This document is an excerpt from the EUR-Lex website
Κατευθυντήριες γραμμές της ΕΕ για την προώθηση της συμμόρφωσης προς το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο
ΣΥΝΟΨΗ ΤΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ:
Άρθρο 3 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΣΕΕ)
ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΚΟΠΟΣ ΤΩΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΩΝ ΓΡΑΜΜΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 3 ΤΗΣ ΣΕΕ;
Οι κατευθυντήριες γραμμές υποδεικνύουν τρόπους με τους οποίους η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) θα μπορέσει να προωθήσει τη συμμόρφωση προς το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο (ΔΑΔ) διαμέσου των σχέσεών της με τον υπόλοιπο κόσμο.
Οι κατευθυντήριες γραμμές απευθύνονται σε όλους όσους αναλαμβάνουν δράση στο πλαίσιο εκείνο που αφορά τις σχέσεις που διατηρεί η ΕΕ με τον υπόλοιπο κόσμο, με σκοπό τον περιορισμό της επίδρασης των ενόπλων συγκρούσεων στον άμαχο πληθυσμό και στους αιχμαλώτους πολέμου. Δρουν συμπληρωματικά ως προς τις κατευθυντήριες γραμμές και τις κοινές θέσεις που έχουν ήδη εγκριθεί από την ΕΕ σε σχέση με τα ανθρώπινα δικαιώματα (για παράδειγμα, για τα βασανιστήρια και την θανατική ποινή).
Το άρθρο 3, παράγραφος 5 της ΣΕΕ καταγράφει τις αξίες πάνω στις οποίες έχει οικοδομηθεί η ΕΕ περιλαμβάνοντας και εκείνες που η ίδια προωθεί στο πλαίσιο των εξωτερικών της σχέσεων. Οι αξίες αυτές περιλαμβάνουν τις αρχές της ελευθερίας, της δημοκρατίας, του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών και του κράτους δικαίου.
ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ
Οι εν λόγω κατευθυντήριες γραμμές απευθύνονται σε δημόσιους (συμπεριλαμβανομένων των θεσμικών οργάνων της ΕΕ) ή μη κρατικούς φορείς (μη κυβερνητικές οργανώσεις κ.λ.π.) που δραστηριοποιούνται εντός της ΕΕ.
Περιορίζοντας τον αντίκτυπο των ενόπλων συγκρούσεων
Το ΔΑΔ είναι επίσης γνωστό ως το δίκαιο των ενόπλων συγκρούσεων ή το δίκαιο του πολέμου. Ρυθμίζει τα μέσα και τις μεθόδους διεξαγωγής των πολεμικών επιχειρήσεων με σκοπό να μετριάσει τον αντίκτυπο των ενόπλων συγκρούσεων. Συμμόρφωση με τις συγκεκριμένες νομικές αρχές πιθανόν να καταστήσουν εφικτή την προστασία ατόμων που δεν λαμβάνουν —ή που δεν λαμβάνουν πλέον— μέρος σε συγκρούσεις (όπως ο άμαχος πληθυσμός και οι αιχμάλωτοι πολέμου).
Το ΔΑΔ εφαρμόζεται σε περιπτώσεις:
Επιπλέον, το διεθνές δίκαιο ανθρωπίνων δικαιωμάτων μπορεί να εφαρμοστεί τόσο εν καιρώ ειρήνης όσο και εν καιρώ πολέμου. Ενώ, παράλληλα, δρα συμπληρωματικά στο ΔΑΔ.
Επιχειρησιακές κατευθυντήριες γραμμές
Η ΕΕ έχει δεσμευτεί για την αποτελεσματική εφαρμογή του ΔΑΔ. Κατ’ αρχάς, οι εμπλεκόμενοι φορείς πρέπει να συγκεντρώσουν λεπτομερή στοιχεία αναφορικά με τις συρράξεις και να καταρτίσουν αναφορές, αξιολογήσεις και συστάσεις για την ανάληψη δράσης. Οι παραπάνω δράσεις αφορούν:
Η ΕΕ διαθέτει διάφορα μέσα δράσης:
Ατομική ευθύνη σε περίπτωση σύγκρουσης
Ορισμένες σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου ορίζονται ως εγκλήματα πολέμου. Μπορεί να προκύψουν υπό τις ίδιες συνθήκες με εκείνες της γενοκτονίας ή των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας. Οι χώρες της ΕΕ μεριμνούν ώστε οι υπεύθυνοι για εγκλήματα πολέμου να οδηγούνται είτε ενώπιον των δικαστηρίων της πατρίδας τους, είτε ενώπιον των δικαστηρίων μιας άλλης χώρας, είτε ενώπιον του ΔΠΔ.
ΓΕΝΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ
Για περισσότερες πληροφορίες:
ΒΑΣΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ
Ενοποιημένη έκδοση της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση — Τίτλος I — Κοινές διατάξεις — Άρθρο 3 (πρώην άρθρο 2 της ΣΕΕ) (ΕΕ C 202 της 7.6.2016, σ. 17)
Επικαιροποιημένες Κατευθυντήριες Γραμμές της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προώθηση της συμμόρφωσης προς το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο (ΔΑΔ) (ΕΕ C 303 της 15.12.2009, σ. 12-17)
ΣΥΝΑΦΗ ΚΕΙΜΕΝΑ
Απόφαση 2011/168/ΚΕΠΠΑ του Συμβουλίου, της 21ης Μαρτίου 2011, για το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο και την κατάργηση της κοινής θέσης 2003/444/ΚΕΠΠΑ (ΕΕ L 76 της 22.3.2011, σ. 56-58)
τελευταία ενημέρωση 02.03.2018