Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document COM:2002:136:FIN

    Τροποποιημένη πρόταση κανονισμού του Συμβουλίου για τη θέσπιση, παράλληλα με την μεταρρύθμιση της Επιτροπής, των ιδιαίτερων μέτρων που αφορούν την οριστική λήξη των καθηκόντων υπαλλήλων της Επιτροπής των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων
    Πρόταση κανονισμού του Συμβουλίου για τη θέσπιση των ιδιαιτέρων μέτρων που αφορούν την οριστική λήξη των καθηκόντων υπαλλήλων της Γενικής Γραμματείας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης
    Πρόταση κανονισμού του Συμβουλίου για τη θέσπιση των ιδιαιτέρων μέτρων που αφορούν την οριστική λήξη των καθηκόντων μονίμων και εκτάκτων υπαλλήλων των πολιτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
    Τροποποιημένη πρόταση κανονισμού του Συμβουλίου για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΟΚ, Eυρατόμ, ΕΚΑΧ) αριθ. 260/68 περί καθορισμού των όρων και της διαδικασίας επιβολής του φόρου του θεσπισθέντος υπέρ των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων
    Τροποποιημένη πρόταση κανονισμού του Συμβουλίου για την τροποποίηση του κανονισμού (Ευρατόμ, ΕΚΑΧ, ΕΟΚ) αριθ. 549/69 περί καθορισμού των κατηγοριών των υπαλλήλων των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων στους οποίους εφαρμόζονται οι διατάξεις των άρθρων 12, 13 δεύτερο εδάφιο και 14 του πρωτοκόλλου περί των προνομίων και ασυλιών των Κοινοτήτων

    /* COM/2002/0136 τελικό - CNS 2001/0027 */ /* COM/2002/0136 τελικό - CNS 2002/0069 */ /* COM/2002/0136 τελικό - CNS 2002/0070 */ /* COM/2002/0136 τελικό */ /* COM/2002/0136 τελικό - CNS 2001/0028 */

    52002PC0136(01)

    Τροποποιημένη πρόταση κανονισμού του Συμβουλίου για τη θέσπιση, παράλληλα με την μεταρρύθμιση της Επιτροπής, των ιδιαίτερων μέτρων που αφορούν την οριστική λήξη των καθηκόντων υπαλλήλων της Επιτροπής των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων /* COM/2002/0136 τελικό - CNS 2001/0027 */

    Επίσημη Εφημερίδα αριθ. 181 E της 30/07/2002 σ. 0303 - 0305


    Τροποποιημένη πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για τη θέσπιση, παράλληλα με την μεταρρύθμιση της Επιτροπής, των ιδιαίτερων μέτρων που αφορούν την οριστική λήξη των καθηκόντων υπαλλήλων της Επιτροπής των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων

    (υποβληθείσα από την Επιτροπή)

    ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

    Τον Μάρτιο του 2000 η Επιτροπή ανήγγειλε, στο Λευκό Βιβλίο, την πρόθεσή της να προχωρήσει σε ανακατανομή των ανθρώπινων πόρων στις διάφορες υπηρεσίες της, κατά τρόπο που οι δραστηριότητές της να εστιάζονται στους ουσιώδεις στόχους της πολιτικής της.

    Η ομάδα καθοδήγησης (Peer Group) στην οποία είχε ανατεθεί η εμπεριστατωμένη ανάλυση της καταστάσεως υπέβαλε την έκθεσή της τον Ιούλιο του 2000. Από την έκθεση αυτή προέκυψε ότι, πέρα των προσπαθειών εξορθολογισμού που έχουν ήδη καταβληθεί από την Επιτροπή το 1999 και το 2000, το προσωπικό το οποίο έχει τοποθετηθεί στις δραστηριότητες προτεραιότητας παραμένει ανεπαρκές. Το σχετικό έλλειμμα εκτιμάτο σε 1.254 θέσεις.

    Τα δύο τρίτα αυτών των αναγκών θα καλυφθούν είτε με συμπληρωματικές προσπάθειες εξορθολογισμού (εγκαταλείψεις ή μειώσεις δραστηριοτήτων, κέρδη παραγωγικότητας), είτε με εσωτερική αναδιάταξη. Ορισμένα συνοδευτικά μέτρα, στοχοθετημένα και αποτελεσματικά, θα δώσουν μάλλον τη δυνατότητα στα άτομα που μετακινήθηκαν με αναδιάταξη να επιφορτισθούν με καθήκοντα υπαγόμενα σε άλλες δραστηριότητες, υψηλότερης προτεραιότητας. Τα μέτρα αυτά θα είναι κεφαλαιώδους σημασίας για την επιτυχία της αναδιάταξης.

    Η επαγγελματική επιμόρφωση αποτελεί ένα από τα μέτρα αυτά. Θα προσδιοριστούν οι ανάγκες της κατάρτισης με την οποία θα εξασφαλίζεται η κατά το δυνατόν αποτελεσματικότερη επαναπροσαρμογή του προσωπικού αυτού, και θα τεθούν σε εφαρμογή τα αναγκαία μέσα. Ωστόσο, τα προσόντα ορισμένων εκ των ενδιαφερομένων υπαλλήλων, και ειδικότερα μεταξύ των παλαιοτέρων, θα απέχουν κατά πολύ από τα προς ανάληψη καθήκοντα.

    Το μέτρο εξόδου από την υπηρεσία, που θα επιτρέπει στους υπαλλήλους αυτούς να αποχωρήσουν πριν φθάσουν στην κανονική ηλικία συνταξιοδότησής τους, και το οποίο παρέχει τη δυνατότητα προσλήψεως ατόμων με ικανότητες για τις οποίες υπάρχει έλλειμμα, αποτελεί ένα ακόμη αναγκαίο συνοδευτικό μέτρο. Αυτό δικαιολογείται επίσης από την ανάγκη να προσληφθούν άτομα με νέα χαρακτηριστικά ως προς τα προσόντα τους και από την ανάγκη επανεξισορρόπησης του πίνακα απασχολούμενου δυναμικού ώστε να δημιουργηθεί περισσότερος χώρος για προσωπικό των κατηγοριών A/LA και B.

    Ο αριθμός των υπαλλήλων που θα μπορούσαν να υπαχθούν σε ένα τέτοιο μέτρο εξόδου από την υπηρεσία υπολογίστηκε, με βάση την ανάλυση των εξειδικευμένων χαρακτηριστικών των υπαλλήλων και των απαιτουμένων προσόντων από την Επιτροπή σε 600, αριθμός που θα κατανεμηθεί σε διάστημα τριών ετών. Σκοπός συνεπώς της παρούσας προτάσεως είναι να εγκριθεί ένα μέτρο εξόδου από την υπηρεσία 600 υπαλλήλων της Επιτροπής, εκ των οποίων 200 το 2002, 200 το 2003, και 200 το 2004.

    Στο πλαίσιο μιας δημοσιονομικά ουδέτερης ενέργειας, οι εξοικονομούμενοι από το μέτρο αυτό πόροι (διαφορά μεταξύ του κόστους πλήρους αμοιβής των υπαλλήλων και του κόστους της αποζημιώσεως αποχώρησης) θα πρέπει να δημιουργήσουν τη δυνατότητα πρόσληψης 273 περίπου νέων υπαλλήλων.

    2001/0027 (CNS)

    Τροποποιημένη πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για τη θέσπιση, παράλληλα με την μεταρρύθμιση της Επιτροπής, των ιδιαίτερων μέτρων που αφορούν την οριστική λήξη των καθηκόντων υπαλλήλων της Επιτροπής των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων

    ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ,

    Έχοντας υπόψη :

    τη συνθήκη για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, και ιδίως το άρθρο 283,

    την πρόταση της Επιτροπής που καταρτίστηκε μετά από διαβούλευση με την επιτροπή του κανονισμού υπηρεσιακής κατάστασης, σύμφωνα με το άρθρο 10α του κανονισμού υπηρεσιακής κατάστασης των υπαλλήλων των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων [1],

    [1] Στο εξής αποκαλούμενος « ΚΥΚ ».

    τη γνώμη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου [2],

    [2] ΕΕ C της , σ. .

    τη γνώμη του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου [3],

    [3] ΕΕ C της , σ. .

    τη γνώμη του Ελεγκτικού Συνεδρίου [4],

    [4] ΕΕ C της , σ. .

    Εκτιμώντας τα εξής :

    (1) Διεξάγεται τώρα στην Επιτροπή μια μεταρρύθμιση, η οποία αποβλέπει ειδικότερα στο να επικεντρωθεί η αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων στις δραστηριότητες προτεραιότητας.

    (2) Από μια ανακοίνωση της Επιτροπής [5] διαφαίνεται, πέραν των προσπαθειών που έχουν ήδη καταβληθεί το 1999 και το 2000, κάποια ανεπάρκεια του προσωπικού που έχει τοποθετηθεί σε ορισμένες από τις δραστηριότητες προτεραιότητας.

    [5] Αριθ. εγγράφου 6343/00 INST 4

    (3) Πρόθεση της Επιτροπής είναι να καλύψει σημαντικό μέρος των αναγκών αυτών λαμβάνοντας μέτρα εξορθολογισμού και εσωτερικής αναδιάταξης.

    (4) Η Επιτροπή σκοπεύει να προβεί στις ενέργειες εκείνες που θα εξασφαλίσουν ιδίως μέσω της επαγγελματικής εκπαίδευσης, την επαναπροσαρμογή του υπό αναδιάταξη προσωπικού με τρόπο όσο το δυνατόν ικανοποιητικότερο και αποτελεσματικότερο.

    (5) Τα προσόντα ορισμένων υπαλλήλων, ιδιαίτερα ορισμένων με την μεγαλύτερη αρχαιότητα, φαίνεται πάντως να απέχουν κατά πολύ από τα προς ανάληψη καθήκοντα.

    (6) Η Επιτροπή έχει ανάγκη από νέα διαγράμματα προσόντων των υπαλλήλων της και από επανεξισορρόπηση του πίνακα προσωπικού της, ενώ ο αριθμός των τακτικών συνταξιοδοτήσεων θα είναι ανεπαρκής ώστε να επιτρέψει τον εμπλουτισμό της με τις αναγκαίες δεξιότητες, μέσω της προσλήψεως νέων υπαλλήλων, και αυτό με ικανοποιητικούς ρυθμούς.

    (7) Είναι συνεπώς σκόπιμο να ληφθούν ορισμένα ιδιαίτερα μέτρα σε θέματα οριστικής λήξης των καθηκόντων, τα οποία εξάλλου θα συμπληρωθούν από εσωτερικές διοικητικές διατάξεις οι οποίες αποσκοπούν στον αποτελεσματικό έλεγχο της εφαρμογής του παρόντος κανονισμού.

    (8) Η υλοποίηση των μέτρων αυτών πρέπει να γίνει, το περισσότερο δυνατόν, τηρουμένης κάποιας γεωγραφικής ισορροπίας, σε συμφωνία με τις αρχές που διέπουν τον παρόντα κανονισμό.

    (9) Τα μέτρα αυτά θα πρέπει να μη θίγουν την δημοσιονομική ουδετερότητα.

    (10) Η θέση σε εφαρμογή των μέτρων του παρόντος κανονισμού επιβάλλεται να γίνει επειγόντως έτσι ώστε να εξασφαλισθεί η ομαλή λειτουργία των υπηρεσιών της Επιτροπής. Ενώ τα μέτρα έχουν ήδη προπαρασκευασθεί όσον αφορά την Επιτροπή, δεν είναι ακόμη έτοιμα, όσον αφορά τα λοιπά Όργανα.

    (11) Πρέπει να αποκλεισθεί οποιαδήποτε περίπτωση προσφυγής της Επιτροπής σε άλλα ad hoc ειδικά μέτρα, του τύπου του παρόντος κανονισμού, στο πλαίσιο της μεταρρύθμισής της, ακόμη και αν αυτά τα σχεδιαζόμενα μέτρα δεν προκαλέσουν τις επιδιωκόμενες αντιδράσεις.

    ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:

    Άρθρο 1

    Προς το συμφέρον της υπηρεσίας, και για να ληφθούν υπόψη οι ανάγκες ανανέωσης των ικανοτήτων που απορρέουν από την επανεστίαση της αξιοποίησης των ανθρώπινων πόρων της στις δραστηριότητες προτεραιότητας, η Επιτροπή εξουσιοδοτείται, μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2004, να λάβει έναντι των υπαλλήλων της, ανεξαρτήτως προϋπολογισμού (λειτουργίας ή έρευνας) στον οποίο υπάγονται, οι οποίοι έχουν συμπληρώσει το 55ό έτος ηλικίας και τουλάχιστον δεκαπέντε έτη υπηρεσίας, εξαιρουμένων των υπαλλήλων βαθμού Α1 και Α2, ορισμένα μέτρα οριστικής λήξης των καθηκόντων κατά την έννοια του άρθρου 47 ΚΥΚ, υπό τους οριζόμενους στον παρόντα κανονισμό όρους.

    Άρθρο 2

    Ο συνολικός αριθμός των υπαλλήλων που μπορούν να υπαχθούν στα προαναφερόμενα στο άρθρο 1 μέτρα καθορίζεται σε 600.

    Με το μέτρο αυτό δεν θίγονται οι αποφάσεις οι οποίες θα ληφθούν στο πλαίσιο των ετήσιων διαδικασιών του προϋπολογισμού.

    Άρθρο 3

    Λαμβανομένου υπόψη του συμφέροντος της υπηρεσίας, η Επιτροπή επιλέγει, εντός των προσδιοριζόμενων από το άρθρο 2 ορίων και μετά από διαβούλευση με την επιτροπής ίσης εκπροσώπησης, μεταξύ των υπαλλήλων που αιτούνται την εφαρμογή μέτρου οριστικής λήξης των καθηκόντων, δυνάμει του άρθρου 1, αυτούς που θα υπαγάγει στο εν λόγω μέτρο.

    Εξετάζει κατά προτεραιότητα την περίπτωση εκείνων εκ των υποψηφίων υπαλλήλων που θίγονται από μέτρα αναδιοργάνωσης και επανεστίασης των ανθρωπίνων πόρων στις δραστηριότητες προτεραιότητας, και ειδικότερα αναδιάταξης, και των οποίων τα προσόντα φαίνεται να απέχουν κατά πολύ από τα προς ανάληψη καθήκοντα. Λαμβάνει υπόψη της το βαθμό της απαιτούμενης επαγγελματικής εκπαίδευσης σε σχέση με τα νέα προς εκτέλεση καθήκοντα, την ηλικία, την επαγγελματική ικανότητα, την απόδοση, την υπηρεσιακή συμπεριφορά, την οικογενειακή κατάσταση και την αρχαιότητα στην υπηρεσία.

    Άρθρο 4

    1. Ο πρώην υπάλληλος που έχει υπαχθεί στο προβλεπόμενο από το άρθρο 1 μέτρο δικαιούται μηνιαία αποζημίωση που καθορίζεται ως ποσοστό της εκατό του τελευταίου βασικού μισθού, το οποίο κυμαίνεται σε συνάρτηση με την ηλικία και την αρχαιότητα στην υπηρεσία τη στιγμή της αποχώρησης, σύμφωνα με τον πίνακα που προσαρτάται σε παράρτημα του παρόντος κανονισμού (παράρτημα 1). Ο τελευταίος βασικός μισθός που πρέπει να ληφθεί υπόψη είναι αυτός του βαθμού και του κλιμακίου που κατείχε ο υπάλληλος κατά την αποχώρησή του από την υπηρεσία, ο οποίος εμφαίνεται στον πίνακα τον προβλεπόμενο από το άρθρο 66 του ΚΥΚ και ισχύοντα την πρώτη ημέρα του μηνός για τον οποίο γίνεται η εκκαθάριση της αποζημίωσης.

    2. Ο πρώην υπάλληλος δύναται ανά πάσα στιγμή, και με αίτησή του, να υπαχθεί στο συνταξιοδοτικό καθεστώς και να λαμβάνει σύνταξη αρχαιότητας υπό τους όρους του ΚΥΚ. Τότε, παύει να λαμβάνει το ευεργέτημα της αποζημίωσης. Το δικαίωμα μηνιαίας αποζημίωσης εκπνέει, σε κάθε περίπτωση, το αργότερο την τελευταία ημέρα του μηνός κατά τη διάρκεια του οποίου ο πρώην υπάλληλος συμπληρώνει το 65ο έτος της ηλικίας του και όταν, πριν την ηλικία αυτή, συμπληρώσει τους όρους βάσει των οποίων θεμελιώνεται το δικαίωμα ανώτατης συντάξεως αρχαιότητας ύψους 70% (άρθρο 77 του ΚΥΚ).

    Ο πρώην υπάλληλος υπάγεται τότε αυτοδικαίως στο καθεστώς συντάξεως αρχαιότητας, την οποία δικαιούται από την πρώτη ημέρα του ημερολογιακού μήνα που έπεται του μηνός στη διάρκεια του οποίου διενεργήθηκε η τελευταία καταβολή της αποζημίωσης.

    3. Στην προβλεπόμενη στην παράγραφο 1 αποζημίωση εφαρμόζεται ο διορθωτικός συντελεστής που ορίζεται για τη χώρα στην οποία ο δικαιούχος αποδεικνύει ότι διαμένει, εφόσον αυτή ευρίσκεται εντός των Κοινοτήτων. Ο δικαιούχος υποβάλλει κάθε χρόνο απόδειξη περί του τόπου διαμονής του.

    Εάν το δικαιούχος ορίσει τόπο διαμονής του κείμενο εκτός των Κοινοτήτων, ο εφαρμοστέος στην αποζημίωση διορθωτικός συντελεστής ισούται με το 100.

    Η αποζημίωση εκφράζεται σε ευρώ. Καταβάλλεται στο νόμισμα της χώρας διαμονής του δικαιούχου. Η πληρωμή πάντως μπορεί να διενεργείται σε ευρώ εφόσον, σύμφωνα με το δεύτερο εδάφιο, εφαρμόζεται ο διορθωτικός συντελεστής 100.

    Η αποζημίωση που καταβάλλεται σε νόμισμα άλλο από το ευρώ υπολογίζεται βάσει των τιμών συναλλάγματος που αναφέρονται στο άρθρο 63 δεύτερο εδάφιο του ΚΥΚ.

    4. Το ποσό των ακαθάριστων εισοδημάτων που εισπράττει ο ενδιαφερόμενος από οποιαδήποτε νέα απασχόλησή του εκπίπτει από την προβλεπόμενη στην παράγραφο 1 αποζημίωση, στο μέτρο εκείνο κατά το οποίο τα εν λόγω εισοδήματα, σωρευόμενα με την αποζημίωση αυτή, υπερβαίνουν τις τελευταίες συνολικές ακαθάριστες αποδοχές του βάσει του μισθολογίου που ισχύει την πρώτη ημέρα του μηνός κατά τον οποίο εκκαθαρίζεται η εν λόγω αποζημίωση. Στις αποδοχές αυτές εφαρμόζεται ο προβλεπόμενος στην παράγραφο 3 διορθωτικός συντελεστής.

    Τα ακαθάριστα εισοδήματα και οι τελευταίες συνολικές ακαθάριστες αποδοχές που αναφέρονται στο πρώτο εδάφιο νοούνται ως ποσά λαμβανόμενα υπόψη μετά από αφαίρεση των κοινωνικών επιβαρύνσεων και πριν την επιβολή φόρου.

    Ο ενδιαφερόμενος οφείλει να αναλάβει επισήμως την υποχρέωση να προσκομίζει τις ενδεχομένως απαιτούμενες γραπτές αποδείξεις, περιλαμβανομένης ετήσιας καταστάσεως των εισοδημάτων του, υπό τη μορφή δελτίου μισθοδοσίας ή ελεγμένων λογαριασμών, ανάλογα με την περίπτωση, όπως και υπεύθυνη ή επικυρωμένη δήλωση ότι δεν εισπράττει κανένα άλλο εισόδημα βάσει νέας απασχόλησης, και να κοινοποιήσει στο Όργανο κάθε άλλο στοιχείο που είναι δυνατό να τροποποιήσει τα επί της αποζημιώσεως δικαιώματά του, επί ποινή επιβολής των προβλεπομένων από το άρθρο 86 ΚΥΚ κυρώσεων.

    5. Υπό τους όρους του άρθρου 67 ΚΥΚ και των άρθρων 1, 2 και 3 του παραρτήματος VII ΚΥΚ, το επίδομα στέγης, το επίδομα συντηρούμενων τέκνων και το σχολικό επίδομα είτε καταβάλλονται στο δικαιούχο της προβλεπόμενης στην παράγραφο 1 αποζημιώσεως, είτε στο πρόσωπο ή τα πρόσωπα στα οποία, δυνάμει νομοθετικών διατάξεων ή δικαστικής απόφασης ή απόφασης της αρμόδιας διοικητικής αρχής, έχει ανατεθεί η επιμέλεια του ή των τέκνων, ενώ το ποσό του επιδόματος στέγης υπολογίζεται βάσει της αποζημιώσεως αυτής.

    6. Ο δικαιούχος της αποζημιώσεως εφόσον δεν έχει εισοδήματα από κάποια επικερδή επαγγελματική δραστηριότητα, δικαιούται, τόσο ο ίδιος όσο και τα καλυπτόμενα από τον ίδιο πρόσωπα, τις παροχές που εγγυάται το προβλεπόμενο στο άρθρο 72 ΚΥΚ σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, με την επιφύλαξη ότι καταβάλλει τη σχετική συνεισφορά, υπολογιζόμενη βάσει του ποσού της αποζημίωσης που αναφέρεται στην παράγραφο 1.

    7. Κατά το διάστημα στο οποίο δικαιούται αποζημιώσεως και για ανώτατη διάρκεια εξήντα πέντε μηνών, ο πρώην υπάλληλος συνεχίζει να αποκτά νέα δικαιώματα συντάξεως αρχαιότητας βάσει του μισθού που αντιστοιχεί στο βαθμό και το κλιμάκιο του, με την επιφύλαξη ότι, στη διάρκεια της περιόδου αυτής, καταβάλλεται η προβλεπόμενη από τον ΚΥΚ εισφορά βάσει του ανωτέρω μισθού, και χωρίς το σύνολο της συντάξεως να δύναται να υπερβεί το προβλεπόμενο στο άρθρο 77 δεύτερο εδάφιο του ΚΥΚ ανώτατο ποσό. Για την εφαρμογή του άρθρου 5 του παραρτήματος VIII του ΚΥΚ το διάστημα αυτό θεωρείται ως χρόνος υπηρεσίας.

    8. Με την επιφύλαξη των άρθρων 1 παράγραφος 1 και 22 του παραρτήματος VIII του ΚΥΚ ο επιζών σύζυγος πρώην υπαλλήλου, ο οποίος απεβίωσε ενόσω ήταν δικαιούχος της προβλεπόμενης στην παράγραφο 1 μηνιαίας αποζημιώσεως, δικαιούται, εφόσον υπήρξε σύζυγος του τελευταίου από τουλάχιστον ένα έτος κατά την ημερομηνία που ο ενδιαφερόμενος εξήλθε από την υπηρεσία του Οργάνου, συντάξεως επιζώντων ίσης προς το 60% της συντάξεως αρχαιότητας η οποία θα είχε χορηγηθεί στον πρώην υπάλληλο εάν αυτός είχε δυνηθεί να την απαιτήσει, χωρίς όρους διάρκειας προϋπηρεσίας ή ηλικίας, κατά την ημερομηνία της αποβιώσεώς του.

    Το ποσό της συντάξεως επιζώντων που προβλέπεται στο πρώτο εδάφιο δεν δύναται να είναι κατώτερο από τα ποσά που προβλέπονται στο άρθρο 79 δεύτερο εδάφιο του ΚΥΚ. Πάντως, το ποσό της συντάξεως αυτής δεν δύναται σε καμία περίπτωση να υπερβαίνει το ποσό της πρώτης καταβολής συντάξεως αρχαιότητας την οποία θα δικαιούτο ο πρώην υπάλληλος εφόσον, έχοντας παραμείνει εν ζωή και έχοντας εξαντλήσει τα δικαιώματά του επί της ανωτέρω αποζημιώσεως, είχε υπαχθεί στο καθεστώς της συντάξεως αρχαιότητας.

    Ο προβλεπόμενος στο πρώτο εδάφιο όρος του προγενομένου γάμου δεν απαιτείται αν ένα ή περισσότερα τέκνα έχουν γεννηθεί από γάμο του πρώην υπαλλήλου που είχε συναφθεί σε χρόνο προηγούμενο της λήξεως των καθηκόντων, εφόσον ο επιζών σύζυγος έχει ή είχε στο παρελθόν αναλάβει την συντήρηση των τέκνων αυτών.

    Το ίδιο συμβαίνει εάν ο θάνατος του πρώην υπαλλήλου οφείλεται σε μία από τις περιστάσεις τις προβλεπόμενες στο άρθρο 17, τέλος του δευτέρου εδαφίου, του παραρτήματος VIII του ΚΥΚ.

    9. Σε περίπτωση που ο πρώην υπάλληλος αποβιώσει ενόσω δικαιούται την προβλεπόμενη στην παράγραφο 1 αποζημίωση, τα αναγνωριζόμενα ως συντηρούμενα από αυτόν τέκνα, κατά την έννοια του άρθρου 2 του παραρτήματος VII του ΚΥΚ έχουν δικαίωμα συντάξεως ορφανού σύμφωνα με τις προϋποθέσεις που προβλέπονται από το άρθρο 80, πρώτο, δεύτερο και τρίτο εδάφιο του ΚΥΚ, καθώς και από το άρθρο 21 του παραρτήματος VIII του ΚΥΚ.

    Άρθρο 5

    Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την επομένη ημέρα από τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.

    Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε κάθε κράτος μέλος.

    Βρυξέλλες,

    Για το Συμβούλιο

    Ο Πρόεδρος

    ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 1

    ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗΣ ΤΗΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗΣ

    Το ποσοστό τοις εκατό της αποζημίωσης, που αναφέρεται στην παράγραφο 1 του άρθρου 4 του παρόντος κανονισμού προσδιορίζεται, σε συνάρτηση με την ηλικία και το χρόνο υπηρεσίας του υπαλλήλου κατά την αποχώρησή του, σύμφωνα με τον ακόλουθο πίνακα :

    >ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

    Ύψος της αποζημιώσεως ανάλογα με την ηλικία και το χρόνο προϋπηρεσίας

    Η ηλικία και ο χρόνος προϋπηρεσίας θα ληφθούν υπόψη σε σχέση με την πραγματική ημερομηνία αποχώρησης του ενδιαφερομένου υπαλλήλου από την υπηρεσία.

    Εφαρμοζόμενοι σταθμικά στον πληθυσμό των ενδιαφερομένων υπαλλήλων, οι όροι αυτοί αντιστοιχούν σε μέσο ύψος αποζημιώσεως ποσοστού 62,5% το πολύ.

    ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ

    1. ΤΙΤΛΟΣ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

    Αποζημίωση για την οριστική λήξη των καθηκόντων στο πλαίσιο του μέτρου εξόδου από την υπηρεσία, που είναι αναγκαίο για να συνοδεύσει τη μεταρρύθμιση της Επιτροπής

    (Κανονισμός ΕΚΑΧ/ΕΟΚ/Ευρατόμ του Συμβουλίου αριθ. ....)

    2. ΣΧΕΤΙΚΑ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΑ ΚΟΝΔΥΛΙΑ

    A11 Προσωπικό εν ενεργεία

    A1218 Αποζημιώσεις και επιδόματα προσωπικού εθελουσίας εξόδου

    A1230 Εργοδοτική εισφορά στο ΚΚΥΑ

    A1290 Διορθωτικός συντελεστής αποχωρούντος προσωπικού

    A1291 Ενδεχόμενη προσαρμογή των διαφόρων αποζημιώσεων

    A400 Προϊόν του φόρου

    A401 Προϊόν της συνεισφοράς του προσωπικού στο συνταξιοδοτικό καθεστώς

    A403 Προϊόν της προσωρινής συνεισφοράς

    3. ΝΟΜΙΚΗ ΒΑΣΗ

    Άρθρο 283 της συνθήκης για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας

    4. ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

    4.1 Γενικός στόχος της ενέργειας

    Σκοπός της ενέργειας αυτής είναι να επιτρέψει σε 600 υπαλλήλους που εμπλέκονται στην αναδιάταξη των ανθρωπίνων πόρων εντός της Επιτροπής το 2002, το 2003 και το 2004, και οι οποίοι δεν θα ήταν σε θέση να επαναπροσανατολιστούν τη σταδιοδρομία τους κατά τρόπον που να επιφορτιστούν νέες δραστηριότητες, να αποχωρήσουν από την Επιτροπή πριν συμπληρώσουν το κανονικό συντάξιμο όριο ηλικίας. Η αποχώρηση των υπαλλήλων αυτών θα πρέπει να δώσει τη δυνατότητα πρόσληψης νέων υπαλλήλων που να διαθέτουν τα απαιτούμενα επαγγελματικά προσόντα.

    4.2 Περίοδος καλυπτόμενη από την ενέργεια και προβλεπόμενες λεπτομέρειες της ανανέωσής της

    Το μέτρο εξόδου από την υπηρεσία 600 υπαλλήλων θα υλοποιηθεί σε τρία κύματα 200 ατόμων το 2002, το 2003 και το 2004. Η δημοσιονομική επίπτωση θα αφορά κατά κύριο λόγο τα έτη 2002 έως 2012. Με βάση τους υπολογισμούς που έγιναν με τη μέση πληθυσμιακή ομάδα που περιγράφεται στο παράρτημα αυτού του δημοσιονομικού δελτίου, το ποσό των αποζημιώσεων που πρέπει να καταβληθούν θα αρχίσει να μειώνεται από το 2009, κατά το μέτρο που οι αποχωρήσαντες υπάλληλοι θα συμπληρώνουν το όριο ηλικίας και τις προϋποθέσεις υπαγωγής τους στο συνταξιοδοτικό καθεστώς, και θα μηδενιστούν το 2012, έτος κατά το οποίο οι εν λόγω υπάλληλοι θα πρέπει να υπάγονται όλοι σε κάποιο συνταξιοδοτικό καθεστώς.

    5. ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ ΤΗΣ ΔΑΠΑΝΗΣ/ΤΟΥ ΕΣΟΔΟΥ

    5.1 DO

    5.2 CND

    5.3 Τύπος των σκοπούμενων εσόδων: κρατήσεις επί των αποζημιώσεων

    6. ΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΔΑΠΑΝΗΣ/ΤΟΥ ΕΣΟΔΟΥ

    Προϋπολογισμός λειτουργίας - διοικητικές δαπάνες: Αποζημιώσεις για τη λήξη των καθηκόντων, συνεισφορά στο καθεστώς υγειονομικής ασφάλισης, κρατήσεις επί των αποζημιώσεων.

    7. ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΠΤΩΣΗ

    Η βασική υπόθεση είναι στην αφετηρία μια ενέργεια δημοσιονομικά ουδέτερη. Με την εξοικονόμηση πόρων που θα προκύψει από την εθελούσια έξοδο 600 υπαλλήλων (διαφορά του κόστους της αμοιβής τους ως εν ενεργεία υπαλλήλων και της αποζημιώσεώς τους με βάση το μέτρο εξόδου από την υπηρεσία) θα μπορεί να δημιουργηθεί η δυνατότητα πρόσληψης 273 νέων υπαλλήλων κατηγοριών A/LA και B.

    Συνολικά, πρόκειται για απόδοση 327 θέσεων απασχόλησης (διαφορά μεταξύ των 600 αποχωρούντων και των 273 προσλαμβανομένων). Σε ύστερο χρόνο, θα γίνει αισθητή κάποια εξοικονόμηση πόρων, από το 2009. Πράγματι, μεταξύ του 2009 και του 2012 θα παρατηρηθεί προοδευτική μείωση του ποσού των αποζημιώσεων όταν, συν το χρόνο το προσωπικό που αποχωρεί βάσει του μέτρου εξόδου θα εντάσσεται στο καθεστώς των συντάξεων. Η εξοικονόμηση που θα πραγματοποιηθεί κατ´αυτόν τον τρόπο θα αντιστοιχεί στις 327 θέσεις, οι οποίες θα αποδοθούν γύρω στο 2012.

    7.1 Τρόπος υπολογισμού του συνολικού κόστους της ενέργειας και κατανομή ανά έτος

    Βλέπε λεπτομέρειες στο επισυναπτόμενο στο παρόν δημοσιονομικό δελτίο. Οι αναφορές στους βαθμούς A3, A4, A5, A7 που περιέχονται στο δημοσιονομικό δελτίο παραπέμπουν τόσο στην κατηγορία Α όσο και στον κλάδο LA.

    Τα χαρακτηριστικά των αποχωρούντων υπαλλήλων, ο αριθμός των εξόδων που θα πραγματοποιηθούν βάσει του μέτρου το 2002, το 2003 και το 2004, το ετήσιο δημοσιονομικό κόστος ανά εν ενεργεία υπάλληλο, το ετήσιο δημοσιονομικό κόστος ανά αποχωρούντα βάσει του μέτρου υπάλληλου, η ετήσια εξοικονόμηση πόρων που προκύπτει από κάθε αποχωρούντα υπάλληλο, η διάρκεια της αποζημίωσης (πριν την υπαγωγή στο καθεστώς των συντάξεων), περιλαμβάνονται στον ακόλουθο πίνακα :

    >ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

    Η δημοσιονομική κατάσταση, θεωρούμενη στο σύνολό της περιόδου αποζημίωσης των υπαλλήλων που θα υπαχθούν στο μέτρο εξόδου, εμφαίνεται στον ακόλουθο πίνακα στον οποίο αναφέρονται, στις διαδοχικές στήλες :

    - ο αριθμός των αποχωρούντων υπαλλήλων,

    - ο αριθμός των καταβαλλομένων αποζημιώσεων,

    - το κόστος που θα συνεπαγόταν η διατήρηση εν ενεργεία των υπαλλήλων που αποχωρούν,

    - το κόστος των καταβαλλομένων αποζημιώσεων,

    - η εξοικονόμηση πόρων από το μέτρο εξόδου

    >ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

    Το ετήσιο δημοσιονομικό κόστος ενός νέου υπαλλήλου Α7 ανέρχεται σε 68.955 EUR και αντίστοιχα αυτό ενός νέου υπαλλήλου B5 ανέρχεται σε 48.383 EUR (στα κόστη αυτά συμπεριλαμβάνεται διορθωτικός συντελεστής με τον οποίο λαμβάνεται υπόψη η εξέλιξη της σταδιοδρομίας κατά τη διάρκεια της σχετικής περιόδου). Τα δημοσιονομικά διαθέσιμα που προκύπτουν από την εθελούσια έξοδο 600 υπαλλήλων θα επιτρέψουν συνεπώς την πρόσληψη 273 νέων υπαλλήλων (αντίστοιχα 182 υπάλληλοι A7 και 91πάλληλοι B5), εκ των οποίων το ήμισυ το 2001 και το ήμισυ το 2002), με ετήσιο συνολικό δημοσιονομικό κόστος ύψους 16.952.663 EUR.

    >ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

    8. ΠΡΟΒΛΕΠΟΜΕΝΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΗΣ ΑΠΑΙΤΗΣΗΣ

    Ανεφάρμοστο

    9. ELΙMENTS D'ANALYSE COΫT-EFFICACITΙ

    Βλέπε σημείο 7.1

    10. ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ (ΜΕΡΟΣ Α ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΙΙΙ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ)

    10.1 Επίπτωση επί του αριθμού των θέσεων απασχόλησης

    Η διαχείριση του μέτρου εθελούσιας εξόδου θα δημιουργήσει στην Μονάδα ADMIN.B.6 την ανάγκη συμπληρωματικών ανθρώπινων πόρων που εκτιμώνται σε ένα άτομο κατηγορίας C.

    10.2 Συνολική δημοσιονομική επίπτωση των συμπληρωματικών ανθρώπινων πόρων

    Ανεφάρμοστο

    10.3 Αύξηση των λοιπών δαπανών λειτουργίας που προκύπτουν από την ενέργεια, ιδίως έξοδα για συνεδριάσεις επιτροπών και ομάδων εμπειρογνωμόνων

    Ανεφάρμοστο

    ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΔΕΛΤΙΟΥ

    BΑΣΗ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΟΥΔΕΤΕΡΟΤΗΤΑΣ

    Το παράρτημα αυτό διαλαμβάνει λεπτομερώς τις υποθέσεις υπολογισμού των στοιχείων που αναφέρονται στο δημοσιονομικό δελτίο. Η βασική αρχή είναι αυτή μιας ενέργειας ουδέτερης από δημοσιονομική άποψη. Η μέθοδος υπολογισμού συνίσταται στον προσδιορισμό της πραγματοποιούμενης οικονομίας με το μέτρο εξόδου από την υπηρεσία 600 υπαλλήλων (διαφορά του κόστους των αμοιβών τους ως εν ενεργεία υπαλλήλων και της αποζημιώσεως που θα λαμβάνουν με την εφαρμογή του μέτρου εξόδου) και στη συνέχεια του αριθμού των νέων προσλήψεων που θα γίνουν δυνατές χάρη σ´αυτή την εξοικονόμηση. Το ανωτέρω σκεπτικό ισχύει για όλη τη διάρκεια της αποζημίωσης, μέχρι τη στιγμή κατά την οποία οι υπαχθέντες στο μέτρο εξόδου υπάλληλοι μεταβούν στο συνταξιοδοτικό καθεστώς.

    Υπόθεση 1 : Προσδιορισμός των προς αποχώρηση ατόμων

    Πρόκειται για 600 υπαλλήλους οι οποίοι στην πλειοψηφία τους είναι « τέλους σταδιοδρομίας » ήτοι, σε αναλογία του σημερινού δυναμικού των ενδιαφερομένων υπαλλήλων, πρόκειται για :

    >ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

    Υπόθεση 2 : Μέσα χαρακτηριστικά των αποχωρούντων υπαλλήλων

    Τα στοιχεία κόστους βασίζονται στους ακόλουθους τύπους χαρακτηριστικών των αποχωρούντων :

    χαρακτηριστικά A3 : υπάλληλος A3/3, έγγαμος, χωρίς συντηρούμενο τέκνο, προσληφθείς σε ηλικία 32 ετών.

    χαρακτηριστικά A4 - A5 : υπάλληλος A4/2, έγγαμος, χωρίς συντηρούμενο τέκνο, προσληφθείς σε ηλικία 32 ετών.

    χαρακτηριστικά B1 - B2 : υπάλληλος B1/2, έγγαμος, χωρίς συντηρούμενο τέκνο, προσληφθείς σε ηλικία 30 ετών.

    χαρακτηριστικά C1 - C2 : υπάλληλος C1/2, έγγαμος, χωρίς συντηρούμενο τέκνο, προσληφθείς σε ηλικία 28 ετών.

    χαρακτηριστικά D1 - D2 : υπάλληλος D1/5, έγγαμος, χωρίς συντηρούμενο τέκνο, προσληφθείς σε ηλικία 30 ετών.

    Η μέση ηλικία του τμήματος αυτής της ομάδας υπαλλήλων ηλικίας άνω των 55 ετών, ανέρχεται στα 58,6 έτη. Ο σταθμικός μέσος όρος ηλικίας του πληθυσμού είναι τα 57 έτη.

    Υπόθεση 3 : Μέσα χαρακτηριστικά των νεοπροσλαμβανομένων υπαλλήλων

    Οι αποχωρούντες βάσει του μέτρου υπάλληλοι θα αντικαθίστανται από υπαλλήλους των κατηγοριών A και B (με τις σημερινές αναλογίες που εμφανίζει ο πίνακας προσωπικού, ήτοι κατά προσέγγιση δύο τρίτα A/LA και ένα τρίτο B) οι οποίοι θα προσλαμβάνονται στους βασικούς βαθμούς (αντίστοιχα A7/3 και B5/3), και καθ´υπόθεση, θα είναι έγγαμοι με ένα συντηρούμενο τέκνο.

    Υπόθεση 4 : Μέσο ύψος της αποζημίωσης

    Εφαρμοζόμενες σταθμικά επί του σημερινού πληθυσμού των ενδιαφερομένων για την εφαρμογή του μέτρου υπαλλήλων (που πληρούν τα κριτήρια ηλικίας και χρόνου προϋπηρεσίας), οι προϋποθέσεις του παραρτήματος 1 αντιστοιχούν σε μέσο ύψος αποζημίωσης 62,5%. Πρόκειται για το επίπεδο αποζημίωσης το οποίο χρησιμοποιείται στους υπολογισμούς.

    Υπόθεση 5 : Άλλες υποθέσεις υπολογισμού

    Στα ποσά (μισθός, αποζημίωση, ...) λαμβάνεται υπόψη η υποθετική αναπροσαρμογή κατά 2,5% των σημερινών ποσών (προσαρμογή της "μεθόδου" για το έτος 2000 και αναγωγή σε παρόντα χρόνο στα μέσα του 2001).

    Ο συντελεστής της αποζημίωσης αποδημίας (εκπατρισμού) που περιλαμβάνεται στις αμοιβές του εν ενεργεία προσωπικού, υπολογίζεται στο 12% (μέσος όρος μεταξύ των συντελεστών 0%, 4% και 16% ανάλογα με τις ατομικές περιπτώσεις).

    Ο διορθωτικός συντελεστής που εφαρμόζεται στις αμοιβές του αποχωρούντος βάσει του μέτρου προσωπικού υπολογίζεται στο 105 (σε συνάρτηση με τον τόπο στον οποίο το προσωπικό θα ορίσει την διαμονή του μετά την εφαρμογή του μέτρου).

    Ετήσια εξοικονόμηση δημοσιονομικών πόρων που προκύπτει από το μέτρο εξόδου

    Το ετήσιο δημοσιονομικό κόστος ανά υπάλληλο πριν το μέτρο εξόδου αναλύεται λεπτομερώς στον ακόλουθο πίνακα :

    >ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

    Το ετήσιο δημοσιονομικό κόστος ανά αποχωρούντα υπάλληλο αναλύεται λεπτομερώς στον ακόλουθο πίνακα (τα στοιχεία κόστους που συνδέονται με την λήξη των καθηκόντων δεν αποτελούν συμπληρωματικά στοιχεία κόστους αλλά μάλλον προεξοφλούμενα στοιχεία κόστους και δεν συμπεριλαμβάνονται στους υπολογισμούς):

    >ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

    Η πραγματοποιούμενη με το μέτρο εξόδου ετήσια δημοσιονομική εξοικονόμηση πόρων (ανά υπάλληλο και συνολικά) αναλύεται λεπτομερώς στον ακόλουθο πίνακα :

    >ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

    Η ετήσια συνολική εξοικονόμηση δημοσιονομικών πόρων ανέρχεται σε 16.984.342 ευρώ.

    Κόστος των νεοπροσλαμβανομένων και δυνατότητες προσλήψεων

    Το μέσο ετήσιο δημοσιονομικό κόστος ανά νέο υπάλληλο αναλύεται λεπτομερώς στον ακόλουθο πίνακα (με το διορθωτικό συντελεστή λαμβάνεται υπόψη η εξέλιξη της σταδιοδρομίας στη διάρκεια της σχετικής περιόδου. τα στοιχεία κόστους που συνδέονται με την ανάληψη καθηκόντων δεν περιλαμβάνονται στους υπολογισμούς) :

    >ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

    Το ετήσιο δημοσιονομικό κόστος που συνδέεται με την πρόσληψη 273 νέων υπαλλήλων (δύο τρίτα A/LA και ένα τρίτο B) ισοδυναμεί με την ετήσια συνολική εξοικονόμηση δημοσιονομικών πόρων που προκύπτουν από το μέτρο εξόδου :

    >ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

    Η εξοικονόμηση πόρων που προκύπτει από το μέτρο εξόδου 600 υπαλλήλων επιτρέπει την πρόσληψη, σε αναλογία δύο τρίτων A/LA και ενός τρίτου B, 273 νέων υπαλλήλων

    Top