Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 92001E003385

    ΓΡΑΠΤΗ ΕΡΩΤΗΣΗ E-3385/01 υποβολή: Ioannis Marínos (PPE-DE) προς την Επιτροπή. Φόρος Τζιχάντ.

    ΕΕ C 172E της 18.7.2002, p. 47–48 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

    European Parliament's website

    92001E3385

    ΓΡΑΠΤΗ ΕΡΩΤΗΣΗ E-3385/01 υποβολή: Ioannis Marínos (PPE-DE) προς την Επιτροπή. Φόρος Τζιχάντ.

    Επίσημη Εφημερίδα αριθ. 172 E της 18/07/2002 σ. 0047 - 0048


    ΓΡΑΠΤΗ ΕΡΩΤΗΣΗ E-3385/01

    υποβολή: Ioannis Marnos (PPE-DE) προς την Επιτροπή

    (7 Δεκεμβρίου 2001)

    Θέμα: Φόρος Τζιχάντ

    Σύμφωνα με δημοσιεύματα του ευρωπαϊκού Τύπου, μεταξύ των παρανόμων, ημιπαρανόμων και νομίμων μουσουλμάνων μεταναστών της Ευρώπης (και ιδίως της Γερμανίας) λειτουργεί σύστημα συλλογής του χαρακτηριζόμενου ως Φόρου Τζιχάντ, ο οποίος συνδυάζεται και με τη λειτουργία παράνομου τραπεζικού συστήματος. Πιο συγκεκριμένα, αυτό το τραπεζικό σύστημα λειτουργεί στις χώρες της Δυτικής Ευρώπης και επιτρέπει στους λαθρομετανάστες (οι οποίοι δεν μπορούν να συναλλαγούν νόμιμα με τις τράπεζες) να στείλουν χρήματα στις πατρίδες τους.

    Το όλο σύστημα ονομάζεται Hawala και συνίσταται στη δραστηριοποίηση πρακτόρων στη χώρα διαμονής των μεταναστών, οι οποίοι αναλαμβάνουν, αφού κρατήσουν μια προμήθεια, να στείλουν τα χρήματα στη χώρα προέλευσης των νομίμων ή παρανόμων μεταναστών. Κατά τη συναλλαγή αυτή κρατείται — με την απόλυτη συναίνεση των συναλλασσομένων — και ο Φόρος Τζιχάντ, ο οποίος προορίζεται να στηρίξει οικονομικά τους Ταλιμπάν.

    Γνωρίζει η Επιτροπή τη λειτουργία αυτού του παράνομου τραπεζικού συστήματος και τί προτίθεται να πράξει για να σταματήσει αυτή την οικονομική στήριξη της τρομοκρατίας, αν θέλει να είναι συνεπής και με τα αποφασισθέντα από το Συμβούλιο Υπουργών και την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αλλά και από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών·

    Απάντηση του κ. Patten Εξ ονόματος της Επιτροπής

    (28 Ιανουαρίου 2002)

    Η Επιτροπή έχει λάβει γνώση των ισχυρισμών ότι το σύστημα μεταβιβάσεων κεφαλαίων Hawala έχει παίξει σημαντικό ρόλο στη χρηματοδότηση των δραστηριοτήτων ορισμένων ομάδων τρομοκρατών. Έχει επίγνωση του γεγονότος ότι συχνά δενπάρχει καταγραφή των συναλλαγών στο πλαίσιο αυτού του συστήματος, που βασίζεται στην εμπιστοσύνη, και ότι συνεπώς είναι δύσκολο να επαληθευθούν ή να τεκμηριωθούν οι ισχυρισμοί που έχουν προβληθεί.

    Σε γενικές γραμμές, οι μεταφορές κεφαλαίων μεταξύ της Κοινότητας και των τρίτων χωρώνπόκεινται στις διατάξεις της Συνθήκης της ΕΚ για την ελεύθερη κυκλοφορία κεφαλαίων και πληρωμών. Εντούτοις, οι μεταβιβάσεις στις οποίες αναφέρεται το Αξιότιμο Μέλος του Κοινοβουλίου μπορεί να παραβαίνουν την εθνική τραπεζική νομοθεσία (παραδείγματος χάρη στη Γερμανία, όπου απαιτείται τραπεζική άδεια για τις μεταβιβάσεις

    κεφαλαίων), την κοινοτική νομοθεσία για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες (ανάλογα με την καταγωγή των κεφαλαίων) ή τους κοινοτικούς κανονισμούς που επιβάλλουν χρηματοοικονομικές κυρώσεις (ανάλογα με τον αποδέκτη ή τον προορισμό). Το γεγονός και μόνο ότι οι εν λόγω διευκολύνσεις για τη μεταβίβαση κεφαλαίων παρέχονται επίσης και στους παράνομους μετανάστες δεν τις καθιστούν αυτομάτως παράνομες.

    Εξ αιτίας των ισχυρισμών σχετικά με τη χρηματοδότηση τρομοκρατικών δραστηριοτήτων, η ειδική επιχειρησιακή ομάδα Χρηματοοικονομικής Δράσεως για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης κεφαλαίων από παράνομες δραστηριότητες (FATF/GAFI) συνέστησε, στις 30 Οκτωβρίου 2001, τι, μεταξύ άλλων ενεργειών, αυτές που παρέχουνπηρεσία για την μεταβίβαση χρημάτων ή αξιών, συμπεριλαμβανομένης της μεταβίβασης μέσω ανεπίσημου συστήματος μεταβίβασης κεφαλαίων ή αξιών, θα πρέπει ναπόκεινται σε άδεια ή να καταχωρούνται, και ότι θα πρέπει ναπόκεινται στους νόμους και κανονισμούς που αποσκοπούν στην πρόληψη της νομιμοποίησης κεφαλαίων από παράνομες δραστηριότητες που διέπουν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Η FATF συμφώνησε επίσης ότι τα άτομα ή οι νομικές οντότητες που παρέχουν την εν λόγωπηρεσία παράνομα θα πρέπει ναπόκεινται σε διοικητικές, πολιτικές ή ποινικές κυρώσεις (Ειδικές Συστάσεις αριθ. VI).

    Εάν, όπως προβάλλεται ο ισχυρισμός, εισπράττεται ένα συγκεκριμένο ποσό που προορίζεται ως χρηματοοικονομική στήριξη των Ταλιμπάν, η μεταβίβαση της εν λόγω χρηματοοικονομικής στήριξης στους Ταλιμπάν πιθανόν να παραβιάζει τον κανονισμό του Συμβουλίου (ΕΚ)αριθ.467/2001(1) για την απαγόρευση της εξαγωγής ορισμένων προϊόντων καιπηρεσιών προς το Αφγανιστάν, την ενίσχυση της απαγόρευσης των πτήσεων και την παράταση της δέσμευσης κεφαλαίων και άλλων χρηματοοικονομικών πόρων όσον αφορά την Ταλιμπάν του Αφγανιστάν. Εντούτοις, η Επιτροπή δεν διαθέτει στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι ένα ή περισσότερα άτομα ή οντότητες που βρίσκονται στην Κοινότητα ήπό τη δικαιοδοσία της συμμετέχουν σε δραστηριότητες μεταβίβασης χρηματοοικονομικών πόρων που παραβιάζουν τον κανονισμό του Συμβουλίου (ΕΚ) αριθ. 467/2001.

    Η Επιτροπή θα εξακολουθήσει να εξετάζει το θέμα των χρηματοοικονομικών μεταβιβάσεων μέσω του συστήματος Hawala και θα προτείνει τροποποιήσεις των σχετικών κοινοτικών μέσων, εφόσον το θεωρεί σκόπιμο.

    (1) ΕΕ L 67 της 9.3.2001.

    Top