EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document L:2008:332:FULL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, L 332, 10 Δεκέμβριος 2008


Display all documents published in this Official Journal
 

ISSN 1725-2547

Επίσημη Εφημερίδα

της Ευρωπαϊκής Ένωσης

L 332

European flag  

Έκδοση στην ελληνική γλώσσα

Νομοθεσία

51ό έτος
10 Δεκεμβρίου 2008


Περιεχόμενα

 

II   Πράξεις εγκριθείσες δυνάμει των συνθηκών ΕΚ/Ευρατόμ των οποίων η δημοσίευση δεν είναι υποχρεωτική

Σελίδα

 

 

ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ

 

 

Επιτροπή

 

 

2008/914/ΕΚ

 

*

Απόφαση της Επιτροπής, της 11ης Ιουνίου 2008, περί επιβεβαίωσης των μέτρων που προτείνουν οι Κάτω Χώρες όσον αφορά τη διατήρηση των θαλάσσιων οικοσυστημάτων στην περιοχή του Voordelta [κοινοποιηθείσα υπό τον αριθμό Ε(2008) 2415]

1

 

 

2008/915/ΕΚ

 

*

Απόφαση της Επιτροπής, της 30ής Οκτωβρίου 2008, για καθορισμό, σύμφωνα με την οδηγία 2000/60/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, των τιμών των ταξινομήσεων στα συστήματα παρακολούθησης των κρατών μελών, βάσει των αποτελεσμάτων της διαβαθμονόμησης [κοινοποιηθείσα υπό τον αριθμό Ε(2008) 6016]  ( 1 )

20

 

 

 

*

Σημείωση για τον αναγνώστη (βλέπε σελίδα 3 του εξωφύλλου)

s3

 


 

(1)   Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ

EL

Οι πράξεις οι τίτλοι οποίων έχουν τυπωθεί με ημίμαυρα στοιχεία αποτελούν πράξεις τρεχούσης διαχειρίσεως που έχουν θεσπισθεί στο πλαίσιο της γεωργικής πολιτικής και είναι γενικά περιορισμένης χρονικής ισχύος.

Οι τίτλοι όλων των υπολοίπων πράξεων έχουν τυπωθεί με μαύρα στοιχεία και επισημαίνονται με αστερίσκο.


II Πράξεις εγκριθείσες δυνάμει των συνθηκών ΕΚ/Ευρατόμ των οποίων η δημοσίευση δεν είναι υποχρεωτική

ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ

Επιτροπή

10.12.2008   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

L 332/1


ΑΠΌΦΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΉΣ

της 11ης Ιουνίου 2008

περί επιβεβαίωσης των μέτρων που προτείνουν οι Κάτω Χώρες όσον αφορά τη διατήρηση των θαλάσσιων οικοσυστημάτων στην περιοχή του Voordelta

[κοινοποιηθείσα υπό τον αριθμό Ε(2008) 2415]

(Το κείμενο στην ολλανδική γλώσσα είναι το μόνο αυθεντικό)

(2008/914/ΕΚ)

Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ,

Έχοντας υπόψη:

τη συνθήκη για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας,

τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 2371/2002 του Συμβουλίου, της 20ής Δεκεμβρίου 2002, για τη διατήρηση και βιώσιμη εκμετάλλευση των αλιευτικών πόρων στο πλαίσιο της κοινής αλιευτικής πολιτικής (1), και ιδίως το άρθρο 8 παράγραφος 3 και το άρθρο 9 παράγραφος 2,

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)

Το άρθρο 3 παράγραφος 2 της οδηγίας 92/43/ΕΟΚ του Συμβουλίου, της 21ης Μαΐου 1992, για τη διατήρηση των φυσικών οικοτόπων καθώς και της άγριας πανίδας και χλωρίδας (2) απαιτεί από τα κράτη μέλη να συμβάλλουν στη σύσταση του δικτύου ειδικών ζωνών διατήρησης «Natura 2000», που φιλοξενούν τους φυσικούς οικότοπους και τα είδη που περιέχονται στα παραρτήματα της εν λόγω οδηγίας.

(2)

Το άρθρο 6 παράγραφος 1 της οδηγίας 92/43/ΕΟΚ απαιτεί από τα κράτη μέλη να καθορίζουν, για τις ειδικές ζώνες διατήρησης, τα αναγκαία μέτρα διατήρησης.

(3)

Στις 28 Φεβρουαρίου 2008 οι Κάτω Χώρες χαρακτήρισαν την περιοχή «Voordelta» ως ειδική ζώνη διατήρησης κατά την έννοια του άρθρου 3 παράγραφος 2 της οδηγίας 92/43/ΕΟΚ και ενημέρωσαν την Επιτροπή σχετικά με την πρόθεσή τους να λάβουν μέτρα για τον περιορισμό των αλιευτικών δραστηριοτήτων στην εν λόγω περιοχή.

(4)

Το άρθρο 6 παράγραφος 4 της οδηγίας 92/43/ΕΟΚ απαιτεί από τα κράτη μέλη να λαμβάνουν κάθε αναγκαίο αντισταθμιστικό μέτρο ώστε να εξασφαλίζεται η προστασία της συνολικής συνοχής του δικτύου Natura 2000 όταν η πραγματοποίηση ενός σχεδίου ή ενός έργου έχει ως αποτέλεσμα σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις σε μια περιοχή του δικτύου Natura 2000. Κατά συνέπεια, λόγω της κατασκευής των λιμενικών εγκαταστάσεων «Maasvlakte 2» στην περιοχή του Voordelta, οι Κάτω Χώρες πρέπει να λάβουν τα απαραίτητα αντισταθμιστικά μέτρα. Η Επιτροπή, εκδίδοντας γνώμη, έδωσε τη συγκατάθεσή της για το εν λόγω έργο [γνώμη της Επιτροπής C(2003) 1308 της 24ης Απριλίου 2003].

(5)

Τα μέτρα που αφορούν τη διατήρηση, τη διαχείριση και την εκμετάλλευση των έμβιων υδάτινων πόρων υπόκεινται στους κανόνες της κοινής αλιευτικής πολιτικής.

(6)

Το άρθρο 9 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 2371/2002 δίνει τη δυνατότητα στα κράτη μέλη να λαμβάνουν μέτρα τα οποία δεν εισάγουν διακρίσεις, για την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων της αλιείας στη διατήρηση των θαλάσσιων οικοσυστημάτων εντός 12 ναυτικών μιλίων από τις γραμμές βάσης τους υπό τον όρο ότι η Κοινότητα δεν έχει λάβει μέτρα διατήρησης και διαχείρισης ειδικά για την περιοχή αυτή. Τα μέτρα των κρατών μελών πρέπει να είναι συμβατά προς τους στόχους της κοινής αλιευτικής πολιτικής που καθορίζονται στο άρθρο 2 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 2371/2002 και να μην είναι λιγότερο αυστηρά από εκείνα που προβλέπονται από την υφιστάμενη κοινοτική νομοθεσία. Σε περίπτωση που τα μέτρα επηρεάζουν αλιευτικά σκάφη άλλων κρατών μελών, αυτό πρέπει να κοινοποιείται στα οικεία περιφερειακά γνωμοδοτικά συμβούλια και πρέπει να επιβεβαιώνεται ακολούθως από την Επιτροπή.

(7)

Στις 13 Μαΐου 2008 οι Κάτω Χώρες κοινοποίησαν στην Επιτροπή και στα κράτη μέλη που επηρεάζονται από τα εν λόγω μέτρα, ήτοι, στο Βέλγιο, στη Δανία, στη Γερμανία και στη Γαλλία, καθώς και στο περιφερειακό γνωμοδοτικό συμβούλιο της Βορείου Θαλάσσης τα μέτρα που προτίθενται να λάβουν.

(8)

Τα αλιευτικά μέτρα που προτείνουν οι Κάτω Χώρες αφορούν τη δημιουργία μιας προστατευμένης περιοχής στο βυθό με περιορισμένη πρόσβαση για δοκότρατες με αλυσίδες ανάδευσης και ισχύ μηχανής μεγαλύτερη από 260 hp (191 kW) και τη δημιουργία πέντε ζωνών ανάπαυσης εντός της ζώνης προστασίας του βυθού στην οποία πρόκειται να απαγορευθούν τα περισσότερα είδη αλιείας.

(9)

Το Βέλγιο και το περιφερειακό γνωμοδοτικό συμβούλιο της Βορείου Θαλάσσης υπέβαλαν στην Επιτροπή γραπτά σχόλια σχετικά με την κοινοποίηση.

(10)

Τα μέτρα που προτείνουν οι Κάτω Χώρες δεν εισάγουν διακρίσεις καθώς εφαρμόζονται εξίσου σε όλα τα σκάφη που δραστηριοποιούνται στην περιοχή. Σκοπός των μέτρων είναι η ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων της αλιείας στη διατήρηση των θαλάσσιων οικοσυστημάτων και πρέπει να εφαρμόζονται εντός 12 ναυτικών μιλίων από τις γραμμές βάσης. Η Κοινότητα δεν ενέκρινε μέτρα για τη διατήρηση ή τη διαχείριση ειδικά για την εν λόγω περιοχή.

(11)

Τα εν λόγω μέτρα είναι συμβατά με τους στόχους που προβλέπονται στο άρθρο 2 του κανονισμού (ΕΚ) 2371/2002, ειδικότερα με την προληπτική προσέγγιση που πρέπει να τηρείται κατά τη λήψη μέτρων τα οποία έχουν σχεδιαστεί για την προστασία και τη διατήρηση των έμβιων υδάτινων πόρων και δεν είναι λιγότερο αυστηρά από εκείνα που προβλέπονται από την υφιστάμενη κοινοτική νομοθεσία,

ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΑΠΟΦΑΣΗ:

Άρθρο 1

Με την παρούσα επιβεβαιώνονται τα μέτρα που προτείνονται από τις Κάτω Χώρες όσον αφορά τη διατήρηση των θαλάσσιων οικοσυστημάτων στην περιοχή του Voordelta, όπως ορίζεται στα παραρτήματα I έως III.

Άρθρο 2

Η παρούσα απόφαση απευθύνεται στο Βασίλειο των Κάτω Χωρών.

Βρυξέλλες, 11 Ιουνίου 2008.

Για την Επιτροπή

Joe BORG

Μέλος της Επιτροπής


(1)  ΕΕ L 358 της 31.12.2002, σ. 59.

(2)  ΕΕ L 206 της 22.7.1992, σ. 7.


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ I

Διάταγμα περί περιορισμού της πρόσβασης στις περιοχές: Hinderplaat, Bollen van de Ooster, Bollen van het Nieuwe Zand

13 Μαΐου 2008

Υπουργός Γεωργίας, Φύσης και Ποιότητας Τροφίμων

Περιορισμός της πρόσβασης σε φυσικές περιοχές, δυνάμει του άρθρου 20 του νόμου περί διατήρησης της φύσης του 1998, για την περιοχή «Voordelta» του δικτύου Natura 2000.

ΕΙΣΑΓΩΓΉ

Στην παράγραφο 1 του άρθρου 20, του νόμου περί διατήρησης της φύσης του 1998 (1) ορίζεται ότι οι υπεύθυνοι διαχείρισης σε περιφερειακό επίπεδο δύνανται να περιορίζουν την πρόσβαση σε προστατευόμενες φυσικές περιοχές όπως ορίζεται βάσει της παραγράφου 1 του άρθρου 10· σε περιοχές που έχουν χαρακτηριστεί, όπως ορίζεται βάσει του άρθρου 10α παράγραφος 1· σε άλλες περιοχές για τις οποίες είναι υπό εξέταση το ενδεχόμενο χαρακτηρισμού τους, όπως ορίζεται βάσει του άρθρου 12, ή σε μέρη αυτών των περιοχών, εφόσον είναι απαραίτητο για τη διατήρηση της οικολογικής αξίας της εν λόγω περιοχής.

Στο άρθρο 20 παράγραφος 2, του νόμου περί διατήρησης της φύσης του1998 ορίζεται ότι αρμόδιος, σύμφωνα με την παράγραφο 1, είναι ο υπουργός Γεωργίας, Φύσης και Ποιότητας Τροφίμων, με άλλον έναν υπουργό, σε περίπτωση που, η περιοχή, όπως αυτή ορίζεται βάσει της παραγράφου 1, ή μέρος αυτής, αποτελεί αντικείμενο διαχείρισης ή υπάγεται στην δικαιοδοσία του ή των αντίστοιχων Υπουργείων.

Το παρακάτω διάταγμα εκδίδεται με τη συγκατάθεση του Υπουργού Μεταφορών, Δημοσίων Έργων και Διαχείρισης Υδάτων. Η ισχύουσα εντολή περιφερειακών υποθέσεων (2) του Υπουργείου Γεωργίας, Φύσης και Ποιότητας Τροφίμων ορίζει ότι ο διευθυντής Νότιας Περιφέρειας του εν λόγω υπουργείου είναι αρμόδιος να λάβει αυτή την απόφαση εξ ονόματος του Υπουργού Γεωργίας, Φύσης και Ποιότητας Τροφίμων.

Είναι απαραίτητο να περιοριστεί η πρόσβαση σε σειρά περιοχών εντός της ενταγμένης στο δίκτυο Natura 2000 περιοχής «Voordelta» (στο εξής καλούμενης «Voordelta»), ώστε να προστατευτεί η οικολογική αξία της, τόσο στο παρόν όσο και στο μέλλον. Η επιβολή αυτών των περιορισμών πρόσβασης βασίζεται στο διάταγμα χαρακτηρισμού του «Voordelta» (της 19ης Φεβρουαρίου 2008, σχετ. DRZO/2008-113) όσον αφορά την εκπλήρωση των στόχων της ενταγμένης στο δίκτυο Natura 2000 περιοχής «Voordelta», και σε υποχρεώσεις αντιστάθμισης, όπως ορίζεται στην άδεια που χορηγήθηκε βάσει του νόμου περί διατήρησης της φύσης (της 17ης Απριλίου 2008, σχετ. DRZW/2008-1670) για την κατασκευή και παρουσία του Maasvlakte 2. Αυτά περιγράφονται λεπτομερέστερα στο γενικό επεξηγηματικό σημείωμα που συνοδεύει το παρόν διάταγμα.

Το παρόν διάταγμα ρυθμίζει, συγκεκριμένα, τον περιορισμό της πρόσβασης στις περιοχές που αναφέρονται αναλυτικά παρακάτω. Ειδικές εξαιρέσεις ως προς τον περιορισμό της πρόσβασης σε καμία περίπτωση δεν απαλλάσσουν από απαιτήσεις χορήγησης άδειας, όπως ορίζεται στο άρθρο 19d του νόμου περί διατήρησης της φύσης του 1998, εκτός εάν ισχύουν εξαιρέσεις βάσει του άρθρου 19d παράγραφος 2, του προαναφερόμενου νόμου (έργα ή δραστηριότητες που συνάδουν με το σχέδιο διαχείρισης).

ΔΙΆΤΑΓΜΑ

Άρθρο 1

Περιορίζεται η πρόσβαση στο «Hinderplaat», εντός του Voordelta, όπως φαίνεται στο χάρτη που συνοδεύει το παρόν διάταγμα.

Η περιορισμένη πρόσβαση το «Hinderplaat» ισχύει για όλους τους τύπους των δραστηριοτήτων, καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, με εξαίρεση τις παρακάτω δραστηριότητες

Οργανωμένα ταξίδια με κανό

Επιτρέπονται δέκα, συνολικά, οργανωμένα ταξίδια με κανό (καγιάκ) κατά τη διάρκεια της περιόδου από 1ης Σεπτεμβρίου έως 1ης Μαΐου και δυο, το πολύ, ταξίδια, ημερησίως. Εφαρμόζονται οι ακόλουθοι συμπληρωματικοί όροι:

Η πρόσβαση επιτρέπεται μόνον σε ομάδες (το πολύ έως δεκαέξι ατόμων) που συνοδεύονται από αναγνωρισμένο ξεναγό ή εκπαιδευτή που είναι μέλος είτε της NKB (Ένωση ιδιοκτητών κανό Ολλανδίας) ή της TKBN (Ένωση ιδιοκτητών τουριστικών κανό Ολλανδίας).

Απαγορεύεται η διάβαση παλιρροϊκών πεδιάδων. Πρέπει να τηρείται απόσταση 250 m τουλάχιστον από χελώνες σε ανάπαυση.

Οι εκδρομές καταγράφονται στο κέντρο εγγραφών του «Handhaving Voordelta» τουλάχιστον 48 ώρες πριν από την πραγματοποίησή τους (οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ζητήσουν το τηλέφωνο στις προαναφερόμενες ενώσεις).

Αλιεία με τράτα

Επιτρέπεται η αλιεία με τράτα με μηχανή ισχύος μικρότερης των 191 kW (260 hp) από 1ης Σεπτεμβρίου έως 1ης Μαΐου εφόσον επιτρέπεται το εν λόγω είδος αλιείας κατά τη στιγμή έκδοσης του παρόντος διατάγματος. Η απόφαση αυτή αφορά δυο επιχειρήσεις, ήτοι τα σκάφη OD 2 και SL 22. Η συνεχιζόμενη χρήση τους επιτρέπεται υπό τους εξής όρους:

Πρέπει να τηρείται απόσταση 250m τουλάχιστον από παλιρροϊκές πεδιάδες.

Η μέγιστη επιτρεπόμενη ταχύτητα είναι 7 κόμβοι (13 km/h).

Και τα δύο σκάφη πρέπει να είναι εφοδιασμένα με λειτουργούντα εξοπλισμό εντοπισμού, για σκοπούς επιβολής.

Αλιεία με πεζόβολο

Η αλιεία με πεζόβολο (με χρησιμοποίηση απλαδιών και διχτυών εμπλοκής) επιτρέπεται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, εφόσον επιτρέπεται αυτό το είδος αλιείας κατά την έκδοση του παρόντος διατάγματος. Αυτό αφορά μια επιχείρηση, το σκάφος Goeree 47. Η συνεχιζόμενη χρήση τους επιτρέπεται υπό τους εξής όρους:

Πρέπει να τηρείται απόσταση 150 m τουλάχιστον από παλιρροϊκές πεδιάδες. Πρέπει να τηρείται απόσταση 250 m, τουλάχιστον, μέτρων, από τις παλιρροϊκές πεδιάδες πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την περίοδο θηλασμού της κοινής φώκιας (από 1ης Μαΐου έως 1ης Σεπτεμβρίου).

Η μέγιστη επιτρεπόμενη ταχύτητα είναι 7 κόμβοι (13 km/h).

Το αλιευτικό σκάφος πρέπει να είναι εφοδιασμένο με λειτουργούντα εξοπλισμό εντοπισμού, για σκοπούς επιβολής.

Πτήσεις με ελικόπτερο και πτήσεις αναψυχής με μικρά αεροσκάφη

Οι πτήσεις με ελικόπτερο επιτρέπονται σε αυτή την περιοχή σε ελάχιστο ύψος 1 000 ποδών (300m περίπου).

Οι πτήσεις με αλεξίπτωτο πλαγιάς και ο αιωροπτερισμός απαγορεύονται αυστηρά πάνω από την εν λόγω περιοχή.

Όσον αφορά όλες τις άλλες μορφές αεροπλοΐας αναψυχής (μηχανοκίνητης ή μη), η εν λόγω περιοχή έχει χαρακτηριστεί ως «Περιοχή Προστασίας της Φύσης» σύμφωνα με τον κώδικα δεοντολογίας της γενικής αεροπλοΐας, Verantwoord Vliegen [«υπεύθυνη αεροπλοΐα»], που ισχύει για την εν λόγω κατηγορία (3), ο οποίος ορίζει ότι οι εν λόγω περιοχές πρέπει να αποφεύγονται στο μέτρο του δυνατού. Σε περίπτωση που η πτήση πάνω από αυτές τις περιοχές είναι αναπόφευκτη, τηρείται υψόμετρο 1 000 ποδών, τουλάχιστον, (300 m περίπου), εκτός από περιπτώσεις στις οποίες αυτό δεν είναι εφικτό για λόγους ασφάλειας.

Άρθρο 2

Περιορίζεται η πρόσβαση στην περιοχή «Bollen van de Ooster», εντός του Voordelta, όπως φαίνεται στον χάρτη που συνοδεύει το παρόν διάταγμα.

Η περιορισμένη πρόσβαση στην περιοχή «Bollen van de Ooster» ισχύει καθ’όλη τη διάρκεια του έτους για τη μικρότερη θερινή περιοχή ανάπαυσης, όπως φαίνεται στο χάρτη. Από την 1η Νοεμβρίου έως την 1η Απριλίου, η περιορισμένη πρόσβαση ισχύει για τη μεγαλύτερη χειμερινή περιοχή ανάπαυσης, όπως φαίνεται στο χάρτη.

Η περιορισμένη πρόσβαση στην περιοχή «Bollen van de Ooster» ισχύει για όλα τα είδη δραστηριοτήτων με εξαίρεση τις παρακάτω δραστηριότητες:

Εμπορική και ερασιτεχνική ναυσιπλοΐα μέσω διαδρόμου

Ναυσιπλοΐα μέσω της χειμερινής περιοχής ανάπαυσης, μέσω του καθορισμένου διαδρόμου, με ανώτατη ταχύτητα 7 κόμβων (13 km/h). Απαγορεύεται, ωστόσο, η κυματοδρομία και η ιστιοπλοΐα μέσω του διαδρόμου.

Η χρήση κανό, ιστιοσανίδας και η κυματοδρομία

Η χρήση κανό (καγιάκ), ιστιοσανίδας και η κυματοδρομία στο βορειοανατολικό τμήμα της περιοχής ανάπαυσης καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, όπως ορίζεται στο συνημμένο χάρτη (βλέπε άρθρο 5).

Επιτρέπεται επίσης η είσοδος σε παλιρροϊκές πεδιάδες σε αυτό το μέρος της περιοχής ανάπαυσης με μοναδικό σκοπό την άσκηση των προαναφερόμενων αθλημάτων.

Πτήσεις με ελικόπτερο και πτήσεις αναψυχής με μικρά αεροσκάφη

Οι πτήσεις με ελικόπτερο επιτρέπονται σε αυτή την περιοχή σε ελάχιστο ύψος 1 000 ποδιών (300 m περίπου).

Οι πτήσεις με αλεξίπτωτο πλαγιάς και ο αιωροπτερισμός απαγορεύονται αυστηρά πάνω από την εν λόγω περιοχή.

Όσον αφορά όλες τις άλλες μορφές αεροπλοΐας αναψυχής (μηχανοκίνητης ή μη), η εν λόγω περιοχή έχει χαρακτηριστεί ως «Περιοχή Προστασίας της Φύσης» σύμφωνα με τον κώδικα δεοντολογίας της γενικής αεροπλοΐας, Verantwoord Vliegen [«υπεύθυνη αεροπλοΐα»], που ισχύει για την εν λόγω κατηγορία, ο οποίος ορίζει ότι οι εν λόγω περιοχές πρέπει να αποφεύγονται στο μέτρο του δυνατού. Σε περίπτωση που η πτήση πάνω από αυτές τις περιοχές είναι αναπόφευκτη, τηρείται υψόμετρο 1 000 ποδών, τουλάχιστον, (300 m περίπου), εκτός από περιπτώσεις στις οποίες αυτό δεν είναι εφικτό για λόγος ασφάλειας.

Άρθρο 3

Περιορίζεται η πρόσβαση στο «Bollen van het Nieuwe Zand», εντός του Voordelta, όπως φαίνεται στον χάρτη που συνοδεύει το παρόν διάταγμα.

Η περιορισμένη πρόσβαση στο Bollen van het Nieuwe Zand ισχύει μόνον από την 1η Νοεμβρίου έως την 1η Μαΐου.

Η περιορισμένη πρόσβαση στην περιοχή «Bollen van het Nieuwe Zand» ισχύει για όλα τα είδη δραστηριοτήτων με εξαίρεση τις παρακάτω δραστηριότητες:

Πτήσεις με ελικόπτερο και πτήσεις αναψυχής με μικρά αεροσκάφη

Οι πτήσεις με ελικόπτερο επιτρέπονται σε αυτή την περιοχή σε ελάχιστο ύψος 1 000 ποδών (300m περίπου).

Οι πτήσεις με αλεξίπτωτο πλαγιάς και ο αιωροπτερισμός απαγορεύονται πάνω από την εν λόγω περιοχή.

Όσον αφορά όλες τις άλλες μορφές αεροπλοΐας αναψυχής (μηχανοκίνητης ή μη), η εν λόγω περιοχή έχει χαρακτηριστεί ως «Περιοχή Προστασίας της Φύσης» σύμφωνα με τον κώδικα δεοντολογίας της γενικής αεροπλοΐας, Verantwoord Vliegen [«υπεύθυνη αεροπλοΐα»], που ισχύει για την εν λόγω κατηγορία, ο οποίος ορίζει ότι οι εν λόγω περιοχές πρέπει να αποφεύγονται στο μέτρο του δυνατού. Σε περίπτωση που η πτήση πάνω από αυτές τις περιοχές είναι αναπόφευκτη, τηρείται υψόμετρο 1 000 ποδών, τουλάχιστον, (300 m περίπου), εκτός από περιπτώσεις στις οποίες αυτό δεν είναι εφικτό για λόγους ασφάλειας.

Άρθρο 4

Οι περιορισμοί πρόσβασης που περιγράφονται παραπάνω στα άρθρα 1 έως 3 δεν ισχύουν στις εξής δραστηριότητες του άρθρου 20 παράγραφος 4 του νόμου περί διατήρησης της φύσης του 1998:

Πραγματοποίηση αναγκαίων δημόσιων έργων

Η παρουσία, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, για έργα του δημοσίου ή εξ ονόματος του δημοσίου, με ή άνευ χρήσης σκάφους, οχήματος ή αεροσκάφους, στο βαθμό που είναι απαραίτητο για σκοπούς διατήρησης, συντήρησης, οριοθέτησης, παρακολούθησης, επιθεώρησης ή εντοπισμού και στρατιωτικών δραστηριοτήτων.

Συντήρηση καλωδίων και σωληναγωγών

Εργασίες συντήρησης που πραγματοποιούνται σε καλώδια και σωληναγωγούς από 1ης Σεπτεμβρίου έως 1ης Μαΐου. Η πρόσβαση εκτός αυτής της περιόδου επιτρέπεται μόνον σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, απόφαση που υπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των αρμόδιων αρχών.

Άρθρο 5

1.   Οι περιοχές στις οποίες έχει περιοριστεί η πρόσβαση δυνάμει του παρόντος διατάγματος φαίνονται στον συνοδευτικό χάρτη με τίτλο «Toegangsbeperkingsbesluit Hinderplaat, Bollen van de Ooster en Bollen van het Nieuwe Zand» [Διάταγμα περί περιορισμού της πρόσβασης στις περιοχές: Hinderplaat, Bollen van de Ooster and Bollen van het Nieuwe Zand] και καθορίζονται λεπτομερώς με συντεταγμένες.

2.   Οι περιοχές περιορισμένης πρόσβασης, τόσο στην ξηρά όσο και στη θάλασσα, οριοθετούνται με πινακίδες και σημαντήρες.

3.   Οι ενδιαφερόμενοι έχουν πρόσβαση σε χάρτες και σε άλλα συνημμένα έγγραφα, που αναφέρονται στην παράγραφο 1, για περίοδο έξι εβδομάδων μετά τη δημοσίευσή τους, στα γραφεία της Διεύθυνσης Υποθέσεων Νότιας Περιφέρειας του Υπουργείου Γεωργίας, Φύσης και Ποιότητας Τροφίμων, που βρίσκεται στο Keisersgracht 5 στο Eindhoven. Οι ώρες λειτουργίας είναι από Δευτέρα έως Παρασκευή, 9 πμ — 5 μμ.

Άρθρο 6

Το παρόν διάταγμα πρόκειται να δημοσιευθεί στην Staatscourant [Εφημερίδα της κυβερνήσεως]. Η ανάγνωση της αιτιολογικής έκθεσης που συνοδεύει το παρόν διάταγμα γίνεται σε συνδυασμό με τη διάταξη.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΓΕΩΡΓΙΑΣ, ΦΥΣΗΣ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Με εντολή

Διευθυντού Νότιας Περιφέρειας

Ενστάσεις

Οι ενδιαφερόμενοι δύνανται να καταθέσουν γραπτή ένσταση στο παρόν διάταγμα, βάσει των διατάξεων του Γενικού νόμου για το διοικητικό δίκαιο. Οιαδήποτε ένσταση κατατίθεται εντός έξι εβδομάδων από τη δημοσίευση της διάταξης στην Staatscourant [Εφημερίδα της Κυβερνήσεως] στην εξής διεύθυνση:

Υπουργός Γεωργίας, Φύσης και Ποιότητας Τροφίμων

Dienst Regelingen

Afdeling Recht & Rechtsbescherming

PO Box 20401

2500 EK The Hague

The Netherlands

Η ένσταση πρέπει να είναι υπογεγραμμένη και πρέπει να περιλαμβάνει τουλάχιστον τα εξής στοιχεία:

α)

ονοματεπώνυμο και διεύθυνση του υποβάλλοντος την ένσταση·

β)

ημερομηνία·

γ)

περιγραφή του διατάγματος κατά του οποίου υποβάλλεται η ένσταση και

δ)

τους λόγους της ένστασης.

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

Περιοχές του δικτύου Natura 2000

Η περιοχή του Voordelta φιλοξενεί είδη χλωρίδας και πανίδας ιδιαίτερης οικολογικής αξίας. Για το λόγο αυτό χαρακτηρίστηκε ως περιοχή του δικτύου Natura 2000 στο πλαίσιο της οδηγίας της ΕΕ για τα πτηνά και τα ενδιαιτήματα. Οι Κάτω Χώρες οφείλουν να θεσπίσουν και να συντηρήσουν «ικανοποιητική κατάσταση διατήρησης» όσον αφορά ορισμένα είδη και τα ενδιαιτήματά τους. Η διατήρηση της άγριας πανίδας και χλωρίδας ρυθμίζεται από το Νόμο περί Χλωρίδας και Πανίδας και οι περιοχές διατήρησης υπάγονται στο νόμο περί διατήρησης της φύσης του 1998. Ο νόμος περί διατήρησης της φύσης του 1998 απαιτεί τη θέσπιση ενός σχεδίου διαχείρισης για όλες τις περιοχές που υπάγονται στο δίκτυο Natura 2000.

Σε όλη την περιοχή του Voordelta· απαντώνται είδη χλωρίδας και πανίδας ιδιαίτερης οικολογικής αξίας. ωστόσο, η μεγαλύτερη ποικιλία συναντάται στο βόρειο μισό της περιοχής. Συνεπώς, τα μέτρα διατήρησης θα είναι πιο αποτελεσματικά εάν εφαρμοστούν σε αυτές τις βόρειες περιοχές.

Έκθεση όσον αφορά την αντιστάθμιση του Maasvlakte 2

Η ανάπτυξη του Maasvlakte 2 στην ενταγμένη στο δίκτυο Natura 2000 περιοχή του Voordeltawill θα οδηγήσει στην απώλεια χλωρίδας και πανίδας οικολογικής αξίας, εν μέρει λόγω της μείωσης του μεγέθους της περιοχής του δικτύου Natura 2000 κατά 2 455 εκτάρια. Στην κύρια απόφαση περί χωροταξικού σχεδιασμού (στο εξής καλούμενη: KSPD), με τίτλο: «Ανάπτυξη του κυρίως λιμένα του Ρότερνταμ 2006», οριζόταν ότι η απώλεια αυτή πρέπει να αντισταθμιστεί μέσω της δημιουργίας περιοχής διατήρησης σε άλλο σημείο του Voordelta, όπου είναι δυνατόν να επιβληθούν περιορισμοί στη χρήση. Στην απόφαση «KSPD» αναφερόταν επίσης ότι οι περιορισμοί στη χρήση και άλλα μέτρα θα συνέβαλαν στη βελτίωση της οικολογικής αξίας της περιοχής διατήρησης. Τα αιτήματα οικολογικού χαρακτήρα ελήφθησαν υπόψη και διασταυρώθηκε η σημασία τους σε σχέση με το βαθμό στον οποίο μπορούν να επιβληθούν περιορισμοί στην ανθρώπινη δραστηριότητα, ιδιαίτερα όσον αφορά την τρέχουσα χρήση, από τον άνθρωπο ή μη.

Η άδεια που χορηγήθηκε βάσει του νόμου περί διατήρησης της φύσης για την κατασκευή και παρουσία του Maasvlakte 2 περιλαμβάνει υποχρέωση αντιστάθμισης όσον αφορά τους φυσικούς οικοτόπους τύπου 1110 και σειρά ειδών πτηνών.

Μέτρα

Βραχυπρόθεσμα, είναι σημαντικό να περιοριστεί η πρόσβαση σε ορισμένες περιοχές του Voordelta ώστε να είναι δυνατή η έγκαιρη αντιστάθμιση των επιπτώσεων λόγω της κατασκευής και παρουσίας του Maasvlakte 2 και να παρακολουθείται η διατήρηση και προστασία ειδών χλωρίδας και πανίδας οικολογικής αξίας, τα οποία περιέχονται στο Διάταγμα χαρακτηρισμού του Voordelta.

Τα ισχύοντα μέτρα για την περιοχή του Voordelta θα ενσωματωθούν επίσης στο σχέδιο διατήρησης του Voordelta. Μέχρι να τεθεί σε ισχύ το εν λόγω σχέδιο διαχείρισης, εξακολουθεί να ισχύει το άρθρο 19d του νόμου περί διατήρησης της φύσης του 1998. Το παρόν διάταγμα αποσκοπεί μόνον στη ρύθμιση και στον περιορισμό της πρόσβασης σε ορισμένες περιοχές, αλλά δεν προσφέρει απαλλαγές από απαιτήσεις για χορήγηση άδειας σε περιπτώσεις που τέτοιες απαλλαγές προκύπτουν βάσει οιασδήποτε ισχύουσας νομοθεσίας.

Το διάταγμα περί περιορισμού της πρόσβασης βασίζεται στο έγγραφο περί εκτίμησης του αντικτύπου και στην αντίστοιχη αξιολόγηση (που συντάχθηκαν για την προετοιμασία του σχεδίου διαχείρισης για την περιοχή του Voordelta). Τα έγγραφα αυτά θα ενσωματωθούν επίσης στο σχέδιο διαχείρισης του Voordelta. Στόχος του σχεδίου διαχείρισης και του διατάγματος περί περιορισμού της πρόσβασης είναι: η διατήρηση των προστατευόμενων φυσικών πόρων, για την αντιστάθμιση της απώλειάς τους λόγω της κατασκευής του Maasvlakte 2 και, στο πλαίσιο της διατήρησης της φύσης, η συνεκτίμηση των συμφερόντων των χρηστών που συνδέονται με δραστηριότητες αναψυχής, τουρισμού και αλιείας.

Τα μέτρα διαχείρισης, όπως οι παρόντες περιορισμοί στην πρόσβαση, θα προσαρμοστούν, εφόσον αυτό απαιτείται, με βάση τα αποτελέσματα της παρακολούθησης και αξιολόγησης.

Επεξηγηματική σημείωση όσον αφορά τους περιορισμούς στην πρόσβαση

Hinderplaat

Το Hinderplaat αποτελεί σημαετική περιοχή ανάπαυσης και αναζήτησης τροφής για την πουπουλόπαπια. Στο διάταγμα χαρακτηρισμού του Voordelta περιέχονται στόχοι διατήρησης για το εν λόγω είδος.

Εντός της περιοχής αυτής, υπάρχουν παλιρροϊκές πεδιάδες δίπλα από κανάλια μεγάλου βάθους, σημαντικά για την κοινή φώκια. Στο διάταγμα χαρακτηρισμού του Voordelta περιέχονται στόχοι βελτίωσης για την κοινή φώκια.

Όλες οι παλιρροϊκές πεδιάδες σε αυτή την περιοχή αποτελούν πολύ σημαντικές περιοχές ανάπαυσης για το χειμωνογλάρονο και το κοινό γλαρόνι. Στο διάταγμα χαρακτηρισμού του Voordelta περιέχονται στόχοι διατήρησης και για τα εν λόγω είδη. Η άδεια που χορηγήθηκε βάσει του νόμου περί διατήρησης της φύσης για την κατασκευή και παρουσία του Maasvlakte 2 επιβάλει υποχρέωση αντιστάθμισης όσον αφορά αυτά τα είδη.

Bollen van de Ooster

Η περιοχή «Bollen van de Ooster» αποτελεί σημαντική περιοχή για την προστασία των πτηνών και σημαντική περιοχή ανάπαυσης και αναζήτησης τροφής για τη μαυρόπαπια (στις παράκτιες περιοχές), και για τον χειμωνόγλαρο και το κοινό γλαρόνι (στις παλιρροϊκές πεδιάδες). Στο διάταγμα χαρακτηρισμού του Voordelta περιέχονται στόχοι διατήρησης και για τα εν λόγω είδη. Η άδεια που χορηγήθηκε βάσει του νόμου περί διατήρησης της φύσης για την κατασκευή και παρουσία του Maasvlakte 2 επιβάλει υποχρέωση αντιστάθμισης όσον αφορά αυτά τα είδη.

Η περιοχή αυτή είναι επίσης μεγάλης σημασίας για την προστασία της κοινής φώκιας, η οποία απαντάται σε μεγάλο βαθμό στο νότιο άκρο των παλιρροϊκών πεδιάδων. Στο διάταγμα χαρακτηρισμού του Voordelta περιέχονται στόχοι βελτίωσης και για την κοινή φώκια.

Bollen van het Nieuwe Zand

Η περιοχή «Bollen van het Nieuwe Zand» αποτελεί μια από τις σημαντικότερες κεντρικές περιοχές ανάπαυσης και αναζήτησης τροφής για την μαυρόπαπια. Στο διάταγμα χαρακτηρισμού του Voordelta περιέχονται στόχοι διατήρησης και για το εν λόγω είδος. Η άδεια που χορηγήθηκε βάσει του νόμου περί διατήρησης της φύσης για την κατασκευή και παρουσία του Maasvlakte 2 επιβάλλει υποχρέωση αντιστάθμισης όσον αφορά αυτό το είδος.

Στόχοι του δικτύου Natura 2000

Κοινή φώκια

Στις αρχές του προηγούμενου αιώνα, περίπου δέκα χιλιάδες άτομα κοινής φώκιας διαβιούσαν στην περιοχή Delta. Η ρύπανση, το κυνήγι και η εισβολή στα ενδιαιτήματά τους λόγω των εργασιών στην περιοχή του Delta είχαν ως αποτέλεσμα την μείωση του αριθμού τους σε μερικές δωδεκάδες άτομα έως πριν από μια πεντηκονταετία. Τα τελευταία έτη ο αριθμός τους ξεπέρασε τα εκατό άτομα στην περιοχή του Delta, ενώ ποσοστό 50 % απαντάται στην περιοχή του Voordelta.

Αναπαύονται σε πεδιάδες όπως αυτές των περιοχών Hinderplaat, Bollen van de Ooster (Aardappelenbult) και Verklikkerplaat. Εντούτοις, η αναπαραγωγή τους στο Voordelta δεν είναι ικανοποιητική. Το περιβάλλον στις πεδιάδες δεν είναι αρκετά ήρεμο και ήσυχο για τις φώκιες ώστε να γεννούν, να θηλάζουν και να μεγαλώνουν τα νεογνά τους. Απαιτείται ήρεμο και ήσυχο περιβάλλον καθ’όλη τη διάρκεια του έτους· Οι πιο κρίσιμες, δε, περίοδοι, είναι πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την περίοδο του θηλασμού, από την 1η Μαΐου έως την 1η Σεπτεμβρίου.

Τα μέτρα για τον περιορισμό της πρόσβασης στις περιοχές ανάπαυσής τους στο Hinderplaat, στο Bollen van de Ooster και στο Verklikkerplaat, που βρίσκονται εντός του Voordelta έχουν σχεδιαστεί ώστε να επιτρέπουν σε τουλάχιστον διακόσιες κοινές φώκιες να διαβιούν στο σύνολο της επικράτειας του Delta. Στην περιοχή αυτή θα μπορούν να αναθρέφουν τα νεογνά τους, κάτι το οποίο θα συμβάλει στην εκπλήρωση των στόχων που περιέχονται στο διάταγμα χαρακτηρισμού του Voordelta.

Πουπουλόπαπια

Η πουπουλόπαπια αποτελεί χειμερινό, κυρίως, επισκέπτη της περιοχής Voordelta, αλλά απαντώνται και μικρότερες ομάδες του είδους καθ’όλη τη διάρκεια της θερινής περιόδου. Η πουπουλόπαπια συναντάται επίσης σε αβαθείς, προστατευμένες περιοχές όπως η Hinderplaat και η Bollen van de Ooster. Οι αριθμοί κυμαίνονται από έτος σε έτος ανάλογα με τις ετήσιες διακυμάνσεις στα ποσοστά οστρακόδερμων στην περιοχή. Τα επίπεδα στον πληθυσμό πουπουλόπαπιας στην περιοχή του Voordelta υφίστανται πίεση λόγω της μείωσης της ποσότητας τροφής που προκαλείται από την αλίευση των οστρακόδερμων για εμπορικούς σκοπούς και του θορύβου που προκαλείται λόγω της αύξησης των δραστηριοτήτων αναψυχής. Μολονότι η κατασκευή και παρουσία του Maasvlakte 2 δεν θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στο εν λόγω είδος, τα μέτρα είναι καίριας σημασίας δεδομένης της πολύ κακής κατάστασης διατήρησης σε όλη τη χώρα. Για το λόγο αυτό η πρόσβαση στην περιοχή απευθείας στα ανατολικά του Hinderplaat πρόκειται να περιοριστεί ώστε να εξασφαλιστεί η παραμονή των πληθυσμών στην περιοχή του Voordelta.

Αντιστάθμιση όσον αφορά το Maasvlakte 2

Χειμωνογλάρονο και κοινό γλαρόνι

Το χειμωνογλάρονο και το κοινό γλαρόνι αναπαράγονται εκτός του Voordelta σε παρακείμενες περιοχές του δικτύου Natura 2000. Τρέφονται κυρίως από μικρά ψάρια, τα οποία αναζητούν σε παράκτιες περιοχές ρηχών υδάτων κοντά σε αμμοσύρτεις, όπως περιγράφεται παραπάνω (τύπος φυσικού οικοτόπου 1110). Οι πηγές τροφής που βρίσκονται κοντά στις αποικίες αναπαραγωγής θα απωλεσθούν λόγω της κατασκευής του Maasvlakte 2. Αυτό θα έχει μεγάλο αντίκτυπο κατά τη θερινή περίοδο, όταν η ακτίνα στην οποία πετούν τα πτηνά αυτά περιορίζεται λόγω των νεογνών τους.

Οι σημερινές συνθήκες δεν προσφέρουν επαρκή ηρεμία και ησυχία στις λασπώδεις πεδιάδες του Voordelta όπου διαβιούν τα πτηνά. Τα μέτρα για τον περιορισμό της πρόσβασης έχουν σχεδιαστεί με στόχο τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος που προσφέρει περισσότερη ανάπαυση κατά την θερινή περίοδο στις παλιρροϊκές πεδιάδες του Voordelta, στο Hinderplaat και στο Bollen van de Ooster. Αυτό θα επιτρέψει στο χειμωνογλάρονο και στο κοινό γλαρόνι.να χρησιμοποιούν καλύτερα την περιοχή ως σημείο ανάπαυσης για τα μικρά τους και για να καταστεί πιο εύκολη η εξεύρεση τροφής στη θάλασσα.

Μαυρόπαπια

Η μαυρόπαπια είναι αποδημητικό πτηνό που επισκέπτεται την περιοχή του Voordelta κατά τους χειμερινούς μήνες. Το είδος αυτό απαντάται κυρίως σε παράκτιες περιοχές νοτιοανατολικά του Bollen van de Ooster καθώς και, εντός και γύρω από το Bollen van het Nieuwe Zand. Κατά τους θερινούς μήνες, παραμένουν στην περιοχή του Voordelta μικρότεροι αριθμοί μαυρόπαπιας, χρησιμοποιώντας την ως περιοχή αλλαγής φτερώματος.

Η μαυρόπαπια τρέφεται με οστρακόδερμα που βρίσκει σε ρηχά παράκτια ύδατα τα οποία εν μέρει θα εξαφανιστούν λόγω της κατασκευής του Maasvlakte 2. Τα μέρη για τον περιορισμό της πρόσβασης σε παράκτιες περιοχές του Bollen van de Ooster (και Bollen van het Nieuwe Zand) έχουν σχεδιαστεί για τη διαφύλαξη των ενδεδειγμένων επιπέδων τροφής και πρόσβασης σε αυτή ως αντιστάθμιση για την τυχόν απώλεια της περιοχής αναζήτησης τροφής αυτού του είδους γύρω από το Maasvlakte 2.

Η άγρια χλωρίδα και πανίδα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη στην όχληση και στον θόρυβο που προκαλούν οι θαλάσσιες δραστηριότητες αναψυχής και η κυκλοφορία λόγω ναυσιπλοΐας. Εξασφαλίζοντας ένα ήσυχο και ήρεμο περιβάλλον καθ’ όλη τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου σε περιοχές όπου τα είδη αυτά αναζητούν τροφή και αναπαύονται σε μεγάλες ομάδες, αναμένεται ότι θα είναι δυνατόν να διατηρηθούν ικανοποιητικές συνθήκες για τη μαυρόπαπια σε όλη την επικράτεια του Voordelta, αντίστοιχες με εκείνες που επικρατούσαν πριν από την κατασκευή του Maasvlakte 2. Κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου, αρκεί μια πιο σύντομη θερινή περίοδος ανάπαυσης.

ΧΑΡΤΕΣ

Image

Image

Image


(1)  Σε ισχύ βάσει του Staatsblad 2005 [Δελτίο νόμων και διαταγμάτων 2005], 473.

(2)  Staatscourant 2006 [Εφημερίδα της κυβερνήσεως 2006], αριθ. 91.

(3)  Κώδικας δεοντολογίας Verantwoord Vliegen [«Υπεύθυνη αεροπλοΐα»], Βασιλική Αεροναυτική Ένωση Ολλανδίας (RNAA), 2004.


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ II

Διάταγμα περί περιορισμού της πρόσβασης στην περιοχή διατήρησης του βυθού

13 Μαΐου 2008

Υπουργός Γεωργίας, Φύσης και Ποιότητας Τροφίμων

Περιορισμός της πρόσβασης σε φυσικές περιοχές, δυνάμει του άρθρου 20 του νόμου περί διατήρησης της φύσης του 1998, για την περιοχή «Voordelta» του δικτύου Natura 2000.

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Στην παράγραφο 1 του άρθρου 20, του νόμου περί διατήρησης της φύσης του 1998 (1) ορίζεται ότι οι υπεύθυνοι διαχείρισης σε περιφερειακό επίπεδο δύνανται να περιορίζουν την πρόσβαση σε προστατευόμενες φυσικές περιοχές όπως ορίζεται βάσει της παραγράφου 1, του άρθρου 10· σε περιοχές που έχουν χαρακτηριστεί, όπως ορίζεται βάσει του άρθρου 10α παράγραφος 1· σε άλλες περιοχές για τις οποίες είναι υπό εξέταση το ενδεχόμενο χαρακτηρισμού τους, όπως ορίζεται βάσει του άρθρου 12, ή σε μέρη αυτών των περιοχών εφόσον είναι απαραίτητο για τη διατήρηση της οικολογικής αξίας της εν λόγω περιοχής.

Στο άρθρο 20 παράγραφος 2 του νόμου περί διατήρησης της φύσης του 1998 ορίζεται ότι αρμόδιος, σύμφωνα με την παράγραφο 1, είναι ο Υπουργός Γεωργίας, Φύσης και Ποιότητας Τροφίμων, με άλλον έναν υπουργό, σε περίπτωση που, η περιοχή, όπως αυτή ορίζεται βάσει της παραγράφου 1, ή μέρος αυτής, αποτελεί αντικείμενο διαχείρισης ή υπάγεται στην δικαιοδοσία του ή των αντίστοιχων Υπουργείων.

Το παρακάτω διάταγμα εκδίδεται με τη συγκατάθεση του Υπουργού Μεταφορών, Δημοσίων Έργων και Διαχείρισης Υδάτων. Η ισχύουσα εντολή περιφερειακών υποθέσεων (2) του Υπουργείου Γεωργίας, Φύσης και Ποιότητας Τροφίμων ορίζει ότι ο διευθυντής Νότιας Περιφέρειας του εν λόγω υπουργείου είναι αρμόδιος να λάβει αυτή την απόφαση εξ ονόματος του Υπουργού Γεωργίας, Φύσης και Ποιότητας Τροφίμων. Είναι απαραίτητο να περιοριστεί η πρόσβαση σε σειρά περιοχών εντός της ενταγμένης στο δίκτυο Natura 2000 περιοχής Voordelta

(στο εξής καλούμενης Voordelta), ώστε να προστατευτεί η οικολογική αξία της, τόσο στο παρόν όσο και στο μέλλον. Η επιβολή αυτών των περιορισμών πρόσβασης βασίζεται στο Διάταγμα χαρακτηρισμού του Voordelta (της 19ης Φεβρουαρίου 2008, σχετ. DRZO/2008-113) όσον αφορά την εκπλήρωση των στόχων της ενταγμένης στο δίκτυο Natura 2000 περιοχής Voordelta, καθώς και σε υποχρεώσεις αντιστάθμισης, όπως ορίζεται στην άδεια που χορηγήθηκε βάσει του νόμου περί διατήρησης της φύσης (της 17ης Απριλίου 2008, σχετ. DRZW/2008-1670) που θεσπίστηκε για την κατασκευή και παρουσία του Maasvlakte 2. Αυτά περιγράφονται λεπτομερέστερα στο γενικό επεξηγηματικό σημείωμα που συνοδεύει το παρόν διάταγμα. Το παρόν διάταγμα ρυθμίζει, συγκεκριμένα, τον περιορισμό της πρόσβασης στις περιοχές που αναφέρονται αναλυτικά παρακάτω.

Ειδικές εξαιρέσεις ως προς τον περιορισμό της πρόσβασης σε καμία περίπτωση δεν απαλλάσσουν από απαιτήσεις χορήγησης άδειας, όπως ορίζεται στο άρθρο 19d του νόμου περί διατήρησης της φύσης του 1998, εκτός εάν ισχύουν εξαιρέσεις βάσει του άρθρου 19d, παράγραφος 2, του προαναφερόμενου νόμου (έργα ή δραστηριότητες που συνάδουν με το σχέδιο διαχείρισης).

ΔΙΑΤΑΓΜΑ

Άρθρο 1

Η πρόσβαση» στην περιοχή διατήρησης» βυθού εντός του Voordelta, όπως φαίνεται στον χάρτη που συνοδεύει το παρόν διάταγμα, απαγορεύεται για τις δοκότρατες με ισχύ μηχανής άνω των 191 kW (260 hp).

Η περιορισμένη πρόσβαση ισχύει καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Άρθρο 2

1.

Η περιοχή στην οποία έχει περιοριστεί η πρόσβαση δυνάμει του παρόντος διατάγματος φαίνεταιι στον συνοδευτικό χάρτη με τίτλο «Toegangsbeperkingsbesluit bodembeschermingsgebiet Voordelta» [Διάταγμα περί περιορισμού της πρόσβασης στην περιοχή του Voordelta] και καθορίζεται λεπτομερώς με συντεταγμένες.

2.

Οι ενδιαφερόμενοι έχουν πρόσβαση σε χάρτες και σε άλλα συνημμένα έγγραφα, που αναφέρονται στην παράγραφο 1, για περίοδο έξι εβδομάδων μετά τη δημοσίευσή τους, στα γραφεία της Διεύθυνσης Υποθέσεων Νότιας Περιφέρειας του Υπουργείου Γεωργίας, Φύσης και Ποιότητας Τροφίμων, που βρίσκεται στο Keisersgracht 5 στο Eindhoven. Οι ώρες λειτουργίας είναι από Δευτέρα έως Παρασκευή, 9 πμ — 5 μμ.

Άρθρο 3

Το παρόν διάταγμα πρόκειται να δημοσιευθεί στην Staatscourant [Εφημερίδα της κυβερνήσεως]. Η ανάγνωση της αιτιολογικής έκθεσης που συνοδεύει το παρόν διάταγμα γίνεται σε συνδυασμό με τη διάταξη.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΓΕΩΡΓΙΑΣ, ΦΥΣΗΣ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Με εντολή

Διευθυντού Νότιας Περιφέρειας

Ενστάσεις

Οι ενδιαφερόμενοι δύνανται να καταθέσουν γραπτά ένσταση στο παρόν διάταγμα, βάσει των διατάξεων του Γενικού νόμου για το διοικητικό δίκαιο. Οιαδήποτε ένσταση κατατίθεται εντός έξι εβδομάδων από τη δημοσίευση της διάταξης στην Staatscourant [Εφημερίδα της κυβερνήσεως] στην εξής διεύθυνση:

Υπουργός Γεωργίας, Φύσης και Ποιότητας Τροφίμων

Dienst Regelingen

Afdeling Recht & Rechtsbescherming

PO Box 20401

2500 EK The Hague

The Netherlands

Η ένσταση πρέπει να είναι υπογεγραμμένη και πρέπει να περιλαμβάνει τουλάχιστον τα εξής στοιχεία:

α)

ονοματεπώνυμο και διεύθυνση του υποβάλλοντος την ένσταση·

β)

ημερομηνία·

γ)

περιγραφή του διατάγματος κατά του οποίου υποβάλλεται η ένσταση και

δ)

τους λόγους της ένστασης.

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

Περιοχές του δικτύου Natura 2000

Η περιοχή του Voordelta φιλοξενεί είδη χλωρίδας και πανίδας ιδιαίτερης οικολογικής αξίας. Για το λόγο αυτό χαρακτηρίστηκε ως περιοχή του δικτύου Natura 2000 στο πλαίσιο της οδηγίας της ΕΕ για τα πτηνά και τα ενδιαιτήματα. Οι Κάτω Χώρες οφείλουν να θεσπίσουν και να συντηρήσουν «ικανοποιητική κατάσταση διατήρησης» όσον αφορά ορισμένα είδη και τα ενδιαιτήματά τους. Η διατήρηση της άγριας πανίδας και χλωρίδας ρυθμίζεται από το Νόμο περί Χλωρίδας και Πανίδας και οι περιοχές διατήρησης υπάγονται στο νόμο περί διατήρησης της φύσης του 1998. Ο νόμος περί διατήρησης της φύσης του 1998: απαιτεί τη θέσπιση ενός σχεδίου διαχείρισης για όλες τις περιοχές που υπάγονται στο δίκτυο Natura 2000.

Σε ολόκληρη την περιοχή του Voordelta απαντώνται είδη χλωρίδας και πανίδας ιδιαίτερης οικολογικής αξίας ωστόσο, η μεγαλύτερη ποικιλία συναντάται στο βόρειο μισό της περιοχής. Συνεπώς, τα μέτρα διατήρησης θα είναι πιο αποτελεσματικά εάν εφαρμοστούν σε αυτές τις βόρειες περιοχές.

Έκθεση όσον αφορά την αντιστάθμιση του Maasvlakte 2

Η ανάπτυξη του Maasvlakte 2 στην ενταγμένη στο δίκτυο Natura 2000 περιοχή του Voordelta θα οδηγήσει στην απώλεια χλωρίδας και πανίδας οικολογικής αξίας, λόγω της μείωσης του μεγέθους της περιοχής του δικτύου Natura 2000 κατά 2 455 εκτάρια. Στην κύρια απόφαση περί χωροταξικού σχεδιασμού (στο εξής καλούμενη: KSPD), με τίτλο: Ανάπτυξη του κυρίως λιμένα του Ρότερνταμ 2006, οριζόταν ότι η απώλεια αυτή πρέπει να αντισταθμιστεί μέσω της δημιουργίας περιοχής διατήρησης σε άλλο σημείο του Voordelta, όπου είναι δυνατόν να επιβληθούν περιορισμοί στη χρήση.

Στην απόφαση KSPD αναφερόταν επίσης ότι οι περιορισμοί στη χρήση και άλλα μέτρα θα συνέβαλαν στη βελτίωση της οικολογικής αξίας της περιοχής διατήρησης. Τα αιτήματα οικολογικού χαρακτήρα ελήφθησαν υπόψη και αξιολογήθηκαν σε σχέση με το βαθμό στον οποίο μπορούν να επιβληθούν περιορισμοί στην ανθρώπινη δραστηριότητα, ιδιαίτερα όσον αφορά την τρέχουσα χρήση, από τον άνθρωπο ή μη.

Η άδεια που χορηγήθηκε βάσει του νόμου περί διατήρησης της φύσης για την κατασκευή και παρουσία του Maasvlakte 2 περιλαμβάνει υποχρέωση αντιστάθμισης όσον αφορά τους φυσικούς οικοτόπους τύπου 1 110 και σειρά ειδών πτηνών.

Μέτρα

Βραχυπρόθεσμα, είναι σημαντικό να περιοριστεί η πρόσβαση σε ορισμένες περιοχές του Voordelta ώστε να είναι δυνατή η έγκαιρη αντιστάθμιση των επιπτώσεων λόγω της κατασκευής και παρουσίας του Maasvlakte 2 και να παρακολουθείται η διατήρηση και προστασία ειδών χλωρίδας και πανίδας οικολογικής αξίας, τα οποία περιέχονται στο Διάταγμα χαρακτηρισμού του Voordelta.

Τα ισχύοντα μέτρα για την περιοχή του Voordelta θα ενσωματωθούν επίσης στο σχέδιο διατήρησης του Voordelta. Μέχρι να τεθεί σε ισχύ το εν λόγω σχέδιο διαχείρισης, εξακολουθεί να ισχύει το άρθρο 19d του νόμου περί διατήρησης της φύσης του 1998. Το εν λόγω διάταγμα αποσκοπεί μόνον στη ρύθμιση και στην περιορισμένη πρόσβαση σε ορισμένες περιοχές, αλλά δεν προσφέρει απαλλαγές από απαιτήσεις για χορήγηση άδειας σε περιπτώσεις που προκύπτουν από οιαδήποτε ισχύουσα νομοθεσία.

Το διάταγμα περί περιορισμού της πρόσβασης βασίζεται στο έγγραφο περί εκτίμησης του αντικτύπου και στην αντίστοιχη αξιολόγηση (που συντάχθηκαν για την προετοιμασία του σχεδίου διαχείρισης για την περιοχή του Voordelta). Τα έγγραφα αυτά θα ενσωματωθούν επίσης στο σχέδιο διαχείρισης του Voordelta. Στόχος του σχεδίου διαχείρισης και του διατάγματος περί περιορισμού της πρόσβασης είναι: η διατήρηση των προστατευόμενων φυσικών πόρων, για την αντιστάθμιση της απώλειάς τους λόγω της κατασκευής του Maasvlakte 2 και, στο πλαίσιο της διατήρησης της φύσης, η συνεκτίμηση των συμφερόντων των χρηστών που συνδέονται με δραστηριότητες αναψυχής, τουρισμού και αλιείας.

Τα μέτρα διαχείρισης, όπως οι παρόντες περιορισμοί στην πρόσβαση, θα προσαρμοστούν, εφόσον αυτό απαιτείται, με βάση τα αποτελέσματα της παρακολούθησης και αξιολόγησης.

Επεξηγηματικές σημειώσεις όσον αφορά τους περιορισμούς στην πρόσβαση

Αντιστάθμιση όσον αφορά το Maasvlakte 2

Φυσικοί οικότοποι 1 110 (μόνιμοι αμμοσύρτεις σε αβαθή παράκτια ύδατα)

Πολλά είδη ζώων ξηράς καθώς και ψαριών διαβιούν σε αμμοσύρτεις σε παλιρροϊκά δέλτα εναλλασσόμενου γλυκού και αλμυρού ύδατος. Αυτές οι περιοχές δέλτα αποτελούν σημαντική περιοχή διατροφής για τα πτηνά και για τις φώκιες, λόγος για τον οποίο είναι τόσο σημαντική η διατήρησή τους. Συνολικά, 2 455 εκτάρια αυτού του τύπου φυσικού οικότοπου στο Voordelta θα απωλεσθούν λόγω της επέκτασης του Λιμένα του Rotterdam στο Maasvlakte 2. Μέρος της πανίδας του εδάφους (βιομάζα) θα εξαφανιστεί λόγω της απώλειας αυτής της περιοχής που θα χρησίμευε, σε άλλη περίπτωση, ως τροφή για ψάρια και πτηνά.

Εφόσον δεν είναι δυνατόν να δημιουργηθούν αμμοσύρτεις σε αβαθή παράκτια ύδατα σε άλλη τοποθεσία, λαμβάνονται μέτρα για τη βελτίωση της ποιότητας παρόμοιων σημείων του βυθού σε άλλες περιοχές του Voordelta οι οποίες μπορούν να χρησιμεύσουν ως έδαφος αναζήτησης τροφής για πτηνά και για ψάρια. Στόχος είναι η αύξηση του επιπέδου βιομάζας εντός της περιοχής διατήρησης ως πηγής τροφής για πτηνά και ψάρια, ώστε να διατηρούνται συνεχώς τα συνολικά επίπεδα βιομάζας εντός του Voordelta σε επίπεδο συγκρίσιμο σε σχέση με την κατάσταση πριν από την κατασκευή του Maasvlakte 2. Αυτό θα λειτουργήσει ως αντιστάθμιση των επιπτώσεων της κατασκευής και παρουσίας του Maasvlakte 2.

Η καθαρή έκταση της περιοχής διατήρησης ανέρχεται σε 24 550 εκτάρια, ήτοι δέκα φορές μεγαλύτερη από την έκταση που θα απωλεσθεί. Ο εν λόγω δεκαπλασιασμός ανάγεται στις εκτιμήσεις των εμπειρογνωμόνων και τα υφιστάμενα ερευνητικά δεδομένα τα οποία έδειξαν ότι ο περιορισμός της χρήσης μιας περιοχής μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα τουλάχιστον 10 % βελτίωση στην ποιότητα του εδάφους λόγω της αύξησης της βιομάζας. Με βάση αυτή την εκτίμηση των εμπειρογνωμόνων και βάσει περαιτέρω έρευνας, στο άρθρο 1 της απόφασης KSPD καθορίστηκε ότι η δημιουργία προστατευόμενης» θαλάσσιας περιοχής» (που χαρακτηρίζεται ως «περιοχή διατήρησης» στο παρόν διάταγμα) θα ήταν ο καλύτερος τρόπος αντιστάθμισης των επιπτώσεων λόγω της κατασκευής και παρουσίας του Maasvlakte 2. Κατοπινές έρευνες έδειξαν ότι ο αποκλεισμός δοκοτρατών με ισχύ μηχανής άνω των 191 kW (260 hp) από την περιοχή διατήρησης αρκούσε για την επίτευξη του στόχου αυτού. Το διάταγμα για τον περιορισμό της πρόσβασης βασίζεται στα πορίσματα αυτά.

ΧΑΡΤΗΣ

Image


(1)  Σε ισχύ βάσει του Staatsblad 2005 [Δελτίο Νόμων και Διαταγμάτων 2005], 473.

(2)  Staatscourant 2006 [Εφημερίδα της Κυβερνήσεως 2006], αριθ. 91.


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ III

Διάταγμα περί περιορισμού της πρόσβασης στις περιοχές Verklikkerplaat και Slikken van Voorne

13 Μαΐου 2008

Υπουργός Γεωργίας, Φύσης και Ποιότητας Τροφίμων

Περιορισμός της πρόσβασης σε φυσικές περιοχές, δυνάμει του άρθρου 20 του νόμου περί διατήρησης της φύσης του 1998, για την περιοχή «Voordelta» του δικτύου Natura 2000.

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Στην παράγραφο 1 του άρθρου 20, του νόμου περί διατήρησης της φύσης του 1998 (1) ορίζεται ότι οι υπεύθυνοι διαχείρισης σε περιφερειακό επίπεδο δύνανται να περιορίζουν την πρόσβαση σε προστατευόμενες φυσικές περιοχές όπως ορίζεται βάσει της παραγράφου 1, του άρθρου 10· σε περιοχές που έχουν χαρακτηριστεί, όπως ορίζεται βάσει του άρθρου 10α παράγραφος 1· σε άλλες περιοχές για τις οποίες είναι υπό εξέταση το ενδεχόμενο χαρακτηρισμού τους, όπως ορίζεται βάσει του άρθρου 12, ή σε μέρη αυτών των περιοχών εφόσον είναι απαραίτητο για τη διατήρηση της οικολογικής αξίας της εν λόγω περιοχής.

Στο άρθρο 20 παράγραφος 2 του νόμου περί διατήρησης της φύσης του 1998 ορίζεται ότι αρμόδιος, σύμφωνα με την παράγραφο 1, είναι ο υπουργός Γεωργίας, Φύσης και Ποιότητας Τροφίμων, με άλλον έναν υπουργό, σε περίπτωση που, η περιοχή, όπως αυτή ορίζεται βάσει της παραγράφου 1, ή μέρος αυτής, αποτελεί αντικείμενο διαχείρισης ή υπάγεται στην δικαιοδοσία του ή των αντίστοιχων Υπουργείων.

Το παρακάτω διάταγμα εκδίδεται με τη συγκατάθεση του Υπουργού Μεταφορών, Δημοσίων Έργων και Διαχείρισης Υδάτων. Η ισχύουσα εντολή περιφερειακών υποθέσεων (2) του Υπουργείου Γεωργίας, Φύσης και Ποιότητας Τροφίμων ορίζει ότι ο Διευθυντής Νότιας Περιφέρειας του εν λόγω υπουργείου είναι αρμόδιος να λάβει αυτή την απόφαση εξ ονόματος του Υπουργού Γεωργίας, Φύσης και Ποιότητας Τροφίμων.

Είναι απαραίτητο να περιοριστεί η πρόσβαση σε σειρά περιοχών εντός της ενταγμένης στο δίκτυο Natura 2000 περιοχής «Voordelta» (στο εξής καλούμενης «Voordelta»), ώστε να προστατευτεί η οικολογική αξία της, τόσο στο παρόν όσο και στο μέλλον. Η επιβολή αυτών των περιορισμών πρόσβασης βασίζεται στο Διάταγμα χαρακτηρισμού του «Voordelta» (της 19ης Φεβρουαρίου 2008, σχετ. DRZO/2008-113) όσον αφορά την εκπλήρωση των στόχων της ενταγμένης στο δίκτυο Natura 2000 περιοχής «Voordelta», καθώς και σε υποχρεώσεις αντιστάθμισης, όπως ορίζεται στην άδεια που χορηγήθηκε βάσει του νόμου περί διατήρησης της φύσης (της 17ης Απριλίου 2008, σχετ. DRZW/2008-1670) που θεσπίστηκε για την κατασκευή και παρουσία του Maasvlakte 2. Αυτά περιγράφονται λεπτομερέστερα στη γενική αιτιολογική έκθεση που συνοδεύει το παρόν διάταγμα.

Το παρόν διάταγμα ρυθμίζει, συγκεκριμένα, την περιορισμένη πρόσβαση στις περιοχές που αναφέρονται αναλυτικά παρακάτω. Ειδικές εξαιρέσεις ως προς τον περιορισμό της πρόσβασης σε καμία περίπτωση δεν απαλλάσσουν από απαιτήσεις χορήγησης άδειας, όπως ορίζεται στο τμήμα 19δ του νόμου περί διατήρησης της φύσης του 1998, εκτός εάν ισχύουν εξαιρέσεις βάσει του άρθρου 19δ παράγραφος 2 του προαναφερόμενου νόμου (έργα ή δραστηριότητες που συνάδουν με το σχέδιο διαχείρισης).

ΔΙΑΤΑΓΜΑ

Άρθρο 1

Περιορίζεται η πρόσβαση στο «Verklikkerplaat», όπως φαίνεται στον χάρτη που συνοδεύει το παρόν διάταγμα.

Η περιορισμένη πρόσβαση στο Verklikkerplaat ισχύει καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Η περιορισμένη πρόσβαση στην εν λόγω περιοχή ισχύει για όλα τα είδη δραστηριοτήτων με εξαίρεση τις παρακάτω δραστηριότητες:

Πτήσεις με ελικόπτερο και πτήσεις αναψυχής με μικρά αεροσκάφη

Οι πτήσεις με ελικόπτερο επιτρέπονται σε αυτή την περιοχή σε ελάχιστο ύψος 1 000 ποδών (300 m περίπου).

Οι πτήσεις με αλεξίπτωτο πλαγιάς και ο αιωροπτερισμός απαγορεύονται πάνω από την εν λόγω περιοχή.

Όσον αφορά όλες τις άλλες μορφές αεροπλοΐας αναψυχής (μηχανοκίνητης ή μη), η εν λόγω περιοχή έχει χαρακτηριστεί ως «Περιοχή Προστασίας της Φύσης» σύμφωνα με τον κώδικα δεοντολογίας της γενικής αεροπλοΐας, Verantwoord Vliegen [«υπεύθυνη αεροπλοΐα»], που ισχύει για την εν λόγω κατηγορία (3), ο οποίος ορίζει ότι οι εν λόγω περιοχές πρέπει να αποφεύγονται στο μέτρο του δυνατού. Σε περίπτωση που η πτήση πάνω από αυτές τις περιοχές είναι αναπόφευκτη, τηρείται υψόμετρο 1.000 ποδών, τουλάχιστον, (300 m περίπου), εκτός από περιπτώσεις στις οποίες αυτό δεν είναι εφικτό για λόγος ασφάλειας.

Άρθρο 2

Περιορίζεται η πρόσβαση στην περιοχή «Slikken van Voorne», εντός του Voordelta, όπως φαίνεται στον χάρτη που συνοδεύει το παρόν διάταγμα.

Η περιορισμένη πρόσβαση στην περιοχή Slikken van Voorne ισχύει καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Η περιορισμένη πρόσβαση δεν ισχύει όσον αφορά τις παρακάτω δραστηριότητες:

Αλιεία γρι γρι

Η αλιεία με σκάφη γρι-γρι επιτρέπεται καθ’όλη τη διάρκεια του έτους υπό τις παρακάτω προϋποθέσεις: Η αλιεία αυτού του τύπου αφορά μια επιχείρηση, το σκάφος Tholen 5.

Πρέπει να τηρείται απόσταση 250m τουλάχιστον από περιοχές πλυμμηρίδος που συνιστούν καταφύγια σε λασπότοπους.

Το αλιευτικό σκάφος πρέπει να είναι εφοδιασμένο με λειτουργούντα εξοπλισμό εντοπισμού, για σκοπούς επιβολής.

Πτήσεις με ελικόπτερο και πτήσεις αναψυχής με μικρά αεροσκάφη

Οι πτήσεις με ελικόπτερο επιτρέπονται σε αυτή την περιοχή σε ελάχιστο ύψος 1 000 ποδών (300 m περίπου).

Οι πτήσεις με αλεξίπτωτο πλαγιάς και ο αιωροπτερισμός απαγορεύονται αυστηρά πάνω από την εν λόγω περιοχή.

Όσον αφορά όλες τις άλλες μορφές αεροπλοΐας αναψυχής (μηχανοκίνητης ή μη), η εν λόγω περιοχή έχει χαρακτηριστεί ως «Περιοχή Προστασίας της Φύσης» σύμφωνα με τον κώδικα δεοντολογίας της γενικής αεροπλοΐας, Verantwoord Vliegen [«υπεύθυνη αεροπλοΐα»], που ισχύει για την εν λόγω κατηγορία, ο οποίος ορίζει ότι οι εν λόγω περιοχές πρέπει να αποφεύγονται στο μέτρο του δυνατού. Σε περίπτωση που η πτήση πάνω από αυτές τις περιοχές είναι αναπόφευκτη, τηρείται υψόμετρο 1 000 ποδών, τουλάχιστον, (300 m περίπου), εκτός από περιπτώσεις στις οποίες αυτό δεν είναι εφικτό για λόγους ασφάλειας.

Άρθρο 3

Οι περιορισμοί πρόσβασης που περιγράφονται παραπάνω στο άρθρο 1 δεν ισχύουν στις εξής δραστηριότητες του άρθρου 20 παράγραφος 4 του νόμου περί διατήρησης της φύσης του 1998:

Πραγματοποίηση αναγκαίων δημόσιων έργων

Η παρουσία, καθ'όλη τη διάρκεια του έτους, για έργα του δημοσίου ή εξ ονόματος του δημοσίου, με ή άνευ χρήσης σκάφους, οχήματος ή αεροσκάφους, στο βαθμό που είναι απαραίτητο για σκοπούς διατήρησης, συντήρησης, οριοθέτησης, παρακολούθησης, επιθεώρησης ή εντοπισμού και στρατιωτικών δραστηριοτήτων.

Συντήρηση καλωδίων και σωληναγωγών

Εργασίες συντήρησης που πραγματοποιούνται σε καλώδια και σωληναγωγούς από 1ης Σεπτεμβρίου έως 1ης Μαΐου. Η πρόσβαση εκτός αυτής της περιόδου επιτρέπεται μόνον σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, απόφαση που υπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των αρμόδιων αρχών.

Άρθρο 4

1.   Οι περιοχές στις οποίες η πρόσβαση έχει περιοριστεί δυνάμει του παρόντος διατάγματος φαίνονται στον συνοδευτικό χάρτη με τίτλο «Toegangelijkheidsbesluit Verklikkerplaat en Slikken van Voorne» [διάταγμα περί περιορισμού της πρόσβασης — Verklikkerplaat en Slikken van Voorne] και καθορίζονται λεπτομερώς με συντεταγμένες.

2.   Οι περιοχές περιορισμένης πρόσβασης, τόσο στην ξηρά όσο και στη θάλασσα, οριοθετούνται με πινακίδες και σημαντήρες.

3.   Οι ενδιαφερόμενοι έχουν πρόσβαση σε χάρτες και σε άλλα συνημμένα έγγραφα, που αναφέρονται στην παράγραφο 1, για περίοδο έξι εβδομάδων μετά τη δημοσίευσή τους, στα γραφεία της Διεύθυνσης Υποθέσεων Νότιας Περιφέρειας του Υπουργείου Γεωργίας, Φύσης και Ποιότητας Τροφίμων, που βρίσκεται στο Keisersgracht 5 στο Eindhoven. Οι ώρες λειτουργίας είναι από Δευτέρα έως Παρασκευή, 9 πμ — 5 μμ.

Άρθρο 5

Το παρόν διάταγμα πρόκειται να δημοσιευθεί στην Staatscourant [Εφημερίδα της κυβερνήσεως]. Η ανάγνωση της αιτιολογικής έκθεσης που συνοδεύει το παρόν διάταγμα γίνεται σε συνδυασμό με τη διάταξη.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΓΕΩΡΓΙΑΣ, ΦΥΣΗΣ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Με εντολή

Διευθυντού Νότιας Περιφέρειας

Ενστάσεις

Οι ενδιαφερόμενοι δύνανται να καταθέσουν γραπτά ένσταση στο παρόν διάταγμα, βάσει των διατάξεων του Γενικού νόμου για το διοικητικό δίκαιο. Οιαδήποτε ένσταση κατατίθεται εντός έξι εβδομάδων από τη δημοσίευση της διάταξης στην Staatscourant [Εφημερίδα της κυβερνήσεως] στην εξής διεύθυνση:

Υπουργός Γεωργίας, Φύσης και Ποιότητας Τροφίμων

Dienst Regelingen

Afdeling Recht & Rechtsbescherming

PO Box 20401

2500 EK The Hague

The Netherlands

Η ένσταση πρέπει να είναι υπογεγραμμένη και πρέπει να περιλαμβάνει τουλάχιστον τα εξής στοιχεία:

α)

ονοματεπώνυμο και διεύθυνση του υποβάλλοντος την ένσταση.

β)

ημερομηνία.

γ)

περιγραφή του διατάγματος κατά του οποίου υποβάλλεται η ένσταση. και

δ)

τους λόγους της ένστασης.

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

Περιοχές του δικτύου Natura 2000

Η περιοχή του Voordelta φιλοξενεί είδη χλωρίδας και πανίδας ιδιαίτερης οικολογικής αξίας. Για το λόγο αυτό χαρακτηρίστηκε ως περιοχή του δικτύου Natura 2000 στο πλαίσιο της οδηγίας της ΕΕ για τα πτηνά και τα ενδιαιτήματα. Οι Κάτω Χώρες οφείλουν να θεσπίσουν και να συντηρήσουν «ικανοποιητική κατάσταση διατήρησης» όσον αφορά ορισμένα είδη και τα ενδιαιτήματά τους. Η διατήρηση της άγριας πανίδας και χλωρίδας ρυθμίζεται από το Νόμο περί Χλωρίδας και Πανίδας και οι περιοχές διατήρησης υπάγονται στο νόμο περί διατήρησης της φύσης του 1998. Ο νόμος περί διατήρησης της φύσης του 1998: απαιτεί τη θέσπιση ενός σχεδίου διαχείρισης για όλες τις περιοχές που υπάγονται στο δίκτυο Natura 2000.

Σε ολόκληρη την περιοχή του Voordelta απαντώνται είδη χλωρίδας και πανίδας ιδιαίτερης οικολογικής αξίας ωστόσο, η μεγαλύτερη ποικιλία συναντάται στο βόρειο μισό της περιοχής. Συνεπώς, τα μέτρα διατήρησης θα είναι πιο αποτελεσματικά εάν εφαρμοστούν σε αυτές τις βόρειες περιοχές.

Έκθεση όσον αφορά την αντιστάθμιση του Maasvlakte 2

Η ανάπτυξη του Maasvlakte 2 στην ενταγμένη στο δίκτυο Natura 2000 περιοχή του Voordeltawill θα οδηγήσει στην απώλεια χλωρίδας και πανίδας οικολογικής αξίας, εν μέρει λόγω της μείωσης του μεγέθους της περιοχής του δικτύου Natura 2000 κατά 2 455 εκτάρια. Στην κύρια απόφαση περί χωροταξικού σχεδιασμού (στο εξής καλούμενη: KSPD), με τίτλο: «Ανάπτυξη του κυρίως λιμένα του Ρότερνταμ 2006», οριζόταν ότι η απώλεια αυτή πρέπει να αντισταθμιστεί μέσω της δημιουργίας περιοχής διατήρησης σε άλλο σημείο του Voordelta, όπου είναι δυνατόν να επιβληθούν περιορισμοί χρήσης. Στην απόφαση «KSPD» αναφερόταν επίσης ότι οι περιορισμοί στη χρήση και άλλα μέτρα θα συνέβαλαν στη βελτίωση της οικολογικής αξίας της περιοχής διατήρησης. Τα αιτήματα οικολογικού χαρακτήρα ελήφθησαν υπόψη και αξιολογήθηκαν σε σχέση με το βαθμό στον οποίο μπορούν να επιβληθούν περιορισμοί στην ανθρώπινη δραστηριότητα, ιδιαίτερα όσον αφορά την τρέχουσα χρήση, από τον άνθρωπο ή μη.

Η άδεια που χορηγήθηκε βάσει του νόμου περί διατήρησης της φύσης για την κατασκευή και παρουσία του Maasvlakte 2 περιλαμβάνει υποχρέωση αντιστάθμισης όσον αφορά τους φυσικούς οικοτόπους τύπου 1 110 και σειρά ειδών πτηνών. Μέσω του υπό εξέταση διατάγματος περί περιορισμού της πρόσβασης, θα ληφθούν αντισταθμιστικά μέτρα παράλληλα με τους στόχους του δικτύου Natura 2000.

Μέτρα

Βραχυπρόθεσμα, είναι σημαντικό να περιοριστεί η πρόσβαση σε ορισμένες περιοχές του Voordelta ώστε να είναι δυνατή η έγκαιρη αντιστάθμιση των επιπτώσεων λόγω της κατασκευής και παρουσίας του Maasvlakte 2 και να παρακολουθείται η διατήρηση και προστασία ειδών χλωρίδας και πανίδας οικολογικής αξίας, τα οποία περιέχονται στο διάταγμα χαρακτηρισμού του Voordelta.

Τα ισχύοντα μέτρα για την περιοχή του Voordelta θα ενσωματωθούν επίσης στο σχέδιο διατήρησης του Voordelta. Μέχρι να τεθεί σε ισχύ το εν λόγω σχέδιο διαχείρισης, εξακολουθεί να ισχύει το άρθρο 19δ του νόμου περί διατήρησης της φύσης του 1998. Το παρόν διάταγμα αποσκοπεί μόνον στη ρύθμιση και στον περιορισμό της πρόσβασης σε ορισμένες περιοχές, αλλά δεν προσφέρει απαλλαγές από απαιτήσεις για χορήγηση άδειας σε περιπτώσεις που τέτοιες απαλλαγές προκύπτουν βάσει οιασδήποτε ισχύουσας νομοθεσίας.

Το διάταγμα περί περιορισμού της πρόσβασης βασίζεται στο έγγραφο περί εκτίμησης του αντικτύπου και στην αντίστοιχη αξιολόγηση (που συντάχθηκαν για την προετοιμασία του σχεδίου διαχείρισης για την περιοχή του Voordelta). Τα έγγραφα αυτά θα ενσωματωθούν επίσης στο σχέδιο διαχείρισης του Voordelta. Στόχος του σχεδίου διαχείρισης και του διατάγματος περί περιορισμού της πρόσβασης είναι: η διατήρηση των προστατευόμενων φυσικών πόρων, για την αντιστάθμιση της απώλειάς τους λόγω της κατασκευής του Maasvlakte 2 και, στο πλαίσιο της διατήρησης της φύσης, η συνεκτίμηση των συμφερόντων των χρηστών που συνδέονται με δραστηριότητες αναψυχής, τουρισμού και αλιείας.

Τα μέτρα διαχείρισης, όπως οι παρόντες περιορισμοί στην πρόσβαση, θα προσαρμοστούν, εφόσον αυτό απαιτείται, με βάση τα αποτελέσματα της παρακολούθησης και αξιολόγησης.

Επεξηγηματικές σημειώσεις όσον αφορά τους περιορισμούς στην πρόσβαση

Η περιοχή «Slikken van Voorne» αποτελεί σημαντική περιοχή για την προστασία πολλών ειδών πτηνών που διαβιούν στην εν λόγω περιοχή (περίπου είκοσι είδη, κυρίως πάπιες και παρυδάτια πτηνά) για τα οποία έχουν καθοριστεί στόχοι συντήρησης στο διάταγμα χαρακτηρισμού του Voordelta.

Η περιοχή «Verklikkerplaat» είναι μεγάλης σημασίας για την προστασία της κοινής φώκιας.

Στόχοι του δικτύου Natura 2000

Ελόβια πτηνά και πάπιες

Πολλά είδη παρυδάτιων πτηνών και πάπιας όπως ο στρειδοφάγος και το σφυριχτήρι χρησιμοποιούν την περιοχή Slikken van Voorne του Voordelta ως περιοχή ανάπαυσης και αναζήτησης τροφής. Η περιοχή του «Voordelta» είναι ολοένα και πιο σημαντική για τη συνέχιση της ύπαρξής τους λόγω της μείωσης των φυσικών οικοτόπων αλλού, όπως στους αμμοσύρτεις του Oosterschelde όπου αυτά τα αποδημητικά πτηνά αναπαύονται και αναζητούν τροφή.

Οι δραστηριότητες αναψυχής στο άμεσο περιβάλλον τους, τόσο εντός όσο και εκτός της θάλασσας, ενοχλούν τα πτηνά αυτά, που είναι ιδιαιτέρως ευαίσθητα στο θόρυβο και στις απότομες κινήσεις. Το πρόβλημα αυξάνεται ολοένα και περισσότερο, καθώς η περίοδος αναψυχής έχει ολοένα και μεγαλύτερη διάρκεια. Τα μέτρα για τον περιορισμό της πρόσβασης στο Slikken van Voorne έχουν σχεδιαστεί για την επίτευξη στόχων διατήρησης που περιέχονται στο διάταγμα χαρακτηρισμού του Voordelta για τις πάπιες και τα παρυδάτια πτηνά.

Κοινή φώκια

Στις αρχές του προηγούμενου αιώνα, περίπου δέκα χιλιάδες άτομα κοινής φώκιας διαβιούσαν στην περιοχή Delta. Η ρύπανση, το κυνήγι και η εισβολή στα ενδιαιτήματά τους λόγω των εργασιών στην περιοχή του Delta είχαν ως αποτέλεσμα την μείωση του αριθμού τους σε μερικές δωδεκάδες άτομα έως πριν από μια πεντηκονταετία. Τα τελευταία έτη ο αριθμός τους ξεπέρασε τα εκατό άτομα στην περιοχή του Delta, ενώ ποσοστό 50 % απαντάται στην περιοχή του Voordelta.

Αναπαύονται σε παλιρροϊκές πεδιάδες όπως αυτές των περιοχών Hinderplaat, Bollen van de Ooster (Aardappelenbult) και Verklikkerplaat. Εντούτοις, η αναπαραγωγή τους στο Voordelta δεν είναι ικανοποιητική. Το περιβάλλον στις πεδιάδες δεν είναι αρκετά ήρεμο και ήσυχο για τις φώκιες ώστε να γεννούν, να θηλάζουν και να μεγαλώνουν τα νεογνά τους. Απαιτείται ήρεμο και ήσυχο περιβάλλον καθ’όλη τη διάρκεια του έτους· Οι πιο κρίσιμες, δε, περίοδοι, είναι πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την περίοδο του θηλασμού, από την 1η Μαΐου έως την 1η Σεπτεμβρίου.

Τα μέτρα για τον περιορισμό της πρόσβασης στις περιοχές ανάπαυσής τους στο Hinderplaat, στο Bollen van de Ooster και στο Verklikkerplaat, που βρίσκονται εντός του Voordelta έχουν σχεδιαστεί ώστε να επιτρέπουν σε τουλάχιστον διακόσιες κοινές φώκιες να διαβιούν στο σύνολο της επικράτειας του Delta. Στην περιοχή αυτή θα μπορούν να αναθρέφουν τα νεογνά τους, κάτι το οποίο θα συμβάλει στην εκπλήρωση των στόχων που περιέχονται στο διάταγμα χαρακτηρισμού του Voordelta.

ΧΑΡΤΕΣ

Image

Image


(1)  Σε ισχύ βάσει του Staatsblad 2005 [Δελτίο νόμων και διαταγμάτων 2005], 473.

(2)  Staatscourant 2006 [Εφημερίδα της κυβερνήσεως 2006], αριθ. 91.

(3)  Κώδικας δεοντολογίας Verantwoord Vliegen [«Υπεύθυνη αεροπλοΐα»], Βασιλική Αεροναυτική Ένωση Ολλανδίας (RNAA), 2004.


10.12.2008   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

L 332/20


ΑΠΌΦΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΉΣ

της 30ής Οκτωβρίου 2008

για καθορισμό, σύμφωνα με την οδηγία 2000/60/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, των τιμών των ταξινομήσεων στα συστήματα παρακολούθησης των κρατών μελών, βάσει των αποτελεσμάτων της διαβαθμονόμησης

[κοινοποιηθείσα υπό τον αριθμό Ε(2008) 6016]

(Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

(2008/915/ΕΚ)

Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ,

Έχοντας υπόψη:

τη συνθήκη για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας,

την οδηγία 2000/60/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 23ης Οκτωβρίου 2000, για τη θέσπιση πλαισίου κοινοτικής δράσης στον τομέα της πολιτικής των υδάτων (1), και συγκεκριμένα το τμήμα 1.4.1 σημείο ix) του παραρτήματος V της εν λόγω οδηγίας,

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)

Το άρθρο 4 παράγραφος 1 στοιχείο α) σημείο ii) της οδηγίας 2000/60/ΕΚ απαιτεί από τα κράτη μέλη να προστατεύουν, να αναβαθμίζουν και να αποκαθιστούν όλα τα συστήματα επιφανειακών υδάτων, με σκοπό την επίτευξη καλής κατάστασης των επιφανειακών υδάτων το αργότερο δεκαπέντε έτη μετά την ημερομηνία έναρξης ισχύος της οδηγίας, με την επιφύλαξη ορισμένων εξαιρέσεων, σύμφωνα με τις διατάξεις του παραρτήματος V της εν λόγω οδηγίας. Το άρθρο 4 παράγραφος 1 στοιχείο α) σημείο iii) της οδηγίας 2000/60/ΕΚ απαιτεί από τα κράτη μέλη να προστατεύουν και να αναβαθμίζουν όλα τα τεχνητά και ιδιαιτέρως τροποποιημένα υδατικά συστήματα, με σκοπό την επίτευξη καλού οικολογικού δυναμικού και καλής χημικής κατάστασης των επιφανειακών υδάτων το αργότερο δεκαπέντε έτη μετά την ημερομηνία έναρξης ισχύος της οδηγίας, με την επιφύλαξη ορισμένων εξαιρέσεων, σύμφωνα με τις διατάξεις του παραρτήματος V της εν λόγω οδηγίας. Σύμφωνα με το σημείο i) του τμήματος 1.4.1. του παραρτήματος V της οδηγίας 2000/60/ΕΚ, οι αναφορές στην οικολογική κατάσταση πρέπει να ερμηνεύονται ως αναφορές στο οικολογικό δυναμικό όσον αφορά τα τεχνητά και ιδιαιτέρως τροποποιημένα υδατικά συστήματα.

(2)

Το τμήμα 1.4.1 του παραρτήματος V της οδηγίας 2000/60/ΕΚ ορίζει μια διαδικασία για την εξασφάλιση της συγκρισιμότητας, μεταξύ των κρατών μελών, των αποτελεσμάτων της βιολογικής παρακολούθησης, η οποία αποτελεί ζωτικό τμήμα της ταξινόμησης της οικολογικής κατάστασης. Προς τούτο απαιτείται σύγκριση των αποτελεσμάτων των συστημάτων παρακολούθησης και ταξινόμησης των κρατών μελών, μέσω ενός δικτύου διαβαθμονόμησης, το οποίο θα συνίσταται σε τόπους παρακολούθησης σε κάθε κράτος μέλος και σε κάθε οικοπεριοχή της Κοινότητας. Η οδηγία 2000/60/ΕΚ απαιτεί από τα κράτη μέλη να συλλέγουν, κατά περίπτωση, τις απαραίτητες πληροφορίες για τους τόπους που περιλαμβάνονται στο δίκτυο διαβαθμονόμησης, ούτως ώστε να καταστεί εφικτή η εκτίμηση της συνέπειας των εθνικών συστημάτων ταξινόμησης με τους κανονιστικούς ορισμούς του τμήματος 1.2 του παραρτήματος V της οδηγίας 2000/60/ΕΚ, καθώς και η συγκρισιμότητα των συστημάτων ταξινόμησης μεταξύ των κρατών μελών.

(3)

Με την απόφαση 2005/646/ΕΚ της Επιτροπής, της 17ης Αυγούστου 2005, για την κατάρτιση πίνακα καταγραφής των τόπων που θα σχηματίσουν το δίκτυο διαβαθμονόμησης σύμφωνα με την οδηγία 2000/60/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (2), δημιουργήθηκε πίνακας καταγραφής των τόπων που συγκροτούν το δίκτυο διαβαθμονόμησης το οποίο αναφέρεται στο τμήμα 1.4.1 σημείο vii) του παραρτήματος V της οδηγίας 2000/60/ΕΚ.

(4)

Προκειμένου να διεξαχθεί η διαβαθμονόμηση, τα κράτη μέλη χωρίστηκαν σε γεωγραφικές ομάδες διαβαθμονόμησης, οι οποίες περιλαμβάνουν κράτη μέλη που διαθέτουν κοινούς τύπους συστημάτων επιφανειακών υδάτων, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο τμήμα 2 του παραρτήματος της απόφασης 2005/646/ΕΚ. Με αυτόν τον τρόπο, δόθηκε η δυνατότητα σε κάθε ομάδα να συγκρίνει τα αποτελέσματά της και να πραγματοποιήσει τη διαβαθμονόμηση μεταξύ των μελών της.

(5)

Η διαβαθμονόμηση διεξάγεται σε επίπεδο βιολογικών στοιχείων με σύγκριση των αποτελεσμάτων της ταξινόμησης των εθνικών συστημάτων παρακολούθησης για κάθε βιολογικό στοιχείο και για κάθε κοινό τύπο συστημάτων επιφανειακών υδάτων μεταξύ των κρατών μελών που ανήκουν στην ίδια γεωγραφική ομάδα διαβαθμονόμησης και με εκτίμηση της συνάφειας των αποτελεσμάτων με τους προαναφερθέντες κανονιστικούς ορισμούς.

(6)

Στην «Τεχνική έκθεση της διαβαθμονόμησης σύμφωνα με την οδηγία πλαίσιο για τα ύδατα» περιγράφεται λεπτομερώς ο τρόπος διεξαγωγής της διαβαθμονόμησης για τις κατηγορίες των υδάτων και τα στοιχεία βιολογικής ποιότητας που περιλαμβάνονται στο παράρτημα της παρούσας απόφασης.

(7)

Η Επιτροπή διευκόλυνε τη διεξαγωγή της διαβαθμονόμησης μέσω του Ινστιτούτου για το περιβάλλον και την αειφορία του Κοινού Κέντρου Ερευνών στο Ίσπρα (Ιταλία), το οποίο συντόνισε τις τεχνικές εργασίες.

(8)

Η διαβαθμονόμηση είναι μια πολύπλοκη επιστημονική και τεχνική εργασία. Οι γεωγραφικές ομάδες διαβαθμονόμησης χρησιμοποίησαν διαφορετικές μεθοδολογικές επιλογές για να φέρουν σε πέρας τη διαβαθμονόμηση, ανάλογα με τη διαθεσιμότητα δεδομένων παρακολούθησης για τα διάφορα βιολογικά στοιχεία ποιότητας και το στάδιο ανάπτυξης των εθνικών συστημάτων παρακολούθησης και ταξινόμησης. Προκειμένου να ενισχυθεί η στατιστική αξιοπιστία των αποτελεσμάτων, οι περισσότερες μεθοδολογίες που χρησιμοποίησαν οι γεωγραφικές ομάδες διαβαθμονόμησης περιλαμβάνουν χρήση δεδομένων από όσο το δυνατόν περισσότερους σταθμούς παρακολούθησης, που καλύπτουν ολόκληρο το εύρος των κλάσεων κατάστασης, από άριστη έως κακή κατάσταση. Συνεπώς χρησιμοποιήθηκαν δεδομένα παρακολούθησης και από τόπους που δεν εντάσσονται στο δίκτυο διαβαθμονόμησης, δεδομένου ότι το τελευταίο περιλαμβάνει περιορισμένο μόνο αριθμό τόπων άριστης, καλής ή μέτριας κατάστασης.

(9)

Η Επιτροπή παρέλαβε αποτελέσματα της διαβαθμονόμησης για σειρά βιολογικών στοιχείων ποιότητας που περιλαμβάνουν και τον καθορισμό της οικολογικής κατάστασης. Σε ορισμένες περιπτώσεις υπεβλήθησαν αποτελέσματα για ορισμένες μόνο παραμέτρους των βιολογικών στοιχείων ή για ορισμένα μόνο από τα κράτη μέλη που συμμετέχουν σε κάποια γεωγραφική ομάδα διαβαθμονόμησης. Κατά συνέπεια η Επιτροπή θεωρεί ότι για τις περιπτώσεις αυτές δεν εξασφαλίζεται πλήρως η συγκρισιμότητα. Συνεπώς, τα περαιτέρω αποτελέσματα διαβαθμονόμησης ίσως να αποτελέσουν αντικείμενο μελλοντικής απόφασης όταν τα κράτη μέλη θα έχουν υποβάλλει τις σχετικές πληροφορίες σύμφωνα με το τμήμα 1.4.1 του παραρτήματος V της οδηγίας 2000/60/ΕΚ.

(10)

Απαιτείται η έγκαιρη έγκριση των διαθέσιμων αποτελεσμάτων της διαβαθμονόμησης προκειμένου να χρησιμοποιηθούν για την κατάρτιση των πρώτων σχεδίων και προγραμμάτων μέτρων διαχείρισης λεκανών απορροής ποταμών σύμφωνα με τα άρθρα 11 και 13 της οδηγίας 2000/60/ΕΚ.

(11)

Με βάση τα αποτελέσματα της διαβαθμονόμησης, οι τιμές των λόγων οικολογικής ποιότητας για τα όρια μεταξύ των κλάσεων οικολογικής κατάστασης για τα συστήματα ταξινόμησης των κρατών μελών πρέπει να αντιστοιχούν σε ισοδύναμη οικολογική κατάσταση. Οι διαφορές των τιμών για τα ίδια βιολογικά στοιχεία ποιότητας οφείλονται σε διαφορές των εθνικών μεθόδων. Επιπλέον, εξαιτίας των διαφορών στις μεθόδους υπολογισμού και άλλων αιτίων, δεν είναι δυνατή η σύγκριση των τιμών των λόγων οικολογικής ποιότητας για διαφορετικά βιολογικά στοιχεία ποιότητας.

(12)

Ορισμένες παράμετροι όπως η συγκέντρωση χλωροφύλλης-α, ο βιοόγκος φυτοπλαγκτόν, το ποσοστό κυανοβακτηρίων ή τα όρια βάθους για μακροφύκη και τα αγγειόσπερμα δεν καλύπτουν πλήρως βιολογικά στοιχεία ποιότητας. Εντούτοις, λόγω της διαθεσιμότητας στοιχείων και μεθόδων εκτίμησης, αποτελούν μία από τις βάσεις της διαβαθμονόμησης για λίμνες και παράκτια ύδατα. Οι τιμές των εν λόγω παραμέτρων μπορούν να συγκριθούν άμεσα για τα διάφορα κράτη μέλη, υπό την προϋπόθεση ότι λαμβάνονται υπόψη οι διαφορές στη δειγματοληψία και στις αναλυτικές μεθόδους. Για τους λόγους αυτούς, εκτός των λόγων οικολογικής ποιότητας, πρέπει να συμπεριληφθούν στο παράρτημα της παρούσας απόφασης, ως μέρος των αποτελεσμάτων της διαβαθμονόμησης, και απόλυτες τιμές για τις εν λόγω παραμέτρους.

(13)

Τα αποτελέσματα πρέπει να αναφέρονται στην οικολογική κατάσταση. Εάν κάποια υδατικά συστήματα που αντιστοιχούν σε τύπους διαβαθμονόμησης έχουν καθοριστεί ως ιδιαίτερα τροποποιημένα υδατικά συστήματα βάσει του άρθρου 4 παράγραφος 3 της οδηγίας 2000/60/ΕΚ, τα αποτελέσματα που περιέχονται στο παράρτημα της παρούσας απόφασης μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να εξαχθεί συμπέρασμα για το καλό οικολογικό τους δυναμικό, λαμβανομένων υπόψη των τροποποιήσεων των φυσικών τους χαρακτηριστικών και τη συναφή χρήση των υδάτων τους, σύμφωνα με τους κανονιστικούς ορισμούς του παραρτήματος V, τμήμα 1.2.5 της οδηγίας 2000/60/ΕΚ.

(14)

Όπως προβλέπεται στο τμήμα 1.4.1 σημείο iii) του παραρτήματος V της οδηγίας 2000/60/ΕΚ, τα κράτη μέλη θα υποχρεωθούν να μεταφέρουν τα αποτελέσματα της διαβαθμονόμησης στα εθνικά τους συστήματα ταξινόμησης προκειμένου να καθορίσουν τα όρια μεταξύ της άριστης και της καλής κατάστασης και μεταξύ της καλής και της μέτριας κατάστασης για όλους τους εθνικούς τους τύπους. Για τη μεταφορά των αποτελεσμάτων της διαβαθμονόμησης στα εθνικά συστήματα ταξινόμησης και για την εξαγωγή συνθηκών αναφοράς έχουν καταρτιστεί κατευθυντήριες γραμμές προκειμένου να υποστηριχτεί η εφαρμογή των αποτελεσμάτων.

(15)

Οι πληροφορίες οι οποίες θα διατεθούν μέσω της εφαρμογής των προγραμμάτων παρακολούθησης που προβλέπονται στο άρθρο 8 της οδηγίας 2000/60/ΕΚ και η ανασκόπηση και επικαιροποίηση των χαρακτηριστικών των περιοχών των λεκανών απορροής ποταμών που προβλέπονται στο άρθρο 5 της οδηγίας 2000/60/ΕΚ είναι δυνατόν να εξασφαλίσουν νέες ενδείξεις που μπορεί να οδηγήσουν σε προσαρμογή λόγω επιστημονικής και τεχνικής προόδου των συστημάτων παρακολούθησης και ταξινόμησης των κρατών μελών και τελικά σε αναθεώρηση των αποτελεσμάτων της διαβαθμονόμησης προκειμένου να βελτιωθεί η ποιότητά τους.

(16)

Τα μέτρα που προβλέπει η παρούσα απόφαση είναι σύμφωνα με τη γνώμη της επιτροπής που ορίζεται στο άρθρο 21 παράγραφος 1 της οδηγίας 2000/60/ΕΚ,

ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΑΠΟΦΑΣΗ:

Άρθρο 1

Για τους σκοπούς του τμήματος 1.4.1 σημείο iii) του παραρτήματος V της οδηγίας 2000/60/ΕΚ, τα κράτη μέλη θα χρησιμοποιούν στα εθνικά τους συστήματα παρακολούθησης και ταξινόμησης τις τιμές των ορίων μεταξύ των κλάσεων που τίθενται στο παράρτημα της παρούσας απόφασης.

Άρθρο 2

Η παρούσα απόφαση απευθύνεται στα κράτη μέλη.

Βρυξέλλες, 30 Οκτωβρίου 2008.

Για την Επιτροπή

Σταύρος ΔΗΜΑΣ

Μέλος της Επιτροπής


(1)  ΕΕ L 327 της 22.12.2000, σ. 1.

(2)  ΕΕ L 243 της 19.9.2005, σ. 1.


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΥΔΑΤΩΝ: Ποταμοί

ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΔΙΑΒΑΘΜΟΝΟΜΗΣΗΣ: Αλπική

Περιγραφή των τύπων που απετέλεσαν αντικείμενο διαβαθμονόμησης

Τύπος

Χαρακτηρισμός ποταμού

Λεκάνη απορροής (km2)

Υψόμετρο και γεωμορφολογία

Αλκαλικότητα

Καθεστώς ροής

R-A1

Μικρός έως μεσαίος, μεγάλου υψομέτρου, ασβεστολιθικός

10-1 000

800-2 500 m (λεκάνη απορροής), ογκόλιθοι/κροκάλες

υψηλής (αλλά όχι εξαιρετικά υψηλής) αλκαλικότητας

 

R-A2

Μικρός έως μεσαίος, μεγάλου υψομέτρου, πυριτικός

10-1 000

500-1 000 m (μέγιστο υψόμετρο λεκάνης απορροής 3 000 m, μέσο 1 500 m), ογκόλιθοι

μη ασβεστολιθικός (γρανίτης, μεταμορφικός) μέσης έως χαμηλής αλκαλικότητας

καθεστώς ροής από λιώσιμο χιονιού-πάγου

Χώρες με τους τύπους που απετέλεσαν αντικείμενο της διαβαθμονόμησης:

Τύπος R-A1:

Γερμανία, Αυστρία, Γαλλία, Ιταλία, Σλοβενία

Τύπος R-A2:

Αυστρία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Σλοβενία

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Βιολογικό στοιχείο ποιότητας: Πανίδα βενθικών ασπονδύλων

Αποτελέσματα: Λόγοι οικολογικής ποιότητας των εθνικών συστημάτων ταξινόμησης που απετέλεσαν αντικείμενο διαβαθμονόμησης

Τύπος και χώρα

Εθνικά συστήματα ταξινόμησης που απετέλεσαν αντικείμενο διαβαθμονόμησης

Λόγοι οικολογικής ποιότητας

Όριο άριστης - καλής

Όριο καλής - μέτριας

Τύπος R-A1

Αυστρία

Αυστριακό σύστημα εκτίμησης της οικολογικής κατάστασης ποταμών (χειρότερη περίπτωση μεταξύ πολυμετρικών δεικτών γενικής υποβάθμισης και σαπροβιωτικού (σαπροφυτικού) δείκτη)

0,80

0,60

Γαλλία

Γαλλική ταξινόμηση DCE Indice Biologique Global Normalisé (IBGN). Πρότυπο AFNOR NF T 90 350 (1992) και εγκύκλιος MEDD/DE/MAGE/BEMA 05 no14 της 28ης Ιουλίου 2005 που τροποποιήθηκε στις 13 Ιουνίου 2007

0,93

0,79

Γερμανία

PERLODES — Mέθοδος εκτίμησης των υδατορευμάτων βάσει του μακροζωοβένθους

0,80

0,60

Ιταλία

Κοινός μετρικός δείκτης διαβαθμονόμησης STAR (STAR_ICMi)

0,97

0,73

Σλοβενία

Σλοβενικό σύστημα εκτίμησης βενθικών ασπονδύλων:

Πολυμετρικός δείκτης (Υδρομορφολογία/Γενική υποβάθμιση), σαπροβιωτικός (σαπροφυτικός) δείκτης

0,80

0,60

Τύπος R-A2

Αυστρία

Αυστριακό σύστημα εκτίμησης της οικολογικής κατάστασης ποταμών (χειρότερη περίπτωση μεταξύ πολυμετρικών δεικτών γενικής υποβάθμισης και σαπροβιωτικού (σαπροφυτικού) δείκτη)

0,80

0,60

Γαλλία (Άλπεις)

Γαλλική ταξινόμηση DCE Indice Biologique Global Normalisé (IBGN). Πρότυπο AFNOR NF T 90 350 (1992) και εγκύκλιος MEDD/DE/MAGE/BEMA 05 no14 της 28ης Ιουλίου 2005 που τροποποιήθηκε στις 13 Ιουνίου 2007

0,93

0,71

Γαλλία (Πυρηναία)

Γαλλική ταξινόμηση DCE Indice Biologique Global Normalisé (IBGN). Πρότυπο AFNOR NF T 90 350 (1992) και εγκύκλιος MEDD/DE/MAGE/BEMA 05 no14 της 28ης Ιουλίου 2005 που τροποποιήθηκε στις 13 Ιουνίου 2007

0,94

0,81

Ιταλία

Κοινός μετρικός δείκτης διαβαθμονόμησης STAR (STAR_ICMi)

0,95

0,71

Ισπανία

Ιβηρικός BMWP (IBMWP)

0,83

0,53

Βιολογικό στοιχείο ποιότητας: Φυτοβένθος

Αποτελέσματα: Λόγοι οικολογικής ποιότητας των εθνικών συστημάτων ταξινόμησης που απετέλεσαν αντικείμενο διαβαθμονόμησης

Τύπος και χώρα

Εθνικά συστήματα ταξινόμησης που απετέλεσαν αντικείμενο διαβαθμονόμησης

Λόγοι οικολογικής ποιότητας

Όριο άριστης - καλής

Όριο καλής - μέτριας

Τύπος R-A1

Αυστρία

Πολυμετρική μέθοδος που αποτελείται από 3 ενότητες/μετρικές (Τροφικός δείκτης, σαπροβιωτικός (σαπροφυτικός) δείκτης, Είδη αναφοράς)

0,87

0,56

Γαλλία

Γαλλική ταξινόμηση DCE Indice Biologique Diatomées (IBD) Πρότυπο AFNOR NF T 90-354 και εγκύκλιος MEDD/DE/MAGE/BEMA 05 no14 της 28ης Ιουλίου 2005 που τροποποιήθηκε στις 13 Ιουνίου 2007

0,86

0,71

Γερμανία

Γερμανική μέθοδος εκτίμησης των μακροφύτων και του φυτοβένθους (PHYLIB)

0,73

0,54

Σλοβενία

Πολυμετρική μέθοδος που αποτελείται από 2 ενότητες/μετρικές

0,80

0,60

Τύπος R-A2

Αυστρία

Πολυμετρική μέθοδος που αποτελείται από 3 ενότητες/μετρικές (Τροφικός δείκτης, σαπροβιωτικός (σαπροφυτικός) δείκτης, Είδη αναφοράς)

0,87

0,56

Γαλλία

Γαλλική ταξινόμηση DCE Indice Biologique Diatomées (IBD) Πρότυπο AFNOR NF T 90-354 και εγκύκλιος MEDD/DE/MAGE/BEMA 05 no14 της 28ης Ιουλίου 2005 που τροποποιήθηκε στις 13 Ιουνίου 2007

0,86

0,71

Ισπανία

Δείκτης ειδικής ευαισθησίας στη ρύπανση (IPS) (Lenoir & Coste, 1996)

0,94

0,74

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΥΔΑΤΩΝ: Ποταμοί

ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΔΙΑΒΑΘΜΟΝΟΜΗΣΗΣ: Κεντρική/Βαλτική

Περιγραφή των τύπων που απετέλεσαν αντικείμενο διαβαθμονόμησης

Τύπος

Χαρακτηρισμός ποταμού

Λεκάνη απορροής

(km2)

Υψόμετρο και γεωμορφολογία

Αλκαλικότητα

(meq/l)

R-C1

Μικρός πεδινός πυριτική άμμος

10-100

πεδινή, κυριαρχείται από αμμώδες υπόστρωμα (μικρό μέγεθος κόκκων), πλάτος 3-8 m (μέγεθος φουσκωμένου ποταμού)

> 0,4

R-C2

Μικρός πεδινός πυριτικός βράχος

10-100

πεδινή, βραχώδες υλικό πλάτος 3-8 m (μέγεθος φουσκωμένου ποταμού)

< 0,4

R-C3

Μικρός μεσαίου υψομέτρου πυριτικός

10-100

μεσαίου υψομέτρου, βραχώδης (γρανίτης) — χαλικώδες υπόστρωμα, πλάτος 2-10 m (μέγεθος φουσκωμένου ποταμού)

< 0,4

R-C4

Μεσαίος πεδινός μικτός

100-1 000

πεδινή, υπόστρωμα αμμώδες έως χαλικώδες, πλάτος 8-25 m (μέγεθος φουσκωμένου ποταμού)

> 0,4

R-C5

Πλατύς πεδινός μικτός

1 000-10 000

πεδινή, ζώνη κυπρινοειδών, διακύμανση ταχύτητας, μέγιστο υψόμετρο στη λεκάνη απορροής: 800 m, > πλάτος 25 m (μέγεθος φουσκωμένου ποταμού)

> 0,4

R-C6

Μικρός, πεδινός, ασβεστολιθικός

10-300

πεδινή, υπόστρωμα χαλικώδες (ασβεστόλιθος), πλάτος 3-10m (μέγεθος φουσκωμένου ποταμού)

> 2

Χώρες με τους τύπους που απετέλεσαν αντικείμενο διαβαθμονόμησης:

Τύπος R-C1:

Βέλγιο (Φλάνδρα), Γερμανία, Δανία, Γαλλία, Ιταλία, Λιθουανία, Κάτω Χώρες, Πολωνία, Σουηδία, Ηνωμένο Βασίλειο

Τύπος R-C2:

Ισπανία, Γαλλία, Ιρλανδία, Πορτογαλία, Σουηδία, Ηνωμένο Βασίλειο

Τύπος R-C3:

Αυστρία, Βέλγιο (Βαλλονία), Τσεχική Δημοκρατία, Γερμανία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ισπανία, Σουηδία, Γαλλία, Λεττονία, Λουξεμβούργο, Ηνωμένο Βασίλειο

Τύπος R-C4:

Βέλγιο (Φλάνδρα), Τσεχική Δημοκρατία, Γερμανία, Δανία, Εσθονία, Ισπανία, Γαλλία, Ιρλανδία, Ιταλία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Κάτω Χώρες, Πολωνία, Σουηδία, Ηνωμένο Βασίλειο

Τύπος R-C5:

Τσεχική Δημοκρατία, Εσθονία, Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία, Ιρλανδία. Ιταλία, Λεττονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Κάτω Χώρες, Πολωνία, Σουηδία, Ηνωμένο Βασίλειο

Τύπος R-C6:

Δανία, Εσθονία, Ισπανία, Γαλλία, Ιρλανδία, Ιταλία, Πολωνία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Σουηδία, Ηνωμένο Βασίλειο

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Βιολογικό στοιχείο ποιότητας: Πανίδα βενθικών ασπονδύλων

Αποτελέσματα: Λόγοι οικολογικής ποιότητας των εθνικών συστημάτων ταξινόμησης που απετέλεσαν αντικείμενο διαβαθμονόμησης

Τα παρακάτω αποτελέσματα ισχύουν για όλους τους τύπους που περιγράφονται ανωτέρω

Χώρα

Εθνικό σύστημα ταξινόμησης που απετέλεσε αντικείμενο διαβαθμονόμησης

Λόγοι οικολογικής ποιότητας

Όριο άριστης - καλής

Όριο καλής - μέτριας

Αυστρία

Αυστριακό σύστημα εκτίμησης της οικολογικής κατάστασης ποταμών (χειρότερη περίπτωση μεταξύ πολυμετρικών δεικτών γενικής υποβάθμισης και σαπροβιωτικού (σαπροφυτικού) δείκτη)

0,80

0,60

Βέλγιο (Φλάνδρα)

Πολυμετρικός δείκτης μακροασπονδύλων Φλάνδρας (MMIF)

0,90

0,70

Βέλγιο (Βαλλονία)

Indice Biologique Global Normalisé (IBGN) (Πρότυπο AFNOR NF T 90 350, 1992), και «Προσωρινός ορισμός καλής κατάστασης», Υπουργείο Περιφέρειας Βαλλονίας (2007)

0,97

0,74

Δανία

Δείκτης πανίδας ρευμάτων Δανίας (DSFI)

1,00

0,71

Γερμανία

PERLODES — Mέθοδος εκτίμησης των υδατορευμάτων βάσει του μακροζωοβένθους

0,80

0,60

Γαλλία

Γαλλική ταξινόμηση DCE Indice Biologique Global Normalisé (IBGN). Πρότυπο AFNOR NF T 90 350 (1992) και εγκύκλιος MEDD/DE/MAGE/BEMA 05 no14 της 28ης Ιουλίου 2005 που τροποποιήθηκε στις 13 Ιουνίου 2007

0,94

0,80

Ιρλανδία

Σύστημα βαθμολόγησης ποιότητας (Q-value)

0,85

0,75

Ιταλία

Κοινός μετρικός δείκτης διαβαθμονόμησης STAR (STAR_ICMi)

0,96

0,72

Λουξεμβούργο

Ταξινόμηση Λουξεμβούργου DCE Indice Biologique Global Normalisé (IBGN), Πρότυπο AFNOR NF NF T 90 350, 1992 και εγκύκλιος MEDD/DE/MAGE/BEMA 07 αριθ. 4 της 11ης Απριλίου 2007.

0,96

0,72

Κάτω Χώρες

KRW-maatlat

0,80

0,60

Πολωνία

BMWP (BMWP-PL) που επαληθεύτηκε με τροποποιημένο δείκτη ποικιλότητας Margalef

0,89

0,68

Ισπανία

Πολυμετρικοί δείκτες βόρειας Ισπανίας

0,93

0,70

Σουηδία

Δείκτης DJ (Dahl & Johnson 2004)

0,80

0,60

Ηνωμένο Βασίλειο

Εργαλείο ταξινόμισης ασπονδύλων ποταμών (RICT)

0,97

0,86

Βιολογικό στοιχείο ποιότητας: Φυτοβένθος

Αποτελέσματα: Λόγοι οικολογικής ποιότητας των εθνικών συστημάτων ταξινόμησης που απετέλεσαν αντικείμενο διαβαθμονόμησης

Χώρα

Εθνικό σύστημα ταξινόμησης που απετέλεσε αντικείμενο διαβαθμονόμησης

Τύπος

Λόγοι οικολογικής ποιότητας

Όριο άριστης - καλής

Όριο καλής - μέτριας

Αυστρία

Πολυμετρική μέθοδος που αποτελείται από 3 ενότητες/μετρικές (Τροφικός δείκτης, σαπροβιωτικός (σαπροφυτικός) δείκτης, Είδη αναφοράς)

Όλοι οι τύποι υψόμετρο < 500 m

0,70

0,42

Όλοι οι τύποι υψόμετρο > 500 m

0,71

0,42

Βέλγιο (Φλάνδρα)

Αναλογίες ευαίσθητων στις επιπτώσεις και συναφών με τις επιπτώσεις διατόμων (PISIAD)

Όλοι οι τύποι

0,80

0,60

Βέλγιο (Βαλλονία)

Δείκτης ειδικής ευαισθησίας στη ρύπανση (IPS) (Πρότυπο AFNOR NF T 90-354 (2000) και «Προσωρινός ορισμός καλής κατάστασης», Υπουργείο Περιφέρειας Βαλλονίας (2007)

Όλοι οι τύποι

0,93

0,68

Εσθονία

Δείκτης ειδικής ευαισθησίας στη ρύπανση (IPS)

Όλοι οι τύποι

0,85

0,70

Γαλλία

Γαλλική ταξινόμηση DCE Indice Biologique Diatomées (IBD) Πρότυπο AFNOR NF T 90-354 (2000) και εγκύκλιος MEDD/DE/MAGE/BEMA 05 no14 της 28ης Ιουλίου 2005 που τροποποιήθηκε στις 13 Ιουνίου 2007

Εθνικοί τύποι 1, 2 και 4

0,93

0,80

Εθνικός τύπος 3

0,92

0,77

Γερμανία

Γερμανική μέθοδος εκτίμησης των μακροφύτων και του φυτοβένθους (PHYLIB)

R-C1

0,67

0,43

R-C3

0,67

0,43

R-C4

0,61

0,43

R-C5

0,73

0,55

Ιρλανδία

Αναθεωρημένη μορφή Δείκτη τροπικών διατόμων (TDI)

Όλοι οι τύποι

0,93

0,78

Λουξεμβούργο

Δείκτης ειδικής ευαισθησίας στη ρύπανση (IPS)

Όλοι οι τύποι

0,85

0,70

Κάτω Χώρες

KRW Maatlat

Όλοι οι τύποι

0,80

0,60

Ισπανία

Πολυμετρική διατόμων (MDIAT)

Όλοι οι τύποι

0,93

0,70

Σουηδία

Σουηδικές μέθοδοι εκτίμησης, Σουηδικοί κανονισμοί EPA (NFS 2008:1) βάσει του Δείκτη ειδικής ευαισθησίας στη ρύπανση (IPS)

Όλοι οι τύποι

0,89

0,74

Ηνωμένο Βασίλειο

Εκτίμηση διατόμων για την οικολογική κατάσταση ποταμών (DARES)

Όλοι οι τύποι

0,93

0,78

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΥΔΑΤΩΝ: Ποταμοί

ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΔΙΑΒΑΘΜΟΝΟΜΗΣΗΣ: Ανατολική-Ηπειρωτική

Περιγραφή των τύπων που απετέλεσαν αντικείμενο διαβαθμονόμησης

Τύπος

Χαρακτηρισμός ποταμού

Οικολογική περιοχή

Λεκάνη απορροής

(km2)

Υψόμετρο

(m)

Γεωλογία

Υπόστρωμα

R-E1

Καρπάθια: μικρός έως μέτριος, ενδιάμεσο υψόμετρο

10

10-1 000

500-800

πυριτικοί

χαλίκια και βράχοι

R-E2

Πεδιάδες: μεσαίου μεγέθους, πεδινός

11 και 12

100-1 000

< 200

μεικτή

άμμος και ιλύς

R-E4

Πεδιάδες: μεσαίου μεγέθους, ενδιάμεσο υψόμετρο

11 και 12

100-1 000

200-500

μεικτή

άμμος και χαλίκια:

Χώρες με τους τύπους που απετέλεσαν αντικείμενο διαβαθμονόμησης:

Τύπος R-E1:

Τσεχική Δημοκρατία, Ουγγαρία, Ρουμανία, Σλοβακία

Τύπος R-E2:

Τσεχική Δημοκρατία, Ουγγαρία, Ρουμανία, Σλοβακία

Τύπος R-E4:

Αυστρία, Τσεχική Δημοκρατία, Ουγγαρία, Σλοβακία, Σλοβενία

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Βιολογικό στοιχείο ποιότητας: Πανίδα βενθικών ασπονδύλων

Αποτελέσματα: Λόγοι οικολογικής ποιότητας των εθνικών συστημάτων ταξινόμησης που απετέλεσαν αντικείμενο διαβαθμονόμησης

Τύπος και χώρα

Εθνικό σύστημα ταξινόμησης που απετέλεσε αντικείμενο διαβαθμονόμησης

Λόγοι οικολογικής ποιότητας

Όριο άριστης - καλής

Όριο καλής - μέτριας

Τύποι R-E1, R-E2, R-E4

Σλοβακία

Σλοβακικό σύστημα εκτίμησης της οικολογικής κατάστασης ποταμών

0,80

0,60

Τύπος R-E4

Αυστρία

Αυστριακό σύστημα εκτίμησης της οικολογικής κατάστασης ποταμών (χειρότερη περίπτωση μεταξύ πολυμετρικών δεικτών γενικής υποβάθμισης και σαπροβιωτικού (σαπροφυτικού) δείκτη)

0,80

0,60

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΥΔΑΤΩΝ: Ποταμοί

ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΔΙΑΒΑΘΜΟΝΟΜΗΣΗΣ: Μεσογείου

Περιγραφή των τύπων που απετέλεσαν αντικείμενο διαβαθμονόμησης

Τύπος

Χαρακτηρισμός ποταμού

Λεκάνη απορροής (km2)

Υψόμετρο (m)

Γεωλογία

Καθεστώς ροής

R-M1

Μικρά μεσαίου υψομέτρου μεσογειακά ρεύματα

10-100

200-800

Μεικτή

Εξαιρετικά εποχιακή

R-M2

Μικρά/Μεσαία πεδινά μεσογειακά ρεύματα

10-1 000

< 400

Μεικτή

Εξαιρετικά εποχιακή

R-M4

Μικρά/Μεσαία ορεινά μεσογειακά ρεύματα

10-1 000

400-1 500

Μη πυριτική

Εξαιρετικά εποχιακή

R-M5

Μικρός, πεδινός, προσωρινός

10-100

< 300

Μεικτή

Προσωρινή

Χώρες με τους τύπους που απετέλεσαν αντικείμενο διαβαθμονόμησης:

Τύπος R-M1:

Γαλλία, Ελλάδα, Ιταλία, Πορτογαλία, Σλοβενία, Ισπανία

Τύπος R-M2:

Γαλλία, Ελλάδα, Ιταλία, Πορτογαλία, Ισπανία

Τύπος R-M4:

Κύπρος, Γαλλία, Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία

Τύπος R-M5:

Κύπρος, Ιταλία, Πορτογαλία, Σλοβενία, Ισπανία

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Βιολογικό στοιχείο ποιότητας: Πανίδα βενθικών ασπονδύλων

Αποτελέσματα: Λόγοι οικολογικής ποιότητας των εθνικών συστημάτων ταξινόμησης που απετέλεσαν αντικείμενο διαβαθμονόμησης

Τύπος και χώρα

Εθνικό σύστημα ταξινόμησης που απετέλεσε αντικείμενο διαβαθμονόμησης

Λόγοι οικολογικής ποιότητας

Όριο άριστης - καλής

Όριο καλής - μέτριας

R-M1

Γαλλία

Γαλλική ταξινόμηση DCE Indice Biologique Global Normalisé (IBGN). Πρότυπο AFNOR NF T 90 350 (1992) και εγκύκλιος MEDD/DE/MAGE/BEMA 05 no 14 της 28ης Ιουλίου 2005 που τροποποιήθηκε στις 13 Ιουνίου 2007

0,94

0,81

Ελλάδα

Κοινός μετρικός δείκτης διαβαθμονόμησης STAR (STAR_ICMi)

0,95

0,71

Ιταλία

Κοινός μετρικός δείκτης διαβαθμονόμησης STAR (STAR_ICMi)

0,97

0,72

Πορτογαλία

Δείκτης βόρειων ασπονδύλων Πορτογαλίας, IPtIN

0,92

0,69

Ισπανία

IBMWP

0,78

0,48

R-M2

Ελλάδα

Κοινός μετρικός δείκτης διαβαθμονόμησης STAR (STAR_ICMi)

0,94

0,71

Ιταλία

Κοινός μετρικός δείκτης διαβαθμονόμησης STAR (STAR_ICMi)

0,94

0,70

Πορτογαλία

Δείκτης βόρειων ασπονδύλων Πορτογαλίας, IPtIN

0,87

0,66

R-M4

Κύπρος

Κοινός μετρικός δείκτης διαβαθμονόμησης STAR (STAR_ICMi)

0,97

0,73

Ελλάδα

Κοινός μετρικός δείκτης διαβαθμονόμησης STAR (STAR_ICMi)

0,96

0,72

Ιταλία

Κοινός μετρικός δείκτης διαβαθμονόμησης STAR (STAR_ICMi)

0,94

0,70

Ισπανία

IBMWP

0,83

0,51

R-M5

Ιταλία

Κοινός μετρικός δείκτης διαβαθμονόμησης STAR (STAR_ICMi)

0,97

0,73

Πορτογαλία

Δείκτης νότιων ασπονδύλων Πορτογαλίας, IPtIN

0,98

0,72

Ισπανία

IBMWP

0,91

0,55

Βιολογικό στοιχείο ποιότητας: Φυτοβένθος

Αποτελέσματα: Λόγοι οικολογικής ποιότητας των εθνικών συστημάτων ταξινόμησης που απετέλεσαν αντικείμενο διαβαθμονόμησης

Τύπος και χώρα

Εθνικό σύστημα ταξινόμησης που απετέλεσε αντικείμενο διαβαθμονόμησης

Λόγοι οικολογικής ποιότητας

Όριο άριστης - καλής

Όριο καλής - μέτριας

R-M1

Γαλλία

Γαλλική ταξινόμηση DCE Indice Biologique Diatomées (IBD) Πρότυπο AFNOR NF T 90-354 (2000) και εγκύκλιος MEDD/DE/MAGE/BEMA 05 no 14 της 28ης Ιουλίου 2005 που τροποποιήθηκε στις 13 Ιουνίου 2007

0,93

0,80

Πορτογαλία

Δείκτης ειδικής ευαισθησίας στη ρύπανση (IPS)

0,84

0,62

Ισπανία

Δείκτης ειδικής ευαισθησίας στη ρύπανση (IPS)

0,90

0,67

R-M2

Γαλλία

Γαλλική ταξινόμηση DCE Indice Biologique Diatomées (IBD) Πρότυπο AFNOR NF T 90-354 (2000) και εγκύκλιος MEDD/DE/MAGE/BEMA 05 no 14 της 28ης Ιουλίου 2005 που τροποποιήθηκε στις 13 Ιουνίου 2007

0,93

0,80

Πορτογαλία

Δείκτης ειδικής ευαισθησίας στη ρύπανση (IPS)

0,84

0,62

Ισπανία

Δείκτης ειδικής ευαισθησίας στη ρύπανση (IPS)

0,93

0,70

R-M4

Ισπανία

Δείκτης ειδικής ευαισθησίας στη ρύπανση (IPS)

0,91

0,68

R-M5

Πορτογαλία

Ευρωπαϊκός δείκτης (ΕΟΚ)

0,85

0,64

Ισπανία

Δείκτης ειδικής ευαισθησίας στη ρύπανση (IPS)

0,95

0,71

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΥΔΑΤΩΝ: Ποταμοί

ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΔΙΑΒΑΘΜΟΝΟΜΗΣΗΣ: Βόρεια

Περιγραφή των τύπων που απετέλεσαν αντικείμενο διαβαθμονόμησης

Τύπος

Χαρακτηρισμός ποταμού

Λεκάνη απορροής (τμήματος)

Υψόμετρο και γεωμορφολογία

Αλκαλικότητα

(meq/l)

Οργανικά υλικά

(mg Pt/l)

R-N1

Μικρός, πεδινός, πυριτικός, μέτρια αλκαλικότητα

10-100 km2

< 200 m ή κάτω της υψηλότερης ακτογραμμής

0,2-1

< 30

(<150 στην Ιρλανδία)

R-N3

Μικρός/Μέτριος, πεδινός, οργανικός

10-1 000 km2

< 0,2

> 30

R-N4

Μέτριος, πεδινός, πυριτικός, μέτρια αλκαλικότητα

100-1 000 km2

0,2-1

< 30

R-N5

Μικρός μεσαίου υψομέτρου, πυριτικός

10-100 km2

Μεταξύ πεδιάδων και υψιπέδων

< 0,2

< 30

Χώρες με τους τύπους που απετέλεσαν αντικείμενο διαβαθμονόμησης:

Τύπος R-N1:

Φινλανδία, Ιρλανδία, Νορβηγία, Σουηδία, Ηνωμένο Βασίλειο.

Τύπος R-N3:

Φινλανδία, Ιρλανδία, Νορβηγία, Σουηδία, Ηνωμένο Βασίλειο.

Τύπος R-N4:

Φινλανδία, Νορβηγία, Σουηδία, Ηνωμένο Βασίλειο.

Τύπος R-N5:

Φινλανδία, Νορβηγία, Σουηδία, Ηνωμένο Βασίλειο.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Βιολογικό στοιχείο ποιότητας: Πανίδα βενθικών ασπονδύλων

Αποτελέσματα: Λόγοι οικολογικής ποιότητας των εθνικών συστημάτων ταξινόμησης που απετέλεσαν αντικείμενο διαβαθμονόμησης

Τα παρακάτω αποτελέσματα ισχύουν για όλους τους τύπους που περιγράφονται ανωτέρω

Χώρα

Εθνικό σύστημα ταξινόμησης που απετέλεσε αντικείμενο διαβαθμονόμησης

Λόγοι οικολογικής ποιότητας

Όριο άριστης - καλής

Όριο καλής - μέτριας

Φινλανδία

Πολυμετρικό σύστημα, καταρτίστηκε πρώτη έκδοση

0,80

0,60

Ιρλανδία

Σύστημα βαθμολόγησης ποιότητας (Q-value)

0,85

0,75

Νορβηγία

Average score per taxon (ASPT)

0,99

0,87

Σουηδία

Δείκτης DJ (Dahl & Johnson 2004)

0,80

0,60

Ηνωμένο Βασίλειο

Εργαλείο ταξινόμησης ασπονδύλων ποταμών (RICT)

0,97

0,86

Βιολογικά ποιοτικά στοιχεία: Φυτοβένθος

Αποτελέσματα: Λόγοι οικολογικής ποιότητας των εθνικών συστημάτων ταξινόμησης που απετέλεσαν αντικείμενο διαβαθμονόμησης

Τα παρακάτω αποτελέσματα ισχύουν για όλους τους τύπους που περιγράφονται ανωτέρω

Χώρα

Εθνικό σύστημα ταξινόμησης που απετέλεσε αντικείμενο διαβαθμονόμησης

Λόγοι οικολογικής ποιότητας

Όριο άριστης - καλής

Όριο καλής - μέτριας

Φινλανδία

Δείκτης ειδικής ευαισθησίας στη ρύπανση (IPS)

0,91

0,80

Ιρλανδία

Αναθεωρημένη μορφή Δείκτη τροπικών διατόμων (TDI)

0,93

0,78

Σουηδία

Σουηδικές μέθοδοι εκτίμησης, Σουηδικοί κανονισμοί EPA (NFS 2008:1) βάσει του Δείκτη ειδικής ευαισθησίας στη ρύπανση (IPS)

0,89

0,74

Ηνωμένο Βασίλειο

Εκτίμηση διατόμων για την οικολογική κατάσταση ποταμών (DARES)

0,93

0,78

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΥΔΑΤΩΝ: Λίμνες

ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΔΙΑΒΑΘΜΟΝΟΜΗΣΗΣ: Ατλαντικού

Περιγραφή των τύπων που απετέλεσαν αντικείμενο διαβαθμονόμησης

Τύπος

Χαρακτηρισμός λίμνης

Υψόμετρο

(m από την επιφάνεια της θάλασσας

Μέσο βάθος

(m)

Αλκαλικότητα

(meq/l)

LA1/2

Πεδινή, αβαθής, ασβεστολιθική, μικρή και μεγάλη

<200

3-15

>1

Χώρες με τους τύπους που απετέλεσαν αντικείμενο διαβαθμονόμησης:

Ιρλανδία και Ηνωμένο Βασίλειο

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Βιολογικό στοιχείο ποιότητας: Φυτοπλαγκτόν

Παράμετρος φυτοπλαγκτού ενδεικτική της βιομάζας (χλωροφύλλη-α)

Αποτελέσματα: Λόγοι οικολογικής ποιότητας και τιμές παραμέτρων

Τα ακόλουθα αποτελέσματα αναφέρονται σε εποχή ανάπτυξης και ισχύουν για όλες τις χώρες στις οποίες απαντάται ο τύπος

Τύπος

Λόγοι οικολογικής ποιότητας

Συγκεντρώσεις χλωροφύλλης-α (μg/l)

Όριο άριστης - καλής

Όριο καλής - μέτριας

Όριο άριστης - καλής

Όριο καλής - μέτριας

LA1/2

0,55

0,32

4,6 — 7,0

8,0 — 12,0

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΥΔΑΤΩΝ: Λίμνες

ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΔΙΑΒΑΘΜΟΝΟΜΗΣΗΣ: Αλπική

Περιγραφή των τύπων που απετέλεσαν αντικείμενο διαβαθμονόμησης

Τύπος

Χαρακτηρισμός λίμνης

Υψόμετρο

(m από την επιφάνεια της θάλασσας)

Μέσο βάθος

(m)

Αλκαλικότητα

(meq/l)

Μέγεθος λίμνης

(km2)

L-AL3

Πεδινή ή μικρού υψομέτρου, βαθειά, μέτριας έως υψηλής αλκαλικότητας (αλπική επιρροή) μεγάλη

50-800

>15

>1

> 0,5

L-AL4

Μεσαίου υψομέτρου, αβαθής, μέτριας έως υψηλής αλκαλικότητας (αλπική επιρροή) μεγάλη

200-800

3-15

>1

> 0,5

Χώρες με τους τύπους που απετέλεσαν αντικείμενο της διαβαθμονόμησης:

Τύποι L-AL3 και L-AL4

:

Αυστρία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Σλοβενία

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Βιολογικό στοιχείο ποιότητας: Φυτοπλαγκτόν

Φυτοπλαγκτόν: Παράμετροι ενδεικτικές της βιομάζας

Αποτελέσματα: Λόγοι οικολογικής ποιότητας και τιμές παραμέτρων

Τα ακόλουθα αποτελέσματα αναφέρονται σε μέσες ετήσιες τιμές και ισχύουν για όλες τις χώρες στις οποίες απαντάται ο τύπος. Τα κράτη μέλη μπορούν να επιλέξουν να χρησιμοποιήσουν την χλωροφύλλη-α, τον συνολικό βιοόγκο ή και τις δύο παραμέτρους.

Χλωροφύλλη-α:

Τύπος

Λόγοι οικολογικής ποιότητας

Συγκεντρώσεις χλωροφύλλης-α (μg/l)

Όριο άριστης - καλής

Όριο καλής - μέτριας

Όριο άριστης - καλής

Όριο καλής - μέτριας

L-AL3

0,70

0,40

2,1-2,7

3,8-4,7

L-AL4

0,75

0,41

3,6-4,4

6,6-8,0


Συνολικός βιοόγκος:

Τύπος

Λόγοι οικολογικής ποιότητας

Συνολικοί βιοόγκοι (mm3/l)

Όριο άριστης - καλής

Όριο καλής - μέτριας

Όριο άριστης - καλής

Όριο καλής - μέτριας

L-AL3

0,60

0,25

0,3-0,5

0,8-1,2

L-AL4

0,64

0,26

0,8-1,1

1,9-2,7

Φυτοπλαγκτόν: Παράμετροι ενδεικτικές της ταξονομικής σύνθεσης και αφθονίας

Αποτελέσματα: Λόγοι οικολογικής ποιότητας των εθνικών παραμέτρων που απετέλεσαν αντικείμενο διαβαθμονόμησης

Χώρα

Εθνικές παράμετροι που απετέλεσαν αντικείμενο διαβαθμονόμησης

Τύπος

Λόγοι οικολογικής ποιότητας

Όρια κλάσεων

Όριο άριστης - καλής

Όριο καλής - μέτριας

Όριο άριστης - καλής

Όριο καλής - μέτριας

Αυστρία

Σλοβενία

Δείκτης Brettum

L-AL3

0,94

0,83

4,12—4,34

3,64—3,83

L-AL4

0,94

0,81

3,69—3,87

3,20—3,34

Γερμανία

PTSI (Phytoplankton Taxa Lake Index)

L-AL3

0,60

0,43

1,25

1,75

L-AL4

0,71

0,56

1,75

2,25

Ιταλία

PTIot (Phytoplankton Taxa Index)

L-AL 3 (μέσο βάθος <100 m)

0,95

0,89

3,43

3,22

L-AL4

0,95

0,85

3,37

3,01

PTIspecies (Phytoplankton Taxa Index)

L-AL 3 (μέσο βάθος >100 m)

0,93

0,82

4,00

3,50

Βιολογικό στοιχείο ποιότητας: Μακρόφυτα

Αποτελέσματα: Λόγοι οικολογικής ποιότητας των εθνικών συστημάτων ταξινόμησης που απετέλεσαν αντικείμενο διαβαθμονόμησης

Τύπος και χώρα

Εθνικά συστήματα ταξινόμησης που απετέλεσαν αντικείμενο διαβαθμονόμησης

Λόγοι οικολογικής ποιότητας

Όριο άριστης - καλής

Όριο καλής - μέτριας

Αυστρία

Τύποι L-AL3 και L-AL4

Αυστριακό σύστημα εκτίμησης μακροφύτων: Αυστριακός δείκτης μακροφύτων για λίμνες (AIM για λίμνες), Ενότητα 1

0,80

0,60

Γερμανία

Τύπος L-AL3

Γερμανικό σύστημα εκτίμησης μακροφύτων/φυτοβένθους: Ενότητα 1

0,78

0,51

Γερμανία

Τύπος L-AL4

Γερμανικό σύστημα εκτίμησης μακροφύτων/φυτοβένθους: Ενότητες 1+2

0,71

0,47

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΥΔΑΤΩΝ: Λίμνες

ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΔΙΑΒΑΘΜΟΝΟΜΗΣΗΣ: Κεντρική/Βαλτική

Περιγραφή των τύπων που απετέλεσαν αντικείμενο διαβαθμονόμησης

Τύπος

Χαρακτηρισμός λίμνης

Υψόμετρο

(m από την επιφάνεια της θάλασσας)

Μέσο βάθος

(m)

Αλκαλικότητα

(meq/l)

Υδρολογικός χρόνος παραμονής

(έτη)

L-CB1

Πεδινή, αβαθής, ασβεστολιθική

< 200

3-15

> 1

1-10

L-CB2

Πεδινή, πολύ αβαθής, ασβεστολιθική

< 200

<3

> 1

0,1-1

L-CB3

Πεδινή, αβαθής, μικρή, πυριτική (μέτρια αλκαλικότητα)

< 200

3-15

0,2 — 1

1-10

Χώρες με τους τύπους που απετέλεσαν αντικείμενο της διαβαθμονόμησης

Τύποι L-CB1 και L-CB2:

Βέλγιο, Γερμανία, Δανία, Εσθονία, Γαλλία, Λιθουανία, Λεττονία, Κάτω Χώρες, Πολωνία Ηνωμένο Βασίλειο

Τύπος L-CB3:

Βέλγιο, Δανία, Εσθονία, Γαλλία, Λεττονία, Πολωνία

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Βιολογικό στοιχείο ποιότητας: Φυτοπλαγκτόν

Φυτοπλαγκτόν: Παράμετρος ενδεικτική της βιομάζας

Αποτελέσματα: Λόγοι οικολογικής ποιότητας και τιμές παραμέτρων

Τα ακόλουθα αποτελέσματα αναφέρονται σε εποχή ανάπτυξης και ισχύουν για όλες τις χώρες στις οποίες απαντάται ο τύπος

Τύπος

Λόγοι οικολογικής ποιότητας

Συγκεντρώσεις χλωροφύλλης-α (μg/l)

Όριο άριστης - καλής

Όριο καλής - μέτριας

Όριο άριστης - καλής

Όριο καλής - μέτριας

L-CB1

0,55

0,32

4,6 — 7,0

8,0 — 12,0

L-CB2

0,63

0,30

9,9 — 11,7

21,0 — 25,0

L-CB3

0,57

0,31

4,3 — 6,5

8,0 — 12,0

Βιολογικό στοιχείο ποιότητας: Μακρόφυτα

Αποτελέσματα: Λόγοι οικολογικής ποιότητας των εθνικών συστημάτων ταξινόμησης που απετέλεσαν αντικείμενο διαβαθμονόμησης

Τα ακόλουθα αποτελέσματα ισχύουν για τους τύπους LCB1 και LCB2

Χώρα

Εθνικά συστήματα ταξινόμησης που απετέλεσαν αντικείμενο διαβαθμονόμησης

Λόγοι οικολογικής ποιότητας

Όριο άριστης - καλής

Όριο καλής - μέτριας

Βέλγιο

Φλαμανδικό σύστημα εκτίμησης μακροφύτων:

0,80

0,60

Γερμανία

Γερμανικό σύστημα εκτίμησης μακροφύτων: Δείκτης αναφοράς

0,75

0,50

Εσθονία

Εσθονικό σύστημα εκτίμησης μακροφύτων:

0,80

0,60

Λεττονία

Λεττονικό σύστημα εκτίμησης μακροφύτων:

0,80

0,60

Κάτω Χώρες

Ολλανδικό σύστημα εκτίμησης μακροφύτων: (KRW Maatlat)

0,80

0,60

Ηνωμένο Βασίλειο

Βρετανικό σύστημα εκτίμησης μακροφύτων: LEAFPACS

0,80

0,60

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΥΔΑΤΩΝ: Λίμνες

ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΔΙΑΒΑΘΜΟΝΟΜΗΣΗΣ: Μεσόγειος

Περιγραφή των τύπων που απετέλεσαν αντικείμενο διαβαθμονόμησης

Τύπος

Χαρακτηρισμός λίμνης

Υψόμετρο

(m)

Μέση ετήσια βροχόπτωση (mm) και θερμοκρασία ( oC)

Μέσο βάθος

(m)

Αλκαλικότητα

(meq/l)

Μέγεθος λίμνης

(km2)

L-M5/7

Ταμιευτήρες, βαθιές, μεγάλες, πυριτικές, «υγρότοποι», λεκάνες απορροής < 20 000 km2

0-800

> 800 ή < 15

>15

<1

> 0,5

L-M8

Ταμιευτήρες, βαθιές, μεγάλες, ασβεστολιθικές, λεκάνες απορροής < 20 000 km2

0-800

>15

>1

> 0,5

Χώρες με τους τύπους που απετέλεσαν αντικείμενο διαβαθμονόμησης

Τύπος L-M5/7:

Ελλάδα, Γαλλία, Πορτογαλία, Ισπανία, Ρουμανία

Τύπος L-M8:

Κύπρος, Ελλάδα, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Ρουμανία

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Βιολογικό στοιχείο ποιότητας: Φυτοπλαγκτόν

Φυτοπλαγκτόν: Παράμετροι ενδεικτικές της βιομάζας

Αποτελέσματα: Λόγοι οικολογικής ποιότητας και τιμές παραμέτρων

Τα ακόλουθα αποτελέσματα αναφέρονται σε μέσες θερινές τιμές και βάθος εύφωτης ζώνης και ισχύουν για όλες τις χώρες στις οποίες απαντάται ο τύπος Τα κράτη μέλη μπορούν να επιλέξουν να χρησιμοποιήσουν τη χλωροφύλλη-α, το συνολικό βιοόγκο ή και τις δύο παραμέτρους.

Χλωροφύλλη-α:

Τύπος

Λόγοι οικολογικής ποιότητας

Συγκεντρώσεις χλωροφύλλης-α (μg/l)

Όριο καλής - μέτριας

Όριο καλής - μέτριας

L-M5/7

0,21

6,7 — 9,5

L-M8

0,43

4,2 — 6,0


Συνολικός βιοόγκος:

Τύπος

Λόγοι οικολογικής ποιότητας

Συνολικοί βιοόγκοι (mm3/l)

Όριο καλής - μέτριας

Όριο καλής - μέτριας

L-M5/7

0,19

1,9

L-M8

0,36

2,1

Φυτοπλαγκτόν: Παράμετροι ενδεικτικές της ταξονομικής σύνθεσης και αφθονίας

Αποτελέσματα: Λόγοι οικολογικής ποιότητας και τιμές παραμέτρων

Τα ακόλουθα αποτελέσματα αναφέρονται σε μέσες θερινές τιμές και βάθος εύφωτης ζώνης και ισχύουν για όλες τις χώρες στις οποίες απαντάται ο τύπος. Τα κράτη μέλη πρέπει να χρησιμοποιήσουν τουλάχιστον μία από τις παραμέτρους που απετέλεσαν αντικείμενο διαβαθμονόμησης (ποσοστό κυανοβακτηρίων, καταλανικός δείκτης, δείκτης Med PTI)

Ποσοστό κυανοβακτηρίων

Τύπος και χώρα

Λόγοι οικολογικής ποιότητας

% κυανοβακτηρίων

Όριο καλής - μέτριας

Όριο καλής - μέτριας

Τύπος L-M5/7

Όλες οι χώρες στις οποίες απαντάται ο τύπος

0,91

9,2

Τύπος L-M8

Όλες οι χώρες στις οποίες απαντάται ο τύπος

0,72

28,5

Οι λόγοι οικολογικής ποιότητας υπολογίζονται ως EQR = (100 — τιμή ορίου)/(100 — τιμή αναφοράς)

Καταλανικός δείκτης

Τύπος και χώρα

Λόγοι οικολογικής ποιότητας

Καταλανικός δείκτης

Όριο καλής - μέτριας

Όριο καλής - μέτριας

Τύπος L-M5/7

Όλες οι χώρες στις οποίες απαντάται ο τύπος

0,97

10,6

Τύπος L-M8

Όλες οι χώρες στις οποίες απαντάται ο τύπος

0,98

7,7

Οι λόγοι οικολογικής ποιότητας υπολογίζονται ως EQR = (400 — τιμή ορίου)/(400 — τιμή αναφοράς)

Δείκτης Med PTI

Τύπος και χώρα

Λόγοι οικολογικής ποιότητας

Med PTI

Όριο καλής - μέτριας

Όριο καλής - μέτριας

Τύπος L-M5/7

Όλες οι χώρες στις οποίες απαντάται ο τύπος

0,75

2,32

Τύπος L-M8

Όλες οι χώρες στις οποίες απαντάται ο τύπος

0,77

2,38

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΥΔΑΤΩΝ: Λίμνες

ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΔΙΑΒΑΘΜΟΝΟΜΗΣΗΣ: Βόρεια

Περιγραφή των τύπων που απετέλεσαν αντικείμενο διαβαθμονόμησης

Τύπος

Χαρακτηρισμός λίμνης

Υψόμετρο

(m από την επιφάνεια της θάλασσας

Μέσο βάθος

(m)

Αλκαλικότητα

(meq/l)

Χρώμα

(mg Pt/l)

LN1

Πεδινή, αβαθής, μέση αλκαλικότητα, διαφανής

< 200

3-15

0,2 — 1

< 30

LN2a

Πεδινή, αβαθής, χαμηλή αλκαλικότητα, διαφανής

< 200

3-15

< 0,2

< 30

LN2b

Πεδινή, βαθειά, χαμηλή αλκαλικότητα, διαφανής

< 200

> 15

< 0,2

< 30

LN3a

Πεδινή, αβαθής, χαμηλή αλκαλικότητα, μεσο-χουμική

< 200

3-15

< 0,2

30 — 90

LN5

Μεσαίου υψομέτρου, αβαθής, χαμηλή αλκαλικότητα, διαφανής

200-800

3-15

< 0,2

< 30

LN6a

Μεσαίου υψομέτρου, αβαθής, χαμηλή αλκαλικότητα, μεσο-χουμική

200-800

3-15

< 0,2

30 — 90

LN8a

Πεδινή, αβαθής, μεσαία αλκαλικότητα, μεσο-χουμική

< 200

3-15

0,2 — 1

30 — 90

Χώρες με τους τύπους που απετέλεσαν αντικείμενο διαβαθμονόμησης

Τύποι LN1, LN2a, LN3a, LN8a:

Ιρλανδία, Φινλανδία, Νορβηγία, Σουηδία, Ηνωμένο Βασίλειο

Τύποι LN2b, LN5 και LN6a:

Νορβηγία, Σουηδία, Ηνωμένο Βασίλειο

Βιολογικό στοιχείο ποιότητας: Φυτοπλαγκτόν

Φυτοπλαγκτόν: Παράμετρος ενδεικτική της βιομάζας

Αποτελέσματα: Λόγοι οικολογικής ποιότητας και τιμές παραμέτρων

Τα ακόλουθα αποτελέσματα αναφέρονται σε εποχή ανάπτυξης και ισχύουν για όλες τις χώρες στις οποίες απαντάται ο τύπος

Τύπος

Λόγοι οικολογικής ποιότητας

Συγκεντρώσεις χλωροφύλλης-α (μg/l)

Όριο άριστης -καλής

Όριο καλής-μέτριας

Όριο άριστης - καλής

Όριο καλής - μέτριας

LN1

0,50

0,33

5,0 — 7,0

7,5 — 10,5

LN2a

0,50

0,29

3,0 — 5,0

5,0 — 8,5

LN2b

0,50

0,33

3,0 — 5,0

4,5 — 7,5

LN3a

0,50

0,30

5,0 — 7,0

8,0 — 12,0

LN5

0,50

0,33

2,0 — 4,0

3,0 — 6,0

LN6a

0,50

0,33

4,0 — 6,0

6,0 — 9,0

LN8a

0,50

0,33

7,0 — 10,0

10,5 — 15,0

Βιολογικό στοιχείο ποιότητας: Μακρόφυτα

Περιγραφή των τύπων που απετέλεσαν αντικείμενο διαβαθμονόμησης (μόνο για διαβαθμονόμηση μακροφύτων)

Τύπος

Χαρακτηρισμός λίμνης

Αλκαλικότητα (meq/l)

Χρώμα (mg Pt/l)

101

Χαμηλή αλκαλικότητα, διαφανής

0,05 — 0,2

< 30

102

Χαμηλή αλκαλικότητα, χουμική

0,05 — 0,2

> 30

201

Μεσαία αλκαλικότητα, διαφανής

0,2 — 1,0

< 30

202

Μεσαία αλκαλικότητα, χουμική

0,2 — 1,0

> 30

301

Υψηλή αλκαλικότητα, διαφανής

> 1,0

< 30

302

Υψηλή αλκαλικότητα, χουμική

> 1,0

> 30

Χώρες με τους τύπους που απετέλεσαν αντικείμενο διαβαθμονόμησης

Τύποι 101, 102, 201 και 202:

Ιρλανδία, Φινλανδία, Νορβηγία, Σουηδία, Ηνωμένο Βασίλειο.

Τύπος 301:

Ιρλανδία, Νορβηγία, Σουηδία, Ηνωμένο Βασίλειο

Τύπος 302:

Ιρλανδία, Νορβηγία, Σουηδία, Ηνωμένο Βασίλειο

Αποτελέσματα: Λόγοι οικολογικής ποιότητας των εθνικών συστημάτων ταξινόμησης

Χώρα

Εθνικό σύστημα ταξινόμησης που απετέλεσε αντικείμενο διαβαθμονόμησης

Τύπος

Λόγοι οικολογικής ποιότητας

Όριο άριστης - καλής

Όριο καλής - μέτριας

Ιρλανδία

Δείκτης ελεύθερων μακροφύτων

Όλοι οι τύποι

0,90

0,68

Σουηδία

Τροφικός δείκτης μακροφύτων (Ecke)

Τύπος 101

0,98

0,79

Τύπος 102

0,98

0,88

Τύπος 201

0,94

0,83

Τύπος 202

0,96

0,83

Νορβηγία

Τροφικός δείκτης μακροφύτων (Ecke)

Τύπος 101

0,94

0,61

Τύπος 102

0,96

0,65

Τύπος 201

0,91

0,72

Τύπος 202

0,9

0,77

Τύπος 301

0,92

0,69

Ηνωμένο Βασίλειο

Βρετανικό σύστημα εκτίμησης μακροφύτων: LEAFPACS

Όλοι οι τύποι

0,80

0,60

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΥΔΑΤΩΝ: Παράκτια και μεταβατικά

ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΔΙΑΒΑΘΜΟΝΟΜΗΣΗΣ: ΓΟΔ Βαλτικής Θάλασσας

Περιγραφή των τύπων που απετέλεσαν αντικείμενο διαβαθμονόμησης

Τύπος

Αλατότητα psu

Έκθεση

Βάθος

Ημέρες πάγου

Λοιπά χαρακτηριστικά

CW B0

0,5-3

Προφυλαγμένα

Αβαθή

> 150

Περιοχές στον Βοθνιακό κόλπο (Βόρειο Quark)

CW B2

3-6

Προφυλαγμένα

Αβαθή

90-150

Περιοχές στην Βοθνιακή θάλασσα

CW B3 a

3-6

Προφυλαγμένα

Αβαθή

~90

Περιοχές που εκτείνονται από τη νότια Βοθνιακή θάλασσα έως την θάλασσα Αρχιπελάγους και τον δυτικό κόλπο της Φινλανδίας

CW B3 b

3-6

Εκτεθειμένα

Αβαθή

~90

CW B12 a

Ανατολική Βαλτική Θάλασσα

5-8

Προφυλαγμένα

Αβαθή

Περιοχές στον κόλπο της Ρίγας

CW B12 b

Δυτική Βαλτική Θάλασσα

8-22

Προφυλαγμένα

Αβαθή

Περιοχές στη νότια ακτή της Σουηδίας και στην ανοικτή ακτή της νοτιοδυτικής Βαλτικής θάλασσας κατά μήκος της Δανίας και της Γερμανίας

CW B13

6-22

Εκτεθειμένα

Αβαθή

Περιοχές κατά μήκος των ακτών της Εσθονίας, της Λεττονίας και της Λιθουανίας, της ακτής της Πολωνίας και της νήσου «Bornholm» της Δανίας

CW B 14

6-22

Προφυλαγμένα

Αβαθή

Λιμνοθάλασσες

TW B 13

6-22

Εκτεθειμένα

Αβαθή

 

Μεταβατικά ύδατα: Περιοχές κατά μήκος των ακτών της Λιθουανίας και της Πολωνίας

Χώρες με τους τύπους που απετέλεσαν αντικείμενο διαβαθμονόμησης

Τύποι CWB0, CWB2, CWB3a, CWB3b:

Φινλανδία, Σουηδία

Τύπος CWB12a:

Εσθονία

Τύπος CWB12a:

Γερμανία, Δανία, Σουηδία

Τύπος CWB13:

Δανία, Εσθονία, Λιθουανία, Λεττονία, Πολωνία

Τύπος CWB14:

Δανία, Πολωνία

Τύπος TWB13:

Λιθουανία, Πολωνία

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Βιολογικό στοιχείο ποιότητας: Πανίδα βενθικών ασπονδύλων

Αποτελέσματα: Λόγοι οικολογικής ποιότητας των εθνικών συστημάτων ταξινόμησης που απετέλεσαν αντικείμενο διαβαθμονόμησης

Τύπος και χώρα

Εθνικό σύστημα ταξινόμησης που απετέλεσε αντικείμενο διαβαθμονόμησης

Λόγοι οικολογικής ποιότητας

Όριο άριστης - καλής

Όριο καλής - μέτριας

CW B0

Φινλανδία

BBI — Φινλανδικός δείκτης βενθικών υφάλμυρων υδάτων

0,99

0,59

Σουηδία

BQI — Σουηδικός πολυμετρικός δείκτης βιολογικής ποιότητας (βενθική πανίδα μαλακού ιζήματος)

0,77

0,31

CW B2

Φινλανδία

BBI — Φινλανδικός δείκτης βενθικών υφάλμυρων υδάτων

0,95

0,57

Σουηδία

BQI — Σουηδικός πολυμετρικός δείκτης βιολογικής ποιότητας (βενθική πανίδα μαλακού ιζήματος)

0,76

0,29

CW B3 a

Φινλανδία

BBI — Φινλανδικός δείκτης βενθικών υφάλμυρων υδάτων

0,89

0,53

Σουηδία

BQI — Σουηδικός πολυμετρικός δείκτης βιολογικής ποιότητας (βενθική πανίδα μαλακού ιζήματος)

0,76

0,29

CW B3 b

Φινλανδία

BBI — Φινλανδικός δείκτης βενθικών υφάλμυρων υδάτων

0,90

0,54

Σουηδία

BQI — Σουηδικός πολυμετρικός δείκτης βιολογικής ποιότητας (βενθική πανίδα μαλακού ιζήματος)

0,76

0,29

Βιολογικό στοιχείο ποιότητας: Φυτοπλαγκτόν

Φυτοπλαγκτόν: Παράμετρος ενδεικτική της βιομάζας (Χλωροφύλλη-α)

Αποτελέσματα: Λόγοι οικολογικής ποιότητας και τιμές παραμέτρων

Τα ακόλουθα αποτελέσματα αναφέρονται στο θερινό μέσο όρο Μαΐου/Ιουνίου — Σεπτεμβρίου

Τύπος και χώρα

Λόγοι οικολογικής ποιότητας εθνικών συστημάτων ταξινόμησης

Τιμές/εύρος παραμέτρων

Χλωροφύλλη-α (μg/l)

Όριο άριστης - καλής

Όριο καλής - μέτριας

Όριο άριστης - καλής

Όριο καλής - μέτριας

CW B0

 

 

 

 

Όλες οι χώρες στις οποίες απαντάται ο τύπος

0,76

0,56

1,7 (1,5 — 1,8)

2,3 (2,0 - 2,7)

CW B2

 

 

 

 

Όλες οι χώρες στις οποίες απαντάται ο τύπος

0,78

0,56

1,8

2,5 (2,3 - 2,6)

CW B3 a

 

 

 

 

Προφυλαγμένα

Όλες οι χώρες στις οποίες απαντάται ο τύπος

0,71

0,49

2,4 (2,2 — 2,6)

3,5 (2,9 — 4,0)

CW B3 b

 

 

 

 

Εκτεθειμένα

Όλες οι χώρες στις οποίες απαντάται ο τύπος

0,81

0,68

1,5

1,8

CW B 12 a

 

 

 

 

Ανατολική Βαλτική Θάλασσα

Αλατότητα 5-8 psu

Όλες οι χώρες στις οποίες απαντάται ο τύπος

0,82

0,66

2,2

2,7

CW B 12 b

 

 

 

 

Δυτική Βαλτική Θάλασσα

Αλατότητα 8-22 psu

Όλες οι χώρες στις οποίες απαντάται ο τύπος

0,92

0,63

1,3 (1,1 — 1,5)

1,9

CW B 13

 

 

 

 

Δανία, Εσθονία και Λεττονία

0,92

0,75

1,3

1,6

CW B 14

 

 

 

 

Δανία

0,82

0,56

1,1

1,6

TW B 13

 

 

 

 

Όλες οι χώρες στις οποίες απαντάται ο τύπος

0,90

0,66

4,2

5,8

Βιολογικό στοιχείο ποιότητας: Αγγειόσπερμα

Αγγειόσπερμα: Παράμετρος ενδεικτική της αφθονίας (οριακό βάθος του θαλάσσιου αγγειόσπερμου Zostera marina)

Αποτελέσματα: Λόγοι οικολογικής ποιότητας και τιμές παραμέτρων

Τύπος και χώρα

Λόγοι οικολογικής ποιότητας εθνικών συστημάτων ταξινόμησης

Τιμές/εύρος παραμέτρων

Οριακό βάθος θαλάσσιας τζίβας Zostera marina

Όριο άριστης - καλής

Όριο καλής - μέτριας

Όριο άριστης - καλής

Όριο καλής - μέτριας

CW B 12 b

 

 

 

 

Δανία και Γερμανία

Ανοικτή ακτή

0,90

0,74

8,5 (8,0 — 9,4)

7 (6,6 — 7,1)

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΥΔΑΤΩΝ: Παράκτια και μεταβατικά

ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΔΙΑΒΑΘΜΟΝΟΜΗΣΗΣ: Βορειοανατολικός Ατλαντικός

Περιγραφή των τύπων που απετέλεσαν αντικείμενο διαβαθμονόμησης

Τύπος

Χαρακτηρισμός

Αλατότητα (psu)

Παλιρροϊκό εύρος (m)

Βάθος (m)

Ταχύτητα ρεύματος (κόμβοι)

Έκθεση

Ανάμειξη

Χρόνος παραμονής

NEA1/26a

Ανοικτά ωκεάνια, εκτεθειμένα ή προφυλαγμένα, μεγάλου εύρους αλατότητας, αβαθή

>30

Μεσοπαλιρροιακό 1—5

<30

Μεσαία 1—3

Εκτεθειμένα ή προφυλαγμένα,

Πλήρως αναμειγμένα

Ημέρες

NEA1/26b

Περίκλειστες θάλασσες, εκτεθειμένα ή προφυλαγμένα, μεγάλου εύρους αλατότητας, αβαθή

>30

Μεσοπαλιρροιακό 1—5

<30

Μεσαία 1—3

Εκτεθειμένα ή προφυλαγμένα,

Πλήρως αναμειγμένα

Ημέρες

NEA1/26c

Περίκλειστες θάλασσες, εκτεθειμένα ή προφυλαγμένα, μερικώς στρωματώδη

>30

Μικροπαλιρροιακό/Μεσοπαλιρροιακό < 1—5

>30

Μεσαία 1—3

Εκτεθειμένα ή προφυλαγμένα,

Μερική στρωμάτωση

Ημέρες έως εβδομάδες

NEA1/26d

Σκανδιναβική ακτή, εκτεθειμένα ή προφυλαγμένα, αβαθή

>30

Μικροπαλιρροιακό < 1

<30

Μικρή <1

Εκτεθειμένα ή μερικώς εκτεθειμένα

Μερική στρωμάτωση

Ημέρες έως εβδομάδες

NEA1/26e

Περιοχές ανάβλυσης, εκτεθειμένα ή προφυλαγμένα, μεγάλου εύρους αλατότητας, αβαθή

>30

Μεσοπαλιρροιακό 1—5

<30

Μεσαία 1 —3

Εκτεθειμένα ή προφυλαγμένα,

Πλήρως αναμειγμένα

Ημέρες

NEA3/4

Υψηλής αλατότητας, Εκτεθειμένα ή μερικώς εκτεθειμένα (Τύπος θάλασσας Wadden)

Υψηλής αλατότητας 18—30

Μεσοπαλιρροιακό 1—5

>30

Μεσαία 1—3

Εκτεθειμένα ή μερικώς εκτεθειμένα

Πλήρως αναμειγμένα

Ημέρες

NEA7

Συστήματα βαθέων φιόρδ και θαλάσσιων όρμων (loch)

>30

Μεσοπαλιρροιακό 1—5

>30

Μικρή <1

Προφυλαγμένα

Πλήρως αναμειγμένα

Ημέρες

NEA8

Τύπου εσωτερικού τόξου Skagerrak, υψηλής αλατότητας, μικροπαλιρροιακά, προφυλαγμένα, αβαθή

Υψηλής αλατότητας 18—30

Μικροπαλιρροιακό < 1

>30

Μικρή <1

Προφυλαγμένα

Μερική στρωμάτωση

Ημέρες έως εβδομάδες

NEA9

Φιόρδ με αβαθή είσοδο στο στόμιο και με πολύ μεγάλο μέγιστο βάθος στο κέντρο με μικρή ανταλλαγή βαθέος ύδατος

Υψηλής αλατότητας 18—30

Μικροπαλιρροιακό < 1

>30

Μικρή <1

Προφυλαγμένα

Μερική στρωμάτωση

Εβδομάδες

NEA10

Τύπου εξωτερικού τόξου Skagerrak, υψηλής αλατότητας, μικροπαλιρροιακά, εκτεθειμένα, βαθειά

Υψηλής αλατότητας 18—30

Μικροπαλιρροιακό < 1

>30

Μικρή <1

Εκτεθειμένα

Μερική στρωμάτωση

Ημέρες

NEA11

Μεταβατικά ύδατα

Μικρής αλατότητας 0—35

Μικρό έως μακροπαλιρροιακό

<30

Μεταβλητή

Προφυλαγμένα ή μερικώς εκτεθειμένα

Μερική ή μόνιμη στρωμάτωση

Ημέρες έως εβδομάδες

Χώρες με τους τύπους που απετέλεσαν αντικείμενο διαβαθμονόμησης

Τύπος NEA1/26a:

Ισπανία, Γαλλία, Ιρλανδία, Νορβηγία, Ηνωμένο Βασίλειο

Τύπος NEA1/26b:

Βέλγιο, Γαλλία, Κάτω Χώρες, Ηνωμένο Βασίλειο

Τύπος NEA1/26c:

Γερμανία, Δανία

Τύπος NEA1/26d:

Δανία

Τύπος NEA1/26e:

Πορτογαλία, Ισπανία

Τύπος NEA3/4:

Γερμανία, Κάτω Χώρες

Τύπος NEA7:

Νορβηγία, Ηνωμένο Βασίλειο

Τύπος NEA8:

Δανία, Νορβηγία, Σουηδία

Τύπος NEA9:

Νορβηγία, Σουηδία

Τύπος NEA10:

Νορβηγία, Σουηδία

Τύπος NEA11:

Βέλγιο, Γερμανία, Ισπανία, Γαλλία, Ιρλανδία Κάτω Χώρες, Πορτογαλία, Ηνωμένο Βασίλειο

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Βιολογικό στοιχείο ποιότητας: Πανίδα βενθικών ασπονδύλων

Αποτελέσματα: Λόγοι οικολογικής ποιότητας των εθνικών συστημάτων ταξινόμησης που απετέλεσαν αντικείμενο διαβαθμονόμησης

Τα αποτελέσματα ισχύουν για οικότοπους μαλακού ιζήματος (υποπαλιρροιακοί οικότοποι ιλύος/άμμου)

Τύπος και χώρα

Εθνικό σύστημα ταξινόμησης

Λόγοι οικολογικής ποιότητας

Όριο άριστης - καλής

Όριο καλής - μέτριας

Τύποι NEA1/26, NEA 3/4 και NEA 7 (δείκτες ενδεικτικοί πρωτίστως σε πιέσεις λόγω οργανικού εμπλουτισμού και τοξικής ρύπανσης σε οικότοπους μαλακού ιζήματος)

Δανία

DKI

0,67

0,53

Γαλλία

M-AMBI

0,77

0,53

Γερμανία

M-AMBI

0,85

0,70

Ιρλανδία

IQI

0,75

0,64

Νορβηγία

NQI

0,92

0,81

Πορτογαλία

P-BAT

0,79

0,58

Ισπανία

M-AMBI

0,77

0,53

Ηνωμένο Βασίλειο

IQI

0,75

0,64

Τύποι NEA1/26 και NEA3/4 (δείκτες ενδεικτικοί πολλαπλών πιέσεων σε ποικιλία οικοτόπων)

Βέλγιο

BEQI

0,80

0,60

Κάτω Χώρες

BEQI

0,80

0,60

Τύποι NEA8/9/10

Δανία

DKI

0,82

0,63

Νορβηγία

NQI

0,92

0,81

Σουηδία

BQI

0,89

0,68

Βιολογικό στοιχείο ποιότητας: Φυτοπλαγκτόν

Φυτοπλαγκτόν: Παράμετρος ενδεικτική της βιομάζας (Χλωροφύλλη-α)

Αποτελέσματα: Λόγοι οικολογικής ποιότητας και τιμές παραμέτρων

Τα παρακάτω αποτελέσματα ισχύουν για όλες τις χώρες με τους εν λόγω τύπους. Οι τιμές των παραμέτρων εκφράζονται σε μg/l ως τιμή του 90ου εκατοστημορίου που υπολογίζεται για την προκαθορισμένη εποχή ανάπτυξης και για εξαετή περίοδο. Τα αποτελέσματα σχετίζονται με τις γεωγραφικές περιοχές εντός των τύπων όπως περιγράφεται στην τεχνική έκθεση.

Τύπος

Λόγοι οικολογικής ποιότητας

Τιμές (μg/l, 90ου εκατοστημορίου)

Όριο άριστης - καλής

Όριο καλής - μέτριας

Όριο άριστης - καλής

Όριο καλής - μέτριας

NEA1/26a

0,67

0,33

1 — 5

2 — 10

NEA1/26b

0,67

0,44

6 — 10

9 — 15

NEA1/26c

0,67

0,44

5

7,5

NEA1/26d

0,67

0,50

3

4

NEA1/26e

0,67

0,44

6 — 8

9 — 12

NEA8

0,67

0,33

1,5

3

NEA9

0,67

0,33

2,5

5

NEA10

0,67

0,33

3

6

Φυτοπλαγκτόν: Παράμετρος ενδεικτική πληθυσμιακών εκρήξεων

Αποτελέσματα: Λόγοι οικολογικής ποιότητας και τιμές παραμέτρων

Τύπος και χώρα

Εθνική παράμετρος που απετέλεσε αντικείμενο διαβαθμονόμησης

Λόγοι οικολογικής ποιότητας

Τιμές ( % ενιαίες καταμετρήσεις μεμονωμένων ταξονομικών μονάδων άνω των ορίων)

Όριο άριστης - καλής

Όριο καλής - μέτριας

Όριο άριστης - καλής

Όριο καλής - μέτριας

NEA1/26a/b, NEA3/4

Βέλγιο

 

 

 

 

 

Γερμανία

 

 

 

 

 

Κάτω Χώρες

 

 

 

 

 

ΗΒ

Πληθυσμιακές εκρήξεις Phaeocystis

0,92

0,49

9

17

NEA1/26a/b

Ισπανία

 

 

 

 

 

Γαλλία

 

 

 

 

 

Ιρλανδία

 

 

 

 

 

ΗΒ

Καταμετρήσεις κυττάρων ταξονομικών μονάδων

0,84

0,43

20

39

NEA1/26e

Πορτογαλία

 

 

 

 

 

Ισπανία

Καταμετρήσεις κυττάρων ταξονομικών μονάδων

0,83

0,51

30

49

Βιολογικό στοιχείο ποιότητας: Μακροφύκη

Μακροφύκη: Παράμετρος ενδεικτική της σύστασης

Αποτελέσματα: Λόγοι οικολογικής ποιότητας της εθνικής παραμέτρου που απετέλεσε αντικείμενο διαβαθμονόμησης

Τύπος και χώρα

Εθνική παράμετρος που απετέλεσε αντικείμενο διαβαθμονόμησης

Λόγοι οικολογικής ποιότητας

Όριο άριστης - καλής

Όριο καλής - μέτριας

NEA1/26

Ιρλανδία

Πολυμετρικό σύστημα καταλόγου μείωσης ειδών βραχωδών ακτών

0,80

0,60

Νορβηγία

Πολυμετρικό σύστημα καταλόγου μείωσης ειδών βραχωδών ακτών

0,80

0,60

Ηνωμένο Βασίλειο

Πολυμετρικό σύστημα καταλόγου μείωσης ειδών βραχωδών ακτών

0,80

0,60

Ισπανία

Πολυμετρικό σύστημα CFR

0,81

0,57

Πορτογαλία

Πολυμετρικό σύστημα p-MarMAT

0,82

0,64

Ιρλανδία

Ηνωμένο Βασίλειο

Πολυμετρικό σύστημα ευκαιριακών μακροφυκών

0,80

0,60

NEA8/9/10

Νορβηγία

Σουηδία

Υποπαλιρροιακά φύκη (Οριακό βάθος ειδών μακροφυκών)

0,81

0,61

Βιολογικό στοιχείο ποιότητας: Αγγειόσπερμα

Αγγειόσπερμα: Παράμετροι ενδεικτικές της ταξονομικής σύνθεσης και αφθονίας

Αποτελέσματα: Λόγοι οικολογικής ποιότητας της εθνικής παραμέτρου που απετέλεσε αντικείμενο διαβαθμονόμησης

Τύπος και χώρα

Εθνική παράμετρος που απετέλεσε αντικείμενο διαβαθμονόμησης

Λόγοι οικολογικής ποιότητας

Τιμές παραμέτρων (1)

Όριο άριστης - καλής

Όριο καλής - μέτριας

Όριο άριστης - καλής

Όριο καλής - μέτριας

NEA1/26, NEA 3/4, NEA11

Ιρλανδία

Κάτω Χώρες

ΗΒ

Αφθονία (πυκνότητα) διαπαλιρροιακής θαλάσσιας βλάστησης και πολυμετρική σύνθεση ειδών

0,90

0,70

Δεν ισχύει

Δεν ισχύει

NEA1/26, NEA3/4

Γερμανία

Ιρλανδία

Κάτω Χώρες

ΗΒ

Διαπαλιρροιακή θαλάσσια βλάστηση (επιφάνεια: εκτάρια/έκταση πυθμένα)

0,90

0,70

10

30

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΥΔΑΤΩΝ: Παράκτια και μεταβατικά

ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΔΙΑΒΑΘΜΟΝΟΜΗΣΗΣ: Μεσόγειος

Τα αποτελέσματα ισχύουν μόνο για παράκτια ύδατα.

Αναπτύχθηκε τυπολογία μόνο για συγκεκριμένα στοιχεία ποιότητας (βλέπε παρακάτω).

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Βιολογικό στοιχείο ποιότητας: Πανίδα βενθικών ασπονδύλων

Αποτελέσματα: Λόγοι οικολογικής ποιότητας των εθνικών συστημάτων ταξινόμησης

Τα ακόλουθα αποτελέσματα ισχύουν μόνο για μαλακά ιζήματα

Χώρα

Εθνικά συστήματα ταξινόμησης που απετέλεσαν αντικείμενο διαβαθμονόμησης

Λόγοι οικολογικής ποιότητας

Όριο άριστης - καλής

Όριο καλής - μέτριας

Κύπρος

Bentix

0,75

0,58

Ελλάδα

Bentix

0,75

0,58

Σλοβενία

M-AMBI

0,83

0,62

Ισπανία

Δείκτης MEDOCC

0,73

0,47

Βιολογικό στοιχείο ποιότητας: Φυτοπλαγκτόν

Περιγραφή των τύπων που απετέλεσαν αντικείμενο διαβαθμονόμησης (μόνο για φυτοπλαγκτόν)

Τύπος

Περιγραφή

Πυκνότητα (kg/m3)

Μέση ετήσια αλατότητα (psu)

Τύπος Ι

Ιδιαίτερα επηρεαζόμενος από είσοδο γλυκέων υδάτων

<25

<34,5

Τύπος IIA

Μετρίως επηρεαζόμενος από είσοδο γλυκέων υδάτων (ηπειρωτική επιρροή)

25-27

34,5-37,5

Τύπος IIIW

Ηπειρωτική ακτή μη επηρεαζόμενη από είσοδο γλυκέων υδάτων (Δυτική λεκάνη)

>27

>37,5

Τύπος IIIE

Μη επηρεαζόμενος από είσοδο γλυκέων υδάτων (Ανατολική λεκάνη)

>27

>37,5

Χώρες με τους τύπους που απετέλεσαν αντικείμενο διαβαθμονόμησης

Τύπος Ι:

Γαλλία, Ιταλία

Τύπος IIA:

Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία, Σλοβενία

Τύπος IIIW:

Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία

Τύπος IIIE:

Ελλάδα, Κύπρος

Φυτοπλαγκτόν: παράμετρος ενδεικτική της βιομάζας (Χλωροφύλλη-α)

Αποτελέσματα: Λόγοι οικολογικής ποιότητας και τιμές παραμέτρων

Τα παρακάτω αποτελέσματα ισχύουν για όλες τις χώρες με τους εν λόγω τύπους. Οι τιμές των παραμέτρων εκφράζονται σε μg/l χλωροφύλλης-α ως τιμή του 90ου εκατοστημορίου που υπολογίζεται για ολόκληρο το έτος επί τουλάχιστον μία πενταετή περίοδο. Τα αποτελέσματα σχετίζονται με τις γεωγραφικές περιοχές εντός των τύπων όπως περιγράφεται στην τεχνική έκθεση

Τύπος

Λόγοι οικολογικής ποιότητας

Τιμές (μg/l, 90ου εκατοστημορίου)

Όριο άριστης - καλής

Όριο καλής - μέτριας

Όριο άριστης - καλής

Όριο καλής - μέτριας

Τύπος IIA

0,80

0,53

2,4

3,6

Τύπος IIIW

0,80

0,50

1,1

1,8

Τύπος IIIE

0,80

0,20

0,1

0,4

Βιολογικό στοιχείο ποιότητας: Μακροφύκη

Αποτελέσματα: Λόγοι οικολογικής ποιότητας των εθνικών συστημάτων ταξινόμησης

Τα ακόλουθα αποτελέσματα ισχύουν για την ανώτερη υποπαραλιακή ζώνη (βάθος 3,5 — 0,2 m) σε βραχώδεις ακτές

Χώρα

Εθνικά συστήματα ταξινόμησης που απετέλεσαν αντικείμενο διαβαθμονόμησης

Λόγοι οικολογικής ποιότητας

Όριο άριστης - καλής

Όριο καλής - μέτριας

Κύπρος

EEI — Δείκτης οικολογικής εκτίμησης

0,75

0,50

Γαλλία

CARLIT — Χαρτογράφηση κοινοτήτων της παράλιας και ανώτερης υποπαράλιας ζώνης σε βραχώδεις ακτές

0,75

0,60

Ελλάδα

EEI — Δείκτης οικολογικής εκτίμησης

0,75

0,50

Σλοβενία

EEI — Δείκτης οικολογικής εκτίμησης

0,75

0,50

Ισπανία

CARLIT-BENTHOS

0,75

0,60

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΥΔΑΤΩΝ: Παράκτια και μεταβατικά

ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΔΙΑΒΑΘΜΟΝΟΜΗΣΗΣ: Μαύρη Θάλασσα

Περιγραφή των τύπων που απετέλεσαν αντικείμενο διαβαθμονόμησης

Τύπος

Περιγραφή

CW-BL1

Μέσης αλατότητας, μικροπαλιρροιακά (< 1 m), αβαθή (< 30 m), μερικώς εκτεθειμένα, μεικτό υπόστρωμα

Χώρες με τους τύπους που απετέλεσαν αντικείμενο διαβαθμονόμησης

Βουλγαρία και Ρουμανία

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Βιολογικό στοιχείο ποιότητας: Φυτοπλαγκτόν

Φυτοπλαγκτόν: Παράμετρος ενδεικτική της βιομάζας

Αποτελέσματα: Λόγοι οικολογικής ποιότητας και τιμές παραμέτρων

Εποχή

Λόγοι οικολογικής ποιότητας

Τιμές βιομάζας

(mg/m3)

Όριο άριστης - καλής

Όριο καλής - μέτριας

Όριο άριστης - καλής

Όριο καλής - μέτριας

Χειμώνας

0,93

0,78

1 770

3 420

Άνοιξη

0,93

0,78

3 515

5 690

Καλοκαίρι

0,93

0,78

1 281

2 526

Φθινόπωρο

0,93

0,78

1 840

3 640

Βιολογικό στοιχείο ποιότητας: Πανίδα βενθικών ασπονδύλων

Αποτελέσματα: Λόγοι οικολογικής ποιότητας των εθνικών παραμέτρων που απετέλεσαν αντικείμενο διαβαθμονόμησης

Τα κράτη μέλη πρέπει να χρησιμοποιήσουν τουλάχιστον μία από τις παραμέτρους που απετέλεσαν αντικείμενο διαβαθμονόμησης (δείκτης ποικιλότητας Shannon H’, AMBI, M-AMBI)

Εθνικές παράμετροι που απετέλεσαν αντικείμενο διαβαθμονόμησης

Λόγοι οικολογικής ποιότητας

Όριο άριστης - καλής

Όριο καλής - μέτριας

Δείκτης ποικιλότητας Shannon H’

0,89

0,69

AMBI

0,83

0,53

M-AMBI

0,85

0,55


(1)  Τιμές θαλάσσιας βλάστησης εκπεφρασμένες ως ποσοστό απώλειας επιφάνειας σε σχέση με την επιφάνεια αναφοράς.


10.12.2008   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

L 332/s3


ΣΗΜΕΊΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΑΓΝΏΣΤΗΤα θεσμικά όργανα αποφάσισαν να μην εμφανίζουν πλέον στα κείμενά τους τη μνεία της τελευταίας τροποποίησης των πράξεων στις οποίες παραπέμπουν.Εάν δεν υπάρχει μνεία περί του αντιθέτου, οι πράξεις στις οποίες γίνεται παραπομπή στα κείμενα που δημοσιεύονται στο παρόν τεύχος νοούνται στην εκάστοτε ισχύουσα μορφή τους.


Top