EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52018PC0813

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 904/2010 σχετικά με μέτρα ενίσχυσης της διοικητικής συνεργασίας για την καταπολέμηση της απάτης στον τομέα του ΦΠΑ

COM/2018/813 final

Βρυξέλλες, 12.12.2018

COM(2018) 813 final

2018/0413(CNS)

Πρόταση

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 904/2010 σχετικά με μέτρα ενίσχυσης της διοικητικής συνεργασίας για την καταπολέμηση της απάτης στον τομέα του ΦΠΑ

EMPTY


ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

1.ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ

Αιτιολόγηση και στόχοι της πρότασης

Η παρούσα πρόταση αποτελεί μέρος της δέσμης νομοθετικών μέτρων σχετικά με την υποχρεωτική διαβίβαση και ανταλλαγή πληροφοριών για πληρωμές σχετικές με τον ΦΠΑ. Το συνολικό πλαίσιο της δέσμης μέτρων αναλύεται με ολοκληρωμένο τρόπο στην αιτιολογική έκθεση για την πρόταση οδηγίας του Συμβουλίου για την τροποποίηση της οδηγίας 2006/112/ΕΚ όσον αφορά τη θέσπιση ορισμένων απαιτήσεων για τους παρόχους υπηρεσιών πληρωμών 1 .

Η πρόταση για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 904/2010 για τη διοικητική συνεργασία και την καταπολέμηση της απάτης στον τομέα του φόρου προστιθέμενης αξίας 2 αποτελεί σημαντικό μέρος της δέσμης μέτρων. Η σημασία της έγκειται στο ότι με την πρόταση καθορίζονται κανόνες ώστε τα κράτη μέλη να συλλέγουν κατά τρόπο εναρμονισμένο τα αρχεία που διατίθενται ηλεκτρονικά από τους παρόχους υπηρεσιών πληρωμών σύμφωνα με το άρθρο 243β της οδηγίας ΦΠΑ. Επιπλέον, με την πρόταση δημιουργείται ένα νέο κεντρικό ηλεκτρονικό σύστημα αποθήκευσης των πληροφοριών για τις πληρωμές και περαιτέρω επεξεργασίας των εν λόγω πληροφοριών για την καταπολέμηση της απάτης από αρμόδιους για την καταπολέμηση της απάτης υπαλλήλους των κρατών μελών στο πλαίσιο του Eurofisc. Το Eurofisc είναι το δίκτυο για την πολυμερή ανταλλαγή σημάτων έγκαιρης προειδοποίησης για την καταπολέμηση της απάτης στον τομέα του ΦΠΑ, το οποίο δημιουργήθηκε βάσει κεφαλαίου X του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 904/2010.

2.ΝΟΜΙΚΗ ΒΑΣΗ, ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΝΑΛΟΓΙΚΟΤΗΤΑ

Νομική βάση

Νομική βάση της παρούσας πρωτοβουλίας είναι το άρθρο 113 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ). Το άρθρο αυτό ορίζει ότι το Συμβούλιο, αποφασίζοντας ομόφωνα σύμφωνα με ειδική νομοθετική διαδικασία, εκδίδει διατάξεις για την εναρμόνιση των κανόνων των κρατών μελών στον τομέα των έμμεσων φόρων, στον βαθμό που η εναρμόνιση αυτή είναι αναγκαία για να εξασφαλισθεί η εγκαθίδρυση και η λειτουργία της ενιαίας αγοράς και να αποφευχθούν οι στρεβλώσεις του ανταγωνισμού.

Επικουρικότητα

Η παρούσα πρωτοβουλία συνάδει με την αρχή της επικουρικότητας, καθώς το βασικό πρόβλημα που εξετάζεται, η απάτη στον τομέα του ΦΠΑ του ηλεκτρονικού εμπορίου, είναι κοινό για όλα τα κράτη μέλη και επιδεινώνεται λόγω των ανεπαρκών μέσων που έχουν στη διάθεσή τους οι φορολογικές αρχές. Τα κράτη μέλη από μόνα τους δεν έχουν τη δυνατότητα να λαμβάνουν από τρίτους, όπως π.χ. από παρόχους υπηρεσιών πληρωμών, τις πληροφορίες που χρειάζονται ώστε να ελέγχουν τον ΦΠΑ στις διασυνοριακές παραδόσεις αγαθών και παροχές υπηρεσιών, να διασφαλίζουν ότι οι κανόνες για τον ΦΠΑ στο ηλεκτρονικό εμπόριο εφαρμόζονται με ορθό τρόπο και να αντιμετωπίζουν την απάτη στον τομέα του ΦΠΑ του ηλεκτρονικού εμπορίου.

Ειδικότερα, τα κράτη μέλη από μόνα τους δεν μπορούν να επιτύχουν τον στόχο της ανταλλαγής πληροφοριών για διασυνοριακές πληρωμές με σκοπό την καταπολέμηση της απάτης στον τομέα του ΦΠΑ του ηλεκτρονικού εμπορίου (επειδή δεν διαθέτουν τη νομική βάση ώστε να συλλέγουν πληροφορίες σε άλλη δικαιοδοσία), και δεν μπορούν να τον επιτύχουν διασυνδέοντας τα εθνικά ηλεκτρονικά συστήματα μέσω ηλεκτρονικής διεπαφής. Πράγματι, ένα τέτοιο σύστημα δεν θα μπορούσε να συγκεντρώνει πληροφορίες για τις πληρωμές από διαφορετικούς παρόχους υπηρεσιών πληρωμών προς τον ίδιο δικαιούχο και να αναγνωρίζει διπλά αρχεία για τις ίδιες πληρωμές. Ούτε θα μπορούσε αυτό το σύστημα να παρέχει πλήρη επισκόπηση των πληρωμών που λαμβάνουν οι δικαιούχοι από πληρωτές στην Ένωση.

Το κεντρικό ευρωπαϊκό σύστημα συλλογής και ανταλλαγής δεδομένων για τις πληρωμές αποτελεί τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο για να παρέχεται στις φορολογικές αρχές πλήρης επισκόπηση ώστε να ελέγχουν τη συμμόρφωση με τους κανόνες περί ΦΠΑ στο ηλεκτρονικό εμπόριο και να καταπολεμούν την απάτη στον τομέα του ΦΠΑ. Για οποιαδήποτε πρωτοβουλία για τη θέσπιση νέων μέσων συνεργασίας που στοχεύουν σε αυτό το πρόβλημα απαιτείται η υποβολή πρότασης από την Επιτροπή για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 904/2010 του Συμβουλίου.

Αναλογικότητα

Η πρωτοβουλία δεν υπερβαίνει τα αναγκαία όρια για την επίτευξη του στόχου της αντιμετώπισης της απάτης στον τομέα του ΦΠΑ του ηλεκτρονικού εμπορίου. Ειδικότερα, όσον αφορά την προστασία των δεδομένων, η επεξεργασία των πληροφοριών για τις πληρωμές είναι σύμφωνη με τις αρχές της αναγκαιότητας (υποβάλλονται σε επεξεργασία μόνον οι πληροφορίες που είναι αναγκαίες για να επιτευχθεί ο στόχος της καταπολέμησης της απάτης στον τομέα του ΦΠΑ του ηλεκτρονικού εμπορίου) και της αναλογικότητας (το είδος των πληροφοριών και ο τρόπος με τον οποίο υποβάλλονται σε επεξεργασία από τους εμπειρογνώμονες των φορολογικών αρχών που ειδικεύονται στην καταπολέμηση της απάτης δεν υπερβαίνουν τα όρια που είναι κατάλληλα για να επιτευχθεί ο στόχος της καταπολέμησης της απάτης στον τομέα του ΦΠΑ του ηλεκτρονικού εμπορίου) και είναι σύμφωνη με τον γενικό κανονισμό για την προστασία των δεδομένων 3 , τον κανονισμό (ΕΕ) 2018/1725 4 και τον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων 5 .

Οι διασφαλίσεις που προβλέπονται σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 904/2010 και το ευρωπαϊκό πλαίσιο για την προστασία των δεδομένων θα εφαρμόζονται στην ανταλλαγή πληροφοριών για τις πληρωμές που πραγματοποιείται σύμφωνα με την παρούσα πρόταση. Για να αξιολογηθούν οι αρχές της αναγκαιότητας και της αναλογικότητας, θα πρέπει καταρχάς να σημειωθεί ότι η συλλογή, ανταλλαγή και ανάλυση πληροφοριών σχετικών με τον ΦΠΑ έχουν στόχο τους την καταπολέμηση της απάτης στον τομέα του ΦΠΑ του ηλεκτρονικού εμπορίου. Ο στόχος αυτός τεκμηριώνεται δεόντως από τη διαβούλευση με τα ενδιαφερόμενα μέρη, κατά την οποία οι φορολογικές αρχές τόνισαν την ανάγκη πληροφοριών για τις πληρωμές ώστε να καταπολεμηθεί αποτελεσματικά η απάτη στον τομέα του ΦΠΑ. Όσοι απάντησαν στη δημόσια διαβούλευση (ιδιώτες και επιχειρήσεις) επιβεβαίωσαν επίσης ότι οι πληροφορίες για τις πληρωμές είναι αναγκαίες για να στηριχθούν οι φορολογικές αρχές στην καταπολέμηση της απάτης στον τομέα του ΦΠΑ του ηλεκτρονικού εμπορίου (εφόσον τηρείται το απόρρητο των πληροφοριών για τους καταναλωτές). Επιπλέον, μόνον πληροφορίες που αφορούν πιθανές περιπτώσεις απάτης στον τομέα του ΦΠΑ του ηλεκτρονικού εμπορίου θα πρέπει να αποστέλλονται στις φορολογικές αρχές και να ανταλλάσσονται μεταξύ των αρχών αυτών. Αυτό σημαίνει ότι θα ανταλλάσσονται μόνον οι πληροφορίες που είναι αναγκαίες για τον εντοπισμό επιχειρήσεων που πιθανώς διαπράττουν απάτη οι οποίες είναι εγκατεστημένες εκτός του κράτους μέλους κατανάλωσης (δηλ. δεν θα ανταλλάσσονται πληροφορίες σχετικές με εγχώριες πληρωμές). Στις πληροφορίες αυτές θα περιλαμβάνεται ο αριθμός των πράξεων πληρωμών που πραγματοποιήθηκαν, η ημερομηνία των πράξεων πληρωμών, καθώς και οι πληροφορίες σχετικά με το ποιος θα πρέπει, καταρχήν, να είναι ο τόπος φορολόγησης. Δεν είναι αναγκαίο να ανταλλάσσονται πληροφορίες με τις οποίες ταυτοποιούνται πρόσωπα που πραγματοποιούν πληρωμές στο διαδίκτυο (δηλ. καταναλωτές), εκτός από πληροφορίες σχετικά με την προέλευση της πληρωμής (π.χ. η τοποθεσία της τράπεζας που χρησιμοποιείται για την πραγματοποίηση της πληρωμής, η οποία είναι αναγκαία για να προσδιοριστεί ο τόπος φορολόγησης). Επομένως, δεν θα είναι δυνατό να χρησιμοποιούνται οι πληροφορίες για τις πληρωμές με σκοπό την παρακολούθηση των αγοραστικών συνηθειών των καταναλωτών.

Θα δημιουργηθεί κεντρικό ηλεκτρονικό σύστημα πληροφοριών για τις πληρωμές («CESOP»). Με αυτό το σύστημα τα κράτη μέλη θα μπορούν να διαβιβάζουν πληροφορίες για πληρωμές τις οποίες αποθηκεύουν σε εθνικό επίπεδο, συμβάλλοντας στην αποτελεσματική καταπολέμηση της απάτης στον τομέα του ΦΠΑ του ηλεκτρονικού εμπορίου. Το CESOP θα μπορεί να συγκεντρώνει ανά δικαιούχο όλες τις πληροφορίες που διαβιβάζονται από τα κράτη μέλη για πληρωμές σχετικές με τον ΦΠΑ, και θα καταστήσει δυνατή τη δημιουργία μιας πλήρους επισκόπησης των πληρωμών που λαμβάνουν οι δικαιούχοι (δηλ. οι επιχειρήσεις) από τους πληρωτές (δηλ. τους καταναλωτές που πραγματοποιούν αγορές στο διαδίκτυο) στην ΕΕ. Με το CESOP θα αναγνωρίζονται τυχόν πολλαπλές καταχωρίσεις της ίδιας πράξης πληρωμής, θα εκκαθαρίζονται οι πληροφορίες που λαμβάνονται από τα κράτη μέλη (δηλ. αφαίρεση διπλών καταχωρίσεων, διόρθωση ή αναφορά σφαλμάτων κ.λπ.), θα δίνεται στους υπαλλήλους συνδέσμους του Eurofisc η δυνατότητα να διασταυρώνουν τα στοιχεία για τις πληρωμές με σχετικές με τον ΦΠΑ πληροφορίες που ανταλλάσσονται δυνάμει του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 904/2010, και θα διατηρούνται οι πληροφορίες μόνο για τη χρονική περίοδο που είναι αναγκαία για τη διενέργεια ελέγχων σχετικά με τον ΦΠΑ από τις φορολογικές αρχές. Η πρόσβαση στο CESOP θα επιτρέπεται μόνο σε υπαλλήλους συνδέσμους του Eurofisc από τα κράτη μέλη, και ο μόνος σκοπός για τον οποίο θα επιτρέπονται αναζητήσεις στο CESOP θα είναι οι έρευνες για περιπτώσεις εικαζόμενης ή εντοπισθείσας απάτης στον τομέα του ΦΠΑ.

Όσον αφορά την αποθήκευση, το CESOP θα διασφαλίσει το κατάλληλο επίπεδο ασφάλειας, σύμφωνα με τους κανόνες που διέπουν την επεξεργασία πληροφοριών προσωπικού χαρακτήρα από τα θεσμικά όργανα της Ένωσης.

Η ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των φορολογικών αρχών θα πραγματοποιείται αποκλειστικά εντός του δικτύου Eurofisc. Η πρόσβαση στο κεντρικό ηλεκτρονικό σύστημα θα επιτρέπεται μόνο σε υπαλλήλους συνδέσμους του Eurofisc. Η πρόσβαση στο CESOP θα ρυθμίζεται με τη χρήση κωδικού αναγνώρισης χρήστη και το σύστημα θα καταγράφει κάθε πρόσβαση. Επιπλέον, οι πληροφορίες θα διατηρούνται στο CESOP μόνο για 2 έτη, ώστε να παρέχεται στα κράτη μέλη εύλογη χρονική περίοδος για να διενεργήσουν ελέγχους σχετικά με τον ΦΠΑ. Στη συνέχεια, οι πληροφορίες θα διαγράφονται μετά από 2 έτη.

Το σύστημα δεν θα διαθέτει διεπαφή με το διαδίκτυο, διότι οι πάροχοι υπηρεσιών πληρωμών θα υποβάλλουν τις πληροφορίες τους στις εθνικές αρχές. Η ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ εθνικών φορολογικών αρχών θα πραγματοποιείται μέσω του ασφαλούς κοινού δικτύου επικοινωνιών, το οποίο στηρίζει όλες τις ανταλλαγές πληροφοριών μεταξύ των φορολογικών και των τελωνειακών αρχών και παρέχει όλα τα αναγκαία χαρακτηριστικά ασφάλειας (συμπεριλαμβανομένης της κρυπτογράφησης των πληροφοριών).

Η καταπολέμηση της απάτης στον τομέα του ΦΠΑ αποτελεί σημαντικό στόχο γενικού δημόσιου συμφέροντος της Ένωσης και των κρατών μελών, όπως αναφέρεται στο άρθρο 23 παράγραφος 1 στοιχείο ε) του γενικού κανονισμού για την προστασία των δεδομένων και στο άρθρο 20 παράγραφος 1 στοιχείο β) του κανονισμού (ΕΕ) 2018/1725. Για να διασφαλιστεί αυτός ο σημαντικός στόχος και η αποτελεσματικότητα των φορολογικών αρχών κατά την επιδίωξη του στόχου αυτού, για το CESOP θα ισχύσουν οι περιορισμοί που προβλέπονται στο άρθρο 55 παράγραφος 5 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 904/2010.

Επιλογή της νομικής πράξης

Εφόσον η παρούσα πρόταση τροποποιεί τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 904/2010, πρέπει και αυτή επίσης να έχει τη μορφή κανονισμού.

3.ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΚ ΤΩΝ ΥΣΤΕΡΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΕΩΝ, ΤΩΝ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΩΝ ΜΕ ΤΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΑ ΜΕΡΗ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΚΤΙΜΗΣΕΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ

Εκ των υστέρων αξιολογήσεις

Η τρέχουσα πρόταση βασίζεται σε αξιολόγηση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 904/2010, και ιδίως οι ενότητές της που επικεντρώνονται στη χρησιμότητα του κανονισμού όσον αφορά την απάτη στον τομέα του ΦΠΑ του ηλεκτρονικού εμπορίου 6 . Το αποτέλεσμα της εκ των υστέρων αξιολόγησης εξηγείται στην αιτιολογική έκθεση της πρότασης για την τροποποίηση της οδηγίας ΦΠΑ.

4.ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ

Οι δημοσιονομικές επιπτώσεις αναλύονται λεπτομερώς στην αιτιολογική έκθεση της πρότασης οδηγίας του Συμβουλίου για την τροποποίηση της οδηγίας 2006/112/ΕΚ όσον αφορά τη θέσπιση ορισμένων απαιτήσεων για τους παρόχους υπηρεσιών πληρωμών.

5.ΛΟΙΠΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Σχέδια εφαρμογής και ρυθμίσεις παρακολούθησης, αξιολόγησης και υποβολής εκθέσεων

Οι εκθέσεις του Eurofisc και τα ετήσια στατιστικά στοιχεία των κρατών μελών παρουσιάζονται και εξετάζονται στη μόνιμη επιτροπή διοικητικής συνεργασίας 7 σύμφωνα με το άρθρο 49 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 904/2010. Η προεδρία της μόνιμης επιτροπής ασκείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα επιδιώκει να λαμβάνει από τα κράτη μέλη κάθε σχετική πληροφορία σχετικά με τη λειτουργία του νέου συστήματος και την απάτη. Όταν κρίνεται σκόπιμο, θα διασφαλίζεται ο συντονισμός εντός της επιτροπής του προγράμματος Fiscalis (η επιτροπή αυτή δεν έχει ακόμα συσταθεί στο πλαίσιο του νέου προγράμματος Fiscalis 8 ).

Ο κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 904/2010 και η οδηγία 2006/112/ΕΚ προβλέπουν ήδη κανόνες για τις περιοδικές αξιολογήσεις και την υποβολή εκθέσεων από την Επιτροπή. Ως εκ τούτου, σύμφωνα με τις εν λόγω υφιστάμενες υποχρεώσεις, κάθε 5 έτη, η Επιτροπή θα υποβάλλει έκθεση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο σχετικά με τη λειτουργία του νέου μέσου διοικητικής συνεργασίας, δυνάμει του άρθρου 59 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 904/2010.

Επιπλέον, κάθε 4 έτη η Επιτροπή θα υποβάλλει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο έκθεση σχετικά με την εφαρμογή των νέων υποχρεώσεων που απορρέουν από τον ΦΠΑ για τους παρόχους υπηρεσιών πληρωμών, δυνάμει του άρθρου 404 της οδηγίας 2006/112/ΕΚ. Η Επιτροπή θα διασφαλίζει ότι οι δύο εκθέσεις συντονίζονται και βασίζονται στα ίδια πορίσματα.

Αναλυτική επεξήγηση των επιμέρους διατάξεων της πρότασης

Στο άρθρο 2, προστίθενται νέοι ορισμοί ώστε να εναρμονιστεί η ανταλλαγή πληροφοριών για τις πληρωμές με την ορολογία που χρησιμοποιείται στην οδηγία (ΕΕ) 2015/2366 9 (PSD2) σχετικά με υπηρεσίες πληρωμών στην εσωτερική αγορά.

Στο κεφάλαιο V προστίθεται το τμήμα 2 για τη δημιουργία νέου κεντρικού ηλεκτρονικού συστήματος πληροφοριών για τις πληρωμές (CESOP), το οποίο θα αναπτυχθεί από την Επιτροπή. Επιπλέον, προστίθεται υποχρέωση των κρατών μελών να συλλέγουν τα αρχεία που διατίθενται ηλεκτρονικά από τους παρόχους υπηρεσιών πληρωμών σύμφωνα με το άρθρο 243β της οδηγίας ΦΠΑ. Βάσει του άρθρου 24β παράγραφος 2 στοιχείο β), θα πρέπει να εγκριθεί, μέσω εκτελεστικών πράξεων, κοινός ηλεκτρονικός μορφότυπος συλλογής αυτών των αρχείων ώστε να περιοριστεί στο ελάχιστο η διοικητική επιβάρυνση των παρόχων υπηρεσιών πληρωμών. Οι αρμόδιες αρχές (κατά την έννοια του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 904/2010) των κρατών μελών θα πρέπει να διαβιβάζουν ανά τρίμηνο στο CESOP τις πληροφορίες που συλλέγουν από τους παρόχους υπηρεσιών πληρωμών οι οποίοι είναι εγκατεστημένοι στο οικείο κράτος μέλος. Τα κράτη μέλη μπορούν να ορίζουν οποιαδήποτε εθνική υπηρεσία της φορολογικής αρχής ως αρμόδια για τη συλλογή των πληροφοριών για τις πληρωμές από τους παρόχους υπηρεσιών πληρωμών σύμφωνα με το προτεινόμενο άρθρο 24β παράγραφοι 1 και 2. Ωστόσο, μόνον η αρμόδια αρχή κατά την έννοια του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 904/2010 μπορεί να διαβιβάζει τις πληροφορίες στο CESOP (άρθρο 24β παράγραφος 3).

Το CESOP θα διορθώνει τα τυπικά σφάλματα των διαβιβαζόμενων πληροφοριών (εκκαθάριση) και θα συγκεντρώνει τις συνολικές πληροφορίες για τις πληρωμές που διαβιβάζονται από τις αρμόδιες αρχές των κρατών μελών ανά δικαιούχο (αποδέκτη των χρηματικών ποσών). Στη συνέχεια, το CESOP θα αναλύει τις πληροφορίες (π.χ. αντιστοίχιση των πληροφοριών για τις πληρωμές με πληροφορίες σχετικές με τον ΦΠΑ οι οποίες είναι διαθέσιμες στους υπαλλήλους του Eurofisc) και θα παρέχει στους υπαλλήλους συνδέσμους του Eurofisc από τα κράτη μέλη πλήρη επισκόπηση των πληρωμών που λαμβάνονται από συγκεκριμένους δικαιούχους. Ειδικότερα, οι υπάλληλοι σύνδεσμοι του Eurofisc θα μπορούν να διαπιστώνουν αν το ποσό των πληρωμών που λαμβάνεται από συγκεκριμένο δικαιούχο σε δεδομένη περίοδο υπερβαίνει τα 10 000 EUR σε όλα τα κράτη μέλη. Το όριο των 10 000 EUR για ενδοενωσιακές παραδόσεις αγαθών και παροχές υπηρεσιών έχει θεσπιστεί με την οδηγία ΦΠΑ για το ηλεκτρονικό εμπόριο, αρχής γενομένης από το 2021 10 . Όταν ένας συγκεκριμένος προμηθευτής ή πάροχος υπερβαίνει τον συνολικό ετήσιο ενδοενωσιακό κύκλο εργασιών, ο τόπος παράδοσης των αγαθών ή παροχής των υπηρεσιών βρίσκεται στο κράτος μέλος κατανάλωσης.

Η περίοδος αποθήκευσης των πληροφοριών στο CESOP θα είναι τα 2 έτη. Αυτή η περίοδος διατήρησης είναι αναλογική, λαμβανομένης υπόψη της σωστής ισορροπίας μεταξύ της ανάγκης των φορολογικών αρχών να καταπολεμήσουν την απάτη στον τομέα του ΦΠΑ του ηλεκτρονικού εμπορίου, του μεγάλου όγκου των πληροφοριών που θα πρέπει να αποθηκεύονται στο CESOP και του ευαίσθητου χαρακτήρα των πληροφοριών για τις πληρωμές που αποθηκεύονται στο σύστημα.

Οι πληροφορίες σχετικά με εισερχόμενες πληρωμές θα παρέχουν στα κράτη μέλη τη δυνατότητα να εντοπίζουν εγχώριους προμηθευτές ή παρόχους που πωλούν αγαθά και υπηρεσίες στο εξωτερικό χωρίς να τηρούν τις υποχρεώσεις τους που απορρέουν από τον ΦΠΑ. Οι πληροφορίες σχετικά με εξερχόμενες πληρωμές θα παρέχουν τη δυνατότητα εντοπισμού προμηθευτών ή παρόχων εγκατεστημένων στο εξωτερικό (είτε σε άλλο κράτος μέλος είτε εκτός της Ένωσης) που θα πρέπει να καταβάλλουν ΦΠΑ σε συγκεκριμένο κράτος μέλος.

Θα χρειαστούν τουλάχιστον 3 έτη για τη δημιουργία του CESOP. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η Επιτροπή και τα κράτη μέλη, στο πλαίσιο της μόνιμης επιτροπής διοικητικής συνεργασίας, θα πρέπει να μελετήσουν ορισμένες τεχνικές λεπτομέρειες που απαριθμούνται στο άρθρο 24ε. Με το άρθρο αυτό παρέχεται στην Επιτροπή η εξουσία να εκδώσει εκτελεστικό κανονισμό ο οποίος θα περιέχει τα τεχνικά μέτρα, μεταξύ άλλων, για τη δημιουργία και συντήρηση του συστήματος, καθώς και για τη διαχείρισή του. Για τους σκοπούς του εν λόγω άρθρου, η συντήρηση του συστήματος νοείται αναφορικά με τις τεχνικές απαιτήσεις και τις απαιτήσεις επιδόσεων (οι οποίες έχουν κυρίως σημασία για σκοπούς πληροφορικής) για τη δημιουργία του συστήματος, για την εξασφάλιση των εργασιών συντήρησης, για τον καθορισμό προτύπων διαλειτουργικότητας με τα κράτη μέλη, καθώς και για άλλα παρεμφερή μέτρα. Η διαχείριση αποτελεί επιχειρηματική διεργασία που σχετίζεται με την παρακολούθηση των επιδόσεων και του κύκλου ζωής του συστήματος. Για παράδειγμα, η Επιτροπή μπορεί να λάβει την απόφαση να επικαιροποιήσει το σύστημα, να το μετεγκαταστήσει, να παράγει εκθέσεις επιδόσεων, να ελέγχει την πρόσβαση κ.λπ.

Η Επιτροπή θα επιβαρυνθεί με το κόστος για την ανάπτυξη και συντήρηση του CESOP, καθώς και με το κόστος της διατήρησης της σύνδεσης μεταξύ του CESOP και των εθνικών συστημάτων των κρατών μελών, ενώ τα κράτη μέλη θα επιβαρυνθούν με το κόστος όλων των αναγκαίων αναπτύξεων στο εθνικό τους ηλεκτρονικό σύστημα. Περισσότερες λεπτομέρειες περιέχονται στο δημοσιονομικό δελτίο και στο τμήμα 4 της αιτιολογικής έκθεσης της πρότασης οδηγίας του Συμβουλίου για την τροποποίηση της οδηγίας 2006/112/ΕΚ όσον αφορά ορισμένες υποχρεώσεις που απορρέουν από τον φόρο προστιθέμενης αξίας για ορισμένους υποκείμενους στον φόρο, στο πλαίσιο της παρούσας δέσμης μέτρων.

Εξαιτίας αυτών των επενδύσεων και του κόστους λειτουργίας, και επειδή το σύστημα θα χρησιμοποιείται από τους υπαλλήλους συνδέσμους του Eurofisc, προστίθεται επιπλέον εδάφιο στο άρθρο 37 με το οποίο θεσπίζεται νέα υποχρέωση υποβολής στοιχείων στην ετήσια έκθεση του Eurofisc ώστε τα κράτη μέλη και η Επιτροπή να αξιολογήσουν κατά πόσον το σύστημα έχει ως αποτέλεσμα τη βεβαίωση και την είσπραξη πρόσθετου ΦΠΑ ή συγκεκριμένους ελέγχους σχετικά με τον ΦΠΑ.

Στη νέα παράγραφο 1α του άρθρου 55 διευκρινίζεται ότι οι πληροφορίες για τις πληρωμές δεν είναι δυνατό να χρησιμοποιούνται από τα κράτη μέλη για τον προσδιορισμό της φορολογητέας βάσης, την είσπραξη του ΦΠΑ ή τη διενέργεια διοικητικών ελέγχων σχετικά με τον ΦΠΑ, εκτός αν οι πληροφορίες για τις πληρωμές έχουν διασταυρωθεί με άλλες πληροφορίες διαθέσιμες στις φορολογικές αρχές. Τέλος, για το CESOP θα ισχύουν οι περιορισμοί των δικαιωμάτων και υποχρεώσεων περί προστασίας των δεδομένων σύμφωνα με το άρθρο 55 παράγραφος 5 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 904/2010.

Οι εν λόγω περιορισμοί χρειάζονται για να αποφεύγονται δυσανάλογες προσπάθειες από τα κράτη μέλη και την Επιτροπή, οι οποίες θα καθιστούσαν αδύνατο το νόμιμο καθήκον i) των φορολογικών αρχών να αναλύουν και να επεξεργάζονται τις πληροφορίες για την καταπολέμηση της απάτης στον τομέα του ΦΠΑ του ηλεκτρονικού εμπορίου, και ii) της Επιτροπής να διαχειρίζεται το σύστημα.

2018/0413 (CNS)

Πρόταση

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 904/2010 σχετικά με μέτρα ενίσχυσης της διοικητικής συνεργασίας για την καταπολέμηση της απάτης στον τομέα του ΦΠΑ

ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ,

Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και ιδίως το άρθρο 113,

Έχοντας υπόψη την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,

Κατόπιν διαβίβασης του σχεδίου νομοθετικής πράξης στα εθνικά κοινοβούλια,

Έχοντας υπόψη τη γνώμη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου 11 ,

Έχοντας υπόψη τη γνώμη της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής 12 ,

Αποφασίζοντας σύμφωνα με ειδική νομοθετική διαδικασία,

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)Με τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 904/2010 του Συμβουλίου 13 , θεσπίζονται, μεταξύ άλλων, κανόνες σχετικά με την αποθήκευση και ανταλλαγή ειδικών πληροφοριών με ηλεκτρονικά μέσα.

(2)Η ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου διευκολύνει τη διασυνοριακή παράδοση αγαθών και παροχή υπηρεσιών σε τελικούς καταναλωτές στα κράτη μέλη. Σε αυτό το πλαίσιο, η έννοια «διασυνοριακή παράδοση ή παροχή» αναφέρεται σε καταστάσεις κατά τις οποίες ο ΦΠΑ οφείλεται σε ένα κράτος μέλος και ο προμηθευτής ή ο πάροχος είναι εγκατεστημένος σε άλλο κράτος μέλος ή σε τρίτη χώρα ή σε τρίτο έδαφος. Ωστόσο, ανέντιμες επιχειρήσεις, εγκατεστημένες είτε σε ένα κράτος μέλος είτε σε τρίτη χώρα είτε σε τρίτο έδαφος, εκμεταλλεύονται τις ευκαιρίες του ηλεκτρονικού εμπορίου για να αποκομίσουν αθέμιτο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα μέσω της αποφυγής των υποχρεώσεών τους που απορρέουν από τον ΦΠΑ. Όταν εφαρμόζεται η αρχή της φορολόγησης στον τόπο προορισμού, επειδή οι καταναλωτές δεν έχουν λογιστικές υποχρεώσεις, τα κράτη μέλη κατανάλωσης χρειάζονται κατάλληλα μέσα για τον εντοπισμό και τον έλεγχο αυτών των ανέντιμων επιχειρήσεων.

(3)Η παραδοσιακή συνεργασία για την καταπολέμηση της απάτης στον τομέα του ΦΠΑ πραγματοποιείται μεταξύ φορολογικών αρχών των κρατών μελών και βασίζεται σε λογιστικά αρχεία των επιχειρήσεων που συμμετέχουν άμεσα στη φορολογητέα πράξη. Στις συνήθεις στον τομέα του ηλεκτρονικού εμπορίου διασυνοριακές παραδόσεις αγαθών ή παροχές υπηρεσιών από επιχειρήσεις σε πελάτες, αυτές οι πληροφορίες ενδέχεται να μην είναι άμεσα διαθέσιμες και, συνεπώς, χρειάζονται νέα μέσα ώστε οι φορολογικές αρχές να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά την απάτη στον τομέα του ΦΠΑ στο διασυνοριακό ηλεκτρονικό εμπόριο.

(4)Στη συντριπτική πλειονότητα των διασυνοριακών διαδικτυακών αγορών που πραγματοποιούνται από ευρωπαίους καταναλωτές, οι πληρωμές εκτελούνται μέσω παρόχων υπηρεσιών πληρωμών. Για την εκτέλεση μιας πράξης πληρωμής, ο πάροχος υπηρεσιών πληρωμών κατέχει συγκεκριμένες πληροφορίες για την ταυτοποίηση του παραλήπτη ή του δικαιούχου, της εν λόγω διασυνοριακής πληρωμής, μαζί με λεπτομέρειες σχετικά με το ποσό και την ημερομηνία της πράξης πληρωμής, καθώς και το κράτος μέλος προέλευσης της πληρωμής. Οι φορολογικές αρχές έχουν ανάγκη τις πληροφορίες αυτές ώστε να φέρουν σε πέρας τα βασικά τους καθήκοντα του εντοπισμού των ανέντιμων επιχειρήσεων και του προσδιορισμού των υποχρεώσεων καταβολής ΦΠΑ σε σχέση με διασυνοριακές παραδόσεις αγαθών και παροχές υπηρεσιών από επιχειρήσεις σε πελάτες. Επομένως, είναι αναγκαίο και αναλογικό οι σχετικές με τον ΦΠΑ πληροφορίες, τις οποίες κατέχει ένας πάροχος υπηρεσιών πληρωμών, να διατίθενται στις φορολογικές αρχές των κρατών μελών και τα κράτη μέλη να ανταλλάσσουν αυτές τις πληροφορίες για να εντοπίζουν και να καταπολεμούν την απάτη στον τομέα του ΦΠΑ του ηλεκτρονικού εμπορίου.

(5)Κατά συνέπεια, η παροχή στις φορολογικές αρχές των μέσων για την πρόσβαση και την ανταλλαγή αυτών των σχετικών με τον ΦΠΑ πληροφοριών αναφορικά με διασυνοριακές πληρωμές, είτε αυτές πραγματοποιούνται προς επιχειρήσεις είτε προς καταναλωτές, αποτελεί αναγκαίο και αναλογικό μέτρο για την αποτελεσματική καταπολέμηση της απάτης στον τομέα του ΦΠΑ του ηλεκτρονικού εμπορίου. Τα μέσα αυτά έχουν ουσιαστική σημασία, διότι οι φορολογικές αρχές χρειάζονται τις πληροφορίες αυτές για τον έλεγχο σχετικά με τον ΦΠΑ, την προστασία των δημοσίων εσόδων, αλλά επίσης και των έντιμων επιχειρήσεων στα κράτη μέλη, ώστε ακολούθως να προστατευθούν η απασχόληση και οι ευρωπαίοι πολίτες.

(6)Είναι σημαντικό η επεξεργασία και η ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ κρατών μελών, αναφορικά με πράξεις πληρωμών, να είναι ανάλογη προς τον στόχο της καταπολέμησης της απάτης στον τομέα του ΦΠΑ του ηλεκτρονικού εμπορίου. Ως εκ τούτου, πληροφορίες για τους πελάτες ή τους πληρωτές και για πληρωμές, οι οποίες δεν είναι πιθανό να συνδέονται με οικονομικές δραστηριότητες, δεν θα πρέπει να συλλέγονται από τις φορολογικές αρχές των κρατών μελών ούτε να ανταλλάσσονται μεταξύ τους.

(7)Σύμφωνα με τις υποχρεώσεις των παρόχων υπηρεσιών πληρωμών για τήρηση αρχείων βάσει της οδηγίας 2006/112/ΕΚ 14 , απαιτείται από τις εθνικές αρμόδιες αρχές η συλλογή, η ανταλλαγή και η ανάλυση των πληροφοριών που σχετίζονται με πράξεις πληρωμών.

(8)Ο στόχος της καταπολέμησης της απάτης στον τομέα του ΦΠΑ του ηλεκτρονικού εμπορίου θα επιτευχθεί αποτελεσματικότερα με ένα κεντρικό ηλεκτρονικό σύστημα πληροφοριών, το «CESOP», στο οποίο τα κράτη μέλη θα διαβιβάζουν τις πληροφορίες για πληρωμές που αποθηκεύουν σε εθνικό επίπεδο. Αυτό το σύστημα θα πρέπει να συγκεντρώνει, σε σχέση με μεμονωμένους δικαιούχους, όλες τις σχετικές με τον ΦΠΑ πληροφορίες αναφορικά με πράξεις πληρωμών που διαβιβάζονται από τα κράτη μέλη και θα πρέπει να παρέχει πλήρη επισκόπηση των πληρωμών τις οποίες λαμβάνουν οι δικαιούχοι από πληρωτές που βρίσκονται στα κράτη μέλη. Επιπλέον, το εν λόγω σύστημα πληροφοριών θα πρέπει να αναγνωρίζει τις πολλαπλές καταχωρίσεις των ίδιων πράξεων πληρωμών, να εκκαθαρίζει τις πληροφορίες που λαμβάνονται από τα κράτη μέλη (π.χ. αφαίρεση διπλών καταχωρίσεων, διόρθωση σφαλμάτων στα δεδομένα κ.λπ.) και να παρέχει στους υπαλλήλους συνδέσμους του Eurofisc από τα κράτη μέλη τη δυνατότητα να διασταυρώνουν στοιχεία για τις πληρωμές με τις σχετικές με τον ΦΠΑ πληροφορίες που διαθέτουν, καθώς και να πραγματοποιούν αναζητήσεις για τους σκοπούς έρευνας για εικαζόμενη απάτη στον τομέα του ΦΠΑ ή για τον εντοπισμό περιπτώσεων απάτης στον τομέα του ΦΠΑ.

(9)Η φορολογία αποτελεί σημαντικό στόχο γενικού δημόσιου συμφέροντος της Ένωσης και των κρατών μελών, γεγονός που έχει αναγνωριστεί σε σχέση με τους περιορισμούς που ενδεχομένως να επιβάλλονται στις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα δυνάμει του κανονισμού (ΕΕ) 2016/679 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου 15 και αναφορικά με την προστασία των πληροφοριών σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) 2018/1725 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου 16 . Οι περιορισμοί όσον αφορά τα δικαιώματα περί προστασίας των δεδομένων είναι αναγκαίοι λόγω της φύσης και του όγκου αυτών των πληροφοριών, οι οποίες προέρχονται από παρόχους υπηρεσιών πληρωμών, και θα πρέπει να βασίζονται στις ειδικές και προκαθορισμένες προϋποθέσεις και λεπτομέρειες που καθορίζονται στα άρθρα 243β έως 243δ της οδηγίας 2006/112/ΕΚ.

(10)Ως εκ τούτου, είναι αναγκαίο να επιβληθούν περιορισμοί στα δικαιώματα του υποκειμένου των δεδομένων, σύμφωνα με το άρθρο 55 παράγραφος 5 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 904/2010. Ουσιαστικά, η πλήρης εφαρμογή των δικαιωμάτων και υποχρεώσεων των υποκειμένων των δεδομένων θα υπονόμευε σοβαρά την αποτελεσματικότητα της καταπολέμησης της απάτης στον τομέα του ΦΠΑ του ηλεκτρονικού εμπορίου και ενδεχομένως να έδινε στα υποκείμενα των δεδομένων τη δυνατότητα να παρεμποδίζουν εν εξελίξει αναλύσεις και έρευνες εξαιτίας του τεράστιου όγκου πληροφοριών που αποστέλλονται από τους παρόχους υπηρεσιών πληρωμών και του ενδεχόμενου πολλαπλασιασμού των αιτήσεων από υποκείμενα των δεδομένων προς τα κράτη μέλη και/ή την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Με αυτόν τον τρόπο θα υπονομευόταν η αποτελεσματικότητα του συστήματος και η ικανότητα των φορολογικών αρχών να επιδιώξουν τον στόχο του εν λόγω κανονισμού, διότι θα υπονομεύονταν αναζητήσεις, αναλύσεις, έρευνες και διαδικασίες που διεξάγονται σύμφωνα με τον εν λόγω κανονισμό. Ως εκ τούτου, ο στόχος της καταπολέμησης της απάτης στον τομέα του ΦΠΑ δεν είναι δυνατό να επιτευχθεί με άλλα, λιγότερο περιοριστικά, μέσα ίσης αποτελεσματικότητας. Επιπλέον, αυτοί οι περιορισμοί σέβονται την ουσία των θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών και αποτελούν αναγκαία και αναλογικά μέτρα σε μια δημοκρατική κοινωνία.

(11)Η ανταλλαγή δεδομένων για τις πληρωμές μεταξύ φορολογικών αρχών είναι καθοριστικής σημασίας για την αποτελεσματική καταπολέμηση της απάτης. Μόνο οι υπάλληλοι σύνδεσμοι του Eurofisc θα πρέπει να επεξεργάζονται τις πληροφορίες για τις πληρωμές και μόνο με στόχο την καταπολέμηση της απάτης στον τομέα του ΦΠΑ. Οι πληροφορίες αυτές δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται για άλλους σκοπούς εκτός από εκείνους που καθορίζονται με τον εν λόγω κανονισμό, όπως π.χ. για εμπορικούς σκοπούς.

(12)Ωστόσο, είναι σημαντικό, για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων και υποχρεώσεων δυνάμει του κανονισμού (ΕΕ) 2016/679, οι πληροφορίες που αφορούν πράξεις πληρωμών να μη χρησιμοποιούνται για αυτοματοποιημένη κατάρτιση προφίλ και να επαληθεύονται πάντοτε με αναφορά σε άλλες φορολογικές πληροφορίες διαθέσιμες στις φορολογικές αρχές των κρατών μελών.

(13)Είναι αναγκαίο και αναλογικό οι πάροχοι υπηρεσιών πληρωμών να διατηρούν αρχεία με τις πληροφορίες για πράξεις πληρωμής για περίοδο δύο ετών, ώστε να συνδράμουν τα κράτη μέλη στην καταπολέμηση της απάτης στον τομέα του ΦΠΑ του ηλεκτρονικού εμπορίου και τον εντοπισμό επιχειρήσεων που διαπράττουν απάτη. Αυτή η χρονική περίοδος είναι η ελάχιστη αναγκαία ώστε τα κράτη μέλη να διενεργούν ελέγχους με αποτελεσματικό τρόπο και να διερευνούν υποθέσεις εικαζόμενης απάτης στον τομέα του ΦΠΑ ή να εντοπίζουν περιπτώσεις απάτης στον τομέα του ΦΠΑ, και είναι αναλογική, αν ληφθεί υπόψη ο τεράστιος όγκος των πληροφοριών για τις πληρωμές και η ευαισθησία αυτών των πληροφοριών όσον αφορά την προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.

(14)Οι υπάλληλοι σύνδεσμοι του Eurofisc από κάθε κράτος μέλος θα πρέπει να έχουν δυνατότητα πρόσβασης στις πληροφορίες σχετικά με τις πράξεις πληρωμών και ανάλυσης των πληροφοριών αυτών, για τους σκοπούς της καταπολέμησης της απάτης στον τομέα του ΦΠΑ. Δεόντως διαπιστευμένα πρόσωπα από την Επιτροπή θα πρέπει να έχουν πρόσβαση στις πληροφορίες μόνο για τους σκοπούς της ανάπτυξης και συντήρησης του κεντρικού ηλεκτρονικού συστήματος πληροφοριών. Και οι δύο ομάδες χρηστών θα πρέπει να δεσμεύονται από τους κανόνες εμπιστευτικότητας που προβλέπονται στον εν λόγω κανονισμό.

(15)Επειδή για την υλοποίηση του κεντρικού ηλεκτρονικού συστήματος πληροφοριών θα απαιτηθεί η ανάπτυξη νέων τεχνολογιών, είναι αναγκαίο να αναβληθεί η εφαρμογή του παρόντος κανονισμού ώστε να μπορέσουν τα κράτη μέλη και η Επιτροπή να αναπτύξουν τις εν λόγω τεχνολογίες.

(16)Η απάτη στον τομέα του ΦΠΑ του ηλεκτρονικού εμπορίου αποτελεί κοινό πρόβλημα για όλα τα κράτη μέλη. Τα κράτη μέλη από μόνα τους δεν διαθέτουν τις αναγκαίες πληροφορίες ώστε να διασφαλίζουν την ορθή εφαρμογή των κανόνων περί του ΦΠΑ για το ηλεκτρονικό εμπόριο και την αντιμετώπιση της απάτης στον τομέα του ΦΠΑ του ηλεκτρονικού εμπορίου. Δεδομένου ότι ο στόχος του παρόντος κανονισμού, η καταπολέμηση της απάτης στον τομέα του ΦΠΑ του ηλεκτρονικού εμπορίου, δεν είναι δυνατό να επιτευχθεί επαρκώς από τα κράτη μέλη λόγω της διασυνοριακής φύσης του ηλεκτρονικού εμπορίου, αλλά είναι δυνατό να επιτευχθεί καλύτερα σε ενωσιακό επίπεδο, η Ένωση μπορεί να θεσπίσει μέτρα, σύμφωνα με την αρχή της επικουρικότητας, όπως ορίζεται στο άρθρο 5 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σύμφωνα με την αρχή της αναλογικότητας όπως διατυπώνεται στο ίδιο άρθρο, ο παρών κανονισμός δεν υπερβαίνει τα αναγκαία όρια για την επίτευξη του στόχου αυτού.

(17)Ο παρών κανονισμός σέβεται τα θεμελιώδη δικαιώματα και τηρεί τις αρχές που αναγνωρίζονται στο Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ειδικότερα, ο παρών κανονισμός επιδιώκει να διασφαλίσει τον πλήρη σεβασμό του δικαιώματος προστασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, το οποίο καθορίζεται στο άρθρο 8 του Χάρτη. Εν προκειμένω, ο παρών κανονισμός περιορίζει αυστηρά την ποσότητα δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που θα τίθενται στη διάθεση των φορολογικών αρχών. Η επεξεργασία των πληροφοριών για τις πληρωμές δυνάμει του παρόντος κανονισμού θα πρέπει να πραγματοποιείται μόνο για τους σκοπούς της καταπολέμησης της απάτης στον τομέα του ΦΠΑ του ηλεκτρονικού εμπορίου. Τα στοιχεία για τις πληρωμές που διαβιβάζονται και ανταλλάσσονται θα πρέπει να υποβάλλονται σε επεξεργασία μόνο από τους υπαλλήλους συνδέσμους του Eurofisc των φορολογικών αρχών, εντός των ορίων που είναι κατάλληλα για να επιτευχθεί ο στόχος της καταπολέμησης της απάτης στον τομέα του ΦΠΑ του ηλεκτρονικού εμπορίου.

(18)Ζητήθηκε η γνώμη του Ευρωπαίου Επόπτη Προστασίας Δεδομένων σύμφωνα με το άρθρο 42 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΕ) 2018/1725 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, ο οποίος γνωμοδότησε στις… 17

(19)Κατά συνέπεια, ο κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 904/2010 θα πρέπει να τροποποιηθεί αναλόγως,

ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:

Άρθρο 1
Τροποποιήσεις του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 904/2010

Ο κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 904/2010 τροποποιείται ως εξής:

(1)στο άρθρο 2 προστίθενται τα ακόλουθα σημεία ιθ) έως κβ):

«ιθ) “πάροχος υπηρεσιών πληρωμής”: μία από τις οντότητες που αναφέρονται στο άρθρο 1 παράγραφος 1 στοιχεία α) έως στ) της οδηγίας (ΕΕ) 2015/2366 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου(*), ή φυσικό ή νομικό πρόσωπο που τυγχάνει εξαίρεσης σύμφωνα με το άρθρο 32 της εν λόγω οδηγίας·

κ)“πράξη πληρωμής”: πράξη που ορίζεται στο άρθρο 4 σημείο 5 της οδηγίας (ΕΕ) 2015/2366·

κα)“πληρωτής”: φυσικό ή νομικό πρόσωπο που ορίζεται στο άρθρο 4 σημείο 8 της οδηγίας (ΕΕ) 2015/2366·

κβ)“δικαιούχος”: φυσικό ή νομικό πρόσωπο που ορίζεται στο άρθρο 4 σημείο 9 της οδηγίας (ΕΕ) 2015/2366.

(*)    Οδηγία (ΕΕ) 2015/2366 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 25ης Νοεμβρίου 2015, σχετικά με υπηρεσίες πληρωμών στην εσωτερική αγορά, την τροποποίηση των οδηγιών 2002/65/ΕΚ, 2009/110/ΕΚ και 2013/36/ΕΕ και του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1093/2010 και την κατάργηση της οδηγίας 2007/64/ΕΚ (ΕΕ L 337 της 23.12.2015, σ. 35).»

(2)το κεφάλαιο V τροποποιείται ως εξής:

α)ο τίτλος του κεφαλαίου V αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«ΣΥΛΛΟΓΗ, ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ ΚΑΙ ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ ΕΙΔΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ»·

β)παρεμβάλλεται η ακόλουθη επικεφαλίδα του τμήματος 1:

«ΤΜΗΜΑ 1

Αυτοματοποιημένη πρόσβαση σε ειδικές πληροφορίες αποθηκευμένες στα εθνικά ηλεκτρονικά συστήματα»·

γ)μετά το άρθρο 24, παρεμβάλλεται η ακόλουθη επικεφαλίδα του τμήματος 2:

«ΤΜΗΜΑ 2

Συλλογή ειδικών πληροφοριών και κεντρικό ηλεκτρονικό σύστημα»·

δ)παρεμβάλλονται τα ακόλουθα άρθρα 24α έως 24στ:

«Άρθρο 24a

Η Επιτροπή αναπτύσσει, συντηρεί, φιλοξενεί και διαχειρίζεται κεντρικό ηλεκτρονικό σύστημα πληροφοριών για τις πληρωμές («CESOP») για τους σκοπούς των ερευνών για εικαζόμενη απάτη στον τομέα του ΦΠΑ ή για τον εντοπισμό περιπτώσεων απάτης στον τομέα του ΦΠΑ.

Άρθρο 24β

1.Κάθε κράτος μέλος συλλέγει και αποθηκεύει σε εθνικό ηλεκτρονικό σύστημα τις πληροφορίες για τους δικαιούχους και τις πράξεις πληρωμών που αναφέρονται στο άρθρο 243β της οδηγίας 2006/112/ΕΚ(*).

2.Κάθε κράτος μέλος συλλέγει τις πληροφορίες που αναφέρονται στην παράγραφο 1 από τους παρόχους υπηρεσιών πληρωμών:

α)το αργότερο δέκα ημέρες μετά την παρέλευση του ημερολογιακού τριμήνου το οποίο αφορούν οι πληροφορίες·

β)μέσω τυποποιημένου ηλεκτρονικού εντύπου.

3.Η αρμόδια αρχή κάθε κράτους μέλους διαβιβάζει στο CESOP τις πληροφορίες που αναφέρονται στην παράγραφο 1 το αργότερο δεκαπέντε ημέρες μετά την παρέλευση του ημερολογιακού τριμήνου το οποίο αφορούν οι πληροφορίες.

________________________________________________________________

(*)    Οδηγία 2006/112/ΕΚ του Συμβουλίου, της 28ης Νοεμβρίου 2006, σχετικά με το κοινό σύστημα φόρου προστιθέμενης αξίας (ΕΕ L 347 της 11.12.2006, σ. 1).

Άρθρο 24γ

1.Η Επιτροπή εξασφαλίζει ότι το CESOP διαθέτει τις ακόλουθες δυνατότητες:

α)να αποθηκεύει τις πληροφορίες που διαβιβάζονται σύμφωνα με το άρθρο 24β παράγραφος 3·

β)να συγκεντρώνει τις πληροφορίες που αποθηκεύονται, σύμφωνα με το στοιχείο α), για κάθε μεμονωμένο δικαιούχο·

γ)να αναλύει τις πληροφορίες που αποθηκεύονται, σύμφωνα με τα στοιχεία α) και β), μαζί με τις σχετικές στοχευμένες πληροφορίες που γνωστοποιούνται ή συλλέγονται δυνάμει του παρόντος κανονισμού·

δ)να καθιστά τις πληροφορίες που αναφέρονται στα στοιχεία α), β) και γ) προσβάσιμες στους υπαλλήλους συνδέσμους του Eurofisc, οι οποίοι αναφέρονται στο άρθρο 36 παράγραφος 1.

2.Το CESOP διατηρεί τις πληροφορίες που αναφέρονται στην παράγραφο 1 στοιχεία α) και β) για περίοδο δύο ετών, κατ’ ανώτατο όριο, από την παρέλευση του έτους κατά το οποίο οι πληροφορίες διαβιβάστηκαν στο σύστημα.

Άρθρο 24δ

Η Επιτροπή παρέχει πρόσβαση στις πληροφορίες που αποθηκεύονται στο CESOP στους υπαλλήλους συνδέσμους του Eurofisc, οι οποίοι διαθέτουν κωδικό αναγνώρισης χρήστη για το CESOP, στην περίπτωση που οι πληροφορίες απαιτούνται για τους σκοπούς των ερευνών για εικαζόμενη απάτη στον τομέα του ΦΠΑ ή για τον εντοπισμό περιπτώσεων απάτης στον τομέα του ΦΠΑ.

Άρθρο 24ε

Τα ακόλουθα μέτρα, τα καθήκοντα, οι τεχνικές λεπτομέρειες, ο μορφότυπος του τυποποιημένου ηλεκτρονικού εντύπου, τα στοιχεία πληροφοριών, οι πρακτικές ρυθμίσεις και η διαδικασία ασφάλειας θεσπίζονται σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπεται στο άρθρο 58 παράγραφος 2:

α)τα τεχνικά μέτρα για τη δημιουργία και συντήρηση του CESOP·

β)τα καθήκοντα της Επιτροπής όσον αφορά τη διαχείριση του CESOP·

γ)οι τεχνικές λεπτομέρειες της υποδομής και των εργαλείων που απαιτούνται για να διασφαλίζεται η σύνδεση και η συνολική λειτουργικότητα μεταξύ των εθνικών ηλεκτρονικών συστημάτων που αναφέρονται στο άρθρο 24β και του CESOP·

δ)τα τυποποιημένα ηλεκτρονικά έντυπα που αναφέρονται στο άρθρο 24β παράγραφος 2 στοιχείο β)·

ε)οι πληροφορίες και οι τεχνικές λεπτομέρειες σχετικά με την πρόσβαση στις πληροφορίες που αναφέρονται στο άρθρο 24γ παράγραφος 1 στοιχείο δ)·

στ)οι πρακτικές ρυθμίσεις για την ταυτοποίηση του υπαλλήλου συνδέσμου του Eurofisc που θα έχει πρόσβαση στο CESOP σύμφωνα με το άρθρο 24δ·

ζ)η διαδικασία με την οποία εξασφαλίζεται ότι εφαρμόζονται τα κατάλληλα τεχνικά και οργανωτικά μέτρα ασφάλειας, τόσο κατά τον χρόνο ανάπτυξης του CESOP όσο και κατά τον χρόνο επεξεργασίας των πληροφοριών στο CESOP.

Άρθρο 24στ

1.Το κόστος δημιουργίας, λειτουργίας και συντήρησης του CESOP βαρύνει τον γενικό προϋπολογισμό της Ένωσης. Στο κόστος αυτό συμπεριλαμβάνεται το κόστος της ασφαλούς σύνδεσης μεταξύ του CESOP και των εθνικών συστημάτων των κρατών μελών, καθώς επίσης και οι υπηρεσίες που είναι αναγκαίες για την εφαρμογή των δυνατοτήτων που αναφέρονται στο άρθρο 24γ παράγραφος 1.

2.Τα κράτη μέλη επιβαρύνονται με το κόστος όλων των αναγκαίων αναπτύξεων στο εθνικό τους ηλεκτρονικό σύστημα, που αναφέρονται στο άρθρο 24β παράγραφος 1, και είναι υπεύθυνα για αυτές.»

(3)στο άρθρο 37, προστίθεται το ακόλουθο εδάφιο:

«Στην ετήσια έκθεση αναφέρεται τουλάχιστον λεπτομερώς για κάθε κράτος μέλος ο αριθμός των ελέγχων που διενεργήθηκαν και ο επιπλέον ΦΠΑ που βεβαιώθηκε και εισπράχθηκε ως αποτέλεσμα των πληροφοριών που υποβλήθηκαν σε επεξεργασία σύμφωνα με το άρθρο 24δ.»

(4)στο άρθρο 55, παρεμβάλλεται η ακόλουθη παράγραφος 1α:

«1α.    Οι πληροφορίες που αναφέρονται στο κεφάλαιο V τμήμα 2 χρησιμοποιούνται μόνο για τους σκοπούς που αναφέρονται στην παράγραφο 1, εφόσον έχουν επαληθευτεί με αναφορά σε άλλες σχετικές με τον ΦΠΑ πληροφορίες διαθέσιμες στις αρμόδιες αρχές των κρατών μελών.».

Άρθρο 2

Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την εικοστή ημέρα από τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 Εφαρμόζεται από την 1η Ιανουαρίου 2022.

Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε κάθε κράτος μέλος.

Βρυξέλλες,

   Για το Συμβούλιο

   Ο Πρόεδρος

(1)    Οδηγία 2006/112/ΕΚ του Συμβουλίου, της 28ης Νοεμβρίου 2006, σχετικά με το κοινό σύστημα φόρου προστιθέμενης αξίας (ΕΕ L 347 της 11.12.2006, σ. 1).
(2)    Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 904/2010 του Συμβουλίου, της 7ης Οκτωβρίου 2010, για τη διοικητική συνεργασία και την καταπολέμηση της απάτης στον τομέα του φόρου προστιθέμενης αξίας (ΕΕ L 268 της 12.10.2010, σ. 1).
(3)    Κανονισμός (ΕΕ) 2016/679 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 27ης Απριλίου 2016, για την προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και για την ελεύθερη κυκλοφορία των δεδομένων αυτών και την κατάργηση της οδηγίας 95/46/ΕΚ (Γενικός Κανονισμός για την Προστασία Δεδομένων) (Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ) (ΕΕ L 119 της 4.5.2016, σ. 1).
(4)    Κανονισμός (ΕΕ) 2018/1725 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 23ης Οκτωβρίου 2018, για την προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα από τα θεσμικά και λοιπά όργανα και τους οργανισμούς της Ένωσης και την ελεύθερη κυκλοφορία των δεδομένων αυτών, και για την κατάργηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 45/2001 και της απόφασης αριθ. 1247/2002/ΕΚ (ΕΕ L 295 της 21.11.2018, σ. 39).
(5)    Χάρτης των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ C 326 της 26.10.2012, σ. 391).
(6)    Βλ. συνημμένη εκτίμηση επιπτώσεων, παράρτημα 3, τμήμα 4.
(7)    Η μόνιμη επιτροπή διοικητικής συνεργασίας (SCAC) αποτελείται από εκπροσώπους των κρατών μελών και η προεδρία της ασκείται από την Επιτροπή. Η SCAC είναι υπεύθυνη για την εφαρμογή του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 904/2010.
(8)    Πρόταση κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με τη θέσπιση του προγράμματος «Fiscalis» για τη συνεργασία στον τομέα της φορολογίας (COM(2018) 443 final), άρθρο 18.
(9)    Οδηγία (ΕΕ) 2015/2366 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 25ης Νοεμβρίου 2015, σχετικά με υπηρεσίες πληρωμών στην εσωτερική αγορά, την τροποποίηση των οδηγιών 2002/65/ΕΚ, 2009/110/ΕΚ και 2013/36/ΕΕ και του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1093/2010 και την κατάργηση της οδηγίας 2007/64/ΕΚ (Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ) (ΕΕ L 337 της 23.12.2015, σ. 35).
(10)    Οδηγία (ΕΕ) 2017/2455 του Συμβουλίου, της 5ης Δεκεμβρίου 2017, για την τροποποίηση της οδηγίας 2006/112/ΕΚ και της οδηγίας 2009/132/ΕΚ όσον αφορά ορισμένες υποχρεώσεις που απορρέουν από τον φόρο προστιθέμενης αξίας για παροχές υπηρεσιών και πωλήσεις αγαθών εξ αποστάσεως (ΕΕ L 348 της 29.12.2017, σ. 7).
(11)    ΕΕ C της , σ. .
(12)    ΕΕ C της , σ. .
(13)    Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 904/2010 του Συμβουλίου, της 7ης Οκτωβρίου 2010, για τη διοικητική συνεργασία και την καταπολέμηση της απάτης στον τομέα του φόρου προστιθέμενης αξίας (ΕΕ L 268 της 12.10.2010, σ. 1).
(14)    Οδηγία 2006/112/ΕΚ του Συμβουλίου, της 28ης Νοεμβρίου 2006, σχετικά με το κοινό σύστημα φόρου προστιθέμενης αξίας (ΕΕ L 347 της 11.12.2006, σ. 1).
(15)    Κανονισμός (ΕΕ) 2016/679 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 27ης Απριλίου 2016, για την προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και για την ελεύθερη κυκλοφορία των δεδομένων αυτών και την κατάργηση της οδηγίας 95/46/ΕΚ (Γενικός Κανονισμός για την Προστασία Δεδομένων) (ΕΕ L 119 της 4.5.2016, σ. 1).
(16)    Κανονισμός (ΕΕ) 2018/1725 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 23ης Οκτωβρίου 2018, για την προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα από τα θεσμικά και λοιπά όργανα και τους οργανισμούς της Ένωσης και την ελεύθερη κυκλοφορία των δεδομένων αυτών, και για την κατάργηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 45/2001 και της απόφασης αριθ. 1247/2002/ΕΚ (ΕΕ L 295 της 21.11.2018, σ. 39).
(17)    ΕΕ C […] της […], σ. […].
Top