Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 92000E004128

    ΓΡΑΠΤΗ ΕΡΩΤΗΣΗ E-4128/00 υποβολή: Bart Staes (Verts/ALE) προς την Επιτροπή. Η καταχώρηση των σχεδίων του ΕΚΤ.

    ΕΕ C 318E της 13.11.2001, p. 22–23 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

    European Parliament's website

    92000E4128

    ΓΡΑΠΤΗ ΕΡΩΤΗΣΗ E-4128/00 υποβολή: Bart Staes (Verts/ALE) προς την Επιτροπή. Η καταχώρηση των σχεδίων του ΕΚΤ.

    Επίσημη Εφημερίδα αριθ. 318 E της 13/11/2001 σ. 0022 - 0023


    ΓΡΑΠΤΗ ΕΡΩΤΗΣΗ E-4128/00

    υποβολή: Bart Staes (Verts/ALE) προς την Επιτροπή

    (11 Ιανουαρίου 2001)

    Θέμα: Η καταχώρηση των σχεδίων του ΕΚΤ

    Με την έναρξη του έτους τίθεται σε ισχύ το νέο σύστημα καταχώρησης των σχεδίων ΕΚΤ. Οι αιτήσεις για επιδότηση θα αποτελούν de facto αντικείμενο μειοδοτικού διαγωνισμού.

    Σύμφωνα με τους επί τόπου ενεχόμενους φορείς, η έμπρακτη εφαρμογή της πολιτικής στον τομέα του ΕΚΤ προσκρούει συχνά σε μια λίαν διευθυντιστική προσέγγιση της Επιτροπής. Οι περιφέρειες και τα κράτη μέλη διαθέτουν ελάχιστο περιθώριο προκειμένου να διαμορφώσουν μια αυτόνομη πολιτική στον τομέα του ΕΚΤ. Ως φαίνεται, οι διαμαρτυρίες αφορούν κυρίως στην καταχώρηση των σχεδίων. Μόνο μια λύση διαρθρωτικής φύσης όσον αφορά την κατανομή των αρμοδιοτήτων μεταξύ των κρατών μελών (περιφερειών) και της Επιτροπής θα μπορούσε να προσφέρει κάποια ανακούφιση. Επίσης, προς το παρόν οι τοπικοί φορείς προώθησης των σχεδίων του ΕΚΤ δεν έχουν σε ποιόν να απευθυνθούν στην Επιτροπή, η οποία ωστόσο τους ελέγχει.

    1. Ποια κριτήρια προτίθεται να εφαρμόσει η επιτροπή από 1ης Ιανουαρίου σχετικά με την καταχώρηση των σχεδίων του ΕΚΤ;

    2. Τι περιθώρια παρέχονται στα κράτη μέλη και τις περιφέρειες προκειμένου να αναγνωρίσουν τους επί τόπου φορείς προώθησης των σχεδίων του ΕΚΤ;

    3. Είναι διατεθειμένη η Επιτροπή να αναγνωρίσει τις επονομαζόμενες οργανώσεις κοινωνικής ωφελείας, ότανποβάλλουν αιτήσεις για επιδότηση από το ΕΚΤ;

    4. Προτίθεται η Επιτροπή να δημιουργήσει ένα σημείο επαφής για τους τοπικούς φορείς προώθησης των σχεδίων του ΕΚΤ; Εάν όχι, με ποιόν τρόπο θα επιδιώξει η Επιτροπή να επιτύχει κάποια ισορροπία μεταξύ ελέγχου και δικαιώματος στην πληροφόρηση;

    Απάντηση της κας Διαμαντοπούλου εξ ονόματος της Επιτροπής

    (9 Μαρτίου 2001)

    1. Ο κανονισμός (ΕΚ) 1260/1999 του Συμβουλίου, της 21ης Ιουνίου 1999, περί γενικών διατάξεων για τα διαρθρωτικά ταμεία(1) προβλέπει στο άρθρο 8, παράγραφος 3 ότι κατ' εφαρμογή της αρχής της επικουρικότητας, η εφαρμογή των παρεμβάσεων εμπίπτει στην αρμοδιότητα των κρατών μελών στο κατάλληλο εδαφικό επίπεδο ανάλογα με τις ειδικές συνθήκες κάθε κράτους μέλους, με την επιφύλαξη των αρμοδιοτήτων της Επιτροπής, και ιδίως όσον αφορά την εκτέλεση του γενικού προϋπολογισμού των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων. Τούτο σημαίνει ότι η Επιτροπή θεσπίζει τις στρατηγικές και τις προτεραιότητες που διέπουν τον προγραμματισμό και την εφαρμογή των μέτρων, ενώ τα κράτη μέλη έχουν την ευθύνη για την εφαρμογή και την παρακολούθηση των παρεμβάσεων.

    Στην περίπτωση της Φλάνδρας π.χ., μιας από τις πέντε περιφέρειες του Βελγίου στις οποίες θα τεθεί σε εφαρμογή πρόγραμμα στόχου 3 κατά την περίοδο 2000-2006, οι αρχές αποφάσισαν να ακολουθήσουν διαδικασία πρόσκλησης προςποβολή προσφορών για την επιλογή των σχεδίων ΕΚΤ. Κατά την διαπραγμάτευση του ενιαίου εγγράφου προγραμματισμού (ΕΕΠ) για τη Φλάνδρα, η Επιτροπή έδωσε τη συγκατάθεσή της γι' αυτήν τη διαδικασία. Επομένως, ανήκει στην αρμοδιότητα των φλαμανδικών αρχών να θέσουν σε εφαρμογή αυτήν την πρόσκλησηποβολής προσφορών και να καταλήξουν σε κατάλογο σχεδίων ΕΚΤ. Η Επιτροπή δεν παρεμβαίνει στην εν λόγω διαδικασία και, κατά συνέπεια, δεν είναιπεύθυνη για τα κριτήρια που χρησιμοποιούνται για την καταχώρηση αυτών των σχεδίων ΕΚΤ.

    2. Από τα ανωτέρω προκύπτει σαφώς ότι τα κράτη μέλη και οι περιφέρειες έχουν ευρύτατο περιθώριο να εντάξουν τους τοπικούς αναδόχους σχεδίων ΕΚΤ. Εξ άλλου, η Επιτροπή έθεσε σε εφαρμογή πέρυσι εκστρατεία διαβούλευσης και ευαισθητοποίησης με τίτλο Τοπική Δράση για την Απασχόληση. Σκοπός της εκστρατείας ήταν να εντάξει καλύτερα τους τοπικούς και περιφερειακούς παράγοντες στην Ευρωπαϊκή Στρατηγική για την Απασχόληση (ΕΣΑ) την οποίανποστηρίζει το ΕΚΤ.

    3. Το άρθρο 3, παράγραφος 1, περίπτωση δ) του κανονισμού (ΕΚ) 1784/1999 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 12ης Ιουλίου 1999, σχετικά με το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο(2) περιλαμβάνει μεταξύ των δραστηριοτήτων που είναι επιλέξιμες γιαποστήριξη από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο την ανάπτυξη νέων πηγών απασχόλησης, συμπεριλαμβανομένου του τομέα της κοινωνικής οικονομίας (τρίτο σύστημα). Εξάλλου, το άρθρο 4, παράγραφος 2 ορίζει τα ακόλουθα: Ο προγραμματισμός των παρεμβάσεων του Ταμείου προβλέπει ότι ένα εύλογο ποσό εκ των πιστώσεων του Ταμείου που χορηγούνται για την παρέμβαση, σύμφωνα με τους στόχους αριθ. 1 και αριθ. 3 θα διατίθεται, σύμφωνα με το άρθρο 27 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1260/1999,πό μορφή μικρών επιδοτήσεων που θα συνδυάζονται με ειδικές ρυθμίσεις πρόσβασης για τους μη κυβερνητικούς οργανισμούς και τις τοπικές συμπράξεις. Τα κράτη μέλη μπορούν να εφαρμόζουν την παρούσα παράγραφο σύμφωνα με τις δημοσιονομικές ρυθμίσεις του άρθρου 29, παράγραφος 6 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1260/1999.

    Έτσι, τα κείμενα που έχουν θεσπισθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο επιτρέπουν την παροχήποστήριξης από το ΕΚΤ σε οργανώσεις κοινωνικής ωφελείας, αλλά από το σημείο 1 προκύπτει επίσης σαφώς ότι η Επιτροπή δεν έχει αρμοδιότητα να αποφασίσει εάν θα γίνουν δεκτές αυτές οι οργανώσεις ότανποβάλουν αιτήσεις για επιδότηση από το ΕΚΤ. Ωστόσο, από πλευράς πολιτικής, πρέπει να σημειωθεί ότι, μέσω του ΕΕΠ για τη Φλάνδρα, η Επιτροπή συμφώνησε να ενισχυθεί από το ΕΚΤ το φλαμανδικό σχέδιο δράσης για τον τομέα κοινωνικής ωφελείας.

    4. Τα κράτη μέλη συνεργάζονται με την Επιτροπή για να εξασφαλισθεί ότι τα κοινοτικά κονδύλια χρησιμοποιούνται σύμφωνα με τις αρχές της χρηστής δημοσιονομικής διαχείρισης: η διαχειριστική αρχή (όπως ορίζεται στο άρθρο 9, στοιχείο ιδ) του κανονισμού (ΕΚ) 1260/1999) είναιπεύθυνη, μεταξύ άλλων, για την αποτελεσματικότητα και κανονικότητα της διαχείρισης και εφαρμογής και, ιδίως, για τη διασφάλιση της κανονικότητας των πράξεων που χρηματοδοτούνται στο πλαίσιο τηςποστήριξης. Δημοσιονομικοί πόροι τεχνικήςποστήριξης τίθενται στη διάθεση των κρατών μελών για την παρακολούθηση, τη διαχείριση και τον έλεγχο των πράξεων του ΕΚΤ.

    Η Επιτροπή είναιπεύθυνη για την εκτέλεση του γενικού προϋπολογισμού των Κοινοτήτων και, επομένως, έχει τηνποχρέωση να ελέγχει τις πράξεις που συγχρηματοδοτούν τα διαρθρωτικά ταμεία. Τα αποτελέσματα αυτών των ελέγχων κοινοποιούνται πάντοτε στις εθνικές αρχές και οι διάφοροι ανάδοχοι έχουν τη δυνατότητα ναποβάλλουν τις παρατηρήσεις τους, μέσω της διαχειριστικής αρχής, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    Ωστόσο, η Επιτροπή δεν ελέγχει απλώς τους τοπικούς αναδόχους, αλλά επίσης τους ενημερώνει. Τους παρέχονται πληροφορίες μέσω διαφόρων διαύλων, μεταξύ των οποίων οι τεχνολογίες της πληροφορίας και των επικοινωνιών (ΤΠΕ) (ιστοχώρος, ηλεκτρονικό ενημερωτικό δελτίο), καθώς και τα δημοσιεύματα. Η έμμεση διαβίβαση πληροφοριών επιτυγχάνεται με δίκτυα πληροφόρησης όπως οι αντιπροσωπείες στα κράτη μέλη και, όσον αφορά τις ειδικές πληροφορίες σχετικά με το ΕΚΤ, μεπαλλήλους που ανήκουν σε συντονιστικό δίκτυο πληροφόρησης το οποίο δημιουργήθηκε ωςποομάδα της επιτροπής του ΕΚΤ.

    (1) ΕΕ L 161 της 26.6.1999.

    (2) ΕΕ L 213 της 13.8.1999.

    Top