EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52011PC0629

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για τη θέσπιση μέτρων σχετικά με τον καθορισμό ορισμένων ενισχύσεων και επιστροφών που συνδέονται με την κοινή οργάνωση των αγορών γεωργικών προϊόντων

/* COM/2011/0629 τελικό - 2011/0287 (NLE) */

52011PC0629

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για τη θέσπιση μέτρων σχετικά με τον καθορισμό ορισμένων ενισχύσεων και επιστροφών που συνδέονται με την κοινή οργάνωση των αγορών γεωργικών προϊόντων /* COM/2011/0629 τελικό - 2011/0287 (NLE) */


ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

1.           ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ

Η πρόταση της Επιτροπής για το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο (ΠΔΠ) για την περίοδο 2014-2020 (η πρόταση ΠΔΠ)[1] καθορίζει το δημοσιονομικό πλαίσιο και τις βασικές κατευθύνσεις της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής (ΚΓΠ). Σε αυτή τη βάση, η Επιτροπή παρουσιάζει μια σειρά κανονισμών για τη θέσπιση του νομοθετικού πλαισίου της ΚΓΠ για την περίοδο 2014-2020, καθώς και εκτίμηση των επιπτώσεων των εναλλακτικών σεναρίων όσον αφορά την εξέλιξη της πολιτικής.

Οι τρέχουσες μεταρρυθμιστικές προτάσεις βασίζονται στην ανακοίνωση για την ΚΓΠ με ορίζοντα το 2020[2], η οποία περιγράφει τις γενικές εναλλακτικές επιλογές πολιτικής για την αντιμετώπιση των μελλοντικών προκλήσεων για τη γεωργία και τις αγροτικές περιοχές και για την επίτευξη των στόχων της ΚΓΠ και, πιο συγκεκριμένα, 1) τη βιώσιμη παραγωγή τροφίμων· 2) την αειφόρο διαχείριση των φυσικών πόρων και τη δράση για το κλίμα· και 3) την ισόρροπη εδαφική ανάπτυξη. Οι κατευθύνσεις της μεταρρύθμισης που περιγράφονται στην ανακοίνωση έχουν έκτοτε υποστηριχθεί ευρέως τόσο στο πλαίσιο του διοργανικού διαλόγου[3] όσο και στο πλαίσιο της διαβούλευσης με τους ενδιαφερόμενους που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της εκτίμησης επιπτώσεων.

Ένα κοινό θέμα που προέκυψε κατά τη διαδικασία αυτή είναι η ανάγκη προώθησης της αποδοτικής χρήσης των πόρων με σκοπό την έξυπνη, βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη της γεωργίας και των αγροτικών περιοχών της ΕΕ, σύμφωνα με τη στρατηγική «Ευρώπη 2020», με τη διατήρηση της διάρθρωσης της ΚΓΠ γύρω από δύο πυλώνες που χρησιμοποιούν συμπληρωματικά μέσα για την επίτευξη των ίδιων στόχων. Ο πυλώνας Ι αφορά τις άμεσες ενισχύσεις και τα μέτρα για την αγορά, τα οποία εξασφαλίζουν βασική ετήσια εισοδηματική στήριξη των γεωργών της ΕΕ και στήριξη σε περίπτωση διατάραξης της αγοράς, ενώ ο πυλώνας ΙΙ αφορά την αγροτική ανάπτυξη στο πλαίσιο της οποίας τα κράτη μέλη καταρτίζουν και συγχρηματοδοτούν πολυετή προγράμματα βάσει κοινού πλαισίου[4].

Μέσω διαδοχικών μεταρρυθμίσεων, η ΚΓΠ έχει ενισχύσει τον προσανατολισμό της γεωργίας προς την αγορά, διασφαλίζοντας παράλληλα τη στήριξη του εισοδήματος των παραγωγών, έχει βελτιώσει την ενσωμάτωση των περιβαλλοντικών απαιτήσεων και έχει ενισχύσει τη στήριξη της αγροτικής ανάπτυξης ως ολοκληρωμένης πολιτικής για την ανάπτυξη των αγροτικών περιοχών σε ολόκληρη την ΕΕ. Ωστόσο, η ίδια μεταρρυθμιστική διαδικασία έχει εγείρει απαιτήσεις για καλύτερη κατανομή της στήριξης μεταξύ και εντός των κρατών μελών, καθώς και για καλύτερη στόχευση των μέτρων που αποσκοπούν στην αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προκλήσεων και στην καλύτερη διαχείριση της αυξημένης αστάθειας της αγοράς.

Στο παρελθόν, οι μεταρρυθμίσεις αφορούσαν κυρίως ενδογενείς προκλήσεις, όπως τεράστια πλεονάσματα ή κρίσεις ασφάλειας των τροφίμων και απέβησαν ωφέλιμες για την ΕΕ τόσο στο εσωτερικό της όσο και στο διεθνές επίπεδο. Ωστόσο, οι περισσότερες από τις σημερινές προκλήσεις οφείλονται σε παράγοντες εξωγενείς ως προς τη γεωργία και, ως εκ τούτου, απαιτούν ευρύτερη πολιτική ανταπόκριση.

Η πίεση που ασκείται στο γεωργικό εισόδημα αναμένεται ότι θα συνεχιστεί καθώς οι γεωργοί αντιμετωπίζουν περισσότερους κινδύνους, επιβράδυνση της παραγωγικότητας και συμπίεση των περιθωρίων κέρδους λόγω των αυξανόμενων τιμών των εισροών. Απαιτείται συνεπώς να διατηρηθεί η στήριξη του εισοδήματος και να ενισχυθούν τα μέσα για την καλύτερη διαχείριση των κινδύνων και την αντιμετώπιση των καταστάσεων κρίσης. Μια ισχυρή γεωργία είναι ζωτικής σημασίας για τη βιομηχανία τροφίμων της ΕΕ και την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια.

Ταυτόχρονα, η γεωργία και οι αγροτικές περιοχές καλούνται να εντείνουν τις προσπάθειές τους για την επίτευξη των φιλόδοξων κλιματικών και ενεργειακών στόχων και την υλοποίηση της στρατηγικής για τη βιοποικιλότητα που αποτελούν μέρος της στρατηγικής «Ευρώπη 2020». Οι γεωργοί, οι οποίοι μαζί με δασοκόμους αποτελούν τους κυριότερους διαχειριστές γης, θα πρέπει να ενθαρρυνθούν να υιοθετήσουν και να διατηρήσουν γεωργικά συστήματα και πρακτικές που είναι ιδιαίτερα ευνοϊκά για την επίτευξη των περιβαλλοντικών και κλιματικών στόχων διότι οι τιμές της αγοράς δεν καλύπτουν την παροχή των δημόσιων αυτών αγαθών. Είναι επίσης σημαντικό να αξιοποιηθεί, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το πολυσχιδές δυναμικό των αγροτικών περιοχών ώστε να διασφαλιστεί η χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη και η συνοχή.

Επομένως, η μελλοντική ΚΓΠ δεν θα είναι μια πολιτική που εξυπηρετεί μόνο ένα μικρό, αν και σημαντικό, μέρος της οικονομίας της ΕΕ, αλλά και μια πολιτική στρατηγικής σημασίας για την επισιτιστική ασφάλεια, το περιβάλλον και την εδαφική ισορροπία. Σ’ αυτό το στοιχείο έγκειται η προστιθέμενη αξία της ΕΕ μιας πραγματικά κοινής πολιτικής που χρησιμοποιεί με τον αποδοτικότερο δυνατό τρόπο τους περιορισμένους δημοσιονομικούς πόρους για τη διατήρηση μιας βιώσιμης γεωργίας σε ολόκληρη την ΕΕ, την αντιμετώπιση σημαντικών διασυνοριακών θεμάτων, όπως η κλιματική αλλαγή και η ενίσχυση της αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών μελών, επιτρέποντας παράλληλα μια σχετική ευελιξία κατά την εφαρμογή για την αντιμετώπιση των τοπικών αναγκών.

Το πλαίσιο που περιγράφεται στην πρόταση για το ΠΔΠ προβλέπει ότι η ΚΓΠ θα πρέπει να διατηρήσει τη διάρθρωσή της σε δύο πυλώνες, καθώς και τον προϋπολογισμό για κάθε πυλώνα, σε ονομαστικές τιμές, στο επίπεδο του 2013, με σαφή επικέντρωση στην επίτευξη αποτελεσμάτων επί των βασικών προτεραιοτήτων της ΕΕ. Οι άμεσες ενισχύσεις πρέπει να προωθούν την αειφόρο παραγωγή με τη διάθεση του 30% των κονδυλίων του προϋπολογισμού σε υποχρεωτικά μέτρα που είναι επωφελή για το κλίμα και το περιβάλλον. Τα επίπεδα των ενισχύσεων θα πρέπει να συγκλίνουν βαθμηδόν και οι ενισχύσεις προς μεγάλους δικαιούχους να υπόκεινται σε βαθμιαία ανώτατα όρια. Η αγροτική ανάπτυξη θα πρέπει να συμπεριληφθεί σε κοινό στρατηγικό πλαίσιο με άλλα κεφάλαια επιμερισμένης διαχείρισης της ΕΕ, με μια προσέγγιση περισσότερο προσανατολισμένη στα αποτελέσματα και με σαφέστερες, εκ των προτέρων βελτιωμένες προϋποθέσεις. Τέλος, σε ό,τι αφορά τα μέτρα της αγοράς, η χρηματοδότηση της ΚΓΠ θα πρέπει να ενισχυθεί με δύο μέσα εκτός του ΠΔΠ: 1) αποθεματικό έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση καταστάσεων κρίσης και 2) την επέκταση του πεδίου εφαρμογής του Ευρωπαϊκού Ταμείου Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση.

Σε αυτή τη βάση, τα κυριότερα στοιχεία του νομοθετικού πλαισίου για την ΚΓΠ κατά την περίοδο 2014-2020 παρατίθενται στους ακόλουθους κανονισμούς:

– Πρόταση κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τη θέσπιση κανόνων σχετικά με τις άμεσες ενισχύσεις στους γεωργούς βάσει καθεστώτων στήριξης στο πλαίσιο της κοινής γεωργικής πολιτικής («κανονισμός για τις άμεσες ενισχύσεις»)·

– Πρόταση κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τη θέσπιση κοινής οργάνωσης των αγορών γεωργικών προϊόντων («κανονισμός ενιαίας ΚΟΑ»)·

– Πρόταση κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τη στήριξη της αγροτικής ανάπτυξης από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ) («κανονισμός για την αγροτική ανάπτυξη»)

– Πρόταση κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τη χρηματοδότηση, τη διαχείριση και την παρακολούθηση της κοινής γεωργικής πολιτικής («οριζόντιος κανονισμός»)·

– Πρόταση κανονισμού του Συμβουλίου για τη θέσπιση μέτρων σχετικά με τον καθορισμό ορισμένων ενισχύσεων και επιστροφών που συνδέονται με την κοινή οργάνωση των αγορών γεωργικών προϊόντων·

– Πρόταση κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 73/2009 του Συμβουλίου όσον αφορά την εφαρμογή των άμεσων ενισχύσεων στους γεωργούς για το έτος 2013·

– Πρόταση κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1234/2007 του Συμβουλίου όσον αφορά το καθεστώς ενιαίας ενίσχυσης και στήριξης στους αμπελοκαλλιεργητές.

Ο κανονισμός για την αγροτική ανάπτυξη στηρίζεται στην πρόταση που υπέβαλε η Επιτροπή στις 6 Οκτωβρίου 2011 σχετικά με τη θέσπιση κοινών κανόνων για όλα τα ταμεία που λειτουργούν βάσει κοινού στρατηγικού πλαισίου[5]. Θα ακολουθήσει κανονισμός σχετικά με το καθεστώς για τους απόρους, η χρηματοδότηση των οποίων υπάγεται επί του παρόντος σε διαφορετικό τομέα του ΠΔΠ.

Επιπλέον, εκπονούνται νέοι κανόνες σχετικά με τη δημοσίευση πληροφοριών για τους δικαιούχους, οι οποίοι λαμβάνουν υπόψη τις αντιρρήσεις που διατύπωσε το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με σκοπό την εξεύρεση του πλέον κατάλληλου τρόπου για την εναρμόνιση του δικαιώματος προστασίας των προσωπικών δεδομένων των δικαιούχων με την αρχή της διαφάνειας.

2.           ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΩΝ ΜΕ ΤΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΑ ΜΕΡΗ ΚΑΙ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ

Με βάση την αξιολόγηση του υφιστάμενου πολιτικού πλαισίου και την ανάλυση των μελλοντικών προκλήσεων και αναγκών, η εκτίμηση επιπτώσεων αξιολογεί και συγκρίνει τις επιπτώσεις τριών εναλλακτικών σεναρίων. Πρόκειται για το αποτέλεσμα μακροχρόνιας διαδικασίας που ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2010 υπό την καθοδήγηση διυπηρεσιακής ομάδας η οποία διεξήγαγε εκτενή ποσοτική και ποιοτική ανάλυση, συμπεριλαμβανομένων του καθορισμού ενός σεναρίου αναφοράς με τη μορφή μεσοπρόθεσμων προβλέψεων για τις γεωργικές αγορές και τα εισοδήματα έως το 2020 και της μοντελοποίησης των επιπτώσεων των διαφόρων πολιτικών σεναρίων στην οικονομική κατάσταση του τομέα.

Τα τρία σενάρια που καταρτίστηκαν στην εκτίμηση επιπτώσεων είναι τα ακόλουθα: 1) ένα σενάριο προσαρμογής, το οποίο υιοθετεί το υφιστάμενο πλαίσιο πολιτικής, ενώ παράλληλα αντιμετωπίζει τις πιο σημαντικές του ελλείψεις, όπως η κατανομή των άμεσων ενισχύσεων· 2) ένα σενάριο ενοποίησης, το οποίο συνεπάγεται μείζονες πολιτικές αλλαγές υπό τη μορφή βελτιωμένης στόχευσης και περιβαλλοντικού προσανατολισμού των άμεσων ενισχύσεων και ενισχυμένης στρατηγικής στόχευσης της πολιτικής για την αγροτική ανάπτυξη στο πλαίσιο καλύτερης συνεργασίας με άλλες πολιτικές της ΕΕ, καθώς και επέκταση της νομικής βάσης με σκοπό ένα ευρύτερο πεδίο συνεργασίας των παραγωγών· και 3) ένα σενάριο επανεστίασης που αναπροσανατολίζει την πολιτική αποκλειστικά προς στο περιβάλλον με σταδιακή κατάργηση των άμεσων ενισχύσεων, με βάση την υπόθεση ότι η παραγωγική ικανότητα μπορεί να διατηρηθεί χωρίς στήριξη και ότι οι κοινωνικοοικονομικές ανάγκες των αγροτικών περιοχών μπορούν να καλυφθούν από άλλες πολιτικές.

Δεδομένης της οικονομικής κρίσης και της πίεσης που ασκείται στα δημόσια οικονομικά, στις οποίες η ΕΕ αντέδρασε με τη στρατηγική «Ευρώπη 2020» και την πρόταση για το ΠΔΠ, και τα τρία σενάρια δίνουν διαφορετική βαρύτητα σε καθέναν από τους τρεις πολιτικούς στόχους της μελλοντικής ΚΓΠ, η οποία αποσκοπεί σε μια πιο ανταγωνιστική και βιώσιμη γεωργία σε δυναμικές αγροτικές περιοχές,. Για την καλύτερη εναρμόνιση με τη στρατηγική «Ευρώπη 2020», ιδίως όσον αφορά την αποδοτικότητα των πόρων, καθίσταται ολοένα και σημαντικότερη η βελτίωση της παραγωγικότητας της γεωργίας μέσω της έρευνας, της μετάδοσης της γνώσης και της προώθησης της συνεργασίας και της καινοτομίας (μεταξύ άλλων μέσω των Ευρωπαϊκών Συμπράξεων Καινοτομίας για την παραγωγικότητα και τη βιωσιμότητα της γεωργίας). Παρά το γεγονός ότι η γεωργική πολιτική της ΕΕ δεν λειτουργεί πλέον σε πολιτικό περιβάλλον που προκαλεί στρέβλωση του εμπορίου, αναμένεται η άσκηση πρόσθετης πίεσης στον τομέα λόγω της περαιτέρω ελευθέρωσης, ιδίως στο πλαίσιο του αναπτυξιακού προγράμματος της Ντόχα ή της ΣΕΣ με τη Mercosur.

Τα τρία σενάρια πολιτικής καταρτίστηκαν λαμβάνοντας υπόψη τις προτιμήσεις που εκφράστηκαν στη διαβούλευση που διεξήχθη στο πλαίσιο της εκτίμησης επιπτώσεων. Τα ενδιαφερόμενα μέρη κλήθηκαν να υποβάλουν προτάσεις από τις 23.11.2010 έως τις 25.01.2011, και στις 12.1.2011 συνήλθε συμβουλευτική επιτροπή. Τα βασικά σημεία συνοψίζονται κατωτέρω:[6]

– Υπάρχει ευρεία συμφωνία μεταξύ των ενδιαφερομένων σχετικά με την ανάγκη μιας ισχυρής ΚΓΠ η οποία διαρθρώνεται γύρω από δύο πυλώνες για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της επισιτιστικής ασφάλειας, της βιώσιμης διαχείρισης των φυσικών πόρων και της εδαφικής ανάπτυξης.

– Οι περισσότεροι από τους ερωτηθέντες θεωρούν ότι η ΚΓΠ πρέπει να διαδραματίσει ρόλο στη σταθεροποίηση των αγορών και των τιμών.

– Οι ενδιαφερόμενοι έχουν διαφορετικές απόψεις όσον αφορά τη στόχευση της στήριξης (ιδίως την ανακατανομή των άμεσων ενισχύσεων και την πρόβλεψη ανώτατου ορίου για τις ενισχύσεις).

– Είναι κοινώς αποδεκτό ότι και οι δύο πυλώνες μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην προώθηση της δράσης για το κλίμα και στη βελτίωση των περιβαλλοντικών επιδόσεων προς όφελος της κοινωνίας της ΕΕ. Μολονότι πολλοί γεωργοί πιστεύουν ότι αυτό συμβαίνει ήδη σήμερα, το ευρύτερο κοινό υποστηρίζει ότι οι ενισχύσεις στο πλαίσιο του πυλώνα Ι μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποτελεσματικότερα.

– Οι ερωτηθέντες επιθυμούν να συμμετέχουν στη μελλοντική οικονομική μεγέθυνση και ανάπτυξη όλες οι περιοχές της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των μειονεκτικών περιοχών.

– Οι περισσότεροι από τους ερωτηθέντες έδωσαν έμφαση στην ενοποίηση της ΚΓΠ με άλλες πολιτικές, όπως οι πολιτικές για το περιβάλλον, την υγεία, το εμπόριο, την ανάπτυξη.

– Η καινοτομία, η ανάπτυξη ανταγωνιστικών επιχειρήσεων και η παροχή δημόσιων αγαθών στους πολίτες της ΕΕ θεωρούνται τρόποι ευθυγράμμισης της ΚΓΠ με τη στρατηγική «Ευρώπη 2020».

Στην εκτίμηση επιπτώσεων συγκρίνονται τα τρία εναλλακτικά σενάρια πολιτικής:

Το σενάριο επανεστίασης θα μπορούσε να επιταχύνει τη διαρθρωτική προσαρμογή στον τομέα της γεωργίας, με τη μετατόπιση της παραγωγής σε περιοχές που παρουσιάζουν καλύτερη σχέση κόστους-αποτελεσματικότητας και στους πλέον αποδοτικούς τομείς. Με τη σημαντική αύξηση της χρηματοδότησης για το περιβάλλον, θα μπορούσε επίσης να εκτεθεί ο τομέας σε μεγαλύτερους κινδύνους λόγω των περιορισμένων δυνατοτήτων παρέμβασης στην αγορά. Επιπλέον, θα είχε σημαντικό κοινωνικό και περιβαλλοντικό κόστος, καθώς οι λιγότερο ανταγωνιστικές περιοχές θα αντιμετώπιζαν σημαντική απώλεια εισοδήματος και υποβάθμιση του περιβάλλοντος, αφού η πολιτική θα έχανε τη μόχλευση των άμεσων ενισχύσεων σε συνδυασμό με τις απαιτήσεις πολλαπλής συμμόρφωσης.

Στο άλλο άκρο της προσέγγισης, το σενάριο προσαρμογής θα επέτρεπε την καλύτερη διασφάλιση της συνέχειας της πολιτικής με περιορισμένες αλλά απτές βελτιώσεις, τόσο στην ανταγωνιστικότητα της γεωργίας όσο και στις περιβαλλοντικές επιδόσεις. Εκφράζονται, ωστόσο, σοβαρές αμφιβολίες ως προς το κατά πόσο το σενάριο αυτό μπορεί να αντιμετωπίσει επαρκώς τις σημαντικές κλιματικές και περιβαλλοντικές προκλήσεις του μέλλοντος από τις οποίες εξαρτάται επίσης μακροπρόθεσμα η βιωσιμότητα της γεωργίας.

Το σενάριο ενοποίησης ανοίγει νέους ορίζοντες με την καλύτερη στοχοθέτηση και τον περιβαλλοντικό προσανατολισμό των άμεσων ενισχύσεων. Από την ανάλυση προκύπτει ότι ο περιβαλλοντικός προσανατολισμός είναι δυνατός με λογικό κόστος για τους γεωργούς παρόλο που δεν μπορεί να αποφευχθεί ο σχετικός διοικητικός φόρτος. Παρομοίως, είναι δυνατόν να δοθεί νέα ώθηση στην αγροτική ανάπτυξη, υπό τον όρο ότι οι νέες δυνατότητες χρησιμοποιούνται αποτελεσματικά από τα κράτη μέλη και τις περιφέρειες και ότι το κοινό στρατηγικό πλαίσιο με τα άλλα ταμεία της ΕΕ δεν καταργεί τις συνέργειες με τον πυλώνα Ι ούτε αποδυναμώνει τα πλεονεκτήματα της αγροτικής ανάπτυξης. Εάν επιτευχθεί η σωστή ισορροπία, το σενάριο αυτό θα είναι το καταλληλότερο για τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα της γεωργίας και των αγροτικών περιοχών.

Σε αυτή τη βάση η εκτίμηση επιπτώσεων καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το σενάριο ενοποίησης είναι η πιο ισορροπημένη επιλογή για τη σταδιακή εναρμόνιση της ΚΓΠ με τους στρατηγικούς στόχους της ΕΕ και η ισορροπία αυτή διαπιστώνεται επίσης στην υλοποίηση των διαφόρων στοιχείων των νομοθετικών προτάσεων. Θα είναι επίσης σημαντική η ανάπτυξη πλαισίου αξιολόγησης για τη μέτρηση της αποτελεσματικότητας της ΚΓΠ με κοινό σύνολο δεικτών που συνδέονται με τους πολιτικούς στόχους.

Η απλούστευση έχει αποτελέσει σημαντικό παράγοντα στο σύνολο της διαδικασίας και θα πρέπει να ενισχυθεί με διάφορους τρόπους, όπως για παράδειγμα με τον εξορθολογισμό της πολλαπλής συμμόρφωσης και των μέσων της αγοράς ή τη θέσπιση του καθεστώτος των μικρών παραγωγών. Επιπλέον, ο περιβαλλοντικός προσανατολισμός των άμεσων ενισχύσεων θα πρέπει να σχεδιαστεί με τρόπο ώστε να ελαχιστοποιείται ο διοικητικός φόρτος, συμπεριλαμβανομένου του κόστους των ελέγχων.

3.           ΝΟΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ

Προτείνεται να διατηρηθεί η σημερινή διάρθρωση της ΚΓΠ σε δύο πυλώνες, με ετήσια υποχρεωτικά μέτρα γενικής εφαρμογής στον πυλώνα Ι, τα οποία συμπληρώνονται από προαιρετικά μέτρα καλύτερα προσαρμοσμένα στις εθνικές και τοπικές ιδιαιτερότητες στο πλαίσιο μιας προσέγγισης πολυετούς προγραμματισμού στον πυλώνα ΙΙ. Ωστόσο, ο νέος σχεδιασμός των άμεσων ενισχύσεων έχει ως στόχο την καλύτερη αξιοποίηση των συνεργειών με τον πυλώνα ΙΙ, ο οποίος με τη σειρά του εντάσσεται σε κοινό στρατηγικό πλαίσιο για τον καλύτερο συντονισμό με τα άλλα κεφάλαια επιμερισμένης διαχείρισης της ΕΕ.

Στη βάση αυτή, διατηρείται επίσης η σημερινή δομή των τεσσάρων βασικών νομοθετικών πράξεων, μολονότι διευρύνεται το πεδίο εφαρμογής του δημοσιονομικού κανονισμού ώστε να συνενωθούν οι κοινές διατάξεις στον επί του παρόντος επονομαζόμενο οριζόντιο κανονισμό.

Οι προτάσεις είναι σύμφωνες με την αρχή της επικουρικότητας. Η ΚΓΠ είναι μια πραγματικά κοινή πολιτική: αποτελεί τομέα συντρέχουσας αρμοδιότητας της ΕΕ και των κρατών μελών του οποίου η διαχείριση γίνεται σε επίπεδο ΕΕ με σκοπό τη διατήρηση μιας βιώσιμης και διαφοροποιημένης γεωργίας σε ολόκληρη την ΕΕ, την αντιμετώπιση σημαντικών διασυνοριακών ζητημάτων όπως η κλιματική αλλαγή και η ενίσχυση της αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών μελών. Λαμβανομένης υπόψη της σημασίας των μελλοντικών προκλήσεων για την επισιτιστική ασφάλεια, το περιβάλλον και την εδαφική ισορροπία, η ΚΓΠ παραμένει πολιτική στρατηγικής σημασίας για την εξασφάλιση της αποτελεσματικότερης αντιμετώπισης των πολιτικών προκλήσεων και της αποδοτικότερης χρήσης των δημοσιονομικών πόρων. Επιπλέον, προτείνεται η διατήρηση της παρούσας διάρθρωσης των μέσων σε δύο πυλώνες στα σημεία που τα κράτη μέλη διαθέτουν μεγαλύτερη ευχέρεια ως προς την προσαρμογή των λύσεων στις τοπικές ιδιαιτερότητές τους και επίσης η συγχρηματοδότηση του πυλώνα ΙΙ. Η νέα Ευρωπαϊκή Σύμπραξη για την Καινοτομία και το σύνολο των εργαλείων διαχείρισης κινδύνου εντάσσονται επίσης στον πυλώνα ΙΙ. Ταυτόχρονα, η πολιτική θα εναρμονιστεί καλύτερα με τη στρατηγική «Ευρώπη 2020» (συμπεριλαμβανομένου κοινού πλαισίου με άλλα ταμεία της ΕΕ) και θα προβλεφθούν ορισμένες βελτιώσεις και στοιχεία απλοποίησης. Τέλος, από την ανάλυση που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της εκτίμησης επιπτώσεων προκύπτει ξεκάθαρα το κόστος της μη παρέμβασης σε ό,τι αφορά τις αρνητικές συνέπειες στην οικονομία, το περιβάλλον και την κοινωνία.

Λαμβανομένου υπόψη του νέου κανονισμού για την ενιαία ΚΟΑ, είναι επίσης αναγκαίο να προσαρμοστεί ο κανονισμός (ΕΕ) αριθ. … του Συμβουλίου για τη θέσπιση μέτρων σχετικά με τον καθορισμό ορισμένων ενισχύσεων, επιστροφών και τιμών που συνδέονται με την ενιαία κοινή οργάνωση των γεωργικών αγορών. Συνεπώς, ο προτεινόμενος κανονισμός του Συμβουλίου που έχει ως νομική βάση το άρθρο 43 παράγραφος 3 της Συνθήκης περιλαμβάνει τους όρους για τον καθορισμό από την Επιτροπή ορισμένων ενισχύσεων και επιστροφών, όπως τα ποσά ενίσχυσης για την παροχή γαλακτοκομικών προϊόντων στα παιδιά, τις επιστροφές κατά την εξαγωγή και ειδικές διατάξεις για τις επιστροφές κατά την εξαγωγή σιτηρών και ρυζιού.

4.           ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ

Η πρόταση για το ΠΔΠ προβλέπει ότι ένα σημαντικό τμήμα του προϋπολογισμού της ΕΕ θα πρέπει να εξακολουθεί να διατίθεται στη γεωργία, η οποία είναι μια κοινή πολιτική στρατηγικής σημασίας. Συνεπώς, σε τρέχουσες τιμές, προτείνεται η ΚΓΠ να εστιαστεί στις βασικές δραστηριότητές της, με τη διάθεση 317,2 δισ. ευρώ για τον πυλώνα Ι και 101,2 δισ. ευρώ για τον πυλώνα ΙΙ για την περίοδο 2014-2020.

Η χρηματοδότηση του πυλώνα Ι και του πυλώνα ΙΙ συμπληρώνεται με την πρόσθετη χρηματοδότηση ύψους 17,1 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 5,1 δισ. ευρώ προορίζονται για την έρευνα και την καινοτομία, 2,5 δισ. ευρώ για την ασφάλεια των τροφίμων και 2,8 δισ. ευρώ για την επισιτιστική βοήθεια στους απόρους σε άλλους τομείς του ΠΔΠ, καθώς και 3,9 δισ. ευρώ σε ένα νέο αποθεματικό για την αντιμετώπιση κρίσεων στον τομέα της γεωργίας και έως 2,8 δισ. ευρώ στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσαρµογής στην Παγκοσμιοποίηση εκτός του ΠΔΠ, έτσι ώστε ο συνολικός προϋπολογισμός για την περίοδο 2014-2020 ανέρχεται σε 435,6 δισ. ευρώ.

Όσον αφορά την κατανομή της στήριξης μεταξύ των κρατών μελών, προτείνεται για όλα τα κράτη μέλη με άμεσες ενισχύσεις κάτω του 90% του μέσου όρου της ΕΕ, η κάλυψη αυτού του κενού κατά ένα τρίτο. Τα εθνικά ανώτατα όρια στον κανονισμό για τις άμεσες ενισχύσεις υπολογίζονται στη βάση αυτή.

Η κατανομή της στήριξης της αγροτικής ανάπτυξης βασίζεται σε αντικειμενικά κριτήρια που συνδέονται με τους στόχους της πολιτικής λαμβανομένης υπόψη της υφιστάμενης κατανομής. Όπως ισχύει αυτή τη στιγμή, οι λιγότερο αναπτυγμένες περιφέρειες θα πρέπει να συνεχίσουν να επωφελούνται από υψηλότερα ποσοστά συγχρηματοδότησης τα οποία θα ισχύουν επίσης και για ορισμένα μέτρα όπως η μεταφορά γνώσεων, οι ομάδες παραγωγών, η συνεργασία και η πρωτοβουλία Leader.

Προβλέπεται κάποια ευελιξία για τις μεταφορές μεταξύ πυλώνων (έως 5% των άμεσων ενισχύσεων): από τον πυλώνα Ι στον πυλώνα ΙΙ ώστε να επιτρέπεται στα κράτη μέλη να ενισχύουν την οικεία πολιτική αγροτικής ανάπτυξης, και από τον πυλώνα ΙΙ στον πυλώνα Ι, για εκείνα τα κράτη μέλη στα οποία το επίπεδο των άμεσων ενισχύσεων παραμένει κάτω του 90% του μέσου όρου της ΕΕ.

Λεπτομέρειες σχετικά με τις οικονομικές επιπτώσεις των μεταρρυθμιστικών προτάσεων της ΚΓΠ περιλαμβάνονται στο δημοσιονομικό δελτίο που συνοδεύει τις προτάσεις.

2011/0287 (NLE)

Πρόταση

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

για τη θέσπιση μέτρων σχετικά με τον καθορισμό ορισμένων ενισχύσεων και επιστροφών που συνδέονται με την κοινή οργάνωση των αγορών γεωργικών προϊόντων

ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ,

Έχοντας υπόψη τη συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και ιδίως το άρθρο 43 παράγραφος 3,

Έχοντας υπόψη την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1) Η ανακοίνωση της Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο, την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και την Επιτροπή των Περιφερειών «Η ΚΓΠ με χρονικό ορίζοντα το 2020: η αντιμετώπιση των μελλοντικών προκλήσεων όσον αφορά τη διατροφή, τους φυσικούς πόρους και το έδαφος»[7] ορίζει τις δυνητικές προκλήσεις, τους στόχους και τις κατευθύνσεις για την κοινή γεωργική πολιτική (ΚΓΠ) μετά το 2013. Λαμβάνοντας υπόψη τον διάλογο σχετικά με την εν λόγω ανακοίνωση, η κοινή γεωργική πολιτική πρέπει να μεταρρυθμιστεί από την 1η Ιανουαρίου 2014. Η μεταρρύθμιση αυτή θα πρέπει να καλύψει όλα τα βασικά μέσα της ΚΓΠ, συμπεριλαμβανομένου του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. [COM(2010)799] του Συμβουλίου, της […], για τη θέσπιση κοινής οργάνωσης των γεωργικών αγορών και ειδικών διατάξεων για ορισμένα γεωργικά προϊόντα (κανονισμός ενιαίας ΚΟΑ)[8].

(2) Λαμβανομένης υπόψη της έκτασης της μεταρρύθμισης της ΚΓΠ και ιδίως της αντικατάστασης του κανονισμού [COM(2010)799] με τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. [COM(2011)626] του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της […],για τη θέσπιση κοινής οργάνωσης της αγοράς γεωργικών προϊόντων (κανονισμός ενιαίας ΚΟΑ)[9], είναι σκόπιμο να προσαρμοστούν τα μέτρα που ορίζει ο κανονισμός (ΕΕ) αριθ. [COM(2011)193] του Συμβουλίου, της […], για τη θέσπιση μέτρων σχετικά με τον καθορισμό ορισμένων ενισχύσεων, επιστροφών και τιμών που συνδέονται με την ενιαία κοινή οργάνωση των γεωργικών αγορών[10]. Για λόγους σαφήνειας, είναι αναγκαίο να καταργηθεί ο εν λόγω κανονισμός και να αντικατασταθεί με νέο κανονισμό.

(3) Για να εξασφαλιστεί η ορθή λειτουργία του καθεστώτος ενίσχυσης για τη διάθεση ορισμένων μεταποιημένων γαλακτοκομικών προϊόντων στα παιδιά σε εκπαιδευτικά ιδρύματα και να εξασφαλιστεί η ευελιξία όσον αφορά τη διαχείριση του καθεστώτος, θα πρέπει να προβλεφθούν κατάλληλοι όροι για τον καθορισμό των ποσών της ενίσχυσης για το γάλα και τα άλλα επιλέξιμα γαλακτοκομικά προϊόντα.

(4) Για να εξασφαλιστεί η ορθή λειτουργία του συστήματος των επιστροφών κατά την εξαγωγή, θα πρέπει να θεσπιστούν κατάλληλα μέτρα για τον καθορισμό του ποσού των επιστροφών. Επιπλέον, στους τομείς των σιτηρών και του ρυζιού θα πρέπει να θεσπιστούν κατάλληλα μέτρα για τον καθορισμό των διορθωτικών ποσών και να προβλεφθεί η προσαρμογή του ποσού της επιστροφής ανάλογα με τις αλλαγές του επιπέδου της τιμής παρέμβασης.

(5) Δυνάμει του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. [COM(2010)799], διάφορα τομεακά μέτρα, συμπεριλαμβανομένου του καθεστώτος για τις επιστροφές κατά την παραγωγή ζάχαρης, θα λήξουν στο τέλος της περιόδου εμπορίας 2014/2015 για τη ζάχαρη. Μετά την κατάργηση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. [COM(2010)799], οι σχετικές διατάξεις του κανονισμού αυτού που συνδέονται με το εν λόγω καθεστώς θα πρέπει ωστόσο να εξακολουθήσουν να εφαρμόζονται μέχρι τη λήξη των σχετικών καθεστώτων. Για τον λόγο αυτό, τα μέτρα σχετικά με τον καθορισμό της επιστροφής στην παραγωγή για τα προϊόντα στον τομέα της ζάχαρης που προβλέπονται στο άρθρο 4 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. [COM(2011)193] θα πρέπει να εξακολουθήσουν να εφαρμόζονται έως το τέλος της περιόδου εμπορίας 2014/2015.

(6) Για να εξασφαλιστεί η αποτελεσματική καθημερινή διαχείριση της κοινής γεωργικής πολιτικής, τα μέτρα για τον καθορισμό των ενισχύσεων, των επιστροφών και των τιμών, που αναφέρονται στον παρόντα κανονισμό, θα πρέπει να περιορίζονται στους γενικούς όρους που επιτρέπουν τον καθορισμό συγκεκριμένων ποσών στις ειδικές περιστάσεις κάθε περίπτωσης. Προκειμένου να διασφαλιστούν ενιαίοι όροι εφαρμογής του παρόντος κανονισμού, ενδείκνυται να εκχωρηθούν εκτελεστικές αρμοδιότητες στην Επιτροπή για τον καθορισμό των εν λόγω ποσών. Οι αρμοδιότητες αυτές θα πρέπει να ασκούνται με τη συνδρομή της επιτροπής που συστάθηκε με το άρθρο 162 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. [COM(2011)…] και σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 182/2011 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 16ης Φεβρουαρίου 2011, για τη θέσπιση κανόνων και γενικών αρχών σχετικά με τους τρόπους ελέγχου από τα κράτη μέλη της άσκησης των εκτελεστικών αρμοδιοτήτων από την Επιτροπή[11]. Επιπλέον, για να μπορέσει η Επιτροπή να αντιδράσει γρήγορα στην ταχέως μεταβαλλόμενη κατάσταση της αγοράς, θα πρέπει να εξουσιοδοτηθεί να καθορίσει νέα επίπεδα επιστροφών και, στους τομείς των σιτηρών και του ρυζιού, να προσαρμόσει το διορθωτικό ποσό χωρίς να εφαρμόζεται ο κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 182/2011,

ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:

Άρθρο 1 Πεδίο εφαρμογής

Ο παρών κανονισμός προβλέπει μέτρα για τον καθορισμό ορισμένων ενισχύσεων και επιστροφών σε σχέση με την ενιαία κοινή οργάνωση των γεωργικών αγορών η οποία θεσπίστηκε με τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. [COM(2011)…] («Κανονισμός ενιαίας ΚΟΑ»).

Άρθρο 2 Ενίσχυση για την παροχή γαλακτοκομικών προϊόντων στα παιδιά

Η Επιτροπή καθορίζει, με εκτελεστικές πράξεις, τα ποσά της ενίσχυσης για την παροχή γαλακτοκομικών προϊόντων στα παιδιά, όπως αναφέρεται στο άρθρο 24 παράγραφος 4 του κανονισμού ενιαίας ΚΟΑ, λαμβάνοντας υπόψη την ανάγκη επαρκούς ενθάρρυνσης της παροχής γαλακτοκομικών προϊόντων σε σχολικά ιδρύματα.

Η Επιτροπή καθορίζει, με εκτελεστικές πράξεις, τα ποσά της ενίσχυσης για επιλέξιμα γαλακτοκομικά προϊόντα εκτός από το γάλα, λαμβάνοντας υπόψη τα συστατικά γάλακτος του σχετικού προϊόντος.

Οι εκτελεστικές πράξεις που προβλέπονται στο πρώτο και στο δεύτερο εδάφιο του παρόντος άρθρου θεσπίζονται σύμφωνα με τη διαδικασία εξέτασης που αναφέρεται στο άρθρο 162 παράγραφος 2 του κανονισμού ενιαίας ΚΟΑ.

Άρθρο 3 Καθορισμός των επιστροφών κατά την εξαγωγή

1.           Η Επιτροπή καθορίζει, με εκτελεστικές πράξεις, τις επιστροφές κατά την εξαγωγή, που αναφέρονται στο άρθρο 135 του κανονισμού ενιαίας ΚΟΑ. Οι εκτελεστικές πράξεις εκδίδονται σύμφωνα με τη διαδικασία εξέτασης που αναφέρεται στο άρθρο 162 παράγραφος 2 του κανονισμού ενιαίας ΚΟΑ.

2.           Οι επιστροφές που αναφέρονται στην παράγραφο 1 μπορούν να καθορίζονται:

α)      σε τακτά χρονικά διαστήματα, για έναν κατάλογο προϊόντων που καταρτίζεται σύμφωνα με την παράγραφο 1·

β)      με διαγωνισμούς για τα σιτηρά, το ρύζι, τη ζάχαρη, το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Το ποσό της επιστροφής μπορεί, ενδεχομένως, να προσαρμοστεί από την Επιτροπή, με εκτελεστικές πράξεις, είτε μετά από αίτηση κράτους μέλους είτε με δική της πρωτοβουλία.

3.           Κατά τον καθορισμό των επιστροφών για ένα συγκεκριμένο προϊόν, λαμβάνονται υπόψη ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα στοιχεία:

α)      η υφιστάμενη κατάσταση και οι μελλοντικές τάσεις όσον αφορά:

(i)      τις τιμές και τις διαθέσιμες ποσότητες του εν λόγω προϊόντος στην ενωσιακή αγορά,

(ii)      τις τιμές του εν λόγω προϊόντος στη διεθνή αγορά·

β)      οι στόχοι της κοινής οργάνωσης αγοράς, που συνίστανται στη διασφάλιση της ισορροπίας της εν λόγω αγοράς και της φυσικής εξέλιξης των τιμών και των συναλλαγών·

γ)      η ανάγκη της αποφυγής διαταραχών οι οποίες ενδέχεται να δημιουργήσουν παρατεταμένη ανισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης στην ενωσιακή αγορά·

δ)      η οικονομική πτυχή των προτεινόμενων εξαγωγών·

ε)      τα όρια που απορρέουν από συμφωνίες που συνάπτονται σύμφωνα με το άρθρο 218 της Συνθήκης·

στ)    η ανάγκη εξισορρόπησης της χρήσης ενωσιακών βασικών προϊόντων στην παρασκευή μεταποιημένων εμπορευμάτων που προορίζονται για εξαγωγή σε τρίτες χώρες και της χρήσης των προϊόντων τρίτων χωρών που γίνονται δεκτά υπό καθεστώς τελειοποίησης·

ζ)      τα ευνοϊκότερα έξοδα εμπορίας και μεταφοράς από τις ενωσιακές αγορές μέχρι τα λιμάνια ή άλλους τόπους εξαγωγής της Ένωσης καθώς και τα έξοδα διακίνησης μέχρι τις χώρες προορισμού·

η)      η ζήτηση στην ενωσιακή αγορά·

θ)      όσον αφορά τον τομέα του χοιρείου κρέατος, των αυγών και του κρέατος πουλερικών, η διαφορά μεταξύ των τιμών, στην Ένωση αφενός, και στην παγκόσμια αγορά αφετέρου, της ποσότητας κτηνοτροφικών σιτηρών που είναι αναγκαία για την παραγωγή των προϊόντων των εν λόγω τομέων στην Ένωση.

Άρθρο 4 Ειδικά μέτρα για τις επιστροφές κατά την εξαγωγή σιτηρών και ρυζιού

1.           Η Επιτροπή μπορεί, με εκτελεστικές πράξεις, να καθορίζει διορθωτικό ποσό που εφαρμόζεται στις επιστροφές κατά την εξαγωγή στους τομείς των σιτηρών και του ρυζιού. Οι εν λόγω εκτελεστικές πράξεις εκδίδονται σύμφωνα με τη διαδικασία εξέτασης που αναφέρεται στο άρθρο 162 παράγραφος 2 του κανονισμού ενιαίας ΚΟΑ. Εάν χρειαστεί, η Επιτροπή μπορεί, με εκτελεστικές πράξεις, να τροποποιήσει τα διορθωτικά ποσά.

Η Επιτροπή μπορεί να εφαρμόζει το πρώτο εδάφιο στα προϊόντα των τομέων των σιτηρών και του ρυζιού που εξάγονται υπό μορφή μεταποιημένων εμπορευμάτων σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1216/2009 του Συμβουλίου[12].

2.           Κατά τους πρώτους τρεις μήνες της περιόδου εμπορίας, η επιστροφή που εφαρμόζεται στις εξαγωγές βύνης, η οποία είτε βρισκόταν σε αποθεματοποίηση κατά το τέλος της προηγούμενης περιόδου εμπορίας είτε είχε παραχθεί από κριθάρι το οποίο βρισκόταν σε αποθεματοποίηση κατά τη στιγμή εκείνη, ισούται προς την επιστροφή που θα είχε εφαρμοστεί βάσει του σχετικού πιστοποιητικού εξαγωγής στις εξαγωγές του τελευταίου μήνα της προηγούμενης περιόδου εμπορίας.

3.           Η επιστροφή για τα προϊόντα που απαριθμούνται στο παράρτημα Ι μέρος Ι στοιχεία α) και β) του κανονισμού ενιαίας ΚΟΑ, η οποία καθορίστηκε σύμφωνα με το άρθρο 136 παράγραφος 2 του κανονισμού ενιαίας ΚΟΑ, μπορεί να προσαρμοστεί από την Επιτροπή, με εκτελεστικές πράξεις, ανάλογα με τις αλλαγές του επιπέδου της τιμής παρέμβασης.

Το πρώτο εδάφιο μπορεί να εφαρμόζεται, εν όλω ή εν μέρει, στα προϊόντα που απαριθμούνται στο παράρτημα Ι μέρος Ι στοιχεία γ) και δ) του κανονισμού ενιαίας ΚΟΑ, καθώς και στα προϊόντα που απαριθμούνται στο παράρτημα Ι μέρος Ι και εξάγονται υπό μορφή μεταποιημένων εμπορευμάτων σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1216/2009. Στην περίπτωση αυτή, η Επιτροπή διορθώνει, με εκτελεστικές πράξεις, την προσαρμογή που αναφέρεται στο πρώτο εδάφιο, με την εφαρμογή συντελεστή ο οποίος εκφράζει τον λόγο μεταξύ της ποσότητας βασικού προϊόντος και της ποσότητας του προϊόντος αυτού που περιέχεται στο μεταποιημένο προϊόν που εξάγεται ή χρησιμοποιείται στα εξαγόμενα εμπορεύματα.

Οι εκτελεστικές πράξεις που προβλέπονται στο πρώτο και στο δεύτερο εδάφιο της παρούσας παραγράφου θεσπίζονται σύμφωνα με τη διαδικασία εξέτασης που αναφέρεται στο άρθρο 162 παράγραφος 2 του κανονισμού ενιαίας ΚΟΑ.

Άρθρο 5 Καταργήσεις

1.           Ο κανονισμός (ΕΕ) αριθ. […] καταργείται.

Ωστόσο, το άρθρο 4 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. […] εξακολουθεί να εφαρμόζεται στον τομέα της ζάχαρης έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2015.

2.           Οι παραπομπές στον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. […] θεωρούνται ως παραπομπές στον παρόντα κανονισμό και διαβάζονται σύμφωνα με τον πίνακα αντιστοιχίας που περιέχεται στο παράρτημα του παρόντος κανονισμού.

Άρθρο 6 Έναρξη ισχύος και εφαρμογή

Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την έβδομη ημέρα από τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα των Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εφαρμόζεται από την 1η Ιανουαρίου 2014.

Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε κάθε κράτος μέλος.

Βρυξέλλες,

                                                                       Για το Συμβούλιο

                                                                       Ο Πρόεδρος

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΠΙνακας αντιστοιχΙας που αναφΕρεται στο Αρθρο 5

Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. […] || Παρών κανονισμός

1 || 1

2 || -

3 || -

4 || -

5 || -

6 || -

7 || 2

8 || -

9 || 3

10 || 4

11 || -

12 || -

ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ

1. ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ/ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ 1.1. Ονομασία της πρότασης/πρωτοβουλίας

-        Πρόταση κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τη θέσπιση κανόνων σχετικά με τις άμεσες ενισχύσεις στους γεωργούς βάσει καθεστώτων στήριξης στο πλαίσιο της κοινής γεωργικής πολιτικής·

-        Πρόταση κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τη θέσπιση κοινής οργάνωσης των αγορών γεωργικών προϊόντων (κανονισμός ενιαίας ΚΟΑ)·

-        Πρόταση κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τη στήριξη της αγροτικής ανάπτυξης από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ)·

-        Πρόταση κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τη χρηματοδότηση, τη διαχείριση και την παρακολούθηση της κοινής γεωργικής πολιτικής·

-        Πρόταση κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 73/2009 του Συμβουλίου όσον αφορά την εφαρμογή των άμεσων ενισχύσεων στους γεωργούς για το έτος 2013·

-        Πρόταση κανονισμού του Συμβουλίου για τη θέσπιση μέτρων σχετικά με τον καθορισμό ορισμένων ενισχύσεων και επιστροφών που συνδέονται με την κοινή οργάνωση των αγορών γεωργικών προϊόντων·

-        Πρόταση κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1234/2007 του Συμβουλίου όσον αφορά το καθεστώς ενιαίας ενίσχυσης και τη στήριξη στους αμπελοκαλλιεργητές.

1.2. Σχετικός(οί) τομέας(είς) πολιτικής που αφορά(ούν) τη δομή ΔΒΔ/ΠΒΔ[13]

Τομέας Πολιτικής 05 που υπάγεται στον Τομέα 2

1.3. Χαρακτήρας της πρότασης/πρωτοβουλίας (νομοθετικό πλαίσιο για την ΚΓΠ μετά το 2013)

x Η πρόταση/πρωτοβουλία αφορά νέα δράση

¨ Η πρόταση/πρωτοβουλία αφορά νέα δράση μετά από πιλοτικό έργο/προπαρασκευαστική δράση[14]

x Η πρόταση/πρωτοβουλία αφορά την παράταση υφιστάμενης δράσης

x Η πρόταση/πρωτοβουλία αφορά δράση προσανατολισμένη προς νέα δράση

1.4. Στόχοι 1.4.1. Ο(οι) πολυετής(είς) στρατηγικός(οί) στόχος(οι) της Επιτροπής που αφορά η πρόταση/πρωτοβουλία

Για την προώθηση της αποδοτικής χρήσης των πόρων με σκοπό την έξυπνη, βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη της γεωργίας και της αγροτικής ανάπτυξης της ΕΕ σύμφωνα με τη στρατηγική «Ευρώπη 2020», η ΚΓΠ επιδιώκει τους ακόλουθους στόχους:

- Βιώσιμη παραγωγή τροφίμων·

- Βιώσιμη διαχείριση των φυσικών πόρων και δράση για την κλιματική αλλαγή·

- Ισορροπημένη εδαφική ανάπτυξη.

1.4.2. Ειδικός(οί) στόχος(οι) και δραστηριότητα(ες) ΔΒΔ/ΠΒΔ

Ειδικοί στόχοι για τον τομέα πολιτικής 05:

Ειδικός στόχος αριθ. 1:

Παροχή περιβαλλοντικών δημόσιων αγαθών

Ειδικός στόχος αριθ. 2:

Παροχή αποζημίωσης όσον αφορά δυσκολίες στην παραγωγή σε περιοχές με συγκεκριμένους φυσικούς περιορισμούς

Ειδικός στόχος αριθ. 3:

Συνέχιση των δράσεων μετριασμού της κλιματικής αλλαγής και προσαρμογής

Ειδικός στόχος αριθ. 4:

Διαχείριση του προϋπολογισμού της ΕΕ (ΚΓΠ) σύμφωνα με υψηλά επίπεδα δημοσιονομικής διαχείρισης

Ειδικός στόχος για το ABB 05 02 – Παρεμβάσεις στις γεωργικές αγορές:

Ειδικός στόχος αριθ. 5:

Βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του γεωργικού τομέα και αύξηση του μεριδίου προστιθέμενης αξίας του στην τροφική αλυσίδα

Ειδικός στόχος για το ABB 05 03 – Άμεσες ενισχύσεις:

Ειδικός στόχος αριθ. 6:

Συμβολή στα γεωργικά εισοδήματα και περιορισμός της μεταβλητότητάς τους

Ειδικοί στόχοι για το ABB 05 04 – Αγροτική ανάπτυξη:

Ειδικός στόχος αριθ. 7

Ενίσχυση της πράσινης ανάπτυξης μέσω της καινοτομίας

Ειδικός στόχος αριθ. 8:

Στήριξη της αγροτικής απασχόλησης και διατήρηση του κοινωνικού ιστού στις αγροτικές περιοχές

Ειδικός στόχος αριθ. 9

Βελτίωση της αγροτικής οικονομίας και προώθηση της διαφοροποίησης

Ειδικός στόχος αριθ. 10

Ενθάρρυνση της διαρθρωτικής ποικιλομορφίας στα συστήματα των γεωργικών εκμεταλλεύσεων

1.4.3. Αναμενόμενο(-α) αποτέλεσμα(τα) και αντίκτυπος

Δεν είναι δυνατόν να καθοριστούν ποσοτικοί στόχοι για τους δείκτες αντικτύπου στο παρόν στάδιο. Τα γενικά οικονομικά, περιβαλλοντικά και κοινωνικά αποτελέσματα που μετρώνται από τους εν λόγω δείκτες, παρότι μπορούν να επηρεαστούν από την πολιτική, θα εξαρτηθούν σε τελική ανάλυση επίσης από τις επιπτώσεις μιας σειράς εξωτερικών παραγόντων, οι οποίοι, σύμφωνα με πρόσφατες εμπειρίες, έχουν καταστεί σημαντικοί και απρόβλεπτοι. Διεξάγεται περαιτέρω ανάλυση, η οποία θα ολοκληρωθεί για την περίοδο μετά το 2013.

Όσον αφορά τις άμεσες ενισχύσεις, τα κράτη μέλη θα έχουν τη δυνατότητα να αποφασίζουν, σε περιορισμένο βαθμό, σχετικά με την εφαρμογή ορισμένων συνιστωσών των καθεστώτων άμεσων ενισχύσεων.

Για την αγροτική ανάπτυξη, τα αναμενόμενα αποτελέσματα και ο αναμενόμενος αντίκτυπος θα εξαρτηθούν από τα προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης τα οποία θα υποβάλουν τα κράτη μέλη στην Επιτροπή. Τα κράτη μέλη θα κληθούν να καθορίσουν στόχους στα προγράμματά τους.

1.4.4. Δείκτες αποτελεσμάτων και αντικτύπου

Οι προτάσεις προβλέπουν τη θέσπιση ενός κοινού πλαισίου παρακολούθησης και αξιολόγησης με σκοπό τη μέτρηση των επιδόσεων της κοινής γεωργικής πολιτικής. Στο εν λόγω πλαίσιο περιλαμβάνονται όλα τα μέσα που συνδέονται με την παρακολούθηση και την αξιολόγηση των μέτρων της ΚΓΠ και ιδίως των άμεσων ενισχύσεων, των μέτρων παρέμβασης στην αγορά και των μέτρων αγροτικής ανάπτυξης, καθώς και της εφαρμογής της πολλαπλής συμμόρφωσης.

Ο αντίκτυπος αυτών των μέτρων της ΚΓΠ μετριέται σε σχέση με τους ακόλουθους στόχους:

α)       βιώσιμη παραγωγή τροφίμων, με έμφαση στο γεωργικό εισόδημα, στην γεωργική παραγωγικότητα και στη σταθερότητα των τιμών.

β)       αειφόρος διαχείριση των φυσικών πόρων και δράση για την κλιματική αλλαγή, με έμφαση στις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου, στη βιοποικιλότητα, στο έδαφος και τα ύδατα·

γ)       ισόρροπη εδαφική ανάπτυξη, με έμφαση στην αγροτική απασχόληση, στην οικονομική ανάπτυξη και στη φτώχεια στις αγροτικές περιοχές.

Η Επιτροπή καθορίζει, με εκτελεστικές πράξεις, μια δέσμη δεικτών, ειδικών για τους εν λόγω στόχους και περιοχές.

Επιπλέον, όσον αφορά την αγροτική ανάπτυξη, προτείνεται ένα ενισχυμένο κοινό σύστημα παρακολούθησης και αξιολόγησης. Σκοπός του συστήματος αυτού είναι α) να καταδεικνύει την πρόοδο και τα επιτεύγματα της πολιτικής αγροτικής ανάπτυξης και να εκτιμά τον αντίκτυπο, την αποτελεσματικότητα, την αποδοτικότητα και τη συνάφεια των παρεμβάσεων της πολιτικής αγροτικής ανάπτυξης, β) να συμβάλλει στην καλύτερα στοχευμένη στήριξη της αγροτικής ανάπτυξης και γ) να υποστηρίζει μια κοινή διαδικασία εκμάθησης σχετικά με την παρακολούθηση και την αξιολόγηση. Η Επιτροπή θα καταρτίσει, με εκτελεστικές πράξεις, κατάλογο κοινών δεικτών συνδεόμενων με τις προτεραιότητες πολιτικής.

1.5. Αιτιολόγηση της πρότασης/πρωτοβουλίας 1.5.1. Βραχυπρόθεσμη ή μακροπρόθεσμη κάλυψη αναγκών

Προκειμένου να επιτευχθούν οι πολυετείς στρατηγικοί στόχοι της ΚΓΠ που αποτελούν άμεση μεταφορά της στρατηγικής «Ευρώπη 2020» για τις ευρωπαϊκές αγροτικές περιοχές και να εκπληρωθούν οι σχετικές απαιτήσεις της Συνθήκης, οι προτάσεις αποβλέπουν στη θέσπιση του νομοθετικού πλαισίου για την κοινή γεωργική πολιτική για την περίοδο μετά το 2013.

1.5.2. Προστιθέμενη αξία παρέμβασης της ΕΕ

Η μελλοντική ΚΓΠ δεν θα είναι μια πολιτική που εξυπηρετεί μόνο ένα μικρό αλλά σημαντικό τμήμα της οικονομίας της ΕΕ, αλλά επίσης μια πολιτική στρατηγικής σημασίας για την επισιτιστική ασφάλεια, το περιβάλλον και την εδαφική ισορροπία. Συνεπώς, η ΚΓΠ, ως πραγματικά κοινή πολιτική, προβαίνει στην πλέον αποδοτική χρήση των περιορισμένων δημοσιονομικών πόρων, διατηρώντας μια βιώσιμη γεωργία σε ολόκληρη την ΕΕ, αντιμετωπίζοντας σημαντικά διασυνοριακά προβλήματα, όπως η αλλαγή του κλίματος, και ενισχύοντας την αλληλεγγύη μεταξύ κρατών μελών.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Επιτροπής «Προϋπολογισμός για την Ευρώπη 2020»[15], η ΚΓΠ είναι μια αυθεντικά ευρωπαϊκή πολιτική. Αντί να εφαρμόζονται 27 χωριστές γεωργικές πολιτικές και προϋπολογισμοί, τα κράτη μέλη συγκεντρώνουν τους πόρους για την εφαρμογή ενιαίας ευρωπαϊκής πολιτικής με έναν ενιαίο ευρωπαϊκό προϋπολογισμό. Αυτό σημαίνει φυσικά ότι η ΚΓΠ αντιπροσωπεύει σημαντικό ποσοστό του προϋπολογισμού της ΕΕ. Εντούτοις, αυτή η προσέγγιση είναι και πιο αποτελεσματική και πιο οικονομική σε σχέση με μια ασυντόνιστη εθνική προσέγγιση.

1.5.3. Διδάγματα που αποκομίστηκαν από ανάλογες εμπειρίες του παρελθόντος

Με βάση την αξιολόγηση του σημερινού πλαισίου άσκησης πολιτικής, εκτενείς διαβουλεύσεις με τα ενδιαφερόμενα μέρη καθώς και ανάλυση των μελλοντικών προκλήσεων και αναγκών, πραγματοποιήθηκε διεξοδική εκτίμηση επιπτώσεων. Περισσότερες λεπτομέρειες περιλαμβάνονται στην εκτίμηση επιπτώσεων και στην αιτιολογική έκθεση που συνοδεύουν τις νομικές προτάσεις.

1.5.4. Συνέπεια και ενδεχόμενη συνέργεια με άλλα συναφή μέσα

Οι νομοθετικές προτάσεις τις οποίες αφορά το παρόν δημοσιονομικό δελτίο εντάσσονται στο ευρύτερο πλαίσιο της πρότασης κανονισμού ενιαίου πλαισίου, που καθορίζει κοινούς κανόνες για τα ταμεία του κοινού στρατηγικού πλαισίου (ΕΓΤΑΑ, ΕΤΠΕ, ΕΚΤ, Ταμείο Σύγκλισης και ΕΤΘΑ). Ο εν λόγω κανονισμός-πλαίσιο θα συμβάλει σημαντικά στη μείωση του διοικητικού φόρτου, στην αποτελεσματική χρησιμοποίηση των πόρων της ΕΕ και στην εφαρμογή της απλούστευσης στην πράξη. Αποτελεί επίσης τη βάση για τις νέες έννοιες του κοινού στρατηγικού πλαισίου για όλα τα εν λόγω ταμεία, καθώς και για τις επικείμενες συμβάσεις σύμπραξης που θα καλύπτουν επίσης τα ταμεία αυτά.

Το κοινό στρατηγικό πλαίσιο που θα θεσπιστεί θα μετατρέψει τους στόχους και τις προτεραιότητες της στρατηγικής «Ευρώπη 2020» σε προτεραιότητες του ΕΓΤΑΑ σε συνδυασμό με το ΕΚΤ, το Ταμείο Σύγκλισης και το ΕΤΘΑ, διασφαλίζοντας με τον τρόπο αυτό την ολοκληρωμένη χρήση των κονδυλίων για την επίτευξη κοινών στόχων.

Το κοινό στρατηγικό πλαίσιο θα δημιουργήσει επίσης μηχανισμούς συντονισμού με άλλες συναφείς πολιτικές και μέσα της Ένωσης.

Επιπλέον, όσον αφορά την ΚΓΠ, θα προκύψουν σημαντικές συνέργειες και αποτελέσματα απλούστευσης από την εναρμόνιση και την ευθυγράμμιση των κανόνων διαχείρισης και ελέγχου για τον πρώτο (ΕΓΤΕ) και τον δεύτερο πυλώνα (ΕΓΤΑΑ) της ΚΓΠ. Θα πρέπει να διατηρηθεί ο ισχυρός δεσμός μεταξύ του ΕΓΤΕ και του ΕΓΤΑΑ και να εξακολουθήσουν να υφίστανται οι δομές που έχουν ήδη δρομολογηθεί στα κράτη μέλη.

1.6. Διάρκεια και δημοσιονομικός αντίκτυπος της δράσης

x Πρόταση/πρωτοβουλία περιορισμένης διάρκειας (όσον αφορά τα σχέδια κανονισμών για τις άμεσες ενισχύσεις, την αγροτική ανάπτυξη και τους μεταβατικούς κανονισμούς)

– x   Ισχύουσα πρόταση/πρωτοβουλία από την 01/01/2014 μέχρι την 31/12/2020

– x   Δημοσιονομικός αντίκτυπος για την περίοδο του προσεχούς πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου. Όσον αφορά την αγροτική ανάπτυξη, αντίκτυπος στις ενισχύσεις έως το 2023.

x Πρόταση/πρωτοβουλία απεριόριστης διάρκειας (όσον αφορά το σχέδιο κανονισμού για την ενιαία ΚΟΑ και τον οριζόντιο κανονισμό)

– Εφαρμογή από το 2014

1.7. Προβλεπόμενος(οι) τρόπος(οι) διαχείρισης[16]

X Κεντρική άμεση διαχείριση από την Επιτροπή

¨ Κεντρική έμμεση διαχείριση με ανάθεση καθηκόντων εκτέλεσης σε:

– ¨  εκτελεστικούς οργανισμούς

– ¨  οργανισμούς που έχουν συσταθεί από τις Κοινότητες[17]

– ¨  εθνικούς δημόσιους οργανισμούς / οργανισμούς με αποστολή δημόσιας υπηρεσίας

– ¨  πρόσωπα επιφορτισμένα με την εκτέλεση συγκεκριμένων δράσεων δυνάμει του τίτλου V της συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως προσδιορίζονται στην αντίστοιχη βασική πράξη κατά την έννοια του άρθρου 49 του δημοσιονομικού κανονισμού

x Επιμερισμένη διαχείριση με τα κράτη μέλη

¨ Αποκεντρωμένη διαχείριση με τρίτες χώρες

¨ Από κοινού διαχείριση με διεθνείς οργανισμούς (να προσδιοριστεί)

Παρατηρήσεις

Καμία τροποποίηση επί της ουσίας σε σύγκριση με τη σημερινή κατάσταση, δηλαδή η διαχείριση του μεγαλύτερου μέρους των δαπανών τις οποίες αφορούν οι νομοθετικές πράξεις για τη μεταρρύθμιση της ΚΓΠ θα πραγματοποιείται με επιμερισμένη διαχείριση με τα κράτη μέλη. Ωστόσο, ένα πολύ μικρό μέρος θα εξακολουθήσει να αποτελεί αντικείμενο άμεσης κεντρικής διαχείρισης από την Επιτροπή.

2. ΜΕΤΡΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ 2.1. Διατάξεις στον τομέα της παρακολούθησης και της υποβολής εκθέσεων

Όσον αφορά την παρακολούθηση και την αξιολόγηση της ΚΓΠ, η Επιτροπή θα υποβάλλει κάθε 4 έτη έκθεση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο· η πρώτη έκθεση θα υποβληθεί το αργότερο στα τέλη του 2017.

Η διάταξη αυτή συμπληρώνεται με ειδικές διατάξεις σε όλους τους τομείς της ΚΓΠ και οι διάφορες απαιτήσεις υποβολής εκθέσεων και κοινοποίησης θα διευκρινίζονται αναλυτικά στους κανόνες εφαρμογής.

Όσον αφορά την αγροτική ανάπτυξη, προβλέπονται επίσης κανόνες για την παρακολούθηση σε επίπεδο προγράμματος, οι οποίοι θα ευθυγραμμιστούν με τα άλλα ταμεία και θα συνδεθούν με τις εκ των προτέρων, τις ενδιάμεσες και τις εκ των υστέρων αξιολογήσεις.

2.2. Σύστημα διαχείρισης και ελέγχου 2.2.1. Κίνδυνος(οι) που έχει(ουν) επισημανθεί

Υπάρχουν περισσότεροι από επτά εκατομμύρια δικαιούχοι της ΚΓΠ, οι οποίοι λαμβάνουν στήριξη στο πλαίσιο ενός ευρέος φάσματος διαφόρων καθεστώτων ενίσχυσης, το καθένα από τα οποία έχει λεπτομερή και ενίοτε σύνθετα κριτήρια επιλεξιμότητας.

Η μείωση του ποσοστού σφάλματος στον τομέα της κοινής γεωργικής πολιτικής μπορεί ήδη να εκληφθεί ως τάση. Έτσι, πιο πρόσφατα, ένα ποσοστό σφάλματος που προσεγγίζει το 2% επιβεβαιώνει τη συνολικά θετική αξιολόγηση των προηγούμενων ετών. Προβλέπεται να συνεχιστούν οι προσπάθειες προκειμένου να επιτευχθεί ποσοστό σφάλματος κάτω του 2%.

2.2.2. Προβλεπόμενη(ες) μέθοδος(οι) ελέγχου

Η νομοθετική δέσμη, και ιδίως η πρόταση κανονισμού για τη χρηματοδότηση, τη διαχείριση και την παρακολούθηση της κοινής γεωργικής πολιτικής, προβλέπει να διατηρήσει και να ενισχύσει το σημερινό σύστημα που θεσπίστηκε με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1290/2005. Προβλέπεται μια υποχρεωτική διοικητική δομή σε επίπεδο κράτους μέλους, με κεντρικό άξονα τους διαπιστευμένους οργανισμούς πληρωμών, οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για τη διενέργεια των ελέγχων σε επίπεδο τελικού δικαιούχου σύμφωνα με τις αρχές που ορίζονται στο σημείο 2.3. Κάθε έτος, ο επικεφαλής κάθε οργανισμού πληρωμών οφείλει να υποβάλει δήλωση αξιοπιστίας η οποία καλύπτει την πληρότητα, την ακρίβεια και την αξιοπιστία των λογαριασμών, την ορθή λειτουργία των συστημάτων εσωτερικού ελέγχου, καθώς και τη νομιμότητα και την κανονικότητα των σχετικών πράξεων. Ένας ανεξάρτητος ελεγκτικός φορέας καλείται να εκφέρει γνώμη σχετικά με το σύνολο των τριών αυτών στοιχείων.

Η Επιτροπή θα εξακολουθήσει να ελέγχει τις γεωργικές δαπάνες, ακολουθώντας προσέγγιση βασιζόμενη στην ανάλυση του κινδύνου ώστε να εξασφαλίζεται ότι οι έλεγχοι επικεντρώνονται στους τομείς υψίστου κινδύνου. Όποτε οι έλεγχοι αυτοί αποκαλύπτουν ότι πραγματοποιήθηκαν δαπάνες κατά παράβαση των ενωσιακών κανόνων, τα σχετικά ποσά θα αποκλείονται από την ενωσιακή χρηματοδότηση στο πλαίσιο του συστήματος εκκαθάρισης ως προς τη συμμόρφωση.

Όσον αφορά το κόστος των ελέγχων, παρέχεται λεπτομερής ανάλυση στο παράρτημα 8 της εκτίμησης επιπτώσεων που συνοδεύει τις νομοθετικές προτάσεις.

2.3. Μέτρα για την πρόληψη περιπτώσεων απάτης και παρατυπίας

Η νομοθετική δέσμη, και ιδίως η πρόταση κανονισμού για τη χρηματοδότηση, τη διαχείριση και την παρακολούθηση της κοινής γεωργικής πολιτικής, προβλέπει να διατηρήσει και να ενισχύσει τα σημερινά λεπτομερή συστήματα ελέγχου και επιβολής κυρώσεων προς εφαρμογή από τους οργανισμούς πληρωμών, με κοινά βασικά στοιχεία και ειδικούς κανόνες προσαρμοσμένους στις ιδιαιτερότητες κάθε καθεστώτος ενισχύσεων. Τα συστήματα προβλέπουν συνήθως εκτεταμένους διοικητικούς ελέγχους του 100% των αιτήσεων ενίσχυσης, διασταυρούμενους ελέγχους με άλλες βάσεις δεδομένων όποτε κρίνεται σκόπιμο, καθώς και επιτόπιους ελέγχους πριν από την πληρωμή ελάχιστου αριθμού συναλλαγών, ανάλογα με τον κίνδυνο που συνδέεται με το συγκεκριμένο καθεστώς. Σε περίπτωση που αυτοί οι επιτόπιοι έλεγχοι αποκαλύψουν μεγάλο αριθμό παρατυπιών, πρέπει να διενεργηθούν συμπληρωματικοί έλεγχοι. Στο πλαίσιο αυτό, το κατεξοχήν σημαντικότερο σύστημα είναι το ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης και ελέγχου (ΟΣΔΕ), το οποίο κατά το οικονομικό έτος 2010 κάλυψε περίπου το 80% των συνολικών δαπανών στο πλαίσιο του ΕΓΤΕ και του ΕΓΤΑΑ. Η Επιτροπή θα εξουσιοδοτηθεί να επιτρέπει τη μείωση του αριθμού των επιτόπιων ελέγχων όσον αφορά τα κράτη μέλη στα οποία υπάρχουν συστήματα ελέγχου που λειτουργούν ορθά και χαμηλά ποσοστά σφάλματος.

Η δέσμη προβλέπει επιπλέον ότι τα κράτη μέλη προλαμβάνουν, εντοπίζουν και διορθώνουν τις παρατυπίες και την απάτη, επιβάλλουν αποτελεσματικές, αποτρεπτικές και αναλογικές κυρώσεις, όπως ορίζεται στην ενωσιακή νομοθεσία ή στο εθνικό δίκαιο, και ανακτούν τις τυχόν παράτυπες πληρωμές συν τους τόκους. Περιλαμβάνει έναν αυτόματο μηχανισμό εκκαθάρισης για τις υποθέσεις παρατυπιών, ο οποίος προβλέπει ότι στις περιπτώσεις που η ανάκτηση δεν έχει πραγματοποιηθεί εντός προθεσμίας τεσσάρων ετών από την ημερομηνία της αίτησης είσπραξης ή οκτώ ετών σε περίπτωση δικαστικής δίωξης, τα μη ανακτηθέντα ποσά βαρύνουν το οικείο κράτος μέλος. Ο μηχανισμός αυτός θα αποτελέσει ισχυρό κίνητρο για την ταχύτερη δυνατή ανάκτηση των παράτυπων πληρωμών από τα κράτη μέλη.

3. ΕΚΤΙΜΩΜΕΝΟΣ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟΣ ΑΝΤΙΚΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ/ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ

Τα ποσά που αναφέρονται στο παρόν δημοσιονομικό δελτίο εκφράζονται σε τρέχουσες τιμές και σε αναλήψεις υποχρεώσεων.

Επιπλέον των τροποποιήσεων που προκύπτουν από τις νομοθετικές προτάσεις που απαριθμούνται κατωτέρω στους συνοδευτικούς πίνακες, οι νομοθετικές προτάσεις συνεπάγονται περαιτέρω τροποποιήσεις οι οποίες δεν έχουν δημοσιονομικό αντίκτυπο.

Στο παρόν στάδιο, η εφαρμογή δημοσιονομικής πειθαρχίας δεν μπορεί να αποκλειστεί για οποιοδήποτε από τα έτη της περιόδου 2014-2020. Ωστόσο, το ενδεχόμενο αυτό δεν θα εξαρτηθεί από τις ίδιες τις προτάσεις μεταρρύθμισης, αλλά από άλλους παράγοντες, όπως η εκτέλεση των άμεσων ενισχύσεων ή μελλοντικές εξελίξεις στις γεωργικές αγορές.

Όσον αφορά τις άμεσες ενισχύσεις, τα επεκταθέντα καθαρά ανώτατα όρια για το 2014 (ημερολογιακό έτος 2013) που περιέχονται στην πρόταση σχετικά με τη μετάβαση είναι υψηλότερα από τα ποσά που διατίθενται για τις άμεσες ενισχύσεις που αναφέρονται στους συνοδευτικούς πίνακες. Σκοπός της επέκτασης αυτής είναι να διασφαλιστεί η συνέχιση της ισχύουσας νομοθεσίας σε ένα σενάριο στο οποίο όλα τα άλλα στοιχεία παραμένουν αμετάβλητα, με την επιφύλαξη της ενδεχόμενης ανάγκης εφαρμογής του μηχανισμού δημοσιονομικής πειθαρχίας.

Οι προτάσεις μεταρρύθμισης περιέχουν διατάξεις οι οποίες παρέχουν στα κράτη μέλη ορισμένη ευελιξία στο πλαίσιο της χορήγησης άμεσων ενισχύσεων ή ενισχύσεων για την αγροτική ανάπτυξη. Σε περίπτωση που τα κράτη μέλη αποφασίσουν να κάνουν χρήση της εν λόγω ευελιξίας, αυτό θα έχει δημοσιονομικό αντίκτυπο στα συγκεκριμένα χρηματικά ποσά, που δεν μπορεί να ποσοτικοποιηθεί στο παρόν στάδιο.

Το παρόν δημοσιονομικό δελτίο δεν λαμβάνει υπόψη την πιθανή χρήση του αποθεματικού για την αντιμετώπιση κρίσεων. Πρέπει να επισημανθεί ότι τα ποσά τα οποία λαμβάνονται υπόψη για τις δαπάνες που συνδέονται με την αγορά δεν βασίζονται σε αγορές από δημόσια παρέμβαση ούτε σε άλλα μέτρα σχετικά με κατάσταση κρίσης σε οποιονδήποτε τομέα.

3.1. Τομέας(είς) του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου και γραμμή(ές) δαπανών του προϋπολογισμού που επηρεάζονται

Πίνακας 1: Ποσά για την ΚΓΠ συμπεριλαμβανομένων των συμπληρωματικών ποσών που προβλέπονται στις προτάσεις ΠΔΠ και στις προτάσεις μεταρρύθμισης της ΚΓΠ

Σε εκατ. ευρώ (σε τρέχουσες τιμές)

Οικονομικό έτος || 2013 || 2013 προσαρμογή (1) || 2014 || 2015 || 2016 || 2017 || 2018 || 2019 || 2020 || ΣΥΝΟΛΟ 2014-2020

|| || || || || || || || || ||

Εντός του ΠΔΠ || || || || || || || || || ||

Τομέας 2 || || || || || || || || || ||

Άμεσες ενισχύσεις και δαπάνες που συνδέονται με την αγορά (2) (3) (4) || 44 939 || 45 304 || 44 830 || 45 054 || 45 299 || 45 519 || 45 508 || 45 497 || 45 485 || 317 193

Εκτιμώμενα έσοδα ειδικού προορισμού || 672 || 672 || 672 || 672 || 672 || 672 || 672 || 672 || 672 || 4 704

P1 Άμεσες ενισχύσεις και δαπάνες που συνδέονται με την αγορά || 45 611 || 45 976 || 45 502 || 45 726 || 45 971 || 46 191 || 46 180 || 46 169 || 46 157 || 321 897

P2 Αγροτική ανάπτυξη (4) || 14 817 || 14 451 || 14 451 || 14 451 || 14 451 || 14 451 || 14 451 || 14 451 || 14 451 || 101 157

Σύνολο || 60 428 || 60 428 || 59 953 || 60 177 || 60 423 || 60 642 || 60 631 || 60 620 || 60 608 || 423 054

Τομέας 1 || || || || || || || || || ||

ΚΠΣ Γεωργική έρευνα και καινοτομία || ά.α. || ά.α. || 682 || 696 || 710 || 724 || 738 || 753 || 768 || 5 072

Άποροι || ά.α. || ά.α. || 379 || 387 || 394 || 402 || 410 || 418 || 427 || 2 818

Σύνολο || ά.α. || ά.α. || 1 061 || 1 082 || 1 104 || 1 126 || 1 149 || 1 172 || 1 195 || 7 889

Τομέας 3 || || || || || || || || || ||

Ασφάλεια τροφίμων || ά.α. || ά.α. || 350 || 350 || 350 || 350 || 350 || 350 || 350 || 2 450

|| || || || || || || || || ||

Εκτός ΠΔΠ || || || || || || || || || ||

Αποθεματικό για γεωργικές κρίσεις || ά.α. || ά.α. || 531 || 541 || 552 || 563 || 574 || 586 || 598 || 3 945

Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση (ΕΤΠ) || || || || || || || || || ||

Από το οποίο μέγιστο ποσό διαθέσιμο για τη γεωργία: (5) || ά.α. || ά.α. || 379 || 387 || 394 || 402 || 410 || 418 || 427 || 2 818

|| || || || || || || || || ||

ΣΥΝΟΛΟ || || || || || || || || || ||

ΣΥΝΟΛΟ Προτάσεις της Επιτροπής (ΠΔΠ + εκτός ΠΔΠ) + έσοδα ειδικού προορισμού || 60 428 || 60 428 || 62 274 || 62 537 || 62 823 || 63 084 || 63 114 || 63 146 || 63 177 || 440 156

ΣΥΝΟΛΟ Προτάσεις ΠΔΠ (δηλ. εκτός αποθεματικού και ΕΤΠ) + έσοδα ειδικού προορισμού || 60 428 || 60 428 || 61 364 || 61 609 || 61 877 || 62 119 || 62 130 || 62 141 || 62 153 || 433 393

Σημειώσεις:

(1)           Λαμβανομένων υπόψη των νομοθετικών τροποποιήσεων που έχουν ήδη συμφωνηθεί, δηλ. η προαιρετική διαφοροποίηση για το Ηνωμένο Βασίλειο και τα «μη δαπανηθέντα ποσά» του άρθρου 136 θα παύσουν να εφαρμόζονται έως τα τέλη του 2013.

(2)           Τα ποσά αφορούν το προτεινόμενο ετήσιο ανώτατο όριο για τον πρώτο πυλώνα. Ωστόσο, πρέπει να επισημανθεί ότι προτείνεται να μετακινηθούν οι αρνητικές δαπάνες από τη λογιστική εκκαθάριση (επί του παρόντος στη θέση του προϋπολογισμού 05 07 01 06) στα έσοδα ειδικού προορισμού (στη θέση 67 03). Για λεπτομέρειες, βλ. τον πίνακα για τις προβλέψεις εσόδων στην παρακάτω σελίδα.

(3)           Στα αριθμητικά στοιχεία του 2013 περιλαμβάνονται τα ποσά σχετικά με τα κτηνιατρικά και φυτοϋγειονομικά μέτρα καθώς και τα μέτρα στήριξης της αγοράς στον αλιευτικό τομέα.

(4)           Τα ποσά στον παραπάνω πίνακα είναι σύμφωνα με τα ποσά στην ανακοίνωση της Επιτροπής «Προϋπολογισμός για την Ευρώπη 2020» (COM(2011)500 τελικό της 29ης Ιουνίου 2011). Ωστόσο, απομένει να αποφασιστεί αν το ΠΔΠ θα αντικατοπτρίζει τη μεταφορά που προτείνεται για το κονδύλιο ενός κράτους μέλους όσον αφορά το εθνικό πρόγραμμα αναδιάρθρωσης του τομέα του βαμβακιού στην αγροτική ανάπτυξη από το 2014, γεγονός το οποίο προϋποθέτει προσαρμογή (4 εκατ. ευρώ ετησίως) των ποσών του επιμέρους ανώτατου ορίου του ΕΓΤΕ και του πυλώνα 2 αντίστοιχα. Στους πίνακες των τμημάτων κατωτέρω, τα ποσά έχουν μεταφερθεί, ανεξάρτητα από το εάν αντικατοπτρίζονται στο ΠΔΠ.

(5)           Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιτροπής «Προϋπολογισμός για την Ευρώπη 2020» (COM(2011)500 τελικό), θα διατεθεί συνολικό ποσό έως 2,5 δισεκατ. ευρώ σε τιμές του 2011 στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση για την παροχή πρόσθετης στήριξης στους γεωργούς που πλήττονται από τις αρνητικές συνέπειες της παγκοσμιοποίησης. Στον παραπάνω πίνακα, η κατανομή ανά έτος σε τρέχουσες τιμές έχει απλώς ενδεικτικό χαρακτήρα. Το σχέδιο διοργανικής συμφωνίας μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Συμβουλίου και της Επιτροπής για τη συνεργασία σε δημοσιονομικά θέματα και τη χρηστή δημοσιονομική διαχείριση (COM(2011)403 τελικό της 29ης Ιουνίου 2011) καθορίζει, για το ΕΤΠ, συνολικό μέγιστο ετήσιο ποσό 429 εκατ. ευρώ σε τιμές του 2011.

3.2. Εκτιμώμενος αντίκτυπος στις δαπάνες 3.2.1. Συνοπτική παρουσίαση του εκτιμώμενου αντικτύπου στις δαπάνες

Πίνακας 2: Προβλέψεις εσόδων και δαπανών για τον Τομέα Πολιτικής 05 που υπάγεται στον Τομέα 2

Σε εκατ. ευρώ (σε τρέχουσες τιμές)

Οικονομικό έτος || 2013 || 2013 προσαρμογή || 2014 || 2015 || 2016 || 2017 || 2018 || 2019 || 2020 || ΣΥΝΟΛΟ 2014-2020

ΕΣΟΔΑ || || || || || || || || || ||

123 – Τέλος παραγωγής ζάχαρης (ίδιοι πόροι) || 123 || 123 || 123 || 123 || || || || || || 246

|| || || || || || || || || ||

67 03 – Έσοδα ειδικού προορισμού || 672 || 672 || 741 || 741 || 741 || 741 || 741 || 741 || 741 || 5 187

εκ των οποίων: ex 05 07 01 06 – Λογιστική εκκαθάριση || 0 || 0 || 69 || 69 || 69 || 69 || 69 || 69 || 69 || 483

Σύνολο || 795 || 795 || 864 || 864 || 741 || 741 || 741 || 741 || 741 || 5 433

ΔΑΠΑΝΕΣ || || || || || || || || || ||

05 02 – Αγορές (1) || 3 311 || 3 311 || 2 622 || 2 641 || 2 670 || 2 699 || 2 722 || 2 710 || 2 699 || 18 764

05 03 – Άμεσες ενισχύσεις (πριν από τον καθορισμό ανωτάτων ορίων) (2) || 42 170 || 42 535 || 42 876 || 43 081 || 43 297 || 43 488 || 43 454 || 43 454 || 43 454 || 303 105

05 03 – Άμεσες ενισχύσεις (μετά τον καθορισμό ανωτάτων ορίων) (2) || 42 170 || 42 535 || 42 876 || 42 917 || 43 125 || 43 303 || 43 269 || 43 269 || 43 269 || 302 027

|| || || || || || || || || ||

05 04 – Αγροτική ανάπτυξη (πριν από τον καθορισμό ανωτάτων ορίων) || 14 817 || 14 451 || 14 455 || 14 455 || 14 455 || 14 455 || 14 455 || 14 455 || 14 455 || 101 185

05 04 – Αγροτική ανάπτυξη (μετά τον καθορισμό ανωτάτων ορίων) || 14 817 || 14 451 || 14 455 || 14 619 || 14 627 || 14 640 || 14 641 || 14 641 || 14 641 || 102 263

|| || || || || || || || || ||

05 07 01 06 – Λογιστική εκκαθάριση || -69 || -69 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0

Σύνολο || 60 229 || 60 229 || 59 953 || 60 177 || 60 423 || 60 642 || 60 631 || 60 620 || 60 608 || 423 054

ΚΑΘΑΡΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ μετά τα έσοδα ειδικού προορισμού || || || 59 212 || 59 436 || 59 682 || 59 901 || 59 890 || 59 879 || 59 867 || 417 867

Σημειώσεις:

(1)           Για το 2013, προκαταρκτική εκτίμηση με βάση το σχέδιο προϋπολογισμού 2012, λαμβανομένων υπόψη των νομικών προσαρμογών που έχουν ήδη συμφωνηθεί για το 2013 (π.χ. ανώτατο όριο για τον οίνο, κατάργηση της πριμοδότησης αμύλου γεωμήλων, αποξηραμένες χορτονομές), καθώς και ορισμένων προβλεπόμενων εξελίξεων. Για όλα τα έτη, οι εκτιμήσεις προϋποθέτουν ότι δεν θα υπάρξουν πρόσθετες ανάγκες χρηματοδότησης για μέτρα στήριξης λόγω διαταραχών ή κρίσεων της αγοράς.

(2)           Στα ποσά του 2013 περιλαμβάνεται εκτίμηση σχετικά με την εκρίζωση των αμπελώνων το 2012.

Πίνακας 3: Υπολογισμός του δημοσιονομικού αντικτύπου, ανά κεφάλαιο του προϋπολογισμού, των προτάσεων μεταρρύθμισης της ΚΓΠ όσον αφορά τα έσοδα και τις δαπάνες της ΚΓΠ

Σε εκατ. ευρώ (σε τρέχουσες τιμές)

Οικονομικό έτος || 2013 || 2013 προσαρμογή || || ΣΥΝΟΛΟ 2014-2020

|| || 2014 || 2015 || 2016 || 2017 || 2018 || 2019 || 2020 ||

ΕΣΟΔΑ || || || || || || || || || ||

123 – Τέλος παραγωγής ζάχαρης (ίδιοι πόροι) || 123 || 123 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0

|| || || || || || || || || ||

67 03 – Έσοδα ειδικού προορισμού || 672 || 672 || 69 || 69 || 69 || 69 || 69 || 69 || 69 || 483

εκ των οποίων: ex 05 07 01 06 – Λογιστική εκκαθάριση || 0 || 0 || 69 || 69 || 69 || 69 || 69 || 69 || 69 || 483

Σύνολο || 795 || 795 || 69 || 69 || 69 || 69 || 69 || 69 || 69 || 483

ΔΑΠΑΝΕΣ || || || || || || || || || ||

05 02 – Αγορές (1) || 3 311 || 3 311 || -689 || -670 || -641 || -612 || -589 || -601 || -612 || -4 413

05 03 – Άμεσες ενισχύσεις (πριν από τον καθορισμό ανωτάτων ορίων) (2) || 42 170 || 42 535 || -460 || -492 || -534 || -577 || -617 || -617 || -617 || -3 913

05 03 – Άμεσες ενισχύσεις – Εκτιμώμενο προϊόν του καθορισμού ανωτάτων ορίων προς μεταφορά στην αγροτική ανάπτυξη || || || 0 || -164 || -172 || -185 || -186 || -186 || -186 || -1 078

05 04 – Αγροτική ανάπτυξη (πριν από τον καθορισμό ανωτάτων ορίων) || 14 817 || 14 451 || 4 || 4 || 4 || 4 || 4 || 4 || 4 || 28

05 04 – Αγροτική ανάπτυξη – Εκτιμώμενο προϊόν του καθορισμού ανωτάτων ορίων προς μεταφορά στην αγροτική ανάπτυξη || || || 0 || 164 || 172 || 185 || 186 || 186 || 186 || 1 078

05 07 01 06 – Λογιστική εκκαθάριση || -69 || -69 || 69 || 69 || 69 || 69 || 69 || 69 || 69 || 483

Σύνολο || 60 229 || 60 229 || -1 076 || -1 089 || -1 102 || -1 115 || -1 133 || -1 144 || -1 156 || -7 815

ΚΑΘΑΡΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ μετά τα έσοδα ειδικού προορισμού || || || -1 145 || -1 158 || -1 171 || -1 184 || -1 202 || -1 213 || -1 225 || -8 298

Σημειώσεις:

(1)           Για το 2013, προκαταρκτική εκτίμηση με βάση το σχέδιο προϋπολογισμού 2012, λαμβανομένων υπόψη των νομικών προσαρμογών που έχουν ήδη συμφωνηθεί για το 2013 (π.χ. ανώτατο όριο για τον οίνο, κατάργηση της πριμοδότησης αμύλου γεωμήλων, αποξηραμένες χορτονομές), καθώς και ορισμένων προβλεπόμενων εξελίξεων. Για όλα τα έτη, οι εκτιμήσεις προϋποθέτουν ότι δεν θα υπάρξουν πρόσθετες ανάγκες χρηματοδότησης για μέτρα στήριξης λόγω διαταραχών ή κρίσεων της αγοράς.

(2)           Στα ποσά του 2013 περιλαμβάνεται εκτίμηση σχετικά με την εκρίζωση των αμπελώνων το 2012.

Πίνακας 4: Υπολογισμός του δημοσιονομικού αντικτύπου των προτάσεων μεταρρύθμισης της ΚΓΠ όσον αφορά τις δαπάνες που συνδέονται με την αγορά

Σε εκατ. ευρώ (σε τρέχουσες τιμές)

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΤΟΣ || || Νομική βάση || Εκτιμώμενες ανάγκες || Τροποποιήσεις σε σχέση με το 2013 ||

|| || || 2013 (1) || 2014 || 2015 || 2016 || 2017 || 2018 || 2019 || 2020 || ΣΥΝΟΛΟ 2014-2020

Έκτακτα μέτρα: εξορθολογισμός και επέκταση του πεδίου της νομικής βάσης || || Άρθρα 154, 155, 156 || π.υ. || π.υ. || π.υ. || π.υ. || π.υ. || π.υ. || π.υ. || π.υ. || π.υ.

Κατάργηση της παρέμβασης για τον σκληρό σίτο και το σόργο || || Πρώην άρθρο 10 || π.υ. || - || - || - || - || - || - || - || -

Επισιτιστικά προγράμματα για τους απόρους || (2) || Πρώην άρθρο 27 του κανονισμού 1234/2007 || 500,0 || -500,0 || -500,0 || -500,0 || -500,0 || -500,0 || -500,0 || -500,0 || -3 500,0

Ιδιωτική αποθεματοποίηση (Ίνες λίνου) || || Άρθρο 16 || ά.α. || π.υ. || π.υ. || π.υ. || π.υ. || π.υ. || π.υ. || π.υ. || π.υ.

Ενίσχυση για το βαμβάκι – Αναδιάρθρωση || (3) || Πρώην άρθρο 5 του κανονισμού 637/2008 || 10.0 || -4.0 || -4.0 || -4.0 || -4.0 || -4.0 || -4.0 || -4.0 || -28.0

Ενίσχυση σύστασης για ομάδες παραγωγών οπωροκηπευτικών || || Πρώην άρθρο 117 || 30,0 || 0,0 || 0,0 || 0,0 || -15,0 || -15,0 || -30,0 || -30,0 || -90,0

Σχέδιο προώθησης της κατανάλωσης φρούτων στα σχολεία || || Άρθρο 21 || 90,0 || 60,0 || 60,0 || 60,0 || 60,0 || 60,0 || 60,0 || 60,0 || 420,0

Κατάργηση των ομάδων παραγωγών λυκίσκου || || Πρώην άρθρο 111 || 2,3 || -2,3 || -2,3 || -2,3 || -2,3 || -2,3 || -2,3 || -2,3 || -15,9

Προαιρετική ιδιωτική αποθεματοποίηση αποκορυφωμένου γάλακτος σε σκόνη || || Άρθρο 16 || ά.α. || π.υ. || π.υ. || π.υ. || π.υ. || π.υ. || π.υ. || π.υ. || π.υ.

Κατάργηση της ενίσχυσης για τη χρήση αποκορυφωμένου γάλακτος/αποκορυφωμένου γάλακτος σε σκόνη ως ζωοτροφή/για την καζεΐνη και τη χρήση καζεΐνης || || Πρώην άρθρα 101, 102 || π.υ. || - || - || - || - || - || - || - || -

Προαιρετική ιδιωτική αποθεματοποίηση βουτύρου || (4) || Άρθρο 16 || 14,0 || [-1,0] || [-14,0] || [-14,0] || [-14,0] || [-14,0] || [-14,0] || [-14,0] || [-85,0]

Κατάργηση της εισφοράς προώθησης στον τομέα του γάλακτος || || Πρώην άρθρο 309 || π.υ. || - || - || - || - || - || - || - || -

ΣΥΝΟΛΟ 05 02 || || || || || || || || || || ||

Καθαρό αποτέλεσμα των προτάσεων μεταρρύθμισης (5) || || || || -446,3 || -446,3 || -446,3 || -461,3 || -461,3 || -476,3 || -476,3 || -3 213,9

Σημειώσεις:

(1)           Οι ανάγκες για το 2013 εκτιμώνται με βάση το σχέδιο προϋπολογισμού 2012 της Επιτροπής, με εξαίρεση α) τους τομείς των οπωροκηπευτικών για τους οποίους οι ανάγκες βασίζονται στο δημοσιονομικό δελτίο των αντίστοιχων μεταρρυθμίσεων και β) τις ενδεχόμενες νομικές τροποποιήσεις που έχουν ήδη συμφωνηθεί.

(2)           Το ποσό για το 2013 αντιστοιχεί στην πρόταση της Επιτροπής COM(2010)486. Από το 2014, το μέτρο θα χρηματοδοτείται στο πλαίσιο του Τομέα 1.

(3)           Το κονδύλιο για το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης του τομέα του βαμβακιού στην Ελλάδα (4 εκατ. ευρώ/έτος) θα μεταφερθεί στην αγροτική ανάπτυξη από το 2014. Το κονδύλιο για την Ισπανία (6,1 εκατ. ευρώ/έτος) θα μεταφερθεί στο καθεστώς ενιαίας ενίσχυσης από το 2018 (έχει ήδη αποφασιστεί).

(4)           Εκτιμώμενο αποτέλεσμα σε περίπτωση μη εφαρμογής του μέτρου.

(5)           Εκτός από τις δαπάνες των κεφαλαίων 05 02 και 05 03, προβλέπεται ότι οι άμεσες δαπάνες στο πλαίσιο των κεφαλαίων 05 01, 05 07 και 05 08 θα χρηματοδοτηθούν από έσοδα τα οποία θα διατεθούν στο ΕΓΤΕ.

Πίνακας 5: Υπολογισμός του δημοσιονομικού αντικτύπου των προτάσεων μεταρρύθμισης της ΚΓΠ όσον αφορά τις άμεσες ενισχύσεις

Σε εκατ. ευρώ (σε τρέχουσες τιμές)

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΤΟΣ || || Νομική βάση || Εκτιμώμενες ανάγκες || Τροποποιήσεις σε σχέση με το 2013 ||

|| || 2013 (1) || 2013 προσαρμογή (2) || 2014 || 2015 || 2016 || 2017 || 2018 || 2019 || 2020 || ΣΥΝΟΛΟ 2014-2020

|| || || || || || || || || || || ||

Άμεσες ενισχύσεις || || || 42 169,9 || 42 535,4 || 341,0 || 381,1 || 589,6 || 768,0 || 733,2 || 733,2 || 733,2 || 4 279,3

- Τροποποιήσεις που έχουν ήδη αποφασιστεί || || || || || || || || || || || ||

Σταδιακή εισαγωγή στην ΕΕ 12 || || || || || 875,0 || 1 133,9 || 1 392,8 || 1 651,6 || 1 651,6 || 1 651,6 || 1 651,6 || 10 008,1

Αναδιάρθρωση στον τομέα του βαμβακιού || || || || || 0,0 || 0,0 || 0,0 || 0,0 || 6,1 || 6,1 || 6,1 || 18,4

Διαγνωστικός έλεγχος || || || || || -64,3 || -64,3 || -64,3 || -90,0 || -90,0 || -90,0 || -90,0 || -552,8

Προηγούμενες μεταρρυθμίσεις || || || || || -9,9 || -32,4 || -32,4 || -32,4 || -32,4 || -32,4 || -32,4 || -204,2

|| || || || || || || || || || || ||

- Τροποποιήσεις που οφείλονται στις νέες προτάσεις μεταρρύθμισης της ΚΓΠ || || || -459,8 || -656,1 || -706,5 || -761,3 || -802,2 || -802,2 || -802,2 || -4 990,3

Εκ των οποίων: καθορισμός ανωτάτων ορίων || || || || || 0,0 || -164,1 || -172,1 || -184,7 || -185,6 || -185,6 || -185,6 || -1 077,7

|| || || || || || || || || || || ||

ΣΥΝΟΛΟ 05 03 || || || || || || || || || || || ||

Καθαρό αποτέλεσμα των προτάσεων μεταρρύθμισης || || || || || -459,8 || -656,1 || -706,5 || -761,3 || -802,2 || -802,2 || -802,2 || -4 990,3

ΣΥΝΟΛΟ ΔΑΠΑΝΩΝ || || || 42 169,9 || 42 535,4 || 42 876,4 || 42 916,5 || 43 125,0 || 43 303,4 || 43 268,7 || 43 268,7 || 43 268,7 || 302 027,3

Σημειώσεις:

(1)           Στα ποσά του 2013 περιλαμβάνεται εκτίμηση σχετικά με την εκρίζωση των αμπελώνων το 2012.

(2)           Λαμβανομένων υπόψη των νομοθετικών τροποποιήσεων που έχουν ήδη συμφωνηθεί, δηλ. η προαιρετική διαφοροποίηση για το Ηνωμένο Βασίλειο και τα «μη δαπανηθέντα ποσά» του άρθρου 136 θα παύσουν να εφαρμόζονται έως τα τέλη του 2013.

Πίνακας 6: Συνιστώσες των άμεσων ενισχύσεων

Σε εκατ. ευρώ (σε τρέχουσες τιμές)

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΤΟΣ || || || || || 2015 || 2016 || 2017 || 2018 || 2019 || 2020 || ΣΥΝΟΛΟ 2014-2020

Παράρτημα II || || || || || 42 407,2 || 42 623,4 || 42 814,2 || 42 780,3 || 42 780,3 || 42 780,3 || 256 185,7

Ενίσχυση για γεωργικές πρακτικές επωφελείς για το κλίμα και το περιβάλλον (30%) || || || || || 12 866,5 || 12 855,3 || 12 844,3 || 12 834,1 || 12 834,1 || 12 834,1 || 77 068,4

Μέγιστο ποσό που μπορεί να διατεθεί για την ενίσχυση για νέους γεωργούς (2%) || || || || || 857,8 || 857,0 || 856,3 || 855,6 || 855,6 || 855,6 || 5 137,9

Καθεστώς βασικής ενίσχυσης, Ενίσχυση για περιοχές με φυσικούς περιορισμούς, Προαιρετική συνδεδεμένη στήριξη || || || || || 28 682,9 || 28 911,1 || 29 113,6 || 29 090,6 || 29 090,6 || 29 090,6 || 173 979,4

Μέγιστο ποσό που μπορεί να μεταφερθεί από τις ανωτέρω γραμμές για τη χρηματοδότηση του καθεστώτος των κατόχων μικρών γεωργικών εκμεταλλεύσεων (10%) || || || || || 4 288,8 || 4 285,1 || 4 281,4 || 4 278,0 || 4 278,0 || 4 278,0 || 25 689,3

Μεταφορές πιστώσεων του τομέα του οίνου που περιλαμβάνονται στο παράρτημα ΙΙ[18] || || || || || 159,9 || 159,9 || 159,9 || 159,9 || 159,9 || 159,9 || 959,1

Καθορισμός ανωτάτων ορίων || || || || || -164,1 || -172,1 || -184,7 || -185,6 || -185,6 || -185,6 || -1 077,7

Βαμβάκι || || || || || 256,0 || 256,3 || 256,5 || 256,6 || 256,6 || 256,6 || 1 538,6

POSEI/Μικρά νησιά του Αιγαίου Πελάγους || || || || || 417,4 || 417,4 || 417,4 || 417,4 || 417,4 || 417,4 || 2 504,4

Πίνακας 7: Υπολογισμός του δημοσιονομικού αντικτύπου των προτάσεων μεταρρύθμισης της ΚΓΠ όσον αφορά τα μεταβατικά μέτρα για τη χορήγηση άμεσων ενισχύσεων το 2014

Σε εκατ. ευρώ (σε τρέχουσες τιμές)

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΤΟΣ || || Νομική βάση || Εκτιμώμενες ανάγκες || Τροποποιήσεις σε σχέση με το 2013

|| || || 2013 (1) || 2013 προσαρμογή || 2014 (2)

Παράρτημα IV του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 73/2009 του Συμβουλίου || || || 40 165,0 || 40 530,5 || 541,9

Σταδιακή εισαγωγή στην ΕΕ 10 || || || || || 616,1

Διαγνωστικός έλεγχος || || || || || -64,3

Προηγούμενες μεταρρυθμίσεις || || || || || -9,9

ΣΥΝΟΛΟ 05 03 || || || || ||

Σύνολο δαπανών || || || 40 165,0 || 40 530,5 || 41 072,4

Σημειώσεις:

(1)           Στα ποσά του 2013 περιλαμβάνεται εκτίμηση σχετικά με την εκρίζωση των αμπελώνων το 2012.

(2)           Στα επεκταθέντα καθαρά ανώτατα όρια περιλαμβάνεται εκτίμηση των μεταφορών πιστώσεων του τομέα του οίνου στο ΚΕΣ με βάση τις αποφάσεις που λαμβάνουν τα κράτη μέλη για το 2013.

Πίνακας 8: Υπολογισμός του δημοσιονομικού αντικτύπου των προτάσεων μεταρρύθμισης της ΚΓΠ όσον αφορά την αγροτική ανάπτυξη

Σε εκατ. ευρώ (σε τρέχουσες τιμές)

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΤΟΣ || || Νομική βάση || Κονδύλια για την αγροτική ανάπτυξη || Τροποποιήσεις σε σχέση με το 2013 ||

|| || || 2013 || 2013 προσαρμογή (1) || 2014 || 2015 || 2016 || 2017 || 2018 || 2019 || 2020 || ΣΥΝΟΛΟ 2014-2020

Προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης || || || 14 788,9 || 14 423,4 || || || || || || || ||

Ενίσχυση για το βαμβάκι – Αναδιάρθρωση || (2) || || || || 4,0 || 4,0 || 4,0 || 4,0 || 4,0 || 4,0 || 4,0 || 28,0

Προϊόν του καθορισμού ανώτατου ορίου των άμεσων ενισχύσεων || || || || || || 164,1 || 172,1 || 184,7 || 185,6 || 185,6 || 185,6 || 1 077,7

Κονδύλιο ΕΑ εξαιρουμένης της τεχνικής βοήθειας || (3) || || || || -8,5 || -8,5 || -8,5 || -8,5 || -8,5 || -8,5 || -8,5 || -59,4

Τεχνική βοήθεια || (3) || || 27,6 || 27,6 || 8,5 || 3,5 || 3,5 || 3,5 || 3,5 || 3,5 || 3,5 || 29,4

Βραβείο για τοπικά καινοτόμα σχέδια συνεργασίας || (4) || || ά.α. || ά.α. || 0,0 || 5,0 || 5,0 || 5,0 || 5,0 || 5,0 || 5,0 || 30,0

ΣΥΝΟΛΟ 05 04 || || || || || || || || || || || ||

Καθαρό αποτέλεσμα των προτάσεων μεταρρύθμισης || || || || || 4,0 || 168,1 || 176,1 || 188,7 || 189,6 || 189,6 || 189,6 || 1 105,7

ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ (πριν από τον καθορισμό ανωτάτων ορίων) || || || 14 816,6 || 14 451,1 || 14 455,1 || 14 455,1 || 14 455,1 || 14 455,1 || 14 455,1 || 14 455,1 || 14 455,1 || 101 185,5

ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ (μετά τον καθορισμό ανωτάτων ορίων) || || || 14 816,6 || 14 451,1 || 14 455,1 || 14 619,2 || 14 627,2 || 14 639,8 || 14 640,7 || 14 640,7 || 14 640,7 || 102 263,2

Σημειώσεις:

(1)           Οι προσαρμογές σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία που εφαρμόζεται μόνον έως το τέλος του οικονομικού έτους 2013.

(2)           Τα ποσά του πίνακα 1 (σημείο 3.1) είναι σύμφωνα με τα ποσά στην ανακοίνωση της Επιτροπής «Προϋπολογισμός για την Ευρώπη 2020» (COM(2011)500 τελικό). Ωστόσο, απομένει να αποφασιστεί αν το ΠΔΠ θα αντικατοπτρίζει τη μεταφορά που προτείνεται για το κονδύλιο ενός κράτους μέλους όσον αφορά το εθνικό πρόγραμμα αναδιάρθρωσης του τομέα του βαμβακιού στην αγροτική ανάπτυξη από το 2014, γεγονός το οποίο προϋποθέτει προσαρμογή (4 εκατ. ευρώ ετησίως) των ποσών του επιμέρους ανώτατου ορίου του ΕΓΤΕ και του πυλώνα 2 αντίστοιχα. Στον πίνακα 8 ανωτέρω, τα ποσά έχουν μεταφερθεί, ανεξάρτητα από το εάν αντικατοπτρίζονται στο ΠΔΠ.

(3)           Το ποσό για τεχνική βοήθεια για το 2013 καθορίστηκε με βάση το αρχικό κονδύλιο αγροτικής ανάπτυξης (εξαιρουμένων των μεταφορών από τον πυλώνα 1).

Η τεχνική βοήθεια για την περίοδο 2014-2020 καθορίζεται στο 0,25% του συνολικού κονδυλίου αγροτικής ανάπτυξης.

(4)           Καλύπτεται από το διαθέσιμο για τεχνική βοήθεια ποσό.

Τομέας του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου: || 5 || «Διοικητικές δαπάνες»

Εκατ. ευρώ (3 δεκαδικά ψηφία)

Σημ.:     Εκτιμάται ότι οι νομοθετικές προτάσεις δεν θα έχουν αντίκτυπο στις πιστώσεις διοικητικού χαρακτήρα, δηλαδή προβλέπεται ότι το νομοθετικό πλαίσιο μπορεί να εφαρμοστεί με το παρόν επίπεδο ανθρώπινων πόρων και διοικητικών δαπανών.

|| || || Έτος 2014 || Έτος 2015 || Έτος 2016 || Έτος 2017 || Έτος 2018 || Έτος 2019 || Έτος 2020 || ΣΥΝΟΛΟ

ΓΔ: AGRI ||

Ÿ Ανθρώπινοι πόροι || 136,998 || 136,998 || 136,998 || 136,998 || 136,998 || 136,998 || 136,998 || 958,986

Ÿ Άλλες διοικητικές δαπάνες || 9,704 || 9,704 || 9,704 || 9,704 || 9,704 || 9,704 || 9,704 || 67,928

ΣΥΝΟΛΟ ΓΔ AGRI || Πιστώσεις || 146,702 || 146,702 || 146,702 || 146,702 || 146,702 || 146,702 || 146,702 || 1 026,914

ΣΥΝΟΛΟ πιστώσεων του ΤΟΜΕΑ 5 του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου || (Σύνολο αναλήψεων υποχρεώσεων = Σύνολο πληρωμών) || 146,702 || 146,702 || 146,702 || 146,702 || 146,702 || 146,702 || 146,702 || 1 026,914

Εκατ. ευρώ (3 δεκαδικά ψηφία)

|| || || Έτος Ν[19] || Έτος N+1 || Έτος N+2 || Έτος N+3 || … να εγγραφούν όσα έτη απαιτούνται, ώστε να αντικατοπτρίζεται η διάρκεια του αντικτύπου (βλ. σημείο 1.6) || ΣΥΝΟΛΟ

ΣΥΝΟΛΟ πιστώσεων των ΤΟΜΕΩΝ 1 έως 5 του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου || Αναλήψεις υποχρεώσεων || || || || || || || ||

Πληρωμές || || || || || || || ||

3.2.2. Εκτιμώμενος αντίκτυπος στις επιχειρησιακές πιστώσεις

– ¨  Η πρόταση/πρωτοβουλία δεν συνεπάγεται τη χρησιμοποίηση επιχειρησιακών πιστώσεων

– x   Η πρόταση/πρωτοβουλία συνεπάγεται τη χρησιμοποίηση επιχειρησιακών πιστώσεων, όπως εξηγείται κατωτέρω:

Πιστώσεις αναλήψεως υποχρεώσεων σε εκατ. ευρώ (με 3 δεκαδικά ψηφία)

Να προσδιοριστούν οι στόχοι και τα αποτελέσματα ò || || || Έτος 2014 || Έτος 2015 || Έτος 2016 || Έτος 2017 || Έτος 2018 || Έτος 2019 || Έτος 2020 || ΣΥΝΟΛΟ

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ (OUTPUTS)

Είδος αποτελέσματος || Μέσο κόστος του αποτελέσματος || Αριθμός αποτελεσμάτων || Κόστος || Αριθμός αποτελεσμάτων || Κόστος || Αριθμός αποτελεσμάτων || Κόστος || Αριθμός αποτελεσμάτων || Κόστος || Αριθμός αποτελεσμάτων || Κόστος || Αριθμός αποτελεσμάτων || Κόστος || Αριθμός αποτελεσμάτων || Κόστος || Συνολικός αριθμός αποτελεσμάτων || Συνολικό κόστος

ΕΙΔΙΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣ αριθ. 5: Βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του γεωργικού τομέα και αύξηση του μεριδίου προστιθέμενης αξίας του στην τροφική αλυσίδα || || || || || || || || || || || || || || || ||

Οπωροκηπευτικά: Εμπορία μέσω των οργανώσεων παραγωγών (ΟΠ)[20] || Ποσοστό της αξίας της παραγωγής που διατέθηκε στο εμπόριο μέσω των ΟΠ σε αξία της συνολικής παραγωγής || || || 830,0 || || 830,0 || || 830,0 || || 830,0 || || 830,0 || || 830,0 || || 830,0 || || 5 810,0

- Οίνος: Εθνικό κονδύλιο – Αναδιάρθρωση20 || Αριθμός εκταρίων || || 54 326 || 475,1 || 54 326 || 475,1 || 54 326 || 475,1 || 54 326 || 475,1 || 54 326 || 475,1 || 54 326 || 475,1 || 54 326 || 475,1 || || 3 326,0

- Οίνος: Εθνικό κονδύλιο – Επενδύσεις20 || || || 1 147 || 178,9 || 1 147 || 178,9 || 1 147 || 178,9 || 1 147 || 178,9 || 1 147 || 178,9 || 1 147 || 178,9 || 1 147 || 178,9 || || 1 252,6

- Οίνος: Εθνικό κονδύλιο – Απόσταξη υποπροϊόντων20 || Εκατόλιτρα || || 700 000 || 98,1 || 700 000 || 98,1 || 700 000 || 98,1 || 700 000 || 98,1 || 700 000 || 98,1 || 700 000 || 98,1 || 700 000 || 98,1 || || 686,4

- Οίνος: Εθνικό κονδύλιο – Εδώδιμη αλκοόλη20 || Αριθμός εκταρίων || || 32 754 || 14,2 || 32 754 || 14,2 || 32 754 || 14,2 || 32 754 || 14,2 || 32 754 || 14,2 || 32 754 || 14,2 || 32 754 || 14,2 || || 14,2

- Οίνος: Εθνικό κονδύλιο – Χρησιμοποίηση συμπυκνωμένου γλεύκους20 || Εκατόλιτρα || || 9 || 37,4 || 9 || 37,4 || 9 || 37,4 || 9 || 37,4 || 9 || 37,4 || 9 || 37,4 || 9 || 37,4 || || 261,8

- Οίνος: Εθνικό κονδύλιο – Προώθηση20 || || || || 267,9 || || 267,9 || || 267,9 || || 267,9 || || 267,9 || || 267,9 || || 267,9 || || 1 875,3

- Άλλα || || || || 720,2 || || 739,6 || || 768,7 || || 797,7 || || 820,3 || || 808,8 || || 797,1 || || 5 452,3

Μερικό σύνολο για τον ειδικό στόχο αριθ. 5 || || 2 621,8 || || 2 641,2 || || 2 670,3 || || 2 699,3 || || 2 721,9 || || 2 710,4 || || 2 698,7 || || 18 763,5

ΕΙΔΙΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣ αριθ. 6: Συμβολή στα γεωργικά εισοδήματα και περιορισμός της μεταβλητότητάς τους || || || || || || || || || || || || || || || ||

- Άμεση στήριξη του εισοδήματος[21] || Αριθμός πληρωθέντων εκταρίων (σε εκατ.) || || 161,014 || 42 876,4 || 161,014 || 43 080,6 || 161,014 || 43 297,1 || 161,014 || 43 488,1 || 161,014 || 43 454,3 || 161,014 || 43 454,3 || 161,014 || 43 454,3 || 161,014 || 303 105,0

Μερικό σύνολο για τον ειδικό στόχο αριθ. 6 || || 42 876,4 || || 43 080,6 || || 43 297,1 || || 43 488,1 || || 43 454,3 || || 43 454,3 || || 43 454,3 || || 303 105,0

ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ || || || || || || || || || || || || || || || ||

Σημ.: Για τους ειδικούς στόχους 1 έως 4 και 7 έως 10, τα αποτελέσματα πρέπει ακόμη να προσδιοριστούν (βλ. σημείο 1.4.2 ανωτέρω).

3.2.3. Εκτιμώμενος αντίκτυπος στις πιστώσεις διοικητικού χαρακτήρα 3.2.3.1. Συνοπτική παρουσίαση

– ¨  Η πρόταση/πρωτοβουλία δεν συνεπάγεται τη χρησιμοποίηση πιστώσεων διοικητικού χαρακτήρα

– x   Η πρόταση/πρωτοβουλία συνεπάγεται τη χρησιμοποίηση πιστώσεων διοικητικού χαρακτήρα, όπως εξηγείται κατωτέρω:

Σε εκατ. ευρώ (με 3 δεκαδικά ψηφία)

|| Έτος 2014 || Έτος 2015 || Έτος 2016 || Έτος 2017 || Έτος 2018 || Έτος 2019 || Έτος 2020 || ΣΥΝΟΛΟ

ΤΟΜΕΑΣ 5 του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου || || || || || || || ||

Ανθρώπινοι πόροι[22] || 136,998 || 136,998 || 136,998 || 136,998 || 136,998 || 136,998 || 136,998 || 958,986

Άλλες διοικητικές δαπάνες || 9,704 || 9,704 || 9,704 || 9,704 || 9,704 || 9,704 || 9,704 || 67,928

Υποσύνολο ΤΟΜΕΑ 5 του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου || || || || || || || ||

Εκτός του ΤΟΜΕΑ 5 του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου || || || || || || || ||

Ανθρώπινοι πόροι || || || || || || || ||

Άλλες δαπάνες διοικητικού χαρακτήρα || || || || || || || ||

Υποσύνολο εκτός του ΤΟΜΕΑ 5 του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου || || || || || || || ||

ΣΥΝΟΛΟ || 146,702 || 146,702 || 146,702 || 146,702 || 146,702 || 146,702 || 146,702 || 1 026,914

3.2.3.2.  Εκτιμώμενες ανάγκες σε ανθρώπινους πόρους

– ¨  Η πρόταση/πρωτοβουλία δεν συνεπάγεται τη χρησιμοποίηση ανθρώπινων πόρων

– x   Η πρόταση/πρωτοβουλία απαιτεί τη χρησιμοποίηση ανθρώπινων πόρων, όπως εξηγείται κατωτέρω:

Σημ.: Εκτιμάται ότι οι νομοθετικές προτάσεις δεν θα έχουν αντίκτυπο στις πιστώσεις διοικητικού χαρακτήρα, δηλαδή προβλέπεται ότι το νομοθετικό πλαίσιο μπορεί να εφαρμοστεί με το παρόν επίπεδο ανθρώπινων πόρων και διοικητικών δαπανών. Τα αριθμητικά στοιχεία για την περίοδο 2014-2020 βασίζονται στην κατάσταση για το 2011.

Εκτίμηση η οποία πρέπει να διατυπωθεί σε ακέραιο αριθμό (ή το πολύ με ένα δεκαδικό ψηφίο)

|| Έτος 2014 || Έτος 2015 || Έτος 2016 || Έτος 2017 || Έτος 2018 || Έτος 2019 || Έτος 2020

Ÿ Θέσεις απασχόλησης του πίνακα προσωπικού (θέσεις μόνιμων και έκτακτων υπαλλήλων) ||

ΧΧ 01 01 01 (Στη έδρα ή στα γραφεία αντιπροσωπείας της Επιτροπής) || 1 034 || 1 034 || 1 034 || 1 034 || 1 034 || 1 034 || 1 034

XX 01 01 02 (Σε αντιπροσωπεία) || 3 || 3 || 3 || 3 || 3 || 3 || 3

XX 01 05 01 (Έμμεση έρευνα) || || || || || || ||

10 01 05 01 (Άμεση έρευνα) || || || || || || ||

Ÿ Εξωτερικό προσωπικό (σε μονάδα ισοδυνάμου πλήρους απασχόλησης: ΙΠΑ)[23] ||

XX 01 02 01 (CA, INT, SNE από το «συνολικό κονδύλιο») || 78 || 78 || 78 || 78 || 78 || 78 || 78

XX 01 02 02 (CA, INT, JED, LA και SNE στις αντιπροσωπείες) || || || || || || ||

XX 01 04 yy || - στις έδρες || || || || || || ||

- σε αντιπροσωπείες || || || || || || ||

XX 01 05 02 (ΣΥ, ΠΠ, ΑΕΕ – Έμμεση έρευνα) || || || || || || ||

10 01 05 02 (ΣΥ, ΠΠ, ΑΕΕ - Άμεση έρευνα) || || || || || || ||

Άλλες γραμμές του προϋπολογισμού (να προσδιοριστούν) || || || || || || ||

ΣΥΝΟΛΟ[24] || 1 115 || 1 115 || 1 115 || 1 115 || 1 115 || 1 115 || 1 115

XX είναι ο τομέας πολιτικής ή ο σχετικός τίτλος του προϋπολογισμού.

Οι ανάγκες σε ανθρώπινους πόρους θα καλυφθούν από το προσωπικό της ΓΔ που έχει ήδη διατεθεί στη διαχείριση της δράσης ή/και που έχει ανακατανεμηθεί στο πλαίσιο της ίδιας ΓΔ και θα συμπληρωθούν, ενδεχομένως, από όλα τα συμπληρωματικά κονδύλια που μπορεί να διατεθούν στην αρμόδια για τη διαχείριση της δράσης ΓΔ στο πλαίσιο της ετήσιας διαδικασίας χορήγησης και με βάση τους δημοσιονομικούς περιορισμούς.

Περιγραφή των προς εκτέλεση καθηκόντων:

Μόνιμοι και έκτακτοι υπάλληλοι ||

Εξωτερικό προσωπικό ||

3.2.4. Συμβατότητα με το ισχύον πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο

– x   Η πρόταση/πρωτοβουλία είναι συμβατή με τις προτάσεις για το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο 2014-2020.

– ¨  Η πρόταση απαιτεί αναπρογραμματισμό του σχετικού τομέα του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου.

– ¨  Η πρόταση/πρωτοβουλία απαιτεί εφαρμογή του µέσου ευελιξίας ή της αναθεώρησης του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου.

3.2.5. Συμμετοχή τρίτων μερών στη χρηματοδότηση

– Η πρόταση/πρωτοβουλία δεν προβλέπει συγχρηματοδότηση από τρίτα μέρη

– X  Η πρόταση σχετικά με την αγροτική ανάπτυξη (ΕΓΤΑΑ) προβλέπει τη συγχρηματοδότηση που εκτιμάται παρακάτω:

Πιστώσεις σε εκατ. ευρώ (3 δεκαδικά ψηφία)

|| Έτος 2014 || Έτος 2015 || Έτος 2016 || Έτος 2017 || Έτος 2018 || Έτος 2019 || Έτος 2020 || Σύνολο

Να προσδιοριστεί ο οργανισμός συγχρηματοδότησης || ΚΜ || ΚΜ || ΚΜ || ΚΜ || ΚΜ || ΚΜ || ΚΜ || ΚΜ

ΣΥΝΟΛΟ συγχρηματοδοτούμενων πιστώσεων[25] || Θα προσδιοριστεί || Θα προσδιοριστεί || Θα προσδιοριστεί || Θα προσδιοριστεί || Θα προσδιοριστεί || Θα προσδιοριστεί || Θα προσδιοριστεί || Θα προσδιοριστεί

3.3. Εκτιμώμενος δημοσιονομικός αντίκτυπος στα έσοδα

– x   Η πρόταση/πρωτοβουλία δεν έχει κανένα δημοσιονομικό αντίκτυπο στα έσοδα.

– ¨  Η πρόταση/πρωτοβουλία έχει τον δημοσιονομικό αντίκτυπο που περιγράφεται κατωτέρω:

– x   στους ιδίους πόρους

– x   στα διάφορα έσοδα

Σε εκατ. ευρώ (με 3 δεκαδικά ψηφία)

Γραμμή εσόδων του προϋπολογισμού: || Διαθέσιμες πιστώσεις για το τρέχον οικονομικό έτος || Επίπτωση της πρότασης/πρωτοβουλίας[26]

Έτος Ν || Έτος N+1 || Έτος N+2 || Έτος N+3 || …να εγγραφούν όσα έτη απαιτούνται, ώστε να αντικατοπτρίζεται η διάρκεια του αντικτύπου (βλ. σημείο 1.6)

|| || || || || || || ||

Για τα διάφορα έσοδα «για ειδικό προορισμό», να προσδιοριστεί(ούν) η(οι) γραμμή(ές) δαπανών του προϋπολογισμού που έχει(ουν) επηρεαστεί.

Βλ. πίνακες 2 και 3 στο σημείο 3.2.1.

[1]               Ανακοίνωση της Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο, την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και την Επιτροπή Περιφερειών: Προϋπολογισμός για την «Ευρώπη 2020» - (COM(2011)500 τελικό, 29.6.2011).

[2]               Ανακοίνωση της Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο, την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και την Επιτροπή των Περιφερειών: Η ΚΓΠ με χρονικό ορίζοντα το 2020: η αντιμετώπιση των μελλοντικών προκλήσεων όσον αφορά τη διατροφή, τους φυσικούς πόρους και το έδαφος, COM(2010)672 τελικό της 18.11.2010

[3]               Βλ. ειδικότερα το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 23ης Ιουνίου 2011, 2011/2015(INI), και τα συμπεράσματα της Προεδρίας της 18.3.2011.

[4]               Το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο περιλαμβάνει τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 73/2009 του Συμβουλίου (άμεσες ενισχύσεις), τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1234/2007 του Συμβουλίου (μέσα της αγοράς), τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1698/2005 του Συμβουλίου (αγροτική ανάπτυξη) και τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1290/2005 του Συμβουλίου (χρηματοδότηση).

[5]               Πρόταση κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου περί καθορισμού κοινών διατάξεων για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, το Ταμείο Συνοχής, το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας, τα οποία καλύπτονται από το κοινό στρατηγικό πλαίσιο, περί καθορισμού γενικών διατάξεων για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και το Ταμείο Συνοχής και για την κατάργηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1083/2006, COM(2011)615 της 6.10.2011.

[6]               Βλ. παράρτημα 9 της εκτίμησης επιπτώσεων για επισκόπηση των 517 ληφθεισών εισηγήσεων.

[7]               COM(2010) 672 τελικό της 18.11.2010.

[8]               ΕΕ L 299 της 16.11.2007, σ. 1.

[9]               COM(2011)…

[10]             COM (2011)…

[11]             ΕΕ L 55 της 28.2.2011.

[12]             ΕΕ L 328 της 15.12.2009, σ. 10.

[13]             ΔΒΔ: διαχείριση βάσει δραστηριοτήτων – ΠΒΔ: προϋπολογισμός βάσει δραστηριοτήτων.

[14]             Όπως αναφέρεται στο άρθρο 49 παράγραφος 6 στοιχείο α) ή β) του δημοσιονομικού κανονισμού.

[15]             COM(2011)500 τελικό της 29ης Ιουνίου 2011.

[16]             Οι λεπτομέρειες σχετικά με τους τρόπους διαχείρισης, καθώς και οι παραπομπές στον δημοσιονομικό κανονισμό είναι διαθέσιμες στον δικτυακό τόπο BudgWeb: http://www.cc.cec/budg/man/budgmanag/budgmanag_en.html

[17]             Όπως προβλέπεται στο άρθρο 185 του δημοσιονομικού κανονισμού.

[18]             Στις άμεσες ενισχύσεις για την περίοδο 2014-2020 περιλαμβάνεται εκτίμηση των μεταφορών πιστώσεων του τομέα του οίνου στο ΚΕΣ με βάση τις αποφάσεις που λαμβάνουν τα κράτη μέλη για το 2013.

[19]             Το έτος N είναι το έτος έναρξης εφαρμογής της πρότασης/πρωτοβουλίας.

[20]             Βάσει προηγούμενης εκτέλεσης και εκτιμήσεων στο σχέδιο προϋπολογισμού 2012. Για τις οργανώσεις παραγωγών στον τομέα των οπωροκηπευτικών, τα ποσά είναι σύμφωνα με τη μεταρρύθμιση του εν λόγω τομέα και, όπως αναφέρεται ήδη στις δηλώσεις δραστηριοτήτων του σχεδίου προϋπολογισμού 2012, τα αποτελέσματα θα είναι γνωστά μόνο προς το τέλος του 2011.

[21]             Βάσει των δυνητικά επιλέξιμων περιοχών για το 2009.

[22]             Βάσει μέσου κόστους 127 000 ευρώ για τις θέσεις απασχόλησης στον πίνακα προσωπικού μόνιμων και έκτακτων υπαλλήλων.

[23]             CA = Συμβασιούχος υπάλληλος, INT = Προσωρινό προσωπικό («Intérimaire»), JED = «Jeune Expert en Délégation» (Νεαρός εμπειρογνώμονας σε αντιπροσωπεία), LA = Τοπικός υπάλληλος, SNE = Αποσπασμένος εθνικός εμπειρογνώμονας.

[24]             Δεν περιλαμβάνεται το επιμέρους ανώτατο όριο για τη γραμμή του προϋπολογισμού 05.010404.

[25]             Το ποσό αυτό καθορίζεται στα προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης που πρόκειται να υποβάλουν τα κράτη μέλη.

[26]             Όσον αφορά τους παραδοσιακούς ιδίους πόρους (δασμούς, εισφορές ζάχαρης), τα αναγραφόμενα ποσά πρέπει να είναι καθαρά ποσά, δηλ. τα ακαθάριστα ποσά μετά την αφαίρεση του 25% για έξοδα είσπραξης.

Top