This document is an excerpt from the EUR-Lex website
Document C2009/286/03
Call for proposals — EACEA/28/09 — Tempus IV — Reform of higher education through international university cooperation
Πρόσκληση υποβολής προτάσεων — EACEA/28/09 — Tempus IV — Μεταρρύθμιση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης μέσω διεθνούς πανεπιστημιακής συνεργασίας
Πρόσκληση υποβολής προτάσεων — EACEA/28/09 — Tempus IV — Μεταρρύθμιση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης μέσω διεθνούς πανεπιστημιακής συνεργασίας
ΕΕ C 286 της 27.11.2009, p. 3–6
(BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)
27.11.2009 |
EL |
Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης |
C 286/3 |
ΠΡΌΣΚΛΗΣΗ ΥΠΟΒΟΛΉΣ ΠΡΟΤΆΣΕΩΝ — EACEA/28/09
Tempus IV — Μεταρρύθμιση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης μέσω διεθνούς πανεπιστημιακής συνεργασίας
2009/C 286/03
1. Στόχοι και περιγραφή
Η τέταρτη φάση του προγράμματος Tempus καλύπτει τη περίοδο 2007-2013.
Γενικός στόχος του προγράμματος είναι να συνεχίσει να διευκολύνει τη συνεργασία στον τομέα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ανάμεσα στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και στις γειτονικές χώρες εταίρους. Ειδικότερα, το πρόγραμμα θα συμβάλει στην προώθηση της εθελοντικής σύγκλισης με τις εξελίξεις της στην στον τομέα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που απορρέουν από την ατζέντα της Λισαβόνας και τη διαδικασία της Μπολόνια.
Σκοπός της παρούσας πρόσκλησης υποβολής προτάσεων είναι η προώθηση πολυμερούς συνεργασίας μεταξύ ιδρυμάτων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, αρχών και οργανισμών από τα κράτη μέλη της ΕΕ και τις χώρες εταίρους με επικέντρωση στη μεταρρύθμιση και στον εκσυγχρονισμό της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Ο Εκτελεστικός Οργανισμός Εκπαίδευσης, Οπτικοακουστικών Θεμάτων και Πολιτισμού (στο εξής ο «Οργανισμός»), ο οποίος ενεργεί στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων που του έχουν ανατεθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (στο εξής η «Επιτροπή»), είναι αρμόδιος για τη διαχείριση της παρούσας πρόσκλησης υποβολής προτάσεων.
2. Επιλέξιμοι υποψήφιοι
Προκειμένου να είναι επιλέξιμοι για τη χορήγηση επιδότησης, οι υποψήφιοι πρέπει να είναι νομικά πρόσωπα (στο εξής «νομικά πρόσωπα»), νομίμως συσταθέντα εδώ και τουλάχιστον πέντε έτη στην ΕΕ ή στις χώρες εταίρους του προγράμματος Tempus.
Οι υποψήφιοι για Κοινά Σχέδια πρέπει να είναι αναγνωρισμένα από το κράτος, δημόσια ή ιδιωτικά, ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ή ενώσεις, οργανισμοί ή δίκτυα ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με αντικείμενο την προαγωγή, τη βελτίωση και τη μεταρρύθμιση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Οι υποψήφιοι για Διαρθρωτικά Μέτρα πρέπει να είναι νομικά πρόσωπα, όπως περιγράφονται ανωτέρω για τα κοινά σχέδια, ή εθνικές ή διεθνείς οργανώσεις πρυτάνεων, διδασκόντων ή σπουδαστών.
Οι φορείς και οι οργανισμοί που μπορούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα Tempus ως εταίροι/συνδικαιούχοι ποικίλουν από ιδρύματα και οργανισμούς τριτοβάθμιας εκπαίδευσης έως μη ακαδημαϊκούς φορείς και οργανισμούς, όπως μη κυβερνητικές οργανώσεις, επιχειρήσεις, βιομηχανίες και δημόσιες αρχές.
Οι εν λόγω φορείς και οργανισμοί πρέπει να ανήκουν στις ακόλουθες τέσσερις ομάδες επιλέξιμων χωρών:
— |
στα 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης· |
— |
στις 5 χώρες της περιοχής των Δυτικών Βαλκανίων: Αλβανία, Βοσνία και Ερζεγοβίνη, πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, Μαυροβούνιο, Σερβία καθώς και Κοσσυφοπέδιο (1) |
— |
στις 16 χώρες της νότιας και της ανατολικής γειτονικής περιοχής της ΕΕ: Αλγερία, Αίγυπτος, Ισραήλ, Ιορδανία, Λίβανος, Μαρόκο, τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, Συρία, Τυνησία, Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν, Λευκορωσία, Γεωργία, Μολδαβία, Ρωσική Ομοσπονδία και Ουκρανία· |
— |
στις πέντε δημοκρατίες της Κεντρικής Ασίας: Καζαχστάν, Κιργισία, Τατζικιστάν, Τουρκμενιστάν, Ουζμπεκιστάν. |
3. Επιλέξιμες δραστηριότητες και διάρκεια
Τα δύο κύρια μέσα για τη συνεργασία μέσω της παρούσας πρόσκλησης υποβολής προτάσεων στο πλαίσιο του προγράμματος Tempus είναι τα ακόλουθα:
— |
Κοινά Σχέδια: σχέδια με ανιούσα προσέγγιση που αποσκοπούν στον εκσυγχρονισμό και τη μεταρρύθμιση σε θεσμικό (πανεπιστημιακό) επίπεδο. Τα κοινά σχέδια αποσκοπούν στη μεταφορά γνώσης ανάμεσα στα πανεπιστήμια, στους οργανισμούς και στους φορείς της ΕΕ και των χωρών εταίρων καθώς και μεταξύ διαφόρων οντοτήτων από τις χώρες εταίρους, εφόσον ενδείκνυται· |
— |
Διαρθρωτικά Μέτρα: σχέδια που επιδιώκουν να συμβάλουν στην ανάπτυξη και τη μεταρρύθμιση των συστημάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης σε χώρες εταίρους καθώς και στη βελτίωση της ποιότητας και της συνάφειάς τους και στη μεγαλύτερη σύγκλισή τους με τις εξελίξεις στην ΕΕ. Τα διαρθρωτικά μέτρα θα αφορούν παρεμβάσεις που προορίζονται για την υποστήριξη της διαρθρωτικής μεταρρύθμισης των συστημάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και του στρατηγικού πλαισίου ανάπτυξης σε εθνικό επίπεδο. |
Στο πλαίσιο της παρούσας πρόσκλησης, μπορούν να χρηματοδοτηθούν εθνικά και πολυκρατικά σχέδια.
|
Τα εθνικά σχέδια πρέπει να ενταχθούν στις εθνικές προτεραιότητες οι οποίες καθορίζονται στο πλαίσιο στενού διαλόγου μεταξύ των αντιπροσωπειών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των αρμόδιων αρχών στις χώρες εταίρους.
|
|
Τα πολυκρατικά σχέδια πρέπει να συνάδουν με τις περιφερειακές προτεραιότητες οι οποίες βασίζονται στην πολιτική της ΕΕ για συνεργασία με τις περιφέρειες των χωρών εταίρων, όπως επισημαίνονται στα έγγραφα της στρατηγικής της όσον αφορά τις γειτονικές χώρες (2), τις υποψήφιες για προσχώρηση στην ΕΕ χώρες (3) και τις χώρες της Κεντρικής Ασίας (4), και είναι κοινές για όλες τις χώρες εταίρους σε μια συγκεκριμένη περιφέρεια ή εξετάζουν μια εθνική προτεραιότητα η οποία είναι κοινή σε καθεμία από τις συμμετέχουσες χώρες εταίρους.
|
Για τα διαρθρωτικά μέτρα απαιτείται μια πρόσθετη προϋπόθεση: το (τα) υπουργείο (-α) (τριτοβάθμιας) εκπαίδευσης στη (στις) χώρα (-ες) εταίρο (-ους) πρέπει να συμμετέχει (-ουν) ως εταίρος (-οι) σε ένα σχέδιο διαρθρωτικών μέτρων.
Η ανώτατη διάρκεια των σχεδίων είναι 24 μήνες ή 36 μήνες. Η περίοδος επιλεξιμότητας των εξόδων αναμένεται να ξεκινήσει στις 15 Οκτωβρίου 2010.
4. Κριτήρια χορήγησης επιδότησης
Οι επιλέξιμες αιτήσεις για Κοινά Σχέδια και Διαρθρωτικά Μέτρα θα αξιολογηθούν από εξωτερικούς ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες σύμφωνα με τα ακόλουθα κριτήρια χορήγησης επιδότησης:
— |
σαφήνεια και συνεκτικότητα των στόχων των σχεδίων· η συνάφειά τους με τις μεταρρυθμίσεις της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (ατζέντα εκσυγχρονισμού της ΕΕ, διαδικασία της Μπολόνια) στον φορέα ή στο σύστημα της χώρας εταίρου και η κατάδειξη του αντικτύπου του σχεδίου στις εν λόγω μεταρρυθμίσεις, |
— |
ποιότητα της εταιρικής σχέσης (δεξιότητες, αναγνωρισμένη εμπειρογνωμοσύνη και απαιτούμενα προσόντα για την υλοποίηση όλων των πτυχών του προγράμματος εργασίας, κατάλληλη κατανομή καθηκόντων, αποτελεσματική επικοινωνία και συνεργασία), |
— |
εφαρμοζόμενη μέθοδος, συμπεριλαμβανομένων, μεταξύ άλλων, της καταλληλότητας των αποτελεσμάτων του σχεδίου και των συναφών δραστηριοτήτων σε συμφωνία με τον γενικό στόχο και τους ειδικούς στόχους του σχεδίου, της τεκμηριωμένης λογικής και της ικανότητας ορθού προγραμματισμού (πίνακας εννοιολογικού πλαισίου και πρόγραμμα εργασίας), του προβλεπόμενου ελέγχου ποιότητας, της παρακολούθησης και της διαχείρισης του σχεδίου (δείκτες και σημεία αναφοράς), |
— |
βιωσιμότητα ή διαρκής απήχηση του σχεδίου στους φορείς, στις ομάδες στόχους ή/και στο σύστημα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, συμπεριλαμβανομένων της διάδοσης και της αξιοποίησης των αποτελεσμάτων των δραστηριοτήτων και των σχεδίων, |
— |
προϋπολογισμός και αποτελεσματικότητα ως προς το κόστος, συμπεριλαμβανομένων του προγραμματισμού των εξόδων προσωπικού τηρώντας τα προβλεπόμενα ημερομίσθια, της αγοράς κατάλληλου εξοπλισμού, της αποτελεσματικής χρήσης των περιόδων κινητικότητας. |
Από τις προτάσεις που πέρασαν με επιτυχία την εξωτερική αξιολόγηση και επέτυχαν τις υψηλότερες βαθμολογίες, και σε συνάρτηση με τις πιστώσεις του προϋπολογισμού για κάθε περιφέρεια, μια διυπηρεσιακή επιτροπή επιλογής θα καταρτίσει κατάλογο υποψηφίων σχεδίων, σχετικά με τα οποία θα διαβουλευθεί με τα υπουργεία Εκπαίδευσης, τις αντιπροσωπείες της ΕΚ και τα εθνικά γραφεία του προγράμματος Tempus στις χώρες εταίρους. Ο Οργανισμός θα λάβει την τελική απόφαση σχετικά με τα σχέδια που πρόκειται να χρηματοδοτήσει, λαμβάνοντας υπόψη τα αποτελέσματα της αξιολόγησης και της διαβούλευσης καθώς και τη γεωγραφική ισορροπία μεταξύ των χωρών εταίρων και τους περιορισμούς του προϋπολογισμού.
5. Προϋπολογισμος και ποσά επιδότησης
Ο ενδεικτικός προϋπολογισμός που έχει προβλεφθεί για τη συγχρηματοδότηση σχεδίων στο πλαίσιο της παρούσας πρόσκλησης ανέρχεται σε 53,8 εκατομμύρια EUR.
Η χρηματοδοτική συνεισφορά της Κοινότητας δεν είναι δυνατόν να υπερβεί το 90 % των συνολικών επιλέξιμων εξόδων. Απαιτείται συγχρηματοδότηση τουλάχιστον του 10 % των συνολικών επιλέξιμων εξόδων.
Η ελάχιστη επιδότηση τόσο για κοινά σχέδια όσο και για διαρθρωτικά μέτρα θα είναι 500 000 EUR. Η μέγιστη επιδότηση θα ανέρχεται σε 1 500 000 EUR. Για εθνικά σχέδια, στην περίπτωση του Κοσσυφοπεδίου και του Μαυροβουνίου, η ελάχιστη επιδότηση για τους δύο τύπους σχεδίων ορίζεται σε 300 000 EUR.
6. Υποβολή προτάσεων και προθεσμία
Οι αιτήσεις για χορήγηση επιδότησης πρέπει να συμπληρωθούν στα αγγλικά, στα γαλλικά ή στα γερμανικά με χρήση του ειδικά σχεδιασμένου ηλεκτρονικού εντύπου, το οποίο θα διατίθεται στον δικτυακό τόπο του Οργανισμού: http://eacea.ec.europa.eu/tempus/index_en.php
Τα έντυπα των ηλεκτρονικών αιτήσεων για κοινά σχέδια και για διαρθρωτικά μέτρα πρέπει να αποσταλούν δεόντως συμπληρωμένα το αργότερο έως τις 9 Μαρτίου 2010, 12:00 ώρα Βρυξελλών.
Η ηλεκτρονική αίτηση θεωρείται το κύριο αντίτυπο. Ωστόσο, προς διασφάλιση τόσο των υποψηφίων όσο και του Οργανισμού, καθώς και για την υποβολή των επιπρόσθετων πληροφοριών που απαιτούνται, πρέπει να σταλεί ταχυδρομικά στον Οργανισμό πλήρες εκτυπωμένο αντίγραφο του υποβληθέντος ηλεκτρονικού εντύπου μαζί με τα πρόσθετα έγγραφα (βλέπε κατευθυντήριες γραμμές για την υποβολή αιτήσεων) έως τις 9 Μαρτίου 2010 (ημερομηνία σφραγίδας ταχυδρομείου) στην ακόλουθη διεύθυνση:
Education, Audiovisual and Culture Executive Agency |
Tempus |
Call for Proposal EACEA/28/09 |
Office: BOUR 2/17 |
Avenue du Bourget 1 |
1140 Bruxelles/Brussel |
BELGIQUE/BELGIË |
Αιτήσεις που αποστέλλονται μέσω τηλεομοιοτυπίας ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου θα απορρίπτονται.
7. Περισσότερες πληροφορίες
Οι αιτήσεις πρέπει υποχρεωτικά να πληρούν τους όρους που περιλαμβάνονται στις κατευθυντήριες γραμμές για την υποβολή αιτήσεων — Πρόσκληση υποβολής προτάσεων EACEA/28/09, να υποβάλλονται με το προβλεπόμενο έντυπο και να περιλαμβάνουν τα συναφή παραρτήματα. Τα εν λόγω έγγραφα διατίθενται στο Διαδίκτυο, στην εξής διεύθυνση: http://eacea.ec.europa.eu/tempus/index_en.php
(1) Υπό την αιγίδα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, δυνάμει της απόφασης αριθ. 1244 της 10ης Ιουνίου 1999 του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ.
(2) Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1638/2006 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 24ης Οκτωβρίου 2006 για τον καθορισμό γενικών διατάξεων σχετικά με τη θέσπιση ευρωπαϊκού μηχανισμού γειτονίας και εταιρικής σχέσης· http://ec.europa.eu/world/enp/pdf/oj_l310_el.pdf· Ευρωπαϊκός μηχανισμός γειτονίας και εταιρικής σχέσης, Διαπεριφερειακό πρόγραμμα ENPI, Έγγραφο στρατηγικής 2007-2013 και ενδεικτικό πρόγραμμα 2007-2010·http://ec.europa.eu/world/enp/pdf/country/enpi_interregional_en.pdf
(3) Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1085/2006 του Συμβουλίου, της 17ης Ιουλίου 2006, για τη θέσπιση μηχανισμού προενταξιακής βοήθειας (IPA)· http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/site/el/oj/2006/l_210/l_21020060731el00820093.pdf Μηχανισμός προενταξιακής βοήθειας (IPA), Έγγραφο πολυετούς ενδεικτικού προγραμματισμού (MIPD), 2008-2010, Πολλαπλοί δικαιούχοι · MIPD (2008-2010), παραπομπή σε C(2008) 3585 της 17ης Ιουλίου 2008 http://www.cc.cec/sg_vista/cgi-bin/repository/getdoc/COMM_NATIVE_C_2008_3585_1_EN_ANNEXE.doc
(4) ΕΕ και Κεντρική Ασία: στρατηγική για μια νέα εταιρική σχέση· Συμβούλιο της ΕΕ, 31 Μαΐου 2007, 10113/07 http://www.consilium.europa.eu/uedocs/cms_data/librairie/PDF/EU_CtrlAsia_EN-RU.pdf