Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52016XC0525(01)

    Δημοσίευση αίτησης σύμφωνα με το άρθρο 50 παράγραφος 2 στοιχείο α) του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1151/2012 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τα συστήματα ποιότητας των γεωργικών προϊόντων και τροφίμων

    ΕΕ C 186 της 25.5.2016, p. 15–19 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    25.5.2016   

    EL

    Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

    C 186/15


    Δημοσίευση αίτησης σύμφωνα με το άρθρο 50 παράγραφος 2 στοιχείο α) του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1151/2012 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τα συστήματα ποιότητας των γεωργικών προϊόντων και τροφίμων

    (2016/C 186/09)

    Η παρούσα δημοσίευση παρέχει το δικαίωμα ένστασης κατά την έννοια του άρθρου 51 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1151/2012 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (1).

    ΕΝΙΑΙΟ ΕΓΓΡΑΦΟ

    «SICILIA»

    Αριθ. ΕΕ: IT-PGI-0005-01305 — 29.1.2015

    ΠΟΠ ( ) ΠΓΕ ( X )

    1.   Ονομασία(-ες)

    «Sicilia»

    2.   Κράτος μέλος ή τρίτη χώρα

    Ιταλία

    3.   Περιγραφή του γεωργικού προϊόντος ή του τροφίμου

    3.1.   Τύπος προϊόντος

    Κλάση 1.5. Έλαια και λίπη (βούτυρο, μαργαρίνη, λάδι κ.λπ.)

    3.2.   Περιγραφή του προϊόντος για το οποίο ισχύει η ονομασία υπό 1

    Κατά τη συσκευασία του, το προϊόν που φέρει την Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη «Sicilia» πρέπει να διαθέτει τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

    Φυσικοχημική αξιολόγηση

    οξύτητα (εκφραζόμενη σε ελαϊκό οξύ): 0,5 % το μέγιστο·

    αριθμός υπεροξειδίων: ≤ 12 mEqΟ2/kg·

    ολικές πολυφαινόλες: ≥ 100 mg/kg

    Οργανοληπτική αξιολόγηση (μέθοδος του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιοκομίας):

    Το προϊόν χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερη γεύση και άρωμα φρουτώδους και από στοιχεία οργανοληπτικής περιγραφής χόρτου, ντομάτας και αγκινάρας που εκφράζονται με ποικίλη ένταση, αναλόγως των εδαφοκλιματικών, γεωπονικών και τεχνολογικών παραγόντων, και επιτρέπουν να διακρίνεται το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο «Sicilia».

    Εύρος διάμεσων τιμών

    Ελάχιστο

    Μέγιστο

    Φρουτώδες ώριμης ελιάς

    ≥ 2

    ≤ 8

    Φρουτώδες άγουρης ελιάς

    ≥ 2

    ≤ 8

    Χόρτο και/ή ντομάτα και/ή αγκινάρα

    > 2

    ≤ 8

    Πικρό

    > 2

    ≤ 7

    Πικάντικο

    > 2

    ≤ 8

    Το ελαιόλαδο «Sicilia» διαθέτει οργανοληπτικό προφίλ που αντιπροσωπεύεται από άμεσα και έμμεσα οσφρητικά στοιχεία (οσφρητικο-γευστικά) συνδεδεμένα με τα αρώματα «Ντομάτα (φύλλα, άγουρος ή ώριμος καρπός)» και «Αγκινάρα» που απαντούν μόνα ή σε συνδυασμό. Επιπλέον, σχεδόν πάντοτε είναι παρόν το άρωμα «Νωπό χόρτο».

    Μια άλλη τυπική ιδιαιτερότητα του ελαιολάδου «Sicilia» αφορά την κατηγορία κατάταξης, η οποία σχετίζεται με την κατηγορία του φρουτώδους, το οποίο σχεδόν πάντοτε κυμαίνεται από «μέτριο» έως «έντονο» και, σε κάθε περίπτωση, χαρακτηρίζεται ως «πολύ αρμονικό» στα στοιχεία περιγραφής των θετικών χαρακτηριστικών όπως το «πικρό» και το «πικάντικο».

    3.3.   Ζωοτροφές (μόνο για προϊόντα ζωικής προέλευσης) και πρώτες ύλες (μόνο για μεταποιημένα προϊόντα)

    Η περιφέρεια Σικελίας, χάρη στην κεντρική θέση που κατέχει στη Μεσόγειο, έχει υποστεί κατά τη διάρκεια των διαφόρων περιόδων κατάκτησής της πολλές επιρροές διαφορετικής φύσης (πολιτιστική, αρχιτεκτονική, θρησκευτική, διατροφική κ.λπ.…). Ο ελαιοκομικός κλάδος, ιδίως, αντιπροσωπεύει με εμβληματικό τρόπο αυτή τη μακριά διαδρομή εμπλουτισμού με πολιτιστικά στοιχεία, τεχνικές καλλιέργειας και ποικιλιακής βιοποικιλότητας. Οι συνθήκες αυτές κατέστησαν την Περιφέρεια Σικελίας πλούσια τόσο σε αριθμό καλλιεργούμενων ποικιλιών όσο και σε χρησιμοποιούμενες τεχνικές καλλιέργειας και συνέβαλαν στη δημιουργία ενός μοναδικού και απαράμιλλου ελαιοκομικού και ελαιουργικού προφίλ.

    Το ελαιόλαδο που φέρει την Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη «Sicilia» πρέπει να λαμβάνεται από τις ακόλουθες καλλιεργητικές ποικιλίες ελιάς οι οποίες είναι παρούσες, μόνες ή σε συνδυασμό, στους ελαιώνες, σύμφωνα με την ακόλουθη κατάταξη, βάσει της σημασίας και της αντιπροσωπευτικότητάς τους:

     

    Επικρατούσες καλλιεργητικές ποικιλίες:

     

    Biancolilla, Cerasuola, Moresca, Nocellara del Belice, Nocellara Etnea, Ogliarola Messinese και Tonda Iblea.

     

    Μη επικρατούσες καλλιεργητικές ποικιλίες:

     

    Aitana, Bottone di gallo, Brandofino, Calatina, Cavalieri, Crastu, Erbano, Giarraffa, Lumiaru, Marmorigna, Minuta, Nasitana, Nerba, Nocellara messinese, Olivo di Mandanici, Piricuddara, Santagatese, Vaddarica, Verdello, Verdese, Zaituna και οι συνώνυμές τους. Μπορούν επίσης να συμμετέχουν άλλες καλλιεργητικές ποικιλίες παρούσες στους ελαιώνες, έως μέγιστο ποσοστό 10 %. Η παρουσία στην εκμετάλλευση άλλων ποικιλιών σε ποσοστό μεγαλύτερο του 10 % αφαιρεί τη δυνατότητα εγγραφής των εκτάσεων των ελαιώνων αυτών στο σύστημα ελέγχων της ΠΓΕ «Sicilia».

    Οι κυριότερες καλλιεργητικές ποικιλίες καλύπτουν περισσότερο από το 85 % της έκτασης των ελαιώνων της περιοχής.

    Το ελαιόλαδο που λαμβάνεται από όλες τις ως άνω καλλιεργητικές ποικιλίες, που χρησιμοποιούνται μόνες ή σε συνδυασμό, παρουσιάζει το οργανοληπτικό προφίλ που έχει ήδη περιγραφεί στο σημείο 3.2, το οποίο αναγνωρίζεται εύκολα από τον μέσο καταναλωτή, λόγω των οσφρητικών και γευστικών επιδόσεών του που ορίζονται σε ένα διάστημα αισθητικής αντίληψης μεσαίο-υψηλό και με την αισθητική αντίληψη που συνδέεται με τα αρώματα που περιγράφηκαν ήδη όπως «Ντομάτα, άγουρη ή ώριμη», «Αγκινάρα» και «Νωπό χόρτο».

    3.4.   Ειδικά στάδια της παραγωγής τα οποία πρέπει να εκτελούνται εντός της οριοθετημένης γεωγραφικής περιοχής

    Όλες οι φάσεις της διαδικασίας παραγωγής: καλλιέργεια, συγκομιδή, έκθλιψη πρέπει να εκτελούνται εντός της οριοθετημένης γεωγραφικής περιοχής.

    3.5.   Ειδικοί κανόνες για τον τεμαχισμό, το τρίψιμο, τη συσκευασία κ.λπ. του προϊόντος στο οποίο αναφέρεται η ονομασία

    Τόσο η αποθήκευση όσο και η συσκευασία του εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου «Sicilia» ΠΓΕ πρέπει να εκτελούνται εντός της οριοθετούμενης στις προδιαγραφές περιοχής παραγωγής. Αυτό ισχύει τόσο για προφανείς λόγους εδαφικής ασυνέχειας σε σχέση με την υπόλοιπη ευρωπαϊκή ηπειρωτική περιοχή όσο και για να αποφεύγεται η έκθεση του προϊόντος, κατά τη διάρκεια της μεταφοράς, στη δράση φυσικοχημικών παραγόντων που θα προκαλούσαν τη διάσπαση της οξειδωτικής σταθερότητας και, επομένως, την υποβάθμιση των ποιοτικών χαρακτηριστικών, ιδίως των πολυφαινολών οι οποίες αποτελούν μία από τις παραμέτρους που διακρίνουν το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο «Sicilia» ΠΓΕ. Το ελαιόλαδο «Sicilia» επίσης διαθέτει δίκτυο αποτελούμενο από 251 συσκευαστές (στοιχεία Agea 2013), οι οποίοι είναι ευρέως κατανεμημένοι στο σύνολο του εδάφους της νήσου και χάρη στις γνώσεις που απέκτησαν με την πάροδο του χρόνου εγγυώνται τη διατήρηση των ποιοτικών δεικτών. Η Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη «Sicilia» πρέπει να διατίθεται στην κατανάλωση σε κατάλληλα δοχεία μέγιστης χωρητικότητας 5 λίτρων.

    3.6.   Ειδικοί κανόνες για την επισήμανση του προϊόντος στο οποίο αναφέρεται η καταχωρισμένη ονομασία

    Απαγορεύεται η προσθήκη στην Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη «Sicilia» οποιουδήποτε χαρακτηρισμού που δεν προβλέπεται ρητά στις παρούσες προδιαγραφές, συμπεριλαμβανόμενων των επιθέτων: «fine» (φίνο), «scelto» (εκλεκτό), «selezionato» (επιλεγμένο), «superiore» (ανώτερο). Επιτρέπεται ωστόσο να χρησιμοποιούνται αξιόπιστες και τεκμηριωμένες μνείες που έχουν ως σκοπό να υποδείξουν τον τρόπο εργασίας των μεμονωμένων παραγωγών, όπως: «monovarietale» (μονοποικιλιακό), ακολουθούμενη από το όνομα της χρησιμοποιούμενης καλλιεργητικής ποικιλίας, «raccolto a mano» (συγκομίζεται με το χέρι) και λοιπά. Επιτρέπεται η χρήση, εφόσον πρόκειται για αληθή στοιχεία, ονομάτων, εδρών, ιδιωτικών σημάτων εφόσον δεν έχουν εγκωμιαστικό χαρακτήρα και δεν παραπλανούν τον καταναλωτή. Η αναγραφή επωνυμιών γεωργικών εκμεταλλεύσεων, ελαιοκομικών εκμεταλλεύσεων και ελαιουργείων επιτρέπεται μόνον εάν το προϊόν λαμβάνεται αποκλειστικά από ελαιόκαρπο που συγκομίζεται σε ελαιώνες οι οποίοι αποτελούν τμήμα της εκμετάλλευσης. Επιτρέπεται να αναφέρεται ότι το προϊόν έχει συσκευαστεί σε ελαιοκομική εκμετάλλευση ή συνεταιρισμό ελαιοκομικών εκμεταλλεύσεων ή επιχείρηση που βρίσκονται στην περιοχή παραγωγής μόνον εάν η συσκευασία έχει εκτελεστεί στην ίδια την εκμετάλλευση. Απαγορεύεται η χρήση άλλων γεωγραφικών ενδείξεων. Η Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη «Sicilia» πρέπει να εμφαίνεται στην ετικέτα με χαρακτήρες ευκρινείς και ανεξίτηλους, ώστε να διακρίνεται από το σύνολο των άλλων ενδείξεων που εμφανίζονται σε αυτήν. Η ονομασία πρέπει επίσης να τηρεί τα πρότυπα επισήμανσης που προβλέπονται από την ισχύουσα νομοθεσία. Στην ετικέτα αναγράφεται υποχρεωτικά η ελαιοκομική περίοδος παραγωγής του ελαιολάδου.

    4.   Συνοπτική οριοθέτηση της γεωγραφικής περιοχής

    Η περιοχή παραγωγής του εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου «Sicilia» ΠΓΕ περιλαμβάνει το σύνολο του διοικητικού εδάφους της Περιφέρειας Σικελίας.

    5.   Δεσμός με τη γεωγραφική περιοχή

    Η ιδιαίτερη γεωγραφική θέση της Σικελίας δημιουργεί τις φυσικές συνθήκες που επιτρέπουν την παραγωγή εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου με τα ιδιαίτερα φυσικοχημικά και οργανοληπτικά χαρακτηριστικά που περιγράφονται από τις προδιαγραφές παραγωγής.

    Η εδαφική ασυνέχεια με την ευρωπαϊκή ήπειρο δημιούργησε, από άποψη βιοποικιλότητας, ένα μοναδικό εύρος ποικιλιών για το συγκεκριμένο είδος, διαφοροποιημένο σε σχέση με αυτό των άλλων περιοχών ελαιοκαλλιέργειας.

    Οι εδαφοκλιματικοί και ανθρώπινοι παράγοντες, στενά συνδεδεμένοι με την περιοχή, καθορίζουν το οργανοληπτικό προφίλ του εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου «Sicilia» ΠΓΕ.

    Ο δεσμός μεταξύ περιοχής, ελαιοδέντρου και σικελικού πολιτισμού δημιούργησε ένα προϊόν του οποίου η φήμη αποδεικνύεται από πολυάριθμες διακρίσεις που έχουν αποδοθεί από τους ειδικούς του κλάδου και από τους καταναλωτές στο εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο «Sicilia».

    Πρέπει να υπογραμμιστεί ότι, σύμφωνα με τη νομοθεσία, απαγορεύεται στους παραγωγούς ελαιολάδου να χρησιμοποιούν, σε περίπτωση που το επιθυμούν, γεωγραφικές αναφορές στην ετικέτα, ότι προβλέπονται αυστηρές κυρώσεις, καθώς και ότι η εν λόγω νομοθεσία έδρασε ιδιαίτερα αποτρεπτικά αποθαρρύνοντας την εισαγωγή παραπομπών στην ονομασία κατά τη διενέργεια εκδηλώσεων εμπορικής προώθησης, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης των ονομασιών σε δικτυακούς τόπους.

    Ο δεσμός μεταξύ περιοχής, ελαιοδέντρου και σικελικού πολιτισμού δημιούργησε ένα προϊόν του οποίου η φήμη αποδεικνύεται από πολυάριθμες διακρίσεις που έχουν απονεμηθεί από τους ειδικούς του κλάδου και από τους καταναλωτές στο εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο «Sicilia».

    Κατά τις τελευταίες δεκαετίες, στους κυριότερους διεθνείς ελαιοκομικούς διαγωνισμούς οι επιχειρήσεις που παράγουν το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο «Sicilia» λαμβάνουν συνεχώς πολυάριθμες διακρίσεις:

    στον διαγωνισμό «Orciolo d’Oro», το 1ο, 2ο και 3ο βραβείο σε όλες, ή τουλάχιστον σε μία από τις κατηγορίες «ελαφρύ», «μέτριο» και «έντονο», ιδίως στις κατηγορίες «μέτριο» και «έντονο» κατά τα έτη 1997, 1998, 2001, 2002, 2003, 2004, 2005, 2006, 2007, 2008, 2012, 1ο και 2ο βραβείο το 2009 και το 2010, 3ο βραβείο το 2011, 1ο βραβείο το 2013.

    στον διαγωνισμό «Sol D’Oro» έλαβε το χρυσό βραβείο κατά τα έτη 2009, 2010, 2011, το αργυρό τα έτη 2009, 2012 και 2013 και το χάλκινο τα έτη 2010, 2011, 2012 και 2013.

    στον διαγωνισμό «Sirena D’Oro» του Sorrento έλαβε το 1ο, 2ο και 3ο βραβείο τα έτη 2003, 2004, 2005, 2006 και το 2ο και 3ο βραβείο σε άλλα έτη.

    στον διαγωνισμό «Leon D’Oro» του 2007 οι επιχειρήσεις παραγωγής του εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου της Σικελίας διακρίθηκαν με το 1ο, 2ο και 3ο βραβείο, το 2010 και το 2012 με το 1ο βραβείο.

    στον διαγωνισμό «Montiferru», από το 1996 έως σήμερα, το ελαιόλαδο της Σικελίας έχει λάβει στις 3 κατηγορίες 15 φορές το 1ο βραβείο και πολλές φορές το 2ο και 3ο βραβείο.

    Η φήμη αυτή είναι αποτέλεσμα της υλικής αξίας του προϊόντος (φυσικοχημικά και οργανοληπτικά χαρακτηριστικά) και της αντίληψης όσον αφορά την άυλη αξία του που δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια της μακραίωνης ιστορίας της ελιάς και του ελαιολάδου στην Σικελία.

    Η φήμη του εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου «Sicilia» αποδεικνύεται επίσης από τα ιστορικά έγγραφα που έχουν συγκεντρωθεί, από τα οποία ήταν εμφανής η απαίτηση ορισμένων ελαιουργικών επιχειρήσεων για εισαγωγή στην ετικέτα αναφοράς στη σικελική προέλευση του προϊόντος τους.

    Μεταξύ των εγγράφων των ετών πριν από το 1992 περιλαμβάνεται μια σειρά από τιμολόγια πώλησης με την ένδειξη «Sicilia» των ετών 1988 και 1989. Ορισμένα τιμολόγια εξαγωγής αφορούν και τα έτη 1996 και 2000.

    Η αναφορά στην ονομασία είναι επιπλέον εμφανής στη δημοσίευση του ελαιοκομικού καταλόγου της Σικελίας στις εκδόσεις του 1997 έως το 2009.

    Μεταξύ των εγγράφων, αξίζει να σημειωθεί μια σειρά από ετικέτες με την ένδειξη «Sicilia» στις φιάλες ελαιολάδου που συσκευάζεται και επισημαίνεται σε χώρες εκτός Ιταλίας (Carluccio’s London – Olio extra vergine d’oliva – Sicilia), ορισμένες ετικέτες του ελαιολάδου Agata e Valentina Extra Virgin Sicilian Olive Oil που διανέμεται στις ΗΠΑ και του Trader Giotto’s με αναφορά της ονομασίας της Σικελίας, ετικέτες του Oleifici Barbera με ένδειξη της ονομασίας «Sicilia» για τις αγορές του εξωτερικού, καθώς και της επιχείρησης EFFe1 srl στις οποίες αναφέρεται η ονομασία «Sicilia».

    Το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο «Sicilia» αύξησε με την πάροδο του χρόνου την ποιότητα των παραγόμενων ποσοτήτων και τη φήμη του σε όλες τις αγορές. Λόγω αυτού του γεγονότος είναι εκτεθειμένο σε φαινόμενα παραχάραξης της ταυτότητάς του που επιφέρει σοβαρές οικονομικές συνέπειες.

    Η περιοχή παραγωγής του εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου «Sicilia» ΠΓΕ μπορεί να οριστεί, σύμφωνα με τη μακροκλιματική κατάταξη του Köppen, ως περιοχή υγρού εύκρατου κλίματος (τύπου C) με μέσο όρο θερμοκρασιών του ψυχρότερου μήνα μικρότερο των 18 °C αλλά μεγαλύτερο των – 3 °C ή, καλύτερα, ως μεσοθερμικού υγρού υποτροπικού κλίματος με ξηρό θέρος (τύπου Csa), δηλαδή ως τυπικό μεσογειακό κλίμα χαρακτηριζόμενο από μέση θερμοκρασία του θερμότερου μήνα μεγαλύτερη των 22 °C και βροχομετρικό ύψος διακρινόμενο από συγκέντρωση των βροχοπτώσεων στην ψυχρή περίοδο (φθινόπωρο-χειμώνα).

    Το μεσογειακό κλίμα (Cs) είναι το λιγότερο εκτεταμένο από τα εύκρατα κλίματα και, στην περίπτωση της Σικελίας, δείχνει πολλές χαρακτηριστικές πτυχές που επηρεάζουν σημαντικά τη χημική και ιδίως την οργανοληπτική σύσταση του εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου διαφοροποιώντας το κατά πολύ από το παραγόμενο σε γειτονικές γεωγραφικές περιοχές, ιδίως όσον αφορά την αναλογία μονοακόρεστων λιπαρών οξέων προς πολυακόρεστα (MuFA/PuFA) και, ιδίως, την ποιότητα των βιοφαινολών και των πτητικών αρωματικών ενώσεων (αλκοόλες, αλδεΰδες και εστέρες).

    Τα χαρακτηριστικά του εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου «Sicilia» ΠΓΕ εξαρτώνται επίσης από την ηλιακή ακτινοβολία, τη θερμοκρασία, την υγρασία και τον άνεμο που επηρεάζουν πολύ τη φυσιολογία του ελαιοδέντρου και καθορίζουν τη φυτική νάρκη και αφύπνιση καθώς και όλες τις άλλες φαινολογικές φάσεις (άνθηση, καρπόδεση, ανάπτυξη του ελαιοκάρπου, μεταβολή του χρώματος, ωρίμαση). Η ποσότητα ηλιακής ακτινοβολίας χρήσιμης στη φωτοσύνθεση (PAR) της συγκεκριμένης περιοχής της Μεσογείου καθορίζει τις συνθήκες για την επίτευξη μεγαλύτερης συσσώρευσης βιομάζας στα διάφορα όργανα του φυτού η οποία, σε συνδυασμό με την περιορισμένη διαθέσιμη ποσότητα νερού και με τις ήπιες θερμοκρασίες, προκαλεί την αύξηση της περιεκτικότητας σε ολικές βιοφαινόλες και, ιδίως, σε συγκεκριμένες φαινολικές ουσίες, καθώς και σε άλλες πρόδρομες ουσίες ενώσεων που στη συνέχεια σχηματίζουν το αρωματικό τμήμα του ελαιολάδου. Η περιορισμένη διαθεσιμότητα νερού και όλες οι κλιματικές συνθήκες που περιγράφηκαν προηγουμένως, οι οποίες συνδυάζονται καλύτερο με τον νησιωτικό χαρακτήρα της περιοχής, είναι επίσης υπεύθυνες για τη συνεχή παρουσία των στοιχείων περιγραφής «πικρό» και «πικάντικο», τα οποία στο ελαιόλαδο «Sicilia» ΠΓΕ είναι παρόντα με τιμές διάμεσου πάντοτε ανώτερες του 2 και, σε κάθε περίπτωση, τέτοιες ώστε να εντάσσουν το προφίλ του ελαιολάδου κυρίως στις κατηγορίες «έντονο» και «μέτριο». Οι εδαφοκλιματικοί παράγοντες που περιγράφηκαν ανωτέρω δεν επηρεάζουν μόνον το ποσοστό ανάπτυξης (CGR) που συνδέεται με τη φωτοσυνθετική δραστηριότητα (ποσότητα ηλιακής ακτινοβολίας, έκταση και αρχιτεκτονική φυλλώματος), αλλά επίσης και τις αναπνευστικές διεργασίες του φυτικού κυττάρου καθώς, μέσω των μεταβολικών οδών του, προκύπτει ευρύ φάσμα φυτικών μεταβολιτών: αμινοξέα, λιπίδια και σχετικές σύνθετες ενώσεις, ισοπρενοειδή (για παράδειγμα: τερπένια όπως σκουαλένιο, μενθόλη, λιμονένιο τα οποία προσδίδουν στα φυτά τη χαρακτηριστική οσμή τους, άνθη, καρποί και βιοσυνθετικές πρόδρομες ουσίες των στερολών) και πορφυρίνες (που συνδέονται με τη χλωροφύλλη και τη φωτοσύνθεση).

    Το προφίλ που περιγράφεται στο σημείο 3.2, ορίζει τον μοναδικό χαρακτήρα του ελαιολάδου «Sicilia» ΠΓΕ και αντιπροσωπεύεται σταθερά από τη συνεχή παρουσία αρωμάτων πράσινου μήλου, αγκινάρας και φρέσκου χόρτου, η οποία ευνοείται από τις προαναφερόμενες κλιματικές συνθήκες, επιπλέον των οργανοληπτικών χαρακτηριστικών που συνδέονται πάντοτε με τις κυρίαρχες καλλιεργητικές ποικιλίες που απαριθμούνται στο σημείο 3.3.

    Παραπομπή στη δημοσίευση των προδιαγραφών

    (Άρθρο 6 παράγραφος 1 δεύτερο εδάφιο του παρόντος κανονισμού)

    Το ενοποιημένο κείμενο των προδιαγραφών διατίθεται στο Διαδίκτυο, στη διεύθυνση: http://www.politicheagricole.it/flex/cm/pages/ServeBLOB.php/L/IT/IDPagina/3335

    είτε

    απευθείας στην αρχική σελίδα του δικτυακού τόπου του Υπουργείου Πολιτικών Γεωργίας, Τροφίμων και Δασών (www.politicheagricole.it), επιλογή «Prodotti DOP IGP» (στο επάνω και δεξιά τμήμα της οθόνης), κατόπιν «Prodotti DOP IGP STG» (στα πλάγια, στο αριστερό τμήμα της οθόνης) και τέλος «Disciplinari di Produzione all’esame dell’UE».


    (1)  ΕΕ L 343 της 14.12.2012, σ. 1.


    Top