Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32001Q1208

    Euroopan investointipankin alaisuuteen perustetun komitean (investointikehyskomitea) työjärjestys

    EYVL L 325, 8.12.2001, p. 28–30 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

    Legal status of the document In force

    ELI: http://data.europa.eu/eli/proc_rules/2001/1208/oj

    32001Q1208

    Euroopan investointipankin alaisuuteen perustetun komitean (investointikehyskomitea) työjärjestys

    Virallinen lehti nro L 325 , 08/12/2001 s. 0028 - 0030


    Euroopan investointipankin alaisuuteen perustetun komitean (investointikehyskomitea) työjärjestys

    1 artikla

    1. Investointikehyskomitea, jäljempänä "komitea", muodostuu jokaisen jäsenvaltion edustajasta ja Euroopan yhteisöjen komission, jäljempänä "komissio", edustajasta. Ainoastaan jäsenvaltioiden edustajat voivat äänestää.

    Komitean puheenjohtaja ja varapuheenjohtaja valitaan komitean jäsenten keskuudesta kahdeksi vuodeksi. Valinta suoritetaan komitean ensimmäisessä kokouksessa salaisella äänestyksellä. Puheenjohtaja valitaan ehdokkaista määräenemmistöllä. Varapuheenjohtajan valinnassa noudatetaan samaa menettelyä.

    Euroopan investointipankki, jäljempänä "pankki", huolehtii komitean sihteeristö- ja tukipalveluista.

    2. Kukin jäsenvaltio nimittää edustajan ja varaedustajan, jolla on valtuudet käyttää äänioikeutta. Varaedustaja voi osallistua komitean kokouksiin tarkkailijana, mutta hänellä on äänioikeus ainoastaan, jos sen jäsenvaltion, jota hän edustaa, varsinainen edustaja ei ole läsnä. Poikkeuksellisissa oloissa, milloin edustaja ja tämän varaedustaja eivät voi osallistua komitean kokoukseen, edustaja voi antaa valtakirjan toiselle edustajalle, taikka hänen tilalleen voidaan asettaa kokousta varten tilapäisesti nimitettävä kolmas henkilö. Jäsenvaltioiden on annettava tiedoksi pankille ja neuvoston pääsihteeristölle edustajiensa ja näiden varaedustajien nimet ja osoitteet Euroopan yhteisöjen pysyvien edustustojensa kautta.

    3. Komissio nimittää komitean kokouksiin osallistuvan edustajan ja varaedustajan sekä ilmoittaa näiden nimet pankille ja neuvoston pääsihteeristölle. Näillä valtuutetuilla saa olla avustajia komissiosta.

    4. Pankki nimittää komiteatyöskentelyyn osallistuvan edustajan ja varaedustajan sekä ilmoittaa näiden nimet komissiolle ja neuvoston pääsihteeristölle. Pankin virkamiehet saavat toimia näiden valtuutettujen avustajina.

    5. Neuvoston pääsihteeristön edustaja kutsutaan tarkkailijana osallistumaan komitean kokouksiin.

    2 artikla

    Komitea kokoontuu vähintään neljästi vuodessa komitean puheenjohtajan koolle kutsumana. Puheenjohtaja voi kutsua koolle lisäksi muita kokouksia jäsenvaltion tai komission taikka pankin edustajan pyynnöstä.

    Sihteeristö lähettää 5 artiklan 1 kohdassa säädetyn mukaisesti edustajille ja varaedustajille kokouskutsut, joissa mainitaan kokouksessa käsiteltävät asiat, sekä samalla tarvittavat asiakirjat.

    3 artikla

    Komitea tekee päätöksensä kaikissa asioissa 145 äänen määräenemmistöllä, jotka edustavat ainakin kahdeksaa asian puolesta äänestävää jäsenvaltiota. Jäsenvaltioiden edustajien äänten painotukset ovat seuraavat:

    >TAULUKON PAIKKA>

    4 artikla

    1. Komitean tehtävänä on 3 artiklassa määrätyn mukaisesti:

    a) hyväksyä investointikehyksen osalta:

    i) toimintaohjeet ja ehdotukset niiden tarkistamiseksi;

    ii) investointistrategiat ja liiketoimintasuunnitelmat sisäisen sopimuksen 30 artiklan 1 kohdan 2 luetelmakohdan mukaisesti;

    iii) vuosikertomukset, taseet mukaan lukien;

    iv) kaikki yleisiä toimintaperiaatteita koskevat asiakirjat, mukaan lukien arviointiraportit;

    b) antaa lausunto:

    i) korkotuen myöntämistä koskevista ehdotuksista sisäisen sopimuksen 30 artiklan 2 kohdan 1 luetelmakohdan mukaisesti;

    ii) sellaisiin hankkeisiin liittyvistä ehdotuksista, joista komissio on antanut kielteisen lausunnon;

    iii) kaikista muista ehdotuksista toimintaa koskevissa suuntaviivoissa määriteltyjen yleisperiaatteiden pohjalta.

    2. Pankki laatii 4 artiklan 1 kohdan a alakohdassa tarkoitetut asiakirjat ja toimittaa ne komitealle. Pankki toimittaa 4 artiklan 1 kohdan b alakohdassa tarkoitetut ehdotukset komitealle ja antaa tietoja, jotka koskevat seuraavia seikkoja:

    a) hankkeen kuvaus ja sen merkitys maakohtaiselle kehitysstrategialle maakohtaisia strategioita koskevien selvitysten mukaisesti;

    b) kehitystavoite, joka sillä on tarkoitus saavuttaa, mukaan lukien suunniteltujen toimenpiteiden kestävyys;

    c) hankkeen yleinen organisointi ja perusteet;

    d) hankkeen kustannukset, rahoitustapa ja hankkeeseen liittyvät riskit;

    e) hankkeen paikallinen, kansallinen ja alueellinen vaikutus Cotonoun (AKT-EY) sopimuksen perusteella, mukaan lukien hankkeen ympäristövaikutukset;

    f) komission suostumus tai lausunto sisäisen sopimuksen 30 artiklan 4 kohdan mukaisessa järjestyksessä.

    3. Hankkeen tekniseen suorittamiseen ja sen toteuttamisen aikatauluihin sovellettavista seikkaperäisistä määräyksistä on tiivistelmä liitteessä.

    5 artikla

    1. Pankki lähettää 4 artiklassa tarkoitettuja toimenpiteitä varten asiaan liittyvät asiakirjat ja ehdotukset investointikehyskomitean edustajille ja varaedustajille seuraavien määräaikojen kuluessa:

    a) vähintään neljä viikkoa ennen vahvistettua kokouspäivää, milloin asia koskee 4 artiklan 1 kohdan a alakohtaa,

    b) vähintään kolme viikkoa ennen vahvistettua kokouspäivää, milloin asia koskee 4 artiklan 1 kohdan b alakohtaa.

    Puheenjohtaja voi poikkeustapauksissa poiketa edellä mainituista määräajoista, jos pankki sitä perustellusti pyytää.

    2. Edustajien on kirjallisesti ilmoitettava pankille vähintään viisi työpäivää ja vastaavasti kolme työpäivää ennen kokousta 1 kohdan a alakohdassa ja b alakohdassa tarkoitettuja asiakirjoja koskevat huomautuksensa tai lisätietoja koskevat pyyntönsä.

    3. Komitea hyväksyy puheenjohtajansa esityksestä esityslistan kokouksen alussa. Jokaisella edustajalla on oikeus saada esityslistalle ainoastaan keskusteltavaksi haluamansa asiat. Tähän liittyvät tiedot voidaan antaa suullisesti.

    4. Edustajan, joka ei ole läsnä, katsotaan hyväksyneen tai antaneen puoltavan lausunnon käsiteltäväksi jätetyistä asiakirjoista, paitsi milloin tämän varaedustaja (tai poikkeuksellisesti kokousta varten tilalle asetettu tilapäinen edustaja) on läsnä tai hän on kirjallisesti ilmoittanut komitean puheenjohtajalle aikomuksestaan jättää hyväksymättä tai antamatta puoltavan lausunnon, taikka jos hän poikkeusjärjestelynä on valtuuttanut toisen edustajan asiamiehekseen. Milloin valtakirjoja on annettu äänestämistä varten tai tilalle asetettu toinen edustaja, on siitä ilmoitettava komitean puheenjohtajalle.

    Edustaja voi vastaanottaa valtuutuksen ainoastaan yhdeltä toisen jäsenvaltion edustajalta.

    6 artikla

    1. Komiteaa voidaan pyytää antamaan lausunto kirjallista menettelyä käyttäen pankin aloitteesta ja puheenjohtajan annettua etukäteen suostumuksensa.

    Jos ehdotus esitetään käsiteltäväksi kirjallisella menettelyllä, pankki toimittaa ehdotuksen komitean jäsenille kaikkien sen tausta-asiakirjojen kanssa. Edustajan katsotaan äänestäneen ehdotuksen puolesta, jos hän ei kolmen viikon kuluessa ehdotuksen toimittamisesta ilmoita kyseistä ehdotusta koskevasta hylkäävästä äänestä.

    Jos edustaja erityisesti vaatii viimeistään viisi työpäivää ennen edellisessä alakohdassa tarkoitetun kolmen viikon määräajan päättymistä käsittelyä komiteassa, ehdotus on esitettävä seuraavassa komitean suunnitellussa kokouksessa. Erityisen kiireellisissä, poikkeuksellisissa tapauksissa pankki voi pyytää puheenjohtajaa kutsumaan komitean ylimääräisen kokouksen koolle 2 artiklan mukaisesti.

    7 artikla

    1. Pankin on kaikissa tapauksissa meneteltävä sisäisen sopimuksen 30 artiklan 5 kohdan mukaisesti, mutta komitea voi hyväksyä asiakirjat sisäisen sopimuksen 30 artiklan 1 kohdan mukaisesti tai antaa puoltavan lausunnon sisäisen sopimuksen 30 artiklan 2 kohdan mukaisesti komitean yksilöimin muutoksin.

    2. Komitea voi vaatia pyynnön arviointia tai ehdotuksen täydentämistä määrätyiltä osin. Tällöin pyyntö tai ehdotus voidaan esittää komitealle uudelleen.

    3. Komitean lausunnot toimitetaan edelleen pankin päättäville elimille.

    8 artikla

    1. Viimeistään kahden viikon kuluessa kokouspäivästä sihteeristö laatii puheenjohtajan alaisuudessa pöytäkirjan komitean jokaisen kokouksen keskeisistä päätelmistä ja edustajien tärkeimmistä näkökannoista. Sihteeristön on niin ikään kirjattava kokouksen koolle kutsumatta annetut lausunnot ja äänestysten tulokset. Nämä asiakirjat on lähetettävä 1 artiklan 2 kohdassa mainituille.

    2. Pöytäkirjaa pidetään lopullisena, kun komitea on hyväksynyt sen joko kokousta koolle kutsumatta tai seuraavassa kokouksessa.

    3. Komiteaa koskevat kirjeet on osoitettava sihteeristölle komitean puheenjohtajalle toimitettaviksi.

    4. Kokoukseen osallistuvat henkilöt ovat salassapitovelvollisia siitä, mikä koskee komitean työskentelyä ja asioiden käsittelyä. Kyseiseen työskentelyyn ja asioiden käsittelyyn liittyviä asiakirjoja saa antaa ainoastaan niiden henkilöiden käyttöön, joille ne on osoitettu, ja joilla on vastuu niiden säilyttämisestä ja luottamuksellisuudesta.

    9 artikla

    1. Komitean toimintakulut, mukaan lukien yhden edustajan matkakustannukset kunkin jäsenvaltion valtuuskuntaa kohti, maksaa pankki.

    2. Pankki luovuttaa komitean työskentelyyn tarvittavat toimitilat ja välineet.

    10 artikla

    Tämän työjärjestyksen nojalla toimitettavat ilmoitukset, kirjeet ja asiakirjat voidaan lähettää sähköpostina tai telekopiona.

    Top