EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document C2006/075/11

Πρόσκληση για υποβολή προτάσεων — Πρόγραμμα ηλεκτρονικής μάθησης e Learning EACEA/01/06

ΕΕ C 75 της 28.3.2006, p. 20–21 (ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, NL, PL, PT, SK, SL, FI, SV)

28.3.2006   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

C 75/20


ΠΡΌΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΥΠΟΒΟΛΉ ΠΡΟΤΆΣΕΩΝ — ΠΡΌΓΡΑΜΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΉΣ ΜΆΘΗΣΗΣ e LEARNING EACEA/01/06

(2006/C 75/11)

1.   Πεδίο εφαρμογής

Ο παρών διαγωνισμός έχει ως αντικείμενο τρεις από τους τέσσερις τομείς παρέμβασης του προγράμματος eLearning: Προώθηση της εξοικείωσης με τα ψηφιακά μέσα, ευρωπαϊκοί εικονικοί εκπαιδευτικοί χώροι και εγκάρσιες ενέργειες.

2.   Γενικές προτεραιότητες

Η πρόσκληση αυτή επικεντρώνεται στην προώθηση, διάδοση και αξιοποίηση των αποτελεσμάτων, ορθών πρακτικών και επιτευγμάτων από τη χρήση των τεχνολογιών πληροφορίας και επικοινωνίας (ΤΠΕ) στην εκπαίδευση, την επαγγελματική κατάρτιση και τη δια βίου μάθηση στην Ευρώπη.

Οι προτάσεις θα στηρίζονται σε άλλα σχέδια στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας ή του προγράμματος ηλεκτρονικής μάθησης eLearning (που έχουν ολοκληρωθεί ή βρίσκονται σε εξέλιξη) ή σε άλλες ενέργειες που χρηματοδοτούνται από την Επιτροπή, τα κράτη μέλη, τις περιφερειακές ή τοπικές αρχές και από δημόσιους ή ιδιωτικούς οργανισμούς.

Στόχος είναι να επιτευχθεί ο μέγιστος αντίκτυπος των προϊόντων, των αποτελεσμάτων και των πορισμάτων με προσέγγιση της ευρύτερης εκπαιδευτικής κοινότητας. Οι προτάσεις πρέπει να εξασφαλίζουν ότι τα αποτελέσματα και τα πορίσματα θα δημοσιοποιούνται στο κοινό (π.χ. ανοιχτές πηγές, προγράμματα shareware κ.λπ.) και δεν θα έχουν αυστηρά εμπορικό χαρακτήρα ούτε θα εντάσσονται στις συνήθεις επιχειρηματικές δραστηριότητες.

Προβλέπονται δύο βασικά είδη σχεδίων:

Τα σχέδια αξιοποίησης θα συμβάλλουν στην κριτική ανάλυση των αποτελεσμάτων και εμπειριών, στη διενέργεια συγκριτικών αναλύσεων και τη διάδοση των διδαγμάτων που αποκομίστηκαν.

Τα σχέδια δικτύων θα παρέχουν τις βασικές υπηρεσίες που είναι αναγκαίες για τη διάδοση και την αξιοποίηση των αποτελεσμάτων στην ευρύτερη δυνατή κλίμακα.

3.   Ειδικές προτεραιότητες

α)   Προώθηση της εξοικείωσης με τα ψηφιακά μέσα (ψηφιακός προγραμματισμός)

Οι προτάσεις πρέπει να επικεντρώνονται στην αποτελεσματική και συνεχή διάδοση και αξιοποίηση των αποτελεσμάτων στο πλαίσιο των υφιστάμενων σχεδίων, δράσεων ή εργαλείων εξοικείωσης με τα ψηφιακά μέσα. Ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να δοθεί στον σαφή προσδιορισμό των ομάδων στόχων και των αναγκών τους, των ενδιάμεσων φορέων (εθελοντικός τομέας, ακαδημαϊκή και εκπαιδευτική κοινότητα, δήμοι κ.λπ.), των μέσων για την προσέγγιση των τελικών χρηστών και των επακριβών προδιαγραφών για τη διάδοση των αποτελεσμάτων των σχεδίων με τη χρησιμοποίηση ποσοτικών και ποιοτικών δεικτών Οι προτάσεις πρέπει να συμβάλλουν στη χάραξη σαφούς μακροπρόθεσμης στρατηγικής με τον εντοπισμό και την ανάλυση πιθανών προβλημάτων και την υπόδειξη αντικειμενικών μέτρων αντιμετώπισης.

β)   Ευρωπαϊκοί εικονικοί εκπαιδευτικοί χώροι ( εικονικές πανεπιστημιουπόλεις)

Η πρώτη προτεραιότητα αφορά τη συστηματική κριτική αναθεώρηση των υφιστάμενων σχεδίων ή εμπειριών σχετικά με τους εικονικούς εκπαιδευτικούς χώρους, καθώς και την αξιοποίηση τους σε ό,τι αφορά την ανταλλαγή και τη μεταφορά τεχνογνωσίας, με γνώμονα την υποστήριξη στρατηγικών υλοποίησης σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η δεύτερη προτεραιότητα υποστηρίζει τη διάδοση λειτουργικών λύσεων για τη θέσπιση εικονικών χώρων σε ευρωπαϊκό επίπεδο καθώς και ομάδας αρμοδίων για τη χάραξη πολιτικής.

γ)   Εγκάρσιες ενέργειες

Οι προτάσεις που αφορούν αυτό το τμήμα της πρόσκλησης πρέπει να παρέχουν υποστήριξη για την ανάλυση, διάδοση και αξιοποίηση των αποτελεσμάτων και εμπειριών που αποκομίζονται κυρίως στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας και του προγράμματος ηλεκτρονικής μάθησης. Στόχος είναι να επιτευχθεί ο μέγιστος αντίκτυπος στην ευρύτερη εκπαιδευτική κοινότητα.

Ο τέταρτος τομέας παρέμβασης, ο οποίος αφορά την ηλεκτρονική αδελφοποίηση σχολείων στην Ευρώπη και την προώθηση της κατάρτισης των εκπαιδευτικών, θα αποτελέσει αντικείμενο ξεχωριστού διαγωνισμού.

4.   Επιλεξιμότητα των αιτούντων

Η οργάνωση που θα είναι επιφορτισμένη με τον συντονισμό/προώθηση του σχεδίου καθώς και οι άλλες οργανώσεις πρέπει να έχουν νομική προσωπικότητα. Τόσο η οργάνωση συντονισμού/υλοποίησης όσο και οι οργανώσεις-εταίροι πρέπει να έχουν την έδρα τους σε ένα από τα εξής κράτη: σε ένα από τα 25 κράτη μέλη της ΕΕ, την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν τη Νορβηγία ή τη Βουλγαρία.

Οι όροι και οι λεπτομερείς κανόνες για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα των κρατών ΕΟΧ-ΕΖΕΣ και της Βουλγαρίας θεσπίζονται σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις των πράξεων που διέπουν τις σχέσεις μεταξύ της Κοινότητας και των χωρών αυτών.

5.   Προϋπολογισμός και διάρκεια του σχεδίου

Τίτλος

Διαθέσιμος προϋπολογισμός για την ενέργεια

Ποσοστό % χρηματοδότησης των συνολικών επιλέξιμων δαπανών

Μέγιστη κοινοτική χρηματοδότηση

Ψηφιακός προγραμματισμός

1,2 εκατ. ευρώ

Ανώτατο όριο 80 %

300 000 ευρώ

Ευρωπαϊκοί εικονικοί εκπαιδευτικοί χώροι

3,5 εκατ. ευρώ

1 000 000 ευρώ

Εγκάρσιες ενέργειες

0,88 εκατ. ευρώ

500 000 ευρώ

Η χρηματοδότηση θα επικεντρωθεί στην αξιοποίηση των αποτελεσμάτων και των εμπειριών αντί στην ανάπτυξη εργαλείων, λογισμικού ή περιεχομένου (η χρηματοδότηση των τελευταίων αυτών δεν θα υπερβεί το 20 % του συνολικού προϋπολογισμού).

Η διάρκεια κάθε πρότασης θα είναι από 12 έως 24 μήνες. Επιλέξιμες για επιδότηση από την Επιτροπή θα είναι μόνο οι δαπάνες που θα γίνουν μετά την 1η Ιανουαρίου 2006.

6.   Ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής προτάσεων:

19 Μαΐου 2006

7.   Υποβολή της αίτησης

Για όλα τα έγγραφα και για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την παρούσα πρόσκληση υποβολής προτάσεων, οι ενδιαφερόμενοι παρακαλούνται να συμβουλευθούν την ακόλουθη διεύθυνση στο Διαδίκτυο:

http://eacea.cec.eu.int


Top