EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52018DC0800

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ, ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ, ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ Πρόγραμμα εργασίας της Επιτροπής για το 2019 Εκπλήρωση των υποσχέσεων και προετοιμασία για το μέλλον

COM/2018/800 final

Στρασβούργο, 23.10.2018

COM(2018) 800 final

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ, ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ, ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ EMPTY

Πρόγραμμα εργασίας της Επιτροπής για το 2019









Εκπλήρωση των υποσχέσεων και προετοιμασία για το μέλλον






















































































































I.Εκπλήρωση των υποσχέσεων και προετοιμασία για το μέλλον

Οι επόμενοι μήνες θα είναι καθοριστικής σημασίας για την Ευρωπαϊκή μας Ένωση. Τον προσεχή Μάιο, οι Ευρωπαίοι θα ψηφίσουν στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Όπως επισήμανε ο πρόεδρος της Επιτροπής στην ομιλία του για την κατάσταση της Ένωσης στις 12 Σεπτεμβρίου 2018, στις αποφάσεις που λαμβάνουν οι Ευρωπαίοι πολίτες θα αποτυπώνεται η εμπιστοσύνη τους στην ικανότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να δώσει λύσεις στις προκλήσεις που κανένα από τα κράτη μέλη μας δεν μπορεί να αντιμετωπίσει ενεργώντας μεμονωμένα.

Προκλήσεις όπως το να διασφαλιστεί ότι η επιστροφή της Ευρώπης στην οικονομική ανάπτυξη θα αποφέρει πραγματικά οφέλη σε όλους, πράγμα που σημαίνει επενδύσεις στις θέσεις εργασίας του μέλλοντος και αξιοποίηση της ευκαιρίας που προσφέρει η μετάβαση στην ψηφιακή εποχή και στην οικονομία χαμηλών ανθρακούχων εκπομπών. Προκλήσεις που συνδέονται με τη μετανάστευση, η οποία παρότι έχει μειωθεί κατά πολύ σε σχέση με την κρίση της περιόδου 2015-2016, θα εξακολουθήσει να μας απασχολεί για αρκετό καιρό και απαιτεί βιώσιμες ευρωπαϊκές λύσεις. Προκλήσεις για τις δημοκρατικές μας κοινωνίες, τις αξίες και την ασφάλειά μας, οι οποίες προκύπτουν από τρομοκρατικές επιθέσεις και επιθέσεις στον κυβερνοχώρο, καθώς επίσης και –ολοένα και περισσότερο– από εκστρατείες παραπληροφόρησης. Προκλήσεις που προκύπτουν από την αυξανόμενη αστάθεια της παγκόσμιας κατάστασης, στο πλαίσιο της οποίας τα δημογραφικά στοιχεία, ο ανταγωνισμός για τους πόρους και η κλιματική αλλαγή απαιτούν κοινή ώθηση προς τη βιωσιμότητα, παρόλο που ορισμένοι αμφισβητούν τη δέσμευσή τους απέναντι σε θεσμούς και κανόνες που έχουν διαμορφώσει θετικά την παγκόσμια τάξη τα τελευταία 50 χρόνια.

Περισσότερο από ποτέ, η Ευρώπη πρέπει να αποδείξει ότι η Ένωσή μας είναι ενωμένη, ισχυρή και δημοκρατική και ότι μόνο μαζί μπορούμε να προσφέρουμε λύσεις στις προκλήσεις αυτές και, με τον τρόπο αυτό, να προστατεύσουμε, να ενισχύσουμε και να υπερασπιστούμε τους πολίτες μας.

Η παρούσα Επιτροπή, στα ετήσια προγράμματα εργασίας που έχει καταρτίσει από την έναρξη της θητείας της, επικεντρώνεται στις σημαντικότερες προκλήσεις στους τομείς στους οποίους πιστεύει ότι η ευρωπαϊκή δράση μπορεί να έχει καθοριστική συμβολή. Με τις πρωτοβουλίες που παρουσιάστηκαν παράλληλα με την ομιλία για την κατάσταση της Ένωσης, έχουμε πλέον υποβάλει όλες τις νομοθετικές προτάσεις που απαιτούνται προκειμένου να επιτευχθεί θετική αλλαγή και στις δέκα προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την περίοδο 2014-2019. Μαζί με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο, έχουμε καταλήξει σε συμφωνία για τις μισές περίπου από αυτές τις προτάσεις, ενώ ακόμη ένα 20 % των προτάσεων βρίσκεται σε αρκετά προχωρημένο στάδιο της νομοθετικής διαδικασίας. Προτεραιότητα πρέπει πλέον να είναι η μετατροπή των υπόλοιπων προτάσεων, συμπεριλαμβανομένων όλων των προτάσεων προτεραιότητας που προσδιορίστηκαν στις κοινές δηλώσεις, σε νομοθεσία και, στη συνέχεια, η αποτελεσματική εφαρμογή τους. Στο πλαίσιο του διαλόγου της Επιτροπής με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο κατά την προετοιμασία του παρόντος προγράμματος εργασίας επιβεβαιώθηκε η κοινή δέσμευση για τη διατήρηση και την περαιτέρω εντατικοποίηση των προσπαθειών. Ήρθε πλέον η ώρα να αποδείξουμε ότι μαζί μπορούμε να επιτύχουμε αποτελέσματα.

Για να διατηρηθεί η έμφαση στις προτάσεις που έχουν ήδη κατατεθεί, στο φετινό πρόγραμμα εργασίας η Επιτροπή παρουσιάζει περιορισμένο μόνο αριθμό νέων πρωτοβουλιών, οι οποίες, παράλληλα με εκείνες που παρουσιάστηκαν στην ομιλία για την κατάσταση της Ένωσης, είναι απαραίτητες για την πλήρη υλοποίηση των 10 προτεραιοτήτων. Με τις πρωτοβουλίες αυτές αντιμετωπίζονται προκλήσεις οι οποίες εκκρεμούν και για τις οποίες απαιτείται συλλογική και αποφασιστική δράση: ολοκλήρωση του έργου στον τομέα της μετανάστευσης· ενίσχυση της οικονομικής και νομισματικής ένωσης· αντιμετώπιση των αυξανόμενων εντάσεων στο παγκόσμιο εμπορικό σύστημα· αντιμετώπιση των συνεχιζόμενων προκλήσεων στον τομέα του κράτους δικαίου σε ορισμένα κράτη μέλη· και εξεύρεση συμφωνίας με το Ηνωμένο Βασίλειο για την αποχώρησή του από την Ένωση. Η Επιτροπή θα εστιάσει επίσης την προσοχή της στην εφαρμογή της νομοθεσίας που έχει θεσπιστεί και στην αξιολόγηση του ισχύοντος κεκτημένου ώστε να προετοιμαστεί για το μέλλον και, στο πλαίσιο αυτό, προτείνει την απόσυρση ή την κατάργηση μιας σειράς παρωχημένων προτάσεων και νομοθετικών πράξεων.

Τέλος, το παρόν πρόγραμμα εργασίας προωθεί τον χάρτη πορείας για το Σιμπίου, ο οποίος είχε την ισχυρή υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και συμπεριλήφθηκε στο Θεματολόγιο των Ηγετών. Η σύνοδος κορυφής του Σιμπίου θα πραγματοποιηθεί την ημέρα της Ευρώπης, στις 9 Μαΐου 2019, έξι εβδομάδες μετά το Brexit και δύο εβδομάδες πριν από τις ευρωπαϊκές εκλογές. Για την ΕΕ των 27 αυτή θα είναι μια κρίσιμη στιγμή για τη διαμόρφωση του μέλλοντός της έως το 2025. Υπ’αυτό το πρίσμα, είναι σημαντικό να επιτευχθεί πολιτική συμφωνία επί της πρότασης της Επιτροπής για ένα απλούστερο και ευέλικτο μελλοντικό δημοσιονομικό πλαίσιο πριν από τη σύνοδο του Σιμπίου. Πέραν αυτών, στη διάρκεια των επόμενων μηνών, η Επιτροπή θα υποβάλει σειρά εισηγήσεων με μελλοντικό προσανατολισμό στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τη σύνοδο, ώστε οι ηγέτες της ΕΕ να μπορέσουν να εξασφαλίσουν ανανεωμένη εμπιστοσύνη στο μέλλον της Ένωσης των 27.

II.Πλήρης υλοποίηση των 10 προτεραιοτήτων της Επιτροπής Juncker πριν από τις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου    

Νέα ώθηση στην απασχόληση, την ανάπτυξη και τις επενδύσεις

Οι επιδόσεις της Ευρώπης στον τομέα της οικονομίας είναι θετικές. Το 2017 η ανάπτυξη έφτασε στα ανώτατα επίπεδα της τελευταίας δεκαετίας. Η απασχόληση και οι επενδύσεις έχουν επιστρέψει στα προ της κρίσης επίπεδα και η κατάσταση των δημόσιων οικονομικών έχει βελτιωθεί σημαντικά. Ωστόσο, εξακολουθούν να υφίστανται οι ανισότητες μεταξύ των κρατών μελών όσον αφορά την οικονομική, την κοινωνική και τη δημοσιονομική κατάσταση. Καθώς οι παγκόσμιες οικονομικές συνθήκες μεταβάλλονται, πρέπει να χρησιμοποιήσουμε την τρέχουσα δυναμική για να συνεχίσουμε να προωθούμε πολιτικές που μας επιτρέπουν να αξιοποιήσουμε νέες οικονομικές ευκαιρίες και οι οποίες προετοιμάζουν την οικονομία ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί στις μελλοντικές προκλήσεις που θα εμφανιστούν.

Αυτό σημαίνει συνέχιση των επενδύσεων στις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για τη διατήρηση της Ένωσης σε σταθερή και βιώσιμη αναπτυξιακή τροχιά. Οι σύγχρονες, δίκαιες και ισορροπημένες προτάσεις της Επιτροπής για το επόμενο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο για την Ένωση των 27 θα υποστηρίξουν την επίτευξη των κοινών στόχων της Ένωσης για την επόμενη δεκαετία. Οι προτάσεις επικεντρώνονται στους τομείς στους οποίους η Ένωση βρίσκεται στην πλέον κατάλληλη θέση για να επιτύχει αποτελέσματα, όπως συμφώνησαν οι ηγέτες της ΕΕ στην Μπρατισλάβα και τη Ρώμη. Οι προτάσεις αυτές θα μας δώσουν τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουμε σημαντικές προκλήσεις, όπως η ανεργία των νέων, η μετανάστευση, η ασφάλεια, ο τεχνολογικός και ψηφιακός μετασχηματισμός, καθώς και η μετάβαση σε μια περισσότερο βιώσιμη οικονομία χαμηλών ανθρακούχων εκπομπών. Στη σύνοδο του Σιμπίου θα πρέπει να επιβεβαιωθεί η πολιτική συμφωνία σχετικά με τον μελλοντικό προϋπολογισμό. Με τον τρόπο αυτό θα αποδειχθεί ότι η Ένωση των 27 είναι ενωμένη, έχει σαφή προσανατολισμό και είναι έτοιμη και ικανή να καθορίσει τη μοίρα της και να επιτύχει αποτελέσματα για τους πολίτες της.

Το δημόσιο χρήμα διαδραματίζει κάποιο ρόλο όσον αφορά την τόνωση των κατάλληλων επενδύσεων αλλά, εντέλει, οι επιχειρήσεις είναι εκείνες που δημιουργούν θέσεις εργασίας και ανάπτυξη. Πρέπει, επομένως, να συνεχίσουμε τη μόχλευση των διαθέσιμων πόρων. Το επενδυτικό σχέδιο για την Ευρώπη, το σχέδιο Juncker, έχει ήδη αποφέρει 344 δισ. EUR σε πρόσθετες επενδύσεις, υπερβαίνοντας έτσι τον αρχικό του στόχο των 315 δισ. EUR, και αναμένεται να δημιουργήσει 1,4 εκατομμύρια θέσεις εργασίας και να αυξήσει το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της ΕΕ κατά 1,3 % έως το 2020. Το σχέδιο Juncker έχει ενισχυθεί και επεκταθεί προκειμένου να κινητοποιήσει περίπου 500 δισ. EUR σε πρόσθετες επενδύσεις έως το τέλος του 2020. Η Επιτροπή θα προβεί σε απολογισμό της προόδου και θα προσδιορίσει νέους τρόπους τόνωσης των επενδύσεων, μεταξύ άλλων στο πλαίσιο του μελλοντικού προγράμματος InvestEU.

Πρέπει επίσης να επιτευχθεί συμφωνία σχετικά με τις υπόλοιπες προτάσεις για την προώθηση της μετάβασης προς μια κυκλική οικονομία που υποστηρίζει την καινοτομία, την απασχόληση και την ανάπτυξη και προάγει τη βιώσιμη χρήση των σπάνιων πόρων μας. Η ταχεία συμφωνία επί της πρότασης για τα πλαστικά μιας χρήσης είναι απαραίτητη προκειμένου να μειωθεί η ποσότητα επιβλαβών πλαστικών που ρυπαίνουν τους ωκεανούς και τις θάλασσές μας και να δοθεί στις επιχειρήσεις ισχυρό κίνητρο για την αναζήτηση βιώσιμων και καινοτόμων εναλλακτικών λύσεων. Με τον τρόπο αυτό θα δοθούν κίνητρα υπέρ της ευρωπαϊκής καινοτομίας, ενώ οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις θα αποκτήσουν τεχνολογικό προβάδισμα έναντι των παγκόσμιων ανταγωνιστών τους, με αποτέλεσμα να τονωθούν η βιώσιμη ανάπτυξη και η απασχόληση για το μέλλον.

Συνδεδεμένη ψηφιακή ενιαία αγορά

Η ψηφιακή ενιαία αγορά παράγει ήδη οφέλη για τους Ευρωπαίους: οι χρεώσεις περιαγωγής καταργήθηκαν, οι πολίτες μπορούν πλέον να έχουν συνδρομητική πρόσβαση σε κινηματογραφικό, αθλητικό και μουσικό περιεχόμενο, σε βιντεοπαιχνίδια και σε ηλεκτρονικά βιβλία από οποιοδήποτε σημείο της ΕΕ, και από τον Δεκέμβριο του τρέχοντος έτους θα έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιούν τις διαδικτυακές τους αγορές χωρίς να υφίστανται αδικαιολόγητες διακρίσεις απλώς και μόνο λόγω του τόπου κατοικίας τους.

Από τις 30 νομοθετικές πρωτοβουλίες που ανέλαβε η Επιτροπή για την ψηφιακή ενιαία αγορά, οι 18 οδήγησαν στη θέσπιση σχετικού νομοθετήματος. Η ολοκλήρωση των υπόλοιπων προτάσεων έχει πλέον καίρια σημασία, μεταξύ άλλων όσον αφορά τα δικαιώματα διανοητικής ιδιοκτησίας, την προστασία της ιδιωτικής ζωής στις ηλεκτρονικές επικοινωνίες και το δίκαιο των συμβάσεων. Είναι σημαντικό να συσταθεί άμεσα το ευρωπαϊκό βιομηχανικό, τεχνολογικό και ερευνητικό κέντρο ικανοτήτων στον τομέα της κυβερνοασφάλειας από κοινού με το δίκτυο εθνικών κέντρων συντονισμού, ώστε να συνδράμουν την ΕΕ στη διατήρηση και την ανάπτυξη τεχνολογικών και βιομηχανικών ικανοτήτων στον τομέα της κυβερνοασφάλειας, αναγκαίων για την προστασία της ψηφιακής ενιαίας αγοράς.

Θα συνεχίσουμε τις εργασίες σχετικά με την αναδυόμενη πρόκληση της τεχνητής νοημοσύνης, διευκολύνοντας τη συντονισμένη δράση σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση και δίνοντας συνέχεια στις διάφορες ενέργειες που παρουσιάστηκαν νωρίτερα κατά το τρέχον έτος. Η Επιτροπή και η Ύπατη Εκπρόσωπος θα παρουσιάσουν επίσης νέο κοινό σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση της εκτεταμένης διάδοσης του προβλήματος της διαδικτυακής παραπληροφόρησης στην Ευρώπη, το οποίο υπονομεύει την εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων στις δημοκρατικές διαδικασίες και στους δημοκρατικούς θεσμούς, καθώς και στην ανεξαρτησία και την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης. Επείγει η αντιμετώπιση του ζητήματος αυτού πριν από τη διεξαγωγή των εκλογών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το προσεχές έτος.

Η Επιτροπή θα εκδώσει επίσης σύσταση σχετικά με την καθιέρωση ενός μορφότυπου για την ανταλλαγή ευρωπαϊκών ηλεκτρονικών μητρώων υγείας, ο οποίος θα διευκολύνει τη διασυνοριακή ανταλλαγή δεδομένων για τους ασθενείς. Αυτό θα ωφελήσει τόσο τους ασθενείς όσο και τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης και θα συμβάλει στην προώθηση της ιατρικής προόδου μέσω της ψηφιοποίησης των υπηρεσιών υγείας. Στον τομέα της δημόσιας υγείας, θα καταθέσουμε επίσης ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο για τους ενδοκρινικούς διαταράκτες.

Μια ανθεκτική ενεργειακή ένωση με μακρόπνοη πολιτική για την κλιματική αλλαγή

Τα τελευταία τέσσερα έτη, η ΕΕ επενδύει στη δική της Ενεργειακή Ένωση με σκοπό την προαγωγή βιώσιμου, ανεξάρτητου και ασφαλούς εφοδιασμού για τους πολίτες της. Ηγείται του παγκόσμιου αγώνα για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και είναι η μόνη μεγάλη οικονομία που θέσπισε νομοθεσία για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 40 % έως το 2030 βάσει της συμφωνίας του Παρισιού.

Πρέπει να συνεχίσουμε τις εργασίες για την εξασφάλιση της συμφωνίας των συννομοθετών σχετικά με τις εναπομένουσες προτάσεις στη δέσμη μέτρων «Καθαρή ενέργεια για όλους τους Ευρωπαίους». Για τη βελτίωση της λειτουργίας της εσωτερικής αγοράς ενέργειας της ΕΕ και για την ενίσχυση της αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών μελών, είναι επίσης απαραίτητο να συμφωνήσουν οι συννομοθέτες σε κοινούς κανόνες για τους αγωγούς φυσικού αερίου που εισέρχονται στην ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου και να οριστικοποιήσουν τη νέα νομοθεσία για τις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας. Πρέπει επίσης να εξασφαλιστεί η συμφωνία σχετικά με τις προτάσεις που έχει υποβάλει η Επιτροπή στο πλαίσιο της δέσμης μέτρων για την κινητικότητα «Η Ευρώπη σε κίνηση» ώστε να εξασφαλιστεί η έγκαιρη εφαρμογή του θεματολογίου μας για ασφαλή, καθαρή και συνδεδεμένη κινητικότητα, και σχετικά με τις προτάσεις της Επιτροπής για βιώσιμη χρηματοδότηση ώστε να κινητοποιηθούν τα ιδιωτικά κεφάλαια που απαιτούνται για τη στήριξη του θεματολογίου της ΕΕ για το κλίμα και τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Η έγκαιρη θέσπιση των μέτρων αυτών θα διασφαλίσει τη δημιουργία των υποστηρικτικών εργαλείων και του νομικού πλαισίου της πολιτικής της ΕΕ για το κλίμα έως το 2030. Οι εν λόγω πολιτικές για το κλίμα και την ενέργεια θα αποφέρουν από κοινού συνολικές μειώσεις των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου της τάξης του 45 % περίπου έως το 2030, ποσοστό που υπερβαίνει τη δέσμευση της ΕΕ στο πλαίσιο της συμφωνίας του Παρισιού για μείωση των εκπομπών κατά τουλάχιστον 40 % έως το 2030 σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990. Θα θέσουν επίσης την ΕΕ σε τροχιά για την επίτευξη προβλεπόμενων μειώσεων των εκπομπών της τάξης του 60 % περίπου έως το 2050. Ωστόσο, αυτό δεν επαρκεί για τη συνεισφορά της ΕΕ στους στόχους της συμφωνίας του Παρισιού σχετικά με τη θερμοκρασία. Η τελευταία ειδική έκθεση της διακυβερνητικής επιτροπής για την κλιματική αλλαγή επιβεβαιώνει ρητά τις αρνητικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, και, στο πλαίσιο αυτό, η Επιτροπή θα προτείνει στρατηγική της ΕΕ για μακροπρόθεσμες μειώσεις των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου ενόψει της διάσκεψης του Κατοβίτσε για την κλιματική αλλαγή τον Δεκέμβριο του 2018. Η Επιτροπή θα υποβάλει επίσης έκθεση σχετικά με την κατάσταση της Ενεργειακής Ένωσης, καθώς και σχετικά με την πρόοδο που έχει σημειωθεί όσον αφορά την προαγωγή της ικανότητας της Ευρώπης ώστε να είναι πρωτοπόρος στον τομέα των συσσωρευτών.

Βαθύτερη και δικαιότερη εσωτερική αγορά με ενισχυμένη βιομηχανική βάση

Το 2018 είναι η 25η επέτειος εγκαθίδρυσης της ενιαίας αγοράς. Δεδομένου ότι αντιπροσωπεύει το ένα πέμπτο της παγκόσμιας οικονομίας, η ενιαία αγορά είναι μοναδική και αποτελεί το ισχυρότερο πλεονέκτημα της Ευρώπης για την παραγωγή οικονομικής ανάπτυξης και για την παροχή στήριξης στις ευρωπαϊκές εταιρείες ώστε να αναπτυχθούν, να καινοτομήσουν και να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας. Η συλλογική μας αξία μάς παρέχει τη δυνατότητα να λειτουργούμε ως αποτελεσματικός φορέας καθορισμού προτύπων και ως παγκόσμιο σημείο αναφοράς σε θέματα όπως η προστασία δεδομένων, τα μαζικά δεδομένα, η τεχνητή νοημοσύνη και ο αυτοματισμός και, με τον τρόπο αυτό, να εξάγουμε τις αξίες μας και να διαμορφώνουμε την παγκόσμια οικονομία.

Πρέπει πλέον να εκπληρώσουμε την υπόσχεσή μας για πλήρη αξιοποίηση της ενιαίας αγοράς σε όλες τις διαστάσεις της. Απαιτείται η επίτευξη συμφωνίας επί των προτάσεων που εκκρεμούν σχετικά με τις δέσμες μέτρων για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφάλεια των προϊόντων και να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη στην ενιαία αγορά. Πρέπει να εντατικοποιήσουμε τις προσπάθειες για την επίτευξη συμφωνίας επί μιας κοινής ενοποιημένης βάσης φορολογίας εταιρειών καθώς και σχετικά με τις προτάσεις για δίκαιη και αποδοτική φορολόγηση της ψηφιακής οικονομίας, ώστε όλες οι επιχειρήσεις, μικρές και μεγάλες, να καταβάλλουν το μερίδιο φόρου που τους αναλογεί στον τόπο όπου παράγονται τα κέρδη τους. Είναι επίσης η κατάλληλη στιγμή να επιτευχθεί συμφωνία επί των προτάσεων για δίκαιο και αποδοτικό φόρο προστιθέμενης αξίας, ώστε να απλουστευθεί το σύστημα, ιδίως για τις μικρές επιχειρήσεις, να θωρακιστεί έναντι της απάτης και να εκσυγχρονιστεί το σύστημα για τον καθορισμό μειωμένων συντελεστών φόρου προστιθέμενης αξίας. Θα πρέπει επίσης να επιτευχθεί συμφωνία σχετικά με τις προτάσεις για το εταιρικό δίκαιο, ώστε να διασφαλιστεί ότι το δικαίωμα των εταιρειών να μετακινούνται και να αναπτύσσονται πέραν των εθνικών συνόρων δεν αποτελεί αντικείμενο κατάχρησης από λίγες εταιρείες για σκοπούς φοροδιαφυγής ή υπονόμευσης των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Απαιτείται επίσης επειγόντως η επίτευξη συμφωνίας σχετικά με τις νομοθετικές προτάσεις για μια νέα συμφωνία για τους καταναλωτές. Η νέα αυτή συμφωνία θα εκσυγχρονίσει και θα απλουστεύσει τη νομοθεσία για την προστασία των καταναλωτών και θα θεσπίσει ενισχυμένους μηχανισμούς ατομικής προσφυγής μέσω αντιπροσωπευτικών αγωγών.

Μια πλήρως λειτουργική ένωση κεφαλαιαγορών με αγορές που χαρακτηρίζονται από βάθος και ρευστότητα έχει καίρια σημασία για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, ώστε να στηριχθεί η ενιαία αγορά και να διαφοροποιηθούν οι πηγές χρηματοδότησης για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων των μικρότερων επιχειρήσεων. Είναι πλέον καιρός να επιτευχθεί συμφωνία επί των προτάσεων για το πανευρωπαϊκό ατομικό συνταξιοδοτικό προϊόν, τη μεταρρύθμιση των υποδομών των ευρωπαϊκών αγορών, τη βελτίωση της αρχιτεκτονικής της χρηματοοικονομικής εποπτείας της ΕΕ και επί της πρότασης για την αφερεγγυότητα των επιχειρήσεων, την αναδιάρθρωση και τη δεύτερη ευκαιρία. Συμφωνία θα πρέπει επίσης να επιτευχθεί και σχετικά με άλλες προτάσεις που αφορούν την ένωση κεφαλαιαγορών, την πληθοχρηματοδότηση (crowdfunding), τα καλυμμένα ομόλογα, τη διευκόλυνση της διασυνοριακής διανομής επενδυτικών κεφαλαίων, την προώθηση της εισαγωγής ΜΜΕ σε δημόσιες αγορές, καθώς και σχετικά με πιο αναλογικούς και αποτελεσματικούς κανόνες για τις επιχειρήσεις επενδύσεων. Δεδομένων των πρόσφατων σοβαρών αποκαλύψεων σχετικά με δραστηριότητες νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες στον χρηματοπιστωτικό τομέα, είναι επίσης ζωτικής σημασίας να επιτευχθεί αμέσως συμφωνία σχετικά με τις προτάσεις για την καθιέρωση ισχυρότερης εποπτείας για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, ώστε να διασφαλιστεί η καλύτερη εποπτεία και επιβολή των κανόνων σε ολόκληρη την ΕΕ.

Η ενιαία αγορά, πέραν των θετικών της αποτελεσμάτων για τις επιχειρήσεις, αποτελεί ταυτόχρονα εγγυητή υψηλών κοινωνικών προτύπων και προστασίας των εργαζομένων. Πριν από ένα έτος, στην κοινωνική σύνοδο κορυφής του Γκέτεμποργκ, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διακήρυξαν τον ευρωπαϊκό πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων. Εντός του πεδίου των αρμοδιοτήτων της, η Επιτροπή έχει αναλάβει δράση με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για την εφαρμογή του πυλώνα. Είναι πλέον αναγκαία η επίτευξη συμφωνίας για τη δημιουργία Ευρωπαϊκής Αρχής Εργασίας και για τις προτάσεις που έχουν ως στόχο τη δημιουργία καλύτερης ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και ιδιωτικής ζωής και για πιο διαφανείς και προβλέψιμους όρους εργασίας για όλους, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων που εργάζονται με άτυπες συμβάσεις. Πρέπει να συμφωνήσουμε για την αναθεώρηση των κανόνων συντονισμού των συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης των κρατών μελών, για την προστασία των εργαζομένων από χημικά προϊόντα που προκαλούν καρκίνο και για την πρόσβαση στην κοινωνική προστασία. Επίσης, ήρθε πλέον η στιγμή να οριστικοποιήσουμε την ευρωπαϊκή πράξη για την προσβασιμότητα ώστε οι άνθρωποι με αναπηρία να μπορούν να ασκούν αποτελεσματικότερα το δικαίωμά τους να συμμετέχουν ισότιμα και πλήρως στην κοινωνία και στην αγορά εργασίας.

Η διατήρηση, η ενίσχυση και η εμβάθυνση της ενιαίας αγοράς είναι διαρκές καθήκον. Πρέπει να καλύψουμε τα εναπομένοντα κενά και να βελτιώσουμε τον τρόπο λειτουργίας της. Ως εκ τούτου, είναι εξαιρετικά σημαντική η επίτευξη συμφωνίας σχετικά με τους εκκρεμείς νομοθετικούς φακέλους, καθώς και η ορθή εφαρμογή των κανονισμών στα κράτη μέλη. Ενόψει της συζήτησης των ηγετών στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου, η Επιτροπή θα εκδώσει ανακοίνωση η οποία θα επικεντρώνεται στην εξάλειψη των εμποδίων που εξακολουθούν να υπάρχουν και σε επιλογές για ανάληψη δράσης προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η Ευρώπη θα αξιοποιήσει τις νέες ευκαιρίες που προσφέρει το μεταβαλλόμενο παγκόσμιο περιβάλλον.

Βαθύτερη και δικαιότερη οικονομική και νομισματική ένωση

Την 1η Ιανουαρίου 2019 θα γιορτάσουμε την 20ή επέτειο του ενιαίου νομίσματος. 340 εκατομμύρια Ευρωπαίοι χρησιμοποιούν καθημερινά το ευρώ σε 19 κράτη μέλη. Η ζώνη του ευρώ αντιπροσωπεύει σχεδόν το 85 % του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της Ένωσης των 27. Αντιμετώπισε τη χειρότερη χρηματοπιστωτική κρίση της εποχής μας και αναδύθηκε από αυτήν ισχυρότερη. Είναι πλέον καιρός να επικεντρωθούμε σαφέστερα στον στρατηγικό ρόλο που θα πρέπει να διαδραματίζει το ευρώ στο παγκόσμιο τοπίο και να ενισχύσουμε τα θεμέλιά του. Η ολοκλήρωση της ένωσης κεφαλαιαγορών είναι ιδιαίτερα σημαντική στο πλαίσιο αυτό.

Είναι επίσης καίριας σημασίας η εφαρμογή των προτάσεων που εντάσσονται στον χάρτη πορείας για την εμβάθυνση της οικονομικής και νομισματικής ένωσης της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένων των δημοσιονομικών μέσων που προτείνονται στο πλαίσιο του επόμενου πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου. Με τον τρόπο αυτό η οικονομική και νομισματική ένωση θα εξοπλιστεί με τα κατάλληλα εφόδια –κυρίως την ευρωπαϊκή σταθεροποιητική λειτουργία και το πρόγραμμα στήριξης των μεταρρυθμίσεων– ώστε να διασφαλιστεί μεγαλύτερη μακροοικονομική ανθεκτικότητα και να επιδιωχθούν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και να ενισχυθεί η σύγκλιση. Τον Ιούνιο του 2018, στη σύνοδο κορυφής για το ευρώ στην οποία συμμετείχαν όλα τα κράτη μέλη, οι ηγέτες συμφώνησαν για την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης, μεταξύ άλλων μέσω της δημιουργίας κοινού μηχανισμού ασφαλείας για το Ενιαίο Ταμείο Εξυγίανσης και της προώθησης του Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασφάλισης Καταθέσεων. Συμφώνησαν επίσης για την ενίσχυση του ρόλου και την περαιτέρω ανάπτυξη του ευρωπαϊκού μηχανισμού σταθερότητας ως εργαλείου διαχείρισης κρίσεων. Οι εργασίες αυτές πρέπει να προωθηθούν κατά προτεραιότητα, ενώ πλέον απαιτείται ταχεία συμφωνία ειδικότερα σχετικά με τις προτάσεις για μείωση του κινδύνου στον τραπεζικό τομέα, καθώς και για τη δέσμη μέτρων που αφορά τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Η ανθεκτικότητα της ζώνης του ευρώ εξαρτάται από την ανθεκτικότητα των κρατών μελών και από την αναζωογόνηση της οικονομικής και κοινωνικής σύγκλισής τους. Η Επιτροπή, με γνώμονα τον στόχο αυτό, θα συνεχίσει να ενισχύει το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο και να εστιάζει τις εργασίες της στην παροχή στήριξης και καθοδήγησης στα κράτη μέλη για την επίτευξη βιώσιμης και μακροπρόθεσμης χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξης.

Εμπόριο: Μια ισορροπημένη και προοδευτική εμπορική πολιτική για την τιθάσευση της παγκοσμιοποίησης

Το μέγεθός μας, οι κοινές μας αξίες και ο κοινός μας σκοπός καθιστούν την Ευρωπαϊκή Ένωση μοναδική υπό την έννοια ότι έχει συνάψει εμπορικές συμφωνίες με 69 χώρες ανά τον κόσμο, οι οποίες αντιπροσωπεύουν το 40 % του παγκόσμιου ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος. Ωστόσο, οι αυξανόμενες εντάσεις και η ολοένα μικρότερη προβλεψιμότητα στο παγκόσμιο εμπόριο δημιουργούν την ανάγκη συνεχούς επιβεβαίωσης της δέσμευσής μας για διατήρηση και ενίσχυση του διεθνούς συστήματος που βασίζεται σε κανόνες. Η ταχεία σύναψη της συμφωνίας οικονομικής εταιρικής σχέσης ΕΕ–Ιαπωνίας, η οποία αποτελεί τη μεγαλύτερη εμπορική συμφωνία την οποία έχει διαπραγματευτεί ποτέ η Ευρωπαϊκή Ένωση, θα αποτελέσει ισχυρή ένδειξη της δέσμευσης αυτής. Θα καταβάλουμε επίσης προσπάθειες για να διασφαλίσουμε την ταχεία έναρξη ισχύος των συμφωνιών με τη Σιγκαπούρη και το Βιετνάμ και να ολοκληρώσουμε τις διαπραγματεύσεις επί των οποίων έχει επιτευχθεί καταρχήν συμφωνία (με το Μεξικό) ή οι οποίες βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο, όπως με τη Χιλή και τη MERCOSUR. Πρέπει επίσης να σημειωθεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερη πρόοδος στις άλλες εν εξελίξει εμπορικές διαπραγματεύσεις, μεταξύ άλλων με την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία.

Η ΕΕ έχει κάθε λόγο να εμπιστεύεται τις δυνάμεις της και να είναι αποφασιστική στο πλαίσιο των εμπορικών της σχέσεων, αλλά δεν είναι αφελής. Είναι σημαντικό οι συννομοθέτες να συμφωνήσουν αμέσως επί της πρότασης για τον έλεγχο των άμεσων ξένων επενδύσεων, με σκοπό την παρακολούθηση και την πρόληψη εξαγορών από το εξωτερικό επιζήμιων για τα συμφέροντα της ΕΕ. Είναι επίσης καιρός τα κράτη μέλη να βρουν λύση στο αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί σχετικά με την πρόταση για το διεθνές μέσο για τις δημόσιες συμβάσεις, ώστε να μπορέσουμε να αποτρέψουμε τις διακρίσεις εις βάρος των εταιρειών της ΕΕ στις αγορές δημόσιων συμβάσεων τρίτων χωρών, καθώς και να συμφωνήσουν σχετικά με τη μεταρρύθμιση των κανόνων για τα είδη διπλής χρήσης, ώστε να μην είναι σε καμία περίπτωση δυνατή η χρήση του εμπορίου ως προκαλύμματος για τη διακίνηση αγαθών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παραβίαση βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ένας χώρος δικαιοσύνης και θεμελιωδών δικαιωμάτων με βάση την αμοιβαία εμπιστοσύνη

Η διαφύλαξη των θεμελιωδών δικαιωμάτων και της ασφάλειας αποτέλεσε κορυφαία προτεραιότητα κατά τα τελευταία τέσσερα έτη. Προκειμένου να ολοκληρωθούν οι εργασίες και να δημιουργηθεί μια αποτελεσματική ένωση ασφάλειας, έχει πλέον καθοριστική σημασία η επίτευξη συμφωνίας επί των προτάσεων για τη βελτίωση της διασυνοριακής πρόσβασης των αρχών επιβολής του νόμου σε ηλεκτρονικά αποδεικτικά στοιχεία, για την κυκλοφορία στην αγορά και τη χρήση πρόδρομων ουσιών εκρηκτικών υλών, για τη βελτίωση των χαρακτηριστικών ασφαλείας των δελτίων ταυτότητας και για τη διευκόλυνση της διασυνοριακής πρόσβασης και χρήσης των χρηματοοικονομικών στοιχείων από τις αρχές επιβολής του νόμου. Πρέπει επίσης να καταβάλουμε περαιτέρω προσπάθειες για να στερήσουμε από τους τρομοκράτες τα μέσα δράσης τους, μέσω της επίτευξης συμφωνίας σχετικά με μέτρα για την πρόληψη της διάδοσης τρομοκρατικού περιεχομένου στο διαδίκτυο και μέσω της επέκτασης της εντολής της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας ώστε να συμπεριλαμβάνει την καταπολέμηση της διασυνοριακής τρομοκρατίας.

Για να διασφαλιστεί η ταυτόχρονη λειτουργία των ευρωπαϊκών συστημάτων πληροφοριών για την ασφάλεια, τη μετανάστευση και τη διαχείριση των συνόρων κατά τρόπο περισσότερο ευφυή και αποδοτικό, θα πρέπει να επιτευχθεί αμέσως συμφωνία επί της πρότασης για τη διαλειτουργικότητα των συστημάτων αυτών, καθώς και σχετικά με τις αναβαθμίσεις, για παράδειγμα, του ευρωπαϊκού συστήματος πληροφοριών ποινικού μητρώου, του Eurodac και του συστήματος πληροφοριών για τις θεωρήσεις.

Αποκαλύψεις που ήρθαν στο φως σχετικά με σκάνδαλα από το Dieselgate έως το Luxleaks, και από τα Panama papers έως την υπόθεση Cambridge Analytica καταδεικνύουν ότι οι υπάλληλοι που καταγγέλλουν δυσλειτουργίες διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην αποκάλυψη παράνομων δραστηριοτήτων που θίγουν το δημόσιο συμφέρον και την ευημερία των πολιτών. Πρέπει επομένως να συμφωνήσουμε για τη βελτίωση της προστασίας των ατόμων που καταγγέλλουν παραβάσεις του δικαίου της ΕΕ.

Πρέπει επίσης να διασφαλίσουμε ότι η ΕΕ μπορεί να παρέχει βοήθεια με πιο αποτελεσματικό τρόπο σε όσους πλήττονται από φυσικές καταστροφές μέσω της επίτευξης συμφωνίας επί της πρότασης για τον μηχανισμό πολιτικής προστασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (rescEU).

Ο σεβασμός του κράτους δικαίου, το οποίο αποτελεί μία από τις αξίες της Ένωσης, είναι απαραίτητος για τη δημοκρατία και για τον σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων. Συνιστά επίσης ουσιώδη εγγύηση για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης – τόσο ως εσωτερικής αγοράς όσο και ως χώρου στον οποίο οι νόμοι εφαρμόζονται ομοιόμορφα και ο προϋπολογισμός δαπανάται ορθά, και εντός του οποίου τα κράτη μέλη και οι πολίτες τους μπορούν να συνεργάζονται σε πνεύμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης για την επίτευξη κοινών στόχων. Η διαδικασία που προβλέπεται στις Συνθήκες προκειμένου να καθοριστεί αν υφίσταται σαφής κίνδυνος σοβαρής παραβίασης των αξιών, και ειδικότερα του κράτους δικαίου, ενεργοποιήθηκε σε σχέση με δύο κράτη μέλη. Υπάρχουν επίσης αυξανόμενες ανησυχίες σχετικά με ορισμένα άλλα κράτη μέλη. Κατά συνέπεια, εντείνεται η άποψη ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη της πρέπει να καταβάλουν περισσότερες προσπάθειες για να προασπίσουν και να επιβάλουν το κράτος δικαίου. Στο πλαίσιο αυτό, η Επιτροπή προτίθεται να παρουσιάσει πρωτοβουλία με σκοπό την περαιτέρω ενίσχυση του πλαισίου του 2014 για το κράτος δικαίου.

Προς μια νέα πολιτική μετανάστευσης

Οι μεταναστευτικές πιέσεις εξακολουθούν να αποτελούν βασική ανησυχία των Ευρωπαίων πολιτών, παρά το γεγονός ότι η κρίση αντιμετωπίστηκε. Η ορθή διαχείριση της μετανάστευσης θα εξακολουθήσει να αποτελεί πρόκληση για πολλά έτη ακόμη, και χρήζει ολοκληρωμένης αντιμετώπισης.

Οι παράτυπες αφίξεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση μειώθηκαν κατά 95 % σε σύγκριση με τα μέγιστα ποσοστά αφίξεων που καταγράφηκαν τον Οκτώβριο του 2015. Ωστόσο, το τρέχον έτος κατέδειξε επίσης τη σημασία της επαγρύπνησης σε όλες τις διαδρομές, καθώς σημειώθηκε σημαντική μείωση στη διαδρομή της κεντρικής Μεσογείου, αλλά παρατηρήθηκαν αυξήσεις στις διαδρομές της ανατολικής και ειδικότερα της δυτικής Μεσογείου. Οι μεταναστευτικές διαδρομές και οι παράγοντες δημιουργίας τους μεταβάλλονται συνεχώς και πρέπει να προετοιμαστούμε για το μέλλον. Η επίτευξη συμφωνίας σχετικά με ένα άρτια λειτουργικό κοινό ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου βάσει των αρχών της ευθύνης και της αλληλεγγύης παραμένει κορυφαία προτεραιότητα. Έχει επιτευχθεί προσωρινή ή μερική συμφωνία σχετικά με πέντε από τις επτά αρχικές προτάσεις για τη μεταρρύθμιση του συστήματος και θα πρέπει τώρα να καλυφθούν τα τελευταία στάδια για την έκδοση, μέσω της ενσωμάτωσης των αλλαγών για την ενίσχυση των επιχειρησιακών ικανοτήτων του νέου Ευρωπαϊκού Οργανισμού για το Άσυλο που προτάθηκε στο πλαίσιο της ομιλίας για την κατάσταση της Ένωσης. Πρέπει, παράλληλα, να εστιάσουμε τις προσπάθειές μας στην επίτευξη συμφωνίας σχετικά με τις δύο προτάσεις που απομένουν: τη μεταρρύθμιση του συστήματος του Δουβλίνου και τον κανονισμό για τις διαδικασίες ασύλου.

Στο πλαίσιο μιας αξιόπιστης μεταναστευτικής πολιτικής, οι πολίτες πρέπει να είναι βέβαιοι για την αποτελεσματική εκ μέρους μας διαχείριση των εξωτερικών συνόρων και για την ικανότητά μας αφενός να προστατεύουμε όσους έχουν ανάγκη και αφετέρου να εξασφαλίζουμε την επιστροφή εκείνων που δεν χρήζουν προστασίας. Η ενίσχυση της συνεκτικότητας και της αποτελεσματικότητας της πολιτικής μας για τις επιστροφές και η μείωση των κινήτρων για παράτυπη μετανάστευση έχουν καίρια σημασία και η Επιτροπή έχει παρουσιάσει τις απαραίτητες προτάσεις για την επίτευξή τους. Στο ίδιο πνεύμα, πρέπει να συμφωνήσουμε αμέσως για τη μεταρρύθμιση της οδηγίας για την επιστροφή και να ενισχύσουμε την ικανότητα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής, με τη σύσταση μόνιμου σώματος 10 000 συνοριοφυλάκων της ΕΕ έως το 2020, την ενίσχυση των εξουσιών του στον τομέα των επιστροφών και τη διεύρυνση της επιχειρησιακής του δυνατότητας στις χώρες εταίρους εκτός ΕΕ.

Ταυτόχρονα, η Ευρώπη πρέπει να καταβάλει περαιτέρω προσπάθειες στον τομέα της νόμιμης μετανάστευσης. Πρέπει να είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε επαρκώς τις ανάγκες των αγορών εργασίας και τις ελλείψεις δεξιοτήτων στο μέλλον, διαφυλάσσοντας ταυτόχρονα τα συμφέροντα της ΕΕ. Ως εκ τούτου, είναι ουσιώδης η επίτευξη συμφωνίας σχετικά με το αναθεωρημένο καθεστώς της μπλε κάρτας της ΕΕ, που θα καταστήσει ευκολότερη και πιο ελκυστική την προσέλευση στην Ευρώπη υπηκόων τρίτων χωρών με υψηλό επίπεδο δεξιοτήτων για να εργαστούν και να συμβάλουν στις επιδόσεις των οικονομιών μας.

Έως τον Δεκέμβριο του 2018, η Επιτροπή θα δημοσιεύσει ανακοίνωση σχετικά με την αμοιβαιότητα των θεωρήσεων, στην οποία θα περιλαμβάνεται απολογισμός της πορείας των εργασιών και θα παρουσιάζονται πιθανοί τρόποι επίλυσης της κατάστασης μη αμοιβαιότητας με τις ΗΠΑ στον τομέα της πολιτικής θεωρήσεων.

Ισχυρότερος παγκόσμιος παράγοντας

Όταν είμαστε ενωμένοι, η Ευρώπη έχει όλο το κύρος που απαιτείται για να λειτουργεί ως ισχυρός παγκόσμιος παράγοντας και να καταβάλλει προσπάθειες για την ειρήνη, τη βιώσιμη ανάπτυξη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα, στηρίζοντας ταυτόχρονα τη δημοκρατία, υπερασπιζόμενη τα ανθρώπινα δικαιώματα και προάγοντας το κράτος δικαίου.

Για να διασφαλιστεί αυτή η εξέλιξη, και παράλληλα με τις προσπάθειες για επίτευξη συμφωνίας σχετικά με τα προτεινόμενα χρηματοδοτικά προγράμματα που θα στηρίξουν τον ρόλο της Ευρώπης ως παγκόσμιου παράγοντα, η Επιτροπή θα συνεχίσει να απευθύνει έκκληση για να δοθεί αμέσως συνέχεια στην πρωτοβουλία της για αποτελεσματικότερη λήψη αποφάσεων στον τομέα της κοινής εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας της ΕΕ. Θα συνεχίσει επίσης τις εργασίες της για την εφαρμογή της συνολικής στρατηγικής της ΕΕ στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας, κυρίως όσον αφορά την Ινδία, τη Λατινική Αμερική και την Κεντρική Ασία.

Θα δοθεί ώθηση στην εφαρμογή της προτεινόμενης νέας συμμαχίας Αφρικής–Ευρώπης για βιώσιμες επενδύσεις και θέσεις εργασίας. Για τον σκοπό αυτό, θα τεθεί σε περαιτέρω επιχειρησιακή εφαρμογή και θα υλοποιηθεί το εξωτερικό επενδυτικό σχέδιο της ΕΕ, ώστε να αποφέρει αποτελέσματα σε σχέση με τον φιλόδοξο στόχο του περί μόχλευσης 44 δισ. EUR σε βιώσιμες επενδύσεις έως το 2020.

Η εφαρμογή της πολιτικής γειτονίας τόσο στην Ανατολή όσο και στον Νότο θα εξακολουθήσει να αποτελεί βασική προτεραιότητα. Όσον αφορά τη διεύρυνση της ΕΕ, η Επιτροπή θα εκδώσει τις ετήσιες εκθέσεις σχετικά με την πρόοδο που έχει σημειωθεί στις σχέσεις με όλους τους σχετικούς εταίρους. Επιπλέον, η Επιτροπή θα αξιολογήσει και θα εκδώσει γνώμη σχετικά με το αίτημα της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης να καταστεί υποψήφια προς ένταξη χώρα.

Ένωση δημοκρατικής αλλαγής

Κατά τα τελευταία τέσσερα έτη, η Επιτροπή επιδιώκει να ενισχύσει τον δημοκρατικό χαρακτήρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για παράδειγμα, ανοίγοντας τη διαδικασία χάραξης πολιτικής στους πολίτες, τονώνοντας τη διαφάνεια των συνεδριάσεων μεταξύ των υπευθύνων λήψης αποφάσεων της Επιτροπής και των εκπροσώπων συμφερόντων, δημοσιεύοντας τις διαπραγματευτικές εντολές για τις εμπορικές συμφωνίες και ενσωματώνοντας τις αρχές της βελτίωσης της νομοθεσίας στον σχεδιασμό πολιτικής. Έχουν πραγματοποιηθεί σημαντικές αναθεωρήσεις στους κανόνες για τη χρηματοδότηση των ευρωπαϊκών πολιτικών κομμάτων, οι οποίες θα αυξήσουν τη διαφάνεια των συνδέσεων μεταξύ των ευρωπαϊκών πολιτικών κομμάτων και των κομμάτων που είναι μέλη τους, θα βελτιώσουν τη δημοκρατική νομιμότητα καθώς η χρηματοδότηση θα αντικατοπτρίζει καλύτερα τις επιλογές του εκλογικού σώματος και θα ενισχύσουν την επιβολή για την πρόληψη περιπτώσεων κατάχρησης των δημόσιων δαπανών.

Για να προστατεύσουμε τις δημοκρατικές μας αξίες, πρέπει να διασφαλίσουμε τον ελεύθερο και αδιάβλητο χαρακτήρα των επερχόμενων εκλογών, και, για τον λόγο αυτό, συνιστά επείγουσα ανάγκη η επίτευξη ταχείας συμφωνίας επί των προτάσεων για τη βελτίωση της προστασίας των δημοκρατικών διαδικασιών μας έναντι των προσπαθειών τρίτων χωρών ή ιδιωτικών συμφερόντων να τις χειραγωγήσουν. Κατά προτεραιότητα θα πρέπει επίσης να συμφωνηθεί η πρόταση παροχής στα ευρωπαϊκά πολιτικά κόμματα της δυνατότητας επιβολής κυρώσεων σε περίπτωση παραβίασης της προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα με σκοπό την εσκεμμένη άσκηση επιρροής στο αποτέλεσμα των ευρωπαϊκών εκλογών.

Η ευρωπαϊκή πρωτοβουλία πολιτών προσφέρει στους πολίτες έναν μοναδικό και καινοτόμο τρόπο να συμμετέχουν στον καθορισμό του θεματολογίου σε επίπεδο ΕΕ ζητώντας απευθείας από την Επιτροπή να αναλάβει δράση σε ζητήματα που τους ενδιαφέρουν. Για να καταστεί το μέσο αυτό φιλικότερο προς τους χρήστες και για να μπορέσει να αξιοποιηθεί το πλήρες δυναμικό του, είναι απαραίτητο να επιτευχθεί αμέσως συμφωνία σχετικά με τη μεταρρύθμιση του κανονισμού, ώστε να καταστεί ευκολότερη για τους πολίτες η δρομολόγηση και στήριξη νέων πρωτοβουλιών. Ανταποκρινόμαστε επίσης στις επιθυμίες που έχουν εκφράσει οι πολίτες στο πλαίσιο δημόσιων διαβουλεύσεων, για παράδειγμα με την πρόταση για κατάργηση της αλλαγής της ώρας δύο φορές ετησίως.

Από την αρχή της θητείας της, η παρούσα Επιτροπή έχει υπογραμμίσει, αφενός, την ανάγκη να επικεντρωθεί περισσότερο η Ένωση στα θέματα που έχουν βαρύτητα, και, αφετέρου, την ανάγκη βελτίωσης της δημοκρατικής νομιμότητας των δράσεων της Ένωσης. Ουσιαστική πτυχή της παραμέτρου αυτής είναι η διασφάλιση της τήρησης των αρχών της επικουρικότητας και της αναλογικότητας. Η Επιτροπή παρουσιάζει, παράλληλα με το παρόν πρόγραμμα εργασίας, ανακοίνωση στην οποία παραθέτει τον τρόπο με τον οποίο σκοπεύει να ενισχύσει τον ρόλο των αρχών της επικουρικότητας και της αναλογικότητας στη διαδικασία χάραξης πολιτικής της ΕΕ, αξιοποιώντας την πληθώρα των πληροφοριών που έλαβε από την ειδική ομάδα «Επικουρικότητα και αναλογικότητα - “Κάνουμε λιγότερα με πιο αποδοτικό τρόπο”». Σύμφωνα με τις απόψεις της ειδικής ομάδας, αυτό θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του ευρύτερου θεματολογίου για τη βελτίωση της νομοθεσίας, μεταξύ άλλων κατά τον προγραμματισμένο απολογισμό. Η ανακοίνωση συνοδεύεται από τις ετήσιες εκθέσεις σχετικά με τις σχέσεις μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των εθνικών κοινοβουλίων και σχετικά με την εφαρμογή των αρχών της επικουρικότητας και της αναλογικότητας.



III.Παροχή σε όλους τους Ευρωπαίους μιας ισχυρής προοπτικής για το μέλλον

Η σύνοδος κορυφής στο Σιμπίου στις 9 Μαΐου 2019 θα πραγματοποιηθεί σε μια κρίσιμη στιγμή – έξι εβδομάδες μετά το Brexit και δύο εβδομάδες πριν από τις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Θα είναι η στιγμή κατά την οποία οι ηγέτες θα ανανεώσουν την εμπιστοσύνη τους στο μέλλον της νέας Ένωσης των 27. Η Επιτροπή θα συμβάλει στη διαδικασία πριν και μετά τη σύνοδο κορυφής του Σιμπίου με σειρά εκθέσεων και ανακοινώσεων με προοπτική το 2025. Έχει παρουσιάσει, ή πρόκειται να υποβάλει, πρωτοβουλίες με στόχο:

·την ενίσχυση του διεθνούς ρόλου του ευρώ, στο πλαίσιο των συνολικών προσπαθειών για ενίσχυση της κυριαρχίας της Ευρώπης·

·την ενίσχυση της χρήσης της ψηφοφορίας με ειδική πλειοψηφία και την παροχή της δυνατότητας για αποτελεσματικότερη διαδικασία λήψης αποφάσεων στους βασικούς τομείς της φορολογίας και των κοινωνικών πολιτικών, ώστε η νομοθεσία για την ενιαία αγορά της ΕΕ να μπορεί να παρακολουθεί τις οικονομικές και κοινωνικές εξελίξεις, καθώς και σε διάφορους στοχευμένους τομείς των εξωτερικών μας σχέσεων, ώστε να εξασφαλιστούν τα κατάλληλα εργαλεία λήψης αποφάσεων γιατην κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας·

·τον προβληματισμό σχετικά με την πορεία προς μια βιώσιμη Ευρώπη μέχρι το 2030 για τη συνέχεια που θα δοθεί στους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης του ΟΗΕ, συμπεριλαμβανομένης της συμφωνίας του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή·

·τη χάραξη πορείας για ένα νέο θεσμικό πλαίσιο για την ενεργειακή και κλιματική πολιτική της ΕΕ με την παράθεση εναλλακτικών επιλογών για ενισχυμένη ψηφοφορία με ειδική πλειοψηφία και πιθανή μεταρρύθμιση της Συνθήκης Ευρατόμ·

·την περαιτέρω ενίσχυση του πλαισίου του 2014 για το κράτος δικαίου·

·την περιγραφή του τρόπου με τον οποίο θα επιτύχουμε μια Ένωση πιο ενωμένη, πιο ισχυρή και πιο δημοκρατική από επικοινωνιακή άποψη.

IV.Brexit και ετοιμότητα

Παρότι καταβάλλονται σημαντικές προσπάθειες για να διασφαλιστεί η σύναψη συμφωνίας σχετικά με την εύτακτη αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση και η καθιέρωση πλαισίου για τις μελλοντικές σχέσεις ΕΕ–Ηνωμένου Βασιλείου, θα απαιτηθούν ορισμένα μέτρα προκειμένου να προσαρμοστεί το κεκτημένο της ΕΕ στο πλαίσιο της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου και ανεξαρτήτως του αποτελέσματος των διαπραγματεύσεων. Πέραν των έξι νομοθετικών πράξεων που έχουν ήδη υποβληθεί στην κρίση των συννομοθετών, η Επιτροπή θα εκδώσει δύο επιπλέον νομοθετικές προτάσεις σχετικά με την ετοιμότητα για το Brexit οι οποίες θα αφορούν, αντιστοίχως, το καθεστώς θεωρήσεων για τους υπηκόους του Ηνωμένου Βασιλείου μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου και την προσαρμογή των αριθμητικών στοιχείων για την πρωτογενή και τελική κατανάλωση ενέργειας στο πλαίσιο της νομοθεσίας για την ενεργειακή απόδοση. Οι προτάσεις θα υποβληθούν τον Νοέμβριο του 2018 προκειμένου οι συννομοθέτες να έχουν στη διάθεσή τους επαρκή χρόνο για να τις εγκρίνουν πριν από την ημερομηνία αποχώρησης.

Η Επιτροπή θα παρουσιάσει επίσης, πριν από το τέλος του 2018, σειρά πράξεων κατ’ εξουσιοδότηση και εκτελεστικών πράξεων οι οποίες απαιτούνται στο πλαίσιο της ετοιμότητας για το Brexit. Θα συνεχίσει να παρακολουθεί την κατάσταση εκ του σύνεγγυς κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, και θα προτείνει περαιτέρω μέτρα, κατά περίπτωση, λαμβανομένου δεόντως υπόψη του χρόνου που απαιτείται για την ολοκλήρωση των εργασιών των συννομοθετών.

V.Βελτίωση της νομοθεσίας και η εφαρμογή και επιβολή του δικαίου της ΕΕ

Από την αρχή της θητείας της, η παρούσα Επιτροπή έχει επενδύσει σε σημαντικό βαθμό στη βελτίωση της νομοθεσίας, η οποία αποτελεί πλέον τμήμα του DNA μας. Ο ΟΟΣΑ χαρακτήρισε προσφάτως την Επιτροπή ως οργανισμό με άριστες επιδόσεις όσον αφορά τις ορθές κανονιστικές πρακτικές. Για την περαιτέρω εδραίωση της διαδικασίας αυτής, διενεργούμε επί του παρόντος απολογισμό της πολιτικής μας για τη βελτίωση της νομοθεσίας, και θα υποβάλουμε έκθεση την άνοιξη σχετικά με τα αποτελέσματα και τα διδάγματα που πρέπει να αντληθούν. Στο μεταξύ, θα δώσουμε ιδιαίτερη έμφαση στη χρήση των εργαλείων μας για τη βελτίωση της νομοθεσίας ώστε να εξετάσουμε προσεκτικά τις υφιστάμενες πολιτικές και να διασφαλίσουμε ότι εξακολουθούν να είναι κατάλληλες για τον επιδιωκόμενο σκοπό και να αποφύγουμε το περιττό κόστος. Στο παράρτημα II του παρόντος προγράμματος εργασίας παρατίθενται οι σημαντικότερες αξιολογήσεις και έλεγχοι καταλληλότητας που θα διενεργήσουμε, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που δίνουν συνέχεια στις γνώμες της πλατφόρμας REFIT. Η πλατφόρμα συνεχίζει το έργο της και αναμένεται να εκδώσει σύντομα περαιτέρω γνώμες, μετά την έκδοση των οποίων η Επιτροπή θα προβεί σε λεπτομερή παρουσίαση της συνέχειας που δίδεται σε όλες τις παλαιότερες και νέες γνώμες στον διαδικτυακό πίνακα αποτελεσμάτων REFIT, καθώς και στη δεύτερη ετήσια έρευνα του φόρτου.

Κάθε κανόνας, όσο προσεκτικά και αν έχει συνταχθεί και προετοιμαστεί, είναι αποτελεσματικός μόνον εάν εφαρμόζεται σωστά στην πράξη. Για τον λόγο αυτό, η Επιτροπή θα συνεχίσει να δίνει τόση προσοχή στη διασφάλιση της ορθής εφαρμογής των νόμων όση δίνει και στον αρχικό σχεδιασμό τους. Το κλειδί για την αποτελεσματική εφαρμογή του δικαίου της ΕΕ είναι η στενή συνεργασία και η επικοινωνία μεταξύ της Επιτροπής και των κρατών μελών. Θα συνεχίσουμε να διεξάγουμε διάλογο με τα κράτη μέλη προκειμένου να τους παρέχουμε υποστήριξη για την εφαρμογή του δικαίου της ΕΕ. Θα πρέπει να καταβληθούν σημαντικές προσπάθειες κατά τους προσεχείς μήνες όσον αφορά τη διαδικασία μεταφοράς στο εθνικό δίκαιο και εφαρμογής της νομοθεσίας που έχει θεσπιστεί προσφάτως ή πρόκειται να θεσπιστεί σύντομα. Ταυτόχρονα, η Επιτροπή θα συνεχίσει να θέτει σε προτεραιότητα τις σοβαρές παραβιάσεις του δικαίου της ΕΕ που υπονομεύουν την προστιθέμενη αξία των κανόνων της ΕΕ, και θα αναλάβει αυστηρή δράση όπου απαιτείται, όπως το έπραξε προσφάτως σε τομείς όπως η ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα.

VI.Συμπέρασμα

Οι μήνες που απομένουν για την ολοκλήρωση της θητείας της παρούσας Επιτροπής θα είναι καθοριστικής σημασίας για να αποδείξουμε στους πολίτες ότι έχουμε εκπληρώσει τις δεσμεύσεις τις οποίες αναλάβαμε στο πλαίσιο του προγράμματός μας για την απασχόληση, την ανάπτυξη, τη δικαιοσύνη και τη δημοκρατική αλλαγή. Το πρόγραμμα εργασίας της Επιτροπής για το 2019 περιλαμβάνει ένα σαφές θεματολόγιο που δίνει έμφαση στην ολοκλήρωση του έργου το οποίο δεσμευτήκαμε να εκτελέσουμε στην αρχή αυτής της θητείας. Η Επιτροπή θα συνεχίσει να συνεργάζεται εντατικά με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο για την ολοκλήρωση του προγράμματος αυτού με τη θέσπιση και εφαρμογή όλων των προτάσεων που έχει υποβάλει η Επιτροπή. Η κοινή αυτή ευρωπαϊκή προσπάθεια έχει καίρια σημασία αν θέλουμε να αποδείξουμε στους πολίτες ότι η Ευρώπη μπορεί να κάνει τη διαφορά μέσω εστιασμένης και αποτελεσματικής δράσης και με την επίτευξη απτών αποτελεσμάτων. Στις 9 Μαΐου στο Σιμπίου, θα μπορέσουμε επίσης να καταδείξουμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση των 27 έχει σαφή προοπτική για το μέλλον και έχει ενισχύσει τα θεμέλια για μια ισχυρή, ενωμένη και κυρίαρχη Ευρώπη.

Top

Στρασβούργο, 23.10.2018

COM(2018) 800 final

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ

στην

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ, ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ, ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ


Πρόγραμμα εργασίας της Επιτροπής 2019

Οι υποσχέσεις μας γίνονται πράξη και προετοιμαζόμαστε για το μέλλον


Παράρτημα I: Νέες πρωτοβουλίες

Αριθ.

Στόχος πολιτικής

Πρωτοβουλίες 1  

Νέα ώθηση στην απασχόληση, την ανάπτυξη και τις επενδύσεις

1.

Επανεκκίνηση των επενδύσεων στην Ευρώπη

Ανακοίνωση σχετικά με το Επενδυτικό Σχέδιο για την Ευρώπη: απολογισμός και επόμενα βήματα (μη νομοθετική, Τ4/2018)

2.

Ένα βιώσιμο ευρωπαϊκό μέλλον

Έγγραφο προβληματισμού με τίτλο «Προς μια βιώσιμη Ευρώπη μέχρι το 2030, σχετικά με την παρακολούθηση των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης του ΟΗΕ, συμπεριλαμβανομένης της συμφωνίας του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή» (μη νομοθετική, Τ4/2018)

Συνδεδεμένη ψηφιακή ενιαία αγορά

3.

Ολοκλήρωση της ψηφιακής ενιαίας αγοράς

Συντονισμένο σχέδιο για την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης στην Ευρώπη (μη νομοθετική, Τ4/2018)· σχέδιο δράσης για την παραπληροφόρηση (μη νομοθετική, Τ4/2018)· σύσταση της Επιτροπής για την καθιέρωση μορφότυπου για την ανταλλαγή ευρωπαϊκών ηλεκτρονικών μητρώων υγείας (μη νομοθετική, Τ1/2019)

Ανθεκτική Ενεργειακή Ένωση συνοδευόμενη από μακρόπνοη πολιτική όσον αφορά την κλιματική αλλαγή

4.

Εφαρμογή της συμφωνίας του Παρισιού

Στρατηγική για μακροπρόθεσμη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου βάσει της συμφωνίας του Παρισιού (ενόψει της διάσκεψης για την κλιματική αλλαγή που θα πραγματοποιηθεί στο Κατοβίτσε στις 3-14 Δεκεμβρίου) (μη νομοθετική, Τ4/2018)

5.

Ολοκλήρωση της Ενεργειακής Ένωσης

4η έκθεση για την κατάσταση της Ενεργειακής Ένωσης (μη νομοθετική, Τ1/2019)· Έκθεση σχετικά με το στρατηγικό σχέδιο δράσης για τους συσσωρευτές (μη νομοθετική, Τ1/2019)

6.

Το μέλλον της πολιτικής της ΕΕ για την ενέργεια και το κλίμα

Προς ένα νέο θεσμικό πλαίσιο για την ενεργειακή και κλιματική πολιτική μας έως το 2025: επιλογές για ενισχυμένη ειδική πλειοψηφία και για πιθανή μεταρρύθμιση της Συνθήκης Ευρατόμ (μη νομοθετική, Τ1/2019)

7.

Στόχοι ενεργειακής απόδοσης – προετοιμασία για το Brexit

Πρόταση για την προσαρμογή των παραπομπών σε στόχους ενεργειακής απόδοσης για την ΕΕ (εκφραζόμενους σε απόλυτες τιμές) για το 2030 σε στόχους για την ΕΕ των 27 (νομοθετική, άρθρο 194 της ΣΛΕΕ, Τ4/2018) (προετοιμασία για το Brexit)

Βαθύτερη και δικαιότερη εσωτερική αγορά με ενισχυμένη βιομηχανική βάση

8.

Δίκαιη και προετοιμασμένη για το μέλλον ενιαία αγορά

Ανακοίνωση σχετικά με την πορεία προς μια πλήρως λειτουργική ενιαία αγορά σε ένα ταχέως εξελισσόμενο παγκόσμιο περιβάλλον: εξάλειψη των εμποδίων και αξιοποίηση νέων ευκαιριών προς όφελος των πολιτών και των επιχειρήσεων (μη νομοθετική, Τ4/2018)

9.

Προστασία της υγείας

Ανακοίνωση για ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τους ενδοκρινικούς διαταράκτες(μη νομοθετική, Τ4/2018)

10.

Αποτελεσματικότερο νομοθετικό έργο για την ενιαία αγορά

Αποτελεσματικότερο νομοθετικό έργο στον τομέα της φορολογίας: προσδιορισμός τομέων στους οποίους θα πρέπει να εφαρμοστεί ψηφοφορία με ειδική πλειοψηφία (μη νομοθετική, Τ1/2019)· Αποτελεσματικότερο νομοθετικό έργο στην κοινωνική πολιτική: προσδιορισμός τομέων για ενισχυμένη μετάβαση στην ψηφοφορία με ειδική πλειοψηφία (μη νομοθετική, Τ1/2019)



Βαθύτερη και δικαιότερη Οικονομική και Νομισματική Ένωση

11.

Προώθηση του διεθνούς ρόλου του ευρώ

Ανακοίνωση για την ενίσχυση του διεθνούς ρόλου του ευρώ (μη νομοθετική, Τ4/2018)

Χώρος δικαιοσύνης και θεμελιωδών δικαιωμάτων με βάση την αμοιβαία εμπιστοσύνη

12.

Κράτος δικαίου

Περαιτέρω ενίσχυση του πλαισίου του 2014 για το κράτος δικαίου (μη νομοθετική, Τ1/2019)

Προς μια νέα πολιτική μετανάστευσης

13.

Εφαρμογή της κοινής πολιτικής θεωρήσεων

Ανακοίνωση σχετικά με την αμοιβαιότητα των θεωρήσεων (μη νομοθετική, Τ4/2018) 

14.

Πολιτική θεωρήσεων - προετοιμασία για το Brexit

Πρόταση για την τοποθέτηση του Ηνωμένου Βασιλείου είτε στον κατάλογο τρίτων χωρών που υπόκεινται σε υποχρέωση θεώρησης είτε στον κατάλογο τρίτων χωρών που απαλλάσσονται από την υποχρέωση θεώρησης (νομοθετική, άρθρο 77 παράγραφος 2 της ΣΛΕΕ, Τ4/2018) (νομοθεσία προετοιμασίας για το Brexit)

Ένωση δημοκρατικής αλλαγής

15.

Eπικοινωνιακή προβολή της Ευρώπης

Ανακοίνωση σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να καταστεί η Ένωση πιο ενωμένη, πιο ισχυρή και πιο δημοκρατική από επικοινωνιακή άποψη (μη νομοθετική, Τ2/2019)

Παράρτημα II: Πρωτοβουλίες του προγράμματος REFIT 2

Αριθ.

Τίτλος

Περιγραφή

Νέα ώθηση στην απασχόληση, την ανάπτυξη και τις επενδύσεις 

1.

Ο έλεγχος καταλληλότητας της οδηγίας-πλαισίου για τα ύδατα και της οδηγίας για τις πλημμύρες από κοινού με την αξιολόγηση της οδηγίας για την επεξεργασία των αστικών λυμάτων

Η οδηγία-πλαίσιο για τα ύδατα 2000/60/ΕΚ είναι η πιο ολοκληρωμένη πράξη της πολιτικής της ΕΕ για τα ύδατα και ο βασικός της στόχος είναι η προστασία και η αναβάθμιση των υδάτινων πόρων της ΕΕ για την επίτευξη καλής κατάστασης. Στον έλεγχο καταλληλότητας θα αξιολογηθούν η οδηγία αυτή, δύο άλλες οδηγίες που συνδέονται άμεσα με αυτήν (οδηγία 2006/118 για τα υπόγεια ύδατα και 2008/105 για τα πρότυπα ποιότητα περιβάλλοντος) και η οδηγία για τις πλημμύρες (2007/60), η οποία έχει λειτουργήσει καταλυτικά για την υιοθέτηση μιας προσέγγισης διαχείρισης των κινδύνων πλημμύρας σε ολόκληρη την ΕΕ. Η οδηγία για την επεξεργασία των αστικών λυμάτων (91/271) συνδέεται στενά με την οδηγία-πλαίσιο για τα ύδατα, καθώς έχει ουσιώδη σημασία για την επίτευξη των στόχων της.

2.

Ο έλεγχος καταλληλότητας των οδηγιών για την ποιότητα του αέρα

Στον εν λόγω έλεγχο καταλληλότητας, ο οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2019, θα εξεταστούν οι επιδόσεις των οδηγιών για την ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα (2008/50 και 2004/107). Οι οδηγίες αυτές καθορίζουν πρότυπα για την ποιότητα του αέρα τα οποία πρέπει να πληρούνται σε ολόκληρη την ΕΕ και απαιτήσεις ώστε να διασφαλίζεται ότι τα κράτη μέλη παρακολουθούν ικανοποιητικά και αξιολογούν την ποιότητα του αέρα στην επικράτειά τους με εναρμονισμένο και συγκρίσιμο τρόπο.

3.

Αξιολόγηση του κανονισμού για τις μεταφορές αποβλήτων

Η αξιολόγηση του κανονισμού 1013/2006 θα εξετάσει όλες τις πτυχές που συνδέονται με την εφαρμογή του, συμπεριλαμβανομένου του ζητήματος του παράνομου εμπορίου αποβλήτων, ενώ ταυτόχρονα δίνει συνέχεια στη γνώμη της πλατφόρμας REFIT IX.3.a-c που εκδόθηκε στις 19/3/2018 και στην οποία η πλατφόρμα REFIT διατυπώνει την άποψη ότι θα πρέπει να προστεθούν περισσότερα είδη αποβλήτων στον «πράσινο κατάλογο» και επισημαίνει την πρόκληση για τις επιχειρήσεις η οποία προκύπτει από την υποχρεωτική καταχώριση των μεταφορέων αποβλήτων σε όλα τα κράτη μέλη.

Βαθύτερη και δικαιότερη εσωτερική αγορά με ενισχυμένη βιομηχανική βάση

4.

Αξιολόγηση της οδηγίας για τη νομική προστασία σχεδίων και υποδειγμάτων και του κανονισμού για τα κοινοτικά σχέδια και υποδείγματα

Η αξιολόγηση της οδηγίας 98/71 και του κανονισμού 6/2002 θα παράσχουν εις βάθος εξέταση της συνολικής λειτουργίας του συστήματος προστασίας των σχεδίων και υποδειγμάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τόσο στο ενωσιακό όσο και στο εθνικό επίπεδο, δεδομένων ιδίως της πρόσφατης αναθεώρησης του σήματος της ΕΕ, της ανάπτυξης νέων τεχνολογιών όπως η τρισδιάστατη εκτύπωση και της αγοράς ανταλλακτικών.

5.

Αξιολόγηση του κανονισμού για τα δομικά προϊόντα

Η αξιολόγηση του κανονισμού 305/2011 συνδέεται με τη γνώμη της πλατφόρμας REFIT XII.8.b που εκδόθηκε στις 7/6/2017 και στην οποία η πλατφόρμα καλούσε την Επιτροπή να επανεξετάσει το ζήτημα της υποχρέωσης διατήρησης της δήλωσης επιδόσεων για 10 έτη λαμβάνοντας υπόψη τη διάκριση μεταξύ παραγωγών και εμπόρων λιανικής που πραγματοποιούν πωλήσεις σε επιχειρήσεις και/ή καταναλωτές, καθώς και με τη γνώμη της πλατφόρμας REFIT XII.8.c που εκδόθηκε στις 23/11/2017 και την XII.8.a που εκδόθηκε στις 27-28/6/2016.

6.

Αξιολόγηση σχετικά με τα ανώτατα όρια καταλοίπων φυτοφαρμάκων και την αδειοδότηση φυτοπροστατευτικών προϊόντων.

Στην αξιολόγηση θα εξεταστούν η διαδικασία αδειοδότησης και ειδικότερα το διττό σύστημα της αδειοδότησης της δραστικής ουσίας σε επίπεδο ΕΕ και του φυτοπροστατευτικού προϊόντος σε εθνικό επίπεδο και η χρονική καθυστέρηση για τη διάθεση στην αγορά· η αμοιβαία αναγνώριση σε εθνικό επίπεδο, το συγκριτικό σύστημα που καθιστά δυνατή την υποκατάσταση με λιγότερο επικίνδυνες ουσίες, το σύστημα καθορισμού των ορίων καταλοίπων, η επιβολή του και το κόστος του συστήματος. Η αξιολόγηση καλύπτει τον κανονισμό 1107/2009 και τον κανονισμό 396/2005. Στην αξιολόγηση αυτή θα εξεταστούν τα ζητήματα που τίθενται στη γνώμη της πλατφόρμας REFIT XI.10.a με τίτλο «Multiple use/Multiple source substances – Chlorate» που εκδόθηκε στις 7/6/2017.

Βαθύτερη και δικαιότερη Οικονομική και Νομισματική Ένωση

7.

Έλεγχος καταλληλότητας της εποπτικής αναφοράς

Ο εν λόγω έλεγχος καταλληλότητας θα αναλύσει τις διασυνοριακές απαιτήσεις αναφοράς στις εποπτικές αρχές που απορρέουν από τη νομοθεσία της ΕΕ για τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες (π.χ. οδηγίες για την κεφαλαιακή επάρκεια - CRR/CRDIV, οδηγία για τις αγορές χρηματοπιστωτικών μέσων - MiFID/MiFIR, κανονισμός για τις υποδομές των ευρωπαϊκών αγορών- EMIR, κ.λπ.). Ο έλεγχος δίνει συνέχεια στη γνώμη της πλατφόρμας REFIT X.13.a που εκδόθηκε στις 27/6/2016.

8.

Έλεγχος καταλληλότητας της υποβολής στοιχείων από τις επιχειρήσεις

Σε αυτόν τον έλεγχο καταλληλότητας θα αξιολογηθούν οι απαιτήσεις υποβολής στοιχείων που περιλαμβάνονται στη λογιστική οδηγία 2013/34, στην οδηγία για την υποβολή μη χρηματοοικονομικών πληροφοριών 2014/95/ΕΚ, στην οδηγία για τη διαφάνεια 2013/50 και στον κανονισμό για τα διεθνή λογιστικά πρότυπα 1606/2002.

Χώρος δικαιοσύνης και θεμελιωδών δικαιωμάτων με βάση την αμοιβαία εμπιστοσύνη 

9.

Αξιολόγηση της οδηγίας για ίση αμοιβή για ίση εργασία ή για εργασία ίσης αξίας

Η αξιολόγηση της οδηγίας 2006/54/ΕΚ θα εστιάσει στον τρόπο λειτουργίας των ισχυουσών νομικών διατάξεων σχετικά με την ίση αμοιβή, στις προσεγγίσεις που έχουν εφαρμόσει τα κράτη μέλη της ΕΕ, στον τρόπο αποτελεσματικής επιβολής αυτών και στον βαθμό στον οποίο επιτεύχθηκαν οι αρχικοί τους στόχοι.

10.

Καταναλωτική πίστη (οδηγία 2008/48/ΕΚ) και εξ αποστάσεως εμπορία χρηματοοικονομικών υπηρεσιών (οδηγία 2002/65/ΕΚ)

Στην αξιολόγηση της οδηγίας 2008/48/ΕΚ και της οδηγίας 2002/65/ΕΚ θα εξεταστούν η λειτουργία της αγοράς καταναλωτικής πίστης και η εξ αποστάσεως εμπορία και πώληση χρηματοοικονομικών υπηρεσιών λιανικής. Στην αξιολόγηση της αγοράς καταναλωτικής πίστης θα εξεταστούν ειδικότερα τα ζητήματα που έθεσε η πλατφόρμα REFIT στη γνώμη της (VI.4.a-f) η οποία εκδόθηκε στις 21/9/2017

Παράρτημα III: Εκκρεμείς προτάσεις προτεραιότητας

Αριθ.

Θέμα

Πλήρης τίτλος 3

Παραπομπή

Νέα ώθηση στην απασχόληση, την ανάπτυξη και τις επενδύσεις

1.

Δέσμη μέτρων για την κυκλική οικονομία

Πρόταση ΟΔΗΓΙΑΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ σχετικά με την ποιότητα του νερού ανθρώπινης κατανάλωσης (αναδιατύπωση)**

COM(2017)753 final
2017/0332 (COD) 
1.2.2018

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ σχετικά με τις ελάχιστες απαιτήσεις για την επαναχρησιμοποίηση των υδάτων**

COM(2018)337 final
2018/0169 (COD) 
28.5.2018

Πρόταση ΟΔΗΓΙΑΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ σχετικά με τη μείωση των επιπτώσεων ορισμένων πλαστικών προϊόντων στο περιβάλλον**

COM(2018)340 final
2018/0172 (COD) 
30.5.2018

2.

Έλεγχος της αλιείας

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1224/2009 του Συμβουλίου, καθώς και για την τροποποίηση των κανονισμών (ΕΚ) αριθ. 768/2005, (ΕΚ) αριθ. 1967/2006 και (ΕΚ) αριθ. 1005/2008 του Συμβουλίου και του κανονισμού αριθ. (ΕΕ) 2016/1139 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου όσον αφορά τον έλεγχο της αλιείας**

COM(2018)368 final
2018/0193 (COD) 
30.5.2018

3.

Ευθυγράμμιση των υποχρεώσεων υποβολής εκθέσεων στον τομέα της περιβαλλοντικής πολιτικής

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ σχετικά με την ευθυγράμμιση των υποχρεώσεων υποβολής εκθέσεων στον τομέα της περιβαλλοντικής πολιτικής και την τροποποίηση των οδηγιών 86/278/ΕΟΚ, 2002/49/ΕΚ, 2004/35/ΕΚ, 2007/2/ΕΚ, 2009/147/ΕΚ και 2010/63/ΕΕ, των κανονισμών (ΕΚ) αριθ. 166/2006 και (ΕΕ) αριθ. 995/2010 και των κανονισμών (ΕΚ) αριθ. 338/97 και (ΕΚ) αριθ. 2173/2005 του Συμβουλίου**

COM(2018)381 final
2018/0205 (COD) 
31.5.2018

4.

Απαιτήσεις προσβασιμότητας για προϊόντα και υπηρεσίες

Πρόταση ΟΔΗΓΙΑΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την προσέγγιση των νομοθετικών, κανονιστικών και διοικητικών διατάξεων των κρατών μελών όσον αφορά τις απαιτήσεις προσβασιμότητας για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες*

COM(2015)615 final
2015/0278 (COD) 
2.12.2015

5.

Πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ σχετικά με τη θέσπιση του Προγράμματος Στήριξης Μεταρρυθμίσεων

COM(2018)391 final
2018/0213 (COD)

31.5.2018

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για τη θέσπιση του προγράμματος InvestEU

COM(2018)439 final
2018/0229 (COD)

6.6.2018

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ σχετικά με τη θέσπιση εκτελεστικών μέτρων για το σύστημα των ιδίων πόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης

COM(2018)327 final
2018/0132 (APP)

2.5.2018

Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για το σύστημα των ιδίων πόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης

COM(2018)325 final
2018/0135 (CNS)

2.5.2018

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΟΚ, Ευρατόμ) αριθ. 1553/89 του Συμβουλίου της 29ης Μαΐου 1989 για το ομοιόμορφο οριστικό καθεστώς είσπραξης των ιδίων πόρων που προέρχονται από το φόρο επί της προστιθέμενης αξίας

COM(2018)328 final
2018/0133 (NLE)

2.5.2018

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για τις μεθόδους και τη διαδικασία απόδοσης των ιδίων πόρων που βασίζονται στην κοινή ενοποιημένη βάση φορολογίας εταιρειών, στο σύστημα εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στα απορρίμματα πλαστικών συσκευασιών που δεν ανακυκλώνονται, και για τα μέτρα αντιμετώπισης των ταμειακών αναγκών

COM(2018)326 final
2018/0131 (NLE)

2.5.2018

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για τον καθορισμό του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου για την περίοδο 2021-2027

COM(2018)322 final
2018/0132 (APP)

2.5.2018

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για τη σύσταση προγράμματος συνδρομής στον παροπλισμό του πυρηνοηλεκτρικού σταθμού Ignalina στη Λιθουανία (πρόγραμμα Ignalina)· και για την κατάργηση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1369/2013 του Συμβουλίου

COM(2018)466 final
2018/0251 (NLE)

13.6.2018

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για τη θέσπιση ειδικού χρηματοδοτικού προγράμματος για τον παροπλισμό πυρηνικών εγκαταστάσεων και τη διαχείριση ραδιενεργών αποβλήτων, και για την κατάργηση του κανονισμού (Ευρατόμ) αριθ. 1368/2013 του Συμβουλίου

COM(2018)467 final
2018/0252 (NLE)

13.6.2018

Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την τροποποίηση της απόφασης 2007/198/Ευρατόμ περί ιδρύσεως της ευρωπαϊκής κοινής επιχείρησης για τον ITER και την ανάπτυξη της πυρηνικής σύντηξης και περί παραχωρήσεως προνομίων σε αυτήν

COM(2018)445 final
2018/0235 (NLE)

7.6.2018

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ σχετικά με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας και την κατάργηση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 508/2014 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου

COM(2018)390 final
2018/0210 (COD)

12.6.2018

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για τη θέσπιση Προγράμματος για το Περιβάλλον και τη Δράση για το Κλίμα (LIFE) και για την κατάργηση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1293/2013

COM(2018)385 final
2018/0209 (COD)

1.6.2018

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση (ΕΤΠ)

COM(2018)380 final
2018/0202 (COD)

30.5.2018

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο+ (ΕΚΤ+)

COM(2018)382 final
2018/0206 (COD)

30.5.2018

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ σχετικά με τη θέσπιση του προγράμματος «Τελωνεία» για τη συνεργασία στον τομέα των τελωνείων

COM(2018)442 final
2018/0232 (COD)

8.6.2018

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ σχετικά με τη θέσπιση του προγράμματος «Fiscalis» για τη συνεργασία στον τομέα της φορολογίας

COM(2018)443 final
2018/0233 (COD)

8.6.2018

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ περί προγράμματος ανταλλαγών, συνδρομής και κατάρτισης για την προστασία του ευρώ από την παραχάραξη και την κιβδηλεία για την περίοδο 2021-2027 (πρόγραμμα «Pericles IV»)

COM(2018)369 final
2018/0194 (COD)

31.5.2018

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για τη δημιουργία μιας Ευρωπαϊκής Λειτουργίας Σταθεροποίησης Επενδύσεων

COM(2018)387 final
2018/0212 (COD)

31.5.2018

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ σχετικά με τη χρηματοδότηση, τη διαχείριση και την παρακολούθηση της κοινής γεωργικής πολιτικής και την κατάργηση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1306/2013

COM(2018)393 final
2018/0217 (COD)

1.6.2018

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ σχετικά με την τροποποίηση των κανονισμών (ΕΕ) αριθ. 1308/2013 για τη θέσπιση κοινής οργάνωσης των αγορών γεωργικών προϊόντων, (ΕΕ) αριθ. 1151/2012 για τα συστήματα ποιότητας των γεωργικών προϊόντων και των τροφίμων, (ΕΕ) αριθ. 251/2014 για τον ορισμό, την περιγραφή, την παρουσίαση, την επισήμανση και την προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων των αρωματισμένων αμπελοοινικών προϊόντων, (ΕΕ) αριθ. 228/2013 για τον καθορισμό ειδικών μέτρων για τη γεωργία στις εξόχως απόκεντρες περιοχές της Ένωσης και (ΕΕ) αριθ. 229/2013 για τη θέσπιση ειδικών μέτρων για τη γεωργία υπέρ των γεωργικών προϊόντων και των τροφίμων στα μικρά νησιά του Αιγαίου

COM(2018)394 final
2018/0218 (COD)

1.6.2018

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ σχετικά με τη θέσπιση κανόνων για τη στήριξη των στρατηγικών σχεδίων που πρέπει να καταρτίζονται από τα κράτη μέλη στο πλαίσιο της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής (στρατηγικά σχέδια της ΚΓΠ) και να χρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Εγγυήσεων (ΕΓΤΕ) και το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ), και την κατάργηση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1305/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1307/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου

COM(2018)392 final
2018/0216 (COD)

1.6.2018

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για τη σύσταση της διευκόλυνσης «Συνδέοντας την Ευρώπη» και την κατάργηση των κανονισμών (ΕΕ) αριθ. 1316/2013 και (ΕΕ) αριθ. 283/2014

COM(2018)438 final
2018/0228 (COD)

6.6.2018

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για τη θέσπιση προγράμματος για την ενιαία αγορά, την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένων των μικρομεσαίων, και τις ευρωπαϊκές στατιστικές και για την κατάργηση των κανονισμών (ΕΕ) αριθ. 99/2013, (ΕΕ) αριθ. 1287/2013, (ΕΕ) αριθ. 254/2014, (ΕΕ) αριθ. 258/2014, (EΕ) αριθ. 652/2014 και (EΕ) 2017/826

COM(2018)441 final
2018/0231 (COD)

7.6.2018

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για τη θέσπιση του διαστημικού προγράμματος της Ένωσης και του Οργανισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το διαστημικό πρόγραμμα, και για την κατάργηση των κανονισμών (ΕΕ) αριθ. 912/2010, (ΕΕ) αριθ. 1285/2013 και (ΕΕ) αριθ. 377/2014 και της απόφασης αριθ. 541/2014/ΕΕ

COM(2018)447 final
2018/0236 (COD)

6.6.2018

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για τη σύσταση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Άμυνας

COM(2018)476 final
2018/0254 (COD)

13.6.2018

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για τη θέσπιση του προγράμματος του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης και για την κατάργηση του [κανονισμού του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης] και του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 375/2014

COM(2018)440 final
2018/0230 (COD)

11.6.2018

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για τη θέσπιση του προγράμματος «Δημιουργική Ευρώπη» (2021 έως 2027) και την κατάργηση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1295/2013

COM(2018)366 final
2018/0190 (COD)

30.5.2018

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για τη θέσπιση του προγράμματος «Erasmus»: το πρόγραμμα της Ένωσης για την εκπαίδευση, την κατάρτιση, τη νεολαία και τον αθλητισμό, και για την κατάργηση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1288/2013

COM(2018)367 final
2018/0191 (COD)

30.5.2018

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για τον καθορισμό κοινών διατάξεων για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο+, το Ταμείο Συνοχής και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας, και δημοσιονομικών κανόνων για τα εν λόγω Ταμεία και για το Ταμείο Ασύλου και Μετανάστευσης, το Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας και το Μέσο για τη Διαχείριση των Συνόρων και των Θεωρήσεων

COM(2018)375 final
2018/0196 (COD)

29.5.2018

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και το Ταμείο Συνοχής

COM(2018)372 final
2018/0197 (COD)

30.5.2018

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για τη θέσπιση μηχανισμού αντιμετώπισης νομικών και διοικητικών εμποδίων σε διασυνοριακό πλαίσιο

COM(2018)373 final
2018/0198 (COD)

29.5.2018

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για τις ειδικές διατάξεις που διέπουν τον στόχο «Ευρωπαϊκή εδαφική συνεργασία» (Interreg) ο οποίος υποστηρίζεται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και τους μηχανισμούς εξωτερικής χρηματοδότησης

COM(2018)374 final
2018/0199 (COD)

29.5.2018

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ σχετικά με την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) 2015/1588 του Συμβουλίου, της 13ης Ιουλίου 2015, για την εφαρμογή των άρθρων 107 και 108 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ορισμένες κατηγορίες οριζόντιων κρατικών ενισχύσεων

COM(2018)398 final
2018/0222 (NLE) 
6.6.2018

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για τη θέσπιση του προγράμματος-πλαισίου έρευνας και καινοτομίας «Ορίζων Ευρώπη» και των κανόνων συμμετοχής και διάδοσής του

COM(2018)435 final
2018/0224 (COD)

7.6.2018

Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για τη θέσπιση του ειδικού προγράμματος υλοποίησης του προγράμματος Ορίζων Ευρώπη – Πρόγραμμα-πλαίσιο έρευνας και καινοτομίας

COM(2018)436 final
2018/0225 (COD)

7.6.2018

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για τη θέσπιση προγράμματος έρευνας και κατάρτισης της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Ατομικής Ενέργειας για την περίοδο 2021-2025, με το οποίο συμπληρώνεται το πρόγραμμα-πλαίσιο για την έρευνα και την καινοτομία «Ορίζων Ευρώπη»

COM(2018)437 final
2018/0226 (NLE)

7.6.2018

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για τη θέσπιση του προγράμματος Ψηφιακή Ευρώπη για την περίοδο 2021-2027

COM(2018)434 final
2018/0227 (COD)

6.6.2018

6.

Διευκόλυνση «Συνδέοντας την Ευρώπη» 2014-2020: αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ένωση (για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1316/2013).
(Προετοιμασία για το Brexit)

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1316/2013 όσον αφορά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ένωση

COM(2018)568 final
2018/0299 (COD)

1.8.2018

7.

Κοινοί κανόνες και πρότυπα για τους οργανισμούς επιθεώρησης και ελέγχου πλοίων αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ένωση (για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 391/2009).
(Προετοιμασία για το Brexit)

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 391/2009 όσον αφορά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ένωση

COM(2018)567 final
2018/0298 (COD)
1.8.2018

Συνδεδεμένη ψηφιακή ενιαία αγορά

8.

Ψηφιακές συμβάσεις

Πρόταση ΟΔΗΓΙΑΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ σχετικά με ορισμένες πτυχές που αφορούν τις συμβάσεις για την προμήθεια ψηφιακού περιεχομένου*

COM(2015)634 final
2015/0287 (COD) 
9.12.2015

Πρόταση ΟΔΗΓΙΑΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ σχετικά με ορισμένες πτυχές που αφορούν τις συμβάσεις για τις διαδικτυακές και άλλες εξ αποστάσεως πωλήσεις αγαθών*

COM(2015)635 final
2015/0288 (COD) 
9.12.2015

9.

Υλοποίηση και λειτουργία του ονόματος τομέα ανωτάτου επιπέδου .eu

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την υλοποίηση και τη λειτουργία του ονόματος τομέα ανωτάτου επιπέδου .eu και για την κατάργηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 733/2002 και του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 874/2004 της Επιτροπής**

COM(2018)231 final
2018/0110 (COD) 
27.4.2018

10.

Περαιτέρω χρήση πληροφοριών του δημόσιου τομέα (αναδιατύπωση)

Πρόταση ΟΔΗΓΙΑΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την περαιτέρω χρήση πληροφοριών του δημόσιου τομέα (αναδιατύπωση)**

COM(2018)234 final
2018/0111 (COD) 
25.4.2018

11.

Προώθηση της δίκαιης μεταχείρισης και της διαφάνειας για τους επιχειρηματικούς χρήστες επιγραμμικών υπηρεσιών διαμεσολάβησης

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την προώθηση της δίκαιης μεταχείρισης και της διαφάνειας για τους επιχειρηματικούς χρήστες επιγραμμικών υπηρεσιών διαμεσολάβησης*

COM(2018)238 final
2018/0112 (COD) 
26.4.2018

12.

Σεβασμός της ιδιωτικής ζωής και προστασία τον δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα στις ηλεκτρονικές επικοινωνίες

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για τον σεβασμό της ιδιωτικής ζωής και την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα στις ηλεκτρονικές επικοινωνίες και την κατάργηση της οδηγίας 2002/58/ΕΚ (κανονισμός για την ιδιωτική ζωή και τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες)*

COM(2017)10 final
2017/0003 (COD) 
10.1.2017

13.

Ασφάλεια στον κυβερνοχώρο

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ σχετικά με τον ENISA, τον «οργανισμό της ΕΕ για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο», και την κατάργηση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 526/2013, καθώς και σχετικά με την πιστοποίηση της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο στον τομέα της τεχνολογίας πληροφοριών και επικοινωνιών («πράξη για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο»)*

COM(2017)477 final
2017/0225 (COD) 
13.9.2017

 

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για τη σύσταση του ευρωπαϊκού βιομηχανικού, τεχνολογικού και ερευνητικού κέντρου ικανοτήτων στον τομέα της κυβερνοασφάλειας και του δικτύου εθνικών κέντρων συντονισμού Συνεισφορά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη σύνοδο των ηγετών στο Σάλτσμπουργκ στις 19-20 Σεπτεμβρίου 2018**

COM(2018)630 final
2018/0328 (COD) 
12.9.2018

14.

Δέσμη μέτρων για τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας

Πρόταση ΟΔΗΓΙΑΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας στην ψηφιακή ενιαία αγορά*

COM(2016)593 final
2016/0280 (COD) 
14.9.2016

 

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για τον καθορισμό κανόνων σχετικά με την άσκηση των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας και των συγγενικών δικαιωμάτων που ισχύουν για ορισμένες επιγραμμικές μεταδόσεις ραδιοτηλεοπτικών οργανισμών και αναμεταδόσεις τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών προγραμμάτων*

COM(2016)594 final
2016/0284 (COD) 
14.9.2016

Ανθεκτική Ενεργειακή Ένωση συνοδευόμενη από μακρόπνοη πολιτική όσον αφορά την κλιματική αλλαγή

15.

Δέσμη μέτρων για την κινητικότητα και την κλιματική αλλαγή

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ σχετικά με τον καθορισμό προτύπων επιδόσεων για τις εκπομπές CO2 των νέων βαρέων επαγγελματικών οχημάτων**

COM(2018)284 final
2018/0143 (COD)
17.5.2018

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ σχετικά με τα πρότυπα επιδόσεων για τις εκπομπές από τα καινούργια επιβατικά αυτοκίνητα και από τα καινούργια ελαφρά επαγγελματικά οχήματα όσον αφορά τις εκπομπές, στο πλαίσιο της ολοκληρωμένης προσέγγισης της Ένωσης για τη μείωση των εκπομπών CO2 από ελαφρά οχήματα και σχετικά με την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 715/2007 (αναδιατύπωση)*

COM(2017)676 final
2017/0293 (COD) 
8.11.2017

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1073/2009 για τη θέσπιση κοινών κανόνων πρόσβασης στη διεθνή αγορά μεταφορών με πούλμαν και λεωφορεία*

COM(2017)647 final
2017/0288 (COD) 
8.11.2017

Πρόταση ΟΔΗΓΙΑΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την τροποποίηση της οδηγίας 92/106/ΕΟΚ σχετικά με τη θέσπιση κοινών κανόνων για ορισμένες συνδυασμένες εμπορευματικές μεταφορές μεταξύ των κρατών μελών*

COM(2017)648 final
2017/0290 (COD) 
8.11.2017

16.

Πρόταση ΟΔΗΓΙΑΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την τροποποίηση της οδηγίας 2009/33/ΕΕ σχετικά με την προώθηση καθαρών και ενεργειακώς αποδοτικών οχημάτων οδικών μεταφορών*

COM(2017)653 final
2017/0291 (COD) 
8.11.2017

17.

Κοινοί κανόνες για την εσωτερική αγορά φυσικού αερίου: αγωγοί από και προς τρίτες χώρες

Πρόταση ΟΔΗΓΙΑΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την τροποποίηση της οδηγίας 2009/73/ΕΚ σχετικά με τους κοινούς κανόνες για την εσωτερική αγορά φυσικού αερίου**

COM(2017)660 final
2017/0294 (COD) 
8.11.2017

18.

Δέσμη μέτρων για καθαρή ενέργεια

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ σχετικά με την ετοιμότητα αντιμετώπισης κινδύνων στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας και με την κατάργηση της οδηγίας 2005/89/ΕΚ*

COM(2016)862 final
2016/0377 (COD) 
30.11.2016

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την ίδρυση Οργανισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Συνεργασία των Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας (αναδιατύπωση)*

COM(2016)863 final
2016/0378 (COD) 
30.11.2016

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ σχετικά με την εσωτερική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας (αναδιατύπωση)*

COM(2016)861 final
2016/0379 (COD) 
30.11.2016

Πρόταση ΟΔΗΓΙΑΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ σχετικά με τους κοινούς κανόνες για την εσωτερική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας (αναδιατύπωση)*

COM(2016)864 final
2016/0380 (COD) 
30.11.2016

19.

Δέσμη μέτρων «Η Ευρώπη σε κίνηση»

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ σχετικά με μέτρα εξορθολογισμού για την προώθηση της υλοποίησης του διευρωπαϊκού δικτύου μεταφορών**

COM(2018)277 final
2018/0138 (COD)

17.5.2018

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για τη θέσπιση ευρωπαϊκού περιβάλλοντος ναυτιλιακής ενιαίας θυρίδας και για την κατάργηση της οδηγίας 2010/65/ΕΕ**

COM(2018)278 final
2018/0139 (COD)

17.5.2018

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για τις ηλεκτρονικές πληροφορίες σχετικά με τις εµπορευµατικές µεταφορές**

COM(2018)279 final
2018/0140 (COD)

17.5.2018

Πρόταση ΟΔΗΓΙΑΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ σχετικά με την τροποποίηση της οδηγίας 2006/1/ΕΚ για τη χρησιμοποίηση μισθωμένων οχημάτων χωρίς οδηγό στις οδικές εμπορευματικές μεταφορές*

COM(2017)282 final
2017/0113 (COD)

31.5.2017

Πρόταση ΟΔΗΓΙΑΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την τροποποίηση της οδηγίας 1999/62/ΕΚ περί επιβολής τελών στα βαρέα φορτηγά οχήματα που χρησιμοποιούν ορισμένα έργα υποδομής*

COM(2017)275 final
2017/0114 (COD)

31.5.2017

Πρόταση ΟΔΗΓΙΑΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την τροποποίηση της οδηγίας 2006/22/ΕΚ όσον αφορά τις απαιτήσεις επιβολής και τη θέσπιση ειδικών κανόνων σχετικά με την οδηγία 96/71/ΕΚ και την οδηγία 2014/67/ΕΕ για την απόσπαση οδηγών στον τομέα των οδικών μεταφορών**

COM(2017)278 final
2017/0121 (COD)

31.5.2017

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 561/2006, όσον αφορά ελάχιστες απαιτήσεις ως προς τα ανώτατα όρια για τον ημερήσιο και εβδομαδιαίο χρόνο οδήγησης, κατώτατα όρια για τα διαλείμματα και περιόδους ημερήσιας και εβδομαδιαίας ανάπαυσης, και του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 165/2014, όσον αφορά τον εντοπισμό μέσω ταχογράφων**

COM(2017)277 final
2017/0122 (COD)

31.5.2017

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1071/2009 και του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1072/2009 με στόχο την προσαρμογή τους στις εξελίξεις στον κλάδο*

COM(2017)281 final
2017/0123 (COD)
31.5.2017

Πρόταση ΟΔΗΓΙΑΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ σχετικά με τη διαλειτουργικότητα των συστημάτων τηλεδιοδίων και με τη διευκόλυνση της διασυνοριακής ανταλλαγής πληροφοριών για μη καταβολή οδικών τελών στην Ένωση (αναδιατύπωση) (Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)*

COM(2017)280 final
2017/0128 (COD)

31.5.2017

Πρόταση ΟΔΗΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την τροποποίηση της οδηγίας 1999/62/ΕΚ περί επιβολής τελών στα βαρέα φορτηγά οχήματα που χρησιμοποιούν ορισμένα έργα υποδομής, όσον αφορά ορισμένες διατάξεις σχετικά με τη φορολόγηση των οχημάτων*

COM(2017)276 final
2017/0115 (CNS)

31.5.2017

20.

Τερματισμός των εποχικών αλλαγών της ώρας

Πρόταση ΟΔΗΓΙΑΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για τον τερματισμό των εποχικών αλλαγών της ώρας και την κατάργηση της οδηγίας 2000/84/ΕΚ**

COM(2018)639 final
2018/0332 (COD)

12.9.2018

Βαθύτερη και δικαιότερη εσωτερική αγορά με ενισχυμένη βιομηχανική βάση

21.

Δέσμη μέτρων για τη βιώσιμη χρηματοδότηση

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ σχετικά με τη θέσπιση πλαισίου για τη διευκόλυνση των βιώσιμων επενδύσεων**

COM(2018)353 final
2018/0178 (COD)
24.5.2018

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για τις γνωστοποιήσεις σχετικά με τις αειφόρες επενδύσεις και τους κινδύνους βιωσιμότητας και για την τροποποίηση της οδηγίας (ΕΕ) 2016/2341**

COM(2018)354 final
2018/0179 (COD)
24.5.2018

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) 2016/1011 σχετικά με τους δείκτες αναφοράς χαμηλών ανθρακούχων εκπομπών και τους δείκτες αναφοράς θετικού αντικτύπου άνθρακα**

COM(2018)355 final
2018/0180 (COD)
24.5.2018

22.

Διασυνοριακά επενδυτικά κεφάλαια

Πρόταση ΟΔΗΓΙΑΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την τροποποίηση της οδηγίας 2009/65/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και της οδηγίας 2011/61/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου όσον αφορά τη διασυνοριακή διανομή συλλογικών επενδυτικών κεφαλαίων**

COM(2018)92 final
2018/0041 (COD)
12.3.2018

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 575/2013 όσον αφορά τα ανοίγματα υπό τη μορφή καλυμμένων ομολόγων**

COM(2018)93 final
2018/0042 (COD)

12.3.2018

Πρόταση ΟΔΗΓΙΑΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ σχετικά με την έκδοση καλυμμένων ομολόγων και τη δημόσια εποπτεία καλυμμένων ομολόγων και την τροποποίηση της οδηγίας 2009/65/ΕΚ και της οδηγίας 2014/59/ΕΕ**

COM(2018)94 final
2018/0043 (COD)

12.3.2018

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για τη διευκόλυνση της διασυνοριακής διανομής συλλογικών επενδυτικών κεφαλαίων και την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 345/2013 και του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 346/2013**

COM(2018)110 final
2018/0045 (COD)

12.3.2018

23.

Υπηρεσίες πληθοχρηματοδότησης

Πρόταση ΟΔΗΓΙΑΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την τροποποίηση της οδηγίας 2014/65/ΕΕ για τις αγορές χρηματοπιστωτικών μέσων**

COM(2018)99 final
2018/0047 (COD)

8.3.2018

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ σχετικά με τους Ευρωπαίους παρόχους υπηρεσιών πληθοχρηματοδότησης για επιχειρήσεις**

COM(2018)113 final
2018/0048 (COD)

8.3.2018

24.

Ελάχιστη κάλυψη ζημιών για τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 575/2013 όσον αφορά την ελάχιστη κάλυψη ζημιών για τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα*

COM(2018)134 final
2018/0060 (COD)

14.3.2018

25.

Τροποποιήσεις του κανονισμού για τις υποδομές των ευρωπαϊκών αγορών

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 648/2012 σε σχέση με την υποχρέωση εκκαθάρισης, την αναστολή της υποχρέωσης εκκαθάρισης, τις απαιτήσεις αναφοράς, τις τεχνικές μείωσης κινδύνου για συμβάσεις εξωχρηματιστηριακών παραγώγων που δεν εκκαθαρίζονται από κεντρικό αντισυμβαλλόμενο, την εγγραφή και την εποπτεία των αρχείων καταγραφής συναλλαγών και τις απαιτήσεις για αρχεία καταγραφής συναλλαγών**

COM(2017)208 final
2017/0090 (COD)

4.5.2017

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1095/2010 σχετικά με τη σύσταση Ευρωπαϊκής Εποπτικής Αρχής (Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών) και την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 648/2012 όσον αφορά τις διαδικασίες για την αδειοδότηση κεντρικών αντισυμβαλλομένων και τις αρχές που συμμετέχουν καθώς και τις απαιτήσεις για την αναγνώριση κεντρικών αντισυμβαλλομένων τρίτων χωρών**

COM(2017)331 final
2017/0136 (COD)

20.9.2017

26.

Πανευρωπαϊκό ατομικό συνταξιοδοτικό προϊόν (PEPP)

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ σχετικά με τη θέσπιση πανευρωπαϊκού ατομικού συνταξιοδοτικού προϊόντος (PEPP)**

COM(2017)343 final
2017/0143 (COD)

29.6.2017

27.

Καθήκοντα, διακυβέρνηση και χρηματοδότηση των ευρωπαϊκών εποπτικών αρχών

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1093/2010 σχετικά με τη σύσταση Ευρωπαϊκής Εποπτικής Αρχής (Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών)· του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1094/2010 για τη σύσταση Ευρωπαϊκής Εποπτικής Αρχής (Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφαλίσεων και Επαγγελματικών Συντάξεων)· του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1095/2010 σχετικά με τη σύσταση Ευρωπαϊκής Εποπτικής Αρχής (Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών)· του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 345/2013 σχετικά με τις ευρωπαϊκές εταιρείες επιχειρηματικού κεφαλαίου· του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 346/2013 σχετικά με τα ευρωπαϊκά ταμεία κοινωνικής επιχειρηματικότητας· του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 600/2014 για τις αγορές χρηματοπιστωτικών μέσων· του κανονισμού (ΕΕ) 2015/760 σχετικά με τα ευρωπαϊκά μακροπρόθεσμα επενδυτικά κεφάλαια· του κανονισμού (ΕΕ) 2016/1011 σχετικά με τους δείκτες που χρησιμοποιούνται ως δείκτες αναφοράς σε χρηματοοικονομικά μέσα και χρηματοοικονομικές συμβάσεις ή για τη μέτρηση της απόδοσης επενδυτικών κεφαλαίων· και του κανονισμού (ΕΕ) 2017/1129 σχετικά με το ενημερωτικό δελτίο που πρέπει να δημοσιεύεται κατά τη δημόσια προσφορά κινητών αξιών ή κατά την εισαγωγή κινητών αξιών προς διαπραγμάτευση σε ρυθμιζόμενη αγορά**

COM(2017)536 final
2017/0230 (COD)

20.9.2017

Πρόταση ΟΔΗΓΙΑΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την τροποποίηση της οδηγίας 2014/65/ΕΕ για τις αγορές χρηματοπιστωτικών μέσων και της οδηγίας 2009/138/ΕΚ σχετικά με την ανάληψη και την άσκηση δραστηριοτήτων ασφάλισης και αντασφάλισης (Φερεγγυότητα II)**

COM(2017)537 final
2017/0231 (COD)

20.9.2017

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1092/2010 σχετικά με τη μακροπροληπτική επίβλεψη του χρηματοοικονομικού συστήματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τη σύσταση Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Συστημικού Κινδύνου**

COM(2017)538 final
2017/0232 (COD)

20.9.2017

28.

Απαιτήσεις και εποπτεία των επιχειρήσεων επενδύσεων

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ σχετικά με τις απαιτήσεις προληπτικής εποπτείας επιχειρήσεων επενδύσεων και την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 575/2013, του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 600/2014 και του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1093/2010**

COM(2017)790 final
2017/0359 (COD)

20.12.2017

Πρόταση ΟΔΗΓΙΑΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ σχετικά με την προληπτική εποπτεία επιχειρήσεων επενδύσεων και την τροποποίηση των οδηγιών 2013/36/ΕΕ και 2014/65/ΕΕ**

COM(2017)791 final
2017/0358 (COD)

20.12.2017

29.

Δημοσιοποίηση πληροφοριών για τη φορολογία εισοδήματος

Πρόταση ΟΔΗΓΙΑΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την τροποποίηση της οδηγίας 2013/34/ΕΕ όσον αφορά τη δημοσιοποίηση πληροφοριών για τη φορολογία εισοδήματος από ορισμένες επιχειρήσεις και υποκαταστήματα**

COM(2016)198 final
2016/0107 (COD)

12.4.2016

30.

Διαφάνεια και βιωσιμότητα της αξιολόγησης κινδύνου της ΕΕ στην αλυσίδα τροφίμων

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για τη διαφάνεια και τη βιωσιμότητα της αξιολόγησης κινδύνου στην αλυσίδα τροφίμων στην ΕΕ και για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 178/2002 [σχετικά με τη γενική νομοθεσία για τα τρόφιμα], της οδηγίας 2001/18/ΕΚ [για τη σκόπιμη ελευθέρωση ΓΤΟ στο περιβάλλον], του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1829/2003 [για τα γενετικώς τροποποιημένα τρόφιμα και ζωοτροφές], του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1831/2003 [για τις πρόσθετες ύλες στις ζωοτροφές], του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 2065/2003 [για τα αρτύματα καπνιστών τροφίμων], του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1935/2004 [σχετικά με τα υλικά που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα], του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1331/2008 [για την ενιαία διαδικασία έγκρισης για τα πρόσθετα τροφίμων, τα ένζυμα τροφίμων και τις αρωματικές ύλες τροφίμων], του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1107/2009 [σχετικά με τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα] και του κανονισμού (ΕΕ) 2015/2283 [σχετικά με τα νέα τρόφιμα]**

COM(2018)179 final
2018/0088 (COD)

11.4.2018

31.

Κοινωνική διάσταση της εσωτερικής αγοράς

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την ίδρυση Ευρωπαϊκής Αρχής Εργασίας**

COM(2018)131 final
2018/0064 (COD)

13.3.2018

Πρόταση ΟΔΗΓΙΑΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την τροποποίηση της οδηγίας 2004/37/ΕΚ σχετικά με την προστασία των εργαζομένων από τους κινδύνους που συνδέονται με την έκθεση σε καρκινογόνους ή μεταλλαξιογόνους παράγοντες κατά την εργασία (τρίτη δέσμη)**

COM(2018)171 final
2018/0081 (COD)

5/4/2018

Πρόταση ΟΔΗΓΙΑΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για διαφανείς και προβλέψιμους όρους εργασίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση**

COM(2017)797 final
2017/0355 (COD)

21.12.2017

Πρόταση ΟΔΗΓΙΑΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ σχετικά με την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και ιδιωτικής ζωής για τους γονείς και τους φροντιστές και την κατάργηση της οδηγίας 2010/18/ΕΕ του Συμβουλίου**

COM(2017)253 final
2017/0085 (COD)

26.4.2017

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ σχετικά με την ίδρυση του Ευρωπαϊκού Ιδρύματος για τη Βελτίωση των Συνθηκών Διαβίωσης και Εργασίας (Eurofound) και την κατάργηση του κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 1365/75 του Συμβουλίου**

COM(2016)531 final
2016/0256 (COD)

23.8.2016

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ σχετικά με την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 883/2004 για τον συντονισμό των συστημάτων κοινωνικής ασφάλειας και του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 987/2009 για καθορισμό της διαδικασίας εφαρμογής του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 883/2004 (Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ και την Ελβετία)*

COM(2016)815 final
2016/0397 (COD)

13.12.2016

32.

Κοινό σύστημα φόρου προστιθέμενης αξίας: ειδικό καθεστώς μικρών επιχειρήσεων

Πρόταση ΟΔΗΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την τροποποίηση της οδηγίας 2006/112/ΕΚ σχετικά με το κοινό σύστημα φόρου προστιθέμενης αξίας όσον αφορά το ειδικό καθεστώς μικρών επιχειρήσεων**

COM(2018)21 final
2018/0006 (CNS)

18.1.2018

33.

Δίκαιη φορολογία

Πρόταση ΟΔΗΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ σχετικά με το κοινό σύστημα φόρου ψηφιακών υπηρεσιών επί εσόδων που προκύπτουν από την παροχή ορισμένων ψηφιακών υπηρεσιών**

COM(2018)148 final
2018/0073 (CNS)

21.3.2018

Πρόταση οδηγία του Συμβουλίου για τη θέσπιση κανόνων σχετικά με τη φορολόγηση των εταιρειών με σημαντική ψηφιακή παρουσία**

COM(2018)147 final
2018/0072 (CNS)

21.3.2018

34.

Δέσμη μέτρων για τη μεταρρύθμιση του φόρου προστιθέμενης αξίας

Πρόταση ΟΔΗΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την τροποποίηση της οδηγίας 2006/112/ΕΚ όσον αφορά την εναρμόνιση και απλούστευση ορισμένων κανόνων στο σύστημα φόρου προστιθέμενης αξίας και τη θέσπιση του οριστικού συστήματος για τη φορολόγηση των συναλλαγών μεταξύ κρατών μελών**

COM(2017)569 final
2017/0251(CNS)

4.10.2017

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 904/2010 όσον αφορά τον πιστοποιημένο υποκείμενο στον φόρο**

COM(2017)567 final
2017/0248 (CNS)

4.10.2017

35.

Κοινή ενοποιημένη βάση φορολογίας εταιρειών

Πρόταση ΟΔΗΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για κοινή ενοποιημένη βάση φορολογίας εταιρειών (ΚΕΒΦΕ)**

COM(2016)683 final
2016/0336 (CNS)

25.10.2016

Πρόταση ΟΔΗΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για κοινή βάση φορολογίας εταιρειών**

COM(2016)685 final
2016/0337 (CNS)

25.10.2016

36.

Γενικό καθεστώς των ειδικών φόρων κατανάλωσης

Πρόταση ΟΔΗΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για τη θέσπιση του γενικού καθεστώτος των ειδικών φόρων κατανάλωσης (αναδιατύπωση)**

COM(2018)346 final
2018/0176(CNS)

25.5.2018

37.

Αθέμιτες εμπορικές πρακτικές στις σχέσεις μεταξύ επιχειρήσεων στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων

Πρόταση ΟΔΗΓΙΑΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ σχετικά με τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές στις σχέσεις μεταξύ επιχειρήσεων στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων**

COM(2018)173 final
2018/0082 (COD)

12.4.2018

38.

Συμπληρωματικό πιστοποιητικό προστασίας για τα φάρμακα

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 469/2009 περί του συμπληρωματικού πιστοποιητικού προστασίας για τα φάρμακα**

COM(2018)317 final
2018/0161 (COD)

28.5.2018

39.

Δέσμη μέτρων για τις υπηρεσίες

Πρόταση ΟΔΗΓΙΑΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την επιβολή της οδηγίας 2006/123/ΕΚ σχετικά με τις υπηρεσίες στην εσωτερική αγορά, για τη θέσπιση διαδικασίας κοινοποίησης για τα συστήματα χορήγησης άδειας και τις απαιτήσεις που σχετίζονται με υπηρεσίες και για την τροποποίηση της οδηγίας 2006/123/ΕΚ και του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1024/2012 σχετικά με τη διοικητική συνεργασία μέσω του Συστήματος Πληροφόρησης για την Εσωτερική Αγορά**

COM(2016)821 final
2016/0398 (COD)

10.1.2017

Πρόταση ΟΔΗΓΙΑΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για το νομικό και λειτουργικό πλαίσιο της ευρωπαϊκής ηλεκτρονικής κάρτας υπηρεσιών που θεσπίζεται με τον κανονισμό ... [κανονισμός για την ευρωπαϊκή κάρτα υπηρεσιών]**

COM(2016)823 final
2016/0402 (COD)

10.1.2017

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για τη θέσπιση ευρωπαϊκής ηλεκτρονικής κάρτας υπηρεσιών και συναφών διοικητικών διευκολύνσεων**

COM(2016)824 final
2016/0403 (COD)

10.1.2017

40.

Όροι και διαδικασία μέσω της οποίας η Επιτροπή μπορεί να ζητήσει από επιχειρήσεις να παράσχουν πληροφορίες

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για τον καθορισμό των όρων και της διαδικασίας μέσω της οποίας η Επιτροπή μπορεί να ζητήσει από επιχειρήσεις και ενώσεις επιχειρήσεων να παράσχουν πληροφορίες σε σχέση με την εσωτερική αγορά και άλλους συναφείς τομείς**

COM(2017)257 final
2017/0087 (COD)

2.5.2017

41.

Δέσμη μέτρων για τα προϊόντα

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για τη θέσπιση κανόνων και διαδικασιών σχετικά με τη συμμόρφωση με την ενωσιακή νομοθεσία εναρμόνισης για τα προϊόντα και την επιβολή της, καθώς και για την τροποποίηση των κανονισμών (ΕΕ) αριθ. 305/2011, (ΕΕ) αριθ. 528/2012, (ΕΕ) 2016/424, (ΕΕ) 2016/425, (ΕΕ) 2016/426 και (ΕΕ) 2017/1369 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, καθώς και των οδηγιών 2004/42/ΕΚ, 2009/48/ΕΚ, 2010/35/ΕΕ, 2013/29/ΕΕ, 2013/53/ΕΕ, 2014/28/ΕΕ, 2014/29/ΕΕ, 2014/30/ΕΕ, 2014/31/ΕΕ, 2014/32/ΕΕ, 2014/33/ΕΕ, 2014/34/ΕΕ, 2014/35/ΕΕ, 2014/53/ΕΕ, 2014/68/ΕΕ και 2014/90/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου**

COM(2017)795 final
2017/0353 (COD)

19.12.2017

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ σχετικά με την αμοιβαία αναγνώριση των προϊόντων που κυκλοφορούν νόμιμα στην αγορά άλλου κράτους μέλους**

COM(2017)796 final
2017/0354 (COD)

19.12.2017

42.

Δέσμη μέτρων για το εταιρικό δίκαιο

Πρόταση ΟΔΗΓΙΑΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την τροποποίηση της οδηγίας (ΕΕ) 2017/1132 όσον αφορά τη χρήση ψηφιακών εργαλείων και διαδικασιών στον τομέα του εταιρικού δικαίου**

COM(2018)239 final
2018/0113 (COD)

25.4.2018

Πρόταση ΟΔΗΓΙΑΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την τροποποίηση της οδηγίας (ΕΕ) 2017/1132 όσον αφορά τις διασυνοριακές μετατροπές, συγχωνεύσεις και διασπάσεις**

COM(2018)241 final
2018/0114 (COD)

25.4.2018

43.

Διαδικασίες αφερεγγυότητας και απαλλαγής

Πρόταση ΟΔΗΓΙΑΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για τα πλαίσια προληπτικής αναδιάρθρωσης, τη δεύτερη ευκαιρία και μέτρα για την αύξηση της αποτελεσματικότητας των διαδικασιών αναδιάρθρωσης, αφερεγγυότητας και απαλλαγής, καθώς και για την τροποποίηση της οδηγίας 2012/30/ΕΕ**

COM(2016)723 final
2016/0359 (COD)

22.11.2016

44.

Νομοθεσία περί εγκρίσεως τύπου της ΕΕ όσον αφορά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ένωση
(Προετοιμασία για το Brexit)

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για τη συμπλήρωση της νομοθεσίας περί εγκρίσεως τύπου της ΕΕ όσον αφορά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ένωση

COM(2018)397 final
2018/0220 (COD)

4.6.2018

Βαθύτερη και δικαιότερη Οικονομική και Νομισματική Ένωση

45.

Τίτλοι εξασφαλισμένοι με κρατικά ομόλογα (SBBS)

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ σχετικά με τίτλους εξασφαλισμένους με κρατικά ομόλογα (SBBS)*

COM(2018)339 final
2018/0171 (COD)

24.5.2018

46.

Διαχειριστές πιστώσεων, αγοραστές πιστώσεων και ανάκτηση εξασφαλίσεων

Πρόταση ΟΔΗΓΙΑΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για τους διαχειριστές πιστώσεων, τους αγοραστές πιστώσεων και την ανάκτηση εξασφαλίσεων**

COM(2018)135 final
2018/0063 (COD)

14.3.2018

47.

Στήριξη των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στα κράτη μέλη

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1303/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 17ης Δεκεμβρίου 2013, περί καθορισμού κοινών διατάξεων για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, το Ταμείο Συνοχής, το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας και περί καθορισμού γενικών διατάξεων για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, το Ταμείο Συνοχής και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας και για την κατάργηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1083/2006 όσον αφορά τη στήριξη των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στα κράτη μέλη*

COM(2017)826 final
2017/0336 (COD)

6.12.2017

48.

Ενίσχυση της δημοσιονομικής ευθύνης και του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού προσανατολισμού στα κράτη μέλη

Πρόταση ΟΔΗΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ σχετικά με τη θέσπιση διατάξεων για την ενίσχυση της δημοσιονομικής ευθύνης και του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού προσανατολισμού στα κράτη μέλη*

COM(2017)824 final
2017/0335 (CNS)

6.12.2017

49.

 Δέσμη μέτρων για τον τραπεζικό τομέα

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 575/2013 όσον αφορά τον δείκτη μόχλευσης, τον δείκτη καθαρής σταθερής χρηματοδότησης, τις απαιτήσεις ιδίων κεφαλαίων και επιλέξιμων υποχρεώσεων, τον πιστωτικό κίνδυνο αντισυμβαλλομένου, τον κίνδυνο αγοράς, τα ανοίγματα έναντι κεντρικών αντισυμβαλλομένων, τα ανοίγματα έναντι οργανισμών συλλογικών επενδύσεων, τα μεγάλα χρηματοδοτικά ανοίγματα, τις υποχρεώσεις υποβολής αναφορών και δημοσιοποίησης, καθώς και για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 648/2012*

COM(2016)850 final
2016/0360 (COD)

23.11.2016

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 806/2014 όσον αφορά την ικανότητα απορρόφησης ζημιών και ανακεφαλαιοποίησης των πιστωτικών ιδρυμάτων και των επιχειρήσεων επενδύσεων*

COM(2016)851 final
2016/0361 (COD)

23.11.2016

Πρόταση ΟΔΗΓΙΑΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την τροποποίηση της οδηγίας 2014/59/ΕΕ σχετικά με την ικανότητα απορρόφησης των ζημιών και ανακεφαλαιοποίησης των πιστωτικών ιδρυμάτων και επιχειρήσεων επενδύσεων και για την τροποποίηση της οδηγίας 98/26/ΕΚ, της οδηγίας 2002/47/ΕΚ, της οδηγίας 2012/30/ΕΕ, της οδηγίας 2011/35/ΕΕ, της οδηγίας 2005/56/ΕΚ, της οδηγίας 2004/25/ΕΚ και της οδηγίας 2007/36/ΕΚ*

COM(2016)852 final
2016/0362 (COD)

23.11.2016

Πρόταση ΟΔΗΓΙΑΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ η οποία τροποποιεί την οδηγία 2013/36/ΕΕ όσον αφορά τις εξαιρούμενες οντότητες, τις χρηματοδοτικές εταιρείες συμμετοχών, τις μικτές χρηματοοικονομικές εταιρείες συμμετοχών, τις αποδοχές, τα μέτρα και τις εξουσίες εποπτείας και τα μέτρα διατήρησης κεφαλαίου*

COM(2016) 854 final
2016/0364 (COD)

23.11.2016

50.

Ανάκαμψη και εξυγίανση των κεντρικών αντισυμβαλλομένων

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ σχετικά με πλαίσιο για την ανάκαμψη και την εξυγίανση κεντρικών αντισυμβαλλομένων, και για την τροποποίηση των κανονισμών (ΕΕ) αριθ. 1095/2010, (ΕΕ) αριθ. 648/2012, και (ΕΕ) 2015/2365*

COM(2016)856 final
2016/0365 (COD)

28.11.2016

51.

Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασφάλισης Καταθέσεων

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 806/2014 με σκοπό τη θέσπιση Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασφάλισης Καταθέσεων*

COM(2015)586 final
2015/0270 (COD)

24.11.2015

52.

Ενιαία εκπροσώπηση της ζώνης του ευρώ στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο

Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για τη θέσπιση μέτρων με σκοπό τη σταδιακή καθιέρωση ενιαίας εκπροσώπησης της ζώνης του ευρώ στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο**

COM(2015)603 final
2015/250 (NLE)

21.10.2015

53.

Καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες

Τροποποιημένη Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1093/2010 σχετικά με τη σύσταση Ευρωπαϊκής Εποπτικής Αρχής (Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών), του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1094/2010 για τη σύσταση Ευρωπαϊκής Εποπτικής Αρχής (Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφαλίσεων και Επαγγελματικών Συντάξεων), του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1095/2010 σχετικά με τη σύσταση Ευρωπαϊκής Εποπτικής Αρχής (Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών), του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 345/2013 σχετικά με τις ευρωπαϊκές εταιρείες επιχειρηματικού κεφαλαίου, του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 346/2013 σχετικά με τα ευρωπαϊκά ταμεία κοινωνικής επιχειρηματικότητας, του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 600/2014 για τις αγορές χρηματοπιστωτικών μέσων, του κανονισμού (ΕΕ) 2015/760 σχετικά με τα ευρωπαϊκά μακροπρόθεσμα επενδυτικά κεφάλαια, του κανονισμού (ΕΕ) 2016/1011 σχετικά με τους δείκτες που χρησιμοποιούνται ως δείκτες αναφοράς σε χρηματοοικονομικά μέσα και χρηματοοικονομικές συμβάσεις ή για τη μέτρηση της απόδοσης επενδυτικών κεφαλαίων, του κανονισμού (ΕΕ) 2017/1129 σχετικά με το ενημερωτικό δελτίο που πρέπει να δημοσιεύεται κατά τη δημόσια προσφορά κινητών αξιών ή κατά την εισαγωγή κινητών αξιών προς διαπραγμάτευση σε ρυθμιζόμενη αγορά και της οδηγίας (ΕΕ) 2015/849 σχετικά με την πρόληψη της χρησιμοποίησης του χρηματοπιστωτικού συστήματος για τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες ή για τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας**

COM(2018)646 final

2017/0230 (COD)

12.9.2018

54.

Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την ίδρυση του Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου*

COM(2017)827 final
2017/0333 (APP)

6.12.2017

55.

Πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την επέκταση στα μη συμμετέχοντα κράτη μέλη της εφαρμογής του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. .../2018 για τη θέσπιση προγράμματος ανταλλαγών, συνδρομής και κατάρτισης για την προστασία του ευρώ από την παραχάραξη και την κιβδηλεία για την περίοδο μετά το 2020 (πρόγραμμα «Pericles IV»)

COM(2018)371 final
2018/0219 (APP)

31.5.2018

Εμπόριο: Μια ισορροπημένη και προοδευτική εμπορική πολιτική για την τιθάσευση της παγκοσμιοποίησης

56.

Έλεγχος των άμεσων ξένων επενδύσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για τη θέσπιση πλαισίου για τον έλεγχο των άμεσων ξένων επενδύσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση*

COM(2017)487 final
2017/0224 (COD)

13.9.2017

57.

Τροποποιημένη πρόταση, Πρόσβαση των αγαθών και των υπηρεσιών τρίτων χωρών στην εσωτερική αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης
(Σύναψη δημοσίων συμβάσεων με τρίτες χώρες)

Τροποποιημένη Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ σχετικά με την πρόσβαση των αγαθών και υπηρεσιών τρίτων χωρών στην εσωτερική αγορά της Ένωσης στον τομέα των δημοσίων συμβάσεων και τις διαδικασίες που υποστηρίζουν τις διαπραγματεύσεις σχετικά με την πρόσβαση των αγαθών και υπηρεσιών της Ένωσης στις αγορές δημοσίων συμβάσεων τρίτων χωρών**

COM(2016)34 final
2012/0060 (COD) 29.1.2016

58.

Δασμολογικές ποσοστώσεις που περιλαμβάνονται στον πίνακα του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ένωση
(Προετοιμασία για το Brexit)

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ σχετικά με την κατανομή των δασμολογικών ποσοστώσεων που περιλαμβάνονται στον πίνακα ΠΟΕ της Ένωσης μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ένωση και την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 32/2000 του Συμβουλίου

COM(2018)312 final
2018/0158 (COD)

22.5.2018

Χώρος δικαιοσύνης και θεμελιωδών δικαιωμάτων με βάση την αμοιβαία εμπιστοσύνη

59.

Κυκλοφορία στην αγορά και χρήση πρόδρομων ουσιών εκρηκτικών υλών

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ σχετικά με την κυκλοφορία στην αγορά και τη χρήση πρόδρομων ουσιών εκρηκτικών υλών, για την τροποποίηση του παραρτήματος XVII του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1907/2006 και την κατάργηση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 98/2013 σχετικά με την κυκλοφορία στην αγορά και τη χρήση πρόδρομων ουσιών εκρηκτικών υλών**

COM(2018)209 final
2018/0103 (COD)

17.4.2018

60.

Χρήση χρηματοοικονομικών και άλλων πληροφοριών για την πρόληψη, την ανίχνευση, τη διερεύνηση ή τη δίωξη ορισμένων ποινικών αδικημάτων

Πρόταση ΟΔΗΓΙΑΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για τη θέσπιση κανόνων με σκοπό τη διευκόλυνση της χρήσης χρηματοοικονομικών και άλλων πληροφοριών για την πρόληψη, την ανίχνευση, τη διερεύνηση ή τη δίωξη ορισμένων ποινικών αδικημάτων και την κατάργηση της απόφασης 2000/642/ΔΕΥ του Συμβουλίου*

COM(2018)213 final
2018/0105 (COD)

17.4.2018

61.

Καταπολέμηση της απάτης και της πλαστογραφίας που αφορούν τα μέσα πληρωμής πλην των μετρητών

Πρόταση ΟΔΗΓΙΑΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την καταπολέμηση της απάτης και της πλαστογραφίας που αφορούν τα μέσα πληρωμής πλην των μετρητών, και την αντικατάσταση της απόφασης-πλαισίου 2001/413/ΔΕΥ του Συμβουλίου**

COM(2017)489 final
2017/0226 (COD)

13.9.2017

62.

Διαλειτουργικότητα μεταξύ των συστημάτων πληροφοριών της ΕΕ

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για τη θέσπιση πλαισίου διαλειτουργικότητας μεταξύ των συστημάτων πληροφοριών της ΕΕ (σύνορα και θεωρήσεις) και την τροποποίηση της απόφασης 2004/512/ΕΚ του Συμβουλίου, του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 767/2008, της απόφασης 2008/633/ΔΕΥ του Συμβουλίου, του κανονισμού (ΕΕ) 2016/399 και του κανονισμού (ΕΕ) 2017/2226*

COM(2017)793 final
2017/0351 (COD)

12.12.2017

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ σχετικά με τη θέσπιση πλαισίου για τη διαλειτουργικότητα μεταξύ των συστημάτων πληροφοριών της ΕΕ (αστυνομική και δικαστική συνεργασία, άσυλο και μετανάστευση)*

COM(2017)794 final
2017/0352 (COD)

12.12.2017

63.

Πρόληψη της διάδοσης τρομοκρατικού περιεχομένου στο διαδίκτυο

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ σχετικά με την πρόληψη της διάδοσης τρομοκρατικού περιεχομένου στο διαδίκτυο Συμβολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη σύνοδο των ηγετών, της 19ης-20ής Σεπτεμβρίου 2018, στο Σάλτσμπουργκ**

COM(2018)640 final
2018/0331 (COD)

12.9.2018

64.

Μηχανισμός πολιτικής προστασίας της Ένωσης

Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την τροποποίηση της απόφασης αριθ. 1313/2013/ΕΕ περί μηχανισμού πολιτικής προστασίας της Ένωσης**

COM(2017)772 final
2017/0309 (COD)

23.11.2017

65.

Προστασία των καταναλωτών

Πρόταση ΟΔΗΓΙΑΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ σχετικά με τις αντιπροσωπευτικές αγωγές για την προστασία των συλλογικών συμφερόντων των καταναλωτών και με την κατάργηση της οδηγίας 2009/22/ΕΚ**

COM(2018)184 final
2018/0089 (COD)

11.4.2018

Πρόταση ΟΔΗΓΙΑΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την τροποποίηση της οδηγίας 93/13/ΕΟΚ του Συμβουλίου, της 5ης Απριλίου 1993, της οδηγίας 98/6/EΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της οδηγίας 2005/29/EΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και της οδηγίας 2011/83/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου όσον αφορά την καλύτερη επιβολή και τον εκσυγχρονισμό των κανόνων της ΕΕ για την προστασία των καταναλωτών**

COM(2018)185 final
2018/0090 (COD)

11.4.2018

66.

Ενίσχυση της ασφάλειας των δελτίων ταυτότητας

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την ενίσχυση της ασφάλειας των δελτίων ταυτότητας των πολιτών της Ένωσης και των εγγράφων διαμονής που εκδίδονται για πολίτες της Ένωσης και τα μέλη των οικογενειών τους που ασκούν το δικαίωμα ελεύθερης κυκλοφορίας**

COM(2018)212 final
2018/0104 (COD)

17.4.2018

67.

Πρόταση για την προστασία των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος

Πρόταση ΟΔΗΓΙΑΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ σχετικά με την προστασία των προσώπων που καταγγέλλουν παραβάσεις του δικαίου της Ένωσης**

COM(2018)218 final
2018/0106 (COD)

23.4.2018

68.

Ευρωπαϊκή εντολή υποβολής και ευρωπαϊκή εντολή διατήρησης ηλεκτρονικών αποδεικτικών στοιχείων σε ποινικές υποθέσεις

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ σχετικά με την ευρωπαϊκή εντολή υποβολής και την ευρωπαϊκή εντολή διατήρησης ηλεκτρονικών αποδεικτικών στοιχείων σε ποινικές υποθέσεις*

COM(2018)225 final
2018/0108 (COD)

17.4.2018

69.

Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών Ποινικού Μητρώου

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για τη θέσπιση κεντρικού συστήματος εντοπισμού των κρατών μελών που διαθέτουν πληροφορίες σχετικά με καταδικαστικές αποφάσεις εις βάρος υπηκόων τρίτων χωρών και ανιθαγενών (ΥΤΧ/TCN), με σκοπό τη συμπλήρωση και υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Συστήματος Πληροφοριών Ποινικού Μητρώου (ECRIS), και για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1077/2011 (σύστημα ECRIS-TCN)*

COM(2017)344 final
2017/0144 (COD)

29.6.2017

Πρόταση ΟΔΗΓΙΑΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την τροποποίηση της απόφασης-πλαισίου 2009/315/ΔΕΥ του Συμβουλίου όσον αφορά την ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με υπηκόους τρίτων χωρών και όσον αφορά το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών Ποινικού Μητρώου (ECRIS), και για την αντικατάσταση της απόφασης 2009/316/ΔΕΥ του Συμβουλίου*

COM(2016)7 final
2016/0002 (COD)

19.1.2016

70.

Προσωρινό ταξιδιωτικό έγγραφο της ΕΕ

Πρόταση ΟΔΗΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για τη θέσπιση προσωρινού ταξιδιωτικού εγγράφου της ΕΕ και για την κατάργηση της απόφασης 96/409/ΚΕΠΠΑ**

COM(2018)358 final
2018/0186 (CNS)

31.5.2018

71.

Αστικές και εμπορικές υποθέσεις

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1393/2007 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου περί επιδόσεως και κοινοποιήσεως στα κράτη μέλη δικαστικών και εξωδίκων πράξεων σε αστικές ή εμπορικές υποθέσεις («επίδοση ή κοινοποίηση πράξεων»)**

COM(2018)379 final
2018/0204 (COD)

31.5.2018

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1206/2001 του Συμβουλίου, της 28ης Μαΐου 2001, για τη συνεργασία μεταξύ των δικαστηρίων των κρατών μελών κατά τη διεξαγωγή αποδείξεων σε αστικές ή εμπορικές υποθέσεις**

COM(2018)378 final
2018/0203 (COD)

31.5.2018

72.

Πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την προστασία του προϋπολογισμού της Ένωσης στην περίπτωση γενικευμένων ελλείψεων όσον αφορά το κράτος δικαίου στα κράτη μέλη

COM(2018)324 final
2018/0136 (COD)

2.5.2018

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για τη θέσπιση του προγράμματος της ΕΕ για την καταπολέμηση της απάτης

COM(2018)386 final
2018/0211 (COD)

30.5.2018

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για τη θέσπιση του προγράμματος για τη θέσπιση του προγράμματος «Δικαιώματα και αξίες»

COM(2018)383 final
2018/0207 (COD)

30.5.2018

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για τη θέσπιση του προγράμματος «Δικαιοσύνη»

COM(2018)384 final
2018/0208 (COD)

30.5.2018

Προς μια νέα πολιτική μετανάστευσης

73.

Κώδικας θεωρήσεων

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 810/2009 για τη θέσπιση κοινοτικού κώδικα θεωρήσεων (κώδικας θεωρήσεων)**

COM(2018)252 final
2018/0061 (COD)

14.3.2018

74.

Συστήματα πληροφοριών για τις θεωρήσεις

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 767/2008, του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 810/2009, του κανονισμού (ΕΕ) 2017/2226, του κανονισμού (ΕΕ) 2016/399, του κανονισμού ΧΧ/2018 [κανονισμός για τη διαλειτουργικότητα] και της απόφασης 2004/512/ΕΚ, και για την κατάργηση της απόφασης 2008/633/ΔΕΥ του Συμβουλίου**

COM(2018)302 final
2018/0152 (COD)

16.5.2018

75.

Ευρωπαϊκό δίκτυο αξιωματικών συνδέσμων μετανάστευσης

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για τη δημιουργία ευρωπαϊκού δικτύου αξιωματικών συνδέσμων μετανάστευσης (αναδιατύπωση)**

COM(2018)303 final
2018/0153 (COD)

16.5.2018

76.

Προσωρινή επαναφορά των ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) 2016/399 όσον αφορά τους κανόνες που εφαρμόζονται για την προσωρινή επαναφορά των ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα**

COM(2017)571 final
2017/0245 (COD)

27.9.2017

77.

Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή και για την κατάργηση της κοινής δράσης 98/700/ΔΕΥ του Συμβουλίου, του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1052/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και του κανονισμού (ΕΕ) 2016/1624 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου Συμβολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη σύνοδο των ηγετών στο Σάλτσμπουργκ στις 19-20 Σεπτεμβρίου 2018**

COM(2018)631 final
2018/0330 (COD)

12.9.2018

78.

Πολιτική επιστροφής

Πρόταση ΟΔΗΓΙΑΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ σχετικά με τους κοινούς κανόνες και διαδικασίες στα κράτη μέλη για την επιστροφή των παρανόμως διαμενόντων υπηκόων τρίτων χωρών (αναδιατύπωση) Συμβολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη σύνοδο των ηγετών στο Salzburg (19-20 Σεπτεμβρίου 2018)**

COM(2018)634 final
2018/0329 (COD)

12.9.2018

79.

Είσοδος και διαμονή υπηκόων τρίτων χωρών με σκοπό την απασχόληση υψηλών δεξιοτήτων («πρόταση για μπλε κάρτα»)

Πρόταση ΟΔΗΓΙΑΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ σχετικά με τις προϋποθέσεις εισόδου και διαμονής υπηκόων τρίτων χωρών με σκοπό την απασχόληση υψηλών δεξιοτήτων*

COM(2016)378 final
2016/0176 (COD)

7.6.2016

80.

Κοινό ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ σχετικά με τον Οργανισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Άσυλο και την κατάργηση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 439/2010

Τροποποιημένη Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ σχετικά με τον Οργανισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Άσυλο και την κατάργηση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 439/2010 Συμβολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη σύνοδο των ηγετών στο Σάλτσμπουργκ στις 19-20 Σεπτεμβρίου 2018**

COM(2016)271 final

COM(2018)633 final
2016/0131 (COD)
12.9.2018

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ σχετικά με τη θέσπιση του «Eurodac» για την αντιπαραβολή δακτυλικών αποτυπωμάτων για την αποτελεσματική εφαρμογή του [κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 604/2013 για τη θέσπιση των κριτηρίων και μηχανισμών για τον προσδιορισμό του κράτους μέλους που είναι υπεύθυνο για την εξέταση αίτησης διεθνούς προστασίας που υποβάλλεται σε κράτος μέλος από υπήκοο τρίτης χώρας ή από απάτριδα], για την ταυτοποίηση παρανόμως διαμενόντων υπηκόων τρίτων χωρών ή απατρίδων και σχετικά με αιτήσεις αντιπαραβολής με τα δεδομένα Eurodac που υποβάλλουν οι αρχές επιβολής του νόμου των κρατών μελών και η Ευρωπόλ για σκοπούς επιβολής του νόμου (αναδιατύπωση)*

COM(2016)272 final
2016/0132 (COD)

4.5.2016

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για τη θέσπιση των κριτηρίων και μηχανισμών για τον προσδιορισμό του κράτους μέλους που είναι υπεύθυνο για την εξέταση αίτησης διεθνούς προστασίας που υποβάλλεται σε κράτος μέλος από υπήκοο τρίτης χώρας ή από απάτριδα (αναδιατύπωση)* (μεταρρύθμιση του συστήματος του Δουβλίνου)

COM(2016)270 final
2016/0133 (COD)

4.5.2016

Πρόταση ΟΔΗΓΙΑΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ σχετικά με τις απαιτήσεις για την υποδοχή των αιτούντων διεθνή προστασία (αναδιατύπωση)*

COM(2016)465 final
2016/0222 (COD)

13.7.2016

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ σχετικά με τις απαιτήσεις για την αναγνώριση των υπηκόων τρίτων χωρών ή των απάτριδων ως δικαιούχων διεθνούς προστασίας, για ένα ενιαίο καθεστώς για τους πρόσφυγες ή για τα άτομα που δικαιούνται επικουρική προστασία και για το περιεχόμενο της παρεχόμενης προστασίας και για την τροποποίηση της οδηγίας του Συμβουλίου 2003/109/ΕΚ, της 25ης Νοεμβρίου 2003, σχετικά με το καθεστώς των υπηκόων τρίτων χωρών που είναι επί μακρόν διαμένοντες*

COM(2016)466 final
2016/0223 (COD)

13.7.2016

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για τη θέσπιση κοινής διαδικασίας διεθνούς προστασίας στην Ένωση και την κατάργηση της οδηγίας 2013/32/ΕΕ*

COM(2016)467 final
2016/0224 (COD)

13.7.2016

81.

Πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για τη θέσπιση του μέσου χρηματοδοτικής στήριξης για τη διαχείριση των συνόρων και των θεωρήσεων στο πλαίσιο του Ταμείου για την ολοκληρωμένη διαχείριση των συνόρων

COM(2018)473 final
2018/0249 (COD)

12.6.2018

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για τη θέσπιση του Ταμείου Ασύλου και Μετανάστευσης

COM(2018) 471 final
2018/0248 (COD)

12.6.2018

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για τη θέσπιση του Ταμείου Εσωτερικής Ασφάλειας

COM(2018)472 final
2018/0250 (COD)

13.6.2018

Ισχυρότερος παγκόσμιος παράγοντας

82.

Πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για τη θέσπιση, στο πλαίσιο του Ταμείου για την ολοκληρωμένη διαχείριση των συνόρων, του μέσου χρηματοδοτικής στήριξης για τον εξοπλισμό τελωνειακών ελέγχων

COM(2018)474 final
2018/0258 (COD)

12.6.2018

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για τη θέσπιση Μηχανισμού Γειτονίας, Ανάπτυξης και Διεθνούς Συνεργασίας

COM(2018)460 final
2018/0243 (COD)

14.6.2018

Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για τη σύνδεση των Υπερπόντιων Χωρών και Εδαφών με την Ευρωπαϊκή Ένωση, συμπεριλαμβανομένων των σχέσεων μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αφενός, και της Γροιλανδίας και του Βασιλείου της Δανίας, αφετέρου («απόφαση για τη σύνδεση ΥΧΕ-ΕΕ»)

COM(2018)461 final
2018/0244 (CNS)

14.6.2018

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για τη θέσπιση Ευρωπαϊκού Μηχανισμού στον τομέα της Πυρηνικής Ασφάλειας, που συμπληρώνει τον Μηχανισμό Γειτονίας, Ανάπτυξης και Διεθνούς Συνεργασίας βάσει της Συνθήκης Ευρατόμ

COM(2018)462 final
2018/0245 (NLE)

14.6.2018

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για τη θέσπιση του Μηχανισμού Προενταξιακής Βοήθειας (ΜΠΒ ΙΙΙ)

COM(2018)465 final
2018/0247 (COD)

16.6.2018

Πρόταση της Ύπατης Εκπροσώπου της Ένωσης για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, με την υποστήριξη της Επιτροπής, προς το Συμβούλιο σχετικά με την έκδοση απόφασης του Συμβουλίου για τη θέσπιση Ευρωπαϊκού Μηχανισμού για την Ειρήνη (μέσο εκτός προϋπολογισμού για το χρονικό διάστημα του επόμενου πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου)

HR(2018)94



Ένωση δημοκρατικής αλλαγής

83.

Επιτροπολογία

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την προσαρμογή διαφόρων νομικών πράξεων οι οποίες προβλέπουν τη χρήση της κανονιστικής διαδικασίας με έλεγχο στα άρθρα 290 και 291 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης**

COM(2016)799 final
2016/0400 (COD)

14.12.2016

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την προσαρμογή διαφόρων νομικών πράξεων στον τομέα της δικαιοσύνης οι οποίες προβλέπουν τη χρήση της κανονιστικής διαδικασίας με έλεγχο στο άρθρο 290 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης

COM(2016)798 final

2016/0399 (COD)

14.12.2016

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 182/2011 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τη θέσπιση κανόνων και γενικών αρχών σχετικά με τους τρόπους ελέγχου από τα κράτη μέλη της άσκησης των εκτελεστικών αρμοδιοτήτων από την Επιτροπή

COM(2017)85 final
2017/035 (COD)

14.2.2017

84.

Προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα στο πλαίσιο των εκλογών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ, Ευρατόμ) αριθ. 1141/2014 όσον αφορά τη διαδικασία ελέγχου σχετικά με παραβάσεις των κανόνων προστασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα στο πλαίσιο των εκλογών για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Συμβολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη σύνοδο των ηγετών, της 19ης-20ής Σεπτεμβρίου 2018, στο Σάλτσμπουργκ**

COM(2018)636 final
2018/0336 (COD)

12.9.2018

85.

Ευρωπαϊκή πρωτοβουλία πολιτών

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ σχετικά με την Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών*

COM(2017)482 final
2017/0220 (COD)

13.9.2017

Παράρτημα IV: Αποσύρσεις 4

Αριθ.

COM/ Διοργανικά στοιχεία αναφοράς

Τίτλος

Λόγοι απόσυρσης

Οικονομικές και χρηματοοικονομικές υποθέσεις, φορολογία και τελωνεία

1.

SEC(2008)2302 final

Σύσταση για ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ με την οποία εξουσιοδοτείται η Επιτροπή να διαπραγματευθεί συμφωνία με το Βασίλειο της Νορβηγίας για την εφαρμογή μέτρων ισοδύναμων με εκείνα που θεσπίζονται στην οδηγία 2003/48/ΕΚ του Συμβουλίου, της 3ης Ιουνίου 2003, για τη φορολόγηση των υπό μορφή τόκων εισοδημάτων από αποταμιεύσεις

Άνευ αντικειμένου: Το θέμα καλύπτεται από το κοινό πρότυπο αναφοράς (Common Reporting Standard, CRS) σε φορολογικές υποθέσεις, το οποίο αναπτύχθηκε ως απάντηση σε αίτημα της ομάδας G20 και εγκρίθηκε από το Συμβούλιο του ΟΟΣΑ στις 15 Ιουλίου 2014. Η πολυμερής συμφωνία για την εφαρμογή των κοινών προτύπων αναφοράς καλύπτει την ΕΕ και τη Νορβηγία.

2.

COM(2009)644 τελικό

2008/0234 (CNS)

Τροποποιημένη πρόταση Απόφαση του Συμβουλίου σχετικά με την υπογραφή, εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και την προσωρινή εφαρμογή της συμφωνίας συνεργασίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών μελών της, αφενός, και του Πριγκιπάτου του Λιχτενστάιν, αφετέρου, για την καταπολέμηση της απάτης και κάθε άλλης παράνομης δραστηριότητας εις βάρος των οικονομικών τους συμφερόντων και για την εξασφάλιση της ανταλλαγής πληροφοριών στον φορολογικό τομέα

Άνευ αντικειμένου: Το θέμα καλύπτεται από τη συμφωνία ΕΕ-Λιχτενστάιν σχετικά με τη φορολόγηση των αποταμιεύσεων όπως τροποποιήθηκε το 2015 («συμφωνία για την αυτόματη ανταλλαγή φορολογικών πληροφοριών»), η οποία συνάδει με το κοινό πρότυπο αναφοράς του ΟΟΣΑ σε φορολογικές υποθέσεις (CRS).

3.

COM(2009)648 τελικό

2008/0234 (CNS)

Τροποποιημένη πρόταση Απόφαση του Συμβουλίου σχετικά με την υπογραφή, εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της συμφωνίας συνεργασίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών μελών της, αφενός, και του Πριγκιπάτου του Λιχτενστάιν, αφετέρου, για την καταπολέμηση της απάτης και κάθε άλλης παράνομης δραστηριότητας εις βάρος των οικονομικών τους συμφερόντων και για την εξασφάλιση της ανταλλαγής πληροφοριών στον φορολογικό τομέα

Άνευ αντικειμένου: Το θέμα καλύπτεται από τη συμφωνία ΕΕ-Λιχτενστάιν σχετικά με τη φορολόγηση των αποταμιεύσεων όπως τροποποιήθηκε το 2015 («συμφωνία για την αυτόματη ανταλλαγή φορολογικών πληροφοριών»), η οποία συνάδει με το κοινό πρότυπο αναφοράς του ΟΟΣΑ σε φορολογικές υποθέσεις (CRS).

Θαλάσσιες υποθέσεις και αλιεία

4.

COM(2012)021 τελικό 2012/0013 (COD)

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ σχετικά με την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1342/2008 του Συμβουλίου, της 18ης Δεκεμβρίου 2008, για τη σύσταση μακροπρόθεσμου σχεδίου για τα αποθέματα γάδου και τις αλιευτικές δραστηριότητες που εκμεταλλεύονται τα αποθέματα αυτά

Άνευ αντικειμένου: Το θέμα καλύπτεται από νέο πολυετές σχέδιο διαχείρισης της Βόρειας Θάλασσας (ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) 2018/973, ΕΕ L 179 της 16.7.2018).

Ασφάλεια και μετανάστευση

5.

COM(2016) 491 final

2016/0236 (COD)

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για τη θέσπιση ενωσιακού συστήματος πιστοποίησης του εξοπλισμού ελέγχου προστασίας των αερομεταφορών από έκνομες ενέργειες

Μετά τη διεξαγωγή διοργανικών συζητήσεων, συμφωνήθηκε ότι η δημιουργία συστήματος πιστοποίησης της ΕΕ θα μπορούσε να επιτευχθεί καλύτερα με τροποποίηση της εκτελεστικής νομοθεσίας βάσει του άρθρου 4 παράγραφος 3 και του άρθρου 18 στοιχείο α) του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 300/2008 για τη θέσπιση κοινών κανόνων στο πεδίο της ασφάλειας της πολιτικής αεροπορίας. Η Επιτροπή θα ξεκινήσει τις προπαρασκευαστικές εργασίες για την πιθανή τροποποίηση της εκτελεστικής νομοθεσίας του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 300/2008.

6.

COM(2015) 452 final

2015/0211 (COD)

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για τη θέσπιση ενωσιακού κοινού καταλόγου ασφαλών χωρών καταγωγής για τους σκοπούς της οδηγίας 2013/32/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με κοινές διαδικασίες για τη χορήγηση και ανάκληση του καθεστώτος διεθνούς προστασίας, και για την τροποποίηση της οδηγίας 2013/32/ΕΕ

Επικαιροποιημένη προσέγγιση του θέματος αυτού παρατίθεται στην πρόταση κανονισμού για τις διαδικασίες ασύλου (COM(2016)467 final), η οποία επί του παρόντος εξετάζεται στο πλαίσιο της διοργανικής διαδικασίας ως μέρος της δέσμης μέτρων για τη μεταρρύθμιση του κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου.

7.

COM(2014) 382 final

2014/0202 (COD)

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 604/2013 όσον αφορά τον προσδιορισμό του κράτους μέλους που είναι υπεύθυνο για την εξέταση της αίτησης διεθνούς προστασίας ασυνόδευτων ανηλίκων των οποίων κανένα μέλος της οικογένειας, αδελφός ή συγγενής δεν ευρίσκεται νόμιμα σε κράτος μέλος

Επικαιροποιημένη προσέγγιση του θέματος αυτού παρατίθεται στην πρόταση για τη μεταρρύθμιση του συστήματος του Δουβλίνου (COM(2016)270 final), η οποία επί του παρόντος εξετάζεται στο πλαίσιο της διοργανικής διαδικασίας ως μέρος της δέσμης μέτρων για τη μεταρρύθμιση του κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου.

8.

COM(2015) 450 final

2015/0208/COD

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για τη θέσπιση μηχανισμού μετεγκατάστασης λόγω κρίσης και την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 604/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 26ης Ιουνίου 2013, για τη θέσπιση των κριτηρίων και μηχανισμών για τον προσδιορισμό του κράτους μέλους που είναι υπεύθυνο για την εξέταση αίτησης διεθνούς προστασίας που υποβάλλεται σε κράτος μέλος από υπήκοο τρίτης χώρας ή από απάτριδα

Επικαιροποιημένη προσέγγιση του θέματος αυτού παρατίθεται στην πρόταση για τη μεταρρύθμιση του συστήματος του Δουβλίνου (COM(2016)270 final), η οποία επί του παρόντος εξετάζεται στο πλαίσιο της διοργανικής διαδικασίας ως μέρος της δέσμης μέτρων για τη μεταρρύθμιση του κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου.

9.

COM(2018)167 final

Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ με την οποία η Επιτροπή εξουσιοδοτείται να εγκρίνει, εξ ονόματος της Ένωσης, το Παγκόσμιο Σύμφωνο για ασφαλή, ομαλή και νόμιμη μετανάστευση στον τομέα της συνεργασίας για την ανάπτυξη

Η πρόταση δεν είναι πλέον αναγκαία διότι η έγκριση του Παγκόσμιου Συμφώνου θα υποβληθεί σε διαδικασία δύο σταδίων, η οποία περιλαμβάνει την έγκριση του αποτελέσματος της διαπραγμάτευσης στη Διακυβερνητική Διάσκεψη και στη συνέχεια την επίσημη έγκρισή του με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Πρόταση που συνδέεται με το έγγραφο COM(2018)168.

10.

COM(2018)168 final

Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ με την οποία η Επιτροπή εξουσιοδοτείται να εγκρίνει, εξ ονόματος της Ένωσης, το Παγκόσμιο Σύμφωνο για ασφαλή, ομαλή και νόμιμη μετανάστευση στον τομέα της μεταναστευτικής πολιτικής

Η πρόταση δεν είναι πλέον αναγκαία διότι η έγκριση του Συμφώνου θα υποβληθεί σε διαδικασία δύο σταδίων, η οποία περιλαμβάνει την έγκριση του αποτελέσματος της διαπραγμάτευσης στη Διακυβερνητική Διάσκεψη και στη συνέχεια την επίσημη έγκρισή του με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Παράρτημα V: Κατάλογος προβλεπόμενων καταργήσεων

Αριθ.

Τομέας πολιτικής

Τίτλος

Λόγοι κατάργησης

1.

Ένωση κεφαλαιαγορών

Οδηγία 2001/34/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 28ης Μαΐου 2001, σχετικά με την εισαγωγή κινητών αξιών σε χρηματιστήριο αξιών και τις πληροφορίες επί των αξιών αυτών που πρέπει να δημοσιεύονται

Οι περισσότερες από τις απαιτήσεις της οδηγίας αυτής καλύπτονται πλέον από την οδηγία 2013/50/ΕΚ (τροποποιημένη οδηγία για τη διαφάνεια) και από τον κανονισμό για το ενημερωτικό δελτίο. Οι υπόλοιπες εφαρμοστέες διατάξεις της οδηγίας 2001/34/ΕΚ μπορούν να καταργηθούν.

2.

Φορολογία και τελωνεία

Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 964/2007 της Επιτροπής, της 14ης Αυγούστου 2007, για τη θέσπιση λεπτομερών κανόνων για το άνοιγμα και τη διαχείριση των δασμολογικών ποσοστώσεων για το ρύζι καταγωγής λιγότερο αναπτυγμένων χωρών για τις περιόδους εμπορίας 2007/08 και 2008/09

Άνευ αντικειμένου: Οι δασμολογικές ποσοστώσεις που καλύπτονται από την πράξη αυτή εντάσσονται στο πλαίσιο της περιόδου εφαρμογής της πρωτοβουλίας «Όλα εκτός από όπλα» του 2001. Δεν υφίστανται πλέον καθώς από το 2009 δεν χρησιμοποιούνται πλέον δασμολογικές ποσοστώσεις και το εμπόριο ρυζιού από τις χώρες αυτές διεξάγεται πλέον αδασμολόγητα και χωρίς την εφαρμογή ποσοστώσεων.

3.

Φορολογία και τελωνεία

Κανονισμός (ΕΟΚ) αριθ. 3512/80 της Επιτροπής, της 23ης Δεκεμβρίου 1980, περί παρεκκλίσεως, όσον αφορά τις χώρες της κοινής αγοράς της κεντρικής Αμερικής, από τα άρθρα 1, 6 και 12 του κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 3510/80 της Επιτροπής της 23ης Δεκεμβρίου 1980 «περί του ορισμού της εννοίας των καταγομένων προϊόντων για την εφαρμογή των δασμολογικών προτιμήσεων που παρέχονται από την ΕΟΚ σε ορισμένα προϊόντα των αναπτυσσομένων χωρών»

Άνευ αντικειμένου: Η πράξη αυτή αφορά τους κανόνες καταγωγής για τα συστήματα γενικευμένων προτιμήσεων (ΣΓΠ) της Ένωσης τα οποία είναι πλέον άνευ αντικειμένου (κανονισμός αριθ. 3322/80 του Συμβουλίου, της 16ης Δεκεμβρίου 1980). Προβλέπει παρεκκλίσεις από ορισμένα άρθρα άλλης πράξης (κανονισμός 3510/80) η οποία έχει ήδη καταργηθεί.

4.

Φορολογία και τελωνεία

Κανονισμός (ΕΟΚ) αριθ. 3513/80 της Επιτροπής, της 23ης Δεκεμβρίου 1980, περί της παρέκκλισης, όσον αφορά τις χώρες που έχουν υπογράψει την συμφωνία της Cartagena (συγκρότημα Ανδενών), από τα άρθρα 1, 6 και 12 του κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 3510/80 της Επιτροπής της 23ης Δεκεμβρίου 1980 «περί του ορισμού της έννοιας των καταγόμενων προϊόντων για την εφαρμογή των δασμολογικών προτιμήσεων που παρέχονται από την Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα σε ορισμένα προϊόντα των αναπτυσσομένων χωρών»

Άνευ αντικειμένου: Η πράξη αυτή αφορά τους κανόνες καταγωγής για τα συστήματα γενικευμένων προτιμήσεων (ΣΓΠ) της Ένωσης τα οποία είναι πλέον άνευ αντικειμένου (κανονισμός αριθ. 3322/80 του Συμβουλίου, της 16ης Δεκεμβρίου 1980). Προβλέπει παρεκκλίσεις από ορισμένα άρθρα άλλης πράξης (κανονισμός 3510/80) η οποία έχει ήδη καταργηθεί.

5.

Ασφάλεια τροφίμων

Οδηγία 78/142/ΕΟΚ του Συμβουλίου, της 30ής Ιανουαρίου 1978, περί προσεγγίσεως των νομοθεσιών των κρατών μελών σχετικά με τα υλικά και τα αντικείμενα που περιέχουν μονομερές βινυλοχλωρίδιο και προορίζονται να έλθουν σε επαφή με τρόφιμα

Τα θέματα που καλύπτει αυτή η οδηγία του Συμβουλίου εντάσσονται πλέον στο πεδίο εφαρμογής και στις διατάξεις του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 10/2011 της Επιτροπής για τα πλαστικά υλικά και αντικείμενα που προορίζονται να έρθουν σε επαφή με τρόφιμα Ως εκ τούτου, η οδηγία είναι πλέον άνευ αντικειμένου.

6.

Ασφάλεια τροφίμων

Οδηγία 85/572/ΕΟΚ του Συμβουλίου, της 19ης Δεκεμβρίου 1985, για τον καθορισμό του καταλόγου των προσομοιωτών που πρέπει να χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο της μετανάστευσης των συστατικών των υλικών και αντικειμένων από πλαστική ύλη που προορίζονται να έρθουν σε επαφή με τρόφιμα

Τα θέματα που καλύπτει αυτή η οδηγία του Συμβουλίου εντάσσονται πλέον στο πεδίο εφαρμογής και στις διατάξεις του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 10/2011 της Επιτροπής για τα πλαστικά υλικά και αντικείμενα που προορίζονται να έρθουν σε επαφή με τρόφιμα Ως εκ τούτου, η οδηγία είναι πλέον άνευ αντικειμένου.

7.

Ασφάλεια τροφίμων

Οδηγία 82/711/ΕΟΚ του Συμβουλίου, της 18ης Οκτωβρίου 1982, για τον καθορισμό των βασικών κανόνων που είναι αναγκαίοι για τον έλεγχο της μετανάστευσης των συστατικών των υλικών και αντικειμένων από πλαστική ύλη που προορίζονται να έρθουν σε επαφή με τρόφιμα

Τα θέματα που καλύπτει αυτή η οδηγία του Συμβουλίου εντάσσονται πλέον στο πεδίο εφαρμογής και στις διατάξεις του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 10/2011 της Επιτροπής για τα πλαστικά υλικά και αντικείμενα που προορίζονται να έρθουν σε επαφή με τρόφιμα Ως εκ τούτου, η οδηγία είναι πλέον άνευ αντικειμένου.

(1)    Στο παρόν παράρτημα, η Επιτροπή παρέχει περαιτέρω πληροφορίες, εφόσον είναι διαθέσιμες, για τις πρωτοβουλίες που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα εργασίας της, σύμφωνα με τη διοργανική συμφωνία για τη βελτίωση του νομοθετικού έργου. Οι πληροφορίες αυτές, οι οποίες παρέχονται εντός παρενθέσεων στην περιγραφή κάθε πρωτοβουλίας, είναι μόνον ενδεικτικές και ενδέχεται να τροποποιηθούν κατά την προπαρασκευαστική διαδικασία, ιδίως λαμβανομένου υπόψη του αποτελέσματος της διαδικασίας εκτίμησης των επιπτώσεων. Οι εγγραφές που επισημαίνονται με γκρι χρώμα αναφέρονται σε πρωτοβουλίες που δίνουν προοπτική στο μέλλον της Ένωσης.
(2)

 Στο παράρτημα αυτό παρατίθενται οι σημαντικότερες αξιολογήσεις και έλεγχοι καταλληλότητας που θα διενεργήσουμε, συμπεριλαμβανομένων των εργασιών αξιολόγησης που θα δώσουν συνέχεια στις γνώμες της πλατφόρμας REFIT.

(3) * = πρόταση που αναφέρεται στην κοινή δήλωση για τις νομοθετικές προτεραιότητες της ΕΕ για το 2018 και το 2019, η οποία υπεγράφη από τους προέδρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Συμβουλίου και της Επιτροπής** = φάκελοι προτεραιότητας του προγράμματος εργασίας της Επιτροπής για το 2018 και της επιστολής προθέσεων του 2018
(4) Ο παρών κατάλογος περιλαμβάνει τις εκκρεμείς νομοθετικές προτάσεις που η Επιτροπή προτίθεται να αποσύρει εντός έξι μηνών (έως τον Απρίλιο του 2019).
Top