Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32017H1936

Komission suositus (EU) 2017/1936, annettu 18 päivänä lokakuuta 2017, välittömistä toimenpiteistä räjähteiden lähtöaineiden väärinkäytön estämiseksi (ETA:n kannalta merkityksellinen teksti. )

C/2017/6950

EUVL L 273, 24.10.2017, p. 12–14 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

ELI: http://data.europa.eu/eli/reco/2017/1936/oj

24.10.2017   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

L 273/12


KOMISSION SUOSITUS (EU) 2017/1936,

annettu 18 päivänä lokakuuta 2017,

välittömistä toimenpiteistä räjähteiden lähtöaineiden väärinkäytön estämiseksi

(ETA:n kannalta merkityksellinen teksti)

EUROOPAN KOMISSIO, joka

ottaa huomioon Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen ja erityisesti sen 292 artiklan,

sekä katsoo seuraavaa:

(1)

Viimeaikaiset terrori-iskut ja muut välikohtaukset osoittavat, että omatekoiset räjähteet ovat edelleen merkittävä uhka Euroopassa. Räjähteiden lähtöaineita hankitaan ja käytetään jatkuvasti omatekoisten räjähteiden tekemiseen huolimatta toimista, joilla niiden saantia pyritään tehokkaasti rajoittamaan ja valvomaan.

(2)

YK:n turvallisuusneuvosto korostaa päätöslauselmassaan 2370 (2017), miten äärimmäisen tärkeää on estää terroristeja käyttämästä tai hankkimasta raaka-aineita ja komponentteja, joita voidaan käyttää räjähteiden valmistamiseen, ja kehottaa suurempaan valppauteen, esimerkiksi jakamalla hyviä toimintatapoja ja tietoja yli rajojen sekä solmimalla kumppanuuksia.

(3)

Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksella (EU) N:o 98/2013 (1) vahvistetaan yhdenmukaiset säännöt sellaisten aineiden ja seosten saataville asettamisesta, tuonnista, hallussapidosta ja käytöstä, joita voitaisiin käyttää väärin räjähteiden laittomaan valmistukseen. Sääntöjen tarkoituksena on rajoittaa yleisön mahdollisuuksia hankkia tällaisia aineita ja seoksia sekä varmistaa, että epäilyttävistä liiketoimista koko toimitusketjussa ilmoitetaan asianmukaisesti.

(4)

Kaikkien jäsenvaltioiden on sovellettava asetusta (EU) N:o 98/2013 asianmukaisesti, jotta voidaan saavuttaa asetuksen tavoite eli parantaa kemiallisten aineiden ja seosten vapaata liikkuvuutta sisämarkkinoilla, poistaa kilpailun vääristymät ja samanaikaisesti varmistaa suuren yleisön suojelun korkea taso. Asianmukaisella soveltamisella edistetään myös Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin (EU) 2017/541 (2) tavoitteita, joita ovat räjähteiden valmistukseen, hallussapitoon, hankintaan, kuljetukseen, toimitukseen tai käyttöön liittyvien terrorismirikosten ehkäiseminen sekä räjähteiden valmistus- ja käyttöohjeiden antamisen ja vastaanottamisen estäminen.

(5)

Tämän suosituksen tavoitteena on varmistaa, että asetuksen (EU) N:o 98/2013 tavoite voidaan saavuttaa tehokkaammin antamalla jäsenvaltioille ohjeistusta asetuksen soveltamisesta. Tämä suositus täydentää komission ja lähtöaineita käsittelevän pysyvän komitean (3) antamia ohjeita (4), ja siinä otetaan huomioon keskustelut, joita on käyty kyseisessä komiteassa sekä jäsenvaltioiden viranomaisille vuosina 2016 ja 2017 järjestetyissä alueellisissa työpajoissa.

(6)

Yleisön mahdollisuuksia hankkia räjähteiden lähtöaineita olisi rajoitettava, jotta terroristeja voidaan estää hankkimasta niitä. Asetuksella (EU) N:o 98/2013 rajoitetaan yleisön edustajien mahdollisuuksia hankkia ja käyttää seitsemää kemiallista ainetta (asetuksen liitteessä I luetellut rajoitetut räjähteiden lähtöaineet) (5).

(7)

Kiellosta poiketen jäsenvaltiot voivat sallia yleisölle kyseisten aineiden hankkimisen mutta vain lupa- ja rekisteröintijärjestelmän puitteissa. Tilanne 1 päivänä tammikuuta 2017 oli se, että 16 jäsenvaltiossa oli kiellon sijaan käytössä lupa- ja/tai rekisteröintijärjestelmä. (6) Kyseisissä maissa yleisön edustajat voivat siis edelleen hankkia ja käyttää rajoitettuja räjähteiden lähtöaineita ja seoksia.

(8)

Jäsenvaltioiden olisi määriteltävä alhaisemmat pitoisuudet ja nimettävä vaihtoehtoisia aineita ja edistettävä molempien käyttöä, koska ne ovat turvallisuuden kannalta vähemmän ongelmallisia. Lisäksi niiden olisi vahvistettava räjähteiden lähtöaineiden varastointiedellytykset. Jäsenvaltioiden, joissa on lupajärjestelmä, olisi tarkistettava lupaa hakevan henkilön taustat.

(9)

Tässä suosituksessa kehotetaan parantamaan asetuksessa (EU) N:o 98/2013 säädettyjen rajoitusten ja valvontatoimien täytäntöönpanoa sekä monialaista yhteistyötä. Tietoisuuden lisääminen kaikkien toimitusketjun toimijoiden, myös verkossa toimivien, keskuudessa antaa toimijoille paremmat mahdollisuudet noudattaa niille asetuksen (EU) N:o 98/2013 nojalla kuuluvia velvoitteita.

(10)

Tässä suosituksessa kehotetaan vaihtamaan tietoja epäilyttävistä liiketoimista, katoamisista, varkauksista ja muista epäilyttävistä välikohtauksista tai lupahakemuksista, jos niillä vaikuttaisi olevan rajatylittävä ulottuvuus, sanotun kuitenkaan rajoittamatta rajatylittävää tiedonvaihtoa terrorismirikoksia koskevassa rikostutkinnassa (7) tai tulliasioissa (8) koskevien oikeudellisten kehysten soveltamista.

(11)

Vaikka viimeaikaisissa iskuissa ja välikohtauksissa on käytetty enimmäkseen triasetonitriperoksidia (TATP), uhkana ovat monenlaiset omatekoiset räjähteet ja räjähteiden lähtöaineet. EU:n ja sen jäsenvaltioiden on pysyttävä valppaina seuraamalla alan suuntauksia ja puuttumalla niihin yhteistyössä asianomaisten sidosryhmien ja käyttäjien kanssa.

(12)

Komissio on seurannut ja helpottanut asetuksen soveltamista sen antamisesta alkaen tiiviissä yhteistyössä lähtöaineita käsittelevän pysyvän komitean kanssa. Komissio päättelee helmikuussa 2017 antamassaan kertomuksessa (9), että vaikka asetuksen voimaantulo on osaltaan vähentänyt räjähteiden lähtöaineiden aiheuttamaa uhkaa Euroopassa, on tarpeen määritellä toimenpiteitä ja toimia omatekoisten räjähteiden valvonnan tiukentamiseksi. Toukokuussa 2017 komissio käynnisti räjähteiden lähtöaineista annetun asetuksen tarkistuksen valmistelutyöt (10) aloittamalla arvioinnin, jota seuraa vaikutustenarviointi vuoden 2018 alkupuoliskolla. Arvioinnissa tarkastellaan asetuksen merkitystä, vaikuttavuutta, tehokkuutta, yhtenäisyyttä ja lisäarvoa sekä mahdollisia ongelmia ja esteitä, jotka saattavat edellyttää lisätoimia. Vaikutustenarvioinnissa tarkastellaan eri toimintavaihtoehtoja mahdollisesti havaittujen ongelmien ja esteiden poistamiseksi. Tällä suosituksella jäsenvaltioita kehotetaan toteuttamaan voimassa olevan asetuksen puitteissa välittömiä toimenpiteitä, joilla rajoitetaan yleisön mahdollisuuksia hankkia räjähteiden lähtöaineita,

ON ANTANUT TÄMÄN SUOSITUKSEN:

Yleisön mahdollisuuksien rajoittaminen hankkia räjähteiden lähtöaineita

1.

Jäsenvaltioiden olisi toteutettava kaikki tarvittavat asetuksen (EU) N:o 98/2013 mukaiset toimenpiteet, joilla rajoitetaan yleisön mahdollisuuksia hankkia räjähteiden lähtöaineita ja estetään terroristeja hankkimasta niitä sekä varmistetaan, että epäilyttävistä liiketoimista koko toimitusketjussa ilmoitetaan asianmukaisesti. Tätä tarkoitusta varten jäsenvaltioiden olisi arvioitava tarkkaan, täyttääkö niiden asettama kielto tai perustama lupa- tai rekisteröintijärjestelmä tosiasiallisesti kyseiset tavoitteet. Jäsenvaltioiden olisi ilmoitettava arviointinsa tulokset komissiolle neljän kuukauden kuluessa tämän suosituksen antamisesta. Kyseiset tiedot tukevat EU:n tasolla mahdollisesti toteutettavien lisätoimien arviointia.

2.

Jäsenvaltioiden olisi lisäksi toteutettava kiireesti seuraavat toimet:

(a)

edistettävä ja mahdollisuuksien ja tapauksen mukaan edellytettävä vaihtoehtoisten aineiden tai alhaisempien pitoisuuksien käyttöä tilanteissa, joissa niitä voidaan käyttää samaan lailliseen toimintaan pienemmällä turvallisuusriskillä;

(b)

vahvistettava räjähteiden lähtöaineiden varastointia koskevat turvallisuusvaatimukset talouden toimijoille, ammattikäyttäjille ja yleisön edustajille, joilla on laillisesti hallussaan kyseisiä aineita;

(c)

annettava talouden toimijoille selvät ohjeet siitä, miten ne voivat tosiasiallisesti ja tehokkaasti varmentaa, onko henkilö yleisön edustaja vai ei. Sitä varten jäsenvaltiot voisivat soveltaa ”ammattikäyttäjän” käsitettä, joka tarkoittaa, että henkilöllä on elinkeinoon, liiketoimintaan tai ammattiin liittyvä tarve hankkia rajoitettuja räjähteiden lähtöaineita;

(d)

jos niillä on käytössään asetuksen (EU) N:o 98/2013 4 artiklan 2 kohdassa tarkoitettu lupajärjestelmä, tarkastettava luvanhakijan taustat ja erityisesti hakijan rikosrekisteri tämän kaikissa asuinvaltioissa viimeisten viiden vuoden ajalta; ja

(e)

perustettava tarkastusjärjestelmä sen toteamiseksi, että talouden toimijat noudattavat velvoitteitaan.

Yhteistyön tehostaminen ja toimitusketjun osallistaminen

3.

Yhteistyön tehostamiseksi ja toimitusketjun osallistamiseksi jäsenvaltioiden olisi

(a)

annettava koulutusta sen varmistamiseksi, että pelastustyöntekijät sekä lainvalvonta- ja tulliviranomaiset pystyvät työssään tunnistamaan räjähteiden lähtöaineet ja seokset ja reagoimaan riittävän ajoissa ja tarkoituksenmukaisella tavalla epäilyttävään toimintaan;

(b)

kannustettava räjähteiden lähtöaineiden loppukäyttäjiä ilmoittamaan huomattavista katoamisista ja varkauksista asetuksen (EU) N:o 98/2013 9 artiklan 4 kohdassa säädettyjen muiden ilmoitusvelvollisuuksien lisäksi;

(c)

vaihdettava asianomaisten jäsenvaltioiden kanssa tietoja epäilyttävistä liiketoimista, katoamisista, varkauksista ja muista epäilyttävistä välikohtauksista tai lupahakemuksista aina kun niihin saattaa liittyä rajatylittävä ulottuvuus ja niin pian kuin mahdollista kansallista lainsäädäntöä ja asiaankuuluvia kansainvälisiä säädöksiä noudattaen, mikäli voimassa olevaan unionin lainsäädäntöön ei jo sisälly tällainen velvollisuus; ja

(d)

tunnistettava kaikki asiaankuuluvat, myös verkossa toimivat alat, suunniteltava valistustoimet kunkin alan erityispiirteet huomioon ottaen ja käytävä vuoropuhelua toimitusketjun ja loppukäyttäjien kanssa, jotta räjähteiden lähtöaineiden lailliset – ammatilliset ja muut – käyttötarkoitukset tunnettaisiin paremmin.

Tehty Brysselissä 18 päivänä lokakuuta 2017.

Komission puolesta

Julian KING

Komission jäsen


(1)  Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) N:o 98/2013, annettu 15 päivänä tammikuuta 2013, räjähteiden lähtöaineiden markkinoille saattamisesta ja käytöstä (EUVL L 39, 9.2.2013, s. 1).

(2)  Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi (EU) 2017/541, annettu 15 päivänä maaliskuuta 2017, terrorismin torjumisesta sekä neuvoston puitepäätöksen 2002/475/YOS korvaamisesta sekä neuvoston päätöksen 2005/671/YOS muuttamisesta (EUVL L 88, 31.3.2017, s. 6).

(3)  http://ec.europa.eu/transparency/regexpert/index.cfm?do=groupDetail.groupDetail&groupID=3245

(4)  https://ec.europa.eu/home-affairs/sites/homeaffairs/files/what-we-do/policies/crisis-and-terrorism/explosives/explosives-precursors/docs/guidelines_on_the_marketing_and_use_of_explosives_precursors_en.pdf

(5)  Vetyperoksidi, nitrometaani, typpihappo, kaliumkloraatti, kalium-perkloraatti, natriumkloraatti ja natrium-perkloraatti, jonka pitoisuus ylittää sille liitteessä I vahvistetun raja-arvon, sekä seokset tai toiset aineet, joissa tällaista luetteloitua ainetta esiintyy pitoisuutena, joka ylittää sille vahvistetun raja-arvon.

(6)  Komission kertomus räjähteiden lähtöaineiden markkinoille saattamisesta ja käytöstä annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 98/2013 soveltamisesta ja sen mukaisesti siirretystä säädösvallasta (COM(2017) 103 final, annettu 28 päivänä helmikuuta 2017).

(7)  Neuvoston päätös 2005/671/YOS, tehty 20 päivänä syyskuuta 2005, terrorismirikoksia koskevasta tiedonvaihdosta ja yhteistyöstä (EUVL L 253, 29.9.2005, s. 22).

(8)  Neuvoston asetus (EY) N:o 515/97, annettu 13 päivänä maaliskuuta 1997, jäsenvaltioiden hallintoviranomaisten keskinäisestä avunannosta sekä jäsenvaltioiden hallintoviranomaisten ja komission yhteistyöstä tulli- ja maatalousasioita koskevan lainsäädännön moitteettoman soveltamisen varmistamiseksi (EYVL L 82, 22.3.1997, s. 1).

(9)  Komission kertomus räjähteiden lähtöaineiden markkinoille saattamisesta ja käytöstä annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 98/2013 soveltamisesta ja sen mukaisesti siirretystä säädösvallasta (COM(2017) 103 final, annettu 28 päivänä helmikuuta 2017).

(10)  https://ec.europa.eu/home-affairs/what-is-new/work-in-progress/initiatives/revision-regulation-marketing-and-use-explosives-precursors_en


Top