiivan tuotannon mikrobikäymisprosesseista. Ne muodostuvat nestemäisestä/tahnamaisesta fraktiosta, joka on saatu käymismehun/-vierteen erottamisen jälkeen. Niihin voi lisäksi sisältyä käymisessä käytettyjen mikro-organismien kuolleita soluja ja/tai niiden osia (46). Alustat ovat enimmäkseen kasviperäisiä, kuten melassi, sokerisiirappi, alkoholi, tislausjakeet, vilja ja tuotteet, jotka sisältävät tärkkelystä, hedelmämehua, heraa, maitohappoa, sokeria, hydrolysoituja kasvikuituja ja fermentoinnin ravintoaineita, kuten ammonium- tai kivennäissuoloja.

    Raakavalkuainen

    Tarvittaessa alusta ja maininta valmistusmenetelmästä

    12.2.2

    L-glutamiinihapon valmistuksesta saatavat sivutuotteet (42)  (45)

    L-glutamiinihapon valmistuksesta saatavat sivutuotteet Corynebacterium melassecola -bakteerin käymisreaktiosta, jossa alusta koostuu sakkaroosista, melassista, tärkkelysvalmisteista ja niiden hydrolysaateista, ammoniumsuoloista ja muista typpiyhdisteistä.

    Raakavalkuainen

    12.2.3

    Brevibacterium lactofermentum -bakteerin tuottaman L-lysiinimonohydrokloridin valmistuksesta saatavat sivutuotteet (42)  (45)

    Brevibacterium lactofermentum -bakteerista alustalla, joka koostuu sakkaroosista, melassista, tärkkelysvalmisteista ja niiden hydrolysaateista, ammoniumsuoloista ja muista typpiyhdisteistä, käymisreaktiolla valmistettavan L-lysiinimonohydrokloridin sivutuotteet.

    Raakavalkuainen

    12.2.4

    Corynebacterium glutamicum -bakteerin tuottamien aminohappojen valmistuksesta saatavat sivutuotteet (42)  (45)

    Corynebacterium glutamicum -bakteerista kasviperäisellä tai kemiallisella alustalla, joka sisältää ammonium- tai kivennäissuoloja, käymisreaktiolla valmistettavien aminohappojen valmistuksesta saatavat sivutuotteet.

    Raakavalkuainen

    Tuhka

    12.2.5

    Escherichia coli K12 -bakteerin tuottamien aminohappojen valmistuksesta saatavat sivutuotteet (42)  (45)

    Escherichia coli K12 -bakteerista kasviperäisellä tai kemiallisella alustalla, joka sisältää ammonium- tai kivennäissuoloja, käymisreaktiolla valmistettavien aminohappojen valmistuksesta saatavat sivutuotteet.

    Raakavalkuainen

    Tuhka

    12.2.6

    Aspergillus niger -organismin entsyymituotannon sivutuotteet (42)  (45)

    Aspergillus niger -organismin käymisreaktiolla vehnässä ja maltaassa tapahtuvan entsyymituotannon sivutuotteet.

    Raakavalkuainen

    12.2.7

    Ralstonia eutropha -bakteerin käymisreaktiolla saatava polyhydroksibutyraatti (42)

    Tuote, joka sisältää Ralstonia eutropha -bakteerin käymisreaktiolla saatuja 3-hydroksibutyraattia ja 3-hydroksivaleraattia ja elotonta bakteerivalkuaisjauhoa, johon jää tuottajabakteeria ja käyteainetta.

     

    13.   Muut

    Tässä luvussa mainittujen eläintuotteita sisältävien rehuaineiden on täytettävä asetuksen (EY) N:o 1069/2009 ja asetuksen (EU) N:o 142/2011 vaatimukset, ja niihin saatetaan soveltaa asetuksen (EY) N:o 999/2001 mukaisia käyttörajoituksia.

    Numero

    Nimi

    Kuvaus

    Pakolliset ilmoitukset

    13.1.1

    Leipomo- ja pastateollisuuden tuotteet

    Leivän, keksien, vohvelikeksien ja pastan valmistuksessa saadut tuotteet. Ne voidaan kuivata.

    Tärkkelys

    Sakkaroosina laskettu kokonaissokeripitoisuus

    Raakarasva, jos > 5 %

    13.1.2

    Leivonnaisteollisuuden tuotteet

    Leivonnaisten ja kakkujen valmistuksessa saadut tuotteet. Ne voidaan kuivata.

    Tärkkelys

    Sakkaroosina laskettu kokonaissokeripitoisuus

    Raakarasva, jos > 5 %

    13.1.3

    Aamiaismurojen valmistuksessa saatavat tuotteet

    Aineet tai tuotteet, jotka on tarkoitettu ihmiskäyttöön tai joiden voidaan kohtuudella olettaa kelpaavan ihmisravinnoksi jalostetussa, osittain jalostetussa tai jalostamattomassa muodossaan. Ne voidaan kuivata.

    Raakavalkuainen, jos > 10 %

    Raakakuitu

    Raakarasvat ja -öljyt, jos > 10 %

    Tärkkelys, jos > 30 %

    Sakkaroosina laskettu kokonaissokeripitoisuus, jos > 10 %

    13.1.4

    Makeisteollisuuden tuotteet

    Makeisten, myös suklaatuotteiden, valmistuksessa saadut tuotteet. Ne voidaan kuivata.

    Tärkkelys

    Raakarasva, jos > 5 %

    Sakkaroosina laskettu kokonaissokeripitoisuus

    13.1.5

    Jäätelöteollisuuden tuotteet

    Jäätelön valmistuksessa saadut tuotteet. Ne voidaan kuivata.

    Tärkkelys

    Sakkaroosina laskettu kokonaissokeripitoisuus

    Raakarasva

    13.1.6

    Tuoreiden hedelmien ja vihannesten käsittelyssä saatavat tuotteet ja sivutuotteet (47)

    Tuoreita hedelmiä ja vihanneksia (mukaan luettuina kuoret, kokonaiset hedelmät/vihannekset ja niiden seokset) käsiteltäessä saadut tuotteet. Ne on voitu kuivata tai jäädyttää.

    Tärkkelys

    Raakakuitu

    Raakarasva, jos > 5 %

    HCl:ään liukenematon tuhka, jos > 3,5 %

    13.1.7

    Kasvien käsittelyssä saatavat tuotteet (47)

    Kokonaisten kasvien tai niiden osien jäädyttämisessä tai kuivaamisessa saadut tuotteet.

    Raakakuitu

    13.1.8

    Mausteiden ja maustevalmisteiden käsittelyssä saatavat tuotteet (47)

    Mausteiden ja maustevalmisteiden tai niiden osien jäädyttämisessä tai kuivaamisessa saadut tuotteet.

    Raakavalkuainen, jos > 10 %

    Raakakuitu

    Raakarasvat ja -öljyt, jos > 10 %

    Tärkkelys, jos > 30 %

    Sakkaroosina laskettu kokonaissokeripitoisuus, jos > 10 %

    13.1.9

    Yrttien käsittelyssä saatavat tuotteet (47)

    Yrttien tai niiden osien murskaamisessa, jauhamisessa, jäädyttämisessä tai kuivaamisessa saadut tuotteet.

    Raakakuitu

    13.1.10

    Perunateollisuuden tuotteet

    Perunoita käsiteltäessä saadut tuotteet. Ne on voitu kuivata tai jäädyttää.

    Tärkkelys

    Raakakuitu

    Raakarasva, jos > 5 %

    HCl:ään liukenematon tuhka, jos > 3,5 %

    13.1.11

    Kastikkeiden valmistuksessa saatavat tuotteet ja sivutuotteet

    Kastikkeiden valmistuksessa saadut aineet, jotka on tarkoitettu elintarvikkeeksi tai joiden voidaan kohtuudella olettaa kelpaavan ihmisravinnoksi jalostetussa, osittain jalostetussa tai jalostamattomassa muodossaan. Ne voidaan kuivata.

    Raakarasva

    13.1.12

    Suolaisten välipalojen valmistuksessa saatavat tuotteet ja sivutuotteet

    Suolaisten välipalojen – perunalastujen, peruna- ja/tai viljapohjaisten välipalojen (suoraan ekstrudoidut, taikinapohjaiset ja rakeistetut välipalat) ja pähkinöiden – valmistuksessa saadut tuotteet ja sivutuotteet.

    Raakarasva

    13.1.13

    Sellaisenaan syötävien elintarvikkeiden valmistuksessa saatavat tuotteet

    Sellaisenaan syötävien elintarvikkeiden valmistuksessa saadut tuotteet. Ne voidaan kuivata.

    Raakarasva, jos > 5 %

    13.1.14

    Väkevien juomien valmistuksessa saatavat kasvisivutuotteet

    Kasveista (myös marjoista ja siemenistä, kuten aniksesta) peräisin olevat kiinteät tuotteet, jotka saadaan, kun nämä kasvit on maseroitu alkoholiliuoksessa ja/tai alkoholin haihdutuksen/tislauksen jälkeen valmistettaessa aromeja väkevien juomien valmistusta varten. Tuotteet on tislattava alkoholijakeen poistamiseksi.

    Raakavalkuainen, jos > 10 %

    Raakakuitu

    Raakarasvat ja -öljyt, jos > 10 %

    13.1.15

    Rehuolut

    Oluenvalmistuksessa saatu tuote, joka ei kelpaa ihmisten juotavaksi.

    Alkoholipitoisuus

    Kosteus, jos < 75 %

    13.1.16

    Makeutetut juomat

    Virvoitusjuomateollisuuden tuotteet, jotka on saatu makeutettujen virvoitusjuomien valmistuksessa tai pakkaamattomista markkinoille kelpaamattomista makeutetuista virvoitusjuomista.

    Ne voidaan tiivistää tai kuivata.

    Sakkaroosina laskettu kokonaissokeripitoisuus

    Kosteus, jos > 30 %

    13.1.17

    Hedelmäsiirappi

    Hedelmäsiirappiteollisuuden tuotteet, jotka on saatu ihmisravinnoksi tarkoitetun hedelmäsiirapin valmistuksessa.

    Sakkaroosina laskettu kokonaissokeripitoisuus

    Kosteus, jos > 30 %

    13.1.18

    Makeutettu siirappi

    Makeutettua siirappia tuottavan teollisuuden tuotteet, jotka on saatu siirapin valmistuksessa tai pakkaamattomasta markkinoille kelpaamattomasta siirapista.

    Ne voidaan tiivistää tai kuivata.

    Sakkaroosina laskettu kokonaissokeripitoisuus

    Kosteus, jos > 30 %

    13.2.1

    Karamellisokeri

    Minkä tahansa sokerin valvotussa kuumentamisessa saatu tuote.

    Sakkaroosina laskettu kokonaissokeripitoisuus

    13.2.2

    Dekstroosi

    Dekstroosi saadaan tärkkelyksen hydrolyysista ja koostuu puhtaasta, kiteytyneestä glukoosista, kideveden kanssa tai ilman.

     

    13.2.3

    Fruktoosi

    Fruktoosi puhtaana, kiteisenä jauheena. Se saadaan glukoosisiirapin glukoosista glukoosi-isomeraasin avulla ja sakkaroosin inversiosta.

     

    13.2.4

    Glukoosisiirappi

    Glukoosisiirappi on ravintosakkaridien puhdistettu ja väkevöity vesiliuos, joka saadaan tärkkelyksen hydrolyysista. Se voidaan kuivata.

    Kosteus, jos > 30 %

    13.2.5

    Glukoosimelassi

    Glukoosisiirapin raffinoimisen yhteydessä saatu tuote.

    Sakkaroosina laskettu kokonaissokeripitoisuus

    13.2.6

    Ksyloosi

    Puusta eristetty sokeri.

     

    13.2.7

    Laktuloosi

    Puolisynteettinen disakkaridi (4-O-D-galaktopyranosyyli-D-fruktoosi), joka on saatu laktoosista isomeroimalla glukoosi fruktoosiksi. Esiintyy lämpökäsitellyssä maidossa ja maitotuotteissa.

     

    13.2.8

    Glukosamiini (Kitosamiini) (52)

    Aminosokeri (monosakkaridi), joka on osa kitosaani- ja kitiini-polysakkaridien rakennetta. Sitä tuotetaan äyriäisten ja muiden niveljalkaisten, joilla on ulkoinen tukirakenne, hydrolyysin taikka maissin tai vehnän kaltaisten viljojen käymisen avulla.

    Natrium tai kalium, tarpeen mukaan

    13.2.9

    Ksylo-oligosakkaridi

    Entsymaattisella hydrolyysillä erilaisista runsaasti hemiselluloosaa sisältävistä raaka-aineista tuotetut β-1-4-sidoksiset ksyloosimolekyyliketjut, joiden polymeroitumisaste on 2–10.

    Kosteus, jos > 5 %

    13.2.10

    Gluko-oligosakkaridi

    Tuote, joka on saatu joko käymisen avulla tai hydrolyysilla ja/tai glukoosipolymeerien, glukoosin, sakkaroosin ja maltoosin fysikaalisella lämpökäsittelyllä.

    Kosteus, jos > 28 %

    13.3.1

    Tärkkelys (48)

    Tärkkelys.

    Tärkkelys

    13.3.2

    Esigelatinoitu tärkkelys (48)

    Tärkkelyksestä, jota on ekspandoitu lämpökäsittelyllä, koostuva tuote.

    Tärkkelys

    13.3.3

    Tärkkelysseos (48)

    Eri kasvilähteistä saadusta luontaisesta ja/tai muunnetusta elintarviketärkkelyksestä koostuva tuote.

    Tärkkelys

    13.3.4

    Tärkkelyshydrolysaattikakku (48)

    Tärkkelyksen hydrolysaationesteen suodatuksesta saatu tuote, joka koostuu seuraavista: valkuainen, tärkkelys, polysakkaridit, rasva, öljy ja suodatuksen apuaineet (esim. piimaa, puukuitu).

    Kosteus, jos < 25 % tai > 45 %

    Jos kosteus < 25 %:

    Raakarasva

    Raakavalkuainen

    13.3.5

    Dekstriini

    Dekstriini on osittain hapolla hydrolysoitua tärkkelystä.

     

    13.3.6

    Maltodekstriini

    Maltodekstriini on osittain hydrolysoitua tärkkelystä.

     

    13.4.1

    Polydekstroosi

    Glukoosin massapolymeerejä, joissa sidokset sijaitsevat satunnaisesti ja jotka on tuotettu D-glukoosista termisen polymeroinnin avulla.

     

    13.5.1

    Polyolit

    Hydraamalla tai käymisen avulla saatu tuote, joka koostuu pelkistetyistä mono-, di- tai oligosakkarideista tai polysakkarideista.

     

    13.5.2

    Isomaltitoli

    Sokerialkoholi, joka saadaan sakkaroosista entsymaattisen muuntamisen ja hydraamisen jälkeen.

     

    13.5.3

    Mannitoli

    Hydraamalla tai käymisen avulla saatu tuote, joka koostuu pelkistetystä glukoosista ja/tai fruktoosista.

     

    13.5.4

    Ksylitoli

    Ksyloosin hydraamisesta ja käymisestä saatu tuote.

     

    13.5.5

    Sorbitoli

    Glukoosin hydraamisesta saatu tuote.

     

    13.6.1

    Kemiallisesta puhdistuksesta saatavat happamat öljyt (49)

    Tuote, joka saadaan kasvi- tai eläinperäisistä öljyistä ja rasvoista emäksellä neutraloimalla, minkä jälkeen seuraa hapotus, jonka jälkeen erotetaan vesifaasi, joka sisältää vapaita rasvahappoja, öljyjä tai rasvoja ja siementen, hedelmien tai eläinkudosten luonnollisia osia, kuten mono- ja diglyseridejä, raakalesitiiniä ja kuituja.

    Raakarasva

    Kosteus, jos > 1 %

    13.6.2

    Glyserolin rasvahappoesterit (50)

    Glyserolilla esteröidyistä rasvahapoista saadut glyseridit. Voi sisältää enintään 50 ppm nikkeliä hydraamisesta.

    Kosteus, jos > 1 %

    Raakarasva

    Nikkeli, jos > 20 ppm

    13.6.3

    Rasvahappojen mono-, di- ja triglyseridit (50)

    Tuote, joka koostuu rasvahappoglyseridien mono-, di- ja triestereiden seoksista.

    Ne voivat sisältää pieniä määriä vapaita rasvahappoja ja glyserolia.

    Voi sisältää enintään 50 ppm nikkeliä hydraamisesta.

    Raakarasva

    Nikkeli, jos > 20 ppm

    13.6.4

    Rasvahappojen suolat (50)

    Tuote, joka saadaan vähintään 4-hiiliatomisten rasvahappojen reagoidessa kalsium-, magnesium-, natrium- tai kaliumhydroksidien, -oksidien tai -suolojen kanssa.

    Voi sisältää enintään 50 ppm nikkeliä hydraamisesta.

    Raakarasva (hydrolyysin jälkeen)

    Kosteus

    Ca tai Na tai K tai Mg (tapauksen mukaan)

    Nikkeli, jos > 20 ppm

    13.6.5

    Fysikaalisesta puhdistuksesta saatavat rasvahappotisleet (49)

    Tuote, joka saadaan kasvi- tai eläinperäisistä öljyistä ja rasvoista neutraloimalla käyttäen tislausta; se sisältää vapaita rasvahappoja, öljyjä tai rasvoja ja siementen, hedelmien tai eläinkudosten luonnollisia osia, kuten mono- ja diglyseridejä, steroleja ja tokoferoleja.

    Raakarasva

    Kosteus, jos > 1 %

    13.6.6

    Pilkkomisesta saatavat raa'at rasvahapot (49)

    Öljyä/rasvaa pilkkomalla saatu tuote. Määritelmän mukaisesti se koostuu raaoista rasvahapoista C6–C24, jotka ovat alifaattisia, suoraketjuisia, tyydyttyneitä ja tyydyttymättömiä monokarboksyylihappoja. Voi sisältää enintään 50 ppm nikkeliä hydraamisesta.

    Raakarasva

    Kosteus, jos > 1 %

    Nikkeli, jos > 20 ppm

    13.6.7

    Pilkkomisesta saatavat puhtaat, tislatut rasvahapot (49)

    Öljyn/rasvan pilkkomisesta raakoja rasvahappoja tislaamalla saatu tuote, joka on mahdollisesti myös hydrattu. Määritelmän mukaisesti se koostuu puhtaista tislatuista rasvahapoista C6–C24, jotka ovat alifaattisia, suoraketjuisia, tyydyttyneitä ja tyydyttymättömiä monokarboksyylihappoja.

    Voivat sisältää enintään 50 ppm nikkeliä hydraamisesta.

    Raakarasva

    Kosteus, jos > 1 %

    Nikkeli, jos > 20 ppm

    13.6.8

    Saippuointisaostuma (49)

    Tuote, joka saadaan kasvi- tai eläinperäisistä öljyistä ja rasvoista neutraloimalla käyttäen kalsium-, magnesium-, natrium-, tai kaliumhydroksidin vesiliuosta; se sisältää vapaita rasvahappoja, öljyjä tai rasvoja ja siementen, hedelmien tai eläinkudosten luonnollisia osia, kuten mono- ja diglyseridejä, raakalesitiiniä ja kuituja.

    Kosteus, jos < 40 ja > 50 %

    Ca tai Na tai K tai Mg (tapauksen mukaan)

    13.6.9

    Orgaanisilla hapoilla esteröityjen rasvahappojen mono- ja diglyseridit (50)  (51)

    Orgaanisilla hapoilla esteröidyt rasvahappojen mono- ja diglyseridit, joissa on vähintään neljä hiiliatomia.

    Raakarasva

    13.6.10

    Rasvahappojen sakkaroosiesterit (50)

    Sakkaroosin ja rasvahappojen esterit.

    Sakkaroosina laskettu kokonaissokeripitoisuus

    Raakarasva

    13.6.11

    Rasvahappojen sokeriglyseridit (50)

    Sakkaroosiesterien ja rasvahappojen mono- ja diglyseridien seokset.

    Sakkaroosina laskettu kokonaissokeripitoisuus

    Raakarasva

    13.6.12

    Palmitoyyliglukosamiini

    Orgaaninen rasvayhdiste, jota esiintyy monien kasvien juurissa ja erityisesti useimmissa palkokasveissa. Sitä tuotetaan D-glukosamiinin ja palmitiinihapon asylaatiossa. Voi sisältää enintään 0,5 % asetonia.

    Kosteus, jos > 2 %,

    Raakarasva

    13.6.13

    Rasvahappojen laktylaattien suola

    Rasvahappojen muu kuin glyseridiesteri. Tuote voi olla rasvahappojen magnesium-, natrium- ai kaliumsuola, joka on esteröity maitohapolla. Se voi sisältää vapaiden rasvahappojen ja maitohapon suoloja.

    Raakarasva

    Kosteus, jos > 1 %

    Nikkeli, jos > 20 ppm

    Ca tai Na tai K tai Mg (tapauksen mukaan)

    13.8.1

    Glyseriini, raaka

    [Glyseroli, raaka]

    Sivutuote, joka saadaan seuraavista:

    Öljyn/rasvan pilkkomisen öljykemiallinen prosessi rasvahappojen ja glyseroliveden saamiseksi, mitä seuraa glyseroliveden väkevöiminen raakaglyserolin saamiseksi tai luonnonöljyjen/-rasvojen transesteröinti (voi sisältää enintään 0,5 % metanolia) rasvahappojen metyyliesterien ja glyseroliveden saamiseksi, mitä seuraa glyseroliveden väkevöiminen raakaglyserolin saamiseksi.

    Biodieselin (rasvahappojen metyyli- tai etyyliesterit) valmistuksen tuote, joka saadaan transesteröimällä tarkemmin määrittelemättömiä kasvi- tai eläinperäisiä öljyjä ja rasvoja. Kivennäisaineita ja orgaanisia suoloja saattaa jäädä glyseroliin (enintään 7,5 %).

    Voi sisältää enintään 0,5 % metanolia ja enintään 4 % muuta orgaanista ainesta kuin glyserolia (MONG), joka koostuu rasvahappojen metyyliestereistä, rasvahappojen etyyliestereistä, vapaista rasvahapoista ja glyserideistä.

    Kasvi- tai eläinperäisten öljyjen/rasvojen saippuointi, tavallisesti alkaleilla/maa-alkaleilla, saippuan saamiseksi.

    Voi sisältää enintään 50 ppm nikkeliä hydraamisesta.

    Glyseroli

    Kalium, jos > 1,5 %

    Natrium, jos > 1,5 %

    Nikkeli, jos > 20 ppm

    13.8.2

    Glyseriini

    [Glyseroli]

    Tuote, joka saadaan seuraavista:

    a) Öljyn/rasvan pilkkomisen öljykemiallinen prosessi, jota seuraa glyseroliveden väkevöiminen ja puhdistus tislaamalla (ks. B osa, Valmistusmenetelmiä koskeva sanasto, kohta 20) tai ioninvaihtoprosessilla; b) luonnollisten öljyjen/rasvojen transesteröinti rasvahappojen metyyliesterien ja raa'an glyseroliveden saamiseksi, mitä seuraa glyseroliveden väkevöiminen raakaglyserolin saamiseksi ja puhdistus tislaamalla tai ioninvaihtoprosessilla.

    Biodieselin (rasvahappojen metyyli- tai etyyliesterit) valmistuksen tuote, joka saadaan transesteröimällä tarkemmin määrittelemättömiä kasvi- tai eläinperäisiä öljyjä ja rasvoja ja puhdistamalla tämän jälkeen glyseroli. Glyserolin vähimmäispitoisuus 99 % kuiva-aineesta.

    Kasvi- tai eläinperäisten öljyjen/rasvojen saippuointi, tavallisesti alkaleilla/maa-alkaleilla, saippuan saamiseksi, mitä seuraa raakaglyserolin puhdistus ja tislaus.

    Voi sisältää enintään 50 ppm nikkeliä hydraamisesta.

    Glyseroli, jos < 99 % kuiva-aineesta

    Natrium, jos > 0,1 %

    Kalium, jos > 0,1 %

    Nikkeli, jos > 20 ppm

    13.9.1

    Metyylisulfonyylimetaani

    Orgaaninen rikkiyhdiste ((CH3)2SO2), joka saadaan kemiallisella synteesillä ja joka vastaa kasveissa luontaisesti esiintyvää yhdistettä.

    Rikki

    13.10.1

    Turve

    Kasvin (lähinnä rahkasammaleen) luonnollisesta hajoamisesta anaerobisessa ja niukkaravinteisessa ympäristössä syntyvä tuote.

    Raakakuitu

    13.10.2

    Leonardiitti

    Fenolisten hiilivetyjen luonnossa esiintyvä kivennäisainekompleksi, joka tunnetaan myös humaattina ja joka on peräisin orgaanisen aineksen hajoamisesta miljoonien vuosien kuluessa.

    Raakakuitu

    13.11.1

    Propyleeniglykoli; [1,2-propaanidioli]; [propaani-1,2-dioli]

    Orgaaninen yhdiste (dioli tai kaksoisalkoholi), jonka kaava on C3H8O2. Se on sakea neste, joka maistuu hieman makealta, on hygroskooppinen ja liukenee veteen, asetoniin ja kloroformiin. Voi sisältää enintään 0,3 % dipropyleeniglykolia.

     

    13.11.2

    Propyleeniglykolin ja rasvahappojen monoesterit (50)

    Propyleeniglykolin ja rasvahappojen monoesterit yksinään tai seoksina diestereiden kanssa.

    Propyleeniglykoli

    Raakarasva

    13.12.1

    Hyaluronihappo

    Glukosamiiniglukaani (polysakkaridi), joka koostuu peräkkäisistä aminosokerin (N-asetyyli-D-glukosamiini) ja D-glukuronihapon yksiköistä; sitä esiintyy ihossa, nivelnesteessä ja napanuorassa ja tuotetaan esimerkiksi eläinten kudoksista tai bakteerikäymisellä

    Natrium tai kalium (tapauksen mukaan)

    13.12.2

    Kondroitiinisulfaatti

    Rustoa ja pehmeää sidekudosta sisältävistä jänteistä, luista ja muista eläinkudoksista eristetty tuote.

    Natrium

    13.12.3

    Glukonihappo

    Glukonihappo (C6H12O7), veteen liukeneva orgaaninen happo, jonka pKa on 3,7, väri vaihtelee kirkkaasta ruskeaan. Nestemäisessä muodossa on glukonihappoa vähintään 50 %. Se tuotetaan glukoosisiirapin mikrobikäymisen avulla tai elintarvikekäyttöön soveltuvan glukono-delta-laktonin valmistuksen oheistuotteena.

    Glukonihappo


    (1)  Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 1829/2003, annettu 22 päivänä syyskuuta 2003, muuntogeenisistä elintarvikkeista ja rehuista (EUVL L 268, 18.10.2003, s. 1).

    (2)  Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 1069/2009, annettu 21 päivänä lokakuuta 2009, muiden kuin ihmisravinnoksi tarkoitettujen eläimistä saatavien sivutuotteiden ja niistä johdettujen tuotteiden terveyssäännöistä sekä asetuksen (EY) N:o 1774/2002 kumoamisesta (EUVL L 300, 14.11.2009, s. 1.).

    (3)  Komission asetus (EU) N:o 142/2011, annettu 25 päivänä helmikuuta 2011, muiden kuin ihmisravinnoksi tarkoitettujen eläimistä saatavien sivutuotteiden ja niistä johdettujen tuotteiden terveyssäännöistä annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 1069/2009 täytäntöönpanosta sekä neuvoston direktiivin 97/78/EY täytäntöönpanosta tiettyjen näytteiden ja tuotteiden osalta, jotka vapautetaan kyseisen direktiivin mukaisista eläinlääkärintarkastuksista rajatarkastusasemilla (EUVL L 54, 26.2.2011, s. 1).

    (4)  EYVL L 147, 31.5.2001, s. 1.

    (5)  EUVL L 35, 8.2.2005, s. 1.

    (6)  As Low As Reasonable Achievable (niin alhainen kuin on kohtuudella mahdollista).

    (7)  EYVL L 140, 30.5.2002, s. 10.

    (8)  EUVL L 70, 16.3.2005, s. 1.

    (9)  EUVL L 268, 18.10.2003, s. 29.

    (10)  Tässä kohdassa vahvistettuja kemiallisia epäpuhtauksia ja valmistuksen apuaineita koskevia säännöksiä ei sovelleta asetuksen (EY) N:o 767/2009 24 artiklan 6 kohdassa tarkoitetussa rehuaineiden rekisterissä lueteltuihin rehuaineisiin.

    (11)  Tästä velvoitteesta poiketen valmistusmenetelmän ”kuivaaminen” osalta voidaan lisätä yleisnimi/laatumäärite.

    (12)  Saksankielisessä toisinnossa ilmaisu ”Konzentrieren”, voidaan tarvittaessa korvata ilmaisulla ”Eindicken”. Tällöin olisi käytettävä ilmaisua ”eingedickt”.

    (13)  ”Kuoriminen” voidaan tarvittaessa korvata ”silpimisellä”. Tällöin olisi käytettävä ilmaisua ”silvitty”.

    (14)  Riisin yhteydessä menetelmää kutsutaan ”esikuorinnaksi” ja laatumäärite on ”esikuorittu”.

    (15)  Ranskankielisessä toisinnossa voidaan käyttää nimeä ”issues”.

    (16)  Saksankielisessä toisinnossa voidaan käyttää laatumääritettä ”aufgeschlossen” ja nimeä ”Quellwasser” (viitattaessa tärkkelykseen). Tanskankielisessä toisinnossa voidaan käyttää laatumääritettä ”Kvældning” ja nimeä ”Kvældet” (viitattaessa tärkkelykseen).

    (17)  Ranskankielisessä toisinnossa ilmaisu ”pressage” voidaan tarvittaessa korvata ilmaisulla ”extraction mécanique”.

    (18)  Nimeen voidaan lisätä viljalaji.

    (19)  On huomattava, että ”maissiin” (”maize”) voidaan viitata sellaisenaan tai käyttää ilmausta ”corn”.

    (20)  Jos tämä aines jauhetaan hienommaksi, nimitykseen voidaan lisätä määrite ”hienojakoinen” tai nimitys voidaan korvata vastaavalla nimityksellä.

    (21)  Tarvittaessa nimitykseen voidaan lisätä maininta ”vähäglukosinolaattinen”, siten kuin se määritellään unionin lainsäädännössä. Tämä koskee kaikkia rapsinsiementuotteita.

    (22)  Nimi ”kasviöljy ja -rasva” voidaan tarvittaessa korvata nimityksellä ”kasviöljy” tai ”kasvirasva”. Nimeen on lisättävä kasvilaji ja tapauksen mukaan kasvin osa. On täsmennettävä, onko öljy ja/tai rasva raakaa vai puhdistettua.

    (23)  Ilmaisut eroavat pääasiassa kosteuspitoisuuden osalta, ja niitä on käytettävä tapauksen mukaan.

    (24)  Nimeen on lisättävä kasvilaji.

    (25)  Nimeä on täydennettävä tarvittaessa maininnalla, että siitä on poistettu pektiini.

    (26)  Nimeen on lisättävä kasvilaji.

    (27)  Nimeen on lisättävä kasvilaji.

    (28)  Nimeä on täydennettävä maininnalla suoritetusta käsittelystä.

    (29)  Nurmirehukasvin laji voidaan lisätä nimeen.

    (30)  Nimitys ”jauho” voidaan korvata nimityksellä ”pelletti”. Kuivausmenetelmä voidaan lisätä nimitykseen.

    (31)  Nimeen on lisättävä kasvi- tai levälaji.

    (32)  Ilmaisut eivät ole synonyymejä ja eroavat pääasiassa kosteuspitoisuuden osalta; käytettävä aina asianmukaista ilmaisua.

    (33)  Rajoittamatta komission asetuksessa (EU) N:o 142/2011 (liitteessä VIII oleva III luku) vahvistettujen eläimistä saataviin sivutuotteisiin ja niistä johdettuihin tuotteisiin liittyviä kaupallisia asiakirjoja ja terveystodistuksia koskevien pakollisten vaatimusten soveltamista, ja jos luetteloa käytetään merkintätarkoituksiin, nimi on

     

    korvattava tarvittaessa

    eläinlajilla ja

    eläintuotteen osalla (esim. maksa, liha (ainoastaan, jos on kyse luurankolihaksesta)) ja/tai

    kehitysvaiheella (esim. toukka) ja/tai

    sen eläinlajin nimellä, jota ei ole käytetty lajinsisäisen kierrätyskiellon vuoksi (esim. ei sisällä siipikarjaa),

     

    tai nimeä on täydennettävä tarvittaessa

    eläinlajilla ja/tai

    eläintuotteen osalla (esim. maksa, liha (ainoastaan, jos on kyse luurankolihaksesta)) ja/tai

    kehitysvaiheella (esim. toukka) ja/tai

    sen eläinlajin nimellä, jota ei ole käytetty lajinsisäisen kierrätyskiellon vuoksi.

    (34)  Rajoittamatta asetuksessa (EU) N:o 142/2011 (liitteessä VIII oleva III luku) vahvistettujen eläimistä saataviin sivutuotteisiin ja niistä johdettuihin tuotteisiin liittyviä kaupallisia asiakirjoja ja terveystodistuksia koskevien pakollisten vaatimusten soveltamista, ja jos luetteloa käytetään merkintätarkoituksiin, nimeä on täydennettävä tarvittaessa

    käsitellyllä eläinlajilla (esim. sika, märehtijä, lintu, hyönteinen) ja/tai

    kehitysvaiheella (esim. toukka) ja/tai

    käsitellyllä aineksella (esim. luu) ja/tai

    käytetyllä menetelmällä (esim. rasvanpoisto, puhdistus) ja/tai

    sen eläinlajin nimellä, jota ei ole käytetty lajinsisäisen kierrätyskiellon vuoksi (esim. ei sisällä siipikarjaa).

    (35)  Nimeen on lisättävä laji.

    (36)  Nimeen on lisättävä laji, kun on kyse viljellystä kalasta / äyriäisistä.

    (37)  Tämä nimi voidaan korvata tuotteen alkuperällä tai tämä voidaan lisätä nimeen.

    (38)  Nimeä on muutettava tai täydennettävä orgaanisen hapon yksilöimiseksi.

    (39)  Valmistusmenetelmä voidaan ilmoittaa nimessä.

    (40)  Nimeä on täydennettävä tarvittaessa maininnalla, että se on saatu luista.

    (41)  Tietyillä alustoilla kasvatettujen tiettyjen mikro-organismien biomassasta saadut tuotteet. Voi sisältää enintään 0,3 % vaahtoutumisenestoaineita, 1,5 % suodatuksen apuaineita/kirkastusaineita ja 2,9 % propionihappoa.

    (42)  Käymisessä käytetyt mikro-organismit on inaktivoitu sillä seurauksella, että rehuaineissa ei ole tällaisia elinkykyisiä mikro-organismeja.

    (43)  Viljely n-alkaaneilla on kiellettyä (asetus (EU) N:o 568/2010).

    (44)  Hiivakannoista käytetty nimi voi poiketa tieteellisestä taksonomiasta. Tämän vuoksi hiivakannoista voidaan käyttää myös synonyymeja.

    (45)  Muut käymisen sivutuotteet. Voivat sisältää enintään 0,6 % vaahtoutumisenestoaineita, 0,5 % kalkinpoistajia ja 0,2 % sulfiitteja.

    (46)  Osilla tarkoitetaan hiivan liukoisia ja liukenemattomia jakeita, myös solukalvosta tai solun sisäosista.

    (47)  Nimeä on tapauksen mukaan täydennettävä hedelmä-, vihannes-, kasvi-, mauste- ja yrttilajilla.

    (48)  Nimeä on täydennettävä mainitsemalla kasvitieteellinen alkuperä.

    (49)  Nimeä on täydennettävä mainitsemalla kasvi- tai eläinperäinen alkuperä.

    (50)  Nimeä on muutettava tai täydennettävä käytettyjen rasvahappojen yksilöimiseksi.

    (51)  Nimeä on muutettava tai täydennettävä orgaanisen hapon yksilöimiseksi.

    (52)  Nimeä on täydennettävä tapauksen mukaan ilmauksella ”eläinkudoksista” tai ”käymisen avulla”.


    Top