Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 92003E001262

    ΓΡΑΠΤΗ ΕΡΩΤΗΣΗ E-1262/03 υποβολή: Camilo Nogueira Román (Verts/ALE) προς το Συμβούλιο. Τροποποίηση του διεθνούς καθεστώτος αποζημίωσης και καταλογισμού ευθυνών στο πλαίσιο της Διεθνούς Σύμβασης Αστικής Ευθύνης.

    ΕΕ C 280E της 21.11.2003, p. 122–123 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

    European Parliament's website

    92003E1262

    ΓΡΑΠΤΗ ΕΡΩΤΗΣΗ E-1262/03 υποβολή: Camilo Nogueira Román (Verts/ALE) προς το Συμβούλιο. Τροποποίηση του διεθνούς καθεστώτος αποζημίωσης και καταλογισμού ευθυνών στο πλαίσιο της Διεθνούς Σύμβασης Αστικής Ευθύνης.

    Επίσημη Εφημερίδα αριθ. 280 E της 21/11/2003 σ. 0122 - 0123


    ΓΡΑΠΤΗ ΕΡΩΤΗΣΗ E-1262/03

    υποβολή: Camilo Nogueira Romn (Verts/ALE) προς το Συμβούλιο

    (3 Απριλίου 2003)

    Θέμα: Τροποποίηση του διεθνούς καθεστώτος αποζημίωσης και καταλογισμού ευθυνών στο πλαίσιο της Διεθνούς Σύμβασης Αστικής Ευθύνης

    Στην Ανακοίνωσης της Επιτροπής προς το Συμβούλιο της 5ης Μαρτίου 2003(1) σχετικά με τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την αντιμετώπιση των συνεπειών από τις καταστροφές που προκάλεσε η βύθιση του Πρεστίζ, διαπιστώνεται ότι η Επιτροπή πρότεινε την τροποποίηση του διεθνούς καθεστώτος αποζημίωσης και καταλογισμού ευθυνών στο πλαίσιο της Διεθνούς Σύμβασης Αστικής Ευθύνης, ώστε οιπεύθυνοι της προκαλούμενης εκάστοτε ρύπανσης να αναλαμβάνουν και την αντίστοιχη οικονομική ευθύνη.

    Σε ποια φάση βρίσκεται η πρωτοβουλία αυτή· Ποια μέτρα έχουν λάβει προς την κατεύθυνση αυτή τα Κράτη Μέλη·

    (1) COM(2003)0105 τελικό.

    Απάντηση

    (22 Ιουλίου 2003)

    Τα τελευταία έτη το Συμβούλιο έχει αρκετά συχνά εκφράσει τηνποστήριξή του όσον αφορά την ενδεχόμενη αναθεώρηση της Σύμβασης για την αστική ευθύνη (CLC) του 1992, η οποία διέπει την ευθύνη των πλοιοκτητών σε περίπτωση ζημιών από ρύπανση πετρελαίου. Το Συμβούλιο, στα συμπεράσματά του σχετικά με τη θαλάσσια ασφάλεια του Δεκεμβρίου 2000, κάλεσε τα κράτη μέλη να εξετάσουν την τροποποίηση των εφαρμοστέων κανόνων προκειμένου να αποδίδονται ευθύνες και σε άλλα μέρη, πέραν των πλοιοκτητών, καθώς και να θεσπίσουν την απεριόριστη ευθύνη των πλοιοκτητών σε περιπτώσεις που συντρέχει βαρεία ή ηθελημένη παράλειψη εκπλήρωσης τωνποχρεώσεών τους σχετικά με την ασφάλεια. Παρομοίως, στην κοινή προσέγγιση που καθόρισε τον Ιούνιο 2001 εν όψει των διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο του Διεθνούς Ταμείου Αποζημιώσεων λόγω Ρυπάνσεως Πετρελαίου (IOPCF) σχετικά με τη συγκρότηση επιπρόσθετου ταμείου αποζημιώσεων για τα θύματα της ρύπανσης από πετρέλαιο, το Συμβούλιο αναγνώρισε ότι είναι αναγκαίο να εξετασθούν εκτενώς τα θέματα της ευθύνης και της αποζημίωσης εκ μέρους των ενεχόμενων μερών σε περιπτώσεις καταστροφών από ρύπανση πετρελαίου και ανέφερε ότι τα κράτη μέλη θα πρέπει ναποστηρίξουν και να συμμετάσχουν δραστήρια στην αναθεώρηση του καθεστώτος του 1992.

    Πιο πρόσφατα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο των Βρυξελλών της 21ης Μαρτίου 2003 ζήτησε συγκεκριμένα να αυξηθεί η ευθύνη των εκτελούντων θαλάσσιες μεταφορές μέσω της τροποποίησης των σχετικών διατάξεων της Σύμβασης για την αστική ευθύνη. Τέλος, το Συμβούλιο (Μεταφορές, Τηλεπικοινωνίες και Ενέργεια) της 27ης Μαρτίου 2003 τόνισε τη σημασία της αρχής ο ρυπαίνων πληρώνει στη συνάρτηση αυτή.

    Στο πλαίσιο αυτό, τα κράτη μέλη συμμετέχουν ενεργά στην αναθεώρηση του παρόντος καθεστώτος αποζημίωσης και ευθύνης, ειδικότερα στις εργασίες της ομάδας που συγκροτήθηκε προς το σκοπό αυτό από τη Συνέλευση του IOCPF τον Απρίλιο του 2000. Ωστόσο δεν τέθηκε προθεσμία για την έγκριση ενδεχόμενων τροποποιήσεων.

    Κατά τη συνεδρίαση της ομάδας τον Φεβρουάριο 2003 δύο κράτη μέλη και η Ευρωπαϊκή Επιτροπήπέβαλαν πρόταση τροποποίησης του παρόντος καθεστώτος ευθύνης, εισάγοντας τη δυνατότητα κατάργησης του ορίου ευθύνης του πλοιοκτήτου πέραν του οποίου χάνει το δικαίωμα περιορισμού της ευθύνης του σε περίπτωση όπου αποδεικνύεται ότι ο ιδιοκτήτηςπέπεσε σε σφάλμα και μετάθεσης της ευθύνης σε άλλους φορείς πέραν του πλοιοκτήτου. Σε δεύτερο έγγραφο ένα κράτος μέλος πρότεινε αναθεώρηση της CLC σύμφωνα με διττή προσέγγιση, η οποία συνίσταται σε επιστροφή στην αυστηρώς καθορισμένη απόδοση των ευθυνών

    σε άλλους φορείς, πέραν του πλοιοκτήτου και σε αύξηση των χρηματικώνποχρεώσεών του όσον αφορά τη χρηματοδότηση του προτεινόμενου επιπρόσθετου ταμείου αποζημιώσεων για την αποζημίωση μετά από μολύνσεις πετρελαίου. Οι προτάσεις αυτές θα αποτελέσουν τμήμα των μελλοντικών συζητήσεων της ομάδας. Η επόμενη συνεδρίασή της θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο του 2003.

    Top