Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 92002E001318

    ΓΡΑΠΤΗ ΕΡΩΤΗΣΗ P-1318/02 υποβολή: Elly Plooij-van Gorsel (ELDR) προς την Επιτροπή. Μποϋκοτάρισμα των ολλανδικών γεωργικών προϊόντων εκ μέρους της Κίνας λόγω της διένεξης για το κρέας.

    ΕΕ C 28E της 6.2.2003, p. 97–98 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

    European Parliament's website

    92002E1318

    ΓΡΑΠΤΗ ΕΡΩΤΗΣΗ P-1318/02 υποβολή: Elly Plooij-van Gorsel (ELDR) προς την Επιτροπή. Μποϋκοτάρισμα των ολλανδικών γεωργικών προϊόντων εκ μέρους της Κίνας λόγω της διένεξης για το κρέας.

    Επίσημη Εφημερίδα αριθ. 028 E της 06/02/2003 σ. 0097 - 0098


    ΓΡΑΠΤΗ ΕΡΩΤΗΣΗ P-1318/02

    υποβολή: Elly Plooij-van Gorsel (ELDR) προς την Επιτροπή

    (29 Απριλίου 2002)

    Θέμα: Μποϋκοτάρισμα των ολλανδικών γεωργικών προϊόντων εκ μέρους της Κίνας λόγω της διένεξης για το κρέας

    Από τις 19 Απριλίου ε.ε. η Κίνα μποϋκοτάρει τα ολλανδικά γεωργικά προϊόντα ως αντίδραση για την καταστροφή έντεκα αποστολών κινεζικού κρέατος κουνελιών και ψαριών στο λιμάνι του Ρότερνταμ, τούτο δε επειδή σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα τα προϊόντα αυτά περιείχανπερβολικές ποσότητες χλωραμφενικόλης και καρκινογόνων αντιβιοτικών.

    Γνωρίζει η Επιτροπή σχετικά με το γεγονός ότι η Κίνα μποϋκοτάρει τα ολλανδικά γεωργικά προϊόντα·

    Κρίνει η Επιτροπή ότι οι ολλανδικές αρχές ευλόγως κατέστρεψαν έντεκα αποστολές κινεζικού κρέατος κουνελιών και ψαριών στο λιμάνι του Ρότερνταμ, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία·

    Μπορεί να αναφέρει η Επιτροπή εάν με τη στάση αυτή η Κίνα παραβιάζει τους κανόνες του ΠΟΕ· Εάν ναι, τι αντίμετρα προτίθεται να λάβει η Επιτροπή·

    Απάντηση του κ. Lamy εξ ονόματος της Επιτροπής

    (5 Ιουνίου 2002)

    Η Επιτροπή γνωρίζει σχετικά με τα πρόσφατα μέτρα της Κίνας που περιλαμβάνουν την απαγόρευση των προϊόντων ζωικής προέλευσης καταγωγής Κάτω Χωρών καθώς επίσης και την απόφαση των Κάτω Χωρών για την καταστροφή ορισμένων φορτίων προϊόντων από την Κίνα.

    Οι ακριβείς λεπτομέρειες σχετικά με το κάθε φορτίο που καταστράφηκε από τις Κάτω Χώρες δεν είναι γνωστές, συνεπώς η Επιτροπή δεν μπορεί να σχολιάσει τις συγκεκριμένες περιπτώσεις. Ωστόσο, από τον Αύγουστο του 2001, τα κράτη μέλη εξακολούθησαν να εντοπίζουν χλωραμφενικόλη, νιτροφουράνια και άλλα κατάλοιπα κτηνιατρικών φαρμάκων και άλλες προσμίξεις ή απαγορευμένες ουσίες σε ορισμένα προϊόντα ζωικής

    προέλευσης, ιδίως στα καρκινοειδή, στα προϊόνταδατοκαλλιέργειας, στο μέλι, στα έντερα ζώων, στο κρέας των πουλερικών, κλπ., εισαγωγής ορισμένων χωρών της ανατολικής Ασίας και ιδίως της Κίνας. Για να εξασφαλιστεί ότι όλα τα κράτη μέλη λαμβάνουν τα ίδια μέτρα για κάθε μολυσμένο φορτίο και βάσει της κοινοτικής νομοθεσίας, το θέμα συζητήθηκε στη μόνιμη κτηνιατρική επιτροπή στις 19 Δεκεμβρίου 2001. Η ακόλουθη δήλωση εισήχθη στα πρακτικά της επιτροπής:

    Η Επιτροπή και τα κράτη μέλη συμφωνούν ότι, βάσει του άρθρου 5 του κανονισμού 2377/90/ΕΚ(1) του Συμβουλίου, η παρουσία χλωραμφενικόλης, σε οποιαδήποτε ποσότητα, σε τρόφιμα ζωικής προέλευσης, συνιστά κίνδυνο για τηνγεία του καταναλωτή. Συνεπώς, όλα τα φορτία στα οποία θα εντοπίζεται παρουσία αυτού του αντιβιοτικού ύστερα από χημικό έλεγχο, θα καταστρέφονται βάσει του άρθρου 22.2 της οδηγίας του Συμβουλίου 97/78/ΕΚ(2).

    Τα βασικά στοιχεία της δήλωσης αυτής είναι τα εξής:

    1. η Κοινότητα επιδεικνύει μηδενική ανοχή στο θέμα της παρουσίας χλωραμφενικόλης στα τρόφιμα (και στις ζωοτροφές), λόγω τηςψηλής τοξικότητάς της, [αυτή η μηδενική ανοχή είναι συμβατή με τους διεθνείς κανόνες (Codex Alimentarius) σχετικά με το θέμα],

    2. απαιτείται επιβεβαιωτικός έλεγχος πριν από τη λήψη απόφασης για την καταστροφή του φορτίου και

    3. το άρθρο 22.2 της οδηγίας 97/78/ΕΚ δεν προβλέπει εναλλακτική λύση στην κατάσχεση και καταστροφή όταν εντοπίζεται κίνδυνος για τηνγεία των ανθρώπων ή των ζώων.

    Δεδομένου ότι οι Κάτω Χώρες έδρασαν σύμφωνα με τη δήλωση αυτή, ή ότι η αρμόδια αρχή είχε άλλους λόγους να πιστεύει ότι τα φορτία ενδέχεται να αποτελούσαν κίνδυνο για την ανθρώπινηγεία, τα ληφθέντα μέτρα ήταν σύμφωνα με τους κοινοτικούς κανόνες.

    Η Επιτροπήπενθυμίζει ότι η Κοινότητα επέτρεψε να συνεχιστούν οι εισαγωγές κινεζικών προϊόντων, παρά τον επανειλημμένο εντοπισμό χλωραμφενικόλης σεψηλό ποσοστό περιπτώσεων και δεν απαγόρευσε τις εισαγωγές για περίοδο άνω των 5 μηνών, έως ότου τα αποτελέσματα κοινοτικής επιθεώρησης αποκάλυψαν την ύπαρξη σοβαρών συστηματικών προβλημάτων στο κινεζικό σύστημα ελέγχου καταλοίπων. Εν τω μεταξύ, η Κίνα είχε άπλετο χρόνο για να ερευνήσει το θέμα και να βελτιώσει το σύστημα, εξασφαλίζοντας έτσι ότι τα φορτία με προορισμό την ΕΕ θα ήταν σύμφωνα με την κοινοτική νομοθεσία. Επιπλέον, εισήχθη μεταβατική περίοδος εντατικών ελέγχων 6 εβδομάδων, με στόχο την αντιμετώπιση των προβλημάτων των φορτίων που είχαν ήδη αποσταλεί. Αντίθετα, η Κίνα εισήγαγε άμεση απαγόρευση στο σύνολο των προϊόντων από τις Κάτω Χώρες ύστερα από τον εντοπισμό ενός μόνον κρούσματος χλωραμφενικόλης. Η Επιτροπή, σε επιστολή του μέλους της που είναι αρμόδιο για το εμπόριο προς τον Υπουργό Shi τον Απρίλιο του 2002, εξέφρασε τις απόψεις και τις ανησυχίες της όσον αφορά τα δυσανάλογης αυστηρότητας ληφθέντα μέτρα. Το θέμα θα τεθεί διμερώς σε εύθετο χρόνο σε μια προσπάθεια επίλυσης του προβλήματος και η Επιτροπή, εάν χρειαστεί, ενδέχεται να λάβει περαιτέρω μέτρα στο πλαίσιο του ΠΟΕ.

    (1) Κανονισμός του Συμβουλίου (ΕΟΚ) αριθ. 2377/90 της 26 Ιουνίου 1990 για τη θέσπιση για τη θέσπιση κοινοτικής διαδικασίας για τον καθορισμό ανωτάτων ορίων καταλοίπων κτηνιατρικών φαρμάκων στα τρόφιμα ζωικής προέλευσης, ΕΕ L 224 της 18.8.1990.

    (2) Κανονισμός του Συμβουλίου 97/78/ΕΚ της 18ης Δεκεμβρίου 1997 για τον καθορισμό των αρχών που διέπουν την οργάνωση κτηνιατρικών ελέγχων των προϊόντων προελεύσεως τρίτων χωρών που εισέρχονται στην Κοινότητα, ΕΕ L 24 της 30.1.1998.

    Top