EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 92002E003337

ΓΡΑΠΤΗ ΕΡΩΤΗΣΗ E-3337/02 υποβολή: Christine De Veyrac (PPE-DE) προς την Επιτροπή. Αναγνώριση των διπλωμάτων — Ελεύθερη κυκλοφορία των μουσικών.

ΕΕ C 110E της 8.5.2003, p. 205–206 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

European Parliament's website

92002E3337

ΓΡΑΠΤΗ ΕΡΩΤΗΣΗ E-3337/02 υποβολή: Christine De Veyrac (PPE-DE) προς την Επιτροπή. Αναγνώριση των διπλωμάτων — Ελεύθερη κυκλοφορία των μουσικών.

Επίσημη Εφημερίδα αριθ. 110 E της 08/05/2003 σ. 0205 - 0206


ΓΡΑΠΤΗ ΕΡΩΤΗΣΗ E-3337/02

υποβολή: Christine De Veyrac (PPE-DE) προς την Επιτροπή

(26 Νοεμβρίου 2002)

Θέμα: Αναγνώριση των διπλωμάτων — Ελεύθερη κυκλοφορία των μουσικών

Διαπιστώνεται ότι οι μουσικοί αντιμετωπίζουν δυσχέρειες προκειμένου να επιτύχουν την αναγνώριση της κατάρτισης που απέκτησαν σε άλλο κράτος μέλος.

Λόγου χάριν, μια γαλλίδα μουσικός, μαθήτρια του εθνικού ωδείου, δεν μπορεί να επιτύχει την αναγνώριση των μαθημάτων που παρακολούθησε στο Βέλγιο προκειμένου να λάβει το γαλλικό της δίπλωμα.

Κατόπιν τούτου, είναι σαφές ότι η πείρα που αποκτάται στο εξωτερικό από ένα μουσικό, όχι μόνο δεν αξιοποιείται αλλά συνιστά και εμπόδιο στη σταδιοδρομία του.

Τη στιγμή που η Επιτροπή γιορτάζει το χιλιοστό σπουδαστή του προγράμματος ΕΡΑΣΜΟΣ, οφείλουμε να παρατηρήσουμε ότι ορισμένοι κλάδοι εκπαίδευσης εξακολουθούν να παραμελούνται και ότι οι σπουδαστές των καλλιτεχνικών τομέων ζημιώνονται έναντι τωνπολοίπων σπουδαστών. Μήπως ξεχάστηκε η μουσική στα πλαίσια του προγράμματος ΕΡΑΣΜΟΣ·

Επίσης, τη στιγμή που η Επιτροπή αναθεωρεί το γενικό σύστημα αναγνώρισης των επαγγελματικών προσόντων, καθίσταται ουσιαστικής σημασίας το να θεσπισθείπέρ των σπουδαστών ένα εξίσου αποτελεσματικό σύστημα με εκείνο που ισχύει για τους εργαζομένους.

Θα μπορούσε να διευκρινίσει η Επιτροπή τα μέτρα που προτίθεται να λάβει με στόχο την ισότιμη μεταχείριση όλων των πολιτών και την προώθηση της κινητικότητας εντός της Ένωσης·

Απάντηση του κ. Bolkestein εξ ονόματος της Επιτροπής

(7 Ιανουαρίου 2003)

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που διαθέτει η Επιτροπή, τα μόνα νομοθετικώς κατοχυρωμένα επαγγέλματα στον τομέα της μουσικής είναι εκείνα του οργανίστα, του διευθυντή χορωδίας (Ηνωμένο Βασίλειο) και του καθηγητή ορχήστρας (Ιταλία). Η Επιτροπή δεν έχει πληροφορίες σχετικά με συγκεκριμένα προβλήματα όσον αφορά την επαγγελματική αναγνώριση αυτών των επαγγελμάτων. Δεδομένου ότι το επάγγελμα του μουσικού γενικά δεν είναι νομοθετικά κατοχυρωμένο σε κανένα κράτος μέλος, οι οδηγίες 89/48/ΕΟΚ(1) και 92/51/ΕΟΚ(2) για την αμοιβαία αναγνώριση των διπλωμάτων δεν ισχύουν για το εν λόγω επάγγελμα. Οι οδηγίες αυτές ισχύουν μόνο όταν έναςπήκοος κράτους μέλους επιθυμεί να αποκτήσει πρόσβαση σε ένα νομοθετικώς κατοχυρωμένο επάγγελμα σε άλλο κράτος μέλος, δηλ. σε επάγγελμα για την άσκηση του οποίου απαιτείται η κατοχή ενός διπλώματος από τις νομοθετικές, κανονιστικές ή διοικητικές διατάξεις. Στην περίπτωση αυτή, ο μετανάστης πρέπει να αποκτήσει αναγνώριση του διπλώματος που έχει αποκτήσει στη χώρα προέλευσής του/της, προκειμένου να έχει πρόσβαση στο επάγγελμα αυτό. Αντίθετα, εάν δεν απαιτείται δίπλωμα, δεν χρειάζεται επαγγελματική αναγνώριση.

Η πρόταση οδηγίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων(3) έχει ως βασικό στόχο να ενοποιήσει και να απλοποιήσει τα συστήματα αναγνώρισης των επαγγελματικών προσόντων που ισχύουν σήμερα. Η πρόταση αυτή εισάγει επίσης μερικά νέα στοιχεία, όπως την περαιτέρω ελευθέρωση της παροχήςπηρεσιών, την επέκταση της αυτόματης αναγνώρισης βάσει κοινής πλατφόρμας και τη βελτίωση των μηχανισμών ενημέρωσης και παροχής βοήθειας στους μετανάστες.

Η ακαδημαϊκή αναγνώριση των διπλωμάτων και των τίτλων σπουδών, στόχος της οποίας είναι να μπορούν οι κάτοχοί τους να ακολουθήσουν μια εκπαίδευση, εμπίπτει στην αρμοδιότητα των κρατών μελών. Ο εν λόγω τύπος αναγνώρισης δεν καλύπτεται προς το παρόν από τις κοινοτικές διατάξεις. Οι εθνικές αρχές έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν την ακαδημαϊκή αναγνώριση των τυπικών προσόντων που έχουν χορηγηθεί σε άλλο κράτος μέλος. Μπορούν επίσης ελεύθερα να καθορίσουν τους ουσιαστικούς και διαδικαστικούς κανόνες που διέπουν τον εν λόγω τύπο αναγνώρισης. Πρέπει, εντούτοις, να συμμορφώνονται προς το άρθρο 12 της συνθήκης ΕΚ που απαγορεύει οποιαδήποτε άμεση ή έμμεση διάκριση λόγω ιθαγένειας.

Η αναγνώριση των περιόδων σπουδών στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus δεν έχει σχέση με την ακαδημαϊκή αναγνώριση των προσόντων. Βάσει του προγράμματος Erasmus για την κινητικότητα των σπουδαστών, η αναγνώριση προϋποθέτει την ύπαρξη συμφωνίας μεταξύ δύο εκπαιδευτικών ιδρυμάτων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, βάσει της οποίας η περίοδος σπουδών που πραγματοποιείται από το σπουδαστή Erasmus σε

ένα από τα ιδρύματα αυτά αναγνωρίζεται από το άλλο. Σύμφωνα με τους κανόνες και τις διαδικασίες του προγράμματος Erasmus, όλοι οι κλάδοι σπουδών είναι ισότιμοι και επιλέξιμοι γιαποτροφία Erasmus. Η Επιτροπή γνωρίζει ότι μερικοί κλάδοι έχουν αποδειχθεί δημοφιλέστεροι από άλλους στο πλαίσιο της κινητικότητας των σπουδαστών Erasmus. Εντούτοις, οι εθνικές αντιπροσωπείες ενθαρρύνονται να προωθήσουν την κινητικότητα στους λιγότερο δημοφιλείς κλάδους και στους λιγότερο δημοφιλείς προορισμούς.

(1) Οδηγία 89/48/ΕΟΚ του Συμβουλίου της 21ης Δεκεμβρίου 1988 σχετικά με ένα γενικό σύστημα αναγνώρισης των διπλωμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που πιστοποιούν επαγγελματική εκπαίδευση ελάχιστης διάρκειας τριών ετών, ΕΕ L 19 της 24.1.1989.

(2) Οδηγία 92/51/ΕΟΚ του Συμβουλίου της 18ης Ιουνίου 1992 σχετικά με ένα δεύτερο γενικό σύστημα αναγνώρισης της επαγγελματικής εκπαίδευσης, το οποίο συμπληρώνει την οδηγία 89/48/ΕΟΚ, ΕΕ L 209 της 24.7.1992.

(3) COM(2002)119 τελικό.

Top