Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document C2014/373/12

    Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος — Επιστημονική επιτροπή για τα όρια επαγγελματικής έκθεσης (SCOEL) — Συμμετοχή μελών κατά τη διάρκεια της έκτης θητείας της

    ΕΕ C 373 της 21.10.2014, p. 14–18 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    21.10.2014   

    EL

    Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

    C 373/14


    Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος

    Επιστημονική επιτροπή για τα όρια επαγγελματικής έκθεσης (SCOEL)

    Συμμετοχή μελών κατά τη διάρκεια της έκτης θητείας της

    (2014/C 373/12)

    1.   Αντικείμενο της πρόσκλησης

    Μετά την έκδοση της απόφασης 2014/113/ΕΕ της Επιτροπής (1), η Επιτροπή δημοσιεύει πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, η οποία απευθύνεται σε επιστήμονες που επιθυμούν να θέσουν υποψηφιότητα ως μέλη της επιστημονικής επιτροπής για τα όρια επαγγελματικής έκθεσης (SCOEL) κατά τη διάρκεια της έκτης θητείας της.

    Τα μέλη της SCOEL θα διοριστούν υπό την προσωπική τους ιδιότητα για θητεία τριών ετών.

    Η έκτη θητεία της SCOEL αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές του 2015.

    2.   Αποστολή της SCOEL

    Η SCOEL συγκροτήθηκε αρχικά με την απόφαση 95/320/ΕΚ της Επιτροπής (2), με σκοπό την αξιολόγηση των επιπτώσεων της επαγγελματικής έκθεσης σε χημικούς παράγοντες. Η απόφαση αυτή καταργήθηκε πρόσφατα με την απόφαση 2014/113/ΕΕ, η οποία εναρμονίζει τις μεθόδους εργασίας της SCOEL με τους κοινούς κανόνες της Επιτροπής για τις ομάδες εμπειρογνωμόνων. Για να επιτευχθεί αυτό, η νέα απόφαση απαιτεί νέα διαδικασία επιλογής των μελών, μέσω ανοικτής πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος, ώστε να εξασφαλιστεί διαφάνεια και ίσες ευκαιρίες για άτομα με υψηλά προσόντα και ειδικευμένους επιστημονικούς εμπειρογνώμονες. Επίσης, υπογραμμίζει τη σημασία που εξακολουθούν να έχουν οι δεοντολογικές αρχές της αριστείας, της ανεξαρτησίας και της αμεροληψίας, ως βάση για τις εργασίες της SCOEL.

    Σύμφωνα με το άρθρο 3 της οδηγίας 98/24/ΕΚ του Συμβουλίου (3), η SCOEL έχει ως αποστολή να παρέχει στην Επιτροπή επιστημονικές συστάσεις και γνωμοδοτήσεις σχετικά με μια σειρά από χημικές ουσίες προτεραιότητας. Οι εν λόγω συστάσεις και γνωμοδοτήσεις χρησιμοποιούνται από την Επιτροπή για την ανάπτυξη της πολιτικής της ΕΕ σχετικά με την προστασία της υγείας των εργαζομένων, ιδίως για τον καθορισμό των ορίων επαγγελματικής έκθεσης (OEL) για τις χημικές ουσίες σε επίπεδο ΕΕ, σύμφωνα με την οδηγία 98/24/ΕΚ και την οδηγία 2004/37/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (4). Η SCOEL αξιολογεί τη σχέση ανάμεσα στις επιπτώσεις που έχουν στην υγεία οι επιβλαβείς χημικοί παράγοντες και το επίπεδο επαγγελματικής έκθεσης, μέσω ανεξάρτητης επιστημονικής αξιολόγησης των πλέον πρόσφατων επιστημονικών δεδομένων.

    Οι συστάσεις της SCOEL πρέπει να είναι επιστημονικά αξιόπιστες και έγκυρες, καινοτόμες, καλά τεκμηριωμένες, κατανοητές και σαφείς, και να καταρτίζονται μέσω μιας ισόρροπης, αντικειμενικής και σαφώς καθορισμένης διαδικασίας.

    Η SCOEL έχει ως κύρια αποστολή να συνιστά OEL με βάση την υγεία, αξιολογώντας τις επιπτώσεις της έκθεσης στους ατμοσφαιρικούς παράγοντες. Τα συνιστώμενα επίπεδα πρέπει να καθοριστούν κατά τρόπον ώστε να διασφαλιστεί ότι η έκθεση, ακόμη και αν επαναλαμβάνεται σε τακτική βάση καθ' όλη τη διάρκεια του επαγγελματικού βίου, δεν θα έχει δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία των εργαζομένων που έχουν εκτεθεί σε χημικούς παράγοντες και/ή στους απογόνους τους ανά πάσα στιγμή (στον βαθμό που μπορεί επί του παρόντος να προβλεφθεί). Για ορισμένες δυσμενείς επιπτώσεις (ιδίως γονιδιοτοξικότητα, καρκινογένεση και ευαισθητοποίηση του αναπνευστικού), δεν είναι ίσως δυνατόν, βάσει των διαθέσιμων γνώσεων, να προσδιοριστεί ανώτατο όριο ασφαλούς έκθεσης. Στις περιπτώσεις αυτές, η SCOEL μπορεί να υπολογίζει μια σειρά επιπέδων έκθεσης σχετικών με τους εκτιμώμενους κινδύνους.

    Επιπλέον των συστάσεων σχετικά με τα OEL στους ατμοσφαιρικούς παράγοντες, η SCOEL καλείται επίσης να παρέχει συστάσεις για βιολογικά όρια ή βιολογικές τιμές καθοδήγησης και να συμπληρώνει τα OEL που συνιστά με περαιτέρω στοιχεία όπως η δερματική απορρόφηση, η ικανότητα πρόκλησης ευαισθητοποίησης και η καρκινογένεση, κατά περίπτωση.

    Οι επιστημονικές συμβουλές σχετικά με θέματα που αφορούν την προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων πρέπει να είναι οργανωμένες σύμφωνα με τις αρχές βέλτιστης πρακτικής για την εκτίμηση της επικινδυνότητας και πρέπει να βασίζονται στις δεοντολογικές αρχές της αριστείας, της ανεξαρτησίας, της αμεροληψίας και της διαφάνειας. Οι εν λόγω αρχές παρατίθενται στην ανακοίνωση της Επιτροπής για τη «Συγκέντρωση και χρήση εμπειρογνωσίας από την Επιτροπή: Αρχές και κατευθυντήριες γραμμές — Βελτίωση της βάσης γνώσεων για καλύτερες πολιτικές» (5) .

    Πληροφορίες σχετικά με τις δραστηριότητες της SCOEL και, ιδίως, σχετικά με τη μεθοδολογία για τον προσδιορισμό των OEL και τον κατάλογο των εκδιδόμενων συστάσεων διατίθενται στον ακόλουθο δικτυακό τόπο:

    http://ec.europa.eu/social/main.jsp?catId=148&langId=en&intPageId=684

    3.   Ρόλος των μελών της SCOEL

    Τα μέλη της SCOEL πρέπει να είναι επιστημονικοί εμπειρογνώμονες, με υψηλά προσόντα, εξειδίκευση και ανεξαρτησία, σε διάφορους τομείς που σχετίζονται με χημικούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων, μεταξύ άλλων, των τομέων της χημείας, της τοξικολογίας, της επιδημιολογίας, της επαγγελματικής ιατρικής και της βιομηχανικής υγιεινής. Πρέπει επίσης να διαθέτουν γενικές ικανότητες που σχετίζονται με τον καθορισμό OEL.

    Τα μέλη της SCOEL αναμένεται να λαμβάνουν μέρος στις συνεδριάσεις της SCOEL τουλάχιστον τέσσερις φορές το έτος και να συμβάλλουν ενεργά σε επιστημονικές συζητήσεις, να εξετάζουν έγγραφα, να υποβάλλουν παρατηρήσεις και να ενεργούν ως «πρόεδροι» και/ή «εισηγητές» (επικεφαλής για συγκεκριμένο φάκελο).

    Τα μέλη της SCOEL καλούνται να εκτελέσουν τα ακόλουθα καθήκοντα:

    να συμβάλλουν στην προετοιμασία, τη συζήτηση και τη θέσπιση των επιστημονικών συστάσεων για τα OEL, είτε ως «εισηγητές» είτε ως παρέχοντες υποστήριξη στους «εισηγητές»·

    να συμβάλλουν σε επιστημονικές συμβουλές για θέματα που σχετίζονται με χημικούς παράγοντες, κατόπιν αιτήματος της Επιτροπής·

    να παρέχουν συμβουλές σχετικά με τη διοργάνωση και τη διεξαγωγή επιστημονκών δραστηριοτήτων της SCOEL.

    Τα έγγραφα εργασίας της SCOEL είναι στα αγγλικά, και οι συνεδριάσεις διεξάγονται επίσης στα αγγλικά. Οι συνεδριάσεις απαιτούν ενδελεχείς προπαρασκευαστικές εργασίες, οι οποίες συμπεριλαμβάνουν ανάγνωση-μελέτη, κριτική αξιολόγηση και σύνταξη εγγράφων.

    Οι αιτούντες οφείλουν να εκφράσουν τη δέσμευσή τους ότι, σε περίπτωση διορισμού, θα συμμετέχουν ενεργά στις δραστηριότητες της SCOEL.

    Τα μέλη της SCOEL δικαιούνται ειδική αποζημίωση, σύμφωνα με την απόφαση 2014/113/ΕΕ, με ανώτατο όριο 450 ευρώ για κάθε πλήρη εργάσιμη ημέρα που διαθέτουν για δραστηριότητες οι οποίες σχετίζονται με τη συμμετοχή τους σε συνεδριάσεις. Τα έξοδα ταξιδιού και διαμονής των συμμετεχόντων στις δραστηριότητες της SCOEL επιστρέφονται από την Επιτροπή, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις (6).

    4.   Σύνθεση της SCOEL

    Σύμφωνα με το άρθρο 3 της απόφασης 2014/113/ΕΕ, η SCOEL αποτελείται από 21 ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες κατ' ανώτατο όριο, οι οποίοι επιλέγονται από κατάλογο κατάλληλων υποψηφίων που καταρτίζεται ύστερα από την αξιολόγηση των επιλέξιμων αιτήσεων που υποβάλλονται στο πλαίσιο πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος.

    5.   Διαδικασία επιλογής

    Η διαδικασία επιλογής πραγματοποιείται σε δύο στάδια:

    i)

    έλεγχος της επιλεξιμότητας των αιτήσεων·

    ii)

    αξιολόγηση του κατά πόσον οι υποψήφιοι πληρούν τα κριτήρια επιλογής και κατάρτιση καταλόγου των πλέον κατάλληλων υποψηφίων.

    Η επιτροπή επιλογής αποτελείται από εκπροσώπους των σχετικών υπηρεσιών της Επιτροπής.

    Κάθε εκδήλωση ενδιαφέροντος αξιολογείται από δύο τουλάχιστον μέλη της επιτροπής επιλογής βάσει των κριτηρίων επιλεξιμότητας και επιλογής. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας επιλογής, η Επιτροπή εξετάζει επίσης την ανεξαρτησία των εμπειρογνωμόνων (ιδίως τυχόν πιθανές συγκρούσεις συμφερόντων) και εξασφαλίζει ισόρροπη γεωγραφική κατανομή και κατανομή ανά φύλο των μελών της SCOEL.

    Απαιτήσεις

    Α.   Κριτήρια επιλεξιμότητας

    Κάθε αίτηση εξετάζεται με βάση τα ακόλουθα κριτήρια επιλεξιμότητας:

    i)

    πανεπιστημιακό τίτλο σπουδών σε επιστημονικό τομέα σχετικό με τις εργασίες της SCOEL·

    ii)

    τουλάχιστον δέκα (10) έτη επαγγελματικής πείρας σε τομέα σχετικό με τις εργασίες της SCOEL, η οποία έχει αποκτηθεί μετά τη λήψη του τίτλου σπουδών που αναφέρεται στο σημείο i)·

    iii)

    ιθαγένεια ΕΕ·

    iv)

    ικανότητα εργασίας στην αγγλική γλώσσα: οι επιτυχόντες υποψήφιοι πρέπει να είναι σε θέση να διαβάζουν κείμενα στα αγγλικά και να εκφράζονται στα αγγλικά, τόσο γραπτά όσο και προφορικά (7), δεδομένου ότι τα αγγλικά είναι η γλώσσα στην οποία είναι γραμμένο το μεγαλύτερο μέρος της σχετικής επιστημονικής βιβλιογραφίας στο διεθνές πλαίσιο.

    Β.   Κριτήρια επιλογής

    Οι αιτήσεις που πληρούν τις απαιτήσεις επιλεξιμότητας αξιολογούνται με βάση τα ακόλουθα κριτήρια επιλογής.

    i)   Ειδικοί τομείς επιστημονικής εμπειρογνωσίας

    Κατά την επιλογή των υποψηφίων, η Επιτροπή επιδιώκει να επιτύχει την καλύτερη δυνατή ισορροπία επιστημονικής εμπειρογνωσίας στους ακόλουθους τομείς:

    χημεία, τοξικολογία, επιδημιολογία, ιατρική της εργασίας, περιβάλλον και υγεία, επιστήμες σχετιζόμενες με την έκθεση, ιατρική των αναπνευστικών οδών, δερματολογία, νευρικό σύστημα, τοξικότητα στο αναπαραγωγικό σύστημα, γενοτοξικότητα/καρκινογένεση, παθολογία, υγιεινή της εργασίας, βιολογική παρακολούθηση, μεθοδολογίες ανάλυσης και πείρα στον καθορισμό OEL για χημικούς παράγοντες, ή σε άλλους επιστημονικούς κλάδους σχετικούς με τις εργασίες της SCOEL.

    ii)   Σχετικοί τομείς εμπειρίας και δεξιοτήτων

    Οι υποψήφιοι αξιολογούνται στους ακόλουθους τομείς εμπειρίας και δεξιοτήτων:

    αξιολόγηση των επιπτώσεων που έχει στην ανθρώπινη υγεία η επαγγελματική έκθεση σε χημικούς παράγοντες·

    επιστημονική επαγγελματική πείρα σε πολυκλαδικό επιστημονικό περιβάλλον, κατά προτίμηση σε διεθνές πλαίσιο·

    δημοσίευση επιστημονικών μελετών για θέματα σχετικά με την ανάπτυξη επιστημονικών προτάσεων για OEL·

    συμμετοχή ως μέλη σε εθνικές ή διεθνείς επιστημονικές επιτροπές αρμόδιες για την κατάρτιση επιστημονικών συστάσεων ή τον καθορισμό OEL για χημικούς παράγοντες·

    συμβολή, υπό τη μορφή υποστήριξης, στις εργασίες εθνικών ή διεθνών επιστημονικών επιτροπών αρμόδιων για την κατάρτιση επιστημονικών συστάσεων ή τον καθορισμό OEL για χημικούς παράγοντες·

    διαχείριση έργων σχετικών με επιστημονικά θέματα.

    Μπορεί επίσης να εξεταστούν οι υποψηφιότητες αιτούντων με πείρα στην αξιολόγηση των επιπτώσεων που έχει στην ανθρώπινη υγεία η έκθεση σε χημικούς παράγοντες σε άλλους τομείς όπως τα τρόφιμα, το περιβάλλον ή η προστασία των καταναλωτών.

    6.   Διορισμός μελών

    Η Επιτροπή διορίζει τα μέλη μετά τα αποτελέσματα της διαδικασίας επιλογής και αφού εξασφαλιστεί ισόρροπη γεωγραφική κατανομή των μελών της επιτροπής, σύμφωνα με το άρθρο 3 της απόφασης 2014/113/ΕΕ.

    Τα ονόματα των μελών που διορίζονται δημοσιεύονται στο μητρώο των ομάδων εμπειρογνωμόνων της Επιτροπής και στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα συλλέγονται, υποβάλλονται σε επεξεργασία και δημοσιεύονται σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 45/2001 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (8).

    Πριν από τον διορισμό, η Επιτροπή διατηρεί το δικαίωμα να ελέγξει τα έγγραφα και τα πιστοποιητικά για να επιβεβαιωθεί η ακρίβεια και η επιλεξιμότητα της αίτησης.

    Η θητεία των μελών της SCOEL είναι τριετής.

    Οι υποψήφιοι που πληρούν τις απαιτήσεις για την ιδιότητα του μέλους, αλλά δεν διορίζονται, παραμένουν στον κατάλογο υποψηφίων, όπως ορίζεται στο άρθρο 4.2 της απόφασης 2014/113/ΕΕ.

    7.   Δεοντολογικές αρχές

    Σύμφωνα με το άρθρο 9 της απόφασης 2014/113/ΕΕ, οι επιστημονικές γνωμοδοτήσεις της SCOEL πρέπει να βασίζονται στις δεοντολογικές αρχές της ανεξαρτησίας, της διαφάνειας και της εμπιστευτικότητας.

    1.   Ανεξαρτησία

    Τα μέλη της SCOEL δεσμεύονται να ενεργούν ανεξάρτητα από οποιαδήποτε εξωτερική επιρροή. Δεν μεταβιβάζουν τις αρμοδιότητές τους σε κανένα άλλο πρόσωπο.

    Υποβάλλουν δήλωση δέσμευσης ότι θα ενεργούν προς όφελος του δημόσιου συμφέροντος και πρέπει να δηλώνουν είτε την απουσία είτε την ύπαρξη οποιουδήποτε άμεσου ή έμμεσου συμφέροντος το οποίο είναι δυνατόν να θεωρηθεί ότι θίγει την ανεξαρτησία τους.

    Οι υπηρεσίες της Επιτροπής λαμβάνουν υπόψη τους και αποφαίνονται σχετικά με τη συνάφεια των δηλώσεων συμφερόντων.

    2.   Διαφάνεια

    Η SCOEL εξασφαλίζει ότι στις συστάσεις και τις γνωμοδοτήσεις της διατυπώνεται με σαφήνεια το σκεπτικό που ακολούθησε κατά τη διαδικασία λήψης απόφασης, όπως περιγράφεται στη μεθοδολογία της.

    3.   Εμπιστευτικότητα

    Τα μέλη της SCOEL έχουν την υποχρέωση να μην κοινολογούν πληροφορίες που περιήλθαν σε γνώση τους συνεπεία των εργασιών τους στο πλαίσιο της SCOEL, των θεματικών εργαστηρίων, των ομάδων εργασίας ή άλλων δραστηριοτήτων που συνδέονται με την απόφαση 2014/113/ΕΕ. Η απαίτηση αυτή είναι επιπλέον εκείνων που ορίζονται στο άρθρο 339 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στο άρθρο 12 της απόφασης 2014/113/ΕΕ.

    Τα μέλη της SCOEL υπογράφουν γραπτή δήλωση εμπιστευτικότητας στην αρχή κάθε θητείας.

    8.   Ίσες ευκαιρίες

    Η Επιτροπή μεριμνά ώστε να εφαρμόζονται στις διαδικασίες της οι αρχές της ίσης μεταχείρισης.

    9.   Υποβολή αιτήσεων

    Οι επιστήμονες που ενδιαφέρονται να υποβάλουν αίτηση καλούνται να συμπληρώσουν και να υποβάλουν το ηλεκτρονικό έντυπο αίτησης, που διατίθεται στον ακόλουθο δικτυακό τόπο:

    http://ec.europa.eu/eusurvey/runner/SCOEL

    Οι αιτούντες παρακαλούνται να συμπληρώσουν την αίτησή τους στα αγγλικά, ώστε να διευκολυνθεί η διαδικασία επιλογής.

    Μια αίτηση θεωρείται αποδεκτή μόνο αν περιλαμβάνει:

    συμπληρωμένο έντυπο αίτησης·

    βιογραφικό σημείωμα, κατά προτίμηση έως τρεις σελίδες (που θα τηλεφορτωθεί στο σχετικό σημείο του εντύπου της αίτησης)·

    κατάλογο των επιστημονικών δημοσιεύσεων του αιτούντος σε θέματα σχετικά με τις εργασίες της SCOEL (που θα τηλεφορτωθεί στο σχετικό σημείο του εντύπου της αίτησης)·

    υπεύθυνη δήλωση του υποψηφίου, δήλωση δέσμευσης και δήλωση σχετικά με τυχόν πιθανές συγκρούσεις συμφερόντων (περιλαμβάνονται στο τέλος του εντύπου της αίτησης).

    Σε μεταγενέστερο στάδιο ενδέχεται να ζητηθούν δικαιολογητικά έγγραφα.

    Η Επιτροπή θα γνωστοποιήσει στους υποψηφίους το αποτέλεσμα της διαδικασίας επιλογής το συντομότερο δυνατόν.

    10.   Προθεσμία υποβολής των αιτήσεων

    Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων διορισμού μέλους της SCOEL λήγει στις 15.12.2014 (ώρα GMT +1). Θα εξεταστούν μόνο οι δεόντως συμπληρωμένες ηλεκτρονικές αιτήσεις που θα υποβληθούν μέσω του δικτυακού τόπου του ανωτέρω συνδέσμου.

    Συνιστάται θερμά στους αιτούντες να μην περιμένουν τις τελευταίες ημέρες πριν από τη λήξη της προθεσμίας, επειδή, λόγω μεγάλου φόρτου των γραμμών ή οποιουδήποτε προβλήματος σύνδεσης με το διαδίκτυο, ενδέχεται να μην καταφέρουν οι υποψήφιοι να υποβάλουν εγκαίρως την αίτησή τους. Δεν θα γίνουν δεκτές αιτήσεις μετά τη λήξη της προθεσμίας.


    (1)  ΕΕ L 62 της 4.3.2014, σ. 18.

    (2)  ΕΕ L 188 της 9.8.1995, σ. 14.

    (3)  ΕΕ L 131 της 5.5.1998, σ. 11.

    (4)  ΕΕ L 158 της 30.4.2004, σ. 50.

    (5)  COM(2002) 713 τελικό της 11ης Δεκεμβρίου 2002.

    (6)  Απόφαση C(2007) 5858 της Επιτροπής. Κανονιστική ρύθμιση της Επιτροπής για την αποζημίωση προσώπων που δεν ανήκουν σε αυτήν και τα οποία καλούνται ως εμπειρογνώμονες.

    (7)  Ως οδηγός, «Ικανότητα εργασίας στην αγγλική γλώσσα» αντιστοιχεί στο επίπεδο B2 ή ανώτερο, όπως προσδιορίζονται στο έγγραφο αναφοράς του Συμβουλίου της Ευρώπης για το Ευρωπαϊκό Χαρτοφυλάκιο Γλωσσών («Κοινό ευρωπαϊκό πλαίσιο αναφοράς: μάθηση, διδασκαλία και αξιολόγηση»). Για περισσότερες πληροφορίες βλ. http://europass.cedefop.europa.eu/en/resources/european-language-levels-cefr

    (8)  ΕΕ L 8 της 12.1.2001, σ. 1.


    Top