Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 02007R1542-20100711

    Consolidated text: Komission asetus (EY) N:o 1542/2007, annettu 20 päivänä joulukuuta 2007 , sillin, makrillin ja piikkimakrillin purkamis- ja punnitsemismenettelyistä

    ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2007/1542/2010-07-11

    2007R1542 — FI — 11.07.2010 — 001.001


    Tämä asiakirja on ainoastaan dokumentointitarkoituksiin. Toimielimet eivät vastaa sen sisällöstä.

    ►B

    KOMISSION ASETUS (EY) N:o 1542/2007,

    annettu 20 päivänä joulukuuta 2007,

    sillin, makrillin ja piikkimakrillin purkamis- ja punnitsemismenettelyistä

    (EYV L 337, 21.12.2007, p.56)

    Muutettu:

     

     

    Virallinen lehti

      No

    page

    date

    ►M1

    KOMISSION ASETUS (EU) N:o 607/2010, annettu 9 päivänä heinäkuuta 2010,

      L 175

    27

    10.7.2010




    ▼B

    KOMISSION ASETUS (EY) N:o 1542/2007,

    annettu 20 päivänä joulukuuta 2007,

    sillin, makrillin ja piikkimakrillin purkamis- ja punnitsemismenettelyistä



    EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO, joka

    ottaa huomioon Euroopan yhteisön perustamissopimuksen,

    ottaa huomioon elollisten vesiluonnonvarojen säilyttämisestä ja kestävästä hyödyntämisestä yhteisessä kalastuspolitiikassa 20 päivänä joulukuuta 2002 annetun neuvoston asetuksen (EY) N:o 2371/2002 ( 1 ) ja erityisesti sen 23 artiklan,

    sekä katsoo seuraavaa:

    (1)

    Asetuksen (EY) N:o 2371/2002 23 artiklan 5 kohdassa säädetään, että tehokkaan valvonnan, tarkastuksen ja täytäntöönpanon varmistamiseksi tarvittavien 23 artiklan 3 kohdassa tarkoitettujen hallinnollisten ja teknisten rakenteiden luomista varten voidaan antaa yksityiskohtaiset säännöt.

    (2)

    Terveen kilpailun varmistamiseksi on aiheellista ottaa käyttöön yhdenmukaistetut menettelyt sillin, makrillin ja piikkimakrillin purkamiseksi ja punnitsemiseksi.

    (3)

    Purkamis- ja punnitsemismenettelyt on kehitetty kaudella 2002–2005 läheisessä yhteistyössä yhteisön, Norjan ja Färsaarten välillä, ja ne on kehittämisvaiheessa otettu osaksi yhteisön lainsäädäntöä siirtymäkauden teknisinä ja valvontaa koskevina toimenpiteinä yhteisön vesialueilla ja yhteisön aluksiin sellaisilla muilla vesialueilla, joilla sovelletaan saalisrajoituksia, sovellettavien eräiden kalakantojen ja kalakantaryhmien kalastusmahdollisuuksien ja niihin liittyvien edellytysten vahvistamisesta vuodeksi 2007 21 päivänä joulukuuta 2006 annetulla neuvoston asetuksella (EY) N:o 41/2007 ( 2 ).

    (4)

    Yhteisön aluksista purettujen sillin, makrillin ja piikkimakrillin saaliiden asianmukaista valvontaa ja tarkastamista varten purkaminen olisi sallittava ainoastaan yhteisön tai sellaisten kolmansien maiden nimetyissä satamissa, jotka soveltavat yhteisön järjestelmän kaltaista järjestelmää kyseisten lajien purkamiseen.

    (5)

    Kalastuspäiväkirjassa annettujen tietojen tarkkuuden parantamiseksi on tarpeen säätää eräistä poikkeuksista jäsenvaltioiden kalansaalistietojen kirjaamista koskevista yksityiskohtaisista säännöistä 22 päivänä syyskuuta 1983 annettuun komission asetukseen (ETY) N:o 2807/83 ( 3 ). Selkeyden vuoksi on aiheellista täsmentää, että yhteiseen kalastuspolitiikkaan sovellettavasta valvontajärjestelmästä 12 päivänä lokakuuta 1993 annetussa neuvoston asetuksessa (ETY) N:o 2847/93 ( 4 ) vahvistettujen vaatimusten lisäksi sovelletaan eräitä tämän asetuksen vaatimuksia.

    (6)

    Tässä asetuksessa säädetyt toimenpiteet ovat kalastus- ja vesiviljelyalan komitean lausunnon mukaiset,

    ON ANTANUT TÄMÄN ASETUKSEN:



    I

    LUKU

    YLEISET SÄÄNNÖKSET

    ▼M1

    1 artikla

    Soveltamisala

    Tätä asetusta sovelletaan Euroopan unionin (EU) alusten ja kolmansien maiden kalastusalusten EU:ssa tai EU:n kalastusalusten kolmansissa maissa purkamiin 10 tonnia suurempiin sillin (Clupea harengus), makrillin (Scomber scombrus) ja piikkimakrillin (Trachurus spp.) tai näiden yhdistelmien saaliisiin, jotka on pyydetty

    a) sillin osalta ICES-alueilla ( 5 ) I, II, III a, IV, V b, VI ja VII;

    b) makrillin osalta ICES-alueilla II a, III a, IV, V b, VI, VII, VIII, IX, X, XII, XIV ja CECAF-alueella sijaitsevilla EU:n vesillä ( 6 );

    c) piikkimakrillin osalta ICES-alueilla II a, IV, V b, VI, VII, VIII, IX, X, XII, XIV ja CECAF-alueella sijaitsevilla EU:n vesillä.

    ▼B

    2 artikla

    Nimetyt satamat

    1.  Kielletään sillin, makrillin tai piikkimakrillin purkaminen muualla kuin jäsenvaltioiden tai sellaisten kolmansien maiden nimeämissä satamissa, jotka ovat tehneet yhteisön kanssa sopimuksia kyseisten kalojen purkamisesta.

    2.  Kunkin jäsenvaltion, jota asia koskee, on toimitettava komissiolle luettelo nimetyistä satamista, joissa voidaan purkaa sillin, makrillin ja piikkimakrillin saaliita. Sen on ilmoitettava komissiolle myös kyseisissä satamissa sovellettavat tarkastus- ja seurantamenettelyt sekä ehdot ja edellytykset kyseisten lajien määrien kirjaamiseksi ja raportoimiseksi kunkin purkamisen yhteydessä.

    3.  Kunkin jäsenvaltion, jota asia koskee, on ilmoitettava komissiolle 2 kohdassa tarkoitettuihin satamaluetteloihin ja tarkastus- ja seurantamenettelyihin mahdollisesti tehtävistä muutoksista viimeistään 15 päivää ennen niiden voimaantuloa.

    4.  Komissio toimittaa 2 ja 3 kohdassa tarkoitetut tiedot sekä luettelon kolmansien maiden nimeämistä satamista kaikille jäsenvaltioille, joita asia koskee.

    5.  Komissio ja asianomaiset jäsenvaltiot julkaisevat nimettyjen satamien luettelon ja siihen tehdyt muutokset verkkosivustollaan.



    II

    LUKU

    YHTEISÖSSÄ PURETTAVAT SAALIIT

    3 artikla

    Satamaan saapuminen

    1.  Kalastusaluksen päällikön tai hänen edustajansa on ilmoitettava sen jäsenvaltion toimivaltaisille viranomaisille, jossa saalit on tarkoitus purkaa, vähintään neljä tuntia ennen kyseiseen purkamissatamaan saapumista seuraavat tiedot:

    a) satama, johon alus aikoo saapua sekä aluksen nimi ja rekisterinumero;

    b) arvioitu kyseiseen satamaan saapumisen ajankohta;

    c) aluksella olevien lajien määrät kilogrammoina elopainoa;

    d) jäljempänä 10 artiklan d kohdan mukaisesti määritelty alue, jolla saalis pyydettiin.

    2.  Jäsenvaltio voi säätää 1 kohdassa säädettyä lyhyemmästä ilmoituksen tekemisen määräajasta. Tällöin jäsenvaltion on ilmoitettava kyseisestä säännöksestä komissiolle 15 päivää ennen sen voimaantuloa. Komissio ja jäsenvaltiot, joita asia koskee, vievät nämä tiedot verkkosivustoilleen.

    4 artikla

    Purkaminen

    Asianomaisten jäsenvaltioiden toimivaltaisten viranomaisten on vaadittava, ettei purkamista aloiteta ennen kuin siihen on annettu lupa. Jos purkaminen keskeytyy, sen jatkamiseksi vaaditaan lupa.

    5 artikla

    Kalastuspäiväkirja

    1.  Poiketen siitä, mitä asetuksen (ETY) N:o 2807/83 liitteessä IV olevassa 4.2 kohdassa säädetään, kalastusaluksen päällikön on välittömästi aluksen saavuttua satamaan toimitettava kalastuspäiväkirjan asiaankuuluva(t) sivu(t) purkamissataman toimivaltaiselle viranomaiselle.

    2.  Niiden aluksella pidettyjen määrien, joista on ilmoitettu ennen purkamista 3 artiklan 1 kohdan c alakohdan mukaisesti, on vastattava kalastuspäiväkirjaan merkittyjä määriä.

    3.  Poiketen siitä, mitä asetuksen (ETY) N:o 2807/83 5 artiklan 2 kohdassa säädetään, kalastuspäiväkirjaan merkityt arviot saavat poiketa enintään 10 prosenttia aluksella pidettyjen kalojen kilogrammoina ilmoitetuista määristä.

    6 artikla

    Tuoreen kalan punnitseminen

    1.  Kaikkien tuoreen kalan ostajien on varmistettava, että kaikki vastaanotetut määrät punnitaan toimivaltaisten viranomaisten hyväksymiä järjestelmiä käyttäen. Punnitus on suoritettava ennen kalan lajittelua, käsittelyä, varastossa säilyttämistä, purkusatamasta kuljettamista tai jälleenmyyntiä. Punnitustulosta käytetään saaliin purkamis-, myynti- sekä haltuunottoilmoitusten laatimisessa.

    2.  Painoa määritettäessä saa veden vuoksi tehtävä vähennys olla korkeintaan 2 prosenttia.

    7 artikla

    Tuoreen kalan punnitseminen kuljetuksen jälkeen

    1.  Edellä 6 artiklan 1 kohdasta poiketen jäsenvaltiot voivat sallia tuoreiden kalojen punnitsemisen niiden purkusatamasta kuljettamisen jälkeen edellyttäen, että kaloja ei ole punnittu purkamisen yhteydessä ja että ne kuljetetaan jäsenvaltion alueella enintään 100 kilometriä purkusatamasta sijaitsevaan määräpaikkaan.

    2.  Edellä 1 kohdassa tarkoitettu tuoreen kalan punnitseminen kuljetuksen jälkeen voidaan sallia ainoastaan, jos

    a) kaloja kuljettavassa säiliöautossa on tarkastaja purkupaikasta kalojen punnituspaikkaan; tai

    b) toimivaltaiset viranomaiset antavat purkupaikassa luvan kalojen kuljetukseen.

    3.  Edellä 2 kohdan b alakohdassa tarkoitettuun lupaan on sovellettava seuraavia edellytyksiä:

    a) ostajan tai hänen edustajansa on välittömästi ennen säiliöauton purkusatamasta lähtöä annettava toimivaltaisille viranomaisille kirjallinen ilmoitus, josta käyvät ilmi kalojen lajit ja sen aluksen nimi, josta ne on purettu, säiliöauton yksilöllinen tunnistenumero ja yksityiskohtaiset tiedot määräpaikasta, jossa kalat punnitaan; ilmoitukseen on merkittävä päivämäärä ja kellonaika sekä säiliöauton arvioitu määräpaikkaan saapumisaika;

    b) kuljettajan on kalojen kuljetuksen ajan säilytettävä jäljennös a alakohdassa säädetystä ilmoituksesta ja luovutettava se määräpaikassa kalojen vastaanottajalle.

    8 artikla

    Tuoreen kalan julkiset punnituslaitokset

    Jos käytetään julkisia punnituslaitoksia, kalanpunnitsijan on annettava ostajalle punnituslipuke, jossa ilmoitetaan punnituksen päivämäärä ja kellonaika sekä säiliöauton tunnusnumero. Punnituslipukkeen jäljennös liitetään myynti- tai haltuunottoilmoitukseen.

    9 artikla

    Tuoreen kalan yksityiset punnituslaitokset

    1.  Jos käytetään yksityisiä punnituslaitoksia, sovelletaan tämän artiklan säännöksiä.

    2.  Toimivaltaisten viranomaisten on hyväksyttävä, kalibroitava ja sinetöitävä punnitusjärjestelmä.

    ▼M1

    3.  Kalanpunnitsijan on kunkin punnitusjärjestelmän osalta pidettävä sidottua, sivunumeroitua rekisteriä, jäljempänä ”punnitusrekisteri”. Se on täytettävä viipymättä puretun saaliin punnituksen jälkeen ja viimeistään punnituksen suorittamispäivänä kello 23.59 paikallista aikaa. Punnitusrekisteriin on merkittävä

    a) sen aluksen nimi ja rekisterinumero, josta kalat on purettu;

    b) säiliöauton tunnistenumero, jos kalat on 7 artiklan mukaisesti kuljetettu purkusatamasta ennen punnitusta; Kukin säiliöautokuorma on punnittava ja kirjattava erikseen. Kaikkien samasta aluksesta purettujen säiliöautokuormien kokonaispaino voidaan kuitenkin kirjata yhtenä kokonaisuutena, jos kyseiset kuormat punnitaan perättäin ja keskeytyksettä;

    c) kalalajit;

    d) kunkin aluksesta puretun saaliin paino;

    e) punnituksen aloittamisen ja päättämisen päivämäärä ja kellonaika.

    ▼B

    4.  Jos punnitus suoritetaan liukuhihnajärjestelmällä, laitteeseen on asennettava selvästi näkyvillä oleva laskuri, joka laskee painon kumulatiivisen kokonaismäärän. Punnitusrekisteriin on merkittävä laskurin lukema punnituksen alussa sekä kumulatiivinen kokonaismäärä. Järjestelmän kaikenlainen käyttö on merkittävä punnitusrekisteriin.

    10 artikla

    Pakastetun kalan merkitseminen

    Aluksista saa purkaa ainoastaan sellaista pakastettua kalaa, joka on varustettu selvästi luettavissa olevalla merkinnällä tai leimalla. Kuhunkin pakastetun kalan laatikkoon tai harkkoon kiinnitettävässä merkinnässä tai leimassa on annettava seuraavat tiedot:

    a) kalat pyytäneen aluksen nimi tai rekisterinumero;

    b) laji;

    c) tuotantopäivämäärä;

    d) saaliin pyyntialue; alueen on viitattava suuralueeseen ja alueeseen tai osa-alueeseen, jolla yhteisön lainsäädännön mukaisesti sovelletaan saalisrajoituksia.

    11 artikla

    Pakastetun kalan punnitseminen

    1.  Kaikkien pakastetun kalan ostajien tai hallussapitäjien on varmistettava, että puretut määrät punnitaan ennen kalan käsittelyä, varastossa säilyttämistä, purkusatamasta kuljettamista tai jälleenmyyntiä. Laatikoissa puretun pakastetun kalan paino on määritettävä lajeittain kertomalla laatikoiden kokonaismäärä laatikon keskimääräisellä nettopainolla, joka lasketaan liitteessä vahvistetun menetelmän mukaisesti.

    2.  Kalanpunnitsijan on pidettävä purkamiskohtaista kirjanpitoa, johon merkitään

    a) sen aluksen nimi ja rekisterinumero, josta kalat on purettu;

    b) purettujen kalojen lajit;

    c) erän koko ja lavojen lajikohtainen otos liitteessä olevan 1 kohdan säännösten mukaisesti;

    d) kunkin otokseen sisältyvän lavan paino ja lavojen keskipaino;

    e) laatikoiden lukumäärä kussakin otokseen sisältyvässä lavassa;

    f) laatikon taarapaino, jos muu kuin liitteessä olevassa 4 kohdassa määritelty taarapaino;

    g) tyhjän lavan keskipaino liitteessä olevan 3 kohdan b alakohdan säännösten mukaan;

    h) laatikon keskipaino lajeittain.

    3.  Punnitustulosta käytetään lastin purkamis-, myynti- sekä haltuunottoilmoitusten laatimisessa.

    12 artikla

    Punnitusasiakirjojen säilyttäminen

    Edellä 9 artiklan 3 kohdassa ja 11 artiklan 2 kohdassa säädetty punnitusrekisteri ja kirjanpito sekä jäljennökset 7 artiklan 3 kohdan b alakohdassa säädetyistä kirjallisista ilmoituksista on säilytettävä kuuden vuoden ajan.

    13 artikla

    Myynti- ja haltuunottoilmoitus

    Asetuksen (ETY) N:o 2847/93 9 artiklan 5 kohdassa säädettyjen velvoitteiden lisäksi kaikkien aluksesta purettujen kalojen jalostajan, vastaanottajan tai ostajan on toimitettava myynti- tai haltuunottoilmoituksen jäljennös asianomaisen jäsenvaltion toimivaltaisille viranomaisille pyydettäessä ja joka tapauksessa 48 tunnin kuluessa punnituksen suorittamisesta.

    14 artikla

    Toimivaltaisten viranomaisten tiedonsaanti

    Punnitusjärjestelmän, punnitusrekisterin ja kirjallisten ilmoitusten on milloin tahansa oltava kokonaan toimivaltaisten viranomaisten saatavilla, ja näillä on oltava pääsy kaikkiin kalojen käsittely- ja säilytystiloihin.

    15 artikla

    Ristiintarkastukset

    Toimivaltaisten viranomaisten on tehtävä kaikkien aluksesta purettujen määrien osalta hallinnolliset ristiintarkastukset seuraavien määrien välillä:

    1) edellä 3 artiklan 1 kohdan c alakohdassa tarkoitetussa purkamisen ennakkoilmoituksessa ilmoitetut määrät ja aluksen kalastuspäiväkirjaan merkityt määrät lajikohtaisesti;

    2) aluksen kalastuspäiväkirjaan merkityt määrät ja purkamisilmoitukseen merkityt määrät lajikohtaisesti;

    3) purkamisilmoitukseen merkityt määrät ja haltuunotto- tai myynti-ilmoitukseen merkityt määrät lajikohtaisesti;

    4) aluksen kalastuspäiväkirjaan merkitty pyyntialue ja alusta koskevat satelliittiseurantajärjestelmän (VMS) tiedot.

    16 artikla

    Täysi tarkastus

    1.  Jäsenvaltion toimivaltaisten viranomaisten on varmistettava, että vähintään 15 prosentille aluksesta purettujen kalojen määrästä ja vähintään 10 prosentille kalojen purkamistapahtumista tehdään täysi tarkastus. Tällaiset tarkastukset on tehtävä 2, 3 ja 4 kohdan mukaisesti.

    2.  Aluksen saaman saaliin punnitusta on valvottava lajikohtaisesti. Jos kalat puretaan aluksesta pumppaamalla, on valvottava purettujen kokonaismäärien punnitusta. Pakastettua kalaa purettaessa kaikki laatikot on laskettava, ja liitteessä säädettyä laatikoiden keskimääräisen nettopainon laskentamenetelmää on valvottava.

    3.  Seuraavat tiedot on ristiintarkastettava 15 artiklassa tarkoitettujen tietojen lisäksi:

    a) punnitusrekisteriin merkityt määrät ja haltuunotto- tai myynti-ilmoitukseen merkityt määrät lajikohtaisesti;

    b) toimivaltaisten viranomaisten 7 artiklan 3 kohdan a alakohdan mukaisesti vastaanottamat kirjalliset ilmoitukset ja kalojen vastaanottajien hallussa 7 artiklan 3 kohdan b alakohdan mukaisesti olevat kirjalliset ilmoitukset;

    c) punnitusrekistereissä 9 artiklan 3 kohdan b alakohdan mukaisesti mainittujen säiliöautojen tunnistenumerot ja 7 artiklan 3 kohdan a alakohdassa säädetyissä kirjallisissa ilmoituksissa mainitut numerot.

    4.  On varmistettava, että aluksella ei ole enää kaloja purkamisen päätyttyä.

    17 artikla

    Tarkastustoimista laadittavat asiakirjat

    Kaikista 16 artiklan mukaisista tarkastustoimista on laadittava asiakirjat. Asiakirjat on säilytettävä kuuden vuoden ajan.



    III

    LUKU

    LOPPUSÄÄNNÖKSET

    18 artikla

    Voimaantulo

    Tämä asetus tulee voimaan 1 päivänä tammikuuta 2008.

    Tämä asetus on kaikilta osiltaan velvoittava, ja sitä sovelletaan sellaisenaan kaikissa jäsenvaltioissa.




    LIITE

    Pakastetun kalan laatikoiden tai harkkojen keskimääräisen nettopainon laskentamenetelmä

    1. Laatikon keskipaino määritetään lajeittain käyttäen seuraavassa taulukossa esitettyä näytteenottosuunnitelmaa. Lavojen otos valitaan satunnaisotannalla.



    Näytteenottosuunnitelma

    Erän koko

    (laatikoiden lukumäärä)

    Otoksen koko

    (lavojen lukumäärä × 52 laatikkoa)

    5 000 tai vähemmän

    3

    5 001–10 000

    4

    10 001–15 000

    5

    15 001–20 000

    6

    20 001–30 001

    7

    30 001–50 000

    8

    Yli 50 000

    9

    2. Kukin otokseen sisältyvä laatikkolava punnitaan. Kaikkien otokseen sisältyvien lavojen kokonaisbruttopaino jaetaan otokseen sisältyvien laatikoiden kokonaismäärällä, ja tulokseksi saadaan lavan keskimääräinen bruttopaino lajeittain.

    3. Laatikon lajikohtaisen nettopainon selvittämiseksi 2 kohdassa tarkoitetusta lavan keskimääräisestä bruttopainosta vähennetään

    a) laatikon keskimääräinen taarapaino, joka on yhtä kuin jään ja pahvin, muovin tai muun pakkausmateriaalin paino kerrottuna lavassa olevien laatikoiden lukumäärällä;

    b) yhdeksän purkamisessa käytetyn tyhjän lavan keskipaino.

    Tulokseksi saatu lavan lajikohtainen nettopaino jaetaan sen jälkeen lavassa olevien laatikoiden lukumäärällä.

    4. Edellä 3 kohdan a alakohdassa tarkoitettu laatikon taarapaino on 1,5 kg. Jäsenvaltio voi käyttää muuta laatikon taarapainoa edellyttäen, että se toimittaa näytteenottomenetelmänsä ja siihen mahdollisesti tehtävät muutokset komission hyväksyttäväksi.



    ( 1 ) EYVL L 358, 31.12.2002, s. 59. Asetus sellaisena kuin se on muutettuna asetuksella (EY) N:o 865/2007 (EUVL L 192, 24.7.2007, s. 1).

    ( 2 ) EUVL L 15, 20.1.2007, s. 1. Asetus sellaisena kuin se on viimeksi muutettuna komission asetuksella (EY) N:o 898/2007 (EUVL L 196, 28.7.2007, s. 22).

    ( 3 ) EYVL L 276, 10.10.1983, s. 1. Asetus sellaisena kuin se on viimeksi muutettuna asetuksella (EY) N:o 1804/2005 (EUVL L 290, 4.11.2005, s. 10).

    ( 4 ) EYVL L 261, 20.10.1993, s. 1. Asetus sellaisena kuin se on viimeksi muutettuna asetuksella (EY) N:o 1967/2006 (EUVL L 409, 30.12.2006, s. 11).

    ( 5 ) ICESin (kansainvälinen merentutkimusneuvosto) alueet siten kuin ne määritellään Koillis-Atlantilla kalastavien jäsenvaltioiden nimellissaaliiden määriä koskevien tilastojen toimittamisesta 11 päivänä maaliskuuta 2009 annetussa Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksessa (EY) N:o 218/2009 (EUVL L 87, 31.3.2009, s. 70).

    ( 6 ) CECAF:n alueet (Itäinen Keski-Atlantti tai FAO:n pääasiallinen kalastusalue 34) siten kuin ne määritellään muualla kuin Pohjois-Atlantilla kalastavien jäsenvaltioiden nimellissaaliiden määriä koskevien tilastojen toimittamisesta 11 päivänä maaliskuuta 2009 annetussa Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksessa (EY) N:o 216/2009 (EUVL L 87, 31.3.2009, s. 1).

    Top