Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document C2010/142/09

    Πρόσκληση υποβολής προτάσεων — Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων προσφέρει τρεις νέες χορηγίες EIBURS, στο πλαίσιο της Δράσης ΕΤΕπ-Πανεπιστήμια για την Έρευνα

    ΕΕ C 142 της 1.6.2010, p. 30–32 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    1.6.2010   

    EL

    Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

    C 142/30


    Πρόσκληση υποβολής προτάσεων — Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων προσφέρει τρεις νέες χορηγίες EIBURS, στο πλαίσιο της Δράσης ΕΤΕπ-Πανεπιστήμια για την Έρευνα

    2010/C 142/09

    Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων έχει ενσωματώσει την πλειονότητα των θεσμικών της σχέσεων με τα πανεπιστημιακά ιδρύματα στη Δράση ΕΤΕπ-Πανεπιστήμια για την Έρευνα, η οποία αποτελείται από τρία διαφορετικά προγράμματα:

    το EIBURS, το Πρόγραμμα Χρηματοδότησης Πανεπιστημιακής Έρευνας της ΕΤΕπ (EIB University Research Sponsorship Programme),

    το STAREBEI (STAges de REcherche BEI), ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης νέων ερευνητών που εργάζονται σε κοινά σχέδια της ΕΤΕπ και των πανεπιστημίων, και

    το EIB University Networks, έναν μηχανισμό συνεργασίας για πανεπιστημιακά δίκτυα που έχουν χαρακτηριστικά ιδιαιτέρως συναφή προς τους σκοπούς του Ομίλου ΕΤΕπ.

    Το EIBURS επιχορηγεί πανεπιστημιακά ερευνητικά κέντρα των οποίων η έρευνα αφορά θέματα μείζονος ενδιαφέροντος για την Τράπεζα. Οι χορηγίες της ΕΤΕπ ανέρχονται σε ποσό μέχρι 100 000 EUR ετησίως για περίοδο τριών ετών, και απονέμονται κατόπιν διαγωνισμού σε πανεπιστημιακές σχολές ή πανεπιστημιακά ερευνητικά κέντρα στην ΕΕ, στις υπό ένταξη και στις εντασσόμενες χώρες, τα οποία έχουν αναγνωρισμένη εμπειρία σε τομείς που έχει επιλέξει η ΕΤΕπ, με σκοπό να τα βοηθήσουν να διευρύνουν τις δραστηριότητές τους στους τομείς αυτούς. Η πρόταση που θα προκριθεί θα πρέπει αποδώσει μία σειρά αποτελεσμάτων (έρευνα, διοργάνωση μαθημάτων και σεμιναρίων, δικτύωση, διάχυση των αποτελεσμάτων κ.λπ.), που θα αποτελέσουν το αντικείμενο συμβατικής συμφωνίας με την Τράπεζα.

    Για το ακαδημαϊκό έτος 2010/2011, το πρόγραμμα EIBURS επέλεξε τρεις νέους άξονες έρευνας:

    —   Συγκριτική αξιολόγηση των πιστωτικών επιδόσεων των ευρωπαϊκών ΜΜΕ

    Η σχέση που υφίσταται ανάμεσα στις πιστωτικές επιδόσεις (credit performance) των ΜΜΕ, σε μικροοικονομικό επίπεδο, και τις μακροοικονομικές συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις αυτές δεν έχει ακόμη πλήρως αναλυθεί από τους ειδικούς. Το πανεπιστημιακό ερευνητικό κέντρο που θα επιχορηγηθεί στο πλαίσιο του EIBURS καλείται να καταρτίσει ένα ερευνητικό πρόγραμμα επικεντρωμένο στην ανάλυση της επίδρασης που ασκούν οι μεταβολές των βασικών μακροοικονομικών παραμέτρων, στους κύριους δείκτες πιστωτικών επιδόσεων των ΜΜΕ στην Ευρώπη. Μεταξύ άλλων, θα διερευνηθεί το πώς οι μεταβολές του ρυθμού οικονομικής μεγέθυνσης σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο, καθώς και οι μεταβολές των επιτοκίων και των συναλλαγματικών ισοτιμιών, επηρεάζουν τα ποσοστά καθυστερήσεων πληρωμών, αθέτησης υποχρεώσεων, ζημιών και πρόωρων εξοφλήσεων, και παράλληλα θα υπολογιστεί ο βαθμός μετάδοσης των επιπτώσεων μεταξύ περιφερειών, χωρών, και τομέων δραστηριότητας.

    Ο Όμιλος ΕΤΕπ, μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων, που είναι θυγατρική του, τηρεί πλήρες αρχείο με στοιχεία για την απόδοση χαρτοφυλακίων δανείων και μεμονωμένων δανείων προς ΜΜΕ. Τα δεδομένα αυτά μπορούν να τεθούν στη διάθεση των ερευνητών, αλλά στις προτάσεις θα πρέπει να αναφέρονται οι πρόσθετες πηγές πληροφοριών και βάσεις δεδομένων που θα χρησιμοποιηθούν.

    Το σχέδιο που θα προταθεί είναι δυνατόν να περιλαμβάνει και άλλες δραστηριότητες τις οποίες το πανεπιστημιακό κέντρο είναι διατεθειμένο να αναλάβει με τη βοήθεια της χορηγούμενης επιχορήγησης στον προαναφερόμενο τομέα έρευνας, όπως π.χ.:

    διοργάνωση μαθημάτων και σεμιναρίων·

    δημιουργία επιπρόσθετων βάσεων δεδομένων·

    διεξαγωγή ερευνών.

    —   Η ιστορία της χρηματοδότησης των υποδομών στην Ευρώπη

    Αντιμέτωπες με μεγάλα δημοσιονομικά ελλείμματα, πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις στρέφονται σε διάφορες μορφές συμβάσεων σύμπραξης δημοσίου-ιδιωτικού τομέα, στην προσπάθειά τους να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους για βελτίωση των υποδομών παροχής δημοσίων υπηρεσιών αποφεύγοντας παράλληλα την υπερβολική διόγκωση του δημόσιου χρέους. Πολλές χώρες εφαρμόζουν εδώ και πολλά χρόνια μοντέλα ιδιωτικοποίησης και ρύθμισης στον τομέα των υπηρεσιών δικτύου.

    Σε διάφορα ευρωπαϊκά έθνη παρατηρούνται μακροχρόνιοι κύκλοι κατά τους οποίους η ιδιοκτησία και η κατασκευή των έργων υποδομής μοιράζονται μεταξύ του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα. Οι συμβάσεις παραχώρησης ανάγονται στην αρχαία Ελλάδα, χρησιμοποιούνταν ευρύτατα από τους Ρωμαίους και πήραν σύγχρονη μορφή με τον Ναπολεόντειο κώδικα. Τα περισσότερα έργα υποδομής του 18ου και 19ου αιώνα (διώρυγες, σιδηρόδρομοι, τηλέγραφοι, δίκτυα ύδρευσης, αερίου, ηλεκτροδότησης) υλοποιήθηκαν με τη χρήση ιδιωτικών κεφαλαίων, συχνά με άμεση ή έμμεση κρατική επιδότηση ή άλλους είδους στήριξη. Πολλά από τα έργα αυτά πέρασαν αργότερα στην κατοχή του Δημοσίου. Η ιστορία των διαφόρων υπηρεσιών υποδομής δείχνει πώς μπορεί να εξελιχθεί η σχέση μεταξύ τεχνολογικής καινοτομίας, υπηρεσιών υποδομής και χρηματοδότησης, σε διάφορα πλαίσια. Οι τότε συζητήσεις, οι εναλλακτικές λύσεις και τα μακροχρόνια αποτελέσματα για τους διάφορους συντελεστές, είναι στοιχεία που ξαναβρίσκουμε ακόμη σήμερα.

    Σε αυτό το πλαίσιο, η ΕΤΕπ απευθύνει πρόσκληση υποβολής ερευνητικών προτάσεων με αντικείμενο:

    τη διερεύνηση των μακροπρόθεσμων συνολικών τάσεων όσον αφορά τη χρηματοδότηση των υποδομών, την εξέταση των αποτελεσμάτων σε όρους μακροχρόνιας βελτίωσης των δημοσίων υπηρεσιών, και την αξιολόγηση της σημασίας τους για τον σύγχρονο προβληματισμό σχετικά με την πολιτική στον τομέα αυτόν·

    την εκπόνηση μελετών περιπτώσεων τεχνολογικής και χρηματοοικονομικής καινοτομίας σε συγκεκριμένα έργα και τομείς υποδομών, ιδίως πανευρωπαϊκού χαρακτήρα·

    την καταλογογράφηση και την ανάλυση της ιστορίας προγραμμάτων δημόσιας, ιδιωτικής και μικτής χρηματοδότησης για την κατασκευή και εκμετάλλευση έργων υποδομής σε διαφορετικούς τομείς και σε διαφορετικά νομικά πλαίσια και πλαίσια εθνικής πολιτικής.

    Τα ενδιαφερόμενα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια καλούνται να υποβάλλουν υποψηφιότητα, είτε ατομικά είτε σε συνεργασία με άλλα, προτείνοντας ένα ερευνητικό πρόγραμμα σχετικά με το ανωτέρω θέμα. Βάσει του προγράμματος EIBURS οι υποψήφιοι που θα προκριθούν θα είναι επιλέξιμοι για επιχορήγηση ύψους 300 000 EUR κατ' ανώτατο όριο, που θα καλύψει περίοδο τριών ετών και προορίζεται για τη χρηματοδότηση νέων ερευνητικών εργασιών σε τομείς της ιστορίας χρηματοδότησης των υποδομών στην Ευρώπη, που έχουν σχέση με τον σημερινό προβληματισμό όσον αφορά την πολιτική στον τομέα αυτόν. Ιδιαίτερα ενθαρρύνονται οι ερευνητικές προτάσεις που υιοθετούν μια ποσοτική και ποιοτική, διεπιστημονική προσέγγιση (π.χ. ιστορία, μηχανολογία, οικονομικές και χρηματοοικονομικές πτυχές) και περιλαμβάνουν τη συνεργασία ακαδημαϊκών από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες.

    Το μεγαλύτερο μέρος των χορηγούμενων κεφαλαίων πρέπει να χρησιμοποιηθεί για την πρόσληψη νεαρών ερευνητών επιπέδου διδακτορικού τίτλου, οι οποίοι θα εργαστούν σε συγκεκριμένα θέματα. Όποτε αρμόζει, οι ερευνητές μπορεί να έχουν την ευκαιρία να συνεργαστούν στο Λουξεμβούργο με ειδικούς της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων στον τομέα των υποδομών. Επιπλέον, μέρος των κεφαλαίων θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί για δράσεις διάχυσης της πληροφόρησης καθώς και για τη δημιουργία ενός δικτύου, που θα συνδέει επιστήμονες ειδικευμένους στην ιστορία συγκεκριμένων τομέων υποδομών σε διάφορες χώρες.

    —   Οι οικονομικές επιπτώσεις της νομοθεσίας: Οικονομική αξιολόγηση της επίπτωσης της Οδηγίας για τις συσκευασίες και τα απορρίμματα συσκευασίας

    Ένα από τα βασικά στοιχεία των έργων διαχείρισης στερεών αποβλήτων είναι η υποδομή που απαιτείται για την ανακύκλωση και/ή ανάκτηση των απορριμμάτων συσκευασίας. Σύμφωνα με την Οδηγία για τις συσκευασίες και τα απορρίμματα συσκευασίας, η βιομηχανία συσκευασιών πρέπει να ανακυκλώνει και να ανακτά τις συσκευασίες που διαθέτει στην αγορά, αλλά υπεύθυνα για την επίτευξη των στόχων ανακύκλωσης και ανάκτησης που θέτει η Οδηγία είναι τα κράτη.

    Η έρευνα θα έχει ως αντικείμενο την εξέταση των οικονομικών επιπτώσεων από τις νομικές υποχρεώσεις που δημιουργεί η παραπάνω οδηγία για τους διάφορους εμπλεκομένους: δημόσιες αρχές, συντελεστές της αγοράς και πολίτες.

    Θα πρέπει να αξιολογηθεί η οικονομική απόδοση των μέτρων που επιβάλλει η Οδηγία, από τη σκοπιά της ανάλυσης κόστους/οφέλους. Θα πρέπει ειδικότερα να εξεταστούν θέματα όπως ο βαθμός οικονομικής απόδοσης, μετρούμενος σε όρους ενίσχυσης της προστασίας του περιβάλλοντος, και η κατανομή του κόστους (οι πολίτες της ΕΕ πληρώνουν για την εφαρμογή της Οδηγίας μέσω αυξημένων τιμών για τα συσκευασμένα προϊόντα, μέσω αυξημένων τελών διαχείρισης των απορριμμάτων ή μέσω και των δύο; Είναι ικανοποιητικά τα οικονομικά οφέλη από την προστασία του περιβάλλοντος όταν συγκρίνονται με εναλλακτικές στρατηγικές; Οι θεσπισθείσες νομικές διατάξεις αποδείχθηκαν αποτελεσματικές σε ό,τι αφορά την επίτευξη των καθορισμένων στόχων;).

    Η έρευνα θα πρέπει να βασίζεται σε ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα κρατών μελών της ΕΕ.

    Το σχέδιο που θα προταθεί είναι δυνατόν να περιλαμβάνει και άλλες δραστηριότητες τις οποίες το πανεπιστημιακό κέντρο είναι διατεθειμένο να αναλάβει με τη βοήθεια της χορηγούμενης επιχορήγησης στον προαναφερόμενο τομέα έρευνας, όπως π.χ.:

    διοργάνωση μαθημάτων και σεμιναρίων·

    δημιουργία βάσεων δεδομένων·

    διεξαγωγή ερευνών.

    Η προθεσμία υποβολής των προτάσεων λήγει στις 10 Σεπτεμβρίου 2010. Οι προτάσεις που θα υποβληθούν μετά την ημερομηνία αυτή δεν θα ληφθούν υπόψη. Οι προτάσεις πρέπει να αποσταλούν στην ακόλουθη διεύθυνση:

    Σε ηλεκτρονική μορφή

    universities@eib.org

    και

    Σε έντυπη μορφή

    EIB-Universities Research Action

    100, boulevard Konrad Adenauer

    2950 Luxembourg

    LUXEMBOURG

    To the attention of Ms Luísa Ferreira, Co-ordinator.

    Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη διαδικασία επιλογής του προγράμματος EIBURS και με τα λοιπά προγράμματα και μηχανισμούς, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα http://www.eib.org/universities


    Top