EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32004D0519

2004/519/EY:Neuvoston päätös, tehty 14 päivänä kesäkuuta 2004, Albanian Eurooppa-kumppanuuden periaatteista, ensisijaisista tavoitteista ja ehdoista

EUVL L 223, 24.6.2004, p. 20–29 (ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, NL, PL, PT, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 09/02/2006; Kumoaja 32006D0054

ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2004/519/oj

24.6.2004   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

L 223/20


NEUVOSTON PÄÄTÖS,

tehty 14 päivänä kesäkuuta 2004,

Albanian Eurooppa-kumppanuuden periaatteista, ensisijaisista tavoitteista ja ehdoista

(2004/519/EY)

EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO, joka

ottaa huomioon Euroopan yhteisön perustamissopimuksen,

ottaa huomioon Eurooppa-kumppanuuksien solmimisesta osana vakautus- ja assosiaatioprosessia 22 päivänä maaliskuuta 2004 annetun neuvoston asetuksen (EY) N:o 533/2004 (1) ja erityisesti sen 2 artiklan,

ottaa huomioon komission ehdotuksen,

sekä katsoo seuraavaa:

(1)

Thessalonikissa 19 ja 20 päivänä kesäkuuta 2003 kokoontunut Eurooppa-neuvosto vahvisti ”Länsi-Balkania koskevan Thessalonikin toimintasuunnitelman: kohti yhdentyvää Eurooppaa”. Siinä mainitaan, että Eurooppa-kumppanuuksien laatiminen on yksi keinoista tehostaa vakautus- ja assosiaatioprosessia.

(2)

Neuvoston asetuksessa (EY) N:o 533/2004 säädetään, että neuvosto päättää määräenemmistöllä komission ehdotuksesta Eurooppa-kumppanuuksien periaatteista, ensisijaisista tavoitteista ja ehdoista sekä niiden myöhemmistä mukautuksista. Siinä säädetään myös, että Eurooppa-kumppanuuksien täytäntöönpanon seuranta varmistetaan vakautus- ja assosiaatioprosessin yhteydessä käyttöön otettujen mekanismien, erityisesti vuosikertomusten, avulla.

(3)

Komission vuoden 2004 vuosikertomuksessa esitetään analyysi Albanian valmistautumisesta yhdentymään tiiviimmin Euroopan unioniin ja siinä yksilöidään tiettyjä lisätoimia edellyttävät ensisijaiset alat.

(4)

Valmistautuakseen yhdentymään tiiviimmin Euroopan unioniin Albanian olisi laadittava suunnitelma, johon sisältyvät aikataulu ja toimenpiteet, joita se aikoo toteuttaa tavoitteen saavuttamiseksi,

ON PÄÄTTÄNYT SEURAAVAA:

1 artikla

Asetuksen (EY) N:o 533/2004 1 artiklan mukaisen Albanian Eurooppa-kumppanuuden periaatteet, ensisijaiset tavoitteet ja ehdot luetellaan tämän päätöksen liitteessä, joka on sen erottamaton osa.

2 artikla

Eurooppa-kumppanuuden täytäntöönpanoa tarkastellaan vakautus- ja assosiaatioprosessin yhteydessä käyttöön otettujen mekanismien avulla.

3 artikla

Tämä päätös tulee voimaan kolmantena päivänä sen jälkeen, kun se on julkaistu Euroopan unionin virallisessa lehdessä.

Tehty Luxemburgissa 14 päivänä kesäkuuta 2004.

Neuvoston puolesta

Puheenjohtaja

B. COWEN


(1)  EUVL L 86, 24.3.2004, s. 1.


LIITE

1.   JOHDANTO

Thessalonikin toimintasuunnitelmassa yksilöidään keinot vakautus- ja assosiaatioprosessin tehostamiseksi muun muassa ottamalla käyttöön Eurooppa-kumppanuudet.

Komission vuosikertomukseen perustuen Albanian Eurooppa-kumppanuuden tarkoituksena on yksilöidä ensisijaiset tavoitteet, joilla tuetaan maan pyrkimyksiä lähentyä Euroopan unionia johdonmukaista kehystä noudattaen. Nämä ensisijaiset tavoitteet mukautetaan vastaamaan Albanian erityisiä tarpeita ja valmiusastetta, ja niitä ajantasaistetaan tarvittaessa. Eurooppa-kumppanuus toimii myös ohjeistuksena Albanialle annettavalle rahoitusavulle.

Albanian odotetaan vahvistavan suunnitelman, johon sisältyvät aikataulu ja tiedot siitä, kuinka se aikoo saavuttaa Eurooppa-kumppanuuden ensisijaiset tavoitteet. Suunnitelmassa olisi myös mainittava keinot toteuttaa Thessalonikin toimintasuunnitelma sekä järjestäytyneen rikollisuuden ja korruption torjumista koskevat ensisijaiset toimet, jotka yksilöitiin vuonna 2002 pidetyssä Lontoon konferenssissa ja 28 päivänä marraskuuta 2003 Brysselissä Euroopan unionin ja Länsi-Balkanin foorumin yhteydessä pidetyssä ministerikokouksessa. Lisäksi siinä olisi mainittava toimenpiteet, jotka kukin Länsi-Balkanin maa esitti 5 päivänä marraskuuta 2003 Belgradissa pidetyssä yhtenäistettyä rajavalvontaa käsitelleen Ohridin konferenssin seurantakokouksessa.

2.   PERIAATTEET

Vakautus- ja assosiaatioprosessi toimii jatkossakin Euroopan unioniin yhdentymisen kehyksenä Länsi-Balkanin maille niiden koko liittymisprosessin ajan.

Albanian osalta yksilöidyt keskeisimmät ensisijaiset tavoitteet koskevat sen valmiuksia täyttää Kööpenhaminassa vuonna 1993 kokoontuneen Eurooppa-neuvoston vahvistamat perusteet sekä vakautus- ja assosiaatioprosessille asetetut edellytykset, erityisesti edellytykset, jotka neuvosto on määritellyt 29 päivänä huhtikuuta 1997 sekä 21 ja 22 päivänä kesäkuuta 1999 vahvistamissaan päätelmissä. Lisäksi kyseisissä tavoitteissa huomioidaan 24 päivänä marraskuuta 2000 Zagrebissa pidetyn huippukokouksen loppujulistuksen ja Thessalonikin toimintasuunnitelman sisältö.

3.   ENSISIJAISET TAVOITTEET

Komission vuosikertomuksessa arvioidaan edistymistä ja yksilöidään ne alueet, joilla maan on toteutettava lisätoimia. Eurooppa-kumppanuudessa lueteltujen ensisijaisten tavoitteiden valinnassa on perusteena käytetty Albanian realistisia mahdollisuuksia saavuttaa tavoitteet tai edistyä niiden toteuttamisessa huomattavasti lähivuosien aikana. Tavoitteet erotellaan lyhyen aikavälin ensisijaisiin tavoitteisiin, jotka odotetaan toteutettavan vuoden tai kahden kuluessa, ja keskipitkän aikavälin tavoitteisiin, jotka odotetaan toteutettavan kolmen tai neljän vuoden kuluessa.

Eurooppa-kumppanuudessa luetellaan Albanian keskeiset ensisijaiset alueet sen valmistautuessa yhdentymään tiiviimmin Euroopan unioniin. Kyseiset ensisijaiset alueet perustuvat vuoden 2004 vuosikertomuksessa esitettyyn analyysiin. On syytä muistaa, että lainsäädännön lähentämisessä ei riitä yksistään se, että yhteisön säännöstö saatetaan osaksi kansallista lainsäädäntöä. On myös tarpeen valmistautua lainsäädännön täysimääräiseen täytäntöönpanoon.

3.1   LYHYEN AIKAVÄLIN ENSISIJAISET TAVOITTEET

Poliittinen tilanne

Demokratia ja oikeusvaltioperiaate

Keskittyminen uudistuksiin ja demokraattisten instituutioiden asianmukaisen toiminnan varmistaminen– Albanian on huolehdittava siitä, että politiikan harjoittamisessa keskitytään vakautus- ja assosiaatioprosessissa edistymiseksi tarvittavien uudistusten täytäntöönpanoon. Sen on parannettava parlamentin valiokuntia ja tutkintavaliokuntia koskevia sääntöjä. Sen on noudatettava täysimääräisesti perustuslakia sekä noudatettava perustuslakituomioistuimen päätöksiä ja pantava ne täytäntöön. Albanian on edistettävä kansalaisyhteiskunnan kehittymistä ja sen aktiivista osallistumista päätöksentekoprosessiin.

Julkishallinnon toiminnan tehostaminen– Albanian on huolehdittava virkamieslain täytäntöönpanosta ja toteutettava toimia lain parantamiseksi. Sen on toteutettava toimia asiattoman poliittisen väliintulon estämiseksi julkishallinnon toiminnassa. Sen on laadittava selkeät ohjeet, jotka koskevat kaikkien virkamiesten palvelukseen ottoa, siirtoja ja virkasuhteen purkua, ja pantava ohjeet täytäntöön. Sen on varmistettava, että julkishallintokomitea hoitaa tehtävänsä lakia noudattaen. Sen on lujitettava pääsihteerin asemaa ministeriöissä, ministerineuvostossa ja parlamentissa. Sen on parannettava alakohtaisten ministeriöiden ja Euroopan yhdentymistä käsittelevän ministeriön välistä yhteensovittamista. Sen on lujitettava julkishallinnon koulutuskeskukselle annettavan rahoituksen jatkuvuutta ja vahvistettava keskuksen koulutusvalmiuksia. Sen on laadittava paikallishallinnoille niiden tarpeet huomioivia koulutusohjelmia. Sen on varmistettava, että Albanian nykyisten alueyksikköjen suunniteltu tarkastelu sekä uuden aluejaon käyttöönotto tapahtuvat asianmukaisesti siten, että kaikki asianomaiset osapuolet osallistuvat niihin.

Seuraavien parlamentti- ja paikallisvaalien asianmukainen ja oikea-aikainen valmistelu– Albanian on pantava riittävän ajoissa täytäntöön ETYJ:n / demokraattisten instituutioiden ja ihmisoikeuksien toimiston vuoden 2003 paikallisvaalien johdosta antamat suositukset.

Oikeusjärjestelmän lujittaminen– Albanian on toteutettava toimenpiteitä avoimuuden lisäämiseksi ja rikos- ja siviilioikeudenkäyntien kulun parantamiseksi. Sen on edistettävä tuomareiden asemaa, heidän riippumattomuuttaan ja perustuslain mukaista suojaansa. Albanian on huolehdittava siitä, että tuomareiden asemaan sisältyy jatkossakin oikeus tuomareille ja syyttäjille annettavaan perus- ja ammatilliseen koulutukseen. Sen on varmistettava ”vakavien rikosten tuomioistuimen” tehokas toiminta. Sen on huolehdittava siitä, että tuomarit ja syyttäjät valitaan ja nimitetään karsintatutkintojen perusteella perustuslakia ja lakia noudattaen. Sen on huolehdittava lisäksi siitä, että tuomareiden ja syyttäjien ylentäminen tapahtuu asianmukaisesti ja puolueettomia menettelyjä noudattaen. Sen on parannettava sekä korkean tuomioistuinneuvoston että yleisen syyttäjän viraston tarkastusyksikköjen toimintaa ja varmistettava, ettei tuomareihin ja syyttäjiin sovelleta rankaisusuojaa. Sen on annettava oikeusministeriön ja korkean tuomioistuinneuvoston erillisten tarkastusyksikköjen rooleja koskevat selkeät suuntaviivat. Sen on annettava todistajien suojelua koskeva riittävä lainsäädäntö. Sen on lisättävä jatkuvasti tuomioistuimen antamien tuomioiden täytäntöönpanon määrää. Sen on laadittava asianmukainen keskipitkän/pitkän aikavälin strateginen suunnitelma lainkäytön alan koulutuslaitosta varten, jotta laitoksen toimintaa ja rahoituksen jatkuvuutta voidaan parantaa. Sen on huolehdittava asianmukaisista toimista (tutkinta ja mahdollinen syytteen nostaminen), jotta tiettyjen henkilöiden rikollisesta toiminnasta julkisuudessa esitettyjen väitteiden paikkansapitävyys tutkitaan.

Korruption torjunnan tehostaminen– Albanian on annettava tarvittava lainsäädäntö maan lainsäädäntökehyksen yhdenmukaistamiseksi sen ratifioimien eurooppalaisten lahjontaa koskevien siviili- ja rikosoikeudellisten yleissopimusten kanssa. Sen on parannettava nykyistä lahjontalainsäädäntöä ja pantava se täytäntöön. Sen on varmistettava, että omaisuuden ilmoittamisesta annettu laki pannaan täytäntöön. Sen on pantava täytäntöön vuosien 2003 ja 2004 korruption torjuntaa koskeva toimintasuunnitelma ja varmistettava, että seuraavaan, vuosia 2004 ja 2005 koskevaan suunnitelmaan sisältyy realistisia, tarkasti määriteltyjä ja mitattavissa olevia korruption vastaisia toimenpiteitä. Sen on lujitettava korruption tutkintaan ja oikeuskäsittelyyn liittyviä institutionaalisia valmiuksia. Sen on varmistettava, että yleisesti talousrikoksia käsittelevän Tiranan syyttäjänviraston yhteydessä toimiva erikoisyksikkö huolehtii myös korruptiotapauksista. Sen on karsittava luetteloa virkamiehistä, joille on myönnetty erivapauksia, ja noudatettava jatkossa erivapauksien myöntämisessä tarkasti kansainvälisiä sääntöjä ja käytäntöjä.

Ihmisoikeudet ja vähemmistöjen suojelu

Ihmisoikeuksien kunnioittamisen parantaminen lainvalvontaviranomaisten piirissä– Albanian on varmistettava, että poliisit, tuomarit, syyttäjät ja muut lainkäyttöviranomaiset ovat täysin tietoisia ihmisoikeuksia koskevista velvoitteistaan ja että ne noudattavat ihmisoikeuksia Albanian ratifioimien kansainvälisten yleissopimusten, erityisesti Euroopan ihmisoikeussopimuksen mukaisesti. Sen on otettava käsiteltäviksi tapauksia, joissa lainkäyttöviranomaiset ovat syyllistyneet epäasialliseen kohteluun, saattamalla tekoon syyllistyneet tosiasiallisesti oikeuden eteen. Sen on parannettava säilöön otettujen ja tutkintavankien olosuhteita poliisivankiloissa ja toteutettava toimia kansainvälisten vaatimusten täyttämiseksi tällä alalla.

Sananvapauden ja viestinten vapauden takaaminen– Albanian on toteutettava toimenpiteitä sen estämiseksi, että lehdistön toimintaa häiritään ja/tai että sen toimintaan kohdistuu poliittista väliintuloa. Sen on saatettava kunnianloukkauslainsäädäntö Euroopan unionin normien mukaiseksi ja pantava se täytäntöön. Sen on annettava painettuja viestimiä koskeva asianmukainen lainsäädäntö ja parannettava sähköisiä viestimiä koskevaa lainsäädäntöä ottaen siinä huomioon Euroopan unionin normit. Sen on toteutettava toimenpiteitä viestinten omistussuhteita koskevan avoimuuden varmistamiseksi. Sen on varmistettava viestinten valvontaelimen eli kansallisen radio- ja televisioneuvoston riippumattomuus. Sen on laadittava valmiiksi radio- ja televisiotaajuuksia koskeva kansallinen suunnitelma. Sen on kannustettava tutkivaa journalismia ja toteutettava toimenpiteitä toimittajien riippumattomuuden ja ammattimaisuuden tukemiseksi.

Vähemmistöjen oikeuksien kunnioittamisen varmistaminen– Albanian on toimitettava paikkansapitävää tietoa maan vähemmistöryhmien koosta. Sen on parannettava vähemmistöjä koskevaa lainsäädäntökehystä, jotta se täyttää kansallisten vähemmistöjen suojelua koskevan Euroopan neuvoston puiteyleissopimuksen vaatimukset, ja huolehdittava kyseisen yleissopimuksen täytäntöönpanosta kaikkialla Albanian alueella. Sen on pantava täytäntöön romaniväestöä koskeva kansallinen strategia.

Alueellinen ja kansainvälinen yhteistyö

Alueellisen yhteistyön lujittaminen– Albanian on täytettävä alueellista yhteistyötä koskevat vakautus- ja assosiaatioprosessin vaatimukset ja Thessalonikin sitoumukset. Sen on huolehdittava kaikkien sellaisten alueellisten vapaakauppasopimusten täytäntöönpanosta, jotka on tehty vakaussopimukseen sisältyvästä kaupan vapauttamisesta vuonna 2001 tehdyn yhteisymmärryspöytäkirjan mukaisesti.

Kansainvälisten velvoitteiden täytäntöönpano– Albanian on huolehdittava siitä, että se noudattaa WTO-sitoumuksiaan. Kun tilanne on saatettu asianmukaiseksi, sen on huolehdittava tarkistetun aikataulun noudattamisesta, jottei enää tarvitse turvautua uusiin poikkeuksiin. Albanian on varmistettava, että se noudattaa Euroopan unionin suhteistaan johtuvia sitoumuksiaan.

Talouden tilanne

Vapaa markkinatalous ja rakenneuudistukset

Vakaan talouden varmistaminen– Albanian on pyrittävä säilyttämään talous vakaana Kansainvälisen valuuttarahaston (IMF) ohjelman mukaisesti. Sen on osoitettava noudattavansa kansainvälisten rahoituslaitosten suosituksia.

Liiketoimintaympäristön parantaminen– Albanian on pantava täytäntöön toimintasuunnitelma investointien hallinnollisten esteiden poistamiseksi ja hallintomenettelyjen yksinkertaistamiseksi. Sen on annettava parannettu kauppalainsäädäntö. Sen on hyväksyttävä kansallisten ja ulkomaisten yritysten sijoittautumista, rekisteröintiä ja toimintaa koskevat selkeät säännöt ja menettelyt ja huolehdittava, että ne ovat vakautus- ja assosiaatiosopimuksen vaatimusten mukaisia. Sen on varmistettava, että yritys- ja liiketoimintaan liittyvän lainsäädännön, sääntöjen ja menettelyjen täytäntöönpanossa ei ilmene mielivaltaisuutta eikä syrjintää. Sen on pantava täytäntöön pienyrityksiä koskeva eurooppalainen peruskirja ja erityisesti vuodelle 2004 asetetut tavoitteet. Sen on huolehdittava siitä, että pk-yritysvirasto on kaikin puolin toimintakykyinen. Sen on uudistettava ennakkoverojärjestelmää, jotta se olisi suotuisampi uusien yritysten kannalta. Sen on jatkettava kansallisen takuurahaston valmistelua. Sen on ulotettava yrityksen rekisteröintimahdollisuudet kattamaan koko maan.

Vakaiden ja toimivien maa-/kiinteistömarkkinoiden kehittäminen– Albanian on annettava uusi lainsäädäntö kommunistivallan aikana takavarikoidun omaisuuden palauttamisesta/korvaamisesta. Sen on varmistettava, että lainsäädäntö antaa tyydyttävän vastauksen suurimpaan osaan vaatimuksista, ja toteutettava tiiviissä yhteistyössä kaikkien asianomaisten poliittisten tahojen ja omistajien yhdistysten kanssa tarvittavat toimet lainsäädännön panemiseksi täytäntöön. Sen on erityisesti huolehdittava kaikkien sellaisten tietojen saatavuudesta, joita tarvitaan palautuksiin tai korvauksiin käytettävissä olevan maan määrittämiseksi. Sen on yksilöitävä selkeästi vielä ratkaisematta olevat palautusvaatimukset ja laadittava uskottava rahoitussuunnitelma mahdollisten korvauskustannusten kattamiseksi.

Työllisyyden ja sosiaalisen yhteenkuuluvuuden edistäminen– Albanian on laadittava kaikkien asian kannalta merkityksellisten tahojen avustuksella strategia työllisyyden ja sosiaalisen yhteenkuuluvuuden edistämiseksi ja aloitettava strategian täytäntöönpano. Sen on toteutettava toimenpiteitä sosiaaliturvajärjestelmien ja sosiaalisten normien parantamiseksi sekä torjuttava sosiaalista syrjäytymistä ja syrjintää. Sen on noudatettava keskeisiä työnormeja ja huolehdittava niiden tosiasiallisesta täytäntöönpanosta.

Julkisen talouden hoito

Julkisen talouden hoidon parantaminen– Albanian on parannettava budjettimenettelyjä laatimalla realistisia tuloarvioita, priorisoimalla tehokkaammin menoja ja lujittamalla poliittisten tavoitteiden ja budjettisuunnittelun välisiä yhteyksiä. Sen on laadittava kattava sosioekonominen strategia, johon sisältyvät nykyinen sosiaalisen ja taloudellisen kehityksen kansallinen strategia ja keskipitkän aikavälin menokehys. Tähän strategiaan voitaisiin myöhemmin yhdistää kaikki rahoitusapu. Tässä yhteydessä sen on huolehdittava siitä, että vakautus- ja assosiaatioprosessin ensisijaiset tavoitteet otetaan asianmukaisesti huomioon.

Sen on laadittava kattava julkisen talouden sisäistä valvontaa koskeva strategia-asiakirja ottaen siinä huomioon Euroopan unionin vaatimukset.

Sen on pantava täytäntöön sisäisestä tarkastuksesta annettu laki. Sen on varmistettava valtiontalouden tarkastusviraston asianmukainen toiminta, mukaan luettuna sen havaintojen ja suositusten seuranta, sekä rikosasioiden käsittely tuomioistuimissa.

Euroopan unionin normit

Sisämarkkinat ja kauppa

Tavaroiden liikkuvuus– Albanian on edistyttävä Euroopan unionin standardien käyttöönotossa. Sen on annettava säädösluonnos akkreditointilaitoksen organisaatiosta ja toiminnasta sekä varmistettava, että akkreditointitoiminta erotetaan standardointi- ja varmentamistoiminnasta. Sen on toteutettava toimenpiteitä talouden toimijoiden tietoisuuden lisäämiseksi näiden käsitteiden osalta sekä siitä, mikä merkitys käsitteillä on kansainvälisessä kaupassa.

Sen on parannettava kasvinsuojelu- ja eläinlääkintäolosuhteita Euroopan unionin vaatimusten mukaisesti varsinkin, kun kyse on tuotteista, joilla on hyvät vientimahdollisuudet.

Tulli– Albanian on vakiinnutettava tullilaitoksen toiminta ja parannettava kaikin puolin sen hallintovalmiuksia. Sen on erityisesti huolehdittava henkilöstön pysyvyydestä ja hallinnoitava henkilöstöresursseja tarkasti asiaa koskevaa lainsäädäntöä noudattaen. Sen on lujitettava kauppasopimusten täytäntöönpanosta vastaavia tullin yksikköjä, erityisesti tavaroiden alkuperää käsittelevää yksikköä. Sen on lujitettava hallinnollista yhteistyötä tullialalla. Sen on varmistettava, että passitusta, tullausarvon määrittämistä, tullivarastointia, riskianalyysiä ja (sisäistä ja ulkoista) tilintarkastusta koskevat säännöt ja menettelyt pannaan täytäntöön Euroopan unionin normien ja soveltuvin osin kansainvälisten yleissopimusten mukaisesti. Sen on huolehdittava siitä, että tullilaitos hoitaa maksunkantovelvoitteensa lakia noudattaen. Sen on toteutettava konkreettisia toimenpiteitä salakuljetuksen ja laittoman kaupan torjumiseksi. Sen on otettava käyttöön ASYCUDA-tullitietojärjestelmä Tiranan tullissa ja Durresin satamassa. Sen on varmistettava, että kaikkialla maassa sovelletaan tullilainsäädäntöä, sääntöjä ja menettelyjä syrjimättömällä tavalla.

Verotus– Albanian on aloitettava nykyisen verolainsäädännön ja hallintomenettelyjen tarkastelu ja huolehdittava verolainsäädännön tehokkaasta ja syrjimättömästä täytäntöönpanosta. Sen on tehostettava veropetosten torjuntaa. Sen on edistyttävä käynnissä olevassa verohallinnon uudistuksessa muun muassa kehittämällä ja laajentamalla yhtenäistettyä atk-järjestelmää. Sen on ratkaistava kaikki vielä käsiteltävinä olevat Euroopan unionin rahoittamia hankkeita koskevat verovapautusvaatimukset ja otettava käyttöön tehokas järjestelmä, jolla varmistetaan Euroopan unionin rahoittamien hankkeiden tosiasiallinen verovapaus vuoden 1992 puitesopimuksen mukaisesti.

Kilpailu ja valtiontuet– Albanian on annettava säännöt uuden kilpailulain täytäntöön panemiseksi ja aloitettava lain täytäntöönpano. Sen on valmistauduttava perustamaan riippumaton kilpailuviranomainen sekä lujitettava hallinnollisia valmiuksia. Sen on edistettävä kilpailupolitiikkaa tukemalla vapauttamista, parantamalla julkisten hankintojen käytäntöjä ja varmistamalla kilpailua tukeva lähestymistapa yksityistämisessä. Sen on annettava tarvittava valtiontukia koskeva lainsäädäntökehys ja edistettävä valtiontukea koskevien periaatteiden avoimuutta ja perusluonteista täytäntöönpanoa.

Julkiset hankinnat– Albanian on pantava täytäntöön nykyinen julkisia hankintoja koskeva lainsäädäntö ja toteutettava toimia sen lähentämiseksi Euroopan unionin normeihin. Sen on vältettävä poikkeuksien soveltamista julkista tarjouskilpailua koskevaan periaatteeseen ja varmistettava tarjouskilpailumenettelyjen huolellinen täytäntöönpano. Sen on lujitettava julkisten hankintojen virastoa sekä alakohtaisten ministeriöiden julkisista hankinnoista vastaavia yksikköjä. Sen on toteutettava toimenpiteitä valitusten asianmukaiseksi käsittelemiseksi.

Teollis- ja tekijänoikeudet– Albanian on annettava uusi teollisoikeuksia koskeva lainsäädäntö. Sen on liityttävä uusien kasvilajikkeiden suojaamista koskevaan kansainväliseen yleissopimukseen. Sen on annettava tarvittava lainsäädäntö ja lujitettava hallinnollisia valmiuksia tekijänoikeussuojan parantamiseksi. Sen on toteutettava toimia talouden toimijoiden, lainvalvontaviranomaisten ja oikeuslaitoksen tietoisuuden lisäämiseksi teollis- ja tekijänoikeuksista, kaupallisista oikeuksista sekä esineoikeuksista. Sen on toteutettava toimenpiteitä teollis- ja tekijänoikeuksien täytäntöön panemiseksi.

Alakohtaiset politiikat

Ympäristö– Albanian on alettava puhdistaa myrkkyjen saastuttamia alueita Durresissa ja Vlorassa ja pyrittävä ratkaisemaan radioaktiivisen jätteen ongelmat Tiranassa ja Fierissä. Sen on varmistettava ympäristövaikutusten arvioinnista ja ympäristöveroista annetun lainsäädännön täytäntöönpano. Sen on parannettava ympäristöministeriön ja muiden ympäristöasioita käsittelevien viranomaisten välistä yhteensovittamista. Sen on nopeutettava kansallisen vesihuolto- ja sanitaatiostrategian sekä maaseudun vesihuolto- ja sanitaatiostrategian täytäntöönpanoa.

Energia– Albanian on pantava täytäntöön vuosien 2003–2005 toimintasuunnitelma ja aloitettava kansallisen energiastrategian täytäntöönpano. Sen on pantava täytäntöön Ateenassa vuonna 2003 Kaakkois-Euroopan alueellisista energiamarkkinoista tehdyn yhteisymmärryspöytäkirjan mukaisesti annetut sitoumukset.

Televiestintä– Albanian on huolehdittava siitä, että sähköisen viestinnän ala vapautetaan tosiasiallisesti ja että sääntelyelimiä vahvistetaan ja asianmukaista alakohtaista lainsäädäntöä ja politiikkoja otetaan käyttöön.

Yhteistyö oikeus- ja sisäasioissa

Rajavalvonta– Albanian on toukokuussa 2003 Ohridissa rajaturvallisuudesta ja valvonnasta järjestetyn alueellisen konferenssin jatkotoimena toteutettava toimenpiteet, jotka hallitus on hyväksynyt ja jotka on esitelty marraskuussa 2003 järjestetyssä Euroopan unionin ja Länsi-Balkanin oikeus- ja sisäasiainministerien kokouksessa. Sen on laadittava yhtenäistetty rajavalvontastrategia Euroopan unionin vaatimusten mukaisesti. Sen on lujitettava rajavalvonnasta vastaavia lainvalvontaviranomaisia ja parannettava rajavalvonnan tasoa. Sen on otettava käyttöön asianmukainen riskianalyysijärjestelmä rajavalvonnan parantamiseksi rajanylityspaikoilla sekä vihreillä rajoilla (maastorajoilla) ja sinisillä rajoilla (vesirajoilla). Sen on lisättävä yhteistyötä naapurimaiden kanssa sekä yhteistyötä rajavalvontaan osallistuvien kansallisten lainvalvontaviranomaisten välillä rajoilla ja valvontatoimien yhteydessä. Sen on parannettava lainvalvontaviranomaistensa välineitä ja valmiuksia väärennettyjen/väärien matkustusasiakirjojen havaitsemiseksi. Sen on toteutettava tarpeelliset toimenpiteet yhdessä asiaankuuluvien kansainvälisten toimijoiden kanssa turvallisuuden, hallinnan ja valvonnan asianmukaisen tason varmistamiseksi Tiranan kansainvälisellä lentokentällä.

Maahanmuutto- ja turvapaikkapolitiikka– Albanian on laadittava kansallinen maahanmuuttostrategia ja aloitettava sen täytäntöönpano. Sen on varmistettava, että tarvittavat menettelyt Euroopan unionin ja Albanian takaisinottosopimuksen allekirjoittamiseksi ja ratifioimiseksi saadaan mahdollisimman pian päätökseen vuonna 2004.

Sen on hyväksyttävä virallisesti kansallinen turvapaikkatoimintasuunnitelma. Sen on korjattava jäljellä olevat puutteet turvapaikkalainsäädännössä. Sen on pantava täytäntöön erityisesti raja-alueilla ”ennakkoseulontajärjestelmä” maan alueella laittomasti oleskelevien luokittelemiseksi. Sen on noudatettava palauttamiskieltoa (non-refoulement) koskevaa periaatetta. Sen on varmistettava, että turvapaikkahakemukset käsitellään lakia ja määräaikoja noudattaen.

Poliisivoimat– Albanian on pantava täysimääräisesti täytäntöön poliisilaki. Sen on laadittava avoin virka- ja ylennysjärjestelmä ja pantava se täytäntöön. Sen on parannettava poliisin tutkintavalmiuksia. Sen on laadittava yhtenäistetty menettelykäsikirja rikospoliisin henkilöstöä varten. Sen on vahvistettava selkeät säännöt eri poliisiyksikköjen ja syyttäjänviraston välisen asianmukaisen yhteistyön varmistamiseksi. Sen on lujitettava poliisivoimia kuntatasolla. Sen on varmistettava, että korruptioon ja muihin rikoksiin syyllistyneiden poliisien teot käsitellään tuomioistuimissa.

Järjestäytynyt rikollisuus, laiton kauppa, huumausaineet, rahanpesu ja terrorismi– Albanian on pantava täytäntöön sellaisia järjestäytyneen rikollisuuden vastaisiin toimiin keskittyviä toimenpiteitä, jotka hallitus on hyväksynyt ja jotka on esitelty marraskuussa 2003 pidetyssä Euroopan unionin ja Länsi-Balkanin oikeus- ja sisäasiainministerien kokouksessa. Sen on varmistettava, että lainsäädännössä annetaan ”järjestäytyneestä rikollisuudesta” selkeä käsitemääritelmä, joka vastaa Euroopan unionin lainsäädäntöä ja yleisesti hyväksyttyjä kansainvälisiä normeja. Sen on annettava kansainvälisten normien mukainen varastettuja tavaroita koskeva lainsäädäntö, joka kattaa myös ulkomailla varastetut tavarat, ja pantava se täytäntöön. Sen on huolehdittava järjestäytyneen rikollisuuden torjuntaan osallistuvien lainvalvontaviranomaisten, ministeriöiden ja lainsäätäjien välisestä yhteistyöstä ja tiedonvaihdosta. Sen on ulotettava erikoistutkintakeinojen käyttö kaikille järjestäytyneeseen rikollisuuteen liittyville aloille lain suomissa rajoissa ja täysimääräisesti kansainvälisiä normeja noudattaen. Sen on pantava täytäntöön vuonna 2003 hyväksytty laittoman kaupan torjuntastrategia. Sen on toteutettava tarvittavat toimet valmistautuakseen tekemään sopimuksen Europolin kanssa. Sen on toteutettava tarvittavat toimenpiteet, jotta Euroopan unionin jäsenvaltioiden kanssa voidaan tehdä kahdenvälisiä luovutussopimuksia.

Sen on pantava täytäntöön olemassa oleva huumausainelainsäädäntö. Sen on huolehdittava jatkuvista toimista kannabiksen viljelyn ja laittoman kaupan torjumiseksi. Sen on laadittava kansallinen huumausainestrategia Euroopan unionin huumausainestrategian ja toimintasuunnitelman mukaisesti.

Sen on lujitettava rahanpesun torjumisesta vastaavien instituutioiden valmiuksia. Sen on huolehdittava näiden instituutioiden välisestä riittävästä yhteistyöstä, otettava käyttöön tehokkaita työskentelymenetelmiä ja kehitettävä asianmukainen tapausten hallinnointijärjestelmä. Sen on pantava täytäntöön nykyinen rahanpesulainsäädäntö.

Sen on lisättävä kansainvälistä yhteistyötä ja pantava täytäntöön asiaa koskevia kansainvälisiä terrorismin vastaisia yleissopimuksia. Sen on tehostettava sekä valtion sisäistä että muiden valtioiden kanssa tapahtuvaa poliisin ja tiedustelupalvelujen yhteistyötä ja tiedonvaihtoa. Sen on torjuttava terroritekojen rahoitusta ja valmistelua.

3.2   KESKIPITKÄN AIKAVÄLIN ENSISIJAISET TAVOITTEET

Poliittinen tilanne

Demokratia ja oikeusvaltioperiaate

Julkishallinnon toiminnan parantaminen– Albanian on varmistettava, että vakautus- ja assosiaatiosopimuksen määräysten täytäntöönpanosta vastaavien viranomaisten ja Euroopan unionin rahoitusavun täytäntöönpanosta vastaavien viranomaisten henkilöstö on asianmukaisesti koulutettua ja sillä on asianmukaiset välineet tehtäviensä hoitamiseen. Sen on huolehdittava siitä, että virkamieslainsäädäntöä ja siihen liittyviä menettelyjä, mukaan luettuna urakehitys, parannetaan nykyaikaisen julkishallinnon vaatimusten mukaisesti ja että niitä pannaan asianmukaisesti täytäntöön huolellisesti valmistellun, ammattimaisen, avoimen ja vakaan hallinnon kehittämiseksi. Sen on varmistettava, että paikallishallinnot kykenevät panemaan täytäntöön hajautettuja politiikkoja.

Albanian on järjestettävä seuraavat parlamentti- ja paikallisvaalit kansainvälisten normien mukaisesti.

Oikeuslaitosjärjestelmän lujittaminen– Albanian on varmistettava, että vakavat rikokset, erityisesti järjestäytynyt rikollisuus, saatetaan tuomioistuinten käsiteltäviksi ja että erityistä huomiota kiinnitetään rajat ylittävän yhteistyön mekanismeihin. Onnistuneen syytteeseenpanon olisi ilmettävä kouriintuntuvalla ja merkittävällä tavalla vakaviin rikoksiin syyllistyneitä koskevien toteutuneiden ja asianmukaisia rangaistuksia saavien henkilöiden tuomioiden määrän kasvuna. Sen on vähennettävä huomattavasti tuomioistuinkäsittelyä odottavien asioiden määrää ja huolehdittava tuomioiden täytäntöönpanosta ajallaan. Sen on huolehdittava tuomioistuinten päätösten kattavasta julkistamisesta. Sen on huolehdittava tuomarien ja syyttäjien jatkuvasta ja asianmukaisesta koulutuksesta, joka kattaa myös ihmisoikeudet, etiikan, kaupalliset kysymykset sekä vakautus- ja assosiaatiosopimukseen liittyvät kysymykset. Sen on pantava täytäntöön todistajien suojelua koskeva lainsäädäntö. Sen on jatkettava oikeuslaitoksen riippumattomuuden lujittamista siirtämällä tuomarien tuomioistuintyöskentelyn valvominen oikeusministeriöltä korkealle tuomioistuinneuvostolle.

Korruption ja järjestäytyneen rikollisuuden torjumisen tehostaminen– Albanian on pantava täytäntöön ratifioimansa eurooppalaiset lahjontaa koskevat siviili- ja rikosoikeudelliset yleissopimukset sekä korruptiota vastustavien valtioiden ryhmän (GRECO) suositukset. Sen on saavutettava huomattavia tuloksia korruption torjumisessa kaikilla tasoilla ja aloilla asiaa koskevaa lainsäädäntöä täytäntöön panemalla. On helpotettava Euroopan unionin jäsenvaltioiden lähettämien yhteysviranomaisten sijoittamista asiaankuuluviin valtion laitoksiin, jotka osallistuvat järjestäytyneen rikollisuuden torjuntaan. Euroopan unionille on annettava kuuden kuukauden välein kertomuksia tuloksista, joita on saavutettu järjestäytyneeseen rikollisuuteen liittyvän toiminnan saattamisesta oikeudellisten seuraamusten kohteeksi sen mukaisesti kuin se on määritelty valtioiden rajat ylittävää järjestäytynyttä rikollisuutta koskevassa Yhdistyneiden Kansakuntien yleissopimuksessa, joka tunnetaan Palermon sopimuksena.

Ihmisoikeudet ja vähemmistöjen suojelu

Ihmisoikeuksien kunnioittamisen varmistaminen lainvalvontaviranomaisten piirissä– Albanian on varmistettava, että säilöön otettuja ja tutkintavankeja kohdellaan kansainvälisten normien mukaisesti. Sen on varmistettava, että ihmisarvoa ja henkilön turvallisuutta kunnioitetaan säilöönottokeskuksissa, vankiloissa ja psykiatrisissa hoitolaitoksissa kansainvälisten yleissopimusten mukaisesti. Sen on perustettava asianmukainen nuorisotuomioistuinjärjestelmä. Sen on varmistettava, että kidutuksen ja muun julman, epäinhimillisen tai halventavan kohtelun tai rangaistuksen vastaista Euroopan neuvoston yleissopimusta noudatetaan.

Sananvapauden ja viestinten vapauden takaaminen– Albanian on pantava täytäntöön painettuja ja sähköisiä viestimiä koskeva uusi lainsäädäntö ottaen huomioon Euroopan unionin normit. Sen on huolehdittava siitä, että televisiotaajuuksien jakaminen tapahtuu oikeudenmukaisesti ja syrjimättömästi kansallista suunnitelmaa noudattaen ja että yleisradiopalvelun harjoittajat noudattavat vaatimuksia täysimääräisesti. Sen on saatettava päätökseen Albanian yleisradioyhtiö RTV:n muuttaminen valtion televisioyhtiöstä puolueettomaksi julkisen palvelun yleisradioyhtiöksi. Sen on kannustettava journalismin tason jatkuvaa parantamista.

Alueellinen ja kansainvälinen yhteistyö

Alueellisen yhteistyön lujittaminen– Albanian on tehtävä ja pantava täytäntöön sopimuksia naapurimaiden kanssa järjestäytyneen rikollisuuden, rajavalvonnan ja takaisinoton aloilla. Sen on pantava täytäntöön Kaakkois-Euroopan keskeistä alueellista liikenneverkkoa koskeva yhteisymmärryspöytäkirja. Sen on jatkettava Ateenassa vuonna 2003 tehdyn alueellisia energiamarkkinoita koskevan yhteisymmärryspöytäkirjan yhteydessä annettujen sitoumusten täytäntöönpanoa ja edistyttävä näiden markkinoiden perustamisessa. Sen on huolehdittava riittävästä alueellisesta yhteistyöstä ympäristökysymyksissä.

Kansainvälisten velvoitteiden täytäntöönpano– Albanian on pantava täysimääräisesti täytäntöön ratifioimansa yleissopimukset ja muut sopimukset, erityisesti oikeus- ja sisäasioiden, ihmis- ja vähemmistöjen oikeuksien sekä kaupan aloilla tekemänsä yleissopimukset.

Talouden tilanne

Vapaa markkinatalous ja rakenneuudistukset

Yksityistämisprosessin päätökseen saattaminen– Albanian on yksityistettävä erityisesti INSIG (rahoitusala), Albtelecom (televiestintäala), Servcom, Albpetrol, Armo ja KESH (energia-ala).

Liiketoimintaympäristön parantaminen– Albanian on pantava täytäntöön parannettu kauppalainsäädäntö. Sen on varmistettava, että tuomarit ovat hyvin koulutettuja kauppa- ja yhtiöoikeuden aloilla. Sen on saavutettava huomattavia tuloksia petosten ja korruption torjunnassa. Sen on otettava käyttöön epävirallisen talouden torjumisstrategia muun muassa terveen kilpailun takaamiseksi yritysten välillä.

Toimivien maa-/kiinteistömarkkinoiden kehittäminen– Albanian on pantava täytäntöön lainsäädäntö kommunistivallan aikana takavarikoidun omaisuuden palauttamisesta/korvaamisesta. Sen on saatava päätökseen maan kartoitus- ja rekisteröintiprosessi. Sen on huolehdittava siitä, että omaisuuden siirrot tapahtuvat lakia noudattaen, ja toteutettava toimenpiteitä, joilla varmistetaan prosessissa osallisina olevien tahojen (notaarit, maa- ja kiinteistörekisteri jne.) asianmukainen toiminta. Sen on varmistettava, että maan luokittelua ja käyttöä koskevia säännöksiä noudatetaan. Sen on laadittava ja annettava maa- ja kiinteistöverotusta koskeva lainsäädäntö.

Julkisen talouden hoito

Julkisen talouden hoidon edelleen parantaminen– Sen on pantava täytäntöön julkisen talouden sisäistä valvontaa koskeva strategia. Sen on lujitettava lisää ulkoista tarkastusta ja varmistettava, että sekä varainhoidon valvonta että sisäinen tarkastus toimivat asianmukaisesti. Sen on otettava käyttöön toimivat menettelyt sellaisten tapausten havaitsemiseksi, käsittelemiseksi ja niiden edellyttämien jatkotoimien toteuttamiseksi, joissa kansallisten tai kansainvälisten varojen epäillään joutuneen petoksen tai muun säännönvastaisuuden kohteeksi.

Euroopan unionin normit

Sisämarkkinat ja kauppa

Tavaroiden liikkuvuus– Albanian on huolehdittava vakautus- ja assosiaatiosopimuksen vaatimusten täytäntöönpanon edellyttämistä hallinnollisista valmiuksista. Sen on edistyttävä Euroopan unionin standardien käyttöönotossa. Sen on perustettava markkinavalvontajärjestelmä. Sen on huolehdittava Euroopan unionin käytännöt huomioiden standardointi-, akkreditointi-, varmentamis-, metrologia- ja kalibrointielinten toiminnan parantamisesta.

Sen on edistyttävä huomattavasti elintarvikkeiden turvallisuuden sekä kasvinsuojelua ja eläinten terveyttä koskevien edellytysten aloilla Euroopan unionin vaatimusten mukaisesti.

Tulli– Albanian on huolehdittava vakautus- ja assosiaatiosopimuksen vaatimusten täytäntöönpanon edellyttämistä hallinnollisista valmiuksista. Sen on huolehdittava tullilainsäädännön ja menettelyjen huomattavasta yhdenmukaistamisesta Euroopan unionin lainsäädännön ja käytäntöjen mukaisiksi ja niiden täytäntöönpanosta. Sen on varmistettava alkuperäsääntöjen asianmukainen täytäntöönpano. Sen on huolehdittava jatkossakin tullilaitoksen henkilöstön pysyvyydestä ja lisättävä sen hallinnon tehokkuutta. Sen on tehostettava petosten, salakuljetuksen ja laittoman kaupan torjuntaa ja vähennettävä huomattavasti tapauksia, joissa tullin henkilöstö on osallisena laittomassa toiminnassa. Sen on saatettava päätökseen ASYCUDA-tullitietojärjestelmän käyttöönotto kaikkialla maassa ja jatkettava tietokoneistamista.

Verotus– Albanian on jatkettava verohallinnon lujittamista. Sen on huolehdittava arvonlisäverojärjestelmän täysimääräisestä ja tehokkaasta täytäntöönpanosta. Sen on parannettava yhteydenpitoa verovelvollisiin ja yksinkertaistettava verorakenteita ja menettelyjä, palautusmenettelyt mukaan luettuina. Sen on annettava kaikille verovelvollisille oma tunniste verotusta varten. Sen on jatkettava veronkannon ja verovalvonnan tehostamista ja laadittava tilintarkastusstrategia.

Kilpailu ja valtiontuet– Albanian on vakautus- ja assosiaatiosopimuksen vaatimusten mukaisesti perustettava riippumaton kilpailuviranomainen. Sen on pantava täytäntöön kilpailulainsäädäntö ja valmistauduttava perustamaan toiminnallisesti riippumaton valtiontukikehys. Sen on lujitettava valtiontukirakenteita ja huolehdittava edistymisestä kattavan valtiontukien määrityksen päätökseen saattamisessa ja BKT-tietojen tuottamisessa NUTS II -tasolla.

Julkiset hankinnat– Albanian on huolehdittava lainsäädäntökehyksen yhdenmukaistamisesta olennaisilta osiltaan Euroopan unionin säännöstön kanssa. Sen on luotava täysipainoisesti toimivat julkisten hankintojen rakenteet, joilla varmistetaan julkisia hankintoja koskevien menettelyjen käyttö lakia sekä vakaus- ja assosiaatiosopimuksen vaatimuksia noudattaen.

Teollis- ja tekijänoikeudet– Albanian on asianmukaisesti pantava täytäntöön teollis- ja tekijänoikeuksien sekä kaupallisten oikeuksien aloilla ratifioimansa kansainväliset yleissopimukset. Sen on varmistettava teollis- ja tekijänoikeuksien hyvä suoja ja saavutettava tuloksia laittomasti valmistettujen tavaroiden ja väärennettyjen tavaroiden torjumisessa. Sen on huolehdittava riittävistä hallinnollisista valmiuksista täyttääkseen vakaus- ja assosiaatiosopimuksen vaatimukset tällä alalla.

Alakohtaiset politiikat

Ympäristö– Albanian on jatkettava toimia myrkkyjen pilaamien maa-alueiden puhdistamiseksi. Sen on vähennettävä pöly- ja ilmansaastepitoisuuksia kaupunkialueilla. Sen on vähennettävä Balshin öljyjalostamon saastuttavuutta kuten sen päästöjä Gjanica-jokeen. Lisäksi sen on toteutettava yleisesti toimenpiteitä vesistöjen pilaantumisen ehkäisemiseksi. Sen on jatkettava alueellisten ja kansainvälisten sitoumusten täytäntöönpanoa tällä alalla. Sen on lujitettava ympäristövalvontaa ja huolehdittava saastuttajille langetettavista riittävän varoittavista seuraamuksista. Sen on huolehdittava kansallisen vesihuolto- ja sanitaatiostrategian sekä maaseudun vesihuolto- ja sanitaatiostrategian täytäntöönpanosta. Sen on laadittava strategia, joka koskee tämän alan asteittaista yhdenmukaistamista yhteisön säännöstön kanssa, ja aloitettava sen täytäntöönpano.

Kansanterveys– Albanian on tehostettava tartuntatautien valvonta- ja ilmoitusjärjestelmiä. Sen on edistettävä kansanterveysverkostojen tiiviimpää yhteistyötä.

Liikenne– Albanian on pantava täytäntöön liikenteen pääsuunnitelma. Sen on jatkettava toimia itä–länsi- ja pohjoinen–etelä-liikenneväylien saamiseksi valmiiksi. Sen on edistyttävä huomattavasti Tiranan lentoaseman sekä Durresin ja Vloran satamien kunnostamisessa muun muassa parantamalla turvallisuutta ja rajavalvontaa. Sen on saatettava päätökseen Durresin sataman yksityistäminen. Sen on saavutettava parempia tuloksia maantieturvallisuuden alalla ja toteutettava lisätoimia turvallisuuden parantamiseksi edelleen. Sen on pantava täytäntöön Kaakkois-Euroopan keskeistä alueellista liikenneverkkoa koskeva yhteisymmärryspöytäkirja.

Energia– Albanian on varmistettava, että sähköalan toimintasuunnitelmat pannaan täytäntöön asianmukaisesti ja että se edistyy energiastrategian täytäntöönpanossa. Sen on huolehdittava sähköntuotannon, siirron ja jakelun infrastruktuurin parantamiseen tähtäävien eri hankkeiden oikea-aikaisesta täytäntöönpanosta. Sen on jatkettava alueellisten ja kansainvälisten sitoumusten täytäntöönpanoa tällä alalla kilpailukykyisten alueellisten energiamarkkinoiden perustamiseksi.

Televiestintä– Albanian on saatettava Euroopan unionin uusi sähköisen viestinnän lainsäädäntökehys osaksi kansallista lainsäädäntöä ja pantava se täytäntöön.

Yhteistyö oikeus- ja sisäasioissa

Rajavalvonta– Albanian on pantava täytäntöön yhtenäistetty rajavalvontastrategia ja kaikki rajavalvonnan alalla tekemänsä kansainväliset sitoumukset. Sen on tehtävä rajavalvonnan yhteydessä tehokkaasti riskianalyysejä. Sen on jatkettava rajavalvontavalmiuksien lujittamista. Sen on erityisesti varmistettava, että Tiranan kansainvälisellä lentoasemalla sekä Durresin ja Vloran satamissa harjoitettava rajavalvonta täyttää kansainväliset normit. Sen on huolehdittava Albanian uusien matkustusasiakirjojen aikaisempaa paremmista turvatekijöistä. Sen on saavutettava huomattavia tuloksia miinanraivauksessa.

Maahanmuutto- ja turvapaikkapolitiikat– Albanian on pantava täytäntöön kansallinen maahanmuuttostrategia. Sen on varmistettava, että se kykenee täyttämään vakautus- ja assosiaatiosopimuksen vaatimukset Albaniassa työskentelevien ja/tai oleskelevien Euroopan unionin kansalaisten osalta. Sen on huolehdittava tekemiensä takaisinottosopimusten täytäntöönpanosta. Sen on pyrittävä tekemään takaisinottosopimus alueen kaikkien maiden kanssa sekä sellaisten maiden kanssa, joista Albanian kautta kulkevat maahanmuuttajat ovat peräisin. Sen on tehtävä, ratifioitava ja pantava täytäntöön asteittain kaikki keskeiset kansainväliset maahanmuuttoa koskevat yleissopimukset.

Sen on pantava täytäntöön kansallinen turvapaikkatoimintasuunnitelma. Sen on pantava täytäntöön turvapaikkalainsäädäntö ja otettava käyttöön täysin kehittynyt turvapaikkajärjestelmä kansainvälisten normien mukaisesti.

Poliisivoimat– Albanian on jatkettava poliisivoimien lujittamista erityisesti tarjoamalla asianmukaista koulutusta ja asianmukaiset välineet. Sen on varmistettava asianmukaisen asioidenkäsittelyjärjestelmän toiminta siten, että asioiden käsittely dokumentoidaan hyvin ensimmäisestä raportista käsittelyn päättämiseen. Sen on saavutettava huomattavia tuloksia rikollisuuden torjumisessa sekä korruption ja muiden rikollisten toimien vähentämisessä poliisivoimissa.

Järjestäytynyt rikollisuus, laiton kauppa, huumausaineet, rahanpesu ja terrorismi– Albanian on lisättävä kansainvälistä yhteistyötä. Sen on saavutettava huomattavia tuloksia nostettujen syytteiden prosentti- ja lukumäärän sekä niiden laadun osalta, kun kyse on järjestäytyneestä rikollisuudesta, laittomasta kaupasta sekä rikoksen tuottaman hyödyn takavarikoimisesta.

Sen on pantava täytäntöön kansallinen huumausainestrategia. Sen on huolehdittava, että huumausaineiden, etenkin kovien huumausaineiden kuten heroiinin ja kokaiinin, laittoman kaupan torjumisessa saavutetaan huomattavasti parempia tuloksia.

Sen on tehostettava talous- ja raharikosten (rahanpesu ja rahanväärentäminen mukaan luettuina) torjumista. Sen on perustettava ministeriöiden välinen virasto rikoksen tuottaman hyödyn takavarikoimiseksi. Sen on saavutettava konkreettisia tuloksia rahanpesun torjumisessa sekä rahoitusalalla että sen ulkopuolella.

4.   OHJELMASUUNNITTELU

Vakautus- ja assosiaatioprosessiin liittyvää yhteisön apua annetaan Länsi-Balkanin maille asianomaisista rahoitusvälineistä ja erityisesti Albanialle, Bosnia ja Hertsegovinalle, Kroatialle, Jugoslavian liittotasavallalle ja entiselle Jugoslavian tasavallalle Makedonialle annettavasta avusta 5 päivänä joulukuuta 2000 annetun neuvoston asetuksen (EY) N:o 2666/2000 (1) mukaisesti. Tämän vuoksi tällä päätöksellä ei ole taloudellisia vaikutuksia. Lisäksi Albania voi saada rahoitusta useita maita koskevista ja horisontaalisista ohjelmista. Komissio toimii yhteistyössä Euroopan investointipankin (EIP) ja kansainvälisten rahoituslaitosten, erityisesti Euroopan jälleenrakennus- ja kehityspankin (EBRD) ja Maailmanpankin, kanssa vakautus- ja assosiaatioprosessiin liittyvien hankkeiden yhteisrahoituksen helpottamiseksi.

5.   EHDOLLISUUS

Osana vakautus- ja assosiaatioprosessia Länsi-Balkanin maille annettavan yhteisön avun antaminen riippuu edistymisestä Kööpenhaminassa vahvistettujen poliittisten arviointiperusteiden ja erityisesti tämän Eurooppa-kumppanuuden ensisijaisten tavoitteiden saavuttamisessa. Näiden yleisten edellytysten noudattamatta jättäminen saattaa johtaa siihen, että neuvosto toteuttaa asianmukaisia toimenpiteitä rahoitusavun keskeyttämiseksi neuvoston asetuksen (EY) N:o 2666/2000 5 artiklan mukaisesti.

Yhteisön avun antaminen riippuu myös neuvoston 29 päivänä huhtikuuta 1997 sekä 21 ja 22 päivänä kesäkuuta 1999 esittämissä päätelmissä määritellyistä edellytyksistä erityisesti, kun kyse on avunsaajien sitoutumisesta toteuttamaan demokraattisia, taloudellisia ja institutionaalisia uudistuksia, ottaen huomioon tässä Eurooppa-kumppanuudessa esitetyt ensisijaiset alat.

6.   SEURANTA

Eurooppa-kumppanuuden seuranta varmistetaan vakautus- ja assosiaatioprosessissa käyttöön otettujen mekanismien, erityisesti vakautus- ja assosiaatioprosessia koskevan vuosikertomuksen avulla.


(1)  EYVL L 306, 7.12.2000, s. 1, asetus sellaisena kuin se on muutettuna asetuksella (EY) N:o 2415/2001 (EYVL L 327, 12.12.2001, s. 3).


Top