Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document L:2006:162:FULL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, L 162, 14 Ιούνιος 2006


Display all documents published in this Official Journal
 

ISSN 1725-2547

Επίσημη Εφημερίδα

της Ευρωπαϊκής Ένωσης

L 162

European flag  

Έκδοση στην ελληνική γλώσσα

Νομοθεσία

49ό έτος
14 Ιουνίου 2006


Περιεχόμενα

 

II   Πράξεις για την ισχύ των οποίων δεν απαιτείται δημοσίευση

Σελίδα

 

 

Επιτροπή

 

*

Απόφαση της Επιτροπής, της 20ής Ιανουαρίου 2006, για τη θέσπιση λεπτομερών κανόνων εφαρμογής της απόφασης 2004/904/ΕΚ του Συμβουλίου όσον αφορά την επιλεξιμότητα των δαπανών στο πλαίσιο των ενεργειών που συγχρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο για τους Πρόσφυγες στα κράτη μέλη [κοινοποιηθείσα υπό τον αριθμό Ε(2006) 51/1]

1

 

*

Απόφαση της Επιτροπής, της 20ής Iανουαρίου 2006, για τη θέσπιση λεπτομερών κανόνων εφαρμογής της απόφασης 2004/904/ΕΚ του Συμβουλίου όσον αφορά τις διαδικασίες εφαρμογής των δημοσιονομικών διορθώσεων στο πλαίσιο των ενεργειών που συγχρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο για τους Πρόσφυγες [κοινοποιηθείσα υπό τον αριθμό Ε(2006) 51/2]

11

 

*

Απόφαση της Επιτροπής, της 20ής Ιανουαρίου 2006, για τη θέσπιση λεπτομερών κανόνων εφαρμογής της απόφασης 2004/904/ΕΚ του Συμβουλίου όσον αφορά τα συστήματα διαχείρισης και ελέγχου των κρατών μελών, καθώς και κανόνων για τη διοικητική και δημοσιονομική διαχείριση των έργων που συγχρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο για τους Πρόσφυγες [κοινοποιηθείσα υπό τον αριθμό Ε(2006) 51/3]

20

 

*

Απόφαση της Επιτροπής, της 9ης Φεβρουαρίου 2006, για τη θέσπιση του προγράμματος εργασίας σχετικά με το οικολογικό σήμα της Κοινότητας ( 1 )

78

 


 

(1)   Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ.

EL

Οι πράξεις οι τίτλοι οποίων έχουν τυπωθεί με ημίμαυρα στοιχεία αποτελούν πράξεις τρεχούσης διαχειρίσεως που έχουν θεσπισθεί στο πλαίσιο της γεωργικής πολιτικής και είναι γενικά περιορισμένης χρονικής ισχύος.

Οι τίτλοι όλων των υπολοίπων πράξεων έχουν τυπωθεί με μαύρα στοιχεία και επισημαίνονται με αστερίσκο.


II Πράξεις για την ισχύ των οποίων δεν απαιτείται δημοσίευση

Επιτροπή

14.6.2006   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

L 162/1


ΑΠΌΦΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΉΣ

της 20ής Ιανουαρίου 2006

για τη θέσπιση λεπτομερών κανόνων εφαρμογής της απόφασης 2004/904/ΕΚ του Συμβουλίου όσον αφορά την επιλεξιμότητα των δαπανών στο πλαίσιο των ενεργειών που συγχρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο για τους Πρόσφυγες στα κράτη μέλη

[κοινοποιηθείσα υπό τον αριθμό Ε(2006) 51/1]

(Τα κείμενα στην τσεχική, ολλανδική, αγγλική, εσθονική, φινλανδική, γαλλική, γερμανική, ελληνική, ουγγρική, ιταλική, σουηδική, λεττονική, λιθουανική, πολωνική, πορτογαλική, σλοβακική, σλοβενική και ισπανική γλώσσα είναι τα μόνα αυθεντικά)

(2006/399/ΕΚ)

Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ,

Έχοντας υπόψη:

τη συνθήκη για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας,

την απόφαση αριθ. 2004/904/ΕΚ του Συμβουλίου, της 2ας Δεκεμβρίου 2004, για τη σύσταση του Ευρωπαϊκού Ταμείου για τους Πρόσφυγες για την περίοδο 2005-2010 Επιτροπή (1), και ιδίως το άρθρο 21 παράγραφος 3,

μετά από διαβούλευση της επιτροπής που καταρτίστηκε βάσει του άρθρου 11 παράγραφος 3 της απόφασης 2004/904/ΕΚ,

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)

Για να διασφαλιστεί η αποτελεσματική εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Ταμείου για τους Πρόσφυγες στα κράτη μέλη, σύμφωνα με τις αρχές της χρηστής δημοσιονομικής διαχείρισης, πρέπει να εκδοθεί σειρά κοινών κανόνων σχετικά με την επιλεξιμότητα των δαπανών στο πλαίσιο του Ταμείου.

(2)

Σύμφωνα με το άρθρο 3 του πρωτοκόλλου σχετικά με τη θέση του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ιρλανδίας, το οποίο προσαρτάται στη συνθήκη για την Ευρωπαϊκή Ένωση και στη συνθήκη για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, το Ηνωμένο Βασίλειο συμμετέχει στην απόφαση 2004/904/ΕΚ και, συνεπώς, στην παρούσα απόφαση.

(3)

Σύμφωνα με το άρθρο 3 του πρωτοκόλλου σχετικά με τη θέση του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ιρλανδίας, το οποίο προσαρτάται στη συνθήκη για την Ευρωπαϊκή Ένωση και στη συνθήκη για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, η Ιρλανδία συμμετέχει στην απόφαση 2004/904/ΕΚ και, συνεπώς, στην παρούσα απόφαση.

(4)

Σύμφωνα με τα άρθρα 1 και 2 του πρωτοκόλλου σχετικά με τη θέση της Δανίας, το οποίο προσαρτάται στη συνθήκη για την Ευρωπαϊκή Ένωση και στη συνθήκη για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, η Δανία δεν συμμετέχει στην απόφαση 2004/904/ΕΚ και, συνεπώς, δεν δεσμεύεται από την παρούσα απόφαση ούτε υπόκειται στην εφαρμογή της,

ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΑΠΟΦΑΣΗ:

Άρθρο 1

Η παρούσα απόφαση εφαρμόζεται για τη συγχρηματοδότηση των ενεργειών που προβλέπονται από τα άρθρα 5, 6 και 7 της απόφασης 2004/904/ΕΚ, τις οποίες διαχειρίζονται τα κράτη μέλη.

Άρθρο 2

Για τους σκοπούς της παρούσας απόφασης, ως:

1)

«Έργο» νοούνται τα ειδικά, πρακτικά μέσα που χρησιμοποιούνται για την εφαρμογή του συνόλου ή μέρους μιας ενέργειας από τους δικαιούχους των επιχορηγήσεων. Για κάθε έργο θα υπάρχει επακριβής περιγραφή και στοιχεία σχετικά με τη διάρκεια, τον προϋπολογισμό, τους στόχους και το απασχολούμενο προσωπικό. Η υλοποίησή του θα γίνει από συγκεκριμένη νομική οντότητα ή όμιλο νομικών οντοτήτων.

2)

«Δικαιούχοι» νοούνται οι νομικές οντότητες που είναι υπεύθυνες για την υλοποίηση των έργων (όπως ΜΚΟ, ομοσπονδιακές, εθνικές, περιφερειακές ή τοπικές αρχές, άλλοι μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί, εταιρείες ιδιωτικού ή δημοσίου δικαίου, διεθνείς οργανισμοί).

Άρθρο 3

1)   Οι κανόνες που προβλέπονται στο παράρτημα της παρούσας απόφασης χρησιμοποιούνται για τον καθορισμό της επιλεξιμότητας των δαπανών που χρηματοδοτούνται βάσει των ετήσιων προγραμμάτων που αναφέρονται στο άρθρο 16 της απόφασης 2004/904/ΕΚ.

2)   Τα κράτη μέλη μπορούν να εφαρμόζουν εθνικούς κανόνες επιλεξιμότητας αυστηρότερους από αυτούς που προβλέπονται στην παρούσα απόφαση.

Άρθρο 4

Η παρούσα απόφαση απευθύνεται στο Βασίλειο του Βελγίου, την Τσεχική Δημοκρατία, την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας, τη Δημοκρατία της Εσθονίας, την Ελληνική Δημοκρατία, το Βασίλειο της Ισπανίας, τη Γαλλική Δημοκρατία, την Ιρλανδία, την Ιταλική Δημοκρατία, την Κυπριακή Δημοκρατία, τη Δημοκρατία της Λεττονίας, τη Δημοκρατία της Λιθουανίας, το Μεγάλο Δουκάτο του Λουξεμβούργου, τη Δημοκρατία της Ουγγαρίας, τη Δημοκρατία της Μάλτας, το Βασίλειο των Κάτω Χωρών, τη Δημοκρατία της Αυστρίας, τη Δημοκρατία της Πολωνίας, την Πορτογαλική Δημοκρατία, τη Δημοκρατία της Σλοβενίας, τη Σλοβακική Δημοκρατία, τη Δημοκρατία της Φινλανδίας, το Βασίλειο της Σουηδίας, το Ηνωμένο Βασίλειο της Μεγάλης Βρετανίας και τη Βόρειο Ιρλανδία.

Βρυξέλλες, 20ής Ιανουαρίου 2006.

Για την Επιτροπή,

Franco FRATTINI

Αντιπρόεδρος


(1)  ΕΕ L 381 της 28.12.2004, σ. 52.


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

ΕΠΙΛΕΞΙΜΟΤΗΤΑ ΔΑΠΑΝΩΝ ΒΑΣΕΙ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ (2005-2010)

1.   ΓΕΝΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ

Κανόνας αριθ. 1

Οι δαπάνες πρέπει να συνδέονται άμεσα με τους στόχους που περιγράφονται στο άρθρο 1 της απόφαση αριθ. 2004/904/ΕΚ του Συμβουλίου.

Κανόνας αριθ. 2

Οι δαπάνες πρέπει να έχουν σχέση με έργα στους τομείς που περιγράφονται στα άρθρα 4 έως 7 της απόφαση αριθ. 2004/904/ΕΚ του Συμβουλίου.

Κανόνας αριθ. 3

Οι δαπάνες πρέπει να έχουν σχέση με έργα που πραγματοποιούνται προς όφελος των ομάδων στόχων που προβλέπονται στο άρθρο 3 της απόφαση αριθ. 2004/904/ΕΚ του Συμβουλίου.

Κανόνας αριθ. 4

Οι δαπάνες πρέπει να είναι αναγκαίες για την υλοποίηση έργων που καλύπτονται από τα πολυετή και ετήσια προγράμματα που εγκρίθηκαν από την Επιτροπή.

Κανόνας αριθ. 5

Οι δαπάνες πρέπει να είναι εύλογες και σύμφωνες με τις αρχές της χρηστής δημοσιονομικής διαχείρισης, και ιδίως με τις αρχές της οικονομίας και της σχέσης κόστους/αποτελεσματικότητας (π.χ. οι δαπάνες προσωπικού οι σχετικές με τη διαχείριση και την υλοποίηση του έργου πρέπει να είναι ανάλογες με το μέγεθος του έργου, κ.λπ.). Οι δαπάνες θεωρούνται επιλέξιμες εν όλω ή εν μέρει, ανάλογα με το κατά πόσο προέκυψαν συνολικά ή μόνο εν μέρει από το έργο.

Κανόνας αριθ. 6

Οι δαπάνες πρέπει να έχουν όντως πραγματοποιηθεί, να ανταποκρίνονται σε πληρωμές που πραγματοποίησε ο δικαιούχος, να έχουν καταγραφεί στις λογιστικές ή φορολογικές καταστάσεις του και να μπορούν να είναι αναγνωρίσιμες και ελέγξιμες.

Κατά κανόνα, οι πληρωμές που πραγματοποιούνται από τους δικαιούχους, συνοδεύονται από εξοφλημένα τιμολόγια. Εάν αυτό δεν είναι δυνατό, οι πληρωμές συνοδεύονται από λογιστικά έγγραφα ή άλλα δικαιολογητικά ισοδύναμης αποδεικτικής ισχύος.

1)

Οι δαπάνες που συνδέονται με έργα που αναφέρονται στα άρθρα 5 και 6 της απόφασης του Συμβουλίου 2004/904/ΕΚ πρέπει να έχουν πραγματοποιηθεί στο έδαφος του κράτους μέλους. Οι δαπάνες που αφορούν έργα που αναφέρονται στο άρθρο 7 της απόφασης του Συμβουλίου 2004/904/ΕΚ μπορούν να έχουν πραγματοποιηθεί στο έδαφος του κράτους μέλους και στη χώρα ή περιφέρεια καταγωγής ή στην χώρα προηγούμενης συνήθους διαμονής.

2)

Για κάθε έργο, τα επαληθεύσιμα δικαιολογητικά (εξοφλημένα τιμολόγια, αποδείξεις, δικαιολογητικά πληρωμών ή άλλα λογιστικά έγγραφα ισοδύναμης αποδεικτικής ισχύος) πρέπει να καταχωρούνται, να απαριθμούνται και να φυλάσσονται από τον δικαιούχο για λόγους εξακρίβωσης επί πέντε έτη μετά την ολοκλήρωση του έργου, εάν είναι δυνατό στο ίδιο μέρος και κατά κανόνα στη νομική έδρα του δικαιούχου. Η Επιτροπή έχει το δικαίωμα, ανά πάσα στιγμή, να ζητήσει προς εξακρίβωση κάθε τιμολόγιο ή δικαιολογητικό σχετικά με τις δαπάνες που αφορούν το έργο. Εφόσον ο δικαιούχος δεν μπορεί να υποβάλει τα εν λόγω τιμολόγια ή δικαιολογητικά, η σχετική δαπάνη δεν θα είναι επιλέξιμη για συγχρηματοδότηση.

Οι δικαιούχοι πρέπει να τηρούν είτε χωριστό λογιστικό σύστημα για το έργο είτε κατάλληλη λογιστική κωδικοποίηση για όλες τις συναλλαγές που σχετίζονται με το έργο.

Κανόνας αριθ. 7

Τα έργα που στηρίζονται από το Ταμείο συγχρηματοδοτούνται από δημόσιες ή ιδιωτικές πηγές και δεν είναι επιλέξιμα για χρηματοδότηση από άλλες πηγές στο πλαίσιο του κοινοτικού προϋπολογισμού. Τα έσοδα του έργου συνίστανται στις χρηματοδοτικές συνεισφορές που χορηγούνται στο έργο από το Ταμείο, από δημόσιες ή ιδιωτικές πηγές, συμπεριλαμβανομένης της συνεισφοράς του ίδιου του δικαιούχου, καθώς και στα έσοδα που προκύπτουν από το έργο.

Για τους σκοπούς του παρόντος κανόνα ως «έσοδα» νοούνται τα έσοδα που προκύπτουν στο πλαίσιο του έργου κατά την περίοδο της συγχρηματοδότησής του από το Ταμείο, τα οποία προέρχονται από πωλήσεις, εκμισθώσεις, υπηρεσίες, τέλη εγγραφής ή άλλα παρόμοια έσοδα, συμπεριλαμβανομένων των προκαταβολών της κοινοτικής χρηματοδότησης για το έργο.

Τα έργα που στηρίζονται από το Ταμείο δεν πρέπει να είναι κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Εάν κατά την ολοκλήρωση του έργου, οι πηγές πόρων, συμπεριλαμβανομένων των εσόδων, υπερβαίνουν το ποσό των δαπανών, η συμμετοχή του Ευρωπαϊκού Ταμείου για τους Πρόσφυγες στο έργο πρέπει υποστεί ανάλογη μείωση.

Όλες οι πηγές πόρων για το έργο πρέπει να καταχωρούνται στα λογιστικά ή φορολογικά έγγραφα του δικαιούχου και να είναι αναγνωρίσιμες και ελέγξιμες.

2.   ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΕΠΙΛΕΞΙΜΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ (ΣΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ)

2.1.   Αμεσες επιλέξιμες δαπάνες

Οι άμεσες επιλέξιμες δαπάνες του έργου είναι οι δαπάνες οι οποίες, τηρουμένων των γενικών προϋποθέσεων επιλεξιμότητας που προαναφέρθηκαν στο μέρος 1, μπορούν να χαρακτηριστούν ως ειδικές δαπάνες του έργου συνδεόμενες άμεσα με την υλοποίησή του και ως δυνάμενες να καταλογιστούν άμεσα. Επιλέξιμες είναι, κυρίως, οι ακόλουθες άμεσες δαπάνες.

Κανόνας αριθ. 8

Δαπάνες προσωπικού

Οι δαπάνες για το προσωπικό που έχει οριστεί για το έργο, αντίστοιχες προς τον πραγματικό τους μισθό συν την κοινωνική ασφάλιση και άλλες δαπάνες που συνθέτουν την αμοιβή, είναι επιλέξιμες. Οι δαπάνες προσωπικού δεν μπορούν να υπερβαίνουν τις αποδοχές και τις λοιπές μισθολογικές επιβαρύνσεις που αναλαμβάνει συνήθως ο δικαιούχος, ούτε τους πιο ευνοϊκούς όρους που ισχύουν στη σχετική αγορά. Ωστόσο, οι διάφορες κατηγορίες τελών, φόρων και επιβαρύνσεων (ιδίως, οι άμεσοι φόροι και οι κοινωνικές εισφορές επί των μισθών) που προκύπτουν από τα έργα που συγχρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο για τους Πρόσφυγες αποτελούν επιλέξιμη δαπάνη μόνον εφόσον βαρύνουν πραγματικά και οριστικά τον δικαιούχο της επιχορήγησης.

Οι δαπάνες προσωπικού για δημόσιους υπαλλήλους είναι επιλέξιμες μόνο σε περίπτωση που οι σχετικές δραστηριότητες αποτελούν μέρος των κανονικών καθηκόντων τους και για εργασίες που συνδέονται ειδικά με την εκτέλεση του έργου, υπό τους ακόλουθους όρους:

α)

οι δημόσιοι υπάλληλοι ή άλλοι δημόσιοι λειτουργοί είναι ορισμένοι με δεόντως τεκμηριωμένη απόφαση μίας αρμόδιας αρχής του τους έχει ανατεθεί η εκτέλεση ενός έργου·

β)

το λοιπό προσωπικό απασχολείται αποκλειστικά στην εκτέλεση έργου.

Κανόνας αριθ. 9

Οδοιπορικά και έξοδα διαβίωσης

Τα οδοιπορικά είναι επιλέξιμα με βάση τις πραγματοποιηθείσες πραγματικές δαπάνες.

Η επιστροφή των εν λόγω εξόδων πρέπει να βασίζεται στις τιμές της φθηνότερης μορφής των δημόσιων μέσων μεταφοράς και, κατά κανόνα, τα αεροπορικά εισιτήρια επιτρέπονται μόνο για ταξίδια άνω των 800 χιλιομέτρων (με επιστροφή) ή εφόσον η γεωγραφική θέση του τόπου προορισμού αιτιολογεί μετακίνηση με αεροπλάνο. Εφόσον γίνεται χρήση ιδιωτικού αυτοκινήτου, η επιστροφή των εξόδων γίνεται κατά κανόνα είτε με βάση το κόστος των δημόσιων μέσων μεταφοράς είτε με βάση τη διανυθείσα απόσταση σε χιλιόμετρα σύμφωνα με τους δημοσιευμένους επίσημους κανόνες στο εν λόγω κράτος μέλος.

Τα έξοδα διαβίωσης είναι επιλέξιμα βάσει των πραγματικών δαπανών ή με κατ’ αποκοπή ημερήσια αποζημίωση. Τα ημερήσια έξοδα διαβίωσης, εφόσον o οργανισμός έχει τις δικές του τιμές ημερήσιας αποζημίωσης (κατ’ αποκοπή ημερήσια αποζημίωση), πρέπει να εφαρμόζονται με βάση τα ανώτατα όρια που έχει θεσπίσει το κράτος μέλος σύμφωνα με την εθνική νομοθεσία και πρακτική. Η κατ’ αποκοπή ημερήσια αποζημίωση θεωρείται ότι καλύπτει κανονικά της τοπικές μετακινήσεις (περιλαμβανομένης της χρήσης ταξί) τη στέγαση, τα γεύματα, της τοπικές τηλεφωνικές κλήσεις και διάφορα άλλα μικροέξοδα.

Κανόνας αριθ. 10

Αγορά γηπέδων

Οι δαπάνες για την αγορά μη οικοδομημένων γηπέδων είναι επιλέξιμες για συγχρηματοδότηση μόνον εάν πληρούνται οι ακόλουθες τρεις προϋποθέσεις και με την επιφύλαξη της εφαρμογής αυστηρότερων εθνικών κανόνων:

α)

Άμεση σχέση ανάμεσα στην αγορά του γηπέδου και τους στόχους του συγχρηματοδοτούμενου έργου.

β)

Η αγορά γηπέδου δεν μπορεί να αντιπροσωπεύει πάνω από το 10 % του συνόλου των επιλέξιμων δαπανών του έργου, εκτός αν καθορίζεται υψηλότερο ποσοστό στην απόφαση συγχρηματοδότησης που εγκρίθηκε από την Επιτροπή.

γ)

Έκδοση πιστοποιητικού από ανεξάρτητο ειδικευμένο εκτιμητή ή από εγκεκριμένο επίσημο όργανο που να βεβαιώνει ότι η τιμή αγοράς του γηπέδου δεν υπερβαίνει την αγοραία αξία του.

Κανόνας αριθ. 11

Αγορά, κατασκευή, ανακαίνιση ή μίσθωση ακινήτων

Η αγορά ακινήτων, δηλαδή κτιρίων που έχουν ήδη κατασκευαστεί και του γηπέδου επί του οποίου έχουν οικοδομηθεί, ή η κατασκευή ή η ανακαίνιση ακινήτων είναι επιλέξιμη για συγχρηματοδότηση δαπάνη, εφόσον η αγορά αυτή συνδέεται σαφώς με της στόχους του σχετικού έργου, με βάση τις παρακάτω προϋποθέσεις και με την επιφύλαξη της εφαρμογής αυστηρότερων εθνικών κανόνων:

α)

Έκδοση πιστοποιητικού από ανεξάρτητο ειδικευμένο εκτιμητή ή εγκεκριμένο επίσημο όργανο που να βεβαιώνει ότι η τιμή αγοράς δεν υπερβαίνει την αγοραία αξία, και το οποίο είτε πιστοποιεί ότι το ακίνητο είναι σύμφωνο με την εθνική νομοθεσία είτε προσδιορίζει τα σημεία που δεν είναι σύμφωνα μαζί της εφόσον η αποκατάστασή του προβλέπεται από τον τελικό δικαιούχο στο πλαίσιο της πράξης.

β)

Εντός των δέκα προηγούμενων ετών, το ακίνητο δεν έχει αποτελέσει αντικείμενο εθνικής ή κοινοτικής επιχορήγησης που συνεπάγεται τη χορήγηση διπλής ενίσχυσης σε περίπτωση συγχρηματοδότησης της αγοράς του από το Ευρωπαϊκό Ταμείο για τους Πρόσφυγες.

γ)

Το ακίνητο πρέπει να χρησιμοποιείται για το σκοπό που αναφέρεται στο πλαίσιο του έργου για ελάχιστη περίοδο πέντε ετών μετά την καταληκτική ημερομηνία του έργου, εκτός εάν η Επιτροπή εγκρίνει ρητώς κάτι διαφορετικό.

δ)

Το ακίνητο δεν μπορεί να χρησιμοποιείται για κανέναν άλλο σκοπό εκτός από την εκτέλεση του έργου.

Σε περίπτωση ανακαίνισης ισχύουν μόνο οι όροι γ) και δ) παραπάνω.

Η μίσθωση ακινήτων είναι επιλέξιμη για συγχρηματοδότηση εφόσον η μίσθωση αυτή συνδέεται σαφώς με της στόχους του σχετικού έργου, υπό τις κατωτέρω προϋποθέσεις, και με την επιφύλαξη της εφαρμογής αυστηρότερων εθνικών κανόνων:

α)

Η αγορά του ακινήτου, εντός των δέκα προηγούμενων ετών, δεν έχει αποτελέσει αντικείμενο εθνικής ή κοινοτικής επιχορήγησης που συνεπάγεται τη χορήγηση διπλής ενίσχυσης σε περίπτωση συγχρηματοδότησης του ενοικίου από το Ευρωπαϊκό Ταμείο για τους Πρόσφυγες.

β)

Το ακίνητο δεν μπορεί να χρησιμοποιείται για κανένα άλλο σκοπό παρά για την εκτέλεση του έργου.

Είτε πρόκειται για αγορά, κατασκευή, ανακαίνιση ή μίσθωση, τα ακίνητα πρέπει να έχουν τα τεχνικά χαρακτηριστικά που απαιτούνται για το έργο και είναι σύμφωνα με τις ισχύουσες προδιαγραφές και πρότυπα.

Οι μισθώσεις χώρου γραφείων για της συνήθεις δραστηριότητες του δικαιούχου πρέπει να θωρούνται ως έμμεσες δαπάνες (βλ. κανόνα αριθ. 22).

Κανόνας αριθ. 12

Αγορά εξοπλισμού

Κατά κανόνα, η προτιμώμενη επιλογή για την απόκτηση εξοπλισμού (π.χ. ηλεκτρονικών υπολογιστών, επίπλων, οχημάτων, κ.λπ.) είναι η χρηματοδοτική μίσθωση ή η ενοικίαση (κανόνας αριθ. 13).

Εάν η χρηματοδοτική μίσθωση ή η ενοικίαση δεν είναι δυνατή λόγω της μικρής διάρκειας του έργου ή της ταχείας υποτίμησης της αξίας, οι δαπάνες αγοράς μπορεί να είναι επιλέξιμες.

Ο εξοπλισμός πρέπει να έχει τα τεχνικά χαρακτηριστικά που απαιτούνται για το έργο και να είναι σύμφωνος με τις ισχύουσες προδιαγραφές και τα ισχύοντα πρότυπα.

Οι δαπάνες αγοράς εξοπλισμού είναι επιλέξιμες υπό την προϋπόθεση ότι αντιστοιχούν στις συνήθεις δαπάνες αγοράς και ότι η αξία των εν λόγω αντικειμένων αποσβένυται με βάση τους φορολογικούς και λογιστικούς κανόνες που ισχύουν για τον δικαιούχο. Μόνο το ποσοστό απόσβεσης που αντιστοιχεί στη διάρκεια του έργου μπορεί να ληφθεί υπόψη.

Οι δαπάνες για την αγορά μεταχειρισμένου εξοπλισμού μπορούν να θεωρηθούν επιλέξιμες, εάν πληρούνται οι ακόλουθες δυο προϋποθέσεις και με την επιφύλαξη της εφαρμογής αυστηρότερων εθνικών κανόνων:

α)

Ο πωλητής του εξοπλισμού υποβάλει δήλωση με την οποία πιστοποιείται η προέλευσή του και βεβαιώνεται ότι κατά τα προηγούμενα επτά χρόνια ο εξοπλισμός δεν αγοράστηκε με εθνική ή κοινοτική επιχορήγηση.

β)

Η τιμή του μεταχειρισμένου εξοπλισμού δεν υπερβαίνει την αγοραία αξία του και είναι χαμηλότερη από το κόστος παρόμοιου καινούργιου εξοπλισμού.

Κανόνας αριθ. 13

Χρηματοδοτική μίσθωση

Οι δαπάνες που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο πράξεων χρηματοδοτικής μίσθωσης είναι επιλέξιμες για συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο για τους Πρόσφυγες σύμφωνα με τους κανόνες που αναφέρονται στα σημεία Α και Β.

Α.   Η ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΧΟΡΗΓΕΙΤΑΙ ΣΤΟΝ ΕΚΜΙΣΘΩΤΗ

Α.1.   Ο εκμισθωτής είναι ο έμμεσος δικαιούχος τους κοινοτικής συγχρηματοδότησης που χρησιμοποιείται για τη μείωση των μισθωμάτων που καταβάλλει ο μισθωτής για τα πάγια στοιχεία που αποτελούν το αντικείμενο της σύμβασης χρηματοδοτικής μίσθωσης.

Α.2.   Οι συμβάσεις χρηματοδοτικής μίσθωσης για τις οποίες καταβάλλεται κοινοτική ενίσχυση περιλαμβάνουν ρήτρα εξαγοράς ή προβλέπουν ελάχιστη περίοδο χρηματοδοτικής μίσθωσης ίση με την διάρκεια τους ωφέλιμης ζωής του πάγιου στοιχείου που αποτελεί αντικείμενο τους σύμβασης χρηματοδοτικής μίσθωσης.

Α.3.   Σε περίπτωση λύσης σύμβασης χρηματοδοτικής μίσθωσης πριν τη λήξη της ελάχιστης περιόδου τους και χωρίς προηγούμενη έγκριση των αρμόδιων αρχών, ο εκμισθωτής αναλαμβάνει να επιστρέψει στις οικείες εθνικές αρχές (για λογαριασμό του Ευρωπαϊκού Ταμείου για τους Πρόσφυγες) το μέρος τους κοινοτικής ενίσχυσης που αντιστοιχεί στην υπόλοιπη περίοδο χρηματοδοτικής μίσθωσης.

Α.4.   Η αγορά του πάγιου στοιχείου από τον εκμισθωτή, η οποία αποδεικνύεται από εξοφλημένο τιμολόγιο ή λογιστικό έγγραφο ισοδύναμης αποδεικτικής ισχύος, αποτελεί τη δαπάνη που είναι επιλέξιμη για συγχρηματοδότηση. Το μέγιστο ποσό που είναι επιλέξιμο για κοινοτική συγχρηματοδότηση δεν μπορεί να υπερβαίνει την καθαρή αγοραία αξία του εκμισθούμενου πάγιου στοιχείου.

Α.5.   Τις δαπάνες συνδεόμενες με τη σύμβαση χρηματοδοτικής μίσθωσης, εκτός από εκείνες που αναφέρονται στο σημείο Α.4 (ιδίως, φόροι, περιθώριο κέρδους του εκμισθωτή, έξοδα αναχρηματοδότησης τόκων, γενικά έξοδα, ασφάλιστρα, κ.λπ.), δεν είναι επιλέξιμες.

Α.6.   Η κοινοτική ενίσχυση που καταβάλλεται στον εκμισθωτή χρησιμοποιείται εξ ολοκλήρου προς όφελος του μισθωτή μέσω της ομοιόμορφης μείωσης όλων των μισθωμάτων καθόλη την περίοδο της χρηματοδοτικής μίσθωσης.

Α.7.   Ο εκμισθωτής αποδεικνύει ότι η κοινοτική ενίσχυση αποβαίνει πλήρως προς όφελος του μισθωτή, υπολογίζοντας την κατανομή των μισθωμάτων ή εφαρμόζοντας εναλλακτική και εξίσου αξιόπιστη μέθοδο.

Α.8.   Οι δαπάνες που αναφέρονται στο σημείο Α.5, η χρησιμοποίηση των φορολογικών οφελών που προκύπτουν από την πράξη χρηματοδοτικής μίσθωσης και οι άλλοι όροι τους σύμβασης είναι ισοδύναμοι με εκείνους που θα εφαρμόζονταν ελλείψει χρηματοδοτικής παρέμβασης εκ μέρους τους Κοινότητας.

Β.   Η ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΧΟΡΗΓΕΙΤΑΙ ΣΤΟΝ ΜΙΣΘΩΤΗ

Β.1.   Ο μισθωτής είναι ο άμεσος δικαιούχος της κοινοτικής συγχρηματοδότησης.

Β.2.   Τα μισθώματα που καταβάλλει ο μισθωτής στον εκμισθωτή, συνοδευόμενα από εξοφλημένο τιμολόγιο ή λογιστικό έγγραφο ισοδύναμης αποδεικτικής ισχύος, συνιστούν τις δαπάνες που είναι επιλέξιμες για συγχρηματοδότηση.

Β.3.   Σε περίπτωση σύμβασης χρηματοδοτικής μίσθωσης που περιλαμβάνει ρήτρα αγοράς ή προβλέπει ελάχιστη περίοδο χρηματοδοτικής μίσθωσης ίση με τη διάρκεια της ωφέλιμης ζωής του πάγιου στοιχείου που αποτελεί αντικείμενο της σύμβασης χρηματοδοτικής μίσθωσης, το μέγιστο ποσό που είναι επιλέξιμο για κοινοτική συγχρηματοδότηση δεν πρέπει να υπερβαίνει την καθαρή αγοραία αξία του εκμισθούμενου πάγιου στοιχείου. Τις δαπάνες που σχετίζονται με τη σύμβαση χρηματοδοτικής μίσθωσης (φόροι, περιθώριο κέρδους του εκμισθωτή, έξοδα αναχρηματοδότησης τόκων, γενικά έξοδα, ασφάλιστρα, κ.λπ.) δεν είναι επιλέξιμες.

Β.4.   Η κοινοτική ενίσχυση για τις συμβάσεις χρηματοδοτικής μίσθωσης που αναφέρονται στο σημείο Β.3 καταβάλλεται στον μισθωτή σε μία ή περισσότερες δόσεις ανάλογα με τα μισθώματα που έχουν πραγματικά καταβληθεί. Εάν η σύμβαση χρηματοδοτικής μίσθωσης λήγει μετά την καταληκτική ημερομηνία του έργου στο πλαίσιο της κοινοτικής συγχρηματοδότησης, επιλέξιμες θεωρούνται μόνον οι δαπάνες για τα ληξιπρόθεσμα μισθώματα που καταβλήθηκαν στο πλαίσιο της κοινοτικής συγχρηματοδότησης από τον μισθωτή μέχρι την καταληκτική ημερομηνία του έργου.

Β.5.   Σε περίπτωση συμβάσεων χρηματοδοτικής μίσθωσης που δεν περιλαμβάνουν ρήτρα εξαγοράς και των οποίων η διάρκεια είναι μικρότερη από τη διάρκεια της ωφέλιμης ζωής του πάγιου στοιχείου που αποτελεί αντικείμενο της σύμβασης χρηματοδοτικής μίσθωσης, τα μισθώματα είναι επιλέξιμα για κοινοτική συγχρηματοδότηση κατ’ αναλογία τους την περίοδο του επιλέξιμου έργου. Ωστόσο, ο μισθωτής πρέπει να μπορεί να αποδείξει ότι η χρηματοδοτική μίσθωση είναι η πλέον αποτελεσματική από πλευράς κόστους μέθοδος όσον αφορά τη δυνατότητα χρήσης του εξοπλισμού. Εάν η χρησιμοποίηση εναλλακτικής μεθόδου (π.χ. ενοικίασης του εξοπλισμού) συνεπάγεται χαμηλότερο κόστος, το επιπλέον κόστος αφαιρείται από τους επιλέξιμες δαπάνες.

Κανόνας αριθ. 14

Δαπάνες αναλώσιμων ειδών και προμηθειών

Οι δαπάνες για αναλώσιμα είδη και προμήθειες είναι επιλέξιμες, εφόσον είναι αναγνωρίσιμες και αφορούν άμεσα το έργο. Στα αναλώσιμα είδη περιλαμβάνεται κάθε υλικό ή συνδρομή που παρέχεται στα άτομα που ανήκουν στις ομάδες στόχους όπω ορίζονται στο άρθρο 3 της απόφαση αριθ. 2004/904/ΕΚ του Συμβουλίου, π.χ. τρόφιμα, ρουχισμός, ιατρική περίθαλψη, υλικά για την ανοικοδόμηση ή την ανακαίνιση ακινήτων, κ.λπ. Στις προμήθειες περιλαμβάνεται η προμήθεια τροφίμων για τα άτομα που ανήκουν στις ομάδες στόχους, όπω ορίζονται στο άρθρο 3 της απόφαση αριθ. 2004/904/ΕΚ του Συμβουλίου.

Ωστόσο, οι δαπάνες που αφορούν τις προμήθειες γραφείου και τη γραφική ύλη (στυλό, χαρτί, καλύμματα, κασέτες τόνερ, δισκέτες), το ηλεκτρικό ρεύμα των γραφείων, τις τηλεφωνικές και ταχυδρομικές υπηρεσίες, το χρόνο σύνδεσης με το διαδίκτυο, τα λογισμικά ηλεκτρονικών υπολογιστών, κ.λπ. πρέπει να θεωρούνται έμμεσες δαπάνες όταν παρέχονται στην ομάδα που υλοποιεί το πρόγραμμα (βλ. κανόνα αριθ. 22).

Κανόνας αριθ. 15

Δαπάνες υπεργολαβίας

Κατά γενικό κανόνα, οι δικαιούχοι πρέπει να έχουν την ικανότητα να εκτελούν τις εργασίες μόνοι τους. Η ανάθεση υπεργολαβίας αποτελεί παρέκκλιση από αυτόν τον γενικό κανόνα και περιορίζεται σε ειδικές περιπτώσεις.

Οι υπεργολαβίες μπορούν να αφορούν μόνο ένα περιορισμένο μέρος του έργου. Ως εκ τούτου, γενικά, τα βασικά μέρη του έργου δεν μπορούν να ανατεθούν σε υπεργολαβία.

Όσον αφορά τις συμβάσεις υπεργολαβίας, οι υπεργολάβοι αναλαμβάνουν την υποχρέωση να παράσχουν στα όργανα διαχείρισης και ελέγχου τις αναγκαίες πληροφορίες για τις δραστηριότητες που αποτελούν αντικείμενο υπεργολαβίας.

Όπου απαιτείται, η εκτέλεση τμημάτων του έργου ανατίθεται από τους δικαιούχους του έργου σε υπεργολάβους σύμφωνα με τους κανόνες των δημόσιων συμβάσεων.

Οι δικαιούχοι αναθέτουν τη σύμβαση στην πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά, δηλαδή στην προσφορά που παρουσιάζει την καλύτερη σχέση ποιότητας-τιμής, με βάση της αρχές τις διαφάνειας και της ίσης μεταχείρισης των δυνητικών αναδόχων και με μέλημα την αποφυγή της σύγκρουσης συμφερόντων.

Με την επιφύλαξη της εφαρμογής αυστηρότερων εθνικών κανόνων, οι δαπάνες που σχετίζονται με τις ακόλουθες συμβάσεις υπεργολαβίας δεν είναι επιλέξιμες για συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο για τους Πρόσφυγες:

α)

οι συμβάσεις υπεργολαβίας που αυξάνουν το κόστος εκτέλεσης του έργου χωρίς να προσαυξάνουν σε ανάλογο βαθμό την αξία του,

β)

οι συμβάσεις υπεργολαβίας με μεσάζοντες ή συμβούλους των οποίων η αμοιβή εκφράζεται ως ποσοστό του συνολικού κόστους του έργου, εκτός εάν η πληρωμή αυτή δικαιολογείται από τον τελικό δικαιούχο με βάση την πραγματική αξία των εργασιών ή των υπηρεσιών που παρασχέθηκαν.

Κανόνας αριθ. 16

Δαπάνες που απορρέουν άμεσα από τους όρους της κοινοτικής συγχρηματοδότησης

Οι δαπάνες που σχετίζονται με την προβολή του έργου και της κοινοτικής συγχρηματοδότησης (διάδοση πληροφοριών, ειδική αξιολόγηση του έργου, μετάφραση, αναπαραγωγή, κ.λπ.) είναι επιλέξιμες.

Κανόνας αριθ. 17

Τραπεζικά έξοδα για την τήρηση λογαριασμών

Εάν η συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο για της Πρόσφυγες απαιτεί να ανοιχτεί χωριστός λογαριασμός ή χωριστοί λογαριασμοί για την εκτέλεση του έργου, τα τραπεζικά έξοδα για το άνοιγμα και τη διαχείριση των λογαριασμών συνιστούν επιλέξιμες δαπάνες.

Κανόνας αριθ. 18

Δαπάνες εμπειρογνωμόνων

Οι δαπάνες που αφορούν τις αμοιβές νομικών συμβούλων, συμβολαιογράφων, τεχνικών ή χρηματοοικονομικών εμπειρογνωμόνων ή ανεξάρτητων εκτιμητών, καθώς και οι δαπάνες λογιστικής καταχώρισης ή λογιστικού ελέγχου, είναι επιλέξιμες εάν συνδέονται άμεσα με το έργο, εάν είναι αναγκαίες για την προετοιμασία ή την εκτέλεσή του ή εάν σχετίζονται με απαιτήσεις που επιβάλλει η αρμόδια αρχή.

Κανόνας αριθ. 19

Δαπάνες εγγυήσεων παρεχόμενες από τράπεζες ή άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα

Οι δαπάνες αυτές είναι επιλέξιμες στο βαθμό που οι εγγυήσεις προβλέπονται από την εθνική ή κοινοτική νομοθεσία ή από την απόφαση της Επιτροπής για την έγκριση της συγχρηματοδότησης.

Κανόνας αριθ. 20

ΦΠΑ και λοιποί φόροι και τέλη

Ο ΦΠΑ δεν αποτελεί επιλέξιμη δαπάνη, εκτός εάν βαρύνει πραγματικά και οριστικά τον τελικό δικαιούχο ή τον μεμονωμένο λήπτη στο πλαίσιο των καθεστώτων ενισχύσεων βάσει του άρθρου 87 της αυνθήκης και στην περίπτωση των ενισχύσεων που χορηγούνται από τα όργανα που ορίζονται από τα κράτη μέλη. Ο ΦΠΑ που μπορεί να ανακτηθεί, με οποιοδήποτε τρόπο, δεν μπορεί να θεωρηθεί επιλέξιμη δαπάνη, ακόμη και εάν στην ουσία δεν ανακτάται από τον τελικό δικαιούχο ή από τον μεμονωμένο λήπτη.

Εάν ο τελικός δικαιούχος ή ο μεμονωμένος λήπτης υπόκειται σε καθεστώς κατ’ αποκοπή φόρου, σύμφωνα με τον τίτλο XΙV της οδηγίας 77/388/ΕΟΚ του Συμβουλίου της 17ης Μαΐου 1977, περί εναρμονίσεως των νομοθεσιών των κρατών μελών, των σχετικών με τους φόρους κύκλου εργασιών — Κοινό σύστημα φόρου προστιθεμένης αξίας: ομοιόμορφη φορολογικήβάση (1), ο καταβληθείς ΦΠΑ θεωρείται ανακτήσιμος για τους σκοπούς του σημείου α).

Κανόνας αριθ. 21

Δαπάνες δημόσιων αρχών για την εκτέλεση των έργων

Οι ακόλουθες δαπάνες των δημόσιων αρχών είναι επιλέξιμες για συγχρηματοδότηση εκτός του πλαισίου της τεχνικής βοήθειας εάν σχετίζονται με την εκτέλεση του έργου και υπό την προϋπόθεση ότι δεν απορρέουν από τις εκ του νόμου αρμοδιότητες της δημόσιας αρχής ή από τα καθήκοντα καθημερινής διαχείρισης, παρακολούθησης και ελέγχου της δημόσιας αρχής:

α)

Οι δαπάνες επαγγελματικών υπηρεσιών παρεχόμενων από δημόσια αρχή κατά την εκτέλεση ενέργειας. Οι δαπάνες αυτές πρέπει είτε να χρεώνονται σε τελικό δικαιούχο (του δημόσιου ή του ιδιωτικού τομέα) είτε να βεβαιώνονται με έγγραφα ισοδύναμης αποδεικτικής ισχύος που επιτρέπουν τον προσδιορισμό των πραγματικών δαπανών που καταβλήθηκαν από τη σχετική δημόσια αρχή για την εκτέλεση του εν λόγω έργου.

β)

Οι δαπάνες εκτέλεσης του έργου, περιλαμβανομένων των δαπανών που σχετίζονται με την παροχή υπηρεσιών οι οποίες καταβάλλονται από δημόσια αρχή που είναι η ίδια ο τελικός δικαιούχος και εκτελεί το έργο για λογαριασμό της χωρίς να προσφεύγει σε εξωτερικούς μηχανικούς ή σε επιχειρήσεις. Οι δαπάνες αυτές πρέπει να αντιστοιχούν στις δαπάνες που καταβλήθηκαν πραγματικά και άμεσα για το συγχρηματοδοτούμενο έργο και να βεβαιώνονται με έγγραφα που επιτρέπουν τον προσδιορισμό των δαπανών που καταβλήθηκαν πραγματικά από τη σχετική δημόσια αρχή για την εκτέλεση του εν λόγω έργου.

2.2.   Έμμεσες επιλέξιμες δαπάνες

Κανόνας αριθ. 22

Έμμεσες δαπάνες

Έμμεσες επιλέξιμες δαπάνες είναι ένα πάγιο ποσοστό των γενικών εξόδων το πολύ μέχρι 7 % του συνολικού ποσού των άμεσων επιλέξιμων δαπανών, εφόσον περιλαμβάνεται στον προβλεπόμενο προϋπολογισμό του έργου. Οι έμμεσες δαπάνες είναι επιλέξιμες εφόσον δεν περιλαμβάνουν δαπάνες που αφορούν άλλον τομέα του προϋπολογισμού για το έργο, δεν μπορούν να καταλογισθούν άμεσα και δεν χρηματοδοτούνται από της πηγές. Οι έμμεσες δαπάνες δεν είναι επιλέξιμες εφόσον η συμφωνία επιχορήγησης ή κάποιο άλλο ισοδύναμο νομικό μέσο που έχει συμφωνηθεί με τον δικαιούχο αφορά τη χρηματοδότηση έργου που υλοποιείται από φορέα που έχει ήδη λάβει επιχορήγηση λειτουργίας από την Κοινότητα ή/και από εθνική αρχή.

3.   ΜΗ ΕΠΙΛΕΞΙΜΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ

Κανόνας αριθ. 23

Μη επιλέξιμες δαπάνες

1)

Οι ακόλουθες δαπάνες δεν είναι επιλέξιμες: η απόδοση του κεφαλαίου, τα χρέη και οι αντίστοιχες επιβαρύνσεις, οι χρεωστικοί τόκοι, τα έξοδα συναλλάγματος και οι χρεωστικές συναλλαγματικές διαφορές, οι προβλέψεις ζημιών ή οι ενδεχόμενες μελλοντικές υποχρεώσεις, οι οφειλόμενοι τόκοι, ο ΦΠΑ (εκτός και εάν καλύπτεται από τους όρους του κανόνα αριθ. 20, οι επισφαλείς απαιτήσεις, τα πρόστιμα, οι χρηματικές ποινές, τα έξοδα για την επίλυση διαφορών και οι υπέρμετρες ή αλόγιστες δαπάνες.

2)

Οι δαπάνες ψυχαγωγίας αποκλειστικά και μόνο για το προσωπικό του έργου δεν είναι επιλέξιμες. Αντίθετα, επιτρέπονται οι λογικές δαπάνες φιλοξενίας σε κοινωνικές εκδηλώσεις που δικαιολογούνται από το έργο, όπως είναι η εκδήλωση για την ολοκλήρωση του έργου ή οι συνεδριάσεις της οικείας διοικούσας επιτροπής.

3)

Οι δαπάνες που δηλώνονται από τον δικαιούχο στο πλαίσιο άλλου έργου ή άλλου προγράμματος εργασίας που λαμβάνει κοινοτική επιχορήγηση δεν είναι επιλέξιμες.

Κανόνας αριθ. 24

Εισφορές σε είδος

Οι εισφορές σε είδος δεν συνιστούν κανονικά επιλέξιμες δαπάνες.

Στην περίπτωση εισφορών σε είδος, οι αποτιμώμενες κατ' αυτόν τον τρόπο εισφορές εμφαίνονται κατά το ίδιο ποσό στις δαπάνες του έργου ως μη επιλέξιμες δαπάνες καθώς και στα έσοδα του έργου.

Ωστόσο, σε δεόντως αιτιολογημένες έκτακτες περιπτώσεις, η συγχρηματοδότηση του έργου μπορεί να συνίσταται εν μέρει σε εισφορές σε είδος από τρίτα μέρη. Οι εισφορές αυτές δεν μπορούν να υπερβούν το 30 % των επιλέξιμων δαπανών του έργου ή το 20 % για τα κράτη μέλη που καλύπτονται από το Ταμείο Συνοχής.

Στην περίπτωση αυτή, ισχύουν οι ακόλουθοι κανόνες:

Οι εισφορές σε είδος μπορούν να συνίστανται μόνο στην παροχή εξοπλισμού ή υλικού, ερευνητικής ή επαγγελματικής δραστηριότητας ή μη αμειβόμενης εθελοντικής εργασίας. Σε καμία περίπτωση, οι δαπάνες για την αγορά γηπέδων ή ακινήτων δεν μπορούν να θεωρηθούν εισφορές σε είδος.

Η αξία των εισφορών σε είδος μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο ανεξάρτητης εκτίμησης και ελέγχου και δεν μπορεί να υπερβεί τις πραγματικά καταβληθείσες και δεόντως αιτιολογημένες δαπάνες με λογιστικά έγγραφα τρίτων οι οποίοι πραγματοποίησαν αυτές τις εισφορές στον δικαιούχο δωρεάν αναλαμβάνοντας το αντίστοιχο κόστος. Επίσης, δεν μπορεί να υπερβεί ούτε τις γενικά αποδεκτές δαπάνες στην οικεία αγορά για το σχετικό είδος εισφοράς όταν δεν έχει καταβληθεί καμία δαπάνη. Σε περίπτωση μη αμειβόμενης εθελοντικής εργασίας, η αξία της εργασίας προσδιορίζεται λαμβάνοντας υπόψη το χρόνο που αφιερώθηκε σε αυτή και τα συνήθη ωρομίσθια και ημερομίσθια για την εκτελεσθείσα εργασία.

4.   ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΔΑΠΑΝΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ, ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΥ ΠΟΥ ΕΙΝΑ ΕΠΙΛΕΞΙΜΕΣ ΓΙΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ «ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ»

Οι ακόλουθες δαπάνες είναι επιλέξιμες για χρηματοδότηση στο πλαίσιο της τεχνικής βοήθειας που προβλέπεται από το άρθρο 18 της απόφασης 2004/904/ΕΚ του Συμβουλίου:

α)

Οι δαπάνες που συνδέονται με την προετοιμασία, την επιλογή, την αξιολόγηση και την παρακολούθηση των ενεργειών που συγχρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο για τους Πρόσφυγες. Οι δαπάνες αυτές μπορούν να περιλαμβάνουν μελέτες, σεμινάρια, ενημερωτικές ενέργειες, εξωτερική αξιολόγηση καθώς και την απόκτηση, χρηματοδοτική μίσθωση ή αγορά ηλεκτρονικών συστημάτων για λόγους διαχείρισης, παρακολούθησης και αξιολόγησης.

β)

Οι δαπάνες που συνδέονται με λογιστικούς και επιτόπιους ελέγχους καθώς και εξακριβώσεις των έργων.

γ)

Οι δαπάνες που συνδέονται με την προβολή της συγχρηματοδότησης του Ευρωπαϊκού Ταμείου για τους Πρόσφυγες.

δ)

Οι δαπάνες των συνεδριάσεων των επιτροπών που αφορούν την εκτέλεση των πολυετών και των ετήσιων προγραμμάτων. Οι δαπάνες αυτές μπορούν να περιλαμβάνουν τα έξοδα εμπειρογνωμόνων και άλλων συμμετεχόντων στις επιτροπές αυτές, εάν ο πρόεδρος των επιτροπών θεωρεί ότι η παρουσία τους είναι αναγκαία για την αποτελεσματική υλοποίηση της χρηματοδότησης του Ταμείου.

Οι δαπάνες που συνδέονται με αμοιβές, συμπεριλαμβανομένων των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης, είναι επιλέξιμες μόνο στις ακόλουθες περιπτώσεις:

Για το μόνιμο προσωπικό που είναι προσωρινά αποσπασμένο με επίσημη απόφαση της αρμόδιας αρχής και στο οποίο έχει ανατεθεί η εκτέλεση των καθηκόντων που απαριθμούνται στα παραπάνω σημεία α) και β).

Για το έκτακτο προσωπικό ή τους υπαλλήλους ιδιωτικού τομέα που έχουν προσληφθεί μόνο για την εκτέλεση των καθηκόντων που απαριθμούνται στα παραπάνω σημεία α), β) και δ).

Η περίοδος απόσπασης ή απασχόλησης δεν μπορεί να υπερβεί την τελική ημερομηνία για την επιλεξιμότητα των δαπανών που προβλέπεται στην απόφαση συγχρηματοδότησης που εξέδωσε η Επιτροπή.

Οι δαπάνες για τις αποδοχές δημόσιων υπαλλήλων ή άλλων υπαλλήλων απασχολούμενων στον δημόσιο τομέα για την εκτέλεση των ενεργειών αυτών δεν είναι επιλέξιμες εάν απορρέουν από τις εκ του νόμου αρμοδιότητες της δημόσιας αρχής ή από τα καθήκοντα καθημερινής διαχείρισης, παρακολούθησης και ελέγχου της δημόσιας αρχής.


(1)  ΕΕ L 145 της 13.6.1977, σ. 1. οδηγία όπως τροποποιήθηκε τελευταία από την οδηγία 2005/92/ΕΚ (ΕΕ L 345 της 28.12.2005, σ. 19).


14.6.2006   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

L 162/11


ΑΠΌΦΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΉΣ

της 20ής Iανουαρίου 2006

για τη θέσπιση λεπτομερών κανόνων εφαρμογής της απόφασης 2004/904/ΕΚ του Συμβουλίου όσον αφορά τις διαδικασίες εφαρμογής των δημοσιονομικών διορθώσεων στο πλαίσιο των ενεργειών που συγχρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο για τους Πρόσφυγες

[κοινοποιηθείσα υπό τον αριθμό Ε(2006) 51/2]

(Τα κείμενα στην τσεχική, ολλανδική, αγγλική, εσθονική, φινλανδική, γαλλική, γερμανική, ελληνική, ουγγρική, ιταλική, σουηδική, λεττονική, λιθουανική, πολωνική, πορτογαλική, σλοβακική, σλοβενική και ισπανική γλώσσα είναι τα μόνα αυθεντικά)

(2006/400/ΕΚ)

Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ,

Έχοντας υπόψη:

τη συνθήκη για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας,

την απόφαση αριθ. 2004/904/ΕΚ του Συμβουλίου, της 2ας Δεκεμβρίου 2004, για τη σύσταση του Ευρωπαϊκού Ταμείου για τους Πρόσφυγες για την περίοδο 2005-2010 Επιτροπή (1), και ιδίως τα άρθρα 25 παράγραφος 3 και 26 παράγραφος 5,

μετά από διαβούλευση της επιτροπής που καταρτίστηκε βάσει του άρθρου 11 παράγραφος 1 της απόφασης 2004/904/ΕΚ,

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)

Για να καταστεί δυνατή η ανάκτηση αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών, σύμφωνα με το άρθρο 24 παράγραφος 1 της απόφασης 2004/904/ΕΚ, τα κράτη μέλη πρέπει να κοινοποιούν στην Επιτροπή τις περιπτώσεις παρατυπιών που διαπιστώθηκαν και την πρόοδο που σημειώθηκε σχετικά με τις διοικητικές ή δικαστικές διαδικασίες.

(2)

Σύμφωνα με το άρθρο 25 παράγραφος 2 της απόφασης 2004/904/ΕΚ, τα κράτη μέλη πραγματοποιούν τις δημοσιονομικές διορθώσεις που απαιτούνται σε σχέση με συγκεκριμένη παρατυπία ή με παρατυπία οφειλόμενη στο ίδιο το σύστημα, με ολική ή μερική κατάργηση της κοινοτικής συμμετοχής. Για να διασφαλιστεί η ενιαία εφαρμογή της διάταξης αυτής σε ολόκληρη την Κοινότητα, είναι απαραίτητο να καθοριστούν οι κανόνες για τον προσδιορισμό των διορθώσεων που πρόκειται να πραγματοποιηθούν και να προβλεφθεί η ενημέρωση της Επιτροπής.

(3)

Εάν ένα κράτος μέλος δεν πληροί τις υποχρεώσεις του βάσει του άρθρου 25 της απόφασης 2004/904/ΕΚ, η Επιτροπή μπορεί να επιφέρει η ίδια δημοσιονομικές διορθώσεις βάσει του άρθρου 26 της απόφασης 2004/904/ΕΚ. Για να εξασφαλιστεί ότι η διάταξη αυτή εφαρμόζεται από την Επιτροπή με διαφάνεια, είναι απαραίτητο να καθοριστούν οι κανόνες για τον προσδιορισμό των διορθώσεων που πρέπει να γίνονται από την Επιτροπή και να προβλεφθεί το δικαίωμα των κρατών μελών να υποβάλλουν παρατηρήσεις.

(4)

Οι κανόνες αυτοί πρέπει να είναι σύμφωνοι με τον κανονισμό (ΕΚ, Ευρατόμ) αριθ. 2342/2002, της 23ης Δεκεμβρίου 2002, για τη θέσπιση των κανόνων εφαρμογής του κανονισμού (EK, Ευρατόμ) αριθ. 1605/2002 του Συμβουλίου για τη θέσπιση του Δημοσιονομικού Κανονισμού που εφαρμόζεται στον γενικό προϋπολογισμό των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (2), (στο εξής «Κανόνες εφαρμογής του Δημοσιονομικού Κανονισμού»).

(5)

Σύμφωνα με το άρθρο 3 του πρωτοκόλλου σχετικά με τη θέση του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ιρλανδίας, το οποίο προσαρτάται στη συνθήκη για την Ευρωπαϊκή Ένωση και στη συνθήκη για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, το Ηνωμένο Βασίλειο συμμετέχει στην απόφαση αριθ. 2004/904/ΕΚ του Συμβουλίου και, συνεπώς, στην παρούσα απόφαση.

(6)

Σύμφωνα με το άρθρο 3 του πρωτοκόλλου σχετικά με τη θέση του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ιρλανδίας, το οποίο προσαρτάται στη συνθήκη για την Ευρωπαϊκή Ένωση και στη συνθήκη για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, η Ιρλανδία συμμετέχει στην απόφαση αριθ. 2004/904/ΕΚ του Συμβουλίου και, συνεπώς, στην παρούσα απόφαση.

(7)

Σύμφωνα με τα άρθρα 1 και 2 του πρωτοκόλλου σχετικά με τη θέση της Δανίας, το οποίο προσαρτάται στη συνθήκη για την Ευρωπαϊκή Ένωση και στη συνθήκη για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, η Δανία δεν συμμετέχει στην απόφαση αριθ. 2004/904/ΕΚ του Συμβουλίου και, συνεπώς, δεν δεσμεύεται από την παρούσα απόφαση ούτε υπόκειται στην εφαρμογή της,

ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΑΠΟΦΑΣΗ:

Άρθρο 1

1.   Οι έρευνες των συστηματικών παρατυπιών που διεξάγονται βάσει του άρθρου 26 παράγραφος 1 της απόφασης 2004/904/ΕΚ πρέπει να καλύπτουν όλα τα έργα που δύνανται να επηρεαστούν.

2.   Όταν η κοινοτική συμμετοχή καταργείται εξ ολοκλήρου ή εν μέρει, τα κράτη μέλη λαμβάνουν υπόψη τη φύση και τη σοβαρότητα των παρατυπιών καθώς και την οικονομική ζημία για το Ταμείο.

3.   Τα κράτη μέλη κοινοποιούν στην Επιτροπή, σε παράρτημα της έκθεσης που προβλέπεται στο άρθρο 28 παράγραφος 2 της απόφασης αριθ. 2004/904/ΕΚ, τον κατάλογο των διαδικασιών κατάργησης των συνδρομών που ξεκίνησαν εντός του προηγούμενου έτους.

Άρθρο 2

1.   Όταν απαιτείται ανάκτηση ποσών μετά από την κατάργηση της κοινοτικής συμμετοχής βάσει του άρθρου 25 παράγραφος 1 της απόφασης 2004/904/ΕΚ, η αρμόδια υπηρεσία ή οργανισμός κινεί διαδικασία ανάκτησης και την κοινοποιεί στην αρμόδια αρχή. Οι πληροφορίες σχετικά με τις ανακτήσεις κοινοποιούνται στην Επιτροπή και η σχετική λογιστική τηρείται σύμφωνα με το άρθρο 3 της παρούσας απόφασης.

2.   Στην έκθεση που προβλέπεται στο άρθρο 28 παράγραφος 2 της απόφασης 2004/904/ΕΚ, τα κράτη μέλη ενημερώνουν την Επιτροπή για τους τρόπους που έχουν αποφασίσει ή που προτείνουν όσον αφορά την εκ νέου χρησιμοποίηση των καταργηθέντων ποσών.

Άρθρο 3

1.   Κάθε λειτουργικό όργανο του κράτους μέλους ή εθνικό δημόσιο όργανο που ορίζεται από το κράτος μέλος βάσει του άρθρου 13 παράγραφος 1 της απόφασης 2004/904/ΕΚ (στο εξής «αρμόδια αρχή») τηρεί λογαριασμό με τα ανακτήσιμα ποσά από πληρωμές της κοινοτικής συνδρομής που έχουν ήδη εκτελεστεί και διασφαλίζει την ανάκτηση των ποσών χωρίς καθυστέρηση. Μετά την ανάκτηση, η αρμόδια αρχή αφαιρεί από την επόμενη δήλωση δαπανών που απευθύνεται στην Επιτροπή τα ανακτηθέντα ποσά ή εάν τα ποσά αυτά είναι ανεπαρκή, προβαίνει σε επιστροφή προς την Κοινότητα. Τα προς ανάκτηση ποσά παράγουν τόκους από τη λήξη της προθεσμίας καταβολής τους με βάση το επιτόκιο που προβλέπεται στο άρθρο 86 των κανόνων εφαρμογής του Δημοσιονομικού Κανονισμού.

2.   Κατά την υποβολή της έκθεσης που προβλέπεται στο άρθρο 28 παράγραφος 2 της απόφασης 2004/904/ΕΚ, τα κράτη μέλη υποβάλλουν στην Επιτροπή κατάλογο των παρατυπιών που διαπιστώθηκαν αναφέροντας τα ανακτηθέντα ή τα προς ανάκτηση ποσά και, ενδεχομένως, τις διοικητικές και δικαστικές διαδικασίες που κινήθηκαν ενόψει της ανάκτησης των αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών.

Άρθρο 4

1.   Το ποσό των δημοσιονομικών διορθώσεων που πραγματοποιούνται από την Επιτροπή βάσει του άρθρου 26 παράγραφος 3 στοιχείο β) της απόφασης 2004/904/ΕΚ για μεμονωμένες ή συστηματικές παρατυπίες αξιολογείται, κάθε φορά που αυτό είναι δυνατό και εφαρμόσιμο, βάσει χωριστών φακέλων και ισούται με το ποσό της δαπάνης που χρεώθηκε αδικαιολόγητα στο Ταμείο, σύμφωνα με την αρχή της αναλογικότητας.

2.   Όταν ο ποσοτικός προσδιορισμός των παράτυπων δαπανών δεν είναι ούτε δυνατός ούτε εφαρμόσιμος ή όταν η εξολοκλήρου ακύρωση της εν λόγω δαπάνης είναι δυσανάλογη, η Επιτροπή πρέπει να στηρίζει τις δημοσιονομικές της διορθώσεις:

α)

στην κατά παρεκβολή μέθοδο. Στην περίπτωση αυτή η Επιτροπή χρησιμοποιεί αντιπροσωπευτικό δείγμα συναλλαγών με ομοιογενή χαρακτηριστικά,

ή

β)

στην κατ' αποκοπή μέθοδο. Στην περίπτωση αυτή, η Επιτροπή εκτιμά τη σημασία της παράβασης των κανόνων καθώς και την έκταση και τις οικονομικές επιπτώσεις της διαπιστωθείσας παρατυπίας.

3.   Σε περίπτωση που η Επιτροπή στηρίζει τη θέση της στα γεγονότα που διαπιστώθηκαν από άλλους ελεγκτές εκτός των δικών της, εξάγει τα συμπεράσματά της σχετικά με τις δημοσιονομικές συνέπειες αφού εξετάσει τα μέτρα που λήφθηκαν από το οικείο κράτος μέλος βάσει του άρθρου 25 παράγραφος 2 της απόφασης 2004/904/ΕΚ.

4.   Το οικείο κράτος μέλος έχει τη δυνατότητα να ανταποκριθεί σε αίτημα βάσει του άρθρου 26 παράγραφος 3 της απόφασης 2004/904/ΕΚ εντός προθεσμίας δύο μηνών. Σε δεόντως αιτιολογημένες περιπτώσεις, η Επιτροπή μπορεί να χορηγήσει μεγαλύτερη προθεσμία.

5.   Σε περίπτωση που η Επιτροπή προτείνει δημοσιονομικές διορθώσεις κατά παρεκβολή ή κατ' αποκοπή, δίνεται στο κράτος μέλος η ευκαιρία να αποδείξει, με βάση την εξέταση των σχετικών φακέλων, ότι η πραγματική σοβαρότητα της παρατυπίας είναι μικρότερη από την εκτίμηση της Επιτροπής. Σε συμφωνία με την Επιτροπή το κράτος μέλος έχει τη δυνατότητα να περιορίσει το πεδίο της εξέτασης αυτής σε κατάλληλο τμήμα ή δείγμα των σχετικών φακέλων. Εκτός από δεόντως αιτιολογημένες περιπτώσεις, η παράταση που χορηγείται για την εξέταση αυτή περιορίζεται σε δύο μήνες μετά την προθεσμία των δύο μηνών που αναφέρεται στην παράγραφο 4. Η Επιτροπή λαμβάνει υπόψη όλα τα αποδεικτικά στοιχεία που παρέχονται από το κράτος μέλος εντός των προβλεπόμενων προθεσμιών.

6.   Στις περιπτώσεις που η Επιτροπή προβαίνει στην αναστολή πληρωμών βάσει του άρθρου 26 παράγραφος 1 της απόφασης 2004/904/ΕΚ ή στις περιπτώσεις που μετά τη λήξη της περιόδου που αναφέρεται στην παράγραφο 4, εξακολουθούν να υφίστανται οι λόγοι που αιτιολόγησαν την αναστολή ή στις περιπτώσεις που το ενδιαφερόμενο κράτος μέλος δεν κοινοποίησε στην Επιτροπή τα μέτρα που έλαβε για τη διόρθωση των παρατυπιών, εφαρμόζονται οι διατάξεις του άρθρου 26 παράγραφος 3.

7.   Οι κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με τις αρχές, τα κριτήρια και τις ενδεικτικές κλίμακες που πρέπει να εφαρμόζονται από τις υπηρεσίες της Επιτροπής κατά τις κατ' αποκοπήν διορθώσεις περιέχονται στο παράρτημα της παρούσας απόφασης.

Άρθρο 5

1.   Κάθε επιστροφή ποσού προς την Επιτροπή βάσει του άρθρου 26 παράγραφος 3 της απόφασης 2004/904/ΕΚ πρέπει να γίνεται εντός της προθεσμίας που προβλέπεται στο ένταλμα είσπραξης που καταρτίζεται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 81 των κανόνων εφαρμογής του Δημοσιονομικού Κανονισμού.

2.   Για οποιαδήποτε καθυστέρηση ως προς την επιστροφή, επιβάλλεται πληρωμή τόκων υπερημερίας από την ημερομηνία που αναφέρεται στην παράγραφο 1 μέχρι την ημερομηνία της πραγματικής επιστροφής. Το εφαρμοστέο επιτόκιο θα είναι αυτό που αναφέρεται στο άρθρο 3 παράγραφος 1 της παρούσας απόφασης.

3.   Η πραγματοποίηση δημοσιονομικής διόρθωσης βάσει του άρθρου 26 παράγραφος 2 της απόφασης 2004/904/ΕΚ δεν επηρεάζει την υποχρέωση του κράτους μέλους να επιδιώξει ανακτήσεις σύμφωνα με το άρθρο 25 παράγραφος 2 της απόφασης 2004/904/ΕΚ καθώς και το άρθρο 2 παράγραφος 1 της παρούσας απόφασης, ούτε την υποχρέωσή του να προβεί στην ανάκτηση των κρατικών ενισχύσεων σύμφωνα με το άρθρο 14 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 659/1999.

Άρθρο 6

Όσον αφορά τις δημοσιονομικές διορθώσεις, τα κράτη μέλη μπορούν να εφαρμόζουν αυστηρότερους εθνικούς κανόνες ελέγχου από τους κανόνες της παρούσας απόφασης.

Άρθρο 7

Η παρούσα απόφαση απευθύνεται στο Βασίλειο του Βελγίου, την Τσεχική Δημοκρατία, την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας, τη Δημοκρατία της Εσθονίας, την Ελληνική Δημοκρατία, το Βασίλειο της Ισπανίας, τη Γαλλική Δημοκρατία, την Ιρλανδία, την Ιταλική Δημοκρατία, την Κυπριακή Δημοκρατία, τη Δημοκρατία της Λεττονίας, τη Δημοκρατία της Λιθουανίας, το Μεγάλο Δουκάτο του Λουξεμβούργου, τη Δημοκρατία της Ουγγαρίας, τη Δημοκρατία της Μάλτας, το Βασίλειο των Κάτω Χωρών, τη Δημοκρατία της Αυστρίας, τη Δημοκρατία της Πολωνίας, την Πορτογαλική Δημοκρατία, τη Δημοκρατία της Σλοβενίας, τη Σλοβακική Δημοκρατία, τη Δημοκρατία της Φινλανδίας, το Βασίλειο της Σουηδίας, το Ηνωμένο Βασίλειο της Μεγάλης Βρετανίας και τη Βόρειο Ιρλανδία.

Βρυξέλλες, 20ής Iανουαρίου2006.

Για την Επιτροπή,

Franco FRATTINI

Αντιπρόεδρος


(1)  ΕΕ L 381 της 28.12.2004, σ. 52.

(2)  ΕΕ L 357 της 31.12.2002, σ. 1., κανονισμός όπως τροποποιήθηκε τελευταία από τον κανονισμό (EΚ, Ευρατόμ) αριθ. 1261/2005 (ΕΕ L 201 της 2.8.2005, σ. 3).


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΑΡΧΕΣ, ΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΚΛΙΜΑΚΕΣ ΤΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΘΟΡΙΣΜΟ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΩΝ ΔΙΟΡΘΩΣΕΩΝ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΙΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΤΩΝ ΑΡΘΡΩΝ 25 ΚΑΙ 26 ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗ ΑΡΙΘ. 2004/904/ΕΚ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

1.   ΑΡΧΕΣ

Στόχος των δημοσιονομικών διορθώσεων είναι η επαναφορά σε κατάσταση όπου για το 100 % των δαπανών που δηλώνονται για συγχρηματοδότηση από το Ταμείο ακολουθούνται οι κανόνες και οι κανονισμοί που ισχύουν στα κράτη μέλη και στην ΕΕ. Αυτό οδηγεί στη θέσπιση ορισμένων θεμελιωδών αρχών που πρέπει να εφαρμόζονται από της υπηρεσίες της Επιτροπής κατά τον καθορισμό δημοσιονομικών διορθώσεων:

α)

Η παρατυπία ορίζεται στο άρθρο 1 παράγραφος 2 του κανονισμού ΕΚ αριθ. 2988/95 (1). Οι παρατυπίες είναι δυνατόν να είναι εφάπαξ ή συστηματικές.

β)

Η συστηματική παρατυπία αποτελεί παράπτωμα επαναλαμβανόμενο κατά διαστήματα λόγω σοβαρών ελλείψεων στα συστήματα διοίκησης και ελέγχου που έχουν σχεδιασθεί με σκοπό τη διασφάλιση της ορθής λογιστικής παρακολούθησης και της συμμόρφωσης προς τους ισχύοντες κανόνες και κανονισμούς.

Εφόσον τηρούνται οι ισχύοντες κανόνες και κανονισμοί και λαμβάνονται όλα τα εύλογα μέτρα για την αποτροπή, τον εντοπισμό και τον κολασμό απατών και παρατυπιών, δεν απαιτούνται δημοσιονομικές διορθώσεις.

Εφόσον τηρούνται οι ισχύοντες κανόνες και κανονισμοί αλλά απαιτείται βελτίωση των συστημάτων διοίκησης και ελέγχου, πρέπει να γίνονται κατάλληλες συστάσεις στο κράτος μέλος αλλά όχι δημοσιονομικές διορθώσεις.

Εφόσον εντοπίζονται παραπτώματα που αφορούν αποκλειστικά και μόνο ποσά χαμηλότερα από 4 000 ευρώ, το κράτος μέλος πρέπει να ενθαρρύνεται να προβαίνει στη διόρθωση του παραπτώματος χωρίς να κινούνται οι διαδικασίες δημοσιονομικών διορθώσεων βάσει του άρθρου 25 παράγραφος 2 της απόφαση αριθ. 2004/904/ΕΚ του Συμβουλίου.

Εφόσον στα συστήματα διαχείρισης ή ελέγχου υφίστανται σοβαρές ελλείψεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε συστηματικές παρατυπίες, και ειδικότερα ελλείψεις όσον αφορά την τήρηση των ισχυόντων κανόνων και κανονισμών, πρέπει πάντοτε να γίνονται δημοσιονομικές διορθώσεις.

γ)

Όποτε είναι δυνατόν, το ποσό της δημοσιονομικής διόρθωσης θα εκτιμάται με βάση τους χωριστούς φακέλους και θα ισούται προς το ποσόν της εσφαλμένα καταχωρηθείσας στο Ταμείο παράτυπης δαπάνης στις εν λόγω περιπτώσεις. Ωστόσο, δεν είναι πάντοτε δυνατές ή εφαρμόσιμες διορθώσεις ποσοτικοποιημένες κατά τρόπο εξειδικευμένο ή είναι δυσανάλογη η εξ ολοκλήρου ακύρωση της δαπάνης. Σε τέτοιες περιπτώσεις η Επιτροπή πρέπει να καθορίζει διορθώσεις κατά παρεκβολή ή κατ’ αποκοπή.

δ)

Εφόσον υπάρχουν αποδείξεις ότι μεμονωμένες ποσοτικοποιήσιμες παρατυπίες του ιδίου τύπου έχουν παρατηρηθεί σε σημαντικό πλήθος άλλων πράξεων ή καθόλη τη διάρκεια ενός μέτρου ή ενός προγράμματος, αλλά το κόστος προσδιορισμού της παράτυπης δαπάνης για κάθε μεμονωμένο έργο είναι δυσανάλογο, η δημοσιονομική διόρθωση είναι δυνατή κατά παρεκβολή.

Η παρεκβολή μπορεί να χρησιμοποιείται μόνον εφόσον είναι δυνατόν να διαπιστωθεί και να αποδειχθεί ότι λόγω της ανεπάρκειας υφίστανται επιπτώσεις σε ομογενές σύνολο ή υποσύνολο έργων με συναφή χαρακτηριστικά. Στην περίπτωση αυτή, τα αποτελέσματα εμπεριστατωμένης εξέτασης αντιπροσωπευτικού δείγματος τυχαία επιλεγμένων μεμονωμένων φακέλων παρεκβάλονται σε όλους τους φακέλους που συγκροτούν το εντοπισθέν σύνολο σύμφωνα με τα γενικώς αποδεκτά πρότυπα ελέγχων.

ε)

Στην περίπτωση μεμονωμένων παραβάσεων ή συστηματικών παρατυπιών των οποίων η δημοσιονομική επίπτωση δεν είναι επακριβώς ποσοτικοποιήσιμη επειδή εξαρτάται από πολύ μεγάλο αριθμό μεταβλητών ή των οποίων οι επιπτώσεις είναι διάσπαρτες, όπως στις περιπτώσεις που προκύπτουν λόγω αδυναμίας διενέργειας αποτελεσματικών ελέγχων για την αποτροπή ή τον εντοπισμό της παρατυπίας ή τη συμμόρφωση προς κάποιον όρο της βοήθειας ή κάποιον κοινοτικό κανόνα, οπότε θα ήταν δυσανάλογη η συνολική άρνηση της εν λόγω βοήθειας, πρέπει να εφαρμόζονται κατ’ αποκοπή συντελεστές.

Οι κατ’ αποκοπή διορθώσεις καθορίζονται ανάλογα με τη σοβαρότητα της ανεπάρκειας του συστήματος διαχείρισης και ελέγχου ή τη σοβαρότητα της μεμονωμένης παράβασης και των δημοσιονομικών επιπτώσεων της παρατυπίας. Στο τμήμα 2.2 παρατίθεται κατάλογος των στοιχείων των συστημάτων που η Επιτροπή θεωρεί βασικά ή δευτερεύοντα για την αξιολόγηση της σοβαρότητας της ανεπάρκειας και στο τμήμα 2.3 παρατίθεται ενδεικτική κλίμακα των κατ’ αποκοπή συντελεστών για τις διορθώσεις. Κατ'αποκοπή διορθώσεις εφαρμόζονται σε όλες τις δαπάνες στο πλαίσιο των υπόψη μέτρων, εκτός και εάν οι ανεπάρκειες περιορίζονται σε ορισμένους τομείς δαπανών (μεμονωμένα έργα ή είδη έργων). Στην περίπτωση αυτή εφαρμόζονται αποκλειστικά και μόνο σε αυτούς τους τομείς δαπανών. Για την ίδια δαπάνη δεν μπορούν να εφαρμοστούν περισσότερες από μία διορθώσεις.

στ)

Στους τομείς στους οποίους υπάρχουν περιθώρια διακριτικής ευχέρειας όσον αφορά την αξιολόγηση της σοβαρότητας της παράβασης, όπως στις περιπτώσεις παραβίασης των περιβαλλοντικών κανόνων, οι διορθώσεις υπόκεινται στους ακόλουθους όρους: ουσιαστική αθέτηση των κανόνων και σαφώς προσδιορίσιμη σχέση με την ενέργεια που δέχεται κοινοτική χρηματοδότηση.

ζ)

Ανεξάρτητα από το είδος των προτεινόμενων διορθώσεων από την Επιτροπή, παρέχεται πάντοτε στο κράτος μέλος η ευκαιρία να αποδείξει ότι η πραγματική ζημία ή ο πραγματικός κίνδυνος για το Ταμείο καθώς και το μέγεθος ή η σοβαρότητα της παρατυπίας ήταν μικρότερα σε σχέση με τις εκτιμήσεις των υπηρεσιών της Επιτροπής. Η σχετική διαδικασία και οι προθεσμίες παρατίθενται στο άρθρο 13 παράγραφοι 4 έως 6 της παρούσας απόφασης.

η)

Αντίθετα με τις διορθώσεις που πραγματοποιούνται από το κράτος μέλος σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 25 παράγραφος 2 της απόφασης 2004/904/ΕΚ, οι δημοσιονομικές διορθώσεις που αποφασίζονται από την Επιτροπή σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 26 παράγραφος 3 συνεπάγονται πάντοτε καθαρή μείωση της κοινοτικής χρηματοδότησης που διατίθεται για το εν λόγω πρόγραμμα.

θ)

Εφόσον το ελεγκτικό σύστημα του κράτους μέλους — Ελεγκτικό Συνέδριο, εσωτερικοί ή εξωτερικοί έλεγχοι - έχει εντοπίσει τις παρατυπίες και το κράτος μέλος λαμβάνει τα δέοντα διορθωτικά μέτρα με βάση τις διατάξεις του άρθρου 25 παράγραφος 2 της απόφασης αριθ. 2004/904/ΕΚ εντός εύλογου χρονικού διαστήματος, δεν είναι δυνατόν να επιβληθούν από την Επιτροπή δημοσιονομικές διορθώσεις με βάση το άρθρο 26 παράγραφος 2 της απόφασης αριθ. 2004/904/ΕΚ, το κράτος μέλος είναι ελεύθερο να προβεί στην επαναχρησιμοποίηση των πόρων. Στις λοιπές περιπτώσεις η Επιτροπή έχει τη δυνατότητα να ενεργεί με βάση τα πορίσματα των εθνικών ελεγκτικών οργάνων, όπως συμβαίνει όταν η παρατυπία διαπιστώνεται από ελεγκτικό όργανο της ΕΕ. Σε περίπτωση που η Επιτροπή στηρίζει τη θέση της στα γεγονότα που έχουν διαπιστωθεί και πλήρως τεκμηριωθεί από άλλα ελεγκτικά όργανα της ΕΕ, διαμορφώνει τα δικά της συμπεράσματα όσον αφορά τις σχετικές δημοσιονομικές συνέπειες, μετά την εξέταση τυχόν απαντήσεων εκ μέρους του οικείου κράτους μέλους.

2.   ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΚΕΣ ΚΑΤ’ΑΠΟΚΟΠΗΝ ΔΙΟΡΘΩΣΕΩΝ

2.1.   Κριτήρια

Όπως αναφέρεται στην παράγραφο 1 σημείο γ) ανωτέρω, είναι δυνατόν να προβλέπονται κατ' αποκοπή διορθώσεις σε περιπτώσεις κατά τις οποίες οι πληροφορίες που προέρχονται από την έρευνα δεν επιτρέπουν την ακριβή εκτίμηση των δημοσιονομικών επιπτώσεων μιας συγκεκριμένης περίπτωσης ή πλήθους περιπτώσεων παρατυπιών με στατιστικά μέσα ή με αναφορά σε άλλα επαληθεύσιμα δεδομένα, αλλά οδηγούν στο συμπέρασμα ότι το κράτος μέλος απέτυχε να προβεί σε επαρκή εξακρίβωση της επιλεξιμότητας των αιτήσεων για τις οποίες πραγματοποιήθηκαν πληρωμές.

Το ενδεχόμενο επιβολής κατ' αποκοπή διορθώσεων πρέπει να εξετάζεται στις περιπτώσεις κατά τις οποίες η Επιτροπή διαπιστώνει ότι δεν έχει εφαρμοστεί κατάλληλα κανένας έλεγχος ο οποίος απαιτείται ρητά από κανονισμό ή έμμεσα για την τήρηση ρητού κανόνα (π.χ. περιορισμός της ενίσχυσης για ένα ορισμένο είδος έργων) και του οποίου η έλλειψη μπορεί να οδηγήσει σε συστηματική παρατυπία. Επίσης, η διενέργεια κατ’ αποκοπή διορθώσεων πρέπει να εξετάζεται στις περιπτώσεις κατά τις οποίες η Επιτροπή διαπιστώνει ανεπάρκειες στα συστήματα διαχείρισης και ελέγχου που οδηγούν σε παραβάσεις ευρείας κλίμακας των ισχυόντων κανόνων και κανονισμών ή όταν διαπιστώνει μεμονωμένες παραβάσεις. Επίσης, μπορεί να είναι σκόπιμο να εφαρμόζονται κατ' αποκοπή διορθώσεις όταν κατά τους ελέγχους που διενεργούνται από τις υπηρεσίες των ίδιων των κρατών μελών διαπιστώνονται τέτοιου είδους παρατυπίες, αλλά το κράτος μέλος δεν λαμβάνει κατάλληλα διορθωτικά μέτρα εντός εύλογης χρονικής περιόδου.

Προκειμένου να αποφασιστεί κατά πόσον θα εφαρμοστεί κατ' αποκοπή διόρθωση και, εάν ναι, με ποιον συντελεστή, συνιστάται γενικά να εκτιμηθεί ο κίνδυνος ζημίας στον οποίον εκτίθενται τα κοινοτικά κεφάλαια λόγω της ανεπάρκειας του ελέγχου. Έτσι, η διόρθωση πρέπει να συμφωνεί με την αρχή της αναλογικότητας. Μεταξύ των ειδικών στοιχείων που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη, περιλαμβάνονται τα εξής:

1)

κατά πόσο η παρατυπία έχει σχέση με μεμονωμένη περίπτωση, πλήθος περιπτώσεων ή το σύνολο των περιπτώσεων,

2)

κατά πόσο η ανεπάρκεια αφορά τη συνολική αποτελεσματικότητα του συστήματος διαχείρισης και ελέγχου ή την αποτελεσματικότητα συγκεκριμένου στοιχείου του συστήματος, δηλαδή τον τρόπο χειρισμού συγκεκριμένων λειτουργιών αναγκαίων για τη διασφάλιση της νομιμότητας, της κανονικότητας και της επιλεξιμότητας δαπανών που δηλώνονται για συγχρηματοδότηση από το Ταμείο με βάση τους ισχύοντες εθνικούς και κοινοτικούς κανόνες (βλέπε τμήμα 2.2. κατωτέρω),

3)

το μέγεθος της ανεπάρκειας σε σχέση με το σύνολο των προβλεπόμενων διοικητικών, φυσικών και λοιπών ελέγχων,

4)

το ευπρόσβλητο των μέτρων έναντι της απάτης, λαμβανομένων υπόψη κυρίως των οικονομικών κινήτρων.

2.2.   Ταξινόμηση των στοιχείων των συστημάτων διαχείρισης και ελέγχου για την εφαρμογή κατ’ αποκοπή συντελεστών δημοσιονομικών διορθώσεων όσον αφορά τις ανεπάρκειες του συστήματος ή μεμονωμένες παραβάσεις

Τα συστήματα διαχείρισης και ελέγχου όσον αφορά το Ταμείο συνίστανται σε διάφορα στοιχεία ή λειτουργίες ήσσονος ή μείζονος σημασίας για τη διασφάλιση της νομιμότητας της κανονικότητας και της επιλεξιμότητας των δαπανών που δηλώνονται για συγχρηματοδότηση. Στο πλαίσιο της εκτίμησης των κατ’ αποκοπήν διορθώσεων για τις ανεπάρκειες αυτών των συστημάτων ή τις μεμονωμένες περιπτώσεις παρατυπίας, είναι χρήσιμο να ταξινομούνται οι λειτουργίες των συστημάτων διαχείρισης και ελέγχου σε θεμελιώδη και δευτερεύοντα στοιχεία.

Θεμελιώδη στοιχεία είναι εκείνα τα οποία έχουν μελετηθεί και θεωρούνται ουσιαστικά για τη διασφάλιση της νομιμότητας και της κανονικότητας και της ουσίας των έργων που στηρίζονται από το Ταμείο, ενώ δευτερεύοντα στοιχεία είναι αυτά που συμβάλλουν στην ποιότητα ενός συστήματος διαχείρισης και ελέγχου και εξασφαλίζουν ότι το σύστημα διατηρεί ικανοποιητικές επιδόσεις όσον αφορά τις θεμελιώδεις λειτουργίες του.

Ο κατάλογος που ακολουθεί περιέχει τα περισσότερα στοιχεία καλών συστημάτων διαχείρισης και ελέγχου και ορθής ελεγκτικής πρακτικής. Η σοβαρότητα των ανεπαρκειών και των μεμονωμένων παραβάσεων ποικίλλει σημαντικά και, κατά συνέπεια, οι περιπτώσεις θα εκτιμούνται από την Επιτροπή ιδίως με βάση το τμήμα 2.4 που ακολουθεί.

2.2.1.   Θεμελιώδη στοιχεία για την διασφάλιση της επιλεξιμότητας για συγχρηματοδότηση

1)

Πρόβλεψη και εφαρμογή διαδικασιών για αιτήσεις επιχορήγησης, αξιολόγηση αιτήσεων, επιλογή έργων για χρηματοδότηση και επιλογή αναδόχων/προμηθευτών, κατάλληλη προκήρυξη προσκλήσεων υποβολής αιτήσεων σύμφωνα με τις διαδικασίες του εν λόγω προγράμματος:

α)

συμμόρφωση, όπου αυτό είναι δυνατόν, προς τους κανόνες δημοσιότητας, ίσων ευκαιριών και δημόσιων συμβάσεων καθώς και με τους κανόνες και τις αρχές που προβλέπονται στη συνθήκη σχετικά με την ισότητα των ευκαιριών και την απαγόρευση των διακρίσεων, εφόσον οι κοινοτικές οδηγίες για τις δημόσιες προμήθειες δεν είναι εφαρμόσιμες,

β)

αξιολόγηση των αιτήσεων επιχορήγησης σύμφωνα με τα κριτήρια και τις διαδικασίες του προγράμματος, περιλαμβανομένων της συμμόρφωσης προς τους κανόνες αξιολόγησης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, της νομοθεσίας και των πολιτικών για την ισότητα των ευκαιριών,

γ)

επιλογή έργων για χρηματοδότηση:

τα επιλεγέντα έργα ανταποκρίνονται στους στόχους και τα δημοσιευθέντα κριτήρια του οικείου προγράμματος,

οι λόγοι για την αποδοχή ή την απόρριψη αιτήσεων εκτίθενται καθαρά,

τήρηση των κανόνων για τις κρατικές ενισχύσεις,

τήρηση των κανόνων επιλεξιμότητας,

ένταξη των όρων και προϋποθέσεων χρηματοδότησης στην απόφαση έγκρισης.

2)

Κατάλληλος έλεγχος της παράδοσης των συγχρηματοδοτούμενων προϊόντων και υπηρεσιών και της επιλεξιμότητας των δαπανών που καταλογίζονται στο πρόγραμμα από την αρμόδια αρχή που έχει οριστεί βάσει του άρθρου 13 της απόφασης 2004/904/ΕΚ και τους ενδιάμεσους οργανισμούς μεταξύ του τελικού δικαιούχου και της αρμόδιας αρχής,

α)

έλεγχος της υλοποίησης των «παραδοτέων» (υπηρεσιών, εργασιών, προμηθειών, κ.λπ.) σύμφωνα με τα σχέδια, τα τιμολόγια, τα έγγραφα παραλαβής, τις εκθέσεις εμπειρογνωμόνων κ.λπ., και κατά περίπτωση, επιτόπου έλεγχος,

β)

έλεγχος της τήρησης των όρων έγκρισης της επιχορήγησης,

γ)

έλεγχος της επιλεξιμότητας των δαπανών όσον αφορά τα αιτούμενα ποσά,

δ)

κατάλληλη παρακολούθηση όλων των εκκρεμών θεμάτων πριν από την αποδοχή της αίτησης,

ε)

τήρηση κατάλληλου και αξιόπιστου λογιστικού συστήματος,

στ)

τήρηση της διαδρομής ελέγχου σε όλα τα επίπεδα από τον δικαιούχο της επιχορήγησης συμπεριλαμβανομένων όλων των στοιχείων του συστήματος,

ζ)

λήψη κατάλληλων μέτρων, ώστε να διασφαλίζεται ότι οι δηλώσεις δαπανών τις οποίες η αρμόδια αρχή πιστοποιεί στην Επιτροπή είναι ορθές στο βαθμό που:

οι δαπάνες πραγματοποιήθηκαν εντός της επιλέξιμης περιόδου για έργα που επιλέχθηκαν για συγχρηματοδότηση σύμφωνα με τις συνήθεις διαδικασίες και όλους τους ισχύοντες όρους και προϋποθέσεις,

τα συγχρηματοδοτηθέντα έργα έχουν πράγματι εκτελεστεί.

3)

Επαρκής ποσότητα και ποιότητα δειγματοληπτικών ελέγχων όσον αφορά τα έργα και κατάλληλη παρακολούθηση:

α)

διενέργεια δειγματοληπτικών ελέγχων τουλάχιστον για το 10 % των συνολικών επιλέξιμων δαπανών σύμφωνα με το άρθρο 4 της παρούσας απόφασης, συνοδευόμενων από έκθεση σχετικά με την εργασία που πραγματοποίησε ο ελεγκτής,

β)

το δείγμα είναι αντιπροσωπευτικό και η ανάλυση των κινδύνων επαρκής,

γ)

επαρκής διαχωρισμός λειτουργιών στο επίπεδο της διαχείρισης, ώστε να διασφαλίζεται η ανεξαρτησία,

δ)

συνεχείς έλεγχοι, ώστε να διασφαλίζεται:

η κατάλληλη εκτίμηση των αποτελεσμάτων και των δημοσιονομικών διορθώσεων, εφόσον απαιτείται,

η δράση σε γενικό επίπεδο για τη διόρθωση συστηματικών παρατυπιών.

2.2.2.   Δευτερεύοντα στοιχεία

α)

ικανοποιητικοί διοικητικοί έλεγχοι με τη μορφή τυποποιημένων καταστάσεων ελέγχου ή ισοδύναμων μέσων και κατάλληλων εγγράφων για την τεκμηρίωση των αποτελεσμάτων, ώστε να διασφαλίζεται, για παράδειγμα:

ότι οι αιτήσεις πληρωμής δεν έχουν προκαταβληθεί και ότι οι συναλλαγές (συμβάσεις, αποδείξεις, τιμολόγια, πληρωμές) είναι δυνατό να αναγνωρίζονται και να διαχωρίζονται,

η συμφωνία στο πλαίσιο του λογιστικού συστήματος μεταξύ των δηλώσεων και των πληρωμών που έχουν καταχωρηθεί.

β)

δέουσα εποπτεία της επεξεργασίας των αιτήσεων και των διαδικασιών έγκρισης,

γ)

ικανοποιητικές διαδικασίες για την εξασφάλιση της κατάλληλης διάδοσης πληροφοριών σχετικά με τους κοινοτικούς κανόνες,

δ)

εξασφάλιση της έγκαιρης καταβολής της κοινοτικής χρηματοδότησης στους δικαιούχους.

2.3.   Ενδεικτικές κλίμακες κατ' αποκοπή διορθώσεων

Διόρθωση 100 %

Ο συντελεστής διόρθωσης είναι δυνατόν να ορισθεί σε 100 % σε περίπτωση που οι ανεπάρκειες του συστήματος διαχείρισης και ελέγχου του κράτους μέλους ή κάποια μεμονωμένη παράβαση είναι τόσο σοβαρές, ώστε να συνιστούν πλήρη αδυναμία συμμόρφωσης προς τους κοινοτικούς κανόνες, καθιστώντας έτσι παράτυπες όλες τις πληρωμές.

Διόρθωση 25 %

Σε περίπτωση που η εφαρμογή του συστήματος διαχείρισης και ελέγχου του κράτους μέλους παρουσιάζει σοβαρές ανεπάρκειες και υπάρχουν αποδείξεις για εκτεταμένες παρατυπίες και αμέλειες όσον αφορά την αντιμετώπιση περιπτώσεων παρατυπίας ή απάτης, δικαιολογείται διόρθωση κατά 25 %, δεδομένου ότι μπορεί να θεωρηθεί ότι η δυνατότητα υποβολής παράτυπων αιτήσεων ατιμωρητί μπορεί να προκαλέσει εξαιρετικά μεγάλες ζημίες στο Ταμείο. Η διενέργεια διόρθωσης με τον συντελεστή αυτό είναι επίσης κατάλληλη για παρατυπίες σε μεμονωμένες περιπτώσεις οι οποίες είναι σοβαρές χωρίς όμως να ακυρώνουν το έργο συνολικά.

Διόρθωση 10 %

Σε περίπτωση που ένα ή περισσότερα θεμελιώδη στοιχεία του συστήματος δεν λειτουργούν ή λειτουργούν ανεπαρκώς ή με τόσο χαμηλή συχνότητα, ώστε να είναι εντελώς αναποτελεσματικά όσον αφορά τον καθορισμό της επιλεξιμότητας της αίτησης ή της αποτροπής παρατυπιών, δικαιολογείται διόρθωση κατά 10 %, δεδομένου ότι στην περίπτωση αυτή μπορεί να συναχθεί ότι υφίσταται υψηλός κίνδυνος εκτεταμένων ζημιών για το Ταμείο. Αυτός ο συντελεστής διόρθωσης είναι επίσης κατάλληλος για μεμονωμένες παρατυπίες μέτριας σοβαρότητας σε σχέση προς τα βασικά στοιχεία του συστήματος.

Διόρθωση 5 %

Σε περίπτωση που όλα τα θεμελιώδη στοιχεία του συστήματος λειτουργούν αλλά όχι με τη συνεκτικότητα, τη συχνότητα ή το βάθος που απαιτείται από τους κανονισμούς, δικαιολογείται διόρθωση κατά 5 %, δεδομένου ότι είναι δυνατόν να συναχθεί λογικά ότι τα στοιχεία αυτά δεν παρέχουν επαρκές επίπεδο διασφάλισης της κανονικότητας των αιτήσεων και ότι ο κίνδυνος για το Ταμείο είναι σημαντικός. Ο συντελεστής διόρθωσης 5 % μπορεί επίσης να είναι κατάλληλος για λιγότερο σοβαρές παρατυπίες σε μεμονωμένα έργα σε σχέση με τα θεμελιώδη στοιχεία.

Το γεγονός ότι ο τρόπος με τον οποίο το σύστημα λειτουργεί είναι τελειοποιήσιμος δεν αποτελεί από μόνο του επαρκή λόγο για δημοσιονομική διόρθωση. Πρέπει να υφίσταται σοβαρή έλλειψη συμμόρφωσης με ρητούς κοινοτικούς κανόνες ή πρότυπα ορθής πρακτικής και η έλλειψη αυτή να εκθέτει το Ταμείο σε πραγματικό κίνδυνο ζημίας ή παρατυπίας.

Διόρθωση 2 %

Σε περίπτωση που οι επιδόσεις είναι επαρκείς όσον αφορά τα θεμελιώδη στοιχεία του συστήματος αλλά υπάρχει πλήρης αδυναμία λειτουργίας ενός ή περισσοτέρων δευτερευόντων στοιχείων, δικαιολογείται διόρθωση κατά 2 %, επειδή ο κίνδυνος ζημίας για το Ταμείο είναι χαμηλότερος και η παράβαση λιγότερο σοβαρή.

Η διόρθωση κατά 2 % αυξάνεται σε 5 % σε περίπτωση που η ίδια ανεπάρκεια όσον αφορά τη δαπάνη διαπιστωθεί μετά την ημερομηνία της πρώτης διόρθωσης που έχει επιβληθεί και το κράτος μέλος έχει παραλείψει να λάβει κατάλληλα διορθωτικά μέτρα για το μέρος του συστήματος που παρουσίασε τις ελλείψεις μετά την πρώτη διόρθωση.

Η διόρθωση κατά 2 % δικαιολογείται επίσης σε περίπτωση που η Επιτροπή έχει ενημερώσει το κράτος μέλος, χωρίς την επιβολή καμιάς διόρθωσης, σχετικά με την ανάγκη να γίνουν βελτιώσεις σε δευτερεύοντα στοιχεία του συστήματος τα οποία υφίστανται μεν αλλά δεν λειτουργούν ικανοποιητικά και το κράτος μέλος δεν έχει λάβει τα απαιτούμενα μέτρα.

Διορθώσεις επιβάλλονται μόνον για ελλείψεις δευτερευόντων στοιχείων στα συστήματα διαχείρισης και ελέγχου εφόσον δεν έχουν εντοπιστεί ελλείψεις θεμελιωδών στοιχείων. Σε περίπτωση που υφίστανται ελλείψεις όσον αφορά δευτερεύοντα καθώς και θεμελιώδη στοιχεία, επιβάλλονται διορθώσεις μόνο κατά το ποσοστό που εφαρμόζεται για τα θεμελιώδη στοιχεία.

2.4.   Οριακές περιπτώσεις

Σε περίπτωση που η διόρθωση που προκύπτει από την αυστηρή εφαρμογή αυτών των κατευθυντηρίων γραμμών είναι σαφώς δυσανάλογη, μπορεί να προταθεί χαμηλότερος συντελεστής διόρθωσης.

Παραδείγματος χάρη, στις περιπτώσεις που οι ανεπάρκειες οφείλονται σε δυσχέρειες ερμηνείας κοινοτικών κανόνων ή απαιτήσεων (εκτός από τις περιπτώσεις κατά τις οποίες αναμένεται λογικά ότι το κράτος μέλος πρέπει να θέσει τις δυσχέρειες αυτές υπόψη της Επιτροπής) και οι εθνικές αρχές έλαβαν αποτελεσματικά μέτρα για την αποκατάσταση των ανεπαρκειών αμέσως μετά την εκδήλωσή τους, ο παράγων αυτός είναι δυνατόν να ληφθεί υπόψη ως ελαφρυντικό και να προταθεί χαμηλότερος συντελεστής ή να μην προταθεί καμία διόρθωση. Ομοίως, πρέπει να δίδεται δέουσα προσοχή στις απαιτήσεις νομικής ασφάλειας στις περιπτώσεις που οι ανεπάρκειες δεν δηλώθηκαν μετά τη διενέργεια προηγούμενων λογιστικών ελέγχων από τις υπηρεσίες της Επιτροπής.

Σε γενικές γραμμές, το γεγονός ότι επήλθαν βελτιώσεις στα ατελή συστήματα διαχείρισης και ελέγχου αμέσως μετά την αναφορά των ανεπαρκειών στα κράτη μέλη δεν θεωρείται ως ελαφρυντικός παράγων κατά την εκτίμηση της δημοσιονομικής επίπτωσης των συστηματικών παρατυπιών πριν από τη βελτίωση.

2.5.   Βάση εκτίμησης

Σε περίπτωση που είναι γνωστή η κατάσταση σε άλλα κράτη μέλη, η Επιτροπή πρέπει να πραγματοποιεί σχετική σύγκριση, ώστε κατά την εκτίμηση των συντελεστών διόρθωσης να εξασφαλίζεται ίση μεταχείριση.

Ο συντελεστής διόρθωσης εφαρμόζεται στο μέρος της δαπάνης που εκτίθεται σε κινδύνους. Όταν οι ανεπάρκειες προκύπτουν από αδυναμία του κράτους μέλους να εφαρμόσει κατάλληλο σύστημα ελέγχου, τότε η διόρθωση εφαρμόζεται στο σύνολο των δαπανών που αφορούν το εν λόγω σύστημα ελέγχου. Όταν υπάρχει λόγος να υποτεθεί ότι η ανεπάρκεια περιορίζεται στην ανεπάρκεια μιας συγκεκριμένης αρχής ή περιφέρειας όσον αφορά την εφαρμογή του συστήματος ελέγχου που έχει υιοθετήσει το κράτος μέλος, η διόρθωση πρέπει να περιορίζεται στις δαπάνες που ελέγχει η εν λόγω αρχή ή περιφέρεια. Παραδείγματος χάρη, όταν η ανεπάρκεια αφορά τον έλεγχο των κριτηρίων επιλεξιμότητας για υψηλότερο ποσοστό ενίσχυσης, τότε η διόρθωση πρέπει να βασίζεται στη διαφορά μεταξύ του υψηλότερου και του χαμηλότερου ποσοστού ενίσχυσης.

Κανονικά η διόρθωση θα πρέπει να αφορά τις δαπάνες για το μέτρο κατά την εξεταζόμενη περίοδο, παραδείγματος χάρη για ένα οικονομικό έτος. Ωστόσο, όταν η παρατυπία απορρέει από συστηματικές ανεπάρκειες εμφανώς μακροχρόνιες και με επιπτώσεις σε δαπάνες αρκετών ετών, τότε η διόρθωση πρέπει να αφορά το σύνολο των δαπανών που έχουν δηλωθεί από το κράτος μέλος αφότου προέκυψε η ανεπάρκεια του συστήματος μέχρι το μήνα κατά τον οποίο επανορθώθηκε.

Όταν εντοπίζονται αρκετές ανεπάρκειες στο ίδιο σύστημα, οι κατ’ αποκοπήν διορθώσεις δεν είναι σωρευτικές και λαμβάνεται υπόψη η σοβαρότερη ανεπάρκεια ως ένδειξη των κινδύνων που παρουσιάζει το σύστημα ελέγχου στο σύνολό του (2). Οι συντελεστές εφαρμόζονται στις εναπομένουσες δαπάνες μετά την αφαίρεση των ποσών που απορρίπτονται για μεμονωμένους φακέλους. Σε περίπτωση που κράτος μέλος δεν εφαρμόζει τις κυρώσεις που προβλέπονται από το κοινοτικό δίκαιο, η δημοσιονομική διόρθωση πρέπει να ανέλθει στο ποσό των κυρώσεων που δεν έχουν εφαρμοστεί, με προσαύξηση κατά 2 % για τις εναπομένουσες αιτήσεις, δεδομένου ότι η μη εφαρμογή κυρώσεων αυξάνει τον κίνδυνο υποβολής παράτυπων αιτήσεων.

3.   ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΚΑΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΚΑΘΑΡΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΩΝ ΔΙΟΡΘΩΣΕΩΝ

Σε περίπτωση που το κράτος μέλος προέβη στη δημοσιονομική διόρθωση που προτείνεται σύμφωνα με τη διαδικασία του άρθρου 26 παράγραφος 2 της απόφασης 2004/904/ΕΚ, η Επιτροπή δεν χρειάζεται να επιβάλει καθαρή μείωση της χρηματοδότησης του προγράμματος αλλά μπορεί να επιτρέψει στο κράτος μέλος να διαθέσει εκ νέου τα αποδεσμευμένα ποσά. Ωστόσο, οι δημοσιονομικές διορθώσεις που επιβάλλονται από την Επιτροπή βάσει των διατάξεων του άρθρου 26 παράγραφος 2 της απόφασης 2004/904/ΕΚ μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας του άρθρου 26 παράγραφοι 3 και 4 της ίδιας απόφασης συνεπάγονται σε όλες τις περιπτώσεις καθαρή μείωση της ενδεικτικής χρηματοδότησης από το Ταμείο.

Πρέπει να γίνεται αυτόματα καθαρή διόρθωση όταν η Επιτροπή κρίνει ότι το κράτος μέλος δεν έλαβε σοβαρά υπόψη τα συμπεράσματα σχετικά με τις παρατυπίες που διαπιστώθηκαν από την Επιτροπή ή από εθνικά όργανα ή/και όταν η παρατυπία αφορά σοβαρή ανεπάρκεια των συστημάτων διαχείρισης ή ελέγχου του κράτους μέλους ή των αρχών διαχείρισης ή πληρωμής.

Όλα τα ποσά που οφείλονται στην Επιτροπή μετά από καθαρές διορθώσεις πρέπει να καταβάλλονται με τόκους υπερημερίας σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 26 παράγραφος 4 της απόφασης 2004/904/ΕΚ και σύμφωνα με το άρθρο 3 παράγραφος 1 της παρούσας απόφασης.


(1)  ΕΕ L 312 της 23.12.1995, σ. 1.

(2)  Βλ. επίσης τμήμα 2.3 (διόρθωση 2 %).


14.6.2006   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

L 162/20


ΑΠΌΦΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΉΣ

της 20ής Ιανουαρίου 2006

για τη θέσπιση λεπτομερών κανόνων εφαρμογής της απόφασης 2004/904/ΕΚ του Συμβουλίου όσον αφορά τα συστήματα διαχείρισης και ελέγχου των κρατών μελών, καθώς και κανόνων για τη διοικητική και δημοσιονομική διαχείριση των έργων που συγχρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο για τους Πρόσφυγες

[κοινοποιηθείσα υπό τον αριθμό Ε(2006) 51/3]

(Τα κείμενα στην τσεχική, ολλανδική, αγγλική, εσθονική, φινλανδική, γαλλική, γερμανική, ελληνική, ουγγρική, ιταλική, σουηδική, λεττονική, λιθουανική, πολωνική, πορτογαλική, σλοβακική, σλοβενική και ισπανική γλώσσα είναι τα μόνα αυθεντικά)

(2006/401/ΕΚ)

Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ,

Έχοντας υπόψη:

τη συνθήκη για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας,

την απόφαση αριθ. 2004/904/ΕΚ του Συμβουλίου, της 2ας Δεκεμβρίου 2004, για τη σύσταση του Ευρωπαϊκού Ταμείου για τους Πρόσφυγες για την περίοδο 2005-2010 Επιτροπή (1), και ιδίως το άρθρο 13 παράγραφος 5,

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)

Για να διασφαλιστεί η χρηστή δημοσιονομική διαχείριση των συνδρομών που χορηγούνται βάσει του Ευρωπαϊκού Ταμείου για τους Πρόσφυγες (του Ταμείου), πρέπει να εκδοθούν κοινές κατευθυντήριες γραμμές για την οργάνωση των καθηκόντων των αρχών που είναι αρμόδιες για την υλοποίηση συγχρηματοδοτούμενων ενεργειών.

(2)

Για να διασφαλιστεί ότι η χρησιμοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων είναι σύμφωνη με τις αρχές της χρηστής δημοσιονομικής διαχείρισης, πρέπει να θεσπιστούν συστήματα διαχείρισης και ελέγχου που να προβλέπουν επαρκή διαδρομή ελέγχου και να παρέχουν στην Επιτροπή κάθε απαιτούμενη συνδρομή για την πραγματοποίηση ελέγχων και, ιδιαίτερα, δειγματοληπτικών ελέγχων.

(3)

Για να διασφαλιστεί η αποτελεσματική και ενδεδειγμένη χρήση των κοινοτικών κονδυλίων, απαιτείται η θέσπιση ενιαίων κριτηρίων για τους ελέγχους που διενεργούνται από τα κράτη μέλη σύμφωνα με το άρθρο 25 της απόφασης 2004/904/ΕΚ.

(4)

Για να διασφαλιστεί η ενιαία αντιμετώπιση των δηλώσεων δαπανών για τις οποίες ζητούνται ενισχύσεις από το Ταμείο βάσει του άρθρου 24 της απόφασης 2004/904/ΕΚ, πρέπει να θεσπιστεί τυποποιημένο έντυπο για τη δήλωση των δαπανών.

(5)

Σύμφωνα με το άρθρο 3 του πρωτοκόλλου σχετικά με τη θέση του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ιρλανδίας, το οποίο προσαρτάται στη συνθήκη για την Ευρωπαϊκή Ένωση και στη συνθήκη για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, το Ηνωμένο Βασίλειο συμμετέχει στην απόφαση 2004/904/ΕΚ και, συνεπώς, στην παρούσα απόφαση.

(6)

Σύμφωνα με το άρθρο 3 του πρωτοκόλλου σχετικά με τη θέση του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ιρλανδίας, το οποίο προσαρτάται στη συνθήκη για την Ευρωπαϊκή Ένωση και στη συνθήκη για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, η Ιρλανδία συμμετέχει στην απόφαση 2004/904/ΕΚ και, συνεπώς, στην παρούσα απόφαση.

(7)

Σύμφωνα με τα άρθρα 1 και 2 του πρωτοκόλλου σχετικά με τη θέση της Δανίας, το οποίο προσαρτάται στη συνθήκη για την Ευρωπαϊκή Ένωση και στη συνθήκη για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, η Δανία δεν συμμετέχει στην απόφαση 2004/904/ΕΚ και, συνεπώς, δεν δεσμεύεται από την παρούσα απόφαση ούτε υπόκειται στην εφαρμογή της.

(8)

Τα μέτρα που προβλέπονται στην παρούσα απόφαση είναι σύμφωνα με τη γνώμη της επιτροπής που συγκροτήθηκε βάσει του άρθρου 11 της απόφασης 2004/904/ΕΚ,

ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΑΠΟΦΑΣΗ:

ΚΕΦΑΛΑIΟ I

ΠΕΔΙΟ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΚΑΙ ΟΡΙΣΜΟΙ

Άρθρο 1

Η παρούσα απόφαση θεσπίζει λεπτομερείς κανόνες για την εφαρμογή της απόφασης 2004/904/ΕΚ όσον αφορά τα συστήματα διαχείρισης και ελέγχου καθώς και κανόνες για τη διοικητική και δημοσιονομική διαχείριση των χρηματοδοτήσεων που χορηγούνται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο για τους Πρόσφυγες («το Ταμείο») και τις οποίες διαχειρίζονται τα κράτη μέλη.

Άρθρο 2

Για τους σκοπούς της παρούσας απόφασης ισχύουν οι ακόλουθοι ορισμοί:

1)

«Αρμόδια αρχή»: κάθε λειτουργικό όργανο του κράτους μέλους ή εθνικό δημόσιο όργανο που ορίζεται από το κράτος μέλος βάσει του άρθρου 13 παράγραφος 1 της απόφασης 2004/904/ΕΚ.

2)

«Εξουσιοδοτημένη αρχή»: κάθε δημόσια διοικητική υπηρεσία ή νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου που διέπεται από το δίκαιο του κράτους μέλους και αναλαμβάνει αποστολή δημόσιας υπηρεσίας, στο οποίο η αρμόδια αρχή αναθέτει ορισμένα ή όλα τα εκτελεστικά της καθήκοντα βάσει του άρθρου 13 παράγραφος 1 της απόφασης 2004/904/ΕΚ.

3)

«Αρχή πιστοποίησης»: κάθε άτομο ή υπηρεσία επιχειρησιακά ανεξάρτητη από οποιονδήποτε διατάκτη της αρμόδιας αρχής και από οποιαδήποτε εξουσιοδοτημένη αρχή, που ορίζεται από το κράτος μέλος με σκοπό την πιστοποίηση των δηλώσεων δαπανών βάσει του άρθρου 24 παράγραφος 2 της απόφασης 2004/904/ΕΚ.

4)

«Αρχή ελέγχου»: κάθε άτομο ή υπηρεσία επιχειρησιακά ανεξάρτητη από οποιονδήποτε διατάκτη της αρμόδιας αρχής και από οποιαδήποτε εξουσιοδοτημένη αρχή, που ορίζεται από το κράτος μέλος με σκοπό τους λογιστικούς και λοιπούς ελέγχους των ενεργειών βάσει του άρθρου 25 παράγραφος 1 στοιχείο α) της απόφασης 2004/904/ΕΚ.

ΚΕΦΑΛΑIΟ II

ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΥ

Άρθρο 3

Γενικές αρχές

Τα συστήματα διαχείρισης και ελέγχου που εφαρμόζουν τα κράτη μέλη πρέπει να προβλέπουν:

1)

τον σαφή καθορισμό των αρμοδιοτήτων των οικείων οργάνων ή/και ατόμων στους τομείς διαχείρισης και ελέγχου και τη σαφή κατανομή αρμοδιοτήτων στο πλαίσιο κάθε οργάνου,

2)

τον σαφή διαχωρισμό των καθηκόντων μεταξύ των οικείων οργάνων, υπηρεσιών ή/και ατόμων όσον αφορά τη διαχείριση, τον έλεγχο και την πιστοποίηση των δαπανών,

3)

τη χορήγηση κατάλληλων πόρων σε κάθε όργανο ή υπηρεσία για την άσκηση των καθηκόντων που τους έχουν ανατεθεί καθόλη τη διάρκεια της περιόδου υλοποίησης των ενεργειών που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο,

4)

αποτελεσματικό σύστημα εσωτερικού ελέγχου στο πλαίσιο της αρμόδιας αρχής και οποιασδήποτε άλλης εξουσιοδοτημένης αρχής,

5)

αξιόπιστες υπηρεσίες λογιστικής, παρακολούθησης και σύνταξης δημοσιονομικών εκθέσεων σε μηχανογραφημένη μορφή,

6)

αποτελεσματικό σύστημα σύνταξης εκθέσεων και παρακολούθησης σε περίπτωση ανάθεσης της εκτέλεσης εργασιών σε τρίτους,

7)

λεπτομερή εγχειρίδια διαδικασιών για τα προς εκτέλεση καθήκοντα,

8)

αποτελεσματικές ρυθμίσεις για τον έλεγχο της εύρυθμης λειτουργίας του συστήματος,

9)

συστήματα και διαδικασίες για την εξασφάλιση επαρκούς διαδρομής ελέγχου,

10)

διαδικασίες υποβολής εκθέσεων και παρακολούθησης για τις παρατυπίες καθώς και για την ανάκτηση αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών.

Άρθρο 4

Ορισμός αρχών

1)   Το κράτος μέλος πρέπει να ορίσει τις εξής αρχές:

Αρμόδια αρχή,

Αρχή πιστοποίησης,

Αρχή ελέγχου.

2)   Με την επιφύλαξη των διατάξεων της παρούσας απόφασης, το κράτος μέλος καθορίζει όλες τις λεπτομέρειες των σχέσεών του με τις εν λόγω αρχές, οι οποίες ενεργούν σε πλήρη συμμόρφωση προς τα θεσμικά, νομικά και δημοσιονομικά συστήματα του οικείου κράτους μέλους.

3)   Με την επιφύλαξη των διατάξεων του άρθρου 3 σημείο 2, ορισμένα ή όλα τα καθήκοντα διαχείρισης, πιστοποίησης και ελέγχου μπορούν να εκτελούνται στο πλαίσιο του ίδιου οργάνου.

Άρθρο 5

Αρμόδια αρχή

1)   Η αρμόδια αρχή είναι υπεύθυνη για τη διαχείριση και την εκτέλεση των πολυετών και ετήσιων προγραμμάτων που στηρίζονται από το Ταμείο με αποτελεσματικό, αποδοτικό και ορθό τρόπο και, ιδιαίτερα, για:

α)

την υποβολή στην Επιτροπή του πολυετούς προγράμματος σύμφωνα με το υπόδειγμα που προβλέπεται στο παράρτημα 1,

β)

την υποβολή στην Επιτροπή του ετήσιου προγράμματος σύμφωνα με το υπόδειγμα που προβλέπεται στο παράρτημα 2,

γ)

την εξασφάλιση ότι τα έργα επιλέγονται για χρηματοδότηση σύμφωνα με τους όρους και τα κριτήρια που προβλέπονται στα άρθρα 14 και 20 της απόφασης 2004/904/ΕΚ και σύμφωνα με τις τυποποιημένες διαδικασίες που προβλέπονται στο άρθρο 10 της παρούσας απόφασης, με την επιφύλαξη των συμπληρωματικών κριτηρίων που ορίζονται στους ισχύοντες κοινοτικούς και εθνικούς κανόνες,

δ)

την εξασφάλιση αποτελεσματικής, συμβατικής και δημοσιονομικής διαχείρισης των ενεργειών σύμφωνα με τις τυποποιημένες διαδικασίες που προβλέπονται στο άρθρο 11 της παρούσας απόφασης,

ε)

την εξασφάλιση της νομιμότητας και κανονικότητας των συναλλαγών.

2)   Η αρμόδια αρχή καθορίζει διαδικασίες για να διασφαλίζεται ότι όλα τα έγγραφα που αφορούν τις δαπάνες και τους ελέγχους που απαιτούνται για την εξασφάλιση επαρκούς διαδρομής ελέγχου τηρούνται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 9.

3)   Η αρμόδια αρχή εξασφαλίζει ότι, για τη διενέργεια των ελέγχων που προβλέπονται στο άρθρο 25 παράγραφος 1 στοιχείο α) της απόφασης 2004/904/ΕΚ, η αρχή ελέγχου δέχεται όλες τις απαιτούμενες πληροφορίες για τις εφαρμοζόμενες διαδικασίες διαχείρισης και για τα έργα που συγχρηματοδοτούνται από το Ταμείο.

4)   Η αρμόδια αρχή εξασφαλίζει ότι η αρχή πιστοποίησης, για την εκτέλεση των καθηκόντων της, δέχεται όλες τις απαιτούμενες πληροφορίες σχετικά με τις εφαρμοζόμενες διαδικασίες διαχείρισης, τα έργα που συγχρηματοδοτούνται από το Ταμείο και τα αποτελέσματα των ελέγχων που διενεργούνται από την αρχή ελέγχου.

5)   Η αρμόδια αρχή δέχεται όλες τις πληρωμές που γίνονται από την Επιτροπή και είναι υπεύθυνη για την καταβολή τους στους δικαιούχους. Η αρμόδια αρχή υποβάλλει στην Επιτροπή τις αιτήσεις πληρωμής οι οποίες συντάσσονται σύμφωνα με το παράρτημα 5 και συνοδεύονται, όπου ενδείκνυται, από έκθεση προόδου ή τελική έκθεση για την οποία παρέχονται υποδείγματα στα παραρτήματα 3 και 4, και από τη δήλωση δαπανών συντεταγμένη σύμφωνα με το παράρτημα 6, δεόντως πιστοποιημένη από την αρχή πιστοποίησης.

6)   Η αρμόδια αρχή εξασφαλίζει ότι οι εκθέσεις σχετικά με την εκτέλεση και την αξιολόγηση των έργων που συγχρηματοδοτούνται από το Ταμείο καταρτίζονται σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που προβλέπεται στο άρθρο 28 της απόφασης 2004/904/ΕΚ.

Άρθρο 6

Ανάθεση καθηκόντων από την αρμόδια αρχή

Η αρμόδια αρχή, όταν αναθέτει το σύνολο ή μέρος των καθηκόντων της σε εξουσιοδοτημένη αρχή, καθορίζει με ακρίβεια την έκταση των καθηκόντων αυτών και θεσπίζει λεπτομερείς διαδικασίες για την εκτέλεσή τους, οι οποίες είναι σύμφωνες με τις διατάξεις του άρθρου 3.

Οι διαδικασίες αυτές προβλέπουν τακτική ενημέρωση της αρμόδιας αρχής σχετικά με την καλή εκτέλεση των μεταβιβασθέντων καθηκόντων και περιγραφή των χρησιμοποιούμενων μέσων.

Η αρμόδια αρχή γνωστοποιεί στην εξουσιοδοτημένη αρχή τα καθήκοντα που της μεταβιβάζει και η τελευταία έχει λάβει υπό σημείωση.

Άρθρο 7

Αρχή ελέγχου

1)   Η αρχή ελέγχου είναι υπεύθυνη για την εξασφάλιση της οργάνωσης των ελέγχων που ορίζονται στο άρθρο 25 παράγραφος 1 στοιχείο α) της απόφασης 2004/904/ΕΚ σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα.

2)   Οι έλεγχοι που αναφέρονται στην παράγραφο 1 καλύπτουν δειγματοληπτικά ορισμένα από τα συγχρηματοδοτούμενα έργα που επιλέχθηκαν με βάση την εξέταση των κινδύνων και τα οποία αντιπροσωπεύουν τουλάχιστον 10 % των συνολικών επιλέξιμων δαπανών για κάθε ετήσιο πρόγραμμα. Η μέθοδος δειγματοληψίας πρέπει να λαμβάνει υπόψη τα εξής κριτήρια:

α)

ότι υπάρχει κατάλληλος συνδυασμός ειδών και μεγεθών έργων,

β)

ότι λαμβάνονται υπόψη οι παράγοντες κινδύνου που επισημαίνονται κατά τη διάρκεια των εθνικών ή κοινοτικών ελέγχων καθώς και οι σχέσεις κόστους-οφέλους με βάση τους ελέγχους που ήδη πραγματοποιήθηκαν,

γ)

ότι, σύμφωνα με τη μέθοδο δειγματοληψίας που εφαρμόζεται για τους προβλεπόμενους ελέγχους στο άρθρο 25, εξασφαλίζεται η επιλογή αντιπροσωπευτικών έργων για τον πληθυσμό κάθε ετήσιου προγράμματος.

3)   Κατά τη διενέργεια των ελέγχων, η αρχή ελέγχου ελέγχει τα εξής:

α)

τη δέουσα εφαρμογή των συστημάτων διαχείρισης και ελέγχου και τις ενδεχόμενες ελλείψεις τους καθώς και τη σοβαρότητά τους,

β)

την ύπαρξη επαρκούς διαδρομής ελέγχου,

γ)

εάν υπάρχει αντιστοιχία ανάμεσα σε επαρκή αριθμό λογιστικών εγγράφων και στα δικαιολογητικά έγγραφα που τηρούνται από την αρμόδια αρχή ή κάθε εξουσιοδοτημένο όργανο, τους δικαιούχους των επιχορηγήσεων και, ενδεχομένως, από άλλους οργανισμούς ή επιχειρήσεις που συμμετέχουν στην υλοποίηση του έργου,

δ)

ότι οι δαπάνες ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις επιλεξιμότητας που προβλέπονται στην απόφαση E(2006)51 τελικό/1 της Επιτροπής, στις απαιτήσεις που καθορίστηκαν κατά την εθνική διαδικασία επιλογής, στις διατάξεις της συμφωνίας επιχορήγησης ή της νομικής πράξης για την παροχή της επιχορήγησης και στις όντως εκτελεσθείσες εργασίες,

ε)

ότι ο πραγματικός ή ο προβλεπόμενος προορισμός του έργου ανταποκρίνεται στους στόχους που περιγράφονται στα άρθρα 4 έως 7 της απόφασης 2004/904/ΕΚ και είναι προς όφελος του πληθυσμού στόχου που ορίζεται στο άρθρο 3 της απόφασης 2004/904/ΕΚ,

στ)

ότι η χρηματοδοτική συμμετοχή της Κοινότητας είναι σύμφωνη με τους όρους που προβλέπονται στο άρθρο 20 της απόφασης 2004/904/ΕΚ ή σε οποιαδήποτε άλλη ισχύουσα κοινοτική διάταξη και ότι έχει πραγματικά καταβληθεί στους τελικούς δικαιούχους χωρίς περικοπές ή καθυστερήσεις,

ζ)

ότι έχει όντως διατεθεί η κατάλληλη συγχρηματοδότηση.

4)   Η τελική έκθεση σχετικά με την εκτέλεση του ετήσιου προγράμματος που προβλέπεται στο άρθρο 28 παράγραφος 2 της απόφασης 2004/904/ΕΚ περιλαμβάνει τα αποτελέσματα όλων των ελέγχων που διενεργούνται από την αρχή ελέγχου καθώς και την περιγραφή των μέτρων που λαμβάνονται από την αρμόδια αρχή για την αντιμετώπιση των ανωμαλιών και των παρατυπιών που διαπιστώνονται.

Άρθρο 8

Αρχή πιστοποίησης

Η αρχή πιστοποίησης είναι υπεύθυνη για την πιστοποίηση των καταστάσεων δαπανών που συντάσσει η αρμόδια αρχή σύμφωνα με το άρθρο 24 της απόφασης 2004/904/ΕΚ, με βάση το υπόδειγμα που προβλέπεται στο παράρτημα 6.

Η πιστοποίηση εξασφαλίζει ότι:

1)

η κατάσταση δαπανών είναι ακριβής, ότι προκύπτει από αξιόπιστα λογιστικά συστήματα και ότι στηρίζεται σε επαληθεύσιμα δικαιολογητικά,

2)

οι δηλωθείσες δαπάνες είναι σύμφωνες προς τους ισχύοντες κοινοτικούς και εθνικούς κανόνες και ότι πραγματοποιήθηκαν για έργα τα οποία επιλέχθηκαν για χρηματοδότηση με βάση τα κριτήρια του ετήσιου προγράμματος και είναι σύμφωνα με τους ισχύοντες κοινοτικούς και εθνικούς κανόνες,

3)

για λόγους πιστοποίησης, η αρχή πιστοποίησης έλαβε κατάλληλες πληροφορίες από την αρμόδια αρχή για τις εφαρμοζόμενες διαδικασίες διαχείρισης, για τα έργα που συγχρηματοδοτούνται από το Ταμείο και για τους ελέγχους που διενεργούνται σε σχέση με τις δαπάνες που περιλαμβάνονται στις καταστάσεις δαπανών,

4)

τα αποτελέσματα όλων των ελέγχων που διενεργούνται από την αρχή ελέγχου λαμβάνονται δεόντως υπόψη,

5)

η είσπραξη κοινοτικών κεφαλαίων τα οποία μετά από διαπίστωση παρατυπιών αποδεικνύεται ότι καταβλήθηκαν αχρεωστήτως, καθώς και των σχετικών τόκων, έχει αφαιρεθεί δεόντως από τη δήλωση δαπανών.

Άρθρο 9

Διαδρομή ελέγχου

1)   Τα συστήματα διαχείρισης και ελέγχου των κρατών μελών διασφαλίζουν επαρκή διαδρομή ελέγχου.

2)   Η διαδρομή ελέγχου θεωρείται επαρκής όταν επιτρέπει:

α)

τη συμφωνία των πιστοποιημένων δηλώσεων δαπανών που υποβάλλονται στην Επιτροπή με τις χωριστές καταστάσεις δαπανών και τα δικαιολογητικά έγγραφα που τηρούνται στα διάφορα διοικητικά επίπεδα της αρμόδιας αρχής και κάθε εξουσιοδοτημένης αρχής καθώς και από τους τελικούς δικαιούχους,

και

β)

τον έλεγχο της κατανομής και της μεταφοράς των κοινοτικών πόρων που χορηγούνται από το Ταμείο καθώς και άλλων πηγών συγχρηματοδότησης του έργου.

3)   Η αρμόδια αρχή θεσπίζει διαδικασίες που εξασφαλίζουν ότι τηρείται αρχείο του τόπου στον οποίον βρίσκονται όλα τα έγγραφα που αφορούν συγκεκριμένες πληρωμές που πραγματοποιούνται βάσει του Ευρωπαϊκού Ταμείου για τους Πρόσφυγες, και ότι έγγραφα αυτά μπορούν να διατεθούν για επιθεώρηση μετά από αίτημα που υποβάλλεται από:

α)

την αρχή ελέγχου,

β)

την αρχή πιστοποίησης,

γ)

τους υπαλλήλους και τους εξουσιοδοτημένους εκπροσώπους της Επιτροπής, συμπεριλαμβανομένων της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) και του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου.

4)   Κατά τη διάρκεια πέντε ετών μετά την πληρωμή του τελικού υπολοίπου για κάθε ετήσιο πρόγραμμα από την Επιτροπή, η αρμόδια αρχή θέτει στη διάθεση της Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) και του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου όλα τα σχετικά δικαιολογητικά, δηλαδή τα πρωτότυπα έγγραφα ή επικυρωμένα αντίγραφα των πρωτοτύπων σε κοινώς αποδεκτά μέσα καταχώρισης δεδομένων, σχετικά με τις δαπάνες και τους ελέγχους που αφορούν το εν λόγω έργο. Η περίοδος αυτή αναστέλλεται σε περίπτωση δικαστικών διαδικασιών ή κατόπιν δεόντως αιτιολογημένης αίτησης της Επιτροπής.

ΚΕΦΑΛΑIΟ III

ΚΑΝΟΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΜΟΔΙΑ ΑΡΧΗ

Άρθρο 10

Διαδικασίες επιλογής και ανάθεσης

Η αρμόδια αρχή ορίζει λεπτομερείς διαδικασίες για την επιλογή των ενεργειών που πρέπει να συγχρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο για τους Πρόσφυγες, στις οποίες περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων:

α)

η οργάνωση των διαδικασιών επιλογής και ανάθεσης σύμφωνα με τις αρχές της διαφάνειας και της ίσης μεταχείρισης και, ενδεχομένως, σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες για τις δημόσιες συμβάσεις, καθώς και η λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για την αποτροπή ενδεχόμενων συγκρούσεων συμφερόντων,

β)

η δημοσίευση προσκλήσεων υποβολής προτάσεων και προσφορών μέσω κατάλληλων διαύλων σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο,

γ)

η παραλαβή των αιτήσεων, η απόδειξη παραλαβής, η καταγραφή και η αρχειοθέτηση των αιτήσεων συγχρηματοδότησης,

δ)

η τυπική, ποιοτική και δημοσιονομική εξέταση και αξιολόγηση των αιτήσεων με βάση τα κριτήρια που προβλέπονται στις προσκλήσεις υποβολής προτάσεων ή προσφορών,

ε)

η διοργάνωση συνεδριάσεων και επαφών με τις επιτροπές επιλογής ή αξιολόγησης,

στ)

οι διαβουλεύσεις με αρμόδια όργανα όσον αφορά τη συμπληρωματικότητα των προτεινόμενων ενεργειών με άλλα περιφερειακά, εθνικά και κοινοτικά χρηματοδοτικά μέσα,

ζ)

η έκδοση της απόφασης για την επιλογή έργων σε κατάλληλο επίπεδο της αρμόδιας αρχής,

η)

η δημοσίευση των αποτελεσμάτων της διαδικασίας επιλογής και ανάθεσης,

θ)

η γραπτή ενημέρωση κάθε υποψηφίου για τα αποτελέσματα της διαδικασίας επιλογής με επεξήγηση σχετικά με τις αποφάσεις επιλογής.

Άρθρο 11

Διαδικασίες για τη διοικητική, συμβατική και δημοσιονομική διαχείριση των ενεργειών

1)   Η αρμόδια αρχή ορίζει λεπτομερείς διαδικασίες για τις ενέργειες διαχείρισης, στις οποίες μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται:

α)

η υπογραφή συμβάσεων, συμφωνιών επιχορήγησης ή άλλων νομικών μέσων ισοδύναμης μορφής με επιλεγμένους δικαιούχους,

β)

η συνέχεια που δίδεται στις συμφωνίες και τις ενδεχόμενες τροποποιήσεις τους με την καθιέρωση συστήματος για τη διοικητική παρακολούθηση των έργων (ανταλλαγή αλληλογραφίας, έκδοση και παρακολούθηση των τροποποιήσεων, καθώς και επιστολές υπενθύμισης, παραλαβή και επεξεργασία των εκθέσεων, κ.λπ.),

γ)

η εξέταση των εκθέσεων δραστηριότητας και των δημοσιονομικών εκθέσεων σχετικά με τα έργα, ο έλεγχος παράδοσης των συγχρηματοδοτούμενων προϊόντων και υπηρεσιών καθώς και, κατά περίπτωση, οι επιτόπου έλεγχοι,

δ)

η εξακρίβωση της πραγματικότητας των δαπανών που δηλώνονται για έργα και η επιλεξιμότητά τους σύμφωνα με τους όρους που προβλέπονται στην απόφαση E(2006)51 τελικό/1 και τους εθνικούς κανόνες,

ε)

οι όροι παραλαβής, ελέγχου και κύρωσης των αιτήσεων πληρωμής καθώς και οι διαδικασίες που αφορούν την εντολή, την πληρωμή και τη λογιστική καταχώριση των δαπανών,

στ)

η είσπραξη μη χρησιμοποιηθέντων κεφαλαίων ή κεφαλαίων που χρησιμοποιήθηκαν από τους δικαιούχους για μη επιλέξιμες δαπάνες.

2)   Οι συμβάσεις ή οι συμφωνίες επιχορήγησης που αναφέρονται στην παράγραφο 1 στοιχείο α) προσδιορίζουν, μεταξύ άλλων:

α)

το ποσό της επιχορήγησης και το μέγιστο ποσοστό όσον αφορά τις επιλέξιμες και τις συνολικές δαπάνες του έργου,

β)

τη λεπτομερή περιγραφή και το χρονοδιάγραμμα του επιχορηγούμενου έργου,

γ)

τον εγκεκριμένο προβλεπόμενο προϋπολογισμό και το σχέδιο χρηματοδότησης του έργου,

δ)

το χρονοδιάγραμμα και τις διατάξεις εφαρμογής της συμφωνίας (υποχρεώσεις υποβολής εκθέσεων, τροποποιήσεις, ολοκλήρωση, κ.λπ.),

ε)

τον προσδιορισμό των επιλέξιμων δαπανών,

στ)

τους όρους καταβολής της επιχορήγησης και την τήρηση λογιστικών βιβλίων.

3)   Η αρμόδια αρχή καταρτίζει σύστημα καταχώρισης και τήρησης λεπτομερών λογιστικών αρχείων σε μηχανογραφημένη μορφή για κάθε έργο στο πλαίσιο των ετήσιων προγραμμάτων και προβλέπει τη συγκέντρωση κατάλληλων δεδομένων σχετικά με την υλοποίηση των έργων για λόγους δημοσιονομικής διαχείρισης, παρακολούθησης, ελέγχου και αξιολόγησης.

ΚΕΦΑΛΑIΟ IV

ΈΛΕΓΧΟΣ

Άρθρο 12

Καθήκοντα των κρατών μελών

1)   Τα κράτη μέλη ευθύνονται για την εξασφάλιση της χρηστής δημοσιονομικής διαχείρισης των ενεργειών που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο καθώς και για τη νομιμότητα και κανονικότητα των σχετικών συναλλαγών. Εξασφαλίζουν ότι οι αρμόδιες αρχές, συμπεριλαμβανομένων των εξουσιοδοτημένων αρχών, των αρχών πιστοποίησης, των αρχών ελέγχου και οποιωνδήποτε άλλων οικείων οργάνων, δέχονται κατάλληλες κατευθυντήριες γραμμές για την εφαρμογή συστημάτων διαχείρισης και ελέγχου ικανών να εξασφαλίζουν ότι τα κοινοτικά κονδύλια χρησιμοποιούνται με αποτελεσματικό και ορθό τρόπο.

2)   Τα κράτη μέλη εξασφαλίζουν ότι τα συστήματα διαχείρισης και ελέγχου είναι οργανωμένα σύμφωνα με τις απαιτήσεις των άρθρων 3 έως 11 και ευθύνονται για την εξασφάλιση της αποτελεσματικής λειτουργίας των συστημάτων καθόλη τη διάρκεια της περιόδου υλοποίησης των ενεργειών που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο.

3)   Κατά την υποβολή της πρότασης για το ετήσιο πρόγραμμα, τα κράτη μέλη υποβάλλουν στην Επιτροπή περιγραφή των συστημάτων σχετικά με την οργάνωση και τις διαδικασίες της αρμόδιας αρχής και κάθε εξουσιοδοτημένης αρχής καθώς και των αρχών πιστοποίησης και ελέγχου, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 3 έως 11.

4)   Τα κράτη μέλη υποβάλλουν ενημερωμένη περιγραφή των συστημάτων διαχείρισης και ελέγχου κάθε φορά που γίνεται οποιαδήποτε ουσιαστική τροποποίηση των συστημάτων και των διαδικασιών.

Άρθρο 13

Αρμοδιότητες της Επιτροπής

1)   Εντός 12 μηνών από την παραλαβή της περιγραφής που προβλέπεται στο άρθρο 12 παράγραφος 3, η Επιτροπή εξετάζει τα έγγραφα των συστημάτων διαχείρισης και ελέγχου που έχουν θεσπίσει τα κράτη μέλη και διενεργεί επιτόπου ελέγχους των εφαρμοζομένων διαδικασιών, των συστημάτων ελέγχου, των λογιστικών συστημάτων και των διαδικασιών σύναψης συμβάσεων και παροχής επιχορηγήσεων που εφαρμόζονται από την αρμόδια αρχή και την εξουσιοδοτημένη αρχή. Η Επιτροπή ενημερώνει το κράτος μέλος για όλες τις ελλείψεις ή ανεπάρκειες που διαπιστώνονται στα συστήματα και για τα απαιτούμενα διορθωτικά μέτρα.

2)   Με την επιφύλαξη των διατάξεων του άρθρου 26 της απόφασης 2004/904/ΕΚ του Συμβουλίου, η Επιτροπή επανεξετάζει τις διαδικασίες ή τα συστήματα κάθε φορά που γίνεται οποιαδήποτε ουσιαστική τροποποίηση.

Άρθρο 14

Συνεργασία με τις αρχές ελέγχου των κρατών μελών

1)   Η Επιτροπή συνεργάζεται με τις αρχές ελέγχου που έχουν ορίσει τα κράτη μέλη για τον συντονισμό των αντίστοιχων σχεδίων και μεθόδων ελέγχου που εφαρμόζουν και προβαίνει αμέσως στην ανταλλαγή των αποτελεσμάτων που προκύπτουν από τους ελέγχους που πραγματοποιούνται σχετικά με τα συστήματα διαχείρισης και ελέγχου, ώστε να επιτυγχάνεται η καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των ελεγκτικών πόρων και να αποφεύγεται η αδικαιολόγητη επανάληψη εργασιών.

2)   Η Επιτροπή και οι αρχές ελέγχου συνέρχονται σε τακτική βάση, τουλάχιστον μια φορά το χρόνο, για να εξετάσουν από κοινού τα αποτελέσματα των ελέγχων που περιλαμβάνονται στις ετήσιες εκθέσεις που υποβάλλονται βάσει του άρθρου 28 παράγραφος 2 της απόφασης 2004/904/ΕΚ, καθώς και για την ανταλλαγή απόψεων για θέματα που αφορούν τη βελτίωση των συστημάτων διαχείρισης και ελέγχου.

ΚΕΦΑΛΑIΟ V

ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩ

Άρθρο 15

Πολυετή και ετήσια προγράμματα

1)   Τα σχέδια των πολυετών και των ετήσιων προγραμμάτων που αναφέρονται στο άρθρο 16 της απόφασης 2004/904/ΕΚ υποβάλλονται στην Επιτροπή σε ευρώ.

2)   Τα κράτη μέλη τα οποία την ημερομηνία της υποβολής του σχεδίου του πολυετούς ή του ετήσιου προγράμματος δεν έχουν ως νόμισμά τους το ευρώ υποβάλλουν τις δημοσιονομικές πληροφορίες που περιέχονται στα παραρτήματα 1 και 2 της παρούσας απόφασης τόσο σε ευρώ όσο και στο εθνικό νόμισμα. Η συναλλαγματική ισοτιμία που χρησιμοποιείται για τη μετατροπή του εθνικού νομίσματος σε ευρώ είναι η ημερήσια ισοτιμία που δημοσιεύθηκε στη σειρά C της Επίσημης Εφημερίδας των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων την τελευταία εργάσιμη ημέρα που προηγείται του μήνα κατά τον οποίο το σχέδιο του πολυετούς ή του ετήσιου προγράμματος υποβάλλεται στην Επιτροπή.

Άρθρο 16

Εκθέσεις, δηλώσεις δαπανών και αιτήσεις πληρωμής

1)   Οι εκθέσεις προόδου, οι τελικές εκθέσεις εκτέλεσης, οι δηλώσεις δαπανών και οι αιτήσεις πληρωμής που προβλέπονται στην απόφαση 2004/904/ΕΚ υποβάλλονται στην Επιτροπή σε ευρώ.

2)   Τα κράτη μέλη τα οποία την ημερομηνία της υποβολής των εκθέσεων δεν έχουν ως νόμισμά τους το ευρώ μπορούν να υποβάλουν τις δημοσιονομικές πληροφορίες που περιέχονται στα παραρτήματα 3, 4 και 6 τόσο σε ευρώ όσο και στο εθνικό νόμισμα. Στην περίπτωση αυτή, η συναλλαγματική ισοτιμία που χρησιμοποιείται για τη μετατροπή του εθνικού νομίσματος σε ευρώ για δαπάνες στο εθνικό νόμισμα, είναι η ημερήσια ισοτιμία που δημοσιεύθηκε στη σειρά C της Επίσημης Εφημερίδας των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων την τελευταία εργάσιμη ημέρα που προηγείται του μήνα κατά την οποία οι δαπάνες καταχωρήθηκαν στα λογιστικά βιβλία της αρμόδιας αρχής.

3)   Όταν το ευρώ καθίσταται το νόμισμα ενός κράτους μέλους, η διαδικασία μετατροπής που ορίζεται στην προηγούμενη παράγραφο συνεχίζει να ισχύει για όλες τις δαπάνες που έχουν καταχωρηθεί στις λογιστικές καταστάσεις από την αρμόδια αρχή πριν από την ημερομηνία έναρξης ισχύος της σταθερής συναλλαγματικής ισοτιμίας για τη μετατροπή του εθνικού νομίσματος σε ευρώ.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ VI

ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΩΝ

Άρθρο 17

Εκκαθάριση λογαριασμών

1)   Εντός εννέα μηνών από τη λήξη της προθεσμίας επιλεξιμότητας των δαπανών που ορίζεται στην ετήσια απόφαση συγχρηματοδότησης από το Ταμείο, η αρμόδια αρχή υποβάλλει στην Επιτροπή τα ακόλουθα έγγραφα:

α)

τελική έκθεση για την υλοποίηση του ετήσιου προγράμματος σύμφωνα με το υπόδειγμα του παραρτήματος 4,

β)

τελική δήλωση δαπανών σύμφωνα με το υπόδειγμα του παραρτήματος 6, πιστοποιημένη από την αρχή πιστοποίησης,

γ)

έκθεση που έχει καταρτιστεί από την αρχή ελέγχου σχετικά με τους διενεργηθέντες ελέγχους,

δ)

αίτηση πληρωμής ή δήλωση επιστροφής σύμφωνα με το υπόδειγμα του παραρτήματος 5.

2)   Η προθεσμία των εννέα μηνών που ορίζεται στην παράγραφο 1 διακόπτεται εάν η Επιτροπή εκδώσει απόφαση με την οποία αναστέλλει τις καταβολές της συγχρηματοδότησης για το σχετικό πρόγραμμα, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 26 παράγραφος 2 της απόφασης 2004/904/ΕΚ. Η περίοδος αρχίζει να υπολογίζεται πάλι από την ημερομηνία κατά την οποία η απόφαση της Επιτροπής που αναφέρεται στο άρθρο 26 παράγραφος 3 της απόφασης 2004/904/ΕΚ κοινοποιήθηκε στο κράτος μέλος.

3)   Με την επιφύλαξη των διατάξεων του άρθρου 26 της απόφασης 2004/904/ΕΚ, εντός 6 μηνών από την παραλαβή των εγγράφων που αναφέρονται στην παράγραφο 1, η Επιτροπή ανακοινώνει στο κράτος μέλος το ποσό των δαπανών που αναγνωρίζονται ότι βαρύνουν το Ταμείο, καθώς και κάθε δημοσιονομική διόρθωση που προκύπτει από τη διαφορά μεταξύ των δαπανών που δηλώθηκαν και εκείνων που αναγνωρίζονται ότι βαρύνουν τον προϋπολογισμό. Το κράτος μέλος διαθέτει προθεσμία τριών μηνών για να υποβάλει τις παρατηρήσεις του.

4)   Εντός τριών μηνών από την παραλαβή των παρατηρήσεων του κράτους μέλους, η Επιτροπή αποφασίζει το ποσό των δαπανών που αναγνωρίζονται ότι βαρύνουν το Ταμείο και ανακτά το υπόλοιπο που προκύπτει από τη διαφορά μεταξύ των οριστικά αναγνωρισμένων δαπανών και των ποσών που έχουν ήδη καταβληθεί στα κράτη μέλη.

5)   Εάν η αρμόδια αρχή δεν χορηγήσει τα έγγραφα που ορίζονται στην παράγραφο 1 εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας και σε αποδεκτή μορφή, η Επιτροπή ακυρώνει αυτόματα τη συγχρηματοδότηση εκ μέρους του Ταμείου για την περίοδο που καλύπτεται από την απόφαση συγχρηματοδότησης, εκδίδει εντολή είσπραξης για όλα τα ποσά που καταβλήθηκαν ήδη ως προχρηματοδότηση στο πλαίσιο της απόφασης συγχρηματοδότησης και προβαίνει στην αποδέσμευση όλων των σχετικών εκκρεμών οφειλών.

6)   Η διαδικασία αυτεπάγγελτης αποδέσμευσης που ορίζεται στην παράγραφο 5 αναστέλλεται, για το ποσό που αντιστοιχεί στα συγκεκριμένα έργα, εφόσον εκκρεμεί δικαστική διαδικασία ή διοικητική προσφυγή με ανασταλτικό αποτέλεσμα στο επίπεδο του κράτους μέλους κατά την υποβολή των εγγράφων που ορίζονται στην παράγραφο 1. Με την υποβολή της μερικής τελικής έκθεσης, το κράτος μέλος παρέχει λεπτομερείς πληροφορίες για τα έργα αυτά και κάθε έξι μήνες αποστέλλει εκθέσεις προόδου για τα εν λόγω έργα. Εντός τριών μηνών από την περάτωση της δικαστικής διαδικασίας ή της διοικητικής προσφυγής, το κράτος μέλος υποβάλλει τα έγγραφα που ορίζονται στην παράγραφο 1 για τα εν λόγω έργα.

ΚΕΦΑΛΑIΟ VII

ΤΕΛΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

Άρθρο 18

Τελικές διατάξεις

Τα κράτη μέλη μπορούν να εφαρμόζουν εθνικούς κανόνες ελέγχου αυστηρότερους από τους προβλεπόμενους στην παρούσα απόφαση.

Άρθρο 19

Η παρούσα απόφαση απευθύνεται στο Βασίλειο του Βελγίου, την Τσεχική Δημοκρατία, την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας, τη Δημοκρατία της Εσθονίας, την Ελληνική Δημοκρατία, το Βασίλειο της Ισπανίας, τη Γαλλική Δημοκρατία, την Ιρλανδία, την Ιταλική Δημοκρατία, την Κυπριακή Δημοκρατία, τη Δημοκρατία της Λεττονίας, τη Δημοκρατία της Λιθουανίας, το Μεγάλο Δουκάτο του Λουξεμβούργου, τη Δημοκρατία της Ουγγαρίας, τη Δημοκρατία της Μάλτας, το Βασίλειο των Κάτω Χωρών, τη Δημοκρατία της Αυστρίας, τη Δημοκρατία της Πολωνίας, την Πορτογαλική Δημοκρατία, τη Δημοκρατία της Σλοβενίας, τη Σλοβακική Δημοκρατία, τη Δημοκρατία της Φινλανδίας, το Βασίλειο της Σουηδίας, το Ηνωμένο Βασίλειο της Μεγάλης Βρετανίας και τη Βόρειο Ιρλανδία.

Βρυξέλλες, 20ής Ιανουαρίου 2006.

Για την Επιτροπή,

Franco FRATTINI

Αντιπρόεδρος


(1)  ΕΕ L 381 της 28.12.2004, σ. 52.


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 1

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

ΣΧΕΔΙΟ ΠΟΛΥΕΤΟΥΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ (2005-2007)

1.   ΚΡΑΤΟΣ ΜΕΛΟΣ

2.   ΑΡΜΟΔΙΑ ΑΡΧΗ ΠΟΥ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ 13 ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ (ΕΤΠ) (ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟ ΟΡΓΑΝΟ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΜΕΛΟΥΣ Η ΕΘΝΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΟΡΓΑΝΟ)

Αρμόδια αρχή κατά την έννοια του άρθρου 13 της απόφασης 2004/904/ΕΚ

Επωνυμία: …

Διεύθυνση: …

Όνομα υπευθύνου προσώπου: …

Αρμόδιος επικοινωνίας: …

Ιδιότητα αρμοδίου επικοινωνίας: …

Τηλέφωνο: …

Φαξ: …

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: …

Εξουσιοδοτημένη αρχή κατά την έννοια του άρθρου 13 παράγραφος 1 της απόφασης 2004/904/ΕΚ (όπου απαιτείται)

(να επισυναφθεί το επίσημο έγγραφο με το οποίο η αρμόδια αρχή ανέθεσε αρμοδιότητα στο εξουσιοδοτημένο όργανο για την εκτέλεση ενεργειών στο πλαίσιο του ΕΤΠ)

Επωνυμία: …

Διεύθυνση: …

Όνομα υπευθύνου προσώπου: …

Αρμόδιος επικοινωνίας: …

Ιδιότητα αρμοδίου επικοινωνίας: …

Τηλέφωνο: …

Φαξ: …

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: …

3.   ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΜΕΛΟΣ

Να περιγραφεί η τρέχουσα κατάσταση στη χώρα σας σχετικά με όρους υποδοχής, διαδικασίες ασύλου, ένταξης και εκούσιου επαναπατρισμού των ομάδων στόχων που προβλέπονται στο άρθρο 3 της απόφασης 2004/904/ΕΚ. Η περιγραφή αυτή πρέπει να περιλαμβάνει τα εξής:

1)

γενική παρουσίαση των τάσεων όσον αφορά τις ομάδες στόχου που αναφέρονται στο άρθρο 3 από το 2003, συμπεριλαμβανομένης της συνοπτικής περιγραφής των κοινωνικών προϋποθέσεων για τους αιτούντες άσυλο, τους πρόσφυγες και τους εκτοπισθέντες (επανεγκατάσταση, εάν συντρέχει περίπτωση),

2)

ένδειξη των δημοσίων πόρων που όντως δαπανήθηκαν για μέτρα υποδοχής, διαδικασίες ασύλου, ένταξης και εκούσιου επαναπατρισμού από την αρχή του 2003,

3)

τα κύρια αποτελέσματα των ενεργειών/έργων που χρηματοδοτήθηκαν από εθνική χρηματοδότηση (εκτός από το ΕΤΠ) από το 2003 όσον αφορά την υποδοχή, τις διαδικασίες ασύλου, την ένταξη και τον εκούσιο επαναπατρισμό. Παρακαλείστε να προβείτε στη συνολική αξιολόγηση του αντικτύπου αυτών των ενεργειών/έργων,

4)

τα κύρια αποτελέσματα των μέτρων/έργων που συγχρηματοδοτήθηκαν από το Ευρωπαϊκό Ταμείο για τους Πρόσφυγες κατά τα προηγούμενα έτη όσον αφορά την υποδοχή, τις διαδικασίες ασύλου, την ένταξη και τον εκούσιο επαναπατρισμό. Παρακαλείστε να προβείτε στη συνολική αξιολόγηση του αντικτύπου αυτών των έργων,

5)

εξέταση των ελλείψεων στη χώρα σας όσον αφορά την υποδοχή, τις διαδικασίες ασύλου, την ένταξη και τον εκούσιο επαναπατρισμό.

4.   ΕΞΕΤΑΣΗ ΤΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΣΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΜΕΛΟΣ

Παρακαλείστε να αναλύσετε τις ανάγκες στη χώρα σας όσον αφορά την υποδοχή, τις διαδικασίες ασύλου, την ένταξη και τον εκούσιο επαναπατρισμό, και να προσδιορίσετε τους λειτουργικούς στόχους για την εκπλήρωση αυτών των αναγκών κατά τη διάρκεια της περιόδου που καλύπτεται από το πρόγραμμα (2005-2007), λαμβάνοντας υπόψη τις κατευθυντήριες γραμμές του πολυετούς προγραμματισμού της Επιτροπής σχετικά με τις προτεραιότητες που αναφέρονται λεπτομερώς παρακάτω:

Προτεραιότητα 1

Εφαρμογή των κυριότερων ενεργειών, συμπεριλαμβανομένων αυτών που αφορούν την ένταξη, οι οποίες καθορίζονται στις ακόλουθες πράξεις:

α)

στον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 343/2003 του Συμβουλίου (1), της 18ης Φεβρουαρίου 2003, για τη θέσπιση των κριτηρίων και μηχανισμών για τον προσδιορισμό του κράτους μέλους που είναι υπεύθυνο για την εξέταση αίτησης ασύλου που υποβάλλεται σε κράτος μέλος από υπήκοο τρίτης χώρας,

β)

στον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 2725/2000 του Συμβουλίου (2), της 11ης Δεκεμβρίου 2000, σχετικά με τη θέσπιση του «Eurodac»για την αντιπαραβολή δακτυλικών αποτυπωμάτων για την αποτελεσματική εφαρμογή της σύμβασης του Δουβλίνου,

γ)

στον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 407/2002 του Συμβουλίου (3), της 28ης Φεβρουαρίου 2002, που θεσπίζει ορισμένους κανόνες εφαρμογής του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 2725/2000 σχετικά με τη θέσπιση του «Εurodac»για την αντιπαραβολή δακτυλικών αποτυπωμάτων για την αποτελεσματική εφαρμογή της σύμβασης του Δουβλίνου,

δ)

στην οδηγία 2001/55/ΕΚ του Συμβουλίου (4), της 20ής Ιουλίου 2001, σχετικά με τις ελάχιστες προδιαγραφές παροχής προσωρινής προστασίας σε περίπτωση μαζικής εισροής εκτοπισθέντων και μέτρα για τη δίκαιη κατανομή των βαρών μεταξύ κρατών μελών όσον αφορά την υποδοχή και την αντιμετώπιση των συνεπειών της υποδοχής αυτών των ατόμων,

ε)

στην οδηγία 2003/9/ΕΚ του Συμβουλίου (5), της 27ης Ιανουαρίου 2003, σχετικά με τις ελάχιστες απαιτήσεις για την υποδοχή των αιτούντων άσυλο,

στ)

στην οδηγία 2003/86/ΕΚ του Συμβουλίου (6), της 22ας Σεπτεμβρίου 2003, σχετικά με το δικαίωμα οικογενειακής επανένωσης, όσον αφορά τις διατάξεις που είναι σχετικές με τους πρόσφυγες,

ζ)

στην οδηγία 2004/83/ΕΚ του Συμβουλίου (7), της 29ης Απριλίου 2004, για θέσπιση ελάχιστων απαιτήσεων για την αναγνώριση και το καθεστώς των υπηκόων τρίτων χωρών ή των απάτριδων ως προσφύγων ή ως προσώπων που χρήζουν διεθνούς προστασίας για άλλους λόγους.

Προτεραιότητα 2

Προετοιμασία της εφαρμογής των αρχών και των μέτρων που προβλέπονται στην οδηγία του Συμβουλίου σχετικά με τις ελάχιστες προδιαγραφές για τις διαδικασίες με τις οποίες τα κράτη μέλη χορηγούν και ανακαλούν το καθεστώς του πρόσφυγα στα κράτη μέλη, η οποία θα θεσπιστεί το 2005,

Προτεραιότητα 3

Εφαρμογή ενεργειών που αποσκοπούν στη βελτίωση της ποιότητας των διαδικασιών για την εξέταση των αιτήσεων παροχής διεθνούς προστασίας στα κράτη μέλη, για παράδειγμα με τους εξής τρόπους:

καθιέρωση ενιαίας διαδικασίας για την αξιολόγηση των αιτήσεων παροχής διεθνούς προστασίας,

ενίσχυση της συγκέντρωσης, της αξιολόγησης και της αποτελεσματικότερης χρησιμοποίησης των πληροφοριών για τις χώρες ή τις περιοχές καταγωγής,

στρατηγικές για την αντιμετώπιση ειδικών πιέσεων επί των συστημάτων ασύλου και των ικανοτήτων υποδοχής των κρατών μελών που είναι αποτέλεσμα, μεταξύ άλλων, της γεωγραφικής τους θέσης,

ανεξάρτητες αναλύσεις της ποιότητας των συστημάτων ασύλου στα κράτη μέλη, διεξαγόμενες σε συνεργασία με τις αρχές ασύλου,

ενίσχυση της ποιότητας κατά τη λήψη πρωτοβάθμιων αποφάσεων προκειμένου να επισπεύδεται η συνολική διαδικασία και να εξασφαλίζονται αμετάκλητες τελικές αποφάσεις,

ενέργειες για την ενίσχυση της ακεραιότητας των συστημάτων ασύλου των κρατών μελών, κυρίως με τον εκούσιο επαναπατρισμό επιλέξιμων προσώπων,

στρατηγικές για την επισήμανση και την εξέταση υποθέσεων για τις οποίες ενδείκνυται ενδεχομένως απλουστευμένη ή εσπευσμένη διαδικασία ή ειδικοί όροι υποδοχής.

Προτεραιότητα 4

Εφαρμογή μέτρων σχετικών με αιτούντες άσυλο, πρόσφυγες ή δικαιούχους προσωρινής ή επικουρικής προστασίας, ανηλίκους σύμφωνα με την αρχή του υπέρτατου συμφέροντος του παιδιού.

Προτεραιότητα 5 (προαιρετική)

Για κράτη μέλη που έχουν καθιερώσει ή είναι πρόθυμα να καθιερώσουν συστήματα επανεγκατάστασης, ενέργειες που απευθύνονται ειδικότερα στην υποδοχή και τον προσανατολισμό προσώπων που γίνονται δεκτά στα κράτη μέλη στο πλαίσιο τέτοιων σχεδίων, καθώς και της διαχείρισης αυτών των συστημάτων.

5.   ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΤΕΥΞΗ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΣΤΟΧΩΝ

α)

Παρακαλείσθε να παρουσιάσετε κατάλληλη στρατηγική για την επίτευξη των παραπάνω στόχων 4) προσδιορίζοντας τον βαθμό προτεραιότητας που προσδίδετε στην υλοποίησή τους. Επίσης παρακαλείσθε να περιγράψετε συνοπτικά τα είδη των ενεργειών που προβλέπονται για την εφαρμογή αυτών των προτεραιοτήτων και τον τρόπο με τον οποίο οι ενέργειες αυτές ανταποκρίνονται στις παραπάνω προτεραιότητες.

β)

Να περιγραφεί η διαδικασία διαβούλευσης που πραγματοποιήθηκε με τους αρμόδιους εταίρους που προβλέπεται στο άρθρο 13 παράγραφος 3 στοιχείο α) της απόφασης 2004/904/ΕΚ.

6.   ΣΥΜΒΑΤΟΤΗΤΑ ΜΕ ΑΛΛΑ ΜΕΣΑ

Παρακαλείσθε να αναφέρετε κατά πόσον και με ποιο τρόπο η στρατηγική αυτή συνάδει με άλλα περιφερειακά, εθνικά και κοινοτικά μέσα:

7.   ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ

Παρακαλείσθε να προετοιμάσετε ενδεικτικό σχέδιο χρηματοδότησης το οποίο να καθορίζει για κάθε έτος και για κάθε ενέργεια την προτεινόμενη χρηματοδοτική συμμετοχή του Ταμείου καθώς και το συνολικό ποσό των δημοσίων ή/και ιδιωτικών συγχρηματοδοτήσεων.

Ενδεικτικό σχέδιο χρηματοδότησης (3ετής περίοδος πολυετούς προγραμματισμού)

 

Δημόσιες πιστώσεις

Ιδιωτικές

Σύνολο

Κοινότητα (ΕΤΠ)

Κράτος

Περιφέρειες

Τοπικές αρχές

Διαδικασίες υποδοχής και ασύλου

Σύνολο

0,00

0,00

0,00

0,00

0,00

0,00

2005

 

 

 

 

 

0,00

2006

 

 

 

 

 

0,00

2007

 

 

 

 

 

0,00

Ένταξη

Σύνολο

0,00

0,00

0,00

0,00

0,00

0,00

2005

 

 

 

 

 

0,00

2006

 

 

 

 

 

0,00

2007

 

 

 

 

 

0,00

Εκούσιος επαναπατρισμός

Σύνολο

0,00

0,00

0,00

0,00

0,00

0,00

2005

 

 

 

 

 

0,00

2006

 

 

 

 

 

0,00

2007

 

 

 

 

 

0,00

Τεχνική βοήθεια

Σύνολο

0,00

0,00

0,00

0,00

0,00

0,00

2005

 

 

 

 

 

0,00

2006

 

 

 

 

 

0,00

2007

 

 

 

 

 

0,00

Σύνολο

 

0,00

0,00

0,00

0,00

0,00

0,00

2005

0,00

0,00

0,00

0,00

0,00

0,00

2006

0,00

0,00

0,00

0,00

0,00

0,00

2007

0,00

0,00

0,00

0,00

0,00

0,00

Σας παραπέμπουμε στο άρθρο 15 της παρούσας απόφασης.

8.   ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΗΣ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΕΤΠ

Η προβολή της χρηματοδότησης από το ΕΤΠ πρέπει να γίνεται σαφής όσον αφορά κάθε δραστηριότητα που συνδέεται με τις ενέργειες που χρηματοδοτούνται στο πλαίσιο του προγράμματος. Για την εξασφάλιση της προβολής προβλέπονται οι εξής τρόποι:

Τοποθέτηση του λογότυπου της ΕΕ και σημείωση της συγχρηματοδότησης από το ΕΤΠ σε κάθε υλικό που παράγεται από την εθνική αρχή που είναι αρμόδια για την εφαρμογή του εθνικού προγράμματος (προσκλήσεις υποβολής προτάσεων έργων, κατευθυντήριες γραμμές, έντυπα αιτήσεων, επιστολές προς τους αιτούντες, κ.λπ.),

Ενημέρωση όλων των δικαιούχων του έργου για τη συγχρηματοδότηση από το ΕΤΠ,

Τοποθέτηση του λογότυπου της ΕΕ σε όλο τον εξοπλισμό που έχει αγορασθεί για το έργο,

Τοποθέτηση του λογότυπου της ΕΕ και σημείωση της συγχρηματοδότησης από το ΕΤΠ σε όλο το σχετικό με τη δημοσιότητα υλικό, φυλλάδια, έντυπες επικεφαλίδες, εργασίες δημοσίων σχέσεων, κ.λπ.,

Τοποθέτηση του λογότυπου της ΕΕ και σημείωση της συγχρηματοδότησης από το ΕΤΠ στους χώρους των δικαιούχων της επιχορήγησης (π.χ. στους τοίχους γραφείων, στις εισόδους, κ.λπ.),

Ενημέρωση του κοινού για τη συγχρηματοδότηση από το ΕΤΠ όταν γίνεται αναφορά σε έργα κατά τη διάρκεια σεμιναρίων ή διασκέψεων.

Για τη συγχρηματοδότηση από το ΕΤΠ πρέπει να χρησιμοποιείται η κατωτέρω μνεία: «Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο για τους Πρόσφυγες».

Ο λογότυπος της ΕΕ μπορεί να τηλεφορτωθεί από τη διεύθυνση: http://europa.eu.int/abc/symbols/emblem/index_en.htm

Κάθε δημοσίευμα που αναφέρει τη συγχρηματοδότηση από το ΕΤΠ πρέπει να διευκρινίζει ότι το δημοσίευμα εκφράζει τη γνώμη του συγγραφέα και ότι η Επιτροπή δεν ευθύνεται για την πιθανή χρήση των πληροφοριών.


(1)  ΕΕ L 50 της 25.2.2003, σ. 1.

(2)  ΕΕ L 316 της 15.12.2000, σ. 1.

(3)  ΕΕ L 62 της 5.3.2002, σ. 1.

(4)  ΕΕ L 212 της 7.8.2001, σ. 12.

(5)  ΕΕ L 31 της 6.2.2003, σ. 18.

(6)  ΕΕ L 251 της 3.10.2003, σ. 12.

(7)  ΕΕ L 304 της 30.9.2004, σ. 12.

Παραρτημα i)

σχετικά με το σχέδιο ετήσιου προγράμματος 2005

Περιγραφή του συστήματος διαχείρισης και ελέγχου που έχει καθιερώσει το κράτος μέλος για την εφαρμογή του ΕΤΠ ΙΙ

Με βάση την ευθύνη του κράτους μέλους να διαχειρίζεται έργα που υποστηρίζονται από το Ταμείο σύμφωνα με το άρθρο 12 παράγραφος 2 στοιχείο γ) της απόφασης 2004/904/ΕΚ, παρακαλείσθε να περιγράψετε το σύστημα εφαρμογής που έχει θεσπιστεί α) για την εξασφάλιση του συντονισμού και της συνοχής των ενεργειών, β) για την επιλογή των έργων και την εξασφάλιση ότι η διαδικασία επιλογής είναι διάφανη και γ) για τη διαχείριση, παρακολούθηση, εποπτεία, αξιολόγηση και έλεγχο των έργων.

Το σύστημα εφαρμογής είναι σύμφωνο με τους κανόνες εφαρμογής που εγκρίθηκαν από την Επιτροπή σύμφωνα με το άρθρο 13 παράγραφος 5 της απόφασης 2004/904/ΕΚ.

Για την περιγραφή του συστήματος εφαρμογής, παρακαλείσθε να χρησιμοποιήσετε το ερωτηματολόγιο που επισυνάπτεται στο παράρτημα (i). Παρακαλείσθε να υποβάλετε το ερωτηματολόγιο αυτό μαζί με την πρόταση για το ετήσιο πρόγραμμα 2005.

Είναι σκόπιμο να σημειωθεί ότι πρέπει να παρέχεται στην Επιτροπή ενημερωμένη περιγραφή των συστημάτων διαχείρισης και ελέγχου κάθε φορά που γίνεται οποιαδήποτε ουσιαστική τροποποίηση στα συστήματα και τις διαδικασίες

Ημερομηνία:

1.   ΠΛΑΙΣΙΟ ΔΡΑΣΗΣ

1.1.   Νομικό πλαίσιο

(Να αναφερθούν η νομοθεσία και οι εθνικοί κανόνες που εφαρμόζονται σχετικά με τις διαδικασίες διαχείρισης και ελέγχου για ενέργειες ΕΤΠ)

Εθνική νομοθεσία που εφαρμόζεται για τη διαχείριση του ΕΤΠ

Ειδικοί εθνικοί κανόνες που έχουν θεσπιστεί για τη διαχείριση του ΕΤΠ

1.2.   Αρμόδια αρχή και εξουσιοδοτημένο όργανο

Η αρμόδια αρχή κατά την έννοια του άρθρου 13 της απόφασης 2004/904/ΕΚ

(να επισυναφθεί το επίσημο έγγραφο με το οποίο το εν λόγω δημόσιο όργανο ορίζεται ως «αρμόδια αρχή» για τη διαχείριση του ΕΤΠ)

Επωνυμία: …

Διεύθυνση: …

Όνομα υπευθύνου προσώπου: …

Αρμόδιος επικοινωνίας: …

Ιδιότητα αρμοδίου επικοινωνίας: …

Τηλέφωνο: …

Φαξ: …

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: …

Εξουσιοδοτημένο όργανο κατά την έννοια του άρθρου 13 της απόφασης 2004/904/ΕΚ (όπου απαιτείται)

(να επισυναφθεί το επίσημο έγγραφο με το οποίο η αρμόδια αρχή ανέθεσε την ευθύνη στο ενδιάμεσο όργανο για την εκτέλεση ενεργειών στο πλαίσιο του ΕΤΠ)

Επωνυμία: …

Διεύθυνση: …

Όνομα υπευθύνου προσώπου: …

Αρμόδιος επικοινωνίας: …

Ιδιότητα αρμοδίου επικοινωνίας: …

Τηλέφωνο: …

Φαξ: …

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: …

2.   ΔΟΜΗ ΚΑΙ ΠΟΡΟΙ ΤΗΣ ΑΡΜΟΔΙΑΣ ΑΡΧΗΣ/ΤΟΥ ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΜΕΝΟΥ ΟΡΓΑΝΟΥ

Να επισυναφθεί λεπτομερές οργανόγραμμα περιλαμβανομένης συνοπτικής περιγραφής των καθηκόντων. Εάν η υλοποίηση του ΕΤΠ ανατέθηκε σε εξουσιοδοτημένο όργανο, να επισυναφθεί οργανόγραμμα και συνοπτική περιγραφή των καθηκόντων του εξουσιοδοτημένου οργάνου.

2.1.   Καθεστώς της αρμόδιας αρχής/του εξουσιοδοτημένου οργάνου

Ποιο είναι το νομικό καθεστώς της αρμόδιας αρχής;

Δημόσιο όργανο

Ίδρυμα ή υπηρεσία που υπάγεται στο δημόσιο δίκαιο

Ποιο είναι το νομικό καθεστώς του εξουσιοδοτημένου οργάνου;

Δημόσιο όργανο

Ίδρυμα ή υπηρεσία που υπάγεται στο δημόσιο δίκαιο

Όργανο υπαγόμενο στο ιδιωτικό δίκαιο

Άλλα (να προσδιοριστεί) …

2.2.   Κατάλογος προσωπικού

Αρμόδια αρχή (βασικό προσωπικό που παρεμβαίνει στη διαχείριση των πόρων από το ΕΤΠ)

Ιδιότητα

Επωνυμία

Καθεστώς

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Εξουσιοδοτημένο όργανο (όπου υπάρχει)

Ιδιότητα

Επωνυμία

Καθεστώς

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2.3.   Προσφυγή σε εξωτερικά όργανα

(να προσδιοριστεί εάν η αρμόδια αρχή/το ενδιάμεσο όργανο χρησιμοποιεί εξωτερικούς φορείς για την εκτέλεση μιας ή περισσότερων εργασιών που του έχουν ανατεθεί και να περιγραφούν οι σχετικές πρακτικές λεπτομέρειες)

3.   ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΚΑΘΗΚΟΝΤΩΝ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΠΟΣΠΑΣΤΑ ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΑ ΜΕ ΤΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΥ

3.1.   Κατανομή των εργασιών

Καθήκοντα

Αρμόδιες μονάδες/υπηρεσίες/πρόσωπα

Προετοιμασία του εθνικού πολυετούς και ετήσιου προγράμματος

 

Δημοσίευση των προσκλήσεων υποβολής προτάσεων (επιχορηγήσεων)

 

Παραλαβή και καταχώριση των προτάσεων

 

Διοικητική ανάλυση των προτάσεων (επιλεξιμότητα)

 

Οικονομική ανάλυση των προτάσεων

 

Αξιολόγηση των προτάσεων

 

Τεχνική ανάλυση των προτάσεων

 

Επιλογή των προτάσεων (απόφαση)

 

Γνωστοποίηση των αποφάσεων στους υποψηφίους επιχορήγησης

 

Προετοιμασία των σχετικών συμφωνιών επιχορήγησης

 

Υπογραφή συμφωνιών επιχορήγησης

 

Παρακολούθηση της εκτέλεσης των έργων

 

Παραλαβή των αιτήσεων πληρωμής/τιμολογίων

 

Εξέταση των αιτήσεων πληρωμής/τιμολογίων των δικαιούχων

 

Έκδοση εντολών πληρωμής

 

Έλεγχος των έργων (1)

 

Πληρωμή

 

Επεξεργασία και δημοσίευση πρόσκλησης υποβολής προσφορών

 

Παραλαβή και καταχώριση των προσφορών

 

Διοικητική ανάλυση των προσφορών

 

Οικονομική ανάλυση των προσφορών

 

Τεχνική ανάλυση των προσφορών

 

Διαδικασία ανάθεσης

 

Υπογραφή συμβάσεων

 

Κατάρτιση ετήσιας έκθεσης εκτέλεσης

 

Κατάρτιση δηλώσεων δαπανών από το κράτος μέλος και αποστολή τους στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή

 

Κατάρτιση αιτήσεων πληρωμής από το κράτος μέλος και αποστολή τους στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή

 

Αποστολή αιτήσεων πληρωμής του κράτους μέλους στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή

 

Έλεγχος συστημάτων διαχείρισης (2)

 

Αξιολόγηση (1)

 

3.2.   Διαχωρισμός των καθηκόντων

[εάν τα καθήκοντα διαχείρισης, πληρωμής και ελέγχου πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της ίδιας μονάδας (υπηρεσίας), να προσδιοριστεί ο τρόπος με τον οποίον τα καθήκοντα αυτά διαχωρίζονται σαφώς]

Λογιστική καταχώριση εσόδων και δαπανών βάσει του ΕΤΠ

3.2.1.   Λογιστική καταχώριση

Ποια λογιστική βάση χρησιμοποιείται για την καταχώριση των πιστώσεων του ΕΤΠ;

Ειδικό κονδύλιο του προϋπολογισμού στο πλαίσιο του εθνικού προϋπολογισμού

Κονδύλιο εκτός προϋπολογισμού

Ειδικός τραπεζικός λογαριασμός

Άλλο (να προσδιοριστεί) …

3.2.2.   Περιγραφή του κυκλώματος μέσω του οποίου οι πόροι καθίστανται διαθέσιμοι και διαβιβάζονται από τον λογαριασμό αρχικής κατάθεσης του κράτους μέλους στον ειδικό λογαριασμό του τελικού δικαιούχου.

Επίπεδα

Ονομασία λογαριασμού

Όνομα υπεθύνου

Image

 

 

 

Άφιξη των πόρων που καταβλήθηκαν από την ΕΚ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Τελικός δικαιούχος

 

 

Το κύκλωμα έγκρισης των πληρωμών του ΕΤΠ ανταποκρίνεται σε εκείνο που εφαρμόζεται για τις πληρωμές βάσει του εθνικού προϋπολογισμού;

Ναι

Όχι

Εάν όχι, να περιγραφούν οι διαφορές και οι λόγοι

3.2.3.   Περιγραφή των κανόνων (εάν ισχύουν) για τη μεταφορά πιστώσεων του ΕΤΠ και πιστώσεων εθνικής συγχρηματοδότησης, εφόσον πρόκειται για δημόσιους πόρους

4.   ΕΞΕΤΑΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ — ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΚΥΚΛΩΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ

4.1.   Επεξεργασία του πολυετούς και του ετήσιου προγράμματος

Ποιος επεξεργάζεται το πολυετές και το ετήσιο πρόγραμμα που πρέπει να υποβληθεί στην Επιτροπή;

Ιδιαίτερα, με ποιο τρόπο γίνεται η επεξεργασία των σχεδίων χρηματοδότησης που περιλαμβάνονται στα προγράμματα αυτά;

Οι επεξεργασίες αυτές συνεπάγονται επαφές με αρμόδιους εταίρους για την εκπόνηση του πολυετούς προγράμματος εργασίας ή με δυνητικούς δικαιούχους πριν από την εκπόνηση του ετήσιου προγράμματος (πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, πρόσκληση υποβολής προτάσεων ή προσφορών);

4.2.   Προσκλήσεις υποβολής προτάσεων και επιλογή των προτάσεων/προσφορών

Υπάρχουν έγγραφα (εγχειρίδια, εγκύκλιοι, οδηγοί διαδικασιών) εγκεκριμένα από την αρμόδια αρχή/το εξουσιοδοτημένο όργανο που να ορίζουν τις διαδικασίες που περιγράφονται παρακάτω;

Όχι

Ναι

4.2.1.   Επεξεργασία προσκλήσεων υποβολής προτάσεων/προσφορών

Προετοιμασία και κύρωση των προσκλήσεων υποβολής προτάσεων/προσφορών

Προβλέπεται;

ΝΑΙ/ΟΧΙ/ΑΑ

Αρμόδια μονάδα/υπηρεσία

Είδος διαδικασίας (εγχειρίδιο, εγκύκλιος, οδηγός διαδικασιών, καταστάσεις ελέγχου, κ.λπ.)

Έγγραφα προς επισύναψη

 

 

 

Πρόσκληση υποβολής προτάσεων/προσφορών 2005 (καθώς και έντυπα αίτησης)

Τίνος ζητείται η γνώμη πριν από την οριστική μορφή των προσκλήσεων υποβολής προτάσεων/προσφορών;

Άλλων υπηρεσιών

Άλλων εθνικών αρχών

της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Άλλων

 (να προσδιοριστεί) …

4.2.2.   Δημοσίευση πρόσκλησης υποβολής προτάσεων/προσφορών

Προβλέπεται;

ΝΑΙ/ΟΧΙ/ΑΑ

Αρμόδια μονάδα/υπηρεσία

Είδος διαδικασίας (εγχειρίδιο, εγκύκλιος, οδηγός διαδικασιών, καταστάσεις ελέγχου, κ.λπ.)

 

 

 


Τρόποι δημοσίευσης:

 

Επίσημη Εφημερίδα του κράτους μέλους και Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ (εάν απαιτείται στο πλαίσιο της διαδικασίας ανάθεσης συμβάσεων)

 

ειδικές ιστοσελίδες του Διαδικτύου

 

γενικός Τύπος

 

εξειδικευμένος Τύπος

 

δελτία και έντυπα

λοιπά

 (να προσδιοριστεί) …

4.2.3.   Παροχή βοήθειας στους υποψηφίους για την προετοιμασία των προτάσεων/προσφορών (δηλαδή, έγγραφα ή υπηρεσίες που επεξηγούν τις προσκλήσεις υποβολής προτάσεων/προσφορών, όπως οδηγοί υποψηφίων, κ.λπ.)

Προβλέπεται;

ΝΑΙ/ΟΧΙ/ΑΑ

Αρμόδια μονάδα/υπηρεσία

Είδος διαδικασίας (εγχειρίδιο, εγκύκλιος, οδηγός διαδικασιών, καταστάσεις ελέγχου, κ.λπ.)

Έγγραφα προς επισύναψη

 

 

 

Υφιστάμενα έγγραφα ή σχέδια

4.2.4.   Παραλαβή και καταχώριση των προτάσεων/των εγγράφων δημοπράτησης

Προβλέπεται;

ΝΑΙ/ΟΧΙ/ΑΑ

Αρμόδια μονάδα/υπηρεσία

Είδος διαδικασίας (εγχειρίδιο, εγκύκλιος, οδηγός διαδικασιών, καταστάσεις ελέγχου, κ.λπ.)

 

 

 

Η παραλαβή της πρότασης/της προσφοράς επιβεβαιώνεται με:

απόδειξη παραλαβής

επιστολή/φαξ/ηλεκτρ. ταχυδρομείο

άλλο

 (να προσδιοριστεί) …

δεν επιβεβαιώνεται

Έλεγχος ότι τηρούνται οι ημερομηνίες αποστολής/παραλαβής και ότι οι προτάσεις/τα έγγραφα δημοπράτησης που παραλαμβάνονται είναι πλήρη:

Προβλέπεται;

ΝΑΙ/ΟΧΙ/ΑΑ

Αρμόδια μονάδα/υπηρεσία

Είδος διαδικασίας (εγχειρίδιο, εγκύκλιος, οδηγός διαδικασιών, καταστάσεις ελέγχου, κ.λπ.)

 

 

 

4.2.5.   Εξέταση των προτάσεων/εγγράφων δημοπράτησης

α)

Διοικητική ανάλυση

(πληροφορίες σχετικά με τους υποψηφίους, έλεγχος των κριτηρίων επιλεξιμότητας, κ.λπ.)

Προβλέπεται;

ΝΑΙ/ΟΧΙ/ΑΑ

Αρμόδια μονάδα/υπηρεσία

Είδος διαδικασίας (εγχειρίδιο, εγκύκλιος, οδηγός διαδικασιών, καταστάσεις ελέγχου, κ.λπ.)

 

 

 

β)

Τεχνική ανάλυση

(εξέταση βάσει των κριτηρίων επιλογής και ανάθεσης που ορίζονται στην πρόσκληση υποβολής προτάσεων/συγγραφή υποχρεώσεων)

Προβλέπεται;

ΝΑΙ/ΟΧΙ/ΑΑ

Αρμόδια μονάδα/υπηρεσία

Είδος διαδικασίας (εγχειρίδιο, εγκύκλιος, οδηγός διαδικασιών, καταστάσεις ελέγχου, κ.λπ.)

 

 

 

Έχουν καθοριστεί συγκεκριμένα κριτήρια επιλογής και ανάθεσης;

Ναι

Όχι

Εάν ναι, περιγράφονται σε έγγραφο (αναλυτική κατάσταση ελέγχου, κ.λπ.);

Ναι

Όχι

γ)

Οικονομική ανάλυση

Προβλέπεται;

ΝΑΙ/ΟΧΙ/ΑΑ

Αρμόδια μονάδα/υπηρεσία

Είδος διαδικασίας (εγχειρίδιο, εγκύκλιος, οδηγός διαδικασιών, καταστάσεις ελέγχου, κ.λπ.)

 

 

 

Έχουν καθοριστεί συγκεκριμένα κριτήρια (αξίες αναφοράς/ανώτατα όρια ανά είδος δαπάνης);

Ναι

Όχι

Εάν ναι, περιγράφονται σε έγγραφο (κατάσταση ελέγχου, κ.λπ.);

Ναι

Όχι

4.2.6.   Σχέσεις με άλλες κοινοτικές πρωτοβουλίες ή προγράμματα

Έχει ελεγχθεί η ενδεχόμενη αλληλεπικάλυψη με ενέργειες/έργα που χρηματοδοτούνται στο οικείο κράτος μέλος στο πλαίσιο άλλων κοινοτικών πρωτοβουλιών ή προγραμμάτων, για παράδειγμα της πρωτοβουλίας EQUAL;

Προβλέπεται;

ΝΑΙ/ΟΧΙ/ΑΑ

Αρμόδια μονάδα/υπηρεσία

Είδος διαδικασίας (εγχειρίδιο, εγκύκλιος, οδηγός διαδικασιών, καταστάσεις ελέγχου, κ.λπ.)

 

 

 

4.2.7.   Αξιολόγηση και επιλογή προτάσεων/διαδικασιών ανάθεσης συμβάσεων

Προβλέπεται;

ΝΑΙ/ΟΧΙ/ΑΑ

Αρμόδια μονάδα/υπηρεσία

Είδος διαδικασίας (εγχειρίδιο, εγκύκλιος, οδηγός διαδικασιών, καταστάσεις ελέγχου, κ.λπ.)

 

 

 

[Να περιγραφούν οι παρεμβαίνοντες (εσωτερική αξιολόγηση, εξωτερικοί εκτιμητές, επιτροπές αξιολόγησης) κατά την αξιολόγηση των υποβαλλόμενων προτάσεων/προσφορών)].

4.2.8.   Απόφαση επιλογής ή απόρριψης των προτάσεων/προσφορών

Ποιος είναι επίσημα αρμόδιος να αποφασίζει για την επιλογή ή την απόρριψη των προτάσεων;

Προβλέπεται;

ΝΑΙ/ΟΧΙ/ΑΑ

Αρμόδια μονάδα/υπηρεσία

Είδος διαδικασίας (εγχειρίδιο, εγκύκλιος, οδηγός διαδικασιών, καταστάσεις ελέγχου, κ.λπ.)

 

 

 

4.2.9.   Γνωστοποίηση των αποφάσεων απόρριψης των προτάσεων/προσφορών

Προβλέπεται;

ΝΑΙ/ΟΧΙ/ΑΑ

Αρμόδια μονάδα/υπηρεσία

Είδος διαδικασίας (εγχειρίδιο, εγκύκλιος, οδηγός διαδικασιών, καταστάσεις ελέγχου, κ.λπ.)

 

 

 

Εστάλη στον υποψήφιο επιστολή που του γνωστοποιεί την απόρριψη;

Ναι

Όχι

Αναφέρει η επιστολή τους λόγους της απόρριψης;

Ναι

Όχι

4.2.10.   Αποδοχή του έργου/απόφαση χρηματοδότησης/ανάθεση της σύμβασης

Λογιστικές διατάξεις σχετικές με επιλεγμένα έργα

Προβλέπεται;

ΝΑΙ/ΟΧΙ/ΑΑ

Αρμόδια μονάδα/υπηρεσία

Είδος διαδικασίας (εγχειρίδιο, εγκύκλιος, οδηγός διαδικασιών, καταστάσεις ελέγχου, κ.λπ.)

 

 

 

Ποιος υπογράφει τη συμφωνία χρηματοδότησης/την απόφαση ανάθεσης σύμβασης εξ ονόματος της αρμόδιας αρχής/του εξουσιοδοτημένου οργάνου;

(να επισυναφθεί αντίγραφο υποδείγματος συμφωνίας και υποδείγματα εκθέσεων που αποστέλλονται στους δικαιούχους)

Προβλέπεται; =

ΝΑΙ/ΟΧΙ/ΑΑ

Αρμόδια μονάδα/υπηρεσία

Είδος διαδικασίας (εγχειρίδιο, εγκύκλιος, οδηγός διαδικασιών, καταστάσεις ελέγχου, κ.λπ.)

Έγγραφα προς επισύναψη

 

 

 

Υπόδειγμα συμφωνιών χρηματοδότησης

4.3.   Διαχείριση και πληρωμή της επιχορήγησης

4.3.1.   Λεπτομέρειες πληρωμής όπως ορίζονται στη συμφωνία/στις συμφωνίες χρηματοδότησης με τον δικαιούχο

Πληρωμή

Ποσό

(% του συνόλου)

Όροι πληρωμής

(εκθέσεις προς υποβολή από τους δικαιούχους)

Προβλεπόμενη ημερομηνία

(σε συνάρτηση με την ολοκλήρωση του έργου)

Πρώτη προχρηματοδότηση

 

 

 

Δεύτερη προχρηματοδότηση

 

 

 

Υπόλοιπο

 

 

 

Έχουν καταρτιστεί υποδείγματα εκθέσεων προόδου και εκθέσεων τελικής αξιολόγησης που πρέπει να χρησιμοποιούν οι δικαιούχοι; (να επισυναφθούν υποδείγματα εκθέσεων προόδου και εκθέσεων αξιολόγησης)

Ναι

Όχι

Έχουν καταρτιστεί υποδείγματα δημοσιονομικών εκθέσεων/αιτήσεων πληρωμής που πρέπει να χρησιμοποιούν οι δικαιούχοι; (να επισυναφθούν υποδείγματα δημοσιονομικών εκθέσεων και αιτήσεων πληρωμής)

Ναι

Όχι

4.3.2.   Παρακολούθηση της εκτέλεσης των έργων

Προβλέπεται;

ΝΑΙ/ΟΧΙ/ΑΑ

Αρμόδια μονάδα/υπηρεσία

Είδος διαδικασίας (εγχειρίδιο, εγκύκλιος, οδηγός διαδικασιών, καταστάσεις ελέγχου, κ.λπ.)

 

 

 

Η παρακολούθηση αυτή περιλαμβάνει επιτόπου επισκέψεις ελέγχου των έργων;

Ναι

Όχι

Εάν ναι, με ποιους τρόπους (συχνότητα, έλεγχος των δραστηριοτήτων/των δημοσιονομικών πλευρών του έργου, κ.λπ.);

4.3.3.   Παραλαβή και εξέταση των αιτήσεων πληρωμής που υποβάλλονται ανά έργο

Προβλέπεται;

ΝΑΙ/ΟΧΙ/ΑΑ

Αρμόδια μονάδα/υπηρεσία

Είδος διαδικασίας (εγχειρίδιο, εγκύκλιος, οδηγός διαδικασιών, καταστάσεις ελέγχου, κ.λπ.)

 

 

 

Η εξέταση των αιτήσεων πληρωμής περιλαμβάνει τους ακόλουθους ελέγχους:

 

Πρώτη προχρηματοδότηση

(Ν/Ο)

Δεύτερη προχρηματοδότηση

(Ν/Ο)

Τελική

(Ν/Ο)

Κατά πόσο το αιτούμενο ποσό ανταποκρίνεται σ’ αυτό που ορίζεται στη συμφωνία

 

 

 

Συμφωνία του αιτούντος και εγκυρότητα των τραπεζικών στοιχείων βάσει των οποίων πρέπει να καταβληθεί η χρηματοδότηση

 

 

 

Κατά πόσο το έργο εκτελέστηκε σύμφωνα με τις διατάξεις της συμφωνίας χρηματοδότησης

 

 

 

Εξαντλητικός και λεπτομερής κατάλογος των δαπανών του έργου

 

 

 

Έλεγχος των υπολογισμών στη δήλωση δαπανών του δικαιούχου

 

 

 

Κατά πόσον οι δηλωθείσες δαπάνες ανταποκρίνονται στον προβλεπόμενο προϋπολογισμό

 

 

 

Δικαιολογητικά για δηλωθείσες δαπάνες

 

 

 

Ποσοστό των δηλωθεισών δαπανών που ελέγχεται βάσει δικαιολογητικών: … %

 

 

 

Πιστοποίηση των δαπανών από εξωτερικό όργανο (ορκωτό λογιστή, ελεγκτή, κ.λπ.)

 

 

 

Κατά πόσον οι δηλωθείσες δαπάνες είναι σύμφωνες με τους κανόνες που ορίζονται στην απόφαση της Επιτροπής

 

 

 

4.3.4.   Ενεργοποίηση της πληρωμής/είσπραξης από τους δικαιούχους

Προβλέπεται;

ΝΑΙ/ΟΧΙ/ΑΑ

Αρμόδια μονάδα/υπηρεσία

Είδος διαδικασίας (εγχειρίδιο, εγκύκλιος, οδηγός διαδικασιών, καταστάσεις ελέγχου, κ.λπ.)

 

 

 

4.3.5.   Εντολή πληρωμής/είσπραξης

Προβλέπεται;

ΝΑΙ/ΟΧΙ/ΑΑ

Αρμόδια μονάδα/υπηρεσία

Είδος διαδικασίας (εγχειρίδιο, εγκύκλιος, οδηγός διαδικασιών, καταστάσεις ελέγχου, κ.λπ.)

 

 

 

4.3.6.   Εκτέλεση της πληρωμής/είσπραξης

Προβλέπεται;

ΝΑΙ/ΟΧΙ/ΑΑ

Αρμόδια μονάδα/υπηρεσία

Είδος διαδικασίας (εγχειρίδιο, εγκύκλιος, οδηγός διαδικασιών, καταστάσεις ελέγχου, κ.λπ.)

 

 

 

Η εκτέλεση πληρωμών/εισπράξεων περιλαμβάνει τους ακόλουθους ελέγχους:

 

Πρώτη προχρηματοδότηση Προκαταβολή

(Ν/Ο)

Δεύτερη προχρηματοδότηση Ενδιάμεση πληρωμή

(Ν/Ο)

Τελική πληρωμή

(Ν/Ο)

Ύπαρξη έγκυρης νομικής δέσμευσης σχετικά με το έργο (συμφωνία χρηματοδότησης)

 

 

 

Έγκυρη εντολή πληρωμής/είσπραξης (κατάσταση ελέγχου)

 

 

 

Εντολή πληρωμής/είσπραξης δεόντως υπογεγραμμένη από τον νόμιμο εκπρόσωπο

 

 

 

Ακριβή νομικά και τραπεζικά στοιχεία του δικαιούχου

 

 

 

Ορθή λογιστική καταχώριση των αιτήσεων πληρωμής/είσπραξης

 

 

 

4.3.7.   Τρόπος πληρωμής

Με ποιο τρόπο πληρώνονται οι δικαιούχοι;

Τραπεζικό έμβασμα

Επιταγή

Άλλο

4.3.8.   Παρακολούθηση της είσπραξης

(Τι διατάξεις προβλέπονται για την παρακολούθηση και την εξασφάλιση της επιστροφής των εντολών είσπραξης που εκδίδονται σχετικά με έργα;)

4.3.9.   Διαδικασίες ανακατανομής των κονδυλίων που επιστρέφονται στο πλαίσιο του ΕΤΠ (όπου απαιτείται)

4.4.   Δηλώσεις δαπανών και αιτήσεις πληρωμής των κρατών μελών

4.4.1.   Δήλωση δαπανών

Ποια υπηρεσία/μονάδα καταρτίζει τις δηλώσεις δαπανών που αποστέλλονται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή;

Προβλέπεται;

ΝΑΙ/ΟΧΙ/ΑΑ

Αρμόδια μονάδα/υπηρεσία

Είδος διαδικασίας (εγχειρίδιο, εγκύκλιος, οδηγός διαδικασιών, καταστάσεις ελέγχου, κ.λπ.)

 

 

 

Ποια αρχή πιστοποιεί τις δηλώσεις δαπανών που αποστέλλονται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Προβλέπεται;

ΝΑΙ/ΟΧΙ/ΑΑ

Ιδιώτης/ΦορέαςΑρμόδια υπηρεσία

Είδος διαδικασίας (εγχειρίδιο, εγκύκλιος, οδηγός διαδικασιών, καταστάσεις ελέγχου, κ.λπ.)

 

 

 

4.4.2.   Αίτηση πληρωμής

Ποια υπηρεσία καταρτίζει τις αιτήσεις πληρωμής που αποστέλλονται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή (άρθρο …)

Προβλέπεται;

ΝΑΙ/ΟΧΙ/ΑΑ

Αρμόδια μονάδα/υπηρεσία

Είδος διαδικασίας (εγχειρίδιο, εγκύκλιος, οδηγός διαδικασιών, καταστάσεις ελέγχου, κ.λπ.)

 

 

 

5.   ΑΠΛΟΙ ΚΑΙ ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ

5.1.   Υπηρεσίες αρμόδιες για τον έλεγχο των έργων [όπως ορίζεται στο άρθρο 25 στοιχείο α)]

Προβλέπεται;

ΝΑΙ/ΟΧΙ/ΑΑ

Αρμόδια μονάδα/υπηρεσία (3)

Είδος διαδικασίας (εγχειρίδιο, εγκύκλιος, οδηγός διαδικασιών, καταστάσεις ελέγχου, κ.λπ.)

 

 

 

5.2.   Χαρακτηριστικά των ελέγχων των έργων

Δείκτες

Ναι

Όχι

Δομή των ελέγχων:

κεντρική

 

 

αποκεντρωμένη

 

 

εξωτερική

 

 

Αριθμός προσώπων που διενεργούν ελέγχους

 

 

Είδη ελέγχων:

Έλεγχοι με βάση την ανάλυση των κινδύνων

εκ των προτέρων έλεγχοι

 

 

έλεγχοι κατά τη διάρκεια της εκτέλεσης του έργου

 

 

εκ των υστέρων έλεγχοι

 

 

Καταρτίστηκε ετήσιο πρόγραμμα με βάση τις μεθόδους δειγματοληψίας που προβλέπονται στο άρθρο 7

 

 

Οι δραστηριότητες ελέγχου περιλαμβάνουν:

 

Ναι

Όχι

Εξασφάλιση ότι τηρούνται οι διαδικασίες επιλογής των έργων

 

 

Έλεγχο ότι ο προορισμός του έργου ανταποκρίνεται στους στόχους που ορίζονται στο εθνικό πρόγραμμα εφαρμογής του ΕΤΠ

 

 

Έλεγχο ότι οι δαπάνες που μεταφέρθηκαν από τους δικαιούχους της χρηματοδότησης συμφωνούν με τα δικαιολογητικά έγγραφα

 

 

Έλεγχο ότι οι δαπάνες ανταποκρίνονται στις κοινοτικές απαιτήσεις, στις απαιτήσεις που καθορίστηκαν κατά τη διάρκεια της εθνικής διαδικασίας επιλογής, στους όρους της σύμβασης ή της πράξης χορήγησης της χρηματοδότησης και στις εργασίες που πράγματι εκτελέστηκαν

 

 

Έλεγχο ότι η εθνική συγχρηματοδότηση έχει όντως καταβληθεί

 

 

Έλεγχο ότι τηρούνται οι διαδικασίες και τα κυκλώματα που καθορίστηκαν από την αρμόδια αρχή/το ενδιάμεσο όργανο όσον αφορά την εξέταση, την έγκριση και την πραγματοποίηση των πληρωμών στους δικαιούχους

 

 

Έλεγχο ότι το ποσό της χρηματοδότησης είναι σύμφωνο με τα όρια του άρθρου 23 της απόφασης 2004/904/EΚ

 

 

Έλεγχο ότι η χρηματοδότηση καταβλήθηκε όντως στους δικαιούχους

 

 

Έλεγχο της διαδρομής ελέγχου

 

 

Έλεγχο ότι οι δαπάνες και τα έσοδα που έγιναν δεκτά στο πλαίσιο του έργου ανταποκρίνονται στα ποσά των δαπανών και εσόδων που δηλώθηκαν από την αρμόδια αρχή στις καταστάσεις δαπανών που υποβλήθηκαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή

 

 

5.3.   Συνέχεια που δίνεται στους ελέγχους

α)

Σε ποιους διαβιβάζονται οι εκθέσεις;

στους δικαιούχους ελεγχθέντων έργων

στο διοικητικό συμβούλιο της αρμόδιας αρχής

στην υπηρεσία εσωτερικού ελέγχου της αρμόδιας αρχής

στις εθνικές αρχές ελέγχου

Άλλο (παρακαλείσθε να προσδιορίσετε) …

β)

Ποια συνέχεια δίδεται στις εκθέσεις αυτές:

στο επίπεδο των εν λόγω έργων (δημοσιονομικές διορθώσεις, έλεγχοι άλλων έργων που απορρέουν από τους ίδιους δικαιούχους, κ.λπ.)

στο επίπεδο της αρμόδιας αρχής/του ενδιάμεσου οργάνου (τροποποιήσεις και διορθώσεις των διαδικασιών/εγχειριδίων διαδικασιών, καταστάσεις ελέγχου, κ.λπ.)

5.4.   Έλεγχος της αρμόδιας αρχής/του ενδιάμεσου οργάνου

Η αρμόδια αρχή/το ενδιάμεσο όργανο υπόκειται σε έλεγχο;

Ναι

Όχι

Ποιες υπηρεσίες ή αρχές έχουν το δικαίωμα να διενεργούν αυτό τον έλεγχο;

Η υπηρεσία εσωτερικού ελέγχου της αρμόδιας αρχής/του ενδιάμεσου οργάνου

Η υπηρεσία ελέγχου άλλου οργάνου

Το εθνικό όργανο ελέγχου (Ελεγκτικό Συνέδριο)

Πραγματοποιήθηκε τέτοιός έλεγχος από την έναρξη ισχύος της απόφασης 2004/904/ΕΚ του Συμβουλίου;

Ναι

Όχι

Εάν ναι:

Ποια ημερομηνία; …

Από ποια αρχή; …

Η έκθεση/οι εκθέσεις είναι διαθέσιμες; …

Ποια συνέχεια δόθηκε στην έκθεση αυτή;

6.   ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΕΛΕΓΧΟΥ

Που τηρούνται τα ακόλουθα έγγραφα;

Έγγραφα

Αρμόδια μονάδα/υπηρεσία

Για πόσο καιρό;

Εθνικό πολυετές και ετήσιο πρόγραμμα

 

 

Απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το πολυετές και το ετήσιο πρόγραμμα

 

 

Πρόσκληση υποβολής προτάσεων/προσφορών

 

 

Φάκελοι υποψηφιότητας/φάκελοι συμβάσεων

 

 

Διοικητική, τεχνική και δημοσιονομική ανάλυση των προτάσεων που υποβλήθηκαν (κλίμακες αξιολόγησης) και εκθέσεις της επιτροπής αξιολόγησης

 

 

Απόφαση χρηματοδότησης ή απόρριψης

 

 

Συμφωνία χρηματοδότησης του έργου

 

 

Αποφάσεις χρηματοδοτικής δέσμευσης που αντιστοιχούν σε έργα

 

 

Εκθέσεις προόδου και τελικές εκθέσεις που υποβάλλονται από δικαιούχους χρηματοδότησης

 

 

Δημοσιονομικές εκθέσεις και αιτήσεις πληρωμής που υποβάλλονται από δικαιούχους χρηματοδοτούμενων έργων

 

 

Δικαιολογητικά έγγραφα για δαπάνες και έσοδα χρηματοδοτούμενων έργων

 

 

Εγκρίσεις πληρωμής/είσπραξης χρηματοδότησης (καταστάσεις ελέγχου)

 

 

Εντολές πληρωμής/είσπραξης χρηματοδοτήσεων

 

 

Απόδειξη πληρωμής/είσπραξης χρηματοδοτήσεων

 

 

Εκθέσεις σχετικά με ελέγχους έργων

 

 

Εκθέσεις σχετικά με ελέγχους πραγματοποιούμενους σε εθνικό επίπεδο όσον αφορά τα συστήματα διαχείρισης και ελέγχου

 

 

Δηλώσεις δαπανών που διαβιβάζονται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή

 

 

Αιτήσεις πληρωμής που διαβιβάζονται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή

 

 

Τελικές εκθέσεις εκτέλεσης που διαβιβάζονται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή

 

 

Αποδείξεις πληρωμής που παραλαμβάνονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

 

 

7.   ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

7.1.   Υπηρεσίες αρμόδιες για αξιολόγηση

Προβλέπεται;

ΝΑΙ/ΟΧΙ/ΑΑ

Αρμόδια μονάδα/υπηρεσία (4)

Είδος διαδικασίας (εγχειρίδιο, εγκύκλιος, οδηγός διαδικασιών, καταστάσεις ελέγχου, κ.λπ.)

 

 

 

7.2.   Χρονοδιάγραμμα αξιολόγησης

Πόσο συχνά πρέπει να αξιολογούνται οι ενέργειες στο πλαίσιο του ΕΤΠ;

Ενδιάμεση αξιολόγηση

Τελική αξιολόγηση

7.3.   Δείκτες

Έχουν καθοριστεί δείκτες για την παρακολούθηση και την αξιολόγηση έργων και εθνικών προγραμμάτων και έχουν συγκεντρωθεί κατά τη διάρκεια του σταδίου διαχείρισης;

Ναι

Όχι

Έχουν καθοριστεί λεπτομερείς δείκτες για κάθε είδος ενέργειας που προβλέπεται στα άρθρα 4, 5, 6 και 7 της απόφασης 2004/904/EΚ;

 

Δείκτες σχετικά με τους πόρους και την εκτέλεση των έργων

(εάν ναι, σημειώσατε Χ)

Δείκτες σχετικά με την εκτέλεση των ενεργειών

(εάν ναι, σημειώσατε Χ)

Δείκτες σχετικά με το αποτέλεσμα των ενεργειών

(εάν ναι, σημειώσατε Χ)

Δείκτες σχετικά με τον αντίκτυπο (τις επιδράσεις) των ενεργειών

(εάν ναι, σημειώσατε Χ)

1.

Όροι υποδοχής και διαδικασίες ασύλου

 

 

 

 

βοήθεια σε άτομα

 

 

 

 

συνδρομή σε δομές

 

 

 

 

2.

Ένταξη

 

 

 

 

βοήθεια σε άτομα

 

 

 

 

συνδρομή σε δομές

 

 

 

 

3.

Εκούσιος επαναπατρισμός

 

 

 

 

βοήθεια σε άτομα

 

 

 

 

συνδρομή σε δομές

 

 

 

 


(1)  Να αναφερθούν επίσης οι εξωτερικοί σύμβουλοι, όπου υπάρχουν.

(2)  Σημείωση: εξακριβώσεις που πρέπει να πραγματοποιούνται από την αρμόδια αρχή ή υπό την ευθύνη της (εξωτερικοί ελεγκτές, δημόσια όργανα) για λόγους ελέγχου [άρθρο 25 στοιχείο α)], δηλαδή δραστηριότητες ελέγχου που δεν συνδέονται άμεσα με την παρακολούθηση της τρέχουσας διαχείρισης του έργου (εξέταση και απόφαση, αιτήσεις πληρωμής), κλπ.

(3)  Να αναφερθούν επίσης περιπτώσεις κατά τις οποίες έγινε προσφυγή σε εξωτερικά όργανα ελέγχου.

(4)  να αναφερθούν επίσης οι ενδεχόμενοι εξωτερικοί σύμβουλοι, όπου απαιτείται.


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 2

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

ΣΧΕΔΙΟ ΕΤΗΣΙΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ 2005

1.   ΚΡΑΤΟΣ ΜΕΛΟΣ

2.   ΓΕΝΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ ΠΟΥ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΘΟΥΝ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΕΤΗΣΙΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Οι γενικοί κανόνες για την επιλογή των έργων που πρόκειται να χρηματοδοτηθούν στο πλαίσιο του ετήσιου προγράμματος είναι σύμφωνοι με τους κανόνες που προβλέπονται για το πολυετές πρόγραμμα; Εάν όχι, παρακαλείσθε να προσδιορίσετε τις ενδεχόμενες τροποποιήσεις.

3.   ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ

3.1.   Ενεργεια Α): Οροι υποδοχης και διαδικασιες ασυλου

i.

Ανάγκες που αιτιολογούν την εκτέλεση της ενέργειας

ii.

Σκοπός της ενέργειας

iii.

Σχέδιο χρηματοδότησης  (1)

Πιστώσεις του Ευρωπαϊκού Ταμείου για τους πρόσφυγες

A

0,00 €

0,00 %

Κρατικές πιστώσεις

Β

0,00 €

0,00 %

Πιστώσεις περιφερειών

Γ

0,00 €

0,00 %

Πιστώσεις τοπικών αρχών

Δ

0,00 €

0,00 %

Εθνικές πιστώσεις

Ε = Β+Γ+Δ

0,00 €

0,00 %

Σύνολο δημόσιων πιστώσεων

ΣΤ = Α+Ε

0,00 €

0,00 %

Ιδιωτικές πιστώσεις

Ζ

0,00 €

0,00 %

Σύνολο δαπανών

Η = ΣΤ+Ζ

0,00 €

0,00 %

iv.

Χρονοδιάγραμμα

(Τα έργα πρέπει να αρχίσουν εντός της περιόδου από την 1η Ιανουαρίου έως την 31η Δεκεμβρίου του έτους προγράμματος. Κατ’ εξαίρεση, τα έργα στο πλαίσιο του προγράμματος 2005 πρέπει να αρχίσουν κατά την περίοδο από την 1η Ιανουαρίου 2005 έως την 30ή Ιουνίου 2006. Οι δαπάνες των έργων όσον αφορά το ετήσιο πρόγραμμα 2005 μπορούν να είναι επιλέξιμες από την 1η Ιανουαρίου 2005)

Ημερομηνία έναρξης: …

Ημερομηνία λήξης: …

v.

Ενέργειες προς υλοποίηση (επιχειρησιακές κατευθυντήριες γραμμές)

Να αναφερθούν οι ενέργειες που προβλέπονται στο άρθρο 5 της απόφασης 2004/904/ΕΚ

vi.

Ομάδες στόχοι

Τα άτομα που ορίζονται στο άρθρο 3 της απόφασης για το ΕΤΠ 2004/904/ΕΚ (να προσδιοριστεί το νομικό καθεστώς)

vii.

Δικαιούχοι επιχορήγησης

(ΜΚΟ, ομοσπονδιακές, εθνικές, περιφερειακές ή τοπικές αρχές, άλλες μη κερδοσκοπικές οργανώσεις, κ.λπ.)

viii.

Συμμετέχουσες εθνικές αρχές

Να προσδιοριστεί εάν συμμετέχουν άλλες αρχές εκτός από την αρμόδια αρχή που προβλέπεται στο άρθρο 13 της απόφασης για το ΕΤΠ

ix.

Αναμενόμενα ποσοτικά εκφρασμένα αποτελέσματα

Ο κατάλογος των παραδειγμάτων που ακολουθούν είναι ενδεικτικός και όχι εξαντλητικός:

Βελτίωση των υποδομών ή των υπηρεσιών στέγασης (να προσδιοριστεί ποσοτικά)

Παροχή υλικής βοήθειας και ιατρικής ή ψυχολογικής περίθαλψης

Παροχή κοινωνικής μέριμνας, ενημέρωσης ή βοήθειας για διοικητικές διατυπώσεις

Παροχή υπηρεσιών στήριξης όπως η μετάφραση και η κατάρτιση με σκοπό τη βελτίωση των συνθηκών υποδοχής καθώς και της αποτελεσματικότητας και της ποιότητας των διαδικασιών ασύλου

Βελτίωση της ενημέρωσης των τοπικών κοινοτήτων που έρχονται σε επαφή με τους πρόσφυγες που γίνονται δεκτοί στη χώρα υποδοχής

Είδος και μέγεθος ειδικής βοήθειας σε ευάλωτες ομάδες

Διάρκεια επικοινωνίας (ειδικών νομικών ή άλλων συμβούλων) με δικαιούχους της ομάδας στόχου

Αριθμός χρηστών προϊόντων παραγόμενων στο πλαίσιο των έργων (πληροφοριών, μετάφρασης κειμένων, κ.λπ.)

Συγκεκριμένες βελτιώσεις της επεξεργασίας των αιτήσεων ασύλου

Βελτίωση της εκπροσώπησης των αιτούντων άσυλο (π.χ. νομική αρωγή)

Άλλο (να προσδιοριστεί)

x.

Προβολή της συγχρηματοδότησης από το ΕΤΠ

Να περιγραφούν οι μηχανισμοί που εξασφαλίζουν την προβολή της χρηματοδότησης από το ΕΤΠ για κάθε δραστηριότητα σχετική με έργα χρηματοδοτούμενα στο πλαίσιο αυτού του μέτρου

xi.

Τα προαναφερόμενα μέτρα πρέπει να συμπληρώνουν παρόμοια μέτρα χρηματοδοτούμενα από άλλα μέσα και να προστίθενται στα εθνικά μέτρα

Παρακαλείσθε να αποδείξετε ότι οι προτεινόμενες ενέργειες είναι απόλυτα ενταγμένες και συντονισμένες με παρόμοιες ενέργειες χρηματοδοτούμενες από άλλα εθνικά ή κοινοτικά μέσα και ότι συμπληρώνουν αλλά δεν αντικαθιστούν τις εθνικές ενέργειες

3.2.   Ενεργεια Β): Ένταξη των προσώπων που αναφέρονται στο άρθρο 3 της απόφασης 2004/904/EΚ, η παραμονή των οποίων στο κράτος μέλος έχει διαρκή και σταθερό χαρακτήρα

i.

Ανάγκες που αιτιολογούν την εκτέλεση της ενέργειας

ii.

Σκοπός της ενέργειας

iii.

Σχέδιο χρηματοδότησης  (2)

Πιστώσεις του Ευρωπαϊκού Ταμείου για τους πρόσφυγες

A

0,00 €

0,00 %

Κρατικές πιστώσεις

Β

0,00 €

0,00 %

Πιστώσεις περιφερειών

Γ

0,00 €

0,00 %

Πιστώσεις τοπικών αρχών

Δ

0,00 €

0,00 %

Εθνικές πιστώσεις

Ε = Β+Γ+Δ

0,00 €

0,00 %

Σύνολο δημόσιων πιστώσεων

ΣΤ = Α+Ε

0,00 €

0,00 %

Ιδιωτικές πιστώσεις

Ζ

0,00 €

0,00 %

Σύνολο δαπανών

Η = ΣΤ+Ζ

0,00 €

0,00 %

iv.

Χρονοδιάγραμμα

(Τα έργα πρέπει να αρχίσουν εντός της περιόδου από την 1η Ιανουαρίου έως την 31η Δεκεμβρίου του έτους προγράμματος. Κατ’ εξαίρεση, τα έργα στο πλαίσιο του προγράμματος 2005 πρέπει να αρχίσουν κατά την περίοδο από την 1η Ιανουαρίου 2005 έως την 30ή Ιουνίου 2006. Οι δαπάνες των έργων όσον αφορά το ετήσιο πρόγραμμα 2005 μπορούν να είναι επιλέξιμες από την 1η Ιανουαρίου 2005)

Ημερομηνία έναρξης: …

Ημερομηνία λήξης: …

v.

Ενέργειες προς υλοποίηση (επιχειρησιακές κατευθυντήριες γραμμές)

Να αναφερθούν οι ενέργειες στο πλαίσιο του άρθρου 6 της απόφασης 2004/904/ΕΚ

vi.

Ομάδες στόχοι

Τα άτομα που ορίζονται στο άρθρο 3 της απόφασης για το ΕΤΠ, των οποίων η παραμονή στο κράτος μέλος έχει διαρκή και σταθερό χαρακτήρα (προσοχή: δεν πρόκειται για αιτούντες άσυλο, λαθρομετανάστες ή άλλους μετανάστες)

vii.

Δικαιούχοι επιχορήγησης

(ΜΚΟ, ομοσπονδιακές, εθνικές, περιφερειακές ή τοπικές αρχές, άλλες μη κερδοσκοπικές οργανώσεις, κ.λπ.)

viii.

Συμμετέχουσες εθνικές αρχές

Να προσδιοριστεί εάν συμμετέχουν άλλες αρχές εκτός από την αρμόδια αρχή που προβλέπεται στο άρθρο 13 της απόφασης 2004/904/ΕΚ

ix.

Αναμενόμενα ποσοτικά εκφρασμένα αποτελέσματα

Ο κατάλογος των ακόλουθων παραδειγμάτων είναι ενδεικτικός και όχι εξαντλητικός:

Παροχή συμβουλών και βοήθειας σε τομείς, όπως η στέγαση, τα μέσα διαβίωσης, η ένταξη στην αγορά εργασίας, η ιατρική, ψυχολογική και κοινωνική περίθαλψη (τα υλικά και οι υπηρεσίες προσφέρονται)

Αριθμός ενεργειών που δίνουν τη δυνατότητα στους δικαιούχους να προσαρμόζονται από κοινωνικής και πολιτισμικής πλευράς στην κοινωνία του κράτους μέλους και να συμμερίζονται τις αξίες που είναι εγγεγραμμένες στον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Ενέργειες με σκοπό την προώθηση της διαρκούς και βιώσιμης συμμετοχής στην κοινωνική και πολιτιστική ζωή

Χρηματική αξία της άμεσης στήριξης (τροφή, ένδυση, στέγαση, κ.λπ.)

Αριθμός των παρεχόμενων υπηρεσιών ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης

Αριθμός ωρών παρεχόμενης εκπαίδευσης ή κατάρτισης (π.χ. εκμάθηση γλώσσας ή επαγγελματική κατάρτιση)

Διάρκεια επικοινωνίας κοινωνικών λειτουργών με δικαιούχους της ομάδας στόχου

Αριθμός χρηστών προϊόντων παραγόμενων στο πλαίσιο των έργων (πληροφοριών, μετάφρασης κειμένων, κ.λπ.)

Συγκεκριμένες βελτιώσεις όσον αφορά την ένταξη προσφύγων

Ενέργειες με σκοπό την προώθηση της ισότητας πρόσβασης καθώς και της ισότητας των αποτελεσμάτων σχετικά με διαβήματα των προσώπων αυτών προς δημόσιους φορείς

Άλλο (να προσδιοριστεί)

x.

Προβολή της συγχρηματοδότησης από το ΕΤΠ

Να περιγραφούν οι μηχανισμοί που εξασφαλίζουν την προβολή της χρηματοδότησης από το ΕΤΠ για κάθε δραστηριότητα σχετική με έργα χρηματοδοτούμενα στο πλαίσιο αυτού του μέτρου

xi.

Τα προαναφερόμενα μέτρα πρέπει να συμπληρώνουν παρόμοια μέτρα χρηματοδοτούμενα από άλλα μέσα και να προστίθενται στα εθνικά μέτρα

Τα κράτη μέλη πρέπει να αποδείξουν ότι τα προτεινόμενα μέτρα είναι απόλυτα ενταγμένα και συντονισμένα με παρόμοιες ενέργειες χρηματοδοτούμενες από άλλα εθνικά ή κοινοτικά μέσα και ότι συμπληρώνουν αλλά δεν αντικαθιστούν τις εθνικές ενέργειες

3.3.   Ενεργεια Γ): Εκούσιος επαναπατρισμός των προσώπων που αναφέρονται στο άρθρο 3 της απόφασης 2004/904/ΕΚ υπό την προϋπόθεση ότι δεν έχουν αποκτήσει νέα ιθαγένεια και ότι δεν έχουν εγκαταλείψει το έδαφος του κράτους μέλους

i.

Ανάγκες που αιτιολογούν την εκτέλεση της ενέργειας

ii.

Σκοπός της ενέργειας

iii.

Σχέδιο χρηματοδότησης  (3)

Πιστώσεις του Ευρωπαϊκού Ταμείου για τους πρόσφυγες

A

0,00 €

0,00 %

Κρατικές πιστώσεις

Β

0,00 €

0,00 %

Πιστώσεις περιφερειών

Γ

0,00 €

0,00 %

Πιστώσεις τοπικών αρχών

Δ

0,00 €

0,00 %

Εθνικές πιστώσεις

Ε = Β+Γ+Δ

0,00 €

0,00 %

Σύνολο δημόσιων πιστώσεων

ΣΤ = Α+Ε

0,00 €

0,00 %

Ιδιωτικές πιστώσεις

Ζ

0,00 €

0,00 %

Σύνολο δαπανών

Η = ΣΤ+Ζ

0,00 €

0,00 %

iv.

Χρονοδιάγραμμα

(Τα έργα πρέπει να αρχίσουν εντός της περιόδου από την 1η Ιανουαρίου έως την 31η Δεκεμβρίου του έτους προγράμματος. Κατ’ εξαίρεση, τα έργα στο πλαίσιο του προγράμματος 2005 πρέπει να αρχίσουν κατά την περίοδο από την 1η Ιανουαρίου 2005 έως την 30ή Ιουνίου 2006. Οι δαπάνες των έργων όσον αφορά το ετήσιο πρόγραμμα 2005 μπορούν να είναι επιλέξιμες από την 1η Ιανουαρίου 2005)

Ημερομηνία έναρξης: …

Ημερομηνία λήξης: …

v.

Ενέργειες προς υλοποίηση (επιχειρησιακές κατευθυντήριες γραμμές)

Παραπομπή στις ενέργειες που απαριθμούνται στο άρθρο 7 της απόφασης 2004/904/ΕΚ

vi.

Συνέχεια που δίδεται μετά τον επαναπατρισμό

Να περιγραφεί το σύστημα που δημιουργήθηκε για την παρακολούθηση και την εποπτεία μετά τον εκούσιο επαναπατρισμό

vii.

Ομάδες στόχοι

Τα άτομα που ορίζονται στο άρθρο 3 της απόφασης για το ΕΤΠ, υπό την προϋπόθεση ότι δεν έχουν αποκτήσει νέα ιθαγένεια (πολιτογραφημένα άτομα) και ότι δεν έχουν εγκαταλείψει το έδαφος του κράτους μέλους (να προσδιοριστεί)

viii.

Δικαιούχοι επιχορήγησης

(ΜΚΟ, ομοσπονδιακές, εθνικές, περιφερειακές ή τοπικές αρχές, άλλες μη κερδοσκοπικές οργανώσεις, κ.λπ.)

ix.

Συμμετέχουσες εθνικές αρχές

Να προσδιοριστεί εάν συμμετέχουν άλλες αρχές εκτός από την αρμόδια αρχή που προβλέπεται στο άρθρο 13 της απόφασης 2004/904/ΕΚ

x.

Αναμενόμενα ποσοτικά εκφρασμένα αποτελέσματα

Ο κατάλογος των ακόλουθων παραδειγμάτων είναι ενδεικτικός και όχι εξαντλητικός:

αριθμός χρηστών πληροφοριών και υπηρεσιών παροχής συμβουλών σχετικά με πρωτοβουλίες ή προγράμματα εκούσιου επαναπατρισμού

αριθμός ατόμων (επαγγελματιών, αρχηγών οικογενειών, μελών οικογενειών) που επιστρέφουν στη χώρα καταγωγής τους

αριθμός ατόμων που παρέμειναν αλλά έλαβαν στήριξη σχετική με επαναπατρισμό

πρόσθετο οικονομικό όφελος για τη χώρα καταγωγής (π.χ. αριθμός νέων θέσεων απασχόλησης, ίδρυση επιχειρήσεων, κ.λπ.)

παροχή πληροφοριών σχετικά με πτυχές που αφορούν τον επαναπατρισμό, συμπεριλαμβανομένων της οικονομικής, διοικητικής και πολιτικής κατάστασης στη χώρα καταγωγής, των ευκαιριών απασχόλησης, των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας και άλλων νομικών ζητημάτων

αξία της χρηματοδοτικής βοήθειας προς τους επαναπατριζόμενους

συνεργασία με παρόμοια έργα σε άλλα κράτη μέλη

διάρκεια επικοινωνίας κοινωνικών λειτουργών με δικαιούχους της ομάδας στόχου

αριθμός χρηστών προϊόντων παραγόμενων στο πλαίσιο των έργων (ενημέρωση σχετικά με την κατάσταση στη χώρα ή περιφέρεια καταγωγής ή τόπο προηγούμενης συνήθους διαμονής)

ποσοτικά εκφρασμένος αντίκτυπος των ενεργειών κοινοτήτων ατόμων προερχομένων από τη χώρα καταγωγής και κατοικούντων στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσον αφορά τη διευκόλυνση του εκούσιου επαναπατρισμού των προσώπων που αναφέρονται στην απόφαση 2004/904/ΕΚ του Συμβουλίου

ενέργειες που διευκολύνουν την οργάνωση και την εφαρμογή εθνικών προγραμμάτων ή πρωτοβουλιών εκούσιου επαναπατρισμού

άλλο (να προσδιοριστεί)

xi.

Προβολή της συγχρηματοδότησης από το ΕΤΠ

Να περιγραφούν οι μηχανισμοί για την εξασφάλιση της προβολής της συγχρηματοδότησης από το ΕΤΠ για κάθε δραστηριότητα που συνδέεται με έργα χρηματοδοτούμενα στο πλαίσιο αυτού του μέτρου

xii.

Τα προαναφερόμενα έργα πρέπει να συμπληρώνουν παρόμοια έργα χρηματοδοτούμενα από άλλα μέσα και να προστίθενται στις εθνικές ενέργειες

Το κράτος μέλος πρέπει να αποδείξει ότι οι προτεινόμενες ενέργειες είναι απόλυτα ενταγμένες και συντονισμένες με παρόμοιες ενέργειες χρηματοδοτούμενες από άλλα εθνικά (καθώς και περιφερειακά και τοπικά) ή κοινοτικά μέσα και ότι συμπληρώνουν αλλά δεν αντικαθιστούν τις εθνικές ενέργειες

4.   ΤΕΧΝΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ

i.

Ανάγκες που αιτιολογούν την προσφυγή σε τεχνική βοήθεια

Λεπτομερής περιγραφή των διαθέσιμων πόρων και των πρόσθετων αναγκών για την εφαρμογή του προγράμματος ΕΤΠ

ii.

Σκοπός της τεχνικής βοήθειας (άρθρο 18 της απόφασης 2004/904/ΕΚ)

iii.

Σχέδιο χρηματοδότησης  (4)

Πιστώσεις του Ευρωπαϊκού Ταμείου για τους πρόσφυγες

A

0,00 €

0,00 %

Κρατικές πιστώσεις

Β

0,00 €

0,00 %

Πιστώσεις περιφερειών

Γ

0,00 €

0,00 %

Πιστώσεις τοπικών αρχών

Δ

0,00 €

0,00 %

Εθνικές πιστώσεις

Ε = Β+Γ+Δ

0,00 €

0,00 %

Σύνολο δημόσιων πιστώσεων

ΣΤ = Α+Ε

0,00 €

0,00 %

Ιδιωτικές πιστώσεις

Ζ

0,00 €

0,00 %

Σύνολο δαπανών

Η = ΣΤ+Ζ

0,00 €

0,00 %

iv.

Χρονοδιάγραμμα

(Τα μέτρα για την παροχή τεχνικής βοήθειας πρέπει να αρχίσουν εντός της περιόδου από την 1η Ιανουαρίου έως την 31η Δεκεμβρίου του έτους προγράμματος. Κατ’ εξαίρεση, τα έργα στο πλαίσιο του προγράμματος 2005 πρέπει να αρχίσουν κατά την περίοδο από την 1η Ιανουαρίου 2005 έως την 30ή Ιουνίου 2006. Οι δαπάνες έργων όσον αφορά το ετήσιο πρόγραμμα 2005 μπορούν να είναι επιλέξιμες από την 1η Ιανουαρίου 2005 έως την 31η Δεκεμβρίου 2006)

Ημερομηνία έναρξης: …

Ημερομηνία λήξης: …

v.

Ενέργειες προς υλοποίηση (επιχειρησιακές κατευθυντήριες γραμμές)

Ενέργειες για την κάλυψη της τεχνικής και διοικητικής βοήθειας σχετικά με την προετοιμασία, την παρακολούθηση και την αξιολόγηση των ενεργειών του προγράμματος, για παράδειγμα:

α)

Οι δαπάνες που συνδέονται με την προετοιμασία, την επιλογή, την αξιολόγηση και την παρακολούθηση των δραστηριοτήτων που συγχρηματοδοτούνται από το ΕΤΠ. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει τη μίσθωση ή την αγορά μηχανοργανωμένων συστημάτων, δεόντως αιτιολογημένων από την αρμόδια αρχή και ανάλογων με το μέγεθος του προγράμματος. Ο εξοπλισμός που μισθώνεται ή αγοράζεται μπορεί να χρησιμοποιείται μόνο για την εκτέλεση του προγράμματος. Οι κανόνες επιλεξιμότητας ισχύουν για τη μίσθωση

β)

Οι ενημερωτικές ενέργειες και οι δαπάνες που συνδέονται με την προβολή της συγχρηματοδότησης από το ΕΤΠ

γ)

Οι δαπάνες που συνδέονται με λογιστικούς και επιτόπου ελέγχους των έργων

δ)

Οι δαπάνες που συνδέονται με τις αμοιβές, συμπεριλαμβανομένων των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης, είναι επιλέξιμες μόνο στις ακόλουθες περιπτώσεις:

ε)

των μονίμων υπαλλήλων που έχουν αποσπαστεί προσωρινά με επίσημη απόφαση της αρμόδιας αρχής και στους οποίους έχει ανατεθεί η εκτέλεση των καθηκόντων που απαριθμούνται στα παραπάνω σημεία 2 έως 4

στ)

των έκτακτων υπαλλήλων ή προσωπικού του ιδιωτικού τομέα που έχουν προσληφθεί αποκλειστικά και μόνο για την εκτέλεση των καθηκόντων που απαριθμούνται στα παραπάνω σημεία 2 έως 4

vi.

Διαδικασία σύναψης συμβάσεων

Οι εθνικές αρχές που εφαρμόζουν το πρόγραμμα ΕΤΠ (και άλλα εκτελεστικά όργανα που συμμετέχουν στην εφαρμογή, εάν υπάρχουν). Να προσδιοριστεί κυρίως βάσει ποιων διαδικασιών ανάθεσης πρέπει να γίνεται η διαχείριση των δαπανών τεχνικής βοήθειας

vii.

Συμμετέχουσες εθνικές αρχές

Να προσδιοριστεί εάν συμμετέχουν άλλες αρχές εκτός από την αρμόδια αρχή που προβλέπεται στο άρθρο 13 της απόφασης για το ΕΤΠ

viii.

Αναμενόμενα ποσοτικά εκφρασμένα αποτελέσματα

π.χ.:

Ποσοτική βελτίωση της εφαρμογής του ΕΤΠ

Βελτιώσεις όσον αφορά την προετοιμασία των προσκλήσεων υποβολής προτάσεων και την επεξεργασία του προγράμματος (να προσδιοριστεί αριθμός ανθρωποημερών)

Αξιολόγηση των προτάσεων έργων (να προσδιοριστεί αριθμός):

Επιλογή έργων (προβλεπόμενος αριθμός):

Συνέχεια που δίδεται στα έργα και διαχείριση του προγράμματος (να προσδιοριστεί αριθμός ανθρωποημερών)

Λογιστικοί και επιτόπου έλεγχοι (να προσδιοριστεί αριθμός λογιστικών ελέγχων/επισκέψεων):

Εκθέσεις αξιολόγησης (να προσδιοριστεί αριθμός ανθρωποημερών)

Πρωτοβουλίες στον τομέα της δημοσιότητας (να προσδιοριστούν)

Εξοπλισμός που έχει μισθωθεί ή αγορασθεί (να προσδιοριστεί)

Άλλο (να προσδιοριστεί)

ix.

Προβολή της συγχρηματοδότησης από το ΕΤΠ

Η προβολή της χρηματοδότησης από το ΕΤΠ πρέπει να γίνεται σαφής σχετικά με κάθε δραστηριότητα που συνδέεται με τα έργα χρηματοδοτούμενα στο πλαίσιο του αυτού του μέτρου

x.

Τα προαναφερόμενα μέτρα πρέπει να συμπληρώνουν παρόμοια μέτρα χρηματοδοτούμενα από άλλα μέσα και να προστίθενται στα εθνικά μέτρα

Τα κράτη μέλη πρέπει να αποδείξουν ότι τα προτεινόμενα μέτρα είναι απόλυτα εντεταγμένα και συντονισμένα με παρόμοια μέτρα χρηματοδοτούμενα από άλλα εθνικά, κοινοτικά ή διεθνή μέσα και ότι συμπληρώνουν αλλά δεν αντικαθιστούν τα εθνικά μέτρα

5.   ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΤΟΣ (5)

Πιστώσεις του Ευρωπαϊκού Ταμείου για τους πρόσφυγες

A

0,00 €

0,00 %

Κρατικές πιστώσεις

Β

0,00 €

0,00 %

Πιστώσεις περιφερειών

Γ

0,00 €

0,00 %

Πιστώσεις τοπικών αρχών

Δ

0,00 €

0,00 %

Εθνικές πιστώσεις

Ε = Β+Γ+Δ

0,00 €

0,00 %

Σύνολο δημόσιων πιστώσεων

ΣΤ = Α+Ε

0,00 €

0,00 %

Ιδιωτικές πιστώσεις

Ζ

0,00 €

0,00 %

Σύνολο δαπανών

Η = ΣΤ+Ζ

0,00 €

0,00 %


(1)  Βλ. άρθρο 15 της παρούσας απόφασης.

(2)  Βλ. άρθρο 15 της παρούσας απόφασης.

(3)  Βλ. άρθρο 15 της παρούσας απόφασης.

(4)  Το πολύ 7 % των ετήσιων πιστώσεων των κρατών μελών, συν 30 000 ευρώ. Χωρίς υποχρέωση συγχρηματοδότησης. Βλ. άρθρο 15 της παρούσας απόφασης.

(5)  Βλ. άρθρο 15 της παρούσας απόφασης.


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 3

ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ ΕΚΘΕΣΗΣ ΠΡΟΟΔΟΥ

(Άρθρο 23 παράγραφος 3 της απόφασης 2004/904/ΕΚ)

Αποστέλλεται στην ακόλουθη διεύθυνση:

European Commission

Directorate-General for Justice, Freedom and Security

Unit B/4 European Refugee Fund

B-1049 Brussels

Κράτος μέλος: …Έτος του ετήσιου προγράμματος: …Αρμόδια αρχή: …(όνομα αρμοδίου επικοινωνίας, υπηρεσία ή οργανισμός, διεύθυνση, φαξ, τηλέφωνο, ηλεκτρονική διεύθυνση)Προβλεπόμενη προθεσμία: όταν το 70 % του ποσού της αρχικής πληρωμής καταβληθεί στο επίπεδο του τελικού δικαιούχου.

A.   ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

1)   Περιγραφή των δομών διαχείρισης του ετήσιου προγράμματος, των χρηματοδοτικών κυκλωμάτων, της μεθόδου και των κριτηρίων επιλογής των έργων, του συστήματος παρακολούθησης (εάν τα στοιχεία είναι ίδια με αυτά που αναφέρονται στην αίτηση συγχρηματοδότησης: παραπομπή στην αίτηση αυτή).

2)   Επιλογή των έργων: δραστηριότητες και αποτελέσματα (π.χ. ημερομηνία δημοσίευσης της πρόσκλησης υποβολής προτάσεων, αριθμός αιτήσεων, αριθμός επιλεγέντων έργων, μέσο κόστος επιλεγέντων έργων). Περιγραφή των δραστηριοτήτων τεχνικής βοήθειας κατά την εκτέλεση του προγράμματος.

3)   Ενημέρωση και προβολή: δραστηριότητες που πραγματοποιήθηκαν. Λεπτομερής περιγραφή του τρόπου με τον οποίο εξασφαλίστηκε η προβολή της κοινοτικής συγχρηματοδότησης. Όλα τα έγγραφα και τα δημοσιεύματα σχετικά με τα έργα πρέπει να φέρουν μνεία της κοινοτικής συγχρηματοδότησης: «Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο για τους Πρόσφυγες».

4)   Πληροφορίες για τους ελέγχους που διενεργήθηκαν σύμφωνα με το άρθρο 25 παράγραφος 1 της απόφασης 2004/904/ΕΚ.

5)   Πληροφορίες σχετικά με τους κινδύνους που συνδέονται με τις δραστηριότητες (κίνδυνος μπορεί να είναι ένα γεγονός που θα έχει επιπτώσεις στην επίτευξη στόχων).

Β.   ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

1)   Χρονοδιάγραμμα

Ημερομηνία έναρξης της εκτέλεσης του εθνικού ετήσιου προγράμματος

Ημερομηνία λήξης του εθνικού ετήσιου προγράμματος (τελική προθεσμία για την εκτέλεση των δαπανών βάσει της απόφασης συγχρηματοδότησης)

2)   Δημοσιονομικές πλευρές

Πίνακας δημοσιονομικής έκθεσης (να προσδιοριστεί η ημερομηνία — το νωρίτερο ένα μήνα πριν από την υποβολή της συνοπτικής έκθεσης)

ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

(Έκθεση προόδου, άρθρο 23 παράγραφος 3)

ΕΘΝΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΤΠ

ΧΩΡΑ

Κατάσταση στις

Έτος προγράμματος


 

Προγραμματισμένο

(1)

Αναλήψεις υποχρεώσεων

(2)

Πληρωμές

(3)

% πληρωμών

(4=3/2)

 

 

Σύνολο δαπανών

(α)

Χρηματοδότηση ΕΤΠ

(β)

Σύνολο δαπανών

(α)

Σύνολο επιλέξιμων δαπανών

(β)

Χρηματοδότηση ΕΤΠ

(γ)

Σύνολο δαπανών

(α)

Σύνολο επιλέξιμων δαπανών

(β)

Τελικό ποσό της χρηματοδότησης ΕΤΠ

(γ)

Καταβληθείσα χρηματοδότηση ΕΤΠ

(δ)

Σύνολο δαπανών

(α)

Τελική οφειλόμενη χρηματοδότηση ΕΤΠ

(β)

Καταβληθείσα χρηματοδότηση ΕΤΠ

(γ)

Υπόλοιπο ΕΤΠ προς καταβολή ή είσπραξη από την ΑΑ

(5)

Δραστηριότητα Α — Διαδικασίες υποδοχής & ασύλου

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ενέργεια 1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ενέργεια 2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ενέργεια 3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σύνολο δραστηριότητας Α

0,00

0,00

0,00

0,00

0,00

0,00

0,00

 

0,00

 

 

 

 

Δραστηριότητα Β — Ένταξη

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ενέργεια 1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ενέργεια 2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σύνολο δραστηριότητας Β

0,00

0,00

0,00

0,00

0,00

0,00

0,00

 

0,00

 

 

 

 

Δραστηριότητα Γ — Εκούσιος επαναπατρισμός

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ενέργεια 1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ενέργεια 2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σύνολο δραστηριότητας Γ

0,00

0,00

0,00

0,00

0,00

0,00

0,00

 

0,00

 

 

 

 

Δραστηριότητα Δ — Έργα που καλύπτουν περισσότερες από μια δραστηριότητες

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ενέργεια 1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ενέργεια 2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σύνολο δραστηριότητας Δ

0,00

0,00

0,00

0,00

0,00

0,00

0,00

 

0,00

 

 

 

 

ΣΥΝΟΛΟ ΕΝΕΡΓΕΙΩΝ

0,00

0,00

0,00

0,00

0,00

0,00

0,00

 

0,00

 

 

 

 

Σύνολο Ε Τεχνική Βοήθεια

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ

0,00

0,00

0,00

0,00

0,00

0,00

0,00

 

0,00

 

 

 

 

(1)

Προγραμματισμένο = όπως έχει προγραμματιστεί στο σχετικό ετήσιο πρόγραμμα (μερικές φορές χωρίς καμία λεπτομέρεια ανά έργο στο στάδιο αυτό).

(1α)

Σύνολο δαπανών = συνολικές δαπάνες των ενεργειών όπως προβλέπονται στο εγκεκριμένο ετήσιο πρόγραμμα.

(1β)

Χρηματοδότηση ΕΤΠ = ποσό της χρηματοδότησης ΕΤΠ ανά ενέργεια όπως προβλέπεται στο εγκεκριμένο ετήσιο πρόγραμμα.

(2)

Αναλήψεις υποχρεώσεων = βάσει της συμφωνίας συγχρηματοδότησης/απόφασης χρηματοδότησης μεταξύ της αρμόδιας αρχής και του δικαιούχου οργανισμού.

(2α)

Σύνολο δαπανών = συνολικές δαπάνες της ενέργειας βάσει της συμφωνίας επιχορήγησης/απόφασης χρηματοδότησης.

(2β)

Σύνολο επιλέξιμων δαπανών = συνολικές επιλέξιμες δαπάνες της ενέργειας βάσει της συμφωνίας επιχορήγησης/απόφασης χρηματοδότησης (= Σύνολο δαπανών — Εισφορές σε είδος).

(2γ)

Χρηματοδότηση ΕΤΠ = μέγιστο ποσό χρηματοδότησης ΕΤΠ βάσει της συμφωνίας επιχορήγησης/απόφασης χρηματοδότησης μεταξύ της μεταξύ της αρμόδιας αρχής και του δικαιούχου.

(3)

Πληρωμές = πραγματικές δαπάνες που έχουν ήδη καταβληθεί.

(3α)

Σύνολο δαπανών = συνολικές δαπάνες της ενέργειας που πραγματοποίησε ο δικαιούχος με βάση την έγκριση της αρμόδιας αρχής.

(3β)

Σύνολο επιλέξιμων δαπανών = επιλέξιμες δαπάνες της ενέργειας που πραγματοποίησε ο δικαιούχος με βάση την έγκριση της αρμόδιας αρχής (= Συνολικές δαπάνες — Εισφορές σε είδος).

(3γ)

Οφειλόμενη χρηματοδότηση ΕΤΠ = τελικό ποσό της χρηματοδότησης ΕΤΠ που οφείλεται στον δικαιούχο σύμφωνα με τις διατάξεις της συμφωνίας επιχορήγησης/απόφασης χρηματοδότησης και τις δαπάνες που έχει εγκρίνει η αρμόδια αρχή.

(3δ)

Καταβληθείσα χρηματοδότηση ΕΤΠ = ποσό της χρηματοδότησης ΕΤΠ που καταβλήθηκε ήδη από την αρμόδια αρχή στον δικαιούχο (συμπεριλαμβανομένων των εισπραχθέντων ποσών).

(4)

Διαφορά μεταξύ των αναλήψεων υποχρεώσεων και των πληρωμών που ήδη πραγματοποιήθηκαν.

(4α)

Σύνολο δαπανών = συνολικές δαπάνες της ενέργειας που πραγματοποίησε ο δικαιούχος με βάση την έγκριση της αρμόδιας αρχής (3α)/συνολικές δαπάνες της ενέργειας όπως με βάση τη συμφωνία επιχορήγησης ή την απόφαση χρηματοδότησης (2α).

(4β)

Τελική οφειλόμενη χρηματοδότηση ΕΤΠ = τελικό ποσό της οφειλόμενης χρηματοδότησης ΕΤΠ (3γ)/ποσό της χρηματοδότησης ΕΤΠ που χορηγήθηκε στην ενέργεια (2β).

(4γ)

Καταβληθείσα χρηματοδότηση ΕΤΠ = ποσό της χρηματοδότησης ΕΤΠ που καταβλήθηκε ήδη στον δικαιούχο με βάση τις διατάξεις της συμφωνίας επιχορήγησης ή της απόφασης χρηματοδότησης (3δ)/ ποσό της χρηματοδότησης ΕΤΠ που χορηγήθηκε στην ενέργεια (2β).

(5)

Υπόλοιπο ΕΤΠ προς καταβολή ή είσπραξη = διαφορά μεταξύ του τελικού ποσού της χρηματοδότησης ΕΤΠ που οφείλεται στον δικαιούχο με βάση τις διατάξεις της συμφωνίας επιχορήγησης/της απόφασης χρηματοδότησης και του ποσού της χρηματοδότησης ΕΤΠ που καταβλήθηκε ήδη στον δικαιούχο από την αρμόδια αρχή (συμπεριλαμβανομένων των εισπραχθέντων ποσών) – (5) = 3(γ) – 3(δ).

ΔΗΛΩΣΗ ΤΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ ΤΟΥ ΕΤΗΣΙΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΤΠ

(Άρθρο 23 παράγραφος 3 και άρθρο 24 της απόφασης του Συμβουλίου)

Αριθμός σχετικής της Επιτροπής:

Χώρα:

Ημερομηνία:

(σε ευρώ)

Δραστηριότητες

Σύνολο δαπανών

Επιλέξιμες δαπάνες

Εισφορές σε είδος

Σύνολο δαπανών

Άμεσες επιλέξιμες δαπάνες

Έμμεσες επιλέξιμες δαπάνες

Σύνολο επιλέξιμες δαπάνες

Διαδικασίες υποδοχής & ασύλου — Ενέργεια 1

 

 

 

 

 

Διαδικασίες υποδοχής & ασύλου — Ενέργεια 2

 

 

 

 

 

Διαδικασίες υποδοχής & ασύλου — Ενέργεια 3

 

 

 

 

 

Α)

Σύνολο διαδικασιών υποδοχής & ασύλου

 

 

 

 

 

Ένταξη — Ενέργεια 1

 

 

 

 

 

Ένταξη — Ενέργεια 2

 

 

 

 

 

Β)

Σύνολο ένταξης

 

 

 

 

 

Εκούσιος επαναπατρισμός — Ενέργεια 1

 

 

 

 

 

Εκούσιος επαναπατρισμός — Ενέργεια 2

 

 

 

 

 

Γ)

Σύνολο εκούσιου επαναπατρισμού

 

 

 

 

 

Μεικτά — Ενέργεια 1

 

 

 

 

 

Μεικτά — Ενέργεια 2

 

 

 

 

 

Δ)

Σύνολο έργων που καλύπτουν περισσότερες από μια δραστηριότητες

 

 

 

 

 

Ε)

Τεχνική βοήθεια

 

 

 

 

 

ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ

 

 

 

 

 

β)   Πληρωμές από την Επιτροπή, με τις αντίστοιχες ημερομηνίες

3)   Εκτέλεση των ενεργειών του προγράμματος

α)   Κύριοι στόχοι των επιλεγέντων έργων ανά δραστηριότητα (παρακαλείσθε να χρησιμοποιείτε τους κατάλληλους δείκτες που αναφέρονται στην αίτηση συγχρηματοδότησης με παραδείγματα επιλεγέντων έργων)

β)   Ποσοτική εκτίμηση των αναμενόμενων αποτελεσμάτων (παρακαλείσθε να ενημερώνετε την ποσοτική εκτίμηση των δεικτών ανά μέτρο που περιλαμβάνεται στην αίτηση συγχρηματοδότησης)

γ)   Προβλήματα που αντιμετωπίσθηκαν κατά την εφαρμογή του εθνικού ετήσιου προγράμματος

δ)   Άλλες παρατηρήσεις σχετικά με την εφαρμογή


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 4

ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ ΤΕΛΙΚΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ

(Άρθρο 23 παράγραφος 4 της απόφασης 2004/904/ΕΚ)

Αποστέλλεται στην ακόλουθη διεύθυνση:

European Commission

Directorate-General for Justice, Freedom and Security

Unit B/4 European Refugee Fund

B-1049 Brussels

Κράτος μέλος: …Έτος ετήσιου προγράμματος: …Αρμόδια αρχή: …(όνομα αρμοδίου επικοινωνίας, υπηρεσία ή οργανισμός, διεύθυνση, φαξ, τηλέφωνο, ηλεκτρονική διεύθυνση)Προβλεπόμενη προθεσμία: το πολύ εντός εννέα μηνών από την επιλέξιμη προθεσμία για το ετήσιο πρόγραμμα.

A.   ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

1)   Περιγραφή τυχόν σημαντικών εξελίξεων όσον αφορά την κατάσταση που επικρατεί στο κράτος μέλος, σε σύγκριση με την κατάσταση που περιγράφεται στο ετήσιο πρόγραμμα.

2)   Συνέπειες των ανωτέρω εξελίξεων στην εκτέλεση του προγράμματος.

3)   Μέτρα που λήφθηκαν για την εξασφάλιση της συνοχής και της συμπληρωματικότητας με άλλες συγγενείς πολιτικές σε εθνικό ή ευρωπαϊκό επίπεδο (όπως πολιτική ανταγωνισμού, δημοσίων συμβάσεων, ίσων ευκαιριών και περιβάλλοντος).

B.   ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

1)   Περιγραφή των δομών διαχείρισης του προγράμματος, των χρηματοδοτικών κυκλωμάτων, της μεθόδου και των κριτηρίων για την επιλογή των έργων, του συστήματος παρακολούθησης και ελέγχου (εάν τα στοιχεία είναι ίδια με αυτά που αναφέρονται στην αίτηση συγχρηματοδότησης: παραπομπή αίτηση αυτή).

2)   Λεπτομερή στοιχεία για τυχόν τροποποιήσεις των συστημάτων διαχείρισης και παρακολούθησης του προγράμματος.

3)   Περιγραφή των δραστηριοτήτων τεχνικής βοήθειας που πραγματοποιήθηκαν κατά την εκτέλεση του προγράμματος: αποτελέσματα.

4)   Ενημέρωση και προβολή: δραστηριότητες που πραγματοποιήθηκαν. Λεπτομερής περιγραφή του τρόπου με τον οποίο εξασφαλίστηκε η προβολή της κοινοτικής συγχρηματοδότησης. Όλα τα έγγραφα και δημοσιεύματα σχετικά με το έργο πρέπει να φέρουν μνεία της κοινοτικής συγχρηματοδότησης. «Το παρόν έργο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο για τους Πρόσφυγες». (Να επισυναφθεί αντίγραφο όλων των σχετικών με το έργο δημοσιεύσεων, άρθρων στον τύπο, κ.λπ.).

5)   Πληροφορίες για τους ελέγχους που διενεργήθηκαν σύμφωνα με το άρθρο 24 παράγραφος 1 της απόφασης 2004/904/ΕΚ, συμπεριλαμβανομένης επεξήγησης σχετικά με τις πλευρές κόστους-οφέλους της μεθόδου δειγματοληψίας σύμφωνα με το άρθρο 7 παράγραφος 2 της παρούσας απόφασης.

6)   Πληροφορίες σχετικά με τους κινδύνους που συνδέονται με τις δραστηριότητες (κίνδυνος μπορεί να είναι ένα γεγονός που θα έχει αντίκτυπο στην επίτευξη των στόχων).

Γ.   ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

1)   Χρονοδιάγραμμα

Ημερομηνία έναρξης της εκτέλεσης του εθνικού ετήσιου προγράμματος

Ημερομηνία λήξης του εθνικού ετήσιου προγράμματος (τελική προθεσμία για την εκτέλεση των δαπανών βάσει της απόφασης συγχρηματοδότησης)

2)   Δημοσιονομικές πλευρές

Πίνακας δημοσιονομικής έκθεσης (να προσδιοριστεί ημερομηνία — το νωρίτερο ένα μήνα πριν από την υποβολή της συνοπτικής έκθεσης)

ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

(Τελική έκθεση άρθρο 23 παράγραφος 4, άρθρο 24 παράγραφος 3 και άρθρο 28 παράγραφος 2)

ΕΘΝΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΤΠ

ΧΩΡΑ

Κατάσταση στις

Έτος προγράμματος


 

Προγραμματισμένο

(1)

Αναλήψεις υποχρεώσεων

(2)

Πληρωμές

(3)

% πληρωμών

(4=3/2)

 

 

Σύνολο δαπανών

(α)

Χρηματοδότηση ΕΤΠ

(β)

Σύνολο δαπανών

(α)

Σύνολο επιλέξιμων δαπανών

(β)

Χρηματοδότηση ΕΤΠ

(γ)

Σύνολο δαπανών

(α)

Σύνολο επιλέξιμων δαπανών

(β)

Τελική οφειλόμενη χρηματοδότηση ΕΤΠ

(γ)

Καταβληθείσα χρηματοδότηση ΕΤΠ

(δ)

Σύνολο δαπανών

(α)

Τελική οφειλόμενη χρηματοδότηση ΕΤΠ

(β)

Καταβληθείσα χρηματοδότηση ΕΤΠ

(γ)

Υπόλοιπο ΕΤΠ προς καταβολή ή είσπραξη από την ΑΑ

(5)

Δραστηριότητα Α — Διαδικασίες υποδοχής & ασύλου

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ενέργεια 1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ενέργεια 2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ενέργεια 3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σύνολο δραστηριότητας Α

0,00

0,00

0,00

0,00

0,00

0,00

0,00

 

0,00

 

 

 

 

Δραστηριότητα Β — Ένταξη

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ενέργεια 1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ενέργεια 2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σύνολο δραστηριότητας Β

0,00

0,00

0,00

0,00

0,00

0,00

0,00

 

0,00

 

 

 

 

Δραστηριότητα Γ — Εκούσιος επαναπατρισμός

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ενέργεια 1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ενέργεια 2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σύνολο δραστηριότητας Γ

0,00

0,00

0,00

0,00

0,00

0,00

0,00

 

0,00

 

 

 

 

Δραστηριότητα Δ — Έργα που καλύπτουν περισσότερες από μια δραστηριότητες

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ενέργεια 1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ενέργεια 2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σύνολο δραστηριότητας Δ

0,00

0,00

0,00

0,00

0,00

0,00

0,00

 

0,00

 

 

 

 

ΣΥΝΟΛΟ ΕΝΕΡΓΕΙΩΝ

0,00

0,00

0,00

0,00

0,00

0,00

0,00

 

0,00

 

 

 

 

Σύνολο Ε Τεχνική Βοήθεια

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ

0,00

0,00

0,00

0,00

0,00

0,00

0,00

 

0,00

 

 

 

 

(1)

Προγραμματισμένο = όπως έχει προγραμματιστεί στο σχετικό ετήσιο πρόγραμμα (μερικές φορές χωρίς καμία λεπτομέρεια ανά έργο στο στάδιο αυτό).

(1α)

Σύνολο δαπανών = συνολικές δαπάνες των ενεργειών όπως προβλέπονται στο εγκεκριμένο ετήσιο πρόγραμμα.

(1β)

Χρηματοδότηση ΕΤΠ = ποσό της χρηματοδότησης ΕΤΠ ανά ενέργεια όπως προβλέπεται στο εγκεκριμένο ετήσιο πρόγραμμα.

(2)

Αναλήψεις υποχρεώσεων = βάσει της συμφωνίας συγχρηματοδότησης/απόφασης χρηματοδότησης μεταξύ της αρμόδιας αρχής και του δικαιούχου οργανισμού.

(2α)

Σύνολο δαπανών = συνολικές δαπάνες της ενέργειας βάσει της συμφωνίας επιχορήγησης/απόφασης χρηματοδότησης.

(2β)

Σύνολο επιλέξιμων δαπανών = συνολικές επιλέξιμες δαπάνες της ενέργειας βάσει της συμφωνίας επιχορήγησης/απόφασης χρηματοδότησης (= Σύνολο δαπανών — Εισφορές σε είδος).

(2γ)

Χρηματοδότηση ΕΤΠ = μέγιστο ποσό χρηματοδότησης ΕΤΠ βάσει της συμφωνίας επιχορήγησης/απόφασης χρηματοδότησης μεταξύ της μεταξύ της αρμόδιας αρχής και του δικαιούχου.

(3)

Πληρωμές = πραγματικές δαπάνες που έχουν ήδη καταβληθεί.

(3α)

Σύνολο δαπανών = συνολικές δαπάνες της ενέργειας που πραγματοποίησε ο δικαιούχος με βάση την έγκριση της αρμόδιας αρχής.

(3β)

Σύνολο επιλέξιμων δαπανών = επιλέξιμες δαπάνες της ενέργειας που πραγματοποίησε ο δικαιούχος με βάση την έγκριση της αρμόδιας αρχής (= Συνολικές δαπάνες — Εισφορές σε είδος).

(3γ)

Οφειλόμενη χρηματοδότηση ΕΤΠ = Οφειλόμενη χρηματοδότηση ΕΤΠ = τελικό ποσό της χρηματοδότησης ΕΤΠ που οφείλεται στον δικαιούχο σύμφωνα με τις διατάξεις της συμφωνίας επιχορήγησης/απόφασης χρηματοδότησης και τις δαπάνες που έχει εγκρίνει η αρμόδια αρχή.

(3δ)

Καταβληθείσα χρηματοδότηση ΕΤΠ = ποσό της χρηματοδότησης ΕΤΠ που καταβλήθηκε ήδη από την αρμόδια αρχή στον δικαιούχο (συμπεριλαμβανομένων των εισπραχθέντων ποσών).

(4)

Διαφορά μεταξύ των αναλήψεων υποχρεώσεων και των πληρωμών που ήδη πραγματοποιήθηκαν.

(4α)

Σύνολο δαπανών = συνολικές δαπάνες της ενέργειας που πραγματοποίησε ο δικαιούχος με βάση την έγκριση της αρμόδιας αρχής (3α)/συνολικές δαπάνες της ενέργειας όπως με βάση τη συμφωνία επιχορήγησης ή την απόφαση χρηματοδότησης (2α).

(4β)

Τελική οφειλόμενη χρηματοδότηση ΕΤΠ = τελικό ποσό της οφειλόμενης χρηματοδότησης ΕΤΠ (3γ)/ποσό της χρηματοδότησης ΕΤΠ που χορηγήθηκε στην ενέργεια (2β).

(4γ)

Καταβληθείσα χρηματοδότηση ΕΤΠ = ποσό της χρηματοδότησης ΕΤΠ που καταβλήθηκε ήδη στον δικαιούχο με βάση τις διατάξεις της συμφωνίας επιχορήγησης ή της απόφασης χρηματοδότησης (3δ)/ ποσό της χρηματοδότησης ΕΤΠ που χορηγήθηκε στην ενέργεια (2β).

(5)

Υπόλοιπο ΕΤΠ προς καταβολή ή είσπραξη = διαφορά μεταξύ του τελικού ποσού της χρηματοδότησης ΕΤΠ που οφείλεται στον δικαιούχο με βάση τις διατάξεις της συμφωνίας επιχορήγησης/της απόφασης χρηματοδότησης και του ποσού της χρηματοδότησης ΕΤΠ που καταβλήθηκε ήδη στον δικαιούχο από την αρμόδια αρχή (συμπεριλαμβανομένων των εισπραχθέντων ποσών) – (5) = 3(γ) – 3(δ).

ΤΕΛΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ ΤΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ ΤΟΥ ΕΤΗΣΙΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΤΠ

(Άρθρο 23 παράγραφος 3 και άρθρο 24 παράγραφος 3 της απόφασης του Συμβουλίου)

Αριθμός σχετικής της Επιτροπής:

Χώρα:

Ημερομηνία:

(σε ευρώ)

Δραστηριότητες

Σύνολο δαπανών

Επιλέξιμες δαπάνες

Εισφορές σε είδος

Σύνολο δαπανών

Άμεσες επιλέξιμες δαπάνες

Έμμεσες επιλέξιμες δαπάνες

Σύνολο επιλέξιμες δαπάνες

Διαδικασίες υποδοχής & ασύλου — Ενέργεια 1

 

 

 

 

 

Διαδικασίες υποδοχής & ασύλου — Ενέργεια 2

 

 

 

 

 

Διαδικασίες υποδοχής & ασύλου — Ενέργεια 3

 

 

 

 

 

Α)

Σύνολο διαδικασιών υποδοχής & ασύλου

 

 

 

 

 

Ένταξη — Ενέργεια 1

 

 

 

 

 

Ένταξη — Ενέργεια 2

 

 

 

 

 

Β)

Σύνολο ένταξης

 

 

 

 

 

Εκούσιος επαναπατρισμός — Ενέργεια 1

 

 

 

 

 

Εκούσιος επαναπατρισμός — Ενέργεια 2

 

 

 

 

 

Γ)

Σύνολο εκούσιου επαναπατρισμού

 

 

 

 

 

Μεικτά — Ενέργεια 1

 

 

 

 

 

Μεικτά — Ενέργεια 2

 

 

 

 

 

Δ)

Σύνολο έργων που καλύπτουν περισσότερες από μια δραστηριότητες

 

 

 

 

 

Ε)

Τεχνική βοήθεια

 

 

 

 

 

ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ

 

 

 

 

 


Δραστηριότητες

Πηγες εσοδων

Δημόσιες

Ιδιωτικές

Εισφορές σε είδος

Σύνολο

Κοινότητα (ΕΤΠ)

(Μέγιστη οφειλόμενη χρηματοδότηση ΕΤΠ)

Κράτος

Περιφέρειες

Τοπικές αρχές

Διαδικασίες υποδοχής & ασύλου — Ενέργεια 1

 

 

 

 

 

 

0,00

Διαδικασίες υποδοχής & ασύλου — Ενέργεια 2

 

 

 

 

 

 

0,00

Διαδικασίες υποδοχής & ασύλου — Ενέργεια 3

 

 

 

 

 

 

0,00

Α)

Σύνολο διαδικασιών υποδοχής & ασύλου

0,00

0,00

0,00

0,00

0,00

0,00

0,00

Ένταξη — Ενέργεια 1

 

 

 

 

 

 

0,00

Ένταξη — Ενέργεια 2

 

 

 

 

 

 

0,00

Β)

Σύνολο ένταξης

0,00

0,00

0,00

0,00

0,00

0,00

0,00

Εκούσιος επαναπατρισμός — Ενέργεια 1

 

 

 

 

 

 

0,00

Εκούσιος επαναπατρισμός — Ενέργεια 2

 

 

 

 

 

 

0,00

Γ)

Σύνολο εκούσιου επαναπατρισμού

 

 

 

 

 

 

0,00

Μεικτά — Ενέργεια 1

0,00

0,00

0,00

0,00

0,00

0,00

0,00

Μεικτά — Ενέργεια 2

 

 

 

 

 

 

0,00

Δ)

Σύνολο έργων που καλύπτουν περισσότερες από μια δραστηριότητες

 

 

 

 

 

 

0,00

Ε)

Τεχνική βοήθεια

0,00

0,00

0,00

0,00

0,00

0,00

0,00

Γενικό Σύνολο

0,00

0,00

0,00

0,00

0,00

0,00

0,00

 

0,00

0,00

0,00

0,00

0,00

0,00

0,00

Προσάρτημα στην κατάσταση δαπανών

Εισπραχθέντα ποσά περιλαμβανόμενα στην παρούσα δήλωση δαπανών

Έργο υποδοχής & διαδικασίες ασύλου — Ενέργεια 2

Ποσό που πρέπει να επιστραφεί

 

Οφειλέτης

 

Ημερομηνία έκδοσης της εντολής είσπραξης

 

Αρχή που εξέδωσε την εντολή είσπραξης

 

Ημερομηνία είσπραξης

 

Εισπραχθέν ποσό

 


Έργο υποδοχής — Ενέργεια 3

Ποσό που πρέπει να επιστραφεί

 

Οφειλέτης

 

Ημερομηνία έκδοσης της εντολής είσπραξης

 

Αρχή που εξέδωσε την εντολή είσπραξης

 

Ημερομηνία είσπραξης

 

Εισπραχθέν ποσό

 

β)   Πληρωμές από την Επιτροπή, με τις αντίστοιχες ημερομηνίες

3)   Μέτρα εφαρμογής και μέτρα του προγράμματος

α)   Περιγραφή των πρακτικών και συγκεκριμένων μέσων που χρησιμοποιήθηκαν για την εκτέλεση των ενεργειών που προβλέπονται στο εθνικό ετήσιο πρόγραμμα

Παράδειγμα:

Ενέργεια

Έργο που περιγράφεται στο εθνικό πρόγραμμα εφαρμογής

Υλοποίηση

A — Υποδοχή

Έργο 1 — Δημιουργία υποδομής για την υποδοχή 1 000 ατόμων

δημιουργία κέντρου για την υποδοχή 450 ατόμων, που βρίσκεται στ …

αύξηση της χωρητικότητας των υπαρχόντων κέντρων που βρίσκονται στ … για την υποδοχή 500 ατόμων

β)   Αποτέλεσμα και αντίκτυπος (ποιοτική και ποσοτική περιγραφή με βάση τους σχετικούς δείκτες που ορίζονται στην αίτηση συγχρηματοδότησης), αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας (σε σύγκριση με τις προβλέψεις) και βέλτιστη χρησιμοποίηση των πόρων

γ)   Άλλες παρατηρήσεις σχετικά με την υλοποίηση

4)   Κατά περίπτωση, περιγραφή ενδεχόμενων διακρατικών δραστηριοτήτων ή/και του αντικτύπου του προγράμματος

5)   Λεπτομερής περιγραφή των προβλημάτων που αντιμετωπίστηκαν κατά την εφαρμογή του εθνικού ετήσιου προγράμματος

Ε.   ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΑΡΧΗΣ ΕΛΕΓΧΟΥ

1)   Λεπτομερή στοιχεία για τυχόν τροποποιήσεις του συστήματος ελέγχου

2)   Αποτελέσματα των ελέγχων αυτών, παρατυπίες που διαπιστώθηκαν και γνωστοποιήθηκαν, ενέργειες που αναλήφθηκαν από την αρμόδια αρχή

3)   Κατάλληλες ενέργειες που αναλήφθηκαν από την αρμόδια αρχή μετά τις παρατηρήσεις που προέκυψαν από τις αποστολές ελέγχου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ελεγκτικού Συνεδρίου, Ευρωπαϊκής Επιτροπής)

4)   Λεπτομερείς πληροφορίες για περιπτώσεις παρατυπιών που διαπιστώνονται, όταν υπάρχει υπόνοια απάτης και όταν μπορεί να εξεταστεί η ανάληψη κατάλληλης ενέργειας

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΤΕΛΙΚΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ

Α.   Κατάλογος εγκεκριμένων έργων ανά δραστηριότητα

Β.   Συνοπτική περιγραφή των μεμονωμένων έργων (μισή σελίδα έκαστο) + συνοπτική αναφορά δημοσιονομικών δεικτών, προϋπολογισμός που διατέθηκε ανά έργο με τη μορφή πίνακα, τελικές δαπάνες ανά έργο

Γ.   Αξιολόγηση από ανεξάρτητο όργανο


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 5

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

ΑΙΤΗΣΗ ΠΛΗΡΩΜΗΣ

(να αποστέλλεται δια της ιεραρχικής οδού στη Unit B4 of DG Justice, Freedom and Security, LX 46, B-1049 Brussels)

Ονομασία του προγράμματος: …

Απόφαση της Επιτροπής αριθ. … της …

Σύμφωνα με το άρθρο 13 της απόφασης 2004/904/ΕΚ, ο κάτωθι υπογεγραμμένος (όνομα με κεφαλαία, σφραγίδα, θέση και υπογραφή της αρμόδιας αρχής), που εκπροσωπώ την αρμόδια αρχή για την εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Ταμείου για τους Πρόσφυγες, υποβάλλω αίτηση πληρωμής ύψους … ευρώ, που ανταποκρίνεται στη δεύτερη προκαταβολή/τελική πληρωμή. Η παρούσα αίτηση πληρωμής είναι παραδεκτή γιατί:

Να διαγραφεί ό,τι δεν ισχύει

α)

η έκθεση προόδου σχετικά με την εκτέλεση του ετήσιου προγράμματος εργασίας και η δήλωση δαπανών που αντιπροσωπεύει τουλάχιστον 70 % του ποσού της αρχικής πληρωμής που προβλέπεται στο άρθρο 23 παράγραφος 3 της απόφασης 2004/904/ΕΚ

έχουν υποβληθεί

επισυνάπτονται

β)

η τελική έκθεση εκτέλεσης του ετήσιου προγράμματος και η τελική δήλωση δαπανών που προβλέπεται στο άρθρο 24 παράγραφος 4 και το άρθρο 28 παράγραφος 2 της απόφασης 2004/904/ΕΚ

έχουν υποβληθεί

επισυνάπτονται

γ)

οι αποφάσεις της αρμόδιας αρχής είναι συνεκτικές με το συνολικό ποσό της συμμετοχής του Ταμείου στις εν λόγω προτεραιότητες

 

δ)

συστάσεις για τη βελτίωση των ρυθμίσεων παρακολούθησης και διαχείρισης που έγιναν από την Επιτροπή βάσει του άρθρου 27 της απόφασης 2004/904/ΕΚ

δόθηκε συνέχεια

δόθηκαν εξηγήσεις

δεν έγιναν συστάσεις

ε)

ενδεχόμενες αιτήσεις για διορθωτικά μέτρα βάσει του άρθρου 26 της απόφασης 2004/904/ΕΚ

δόθηκε συνέχεια

υποβλήθηκαν παρατηρήσεις

δεν περιλαμβάνονται δαπάνες

δεν έγιναν αιτήσεις

Οι πληρωμές πρέπει να γίνονται στον:

Δικαιούχο

 

Τράπεζα

 

Αριθ. λογαριασμού

 

Κάτοχο του λογαριασμού (εάν είναι άλλος από τον δικαιούχο)

 


Ημερομηνία

Όνομα με κεφαλαία γράμματα, σφραγίδα, θέση και υπογραφή της αρμόδιας αρχής


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 6

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ ΔΗΛΩΣΗΣ ΔΑΠΑΝΩΝ (άρθρο 25)

Προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Γενική Διεύθυνση Δικαιοσύνης, Ελευθερίας και Ασφάλειας

ΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΑΡΜΟΔΙΑΣ ΑΡΧΗΣ

(να αποστέλλεται δια της ιεραρχικής οδού στη Unit B4 of DG Justice, Freedom and Security, LX 46, B-1049 Brussels)

1)

Ο κάτωθι υπογεγραμμένος, … (να αναφερθεί το όνομα με κεφαλαία, ιδιότητα και υπηρεσία) υποβάλλω την τελική δήλωση δαπανών για το ετήσιο πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Ταμείου για τους Πρόσφυγες για το έτος … καθώς και την αίτηση προς την Επιτροπή για την καταβολή του υπολοίπου της κοινοτικής συγχρηματοδότησης.

2)

Σχετικά με το ετήσιο πρόγραμμα για το έτος … μπορώ να εγγυηθώ ότι:

α)

η κατάσταση δαπανών είναι ακριβής και ότι προκύπτει από αξιόπιστα λογιστικά συστήματα και ότι στηρίζεται σε επαληθεύσιμα δικαιολογητικά,

β)

οι δηλωθείσες δαπάνες είναι σύμφωνες προς τους ισχύοντες κοινοτικούς και εθνικούς κανόνες και ότι πραγματοποιήθηκαν για επιλεγμένα προς χρηματοδότηση έργα σύμφωνα με τα κριτήρια που εφαρμόζονται στο ετήσιο πρόγραμμα και με βάση τους σχετικούς κοινοτικούς και εθνικούς κανόνες,

γ)

όσον αφορά την πιστοποίηση, η αρχή πιστοποίησης έλαβε κατάλληλες πληροφορίες από την αρμόδια αρχή σχετικά με τις εφαρμοζόμενες διαδικασίες διαχείρισης, τα συγχρηματοδοτούμενα από το Ταμείο έργα και τους ελέγχους που διενεργούνται σε σχέση με τις δαπάνες που περιλαμβάνονται στις καταστάσεις δαπανών,

δ)

τα αποτελέσματα όλων των ελέγχων που διενεργήθηκαν από την αρχή ελέγχου λήφθηκαν δεόντως υπόψη,

ε)

Η είσπραξη κοινοτικών χρηματοδοτήσεων οι οποίες μετά από διαπίστωση παρατυπιών αποδείχθηκε ότι καταβλήθηκαν αχρεωστήτως, μαζί με τους σχετικούς τόκους, αφαιρέθηκε δεόντως από τη δήλωση δαπανών.

Ημερομηνία

Όνομα με κεφαλαία γράμματα, σφραγίδα, θέση και υπογραφή της αρμόδιας αρχής

ΔΑΠΑΝΕΣ ΑΝΑ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ

Αριθμός σχετικός της Επιτροπής:

Επωνυμία:

Ημερομηνία:

(σε ευρώ)

Δραστηριότητα

Σύνολο καταβληθέντων επιλέξιμων δαπανών (1)

Δημόσιες

Ιδιωτικές

Σύνολο

Κοινότητα (ΕΤΠ)

Κράτος

Περιφέρειες

Τοπικές αρχές

Α)

Διαδικασίες υποδοχής & ασύλου

 

 

 

 

 

 

Β)

Ένταξη

 

 

 

 

 

 

Γ)

Εκούσιος επαναπατρισμός

 

 

 

 

 

 

Δ)

Έργα που καλύπτουν περισσότερες από μια δραστηριότητες

 

 

 

 

 

 

Ε)

Τεχνική Βοήθεια

 

 

 

 

 

 

Σύνολο

0,00

0,00

0,00

0,00

0,00

0,00

Σύνολο ΕΤΠ

 

 

 

 

 

 

Προσάρτημα της κατάστασης δαπανών

Εισπραχθέντα ποσά από την τελευταία δήλωση δαπανών τα οποία περιλαμβάνονται στην παρούσα δήλωση δαπανών (ταξινομημένα ανά μέτρο)

Ποσό που πρέπει να επιστραφεί

 

Οφειλέτης

 

Ημερομηνία έκδοσης της εντολής είσπραξης

 

Αρχή που εξέδωσε την εντολή είσπραξης

 

Ημερομηνία είσπραξης

 

Εισπραχθέν ποσό

 


Ημερομηνία

Όνομα με κεφαλαία γράμματα, σφραγίδα, θέση και υπογραφή της αρμόδιας αρχής

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ

Ο κάτωθι υπογεγραμμένος, … (να αναφερθεί το όνομα με κεφαλαία, τίτλος και υπηρεσία) εξέτασα την τελική κατάσταση δαπανών σχετικά με το Ευρωπαϊκό Ταμείο για τους Πρόσφυγες το … (να αναφερθεί η καλυπτόμενη περίοδος) και την αίτηση προς την Επιτροπή για την καταβολή του υπολοίπου.

ΠΕΔΙΟ ΤΗΣ ΕΞΕΤΑΣΗΣ

Η πιστοποίηση έχει σκοπό να εξασφαλίσει ότι:

α)

η κατάσταση δαπανών είναι ακριβής και ότι προκύπτει από αξιόπιστα λογιστικά συστήματα και ότι στηρίζεται σε επαληθεύσιμα δικαιολογητικά,

β)

οι δηλωθείσες δαπάνες είναι σύμφωνες προς τους ισχύοντες κοινοτικούς και εθνικούς κανόνες και ότι πραγματοποιήθηκαν για επιλεγμένα προς χρηματοδότηση έργα σύμφωνα με τα κριτήρια που εφαρμόζονται στο ετήσιο πρόγραμμα και με βάση τους σχετικούς κοινοτικούς και εθνικούς κανόνες,

γ)

όσον αφορά την πιστοποίηση, η αρχή πιστοποίησης έλαβε κατάλληλες πληροφορίες από την αρμόδια αρχή σχετικά με τις εφαρμοζόμενες διαδικασίες διαχείρισης, τα συγχρηματοδοτούμενα από το Ταμείο έργα και τους ελέγχους που διενεργούνται σε σχέση με τις δαπάνες που περιλαμβάνονται στις καταστάσεις δαπανών,

δ)

τα αποτελέσματα όλων των ελέγχων που διενεργήθηκαν από την αρχή ελέγχου λήφθηκαν δεόντως υπόψη,

ε)

η είσπραξη κοινοτικών χρηματοδοτήσεων οι οποίες μετά από διαπίστωση παρατυπιών αποδείχθηκε ότι καταβλήθηκαν αχρεωστήτως, μαζί με τους σχετικούς τόκους, αφαιρέθηκε δεόντως από τη δήλωση δαπανών.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ

1)

Το πεδίο της εξέτασης περιορίστηκε από τα ακόλουθα:

α)

β)

γ)

κ.λπ.

(Στο σημείο αυτό πρέπει να αναφερθούν τα εμπόδια που αντιμετωπίστηκαν κατά τη διάρκεια της εξέτασης, για παράδειγμα προβλήματα του συστήματος, αδυναμίες διαχείρισης, απουσία διαδρομής ελέγχου, έλλειψη δικαιολογητικών εγγράφων, περιπτώσεις που αποτέλεσαν αντικείμενο δικαστικών διαδικασιών, κ.λπ. Επίσης πρέπει να εκτιμηθούν τα ποσά των δαπανών που προκλήθηκαν λόγω των εμποδίων αυτών καθώς και το ποσό της αντίστοιχης κοινοτικής συγχρηματοδότησης).

2)

Η εξέταση, μαζί με τα πορίσματα άλλων εθνικών ή κοινοτικών ελέγχων στα οποία είχα πρόσβαση, αποκαλύπτουν μικρό/μεγάλο αριθμό σφαλμάτων/παρατυπιών (να προσδιοριστεί ο αριθμός κατάλληλα. Εάν είναι μεγάλος παρακαλείσθε να εξηγήσετε). Τα σφάλματα/παρατυπίες που επισημάνθηκαν αντιμετωπίστηκαν ικανοποιητικά από τις αρμόδιες αρχές και δεν φαίνεται να επηρεάζουν το προς καταβολή ποσό της κοινοτικής συγχρηματοδότησης, με την επιφύλαξη των ακόλουθων εξαιρέσεων:

α)

β)

γ)

κ.λπ.

(Να αναφερθούν τα σφάλματα/παρατυπίες που δεν αντιμετωπίστηκαν ικανοποιητικά και, για κάθε περίπτωση, ο πιθανός συστηματικός χαρακτήρας και έκταση του προβλήματος καθώς και τα ποσά της κοινοτικής συγχρηματοδότησης που φαίνεται ότι έχουν επηρεαστεί).

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Είτε:

Εάν δεν εμφανίστηκαν εμπόδια κατά την εξέταση, η συχνότητα των σφαλμάτων που διαπιστώθηκαν είναι χαμηλή και όλα τα προβλήματα αντιμετωπίστηκαν ικανοποιητικά:

α)

Με βάση την εξέταση και τα πορίσματα άλλων εθνικών ή κοινοτικών ελέγχων στους οποίους έχω πρόσβαση, κατά τη γνώμη μου, η τελική κατάσταση δαπανών παρουσιάζει ορθά, όσον αφορά όλα τα ουσιαστικά σημεία, τις δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν σύμφωνα με την απόφαση 2004/904/ΕΚ και η αίτηση προς την Επιτροπή για την πληρωμή του υπολοίπου της κοινοτικής συγχρηματοδότησης φαίνεται ότι είναι έγκυρη.

Είτε:

Εάν εμφανίστηκαν ορισμένα εμπόδια κατά την εξέταση, αλλά η συχνότητα των σφαλμάτων δεν είναι υψηλή ή εάν ορισμένα προβλήματα δεν αντιμετωπίστηκαν ικανοποιητικά:

β)

Με εξαίρεση τα θέματα που αναφέρονται στο σημείο 3 ή/και τα σφάλματα/παρατυπίες που αναφέρονται στο σημείο 4 οι οποίες αντιμετωπίστηκαν με ικανοποιητικό τρόπο, κατά τη γνώμη μου, η οποία βασίζεται στην εξέταση και στα πορίσματα άλλων εθνικών ή κοινοτικών ελέγχων στους οποίους είχα πρόσβαση, η τελική κατάσταση δαπανών αντιπροσωπεύει πιστά τις δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν σύμφωνα με την απόφαση 2004/904/ΕΚ και τους κανόνες εφαρμογής της, και η αίτηση προς την Επιτροπή για την καταβολή του υπολοίπου της κοινοτικής συγχρηματοδότησης φαίνεται ότι είναι έγκυρη.

Ή:

Εάν αντιμετωπίστηκαν σοβαρά εμπόδια κατά την εξέταση ή εάν αποκαλύφθηκε υψηλή συχνότητα σφαλμάτων, έστω και εάν τα σφάλματα/παρατυπίες που επισημάνθηκαν ρυθμίστηκαν με ικανοποιητικό τρόπο:

γ)

όσον αφορά τα θέματα που αναφέρονται στο σημείο 3 ή/και δεδομένης της υψηλής συχνότητας σφαλμάτων που αναφέρονται στο σημείο 4, δεν είμαι σε θέση να εκφράσω τη γνώμη μου για την τελική κατάσταση δαπανών και την αίτηση προς την Επιτροπή για την καταβολή του υπολοίπου της κοινοτικής συγχρηματοδότησης.

Ημερομηνία

Όνομα με κεφαλαία γράμματα, σφραγίδα, θέση και υπογραφή της αρχής πιστοποίησης


(1)  Σας παραπέμπουμε στο άρθρο 16 της παρούσας απόφασης.


14.6.2006   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

L 162/78


ΑΠΌΦΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΉΣ

της 9ης Φεβρουαρίου 2006

για τη θέσπιση του προγράμματος εργασίας σχετικά με το οικολογικό σήμα της Κοινότητας

(Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

(2006/402/ΕΚ)

Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ,

Έχοντας υπόψη:

τη συνθήκη ίδρυσης της Ευρωπαϊκής Κοινότητας,

τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1980/2000 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 17ης Ιουλίου 2000, περί αναθεωρημένου κοινοτικού συστήματος απονομής οικολογικού σήματος (1), και ιδίως το άρθρο 5,

Εκτιμώντας τα αηόλουθα:

(1)

Ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1980/2000 προβλέπει ότι η Επιτροπή διαμορφώνει πρόγραμμα εργασίας για το οικολογικό σήμα της Κοινότητας.

(2)

Το πρόγραμμα εργασίας επιβάλλεται να περιλαμβάνει στρατηγική για την ανάπτυξη του συστήματος, η οποία να καθορίζει στόχους για τη βελτίωση του περιβάλλοντος και τη διείσδυση στην αγορά, μη εξαντλητικό κατάλογο των κατηγοριών προϊόντων για τις οποίες θα αναληφθεί κοινοτική δράση κατά προτεραιότητα και σχέδια για το συντονισμό και τη συνεργασία μεταξύ του κοινοτικού συστήματος και άλλων συστημάτων των κρατών μελών για την απονομή οικολογικών σημάτων.

(3)

Επιπλέον το πρόγραμμα εργασίας πρέπει να προβλέπει τα μέτρα εφαρμογής της στρατηγικής και να περιλαμβάνει το σχέδιο χρηματοδότησης του συστήματος.

(4)

Το αναθεωρημένο πρόγραμμα εργασίας θα πρέπει να συνταχθεί βάσει της πείρας που αποκομίσθηκε κατά την εφαρμογή του πρώτου προγράμματος εργασίας για την απονομή του οικολογικού σήματος της Κοινότητας (2).

(5)

Το πρόγραμμα εργασίας επιβάλλεται να αναθεωρείται περιοδικά.

(6)

Τα μέτρα που προβλέπει η παρούσα απόφαση συμφωνούν με τη γνώμη της επιτροπής που συγκροτήθηκε δυνάμει του άρθρου 17 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1980/2000,

ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΑΠΟΦΑΣΗ:

Άρθρο 1

Εγκρίνεται το αναθεωρημένο πρόγραμμα εργασίας για την απονομή του οικολογικού σήματος της Κοινότητας κατά την περίοδο από 1 Ιανουαρίου 2005 έως 31 Δεκεμβρίου 2007, ως αυτό περιγράφεται στο παράρτημα.

Άρθρο 2

Η επανεξέταση του σχεδίου εργασίας θα αρχίσει πριν τις 31 Δεκεμβρίου 2007.

Άρθρο 3

Η παρούσα απόφαση απευθύνεται στα κράτη μέλη.

Βρυξέλλες, 9ης Φεβρουαρίου 2006.

Για την Επιτροπή

Stravros DIMAS

Μέλος της Επιτροπής


(1)  ΕΕ L 237 της 21.9.2000, σ. 1.

(2)  ΕΕ L 7 της 11.1.2002, σ. 28.


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΝΟΜΗ ΤΟΥ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΥ ΣΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Το οικολογικό σήμα της Κοινότητας καθιερώθηκε το 1992 με σκοπό να ενθαρρυνθούν οι επιχειρήσεις ώστε να αναπτύξουν εμπορικά αγαθά και υπηρεσίες με μειωμένες περιβαλλοντικές επιπτώσεις καθόλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής τους καθώς και για να παρασχεθούν στους καταναλωτές καλύτερες πληροφορίες σχετικά με τον αντίκτυπο που έχουν στο περιβάλλον τα εν λόγω αγαθά και υπηρεσίες.

Το σύστημα για την απονομή του οικολογικού σήματος της Κοινότητας αποτελεί μέρος ευρύτερης στρατηγικής που αποσκοπεί στην προαγωγή της αειφόρου παραγωγής και κατανάλωσης. Ο εν λόγω στόχος είναι δυνατόν να επιτευχθεί εντός «πλαισίου για μια ολοκληρωμένη πολιτική προϊόντων με άξονα τον κύκλο ζωής τους», όπως αναφέρεται στο Έκτο Πρόγραμμα Δράσης για το Περιβάλλον (6ΠΔΠ). Καθοριστικοί στόχοι είναι να εξασφαλιστεί υψηλού επιπέδου προστασία και να διαρραγεί ο σύνδεσμος μεταξύ περιβαλλοντικών πιέσεων και οικονομικής ανάπτυξης, αναπτύσσοντας τοιουτοτρόπως δραστηριότητες στο πλαίσιο της στρατηγικής που ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Ένωση στη Λισσαβόνα σχετικά με την οικονομική και κοινωνική ανανέωση (2000) (1) καθώς και τη στρατηγική για την αειφόρο ανάπτυξη (Γκότεμπουργκ, 2001) (2).

Η ανακοίνωση για την Ολοκληρωμένη Πολιτική Προϊόντων (3) (ΟΠΠ) προτείνει νέα στρατηγική για την ενίσχυση και την επανεστίαση των περιβαλλοντικών πολιτικών που σχετίζονται με προϊόντα καθώς και την ανάπτυξη της αγοράς οικολογικότερων προϊόντων. Το οικολογικό σήμα της Κοινότητας είναι ένα από τα μέσα που μπορούν να συμβάλουν στην επίτευξη του ως άνω στόχου. Στο σύστημα της απονομής του οικολογικού σήματος περιέχονται σοβαρές πληροφορίες και έχει συγκεντρωθεί αξιόλογη πείρα όσον αφορά την πολιτική προϊόντων βάσει της συνολικής θεώρησης του κύκλου ζωής τους· ανάλογα στοιχεία επιβάλλεται να διατεθούν σε όσους συμβάλλουν στην περαιτέρω διαμόρφωση της προσέγγισης που αφορά την ολοκληρωμένη πολιτική προϊόντων.

Στο πλαίσιο της στροφής προς την αειφόρο κατανάλωση και παραγωγή, οι νέες οδηγίες για τη σύναψη δημοσίων συμβάσεων (4), που προβλέπουν την ενσωμάτωση της περιβαλλοντικής μέριμνας στις δημόσιες συμβάσεις και το προσφάτως δημοσιευθέν εγχειρίδιο για τη σύναψη περιβαλλοντικών («πράσινων») δημοσίων συμβάσεων, προσφέρουν νέες ευκαιρίες για το οικολογικό σήμα της Κοινότητας. Μολονότι οι αγοραστές του δημοσίου ενδέχεται να μην ζητούν ρητώς προϊόντα και υπηρεσίες που να φέρουν το οικολογικό σήμα της Κοινότητας στους διαγωνισμούς τους, οι νέες οδηγίες προσφέρουν ευκαιρίες να χρησιμοποιηθούν τα κριτήρια που ορίζει το σύστημα — ή ισοδύναμα προς αυτά — κατά τον καθορισμό απαιτήσεων για συγκεκριμένες επιδόσεις ή περιβαλλοντική λειτουργικότητα. Τοιουτοτρόπως αναμένεται να ενθαρρυνθούν οι δημόσιες αρχές να λάβουν την απαραίτητη πολιτική απόφαση ώστε να καταστούν οικολογικότερες οι αγορές τους μέσω του οικολογικού σήματος της Κοινότητας και των κριτηρίων του ή άλλων ισοδύναμων συστημάτων, εξασφαλίζοντας ισχυρή βάση όσον αφορά τις παρεχόμενες πληροφορίες για τα προϊόντα.

Το οικολογικό σήμα της Κοινότητας σχετίζεται επίσης με ευρύ φάσμα μέσων που αποσκοπούν στην καθαρότερη παραγωγή, την ανάπτυξη και τη χρήση περιβαλλοντικών τεχνολογιών. Οι δομές του, οι διαδικασίες και οι αντίστοιχες γνώσεις θεωρούνται ως σοβαρή αφετηρία για τη μελέτη των μέτρων εφαρμογής της προτεινόμενης οδηγίας σχετικά με τον οικολογικό σχεδιασμό των προϊόντων που καταναλώνουν ενέργεια. Ένας τομέας δραστηριοτήτων στον οποίο επιβάλλεται να αποδοθεί προτεραιότητα βάσει του Προγράμματος Δράσης για τις Περιβαλλοντικές Τεχνολογίες (ETAP-ΠΔΠΤ), ήτοι ο σχεδιασμός και η εφαρμογή στόχων για τις επιδόσεις, περιλαμβάνει τη διερεύνηση της σχέσης μεταξύ της έννοιας των επιδιωκόμενων επιδόσεων και των περιβαλλοντικών επιδόσεων των εμπορευμάτων και των υπηρεσιών που καλύπτονται από πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως το οικολογικό σήμα της Κοινότητας.

Η διεύρυνση με 10 νέα κράτη μέλη, τον Μάιο του 2004, δημιούργησε νέες συνθήκες για την ανάπτυξη του οικολογικού σήματος της Κοινότητας, καθώς και για τη συμβολή στην επικοινωνία και την ευαισθητοποίηση όσον αφορά το περιβάλλον. Ένα σαφές πανευρωπαϊκό οικολογικό σύστημα όπως το «Λουλούδι» (ή «Άνθος») θα μπορούσε να διευκολύνει κατά πολύ τους καταναλωτές να προβαίνουν σε οικολογικές αγορές ανά την Ευρώπη και παράλληλα να κατανοήσουν καλύτερα τις σημάνσεις τύπου I.

Τα καλοσχεδιασμένα συστήματα περιβαλλοντικής σήμανσης τα οποία βασίζονται στην αγορά θα παραμείνουν ιδιαίτερα ελκυστικά για τους καταναλωτές, λόγω της αμεσότητας και απλότητάς τους, καθώς και επειδή εξασφαλίζουν καλύτερες και πιο προσπελάσιμες πληροφορίες στους πολίτες όσον αφορά το περιβάλλον. Επιπλέον, διευκολύνουν τις επιχειρήσεις, επειδή λειτουργούν ως μηχανισμοί βελτίωσης των προϊόντων που συνεπάγονται πλεονεκτήματα ως προς την εμπορική διακίνηση στα σημεία πώλησης, εφόσον έχουν αναπτυχθεί σε συνεργασία με τους παραγωγούς και έχουν λογικό κόστος για τις επιχειρήσεις.

Είναι σαφές ότι το οικολογικό σήμα της Κοινότητας δεν έχει, επί του παρόντος, επιτύχει ικανοποιητική διείσδυση στην αγορά. Σήμερα η κατάσταση είναι καλύτερη διότι διευρύνεται συνεχώς το φάσμα των κατηγοριών προϊόντων (τόσο όσον αφορά τα εμπορικά αγαθά, όσο και τις υπηρεσίες) ενώ εμφανίζονται συνεχώς νέες εφαρμογές. Εντούτοις είναι σαφές ότι το σύστημα επιβάλλεται να αναθεωρηθεί για να πετύχει σωστά τους αρχικούς του στόχους και ιδίως για να υιοθετηθεί ενεργώς εκ μέρους του επιχειρηματικού κόσμου. Ενόψει της αναθεώρησης του συστήματος απονομής του οικολογικού σήματος της Κοινότητας εκπονείται μελέτη αξιολόγησης της συνολικής του αποτελεσματικότητας όσον αφορά τη μείωση των αρνητικών περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Θα αξιολογηθεί η συμβολή του συστήματος στην αειφόρο κατανάλωση και παραγωγή, ενώ, παράλληλα, θα διατυπωθούν προτάσεις σχετικά με το πώς, μέσω της αναθεώρησής του, θα αντιμετωπιστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο η πρόκληση της προαγωγής της αειφόρου ανάπτυξης στην Ευρώπη, καθώς και πώς μπορεί αυτό να καταστεί εισέτι ελκυστικότερο για τους οικονομικούς φορείς και ιδιαίτερα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Το παρόν πρόγραμμα εργασίας θα πρέπει να υποστηρίζει πλήρως την αξιολόγηση του συστήματος και την αναθεώρησή του, δίχως να θέτει καθ’οιονδήποτε τρόπο σε κίνδυνο τη δυνατότητα τροποποιήσεων του συστήματος απονομής του οικολογικού σήματος κατά την αναθεώρηση του κανονισμού.

Ως εκ τούτου, βασικός στόχος του παρόντος αναθεωρημένου προγράμματος εργασίας είναι να αξιοποιηθούν τα συμπεράσματα και η πείρα από τη λειτουργία του συστήματος απονομής του οικολογικού σήματος και να διαμορφωθεί το πρόγραμμα εργασίας για τα επόμενα τρία έτη, με τους εξής στόχους:

Να καταστεί το οικολογικό σήμα της Κοινότητας πιο επιτυχημένο και αποτελεσματικό εργαλείο για τη βελτίωση της περιβαλλοντικής ποιότητας αγαθών και υπηρεσιών.

Να εστιαστεί επίσης το αναθεωρημένο πρόγραμμα εργασίας στην υποστήριξη της ήδη εκτελούμενης αξιολόγησης του συστήματος απονομής του οικολογικού σήματος καθώς και της επικείμενης αναθεώρησης του κανονισμού.

Να συνεχισθούν οι καταβαλλόμενες προσπάθειες ώστε να αυξηθεί η αειφορία της κατανάλωσης και παράλληλα να εξασφαλισθεί θετική συμβολή υπέρ των πολιτικών στόχων της κοινοτικής στρατηγικής για την αειφόρο ανάπτυξη και το Έκτο Πρόγραμμα Δράσης για το Περιβάλλον.

Να μεγιστοποιηθεί η αποτελεσματική αξιοποίηση των πόρων που διαθέτουν υπέρ του συστήματος η Επιτροπή, τα κράτη μέλη και τα μέλη του Συμβουλίου Οικολογικής Σήμανσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUEB) (5).

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ

2005-2007

1.   Πολιτική και στρατηγική με στόχο την αναθεώρηση του κανονισμού για την οικολογική σήμανση

Το οικολογικό σήμα της Κοινότητας συνεχίζει να αναπτύσσει και να προσαρμόζει τη μακροπρόθεσμη πολιτική και στρατηγική του. Θα πρέπει να ενταχθεί πλήρως στο διάλογο και τις εργασίες που πραγματοποιούνται για την εφαρμογή της ανακοίνωσης σχετικά με την ολοκληρωμένη πολιτική προϊόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και με άλλες νομοθετικές πράξεις που τελούν υπό προπαρασκευή, όπως η προτεινόμενη οδηγία για τον οικολογικό σχεδιασμό προϊόντων που καταναλώνουν ενέργεια (EuP), η οδηγία πλαίσιο 92/75/ΕΟΚ για τις οικιακές συσκευές και η απόφαση του Συμβουλίου για τον ενεργειακό αστέρα όσον αφορά τα είδη εξοπλισμού γραφείου, η εφαρμογή του ETAP, του Έκτου Προγράμματος Δράσης για το Περιβάλλον και της κοινοτικής στρατηγικής για την αειφόρο ανάπτυξη. Το οικολογικό σήμα της Κοινότητας πρέπει επίσης να παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τις ευρύτερες εξελίξεις της οικολογικής σήμανσης των προϊόντων, καθώς και τις σημάνσεις που αφορούν θέματα δεοντολογίας, ποιότητας και υγείας, ενώ παράλληλα επιβάλλεται να εξασφαλισθεί η δέουσα συμμετοχή των επιμέρους επιστημονικών κοινοτήτων, ώστε να βελτιωθεί περαιτέρω το επιστημονικό υπόβαθρο των οικολογικών κριτηρίων. Εξίσου σημαντικές είναι οι εξελίξεις στον τομέα των συστημάτων περιβαλλοντικής διαχείρισης, ιδίως σε ό,τι αφορά το κοινοτικό σύστημα οικολογικής διαχείρισης και οικολογικού έλέγχου (EMAS).

Για τον αποτελεσματικότερο συντονισμό των επιμέρους συζητήσεων και ανταλλαγών πληροφοριών, τόσο στο πλαίσιο του συστήματος, όσο και σε εξωτερικά φόρουμ, και για την προετοιμασία και τον προσανατολισμό του διαλόγου αναφορικά με το μέλλον του συστήματος, συγκροτήθηκε ενεργός ομάδα πολιτικής διαχείρισης στο πλαίσιο του πρώτου προγράμματος εργασίας για το οικολογικό σήμα. Η συμβολή της εν λόγω ομάδας υπήρξε πολύτιμη για τη διαμόρφωση της μελλοντικής πολιτικής και στρατηγικής του συστήματος. Αντιμετωπίσθηκαν θέματα ολοκλήρωσης με άλλες περιβαλλοντικές πολιτικές, συνέργειες με άλλα μέσα πληροφοριών και ευρύ φάσμα θεμάτων μακροπρόθεσμης πολιτικής. Παράλληλα, προσδιορίστηκαν σαφώς οι κύριες προκλήσεις που αντιμετωπίζει επί του παρόντος το σύστημα και εμπλουτίσθηκε ο διάλογος με την ανάπτυξη ποικίλων ιδεών για την αξιολόγηση και την αναθεώρηση του. Οι ιδέες αυτές πρέπει να τροφοδοτήσουν τις συζητήσεις για την αναθεώρηση του συστήματος, στο πλαίσιο των οποίων θα πρέπει να αποδοθεί προτεραιότητα στις επαφές με όλους τους εμπλεκομένους.

Στόχος

Η ανάπτυξη και η προσαρμογή της μακροπρόθεσμης πολιτικής και στρατηγικής του συστήματος για την απονομή του οικολογικού σήματος, πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα για το EUEB, τα κράτη μέλη και την Επιτροπή, λαμβάνοντας υπόψη την επικείμενη αναθεώρηση του κανονισμού. Οι προαναφερόμενοι πρέπει επίσης να μεριμνήσουν ώστε να ενσωματωθεί το οικολογικό σήμα στην εξέλιξη των επιμέρους πολιτικών για την αειφόρο κατανάλωση (όπως οι IPP, EuP, οι Πράσινες Συμβάσεις του Δημοσίου, η ευρύτερη σήμανση, η μείωση της φορολογίας για τα οικολογικά προϊόντα, το ETAP, κλπ.).

Δράσεις

Το EUEB, τα κράτη μέλη και η Επιτροπή θα πρέπει να αναγάγουν σε προτεραιότητα την τροφοδοσία της διαδικασίας αξιολόγησης και αναθεώρησης του συστήματος απονομής του οικολογικού σήματος, ώστε να συμβάλουν στην ανάπτυξη και την προσαρμογή της μακροπρόθεσμης πολιτικής και στρατηγικής του. Η ως άνω τροφοδοσία θα πρέπει να εξασφαλισθεί με τη μορφή συνεδριάσεων ειδικού περιεχομένου, ερευνών και αξιοποίησης της κτηθείσας τεχνογνωσίας μετά από τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων της μελέτης.

2.   Στόχοι για τη βελτίωση του περιβάλλοντος και τη διείσδυση στην αγορά

Οι στόχοι για τη βελτίωση του περιβάλλοντος και τη διείσδυση στην αγορά πρέπει να καθοριστούν βάσει της αναθεώρησης του συστήματος. Εν προκειμένω πρωτίστως πρέπει να επιδιωχθεί:

α)

να διευρυνθεί ο αριθμός των αγορών που θα μπορούσαν ενδεχομένως να είναι προσβάσιμες στα προϊόντα με οικολογική σήμανση, αυξάνοντας σταδιακά το φάσμα των κατηγοριών προϊόντων με οικολογική σήμανση και μεριμνώντας ώστε να καταστεί ελκυστικότερο για τους παραγωγούς·

β)

εντός έκαστης των ως άνω αγορών/κατηγοριών προϊόντων, να αυξηθεί ουσιαστικά η προβολή του οικολογικού σήματος (ήτοι του αριθμού των προϊόντων με οικολογική σήμανση) που διατίθενται στην αγορά·

γ)

να εξεταστούν τα συνολικά περιβαλλοντικά οφέλη του συστήματος και η συμβολή του στη βιωσιμότερη κατανάλωση·

δ)

να αξιοποιηθούν περαιτέρω οι πιθανές συνέργειες μεταξύ του οικολογικού σήματος της Κοινότητας και του EMAS.

α.   Η ανάπτυξη των κατηγοριών προϊόντων

Επί του παρόντος έχουν θεσπιστεί κριτήρια για 23 κατηγορίες προϊόντων: πορώδες χαρτί (μεταξωτό χαρτί—χαρτί υγιεινής), πλυντήρια πιάτων, εδαφοβελτιωτικά, στρώματα κρεβατιών, βαφές και βερνίκια εσωτερικών χώρων, υποδήματα, κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα, προσωπικοί υπολογιστές, απορρυπαντικά ρούχων, απορρυπαντικά πλυντηρίων πιάτων, αντιγραφικός χάρτης, λαμπτήρες, φορητοί υπολογιστές, ψυγεία, πλυντήρια, γενικά καθαριστικά και καθαριστικά εγκαταστάσεων υγιεινής, απορρυπαντικά για πλύσιμο πιάτων με το χέρι, τηλεοράσεις, σκληρές επικαλύψεις δαπέδου, ηλεκτρικές σκούπες, υπηρεσίες τουριστικής διαμονής, υπηρεσίες κατασκήνωσης και λιπαντικά.

Πρέπει να πληρούνται ποικίλες προϋποθέσεις για να θεωρηθεί ότι μία κατηγορία προϊόντων έχει προτεραιότητα για το οικολογικό σήμα της Κοινότητας. Στο άρθρο 2 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1980/2000 απαριθμούνται ορισμένες από τις βασικές απαιτήσεις για την καταλληλότητα της οικολογικής σήμανσης. Εν προκειμένω το εκάστοτε προϊόν πρέπει να είναι σημαντικό για την εσωτερική αγορά και να διατίθεται για τελική κατανάλωση ή χρήση. Πρέπει, επίσης, να έχει σοβαρές περιβαλλοντικές επιπτώσεις που να θεωρείται ότι μπορεί να επηρεαστούν θετικά από τις επιλογές των καταναλωτών, ενώ παράλληλα οι κατασκευαστές και οι υπεύθυνοι για τις πωλήσεις και οι φορείς λιανικής διακίνησης πρέπει να επιθυμούν τα προϊόντα τους να φέρουν το οικολογικό σήμα.

Βάσει ενός καταλόγου αναδρομικού ελέγχου των θεμάτων που προέβλεπε το πρώτο πρόγραμμα εργασίας, πραγματοποιήθηκε μελέτη σχετικά με τις προτεραιότητες (6) και ο κατάλογος που προέκυψε όσον αφορά την προτεραιότητα που επιβάλλεται να αποδοθεί στις επιμέρους κατηγορίες προϊόντων παρέχεται στο προσάρτημα 1. Μετά την αναθεώρηση του συστήματος, το EUEB και τα κράτη μέλη επιβάλλεται να συνεχίσουν να αναπτύσσουν τη μεθοδολογία για τη διαμόρφωση των προτεραιοτήτων των επιμέρους κατηγοριών προϊόντων σύμφωνα με την ως άνω μελέτη και τις συστάσεις για την εκτέλεση περαιτέρω εργασιών και την επίτευξη βελτιώσεων, που περιέχονται στα αποτελέσματά της. Παράλληλα, επιβάλλεται να διευρύνουν την αξιολόγηση των περιβαλλοντικών ωφελειών και των προοπτικών εμπορικής διακίνησης των υποψήφιων κατηγοριών προϊόντων. Είναι επίσης απαραίτητο να αναλυθούν περαιτέρω οι ειδικές απαιτήσεις για την αξιολόγηση του βαθμού προτεραιότητας των επιμέρους υπηρεσιών.

Η βελτιωμένη μεθοδολογία πρέπει να εξασφαλίζει την αντικειμενική διαμόρφωση των προτεραιοτήτων των κατηγοριών προϊόντων και υπηρεσιών. Θα πρέπει επίσης να λαμβάνει δεόντως υπόψη κατά πόσον κάποιο προϊόν ή υπηρεσία έχουν σαφή σχέση με ήδη υφιστάμενες κατηγορίες προϊόντων.

Επιβάλλεται να συγκροτηθεί ειδική ομάδα διαχείρισης, η οποία να προσδιορίσει με αντικειμενικότητα και διαφάνεια τις κατηγορίες προϊόντων στις οποίες επιβάλλεται να αποδοθεί κατεξοχήν προτεραιότητα.

Ωστόσο, οι εκτελούμενες εργασίες για τη διαμόρφωση των κατηγοριών προϊόντων, δεν θα πρέπει να θέτουν σε κίνδυνο τη δυνατότητα να πραγματοποιηθούν αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται οι κατηγορίες προϊόντων κατά την αναθεώρηση του συστήματος για την απονομή του οικολογικού σήματος.

Στόχος

Με βάση την αναθεώρηση του συστήματος, θα πρέπει να διαμορφωθεί δέσμη κατηγοριών προϊόντων η οποία να καλύπτει πλήρες και διαχειρίσιμο φάσμα προϊόντων που να προσελκύει τους λιανοπωλητές, τους κατασκευαστές, συμπεριλαμβανομένων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, καθώς και τους καταναλωτές.

Βέλτιστη αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων για την ανάπτυξη κατηγοριών προϊόντων, αποδίδοντας ιδιαίτερη προσοχή στις ομάδες προϊόντων που θεωρούνται ως οι πλέον κατάλληλες για την απονομή του οικολογικού σήματος της Κοινότητας.

Εντός πέντε ετών, ο αριθμός των καθιερωμένων κατηγοριών προϊόντων πρέπει να αυξηθεί σε 30 έως 35.

Δράσεις

Ο κατάλογος των κατηγοριών των προϊόντων προτεραιότητας θα πρέπει να επικαιροποιείται ανά τακτά χρονικά διαστήματα, μετά από διαβουλεύσεις με το EUEB. Επ’ ευκαιρία της αναθεώρησης έκαστης κατηγορίας προϊόντων, πρέπει να επανεξετάζεται η προτεραιότητά της από το EUEB.

Λαμβάνοντας υπόψη τη μελέτη προτεραιοτήτων που έχει εκπονηθεί στο πλαίσιο του προηγούμενου προγράμματος εργασίας, οι αρμόδιοι φορείς του EUEB επιβάλλεται να συνεχίσουν τη βελτίωση της χρησιμοποιούμενης μεθοδολογίας για την εκτίμηση των προτεραιοτήτων, επιδιώκοντας ιδίως να αναπτύξουν κατάλληλη μέθοδο στάθμισης των «θεμάτων που άπτονται της διαμόρφωσης των προτεραιοτήτων» στην ως άνω μελέτη. Μεταξύ άλλων παραγόντων, είναι απαραίτητο να λαμβάνονται υπόψη οι επιτυχίες ή οι αποτυχίες των ήδη καθιερωμένων κατηγοριών προϊόντων, τα περιβαλλοντικά οφέλη από τις υποψήφιες κατηγορίες προϊόντων και οι ειδικές απαιτήσεις για την αξιολόγηση του βαθμού προτεραιότητας που επιβάλλεται να αποδοθεί σε διάφορες υπηρεσίες, με γνώμονα τα αποτελέσματα που θα προκύψουν από την υπό εκτέλεσιν αξιολόγηση του συστήματος και τις βάσει αυτών χαρασσόμενες κατευθύνσεις.

Η Επιτροπή, το EUEB και τα κράτη μέλη οφείλουν, πέραν της εκτέλεσης των απαραίτητων αναθεωρήσεων, να επιδιώκουν τη θέσπιση δύο νέων κατηγοριών προϊόντων κατ’ έτος. Κατά γενικό κανόνα, η διάρκεια της εγκυρότητας των κριτηρίων για τις κατηγορίες προϊόντων θα πρέπει να είναι τέσσερα με πέντε έτη (αν και η περίοδος αυτή μπορεί να προσαρμόζεται κατά περίπτωσιν).

Επιβάλλεται να συγκροτηθεί ειδική ομάδα διαχείρισης του EUEB, η οποία να συνεδριάζει άπαξ ετησίως, με στόχο να διατυπώνει συστάσεις σχετικά με τις κατηγορίες προϊόντων στις οποίες επιβάλλεται να αποδοθεί μέγιστη προτεραιότητα, γνωμοδοτώντας παράλληλα σχετικά με το χρονοδιάγραμμα για τις αναθεωρήσεις των κατηγοριών προϊόντων. Η συγκεκριμένη ομάδα θα διαμορφώσει, επίσης, μεθοδολογία για το πώς θα αποφασίζεται κατά πόσον είναι επείγον να αναθεωρηθούν τα υφιστάμενα κριτήρια, βάσει των τεχνικών εξελίξεων στους αντιστοίχους τομείς.

Ωστόσο, η ανάπτυξη νέων κατηγοριών προϊόντων δεν θα πρέπει να αποβαίνει εις βάρος της ανάγκης να αφιερώνεται χρόνος και πόροι για την τροφοδότηση της διαδικασίας αναθεώρησης του συστήματος απονομής του οικολογικού σήματος.

β.   Διείσδυση στην αγορά, προβολή και ευαισθητοποίηση των καταναλωτών

Τέσσερις είναι οι παράμετροι βάσει των οποίων μπορεί να αξιολογηθεί η προβολή του οικολογικού σήματος:

εταιρείες: ο αριθμός των εταιρειών στις οποίες έχει απονεμηθεί το οικολογικό σήμα

προϊόντα: ο αριθμός των προϊόντων για τα οποία στις εν λόγω εταιρείες έχει απονεμηθεί οικολογικό σήμα

είδη: ο αριθμός των ειδών κυκλοφορούντων προϊόντων που φέρουν το οικολογικό σήμα

τιμές: οι εργοστασιακές τιμές πώλησης των εν λόγω ειδών

Σήμερα, (Μάιος 2005), περισσότερες από 250 επιχειρήσεις χρησιμοποιούν το οικολογικό σήμα της Κοινότητας (ενώ ήταν μόλις 87 τον Αύγουστο του 2001), για εκατοντάδες προϊόντα τους. Τα υφάσματα, οι βαφές και τα βερνίκια εσωτερικού χώρου, καθώς και οι υπηρεσίες τουριστικής διαμονής, είναι οι κατ’ εξοχήν πετυχημένες κατηγορίες προϊόντων από πλευράς αριθμού αιτούντων. Η κατανομή των κατόχων του οικολογικού σήματος και των προϊόντων τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο παραμένει σχετικά ανισοβαρής, αλλά συγκριτικά με το παρελθόν εξασφαλίζει καλύτερη και πιο εξισορροπημένη κάλυψη των προϊόντων.

Ο αριθμός των ειδών που φέρουν το οικολογικό σήμα της Κοινότητας και πωλήθηκαν το 2004 υπολογίζεται σε 400 εκατ. (ενώ ήταν 54 εκατ. το 2001), με εργοστασιακή αξία περίπου 700 εκατ. EUR (συγκριτικά προς 114 εκατ. EUR το 2001).

Ωστόσο, από πλευράς πραγματικής εμπορικής διείσδυσης, τα προϊόντα που φέρουν το κοινοτικό οικολογικό σήμα εξακολουθούν να θεωρούνται ασήμαντα, δεδομένου ότι αντιπροσωπεύουν ποσοστό κατά πολύ μικρότερο του 1 % της συνολικής αγοράς για τις επιμέρους κατηγορίες προϊόντων.

Βασικός στόχος του συστήματος πρέπει να είναι να καταστεί κατά πολύ ελκυστικότερο για τους οικονομικούς παράγοντες, καθώς και να συμβάλει στη θεαματική αύξηση του αριθμού των διακινούμενων προϊόντων που φέρουν οικολογική σήμανση, ώστε να εξασφαλιστεί η προβολή του οικολογικού σήματος στην αγορά και να κλιμακωθεί ο περιβαλλοντικός του αντίκτυπος. Παράλληλα, θα πρέπει να επιδιωχθεί η συνεχής ενίσχυση της προβολής του, ώστε να επιτευχθεί η πλήρης εκμετάλλευση των θεωρητικών δυνατοτήτων που προσφέρει ως προς τη διείσδυση στην αγορά, που γενικά θεωρείται ότι κυμαίνεται μεταξύ 5 % και 25 % της συνολικής αγοράς (ανάλογα με την κατηγορία προϊόντων και την επιλεκτικότητα των αντίστοιχων κριτηρίων για την απονομή του οικολογικού σήματος).

Προς τούτο, οι αρμόδιοι για το οικολογικό σήμα οργανισμοί των επιμέρους κρατών μελών πρέπει να συνεχίσουν να καθορίζουν κατηγορίες προϊόντων— στόχους σε έκαστο κράτος μέλος. Η ολοκληρωμένη στρατηγική εμπορικής διακίνησης θα μπορούσε να βελτιώσει ουσιαστικά τον προσανατολισμό των καταναλωτών και την ελκυστικότητα στην αγορά, όπως απέδειξε η επιτυχία της Εβδομάδας του Ευρωπαϊκού «Άνθους» τον Οκτώβριο του 2004.

Από την αποκομισθείσα πείρα προκύπτει ότι θα πρέπει να υιοθετηθεί ενεργητικότερη στάση όσον αφορά τη ζήτηση, ενώ από την πρόσφατη εμπειρία της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας του «Άνθους» του 2004, αποδεικνύεται ότι ικανοποιητικά αποτελέσματα μπορούν όντως να επιτευχθούν εάν συνδυαστούν στρατηγικές προσφοράς-ζήτησης.

Είναι πολύ σημαντικό να προωθηθεί η αναγνώριση του οικολογικού σήματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε όλα τα κράτη μέλη και να δοθούν κίνητρα στις εταιρείες για την υποβολή αιτήσεων απόκτησής του, τονίζοντας, εκ παραλλήλου, τα πρακτικά οφέλη που μπορούν να αποκομίσουν από αυτό.

Η ανάγκη να υπάρξει κοινή μεθοδολογία όσον αφορά τη στατιστική παρακολούθηση των καταναλωτών προέκυψε από τις εργασίες της ομάδας διαχείρισης της εμπορικής διακίνησης κατά την εφαρμογή του πρώτου προγράμματος εργασίας. Πρέπει να πραγματοποιούνται δημοσκοπήσεις για την παρακολούθηση του βαθμού αναγνώρισης και του επιπέδου ευαισθητοποίησης των καταναλωτών. Είναι σημαντικό να προωθηθεί η αναγνώριση του οικολογικού σήματος της Κοινότητας σε όλα τα κράτη μέλη, μεριμνώντας παράλληλα ώστε τα «παλιά» και τα «νέα» κράτη μέλη να ανταλλάξουν την πείρα τους όσον αφορά την εφαρμογή του οικολογικού σήματος.

Η Επιτροπή ετοιμάζει σειρά φυλλαδίων στα οποία εξηγούνται οι στόχοι και το νόημα του οικολογικού σήματος για τις επιμέρους κατηγορίες προϊόντων και τα οποία θα συνοδεύουν τα προϊόντα που φέρουν το οικολογικό σήμα κατά την πώλησή τους στον καταναλωτή. Παράλληλα, έχουν εκπονηθεί πολλά φυλλάδια τα οποία έχουν ως στόχο την ενημέρωση παραγωγών και λιανοπωλητών όσον αφορά τα κριτήρια για τις σημαντικότερες πληροφορίες προϊόντων (γενικά, κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα, είδη υπόδησης, απορρυπαντικά πλυντηρίων, βαφές και βερνίκια). Το υλικό αυτό πρέπει να βελτιωθεί περαιτέρω και να διανέμεται συστηματικά από τα μέλη του EUEB.

Για να βελτιστοποιηθεί η αξιοποίηση των πόρων εμπορικής διακίνησης, τα κράτη μέλη θα πρέπει να συνεργαστούν με τους παραγωγούς, με στόχο να διοργανωθούν κοινές εκστρατείες υπέρ της εμπορικής διακίνησης στις χώρες τους.

Στόχοι

Ελάχιστη ετήσια αύξηση 50 % της αξίας ή/και του αριθμού των ειδών που διακινούνται και φέρουν το οικολογικό σήμα.

Επίτευξη, πριν από το τέλος του προγράμματος εργασίας, συγκεκριμένου ελαχίστου επιπέδου προβολής σε όλα τα κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένης της μεθοδολογίας σχετικά με τον τρόπο που θα ήταν δυνατόν να μετράται η εν λόγω προβολή, με αποδοτικές ως προς το κόστος μεθόδους.

Όλοι οι σχετικοί κατασκευαστές και λιανοπωλητές θα πρέπει να έχουν υπόψη το οικολογικό σήμα της Κοινότητας ενώ σε πιο μακροπρόθεσμη βάση, ποσοστό μεγαλύτερο του πενήντα τοις εκατό των ευρωπαϊκών κατασκευαστών θα πρέπει να είναι σε θέση να αναγνωρίζει τον λογότυπο του οικολογικού σήματος της Κοινότητας ως εγγύηση άριστης περιβαλλοντικής ποιότητας.

Δράσεις

Πριν την εκπνοή του πρώτου έτους της εφαρμογής του παρόντος προγράμματος εργασίας, η ομάδα για τη διαχείριση της εμπορικής διακίνησης, κατόπιν εισηγήσεων εκ μέρους των κρατών μελών, οφείλει να διατυπώσει συστάσεις σχετικά με τους πιθανούς τρόπους αποτίμησης της «διείσδυσης στην αγορά, της προβολής και της ευαισθητοποίησης των καταναλωτών» καθώς και για τα επιδιωκόμενα επίπεδα ανάλογης ευαισθητοποίησης, λαμβάνοντας υπόψη την πείρα που αποκτήθηκε από την εκστρατεία για την εβδομάδα του «Άνθους» το 2004.

Το EUEB καλείται να βελτιώσει τους ήδη υφιστάμενους μηχανισμούς υποβολής εκθέσεων για την εκπόνηση των ετησίων στατιστικών, με στόχο την παρακολούθηση της διείσδυσης στην αγορά των επιμέρους κατηγοριών προϊόντων.

Το EUEB, τα κράτη μέλη και η Επιτροπή οφείλουν να προωθήσουν το οικολογικό σήμα της Κοινότητας, ώστε να επιτευχθούν οι συμφωνηθέντες στόχοι. Στόχο θα πρέπει να αποτελέσουν πρωτίστως οι λιανοπωλητές και οι αρμόδιοι για τις δημόσιες συμβάσεις κρατικοί λειτουργοί (βλέπε κατωτέρω). Οι δράσεις αυτές επιβάλλεται να αναφέρονται (με ανταλλαγή των αντίστοιχων πληροφοριών) κατά τις συνεδριάσεις του EUEB τουλάχιστον άπαξ ετησίως. Παράλληλα θα πρέπει να λαμβάνονται μέτρα ώστε οι εμπλεκόμενοι να εξηγούν τις απόψεις τους και τα λεγόμενά τους να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη.

Προς τούτο, έκαστο κράτος μέλος πρέπει να αναπτύξει στρατηγική εμπορικής διακίνησης, η οποία να περιλαμβάνει τις αντίστοιχες δραστηριότητες κατά προτεραιότητα.

Θα πρέπει να δημιουργηθούν, κατά περίπτωσιν, συμμαχίες με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη (συμπεριλαμβανομένων των μη κυβερνητικών οργανισμών, των παραγωγών, των οργανισμών των καταναλωτών και των λιανοπωλητών), με στόχο να αυξηθούν οι γνώσεις που διαθέτουν οι οργανισμοί αυτοί όσον αφορά το συγκεκριμένο σύστημα και να ενθαρρυνθούν ώστε να προβάλουν το «Άνθος» μέσω των δικτύων επαφών που διαθέτουν.

Το EUEB, τα κράτη μέλη και η Επιτροπή οφείλουν να προαγάγουν την ανταλλαγή πείρας κατά την εφαρμογή του οικολογικού σήματος μεταξύ των «παλαιών» και των «νέων» κρατών μελών, ενδεχομένως με τη μορφή ειδικών ενημερωτικών συναντήσεων.

Βλέπε επίσης κοινές ενέργειες προβολής (τμήμα 4β και 5)

γ.   Περιβαλλοντικά οφέλη

Το οικολογικό σήμα αποσκοπεί, γενικά, στην προαγωγή των προϊόντων τα οποία δύνανται να συμβάλουν στη μείωση των αρνητικών περιβαλλοντικών επιπτώσεων, βάσει επιστημονικών αποδείξεων και σύμφωνα με το άρθρο 1 παράγραφος 4 του κανονισμού για το οικολογικό σήμα [κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1980/2000], σε σύγκριση με άλλα προϊόντα της ίδιας κατηγορίας προϊόντων, συμβάλλοντας τοιουτοτρόπως στην αποτελεσματική αξιοποίηση των πόρων και στην επίτευξη υψηλού επιπέδου προστασίας του περιβάλλοντος. Τοιουτοτρόπως συμβάλλει στην αύξηση της αειφορίας της κατανάλωσης, καθώς και στην πραγμάτωση των πολιτικών στόχων που ορίζει η κοινοτική στρατηγική για την αειφόρο ανάπτυξη (για παράδειγμα, σχετικά με τους τομείς της αλλαγής του κλίματος, της αποτελεσματικής αξιοποίησης των πόρων και της οικολογικής τοξικότητας), το Έκτο Πρόγραμμα Δράσης για το Περιβάλλον και η ανακοίνωση για την ολοκληρωμένη πολιτική προϊόντων.

Από προηγούμενες μελέτες και εκθέσεις προκύπτει ότι είναι δύσκολο να υπολογιστούν τα περιβαλλοντικά οφέλη των οικολογικών σημάτων, επειδή είναι δύσκολο να απομονωθούν και να μετρηθούν τα οφέλη αυτά σε σύγκριση με τα περιβαλλοντικά οφέλη από άλλα περιβαλλοντικά μέτρα. Ενώ τα άμεσα οφέλη σχετίζονται κυρίως με τις περιβαλλοντικές οικονομίες που είναι δυνατόν να επιτευχθούν εάν αυξηθεί το μερίδιο αγοράς των προϊόντων που φέρουν οικολογική σήμανση, τα έμμεσα οφέλη συνεκτιμούν άλλες θετικές επιπτώσεις που ήδη έχει, ή ενδεχομένως θα μπορούσε μελλοντικά να έχει, το οικολογικό σήμα. Από την προσφάτως ολοκληρωθείσα μελέτη σχετικά με τα άμεσα και έμμεσα οφέλη του οικολογικού σήματος της Κοινότητας, προκύπτει ότι, εάν αυξηθεί κατά 20 % η διείσδυσή του στην αγορά, χάρις στο οικολογικό σήμα της Κοινότητας θα ήταν δυνατό να επιτευχθούν σημαντικές εξοικονομήσεις από τα έμμεσα οφέλη του, με αποτέλεσμα αυτό να καταστεί ένα από τα πλέον αποδοτικά ως προς το κόστος μέσα για τη μείωση των εκπομπών CO2, σε σύγκριση με σειρά άλλων δραστηριοτήτων στο πλαίσιο πολιτικών και προγραμμάτων.

Οι συμβάσεις του δημοσίου αντιπροσωπεύουν περίπου 16 % (7) του συνολικού ΑΠΕ στην ΕΕ και οι αγοραστές στις επιχειρήσεις και άλλους κυβερνητικούς και μη κυβερνητικούς οργανισμούς πρέπει να ενθαρρύνονται συστηματικότερα ώστε να χρησιμοποιούν τα κριτήρια του οικολογικού σήματος, ή κριτήρια ισοδύναμα προς αυτά, στους διαγωνισμούς τους. Το προσφάτως δημοσιευθέν εγχειρίδιο για τις πράσινες δημόσιες συμβάσεις συμβάλλει ουσιαστικά προς την κατεύθυνση αυτή.

Η ευαισθητοποίηση των αγοραστών, ωστόσο, δεν είναι ακόμη αρκετά υψηλή ώστε να έχει ουσιαστικές επιπτώσεις στην αγορά. Ως εκ τούτου, ένας ειδικός στόχος θα πρέπει να είναι να αυξηθεί ιδίως η ζήτηση εκ μέρους των αγοραστών του δημοσίου για πράσινα προϊόντα κατά την επόμενη τριετία. Επιβάλλεται να διερευνηθούν τα μέτρα για την αύξηση της εν λόγω ζήτησης.

Στόχοι

Βελτίωση της αειφόρου κατανάλωσης και ενίσχυση των πολιτικών στόχων που ορίστηκαν στην κοινοτική στρατηγική για την αειφόρο ανάπτυξη, το Έκτο Πρόγραμμα Δράσης για το Περιβάλλον και την ανακοίνωση για την IPP.

Οι αρμόδιοι κρατικοί λειτουργοί για τις συμβάσεις του δημοσίου πρέπει να ενημερώνονται το ταχύτερο δυνατόν όσον αφορά τις δυνατότητες χρησιμοποίησης των κριτηρίων του οικολογικού σήματος της Κοινότητας, ή ισοδυνάμων κριτηρίων, στους διαγωνισμούς τους.

Δράσεις

Το EUEB επιβάλλεται να συνεχίσει τις εργασίες του για τον υπολογισμό των έμμεσων και άμεσων περιβαλλοντικών οφελών από το οικολογικό σήμα, συνολικά. Τα πιθανά οφέλη πρέπει, επίσης, να υπολογίζονται συστηματικά για όλα τα νέα ή αναθεωρημένα κριτήρια των επιμέρους κατηγοριών προϊόντων.

Το EUEB, τα κράτη μέλη και η Επιτροπή, οφείλουν να ενημερώνουν τους αρμοδίους για τις ιδιωτικές και τις δημόσιες συμβάσεις σχετικά με τις ευκαιρίες χρησιμοποίησης των κριτηρίων του οικολογικού σήματος της Κοινότητας, ή ισοδυνάμων κριτηρίων, στους διαγωνισμούς τους.

δ.   Συνέργειες μεταξύ του οικολογικού σήματος της Κοινότητας και του EMAS

Οι συμπληρωματικοί και αλληλοϋποστηριζόμενοι ρόλοι του οικολογικού σήματος της Κοινότητας και του EMAS πρέπει να αναλυθούν και να αναβαθμιστούν, ώστε να επιτευχθεί ουσιαστική συνεργασία, λαμβάνοντας υπόψη την αναθεώρηση των δύο συστημάτων. Η στενή συνεργασία και η σαφής κατανόηση του τρόπου αρμονικής συλλειτουργίας τους είναι καθοριστικής σημασίας για να επιτευχθεί η επιτυχία αμφοτέρων των συστημάτων. Όπως είχε αναφερθεί στο προηγούμενο πρόγραμμα εργασίας, μία εταιρεία η οποία διαθέτει το EMAS ή το ISO 14001 θεωρείται ότι από περιβαλλοντικής πλευράς αποτελεί αντικείμενο συστηματικής διαχείρισης και ότι εξακολουθεί να βελτιώνει τις περιβαλλοντικές της επιδόσεις κατά τρόπο που υπερβαίνει τις ελάχιστες κατά τον νόμο απαιτήσεις. Είναι σαφές ότι κάθε προϊόν το οποίο φέρει το οικολογικό σήμα της Κοινότητας είναι, από περιβαλλοντικής πλευράς, ένα από τα καλύτερα προϊόντα που διατίθενται στην αγορά. Κάθε εταιρεία η οποία διαθέτει το EMAS θα μπορούσε να επωφεληθεί από τη χρήση των κριτηρίων του οικολογικού σήματος της Κοινότητας κατά την εφαρμογή της περιβαλλοντικής της πολιτικής, αξιοποιώντάς τα ως σαφή και θετικό περιβαλλοντικό στόχο για τα προϊόντα της. Σαφείς στόχοι επιδόσεων μπορούν να διαμορφωθούν βάσει της εφαρμογής των κριτηρίων για την απονομή του οικολογικού σήματος. Κάθε εταιρεία η οποία διαθέτει, ή επιθυμεί, το οικολογικό σήμα για τα προϊόντα της, θα μπορούσε να επωφεληθεί από τη χρήση του EMAS για να επιτύχει και να διατηρήσει τη συμμόρφωσή της προς όλα τα αντίστοιχα κριτήρια, ενώ παράλληλα μπορεί να επωφεληθεί από τη συνακόλουθη κλιμάκωση των ευκαιριών για εμπορική διακίνηση των προϊόντων της. Χάρις στο σύστημα για την απονομή του οικολογικού σήματος της Κοινότητας, έχουν καταστεί δυνατές διάφορες μειώσεις τελών, όπως, παραδείγματος χάριν, για τις εταιρείες που έχει πιστοποιηθεί ότι ανταποκρίνονται στο EMAS και στο ISO 14001, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καθώς και τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται πρώτες σε κάποιον τομέα.

3.   Συνεργασία, συντονισμός και σύνδεσμοι μεταξύ του συστήματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και άλλων συστημάτων τύπου I για την απονομή οικολογικών σημάτων στα κράτη μέλη

Όπως αναφερόταν στο προηγούμενο πρόγραμμα εργασίας, ο συντονισμός και η συνεργασία μεταξύ του οικολογικού σήματος της Κοινότητας και άλλων οικολογικών σημάτων στα κράτη μέλη πρέπει, σταδιακά, να καταστεί συστηματικότερος και γενικότερος. Τοιουτοτρόπως θα μπορούσε να αυξηθεί η οικονομική αποδοτικότητα του συστήματος και να μειωθούν τα περιθώρια για στρέβλωση των εμπορικών επιπτώσεων. Προς τούτο, συγκροτήθηκε η μόνιμη ομάδα διαχείρισης για τη συνεργασία και το συντονισμό, η οποία συνεδρίαζε τέσσερις φορές ετησίως κατά μέσο όρο.

Βάσει της πείρας που αποκτήθηκε από την τελευταία τριετία των εργασιών της ομάδας διαχείρισης για τη συνεργασία και το συντονισμό, οι στόχοι που σχετίζονται με τη συνεργασία και το συντονισμό εξακολουθούν να θεωρούνται χρήσιμοι. Μέχρι σήμερα, η εν λόγω ομάδα δεν έχει εισέτι επιτύχει να αξιοποιήσει πλήρως το θεωρητικό δυναμικό της.

Τα κύρια θετικά αποτελέσματα αφορούν πρωτίστως δύο τομείς: πολλές πληροφορίες έχουν συγκεντρωθεί σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας των αρμόδιων φορέων, με αποτέλεσμα να έχει αναληφθεί δράση για την εναρμόνιση των επιμέρους δραστηριοτήτων τους. Πρόκειται για σημαντικό βήμα προόδου, δεδομένου ότι η αξιοπιστία του συστήματος προϋποθέτει εφαρμογή ομοιογενών διαδικασιών από όλους τους αρμόδιους φορείς.

Ωστόσο, για τη συνεργασία και το συντονισμό μεταξύ του οικολογικού σήματος της Κοινότητας και των άλλων συστημάτων απονομής οικολογικών σημάτων στα κράτη μέλη, πολλά απομένουν να γίνουν, δεδομένου ότι ένα υψηλό επίπεδο συνεργασίας απαιτεί υψηλό επίπεδο δέσμευσης από τους συμμετέχοντες.

Για να βελτιωθεί η κατάσταση, έχουν αναληφθεί ποικίλες δράσεις στο πλαίσιο του προηγούμενου προγράμματος εργασίας, όπως η ανάληψη ενεργών επαφών με τα εθνικά συστήματα απονομής οικολογικών σημάτων, ώστε να ενθαρρυνθούν στην κατεύθυνση περαιτέρω συνεργασιών με το οικολογικό σύστημα της Κοινότητας. Οι πρωτοβουλίες που ανέλαβε η ομάδα διαχείρισης για τη συνεργασία για το συντονισμό, περιλαμβάνουν τη διοργάνωση συνάντησης μεταξύ του οικολογικού σήματος της Κοινότητας και των προεδρείων ή των εκπροσώπων των εθνικών συστημάτων απονομής οικολογικών σημάτων, καθώς και προσπάθειες να διερευνηθούν οι ομοιότητες της συμμετοχής των εμπλεκομένων και να ελεγχθεί η ισοτιμία του οικολογικού σήματος της Κοινότητας και άλλων εθνικών αναλόγων σημάτων. Άλλες δράσεις αφορούν τη διερεύνηση των δυνατοτήτων εναρμόνισης των κριτηρίων που χρησιμοποιούνται για τις επιμέρους κατηγορίες προϊόντων, με ενθαρρυντικά αποτελέσματα σε ορισμένα κράτη μέλη, παραδείγματος χάριν την Αυστρία. Στον εν λόγω τομέα συνεχίζονται ιδιαίτερα σημαντικές εργασίες.

Όπως αναφερόταν στο προηγούμενο πρόγραμμα εργασίας, θα εξασφαλιστούν αξιοσημείωτες οικονομίες πόρων με τον καλύτερο συντονισμό της διαμόρφωσης των κατηγοριών προϊόντων.

Τέλος, η διεύρυνση με 10 νέα κράτη μέλη, είχε σαν αποτέλεσμα να εμφανιστούν στην Κοινότητα νέα εθνικά οικολογικά σήματα, προσφέροντας νέες ευκαιρίες συνεργασίας και δημιουργώντας νέες προκλήσεις.

Στόχος

Εκμετάλλευση των συνεργειών μεταξύ του οικολογικού σήματος της Κοινότητας και άλλων οικολογικών σημάτων στα κράτη μέλη, αναβαθμίζοντας σταδιακά και συστηματικά τη συνεργασία, το συντονισμό και τις σχέσεις μεταξύ τους, ιδίως ενόψει της αναθεώρησης του συστήματος για την απονομή του οικολογικού σήματος.

Δράσεις

Η ομάδα διαχείρισης για το συντονισμό και τη συνεργασία καλείται να επεξεργαστεί και να εφαρμόσει στρατηγική για να ενθαρρυνθεί η περαιτέρω συνεργασία των εθνικών σημάτων τύπου Ι, καθώς και η σύνδεσή τους με το οικολογικό σήμα της Κοινότητας.

α.   Συντονισμός της ανάπτυξης των κατηγοριών προϊόντων

Το οικολογικό σήμα της Κοινότητας και τα άλλα σήματα θα πρέπει να ανταλλάσσουν συστηματικά πληροφορίες όσον αφορά τις ήδη υφιστάμενες κατηγορίες προϊόντων, καθώς και σχετικά με τα προγράμματα για την ανάπτυξη κατηγοριών προϊόντων, ενώ παράλληλα θα πρέπει, όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο, να συντονίζουν τις προσπάθειές τους, να συντονίζουν και να συνδυάζουν τους διαθέσιμους πόρους, την τεχνογνωσία και τα αποτελέσματα. Τοιουτοτρόπως θα ήταν δυνατόν να επιτευχθεί εκατέρωθεν εξοικονόμηση δυνάμεων, αποσαφήνιση των αντιστοίχων ρόλων των επιμέρους συστημάτων και να διευκολυνθεί η εναρμόνιση (σε περιπτώσεις κατά τις οποίες παρεμφερή σήματα έχουν ανάλογους στόχους). Όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς καλούνται να καταβάλουν προσπάθειες ώστε να εξεταστεί ο τρόπος με τον οποίο το οικολογικό σήμα της Κοινότητας και άλλα σήματα θα μπορούσαν να αλληλεπιδράσουν μεταξύ τους κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο σε μακροπρόθεσμη βάση, με γνώμονα την επικείμενη αναθεώρηση του κανονισμού για την απονομή του οικολογικού σήματος της Κοινότητας.

Κατά το προηγούμενο πρόγραμμα εργασίας, αυτό είχε επιτευχθεί (για παράδειγμα με τα σήματα «Nordic Swan» και «Stichting Milieukeur») αλλά η συνεργασία δεν υπήρξε συστηματική και επιβάλλεται να καταβληθούν μεγαλύτερες προσπάθειες ώστε να επιτευχθεί το ελάχιστο απαιτούμενο επίπεδο εναρμόνισης. Οι προσπάθειες συντονισμού μεταξύ του οικολογικού σήματος της Κοινότητας και των εθνικών συστημάτων θα εστιαστούν πλέον στους τομείς της διαμόρφωσης προτεραιοτήτων για την ανάπτυξη κατηγοριών προϊόντων, της σύγκλισης, της περαιτέρω ευαισθητοποίησης έναντι ειδικών αναγκών και προϋποθέσεων σε εθνικό επίπεδο — πάντοτε με γνώμονα τη διατύπωση εισηγήσεων για την αναθεώρηση του κανονισμού του οικολογικού σήματος.

Για να καταστεί η διαδικασία του συντονισμού σαφέστερη και συστηματικότερη, θα πρέπει να διευκρινιστεί η θέση των κρατών μελών όσον αφορά τη στρατηγική για τα αντίστοιχα εθνικά συστήματα, ήδη από την αρχή της ανάπτυξης ή της αναθεώρησης της εκάστοτε κατηγορίας προϊόντων. Ιδιαίτερα όταν, παρότι ήδη υφίστανται κριτήρια για το οικολογικό σήμα της Κοινότητας σχετικά με τη συγκεκριμένη κατηγορία προϊόντων, το κράτος μέλος αποφασίζει ανεξάρτητα να διαμορφώσει νέα κριτήρια για το εθνικό του σήμα, θα πρέπει να εξετάζονται στο EUEB το σκεπτικό επί του οποίου βασίζονται οι εργασίες για την ανάπτυξη νέων κριτηρίων, καθώς και οι ειδικές εθνικές συνθήκες που καθιστούν αναγκαίο κάτι ανάλογο.

Στόχος

Σταδιακή βελτίωση του συντονισμού της διαμόρφωσης των κατηγοριών προϊόντων στα επιμέρους συστήματα απονομής σημάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, λαμβάνοντας ιδίως υπόψη την αναθεώρηση του συστήματος για την απονομή του οικολογικού σήματος.

Δράσεις

Το EUEB πρέπει να ενθαρρύνει τη συνεργασία με τα εθνικά σήματα στα κράτη μέλη, ώστε να επανεξεταστούν και να καταγραφούν όλες οι κατηγορίες προϊόντων που καλύπτονται από οικολογικά σήματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ παράλληλα πρέπει να συνεχιστούν οι εργασίες για την κατάρτιση και την ενημέρωση κεντρικού μητρώου των εν λόγω κατηγοριών προϊόντων, καθώς και των κριτηρίων τους. Οι εν λόγω εργασίες θα πρέπει να αξιοποιηθούν ώστε να εξετασθεί ο τρόπος με τον οποίο η αναθεώρηση του κανονισμού για την απονομή του οικολογικού σήματος της Κοινότητας μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση του συντονισμού με τα εθνικά και τα διεθνή σήματα.

Το EUEB και τα άλλα σήματα στα κράτη μέλη πρέπει, σταδιακά, να συντονίσουν τα προγράμματα εργασίας τους και να ανταλλάσσουν συστηματικά πληροφορίες.

Το EUEB πρέπει να λάβει υπόψη τις εργασίες που εκτελούνται σχετικά με το Παγκόσμιο Δίκτυο Οικολογικών Σημάτων (GEN), υπό το πρίσμα, και πάλι, της αναθεώρησης του συστήματος για την απονομή του οικολογικού σήματος.

β.   Κοινές δράσεις για την προαγωγή του συστήματος απονομής του οικολογικού σήματος στην Κοινότητα και άλλων οικολογικών σημάτων στα κράτη μέλη, καθώς και των προϊόντων που φέρουν οικολογική σήμανση, με στόχο την ευαισθητοποίηση των καταναλωτών και την κατανόηση των κοινών και συμπληρωματικών ρόλων των συστημάτων

Όπως αναφέρθηκε στο προηγούμενο πρόγραμμα εργασίας, είναι σκόπιμο να παρέχονται πληροφορίες στους εμπλεκομένους, ώστε να εξηγείται η περιβαλλοντική αξία των διαφόρων οικολογικών σημάτων στην Ευρώπη και να καθίσταται σαφές ότι τα ως άνω συστήματα δεν είναι ανταγωνιστικά, αλλά συμπληρωματικά.

Προς τούτο απαιτείται ανάπτυξη ευρύτερου διαλόγου μεταξύ του οικολογικού σήματος της Κοινότητας και των εθνικών σημάτων, ώστε να καταλήξουμε σε κοινή αντίληψη και προβολή των συστημάτων και των κοινών και συμπληρωματικών στόχων και ρόλων τους.

Επιβάλλεται να εξεταστούν περαιτέρω οι δυνατότητες ανάληψης κοινών εκστρατειών προβολής για τις κοινές κατηγορίες προϊόντων, κοινού ιστοτόπου/βάσης δεδομένων, αμοιβαίας αναγνώρισης μηχανισμών και ειδικά προσαρμοσμένων τελών για τους παραγωγούς που εφαρμόζουν αμφότερα τα συστήματα.

Στόχος

Μελέτη παραδειγμάτων έντονης συμπληρωματικότητας του οικολογικού σήματος της Κοινότητας και άλλων οικολογικών σημάτων στα κράτη μέλη, καθώς και διερεύνηση των δυνατοτήτων για ανάληψη κοινής δράσης.

Δράσεις

Η ομάδα διαχείρισης για τη συνεργασία και το συντονισμό, η Επιτροπή, τα κράτη μέλη και άλλα σήματα στα κράτη μέλη, καλούνται να αναπτύξουν, από κοινού, κατάλογο κοινών ρόλων και στόχων για τα εθνικά σήματα και το οικολογικό σήμα της Κοινότητας.

Το EUEB και άλλα σήματα στα κράτη μέλη καλούνται να διερευνήσουν τις δυνατότητες ανάπτυξης κοινού «πράσινου καταστήματος» στο Διαδίκτυο για προϊόντα με οικολογική σήμανση (ή/και άλλες σχετικές δράσεις). Εάν υπάρξει θετική ανταπόκριση για την ανάληψη ανάλογων ενεργειών, πρέπει να προταθεί χρονοδιάγραμμα και προϋπολογισμός για την υλοποίησή τους.

Η Επιτροπή, κατόπιν διαβουλεύσεων με το EUEB, έχει προσαρμόσει τη δομή των τελών απονομής του οικολογικού σήματος της Κοινότητας, ώστε να προσφέρονται οι δέουσες εκπτώσεις σε όσους υποβάλλουν αίτηση και επιθυμούν τόσο το οικολογικό σήμα της Κοινότητας, όσο και ένα ή περισσότερα από τα άλλα σήματα στα κράτη μέλη  (8) . Τα υπόλοιπα σήματα στα κράτη μέλη θα πρέπει να ενθαρρυνθούν ώστε να κινηθούν προς την ίδια κατεύθυνση.

4.   Κοινές δράσεις προβολής

Ένα εθελοντικό σύστημα μπορεί να επιτύχει και να έχει υπολογίσιμο αντίκτυπο στην αγορά μόνο εάν παρέχει οικονομικά κίνητρα σε όσους είναι πιθανόν να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής και εφόσον υποστηρίζεται με ουσιαστικές ενέργειες υπέρ της προβολής και της εμπορικής διακίνησης. Το άρθρο 10 του αναθεωρημένου κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1980/2000 καλεί τα κράτη μέλη και την Επιτροπή, σε συνεργασία με τα μέλη του EUEB, να προβάλουν την χρήση του κοινοτικού οικολογικού σήματος με δράσεις ευαισθητοποίησης και ενημερωτικές εκστρατείες για τους καταναλωτές, τους παραγωγούς, τους εμπόρους, τους λιανοπωλητές και το ευρύ κοινό. Είναι καθοριστικής σημασίας η συμμετοχή των επιμέρους εμπλεκομένων και ιδίως όσων αναπτύσσουν δράση με πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα (όπως ο τομέας των λιανικών πωλήσεων, οι μη κυβερνητικές οργανώσεις των καταναλωτών και οι μη κυβερνητικές περιβαλλοντικές οργανώσεις).

Το EUEB καλείται να συνεχίσει να διοργανώνει, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, συναντήσεις με την ομάδα για τη διαχείριση της εμπορικής διακίνησης, τουλάχιστον δις ετησίως, με αντικείμενο, πρωτίστως, την εμπορική διακίνηση, την προβολή και τη στρατηγική ανάπτυξη.

Η από κοινού χρήση των ήδη υφιστάμενων πόρων θα μπορούσε να επιτρέψει την προτεοιμασία ακόμη πιο φιλόδοξων εκστρατειών για τους καταναλωτές, όπως ήταν η «Εβδομάδα του Άνθους», τον Οκτώβριο του 2004.

Στόχος

Το EUEB, η Επιτροπή και τα κράτη μέλη καλούνται να συντονίζουν, στον κατάλληλο βαθμό, τις προσπάθειες που καταβάλλουν για την εμπορική διακίνηση, την ανάπτυξη και εφαρμογή κοινών δράσεων.

Δράσεις

Η ομάδα διαχείρισης της εμπορικής διακίνησης πρέπει να συναντάται τουλάχιστον δις ετησίως, για να συζητά την εμπορική διακίνηση και την προβολή όσον αφορά τη στρατηγική ανάπτυξη του συστήματος.

Όπως αναφερόταν και στο προηγούμενο πρόγραμμα εργασίας, το EUEB, η Επιτροπή και τα κράτη μέλη οφείλουν να εντοπίσουν από κοινού τις καθοριστικής σημασίας ομάδες-στόχους και να καθορίσουν και να εφαρμόσουν ειδική στρατηγική για καθεμία από αυτές.

α.   Κοινές δραστηριότητες προβολής για την αύξηση της ευαισθητοποίησης των εμπλεκομένων

Κύριο στόχο αποτελεί η συνεχής ενημέρωση κατασκευαστών, καταναλωτών και όσων η εμπλοκή έχει πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα (λιανική πώληση και μη κυβερνητικοί οργανισμοί), ήτοι όλων των εμπλεκομένων, σχετικά με το κοινοτικό οικολογικό σήμα και τις εξελίξεις του. Εν προκειμένω θεωρούνται ως κατάλληλα μέσα το έντυπο υλικό (φυλλάδια και ενημερωτικά δελτία, άρθρα) καθώς και ο ιστότοπος. Παράλληλα, θα πρέπει να επιδιώκεται και να λαμβάνεται υπόψη συστηματικά η ανάδραση εκ μέρους των εμπλεκομένων.

Η Επιτροπή και διάφοροι αρμόδιοι φορείς έχουν καταρτίσει πλήρες φάσμα ενημερωτικών φυλλαδίων, τα οποία διατίθενται συστηματικά στους αντίστοιχους ενδιαφερομένους, ενώ εκ παραλλήλου, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, ενημερώνονται και βελτιώνονται. Την τελευταία τριετία έχουν καταβληθεί προσπάθειες ώστε να αξιοποιηθούν καλύτερα οι περιορισμένοι πόροι για την κατάρτιση φυλλαδίων, ενημερωτικών δελτίων και εν γένει ενημερωτικού υλικού, καθώς και για τη συστηματικότερη διανομή όλων των ανωτέρω στις ομάδες-στόχους καθοριστικής σημασίας.

Επίσης, ο ιστότοπος του οικολογικού σήματος της Κοινότητας (http://europa.eu.int/ecolabel) υπήρξε επιτυχής πηγή όλων των σχετικών πληροφοριών και ενημερώνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Οι επισκέψεις που δέχεται ο εν λόγω ιστότοπος φθάνουν πλέον τις 75 000 μηνιαίως και βαίνουν συνεχώς αυξανόμενες. Για να ενισχυθεί η αξιοπιστία και η διαφάνειά του, ενθαρρύνονται οι τακτικές εισηγήσεις εκ μέρους των εμπλεκομένων, συμπεριλαμβανόμενης της βιομηχανίας, των μη κυβερνητικών οργανώσεων των καταναλωτών και των μη κυβερνητικών περιβαλλοντικών οργανώσεων. Είναι σημαντικό να συνεχιστούν οι προσπάθειες προς την κατεύθυνση αυτή και να αναπτυχθεί περαιτέρω ο ιστότοπος, ώστε να καταστεί δυνατή η πλήρης εκμετάλλευση των δυνατοτήτων του.

Εκτός από την εξασφάλιση κατάλληλων ενημερωτικών μέσων, είναι επίσης σημαντικό να εξεταστούν οι δυνατότητες εκδηλώσεων όπως οι εκθέσεις και οι εμποροπανηγύρεις, στις οποίες να παρουσιάζεται το κοινοτικό οικολογικό σήμα σε ένα ευρύτερο κοινό. Μέχρι σήμερα δεν έχει πραγματοποιηθεί συστηματική ανάλυση για να διερευνηθεί ποιες εκθέσεις ή εμποροπανηγύρεις είναι οι πλέον κατάλληλες για την προβολή του συστήματος, μολονότι ανάλογες μελέτες έχουν πραγματοποιηθεί για ορισμένες περιπτώσεις, ιδίως κατά τη διάρκεια των στοχοθετημένων δράσεων υπέρ της εμπορικής διακίνησης. Άλλη σημαντική πτυχή που έχει διερευνηθεί, είναι η δυνατότητα να χρησιμοποιηθούν τα προϊόντα με οικολογική σήμανση σε «σούπερ-εκδηλώσεις» όπως τα παγκόσμια πρωταθλήματα, οι Ολυμπιακοί Αγώνες, τα φεστιβάλ, κλπ. Τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα υπήρξαν ιδιαίτερα ενθαρρρυντικά, όπως, για παράδειγμα, στους Ολυμπιακούς Αγώνες των Αθηνών το 2004 και στους επικείμενους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2006 στο Τορίνο.

Οι στόχοι και τα μέτρα εφαρμογής που αναφέρονταν στο προηγούμενο πρόγραμμα εργασίας εξακολουθούν να ισχύουν και για το αναθεωρημένο πρόγραμμα εργασίας.

Στόχος

Συνεχής ενημέρωση όλων των εμπλεκομένων όσον αφορά το οικολογικό σήμα της Κοινότητας και τις εξελίξεις του. Παράλληλα πρέπει να επιδιώκεται και να συνεκτιμάται δεόντως, και μάλιστα συστηματικά, η ανάδραση εκ μέρους των εμπλεκομένων.

Δράσεις

Το EUEB και τα κράτη μέλη επιβάλλεται να συνεργάζονται στενά με την Επιτροπή ώστε:

να ενημερώνεται και να βελτιώνεται ο ιστότοπος για το οικολογικό σήμα·

να εξακολουθήσει η ανάπτυξη και η διανομή φυλλαδίων και άλλου έντυπου υλικού ευαισθητοποίησης·

να παρέχονται στους εμπλεκομένους πληροφορίες που να αποσαφηνίζουν τις διαδικασίες, το χρόνο και τις δαπάνες που σχετίζονται με την εφαρμογή του οικολογικού σήματος·

και

να καταρτιστεί κατάλογος εκδηλώσεων προβολής του οικολογικού σήματος.

Το EUEB καλείται να διερευνήσει συμπληρωματικά ενημερωτικά μέσα (βάση δεδομένων, κατευθύνσεις, κλπ.) που θα μπορούσαν να προσφερθούν σε όσους υποβάλλουν αίτηση.

Οι αρμόδιοι φορείς, από κοινού με την υπηρεσία υποστήριξης του οικολογικού σήματος (γραφείο συνδρομής-εξυπηρέτησης,) θα συγκεντρώσει πληροφορίες από κάθε κάτοχο αδείας, σχετικά με τον τόπο πώλησης των προϊόντων τους.

β.   Κοινές δραστηριότητες προβολής για την περαιτέρω ευαισθητοποίηση των αγοραστών του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα

Πληροφορίες για τους αγοραστές διατίθενται τόσο όσον αφορά το νομικό πλαίσιο [δηλ. πώς ο αγοραστής μπορεί να ενσωματώσει τα κριτήρια του οικολογικού σήματος στους διαγωνισμούς του (προσκλήσεις υποβολής προσφορών)] όσο και τις περιβαλλοντικές απαιτήσεις που βασίζονται στις επιδόσεις, όπως περιγράφονται στα έγγραφα για τα κριτήρια του οικολογικού σήματος σχετικά με τις επιμέρους κατηγορίες προϊόντων. Από την άποψη αυτή, είναι σημαντικός ο ρόλος του ιστοτόπου για το οικολογικό σήμα. Επιβάλλεται να καταρτιστεί κατάλληλο υλικό το οποίο να διευκολύνει τη χρήση των κριτηρίων του οικολογικού σήματος της Κοινότητας στις δημόσιες προμήθειες, όπως, για παράδειγμα, οι απλοποιημένοι κατάλογοι αναδρομικού ελέγχου για όλες τις κατηγορίες προϊόντων (check-lists). Θα πρέπει να οργανωθούν κοινές συναντήσεις μεταξύ EUEB και των αγοραστών του δημοσίου, ενώ εκ παρραλλήλου, να εξεταστεί το ενδεχόμενο εθνικών ή/και περιφερειακών εκστρατειών προβλής.

Στόχος

Βραχυπρόθεσμα, οι υπεύθυνοι για τις δημόσιες συμβάσεις καλούνται να ενημερωθούν σχετικά με τις δυνατότητες χρήσης, στους διαγωνισμούς τους, των κριτηρίων για το οικολογικό σήμα ή ισοδυνάμων κριτηρίων, (προσκλήσεις υποβολής προσφορών).

Δράσεις

Το EUEB, η Επιτροπή και τα κράτη μέλη καλούνται, σε συνεργασία με τους υπευθύνους για τις πράσινες δημόσιες συμβάσεις προμηθειών στις δημόσιες διοικήσεις, να αναπτύξουν κοινή στρατηγική και σειρά κοινών δράσεων για την προαγωγή της χρήσης των κριτηρίων του οικολογικού σήματος της Κοινότητας ή ισοδυνάμων κριτηρίων στις δημόσιες και ιδιωτικές συμβάσεις.

Το EUEB, η Επιτροπή και τα κράτη μέλη καλούνται να εξασφαλίσουν την ευρύτερη δυνατή διανομή του εγχειριδίου στους αγοραστές του δημοσίου και να καταρτίσουν το αντίστοιχο υλικό. Παράλληλα, καλούνται να διοργανώσουν επιμορφωτικές και ενημερωτικές συναντήσεις, καθώς και άλλες σχετικές δράσεις, σε συνεργασία με το EMAS. Οι σχετικές πληροφορίες πρέπει να καταχωρισθούν στον ιστότοπο του οικολογικού σήματος.

γ.   Κοινή προβολή και υποστήριξη στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους διανομείς

Την τελευταία τριετία, η συμμετοχή των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε γενικές συνεδριάσεις, αλλά και στις ομάδες εργασίας για την ανάπτυξη των κριτηρίων των επιμέρους κατηγοριών προϊόντων, υπήρξε μία από τις βασικές προτεραιότητες του οικολογικού σήματος της Κοινότητας. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν διαθέτουν πάντοτε τα απαραίτητα μέσα ή την απαραίτητη ενημέρωση για να εκτιμήσουν τις ευκαιρίες που προσφέρει το οικολογικό σήμα και για να προετοιμάσουν την επιτυχή εφαρμογή του. Ως εκ τούτου, πρέπει να τους δοθεί βοήθεια από δίκτυα στα οποία να συμμετέχουν και άλλοι αιτούντες, από ομάδες ενδιαφερομένων, από αρμόδιους φορείς και άλλους σχετικούς οργανισμούς, όπως οι επιχειρηματικές ομοσπονδίες ή οι περιφερειακές αρχές.

Οι λιανοπωλητές που — ως θυροφύλακες — παρεμβάλλονται μεταξύ κατασκευαστών και καταναλωτών, καλούνται εν προκειμένω να διαδραματίσουν καθοριστικής σημασίας ρόλο. Θα μπορούσαν, για παράδειγμα, να χρησιμοποιήσουν το οικολογικό σήμα για τη βελτίωση της εικόνας της ποιότητας των δικών τους προϊόντων και να επιδιώξουν την προσφορά στους πελάτες τους περισσότερων προϊόντων με οικολογική σήμανση. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα η ανάπτυξη στρατηγικών συνεργασιών με τους λιανοπωλητές.

Δράσεις

Το EUEB καλείται να αναπτύξει στρατηγική και δράσεις για τη συγκρότηση δικτύων υποστήριξης του οικολογικού σήματος στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Οι αρμόδιοι φορείς του EUEB καλούνται να αναπτύξουν συνεργασίες στρατηγικού χαρακτήρα με τους λιανοπωλητές.

5.   Πρόγραμμα χρηματοδότησης του συστήματος

Λόγω της συμμετοχής πολλών οργανισμών, συμπεριλαμβανομένων και των δημόσιων διοικήσεων (για παράδειγμα, ο προϋπολογισμός της Επιτροπής είναι ετήσιος), αποδείχθηκε δύσκολο να καταρτιστούν ακριβείς προϋπολογισμοί την τελευταία τριετία.

Οι απαιτήσεις του συστήματος για την απονομή του οικολογικού σήματος της Κοινότητας χαρακτηρίζονται από δύο κυρίως συνιστώσες: τους πόρους για την ανάπτυξη των κατηγοριών προϊόντων και τους πόρους για την εμπορική διακίνηση και την προβολή.

Οι πόροι που υπολογίζεται ότι αφιερώθηκαν στο σύστημα κατά το 2003 (Επιτροπή και κράτη μέλη), ανήλθαν περίπου σε 3,2 εκατ. EUR (δίχως να συνυπολογίζονται οι μισθοί). Η χρηματοδότηση από τα τέλη ανήλθε περίπου σε 370 000 EUR, αντιπροσωπεύοντας ποσοστό περίπου 11,5 %. Αυτό σημαίνει ότι οι δυνατότητες αυτοχρηματοδότησης του συστήματος είναι ελαφρά υψηλότερες του 10 %, και πόρρω απέχουν από τον μακροπρόθεσμο στόχο της πλήρους αυτοχρηματοδότησης.

Οι πόροι που αφιερώθηκαν στο σύστημα ήταν επαρκείς για τη διαμόρφωση και την αναθεώρηση των κατηγοριών προϊόντων την τελευταία τριετία και χρησιμοποιήθηκαν με ιδιαίτερα αποτελεσματικό τρόπο. Ο ολοένα και μεγαλύτερος αριθμός κατηγοριών προϊόντων και η συνακόλουθη αύξηση σε ό,τι αφορά την εμπορική διακίνηση, αναμένεται, λογικά, να οδηγήσουν σε αύξηση των δημοσιονομικών αναγκών του συστήματος. Ως εκ τούτου ο προϋπολογισμός του συστήματος θα πρέπει να αναλυθεί εν σχέσει προς τη συνολική στρατηγική ανάπτυξης κριτηρίων για τις κατηγορίες προϊόντων.

Στόχος

Μακροπρόθεσμος στόχος πρέπει να είναι η πλήρης αυτοχρηματοδότηση του συστήματος, ενώ επιβάλλεται να θεσπιστούν και να παρακολουθούνται εφικτοί βραχυπρόθεσμοι στόχοι, ώστε να καταστεί δυνατή η επίτευξη του μακροπρόθεσμου στόχου.

Δράσεις

Προτού ολοκληρωθεί το συγκεκριμένο πρόγραμμα εργασίας, θα πραγματοποιηθεί ανάλυση από το EUEB, με στόχο να διαμορφωθεί σαφής και ρεαλιστική στρατηγική για να αξιοποιηθούν οι δυνατότητες πλήρους αυτοχρηματοδότησης του συστήματος. Η εν λόγω στρατηγική επιβάλλεται να περιλαμβάνει μεθοδολογία για κοινή μέτρηση των δαπανών και των εσόδων από το σύστημα του οικολογικού σήματος εκ μέρους εκάστου των κρατών μελών, καθώς και σχετικά με τις εκθέσεις που υποβάλλονται για τη χρηματοδότησή του.


(1)  COM 2000/7: http://europa.eu.int/growthandjobs/key/index_en.htm.

(2)  COM(2001)264 τελικό: http://europa.eu.int/eur-lex/en/com/cnc/2001/com2001_0264en01.pdf.

(3)  COM(2003) 302 τελικό: http://europa.eu.int/eur-lex/en/com/cnc/2003/com2003_0302en01.pdf.

(4)  ΕΕ L 134 της 30.4.2004, σ. 1 και σ. 114.

(5)  Σημείωση: η Επιτροπή ενεργεί ως γραμματεία για το EUEB και συμμετέχει σε όλες τις δραστηριότητές του.

(6)  AEAT εμπιστευτικό, διαμόρφωση προτεραιοτήτων για τις νέες κατηγορίες προϊόντων του οικολογικού σήματος, έκθεση για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ΓΔ Περιβάλλοντος, Μάιος 2004.

http://europa.eu.int/comm/environment/ecolabel/product/pg_prioritisation_en.htm.

(7)  Έκθεση της Επιτροπής για τις οικονομικές επιπτώσεις των δημοσίων συμβάσεων «Έκθεση σχετικά με τη λειτουργία των αγορών των συμβάσεων του δημοσίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση: οφέλη από την εφαρμογή των οδηγιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μελλοντικές προκλήσεις», 3.2.2004.

http://europa.eu.int/comm/internal_market/publicprocurement/docs/public-proc-market-final-report_en.pdf.

(8)  Απόφαση 2000/728/ΕΚ της Επιτροπής, της 10ης Νοεμβρίου 2000, για τον καθορισμό του τέλους αίτησης και του ετησίου τέλους για το κοινοτικό οικολογικό σήμα (ΕΕ L 293 της 22.11.2000, σ. 18). Απόφαση 2003/393/ΕΚ της Επιτροπής, της 22ας Μαΐου 2003, για την τροποποίηση της απόφασης 2000/728/ΕΚ σχετικά με τον καθορισμό του τέλους αίτησης και του ετήσιου τέλους για το κοινοτικό οικολογικό σήμα (ΕΕ L 135 της 3.6.2003, σ. 31).

Προσάρτημα 1

Ενδεικτικός κατάλογος των κατηγοριών προϊόντων με προτεραιότητα (1)

Δυνάτες νέες κατηγορίες προϊόντων:

 

Υπηρεσίες μεταφοράς επιβατών

 

Παιχνίδια

 

Συστήματα θέρμανσης (δωμάτια)

 

Υπηρεσίες λιανικής

 

Σακούλες αγορών

 

Είδη καλλωπισμού

 

Σακούλες απορριμμάτων

 

Κόλλες

 

Συστήματα θέρμανσης του ύδατος

 

Κατασκευαστικά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένης της μόνωσης

 

Ελαστικά επίσωτρα (λάστιχα)

 

Μικρές οικιακές συσκευές

 

Είδη υγιεινής

 

Υπηρεσίες πλυντηρίου αυτοκινήτων

 

Δερμάτινα προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων των γαντιών

 

Υπηρεσίες στεγνού καθαρίσματος

 

Κατασκευαστικές υπηρεσίες

 

Αντιγραφικά μηχανήματα

 

Κοινωνικά υπεύθυνοι επενδυτικοί οργανισμοί

 

Υπηρεσίες μηχανικών επιδιορθώσεων

 

Επιτραπέζια σκεύη

 

Ιδιωτικές ταχυδρομικές υπηρεσίες

 

Κλιματισμός


(1)  Επιβάλλεται να τονιστεί ότι ο συγκεκριμένος κατάλογος είναι ενδεικτικός, όπως προβλέπεται στο άρθρο 5 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1980/2000. Ανά πάσα στιγμή, η Επιτροπή μπορεί να δώσει εντολή στο EUEB να αναπτύξει και περιοδικώς να αναθεωρεί οικολογικά κριτήρια, καθώς και απαιτήσεις της αξιολόγησης και εξακρίβωσης για κατηγορία προϊόντων που δεν περιέχεται στο προσάρτημα 1. Ο κατάλογος ενδεχομένως θα ενημερωθεί κατά την περίοδο ισχύος του αναθεωρημένου προγράμματος εργασίας, [σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπεται στο άρθρο 17 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1980/2000], και ενδέχεται να προστεθούν νέες κατηγορίες προϊόντων.


Top