EUR-Lex Der Zugang zum EU-Recht

Zurück zur EUR-Lex-Startseite

Dieses Dokument ist ein Auszug aus dem EUR-Lex-Portal.

Dokument 52006DC0821R(01)

Έκθεση τησ Επιτροπησ σχετικά με την εφαρμογή της οδηγίας 96/67/ΕΚ του Συμβουλίου της 15ης Οκτωβρίου 1996 .

/* COM/2006/0821 τελικό */

52006DC0821R(01)

Έκθεση τησ Επιτροπησ σχετικά με την εφαρμογή της οδηγίας 96/67/ΕΚ του Συμβουλίου της 15ης Οκτωβρίου 1996 . /* COM/2006/0821 τελικό */


[pic] | ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ |

Βρυξέλλες, 10.8.2007

COM(2007)466 τελικό

2007/0167(CNS)

Πρόταση

ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

για τη δημιουργία ευρωπαϊκού δικτύου μετανάστευσης

(υποβληθείσα από την Επιτροπή) { SEC(2007)1062}

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

1. Πλαίσιο και στόχος της πρότασης

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ήδη από το 1994, στην πρώτη ανακοίνωσή της για τις πολιτικές μετανάστευσης και ασύλου[1], τόνισε τη σημασία της δημιουργίας μηχανισμού παρακολούθησης των μεταναστευτικών ροών σε εκτεταμένη βάση που να καλύπτει όλη την ΕΕ. Ως συνέχεια αυτής της ανακοίνωσης, το 1996[2] εκπονήθηκε μελέτη σκοπιμότητας.

Μετά από την έναρξη ισχύος της συνθήκης του Άμστερνταμ την 1η Μαΐου 1999 και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Τάμπερε τον Οκτώβριο του 1999, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεσμεύθηκε να αναπτύξει μια κοινή πολιτική μετανάστευσης και ασύλου για τη διασφάλιση της αποτελεσματικότερης διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών προς την ΕΕ, τονίζοντας τη δίκαιη μεταχείριση των υπηκόων τρίτων χωρών, την εταιρική σχέση με τις χώρες καταγωγής, την εξισορροπημένη προσέγγιση της διαχείρισης της μετανάστευσης καθώς και την ανάπτυξη κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Λάακεν του Δεκεμβρίου 2001 στα συμπεράσματά του κάλεσε την Επιτροπή «να αναπτύξει σύστημα ανταλλαγής πληροφοριών για το άσυλο, τη μετανάστευση και τις χώρες καταγωγής». Για να καλυφθεί η ανάγκη για περισσότερη και καλύτερη πληροφόρηση στα σχετικά με τη μετανάστευση θέματα, μια νέα γραμμή του προϋπολογισμού [18 03 05 (πρώην B5-814)] συμπεριλήφθηκε στον προϋπολογισμό των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων του 2002 ως πιλοτικό σχέδιο με στόχο τη δημιουργία «Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου των Μεταναστεύσεων» και τη βελτίωση των στατιστικών στον τομέα της μετανάστευσης και του ασύλου. Λόγω της καθυστέρησης στη δημιουργία του δικτύου, οι δραστηριότητες που χρηματοδοτήθηκαν από τη γραμμή του προϋπολογισμού του 2002 άρχισαν να υλοποιούνται στην πράξη το 2003 και από τότε παρατηρείται διαφορά ενός έτους μεταξύ της εγγραφής τους στη γραμμή του προϋπολογισμού και της εκτέλεσής τους. Αυτό το σχέδιο, που στη συνέχεια μετονομάστηκε σε «Ευρωπαϊκό Δίκτυο Μετανάστευσης», συνεχίστηκε από το 2003 ως το 2006 ως προπαρασκευαστική δράση (γραμμή του προϋπολογισμού του έτους 2005).

Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Θεσσαλονίκης του Ιουνίου 2003 οι αρχηγοί των κρατών και κυβερνήσεων αναγνώρισαν τη «σημασία της παρακολούθησης και ανάλυσης του πολυδιάστατου φαινομένου της μετανάστευσης» και αποδέχθηκαν τη δημιουργία ευρωπαϊκού δικτύου μετανάστευσης. Επίσης, υποστήριξαν τη δυνατότητα δημιουργίας μόνιμου μηχανισμού στο μέλλον.

Το πρόγραμμα της Χάγης, που εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Νοεμβρίου 2004, βασίζεται στο πλαίσιο του προγράμματος του Τάμπερε και αναπτύσσει νέο πρόγραμμα δράσης για την ελευθερία, την ασφάλεια και τη δικαιοσύνη στην ΕΕ. Στη συντελούμενη διαμόρφωση της ευρωπαϊκής πολιτικής στον τομέα του ασύλου και της μετανάστευσης, το πρόγραμμα της Χάγης τονίζει τη σημασία «της ενίσχυσης της συλλογής, της παροχής, της ανταλλαγής και της αποτελεσματικής χρήσης ενημερωμένων πληροφοριών και στοιχείων όσον αφορά όλες τις σχετικές μεταναστευτικές εξελίξεις», καθώς και την ανάγκη εναρμόνισης των στοιχείων και των πληροφοριών στο επίπεδο των κρατών μελών.

Μετά από την έναρξη ισχύος της συνθήκης του Άμστερνταμ, η συνεχής ανάπτυξη των κοινών ευρωπαϊκών πολιτικών στον τομέα της μετανάστευσης και του ασύλου πρέπει να στηρίζεται σε συγκρίσιμες, αξιόπιστες και αντικειμενικές πληροφορίες και στοιχεία τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Οι κοινές πολιτικές για την καλύτερη διαχείριση της μετανάστευσης απαιτούν κοινές αναλύσεις των φαινομένων μετανάστευσης. Οι υπεύθυνοι για τη χάραξη πολιτικής τόσο στο επίπεδο της ΕΕ όσο και στο επίπεδο των κρατών μελών, συνεχίζουν να χρειάζονται πληροφόρηση στον τομέα της μετανάστευσης και του ασύλου, όπως ήδη εντοπίστηκε από τη μελέτη σκοπιμότητας το 1996 και επιβεβαιώθηκε από την αξιολόγηση του ΕΔΜ[3], το 2005, ενώ η μελλοντική δομή του ΕΔΜ πρέπει να συμβάλλει στην κάλυψη των αναγκών αυτών.

Πρώτον, παρά την παραγωγή τεράστιου όγκου πληροφοριών σχετικά με πολλές πτυχές της διεθνούς μετανάστευσης, η πρόσβαση σε αυτές τις πληροφορίες δεν είναι εύκολη, λόγω της διασποράς των εν λόγω πληροφοριών και της μη διάθεσής τους σε κεντρικό επίπεδο. Επομένως, ένα ενιαίο σημείο αναφοράς για το φιλτράρισμα και τη σύνθεση των πληροφοριών αυτών, το οποίο θα μπορούσε να αποτελέσει κέντρο συγκέντρωσης και διάδοσης πληροφοριών, θα ήταν πολύ χρήσιμο στα θεσμικά όργανα της ΕΕ και στα κράτη μέλη, τόσο όσον αφορά τους υπεύθυνους για τη χάραξη πολιτικής όσο και το ευρύ κοινό.

Δεύτερον, δεν υπάρχουν επαρκώς αξιόπιστες, συγκρίσιμες και ενημερωμένες πληροφορίες και αναλύσεις των νομικών εξελίξεων και των εξελίξεων στην πολιτική, όσον αφορά το άσυλο και τη μετανάστευση, τόσο στο εθνικό επίπεδο όσο και στο επίπεδο της ΕΕ. Επίσης, δεν υπάρχουν επαρκώς συγκρίσιμες πληροφορίες για τα αποτελέσματα των πολιτικών της ΕΕ και των εθνικών πολιτικών σε αυτόν τον τομέα. Επιπλέον, υπάρχει αυξημένη ανάγκη της ΕΕ και των κρατών μελών να λαμβάνουν ταχείες απαντήσεις σε ειδικά θέματα που αφορούν τη μετανάστευση και το άσυλο. Για την κάλυψη αυτών των κενών στην πληροφόρηση θα απαιτηθεί μια δομή δικτύου που να μπορεί να απευθύνεται σε όλα τα κράτη μέλη, σε συνδυασμό με ορισμένο επίπεδο κεντρικού συντονισμού.

Τρίτον, μείζον πρόβλημα αποτελεί η έλλειψη ακριβών, ενημερωμένων και συγκρίσιμων στατιστικών δεδομένων για τη μετανάστευση και το άσυλο. Η πρόσφατα εγκριθείσα πρόταση κανονισμού της Επιτροπής σχετικά με τις κοινοτικές στατιστικές για τη μετανάστευση και τη διεθνή προστασία[4] θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα αυτό, όμως η ανάγκη συγκριτικής ανάλυσης ανάλογων στατιστικών πληροφοριών εξακολουθεί να υφίσταται.

Για τη διευκόλυνση της αρχικής έναρξης της πιλοτικής/προπαρασκευαστικής δράσης του ΕΔΜ, εγκρίθηκε μια σταδιακή και από «τη βάση προς την κορυφή» προσέγγιση με τη σύσταση κατ’ αρχάς δικτύου εθνικών σημείων επαφής. Αυτά τα σημεία επαφής που ορίστηκαν από τα κράτη μέλη, αποτελούν τον πυρήνα του ΕΔΜ και διεξάγουν τις δραστηριότητες τεκμηρίωσης, ανάλυσης και έρευνας. Επίσης, αναμένεται από τα εθνικά σημεία επαφής να δημιουργήσουν εθνικά δίκτυα εταίρων που να συμβάλλουν με τις απόψεις τους και τις ικανότητές τους σε διάφορα υπό εξέταση θέματα. Η Γενική Διεύθυνση Ελευθερίας, Ασφάλειας και Δικαιοσύνης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής παρακολούθησε τη συνολική ανάπτυξη του ΕΔΜ με τη βοήθεια επιστημονικής και διοικητικής ομάδας συντονισμού, που επελέγη βάσει ανοικτής πρόσκλησης υποβολής προσφορών.

Λόγω της ανάγκης συνέχισης και ενίσχυσης των δραστηριοτήτων του ΕΔΜ για την εκπλήρωση της απαίτησης του προγράμματος της Χάγης για «αποτελεσματική χρήση ενημερωμένων πληροφοριών και στοιχείων όσον αφορά όλες τις σχετικές μεταναστευτικές εξελίξεις» , και τη συμβολή σε περισσότερο εμπεριστατωμένη χάραξη πολιτικής και λήψη αποφάσεων στο πλαίσιο της εκκρεμούς διαδικασίας ανάπτυξης κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής για το άσυλο και τη μετανάστευση, προτείνεται σήμερα η θεσμοθέτηση του ΕΔΜ μέσω της έκδοσης της κατάλληλης νομικής πράξης (απόφασης του Συμβουλίου που να βασίζεται στο άρθρο 66 της συνθήκης ΕΚ). Προτείνεται η διατήρηση πολλών στοιχείων της υφιστάμενης δομής, παρόλο που εισάγονται ορισμένες σημαντικές τροποποιήσεις για τη βελτίωση της λειτουργίας του ΕΔΜ. Η απόφαση του Συμβουλίου θα καθορίσει τα κύρια στοιχεία που είναι αναγκαία για το έργο του ΕΔΜ, ιδίως το στόχο του, τα καθήκοντα, τη δομή, το σύστημα ανταλλαγής πληροφοριών, τις δημοσιονομικές ρυθμίσεις και τις σχέσεις με άλλους οργανισμούς.

2. Υφιστάμενες διατάξεις στον τομέα της πρότασης

Το υφιστάμενο ΕΔΜ λειτούργησε κατ’ αρχήν ως πιλοτικό σχέδιο και κατόπιν ως προπαρασκευαστική δράση, που δεν απαιτούσε κατάλληλη νομική βάση και χρηματοδοτήθηκε από ειδική γραμμή (γραμμή του προϋπολογισμού 18 03 05 (πρώην B5-814)) του κοινοτικού προϋπολογισμού[5]. Σύμφωνα με το άρθρο 49 παράγραφος 2 στοιχείο β) του κανονισμού (ΕΚ, Ευρατόμ) αριθ. 1605/2002 του Συμβουλίου, της 25ης Ιουνίου 2002, για τη θέσπιση του δημοσιονομικού κανονισμού που εφαρμόζεται στο γενικό προϋπολογισμό των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων[6], οι προπαρασκευαστικές δράσεις δεν μπορούν να διαρκούν περισσότερα από τρία έτη. Επομένως, η συνέχιση των δραστηριοτήτων του ΕΔΜ απαιτεί τη θέσπιση νομικής πράξης.

3. Διαβούλευση

Για να διενεργηθεί διαβούλευση με τους σχετικούς ενδιαφερόμενους αναφορικά με το μέλλον του ΕΔΜ, η Επιτροπή εξέδωσε στις 28 Νοεμβρίου 2005 «Πράσινο Βιßλίο για το μέλλον του ευρωπαϊκού δικτύου μετανάστευσης»[7] το οποίο, εκτός από την αξιολόγηση της λειτουργίας του ΕΔΜ κατά τη διάρκεια της προπαρασκευαστικής περιόδου, ασχολήθηκε με θέματα όπως η εντολή και η μελλοντική δομή του ΕΔΜ.

Με το Πράσινο Βιβλίο εγκαινιάστηκε ανοικτή διαβούλευση, η οποία διήρκεσε μέχρι την 28η Ιανουαρίου 2006, και παρελήφθησαν 32 συνεισφορές, οι μισές περίπου από τα κράτη μέλη και οι υπόλοιπες από τα υφιστάμενα εθνικά σημεία επαφής του ΕΔΜ, τις ομοσπονδιακές και τις περιφερειακές αρχές των κρατών μελών και άλλα όργανα, ιδίως από τον ακαδημαϊκό χώρο[8].

Στις 6 Απριλίου 2006 πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες ακρόαση επιλεγμένων εμπειρογνωμόνων για το μέλλον του ευρωπαϊκού δικτύου μετανάστευσης. Κατά τη διάρκεια της ακρόασης, παρουσιάστηκαν από την Επιτροπή τα κύρια συμπεράσματα από τη δημόσια διαβούλευση και διάφοροι εμπειρογνώμονες έκαναν εισηγήσεις σχετικά με τη μελλοντική εντολή και δομή του ΕΔΜ.

Από τη δημόσια διαβούλευση και την ακρόαση των εμπειρογνωμόνων αποδείχθηκε ότι υπήρχε ευρεία συμφωνία ως προς την ανάγκη να συνεχιστούν οι δραστηριότητες του ΕΔΜ, με την ανάπτυξη της υφιστάμενης εντολής και δομής του.

Τέλος, η Επιτροπή διαβουλεύθηκε με εμπειρογνώμονες από τα κράτη μέλη σχετικά με ζητήματα που αφορούν το μέλλον του ΕΔΜ δύο φορές (στις 29 Απριλίου 2005 και στις 20 Ιουνίου 2006) στο πλαίσιο της επιτροπής μετανάστευσης και ασύλου. Τα κράτη μέλη και τις δύο φορές στήριξαν την πρόθεση της Επιτροπής να θεσμοθετήσει το ΕΔΜ.

4. Περίληψη της προτεινόμενης δράσης

Ο κύριος στόχος της πρότασης έγκειται στη θεσμοθέτηση του ευρωπαϊκού δικτύου μετανάστευσης και στην παροχή σε αυτό της κατάλληλης νομικής βάσης, που να περιγράφει τους στόχους του, τα καθήκοντα, τη δομή καθώς και άλλα σημαντικά στοιχεία της λειτουργίας του ΕΔΜ, όπως τον τρόπο χρηματοδότησής του και τη δημιουργία συστήματος ανταλλαγής πληροφοριών ανοικτού στο κοινό.

Στόχος

Βάσει της πρότασης ο στόχος του ΕΔΜ έγκειται : «στην κάλυψη των αναγκών πληροφόρησης των κοινοτικών θεσμικών οργάνων, των αρχών και των οργάνων των κρατών μελών και του γενικού κοινού όσον αφορά τη μετανάστευση και το άσυλο με την παροχή ενημερωμένων, αντικειμενικών, αξιόπιστων και συγκρίσιμων πληροφοριών για τη μετανάστευση και το άσυλο ενόψει της στήριξης της χάραξης της πολιτικής και της λήψης αποφάσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση στους τομείς αυτούς».

Δραστηριότητες

Για να επιτύχει τον προαναφερθέντα στόχο, το ΕΔΜ πρέπει να διεξάγει ορισμένες δραστηριότητες , που περιλαμβάνονται στο άρθρο 2. Περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τα εξής: τη συλλογή και ανταλλαγή υφιστάμενων δεδομένων και πληροφοριών από ποικιλία πηγών, την ανάλυση αυτών των δεδομένων και των πληροφοριών· τη δημοσίευση εκθέσεων· τη δημιουργία και διατήρηση συστήματος ανταλλαγής πληροφοριών που να βασίζεται στο διαδίκτυο· τη συνεργασία με άλλους συναφείς ευρωπαϊκούς και διεθνείς φορείς.

Δομή

Το ΕΔΜ αποτελείται από τα εθνικά σημεία επαφής, που ορίζονται από τα κράτη μέλη, και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Για τη διασφάλιση της ενεργούς συμμετοχής των κρατών μελών και για την παροχή πολιτικής καθοδήγησης στο δίκτυο, θεσπίζεται διοικούσα επιτροπή , στην οποία αντιπροσωπεύεται κάθε κράτος μέλος, η Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η διοικούσα επιτροπή, ιδίως :

- θα συμμετέχει στην προετοιμασία του ετήσιου προγράμματος δραστηριοτήτων του ΕΔΜ·

- θα εξετάζει την πρόοδο που σημειώθηκε από το ΕΔΜ, υποβάλλοντας συστάσεις για απαραίτητες ενέργειες όπου αυτό απαιτείται·

- θα παρέχει τουλάχιστον, μία φορά κάθε έτος, έκθεση για την κατάσταση των τρεχουσών δραστηριοτήτων του ΕΔΜ και για τα σημαντικότερα πορίσματα των μελετών του, σε όλα τα ευρωπαϊκά όργανα·

- θα εντοπίζει τις καταλληλότερες στρατηγικές σχέσεις συνεργασίας με άλλες αρμόδιες οντότητες στον τομέα της μετανάστευσης και του ασύλου·

- θα συμβουλεύει και θα βοηθά τον συντονιστή και τα εθνικά σημεία επαφής όσον αφορά τον τρόπο βελτίωσης των επιχειρήσεών τους.

Τα εθνικά σημεία επαφής πρέπει να πληρούν ορισμένες προϋποθέσεις όπως : να διαθέτουν εμπειρογνωμοσύνη στον τομέα του ασύλου και της μετανάστευσης· να έχουν δεξιότητες στην τεχνολογία της πληροφορίας και τον σχετικό εξοπλισμό· να μπορούν να δημιουργούν σχέδια συνεργασίας και δικτύωσης με άλλους εθνικούς οργανισμούς και οντότητες και να μπορούν να εργάζονται και να συντάσσουν κείμενα σε δεύτερη επίσημη γλώσσα των ευρωπαϊκών οργάνων.

Κάθε κράτος μέλος ορίζει μια οντότητα που θα ενεργεί ως εθνικό σημείο επαφής. Το εθνικό σημείο επαφής πρέπει να αποτελείται από τουλάχιστον τρεις εμπειρογνώμονες. Ένας από αυτούς τους εμπειρογνώμονες, που θα είναι ο εθνικός συντονιστής του εθνικού σημείου επαφής, πρέπει να είναι μόνιμος υπάλληλος ή υπάλληλος της ορισθείσας οντότητας. Οι υπόλοιποι εμπειρογνώμονες μπορούν να υπάγονται σε αυτή την οντότητα ή σε άλλους εθνικούς και διεθνείς οργανισμούς με έδρα στο κράτος μέλος, είτε δημόσιους είτε ιδιωτικούς.

Τα εθνικά σημεία επαφής θα προετοιμάζουν εθνικές εκθέσεις, θα συνεισφέρουν εθνικά δεδομένα στο σύστημα ανταλλαγής πληροφοριών του ΕΔΜ, θα αναπτύσσουν ικανότητα υποβολής και ταχείας ανταπόκρισης σε ειδικά αιτήματα που απευθύνονται σε άλλα εθνικά σημεία επαφής ή προέρχονται από αυτά και θα δημιουργήσουν εθνικό δίκαιο μετανάστευσης, το οποίο θα αποτελείται από ευρεία κλίμακα οργανώσεων και ιδιωτών που δραστηριοποιούνται στον τομέα της μετανάστευσης και του ασύλου, συμπεριλαμβανομένων των πτυχών της μετανάστευσης που αφορούν την εργασία, την εκπαίδευση, τις εξωτερικές σχέσεις και την ανάπτυξη, αντιπροσωπεύοντας όλους τους σχετικούς ενδιαφερόμενους.

Η Επιτροπή θα είναι υπεύθυνη :

- για το γενικό συντονισμό του ΕΔΜ·

- για την έκδοση του ετήσιου προγράμματος δραστηριοτήτων του δικτύου·

- ένας αντιπρόσωπος της Επιτροπής θα συμμετέχει στη διοικούσα επιτροπή και θα προεδρεύει αυτής. Θα επικουρείται από δύο επιστημονικούς εμπειρογνώμονες που διορίζονται από την Επιτροπή·

- για να διασφαλίζει ότι οι εργασίες του ΕΔΜ αντανακλούν τις πολιτικές προτεραιότητες της Κοινότητας στον τομέα της μετανάστευσης και του ασύλου·

- για τον διορισμό πάροχου υπηρεσιών που θα επικουρεί την Επιτροπή στην τρέχουσα διαχείριση του ΕΔΜ, συμπεριλαμβανομένου του συστήματος ανταλλαγής πληροφοριών του. Η Επιτροπή θα παρακολουθεί στενά τις δραστηριότητες αυτού του πάροχου υπηρεσιών, καθορίζοντας σαφείς αρμοδιότητες και πρακτικές εργασίας, και θα καλεί, εάν απαιτείται, ομάδες εργασίας των εθνικών σημείων επαφής να συνεργαστούν στενά με τον πάροχο υπηρεσιών όσον αφορά συγκεκριμένες δραστηριότητες·

- για να διασφαλίζει επίσης ότι τα εθνικά σημεία επαφής είναι ικανά να ασκήσουν τα καθήκοντα που τους ανατίθενται. Αυτό περιλαμβάνει τον έλεγχο της πλήρωσης των απαραίτητων προϋποθέσεων από τα εθνικά σημεία επαφής που προτάθηκαν από τα κράτη μέλη και την υποβολή πρότασης για τις απαραίτητες ενέργειες στη διοικούσα επιτροπή όταν εντοπίζονται συνεχείς αδυναμίες στο έργο εθνικού σημείου επαφής, που μπορούν να έχουν αρνητικές συνέπειες στο έργο του ΕΔΜ

- τέλος, για να χορηγεί επιδοτήσεις λειτουργίας, συγχρηματοδοτώντας τα ετήσια προγράμματα εργασίας των εθνικών σημείων επαφής που πληρούν όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις.

Ο καθορισμός πάροχου υπηρεσιών για να επικουρεί την Επιτροπή δικαιολογείται από την τεχνική φύση ορισμένων καθηκόντων συντονισμού, ιδίως της δημιουργίας του συστήματος πληροφορικής και του δικτυακού τόπου και της προετοιμασίας των συγκεφαλαιωτικών εκθέσεων και από τον πολύπλοκο χαρακτήρα της διασφάλισης της δέουσας συνεργασίας μεταξύ των 26 εθνικών σημείων επαφής.

Σύστημα ανταλλαγής πληροφοριών και μελέτες

Η ευρεία διάδοση των πληροφοριών που παράγονται από το ΕΔΜ με τη μορφή μελετών και εκθέσεων με τα πλέον προηγμένα τεχνολογικά μέσα, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης ειδικού δικτυακού τόπου, είναι ουσιώδης για το ευρωπαϊκό δίκτυο μεταναστεύσεων. Τη διαχείριση του συστήματος ανταλλαγής πληροφοριών αναλαμβάνει ο πάροχος υπηρεσιών που θα επικουρεί την Επιτροπή, υπό την εποπτεία της. Το σύστημα είναι ανοικτό για το κοινό και κατ’ αρχήν όλοι έχουν πρόσβαση στις πληροφορίες του. Ωστόσο, είναι δυνατόν να υπάρξουν εξαιρέσεις σε αυτό το γενικό κανόνα σε περίπτωση ανακοίνωσης ευαίσθητων/εμπιστευτικών πληροφοριών από τα μέλη του ΕΔΜ.

Το σύστημα ανταλλαγής πληροφοριών θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τις μελέτες και τις εκθέσεις που εκπονήθηκαν από το ΕΔΜ, ένα λεξικό για τη μετανάστευση και το άσυλο και μια βάση δεδομένων για την εθνική και κοινοτική νομοθεσία σχετικά με τη μετανάστευση και το άσυλο.

Χρηματοδότηση

Οι δημοσιονομικοί πόροι που είναι απαραίτητοι για τη λειτουργία του ΕΔΜ θα εγγραφούν στις ετήσιες πιστώσεις του γενικού προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτοί οι πόροι θα συγχρηματοδοτήσουν (έως ποσοστό 80%) τις επιλέξιμες δαπάνες των εθνικών σημείων επαφής και θα καλύψουν τις δαπάνες του παρόχου υπηρεσιών, καθώς και άλλες δαπάνες που περιλαμβάνουν την αξιολόγηση, ειδικές δραστηριότητες και στήριξη για τα προσφάτως δημιουργηθέντα εθνικά σημεία επαφής. Οι διαθέσιμες ετήσιες πιστώσεις θα εγκριθούν από την αρμόδια για τον προϋπολογισμό αρχή εντός των ορίων του δημοσιονομικού πλαισίου, το οποίο προβλέπει πιστώσεις για το ΕΔΜ που ανέρχονται σε 59,7 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2007-2013. Ωστόσο, το ποσό των 3 εκατ. ευρώ που προβλέπεται για το 2007 δεν θα χρησιμοποιηθεί καθώς το δίκτυο αναμένεται να αρχίσει να λειτουργεί από την 1η Ιανουαρίου 2008. Επομένως, για την περίοδο 2008-2013, προβλέπονται πιστώσεις ύψους 56,7 εκατ. ευρώ. Αυτό επίσης θα σημαίνει ότι δεν θα υπάρχει πλέον καθυστέρηση ενός έτους μεταξύ της εγγραφής στη γραμμή του προϋπολογισμού και της εκτέλεσης.

Η Επιτροπή θα είναι υπεύθυνη για τη χορήγηση επιδοτήσεων στα εθνικά σημεία επαφής που πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις και για τη δημιουργία συμβατικής σχέσης με τον πάροχο υπηρεσιών.

Η ανάλυση επιπτώσεων και το νομοθετικό δημοσιονομικό δελτίο περιέχουν περισσότερες πληροφορίες για τη χρηματοδότηση του ΕΔΜ.

5. Νομική βάση

Η απόφαση του Συμβουλίου βασίζεται στο άρθρο 66 της συνθήκης ΕΚ. Από την 1η Μαΐου 2004, σύμφωνα με το πρωτόκολλο στο άρθρο 67 της συνθήκης της Νίκαιας, αυτά τα μέτρα λαμβάνονται με ειδική πλειοψηφία από το Συμβούλιο και μετά από διαβούλευση με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Το άρθρο 66 της συνθήκης ΕΚ αφορά τη διοικητική συνεργασία μεταξύ των αρμοδίων υπηρεσιών των διοικήσεων των κρατών μελών σε ορισμένους τομείς, συμπεριλαμβανομένου του τομέα της μετανάστευσης και του ασύλου, καθώς και μεταξύ των εν λόγω υπηρεσιών και της Επιτροπής. Οι διοικήσεις των κρατών μελών θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο μέσω του καθορισμού των εθνικών σημείων επαφής και της συμμετοχής τους στη διοικούσα επιτροπή. Εφόσον είναι πιθανό ότι πολλά από τα εθνικά σημεία επαφής θα είναι κυβερνητικοί φορείς, θα παρατηρηθεί σίγουρα υψηλός βαθμός συμμετοχής των εθνικών διοικήσεων στη λειτουργία του ΕΔΜ. Με αυτό τον τρόπο δικαιολογείται η επιλογή του άρθρου 66 της συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Κοινότητα ως νομικής βάσης για την πρόταση.

Ο τίτλος IV της συνθήκης ΕΚ δεν εφαρμόζεται στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία, εκτός εάν αυτά τα κράτη μέλη αποφασίσουν διαφορετικά σύμφωνα με τη διαδικασία που θεσπίζεται στο πρωτόκολλο για τη θέση του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ιρλανδίας που προσαρτάται στις Συνθήκες. Επίσης, ο τίτλος IV δεν εφαρμόζεται στη Δανία, δυνάμει του πρωτοκόλλου για τη θέση της Δανίας που προσαρτάται στις Συνθήκες.

6. Επικουρικότητα

Η πρόταση αυτή εμπίπτει στο πλαίσιο της εγκαθίδρυσης ενός χώρου ελευθερίας, ασφάλειας και δικαιοσύνης που ζητήθηκε από τις Συνθήκες και ενισχύθηκε από τα Ευρωπαϊκά Συμβούλια του Τάμπερε και της Χάγης. Ειδικότερα, το μέτρο αποβλέπει στη συνεργασία αρχών, ακαδημαϊκού χώρου, ερευνητών και άλλων σχετικών ενδιαφερομένων στον τομέα της μετανάστευσης και του ασύλου στα κράτη μέλη ώστε να μπορούν να παράσχουν στην Κοινότητα, στα κράτη μέλη της και στο κοινό αντικειμενικές, αξιόπιστες και συγκρίσιμες πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση της μετανάστευσης και του ασύλου σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο. Εφόσον ο στόχος της βελτίωσης της συνεργασίας και της παραγωγής δεδομένων και αναλύσεων σε πανευρωπαϊκή βάση δεν μπορεί να επιτευχθεί μόνο από τα κράτη μέλη, χρειάζεται δράση σε κοινοτικό επίπεδο. Η προτεινόμενη απόφαση επιδιώκει ως στόχο τη συντονισμένη και ομοιόμορφη σε όλη την Ένωση βελτίωση των μηχανισμών πληροφόρησης που αφορούν όλα τα φαινόμενα μετανάστευσης.

7. Αναλογικότητα

Η πρόταση περιορίζεται στην ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ εθνικών διοικήσεων και άλλων οργανισμών που δραστηριοποιούνται στους τομείς της μετανάστευσης και του ασύλου προκειμένου να παράσχουν στην Κοινότητα, τα κράτη μέλη της και στο κοινό αντικειμενικές, αξιόπιστες και συγκρίσιμες πληροφορίες για την κατάσταση της μετανάστευσης και του ασύλου σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο. Προτιμήθηκε μια δομή που να βασίζεται σε δίκτυο προκειμένου να διατηρηθεί μια ομόσπονδη δομή και να διασφαλιστεί η ισότιμη εκπροσώπηση όλων των κρατών μελών.

Η παρούσα πρόταση θεσπίζει μόνο τα ελάχιστα μέτρα που απαιτούνται για την επίτευξη των επιδιωκόμενων στόχων και δεν υπερβαίνει τα αναγκαία όρια για το σκοπό αυτό. Δεν θίγει τους υφιστάμενους μηχανισμούς και δομές συνεργασίας.

8. Σχέση του ΕΔΜ με άλλες δομές/μέσα ανταλλαγής πληροφοριών στον τομέα της μετανάστευσης και του ασύλου

Ο προτεινόμενος στόχος του ΕΔΜ έγκειται στην παροχή στην Κοινότητα, στα κράτη μέλη της και στο κοινό αντικειμενικών, αξιόπιστων και συγκρίσιμων πληροφοριών για την κατάσταση της μετανάστευσης και του ασύλου σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο ενόψει της στήριξης της χάραξης της πολιτικής και της λήψης αποφάσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση στους τομείς αυτούς. Αυτό συνδέεται προφανώς με έρευνα και ανάλυση, με την αύξηση της συνειδητοποίησης σχετικά με το φαινόμενο της μετανάστευσης σε όλες τις πτυχές του, με την παροχή στους υπεύθυνους για τη χάραξη πολιτικής και στο κοινό δεδομένων, εκθέσεων και μελετών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως βάση για εμπεριστατωμένη συζήτηση σχετικά με το άσυλο και τη μετανάστευση.

Το ΕΔΜ δεν αποτελεί τη μόνη κοινοτική δομή/μέσο που έχει ως στόχο τη συλλογή και ανταλλαγή πληροφοριών στους τομείς της μετανάστευσης και του ασύλου. Ωστόσο, εάν συγκριθεί με τις άλλες δομές/μέσα, όπως το ICONet (δίκτυο πληροφόρησης και συντονισμού για τις εθνικές υπηρεσίες διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών), τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Θεμελιωδών Δικαιωμάτων (συμπεριλαμβανομένου του δικτύου RAXEN), την Eurostat (Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία), το CIREFI (Κέντρο πληροφόρησης, συζήτησης και ανταλλαγής απόψεων σχετικά με τη διάβαση των συνόρων και τη μετανάστευση), τα εθνικά σημεία επαφής για την ένταξη ή τον μηχανισμό αμοιβαίας ενημέρωσης, το ΕΔΜ παρουσιάζει ορισμένες ιδιαιτερότητες που του προσδίδουν ένα μοναδικό προφίλ, το οποίο μπορεί να συνοψισθεί στις ακόλουθες τρεις πτυχές :

- ευρύ πεδίο καθηκόντων·

- μεγάλη εστίαση στην ανάλυση και στους συνδέσμους με την ακαδημαϊκή κοινότητα·

- ευρεία διαθεσιμότητα των εργασιών του (γενικό κοινό καθώς και υπεύθυνοι για τη χάραξη πολιτικής).

Η Επιτροπή θα προσπαθήσει στο μέτρο του δυνατού να δημιουργήσει συνεργασίες και να αποφύγει την άσκοπη επανάληψη μεταξύ των εργασιών του ΕΔΜ και των δραστηριοτήτων των άλλων σχετικών δομών και μέσων. Η Επιτροπή θα χρησιμοποιήσει την ικανότητά της να προτείνει το ετήσιο πρόγραμμα δραστηριοτήτων του ΕΔΜ, όπως προβλέπεται στο άρθρο 4 παράγραφος 2 στοιχείο α), για να επιτύχει αυτόν τον στόχο.

Το παράρτημα 1 της ανάλυσης επιπτώσεων περιλαμβάνει λεπτομερέστερες πληροφορίες για τις διαφορές μεταξύ του ΕΔΜ και άλλων συναφών δομών και μέσων.

2007/0167(CNS)

Πρόταση

ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

για τη δημιουργία ευρωπαϊκού δικτύου μετανάστευσης

ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ,

Έχοντας υπόψη :

τη συνθήκη για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και ιδίως το άρθρο 66,

την πρόταση της Επιτροπής[9],

τη γνώμη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου[10],

τη γνώμη της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής[11],

τη γνώμη της Επιτροπής των Περιφερειών[12],

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1) Το 2003 η Επιτροπή θέσπισε τριετή προπαρασκευαστική δράση για τη δημιουργία ευρωπαϊκού δικτύου μετανάστευσης[13], με σκοπό την παροχή στην Κοινότητα και τα κράτη μέλη της αντικειμενικών, αξιόπιστων και ενημερωμένων δεδομένων για τη μετανάστευση.

(2) Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στη σύνοδο της Θεσσαλονίκης τον Ιούνιο του 2003, αφού έλαβε υπόψη του τη σημασία της παρακολούθησης και ανάλυσης του πολυδιάστατου φαινομένου της μετανάστευσης, στα συμπεράσματά του[14] εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη δημιουργία του ΕΔΜ και δήλωσε ότι θα εξέταζε τη δυνατότητα δημιουργίας μόνιμου μηχανισμού στο μέλλον.

(3) Στις 4 Νοεμβρίου 2004, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ενέκρινε πολυετές πρόγραμμα για την ενίσχυση του χώρου ελευθερίας, ασφάλειας και δικαιοσύνης, που είναι γνωστό ως πρόγραμμα της Χάγης[15], το οποίο επιδιώκει την ανάπτυξη του δεύτερου σταδίου της κοινής πολιτικής στον τομέα του ασύλου, της μετανάστευσης, των θεωρήσεων και των συνόρων, που ξεκίνησε την 1η Μαΐου 2004, και βασίστηκε, μεταξύ άλλων, στη στενότερη πρακτική συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών και στη βελτιωμένη ανταλλαγή πληροφοριών. Το πρόγραμμα της Χάγης αναγνωρίζει ότι «η συντελούμενη διαμόρφωση της ευρωπαϊκής πολιτικής στον τομέα του ασύλου και της μετανάστευσης θα πρέπει να βασίζεται σε μια κοινή ανάλυση των μεταναστευτικών φαινομένων σε όλες τους τις πτυχές. Η ενίσχυση της συλλογής, της παροχής, της ανταλλαγής και της αποτελεσματικής χρήσης ενημερωμένων πληροφοριών και στοιχείων όσον αφορά όλες τις σχετικές μεταναστευτικές εξελίξεις είναι καίριας σημασίας.»

(4) Για να διενεργηθεί διαβούλευση με τους σχετικούς ενδιαφερόμενους αναφορικά με το μέλλον του ΕΔΜ, η Επιτροπή εξέδωσε στις 28 Νοεμβρίου 2005 «Πράσινο Βιβλίο για το μέλλον του ευρωπαϊκού δικτύου μετανάστευσης»[16] το οποίο, εκτός από την αξιολόγηση της λειτουργίας του ΕΔΜ κατά τη διάρκεια των πρώτων ετών της προπαρασκευαστικής περιόδου, ασχολήθηκε με θέματα όπως η εντολή και η μελλοντική δομή του ΕΔΜ.

(5) Η δημόσια διαβούλευση απέδειξε ότι οι περισσότεροι ενδιαφερόμενοι τάσσονται υπέρ της συνέχισης και της ενίσχυσης των δραστηριοτήτων του ΕΔΜ και της διατήρησης του αρχικού στόχου του ΕΔΜ, δηλαδή, της παροχής ενημερωμένων, αντικειμενικών, αξιόπιστων και συγκρίσιμων πληροφοριών για θέματα μετανάστευσης και ασύλου. Επίσης, φάνηκε ότι οι περισσότεροι ενδιαφερόμενοι επιθυμούσαν να διατηρηθεί η σύνδεση του ΕΔΜ με την Επιτροπή.

(6) Το ΕΔΜ πρέπει να αποφύγει την άσκοπη επανάληψη των εργασιών των υφιστάμενων κοινοτικών δομών ή μέσων των οποίων ο στόχος έγκειται στη συλλογή και ανταλλαγή πληροφοριών και πρέπει να παρέχει προστιθέμενη αξία σε σύγκριση με αυτά, ιδίως λόγω του ευρέος πεδίου καθηκόντων του, της μεγάλης εστίασης στην ανάλυση και των συνδέσμων του με την ακαδημαϊκή κοινότητα καθώς και της διαθεσιμότητας των αποτελεσμάτων των εργασιών του.

(7) Για την επίτευξη των στόχων του, το ΕΔΜ πρέπει να στηρίζεται από εθνικό σημείο επαφής σε κάθε κράτος μέλος. Οι δραστηριότητες των εθνικών σημείων επαφής πρέπει να συντονίζονται σε κοινοτικό επίπεδο από την Επιτροπή, η οποία επικουρείται από πάροχο υπηρεσιών, που διαθέτει επαρκείς ικανότητες για να οργανώσει τις τρέχουσες εργασίες του ΕΔΜ, συμπεριλαμβανομένου του συστήματός του ανταλλαγής πληροφοριών.

(8) Για να διασφαλιστεί ότι τα εθνικά σημεία επαφής διαθέτουν την αναγκαία εμπειρογνωμοσύνη ώστε να αντιμετωπίσουν τις πολλές και ποικίλες πτυχές των θεμάτων σχετικά με το άσυλο και τη μετανάστευση, πρέπει να αποτελούνται από τουλάχιστον τρεις εμπειρογνώμονες, οι οποίοι είτε ο καθένας μόνος του είτε από κοινού έχουν ικανότητες στον τομέα της χάραξης πολιτικής, του δικαίου, της έρευνας και της στατιστικής. Αυτοί οι εμπειρογνώμονες μπορεί να προέρχονται από τις διοικήσεις των κρατών μελών ή από οποιονδήποτε άλλο οργανισμό.

(9) Κάθε εθνικό σημείο επαφής πρέπει να δημιουργήσει ένα εθνικό δίκτυο μετανάστευσης, το οποίο να αποτελείται από οργανισμούς και ιδιώτες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της μετανάστευσης και του ασύλου και να περιλαμβάνει για παράδειγμα, πανεπιστήμια, ερευνητικούς οργανισμούς και ερευνητές, κυβερνητικές και μη κυβερνητικές οργανώσεις, και διεθνείς οργανισμούς προκειμένου να εκφραστούν οι απόψεις όλων των ενδιαφερομένων.

(10) Η διοικούσα επιτροπή μπορεί να παρέχει πολιτική καθοδήγηση στο ΕΔΜ, συμπεριλαμβανομένης της συμμετοχής στην εκπόνηση του ετήσιου προγράμματος δραστηριοτήτων του ΕΔΜ.

(11) Για τη διασφάλιση της ευρύτερης δυνατής διάδοσης των πληροφοριών που παράγονται από το ΕΔΜ με τη μορφή μελετών ή εκθέσεων, αυτές οι πληροφορίες πρέπει να διατίθενται βάσει των πλέον προηγμένων τεχνολογικών μέσων, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης ειδικού δικτυακού τόπου.

(12) Το ΕΔΜ πρέπει να μπορεί να δημιουργεί σχέσεις συνεργασίας με άλλες οντότητες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της μετανάστευσης και του ασύλου, όπου είναι απαραίτητο για την επίτευξη των στόχων του. Κατά τη δημιουργία των σχέσεων αυτών, πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στη διασφάλιση καλού βαθμού συνεργασίας με οντότητες στη Δανία, τη Νορβηγία, την Ισλανδία, την Ελβετία, τις υποψήφιες χώρες, τις χώρες που καλύπτονται από την Ευρωπαϊκή Πολιτική Γειτονίας και τη Ρωσία.

(13) Το ΕΔΜ πρέπει να συγχρηματοδοτείται μέσω επιδοτήσεων από την Επιτροπή, σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΚ, Ευρατόμ) αριθ. 1605/2002 του Συμβουλίου, της 25ης Ιουνίου 2002[17].

(14) Η οδηγία 95/46/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 24ης Οκτωβρίου 1995 για την προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και για την ελεύθερη κυκλοφορία των δεδομένων αυτών[18] και ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 45/2001 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 18ης Δεκεμβρίου 2000, σχετικά με την προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα από τα όργανα και τους οργανισμούς της Κοινότητας και σχετικά με την ελεύθερη κυκλοφορία των δεδομένων αυτών[19] πρέπει να λαμβάνονται υπόψη στο πλαίσιο του συστήματος ανταλλαγής πληροφοριών του ΕΔΜ.

(15) Σύμφωνα με τα άρθρα 1 και 2 του πρωτοκόλλου για τη θέση της Δανίας που προσαρτάται στη συνθήκη για την Ευρωπαϊκή Ένωση και στη συνθήκη για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, η Δανία δεν συμμετέχει στην έκδοση αυτής της απόφασης και δεν δεσμεύεται από αυτή ούτε υπόκειται στην εφαρμογή της,

ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΑΠΟΦΑΣΗ:

Άρθρο 1

Αντικείμενο και πεδίο εφαρμογής

Με την παρούσα δημιουργείται ευρωπαϊκό δίκτυο μετανάστευσης (εφεξής καλούμενο ΕΔΜ).

Ο στόχος του ΕΔΜ έγκειται στην κάλυψη των αναγκών πληροφόρησης των κοινοτικών θεσμικών οργάνων, των αρχών και των οργάνων των κρατών μελών και του γενικού κοινού όσον αφορά τη μετανάστευση και το άσυλο με την παροχή ενημερωμένων, αντικειμενικών, αξιόπιστων και συγκρίσιμων πληροφοριών για τη μετανάστευση και το άσυλο ενόψει της στήριξης της χάραξης της πολιτικής και της λήψης αποφάσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση στους τομείς αυτούς.

Άρθρο 2

Καθήκοντα

Για την επίτευξη του στόχου που αναφέρεται στο άρθρο 1, το ΕΔΜ :

(α) συλλέγει και ανταλλάσσει ενημερωμένες πληροφορίες και δεδομένα από διάφορες πηγές, συμπεριλαμβανομένου και του ακαδημαϊκού χώρου·

(β) αναλύει τα δεδομένα και τις πληροφορίες που αναφέρονται στο στοιχείο (α) και τα παρέχει σε εύκολα προσβάσιμη μορφή·

(γ) αναπτύσσει μεθόδους για τη βελτίωση της συγκρισιμότητας, της αντικειμενικότητας και της αξιοπιστίας των δεδομένων σε κοινοτικό επίπεδο με τη θέσπιση δεικτών και κριτηρίων που θα βελτιώσουν τη συνοχή των πληροφοριών και θα βοηθήσουν την ανάπτυξη των κοινοτικών δραστηριοτήτων που αφορούν μεταναστευτικές στατιστικές·

(δ) δημοσιεύει σε τακτά διαστήματα εκθέσεις για την κατάσταση της μετανάστευσης και του ασύλου στην Κοινότητα και στα κράτη μέλη της·

(ε) δημιουργεί και διατηρεί σύστημα ανταλλαγής πληροφοριών που βασίζεται στο διαδίκτυο, το οποίο παρέχει πρόσβαση σε συναφείς δημοσιεύσεις και έγγραφα στον τομέα της μετανάστευσης και του ασύλου·

(στ) γίνεται γνωστό στο κοινό, παρέχοντας πρόσβαση στις πληροφορίες που συλλέγονται από αυτό και διαδίδοντας τα αποτελέσματα των εργασιών του·

(ζ) συντονίζει τις πληροφορίες και συνεργάζεται με άλλους συναφείς ευρωπαϊκούς και διεθνείς φορείς.

Άρθρο 3

Σύνθεση

Το ΕΔΜ αποτελείται από :

(α) τα εθνικά σημεία επαφής που ορίζονται από τα κράτη μέλη·

(β) την Επιτροπή.

Άρθρο 4

Διοικούσα Επιτροπή

1. Η διαχείριση του ΕΔΜ ασκείται από διοικούσα επιτροπή, η οποία αποτελείται από ένα αντιπρόσωπο από κάθε κράτος μέλος, ένα αντιπρόσωπο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ένα αντιπρόσωπο της Επιτροπής που επικουρείται από δύο επιστημονικούς εμπειρογνώμονες.

Ο αντιπρόσωπος της Επιτροπής προεδρεύει της διοικούσας επιτροπής.

Κάθε μέλος της διοικούσας επιτροπής διαθέτει μία ψήφο, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου. Οι αποφάσεις λαμβάνονται με πλειοψηφία δύο τρίτων των ψηφισάντων.

2. Η διοικούσα επιτροπή ιδίως :

(α) συμμετέχει στην εκπόνηση του ετήσιου προγράμματος δραστηριοτήτων του ΕΔΜ, βάσει σχεδίου που υποβάλλεται από τον πρόεδρο·

(β) εξετάζει την πρόοδο που σημειώθηκε από το ΕΔΜ, υποβάλλοντας συστάσεις για απαραίτητες ενέργειες όπου αυτό απαιτείται·

(γ) διαβιβάζει τουλάχιστον, μία φορά κάθε έτος, συνοπτική έκθεση για την κατάσταση των τρεχουσών δραστηριοτήτων του ΕΔΜ και για τα σημαντικότερα πορίσματα των μελετών του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο, την Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και την Επιτροπή των Περιφερειών·

(δ) εντοπίζει τις καταλληλότερες στρατηγικές σχέσεις συνεργασίας με άλλες αρμόδιες οντότητες στον τομέα της μετανάστευσης και του ασύλου και εγκρίνει, όπου απαιτείται, τις διοικητικές ρυθμίσεις για τη συνεργασία αυτή, όπως αναφέρεται στο άρθρο 10·

(ε) συμβουλεύει τα εθνικά σημεία επαφής όσον αφορά τον τρόπο βελτίωσης των επιχειρήσεών τους και τα βοηθά να λαμβάνουν τα αναγκαία μέτρα, όταν εντοπίζονται συνεχείς αδυναμίες στο έργο των εθνικών σημείων επαφής που μπορούν να έχουν αρνητικές συνέπειες για το έργο του ΕΔΜ.

3. Ο πρόεδρος συγκαλεί τη διοικούσα επιτροπή για να συνεδριάσει τουλάχιστον δύο φορές κάθε έτος.

Η διοικούσα επιτροπή εγκρίνει τον εσωτερικό της κανονισμό.

Άρθρο 5

Εθνικά σημεία επαφής

1. Κάθε κράτος μέλος ορίζει μια οντότητα που αποτελεί το εθνικό σημείο επαφής.

Το εθνικό σημείο επαφής αποτελείται από τουλάχιστον τρεις εμπειρογνώμονες. Ένας, από αυτούς τους εμπειρογνώμονες που έχει καθήκοντα εθνικού συντονιστή, είναι μόνιμος υπάλληλος ή υπάλληλος της ορισθείσας οντότητας. Οι υπόλοιποι εμπειρογνώμονες μπορούν να υπάγονται σε αυτή την οντότητα ή σε άλλους εθνικούς ή διεθνείς οργανισμούς με έδρα στο κράτος μέλους, είτε δημόσιους είτε ιδιωτικούς.

2. Κάθε εθνικό σημείο επαφής διαθέτει συλλογικά :

(α) εμπειρογνωμοσύνη στον τομέα του ασύλου και της μετανάστευσης, που να καλύπτει πτυχές της χάραξης πολιτικής, του δικαίου, της έρευνας και της στατιστικής·

(β) δεξιότητες στην τεχνολογία της πληροφορίας και τον σχετικό εξοπλισμό·

(γ) ικανότητα δημιουργίας σχεδίων συνεργασίας και δικτύωσης με άλλους εθνικούς οργανισμούς και οντότητες·

(δ) ικανότητα συνεργασίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο και

(ε) ικανότητα εργασίας και σύνταξης κειμένων σε επίσημη γλώσσα των ευρωπαϊκών οργάνων, εκτός από τη γλώσσα ή τις γλώσσες του κράτους μέλους στο οποίο βρίσκεται.

Τα κράτη μέλη κοινοποιούν στη Επιτροπή τα ονόματα και τις πλήρεις διευθύνσεις των εμπειρογνωμόνων που αποτελούν το εθνικό σημείο επαφής, διευκρινίζοντας τον τρόπο με τον οποίο το σημείο αυτό πληροί τις προϋποθέσεις των στοιχείων (α) έως (ε).

3. Τα εθνικά σημεία επαφής ασκούν τα καθήκοντα του ΕΔΜ σε εθνικό επίπεδο και ιδίως :

(α) εκπονούν εθνικές εκθέσεις, συμπεριλαμβανομένων των εκθέσεων που αναφέρονται στο άρθρο 9·

(β) συνεισφέρουν εθνικά δεδομένα στο σύστημα ανταλλαγής πληροφοριών που αναφέρεται στο άρθρο 8·

(γ) αναπτύσσουν ικανότητα να υποβάλλουν ειδικά αιτήματα που απευθύνονται στο δίκτυο και να ανταποκρίνονται γρήγορα σε ανάλογα αιτήματα που προέρχονται από άλλα εθνικά σημεία επαφής·

(δ) δημιουργούν ένα εθνικό δίκτυο μετανάστευσης, το οποίο αποτελείται από ευρεία κλίμακα οργανισμών και ιδιωτών που δραστηριοποιούνται στον τομέα της μετανάστευσης και του ασύλου και αντιπροσωπεύουν όλους τους ενδιαφερόμενους. Τα μέλη του εθνικού δικτύου μετανάστευσης μπορούν να κληθούν να συμβάλλουν στις δραστηριότητες του ΕΔΜ, ιδίως όσον αφορά τα άρθρα 8 και 9.

4. Οι εμπειρογνώμονες του εθνικού σημείου επαφής συνεδριάζουν τακτικά για να συζητήσουν για το έργο του – στις συνεδριάσεις αυτές συμμετέχουν ενδεχομένως και μέλη του εθνικού δικτύου μετανάστευσης που αναφέρεται στην παράγραφο 3 στοιχείο (δ) – και για να ανταλλάξουν πληροφορίες σχετικά με τρέχουσες και μελλοντικές δραστηριότητες.

Άρθρο 6

Συντονισμός

1. Η Επιτροπή συντονίζει τις εργασίες του ΕΔΜ και διασφαλίζει ότι οι εργασίες αυτές αντανακλούν δεόντως τις πολιτικές προτεραιότητες της Κοινότητας στον τομέα της μετανάστευσης και του ασύλου.

2. Για την οργάνωση των εργασιών του ΕΔΜ, η Επιτροπή επικουρείται από πάροχο υπηρεσιών που επιλέχθηκε βάσει διαδικασίας ανάθεσης σύμβασης. Αυτός ο πάροχος υπηρεσιών πληροί τις προϋποθέσεις που θεσπίζονται στο άρθρο 5 παράγραφος 2, και οποιεσδήποτε άλλες συναφείς προϋποθέσεις που καθορίζονται από την Επιτροπή.

Υπό την εποπτεία της Επιτροπής, ο πάροχος υπηρεσιών, μεταξύ άλλων :

(α) οργανώνει την τρέχουσα λειτουργία·

(β) δημιουργεί και διαχειρίζεται το σύστημα ανταλλαγής πληροφοριών που αναφέρεται στο άρθρο 8·

(γ) συντονίζει τα δεδομένα που παρέχονται από τα εθνικά σημεία επαφής·

(δ) προετοιμάζει τις συνεδριάσεις που αναφέρονται στο άρθρο 7·

(ε) προετοιμάζει τις συλλογές και τις συνθέσεις των εκθέσεων και μελετών που αναφέρονται στο άρθρο 9.

3. Μετά από διαβούλευση με τη διοικούσα επιτροπή και τα εθνικά σημεία επαφής, η Επιτροπή, εντός των ορίων του γενικού στόχου και των καθηκόντων που ορίζονται στα άρθρα 1 και 2, εγκρίνει το ετήσιο πρόγραμμα δραστηριοτήτων του ΕΔΜ. Το πρόγραμμα διευκρινίζει τους στόχους και τις θεματικές προτεραιότητες. Η Επιτροπή παρακολουθεί την εκτέλεση του ετήσιου προγράμματος δραστηριοτήτων και υποβάλλει τακτικά εκθέσεις σχετικά την εκτέλεσή του και την ανάπτυξη του ΕΔΜ στη διοικούσα επιτροπή.

4. Μετά από τις συμβουλές που παρέχονται από τη διοικούσα επιτροπή σύμφωνα με το άρθρο 4 παράγραφος 2 στοιχείο (ε), η Επιτροπή λαμβάνει τα αναγκαία μέτρα βάσει των συμφωνιών επιδότησης που προβλέπονται στην παράγραφο 5 του παρόντος άρθρου.

5. Η Επιτροπή, βάσει του ετήσιου προγράμματος δραστηριοτήτων του ΕΔΜ, καθορίζει τα ενδεικτικά ποσά που διατίθενται για επιδοτήσεις και συμβάσεις στο πλαίσιο της απόφασης χρηματοδότησης σύμφωνα με το άρθρο 75 του κανονισμού (ΕΚ, Ευρατόμ) αριθ. 1605/2002 του Συμβουλίου της 25ης Ιουνίου 2002.

Η Επιτροπή χορηγεί επιδοτήσεις λειτουργίας στα εθνικά σημεία επαφής που πληρούν τις προϋποθέσεις, οι οποίες θεσπίζονται στο άρθρο 5 παράγραφοι 1 και 2 βάσει των ατομικών αιτήσεων επιδότησης που υποβάλλουν τα εθνικά σημεία επαφής. Η ανώτερη κοινοτική συγχρηματοδότηση ανέρχεται σε ποσοστό 80% των συνολικών επιλέξιμων δαπανών.

Αυτές οι επιδοτήσεις, σύμφωνα με το άρθρο 113 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΚ, Ευρατόμ) αριθ. 1605/2002 του Συμβουλίου της 25ης Ιουνίου 2002, δεν υπόκεινται σε περίπτωση ανανέωσης στην αρχή του φθίνοντα χαρακτήρα.

Άρθρο 7

Συνεδριάσεις

1. Το ΕΔΜ συνεδριάζει τουλάχιστον πέντε φορές κάθε έτος.

2. Κάθε εθνικό σημείο επαφής αντιπροσωπεύεται στις συνεδριάσεις του ΕΔΜ από τουλάχιστον έναν από τους εμπειρογνώμονές του. Δεν συμμετέχουν στις συνεδριάσεις περισσότεροι από τρεις εμπειρογνώμονες από κάθε εθνικό σημείο επαφής.

3. Ο αντιπρόσωπος της Επιτροπής συγκαλεί και προεδρεύει των συνεδριάσεων του ΕΔΜ.

4. Οι τακτικές συνεδριάσεις του ΕΔΜ έχουν ως στόχο :

(α) την υλοποίηση της ανταλλαγής γνώσεων και πείρας μεταξύ των εθνικών σημείων επαφής, ιδίως όσον αφορά τη λειτουργία του ΕΔΜ·

(β) την εξέταση της προόδου των εργασιών του ΕΔΜ, ειδικότερα όσον αφορά την εκπόνηση των εκθέσεων και των μελετών που αναφέρονται στο άρθρο 9·

(γ) την ανταλλαγή δεδομένων και απόψεων, ειδικότερα όσον αφορά τη δομή, το περιεχόμενο και την πρόσβαση στις διαθέσιμες πληροφορίες που αναφέρονται στο άρθρο 8·

(δ) την παροχή πλαισίου συζήτησης των πρακτικών και νομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα κράτη μέλη στον τομέα της μετανάστευσης και του ασύλου και ειδικότερα της εξέτασης των ειδικών αιτημάτων που αναφέρονται στο άρθρο 5 παράγραφος 3 στοιχείο (γ)·

(ε) τη διαβούλευση με τα εθνικά σημεία επαφής για την ανάπτυξη του ετήσιου προγράμματος δραστηριοτήτων του ΕΔΜ που αναφέρεται στο άρθρο 6 παράγραφος 3.

5. Οι ιδιώτες και οι οντότητες που δεν είναι μέλη του ΕΔΜ μπορούν να προσκαλούνται στις συνεδριάσεις του εάν η παρουσία τους θεωρείται αναγκαία. Επίσης, μπορούν να διοργανώνονται κοινές συνεδριάσεις με άλλα δίκτυα ή οργανισμούς.

Άρθρο 8

Σύστημα ανταλλαγής πληροφοριών

1. Δημιουργείται σύστημα ανταλλαγής πληροφοριών που βασίζεται στο διαδίκτυο, και στο οποίο η πρόσβαση επιτυγχάνεται μέσω ειδικού δικτυακού τόπου σύμφωνα με το παρόν άρθρο.

2. Το περιεχόμενο του συστήματος ανταλλαγής πληροφοριών είναι κατ’ αρχήν δημόσιο.

Η πρόσβαση σε πληροφορίες εμπιστευτικού χαρακτήρα μπορεί να περιορίζεται μόνο στο ΕΔΜ.

3. Το σύστημα ανταλλαγής πληροφοριών περιλαμβάνει τουλάχιστον τα ακόλουθα στοιχεία :

(α) πρόσβαση στην κοινοτική και εθνική νομοθεσία, νομολογία και πολιτική στους τομείς της μετανάστευσης και του ασύλου, συμπεριλαμβανομένων ειδικών καθεστώτων μετανάστευσης για ειδικές κατηγορίες μεταναστών·

(β) δυνατότητα διεκπεραίωσης των ειδικών αιτημάτων, που αναφέρονται στο άρθρο 5 παράγραφος 3 στοιχείο (γ)·

(γ) λεξικό για τη μετανάστευση και το άσυλο·

(δ) άμεση πρόσβαση σε όλες τις δημοσιεύσεις του ΕΔΜ, συμπεριλαμβανομένων των εκθέσεων και των μελετών που αναφέρονται στο άρθρο 9, καθώς και τακτικό ενημερωτικό δελτίο·

(ε) προσβάσιμη ηλεκτρονική θυρίδα μέσω του ειδικού δικτυακού τόπου όπου το γενικό κοινό μπορεί να αποστέλλει τα ερωτήματά του σχετικά με θέματα μετανάστευσης και ασύλου που καλύπτονται από τις δραστηριότητες του ΕΔΜ·

(στ) κατάλογο ερευνητών και ερευνητικών ινστιτούτων στον τομέα της μετανάστευσης και του ασύλου.

4. Για την πρόσβαση στις πληροφορίες που αναφέρονται στην παράγραφο 3, το ΕΔΜ, μπορεί, όπου απαιτείται, να προσθέτει συνδέσμους σε άλλους δικτυακούς τόπους όπου μπορούν να ανευρεθούν οι αυθεντικές πληροφορίες.

5. Ο ειδικός δικτυακός τόπος διευκολύνει την πρόσβαση σε ανάλογες πρωτοβουλίες για την ενημέρωση του κοινού σε σχετικά θέματα και σε δικτυακούς τόπους που περιλαμβάνουν πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση της μετανάστευσης και του ασύλου στα κράτη μέλη και στις τρίτες χώρες.

Άρθρο 9

Εκθέσεις και μελέτες

1. Κάθε εθνικό σημείο επαφής καταρτίζει κάθε έτος έκθεση στην οποία περιγράφεται η κατάσταση της μετανάστευσης και του ασύλου στο κράτος μέλος και στην οποία περιλαμβάνονται οι εξελίξεις στην πολιτική και στατιστικά δεδομένα.

2. Το ετήσιο πρόγραμμα δραστηριοτήτων περιλαμβάνει την εκπόνηση από κάθε εθνικό σημείο επαφής άλλων μελετών που καλύπτουν ειδικά θέματα μετανάστευσης και ασύλου, τα οποία είναι απαραίτητα για τη στήριξη της χάραξης πολιτικής και της λήψης αποφάσεων.

Άρθρο 10

Συνεργασία με άλλες οντότητες

1. Το ΕΔΜ συνεργάζεται με οντότητες στα κράτη μέλη ή σε τρίτες χώρες που είναι αρμόδιες στον τομέα της μετανάστευσης και του ασύλου, συμπεριλαμβανομένων των διεθνών οργανισμών.

2. Οι διοικητικές ρυθμίσεις για τη συνεργασία που αναφέρεται στην παράγραφο 1, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει, όπου απαιτείται, τη σύναψη από την Επιτροπή συμφωνιών εξ ονόματος της Κοινότητας, υπόκεινται στην έγκριση της διοικούσας επιτροπής.

Άρθρο 11

Δημοσιονομικοί πόροι

Οι δημοσιονομικοί πόροι που χορηγούνται στις προβλεπόμενες στην παρούσα απόφαση ενέργειες εγγράφονται στις ετήσιες πιστώσεις του γενικού προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι διαθέσιμες ετήσιες πιστώσεις εγκρίνονται από την αρμόδια για τον προϋπολογισμό αρχή εντός των ορίων του δημοσιονομικού πλαισίου.

Άρθρο 12

Εκτέλεση του προϋπολογισμού

Η Επιτροπή υλοποιεί την κοινοτική δημοσιονομική στήριξη σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΚ, Ευρατόμ) αριθ. 1605/2002 της 25ης Ιουνίου 2002.

Άρθρο 13

Επανεξέταση

Το αργότερο τρία έτη μετά από την έναρξη ισχύος της παρούσας απόφασης και μετέπειτα κάθε τρία έτη, η Επιτροπή υποβάλλει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο, την Επιτροπή των Περιφερειών και την Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή έκθεση για την ανάπτυξη του ΕΔΜ. Η έκθεση συνοδεύεται, εάν απαιτείται, από προτάσεις για την τροποποίηση της παρούσας απόφασης.

Άρθρο 14

Δημιουργία των βασικών συνιστωσών του ΕΔΜ

Το αργότερο τρεις μήνες μετά από την έναρξη ισχύος της παρούσας απόφασης, τα κράτη μέλη κοινοποιούν στην Επιτροπή τις πληροφορίες που απαιτούνται από το άρθρο 5 παράγραφος 2.

Άρθρο 15

Ημερομηνία εφαρμογής

Η παρούσα απόφαση εφαρμόζεται από την 1η Ιανουαρίου 2008.

Η παρούσα απόφαση απευθύνεται στα κράτη μέλη σύμφωνα με τη συνθήκη για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας.

Βρυξέλλες,

Για το Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος

ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ

Το παρόν έγγραφο συνοδεύει και συμπληρώνει την αιτιολογική έκθεση. Για το λόγο αυτό, κατά τη συμπλήρωση αυτού του νομοθετικού δημοσιονομικού δελτίου, και εφόσον δεν θίγεται η αναγνωσιμότητά του, πρέπει να αποφεύγεται στο μέτρο του δυνατού η επανάληψη πληροφοριών που περιέχονται στην αιτιολογική έκθεση. Προτού συμπληρώσετε το δελτίο, διαβάστε τις ειδικές κατευθυντήριες γραμμές με τις οποίες παρέχονται οδηγίες και αποσαφηνίσεις σχετικά με τα κατωτέρω σημεία.

1. ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ :

Πρόταση απόφασης του Συμβουλίου για τη δημιουργία ευρωπαϊκού δικτύου μετανάστευσης

2. ΠΛΑΙΣΙΟ ΔΒΔ/ΠΒΔ (ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΒΑΣΕΙ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ/ΠΡΟΫ-ΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΒΑΣΕΙ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ)

Τομέας (-είς) πολιτικής και σχετική (-ές) δραστηριότητα (-ες):

Πολιτική μετανάστευσης και ασύλου

3. ΓΡΑΜΜΕΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ

3.1. Γραμμές προϋπολογισμού (επιχειρησιακές γραμμές και συναφείς γραμμές τεχνικής και διοικητικής βοήθειας (πρώην γραμμές B..Α)) περιλαμβανομένων των ονομασιών τους :

18 03 05 – Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο των Μεταναστεύσεων

3.2. Διάρκεια της δράσης και της δημοσιονομικής επίπτωσης :

Διάρκεια της δράσης : 2008 -> και εφεξής. Η δημοσιονομική επίπτωση έχει υπολογιστεί μόνο για τη δημοσιονομική περίοδο 2008-2013.

3.3. Δημοσιονομικά χαρακτηριστικά (να προστεθούν γραμμές εάν είναι αναγκαίο):

Γραμμή προϋπο-λογισμού | Είδος δαπάνης | Νέα | Συμμετοχή ΕΖΕΣ | Συνεισφορές υποψήφιων χωρών | Τομέας δημοσιονο-μικών προοπτικών |

18 03 05 | ΜΥΔ | ΔΠ[20]/ | ΟΧΙ | ΟΧΙ | ΟΧΙ | Αριθ. 3A |

4. ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΩΤΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΟΡΩΝ

4.1. Δημοσιονομικοί πόροι

4.1.1. Ανακεφαλαιωτικό των πιστώσεων ανάληψης υποχρεώσεων (ΠΑΥ) και των πιστώσεων πληρωμών (ΠΠ)

εκατ. ευρώ (τρία δεκαδικά ψηφία)

Είδος δαπάνης | Τμή-μα αριθ. | Έτος n | n + 1 | n + 2 | n + 3 | n + 4 | n + 5 και επόμε-να | Σύνο-λο |

Επιχειρησιακές δαπάνες[21] |

Πιστώσεις ανάληψης υποχρεώσεων (ΠΑΥ) | 8.1. | α | 6,500 | 8,800 | 10,100 | 10,300 | 10,500 | 10,500 | 56,700 |

Πιστώσεις πληρωμών (ΠΠ) | β | 2,790 | 8,110 | 9,450 | 10,200 | 10,400 | 10,500 | 51,450 |

Διοικητικές δαπάνες περιλαμβανόμενες στο ποσό αναφοράς[22] |

Τεχνική και διοικητική βοήθεια (ΜΔΠ) | 8.2.4. | γ |

ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΠΟΣΟ ΑΝΑΦΟΡΑΣ |

Πιστώσεις ανάληψης υποχρεώσεων | α+γ | 6,500 | 8,800 | 10,100 | 10,300 | 10,500 | 10,500 | 56,700 |

Πιστώσεις πληρωμών | β+γ | 2,790 | 8,110 | 9,450 | 10,200 | 10,400 | 10,500 | 51,450 |

Διοικητικές δαπάνες μη περιλαμβανόμενες στο ποσό αναφοράς[23] |

Ανθρώπινοι πόροι και συναφείς δαπάνες (ΜΔΠ) | 8.2.5. | δ | 0,234 | 0,234 | 0,234 | 0,234 | 0,234 | 0,234 | 1,404 |

Διοικητικές δαπάνες, εκτός ανθρωπίνων πόρων και συναφών δαπανών, μη περιλαμβανόμενες στο ποσό αναφοράς (ΜΔΠ)) | 8.2.6. | ε |

Συνολικές ενδεικτικές δαπάνες της δράσης |

ΣΥΝΟΛΟ ΠΑΥ, περιλαμβανομένων των δαπανών για ανθρώπινους πόρους | α+γ+δ+ε | 6,734 | 9,034 | 10,334 | 10,534 | 10,734 | 10,734 | 58,104 |

ΣΥΝΟΛΟ ΠΠ, περιλαμβανομένων των δαπανών για ανθρώπινους πόρους | β+γ+δ+ε | 3,024 | 8,344 | 9,684 | 10,434 | 10,634 | 10,734 | 52,854 |

Λεπτομέρειες σχετικά με τη συγχρηματοδότηση

Εάν η πρόταση προβλέπει συγχρηματοδότηση από τα κράτη μέλη ή από άλλους οργανισμούς (διευκρινίστε ποιους), ο κατωτέρω πίνακας πρέπει να περιλαμβάνει εκτίμηση του επιπέδου της συγχρηματοδότησης (μπορούν να προστεθούν γραμμές εάν προβλέπεται ότι περισσότεροι οργανισμοί θα συμμετάσχουν στη συγχρηματοδότηση) :

εκατ. ευρώ (τρία δεκαδικά ψηφία)

Συγχρηματοδοτών οργανισμός | Έτος n | n + 1 | n + 2 | n + 3 | n + 4 | n + 5 και επό-μενα | Σύνολο |

26 κράτη μέλη (εκτός της Δανίας). Τα ποσά περιλαμβάνουν τη συγχρηματοδότηση όλων των 26 ΚΜ | στ | 1,175 | 1,669 | 1,944 | 1,986 | 1,986 | 1,986 | 10,751 |

ΣΥΝΟΛΟ ΠΑΥ περιλαμβανομένης της συγχρηματοδότησης | α+γ+δ+ε+στ | 7,909 | 10,703 | 12,278 | 12,520 | 12,720 | 12,720 | 68,850 |

4.1.2. Συμβατότητα με το δημοσιονομικό προγραμματισμό

X Η πρόταση είναι συμβατή με τον ισχύοντα δημοσιονομικό προγραμματισμό.

( Η πρόταση απαιτεί τον επαναπρογραμματισμό του σχετικού τομέα των δημοσιονομικών προοπτικών.

( Η πρόταση ενδέχεται να απαιτήσει την εφαρμογή των διατάξεων της διοργανικής συμφωνίας[24] (σχετικά με το μέσο ευελιξίας ή με την αναθεώρηση των δημοσιονομικών προοπτικών).

4.1.3. Δημοσιονομική επίπτωση στα έσοδα

X Η πρόταση δεν έχει δημοσιονομική επίπτωση στα έσοδα

( Η πρόταση έχει δημοσιονομική επίπτωση – η επίπτωση στα έσοδα είναι η ακόλουθη :

Σημείωση: Όλες οι διευκρινίσεις και παρατηρήσεις σχετικά με τη μέθοδο υπολογισμού της επίπτωσης στα έσοδα πρέπει να περιλαμβάνονται σε χωριστό παράρτημα.

εκατ. ευρώ (ένα δεκαδικό ψηφίο)

Πριν από τη δράση [Έτος n-1] | Κατάσταση μετά τη δράση |

Σύνολο ανθρώπινων πόρων | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 |

5. ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΣΤΟΧΟΙ

Οι διευκρινίσεις σχετικά με το πλαίσιο της πρότασης πρέπει να δίνονται στην αιτιολογική έκθεση. Το παρόν τμήμα του νομοθετικού δημοσιονομικού δελτίου πρέπει να περιλαμβάνει τις ακόλουθες συμπληρωματικές πληροφορίες :

5.1. Ανάγκη υλοποίησης βραχυπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα

Ενίσχυση της συλλογής, παροχής, ανταλλαγής και αποτελεσματικής χρήσης ενημερωμένων πληροφοριών και δεδομένων σχετικά με όλες τις συναφείς εξελίξεις στη μετανάστευση.

5.2. Προστιθέμενη αξία της κοινοτικής συμμετοχής, συνέπεια της πρότασης με άλλα δημοσιονομικά μέσα και δυνατή συνέργεια

Το προτεινόμενο μέτρο αποβλέπει στη δικτύωση αρχών, ακαδημαϊκού χώρου, ερευνητών και άλλων συναφών ενδιαφερομένων στον τομέα της μετανάστευσης και του ασύλου στα κράτη μέλη ώστε να μπορούν να παράσχουν στην Κοινότητα, στα κράτη μέλη της και στο κοινό, αντικειμενικές, αξιόπιστες και συγκρίσιμες πληροφορίες για την κατάσταση της μετανάστευσης και του ασύλου σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο. Εφόσον ο σκοπός αυτός της βελτίωσης της συνεργασίας και της παραγωγής δεδομένων και έρευνας σε βάση που να καλύπτει όλη την Ευρώπη δεν μπορεί να επιτευχθεί μόνο από τα κράτη μέλη, απαιτείται δράση σε κοινοτικό επίπεδο.

Οι συνέργειες και οι σχέσεις με άλλες πρωτοβουλίες, δίκτυα, κ.λ.π. επεξηγούνται στην αιτιολογική έκθεση και στην ανάλυση επιπτώσεων.

5.3. Στόχοι, αναμενόμενα αποτελέσματα και συναφείς δείκτες της πρότασης στο πλαίσιο της ΔΒΔ (διαχείρισης βάσει δραστηριοτήτων)

Ο στόχος της πρότασης έγκειται στη δημιουργία δομής που να μπορεί να παράσχει στην Κοινότητα, στα κράτη μέλη της και στο κοινό αντικειμενικές, αξιόπιστες και συγκρίσιμες πληροφορίες για την κατάσταση μετανάστευσης και ασύλου σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο. Επομένως, με την πρόταση θεσπίζεται ένα δίκτυο, το οποίο αποτελείται από την Επιτροπή και από εθνικά σημεία επαφής σε κάθε κράτος μέλος. Αυτοί είναι υπεύθυνοι για την άσκηση των καθηκόντων του δικτύου που περιγράφονται στο άρθρο 2 της πρότασης και για την επίτευξη των αποτελεσμάτων που περιλαμβάνονται στο τμήμα 4 της ανάλυσης επιπτώσεων.

Οι πόροι που χορηγούνται για το δίκτυο πρέπει να καλύπτουν δύο κύριους επιχειρησιακούς στόχους : την άμεση στήριξη των εθνικών σημείων επαφής και τη στήριξη των δραστηριοτήτων του δικτύου που δεν ασκούνται από τα εθνικά σημεία επαφής· η τελευταία περίπτωση αφορά τις ακόλουθες δραστηριότητες :

- - στήριξη στην Επιτροπή για τα καθήκοντα συντονισμού·

- - δαπάνες αξιολόγησης·

- - αποθεματικό για ειδικές/απρόβλεπτες δραστηριότητες που συνδέονται με τους τομείς που καλύπτει το ΕΔΜ·

- - σχέσεις με άλλες οντότητες·

- - ειδική στήριξη για τα νέα εθνικά σημεία επαφής κατά τη διάρκεια των πρώτων ετών υλοποίησης της δράσης.

Ο πίνακας στο τμήμα 8.1. περιγράφει το δημοσιονομικό κόστος των στόχων που αναφέρονται παραπάνω.

5.4. Μέθοδος υλοποίησης (ενδεικτική)

Αναφέρατε κατωτέρω τη μέθοδο ή τις μεθόδους[26] που επιλέχθηκε (-αν) για την υλοποίηση της δράσης.

X Κεντρική διαχείριση

X άμεσα από την Επιτροπή

( έμμεσα με ανάθεση σε :

( εκτελεστικούς οργανισμούς

( οργανισμούς που έχουν συσταθεί από τις Κοινότητες σύμφωνα με το άρθρο 185 του δημοσιονομικού κανονισμού

( εθνικούς δημόσιους οργανισμούς/οργανισμούς με αποστολή δημόσιας υπηρεσίας

( Επιμερισμένη ή αποκεντρωμένη διαχείριση

( με τα κράτη μέλη

( με τρίτες χώρες

( Από κοινού διαχείριση με διεθνείς οργανισμούς (διευκρινίστε)

Παρατηρήσεις :

Οι δημοσιονομικοί πόροι που είναι απαραίτητοι για τη λειτουργία του δικτύου θα εγγραφούν στις ετήσιες πιστώσεις του γενικού προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτοί οι πόροι θα συγχρηματοδοτήσουν τις δαπάνες των εθνικών σημείων επαφής και θα καλύψουν τις δαπάνες του πάροχου υπηρεσιών που επιλέχθηκε για να επικουρεί την Επιτροπή όσον αφορά τα καθήκοντα συντονισμού, καθώς και άλλες δαπάνες που περιλαμβάνουν την αξιολόγηση, ειδικές δραστηριότητες και στήριξη για τα προσφάτως δημιουργηθέντα εθνικά σημεία επαφής. Οι διαθέσιμες ετήσιες πιστώσεις θα εγκριθούν από την αρμόδια για τον προϋπολογισμό αρχή εντός των ορίων του δημοσιονομικού πλαισίου.

Η Επιτροπή θα είναι υπεύθυνη για τη χορήγηση επιδοτήσεων στα εθνικά σημεία επαφής που πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις και για τη δημιουργία συμβατικής σχέσης με τον πάροχο υπηρεσιών που επιλέχθηκε για να επικουρεί την Επιτροπή όσον αφορά τα καθήκοντα συντονισμού και άλλους πάροχους υπηρεσιών.

6. ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

6.1. Σύστημα παρακολούθησης

Η διοικούσα επιτροπή θα έχει ως ένα από τα καθήκοντά της να « εξετάζει την πρόοδο που σημειώθηκε από το δίκτυο» (άρθρο 4 παράγραφος 2 στοιχείο β)). Αυτό θα επιτευχθεί με συνεχές σύστημα παρακολούθησης. Στο πλαίσιο αυτό, η Επιτροπή θα διαδραματίζει επίσης σημαντικό ρόλο καθώς θα «παρακολουθεί την εκτέλεση του ετήσιου προγράμματος δραστηριοτήτων και υποβάλλει εκθέσεις σε τακτά διαστήματα σχετικά με την εκτέλεσή του και την ανάπτυξη του δικτύου στη διοικούσα επιτροπή και την Επιτροπή» (άρθρο 6 παράγραφος 3).

6.2. Αξιολόγηση

6.2.1. Εκ των προτέρων

Η ΓΔ ΔΕΑ παρήγγειλε αξιολόγηση της προπαρασκευαστικής δράσης του ΕΔΜ, η οποία περιλάμβανε εκ των προτέρων αξιολόγηση του ΕΔΜ. Αυτή διεξήχθη από πάροχο υπηρεσιών (GHK – EPEC) και η τελική αξιολόγηση διαβιβάστηκε στις υπηρεσίες της Επιτροπής τον Ιούλιο του 2005.

6.2.2. Μέτρα που λήφθηκαν μετά από ενδιάμεση/εκ των υστέρων αξιολόγηση (διδάγματα από ανάλογες εμπειρίες στο παρελθόν)

Οι επιτυχίες και οι αδυναμίες της υφιστάμενης προπαρασκευαστικής δράσης ΕΔΜ λήφθηκαν υπόψη κατά την προετοιμασία της νομικής βάσης. Ως παραδείγματα παρατίθενται τα ακόλουθα :

- Βάσει της πρότασης τα κράτη μέλη υποχρεούνται να ορίσουν τα εθνικά σημεία επαφής τους· με αυτόν τον τρόπο αποφεύγεται η υφιστάμενη κατάσταση όπου μεγάλος αριθμός των κρατών μελών δεν συμμετέχει στις εργασίες του ΕΔΜ διότι δεν έχουν ορίσει εθνικό σημείο επαφής (προς το παρόν η συμμετοχή είναι εθελοντική).

- Η πρόταση περιγράφει σαφώς τους ρόλους των διαφόρων παραγόντων (εθνικά σημεία επαφής, Επιτροπή) ώστε να αποφεύγεται η έλλειψη σαφήνειας σχετικά με το ποιος κάνει τι στο δίκτυο.

- Η πρόταση διασφαλίζει την πολιτική συμμετοχή των κρατών μελών μέσω της συμμετοχής τους στη διοικούσα επιτροπή. Η συμμετοχή αυτή έλειπε κατά το πρώτο στάδιο του ΕΔΜ (προπαρασκευαστική δράση).

- Τα εθνικά σημεία επαφής πρέπει να πληρούν ορισμένες προϋποθέσεις και να απαρτίζονται από διάφορους εμπειρογνώμονες που καλύπτουν διαφορετικούς τομείς. Με αυτόν τον τρόπο διασφαλίζεται ότι όλα τα εθνικά σημεία επαφής παράγουν αποτελέσματα υψηλής ποιότητας.

6.2.3. Όροι και συχνότητα των μελλοντικών αξιολογήσεων

Η νομική βάση (άρθρο 13) απαιτεί από την Επιτροπή την εκπόνηση έκθεσης για την ανάπτυξη του ΕΔΜ όχι αργότερα από τρία έτη μετά από την έναρξη ισχύος της απόφασης και εφεξής κάθε τρία έτη. Οι απαραίτητοι πόροι για την αξιολόγηση έχουν προβλεφθεί στο δημοσιονομικό προγραμματισμό.

7. ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΑΠΑΤΗΣ

Η Επιτροπή διασφαλίζει ότι, κατά την εκτέλεση ενεργειών που χρηματοδοτούνται στο πλαίσιο της παρούσας δράσης, τα οικονομικά συμφέροντα της Κοινότητας προστατεύονται με την εφαρμογή προληπτικών μέτρων κατά της απάτης, της διαφθοράς και οποιωνδήποτε άλλων παράνομων δραστηριοτήτων, με αποτελεσματικούς ελέγχους και με την ανάκτηση των μη δεόντως καταβληθέντων ποσών και, σε περίπτωση ανίχνευσης παρατυπιών, με αποτελεσματικές, ανάλογες και αποτρεπτικές ποινές σύμφωνα με τους κανονισμούς (ΕΚ, Ευρατόμ) αριθ. 2988/95 και (Ευρατόμ, ΕΚ) αριθ. 2185/96 του Συμβουλίου, και με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1073/1999 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου.

Για τις κοινοτικές ενέργειες που χρηματοδοτούνται στο πλαίσιο αυτής της δράσης, ως παρατυπία θεωρείται κάθε παράβαση διάταξης του κοινοτικού δικαίου ή αθέτηση συμβατικής υποχρέωσης που προκύπτει από πράξη ή παράλειψη ενός οικονομικού φορέα, με πραγματικό ή ενδεχόμενο αποτέλεσμα να ζημιωθεί ο γενικός προϋπολογισμός των Κοινοτήτων ή προϋπολογισμός διαχειριζόμενος από τις Κοινότητες, με αδικαιολόγητη δαπάνη, σύμφωνα με το άρθρο 1 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΚ, Ευρατόμ) αριθ. 2988/95.

Οι συμβάσεις και οι συμφωνίες προβλέπουν ιδίως την εποπτεία και τον οικονομικό έλεγχο από την Επιτροπή (ή κάθε εξουσιοδοτημένο αντιπρόσωπό της), εάν απαιτείται και επιτόπου, και λογιστικούς ελέγχους από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

8. ΛΕΠΤΟΜΕΡΗΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΤΩΝ ΠΟΡΩΝ

8.1. Στόχοι της πρότασης από πλευράς δημοσιονομικού κόστους [27]

Στόχος | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 | Σύνολο 2008-2013 |

1 Στήριξη ειδικών δραστηριοτήτων του δικτύου που δεν ασκούνται από τα εθνικά σημεία επαφής | 1.600.000 | 1.825.000 | 2.125.000 | 2.150.000 | 2.450.000 | 2.450.000 | 12.600.000 |

Δράση 1 Βοήθεια προς την Επιτροπή για τον συντονισμό | 1.000.000 | 1.100.000 | 1.500.000 | 1.500.000 | 1.600.000 | 1.700.000 | 8.400.000 |

Δράση 4 Σχέσεις με άλλες οντότητες | 100.000 | 125.000 | 125.000 | 150.000 | 150.000 | 150.000 | 800.000 |

ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ | 6.500.000 | 8.800.000 | 10.100.000 | 10.300.000 | 10.500.000 | 10.500.000 | 56.700.000 |

8.2. Διοικητικές δαπάνες

8.2.1. Αριθμός και είδος ανθρώπινων πόρων

Κατηγορίες θέσεων απασχόλησης | Προσωπικό που θα διατεθεί για τη διαχείριση της δράσης από διαθέσιμους ή/και συμπληρωματικούς ανθρώπινους πόρους (αριθμός θέσεων /ΙΠΑ) |

Έτος n | Έτος n+1 | Έτος n+2 | Έτος n+3 | Έτος n+4 | Έτος n+5 |

Μόνιμοι ή έκτακτοι υπάλληλοι[28] (XX 01 01) | A*/AD | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 |

B*, C*/AST | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 |

Προσωπικό[29] που χρηματοδοτείται από το άρθρο XX 01 02 |

Λοιπό προσωπικό[30] που χρηματοδοτείται από το άρθρο XX 01 04/05 |

ΣΥΝΟΛΟ | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 |

8.2.2. Περιγραφή των καθηκόντων που απορρέουν από τη δράση

Συντονισμός των εργασιών του δικτύου, επιτήρηση του έργου του παρόχου υπηρεσιών που επιλέχθηκε για να επικουρεί την Επιτροπή όσον αφορά τα καθήκοντα συντονισμού, σύνδεση με τα εθνικά σημεία επαφής, διασφάλιση της ορθής διαχείρισης των συμβάσεων με τα μέλη του δικτύου.

8.2.3. Πηγές ανθρωπίνων πόρων (κανονισμός υπηρεσιακής κατάστασης)

Εάν αναφέρονται περισσότερες της μιας πηγές ανθρωπίνων πόρων, διευκρινίστε τον αριθμό θέσεων που προέρχεται από καθεμία από τις πηγές αυτές

X Θέσεις που έχουν διατεθεί για τη διαχείριση του προγράμματος και πρέπει να αντικατασταθούν ή να παραταθούν

( Θέσεις που έχουν διατεθεί εκ των προτέρων στο πλαίσιο της διαδικασίας ΕΣΠ/ΠΣΠP (Ετήσιας Στρατηγικής Πολιτικής/Προσχεδίου Προϋπολογισμού) για το έτος n

( Θέσεις που θα ζητηθούν στο πλαίσιο της επόμενης διαδικασίας ΕΣΠ/ΠΣΠ

( Θέσεις προς αναδιάταξη με χρησιμοποίηση υφιστάμενων πόρων στη σχετική υπηρεσία (εσωτερική αναδιάταξη)

( Θέσεις που απαιτούνται για το έτος n αλλά δεν προβλέπονται στο πλαίσιο της διαδικασίας ΕΣΠ/ΠΣΠ του σχετικού οικονομικού έτους

8.2.4. Άλλες διοικητικές δαπάνες περιλαμβανόμενες στο ποσό αναφοράς (XX 01 04/05 – Δαπάνες διοικητικής διαχείρισης)

εκατ. ευρώ (τρία δεκαδικά ψηφία)

Γραμμή προϋπολογισμού (αριθμός και ονομασία) | Έτοςn | Έτος n+1 | Έτος n+2 | Έτος n+3 | Έτος n+4 | Έτος n+5 και επόμενα | ΣΥΝΟΛΟ |

Άλλη τεχνική ή διοικητική βοήθεια |

- Εσωτερική (intra muros) |

- Εξωτερική (extra muros) |

Σύνολο τεχνικής και διοικητικής βοήθειας |

8.2.5. Δημοσιονομικές δαπάνες για ανθρώπινους πόρους και συναφείς δαπάνες που δεν περιλαμβάνονται στο ποσό αναφοράς

εκατ. ευρώ (τρία δεκαδικά ψηφία))

Κατηγορία ανθρώπινων πόρων | Έτος n | Έτος n+1 | Έτος n+2 | Έτος n+3 | Έτος n+4 | Έτος n+5 και επόμενα |

Μόνιμοι και έκτακτοι υπάλληλοι (XX 01 01) | 0.234 | 0.234 | 0.234 | 0.234 | 0.234 | 0.234 |

Προσωπικό που χρηματοδοτείται από το άρθρο XX 01 02 (επικουρικοί υπάλληλοι, END (=ΑΕΕ), συμβασιούχοι υπάλληλοι, κλπ.) (να αναφερθεί η γραμμή του προϋπολογισμού) |

Συνολικές δαπάνες για ανθρώπινους πόρους και συναφείς δαπάνες (ΜΗ περιλαμβανόμενες στο ποσό αναφοράς) | 0.234 | 0.234 | 0.234 | 0.234 | 0.234 | 0.234 |

Υπολογισμός– Μόνιμοι και έκτακτοι υπάλληλοι

Να γίνει παραπομπή στο σημείο 8.2.1, κατά περίπτωση

2 x 117,000 € = 234,000 €

Υπολογισμός– Προσωπικό που χρηματοδοτείται από το άρθρο XX 01 02

Να γίνει παραπομπή στο σημείο 8.2.1, κατά περίπτωση

Δεν ισχύει

8.2.6. Άλλες διοικητικές δαπάνες μη περιλαμβανόμενες στο ποσό αναφοράς εκατ. ευρώ (τρία δεκαδικά ψηφία) |

Έτοςn | Έτος n+1 | Έτος n+2 | Έτος n+3 | Έτος n+4 | Έτος n+5 και επό-μενα | ΣΥΝΟΛΟ |

XX 01 02 11 01 – Αποστολές |

XX 01 02 11 02 – Συνεδριάσεις και διασκέψεις |

XX 01 02 11 03 – Επιτροπές[32] |

XX 01 02 11 04 – Μελέτες και παροχή συμβουλών |

XX 01 02 11 05 – Συστήματα πληροφοριών |

2 Σύνολο άλλων δαπανών διαχείρισης (XX 01 02 11) |

3 Άλλες δαπάνες διοικητικής φύσης (να προσδιοριστούν και να αναφερθεί η σχετική γραμμή του προϋπολογισμού) |

Σύνολο διοικητικών δαπανών εκτός των ανθρώπινων πόρων και των συναφών δαπανών (που ΔΕΝ περιλαμβάνονται στο ποσό αναφοράς) |

Υπολογισμός- Άλλες διοικητικές δαπάνες μη περιλαμβανόμενες στο ποσό αναφοράς

Δεν ισχύει

[1] Ανακοίνωση της Επιτροπής προς το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την πολιτική μετανάστευσης και άσυλου, COM(94)23.

[2] «Μελέτη σκοπιμότητας για το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Μετανάστευσης», 1996.

[3] «Αξιολόγηση των δραστηριοτήτων του Ευρωπαϊκού Δικτύου Μετανάστευσης», 2005.

[4] COM(2005)375.

[5] Βλέπε προϋπολογισμό του 2003, Τίτλος B5-8, Χώρος ελευθερίας, ασφάλειας και δικαιοσύνης.

[6] ΕΕ L 248 της 16ης Σεπτεμβρίου 2002.

[7] COM(2005)606.

[8] Μπορείτε να συμβουλευθείτε όλα τα έγγραφα που αφορούν τη δημόσια διαβούλευση, συμπεριλαμβανομένων των συνεισφορών των ενδιαφερομένων στο διαδίκτυο :

http://ec.europa.eu/justice_home/news/consulting_public/emn/news_contributions_emn_en.htm

[9] ΕΕ C […] της […], σ. […].

[10] ΕΕ C […] της […], σ. […].

[11] ΕΕ C […] της […], σ. […].

[12] ΕΕ C […] της […], σ. […].

[13] Εφεξής ΕΔΜ.

[14] Έγγραφο του Συμβουλίου 11638/03.

[15] Έγγραφο του Συμβουλίου 14292/1/04 REV 1.

[16] COM (2005) 606.

[17] ΕΕ L 248 της 16.09.2002, σ.1. Κανονισμός όπως τροποποιήθηκε τελευταία από τον κανονισμό αριθ. 1995/2006 του Συμβουλίου, της 13ης Δεκεμβρίου 2006 (ΕΕ L 390 της 30.12.2006, σ. 1).

[18] ΕΕ L 281 της 23.11.1995, σ. 31.

[19] ΕΕ L 8 της 12.1.2001, σ. 1.

[20] Διαχωριζόμενες πιστώσεις.

[21] Δαπάνες εκτός Κεφαλαίου xx 01 του σχετικού Τίτλου xx.

[22] Δαπάνες του άρθρου xx 01 04 του Τίτλου.

[23] Δαπάνες Κεφαλαίου xx 01 εκτός των δαπανών των άρθρων xx 01 04 ή xx 01 05.

[24] Βλέπε σημεία 19 και 24 της διοργανικής συμφωνίας.

[25] Να προστεθούν στήλες εάν είναι αναγκαίο, δηλαδή εάν η διάρκεια της δράσης υπερβαίνει τα έξι έτη.

[26] Εάν αναφέρονται περισσότερες μέθοδοι, να δοθούν συμπληρωματικές διευκρινίσεις στο τμήμα

«Παρατηρήσεις» του παρόντος σημείου.

[27] Επεξήγηση του τρόπου χρήσης των αυξημένων πόρων περιλαμβάνεται στο παράρτημα 2 της ανάλυσης επιπτώσεων, καθώς και διευκρίνιση σχετικά με τα βασικά αποτελέσματα που δικαιολογούν τα ποσά που χορηγούνται στα εθνικά σημεία επαφής.

[28] Των οποίων το κόστος ΔΕΝ καλύπτεται από το ποσό αναφοράς.

[29] Των οποίων το κόστος ΔΕΝ καλύπτεται από το ποσό αναφοράς.

[30] Των οποίων το κόστος περιλαμβάνεται στο ποσό αναφοράς.

[31] Να γίνει παραπομπή στο νομοθετικό δημοσιονομικό δελτίου που αφορά ειδικά τον (τους) εν λόγω εκτελεστικό (-ούς) οργανισμό (-ούς).

[32] Να διευκρινιστεί το είδος της επιτροπής και η ομάδα στην οποία ανήκει.

nach oben