Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 92001E001466

    ΓΡΑΠΤΗ ΕΡΩΤΗΣΗ E-1466/01 υποβολή: Guido Podestà (PPE-DE) προς το Συμβούλιο. Προσβολή της πολιτιστικής παράδοσης στο Αφγανιστάν.

    ΕΕ C 81E της 4.4.2002, p. 26–27 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

    European Parliament's website

    92001E1466

    ΓΡΑΠΤΗ ΕΡΩΤΗΣΗ E-1466/01 υποβολή: Guido Podestà (PPE-DE) προς το Συμβούλιο. Προσβολή της πολιτιστικής παράδοσης στο Αφγανιστάν.

    Επίσημη Εφημερίδα αριθ. 081 E της 04/04/2002 σ. 0026 - 0027


    ΓΡΑΠΤΗ ΕΡΩΤΗΣΗ E-1466/01

    υποβολή: Guido Podest (PPE-DE) προς το Συμβούλιο

    (21 Μαΐου 2001)

    Θέμα: Προσβολή της πολιτιστικής παράδοσης στο Αφγανιστάν

    Η καταστροφή των προ-ισλαμικών αγαλμάτων του Βούδα που ανάγονται στο δεύτερο αιώνα π.χ. δεν αποτελεί απλώς πλήγμα στην πολιτιστική κληρονομιάς όλης της ανθρωπότητας, δεν είναι μόνο η συνέχεια μιας πολιτιστικής καταστροφής που άρχισε με τις ζημίες που προκλήθηκαν στα αρχαιολογικά ευρήματα του Μουσείου της Καμπούλ, αλλά είναι η ένδειξη ενός φανατισμού που ωθείται πέραν της θρησκευτικής έννοιας και απειλεί να συνεχιστεί αγνοώντας τις πολυάριθμες εκκλήσεις από πολλά μέρη του κόσμου.

    Με ποιο τρόπο προτίθεται να ενεργήσει το Συμβούλιο για να προστατευθεί η καλλιτεχνική και πολιτιστική κληρονομικά που απειλείται από το σημερινό καθεστώς του Αφγανιστάν·

    Ποια μέτρα προτίθεται να λάβει για να αντιμετωπισθεί ο θρησκευτικός αυτός φανατισμός·

    Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί το Συμβούλιο για την ενίσχυση του διαλόγου με τις τοπικές αρχές·

    Ποια μέτρα συνεργασίας προτίθεται να εφαρμόσει σε διεθνές επίπεδο, ιδίως με χώρες όπως το Πακιστάν, τα Αραβικά Εμιράτα και η Σαουδική Αραβία που έχουν αναγνωρίσει την κυβέρνηση των Ταλιμπάν, προκειμένου να καταβληθεί προσπάθεια ώστε να δοθούν ευκαιρίες συνεννόησης·

    Απάντηση

    (20 Νοεμβρίου 2001)

    1. Όταν το καθεστώς των Ταλιμπάν ανήγγειλε την πρόθεσή του να καταστρέψει πολιτιστικά μνημεία του Αφγανιστάν, το Συμβούλιο αντέδρασε άμεσα και προσπάθησε να αποτρέψει την καταστροφή της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς, πραγματοποιώντας διάφορα διαβήματα, όπως για παράδειγμα το διάβημα ενώπιον του Υπουργού Εξωτερικών των Ταλιμπάν Mutawakil, στο Πακιστάν, τη Σαουδική Αραβία και το Αμπού Ντάμπι. Εξάλλου, το Συμβούλιο καταδίκασε κατηγορηματικά τη διαταχθείσα καταστροφή στη δήλωσή του της 1ης Μαρτίου 2001. Δυστυχώς, οι Ταλιμπάν για μια ακόμη φορά επέδειξαν πλήρη έλλειψη ευαισθησίας στη συνδυασμένη διεθνή πίεση και ομόφωνη καταδίκη, ακόμα και εκ μέρους άλλων ισλαμικών χωρών, των βάρβαρων πράξεών τους.

    2. Το Συμβούλιο θα συνεχίσει βεβαίως τις προσπάθειές του προκειμένου να αποφευχθεί περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης, χωρίς ωστόσο να διατηρεί ψευδαισθήσεις ως προς τις πιθανότητες να επηρεάσει την απαράδεκτη συμπεριφορά των Ταλιμπάν. Όπως αναφέρει στην κοινή του θέση του Ιανουαρίου 2001, το Συμβούλιο θα συνεχίσει επίσης να επιδιώκει τον τερματισμό των συγκρούσεων στο Αφγανιστάν και πολιτική διευθέτηση κατόπιν διαπραγματεύσεων μεταξύ των αντιμαχόμενων φατριών. Προς το σκοπό αυτό, το Συμβούλιο θα συνεχίσει να θέτει το θέμα του Αφγανιστάν στις τακτικές συνεδριάσεις πολιτικού διαλόγου με τις γειτονικές χώρες, καλώντας τες να χρησιμοποιήσουν την επιρροή τους προκειμένου να επέλθει αλλαγή στη χώρα αυτή.

    3. Όσον αφορά τα λοιπά προβλήματα που αναφέρονται στην ερώτηση, το Συμβούλιο έχει ήδη ενημερώσει επανειλημμένα και εκτενώς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχετικά με τη θέση του όσον αφορά διάφορες πτυχές της κατάστασης στο Αφγανιστάν. Ως εκ τούτου, ελλείψει νέων εξελίξεων, το Συμβούλιο παραπέμπει τον Αξιότιμο κ. Βουλευτή, στις απαντήσεις Ο-0032/2001, Ο-0052/2001, Η-0170/2001, Η-0481/2001 και Ε-0088/2001.

    Top