Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Ασφάλιση έναντι καταστροφών

Η ΕΕ, στο πλαίσιο της συνολικής στρατηγικής για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή καθώς και ενόψει της αυξανόμενης συχνότητας φυσικών και ανθρωπογενών καταστροφών, ξεκίνησε συζήτηση για την αξιολόγηση του βαθμού ετοιμότητας της αγοράς ασφάλισης για τέτοιου είδους φαινόμενα.

ΠΡΆΞΗ

Πράσινη βίβλος για την ασφάλιση έναντι φυσικών και ανθρωπογενών καταστροφών [COM(2013) 213 final της 16.4.2013 - δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα].

ΣΎΝΟΨΗ

Από το 1980 έως το 2011, η Ευρώπη υπέστη χρηματοοικονομικές ζημιές ύψους μέχρι και 445 δισεκατομμυρίων ευρώ λόγω διαφόρων καταστροφών, όπως πλημμύρες ποταμών ή στιγμιαίες πλημμύρες, μετεωρολογικές παλίρροιες (storm surge), δασικές πυρκαγιές και σεισμοί, αποδεικνύοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ευάλωτη σε σχεδόν κάθε είδους φυσική καταστροφή.

Δεδομένου ότι τέτοιες καταστροφές είναι δυνατόν να συμβαίνουν συχνότερα στο μέλλον, το 2013, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε πράσινη βίβλο με σκοπό να ξεκινήσει μια συζήτηση για αυτό το θέμα. Το εν λόγω έγγραφο επανεξετάζει το παρόν σύστημα ασφάλισης έναντι καταστροφών, και θέτει τα ερωτήματα εάν διαθέτει επαρκείς πόρους, εάν πρέπει να βελτιωθεί και εάν η ΕΕ θα πρέπει να αναλάβει δράση επί αυτού.

Ασφάλιση: Εργαλείο διαχείρισης κινδύνων

Η πράσινη βίβλος επιδιώκει να αυξήσει τη γνώση εκείνων που εργάζονται στον τομέα της ασφάλισης για τα πλεονεκτήματα της ασφάλισης έναντι των καταστροφών. Υπογραμμίζει πώς πρέπει να αναπτυχθεί νοοτροπία προφύλαξης και γνώσης σε σχέση με τη διαχείριση κινδύνων.

Η έρευνα επί του παρόντος δείχνει ότι υπάρχει πολύ μικρή αγορά για ασφάλιση έναντι καταστροφών στις χώρες της ΕΕ, και ότι οι άνθρωποι και οι επιχειρήσεις συχνά υποτιμούν το πραγματικό κόστος της ασφάλισης.

Αυτό το θέμα ανησυχεί ιδιαιτέρως την ΕΕ, καθώς οι καταστροφές μπορεί να έχουν διασυνοριακές επιπτώσεις και να απειλούν ενδεχομένως περιοχές σε γειτονικές χώρες.

Ακόμα και στις περιπτώσεις που το κόστος μεγάλων καταστροφών αφορά μια περιοχή ή μια χώρα, εάν το κόστος αυτό δεν καλύπτεται επαρκώς από ασφάλιση, τότε το πληγέν κράτος έρχεται αντιμέτωπο με υψηλές δαπάνες και μεγάλα βάρη.

Δημιουργία μιας αγοράς για την ασφάλιση έναντι καταστροφών

Η πράσινη βίβλος ορίζει σειρά μεθόδων που θα μπορούσαν να χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία αγοράς για την ασφάλιση καταστροφών. Αυτές περιλαμβάνουν:

  • ομαδοποίηση διαφόρων τύπων σεναρίων σε ένα ενιαίο ασφαλιστήριο συμβόλαιο, π.χ. πυρκαγιά και θύελλα ή πυρκαγιά και πλημμύρα. Επομένως, δεδομένου ότι κάθε κίνδυνος είναι ανεξάρτητος από τον άλλον στο συμβόλαιο, η ομαδοποίηση θα μειώνει τους συσσωρευμένους κινδύνους οποιασδήποτε επιμέρους απειλής στο συμβόλαιο,
  • πρόβλεψη υποχρεωτικής ασφάλισης έναντι καταστροφών, πράγμα που θα επιλύσει τα προβλήματα εκείνων που δεν ασφαλίζουν δεόντως τα περιουσιακά στοιχεία τους, επειδή υποτιμούν τον κίνδυνο που ενέχεται. Επίσης, τίθεται το θέμα εκείνων που πιστεύουν ότι διατρέχουν κίνδυνο και καταβάλλουν δυσθεώρητα ασφάλιστρα, καθώς δεν υφίσταται αρκετά μεγάλος όμιλος πελατών, εξού η υψηλή τιμή,
  • προκειμένου να συμβάλει στη μείωση της πίεσης προς τις κυβερνήσεις των κρατών μελών, η ΕΕ προτείνει, επίσης, οι κυβερνήσεις να εξετάσουν το ενδεχόμενο να συμμετέχουν ως ασφαλιστές ή να εγκαινιάσουν κρατικούς ομίλους ασφάλισης. δημιουργία ομίλων ασφάλισης έναντι των καταστροφών, πράγμα που θα επιτρέψει στην αγορά ασφάλισης να διευρύνει την ικανότητά της να απορροφά περισσότερους κινδύνους.

Τέλος, η πράσινη βίβλος επισημαίνει, επίσης, τον τρόπο με τον οποίον οι ασφαλιστές θα μπορούσαν να παρέχουν κίνητρα για την προώθηση της επίγνωσης των κινδύνων και της πρόληψης, ώστε να ενθαρρύνουν τους ανθρώπους να ασφαλίζουν τα περιουσιακά στοιχεία τους και να μειώνουν την τρωτότητά τους. Τα εν λόγω κίνητρα περιλαμβάνουν εκπτώσεις για εκείνους που αναλαμβάνουν την πρωτοβουλία να ασφαλίσουν τα περιουσιακά στοιχεία τους κατά ορισμένων φαινομένων, πράγμα που, με τη σειρά του, θα μπορούσε να οδηγήσει σε αυξημένη απορρόφηση τέτοιων συμβολαίων.

Ημερομηνία τελευταίας τροποποίησης: 10.04.2014

Top