Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32011D0333

    2011/333/EU: Komission päätös, annettu 7 päivänä kesäkuuta 2011 , ekologisista arviointiperusteista EU-ympäristömerkin myöntämiseksi kopio- ja painopapereille (tiedoksiannettu numerolla K(2011) 3751) ETA:n kannalta merkityksellinen teksti

    EUVL L 149, 8.6.2011, p. 12–24 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Tämä asiakirja on julkaistu erityispainoksessa (HR)

    Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 15/01/2019; Kumoaja 32019D0070

    ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2011/333/oj

    8.6.2011   

    FI

    Euroopan unionin virallinen lehti

    L 149/12


    KOMISSION PÄÄTÖS,

    annettu 7 päivänä kesäkuuta 2011,

    ekologisista arviointiperusteista EU-ympäristömerkin myöntämiseksi kopio- ja painopapereille

    (tiedoksiannettu numerolla K(2011) 3751)

    (ETA:n kannalta merkityksellinen teksti)

    (2011/333/EU)

    EUROOPAN KOMISSIO, joka

    ottaa huomioon Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen,

    ottaa huomioon EU-ympäristömerkistä 25 päivänä marraskuuta 2009 annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 66/2010 (1) ja erityisesti sen 8 artiklan 2 kohdan,

    on kuullut Euroopan unionin ympäristömerkintälautakuntaa,

    sekä katsoo seuraavaa:

    (1)

    Asetuksen (EY) N:o 66/2010 nojalla voidaan myöntää EU-ympäristömerkki tuotteille, joiden ympäristövaikutukset niiden elinkaaren aikana ovat tavanomaista vähäisemmät.

    (2)

    Asetuksessa (EY) N:o 66/2010 säädetään, että erityiset EU-ympäristömerkin myöntämisperusteet vahvistetaan tuoteryhmittäin.

    (3)

    Komission päätöksessä 1999/554/EY (2) vahvistetaan ekologiset arviointiperusteet sekä niihin liittyvät arviointi- ja todentamisvaatimukset kopio- ja painopaperille. Mainitussa päätöksessä vahvistettujen arviointiperusteiden uudelleentarkastelun jälkeen komission päätöksessä 2002/741/EY (3) vahvistettiin tarkistetut arviointiperusteet, jotka ovat voimassa 30 päivään kesäkuuta 2011.

    (4)

    Kyseisiä arviointikriteerejä on tarkasteltu teknologian kehityksen valossa edelleen. Tämän uudelleentarkastelun perusteella on aiheellista muuttaa tuoteryhmän määritelmää ja vahvistaa uudet ekologiset arviointiperusteet. Kyseisten uusien arviointiperusteiden sekä niihin liittyvien arviointi- ja todentamisvaatimusten olisi oltava voimassa neljä vuotta tämän päätöksen antamispäivästä.

    (5)

    Päätös 2002/741/EY olisi selvyyden vuoksi korvattava.

    (6)

    Tuottajille, joiden tuotteille on myönnetty kopio- ja painopaperia koskeva ympäristömerkki päätöksessä 2002/741/EY vahvistettujen arviointiperusteiden perusteella, olisi myönnettävä siirtymäkausi, jotta niillä olisi riittävästi aikaa mukauttaa tuotteensa tarkistettujen arviointiperusteiden ja vaatimusten mukaisiksi. Päätöksen 2002/741/EY voimassaolon päättymiseen asti tuottajien olisi myös voitava toimittaa hakemuksia joko mainitussa päätöksessä tai tässä päätöksessä vahvistettujen arviointiperusteiden nojalla.

    (7)

    Tässä päätöksessä säädetyt toimenpiteet ovat asetuksen (EY) N:o 66/2010 16 artiklalla perustetun komitean lausunnon mukaiset,

    ON HYVÄKSYNYT TÄMÄN PÄÄTÖKSEN:

    1 artikla

    1.   Tuoteryhmään ”kopio- ja painopaperit” kuuluvat painamattomasta, jalostamattomasta paperista valmistetut arkit tai rullat neliömassaltaan enintään 400 g/m2 olevat jalostamattomat kartongit.

    2.   Siihen eivät kuulu sanomalehtipaperi, lämpöherkkä paperi, valokuvapaperi ja itsejäljentävä paperi, pakkaus- ja käärepaperi eikä hajustettu paperi.

    2 artikla

    Tässä päätöksessä tarkoitetaan:

    ’kierrätyskuiduilla’ kuituja, jotka ovat peräisin valmistusprosessin aikana taikka kotitalouksissa tai kaupallisten, teollisten tai muiden loppukäyttäjän asemassa olevissa laitoksissa syntyneestä jätevirrasta ja joita ei enää voi käyttää niiden alkuperäiseen käyttötarkoitukseen. Kierrätyskuituna ei pidetä prosessissa syntyneitä materiaaleja, joita voisi käyttää uudelleen samassa prosessissa, jossa se on syntynyt (paperitehtaassa tuotettu tai ostettu hylkypaperi).

    3 artikla

    Voidakseen saada asetuksessa (EY) N:o 66/2010 tarkoitetun EU-ympäristömerkin tuotteen on kuuluttava tämän päätöksen 1 artiklassa määriteltyyn ”kopio- ja painopaperien” tuoteryhmään ja oltava tämän päätöksen liitteessä esitettyjen ekologisten arviointiperusteiden sekä niihin liittyvien arviointi- ja todentamisvaatimusten mukainen.

    4 artikla

    Tuoteryhmään ”kopio- ja painopaperit” sovellettavat ekologiset arviointiperusteet sekä niihin liittyvät arviointi- ja todentamisvaatimukset ovat voimassa neljä vuotta tämän päätöksen antamisesta.

    5 artikla

    Hallinnollisia tarkoituksia varten tuoteryhmälle ”kopio- ja painopaperit” annetaan tunnusnumero ”011”.

    6 artikla

    Kumotaan päätös 2002/741/EY.

    7 artikla

    1.   Poiketen siitä, mitä tämän päätöksen 6 artiklassa säädetään, tuoteryhmään ”kopio- ja painopaperit” kuuluvia tuotteita koskevat ympäristömerkkihakemukset, jotka on toimitettu ennen tämän päätöksen antamispäivää, arvioidaan päätöksessä 2002/741/EY vahvistettujen ehtojen mukaisesti.

    2.   Tuoteryhmään ”kopio- ja painopaperi” kuuluvia tuotteita koskevat ympäristömerkkihakemukset, jotka on toimitettu tämän päätöksen antamispäivänä tai sen jälkeen mutta 30 päivään kesäkuuta 2011 mennessä, voivat perustua joko päätöksessä 2005/741/EY tai tässä päätöksessä vahvistettuihin arviointiperusteisiin.

    Hakemuksia arvioidaan niiden arviointiperusteiden mukaisesti, joihin ne perustuvat.

    3.   Jos ympäristömerkki myönnetään sellaisen hakemuksen perusteella, joka arvioidaan päätöksessä 2002/741/EY asetettujen arviointiperusteiden mukaisesti, ympäristömerkkiä saa käyttää 12 kuukautta tämän päätöksen antamispäivästä.

    8 artikla

    Tämä päätös on osoitettu kaikille jäsenvaltioille.

    Tehty Brysselissä 7 päivänä kesäkuuta 2011.

    Komission puolesta

    Janez POTOČNIK

    Komission jäsen


    (1)  EUVL L 27, 30.1.2010, s. 1.

    (2)  EYVL L 210, 10.8.1999, s. 16.

    (3)  EYVL L 237, 5.9.2002, s. 6.


    LIITE

    PUITTEET

    Arviointiperusteiden tavoitteet

    Arviointiperusteilla pyritään erityisesti vähentämään myrkyllisten ja rehevöittävien aineiden päästöjä vesistöihin, vähentämään energiankäytöstä ympäristölle aiheutuvia vahinkoja tai riskejä (ilmaston lämpeneminen, happamoituminen, otsonikerroksen ohentuminen, uusiutumattomien luonnonvarojen ehtyminen) vähentämällä energian kulutusta ja siitä aiheutuvia päästöjä ilmaan, vähentämään vaarallisten kemikaalien käytöstä ympäristölle aiheutuvia vahinkoja ja riskejä sekä tukemaan kestävän kehityksen periaatteita metsien suojelemiseksi.

    ARVIOINTIPERUSTEET

    Arviointiperusteet vahvistetaan kullekin seuraavista:

    1.

    Päästöt vesistöihin ja ilmaan

    2.

    Energiankulutus

    3.

    Kuidut: kestävä metsänhoito

    4.

    Vaaralliset kemialliset aineet

    5.

    Jätehuolto

    6.

    Soveltuvuus käyttöön

    7.

    Pakkauksessa olevat tiedot

    8.

    Ympäristömerkin tiedot

    Ekologiset arviointiperusteet kattavat massantuotannon, johon sisältyvät kaikki osaprosessit kuituraaka-aineen tai kierrätyspaperin saapumisesta tehdasalueelle massan lähettämiseen tuotantolaitoksesta, sekä paperintuotannon, johon sisältyvät kaikki osaprosessit massan jauhatuksesta (kierrätyspaperin silputuksesta) paperin rullaukseen.

    Ekologiset arviointiperusteet eivät kata massan, paperin tai raaka-aineiden kuljetusta, jalostamista eikä pakkaamista.

    Arviointi- ja todentamisvaatimukset

    Erityiset arviointi- ja todentamisvaatimukset esitetään kunkin arviointiperusteen yhteydessä.

    Hakijalta edellytettävät vakuutukset, asiakirjat, analyysit, testausselosteet tai muut todisteet arviointiperusteiden noudattamisesta voivat olla peräisin hakijalta itseltään ja/tai tämän tavarantoimittajilta ja/tai näiden tavarantoimittajilta tarpeen mukaan.

    Tarvittaessa voidaan käyttää muita kuin kussakin arviointiperusteessa ilmoitettuja testimenetelmiä, jos hakemusten arvioinnista vastaava toimivaltainen elin hyväksyy niiden vastaavuuden.

    Testit olisi mahdollisuuksien mukaan suoritettava laboratorioissa, jotka täyttävät EN ISO 17025 -standardissa esitetyt yleiset vaatimukset tai vastaavat vaatimukset.

    Toimivaltaisen elimen on suoritettava tarkastuksia paikan päällä näiden arviointiperusteiden täyttymisen tarkastamiseksi.

    EU-YMPÄRISTÖMERKIN ARVIOINTIPERUSTEET

    Arviointiperuste 1 –   Päästöt vesistöihin ja ilmaan

    a)   Kemiallinen hapenkulutus (COD), rikki (S), typen oksidit (NOx), fosfori (P).

    Massan- ja paperintuotannon päästöt ilmakehään ja/tai vesistöihin ilmaistaan kunkin muuttujan osalta pisteinä (PCOD, PS, PNOx, PP) jäljempänä esitetyllä tavalla.

    Mikään yksittäinen pistemäärä PCOD, PS, PNOx tai PP ei saa olla suurempi kuin 1,5.

    Kokonaispistemäärä (Pkok = PCOD + PS + PNOx + PP) saa olla enintään 4,0.

    PCOD lasketaan seuraavasti (PS, PNOx ja PP lasketaan täsmälleen samalla tavalla).

    Kutakin käytettyä massaa ”i” vastaavat mitatut COD-päästöt (CODmassa,i ilmaistuina kiloina ilmakuivaa tonnia kohti) painotetaan kunkin käytetyn massalajin osuuden mukaisesti (massa ”i” suhteessa ilmakuivaan tonniin pehmopaperia) ja lasketaan yhteen. COD-kokonaispäästöt (CODkok) saadaan laskemalla yhteen massojen painotetut COD-päästöt ja paperintuotannon mitatut COD-päästöt.

    Massantuotannon painotettu COD-viitearvo lasketaan samalla tavoin, eli kunkin käytetyn massan painotettujen viitearvojen summaan lisätään paperintuotannon viitearvo, jolloin saadaan COD-kokonaisviitearvo CODkok,viite. Eri massalajien ja paperivalmistustapojen päästöjen viitearvot annetaan taulukossa 1.

    Lopuksi COD-kokonaispäästöt jaetaan COD-kokonaisviitearvolla seuraavasti:

    Formula

    Taulukko 1

    Eri massalajien ja paperinvalmistustapojen päästöjen viitearvot

    Massalaji/Paperi

    Päästöt (kiloa ilmakuivaa tonnia kohti) (1)

    CODviite

    Sviite

    NOxviite

    Pviite

    Valkaistu kemiallinen massa (muu kuin sulfiittimassa)

    18,0

    0,6

    1,6

    0,045 (1)

    Valkaistu kemiallinen massa (sulfiittimassa)

    25,0

    0,6

    1,6

    0,045

    Valkaisematon kemiallinen massa

    10,0

    0,6

    1,6

    0,04

    CTMP

    15,0

    0,2

    0,3

    0,01

    Kuumahierre/Hioke

    3,0

    0,2

    0,3

    0,01

    Uusiomassa

    2,0

    0,2

    0,3

    0,01

    Paperi (laitokset, joissa ei tuoteta massaa vaan joissa kaikki käytetty massa on ostettua markkinamassaa)

    1

    0,3

    0,8

    0,01

    Paperi (muut laitokset)

    1

    0,3

    0,7

    0,01

    Jos samalla laitoksella tuotetaan sekä lämpöä että sähköä, sähköntuotannon S- ja NOx-päästöt voidaan erottaa kokonaismäärästä. Sähköntuotannosta aiheutuvien päästöjen osuuden laskemiseksi voidaan käyttää seuraavaa kaavaa:

    2 x (MWh(sähkö)) / [2 x MWh(sähkö) + MWh(lämpö)]

    Tässä kaavassa sähkö tarkoittaa yhteistuotantolaitoksella tuotettua sähköä.

    Tässä kaavassa lämpö tarkoittaa nettolämpöä, joka toimitetaan sähköntuotantolaitokselta massan-/ paperintuotantoon.

    Arviointi ja todentaminen: Hakijan on toimitettava yksityiskohtaiset laskelmat, joista käy ilmi tämän arviointiperusteen noudattaminen, sekä vastaavat todentamista tukevat asiakirjat, joihin on sisällyttävä testausselosteet. Testauksessa on käytettävä seuraavia menetelmiä: COD: ISO 6060; NOx: ISO 11564; S(hap.): EPA no 8; S(pelk.): EPA no 16A; Öljyn rikkipitoisuus: ISO 8754; Hiilen rikkipitoisuus: ISO 351; P: EN ISO 6878, APAT IRSA CNR 4110 tai Dr Lange LCK 349.

    Todentamista tukeviin asiakirjoihin on sisällyttävä ilmoitus mittaustiheydestä sekä COD-, S- ja NOx-pisteiden laskelmat. Niihin on sisällyttävä kaikki S- ja NOx-päästöt, joita syntyy massan- ja paperintuotannon aikana, tuotantolaitoksen ulkopuolella kehitetty höyry mukaan luettuna. Sähköntuotantoon liittyviä päästöjä ei tarvitse ottaa huomioon. Mittauksissa on otettava huomioon soodakattilat, kalkkiuunit, höyrykattilat ja väkevien hajukaasujen polttouunit. Myös hajapäästöt on otettava huomioon. Ilmaan joutuvien rikkipäästöjen ilmoitettuihin arvoihin on sisällyttävä sekä hapettuneen että pelkistyneen rikin päästöt (dimetyylisulfidi, metyylimerkaptaani, vetysulfidi jne.). Öljyllä, hiilellä ja muilla ulkoisilla polttoaineilla, joiden rikkipitoisuus on tunnettu, tapahtuvaan lämmöntuotantoon liittyvät rikkipäästöt voidaan mittaamisen sijasta laskea, ja ne on otettava huomioon.

    Vesistöihin joutuvien päästöjen mittaukset on tehtävä suodattamattomista ja laskeutumattomista näytteistä joko tuotantolaitoksella tapahtuneen käsittelyn jälkeen tai yleisessä puhdistuslaitoksessa tapahtuneen käsittelyn jälkeen. Mittausten on perustuttava 12 kuukauden tuotantoon. Jos kyseessä on uusi tai uudelleen rakennettu tuotantolaitos, mittaukset on tehtävä vähintään 45 perättäisen päivän aikana laitoksen toimiessa vakiintuneella tuotantoteholla. Mittauksen on oltava edustava vastaavan prosessivaiheen osalta.

    Integroidussa tuotannossa massalle ja paperille on vaikea saada erillisiä päästölukuja, joten massalle ja paperille saattaa olla käytettävissä vain yhteispäästöluku. Tällöin näiden laitosten massan (massojen) päästöarvoksi määrätään nolla ja paperintuotantolaitoksen päästöarvoksi lukema, joka sisältää sekä massan että paperin tuotannon päästöt.

    b)   AOX

    Maaliskuun 31 päivään 2013 saakka kunkin käytetyn massan tuotannosta syntyvät AOX-päästöt saavat olla enintään 0,20 kiloa ilmakuivaa tonnia kohti.

    Huhtikuun 1 päivästä 2013 tässä päätöksessä säädettyyn arviointiperusteiden voimassaolon päättymiseen saakka kunkin käytetyn massan tuotannosta syntyvät AOX-päästöt saavat olla enintään 0,17 kiloa ilmakuivaa tonnia kohti.

    Arviointi ja todentaminen: Hakijan on esitettävä testausseloste ja testauksessa on käytettävä seuraavaa menetelmää: AOX ISO 9562, sekä yksityiskohtaiset laskelmat, joista käy ilmi tämän arviointiperusteen noudattaminen, sekä vastaavat todentamista tukevat asiakirjat.

    Todentamista tukeviin asiakirjoihin on sisällyttävä ilmoitus mittaustiheydestä. AOX on mitattava ainoastaan prosesseista, joissa klooriyhdisteitä käytetään massan valkaisuun. AOX-päästöjä ei tarvitse mitata sellaisen paperintuotannon jätevesistä, johon ei liity massantuotantoa, tai sellaisen massantuotannon jätevesistä, jossa ei käytetä valkaisua, tai jos valkaisu tehdään kloorittomilla aineilla.

    Mittaukset on tehtävä suodattamattomista ja laskeutumattomista näytteistä joko tuotantolaitoksella tapahtuneen käsittelyn jälkeen tai yleisessä puhdistuslaitoksessa tapahtuneen käsittelyn jälkeen. Mittausten on perustuttava 12 kuukauden tuotantoon. Jos kyseessä on uusi tai uudelleen rakennettu tuotantolaitos, mittaukset on tehtävä vähintään 45 perättäisen päivän aikana laitoksen toimiessa vakiintuneella tuotantoteholla. Mittauksen on oltava edustava vastaavan prosessivaiheen osalta.

    c)   CO2

    Uusiutumattomista energialähteistä aiheutuvat hiilidioksidipäästöt saavat olla enintään 1 000 kg tuotettua paperitonnia kohden sähköntuotannosta (joko tuotantolaitoksessa tai sen ulkopuolella) aiheutuvat päästöt mukaan luettuina. Niiden laitosten osalta, joissa ei tuoteta massaa (joissa kaikki käytetty massa on ostettua markkinamassaa), päästöt saavat olla enintään 1 100 kg tonnia kohden. Päästöt lasketaan massan- ja paperintuotannon päästöjen summana.

    Arviointi ja todentaminen: Hakijan on toimitettava yksityiskohtaiset laskelmat, joista käy ilmi tämän arviointiperusteen noudattaminen, sekä vastaavat todentamista tukevat asiakirjat.

    Hakijan on esitettävä tiedot ilmaan joutuvista hiilidioksidipäästöistä. Tietoihin on sisällyttävä laitosten kaikki uusiutumattomien polttoaineiden lähteet massan- ja paperintuotannon aikana sekä myös sähköntuotannosta (joko tuotantolaitoksessa tai sen ulkopuolella) aiheutuvat päästöt.

    Polttoaineiden CO2-päästöjen laskennassa käytetään seuraavia päästökertoimia:

    Taulukko 2

    Polttoaine

    CO2,fossiilinen -päästöt

    Yksikkö

    Hiili

    95

    g CO2,fossiilinen/MJ

    Raakaöljy

    73

    g CO2,fossiilinen/MJ

    Polttoöljy 1

    74

    g CO2,fossiilinen/MJ

    Polttoöljy 2–5

    77

    g CO2,fossiilinen/MJ

    Nestekaasu

    69

    g CO2,fossiilinen/MJ

    Maakaasu

    56

    g CO2,fossiilinen/MJ

    Yleisen sähköverkon sähkö

    400

    g CO2,fossiilinen/kWh

    Laskelmien tai massataseiden on perustuttava 12 kuukauden tuotantoon. Jos kyseessä on uusi tai uudelleen rakennettu tuotantolaitos, laskelmien on perustuttava vähintään 45 perättäisen päivän tuotantoon laitoksen toimiessa vakiintuneella tuotantoteholla. Laskelmien on oltava edustavia vastaavan prosessivaiheen osalta.

    Tuotantoprosesseja varten ostetun ja käytetyn uusiutuvista energialähteistä (2) peräisin olevan energian määrää ei oteta huomioon CO2-päästölaskelmissa: hakijan on toimitettava asiakirjat, joilla osoitetaan, että tällaista energiaa on käytetty laitoksella tai ostettu ulkopuolisilta toimittajilta.

    Arviointiperuste 2 –   Energian käyttö

    a)   Sähkö

    Massan- ja paperintuotantoon liittyvä sähkönkulutus ilmaistaan pisteinä (PE) jäljempänä esitetyllä tavalla.

    Pistemäärä PE ei saa olla suurempi kuin 1,5.

    Pistemäärä PE lasketaan seuraavasti.

    Massantuotannon laskelma: kutakin käytettyä massaa i vastaava sähkönkulutus (Emassa, i ilmaistuna kWh:ina ilmakuivaa tonnia kohti) lasketaan seuraavasti:

    Emassa, i = Laitoksessa tuotettu sähkö + ostettu sähkö – myyty sähkö

    Paperintuotannon laskelma: vastaavasti paperintuotantoon liittyvä sähkönkulutus (Epaperi) lasketaan seuraavasti:

    Epaperi, i = Laitoksessa tuotettu sähkö + ostettu sähkö – myyty sähkö

    Lopuksi massan- ja paperintuotannon pisteet yhdistetään, jolloin saadaan kokonaispistemäärä (PE) seuraavasti:

    Formula

    Integroidussa tuotannossa massalle ja paperille on vaikea saada erillisiä sähkönkulutuslukuja, joten massalle ja paperille saattaa olla käytettävissä vain sähkön yhteiskulutusluku. Tällöin näiden laitosten massan (massojen) sähkönkulutuksen arvoksi määrätään nolla ja paperintuotantolaitoksen sähkönkulutusluku sisältää sekä massan että paperin tuotannon kulutuksen.

    b)   Polttoaine (lämpö):

    Massan- ja paperintuotantoon liittyvä polttoaineenkulutus ilmaistaan pisteinä (PF) jäljempänä esitetyllä tavalla.

    Pistemäärä PF ei saa olla suurempi kuin 1,5.

    Pistemäärä PF lasketaan seuraavasti.

    Massantuotannon laskelma: kutakin käytettyä massaa i vastaava polttoaineenkulutus (Fmassa, i ilmaistuna kWh:ina ilmakuivaa tonnia kohti) lasketaan seuraavasti:

    Fmassa, i = Laitoksessa tuotettu polttoaine + ostettu polttoaine – myyty polttoaine – 1,25 × laitoksessa tuotettu sähkö

    Huomautus:

    Muuttujaa Fmassa, i (ja sen vaikutusta pistemäärään PF, massa) ei tarvitse laskea mekaaniselle massalle, paitsi jos se on ilmakuivaa markkinahiokemassaa, jonka kuiva-ainepitoisuus on vähintään 90 %.

    Sen polttoaineen määrä, joka käytettiin myydyn lämmön tuotantoon, lisätään edellä esitetyssä laskelmassa termiin ”myyty polttoaine”.

    Paperintuotannon laskelma: Samalla tavoin lasketaan paperintuotantoon liittyvä polttoaineenkulutus (Fpaperi ilmaistuna kWh:ina ilmakuivaa tonnia kohti) ja jaetaan se kyseisen paperityypin vertailuarvolla (Fvertailu, paperi), joka on annettu jäljempänä olevassa taulukossa, seuraavasti:

    Fpaperi, i = Laitoksessa tuotettu polttoaine + ostettu polttoaine – myyty polttoaine – 1,25 × laitoksessa tuotettu sähkö

    Lopuksi massan- ja paperintuotannon pisteet yhdistetään, jolloin saadaan kokonaispistemäärä (PF) seuraavasti:

    Formula

    Taulukko 3

    Sähkön- ja polttoaineenkulutuksen vertailuarvot

    Massalaji

    Polttoaine kWh / ilmakuivaa tonnia

    Fviite

    Sähkö kWh / ilmakuivaa tonnia

    Eviite

    Sellu

    4 000

    (Huom. kuiva-ainepitoisuudeltaan vähintään 90-prosenttisen ilmakuivan markkinamassan osalta tätä arvoa voidaan kuivausenergian vuoksi nostaa 25 prosenttia.)

    800

    Mekaaninen massa

    900

    (Huom. tämä arvo koskee ainoastaan ilmakuivaa markkinamassaa.)

    1 900

    CTMP

    1 000

    2 000

    Uusiomassa

    1 800

    (Huom. ilmakuivan markkinamassan osalta tätä arvoa voidaan kuivausenergian vuoksi nostaa 25 prosenttia.)

    800

    Paperilaji

    Polttoaine

    kWh / tonnia

    Sähkö

    kWh / tonnia

    Päällystämätön puuvapaa hienopaperi

    Aikakauslehtipaperi (SC)

    1 800

    600

    Päällystetty puuvapaa hienopaperi

    Päällystetty aikakauslehtipaperi (LWC, MWC)

    1 800

    800

    Arviointi ja todentaminen (sekä a että b): Hakijan on toimitettava yksityiskohtaiset laskelmat, joista käy ilmi tämän arviointiperusteen noudattaminen, sekä vastaavat todentamista tukevat asiakirjat. Ilmoitettuihin tietoihin on sisällyttävä tiedot sähkön ja polttoaineen kokonaiskulutuksesta.

    Hakijan on laskettava lämpöön/polttoaineisiin ja sähköön jaoteltuna kaikki massan- ja paperintuotannossa käytetty energia, mukaan luettuna energia, joka käytetään jätepaperin siistaukseen kierrätyspaperin valmistuksen yhteydessä. Energiankulutusta koskevissa laskelmissa ei tarvitse ottaa huomioon raaka-aineiden kuljetukseen sekä viimeistelyyn ja pakkaukseen käytettyä energiaa.

    Kokonaislämpöenergiaan sisältyvät kaikki ostetut polttoaineet. Siihen sisältyy myös tuotantolaitoksen prosesseista syntyvien lipeän ja jätteiden (esim. puujäte, sahanpuru, lipeä, jätepaperi, hylkypaperi) poltosta talteen otettu lämpöenergia sekä sisäisestä sähköntuotannosta talteen otettu lämpöenergia – hakijan täytyy kuitenkin kokonaislämpöenergiaa laskiessaan ottaa huomioon vain 80 prosenttia näistä lähteistä saadusta lämpöenergiasta.

    Sähköenergialla tarkoitetaan yleisestä sähköverkosta otetun ja sisäisestä sähköntuotannosta saadun sähkön nettomäärää sähkövoimana mitattuna. Jätevesien käsittelyyn käytettyä sähköä ei tarvitse ottaa huomioon.

    Jos höyryä kehitetään käyttämällä sähköä lämmönlähteenä, höyryn lämpöarvo on laskettava ja jaettava arvolla 0,8 ja saatu tulos lisättävä polttoaineen kokonaiskulutukseen.

    Integroidussa tuotannossa massalle ja paperille on vaikea saada erillisiä polttoainelukuja (lämpö), joten massalle ja paperille saattaa olla käytettävissä vain polttoaineen yhteiskulutusluku. Tällöin näiden laitosten massan (massojen) polttoaineen (lämpö) kulutuksen arvoksi määrätään nolla ja paperintuotantolaitoksen polttoainearvo sisältää sekä massan että paperin tuotannon kulutuksen.

    Arviointiperuste 3 –   Kuidut: kestävä metsänhoito

    Paperin kuituraaka-aine voi olla uusiokuitua tai ensiökuitua.

    Ensiökuiduilla on oltava kestävää metsänhoitoa ja alkuperäketjun jäljitettävyyttä koskevat, riippumattoman kolmannen osapuolen sertifiointijärjestelmässä kuten FSC-, PEFC- tai vastaavassa järjestelmässä myönnetyt sertifikaatit.

    Kuitenkin jos tällaisissa järjestelmissä sallitaan sertifioidun ja sertifioimattoman materiaalin sekoittaminen tuotteessa tai tuotelinjassa, sertifioimattoman materiaalin osuus ei saa ylittää 50:tä prosenttia. Tällaisen sertifioimattoman materiaalin osalta varmistetaan todentamisjärjestelmällä, että materiaali on laillisesti hankittu ja täyttää kaikki muutkin sertifioimatonta materiaalia koskevat sertifiointijärjestelmän vaatimukset.

    Metsäsertifikaatteja ja/tai alkuperäketjun sertifikaatteja myöntävien sertifiointielinten on oltava kyseisen sertifiointijärjestelmän hyväksymiä/tunnustamia.

    Arviointi ja todentaminen: Hakijan on esitettävä asianmukaiset asiakirjat, joissa ilmoitetaan massan- ja paperintuotannossa käytettyjen kuitujen tyyppi, määrä ja alkuperä.

    Ensiökuituja käytettäessä tuotteella on oltava kestävää metsänhoitoa ja alkuperäketjun jäljitettävyyttä koskevat, riippumattoman kolmannen osapuolen sertifiointijärjestelmässä kuten FSC-, PEFC- tai vastaavassa järjestelmässä myönnetyt sertifikaatit. Jos tuotteessa tai tuotelinjassa on käytetty sertifioimattomia materiaaleja, olisi esitettävä todisteet siitä, että sertifioimattoman materiaalin osuus on alle 50 prosenttia ja on todentamisjärjestelmällä varmistettu, että tällainen materiaali on laillisesti hankittua ja täyttää kaikki sertifioimattomia materiaaleja koskevat muut sertifiointijärjestelmän vaatimukset.

    Jos on käytetty kierrätyskuituja, hakijan on esitettävä vakuutus siitä, että tuotteeseen käytettyjen talteen otettujen paperilaatujen keskimääräinen määrä on EN 643 -standardin tai vastaavan standardin mukainen. Hakijan on esitettävä vakuutus siitä, että omassa laitoksessa tuotettua tai ostettua hylkypaperia ei ole käytetty.

    Arviointiperuste 4 –   Kielletyt tai rajoitetut aineet ja seokset

    Arviointi ja todentaminen: Hakijan on toimitettava luettelo massan- ja paperintuotannossa käytetyistä kemiallisista tuotteista sekä asianmukaiset asiakirjat (kuten käyttöturvallisuustiedotteet). Luettelossa on mainittava kaikkien tuotantoprosessissa käytettyjen aineiden määrä, tarkoitus ja toimittajat.

    a)   Vaaralliset aineet ja seokset

    Asetuksen (EY) N:o 66/2010 6 artiklan 6 kohdan mukaisesti tuote tai mikään sen osa ei saa sisältää Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 1907/2006 (3) 57 artiklassa tarkoitettuja aineita, alla esitettyjen vaarakategorian ja -luokan luokittelukriteerit täyttäviä aineita tai seoksia.

    Vaaran ja riskin luonnetta koskevat vakiolausekkeet:

    GHS-vaaralauseke (4)

    EU:n riskilauseke (5)

    H300 Tappavaa nieltynä.

    R28

    H301 Myrkyllistä nieltynä.

    R25

    H304 Saattaa olla tappavaa nieltynä ja joutuessaan hengitysteihin.

    R65

    H310 Tappavaa joutuessaan iholle.

    R27

    H311 Myrkyllistä joutuessaan iholle.

    R24

    H330 Tappavaa hengitettynä.

    R23/26

    H331 Myrkyllistä hengitettynä.

    R23

    H340 Saattaa aiheuttaa geenivirheitä.

    R46

    H341 Epäillään aiheuttavan geenivirheitä.

    R68

    H350 Saattaa aiheuttaa syöpää.

    R45

    H350i Saattaa aiheuttaa syöpää hengitettynä.

    R49

    H351 Epäillään aiheuttavan syöpää.

    R40

    H360F Saattaa heikentää hedelmällisyyttä.

    R60

    H360D Saattaa vaurioittaa sikiötä.

    R61

    H360FD Saattaa heikentää hedelmällisyyttä. Saattaa vaurioittaa sikiötä.

    R60/61/60–61

    H360Fd Saattaa heikentää hedelmällisyyttä. Epäillään vaurioittavan sikiötä.

    R60/63

    H360Df Saattaa vaurioittaa sikiötä. Epäillään heikentävän hedelmällisyyttä.

    R61/62

    H361f Epäillään heikentävän hedelmällisyyttä.

    R62

    H361d Epäillään vaurioittavan sikiötä.

    R63

    H361fd Epäillään heikentävän hedelmällisyyttä. Epäillään vaurioittavan sikiötä.

    R62-63

    H362 Saattaa aiheuttaa haittaa rintaruokinnassa oleville lapsille.

    R64

    H370 Aiheuttaa elinvaurioita.

    R39/23/24/25/26/27/28

    H371 Saattaa aiheuttaa elinvaurioita.

    R68/20/21/22

    H372 Aiheuttaa haittaa elimille jatkuvassa tai toistuvassa altistuksessa.

    R48/25/24/23

    H373 Aiheuttaa haittaa elimille jatkuvassa tai toistuvassa altistuksessa.

    R48/20/21/22

    H400 Erittäin myrkyllistä vesieliöille.

    R50

    H410 Erittäin myrkyllistä vesieliöille, pitkäaikaisia haittavaikutuksia.

    R50-53

    H411 Myrkyllistä vesieliöille, pitkäaikaisia haittavaikutuksia.

    R51-53

    H412 Haitallista vesieliöille, pitkäaikaisia haittavaikutuksia.

    R52-53

    H413 Saattaa aiheuttaa pitkäaikaisia haittavaikutuksia vesieliöille.

    R53

    EUH059 Vaarallista otsonikerrokselle.

    R59

    EUH029 Kehittää myrkyllistä kaasua joutuessaan kosketuksiin veden kanssa.

    R29

    EUH031 Kehittää myrkyllistä kaasua joutuessaan kosketuksiin hapon kanssa.

    R31

    EUH032 Kehittää erittäin myrkyllistä kaasua joutuessaan kosketuksiin hapon kanssa.

    R32

    EUH070 Myrkyllistä silmille.

    R39-41

    Massassa tai paperissa ei saa käyttää kaupallisia tai muita väriaineita, pintakäsittelyaineita, apuaineita eikä pinnoiteaineita, joihin on liitetty tai joihin voidaan hakemuksen tekoajankohtana liittää vaaralauseke H317: Voi aiheuttaa allergisia ihoreaktioita.

    R43

    Edellä mainittu vaatimus ei enää koske sellaisten aineiden tai seosten käyttöä, joiden ominaisuudet muuttuvat käsittelyssä (esim. muuttuminen biologisesti käyttökelvottomaksi, muuttuminen kemiallisesti) siten, että vaara poistuu.

    Sellaisten aineiden ja seosten, joille on osoitettu jokin edellä esitetyssä taulukossa esitetty vaara- tai riskilauseke ja jotka täyttävät kyseiset vaara- tai riskiluokituskriteerit, sekä asetuksen (EY) N:o 1907/2006 57 artiklan a, b tai c kohdassa tarkoitetut kriteerit täyttävien aineiden pitoisuusrajat eivät saa ylittää asetuksen (EY) N:o 1272/2008 10 artiklan mukaisesti määritettyjä yleisiä tai erityisiä pitoisuusrajoja. Jos on asetettu erityiset pitoisuusrajat, on sovellettava niitä yleisten pitoisuusrajojen sijaan.

    Asetuksen (EY) N:o 1907/2006 57 artiklan d, e ja f kohdassa säädetyt kriteerit täyttävien aineiden pitoisuusrajat eivät saa ylittää 0,1:tä painoprosenttia.

    Arviointi ja todentaminen: Hakijan on todistettava kriteerien täyttyvän antamalla tiedot prosessissa käytettyjen aineiden määristä (kg / ilmakuivaa tonnia tuotettua paperia) sekä se, että tässä arviointiperusteessa tarkoitettujen aineiden pitoisuudet eivät ylitä asetettuja rajoja lopputuotteessa. Aineiden ja seosten pitoisuudet on eriteltävä käyttöturvallisuustiedotteissa asetuksen (EY) N:o 1907/2006 31 artiklan mukaisesti.

    b)   Asetuksen (EY) N:o 1907/2006 59 artiklan 1 kohdan mukaisesti luetellut aineet

    Asetuksen (EY) N:o 66/2010 6 artiklan 6 kohdan a alakohdan mukaisesta kiellosta ei voida poiketa sellaisten aineiden osalta, jotka on yksilöity erityistä huolta aiheuttaviksi aineiksi ja sisällytetty asetuksen (EY) N:o 1907/2006 59 artiklassa tarkoitettuun luetteloon ja joita on 0,1 prosenttia ylittävinä pitoisuuksina seoksissa, tuotteissa tai monimutkaisen tuotteen homogeenisissa osissa. Jos pitoisuus on alle 0,1 prosenttia, on sovellettava asetuksen (EY) N:o 1272/2008 10 artiklan mukaisesti määritettyjä erityisiä pitoisuusrajoituksia.

    Arviointi ja todentaminen: Erityistä huolta aiheuttaviksi aineiksi yksilöityjen ja asetuksen (EY) N:o 1907/2006 59 artiklan mukaiseen ehdokasluetteloon sisältyvien aineiden luettelo on saatavilla internetosoitteesta:

    http://echa.europa.eu/chem_data/authorisation_process/candidate_list_table_en.asp

    Viittaukset luetteloon tehdään hakemuspäivän ajankohtana.

    Hakijan on todistettava kriteerien täyttyvän antamalla tiedot prosessissa käytettyjen aineiden määristä (kg / ilmakuivaa tonnia tuotettua paperia) sekä se, että tässä arviointiperusteessa tarkoitettujen aineiden pitoisuudet eivät ylitä asetettuja rajoja lopputuotteessa. Pitoisuudet on eriteltävä käyttöturvallisuustiedotteissa asetuksen (EY) N:o 1907/2006 31 artiklan mukaisesti.

    c)   Kloori

    Kloorikaasua ei saa käyttää valkaisuaineena. Tämä vaatimus ei koske klooridioksidin tuotantoon ja käyttöön liittyvää kloorikaasua.

    Arviointi ja todentaminen: Hakijan on toimitettava massantuottajan(-tuottajien) antama vakuutus siitä, ettei kloorikaasua ole käytetty valkaisuaineena. Huomautus: vaikka tämä vaatimus koskee myös kierrätyskuitujen valkaisua, voidaan kuitenkin hyväksyä, että kuidut on niiden edellisen elinkaaren aikana voitu valkaista kloorikaasulla.

    d)   APEO

    Alkyylifenolietoksylaatteja tai muita alkyylifenolin johdannaisia ei saa lisätä puhdistuskemikaaleihin, siistauskemikaaleihin, vaahdonestoaineisiin, dispergointiaineisiin tai päällystysaineisiin. Alkyylifenolin johdannaisilla tarkoitetaan aineita, jotka pilkkoutuessaan tuottavat alkyylifenoleja.

    Arviointi ja todentaminen: Hakija on toimitettava kemikaalitoimittajiensa antama vakuutus siitä, ettei näihin tuotteisiin ole lisätty alkyylifenolietoksylaatteja tai muita alkyylifenolin johdannaisia.

    e)   Monomeerijäämät

    Sellaisten monomeerijäämien (akryyliamideja lukuun ottamatta) kokonaismäärä, joihin on liitetty jokin seuraavista riskilausekkeista (tai jokin niiden yhdistelmä) ja joita on päällystysaineissa, retentioaineissa, lujuutta antavissa aineissa, vettä hylkivissä aineissa tai jätevesien sisäisessä tai ulkoisessa käsittelyssä käytettävissä kemikaaleissa saa olla enintään 100 ppm (kiintoainesisällön perusteella laskettuna).

    Vaaralauseke (6)

    Riskilauseke (7)

    H340 Saattaa aiheuttaa geenivirheitä.

    R46

    H350 Saattaa aiheuttaa syöpää.

    R45

    H350i Saattaa aiheuttaa syöpää hengitettynä.

    R49

    H351 Epäillään aiheuttavan syöpää.

    R40

    H360F Saattaa heikentää hedelmällisyyttä.

    R60

    H360D Saattaa vaurioittaa sikiötä.

    R61

    H360FD Saattaa heikentää hedelmällisyyttä. Saattaa vaurioittaa sikiötä.

    R60/61/60–61

    H360Fd Saattaa heikentää hedelmällisyyttä. Epäillään vaurioittavan sikiötä.

    R60/63

    H360Df Saattaa vaurioittaa sikiötä. Epäillään heikentävän hedelmällisyyttä.

    R61/62

    H400 Erittäin myrkyllistä vesieliöille.

    R50/50–53

    H410 Erittäin myrkyllistä vesieliöille, pitkäaikaisia haittavaikutuksia.

    R50-53

    H411 Myrkyllistä vesieliöille, pitkäaikaisia haittavaikutuksia.

    R51-53

    H412 Haitallista vesieliöille, pitkäaikaisia haittavaikutuksia.

    R52-53

    H413 Saattaa aiheuttaa pitkäaikaisia haittavaikutuksia vesieliöille.

    R53

    Akryyliamidin pitoisuus päällystysaineissa, retentioaineissa, lujuutta antavissa aineissa, vettä hylkivissä aineissa tai jätevesien sisäisessä tai ulkoisessa käsittelyssä käytettävissä kemikaaleissa saa olla enintään 700 ppm (kiintoainesisällön perusteella laskettuna).

    Toimivaltainen elin voi vapauttaa hakijan näiden vaatimusten noudattamisesta jätevesien ulkoisessa käsittelyssä käytettävien kemikaalien osalta.

    Arviointi ja todentaminen: Hakijan on annettava vakuutus tämän arviointiperusteen noudattamisesta ja toimitettava asianmukaiset asiakirjat (kuten käyttöturvallisuustiedotteet).

    f)   Pinta-aktiiviset aineet siistausaineissa

    Kaikkien pinta-aktiivisten aineiden, joita käytetään kierrätyskuitujen siistausaineiden koostumuksessa, on oltava lopullisesti biohajoavia (ks. testausmenetelmät ja kynnysarvot jäljempänä).

    Arviointi ja todentaminen: Hakijan on annettava vakuutus tämän arviointiperusteen noudattamisesta ja toimitettava kustakin pinta-aktiivisesta aineesta asianmukaiset käyttöturvallisuustiedotteet tai testausselosteet, joissa on ilmoitettava testausmenetelmä, kynnysarvo ja saatu tulos. Testauksessa on käytettävä jotain seuraavista menetelmistä ja kynnysarvoista: OECD 302 A–C (tai vastaavat ISO-standardit), hajoaa 28 päivän sisällä (adsorptio mukaan luettuna) vähintään 70-prosenttisesti menetelmillä 302 A ja B ja vähintään 60-prosenttisesti menetelmällä 302 C.

    g)   Biosidit

    Limaa muodostavien eliöiden torjuntaan kuituja sisältävissä kiertovesijärjestelmissä käytettävien biosidien tai biostaattisten aineiden tehokomponentit eivät saa olla mahdollisesti biologisesti kertyviä. Biosidien taipumus bioakkumulaatioon määritetään arvolla oktanoli/vesi-jakaantumiskerroin log Pow < 3,0 tai kokeellisesti määritetyllä biokonsentraatiotekijällä (BCF) ≤ 100.

    Arviointi ja todentaminen: Hakijan on annettava vakuutus tämän arviointiperusteen noudattamisesta ja toimitettava asianmukainen käyttöturvallisuustiedote tai testausseloste, jossa on ilmoitettava testausmenetelmä, kynnysarvo ja saatu tulos. Testauksessa on käytettävä seuraavia menetelmiä: OECD 107, 117 tai 305 A-E.

    h)   Atsovärit

    Asetuksen (EY) N:o 1907/2006 liitteen XVII mukaisesti mitään sellaisia atsoväriaineita ei saa käyttää, jotka voivat hajota seuraaviksi aromaattisiksi amiineiksi:

    1.

    4-aminobifenyyli

    (92-67-1)

    2.

    bentsidiini

    (92-87-5)

    3.

    4-kloro-o-toluidiini

    (95-69-2)

    4.

    2-naftyyliamini

    (91-59-8)

    5.

    o-amino-atsotolueeni

    (97-56-3)

    6.

    5-nitro-o-toluidiini

    (99-55-8)

    7.

    4-kloorianiliini

    (106-47-8)

    8.

    2,4-diaminoanisoli

    (615-05-4)

    9.

    4,4’-diaminodifenyylimetaani

    (101-77-9)

    10.

    3,3’-diklooribentsidiini

    (91-94-1)

    11.

    3,3’-dimetoksibentsidiini

    (119-90-4)

    12.

    3,3’-dimetyylibentsidiini

    (119-93-7)

    13.

    3,3’-dimetyyli-4,4’-diaminodifenyylimetaani

    (838-88-0)

    14.

    p-kresidiini

    (120-71-8)

    15.

    4,4’-metyleeni-bis-(2-kloorianiliini)

    (101-14-4)

    16.

    4,4’-oksidianiliini

    (101-80-4)

    17.

    4,4’-tiodianiliini

    (139-65-1)

    18.

    o-toluidiini

    (95-53-4)

    19.

    2,4-diaminotolueeni

    (95-80-7)

    20.

    2,4,5-trimetyylianiliini

    (137-17-7)

    21.

    4-aminoatsobentseeni

    (60-09-3)

    22.

    o-anisidiini

    (90-04-0)

    Arviointi ja todentaminen: Hakijan on annettava vakuutus tämän arviointiperusteen noudattamisesta.

    i)   Metallikompleksivärit tai -pigmentit

    Lyijy-, kupari-, kromi-, nikkeli- tai alumiinipohjaisia värejä tai pigmenttejä ei saa käyttää. Kupariftalosyaniinivärejä tai -pigmenttejä saa kuitenkin käyttää.

    Arviointi ja todentaminen: Hakijan on annettava vakuutus tämän arviointiperusteen noudattamisesta.

    j)   Väriaineiden metalli-ioniepäpuhtaudet

    Käytettyjen väriaineiden metalli-ioniepäpuhtaudet eivät saa ylittää seuraavia arvoja: Ag 100 ppm; As 50 ppm; Ba 100 ppm; Cd 20 ppm; Co 500 ppm; Cr 100 ppm; Cu 250 ppm; Fe 2 500 ppm; Hg 4 ppm; Mn 1 000 ppm; Ni 200 ppm; Pb 100 ppm; Se 20 ppm; Sb 50 ppm; Sn 250 ppm; Zn 1 500 ppm.

    Arviointi ja todentaminen: Hakijan on annettava vakuutus tämän arviointiperusteen noudattamisesta.

    Arviointiperuste 5 –   Jätehuolto

    Kaikilla massan- ja paperintuotantolaitoksilla on oltava järjestelmä ympäristömerkityn tuotteen valmistuksesta syntyvien jätteiden (siten kuin kyseisten massan- ja paperintuotantolaitosten sääntelyviranomaiset ovat ne määritelleet) ja jätetuotteiden käsittelemistä varten. Hakemuksen yhteydessä järjestelmästä on esitettävä asiakirjoja tai muu selvitys, jonka on katettava ainakin seuraavat seikat:

    menetelmät kierrätettävien materiaalien erottamiseksi jätevirrasta ja uusiokäytöstä tuotannossa,

    menetelmät materiaalien keräämiseksi muuta käyttöä varten, kuten polttaminen prosessihöyryn tai lämmön tuottamiseksi tai käyttö maataloudessa,

    menetelmät vaarallisten jätteiden (siten kuin kyseisten massan- ja paperintuotantolaitosten sääntelyviranomaiset ovat ne määritelleet) käsittelyä varten.

    Arviointi ja todentaminen: Hakijan on toimitettava yksityiskohtainen kuvaus kyseisten kunkin tuotantolaitoksen jätehuoltomenettelyistä sekä vakuutus tämän arviointiperusteen noudattamisesta.

    Arviointiperuste 6 –   Soveltuvuus käyttöön

    Tuotteen on sovelluttava käyttöön.

    Arviointi ja todentaminen: Hakijan on esitettävä tarkoituksenmukaiset asiakirjat, joilla osoitetaan arviointiperusteen soveltamisalan noudattaminen. Testausmenetelmien on oltava seuraavien standardien mukaisia:

    Kopiopaperit: EN 12281 – ”Printing and business paper – Requirements for copy paper for dry toner imaging processes”

    Jatkolomakepaperit: EN 12858 – ”Paper – Printing and business paper – Requirements for continuous stationery”

    Tuotteen on oltava sovellettavissa standardeissa vahvistettujen kulutuskestävyyttä koskevien vaatimusten mukainen. Hakijan oppaassa annetaan luettelo kulutuskestävyyden arvioinnissa käytettävistä normeista ja standardeista.

    Edellä esitettyjen menetelmien käytön sijaan tuottajat voivat vaihtoehtoisesti taata tuotteidensa käyttösoveltuvuuden toimittamalla asianmukaiset asiakirjat, joissa osoitetaan paperin laatu standardin EN ISO/IEC 17050–1:2004 mukaisesti. Kyseisessä standardissa vahvistetaan yleiset kriteerit toimittajan antamalle ilmoitukselle standardiasiakirjoissa vahvistettujen vaatimusten noudattamisesta.

    Arviointiperuste 7 –   Pakkauksessa olevat tiedot

    Tuotepakkauksessa on näyttävä seuraavat tiedot:

    ”Käytetty paperi kerättävä talteen kierrätystä varten.”

    Jos tuotteessa on käytetty kierrätyskuituja, tuottajan on lisäksi ilmoitettava EU-ympäristömerkkilogon vieressä kierrätyskuidun vähimmäisprosenttiosuus.

    Arviointi ja todentaminen: Hakijan on toimitettava mallikappale tuotepakkauksesta, jossa on vaaditut tiedot.

    Arviointiperuste 8 –   Ympäristömerkin tiedot

    Vapaaehtoisessa ympäristömerkin tekstikentässä on oltava seuraava teksti:

    ”–

    Alhainen ilman ja vesistöjen pilaantuminen

    Käytetty sertifioituja kuituja JA/TAI Käytetty kierrätyskuituja [tapauksen mukaan]

    Vaarallisten aineiden käyttöä rajoitettu”.

    Tekstikentän sisältävän vaihtoehtoisen ympäristömerkin käyttöä koskevat ohjeet ovat saatavilla EU-ympäristömerkin käyttöä koskevissa suuntaviivoissa internetosoitteessa:

    http://ec.europa.eu/environment/ecolabel/promo/pdf/logo%20guidelines.pdf

    Arviointi ja todentaminen: Hakijan on toimitettava mallikappale pakkauksesta merkintöineen sekä vakuutus tämän arviointiperusteen täyttymisestä.


    (1)  tästä tasosta voidaan poiketa 0,1:een saakka, jos voidaan osoittaa, että korkeampi fosforitaso johtuu puumassaan luontaisesti sisältyvästä fosforista.

    (2)  Sellaisina kuin ne määritellään Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivissä 2009/28/EY (EUVL L 140, 5.6.2009, s. 16).

    (3)  EUVL L 396, 30.12.2006, s. 1.

    (4)  Kuten Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksessa (EY) N:o 1272/2008 (EUVL L 353, 31.12.2008, s. 1) säädetään.

    (5)  Kuten neuvoston direktiivissä 67/548/ETY (EYVL 196, 16.8.1967, s. 1) säädetään.

    (6)  Kuten asetuksessa (EY) N:o 1272/2008 säädetään.

    (7)  Kuten direktiivissä 67/548/ETY säädetään.


    Top