EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 92001E001789

ΓΡΑΠΤΗ ΕΡΩΤΗΣΗ E-1789/01 υποβολή: Jaime Valdivielso de Cué (PPE-DE) προς την Επιτροπή. Προστασία των καταναλωτών.

ΕΕ C 81E της 4.4.2002, p. 59–60 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

European Parliament's website

92001E1789

ΓΡΑΠΤΗ ΕΡΩΤΗΣΗ E-1789/01 υποβολή: Jaime Valdivielso de Cué (PPE-DE) προς την Επιτροπή. Προστασία των καταναλωτών.

Επίσημη Εφημερίδα αριθ. 081 E της 04/04/2002 σ. 0059 - 0060


ΓΡΑΠΤΗ ΕΡΩΤΗΣΗ E-1789/01

υποβολή: Jaime Valdivielso de Cu (PPE-DE) προς την Επιτροπή

(19 Ιουνίου 2001)

Θέμα: Προστασία των καταναλωτών

Πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ολοκλήρωσε διάφορες μελέτες όσον αφορά τα επίπεδα της επιβάρυνσης σε περίπτωση μεταφοράς μικρών ποσών από μία χώρα σε άλλη εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τα αποτελέσματα είναι σαφή, οι εν λόγω πράξεις επιβαρύνονται κατά μέσο όρο με 17 % και είναι δέκα φορές ακριβότερες από μεταφορές που γίνονται στο εσωτερικό μιας χώρας.

Ποιά μέτρα πρόκειται να ληφθούν, και εντός ποιάς προθεσμίας, για την αντιμετώπιση της κατάστασης αυτής·

Πότε πρόκειται να εξισωθούν οι επιβαρύνσεις των εν λόγω μεταφορών μεταξύ των χωρών της ΟΝΕ προς τις ισχύουσες στο εσωτερικό των χωρών της·

Απάντηση του κ. Bolkestein Εξ ονόματος της Επιτροπής

(20 Σεπτεμβρίου 2001)

Το Αξιότιμο μέλος παρατηρεί δικαίως ότι παλαιότερες, πρόσφατες ή τρέχουσες μελέτες καταδεικνύουν ότι τα τραπεζικά έξοδα για τις διασυνοριακές μεταφορές μικρών ποσών δεν μειώθηκαν αισθητά.

Ο πολιτικός στόχος της Επιτροπής είναι η σύγκλιση του ύψους των δαπανών για τις διασυνοριακές και εγχώριες μεταφορές ποσών. Το θέμα αυτό αποτέλεσε επανειλημμένα αντικείμενο σχολιασμού της Επιτροπής, όπως για παράδειγμα στην ανακοίνωση που εξέδωσε τον Ιανουάριο του 2001 με θέμα οι λιανικές πληρωμές στην εσωτερική αγορά, στην απάντηση τωνπηρεσιών της Επιτροπής των αρμόδιων για την εσωτερική αγορά, τη φορολογία και την τελωνειακή ένωση σχετικά με την έκθεση Peijs στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 26 Οκτωβρίου 2001, κατά τη στρογγυλή τράπεζα που οργανώθηκε στις 9 Νοεμβρίου 2000 από την Επιτροπή με θέμα δημιουργία ενός ενιαίου χώρου πληρωμών, καθώς και στην έκθεσή της τής 3ης Απριλίου 2001 σχετικά με τις προετοιμασίες για την εισαγωγή χαρτονομισμάτων και κερμάτων σε ευρώ.

Η Επιτροπή ήταν πάντοτε βαθύτατα πεπεισμένη ότι είναι προτιμότερο να αφεθεί στον ανταγωνισμό και στις δυνάμεις της αγοράς ο καθορισμός των εξόδων και των προμηθειών και ότι η ευρωπαϊκή νομοθεσία δεν πρέπει να στοχεύει στη ρύθμιση των τιμών. Γι αυτό το λόγο για περισσότερο από μια δεκαετία η Επιτροπή πιέζει τον τραπεζικό κλάδο να πραγματοποιήσει τις αναγκαίες επενδύσεις για να εξασφαλίσει συστήματα αποτελεσματικών και αυτοματοποιημένων διασυνοριακών πληρωμών (και κατά συνέπεια φθηνότερων). Η Επιτροπή αναγνωρίζει τις προσπάθειες που κατέβαλαν οι τράπεζες για να προσφέρουν στους πελάτες τους φθηνότερες διασυνοριακές πληρωμές, ιδιαίτερα με την εφαρμογή του διεθνούς αριθμού τραπεζικού λογαριασμού (IBAN) και του κώδικα ταυτότητας των τραπεζών (BIC).

Ωστόσο, δεδομένου ότι όλες, οι, μη νομοθετικού χαρακτήρα, προσπάθειες που καταβλήθηκαν ήδη για τη μείωση των εξόδων που εισπράττονται για τις διασυνοριακές συναλλαγές δεν είχαν στην πράξη κανένα αποτέλεσμα, η Επιτροπή εξέδωσε στις 25 Ιουλίου 2001 πρόταση κανονισμού για τις διασυνοριακές πληρωμές σε ευρώ(1). Ο προτεινόμενος κανονισμός αποσκοπεί στη μείωση των τραπεζικών εξόδων για τις διασυνοριακές πληρωμές σε ευρώ μέχρι ποσού 50 000 ευρώ, έτσι ώστε την 1η Ιανουαρίου 2002 (για τις συναλλαγές που μπορούν να εκτελεστούν ηλεκτρονικά) και την 1η Ιανουαρίου 2003 (για τις διασυνοριακές μεταφορές πίστωσης και τις επιταγές) τα έξοδα αυτά να ευθυγραμμιστούν με τα αντίστοιχα που καταβάλλονται σε εθνικό επίπεδο.

Η Επιτροπή έχει επίγνωση των διαφόρων εξωτερικών εμποδίων καιποχρεώσεων που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες, παράγοντες που ευθύνονται — εν μέρει τουλάχιστον — για τις διαφορές των εξόδων αυτών. Ο κανονισμός που προτάθηκε προβλέπει μέτρα για την άρση αυτών των εμποδίων.

(1) COM(2001)439 τελικό.

Top