Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Δικαιώματα των παιδιών σε ένοπλες συγκρούσεις

ΣΥΝΟΨΗ ΤΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥ ΕΓΓΡΑΦΟΥ:

Κατευθυντήριες γραμμές της ΕΕ σχετικά με τα παιδιά σε ένοπλες συγκρούσεις

ΣΥΝΟΨΗ

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΟΥΝ ΟΙ ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ;

Συνιστούν δέσμευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) όσον αφορά την αντιμετώπιση του βραχυπρόθεσμου, μεσοπρόθεσμου και μακροπρόθεσμου αντίκτυπου των ένοπλων συγκρούσεων στα παιδιά.

Επιδιώκουν να πείσουν τις κυβερνήσεις και τους οργανισμούς ανά τον κόσμο να εφαρμόζουν το ανθρωπιστικό δίκαιο και να σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα για την προστασία των παιδιών από τις επιπτώσεις των ένοπλων συγκρούσεων.

Στόχος τους είναι επίσης να πάψει η στρατολόγηση παιδιών σε ένοπλες δυνάμεις, καθώς και η ατιμωρησία εγκλημάτων κατά των παιδιών.

ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ

  • Η ομάδα του Συμβουλίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα (COHOM) προσδιορίζει, μαζί με άλλες σχετικές ομάδες, πού υπάρχει ανάγκη για βοήθεια βάσει εκθέσεων των αρχηγών αποστολών της ΕΕ, στρατιωτικών διοικητών και ειδικών εντεταλμένων της ΕΕ, εκθέσεων και συστάσεων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), καθώς και πληροφοριών από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με χρηματοδοτούμενα από την ΕΕ σχέδια που αφορούν τα παιδιά και τις ένοπλες συγκρούσεις (και την περίοδο μετά από αυτές).
  • Για την προώθηση και την προστασία των παιδιών που πλήττονται από τις ένοπλες συγκρούσεις, η ΕΕ χρησιμοποιεί στο πλαίσιο των σχέσεών της με τις τρίτες χώρες μέσα όπως οι διπλωματικές πρωτοβουλίες, ο πολιτικός διάλογος, η πολυμερής συνεργασία, η κατάρτιση για την προστασία του παιδιού και η διαχείριση κρίσεων.
  • Αυτές οι κατευθυντήριες γραμμές εφαρμόζονται με τη σχετική αναθεωρημένη στρατηγική εφαρμογής της ΕΕ.
  • Η ΕΕ έχει επενδύσει στην ενίσχυση της υποδομής της για την προστασία των παιδιών, μεταξύ άλλων μέσω της από κοινού πρωτοβουλίας με τη UNICEF με τίτλο Δέσμη εργαλείων για τα παιδιά: ενσωμάτωση των δικαιωμάτων των παιδιών στην αναπτυξιακή συνεργασία (Child Rights Toolkit: Integrating Child Rights in Development Cooperation), που εγκαινιάστηκε το 2014. Επιπλέον, η ΕΕ υποστηρίζει και συνεισφέρει στην εκστρατεία Παιδιά, όχι στρατιώτες (Children, Not Soldiers), που δρομολογήθηκε το 2014 και επιδιώκει την παύση της στρατολόγησης και της χρήσης των παιδιών στις συγκρούσεις έως το 2016.

ΠΛΑΙΣΙΟ

Σύμφωνα με τη UNICEF, 1 στα 10 παιδιά ανά τον κόσμο ζει σε περιοχές που πλήττονται από ένοπλες συγκρούσεις, γεγονός που απειλεί την επιβίωση, την ανάπτυξη και τις ευκαιρίες της ζωής τους. Υπάρχει διεθνής νομοθεσία για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος, όπως η σύμβαση για τα δικαιώματα του παιδιού (ΣΔΠ), το προαιρετικό πρωτόκολλο της οποίας στοχεύει στην καταπολέμηση καταστάσεων στις οποίες τα παιδιά πλήττονται από ένοπλες συγκρούσεις.

Η ΕΕ και οι χώρες της σκοπεύουν να λάβουν υπόψη και να συντονίσουν τις ενέργειές τους με άλλους φορείς, όπως ο ειδικός αντιπρόσωπος του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για τα παιδιά και τις ένοπλες συγκρούσεις και η ομάδα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ για τα παιδιά και τις ένοπλες συγκρούσεις, προκειμένου να μεγιστοποιηθεί ο αντίκτυπός τους. Στο παράρτημα αυτών των κατευθυντηρίων γραμμών παρατίθενται άλλα σχετικά πρότυπα για τα ανθρώπινα δικαιώματα, καθώς και το ανθρωπιστικό δίκαιο, που αποτελούν τη βάση για τη δράση της ΕΕ με στόχο την προστασία των παιδιών που πλήττονται από ένοπλες συγκρούσεις.

ΠΡΑΞΗ

Επικαιροποίηση των κατευθυντηρίων γραμμών της ΕΕ σχετικά με τα παιδιά σε ένοπλες συγκρούσεις. Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της 16ης Ιουνίου 2008

τελευταία ενημέρωση 25.09.2015

Top