This document is an excerpt from the EUR-Lex website
Οδηγία 2000/31/ΕΚ — ηλεκτρονικό εμπόριο στην ΕΕ
Η οδηγία θεσπίζει κανόνες πρότυπα στην ΕΕ για διάφορα θέματα που αφορούν το ηλεκτρονικό εμπόριο.
Στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες που καλύπτονται από την οδηγία περιλαμβάνονται:
Η οδηγία θεσπίζει την αρχή βάσει της οποίας οι επιχειρηματίες αυτών των υπηρεσιών υπάγονται σε ρύθμιση (που αφορά την ανάληψη και την άσκηση παροχής υπηρεσιών) μόνο στη χώρα της ΕΕ όπου έχουν την καταστατική έδρα τους, και όχι εκεί που βρίσκονται οι διακομιστές, οι διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή τα γραμματοκιβώτια που χρησιμοποιούν.
Οι εθνικές κυβερνήσεις οφείλουν να εξασφαλίζουν ότι οι επιχειρηματίες δημοσιεύουν βασικές πληροφορίες για τις δραστηριότητές τους (όνομα, διεύθυνση, αριθμός εγγραφής σε εμπορικό μητρώο, κ.λπ.) κατά συνεχή και εύκολα προσβάσιμο τρόπο.
Διαφήμιση
Οι εθνικές κυβερνήσεις πρέπει να διασφαλίζουν ότι η διαφήμιση υπακούει σε ορισμένους κανόνες:
Spam
Τα μη ζητηθέντα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου («spam») πρέπει επίσης να είναι σαφώς αναγνωρίσιμα. Οι εταιρείες που αποστέλλουν μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου spam πρέπει να συμβουλεύονται τακτικά και να τηρούν τα μητρώα «επιλογών» στα οποία μπορούν να εγγράφονται τα άτομα που δεν επιθυμούν να λαμβάνουν τέτοια μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Ηλεκτρονικές συμβάσεις
Σε κάθε χώρα της ΕΕ, στις ηλεκτρονικές συμβάσεις πρέπει να αποδίδεται ισότιμο νομικό καθεστώς με αυτό των συμβάσεων επί χάρτου.
Οι εν λόγω συμβάσεις πρέπει επίσης να αναφέρουν τους ακόλουθους όρους κατά τρόπο σαφή, κατανοητό:
Οι καταναλωτές πρέπει να μπορούν να αποθηκεύουν και να τυπώνουν συμβάσεις και γενικούς όρους.
Βλέπε επίσης την οδηγία 2011/83/ΕΕ για τα δικαιώματα του καταναλωτή.
Ηλεκτρονικές παραγγελίες
Για αυτές ισχύουν οι ακόλουθες απαιτήσεις:
Βλέπε επίσης τον κανονισμό (ΕΕ) 910/2014 σχετικά με την ηλεκτρονική ταυτοποίηση και τις υπηρεσίες εμπιστοσύνης.
Εφαρμογή ισχύουσας νομοθεσίας
Η οδηγία ενθαρρύνει τόσο την αυτορρύθμιση από τους επιχειρηματίες και την από κοινού ρύθμιση με τις κυβερνήσεις. Παραδείγματα περιλαμβάνουν:
Οι χώρες της ΕΕ πρέπει επίσης να παρέχουν ταχείες, αποτελεσματικές λύσεις σε νομικά προβλήματα σε ηλεκτρονικό περιβάλλον, και να διασφαλίζουν ότι οι κυρώσεις έχουν αποτελεσματικό, αναλογικό και αποτρεπτικό χαρακτήρα.
Ευθύνη φορέων παροχής υπηρεσιών
Οι φορείς παροχής ηλεκτρονικών υπηρεσιών οι οποίοι προβαίνουν σε «απλή μετάδοση», «αποθήκευση σε κρυφή μνήμη» ή φιλοξενία φορέων παροχής υπηρεσιών δεν ευθύνονται για τις πληροφορίες που μεταδίδουν ή φιλοξενούν, εφόσον πληρούν ορισμένες προϋποθέσεις. Στην περίπτωση της φιλοξενίας φορέων παροχής υπηρεσιών, απαλλάσσονται της ευθύνης εφόσον:
Οι εθνικές κυβερνήσεις δεν μπορούν να επιβάλλουν γενική υποχρέωση ελέγχου σε αυτούς τους «μεσάζοντες» για τις πληροφορίες που αποστέλλουν ή αποθηκεύουν, ώστε να αναζητούν και να αποτρέπουν την παράνομη δραστηριότητα.
Οδηγία για το ηλεκτρονικό εμπόριο
Οδηγία 2000/31/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 8ης Ιουνίου 2000, για ορισμένες νομικές πτυχές των υπηρεσιών της κοινωνίας της πληροφορίας, ιδίως του ηλεκτρονικού εμπορίου, στην εσωτερική αγορά («οδηγία για το ηλεκτρονικό εμπόριο»)
Πράξη |
Έναρξη ισχύος |
Προθεσμία για μεταφορά στο εθνικό δίκαιο των κρατών μελών |
Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης |
Οδηγία 2000/31/ΕΚ |
17.7.2000 |
16.1.2002 |
Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 2006/2004 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 27ης Οκτωβρίου 2004, σχετικά με τη συνεργασία μεταξύ των εθνικών αρχών που είναι αρμόδιες για την επιβολή της νομοθεσίας για την προστασία των καταναλωτών («κανονισμός για τη συνεργασία όσον αφορά την προστασία των καταναλωτών») (ΕΕ L 364 της 9.12.2004, σ. 1-11)
τελευταία ενημέρωση 13.10.2015